Když se potápí vlajková loď

Autor

Přišla za mnou tuhle moje drahá žena, naklonila se ke mě, půvabně našpulila rty a tím nejkrásnějším hláskem mi povídá: „Drahý, sliboval jsi, že vyřešíme naše staré auto. Pořád mluvíš o emisních euronormách, stěžuješ si na služební bourák, do kterého ve jménu evropských hodnot namontovali litrový motor… a kromě toho, sousedi si právě koupili novou Škodovku.“ Tvářila se u toho tak svůdně, že jsem prakticky okamžitě kapituloval, uznal jsem její politické argumenty a řekl, že se po něčem poohlédnu.

Koneckonců, vždyť má pravdu. V práci všichni jezdíme auty, které mají pod kapotou vysavač a ne motor, spalovací agregáty pomalu mizí z nabídky a nás doma neustále přibývá. Ano, brzy první děti odejdou z domu, ale pokud jsem je dobře vychoval, hned jak odejdou, začnou se jak na běžícím pásu objevovat vnoučata a pokud chci být dobrým dědečkem a brát je na výlety, mám nejvyšší čas to řešit. Auta jsou sice dražší než loni, ale zřejmě levnější, než příští rok. Našimi úsporami navíc jen podporujeme Blyštivého a jeho inflaci.

A tak ve mně začala hlodat myšlenka, že bych udělal jednou výjimku, co kdybych si nekoupil ojetý vůz, ale sáhnul po něčem se zárukou, co má ještě slušný naftový motor a vydrželo by nám to příštích deset – patnáct let?

Poslední auto, pro které jsem si došel do autosalonu a ne bazaru, byla Toyotka Aygo z Kolína. Tenkrát jsme čekali první dítě, já byl ještě plný snů o tom, jak za pár let budu milionářem a poprvé a naposled jsem si koupil auto na úvěr. Ale služby byly skvělé. Abych si mohl auto vyzkoušet, tak pro mě dojeli domů a pak mě zase odvezli zpátky. Vyřídili mi převod, nemusel jsem na nic sáhnout a když jsme si šli auto vyzvednout, mělo na sobě velkou červenou mašli, já dostal lahev vína a moje manželka pugét růží. Nakonec nám toto Aygo dobře sloužilo patnáct let. Nikdy nemělo žádnou vážnou závadu a nikdy jsem té koupě nelitoval. Obzvlášť, když jsem ho měl už splacené, jsem nelitoval.

Samozřejmě už nejsem dnešní a obeslal jsem všechny autosalony v okolí, abych měl nějaké porovnání, ale v první řadě jsem si myslel zase na Toyotu. Má přece dobrou pověst, je to největší automobilka světa, tenkrát mě uměli tak krásně lapat pomocí kytiček a fašky… Dvoulitrový nafťák se u nich v nabídce ještě také najde…. ale obešleme ještě Hyundai, Renault a Kiu. Koneckonců, automobilový svět se ještě nezbavil problémů s dodávkami dílů, takže není jisté, kde uspěju.

Hele, ono se asi opravdu schyluje na konec světa… Začal jsem mojí milovanou Toyotou a zjistil jsem, že na jejich stránkách pořádně nefunguje ani ten konfigurátor aut. Pořád mi to vnucovalo nějakou umělou inteligenci, že si to se mnou bude povídat, ale nakonec mi to neumělo ani nabídnout auto, ani prodejce. Chtělo to po mě e-mail i telefon, ale dva dny se nic nedělo. Nikdo nezavolal.

No nic, mají tady číslo na centrálu, zavolám tam tedy sám. Samozřejmě obsazeno lidmi, co se dovolali přede mnou. Ale prý se ozvou zpátky… Zavolali… zrovna když jsem sám seděl v autě. Nějaká paní, že mi nadiktuje číslo na prodejce v Brně. Říkám jí, že zrovna řídím a nemohu si psát, ať mi to pošle do SMS. Prý nemůže, protože volá z pevné linky a takové vymoženosti není schopná vyřešit. Ať si to prostě najdu na internetu.

Když si představím, jak před patnácti lety kolem mě skákali, když jsem jen neprozřetelně zadal e-mail… Hned mi volal nějaký obchodní zástupce, pak druhý, pak třetí, během několika hodin jsem měl nabídku auta i nabídku úvěru, který byl rovnou i schválený… Pak se ozvala ještě nějaká paní, jestli jsem byl spokojený se službami a protože mi auto dodali o dva dny později, než bylo plánováno, tak se mi horem dolem omlouvali a přidali koberečky zdarma.

Teď? Nezájem. Skladová auta tady v Brně nemáme. Zkuste si zavolat na jinou pobočku. Tam třeba něco budou mít. My to neřešíme, každý autosalon si jede sám na sebe. A kde něco mají? Nevíme, prostě si to obvolejte. Až u třetího obchodníka jsem zjistil, že mají na stránkách nabídku skladových vozů.

No nic… vyberu si auto, co se mi celkem zamlouvalo, volám tam… obchodní zástupce teď nemá čas, ozve se později. Pak mi pošle dvě nabídky na stejné auto, které se liší skoro o sto tisíc bez jakéhokoliv vysvětlení, co to znamená. Když mu volám já, abych to nějak rozklíčoval, opět nemá čas.

Člověk se chystá utratit statisíce korun, reklamy Toyoty oplývají slovy jako spolehlivost a stabilita, ale když na to přijde, největší automobilka světa není schopná na své lince zajistit, aby vám poslali SMS. Obchodní zástupce už nedělá všechno za vás, abyste to měli jednoduché, ale prostě vás nechá tápat. V nabídce na auto není ani počet sedaček, což bylo pro mě hlavní kritérium. Když se ptám obchoďáka, tak vlastně ani neví, co nabízí. Hledej si to, chlape, sám, my nemáme čas.

V ostatních autosalonech to nebylo lepší. Jen ten Hyundai se pochlapil alespoň trochu. Ale také – sice mají na stránkách halasně uvedeno, ať se objednám na testovací jízdu, ale když to udělám, tak se dozvím, že není čím. Ano, mají skladový vůz, který bych chtěl, ale ten je někde na centrálním skladu a přivezou mi ho jedině, až zaplatím zálohu. Ale já nevím, jestli si ho vezmu, ani jsem si do něj nesedl, nevím, jak je to uspořádané a podle obrázků na internetu prostě nebudu utrácet takový balík. Potřebuju to alespoň vidět. Ale… není kde.

