My a oni

Autor
Štítky

Často slýcháme a čteme v novinách "My jsme udělali..."

To udělali je nejčastěji něco špatného, za co máme vinu. "My" jsme vydrancovali kolonie, "my" jsme zničili indiánské kultury, "my" jsme bombradovali Srbsko, Irák, Lybii, "my" nemáme dost dětí, "My" jsme dováželi černochy do Ameriky, "My" máme vládu jakou si zasloužíme, "My" neplatíme výhodnou cenu výrobcům kakaa či čaje, "My" spotřebováváme moc všeho od jídla po pampersky a už jsem slyšel, i že "My" jsme dost nebojovali proti Hitlerovi a tak vlastně můžeme za holokaust.

Člověk nestačí koukat, na čem všem se podílel, co všechno dělá špatně a za co všechno by měl pykat. - Ale zároveň se mu prezentují ty samé věci jako obohacení, milá kulturní rozdílnost nebo se přinejlepším přecházejí mlčením, pokud se to děje obráceně a to špatné se děje nám.

 

Jak se to má doopravdy?

Věci dělá vždy někdo konkrétní a ten je zodpovědný.


Například to nebyla celá Evropa, která se vydala, do Jižní Ameriky hledat zlato. Na úrovni zemí to bylo Španělsko a Portugalsko. Na úrovni lidí španělští a portugalští králové, jimi najatí vojáci, obchodníci, církev a dost. Počty kokvistadorů se počítaly na stovky. Z toho co se přivezlo do Evropy žádný nevolník z toho neviděl ani měďák ani ve Španělsku, natož u nás a to nevolníků byla drtivá většina populace.

Na Srbsko jsme nezaútočili ani já ani nikdo koho znám. Všichni říkali, jak je to šílené - najednou válka v Evropě a víceméně bez viditelného důvodu.

Válku chtěla evidentně Madelaine (a kruhy které reprezentovala), i Clinton vypadal takovej rozpačitej, Blair šel pevně s Amerikou a bezostyšně lhal. Anglické mainstreamové noviny, TV a rádia chrlily propagandu jak od Goebelse a znělo to, že běžný srb si dá k snídani tři malé děti, z toho jedno vlastní.

Prolhaná BBC neiformovala ani o manifestaci, která se odehrávala na jejích vlastních schodech a naše TV Nova vysílala v pátečním poloerotickém Peříčku poprahové vzkazy v předělových znělkách. Vypadalo to jako smršť obrázků v rychlém sledu a když jste to pouštěli po okénkách, tak jste se mohli dočíst věci jako "nechcete bombu ale potřebujete ji" a podobné vzkazy podvědomí.

 


Když byla druhá válka v Iráku, tak byly protesty na Západě ještě větší, v Evropě bylo 70-90% lidí proti. Plný ulice manifestujících lidí. Francouzský prezident Chirac se vzpouzel a americký kongres na vyjádření nevůle honem přejmenovával smažené hranolky z French na Freedom fries. Na kapelu Dixie Chick, co si dovolila říct svůj názor, se nadávalo jak teď na Ortel.

Válka byla stejně. Mocní ji chtěli. - A teď to najednou jsme "My" a máme nést následky? 

Stejně tak Kadáfí. Byl na Bristké vojenské škole v Lybii i Anglii. Hned byl se západními šéfy kamarád, hned se hádali a byl ten nejhorší z nejhorších. Pomáhal jim podporovat Mandelu, ale i britské trockisty, evropské teroristy a montoval se do černé Afriky. Pomáhal západu proti terorismu a bránii ilegální migraci. Bin Ládina měl na seznamu teroristů léta dřív než západ. Kamarádil se Berlusconim, Blairem i Sarkosym a v době jeho likvidace se psalo, že přispíval Sarkozymu na volby a pak to chtěl použít na svoji obranu, nejspíš ve stylu, že to bonzne médiím. Taky chtěl, aby americké ropné společnosti platily do fondu odškodnění, jak se zavázaly. Taky proto na něj poslali teroristy a bombardéry.

Kde v tom jsou zodpovědní normální lidé, ať v Lybii, u nás či na západě, co s tím kdy mohli dělat? Kde pro nás platí zákony, tam měl Kadáfího synáček vyjímky, když tu v Evropě pořádal chlastací tahy. Ale jsme to my, co vyjímky ze zákonů nemáme, že ho jeho kamarádíčkové, co zas vedou nás nakonec vyšplouchli a nechali zabít. 


