Lithium na Cínovci a Horním Slavkově

Autor
Štítky

Vy, kdo mě znáte déle víte, že jsem původem z malebné Sokolovské pánve a mám rodinu plnou havířů. Můj tatínek celý život převíjel motory na šachtě v dílně, můj strejda byl v oddělení přípravy výroby, bo je geodet a vůbec všichni moji kamarádi a kamarádi kamarádů měli tak či onak co do činění se Sokolovskou uhelnou. O dolování tedy něco vím.  V hospodách jsem vyslechl něco příběhů o hlubinné těžbě, závalech, o těžbě loužením, třídění rudy a tak vůbec. Proto si o lithiu myslím svoje a moc mě to nevzrušuje. Jeden ze čtenářů mě vyzval k otevření tohoto tématu a když už to tedy dělám, napíšu vám svůj názor na celou věc. 

Jednak si tím lithiem nejsem zase až tak moc jistý. Máme sice tři procenta světových zásob, ale tak moc rozptýlených mezi běžnými šutry, že je to asi podobně smysluplná informace jako fakt, že na našem území je prokazatelně nejméně 400 tun zlata a spíš víc. Co je nám to ovšem platné, když se těžba nevyplatí, respektive se vyplatí jen občas, když vyskočí cena. Stejně tak máme velmi pěkné zásoby uranu, pod Beskydami je uhlí na další padesát let provozu všech elektráren i kotlů a málokdo ví, že i pod Slaným je v kilometrové hloubce uhlí, stejně tak na Sokolovsku je pod slojí Antonín ještě sloj Josef s velmi kvalitním hnědým uhlím, jen těžba této sloje by definitivně zastavila karlovarské Vřídlo. 

S lithiem to je podobné. Teď zrovna se těžit vyplatí, ale když se podíváte na vývoj cen, před pár lety by to byl velmi ztrátový kšeft a nikdo neví, jestli za pár let zase nebude. Stejně tak nikdo neví, jestli za pár let budeme mít elektroauta na baterie, vodíkové články nebo budou poháněné úplně jinou metodou. Dnes jsme jako v 19. století, kdy auta jezdila na všechno možné a nikdo nevěděl, že ten smradlavý motor s klikovkou to za pár let vyhraje. Původně se benzín prodával v lékárnách... 

Lithia má na našem území být asi 1.5 milionu tun ve formě lithné slídy. Koncentrace je někde okolo jednoho procenta. To znamená, že příslušnou linkou musí projít asi 150 milionů tun rudy. Sto padesát milionů tun! Víte kolik to je? V současné době se ročně těží cca 8 milionů tun uhlí. K tomu přidejte 16 milionů tun skrývky a hlušiny. Dělají to desetitisíce havířů. Ano i v dnešní době útlumu je zapotřebí desítek tisíc lidí. Kdyby tihle všichni naběhli na těžbu lithia, budou to dělat 5 let.  A té infrastruktury... Vlaky, kamiony, bagry, pásové dopravníky, zakladače, nakladače, třídicí linky... To všechno se musí postavit... a zaplatit. 

Jestli chcete svých 1.5 milionu tun lithia, musíte prohnat linkou hmotu, která se vejde na tři miliony vagonů. To nebude nikdo převážet. Závod na třídění a koncentraci se musí nacházet v blízkosti naleziště. Projděte se po Ostravě... ten závod nebude o nic menší než tamní železárny. Megatovárna za miliardy a desítky miliard. A nejen jedna. K tomu silnice, mosty, koleje, nádraží. A z místa pak odjede ne  1.5 milionu tun lithia, ale nějaký koncentrát o váze kolem dvou až tří milionů tun. Kam myslíte, že se bude vyplácet to odvážet? Tak možná do Dojčlandu, ale určitě ne dál. Baterie se z toho musejí nadělat co nejdřív, než to objede půl světa. 

Aby se něco takového postavilo, to je v dnešní době několikaletý úkol a ohromné peníze. Na tom se musejí dohodnout všichni - stát, těžaři, Němci a nejspíš do toho bude kecat i EU. To není jen o oplocení kusu Krušných hor. Roky příprav a vyhazování peněz, aby se ve finále třeba ukázalo, že lithia je dost a nevyplatí se to. 

Pokud se těžba vyplatí, bude z toho i stát mít svoje. Je celkem jedno, kdo to těží, mnohem důležitější je, kdo to kontroluje.  A můžete mít jaká chcete memoranda, náš stát nemá žádnou reálnou sílu, jak si něco vybojovat. I kdyby podepsal jakýkoliv papír, stejně nebude mít pod kontrolou nic. Celou těžbu i zpracování bude mít pod kontrolou někdo jiný, nejspíš Brusel se všemi kličkami a vazbami na USA a jiné mafiány. 