Vsadím se, že všichni ti obchodní zástupci pořád chodí na stejná školení, jako před patnácti roky. Ale nějak už to není ono. Tak jako se divím, co projde mým dětem v diktátech, tak se divím, co projde obchodním zástupcům v autosalonech. Takhle nějak si představuju, že jednali s mým tátou v Mototechně, když si v roce 85 chtěl koupit škodovku… a mysleli jsme si, že tahle doba je navěky pryč.

Automobilový průmysl byl vlajkovou lodí Evropy. Byl to jeden z posledních oborů, který se udržel na světové špičce. Ale po této zkušenosti se nemohu ubránit dojmu, že vlajková loď docela drsně nabírá vodu. Obzvlášť ta Toyota mě tedy vysloveně znechutila. Pokladní v Albertu se chovají vstřícněji.

Ale asi to tak musí být… Když jde svět do háje, jde do háje všechno. Nevyhýbá se to ani firmám v japonském vlastnictví. Koneckonců stejná manažerská aristokracie je všude. Výsledky nového školství už jsou vidět. Pavel Cimbál docela často upozorňuje na programátorské chyby a nesmysly v různých aplikacích. Můžeme si k tomu přidat i osmou největší korporaci světa. Jak mám věřit, že jejich auto je bezpečné a že za svoje peníze dostanu patřičnou protihodnotu? Oni už si člověka nepřehazují jako horký brambor, oni už na to prostě kašlou. Nějak si poraď… Jako by je vlastně už neživil prodej aut a bylo jim to úplně jedno… Jako kdyby kapitalisti zjistili, že uměle vyvolaný nedostatek je super. Lidi koupí všechno, koupí to za každou cenu a není třeba se bát konkurence.

Chuť si koupit nové auto, mě tedy úplně přešla. Příliš si pamatuju, jak to kdysi uměli podat, jak uměli všechno načančat, jak uměli mluvit, jako když másla ukrajuje, jak chápali, že obchod je uspokojování potřeb zákazník za úplatu a hledali moje potřeby, aby je naplnili. A pak ještě třikrát volal manažer, jestli jsem byl dostatečně spokojený… Měl jsem z Toyoty pocit, jako bych si pamatoval výstavní lokál, kde jméno zůstalo, ale uvnitř už je hospoda čtvrté cenové, kde už mají jen teplé pivo a nerudnou obsluhu… Jen ceny zůstaly.

Sakra, funguje tady v té skvělé a hodnotné EU ještě něco? Až jednou přijdou ti novodobí Vandalové, aby nás vyplenili, tak to vlastně ani nepoznáme. Všechno končí. Manažerům Toyoty děkuju za další připomenutí, že konec našeho světa je nadosah. Dneska v noci se mi zdálo, že si kupuju oslíka a žebřiňák…

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí a podpořit vlastní národní občanskou společnost, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle agentovné alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička nebo placky z nabídky.

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (299 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Z celé naší republiky se stala taková čtvrtá cenovka. Kolem mě se ruší obchody, do kterých jsem byla dlouhá léta zvyklá chodit pro módu (italskou) nebo obuv.., a místo nich jsou buď Vietnamci se zbožím všeho druhu, nebo další Rossmann, kterých je všude jak nas..(eto). Až dorazí všichni obohacovači, inženýři a doktoři, kteří přicházejí a ještě přijdou (kromě těch úplně "nejlepších" přeposlaných ze Západu), budeme vzpomínat ještě častěji.

Průměrný počet slepic: 4.8 (84 hlasů)

Pracoval jsem pro firmu, která montovala FVE, a měl jsem konflikty s obchodníky a s firmami, pro které jsme "montovali ve mzdě"

Střechy se naši kluci naučili dělat dobře, ale samotné zapojení elektráren byl problém, zejména integrace střídače do stávající elektroinstalace domů. Vadila mi i absence hromosvodů na některých domech. Odmítal jsem na to dávat své "kulaté razítko".

Vedoucí našich obchodníků se rozčiloval, protože naše elektrárna, udělaná tak, abych byl já, jako revizní technik spokojen, byla o maličko dražší, než to, co "páchá" konkurence, zákazníci si odmítali připlatit za opravdu funkční a bezpečnou FVE a jim (obchodníkům) "utíkaly kšefty".

Nakonec to vyvrcholilo tím, že většinu kšeftů několik měsíců přeprodával konkurenci, aby je neztratil, ale od naší firmy si nechával platit benzín, telefon a výplatu. Firma nakonec skončila, zaříznul ji definitivně někdo, kdo chtěl ušetřit za práci na jedné zakázečce a přetáhnul montéry, které pak vyhodil, když bylo hotovo, a našeho šéfa pomluvil všude, kde to jen šlo. Montéři odešli kompletně vybavení bezpečnostními postroji, lany, nářadím, a určitě jim zůstal za nehty i montážní materiál. K dovršení všeho firmě vykradli sklad.

Tenhle problém je starý, "postupné přizpůsobování se trhu" jen nyní vygradovalo do nebetyčných výšin. Chybou bylo, že hned po revoluci nebyla uzákoněna připravená povinnost sdružování do profesních svazů, komor a cechů. Když ministr Dyba viděl, jak velká síla by stála proti vládě, tak zařadil zpátečku.

Profesní organizace by si s fušéry a lajdáky věděly rady, ale věděly by si rady i s politiky.

Průměrný počet slepic: 4.6 (33 hlasů)
Trvalý odkaz

Je to zvláštní: můžete dělat vtipy na katolíky, papeže, židy, křesťany, Rusy, Američany, Skoty a na kdovíkoho ještě, ale je prý urážlivé a nekorektní, když vtipkujete o muslimech. Jsem přesvědčen, že čím dřív budeme mít všichni stejné měřítko a pravidla pro všechny, tím bude lépe. Je libo čtenářům následující desatero?

1. Jestli se živíte rafinováním heroinu, ale přitom máte morální námitky vůči alkoholu, asi jste muslim.

2. Pokud máte samopal za tři tisíce dolarů a odpalovací zařízení raket za pět tisíc, a přitom si nemůžete dovolit koupit boty, asi jste muslim.

