Kdybych byl ministrem zemědělství

Autor
Štítky

V posledních dnech jsem pro světodějné události trochu zanedbával situaci v Kotlince, což dnes hodlám napravit. Seděl jsem totiž s bývalými kolegy ze zemědělské branže a poptal jsem se jich, co je nového. Vrčeli. Jinak se to nazvat nedá. Jestli se totiž něco našim Lid(l)ovcům podařilo, tak připravit se o hlasy všech zemědělců a jejich rodin. Popelka naší ekonomiky se stala ještě větší popelkou, žádný z problémů se nevyřešil, naopak se ještě prohloubily a když už zemědělci pomalu nevědí kudy kam, přichází další jobovka.

Dokonalá evidence postřiků.

Od příštího roku bude každá lahev či každý kanystr postřiku evidovaný QR kódem, bude to propojené s ÚKZUSem a bude to evidované vlastně až na konkrétní pole a konkrétní datum použití. Kromě hromady papírování, které bude muset někdo zaplatit, to má přinést snížení chemické zátěže na polích. Doteď totiž zemědělec (hajzl jeden) občas postřiky zdvojil. Třeba když ho aplikoval a přišel velký déšť, který ho smyl. Bylo to sice k vzteku, ale když nechcete přijít o úrodu, tak holt jste zaplatili ještě ještě jednu dávku. Teď už to nepůjde. Už se nebudeme přizpůsobovat provozním podmínkám, už se ani v tomto nebudeme přizpůsobovat přírodě, ale úřednické vůli. Co na tom, že někdy je dlouho zima, nebo naopak je dlouho vedro, nebo je vlhko… Co je na tom, že letos se brouci přemnožili. Dělat se to bude podle vyhlášky z ministerstva a EU, protože poručíme větru dešti.

A tak si zemědělci kupují postřiky do zásoby, dokud ještě mohou… Za rok či dva jim to může zachránit úrodu…

Pochybuju, že o tom náš teologministr zemědělství, Marek Výborný, vůbec ví… Ale asi tuší, že situace není dobrá. Už se také nechal slyšet, že některé sliby bylo nutné poněkud… změnit.

Abych alespoň trochu přispěl k ministerské osvětě, protože u nás se odborníkem stanete jmenováním do funkce, přednesu teď krátce, co bych udělal já, kdybych se tím ministrem zemědělství náhodou stal:

Především bych halasně vykřikoval, že okamžitě přijdu se zákonem, který nařídí obchodním řetězcům, aby vedle prodejních cen uváděli i nákupní. K tomu bych všude říkal, že vím, že to řetězce budou zkoušet obcházet, ale to mi nevadí, protože vím, jak to budou obcházet a rovnou většinu těch ojebávek do toho zákona zapracujeme. A nechal bych se slyšet, že by mě tenhle nápad mohl přejít, pokud by u nás cenová hladina potravin klesla na odpovídající úroveň a přestaly by nářky potravinářů, že jsou okrádáni.

Nejspíš by na ten zákon ani nemuselo dojít. Začala by největší slevová akce v dějinách této země a na jejím konci by cena potravin klesla o dobrých dvacet procent. Ne-li víc.

Dále bych všude mluvil o tom, že je zapotřebí narovnat podmínky. Evropské dotace jsou všude stejné, ale národní dotace do zemědělství máme jedny z nejnižších. Tím neříkám, že bych zrovna volal po zvyšování dotací, já je nemám rád – stačí se podívat, jak vypadají. To jsou dotace pro mladé zemědělce, investiční dotace, dotace na dobytčí jednotku, na greening, za biopásy… zkrátka a dobře, je to udělané tak, že si na ně někdo sáhne a někdo nesáhne. Někdo splní podmínky pro investici a někdo nesplní. A stejně jsou nedostačující.

Poláci mají místo toho jiné zvýhodňování. Třeba tím, že jejich pracovníků v zemědělství platí část zdravotního a sociálního pojištění stát. Představte si, kdybychom něco podobného zavedli tady a ještě k tomu řekli, že je to jen pro české občany a ne pro importované cizince. Potřebuješ trhače jahod? Zaměstnej českého občana, stát mu zaplatí zdravotní a sociální. O nižším DPH na potraviny ani nemluvím…

Těžko také můžete konkurovat, když v Polsku stojí nafta dvaatřicet korun a u nás čtyřicet…

Do třetice bych všude mluvil o tom, že v EU stále nemáme rovné podmínky. Když vyjede kamion českého masa do Německa, tak ho zastaví, udělají mu kontrolní odběr, vzorek pošlou do laboratoře a řeknou, že to tam smíte prodat, až bude hotový rozbor. Stačí počkat týden… V té chvíli už je to samozřejmě úplně jedno. Nechte někde stát mrazírenský kamion týden… Takže, buď západní státy odstraní netarifní překážky pro náš potravinový export a nebo by nastavíme stejné netarifní překážky pro jejich potravinářský import. Když můžou Němci, můžeme i my.

Začtvrté bych řekl, že administrativní zátěž přesunu ze zemědělců na úředníky. Teď to funguje tak, že zemědělcům každou chvíli volají ze SZIFu, aby tohle vyfotil, támhleto doložil, tady vyplnil, donesl, podložil a běda, když je tam chyba.

Považuju se za levičáka, ale v tomto ohledu bych byl pravicovější než Svobodní. Jestli úředník něco chce, ať si to zjistí, naměří, najde a vyplní sám. Zemědělec nebo potravinář mu to jen podepíše. To samé platí pro veterináře. Jestliže chtějí evidovat vlaštovčí hnízda na kravíně, ať si je spočítají a nafotí sami. Jestliže chtějí papírově doložit úklid, ať si to vyplní sami. Nejsem odborník na každou hygienickou a veterinární blbost, ale kdyby úředníci nemohli administrativu přehazovat na jednotlivé provozy, ale museli si jí řešit sami, to bychom koukali, kolik věcí by si uměli dohledat z internetu a jak jinak by vypadala celá digitalizace. Prostě otočit ten trend. Jako ministr bych nepodepsal jediné zpřísnění předpisů, které by zvyšovalo administrativní zátěž. Lejstra musejí postupně odpadat, ne přibývat.

A zapáté, bych přišel se zákonem na ochranu venkova, kde by bylo vysloveně uvedeno, že na venkově jsou kravíny a to trochu smrdí. Že se tam hnojí pole a to trochu smrdí. Že se tam sklízí kombajny a to práší a hučí dlouho do noci. Že tam kokrhají kohouti a v noci cinkají hodiny na radnici. Lidé z města se rádi stěhují na vesnici (obzvlášť když je to blízko k dálnici), líbí se jim ten vesnický klid… ale mají tendenci si město brát sebou a nechápou, že vesnická idylka je vykoupena puštěnou cirkulárkou v sobotu ráno.

Zároveň bych se snažil, aby v tomto zákoně byl zakotven prodej domácích potravin. Tak jak to mají včelaři a vinaři. Ať pro platí i pro zavařené okurky, marmelády a domácí zabijačky. Ať se zase smí, dělat vesnické zabijačky a vepřové hody. Ať si každý záhumenkář může dát na fejsbůk inzerát, že prodává meruňkový džem. Ať se zatravněné zahrádky zase promění v políčka (to byste nevěřili, kolik to dělá dohromady hektarů). Ať si sedmnáctiletí kluci mohou vyzkoušet podnikání v zemědělství bez rizika. Táta ti svěřil dvacet árů? Vypěstuj zeleninu, udělej z toho lečo a prodej si to. Vydělej si na motorku. Stát ti nebude klást překážky. Veterina a hygiena také ne. A pokud po tobě něco budou chtít, tak si to sami zařídí.

Kdysi takhle veterináři uměli organizovat očkování domácích zvířat. Mohou to dělat i teď.

Tímhle bych začal, Marku Výborný! Já vím, Prouza by řval, protože obchodní řetězce nechtějí, aby jim někdo viděl pod prsty. Asociace malých zemědělců by řvala, protože by si nesáhli sami na největší balík dotací na úkor ostatních. I úředníci by řvali, že mají něco dělat sami a nejen si vymýšlet další břemena pro dělný lid. Němci by taky řvali, protože jim vyhovuje k nám vozit třetí jakost, co by u nich nehodili ani psům. A veterináři by taky řvali, protože už dávno pracují pro velké provozy, které jsou schopné unést neustálé zpřísňování podmínek, i když už za První republiky si řezník uměl udržet čistou provozovnu a neměl k tomu žádný mrazák.