Média nám ani neřeknou, co se přesně děje. Když do něčeho budem moc strkat nos, tak na nás nastoupí tajná policie. To jako máme dělat revoluci? My z Čech třeba ve Francii,USA a Velké Británii? To máme za povinnost, abychom neměli všechnu vinu světa?


Když bylo jedenácté září, Bin Ládinova rodina byla v USA. Myslíte si, že je zatkli a vyslýchali, jak ve správné americké detektivce? Nějaký ty elitní vyšetřovatelé, na sklo a obrazovky přisátý týmy mentalistů? Že tam nějací analysté dávali data do počítačů, používali svou speciální intuici, že z tajnách kanceláří vytáhli i psychotroniky? - Co vás nemá. Ještě ten den za nimi přišli federální úředníci, naložili Bin Ládiny do letadla a poslali domů. 
Pak šli bombardovat chudej Afgánistán, kde se Bin Ládin prý schovával v horách místo bohatý Saudský Arábie, jejíž občané to byli. Několikrát už ho skoro měli, ale on jim "vyklouzl." (V koloně 4x4 kterejma se on, jeho rodina, poskoci a stráže pohybujou). - V Palermu takhle urputně hledaj mafiánský šéfy, co bydlí na stejným patře luxusního činžáku, jako vrchní prokurátor. Taky to trvá celá desetiletí, než ho najdou.

 

 

První světová válka, tu vedli tři vnuci královny Viktorie mezi sebou. Vy jste měl za jednoho z nich jít rozbíjet něčí hlavu polní lopatku.

Když se o vánocích angličtí a němečtí pěšáci v bahnu zákopů začali bratřit, zazpívali si spolu vánoční písně a zahráli fotbal, tak do nich nakonec začali střílet z děl jejich vlastní velitelé.

 


- Normální Evropani mají jen minimální vliv na rozhodnutí svých představitelů. Podívejte se jen na zmrda Sobotku, co ta svině křivá "za nás" všechno pokoutně podepsal, těsně před odchodem z funkce. Souhlasíte s tím? Víte aspoň, co to všechno bylo? Můžete ten jeho podpis nějak zrušit?

 


Týpek, z Pakistánu či Eritreje, co poslechne aláha, sbalí si svej pět švestek a vyrazí do Evropy, přejde hranice za potlesku médií, neziskovek a někdy i pohraniční stráže, ten něco aktivního dělal, ten za něco může, protože on se tak rozhodl.

Ale ne ten rakušan nebo francouz, cosi žil svůj obyčejný život a z jehož ulice se najednou přes noc stane africký slum. Ten dostane ještě od úředů na budku za rasismus.

 

Podobně je to i s jídlem. Já si můžu dovolit jen banány pod 20 kč. Dražší je nekupuju.

Vyrostl jsem za socialismu, kdy banány byly jednou do roka
a vím, že bez nich přežiju. Teď je kupuju, protože jsou v akci laciný, jinak je kupovat nebudu. Já jejich cenu nedělám, podle toho jaká je, si je buď můžu nebo nemůžu dovolit.

Stejně tak čaj, kávu, čokoládu a další komodity. Jejich cena je určená tím, co můžeme zaplatit. Zrovna my tady v Čechách nemáme žádnou možnost diktovat světové ceny. Vždyť nejsme schopni ovlivnit ani cenu vlastního másla. Jediný, co můžu udělat je přestat kupovat máslo a vejce.

Jestli v Africe platí někomu anglická korporace na jeho vkus málo, tak mně tady taky platí málo. Vzhledem k tomu, jaké jsou tu ceny, by mě taky měly korporace platit násobně víc, ale neplatí. Hlavní důvod je ten, že nemusí, protože vedle není nikdo, kdo by nabízel vyšší platy.

Takže pro mě je i nějakej "fair trade" velký a zbytečný luxus.

Jemu platí minimum, co projde a mně platí minimum, co projde. Co se korporace týče, jsme na tom já i afričan úplně stejně. Jen jeho teď korporace hájí, že ho tu máme nechat usazovat. Viditelně to oni tvoří to "My," ze kterého já jsem vyloučen.