Zkrátka nejdřív se bude těžit tam, kde jsou koncentrovanější zásoby a dá se to dělat levněji. Nejdřív dojde na Afriku, Balkán a až pak jednou možná za dlouho dojde na nás. Až se ukáže, že se to vyplatí. Až ty Li-on baterie definitivně vyhrají. Do té doby jsou to jen tanečky dobré do voleb a hospodské debaty.  Až se tak stane, pak bude úplně jedno, jaká memoranda se podepsala nebo vypověděla. Vykopou si to, odvezou, zamoří a tak vůbec. My nebude určovat cenu, jen přijímat držhubné. 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Máte velký dar tlumit hysterii u mužů , jako psychoanalytik minulého století, by jste úspěšně konkuroval kolegům tlumící hysterii u žen :)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tři poslední věty, to je o co kráčí. Zbyde nám bordel, držhubné a desítky tisíc lithiových havířů, pochybuji že domácího původu. Pakliže bude možné říci, že to zbylo "nám".

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidlákovi za dnešný text desať sliepok! Iba "hospodsky" dodám,že ťažiarske spoločnosti sú práve tá úroveň podnikania,v ktorej tam vo svete,kde sa to miestnym "nepáči" hrajú úlohu stíhačky,rakety a bomby.. Netvrdím,že by ČR,člena EU,niekto zajtra kvôli lítiu bombardoval,iba naznačujem o co go.Tu Váš národný záujem proste neochráni ani Turbobabiš.. Myslím,že podľa môjho názoru až velikášske znenie onoho memoranda zo strany ťaž. spoločnosti,plynie z poznania,že z tohoto aj tak asi nič moc nebude..Tiež fandím bratom za Moravou,aby sa Vám vo všetkom darilo čo najlepšie,ale pri všetkej úcte,získať a spracovať lítium do fin. produktu vo vlastnej réžii, tak povediac sami, nedokážete.. .. rovnako ako my Slováci nedokážeme za už takmer 30 rokov dostavať posraných 450 km obyčajnej diaľnice.. Časy,keď sme také diela stavať dokázali,sme si úspešne odcinkali...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Proč do toho házíte předčasně vidle.
Tyto poraženecké řeči od schopného hospodáře neberu.
Neví se co bude za měsíc,natož za rok,za pět,každopádně použiji to rčení,co je doma to se počítá.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Spor je o to, kdo bude lithiumbaron. Proč jím má být australská firma ? Proč musí australská firma rabovat v malé chudobné zemičce někde v Evropě ? To nemá doma dost místa ? Už jen tato skutečnost nás musí nastražit. Horní zákon je paskvil a bylo povinností politiků ho opravit. Ne hádat se o to, kdo je větší vlastizrádce, jestli Ano, nebo ČSSD. Vzpomínáte, jak se hádal Kalousek (min, financí) s Pospíšilem (min. spravedlnosti) ve věci Mostecká uhelná o to, kdo má kompetence k tomu aby, do Švýcarska poslal snad dva právníky ? A jak to dopadlo ? Přišli jsme o několik miliard a nikdo za nic nemůže. Není tento spor stejné divadlo pro plebs ?

Zatím bez slepic

jen formálně, když se pátzrá podrobněji, jeto zamotanější a složitější. Nkdo zmínil jména Bakala a Ólbrajtová. To lidi v Čechách zostražití. Navíc celý postup ČSSD ve věci vypadá podezřele - s vědomím jak postupovali směrem k Bakalovi dříve a že na nimi visí dluhy a nedobrý volební výsledek...

Možná, že je v tom ČSSD nevinně. Jak píše Vidlák, výhledově se jedná o monstraci, jsou tam nezanedbatelná rizika, je na zvážení, zda je má nést stát.