3. Pokud máte víc manželek než zubů, asi jste muslim.

4. Pokud si utíráte zadek holou rukou, ale vepřové považujete za nečisté, asi jste muslim.

5. Pokud si myslíte, že vesty existují jen ve dvou provedeních: neprůstřelné a sebevražedné vyplněné výbušninami s hřebíky a kuličkami z ložisek, asi jste muslim.

6. Pokud si nemůžete vzpomenout na nikoho, komu jste ještě nevyhlásil džihád, asi jste muslim.

7. Jestli se domníváte, že televize je nebezpečná, a přitom běžně v šatech nosíte výbušniny, asi jste muslim.

8. Pokud jste ohromen odhalením, že mobilní telefon může sloužit i k jinému účelu než k odpálení bomb u silnic, asi jste muslim.

9. Jestliže nemáte nic proti ženám a myslíte si, že každý muž by měl vlastnit alespoň čtyři, asi jste muslim.

10. Jestliže shledáte, že toto vše, co tady píšu, je urážlivé, nekorektní nebo xenofobní, asi jste muslim.

Mnoho lidí nechápe, proč jsou muslimští teroristé schopni tak rychle spáchat sebevraždu. Skutečnost je ale daleko jednodušší. Běžný život běžných muslimů totiž vypadá asi nějak takto:

– žádné Vánoce

– žádná televize

– žádný fotbal

– žádné burgry

– žádná veselá hudba

– žádné obrazy

– hadry jako šaty

– ručníky jako klobouky

– stále kvílící hlupák na věži

– víc než jedna žena → víc než jedna tchyně

– nesmíte se holit

– vaříte na velbloudím trusu

– vaši ženu vám vybere někdo jiný

– jeden měsíc v roce nesmíte ve dne jíst

Jejich kněží jim tvrdí, že za tohle všechno může Západ a Izrael, a že až zemřou, tak se všechno zlepší…

Muslimové kupodivu nejsou šťastní v Pásmu Gázy! Nejsou šťastní ani v Egyptě, ani v Libyi, ani v Maroku, ani v Íránu, ani v Iráku, ani v Jemenu, ani v Afghánistánu, ani v Pákistánu, ani v Sýrii, ani v Libanonu…

Tak kde vlastně jsou šťastní?

Jsou šťastní v USA, v Kanadě, ve Velké Británii, ve Francii, v Itálii, v Německu, ve Švédsku, v Norsku, v Nizozemí, v Dánsku… V zásadě platí, že jsou šťastní v každé zemi, která není muslimská, a nešťastní v každé zemi, která muslimská je!

A koho z toho viní?

Islám ne.

Nikoho z jeho vůdců.

Ani sami sebe.

Viní z toho země, kde islám není, které prosperují a kde jsou muslimové šťastní!

A přitom chtějí měnit ty země tak, aby byly jako… země, ze kterých přišli a kde byli nešťastní!

RUDOLF GAJDOŠ

Pravý prostor/blogosvet.cz

Průměrný počet slepic: 4.7 (136 hlasů)

Ten dotyčný byl mlada absolutně nezávislá entita, která mi direktivně určovala koho chci. ;o))

Průměrný počet slepic: 4.4 (12 hlasů)

..  tradičním způsobem, tedy, že matka ženicha vybírá nevěstu pro svého syna. Druhá, menší, polovina manželství je uzavírána "po evropsku".

Zajímavé je, že tradičně uzavřená manželství se PODSTATNĚ MÉNĚ rozvádí a lidé v nich jsou statisticky významněji šťastní a spokojení.

Tradičně uzavřená manželství jsou totiž mezi lidmi ze stejné společenské vrstvy, zhruba stejného vzdělání a podobné výchovy. Proto jsou stabilnější.

V "evropském" způsobu seznamování hrají zase velkou roli evoluční procesy, zejména ty feromony, to je opravdu síla. Básníci tomu říkají "Láska na první pohled", ve skutečnosti za vše mohou feromony, protože čich a chuť jsou evolučně nejstarší orgány, vedou přímo do Sympatiku a Parasympatiku, do onoho "hadího mozku" a jsou vůlí a racionalitou prakticky neovlivnitelné. A tak si dva lidičky rok dopisují na seznamce, a když se potkají, tak si nemají co říci, protože si NEVONÍ A NECHUTNAJÍ.. Evoluce to zařídila tak, že lidé, kteří nám jsou geneticky PODOBNÍ se NEPŘITAHUJÍ. Tak máme větší biodiverzitu a odolnost, protože se naše geny více a efektivněji "promíchávají".

Proto měla vysoká šlechta a královské rody potíže s rozmnožováním a častým vymíráním rodů, protože se brali mezi sebou, a tak si nevoněli a nechutnali.
Výjimkami byla Marie Terezie, která se do svého manžela, Františka Štěpána Lotrinského zamilovala už jako malá holčička, a vyvzdorovala si ho.
Podobné to bylo i s anglickou královnou Alžbětou, i ta si musela svého řeckého prince Filipa vyvzdorovat, ale také s královnou Viktorií, která si Sasko-Koburského prince Alberta sama vybrala, už jako anglická královna, s posledním ruským carem Nikolajem II Alexandrovičem (Mikulášem II), Františkem Ferdinandem d´Este a Sofií Chotkovou, to byl tehdy skandál celoevropského rozsahu a všichni jim drželi palce, stejně tak Blahoslavený Karel z domu rakouského, a Zita Bourbonsko - Parmská, tedy, poslední český král, Karel III Habsbursko - Lotrinský, ti všichni měli hromadu dětí a šťastná manželství, protože kromě feromonů je spojovala i odpovědnost ke svému úřadu..

Naopak manželství Františka Josefa a Alžběty (Sisi) Bavorské stálo za prd, přestože si v mládí voněli a chutnali, ale pedantický František Josef a potrhlá Sisi si zkrátka nerozuměli a Alžběta na konvence a odpovědnost moc nebyla..

Průměrný počet slepic: 4.7 (19 hlasů)

.. i já jsem se v mládí několikrát střetnul s "destruktivním" vlivem feromonů v kombinaci s "otravou testosteronem", mám čtyři hezké a zdravé děti, ale mají příliš mnoho maminek :( Škoda, že jsem to nevěděl dříve, tohle by se mělo učit v přírodopise už na Základní škole.