Navíc teď už tu máme přeci korporace z třetího světa. Co se týče horníků, co dělají za pár rupií - ostravská Nová Huť, dnes ArcelorMittal Ostrava je přeci vlastněna firmou ArcelorMittal, která patří panu Mittalovi z Indie. Je to 28 největší světová firma podle obratu. Pan Mittal zasedá v dozorčí radě známé banky, americké Goldman-Sachs.

V Londýně má bydlení za 128 miliónu dolarů a když vdával dceru, tak si na to pronajal Versailles (ano, ten zámek francouzských králů) a svatba stála 55 000 000 dolarů.

Jeho majetek je někde mezi 20 a 40 miliardami dolarů, kolísá to podle stavu burzy nahoru a dolů, ale pořád je to sakra moc. Myslím, že by mohl po celé Indii postavit hajzlíky, co tam tak potřebují a stálo by to míň než ta svatba. 

Jestli tenhle nebrečí nad chudými indy, tak s tím dejte pokoj i mně. Pan Mittal je obrovsky bohatý a takových jsou v Indii mraky. Dokonce tam vždycky byli.

Už když první portugalci připluli do Indie, tak si rádcové místního indického vládce ani netroufli ukázat jejich dary svému pánu, tak ubohé jim ty dary připadaly. - "My" myšleno portugalští a pak angličtí obchodníci, jsme je tam nevytvořili a nezkorumpovali, oni tam už byli a v mezích, které byly na naše poměry prostě nepředstavitelné.

 


Stejně tak obchod s černými otroky vedli židovští bankéři, určitě i nežidovští ale o těch židovskejch se zmínili US černoši z Nation of Islam a už bylo zle. To má bejt přece naše bílá vina. Naše, i tady v Čechách.

Myslíte si, že vnuci těch židovskejch obchodníků s otroky probrečej noci kvůli tomu, co jejich pra-pra- skutečně udělali a z čeho maj dodnes obrovské prachy? - Tak proč bych měl brečet já, jehož předkové dřeli za skromnou obživu někde na poli nebo v dole a proč bych se já měl vzdávat své země, aby se tu afričani mohli usalašit?

Otroci i otrokáři, všichni jsou dnes svorně jedni američané. Já jsem východoevropan. Oni držej basu proti mně, tak co mi je po tom, jak to maj mezi sebou a co s tím má co dělat nějakej Etiopan?

 

Když se Evropané usazovali v koloniích, tak to je podle oficiální teze fuj. Evropané by se stydět a bylo správně, když je barevní vyhnali. - Dobře, my jsme kolonie nikdy neměli, za co stydět se nemáme a teď jsem navíc přicházejí přivandrovalci a najednou to není fuj, se usazovat v jiné zemi, ale obohacení. My, jako tedy nemáme stejná práva na vlastní zemi, jako měli oni, jsme ti nejhorší z nejhorších, když je tu nechceme? 
 
Proč nemůžeme mít stejný práva a nárok na stejný respekt jako barevný?

Jakej je rozdíl mezi černochem, kterej nechce mít bělochy v Africe a bělochem, co nechce mít afričany v Evropě? Proč je jeden dobrej a druhej zlej?


A co východoevropané v Anglii, kteří tam jsou póvl, co s místníma vlastně nemá nic společného a už aby táhnul, kdežto to "my Angličané" zahrnuje samozřejmě i v Anglii žijící Indy, Pakistánce, Jamajčany, Keňany, Nepálce, Turky, Kurdy, Egypťany atd.


Jaktože se na školách neříká, že po druhé světové válce černí a muslimští xenofobové, whitofobové a rasisté vyháněli multikulturalisty pryč, když jim tam u nich v Africe budovali multikulturní ráj? Proč se tomu jednou říká národně osvobozenecký boj a podruhé rasismus a xenofóbie?

Je to to samé. Ta samá situace a všechno, co se dneska říká proti evropanům  "xenofóbních" stran se mohlo a může říkat proti africkým "národně-osvobozeneckým hnutím."


Proč se to neříká?

Protože noviny patří korporacím, které si tam dosadí šéfredaktora, který bude říkat, to, co korporace chtějí.

Noviny mohou být i nominálně nezávislé, ale i nezávislé noviny žijí z inzerce a proto se musí starat o to, aby ty korporace nenaštvala tak, aby nešly jinam. Jak se to dělá neposlušným webům.