Zatím bez slepic

Lithia je pod Krušnými horami relativně málo a v nízké koncentraci, s nejasnou metodou možné těžby, takže ekonomika i s přihlédnutím k jiným alternativám baterií je v horizontu 20 let sporná. Diamo se do toho nehrne, uvažuje podobně jako Vidlák (viz též celkem racionální článek http://denikreferendum.cz/clanek/26248-jak-jsme-si-zamilovali-lithium-a…). Chce-li to dělat firma s naprosto neprůhlednou vlastnickou strukturou zcela bez těžařské historie, je to podezřelé. Pokud by ale cílili jen na arbitráž, tak je ekonomika těžby netrápí. Z ČR pár set miliard vytlučou. Jde jen o to, kolik před tím do podniku investují. Nějaký úředník do toho za drobný obolos rád hodí vidle a cirkus může začít.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dovolím si posoudit problém s mírnými znalostmi oboru z vlastní zkušenosti o něm. Jistě není třeba připomínat, že lidstvo nemá jek uchovávat energii ve vetším rozsahu. Pokud tak chce činit, musí vynaložit hoooodně prostředků aby se ji s mizernou účinností něco té energie podařilo uchovat (např. přečerpávací elektrárny, nebo i obilí). Klasické baterie akumulátorů z olova, případně nikl kadmiové, trpí nectnostmi jež je diskvalifikují k větším uložištím.

Za současného stavu poznání bádání jsou lithiové baterky jediným reálným uložištěm jenž dávají jakous, takous naději na pokoření oné nectnosti lidstva. Srovnal bych lithium jako strategickou surovinu míru, na rozdíl od uranu. Zatím jsou ostatní možné technologie ve zrodu s výsledkem krajně nejistým a v hodně daleké budoucnosti.

Ohledně vodíku, jež je taky zvažován k alternaci akumulace je třeba připomenout příběhy vzducholodí s vodíkem. Nevím, zdali by někdo chtěl doma akumulovat vodík v tlakové nádobě, jenž by byla schopna velice rázně ukončit akumulaci s přilehlým okolím.

Dle informací z veřejného prostoru, je ve stavu zrodu asi deset továren velikosti giga továrny na baterky velikosti TESLA jen v Evropě.
Dovolím si tvrdit, že tyto investice nejsou činěny bez znalosti, tedy jako takový módní trend. Jistě taky nejsou činěny na jeden, či dva roky. Jsou to bezesporu strategické investice s dosahem desetiletí.

Toto co píši jistě velcí hráči vědí a zcela jistě podrobněji a více do hloubky s přesnějším výsledkem.

Ve středu Evropy je ložisko a v jeho těsném okolí bude deset továren jenž onu strategickou surovinu budou životně potřebovat.
Zatím jde jen a jen o politické hašteření a vlkovy falešné závěry. Až přijde k realizaci, to bude teprve ta správná mela.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jsme sice malá země - běžná, když se podíváme na ostatní malé země, ale těžařské společnosti přeci také nemají jen tak pro strýčka příhodu připraveny těžařské stroje a zpracovatelské linky. Když těžařská firma získá ložisko tak udělá co? Jde do velké banky a vezme si tam velké úvěry, za ty nakoupí stroje, postaví zpracovatelské závody a najme lidi. - To může udělat stát jako firma.

80 a 90 léta nám ukázala, že je jedno, jestli je firma soukromá nebo státní, záleží na tom, jak schopný je manažer.

To, že nás velký státy budou chtít obrat je jasné, ale velcí potřebují podporu malých proti jiným velkým. To je politika. Anglie chránila Belgii proti Francii, protože chtěla oslabit Francii a ne pomoci Belgii. Takhle se to hraje.

Sobotka je malej kriplik, co to pokoutně podepsal bez řádného projednání. Tohle mělo být projednáno nahlas v parlamentu a měla se o tom vést řádná debata a mělo se to dít v řádných procedurách, s řádnými postupy a v řádných termínech. - Ze všeho nejvíc to připomíná církevní restituce přijeté podvodným způsobem.

Myslím, že jsme ve stejné situaci jako Rusko, když tam nastoupil Putin, v zemi bylo plno cizích těžařských firem, co si odvážely zisk. Postupně se jich zbavil a peníze začal používat pro Rusko. Proto je tak nenáviděnej na západě, ale proto si ho rusové volí dál a dál.

Zatím bez slepic

1/ Pokud vím, Sobotka nic nepodepsal, to udělal ministr.
2/ Překlad slova memorandum je naprosto nic neznamenající sepsaný pokec u piva. Neboli není právně závazné. Tudíž veškeré předvolební tlachy, co se vedou, jsou o lejně.

Zatím bez slepic

a ještě je otázka, jestli to takhle budou jako nezávazné vnímat právníci té firmy a arbitráže.

Když je to nezávazné, tak proč to podepisovat na poslední chvíli.

Když to nepodepsal Sobotka, tak to o tom jako nevěděl, je z toho šokován a ministra za to tejden před volbami vyhodil?