Ale kdyby mě vyštípali za těchto podmínek, tak bych alespoň mohl odejít ze vztyčenou hlavou, že jsem opravdu něco zkusil udělat.

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí a podpořit vlastní národní občanskou společnost, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle agentovné alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička nebo placky z nabídky.

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (337 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Včerejší článek Máji o Billu Gatesovi a jeho negativním vlivu na WHO a světové zdravotnictví mě napověděl, že bych si mohl dneska dát pohov od Izraele a Palestiny a trochu poohlédnou na toto téma...
Tento článek se zabývá farmaceutickým průmyslem - "Big Pharma" a jejich metodami jak maximalizovat zisk. Sice se zmiňuje o výrobě vakcín pro Covid-19, ale neřeší problém vakcín mRNA. Tedy, že vlastně nefungovaly, že spoustě lidem způsobily nebezpečné vedlejší účinky, že pandemie Covid byla motivována politickými důvody atd. Tedy pokuste se na chvíli na toto zapomenout, myslete si po dobu čtení, že ty vakcíny fungovaly tak jak měly, pak se budete moci soustředit na to, co tento článek vypovídá o směřování farmaceutického průmyslu.
 
Nick Dearden: Zkažená jablka

Téměř osmnáct měsíců po vypuknutí pandemie Covid-19 seděl Albert Bourla, šéf jedné z největších světových farmaceutických korporací Pfizer, s novinářem v luxusní řecké restauraci v New Yorku.- Bourla měl za sebou podle všech odhadů úspěšný rok. A v srpnu 2020 při obědě pro dva za 324 dolarů hovořil s Financial Times o celosvětové zdravotní krizi, která z jeho společnosti udělala známou firmu.

Bourla měl nyní v rukách nejlukrativnější lék v historii farmaceutického průmyslu, který měl svým výrobcům za jediný rok přinést 36 miliard dolarů. Pfizer také pracoval na dalším trháku - antivirové léčbě Covid-19, která by v případě úspěchu přinesla společnosti další miliardy dolarů ročně. Celkově vzato, řekl Bourla novináři, se jeho společnost stala "nejefektivnějším možným strojem" na přeměnu surovin ve vakcíny.
Prodej však nebyl jediným důležitým faktorem během pandemie. Těsně předtím, než v zimě 2020 udeřil Covid-19, bylo toto odvětví, které jeho kritici nazývali "Big Pharma", považováno za nejméně důvěryhodné odvětví v USA, přičemž samotný Pfizer byl považován za nejméně důvěryhodnou ze známých velkých farmaceutických firem. Pandemie byla příležitostí nejen k zisku, ale i ke zlepšení pošramocené pověsti tohoto odvětví.
A co víc, zdálo se, že to funguje. Když se Bourla v New Yorku pustil do řeckého salátu za 32 dolarů, přerušil ho šéf marketingu restaurace, který se rozplýval: "To, že můžeme mít otevřeno, je vaše zásluha. V Tel Avivu se vyprávělo o hostech, kteří připíjeli na Pfizer, a v Londýně se podávaly koktejly pojmenované po vakcíně jeho společnosti. Prezident Spojených států o Bourlovi mluvil jako o "dobrém příteli", zatímco premiéři a prezidenti z celého světa prosili o možnost sejít se s tímto velkým mužem.

Bourla prohlásil, že pandemie poskytla farmaceutickým společnostem, jako je ta, kterou vedl, "jeviště", na němž mohou dokázat, že se jejich kritici mýlí. Jak Bourla řekl médiím o měsíc dříve: "Jsem spokojený, že se společnosti finančně daří velmi dobře, ale ještě spokojenější jsem, když přijdu do restaurace a sklidím ovace vestoje, protože všichni mají pocit, že jsme zachránili svět." Ale varoval, jako by chtěl ukázat svou pokoru: "Nikdy bychom to neměli považovat za samozřejmost. Může se to velmi rychle změnit.

A změnilo se to. Během několika měsíců po Bourlově rozhovoru pro Financial Times se obavy z role korporací, jako je Pfizer, při udržování nyní hluboké úrovně globální nerovnosti v oblasti očkování stávaly stále více mainstreamovými. Zatímco bohaté země proočkovaly většinu své populace, mnohé země v Africe, Asii a Latinské Americe sotva stačily zahájit své očkovací programy. Do listopadu 2021 převyšoval počet přeočkování aplikovaných v bohatých zemích celkový počet vakcín aplikovaných v zemích s nízkými příjmy téměř v poměru dva ku jedné.
Všechny západní společnosti zapojené do výroby vakcín do určité míry selhaly. Zvláštní hněv si však vysloužili výrobci mRNA vakcín nové generace. Tyto vakcíny byly brány jako obzvláště účinné při prevenci hospitalizace a úmrtí pacientů s Covid-19. Vakcíny mRNA však vyráběly pouze tři společnosti - Pfizer a jeho německý partner BioNTech a další americká korporace Moderna.
Zejména společnost Pfizer byla obviněna z toho, že do COVAXu, mezinárodního orgánu zřízeného s cílem zajistit, aby všechny země dostaly přiměřené množství nabízených vakcín, poslala pouhé 1 % dodaných vakcín. Navíc tyto společnosti prodávaly své vakcíny téměř výhradně do nejbohatších zemí světa a vydělávaly na nich závratné částky - podle odhadů 1 000 dolarů za vteřinu z pouhých dvou vakcín, přičemž míra zisku by vyvolala závist i u těch nejskalnějších finančníků. Covid-19 byl tak lukrativní, že do roka od vyhlášení pandemie vakcíny společnosti Big Pharma vytvořily devět nových miliardářů.
Politickým činitelům začalo docházet, že malá hrstka ziskových korporací bez jakékoli veřejné odpovědnosti může rozhodovat o tom, kolik vakcín se v daném roce může vyrobit, kdo si je může koupit a za jakou cenu. Jinými slovy, mohly diktovat, kdo bude žít a kdo zemře na Covid-19.
Objevil se příval obvinění. Společnost Pfizer byla obviněna z očerňování vakcín jednoho ze svých konkurentů, což mohlo mít katastrofální dopad na váhavost ohledně očkování. Společnost byla obviněna z nehorázného ziskuchtivství, když se snažila účtovat Spojeným státům 200 $ za vakcínu, jejíž výroba stála nanejvýš 13 dolarů. Byla obviněna ze šikanování vlád, které nutily měnit národní zákony, aby ochránily zisky společnosti Pfizer, nebo dokonce zastavovat národní majetek, aby pokryly případné nároky na odškodnění vůči firmě. Snad nejzávažnější bylo obvinění, že obelhávala země s nižšími příjmy a nabízela jim možnost prodeje vakcín, které neměla v úmyslu dodat, jen aby si zlepšila vyjednávací pozici s bohatšími zeměmi.

Najednou se začala ozývat celá řada odborníků a zasvěcených lidí, kteří nebyli zvyklí pomlouvat Big Pharma. Jeden akademik řekl médiím, že to představuje "skutečně extrémní formu dravého kapitalismu".- Dokumentarista, který se snažil o vyvážený přístup k pozitivům a negativům společnosti, byl nucen konstatovat, že nejslušnější, co kdokoli z lidí, s nimiž mluvil, o Pfizeru řekl, bylo: "Je to banda sráčů. Nejsou jediní, ale jsou vyčuranější než ti ostatní." K tomu je třeba dodat, že tyto vakcíny z velké části nevymyslely korporace, které jsou nyní pověřeny jejich výrobou. 'Není to ani jejich vakcína', stěžoval si jeden bývalý americký vládní úředník a dodal, že skutečnost, že se z ní stala vakcína 'Pfizer', byla 'největším marketingovým převratem v dějinách americké farmacie'.
Ve farmaceutickém světě se skandály - a že jich není málo, často přičítají špatnému jablku v sudu jinak docela zdravého ovoce. A o každém negativním příběhu, který se ve světě léčiv objeví, se nám, veřejnosti, říká: Jistě, vždycky se najde pár lidí, kteří toho zneužívají, ale nevylévejte s vaničkou i dítě - bez Big Pharma by žádné léky nebyly.