Moje první manželka byla brutálně "eliminována" maminkou svého prvního kluka, a čas ukázal, že ta paní si ušetřila mnoho trápení. Její syn je tzv. CHAD, tedy, urostlý, zdravý, silný, testosteronem nabušený a fyzicky hezký chlap, PRVNÍ z deseti mužů, chlap, takový, na jehož postel holky stojí frontu. Mohl by hrát basketbal, na vojně byl u paragánů. Potkal jsem ho před deseti lety při úplně jiné příležitosti..

Moc se o tom nemluví, ale ženy samy říkají, že 80% mužů NENÍ ATRAKTIVNÍ.. Tedy, jen ti dva první z každých deseti mužů jsou žádaní a ti ostatní musí zaujmout ženu jinak, nebo jsou "trpěným pouhým kompromisem", pečovateli, poskytovateli komfortu, často i vychovateli cizích dětí.. Dříve to srovnávala maloměstská morálka a křesťanský kodex, kterým se společnost řídila. holky musely dbát na svou mravopočestnost, jinak by se slušně neprovdaly.

Mám zkušenost, že mnohá děvčata, zejména ta hezčí, zhruba druhá až šestá z deseti, která "projdou postelí" CHAD-a, si do zbytku života nesou utkvělou představu, že "přece mají na víc" a muži, kteří jim jsou jinak fyzicky, společensky i jinak rovni, pohrdají a mají je za sobě méněcenné. Asi nebudu jediný, kdo si všímá, že relativně slušně vypadající chlapi mají šeredné a zanedbané manželky, a hodně chlapů na vrcholu má dlouholeté milenky, které se vdávají až po třicítce, kdy rezignují na své požadavky.

Tedy, vraťme se k mé bývalce.. Byla to za mlada opravdu hezká holka, řekněme, číslo 3 na oné mojí pomyslné desetibodové škále, a byla tu velká pravděpodobnost, že by ten klučina mé bývalce zahýbal, a ona byla zrovna ausgerecht ten typ, který za sebou pálí mosty a hrdě odchází středem.
Pokud by se tak stalo, tak by ona paní dlouhé roky neviděla vnoučata a utrápila by se. A tak má snachu, která je snad o deset let mladší, než její syn, který se v mládí vybouřil, viděl jsem ji, fakt krásná ženská, moje bývalka, ač v mládí dost hezká, jí sahá "nanejvýše po kolena", a má spokojený život..

Se mnou "bývalka" také nevydržela, protože zkrátka "měla na víc" (také jsem měl k dokonalosti daleko, myslím že jsem v mládí byl někde na 3-5 příčce), nakonec si pořídila o mnoho let mladšího manžela, který adoptoval mou dceru, měli spolu další dítě, a jednoho dne jí manžel zdrhnul a pořídil si jinou, tentokrát výrazně mladší  manželku. A tak jsem ani nebyl na svatbě své dcery (aby máma neudělala na svatbě skandál, fakt tě, tati nemusí, a rodina ženicha, která svatbu celou platila, je hrozně pověrčivá, bude lepší, když tam nebudeš..) Co se vnoučat od první dcery týče, asi si počkám, až babička umře, protože na zmoudření to u ní není. Další dětičky mi to vynahrazují..

Průměrný počet slepic: 3.8 (11 hlasů)

Tak jsem právě teď (konečně) dostal odvahu vyzkoušet "black-out". Baterie se po včerejším deštivém dni už vzpamatovaly. Sluníčko dává 8 kW, je zapnutý bojler a myčka -odběr 5,5 kW. Tak jsem vypnul hlavní jistič. Všechno běželo dál, jen se na centrále objevil alarm "Distribuční síť není dostupná". Takže OK.
Jo a dík, že jsi mě k tomu "dokopal". :-)
Průměrný počet slepic: 4.4 (12 hlasů)

V případě Black-Outu, pokud bude svítit Slunce, začít prát před obědem, NA ELEKTRICE VAŘIT A PRÁT  jen v létě..
Doporučuji na zimu do garáže plynový turistický vařič, krb a určitě nevyhazovat starý kotel na pevná paliva. Nepoužívat, ale ZACHOVAT, a to i když máte tepelné čerpadlo. Naopak, plynový kotel, pokud má elektrické napájení, bude sloužit i při Black-Outu

Plynaři totiž mají doslova panickou hrůzu ze zavzdušněného potrubí, takže raději zavřou továrnu, elektrárnu, ba i sídlištní kotelnu, kde je JEDEN VELKÝ KOHOUT A TLUSTÁ ROURA, než aby zavřeli rezidenční čtvrť nějakého města. Při Black-outu půjde plyn celé týdny až měsíce. Pokud ale přestane jít plyn z jiného důvodu, než je lokální havárie na distribuci, tak jsme v prd*li a stěhujeme se zpátky do jeskyní..

Krb s topnou vložkou také není k zahození, vytopí i místnosti v patře a ohřeje boiler.

Za Black-outu provozovat jen lednice, mrazáky, světla, plynový kotel, oběhová čerpadla, bránu a vrata garáže, a nějakou tu drobnou elektroniku..

Průměrný počet slepic: 4 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

JINDŘICH KULHAVÝ

Vláda Petra Fiala ,,ustála“ již třetí pokus o vyslovení nedůvěry. Světe div se, v Parlamentu jsou poslanci Pětikoalice stále semknutí a při uvědomění si pravděpodobnosti prohry v předčasných volbách a ztráty koryta podpořili Petra Fialu v pokračování ve funkci premiéra. A tím i v další zadlužování České republiky a devastace životních podmínek jejích občanů. V podstatě vyslovili důvěru sami sobě. Není to komické?