Zatím bez slepic

Memorandum může být použito jako důkaz o zmařené investici. Pak může ČR platit ušlý zisk, aniž by došlo k těžbě. Stačí mladý Stropnický se svou partou.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nemyslíte si, že Vlkovi už hrabe? Já jsem dřív ty jeho články občas čet, ale teďko to otevřu, kouknu na tři až pět míst v textu a když tam vidím tu jeho žlučovitou vatu a ty jeho logické slepence, tak to zase zavřu a mam klid. Vidlák nám to vysvětlil hezky. S Čmoudem také souhlasim až na toho kriplika Sobotku.

Zatím bez slepic

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Myslím, že je jen zaujatý, nejspíš podvědomě hledá argumenty na podporu ČSSD.
Argumenty (když člověk vynechá vatu) má zajímavé, ale dává jím divnou důležitost a pak ho logika zavádí podle mě mimo.

A jinak díky Vidláku za otevření tématu, je tady spousta velmi zajímavých podnětů.
Váš názor, je velmi zajímavý, ale pro mě osobně největší hodnota vašich stránek spočívá v otevřené diskusi.
Držím palce. :)

Zatím bez slepic

Zpětná vazba byla vyhodnocena jako jedna z nezbytných podmínek přežití organismu na planetě Zemi. Pokud chybí, organismus se nevyvíjí nebo vyvíjí směrem, který vede k jeho zániku.

Zatím bez slepic

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

O tom ostatně vypovídají jeho legrační eskapády se zavíráním Kosy a vykopáním autorů příspěvků, které mu neladily na jedno sto a více procent.
Buďme k němu tolerantní, čeká nás to taky, pokud se dožijeme...
Ostatně asi nás nikdo nenutí všechna jeho moudra přežvykovat a navíc jim i věřit. To druhé je jen na naší úvaze...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Doporučuji si přečíst tento článek: http://www.euro.cz/byznys/vu-nguyen-hong-vyroba-lithia-je-velmi-nakladn…

V podstatě potvrzuje, že zpracování Lithia je opravdu nákladné, ale čeští vědci mají technologii na jeho zpracování, která se bude ověřovat v praxi a stejně tak české chemičky nebo Diamo by zvládly následné zpracování. Také není pravda, že lithium se z rudy cinvalditu jako je u nás nikde netěží, v Německu bude těžit firma s existující technologií těžby této horniny probíhající v Mexiku.
Ale naprosto klíčová a dobrá zpráva je, že stát má v ruce pojistku, jak nepřímo získat významné prostředky z těžby lithia, díky vysokému poplatku za vytěžení 1kg rubidia, který je 114 000 Kč za 1kg a jeho zásoba se odhaduje na 900-1000 tun obsažených v hornině s lithiem tj stát by získal takto oklikou až 114 milard Kč jen za poplatky za těžbu rubidia, což by bylo pro zahraniční těžaře likvidační a těžba lithia by se jim díky tomu nevyplatila, protože poptávka po rubidiu je zatím celosvětově jen 2 - 4 tuny ročně.
Tohle je podle mě pořádné eso v rukávu bez rizika jakékoli arbitráže, jen je potřeba tento poplatek zachovat v plné výši, pokud chceme nechat těžbu lithia v rukou státu nebo jeho případné mírné snížení použít pro nekompromisní vyjednání, co nejlepších podmínek pro stát, v případě spolupráce se zahraničními těžaři, která ale podle mně není nutná.

Všechno ostatní blábolení o memorandech a kdo co podepsal je v tuto chvíli nepodstatné, dokud se nenajde politik, který prosadí snížení těžebních poplatků státu za rubidium, případně další kovy, ten kdo bude toto prosazovat je skutečným zkorumpovaným vlastizrádcem, jednajícím proti zájmu českých občanů.

Jinak poptávka po lithiu bude podle všeho růst a během 10 let může dojít k naprosté revoluci v dopravě, doporučuji shlédnout toto video: https://www.youtube.com/watch?v=2b3ttqYDwF0
Kde se ukazuje jak byl New York roku 1903 plný koňských povozů a za pouhých 10 let došlo k totální revoluci a ulice jsou od té doby plné automobilů. Podle tohoto profesora ze Standfordu zažijeme podobnou revoluci mezi roky 2020-2030 díky masivnímu nástupu elektromobilů, umožněném neustálým zlevňováním a větší účinnosti solárních panelů a baterií = levná energie + vyřešené skladování(lithiové baterie), velkému rozvoji umělé inteligence=samo říditelné automobily=zlevnění dopravy, řidiči dopadnou jako ševci po nástupu Bati :( a rozvoji moderních forem podnikání v dopravě jako Uber a další, které mohou zapříčinit velké opadnutí zájmu o vlastnictví automobilu se spalovacím motorem, což pro naši ekonomiku závisející na výrobě tradičních automobilů může mít devastační účinek, pokud zavčas nerozvineme těžbu a zpracování lithia, ideálně až do finálních výrobků v podobě baterií nebo elektromobilů na území ČR.
Pokud si náš stát může dovolit doslova vyhodit 50 miliard za 200 obrněnců a platit zbytečně, díky zlevnění solárních panelů, které by se prosadily i bez dotací, celkem bilion korun solárním baronům, nevím proč by nemohl investovat 50 miliard do vybudování těžby a zpracování podle všeho jedné z klíčových surovin budoucnosti s velkou šancí na mnohonásobné zhodnocení.