Navíc to většinou nemusí zajít tak daleko, protože se pánové "my" navzájem pozvou do dozorčích rad a dojednaj si někde u doutníčku společnou linii.

Jsou to média, kdo nám naaranžoval utopenýho chlapečka na pláži, aby zlomil protesty proti vpouštění vetřelců. Jsou to média, která týdny tajila mega-znásilnění v Kolíně nad Rýnem. Jsou to média, kdo tají a banalizují řádění muslimů. Jsou to média, která vedou tažení proti xenofobům, kteří nechtějí být vyhnáni ze svých domovů, aby si tam přivandrovalci udělali svoje gheto a nikoho tam nepouštěli, přesně jako se to stalo na západě.

Podle mně by naše média měla říkat úplně něco jiného, bít se za náš zájem. Do tohohle "my" vůbec nezapadám.


Můj dědeček bojoval proti náckům, aby se od nich dostala zpět naše zem a s gestapem nebyla žádná legrace a to nám jsou němci kulturně skoro nejblíž.

Teď se novejm okupantům dávaj Teplice a další místa, abysme se náhodou nedotkli jejich citů? Protože to nechci, tak si mám nechat nadávat do nácků? 

Na co francouzi bojovali proti náckům a chcípali v odboji, aby teď vydali celé kusy Francie arabům? Na co se angličani bránili němcům, aby pak vydali čtvrti svých měst pakistáncům, kurdům a turkům. Viděli své dcery znásilňované pakistánskými gangy a byli odsuzovani k trestu smrti (ah, jen vězení, koho mohlo napadnout, že ho tam zabijí) za to, že hoděj kus šunky směrem k mešitě.

Na západě už došli tak daleko, že jim oficiální propaganda už léta dokazuje, že je špatné věřit zdravému rozumu. Zdravý rozum, to je špatně, mají věřit jim, ať říkají co říkají.


Už jste někdy hráli fotbal? Napadlo vás jít si k druhýmu týmu pro radu jak vyhrát? Ne? Víte proč? Protože to je jiný tým a jen by vám lhal, aby vyhrál on nad váma.

Jen si vzpomeňte, vždyď se vám vždycky lhalo. Komunisti vám lhali, jak se máte dobře, ale nepouštěli vás na západ, abyste neměli srovnání a oni mohli dál vládnout. 

Pak nastoupil Havel a řekl, že nezaměstnanost nebude, to jsou jen pomluvy. Samozřejmě, že přišla. Všechno ostatní co slíbil, dopadlo stejně. Jen lži.

Teď vám říkají ještě větší lež, současně, že vám sem přicházejí noví hodní kamarádi a současně, že si máte zvyknout na nějaký ten atentátíček, ti hodní kamarádi už holt takoví jsou.

-

Teď jak to funguje s ekonomikou. Když přišel ve středověku do Evropy mor, tak pomřelo asi 25 miliónů, čili asi třetina Evropanů. Tohle je přímo z wikipedie:

Smrt velkého počtu lidí vedla k úbytku pracovní síly a následně poklesu zásobování potravinami. Často se proto objevovaly zákazy vývozu potravin, nařízení potírající podvody prodejců a černý trh a regulace cen. Úbytek rolníků vedl k větší poptávce po nich, což jim přineslo hospodářský užitek i jisté zlepšení společenského postavení. Někdy bylo z nutnosti třeba zavádět inovace, které se stávaly zárodky kapitalismu.

-
V Anglii to díky poptávce po pracovní síle vedlo taky k jejímu zdražení, čili k větším platům, čili k zlepšení situace obyčejných lidí oproti bohatcům, kteří se museli krotit.

Taky se k poddaným museli začít chovat celkově lépe, protože zmrskanej poddanej najednou mohl utéct na jiné panství a usadit se v morem vylidněné vesnici a tam se k němu rádi chovali lépe, jen když tam zůstal.

To pak vedlo k zavedení nových práv a celkově to byl krok k větší demokracii.


Co dneska hlásají média? Že potřebujeme migranty, protože vymíráme, že nebude na důchody, že nebudeme mít zaměstance pro naši tak úspěšnou (ironie) ekonomiku nízkých mezd.

Co se stane u vás v rodině, když máte jen jedno dítě na všechny prarodiče? Má víc péče o všechny, ale také po nic více dědí.