Celá šaráda kolem možného ukončení Pětikoalice ve vládě je především divadlem pro voliče. Dokud se vyjednávacímu týmu opozice nepodaří zlomit někoho z protistrany, jde v podstatě o ztrátu času. Poslanci Top09, KDU-ČSL jsou v ohrožení, protože dle výzkumů veřejného mínění by se do poslanecké sněmovny už dost možná zpět nedostali. Je pro ně mnohem lepší vydržet ještě dva roky, mít zajištěnou existenci, za provládní kývání pobírat tučný bakšiš a vylepšit si i úroveň důchodu. Navíc by se proti nim při případné dezerci obrátili dosavadní kolegové a začal by hon na čarodějnice. Tady tedy ANO a SPD uspět nemohli. Určitou šanci by mohli mít u STAN a ODS, pokud by v těchto subjektech existovala nespokojená menšina. Vnitrostranický boj však zatím nevnímáme, byť právě u ODS jsou politické atentáty součástí dlouhodobé existence. Své ,,Sarajevo“ zažil i Václav Klaus st. Momentálně blyštivý Péťa drží otěže pevně v ruce a ani jeho vyloženě tragický přístup k vládnutí a snižující se obliba ODS nevedou k nespokojenosti uvnitř partaje. To se může změnit až neúspěchem u dalších parlamentních či ještě dříve eurounijních voleb.

Ve STAN asi i přes řadu podezření a kauz stále vládne klika ministra vnitra Víta Rakušana . Ani v tamním zákulisí zatím nelze vnímat širší oponenturu a zdá se, že vzájemné krytí křiváren v době, kdy STAN ovládá vnitro a ODS spravedlnost, nemůžeme čekat na výsledky vyšetřování jinak smrtících kauz. Z nich nejvýraznější je ,,Dozimetr“ a chobotnice, kterou představuje. Opozice na to často upozorňuje, nicméně se zdá, že příběh exministra za ČSSD Davida Ratha je natolik pro politiky odstrašující, že se jim skutečně nechce dopadnout stejně a rozkrývání se snaží zahrát do ztracena. Rakušan ustál i vlastnictví a používání šifrovacího telefonního přístroje, přičemž nebyl jediným, kdo ho měl. Média o všem spíše mlčí, opozice může volat po potrestání kam chce, ale snaha vše dořešit je prostě malá. Hluboček dále užívá výdobytky své politické minulosti a ostatní spojení s drancováním státních a polostátních peněz jsou zatím v relativním klidu. Police radši řeší daňové poplatníky, kteří se znelíbili Finančnímu úřadu, často ještě za dob zaklekávání Finanční správou vedenou či ,,inspirovanou“ Andrejem Babišem. Na toto zvěrstvo doporučujeme nezapomínat stejně, jako na covidohysterii a protiruskou propagandu schovanou za smyšlenou aféru Vrbětice vyhozených do povětří údajnými ruskými agenty. To jen pro připomenutí, že Pětikoalice není zdaleka jedinou pakáží ve Sněmovně.

Ano, dá se říct, že situace na naší politické scéně je tristní. Nový průvan by rád udělal Jindřich Rajchl se ,,svým“ PRO. Objíždí zemi se semináři a vystoupeními, což si pamatuje z dob členství v Trikoloře, kdy po ČR putoval Václav Klaus ml. i se Zuzanou Majerovou. Kdo tehdy věřil Trikoloře, a nebylo nás tak málo, musí být zklamán ze současného stavu. Rajchl logicky začal jinde a snaží se hovořit s občany, kterých je na jím pořádaných akcích stále více. Za současné situace bude sice těžké dostat se do širšího povědomí, cenzura a mediální blokáda jsou zbraní v rukách liberálů sloužící proti komukoliv, kdo by je ohrožoval, ale Rajchlovi se to daří. A to přes smutný vývoj kolem další tváře odporu Vrábela, jehož sláva pohasla a místo spolupráce dští kolem sebe síru. Navíc ho zkouší semlít státní systém, který našel Vrábelovy slabiny v podobě jistých finančních nesrovnalostí. Nyní ti samí lidé hledají díry v Rajchlově minulosti a vzhledem k právnické praxi to mají trochu jednodušší. Rajchl se bije jako lev, ukázkou boje je snaha přivést k zodpovědnosti za své výroky řeporyjského starostu a exota politické scény Pavla Novotného. Pokud se to povede a oblíbenec Petra Pavla či krasavice Nerudové skončí před soudem, bude to úspěch.

Nečekejme předčasný konec Petra Fialy, Markéty Pekarové Adamové, ani odchod z vlády od Pirátů. Vůně peněz je příliš omamná na to, aby se něco změnilo. Pětikoalice si zajišťuje budoucnost, drancuje státní rozpočet, okrádá občany a kryje si navzájem záda, to vše za skrytého potlesku Evropské komise. Polské volby ukázaly, že to tak funguje i jinde, na ústa tak padne další národ z bývalé RVHP. Slováci mezitím zkouší povstat z liberály připraveného hnoje a uvidíme, zda li se jim to podaří. Čaputová dělá vše proto, aby nikoliv. Příliš dobře si uvědomuje svou vděčnost za dosazení na místo, o kterém snad nemohla ani snít, a odvádí nadále špinavou práci pro své mecenáše. Naše pseudoelity si umí spočítat, že se jim vyplatí držet se u moci minimálně do konce volebního období, hrabat pod sebe a připravit si klidné stáří. Hmotnou zodpovědnost nemají, takže si s budoucností občanů České republiky hlavu lámat nebudou. Miliardy vyprané přes Ukrajinu, různé funkce a neziskový sektor jim nikdo ani po prohraných volbách nevezme, v tom je politická kultura pro všechny potencionální zloděje z řad politiků stejná. Praxí je – co jsme si, to jsme si, terazky krademe my. Jediným, kdo může vládu Petra Fialy ukončit, je tak ulice. Ta je však tak rozhádaná, že tu budeme nadále trpět pod bičem zvolených otrokářů a jen remcat. Což přesně vystihuje českou mentalitu.

inadhled.live

Průměrný počet slepic: 4.5 (83 hlasů)
Trvalý odkaz

VIDEO: Sionistický Izrael se utrhl ze řetězu a vybombardoval v Gaze pravoslavný kostel s křesťanskými uprchlíky! Stíhačka F-16 podle svědků svrhla na kostel vakuovou bombu, která srovnala kostel se zemí! Lékaři se marně snaží oživovat mrtvá batolata vytažená z trosek! Tel Aviv se podle všeho rozhodl pro vyhlazení veškerého obyvatelstva Gazy a IDF útočí na muslimy i křesťany bez rozdílu!

https://aeronet.news/…el/

Průměrný počet slepic: 4.2 (25 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

"Lékaři se marně snaží oživovat mrtvá batolata".