Zatím bez slepic

Na ČT 24 mluvil ve zprávách ke zpracování lithia český vědec, jméno si nepamatuji. Řekl, že zpracování rudy je velmi jednoduché. Ruda se prostě rozemele a lithium se magneticky oddělí. Lithium na magnetismus dobře reaguje. Zajímavé je, že to řekl jen jednou, v následujících zprávách už byla tato pasáž vystřižena. Předpokládám, že už ho do televize nepozvou !

Zatím bez slepic

pokud nechají rubidium nezpracované v hlušině tak ho netěží a nemusí platit poplatky

Zatím bez slepic

Vždy, když se zjeví nějaký věrozvěst jako zde na odkazovaném videu "Futurista Stanfordské univerzity Tony Seba strávil posledních desetiletí studiem technologických poruch", tak vím, že vše dopadne naprosto a bezpečně zcela opačně.

Soudím, že pokud si dnes rodina, jež na nový vůz šetřila několik roků, tento koupila, a jistě je to jen nějaký automobilový holobit, tak zcela určitě jej ihned po roce užívání zahodí a koupí si moderní baterkový automobil s cenou minimálně třikrát převyšující jejich vysněné pohybovadlo. A toto bud učiněno houfně. Prostě taková ekonomická sepuka. V ČR je kolem asi dvou tisíc eAut. Většinou jde o nadšence, případně o ty "co na to mají". Už vidím jak v LIDLU zvednou vejplaty a fedrovač do regálu si vezme dvě tři vejplaty a z rozmařilosti si jde koupit eAuto, když je to přece tak cool.

Nedovedu si dost dobře představit, jak si majitel kamionu, jež právě splatil lízink, a začne si konečně lízat finanční rány, jde koupit za několikanásobek eTahač.

Deset roků se nic podstatného v automobilismu nestane. Argumentovat koňmi je sice možné, leč tak pitomé, že to může zplodit jen "Futurista Stanfordské univerzity Tony Seba jenž strávil poslední desetiletí studiem technologických poruch" a to tak urputně, že se sám stal poruchou.

Závěry věrozvěstů a myslím, že je možné zde přiřadit i vlka, jsou naprosto mimo ekonomickou realitu. Nebo, jak odůvodňoval Bohouš bláboly svých spolustraníků, "mimo možnosti"

Zatím bez slepic

pýtať, EU nariadi, že do 2 rokov sú tieto zakázané a my musíme používať tie pokrokové, ktoré zachránia ľudstvo a ešte k tomu dajú dotácie :)

Zatím bez slepic

Video ..... kde se ukazuje jak byl New York roku 1903 plný koňských povozů a za pouhých 10 let došlo k totální revoluci a ulice jsou od té doby plné automobilů.

- Přesně tak. Je to o New Yorku, městě kde žijí ti nejbohatší z nejbohatších.

Když nacisté táhli SSSR na východ a zpět, tak velká část trénu byly ještě koňské povozy. Vím to docela jistě, protože a) náš již zesnulý soused tam byl a přesně tohle dělal. b) mí příbuzní dělali ve výrobě aut a ví jak relativně málo se jich vyrábělo. Ještě na začátku války byl automobil luxusní produkt. I VW brouk při ceně 990 marek při průměrném výdělku 130 marek měsíčně nebyl přístupný každému.

Vývoj trval od roku 1934 do 1938, továrnu začali stavět v roce 1938 a během války vyráběla jen vozy pro armádu, po válce pro britskou armádu a teprve v padesátých a šedesátých letech se produkovaly obrovské série a koně byli efektivně nahrazeny automobily.

Někde 70 let od vynálezu automobilu.

V USA se Ford T vyráběl daleko dřív od roku 1908 do roku 1927. Jenže přístupný byl tak nejvýš střední třídě. Celý román Regtime pojednává o tom, jakou urážkou pro pracující bělochy bylo to, že si auto koupil i černoch, byť bohatý - protože oni ho neměli.