Pandemie Covid-19 však jasně ukázala, že ačkoli je farmaceutický svět jistě rozmanitý a řada společností se chová více či méně extrémně, problémem není chamtivost jednotlivců. Je mnohem hlubší a spočívá v samotném jádru struktury těchto firem. Jakmile začnete tahat za tuto nit, zjistíte, že společnost Pfizer, ačkoli je jistě na tom zkaženějším konci spektra Big Pharma, nelze jednoduše odmítnout jako "ojedinělý případ". Pravidla a pobídky, podle nichž Big Pharma funguje, spíše vytvořily hluboce nefunkční odvětví, které následně prodloužilo pandemii a zajistilo, že způsob, jakým se svět vypořádal s Covid-19, upevnil globální nerovnost, možná na celou generaci.

Stačí se podívat na konkurenty společnosti Pfizer. Je tu společnost Moderna, nováček na trhu, jejíž vakcína Covid-19 byla vyvinuta výhradně z veřejných prostředků, ale jejíž generální ředitel Stéphane Bancel se stal miliardářem poté, co tyto znalosti zprivatizoval. Nespokojil se s miliardami dolarů, které Moderna vydělala prodejem vakcín - téměř výhradně bohatým zemím - a odmítl předat know-how vakcíny Spikevax Světové zdravotnické organizaci, čímž zabránil výrobě mnoha dalších dávek.
Dále je tu americký korporátní gigant Johnson & Johnson, který vyrábí obrovskou škálu zdravotnických produktů a také vakcínu Covid. Tato korporace sice poskytla licenci na výrobu dávek této vakcíny prostřednictvím jihoafrické společnosti, ale pak trvala na tom, aby tyto dávky byly vyvezeny z Jihoafrické republiky, právě když tato země vstupovala do velké epidemie Covid-19, a místo toho byly poslány do již vysoce proočkovaného bohatého světa.

A nejde jen o vakcíny. Americká korporace Gilead zjistila, že jeden z jejích již existujících antivirotik by mohl být užitečný při léčbě Covid-19. Poté se pokusila získat zvláštní "status vzácného onemocnění", který by společnosti mohl přinést další monopolní výsady nad tímto lékem, což by jí umožnilo dále zvýšit zisky, které by mohla dosáhnout.  "Status vzácného onemocnění" je kategorie používaná pro vzácná onemocnění a byla navržena tak, aby pomohla motivovat výzkum léků na onemocnění, která postihují velmi málo pacientů. Představa, že by pandemie mohla představovat tak vzácné onemocnění, byla tak absurdní, že i společnost Gilead nakonec svůj požadavek odvolala.

Nejedná se pouze o příklady špatného chování jednotlivých vedoucích pracovníků. Podstatou problému je, že velké farmaceutické společnosti se chovají spíše jako finanční fondy než jako firmy zabývající se lékařským výzkumem.
V posledních knihách se objevuje tendence vzpomínat na zlaté časy farmaceutického průmyslu, kdy šéfové firem byli spíše vědci a kdy výzkum léků pro veřejné blaho, i když přinášel nepatrné zisky, byl považován za správnou věc, kterou tyto společnosti měly dělat.
Ve Spojených státech uspořádal senátor Estes Kefauver, bojovník proti monopolům, řadu průlomových slyšení, při nichž předvolal před svůj výbor vedoucí pracovníky velkých farmaceutických firem a vyčetl jim, že se při zdražování léků o tisíce procent dopouštějí okrádání. Kefauver naznačil, že farmaceutický průmysl dosahuje dvakrát vyšší ziskové marže, než jakou měl v té době průměrný americký výrobce. Poté zahájil rozsáhlý útok na patentový systém, který byl základem těchto zisků. Ale jeho snahy byly zastaveny silou farmaceutického průmyslu a jeho přátel v Kongresu.

Ve skutečnosti tedy nikdy neexistovala společenská smlouva mezi Big Pharma a veřejností, které by měla sloužit. Je však pravda, že globální ekonomika, která vznikala od konce 70. let a jejíž podstatou byla finanční logika, posílila nejhorší prvky farmaceutického průmyslu a proměnila jej téměř k nepoznání.

Snad nikdo nereprezentuje tento nový průmysl tak poctivě jako největší padouch farmaceutického odvětví Martin Shkreli. Shkreli je něco jako pantomimická postava, protože se zdaleka nesnaží vyhýbat negativní publicitě, ale naopak ji s radostí přijímá. Podnikatel, který miluje rap, nebyl boháčem. Když ho Donald Trump označil za "rozmazleného spratka", Shkreli odvětil: "Moji rodiče byli imigranti a údržbáři. Bohatství [Trump] zdědil! Ať si trhne nohou.
Shkreli byl manažerem hedgeových fondů, ale založil farmaceutickou společnost, když si podle vlastního přiznání uvědomil, že v hedgeových fondech se nedá vydělat dost peněz. Jeho strategie, jak vydělat na své farmaceutické společnosti, byla jednoduchá: skoupit prošlé patenty na důležité léky, kontrolovat nabídku těchto léků a zvýšit jejich cenu.

V roce 2015 se Shkreli nechvalně proslavil, když jeho společnost Turing Pharmaceuticals získala jednoduše vyrobitelný, ale život zachraňující lék proti parazitům, který používají zejména pacienti s AIDS a těhotné ženy. Poté zvýšil cenu o 5 000 procent (50x). Věrný své formě, když byl Shkreli na konci roku 2015 a poté, co byl označen za "nejnenáviděnějšího muže v Americe", dotázán na případné výčitky, odpověděl, že měl cenu zvýšit ještě více. V silně rozdělujícím světě americké politiky se Shkrelimu podařilo sjednotit Hillary Clintonovou, Bemie Sanderse a Donalda Trumpa v jejich odporu vůči němu.

Samozřejmě. Big Pharma se od Shkreliho snažila distancovat. Byl jen dalším zkaženým jablkem, říkali, ale podle jeho měřítek nelze soudit celé odvětví. 'Myslím, že pro naše odvětví je opravdu důležité dát jasně najevo, že on není my. Jsme farmaceutický průmysl založený na výzkumu,' řekl novinářům jeden z ředitelů velkých farmaceutických firem.

Přes všechna tato odsouzení však Shkreliho chování ve skutečnosti nebylo v moderním farmaceutickém průmyslu až na jednu výjimku tak nenormální: Shkreli neskrýval to, to co dělal, za hradbu matení veřejnosti. Jak sám řekl na summitu o zdravotnictví: "Moji akcionáři ode mě očekávají, že budu mít co největší zisk. To je ošklivá, špinavá pravda... nikdo ji nechce říct. Nikdo na ni není hrdý. Ale toto je kapitalistická společnost, kapitalistický systém a kapitalistická pravidla. Moji investoři ode mě očekávají, že budu maximalizovat zisk. Ne abych jej minimalizoval nebo šel na polovinu nebo na 70 procent, ale abych šel na 100 procent křivky zisku." Jeden z bývalých Shkreliho zaměstnanců dodal, že farmaceutické společnosti se sice rády tváří, že patří do jiné kategorie, ale "nemají žádnou vyšší morálku, aby mohly komentovat to, co děláme my!".

Jak ukážu, mnohé ze Shkreliho aktivit jsou skutečně docela mainstreamové v odvětví proslulém zdražováním, skupováním duševního vlastnictví jiných lidí, získáváním nebo zavíráním konkurenčních výrobců, hraním si s finančními trhy, prováděním nepodstatných změn na stávajících lécích a předstíráním, že vytvořili něco nového a důležitého, a lobbováním za ještě příznivější regulační prostředí.

Velká farmacie dnes zdaleka není nutným zlem, které navzdory bažení po zisku alespoň udržuje naše zdraví, ale ve skutečnosti je jedním z nejvíce financializovaných odvětví v naší silně financializované globální ekonomice. Big Pharma má jen malý zájem na tom, abychom byli zdraví, a často má zájem na pravém opaku. Funguje jako parazit na veřejných výzkumných a zdravotnických systémech; je to mimořádně účinný nástroj, který umožňuje přesměrovat veřejné zdroje do kapes již tak velmi bohatých lidí.
Velká farmaceutická společnost skutečně téměř zapomněla, jak vyrábět užitečné léky. Často lidi na tomto odvětví nejvíce překvapuje, že velké korporace, které si spojujeme s výrobou léků, dělají tak málo ve výzkumu léků, které potřebujeme. Nejsou to většinou společnosti, které vyvíjejí životně důležité léky a pak na nich vydělávají nemravné zisky. Vytváření léků se věnují spíše jiní, často financovaní veřejným sektorem.
V tom není Big Pharma sama - i když možná právě proto, že léky jsou pro nás všechny tak důležité, je averze, kterou pociťujeme, o to větší. Způsob, jakým jsou léky vyráběny, však vypovídá o naší ekonomice jako celku něco mnohem hlubšího a dává nám nahlédnout do hluboce nefunkčního systému. Ať se podíváme kamkoli, naše ekonomika je vyprázdněná, korporace se více zajímají o diktát finančních trhů, než aby se soustředily na to, k čemu byly zřízeny. Výsledky nelze přeceňovat. Pod heslem "nechat trh rozhodovat" o tom, co se bude vyrábět, jsme vybudovali systém monopolního kapitalismu s tak extrémní nerovností a tak velkou mocí velkých podniků, že hrozí, že převálcuje zbytky našich demokratických práv.
Tento model vedl k mimořádné nerovnosti v přístupu k lékařské péči na celosvětové úrovni a k neúnosnému zatížení veřejného zdravotnictví v zemích globálního Severu.