Teda, lékařsky vzdělán nejsem, ale nikdy by mě nenapadlo oživovat mrtvoly, přijde mi to poněkud nesmyslné. Ale zní to dost hezky, tak dojemně a chytne to za srdíčko.

A hele, to je tapeta z aeronetu a prdla to sem fčelka. Tak to jó, už mi to dává smysl k té Toyotě nahoře.

Průměrný počet slepic: 3.1 (42 hlasů)

In reply to by berrnard

Trvalý odkaz

Pusťte si video s těmi dětmi, které oživují (odkaz). Možná vy byste věděl jako znalec líp, že je to dítě mrtvé a je proto marné je oživovat. Kdyby bylo vaše, doufal a zkusil byste všechno. Píšou, že je to jen pro silné povahy, tak možná nic pro vás, když jste to neviděl..(nebo naopak i z toho máte legraci). Toyotu můžete řešit i celý další den, nic vám v tom nebrání, autům nehovím, možná tak barva mě zaujme... Ale díky za pozornost.

Průměrný počet slepic: 3.7 (33 hlasů)

A video s mrtvými si pouštět nemusím, už jsem v životě zabil dost tvorů a poznám, když je konec. Váš post byl citově vyděračský a politicky nabarvený. Měla byste se stydět za takovýto blábol. Mrtvá batolata může vytáhnout pouze blbec s jasným cílem někoho citově vydírat. Je mi z vás na blití.

 

Průměrný počet slepic: 2.6 (45 hlasů)

Ano, jsem Žid. Nebydlím ve státu Izrael, bydlím v činžáku, který jsem nepostavil. Vybudovali ho kdysi sudetští němci, kteří byli následně po válce vyhnáni. Já je nevyhnal, já ho koupil v dobré víře a už hafo let do něj vrážím všechny peníze, které vydělám. Je to moje útočiště a jistota.

A pokud se někdy někdo mi ho pokusí vzít a přijde s flintou a místo neprůstřelné vesty si na svou ochranu před sebe vezme batole, budu vědět, že když on vystřelí první, tak je to můj konec. Takže ho prostřelím já krz to batole a smrt toho batolete nebude moje vina, ale bude to vina toho zbabělého sráče, který si ho na svou ochranu vystavil před sebe. Pokud si myslíte, že bych nikdy v tomto případě vystřelit neměl, přesně tito zmrdi vyhrajou. A pak se změněj a už se budou chovat slušnějš, když krz to batole jako rukojmí, vyhráli? Pokud by někdo z mých blízkých byl rukojmím Hamásu, nikdy bych s nimi nejednal. Chtěl bych tam co nejdřív vlítnout s puškou v ruce. A to samé bych očekával od nich, kdyby byly situace obrácené.

Průměrný počet slepic: 3.4 (53 hlasů)

Máš obdivuhodnou schopnost, poštvat proti sobě i lidi stejného názoru jako máš Ty. Zaměňuješ upřímnost za hrubost.

Průměrný počet slepic: 4.7 (26 hlasů)

Ale já když se naseru, tak mi prostě před oči najede rudá mlha a neohlížím se na následky. A s batolatama jsem zde nezačal já.

Průměrný počet slepic: 1.8 (17 hlasů)

Že mám schopnost dost lidí popudit, to je přeci dobré pro ně. Alespoň mají jasného třídního nepřítele, na kterém se mohou vyřádit a v jednotě je síla. A mě je to celkem šumák.

Průměrný počet slepic: 2 (22 hlasů)

pokud se nekývá u zdi nářků, tak to nepoznám, třeba jsem také žid... Ale spíš ne, to bych věděl a byl obřezán, že...

Průměrný počet slepic: 3.1 (10 hlasů)

asi podle nesnášenlivosti a rasismu ?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

tady diskutují celkem slušní lidé, ale co ty tady jsi schopen předvádět, nemá se slušnosti nic společnýho. Podle mého názoru jsi nenávistný parchant a pro mě jsi přestal existovat. A to, zda si Čech, Žid nebo Arab s tím nemá nic společného, ale taky to není žádná polehčující okolnost.  Už navždy tě budu ignorovat!
Průměrný počet slepic: 4.6 (46 hlasů)

Paní Colombová - izraelské dětičky s usekanými hlavičkami (které nikdo nikdy neviděl a po týdnu když ta lžidovská lež vyplavala na povrch se dokonce CNN za to fake-news omluvila), to mu nevadilo. Ale nad skutečnými fotkami a videí dětských obětí se ofrňuje. Sláma mu čouhá z bot a dál než na špičku vlastního nosu nevidí. ;o)

Průměrný počet slepic: 4.5 (29 hlasů)

jste chlapci nepodlehli nějaké té politické korektnosti. Vypadá to, že jste pěkné měkoty, byli jste vůbec na vojně?

Průměrný počet slepic: 2.4 (5 hlasů)

Inzo, trefil jste hřebíček na hlavičku, je pár lidí, kteří ho na Kydech už trefně charakterizovali. On si pak dá vždycky pauzu a potom začne nanovo. On si nepřečte článek, chytne se jedné věty z titulku jen aby mohl svou útočnost a nenávist proměnit v úplný blábol. Ten odkaz nebyl a priori o tom oživování dětí (dokonce je to až v dolní části článku), ten článek byl o tom, že po nemocnici v Gaze, kam shodili bombu, je tady další případ americké bomby Izraelem shozené na civilisty - na lidi v kostele. On si ze všeho vždycky vybere nějakou větu, vyblábolí ji do bezvědomí jak smyslů zbavenej.

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

Mám známého, ten jezdil stařičkým Pajerem, ale dost se to už sralo a jezdí mu po lesích 5 traktorů, 2 vyvážečky, shrnovač klestu a má i velkou štěpkovačku, k tomu je workoholik, takže hákuje 7 dní v týdnu od nevidím do nevidím. Rozhodl se, že si koupí novou Toyotu Hillux. Nadiktoval si tam nějaké nadstandarty, takže cena 1 200 000.