Nemyslím si, že elektroauta už čekají za rohem. Na plně nabité baterie ujedete asi 200 km. Na plnou nádrž benzínu kolik 400 ? 500 ? a benzín "dobijete" u pumpy za kolik? Za 5 minut?

Zajet si elektromobilem do Chorvatska na dovolenou je rázem podnik na tejden.

Zatím bez slepic

Ti obrněnci se nám můžou klidně hodit ze dne na den. - Včera bylo v TV jak se dávají protiteroristické zábrany na Staromák. Před dvěma lety se nám tvrdilo, že islámský terorismus je jen blábol xenofobů.

Před dvěma lety se na Hradčany chodilo jak do parku, dneska už vás šacují jak na letišti.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

pokud nechají rubidium nezpracované v hlušině tak ho netěží a nemusí platit poplatky

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Super pohlad Vidlaka. Cital som Vlkov zatial 3 dielny serial o lithiu a operajuc sa o uvedene fakty cele to dava hlavu a patu. Za mna som moc rad ze si dal tu namahu, pozbieral co o kauze nasiel a v clankoch jasne "vydokladoval" ako cela kauza prebiehala, kto operuje akymi argumentami a podla mna aj celkom jasne poukazal na to, kto vytlka z celej kauzy politicky kapital.. Nemam byt preco fanda CSSD ani Sobotku a naozaj nechapem ich obvinovanie. Ved z historie kauzy je jasne, ze prve povolenie k zahajeniu geologickeho prieskumu podpisal 2010 Drobil (ODS). Predlzenie podpisal 2014 Brabec (ANO). 2017 Havlicek (CSSD) podpisal iba memorandum ako light predzmluvu o MOZNO buducej zmluve.
Chapem vsak ze kauza lithium ako takmer "narodny cesky poklad" je pred volbami idealna napr. pre takeho Babisa ked nad nim visi Capi hnizdo a najnovsie aj problemy crtajuce sa na Slovensku ked Ustavny sud SR vratil Babisa a jeho ucinkovanie v STB spat na presetrenie? Prikladam link http://www.netky.sk/clanok/kauza-babis-ustavny-sud-rozhodol-v-prospech-….

Este na adresu Vlka - za seba som velmi rad ze obnovil svoj blog a dufam, ze mu to bude v dobrom zdravi este dlho a dobre pisat.

Zatím bez slepic

In reply to by PL (neověřeno)

Trvalý odkaz

Není smlouva - memorandum - není humbuk. Jak jednoduché ! Kdo byl tak pilný, že musel podepsat smlouvu před volbami ? To si ČSSD myslela, že si toho nikdo nevšimne ? Že toho nevyužije ? Anebo je to tak, že po volbách už nějaký Havlíček nebude mít šanci ?

Zatím bez slepic

In reply to by PL (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ten problém není, že bylo podepsané memorandum. Záhada je proč se vůbec podepisovalo, co onoho podpisovatele vedlo zhoršit pozici Česka. Měl pistoli u hlavy? Politici nedělají nic a za žádných okolností co by jim nebylo nějak prospěšné, krom Andreje jenž spojil příjemné s užitečným. Přirozeně jen a jen pro sebe, tedy vlastně Agrofert.

Zatím bez slepic

Nasiel som tento clanok https://www.lidovky.cz/podle-richtera-stat-ohledne-lithia-zaspal-fgm-/z…
Predpokladam ze ho citali viaceri. V clanku vysvetluje autor detaily okolo podpisu memoranda, cit:"Lidovky.cz: V čem tedy byla největší chyba ministerstva životního prostředí, které právo na průzkum udělilo?
Že to dali Geometu, protože o tom museli vědět, že to přeprodají. Bylo jasné, že když v tuzemsku investující firmu nenajdou, prodají to zahraniční firmě a republika bude mít problém, protože s tím, co se vytěží, bude nakládat ten, kdo je těžař. A ne republika. Zkrátka a dobře, Australané do toho vstoupili, koupili Geomet, jsou jeho stoprocentními vlastníky, takže všechna práva, co dostal Geomet, přešla na European Metal Holdings. A podle horního zákona ten, kdo vloží nejvíce peněz do průzkumu ložiska, má největší šanci dělat těžbu.
...
Lidovky.cz: Jak tedy podle vás mělo tehdy ministerstvo postupovat?
Neměli jim to dát. A jestliže je lithium strategická surovina, tak přímo pod ministerstvem průmyslu a obchodu je firma Diamo, která se těžbou zabývá. Klidně to mohlo dělat Diamo. Říkám na rovinu, že už tenkrát to prošvihli. Havlíček (ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček, pozn. aut.) to nyní zachraňuje memorandem, aby se republika dostala do jednání s těmi Australany."