Na počátku 90. let, kdy se Big Pharma přetvářela v bestii, kterou dnes tak dobře známe, mnozí z vrcholných představitelů tohoto odvětví viděli, že jejich největší devizou nejsou jejich výzkumné znalosti ani výrobní know-how. Místo toho to bylo jejich duševní vlastnictví - patenty a obchodní tajemství, které jim poskytovaly monopol a umožňovaly jim kontrolovat dodávky, výrobu a ceny široké škály léků. Bez ohledu na to, zda se základní léky nakonec vyráběly, nebo ne, bylo duševní vlastnictví samo o sobě neuvěřitelně výnosným zbožím, které bylo možné přesouvat, aby se skryly zisky nebo se vyhnulo regulaci, nebo nakupovat a prodávat na finančních trzích.

Klíčem k upevnění této moci bylo učinit toto duševní vlastnictví nedotknutelným. V 80. a 90. letech 20. století se společnost Big Pharma snažila tyto monopolní pravomoci posílit. Toto odvětví lobbovalo a financovalo americké politiky, podporovalo nové zákony, integrovalo se do evropského rozhodovacího procesu a opakovaně svádělo soudní bitvy o nové právní precedenty, což mu dávalo stále větší práva na rozšiřování patentů a utajování údajů. Jejich asi největším úspěchem však byla nová obchodní dohoda, Dohoda o obchodních aspektech práv k duševnímu vlastnictví - známá jako TRIPS. Dohoda TRIPS, kterou novinář Alexander Zaitchik popsal jako "brutální a hluboce nedemokratický projev koncentrované moci korporací", rozšířila patentovou ochranu ve stylu USA na celý svět. Zatímco dříve mohly země globálního Jihu vyrábět léky mnohem volněji, TRIPS prosadila všude monopolní ochranu. A přestože v dohodě byly zakotveny výjimky, jak brzy zjistila Jihoafrická republika, v praxi se tyto výjimky uplatňovaly obzvlášť obtížně.

Počátkem roku 2000 měl virus HIV/AIDS katastrofální dopad na celou jižní Afriku: v Jihoafrické republice žilo až 4,5 milionu lidí nakažených virem HIV, tedy každý devátý člověk, a každý den se nakazilo 1 700 lidí. V té době už byly na trhu životně důležité léky, které dokázaly potlačit virus, zastavit rozvoj AIDS a zabránit šíření HIV. Problém byl v tom, že patenty na tyto léky vlastnily farmaceutické korporace, které, jako v případě Covidu, mohly určovat cenu a rozhodovat o tom, kdo může léky vyrábět.

V praxi to znamenalo, že cena léků na HIV byla 10 000 dolarů na pacienta a rok, což činilo léky nedostupnými jak pro jihoafrické zdravotnictví, tak pro většinu jednotlivců v zemi. Situace však nebyla neřešitelná; naštěstí výroba léků nestála ani zdaleka tolik. Odhadovalo se, že výrobou léků v zemích globálního Jihu by Jihoafrická republika mohla snížit náklady o 90 procent. Vláda naštěstí zároveň zavedla legislativu, která by jí dala pravomoc zrušit patenty a dovážet generické verze zoufale potřebných léků odjinud.

Velká farmaceutická společnost to viděla jinak. Obvinila Jihoafrickou republiku z "pirátství" a třicet devět firem, včetně největších světových korporací, zažalovalo jihoafrickou vládu. Společně s vysokými představiteli vlád Spojených států a Evropy se snažily zabránit tomu, aby Jihoafrická republika tuto legislativu zavedla. Korporace byly nakonec nuceny ustoupit.

Průměrný počet slepic: 4.8 (48 hlasů)
Trvalý odkaz

-------------------------------------------------------------------

Pekarová by ráda zrychlila

17. října 2023 👉 @cz24news

Top09 a její předsedkyně žije už dávno mimo realitu. Jejich neobliba je zjevná a samotná Markéta Pekarová Adamová je pro většinu národa vzorem neschopné pijavice přisáté na režimu. Volební modely přisuzují Top09 existenci v dalším volebním období mimo sedačky v Parlamentu, což MPA nebrání v představování vizí na další roky. Se svým proslulým arogantním výrazem hovoří o přijímání eura do roku 2030 a dalších výhledech České republiky.

Momentálně můžeme svírat ruce v pěst, kdykoliv někde začne sdělovat názory. Marketéři pracující na jejím vzestupu musí mít noční můru při každém jejím vystoupení, nicméně jako předsedkyně Parlamentu dostává stále mnoho prostoru k tomu, aby si národ mohl poklepat na čelo. Jenže život momentálně prožívaný mimo realitu způsobuje odtržení od ní a pravděpodobně přináší značné sebeuspokojení. Pravdou je, že dosáhnout na druhou nejvyšší ústavní funkci z křesílka operátorky či prodejce u společnosti poskytující mobilní komunikaci je vskutku obdivuhodný výkon. A to jak od Markéty, tak i od jejích voličů. Její eurounionismus se stal toxickým a přes nulovou potřebu mít u nás euro jsou její názory z tohoto pohledu ukázkou myšlení ortodoxního příznivce či sluhy Bruselu.

Rozhodně v tom není sama. Petr Fiala prohlásil, že předvolebním výzkumům nevěří a ODS má velký předpoklad vyhrát volby. V době, kdy pokles důvěry ve vládní koalici dosáhl pod 20%, byť právě tyto výzkumy stranám z Pětikoalice přisuzují společně v součtu těch procent cca 30, což opět svědčí o velké spící části národa, jsou jeho slova drzostí. Bazilišek v čele vlády přitom stále pokračuje ve lživé rétorice, a i přes mnoho důkazů o naprosto razantním otočení kormidla do protisměru proti předvolebním slibům je ODS stále druhou nejpreferovanější stranou. Jak je to možné, to opravdu netušíme. Jestliže se Pekarová Adamová dostala na piedestal Parlamentu z míst, odkud se chodí maximálně z jedné kanceláře do druhé ve stejné budově, pak udržet ODS stále na 15% v preferencích je ještě větší výkon. Copak jsou lidé, kteří nevnímají prolhanost blyštivého Péti, který nám sveřepě tvrdil, že daně a koncesionářské poplatky nikdy nezvednou či že Green Deal nikdy ve velké míře podporovat nebudou? Přes zjevnou otočku mu opravdu ještě tolik lidí věří, že by mu znova dali hlas?

Naše vnitropolitická situace je skutečně tragická. Média lžou, a ta co ne, jsou pod dohledem BIS. Představitelé odporu, byť někteří si dělají jméno bizarními situacemi nebo virálními videi za hranicí vkusu, jsou zatýkáni. Sami o sobě jsou to často spíše komedianti neschopní udělat nic jiného než vést různě silné řeči, ovšem věci nijak neprospívají. Přesto mají plno příznivců, které spojuje jistý odpor vůči vládní klice. Ta má však dostatek prostředků klauny opozičního dění na ulici eliminovat. Skutečně nebezpečné představitele odporu dehonestují liberální média, případně je naprosto ignorují. Snižují tím propagaci těchto jedinců schopných navázat na sebe dostatečný počet nespokojených občanů. Prostor jim poskytnutý se zužuje i na sociálních sítích. Cenzura pracuje systematicky a dostupnost článků je po času mnohem horší. Co se dříve ukazovalo automaticky, později je odsunováno níže tak dlouho, až se kontakt ztrácí. Přispívá k tomu jak lenost hledat si dříve oblíbené, tak i velká roztříštěnost snah vzepřít se režimu.