Cena problém nebyla, to dá na dřevo. Tak si auťák v lednu objednal. Sdělili mu, že mají nějaké problémy, tak auto bude asi v květnu. V květnu přehodnotili situaci a že prý cca v červenci. V červenci to viděli na říjen. V říjnu mu oznámili, že zhruba do konce roku by to mělo vyjít.

Tak jim řekl, ať si ten auťák strčej do prdele, svoje stařičk´Pajero dal na dílnu k Pepovi (to je náš společný kamarád, specialista na Mitsubishi), ten to vyvařil, opravil a ten chlapík, který by si z fleku mohl koupit za hotové nové auto, jezdí dál 20 let stařičkým Myšákem, jelikož se mu od Toyoty nepovedlo dostat nové auto za jeden rok.

Průměrný počet slepic: 4.6 (43 hlasů)
Trvalý odkaz

na cz24news máte nový článek od Escobara "Ruský balet neutrality".

Průměrný počet slepic: 3 (16 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

Pepča je trochu v rozpacích z opatrné neutralita mezi Moskvou a Tel Avivem, což je výměnný obchod, Izrael se zdržuje podpory Ukrainy, aby Rusko recipročně krotilo Írán a přes něj Hisbaláh. Rusko se snažilo protlačit přes OSN mírové urovnání v Gaze, což spojenci Izraele v Radě bezpečnosti (USA, Velká Británie a Francie) spolehlivě odstřelily.
 
Májo, včera jste psala: Američtí Židé vtrhli ve Washingtonu do Kongresu a protestovali proti válce v Gaze, proti státu Izrael a na podporu Palestiny!
Na první pohled to je jakýsi paradox, ale má to své náboženské důvody. V Toře je (prý) uvedena smlouva, kterou Bůh uzavřel se židovským národem, která ve svém důsledku návrat Židů z diaspory do Palestiny zakazuje.
 
Ultraortodoxní židovské skupiny vnímají sionismus a založení státu Izrael jako velký hřích - porušení této smlouvy s Bohem. Tyto skupiny se důrazně staví proti Sionismu, proti návratu do Svaté země a vytvoření suverénního židovského státu. Podle nich se jedná o dílo hříšných lidí, kteří porušili přísahu mezi Bohem a židovským národem.

Židovský národ byl Bohem zapřísahán, aby se kolektivně nevracel do izraelské Země s použitím fyzické síly, aby se "nebouřil proti národům světa" a aby "neurychloval příchod konečného vykoupení". Na druhou stranu se Bůh zavázal Židům, že zajistí, aby se národy světa chovali k Židům příznivě
Stručně řečeno, "Židovský národ musí čekat na nebeské, úplné, zázračné, nadpřirozené vykoupení a přivedení zpět do Izraele" a ne se o to pokoušet vlastním úsilím. "Toto čekání trvající dvě tisíciletí je projevem vyvolenosti a výjimečnost židovského národa, vyjadřuje jeho víru v Boží prozřetelnost, v ujištění proroků a v mesiášský osud Židovského národa".
 
Jinými slovy, zuřivý odpor těchto ortodoxních skupin je namířen proti samotné existenci státu Izrael, bez ohledu na jeho povahu.
I kdyby bylo Židovské obyvatelstvo v Izraeli spravedlivé a svaté, je strašnou a hroznou zločinnou nepravostí zmocnit se vykoupení a vládnout dříve, než to vyplyne z Boží vůle.
 
Sionisté naproti tomu tvrdí, že tato smlouva již neplatí, protože Holocaust byl jejím porušením, Bůh nedodržel svůj slib, že Židy v Diaspoře ochrání.
Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

co mají říkat Slované, kteří byli 2.ww postiženi mnohonásobně více ???

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

.. proto sem chodím a píši..
 

Pojďme se dohodnout, pro větší přehlednost diskuse..

Pokud někde objevíme něco zajímavého a podnětného, NAPIŠME ABSTRAKT na 2-3 řádky a vložme odkaz. 

Průměrný počet slepic: 3.6 (5 hlasů)

Mám takovou zkušenost, že pokud dám zajímavý článek celý, přečte si ho víc lidí než jen jednu-dvě věty s odkazem, alespoň tedy podle slepic (já to mám ale stejně - odkazy čtu jen výjimečně, naservírovaný článek hned). Dnes tu byl jeden, který si udělal vlastní hloupý závěr z těch uvedených dvou vět, a to úplně jiný než o čem byl celý odkaz.

Průměrný počet slepic: 3.1 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

stalo zvykem, že pan domácí nahodí téma a pak se sem vrhnou dravci, kteří ho nerespektují a nasadí svoje. Fčelka dnes byla celkem slabá,Inza chrápe, tak to musím zachránit já.

Takže dnes si prosvištíme, jaký je rozdíl mezi háčkováním a pletením.

Pletení a háčkování jsou procesy vytváření tkaniny pomocí příze, vlákna nebo nitě. Tyto dvě metody mohou vytvořit svetry, šály, zábaly, přikrývky, afghany, šály, klobouky, rukavice, ponožky atd. Existuje mnoho rozdílů mezi pletením a háčkováním na základě jejich techniky, vybavení, výsledků atd. hlavní rozdíl mezi pletením a háčkováním je to pletení vytváří tkaninu propletením smyček vlny nebo příze s pletací jehlou, zatímco háčkování vytváří tkaninu s háčkem.

Pletení je způsob, jak vytvořit tkaninu propletenými smyčkami vlny nebo jiné příze s pletacími jehlami nebo na stroji. Při pletení se v lince nebo trubce vytvoří více smyček příze; tyto se nazývají stehy. Pletení udržuje mnoho stehů současně. Pletení se obecně provádí na dvou špičatých jehlicích stejné velikosti. Jedna jehla drží hotovou práci, zatímco druhá vytvoří další řádek. Pletení lze také provádět na dvoujehlových jehlách, stavech a strojích. Stehy v pletení vypadají jako propletené v nebo svazek copánků. Pletení také vede k tenčí tkanině.

Háčkování je řemeslo, ve kterém je příze vyrobena z texturované textilie pomocí háčku.  Je to proto, že háček je vložen do stehu a příze je kolem něj navinuta specifickým počtem časů. To je jako volně svazovat svazek uzlů na sebe. Každý steh je ale dokončen před přechodem na další. Háčkování používá více příze než pletení. Protože háčkování používá více příze, výsledná tkanina je silnější a těžší. Trvá také méně času než pletení. Háčkování je také jednodušší a trvá méně času, než se naučíte.