Preco prislo k podpisu prave teraz tam samozrejme vysvetlene nie je. Mo moze byt aj kvoli tomu, aby zabranil tunelu lithia po volbach... ale moze to byt aj cista skodoradost zo strany Havlicka, nieco v zmysle !ak nemame mat z toho nic my, nebudete mat ani vy po volbach." V kazdom pripade ak je to podpisanie memoranda podla v clanku osloveneho akademika Richtera pre Cesko dobre, tak vsetky ostatne dovody su irelevantne.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

vývoja batérií je šialená horúčka, takže za chvíľu už lítium nemusí mať tak vysokú cenu.

Zatím bez slepic

In reply to by oldo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Preabule zákona by měla být : Nerostné bohatství patří státu, tedy lidu jeho země. Každé jeho zašanročení je vlastizrada.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Cituji:
Právo, str.2, čt 14. října 2017
"Někteří senátoři Kritizovali horní zákon a pozastavovali se nad tím, že kvůli nízkým těžebním poplatkům MÁ STÁT ZÍSKAT JEN 0.66 PROCENTA TRŽNÍ CENY LITHIA (sic !!!!!!!)

Je to kvůli vlládnímu nařízení z LOŇSKÉHO roku, podle kterého se úhrada stanovuje z čistého kovu, nikoliv ze sloučeniny uhličitanu lithného, JEŽ SE BĚŽNĚ OBCHODUJE NA SVĚTOVÝCH TRZÍCH.

Takže:
- Sobotkova vláda loni umetla změnou zákona cestičku australské firmě,
- které předchozí vlády darovaly veškeré české lithium v ceně řádově biliónu korun
za cca jednu TISÍCINU této hodnoty, resp. za to, že "objeví" lithium, o kterém se již ví a řekne si, kde jej chce těžit. Za to, že provedla tzv. prospekci v ceně oné tisíciny hodnoty lithia.

*******************************************
Leč nezoufejte,malověrní!!
Firma, které bylo za zašťourání v zemi, do kterého údajně vrazila miliardu darováno veškeré lithium v ceně tisícinásobné, nám tvrdě zaplatí - nikoli třeba STOKRÁT MÉNĚ než je tržní hodnota lithia, ale pouhé dvě třetiny procenta.

Za to bude moci zdevastovat krajinu, vyplodit množství odpadu vyšší než vyprodukují české domácnosti - a zajistí, že poté, co bude ohlodána krajina na kost, vysát morek, bude zde možno zajistit generacím gaunerů, aby účtovaly státu minimálně desítky miliard za likvidaci škod.

Těžko někdo může uvažovat, že by veškeré náklady, jdoucí na účet státu byly alespoň pokryty oněmi 0, 66% almužničky, které nám firma laskvě zaplatí za devastaci....

Takže ano, věřím, že se několika málo místodržícím naší kolonie Česko poněkud zvýší životní úroveň...
Bůh žehnej naší poblitické scéně jejím loutkovodičům a těm, kteří starostlivě a na míru tvoří zákony a posléze je tvůrčím způsobem uplatňují!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Poč asi byla EMH zaregistrována v Austrálii,protože s Austrálii máme smlouvu o ochraně investic.
Smlouva TTIP neprošla,smlouva CETA snad ještě neplatí.Proč memorandum,když některý tvrdí,že je to neškodný popis.
EMH se jenom jistila,protože se neví co bude po volbách,tak bylo nutno memorandům podepsat ještě do voleb.
Jinak na Sobotku,ČSSD bylo spolehnutí,takové počiny se za Sobotkou táhnou od prodeje OKD.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Správný odhad, pane zemědělče, memorandum může posloužit jako důkaz o zmaření investice a při prokazování nároků ušlého zisku. Klidně můžeme jako ČR platit, aniž by se cokoliv vytěžilo. Postačí, když někdo na nátlak mladého Stropnického zablokuje těžbu. Třeba někdo ČR rád půjčí, prý máme příliš nízký státní dluh. :-)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Lithium IV – naprosto.... vlka pozlobila obsese a tak tlačí problém před sebou jak buldozer, leč jaksi nepochopil, že i ten buldozer když pojede s plnou radlici třeba i kilometr, víc jak obsah radlice naodhrne.