Občané se tak upínají spíše k stálicím. Dohadují se, je li ANO či SPD skutečnou opozicí a komu z nich mají dát hlas. Pravdou je, že projekty mající šanci proniknout do Parlamentu postupně končí. Byli to Realisté, Svobodní, Trikolora a další, kdo vzbudili naději, aby později zapadli v propadlišti dějin. Zvláště u Trikolory došlo po výrazném vzestupu popularity k totálnímu zlomu a nyní o ní nikdo skoro neví. Co vedlo Klause ml. k odchodu a de facto znevážení ostatních členů strany, to netušíme, ale ten impuls musel být závažný. Momentálně je na vzestupu PRO Jindřicha Rajchla. Je za tím mnoho mravenčí práce, ale jaký bude výsledek, to ukáže budoucnost. Protiliberální fronta se sice nadechuje, ale je obrovský tlak na to podržet ji pod hladinou.

Volby na Slovensku a v Polsku dopadly zajímavě. Návrat Fica je pro některé Slováky utrpením, pro jiné nadějí v tažení proti liberalismu v EU. Poláci si zvolili jinak. Stávající lídr PIS zůstal nejsilnější, ovšem nespojení volili opozici, jejímž představitelem je další eurounionista Tusk. Tím je dáno to, že Slováci se pokusí vrátit své zemi hrdost, zatímco Poláci jako by ji částečně zahodili. Co se bude dít u nás, to mohou naznačit eurovolby. Fiala může být výsledky varován a předvádět po zbylé dva roky další lopingy. Ukrajina už netáhne, Izrael a Palestina jsou tématem pro široký rozbor bez jasného výsledku.

Čím tedy může Fiala překvapit? Možná právě vsazením na zásadně Bruselu podlézající europanismus a na přijetí eura. Pořád se u nás najde dost takových, pro které je tato měna snem a ukázkou příslušnosti k EU. Neustálé omílání nepravdy, dle které je bytí v tomto zkaženém spolku jedinou šancí na přežití, přičemž hlavní roli při propagandě mají prolhaná a nedůvěryhodná média, ovlivňuje polovinu národa. A dává tím Fialovi další šance. Jenže euroskeptici volící subjekty vnímající EU negativně nemají koho volit, v podstatě zbývá jen SPD. A z toho Fiala vychází. Soustředí se na antibabišismus, protože vnímá Babiše jako jediného soupeře. A to mu stačí. Média v zádech, liberální finance a lži mu zajistily premiérské křeslo už jednou, určitě to zkusí znova. A český volič může být nakonec opět vzorem hlouposti a způsobit to, co se stalo v Polsku. My se těch liberálů budeme s naším přístupem a velkou naivitou zbavovat těžko. A důsledky budou tragické. Pekarové euro by byl další hřebíček do naší státnosti.

AUTOR: Jindřich Kulhavý

Průměrný počet slepic: 4.8 (83 hlasů)

Imigrant souzený za obzvláště brutální vraždu si včera v Belgii “přeříznul elektronický náramek” a utekl! Další imigrant terorista včera vraždil! Ve Francii vraždil další imigrant terorista, ale nesmí se o tom mluvit … V Evropě je teď víc teroristů, než penicilínu!

Telegram 7. října 2023 👉 @cz24news

EU: Evropa je plná vraždících imigrantů, často teroristů, a podle včerejšího oficiálního oznámení jednoho z nejvyšších šéfů bruselské exekutivy, Charlese Michela, nejnovější konflikt mezi Izraelem a Palestinou bude mít zásadní negativní důsledky pro bezpečnost v Evropě. Konflikt zvýší v Evropě napětí mezi národnostními komunitami a bude živit extremismus. Hrozí i další migrační vlny do Evropy!

Inkoust z pera, kterým Michel v pátek podepsal pozvánku pro nejvyšší vůdce Evropy na včerejší veledůležité jednání o hrozbě destabilizace bezpečnostní situace v EU, ještě ani nezaschl, a imigranti – teroristé už nejméně ve třech případech vraždili a děsili Evropany! Všechny tři události přitom spojuje jediné – neuvěřitelný bezpečnostní bordel, který Eurokraté z Bruselu rozšířili po celé Evropě, a který po včerejším porážce polské vlastenecké strany PiS ve volbách hodlají exportovat do zbývajících zemí východní EU, které se jim zatím ubránily! Posuďte sami, co vše je možné, a proč se imigrantům vrahům a teroristům v EU tak dobře daří:

1- Neuvěřitelný případ brutálního vraha OMARA ATTALEBA!

Neskutečné věci se včera děly v Belgii! Od trestního soudu v belgickém Lutychu včera utekl brutální vrah marockého původu Omar Attaleb, a policii se jej stále ještě nedaří dopadnout! Attaleb společně se svými kumpány, Zakariou El Bouraquim, a Samim Galloutem, brutálně ubili, umučili a rozřezali místního automechanika, kterého vylákali na schůzku, kde mu slíbili prodat auto. Tělo automechanika se nikdy nenašlo, pouze se na různých místech v belgických lesích našly zakopané různé pozůstatky jeho těla, které nesly stopy ohavného mučení!

S povedeným trojlístkem vrahů imigrantů měl včera zatočit belgický trestní soud. Už ráno se u soudu shromážděná veřejnost divila, že trojice vrahů není zadržována, ale pohybuje se na svobodě, a soud čeká, až se vrazi laskavě dostaví ke svému odsouzení za ohavnou vraždu automechanika! Soud ale čekal marně. Omar Attaleb se k soudu ani nedostavil. Ráno oznámil soudu telefonem, že mu je dnes nějak nevolno, a že vyrazil za doktorem. Soud proto přeložil jednání na odpoledne. Odpoledne policie na dotaz soudu, kde se vrah Omar Attaleb aktuálně nachází, po kratším zaváhání, přiznala, že Omar Attaleb si krátce před polednem na mostu Atlas v Lutychu přeříznul elektronický náramek, který ho měl střežit, aby neutekl, a utekl!!!! Omar Attaleb byl vůdce celého vražedného trojlístku. Nechat ho střežit elektronickým náramkem, bylo směšné, ale podle nejnovějších doporučení EU!!

2 – Neuvěřitelný případ vraha teroristy MOHAMEDA MOGOUCHKOVA!

V pátek 13. října ubodal čečenský terorista Mohamad Mogoučkov, který v EU dostal azyl před Putinem, učitele ve francouzském městě Arras, a několik lidí při útoku zranil. Při útoku vykřikoval Alláhu Akbar, aby nikdo nebyl na pochybách, proč vraždí! Terorista Mogoučkov nebyl nijak střežen francouzskou policí, přesto že byl na seznamu 193 teroristů, kteří se ve Francii legálně či nelegálně zdržují, chystají se spáchat teroristický útok, ale nejsou dostatečné důkazy k jejich odsouzení, a nelze je ani vyhostit!

Terorista Mogoučkov přitom pochází ze slavné čečenské teroristické rodinky Mogoučkových. V roce 2014 měl být i s celou svou familijí vyhoštěn do Ruska. Jenže bylo by to proti předpisům EU! Před třemi lety se sice podařilo do Ruska vyhostit otce Mogoučkova, protože připravoval teroristický útok. Nejstaršího bratra Mogoučkova se dokonce podařilo nedávno zavřít do kriminálu, protože byl chycen přímo při přípravě teroristického útoku! Nejmladší Mogoučkov se ovšem z nezdarů svých starších členů rodiny poučil, a útok provedl spontánně, a bez složité přípravy! Ve výsledku ukázal, jak jsou západoevropské státy v boji proti imigrantům kriminálníkům a teroristům bezmocné.

Česká média se případem ubodání učitele v Arrasu na první pohled podrobně zabývala, ovšem nějak nám zapomněla zveřejnit, že se jedná známou o teroristickou rodinu Mogoučkových z Čečenska, která v EU dostala azyl, po té co je Putin ve spolupráci s Kadyrovem vystrnadili z Ruska! Ono vystrnadění teroristů představuje nyní pro Evropu, Česko i Slovensko vážné varování, protože právě teď se chystají Izraelci z Palestiny vystrnadit desetitisíce příslušníků podobných teroristických rodinek jako jsou známí čečenští Mogoučkové! Není asi náhodou, že palestinské Mogoučky na svém území nechtějí přijmout ani Turci, ani Egypťané, a dokonce ani Saudové! Pokud si nedáme na naše politiky pozor, přijmou je k nám, stejně jako přijali tuniského teroristu, který včera vraždil Švédy v Bruselu, a který je stále na útěku!

AUTOR: Michael Svatoš


 

Průměrný počet slepic: 4.8 (56 hlasů)
Trvalý odkaz

komentáře. Prdlajs.