Nezkopírováno z aeronetu

Průměrný počet slepic: 3.1 (54 hlasů)

se jít projít do lesa ?

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

     Často je to i věc lidí. Pokud jsi Vidláku zkusil v Brně BS Auto, ti dříve prodávali Opely a před pár lety přidali i Toyoty (snad i něco dalšího), tak se vůbec nedivím. S BS Auto mám ty nehorší zkušenosti. Tam jde o kšeft na prvním místě. Já mám také Toyotu, již druhou, kupoval jsem Toyotu i se zetěm (takže třetí) a udělal jsem dobré zkušenosti s Toyotou na Maříkově ulici v Brně. Jestli je tam ještě jako prodejce pan Vychopeň, tak ten je ještě "ze staré školy" a dělá to tak, jako kdysi. Nechci dělat zbytečnou reklamu, není to můj příbuzný, ani známý, kromě kupování aut jsem s ním nijak v kontaktu nebyl. Ale je to vždy o lidech a přístupu. Bohužel v dnešní době jsou stále častěji peníze na prvním místě a vše ostatní jde bokem.

Průměrný počet slepic: 4 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Myslím, že 9 z 10ti lidí naší země by také chtělo mít starosti že se jim v autosalonu nevěnovali dostatečně uctivě.

Dnes jsme se bavili s děckama, jak stoupá počet spolužáků bez zaplacených obědů.

PS.: Nová auta se dnes už nekupují u nás, ale v Německu, Polsku, Slovensku, ..... ;o)

Průměrný počet slepic: 4.1 (20 hlasů)

Ten úvodní Vidláků článek nebyl ani tak o koupi auta, ale o destrukci dříve zaběhnutých a fungujících systémů. A to se týká všech, i těch kteří auto nemají, a ani o jeho koupi neuvažují.

Průměrný počet slepic: 4.7 (29 hlasů)

Hele, Ethanole, kolik znáš osobně rodin, jejichž děti úpí hlady, zatímco jejich spolužáci se nacpávají knedlíky? A pracují ti rodiče a snaží se svoje děti uživit, nebo pouze stojí s nataženou dlaní.

Koukám, že s dojemnými příběhy se zde dnes roztrhl pytel. Až mi slza dojetí ukápla.

Průměrný počet slepic: 2.6 (16 hlasů)

nikdy neměl nové auto ?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

.

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Začínám mít neklamný dojem, že z kopce to jde i tady na Vidlákových kydech. Nemyslím tím články pana Vidláka - ty jsou ku podivu stále stejně dobré - ale tu čtenářskou diskusi.

Velká většina komentářů se vůbec nevztahuje k tématu článku, někteří komentující si zde prezentují vlastní články, jež s tématem daným panem Vidlákem rovněž nemají co do činění a ostatní jen tapetují a tapetují pomocí článků z jiných zdrojů. Přibývá vulgarismů a komentářů k věci je jak šafránu.

No nevím, jak to vnímají ti, kteří sem chodí z podobných pohnutek jako já, ale já jsem už do značné míry pozbyl chuť zde cokoliv komentovat.

S pozdravem a přáním všeho dobrého,

Jiří     

Průměrný počet slepic: 4.7 (19 hlasů)

k tématu bych něco i měl, ale svůj příspěvek už bych za tou smrští off topiců podruhé nenašel :-)

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

když jsem něco podobného napsal já (že kopírovat sem celé články off topic odjinud se mi nelíbí, že by stačil odkaz), tak jsem byl hned troll s jednou slepicí. Vy máte aktuálně 4,3 . Japato?

Průměrný počet slepic: 2.2 (6 hlasů)

Za trolla, buřiče a závadovou osobu jsem zde byl kolikrát i já, když jsem tapetování kritizoval. Uvolni se, ber to s nadhledem a smiř si s tím, že chcát proti větru se nedá. ;o))

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

ale dobře se tu bavím (s tím, že dlouhé rádobykomentáře nečtu). Dokonce i vámi zatracovaný berrnard se mi líbí - vůbec mě nepobuřuje. Na vojně jsem byl, měkota jsem už taky párkrát byl a ještě nikdy se mi to nevyplatilo.

Průměrný počet slepic: 2.2 (6 hlasů)

Nebo myslíš, že tu někdo chodí proto aby sám sebe týral? ;o)

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

jak vidíte určitě jsem někdo chodí dávat jednoslepice. Jestli se tím baví, pak tu zábavu nechápu.

Edit: vidíte ty slepice? co to znamená? Asi mi to zůstane skryto :-)

Průměrný počet slepic: 1.7 (6 hlasů)

V první řadě se mrkněte na zdejší historii. Po začátku války, když se to zde obnovilo, chvíli hrozilo, že se to tu zase típne, protože z bývalého ansámblu všichni chytří odešli na Litterate a blbci zůstali zde. (i když teď mě vlastně nenapadá nikdo jiný, kromě mě, kdo zde zůstal). Diskuse byla nekvalitní a pan Vidlák už byl na vážkách, že Kydy ukončí. Dost jsem lobboval proti tomu. Nakonec sdělil, že Kydy budou IV. cenová skupina a jaké si to zde uděláme, takové to tady budeme mít. Což se také děje.

Vidlák je v tomto neuvěřitelně tolerantní a splachovací. Zde máte absolutní svobodu, ke které ale občas patří i určitá míra anarchie. Asi by šlo toto fórum moderovat a odstranit koukol od zrna. Zůstaly by zde pak pouze ty správné názory, jako se to děje jinde. Otázka je, bavilo by vás být někde, kde s vámi všichni souhlasí a mají totožný názor a pouze se vzájemně nadšeně plácáte po játrech? Tak běžte do kavárny, ale ve čtvrté cenové si lidi občas i dají po držce. A vím o čem mluvím, protože do kaváren zásadně nechodím.

Průměrný počet slepic: 3 (13 hlasů)

ale mně to tady, mezi těmi údajnými blbci, naprosto vyhovuje. Elitu nemám rád. To spíše ta zdejší "spodina" je moje druhá rodina!

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)