Vytasil dokonce trumf v podobě nějaké schůze z níž si dovolím jako podstatné vyjmout:
-Ministr průmyslu a obchodu Ing. Jiří Havlíček, MBA zdůraznil,
-Předseda ČMKOS Josef Středula ocenil,
-Předseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Bc. Jan Sábel zdůraznil,
-Viceprezident KZPS ČR Ing. Zdeněk Osner, CSc. upozornil,
-Předseda OS KOVO Jaroslav Souček upozornil,
-Ministr průmyslu a obchodu Ing. Jiří Havlíček, MBA poděkoval.

To je pěknej lidskej materiálek, to se nám to plácá, když nás ostatní platí.
Dokonce jsem si otevřel odkazovaný materiál (mimo vlkovo počítadlo, abych mu jeho statistiky nekazil) a divil jsem se co máme různých prezidentů, víceprezidentů a jiné svoloče přisáté na státní ohromný střik. Těch daní nemůže být nikdy dost.

Stát již tak nějak skoro ten lidskej pracující póvl nepotřebuje. Budou ale tak dlouho velkohubě a prázdně úřadovat, až přijde skutečný .... no někdo, kdo to již nebude ochoten poslouchat a budou rádi, když je vymete jen posranou metlou.
Už vím proč chtějí ten póvl odzbrojit.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ještě jsem nějak zapomněl. Kdo dal tomu ministříkovi mandát to memorandum sepisovat a podepisovat. Ani vlk neprozradí?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pořád nějak zapomínám, jistě to objasní v Lithium V.

Zatím bez slepic

Dobré,skutečně to Vlk přebil dalším tunelem,cirkevní restituce,co bych také hodil na triko ČSSD,že s tím nic neudělala,ba ani se nepokusila trochu to upravit,ujasnit.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vlk, jak píše, je marod, tak mu držme palce ať se z toho brzo vylíže a můžeme mu bez výčitek svědomí zase, přirozeně za jeho plné zdravotní kondice, něco omlátit o hlavu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Havlíček byl na ministerstvo dosazen s konkrétními úkoly a lithium byl ten hlavní. Samozřejmě muselo být memorandum podepsáno do voleb, po volbách už by mu v tom Babiš zabránil. Lithium jistě bylo připravováno delší dobu a nyní bude velmi těžké dostat stát do hry. To Havlíčkovo vysvětlování, že právě proto memorandum podepsal, je vrcholně k smíchu - přece kdyby účelem toho memoranda bylo dostat stát do hry, tak by ho především nepodepsal Australan. Pokud jde o schopnost Diama realizovat těžbu, opět jasný faul ze strany ČSSD. Není žádný důvod si myslet, že to státní podnik nebude umět. V těžbě nerostů máme tradici jako hrom. Mimochodem, v Číně se těží suroviny tak, že se založí společný podnik a Čína využije světového těžaře, kterému za technologie přenechá úměrný podíl na zisku. Samozřejmě napoprvé, v následujích případech už si poradí sami. Kdyby byli politici vizionáři, srdcaři a vlastenci, mohlo by se Česko klidně stát za pár let středoevropským tygrem s výnosným průmyslem s nejvyšší možnou přidanou hodnotou, založeným na lithiových bateriích, například.

Zatím bez slepic

Když ČSSD musí platit obrovský dluh. Pak na nějakém vlastenectví nezáleží. Ostatně, kdyby chlapci z ČSSD chtěli, nechali by ji zkrachovat úplně a založili novou stranu. Jenže ČSSD má pořád jádro skalních voličů horších než voliči "kobliha" a ti těm neschopným gaunerům pořád ještě hodí hlas a nechají několika z nich parlamentní koryto.
Jde jen o moc a bezstarostný život několika vrcholných představitelů ČSSD. Vlastenectví nejsou schopni.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/VIDEO-Certova-kopyta-dohod…

Asi nejzajímavější právní pohled na smlouvu -
nejedná se zdaleka jen o lithium a nejedná se jen o Cínovec.
Doporučuji přečíst celé.
----
Nabízí se předmět k úvaze:
Kdyby kterýkoli ministr nebyl ani pitomec ani gauner - proč by ho jinak na to ministerstvo posadili?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

28 let tady politické garnitury kradli, psaly zákony, aby se mohlo krást a občan - hejl platil, utahoval opasky. Strany zabudovávaly do každého projektu malou domů a i soukromé kapsy při těchto kšeftech nezůstali prázdné. Rath by mohl mluvit. Vlastně nemohl.
Není divu, že už jim občan - hejl nevěří ani dobrý den. Při prvním závanu nejasností, má jasno a většinou správně.

ČSSD pomáhala tuhle jámu hoven nasrat a teď týden před volbami uklouzla a vypadá to, že do ní spadne a už se z toho asi nevylíže.

Zatím bez slepic