Průměrný počet slepic: 3.3 (28 hlasů)

Nic proti příspěvkům pana Inzy a paní Máji ale nějak mi uniká čím jsou spojeny s článkem od Vidláka.To  k tomu nic nemáte? Fláknete tam slepice a nazdar ?  Já osobně protože toto téma považuji za důležité tak chci touto cestou s Vidlákem diskutovat co třeba s takyzemědělci co berou dotace na plochu ale nevyprodukují nic.Žádné potraviny jen to maximálně 2x za rok nechají posekat a šlus. Co s obecním úřadem který vydal vyhlášku že se tzv klidové oblasti kterou si vyřvali lufťáci z Práglu nesmí chovat ani slepice . Co s tzv farmářskými trhy kdy výpěstky zde prodávané pochází z velkotržnice Lipence .Proč už u nás nejsou sobotní trhy kam přijel zahrádkář prodat svoje přebytky. Co se stavbou pitomé D3 která zničí studny a zabere další pole na České sibiři když stavíme paraelně další dálnici do Budějovic  30 km od této.  Tohle jsou třeba prkotiny ale  je to k věci a tématu dnešního Vidlákova článku.

Průměrný počet slepic: 4.8 (58 hlasů)

.. I já sem chodím diskutovat více, než na FakeBook, kde mám pravděpodobně ShadowBAN, protože z reakcí nabývám přesvědčení, že mé příspěvky na FakeBooku vidí zřejmě méně lidí než kolik jich chodí sem. Příspěvky, které sem postuje INZA a Mája jsou zajímavé, podnětné, ale nejsou k páně Vidlákovu hlavnímu článku. 

Určitě by se měl vyjádřit pan Domácí, který naši literární tvořivost zatím toleruje, ale také na ni musí mít svůj názor.

Průměrný počet slepic: 4.7 (20 hlasů)

Tož k článku Vidláka: Nepochybuji, že Vidlák by byl jako ministr zemědělství na svém místě, neb tomu hoví víc než kdo jiný a je to jeho parketa... Jsem zvyklá, že když pochválím Vidláka, maník z lesa to těžce nese a diskuze nabere útočný směr..., zatímco když pochválí Vidláka chlap, žádná odezva se nekoná. Věřím, že Vidlák by byl jako ministr zemědělství člověkem na tom správném místě. Kdo jiný.

Včera jsem v noci poslouchala živé vysílání ze sněmovny. Padaly na adresu vlády ostré výtky..., v době, kdy jsem se dívala, byl za zády diskutujících na chvíli pouze ministr Jurečka, který se zamračeně věnoval mobilu a "důležitým" papírům - bylo to tak "náročné a zodpovědné", že si musel přidržovat v dlaních mozek jak řecký myslitel. I kdyby tato vláda prodala zbytek ČR, mají stoosmičku a "pindat" si tam může kdo chce co chce. Síň byla poloprázdná.

Průměrný počet slepic: 4.7 (19 hlasů)

Vidláka si až moc idealizuješ, i když ho zas tak dobře neznáš. Dobrý rétor a možná i zemědělec, ještě nemusí být dobrý šéf zemědělské firmy, natož dobrý ministr. Zažil jsem dost lidí, co platili za špičkové machry v oboru, a po získání vrcholové funkce se dopracovali k přezdívce matlal nebo i blbec.

Vrcholový management je něco úplně jiného (složitějšího), než i byť špičková odbornost v nějaké profesi. Odbornost a přirozená inteligence je samozřejmě plusem, aby tě (nejen) podřízení nepřečůravali. Ale potřebuješ umět daleko víc. A navíc musíš mít i hroší kůži a také určitou míru cynizmu a bezohlednosti.

Ale na druhou stranu, po tom co nám předvádějí ti pětidemoliční diletanti, laťka je nyní posazena hodně nízko.  ;o))

Průměrný počet slepic: 3 (14 hlasů)

Jistě by měl kolem sebe nějaké ty poradce, kteří by mu "dodávali" i tu jistou míru cynismu a bezohlednosti... :-) Dnešní vláda je cynická a bezohledná ažaž, a přesto si vymyslela další nová "užitečná" místa včetně tří nových ministerských.

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

Nikdo vám nebrání v tom, abyste okomentoval Vidláka - tak kde to Prdlajs je....? :-))

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

včera jsem byl troll zralý na Chocholouška a dnes mě dokonce vyzýváte k psaní? To je obrat jak od Fialy :-)

No tak dobrá: Vidlák není žádný levičák, i když to o sobě tvrdí. Chce aby státní zaměstnanci dělali svou práci a nepřesouvali ji v tomto případě na zemědělce, kdežto levičák tyto darmožrouty hýčká zmnožuje a nechává "pracovat z domu" protože kovid, aby měl voliče. Pak to pracující v soukromé sféře samozřejmě neutáhnou (všichni ostatní kromě pivovaru v ČB a ŘLP hodnoty netvoří, jen spotřebovávají) a levičáci, zvolení těmito uplacenými voliči, si půjčí a zadluží i naše vnoučata.

Tak co, dobrý?

Průměrný počet slepic: 2.6 (8 hlasů)

Kritizoval jste, že není diskuze, přitom jste si opět jen "štěknul" na cizí účet..., a podepsal jste se jako "Prdlajs" :-)) Vy nemít Fialu a Babiše, tak si je musíte vymyslet... Jinak - zase jste neřekl nic, co by stálo za přečtení, jako vždy.

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

nápodobně

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Na rozdíl od vás to 70ti lidem za přečtení stálo. Kvůli nim sem ty články dávám, ne kvůli vám.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

ale jinde. Když jim nedáte odkaz, tak jsou bez obrázků a tamní diskuse, zdá se navíc, že to ani neumíte. Podle mne je to špatně, ty vaše kopie tady překáží přehlednosti, ale já tu nejsem pánem. Kdyby tu každý kopíroval celé články, to by to tu vypadalo. Dělá se to takhle:

https://www.novarepublika.cz/2023/10/pekarova-by-rada-zrychlila

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Včera jsem pár těch projevů ministrů ve Sněmovně pokusně poslouchal. Každému z nich jsem dal poctivých asi 80 vteřin. Během té doby se jako nejslabší projevil kuňkal Marek. Ten by mohl přednášet smutečním řečníkům, uspávačům hadů, nápovědě pantomimy. Nicméně o zemědělství ví méně než cigán o práci. Musím se přiznat, že  ode mě nedostal ani celou minutu.

Průměrný počet slepic: 4.7 (24 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

(právě mi došlo mailem)

Tak děti, spočítáme si jednoduchý příklad:
Anička pojede o prázdninách z Liberce k babičce do Strážnice.
Z Liberce do Hradce Králové pojede rychlíkem v tarifu ČD.
Z Hradce do Pardubic v tarifu Hradeckého a Pardubického kraje.
Z Pardubic do Olomouce pojede vlakem RJ.
Z Olomouce do Starého Města  rychlíkem ČD.
Ze Starého Města do Veselí nad Moravou osobním vlakem v tarifu Zlínského kraje
a z Veselí nad Moravou do Strážnice osobním vlakem v tarifu IDS Jihomoravského kraje.

Kolik bude Anička potřebovat jízdenek, kolik Anička celkem zaplatí a kdy ji propustí z psychiatrie?"
 

Průměrný počet slepic: 5 (25 hlasů)

V roce 2020 stát zřídil systém jednotného tarifu, který má umožňovat cestování s více dopravci na jeden cestovní lístek - jízdenku.

https://www.oneticket.cz/

Tento systém má jen dva drobné nedostatky:

1 - je drahý jak sfiňa

2 - nefunguje

;o))

Průměrný počet slepic: 4.9 (22 hlasů)

Ať jede holka stopem ... ušetří si starosti a možná si užije i kvalitní sex :-)

Průměrný počet slepic: 3.8 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Někde jsem četl jednu moudrost nějakého vysokého papaláše z minulosti, tak to zkusím reprodukovat svými slovy:

"Blbec se snaží podnikatele zničit, lump je chce vyždímat, a jen moudrý člověk si je hýčká, protože ví že táhnou i jeho."