Je to lež, ve skutečnosti ty imigranty nepotřebujeme vůbec. Co se stane, když je někde méně pracovníků a dražší práce? Je větší tlak na inovace, země se modernizuje, aby méně lidí zvládlo udělat stejnou práci. - Také je větší tlak na produktivitu - dnešní francouzi ti pracujou, jak se kdysi dělalo u Bati, je to sem tam drobnej detail, ale na konci dne maj uděláno třeba o 10-20% víc.

I kdyby ve Francii bylo méně francouzů, tak by to bez afričanů Francii nijak nepoložilo. Méně lidí by přispívalo do sociálního systému, ale taky by z něj méně odsávalo. Bylo by více volných a lacinějších bytů, pozemků a jiných nemovitostí. Měli byste větší jistotu, že snadno seženete práci, cítili byste se bezpečnější a i chudí byste mohli daleko lehkovážněji založit rodinu.

Kdyby zítra umřeli všichni lidi ve Francii, tak by Francie byla bohatá pustina. Zůstaly by tam domy, silnice, zámky, továrny, elektrárny atd. Stejně jak to bylo, když jsme se my zbavili sudeťáků. Zůstaly po nich domy, továrny, pole a podniky. Byla to pro národ nějaká katastrofa? Vůbec. Pohraničí se dosídlilo jako nic. Na ČT nám sice ukazují srdceryvné případy opuštěných vesnic někde na Šumavě, ale mají jen to, pár vesnic. Jen lžou jak ČT vždycky lže.

Vesnice byly daleko od všeho, kde byla jen dřina a věčný boj o holé živobytí. Tady máte ukázku, jak dnes vypadá americký Detroit.

https://www.google.cz/search?q=detroit+m%C4%9Bsto+duch%C5%AF&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjWuP35i-zXAhWDCuwKHUDkBHUQ_AUICigB&biw=853&bih=356

Tohle tu po válce nebylo. V Detroitu neodešli lidi, to odešla práce a lidi museli pryč hledat práci jinde.  Naopak, tady i s odchodem sudeťáků práce neodešla, všude byl optimismus a nemuseli jste se bát mít děti. Ani nástup komunismu, tohle plus nedokázal zvrátit. Za pár generací jsme odchod sudeťáků populačně vyrovnali.

Jestli se západní Evropa pochlapí a pošle svý vetřelce zase domů do Afriky a do Asie, tak ji čeká, to co nás po odsunu sudeťáků. Boom a optimismus. Ano bohatci budou nadávat, protože jejich továrny nebudou mít tolik zákazníků doma. 
Ti zákazníci budou v původních zemích a nebudou mít tolik peněz z německých či francouzských sociálních dávek, ale ty peníze zůstanou přímo v německém či francouzském státním rozpočtu, či rovnou v kapsách místních a budou se moc využít pro vlastní obyvatelstvo na jiné důležité věci, na které dnes nezbývá a vlastní děti jsou jedna z nich - a konec konců, postavit dneska továrnu v cizině je dneska to nejmenší.

 

Když nějakému sluníčkáři budou barevní chybět, pořád bude moci si za nima dojet až tam, rozdávat jim vlastní peníze z vlastní kapsy a učit je něco užitečného, jako třeba jak nemít děti, které neuživím vlastní prací nebo jak nemlátit svoji manželku nebo se učit třeba fyziku místo koránu. 

V Japonsku mají imigraci velice omezenou a mají tam stárnutí populace. Protože se důchod nevyplácí věčně, exitují tam i lidi po důchodu, kteří zas musí do práce a hroutí se Japonsko bez imigrantů? Vůbec. Tak na co je potřebujeme my tady? Je to všechno jen lež, lež a zase jenom lež a jejím cílem je tahat prachy z našich kapes. Do kapes bohatců bohatců a imigrantů. 
 

Nejsme USA 16-19 století, kde byla obrovská neobydlená území (s pár indiány žijící stále na úrovni lovců sběračů doby kamenné - oni kovové pušky a tomahavky sami nevyráběli) a zároveň se všechno dělalo manuálně náročnou, nízkou technologií.