Myslím že to platí i na zemědělce. ;o)

Průměrný počet slepic: 4.8 (27 hlasů)
Trvalý odkaz

Minulý týden v úterý jsem kupoval zemědělský pozemek. No nekupte vinici když je za příznivou cenu a sousedí s vašimi pozemky.  Postup standardní: připravil jsem kupní smlouvu, vyplnil formulář pro vklad do katastru a  domluvil termín u notáře, kde jsme smlouvu podepisovali a notář nám dělal také  úschovu peněz. Takhle jsem to už udělal před pár měsíci a vše bylo v pořádku.
Ale ouha - tentokrát to je jinak. Druhý den po podpisu smlouvy mi volá notář a informuje mne, že ještě musím doložit legální nabytí peněz. To, že se při koupi nemovitosti vyplňujete  formulář, kde čestně prohlašujete, že peníze  nepochází z trestné činnosti je v platnosti už delší dobu. A jenom úplný debil ( nebo úředník z EU ) si může myslet, že někdo, kdo má peníze z nějaké černoty se k tomu dobrovolně přizná při vyplňování formuláře. A protože se ani po delší době, kdy je povinnost tento formulář vyplňovat nikdo nepřiznal, úředníci z EU se hluboce zamysleli a vymysleli, že tedy bude povinnost doložit nabytí peněz. 

Notář se velice omlouval, že to po mě vyžaduje.  Ale bohužel, podle nařízení EU  ode mne musí mít  kopii mé  pracovní smlouvy + potvrzení o výši příjmů, nebo pokud jsem OSVČ tak daňové přiznání za uplynulé období. A prý pokud mu požadované nedodám, má povinnost peníze z úschovy poslat zpět  a ještě případ nahlásit. Myslel jsem, že si pan notář  dal na lačno alespoň tři panáky a plácá nesmysly. A tak jsem  zavolal  známému advokátovi. Bohužel potvrdil slova notáře: EU vymyslela povinnost dokládat legální nabytí prostředků, při koupi nemovitosti. A ještě upřesnil,  že další možnost je doložit kupní smlouvu, pokud jsem prodával nějakou nemovitost.

Ti hňupi  z EU si vážně myslí, že nějaký mafián bude mít problém s tím, legalizovat svoje černé peníze? Snad nemohou být tak strašně blbí. Ale možná nejsou tak blbí a je to úmyslné komplikování života obyčejným lidem.  Protože pokud si někdo bude chtít koupit nemovitost za svoje mnohaleté úspory, bude mít velký problém, jak to udělat. I když díky obří inflací  to asi nebude  příliš častý případ ... 

V souvislosti s našim členstvím v EU je obrovské množství problémů. Je nějaká výhoda, být členem EU? Pokud se nějaká výhoda najde, nepoměr výhod a nevýhod je děsivý.

 

Průměrný počet slepic: 4.9 (28 hlasů)

Znamená to, že když byste peníze vyhrál v ruletě či kartách, tak si za ně nemůžete koupit pozemek, neboť nemáte jak prachy z výhry doložit? Jinými slovy, když si bude chtít koupit barák šlapka, aby neposkytovala služby ve forhauzu, taky to neklapne?

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

Jde o to, že svým podpisem "lejstra o legálním nabytí prostředků", z vlastních peněz uděláš úřední komoditu, a tím usnadňuješ úřadům ty peníze (nebo za ně pořízenou nemovitost) ti zabavit, když najdou nepravdu, nesrovnalost, rozpor,.... ;o)

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Kupoval jsem v srpnu zemědělský pozemek 884m. Do smlouvy jsme daly cenu za metr z katastru +2 Kč. Zbytek neřešte (cena). 28.8 vklad na katastr a 19.9 vklad proveden. Uff.                                                                            Doplnění. Škoda nevím jak vložit foto. Mám v katastru záznam ve žlutém poli "Řízení, v rámci kterých byl k nemovitosti zapsán cenový údaj". 

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

a

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Protibruselská rakouská opoziční strana vede v průzkumech s velkým náskokem.

V rámci Evropy jde o absolutní unikát. Nikde jinde – snad vyjma Francie, kde ovšem funguje prezidentský systém – není otevřeně protibruselská strana tak úspěšná jako rakouská FPÖ.

Známa je nejen odporem proti muslimské invazi a islamizaci, ale byla také jedinou aktivní opozicí proti covidfašistické vládě, která v zemi nařídila povinné očkování. FPÖ se také v rakouském parlamentu odmítla klanět Zelenskému.

Strana ovšem razí i ostře protibruselskou politiku a je zásadně proti byť jen myšlence na vstup této neutrální země do NATO. Jde také o jedinou parlamentní stranu, která není prolezlá loutkami WEF a Aspen institutu.

Podle aktuálních průzkumů FPÖ prudce posílila na 32 procent.

Rakousko je tak aktuálně jedinou zemí EU, kde v průzkumech vede s velkým náskokem otevřeně protibruselská strana…

Průměrný počet slepic: 5 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

No - podle mě by Vidlák neměl bejt ministr zemědělství, ale odbornej poradce ministra zemědělství, nebo jeho "první zemědělskej tajemník". Vyzná se v zemědělství, ale přes politický prasárny by měl tu hlavu na špalku mít skutečnej politik ve funkci ministra. Poradci kecaj do kde čeho, ale nenesou žádnou odpovědnost.

 Jinak by možná neškodilo, kdyby si Vidlák pořídil vlastní neoficiální farmářskou tržní síť na výměnu a prodej přebytků, pokud možno mimo dohled státních a bruselských orgánů.

A do třetice - měl by pozvat Fica na pokec u něčeho dobrého. Fico se asi s naší vládou a prezidentem bavit po jejich kecání do slovenských voleb nebude. O to větší sranda by byla, kdyby místo amerického guvernéra v petropavlovský pevnosti oficiálně navštívil Vidláka.

Průměrný počet slepic: 4.9 (22 hlasů)

In reply to by Střelec

Trvalý odkaz

Fico po zkušenostech s našimi přechytralými vládními pindálisty-vlezdobruselisty se určitě nebude chtít jakkoliv míchat do naší politiky, a za vládnutí této vlády nejspíš ani jako soukromě pozvaná osoba. Jednak má sám starostí víc než dost ve svém rajónu a druhak by asi nechtěl zavdávat důvod k dehonestaci konkrétní osoby médii. Zatím na to není ten správný čas... Doufejme ale, že brzy nastane (pokud dřív nepřijde nějaký ten Majdan).

 

 

Průměrný počet slepic: 4.3 (9 hlasů)

In reply to by Střelec

Trvalý odkaz

Existuje město Petropavlovsk Kamčatskij, na pacifickém pobřeží Ruska..

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

V souvislosti s článkem o rozebírání švýcarské atomové elektrárny Mühleberg jsem se opět dostal k dohledávání srovnávacích dat ohledně ekonomické rentability různých zdrojů elektřiny. Možná to i někoho dalšího přivede k zamyšlení :-)

Zaujalo mě toto: Mühleberg v kantonu Bern s jedním 373 MW reaktorem se stavěl 5 let (1967-72), produkoval elektřinu 47 let (1972-2019), emise radioaktivního Cesia-137 v letech 1998-99 způsobily zvýšenou radioaktivitu v sedimentech blízkého jezera Bielersee, trhliny v plášti reaktoru byly spolehlivě zabezpečeny až po 6 letech, kantonální referendum o předčasném odstavení v roce 2014 neuspělo, 300 lidí již pět let provádí demontáž, která bude trvat do roku 2034 - rozebírání trvá 3x déle než výstavba, letos konečně mohly být odtransportovány palivové tyče, pravděpodobně do meziskladu, protože trvalé úložiště atomového odpadu se ve Švýcarsku již dlouho plánuje, nejvhodnější místo bylo vybráno, ale místním se to moc nezamlouvá ...

Co se týče výrobních nákladů, je prodloužení životnosti stávajících jaderných reaktorů jedním z nejlepších řešení, nikoliv ale výstavba nových bloků. Což akceptovali i Švýcaři ve dvou příslušných lidových hlasováních: nejprve v listopadu 2016 zamítli 54% lidovou iniciativu "Za spořádaný výstup z atomové energie", požadující okamžité pozastavení jednoho a omezení životnosti dalších bloků na 44 let; poté v květnu 2017 schválili 58% vládou a parlamentem navržený zákon "Energetická strategie 2050", podporující přechod na udržitelné zdroje a zakazující výstavbu nových jaderných bloků, přičemž stávající mohou být v provozu tak dlouho, dokud budou bezpečné.

O problematice cen elektřiny je hezky pojednáno na wikipedii Cost of electricity by source - důležité je rozlišovat celkovou cenu zahrnující investiční a distribuční náklady, cenu placenou zákazníkem a externí náklady spojené s dopadem výroby elektřiny na společnost a životní prostředí; nejčastější mírou je levelized cost of electricity (LCOE). V článku Was ist die günstigste Stromerzeugung? - Jaká je nejlevnější výroba elektřiny? na švýcarském portálu economiesuisse.ch je kladen důraz na vyváženost celé palety zdrojů: "Emissionsarme Technologien wie Wind-, Wasser-, Solar- und Kernkraft weisen generell das beste Kosten-Nutzen-Verhältnis für den Ausbau der Stromproduktion auf." - Nízkoemisní technologie, jako je větrná, vodní, solární a jaderná energie, obecně nabízejí nejlepší poměr nákladů a přínosů pro rozvoj výroby elektřiny. Pro dokreslení situace jsou zde uvedeny dva grafy z externích zdrojů:

energie iea

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Projected Costs of Generating Electricity 2020  na stránkách IEA - International Energy Agency

safest energy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

What are the safest and cleanest sources of energy? na portálu Our World in Data

Dalším pádným argumentem proti rozvoji centralizované jaderné energetiky je Čeljabinský meteor z roku 2013, jehož úlomek o váze 570 kg dopadl do jezera, jakou rychlostí to nevíme, nicméně při kontaktu s atmosférou to bylo 19,2 km/s, přičemž se jednalo nejspíše o malou část velkého asteroidu :-) Kdyby trefil nějakou francouzskou jadernou elektrárnu, musela by se půlka Evropy stěhovat ...

Průměrný počet slepic: 2.5 (6 hlasů)

V tabulce chybí výroba elektřiny třením ebonitové tyče liščím ohonem.

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

Když už jsme u toho počítání, našel jsem, že 20ti vteřinovým třením liščího ocasu lze vytvoři elektický náboj 32 nanoC, přitom bude napětí mezi tou ebonitovou tyčí a chlupy liščího ocasu cca 1500 V. Tak když to přepočítám na trvalý výkon, tak 625 tisíc současně třených liščích ocasů vytvoří výkon 1W postačující na trvalé svícení slabé LED žárovky.
Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)

škoda, že masturbací se elektřina nevytvoří

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

při tvé inteligenci to s tím ohrožením jaderných elektráren meteority snad nemyslíš vážně. :-) Projdi to se ,mou:
Když vezmu poloměr Země těch 6378 km (še-i-se osle), tak plocha povrchu zemského je 511 milionů km2. Když vezmu, že meteorit představuje z hlediska našich úvah bod, a když odhadnu, že plocha těch kritických míst jaderných elektráren na celém světe na 50 km2. Tak pravděpodobnost že meteorit zasáhne nějakou choulostivou část nějaké jaderné elektrárny je tak 1:10 milionům. Tak velké meteority přilétají tak po 10 letech. A teď mi řekni jaká je pravděpodobnost, že během stejných 10 let vypukne jaderná válka a zničí mnohem větší kus Země než únik radioaktivity z JE. Na kolik tu pravděpodobnost odhaduješ? Já tak 1:100, 1:1000 a to jsem asi optimista. :-)
Tak s něčím co má pravděpodobnost 10 000 menší snad nemá velký smysl se zabývat. Co ty na to?
 
Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Inzo, souhlasím, nicméně jaká je pravděpodobnost, že meteorit spadne do jezera Čebarkul?

Při ploše 20 km² to máme 20 : 511 000 000, čili 2.5x menší, než že spadne na kritické místo jaderné  elektrárny.

A vidíš, stalo se :-)

Ps: co nelze vyloučit, to je lepší eliminovat

Průměrný počet slepic: 1.2 (5 hlasů)

Samozřejmě, když už si vybral k dopadu Zemi, tak někam spadnout musel. A takový ploch 20 km2 je na Zemi 25 milionů. Byla jistota na jednu z nich spadne. Náhodou to bylo jezero Čebarkul.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

Ale proč by jedním z těch míst dopadu nemohla být zrovna atomová elektrárna nebo základna? Asi ještě dlouho lidstvo nebude schopno i něco tak "malého" jako 12 kt odklonit z dráhy. A asteroidy běžné velikosti se mohou rozpadnou na tunové kousky ve vhodné výšce s dopadovou plochou, které se nevyrovná ani ta nejlepší kazetová bomba.

Dinosauři si asi taky mysleli, že se právě jim v dané době nic zlého stát nemůže. Proto si vážím lidí v zemích jako je Německo, Rakousko, Švýcarsko, Itálie, Irsko, Dánsko, Lucembursko, Portugalsko, Řecko, Litva - kde neplánují rozvoj toho, co sice s malou pravděpodobností, ale o to větší škody může způsobit.

Průměrný počet slepic: 2.1 (7 hlasů)

který nesnáší Temelín a tak, když jim v zimě dojdou zdroje, tak bude hrdě sedět ve třech svetrech a u svíčky bude hrát s ještě neumrzlými členy rodiny domino, ale bude pevně stát za svým postojem.

Ten kdo držkuje na JE, ale když mu teče do bot, tak elektriku z ní vesele kupuje od vedle, tak pardon, to je pouze pozér.

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)

lesy z větrných elektráren taky nejsou nic moc a za chvíli dojde jejich životnost, tak jsem zvědavej, kam budou zakopávat hory nerecyklovatelných  listů z vrtulí.

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

.. všechny ty alpské ledovce, které napájí jejich řeky?

Není to tak dávno, co přes Alpy pochodoval Hannibal Barkas se slony a vojáky, co se narodili v Africe. To tam žádné ledovce nebyly, sníh a mráz také ne.. Kecy o tom, jak se brodili sněhem jsou umělecká licence historiků. kteří si představují celé Alpy tak, jak vypadají dnes..

Ale když to jsou Švýcaři, tak na to snad myslí.. Přírody si vážili dávno před EU a pokud vím, tak oni i Lichtenštejnci, stejně jako Norové v EU nejsou.

Jak to tam máte s klimamagory?

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Alpské ledovce, které napájí jejich řeky
Nejen ledovce napájejí řeky, většina zdejších potoků odvádí dešťovou vodu, ať už povrchovou nebo vsáklou do země. Hodně mě pobavilo, když jeden český "odborník" předpovídal vysušení střední Evropy v důsledku bariéry ze 150m vysokých větrných elektráren na pobřeží. Tady jsou souvislá horská pásma vysoká 2-3 tisíce metrů, a "kupodivu" prší po obou stranách dost často a mnohdy velmi vydatně :-)

co přes Alpy pochodoval Hannibal, tam žádné ledovce nebyly, sníh a mráz také ne
Odkud jsi to vzal? Schválně jsem dohledával, kudy Hannibal se slony asi šel - názory se různí. Ale ne na dobu, a to v roce -218, kdy letní teploty byly stejné jako v období 1960-90:
LuterbacherEtAl-ERL2016-fig1 - Optimum der Römerzeit – Wikipedia
Také v popisu cesty Hannibala od současníků se uvádí, že po překročení průsmyku procházeli zasněženou krajinou.
Nicméně teploty opravdu různě kolísají, a to i nezávisle na lidské činnosti, jak dokládá tento graf:
Liestoehl firnline westNorway inPostglacialTimes - Optimum der Römerzeit – Wikipedia

Ale když to jsou Švýcaři, tak na to snad myslí
Tak to máš pravdu. Švýcaři podpořili nejprve svými podpisu v roce 2019 Ledovcovou iniciativu, kterou iniciátoři stáhli ve prospěch nepřímého protinávrhu parlamentu a vlády ve formě Zákona o ochraně klimatu, který byl v lidovém hlasování 18. 06. 2023 schválen. Za "klimamagory" považuješ Suveréna - hlasující lid nebo jen jeho "akční jádro"?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

prý kousek toho asteroidu snad spadl někomu ve Švajcu na hlavu

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Dmitrij Medveděv komentoval výrok amerického prezidenta o Vladimiru Putinovi.

Biden oznámil, že chce kandidovat na prezidenta, sjednotit celou Evropu a „sesadit“ ruského prezidenta, „kde nemůže způsobit takové potíže, jaké způsoboval“.

Takže o tom je poslání prezidenta USA! A my jsme si dříve naivně mysleli, že má zajistit Američanům prosperitu. Každopádně nic z toho se nestane. Jedním z důvodů je, že už zapomněl, co řekl. Demence je užitečná věc.“


 

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)

třeba jak je mlaďochům fuk, že je chce věrchuška zotročit a taky jak vám může 12 lidí dát 5 slepic za kopírování. Záhada.

Průměrný počet slepic: 1.5 (4 hlasů)