Taky nejsme mentálně zaostalí, abychom tu potřebovali někoho, kdo nám řekne, co a jak máme dělat. My si poradíme sami, češi i evropané vůbec. Celá Evropa opisuje  vynálezy a vědecké objevy od celé Evropy už po dlouhá tisíciletí. Když náhodou někde ve světě vymysleli něco zajímavého, tak jsme to uměli rozpoznat, okopírovat a vylepšit k dokonalosti.

My neznáme žádné "vůle aláhova" jako univerzální odpověd na každou sračku, co na nás spadne. My jdeme a začneme tu věc zkoumat ze všech stran, až ji přijdeme na kloub.

Nositelé civilizace neschopné zpochybnit názory člověka raného středověku nemají, co nám nabídnout a jsou jen mrtvá zátěž.

Když nám je někdo vnucuje, tak jen proto, že na tom sám chce vydělat, oni na tom samozřejmě vydělají taky a my na tom tratíme. 
 
Bohaté a užitečné pány Mittaly nám sem nikdo necpe.

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Už je to nějaký čas, kdy po mně chtěli na ulici peníze pro "hladové pakistánské děti". Tak jsem jim řekl, že když mají Pakistánci na vývoj atomové bomby, měli by mít i peníze na jídlo pro SVÉ hladové děti. Vyvalili na mě voči jak bambule vod bačkor....
No jo, Vidláku, až budu mít čas tak to doplním a upravím, ale vlastně jsem napsal něco dost podobného, co píšete i vy.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

To pisal Cmoud, nie Vidlak.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Asi před třemi roky jsem četl jeden slovenský komentář pod písní skupiny Elán, který mohu podepsat. Pokusím se česky volně odcitovat.
"Měl jsem veliké štěstí, že jsem prožil dětství v šedesátých letech, pubertu v letech sedmdesátých a mládí v letech osmdesátých.
To je to jediné co mi ti zkurvenci co teď vládnou světu nemohou vzít. Elán mi tyto krásné časy připomíná. Děkuji."

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Čmoud.
Perfektně napsané i když jste změnil nick,ale asi vím o koho se jedná.
Už to někdo napsal,moc korumpuje a absolutní moc,korumpuje absolutně.
Přílišná honba za penězi,zanechává za sebou příliš mnoho mrtvých lidí.
Právě ta možnost tisknout peníze bez hodnoty a pak s nimi korumpovat až státy,nemusí dopadnout dobře.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidím to velmi podobně. Oligarchové všech zemí se spojili, aby vytvořili ráj na zemi.

Pro sebe.

My jsme hejl a hejl platí.

Zatím nezbývá tomu netleskat a šířit, proč netleskat.

Ale zítra...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Souhlas, 5 slepic.
Mě už párkrát volali nějací teleagenti a nabízeli norské pilulky s Omega 3. Vždy odpovídám jestli vědí co je to Barnevernet.Ze je to norská sociálka která krade děti i české a proto bojkotuju vše norské. Také to nechápou.

Zatím bez slepic

Mně také volali. Zeptal jsem se zda pilulky opravdu pochází z Norska. Nadšeně začali bájit o treskách z tamního moře. Ale jakmile jsem použil kouzelné slůvko Barnevernet, sklapli. Evidentně jsou na odmítnutí kvůli té norské organizaci zvyklí.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Je nutné posbírat fakta a dát je do souvislostí, aby se ukázal pravý stav věcí.
Einstein : " Potřebujeme podstatně nový způsob myšlení, jestliže má lidstvo přežít. "
Dodám - analytický, na základě dostupných faktů. Náš autor, Čmoud, na to jde jediným správným způsobem.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

sa rad vyzlečie z každeho "My", ale "Oni, Ony" rozdava bez studu každemu. Ach jo.

Zatím bez slepic

In reply to by oldo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zvláštní, že se rochníte v pocitu bílé viny a vnucujete ji ostatním, ale odmítáte vítačskou vinu za masakry v Bataclanu, Nice, za znásilnění v Kolíně nad Rýnem i stpousty drobných znásilnění a vražd všude po Evropě. Určitě také víkendový útok na synagogu ve Švédsku.

Jaktože necítíte vinu za to, na čem se alespoň drobně - a určitě osobně a dobrovolně podílíte, ale opájíte se vinou za něco, na co nemáte vůbec žádný vliv.

Souvisí to s tou vaší vítačskou prací, kterou byste bez těhle názorů nedostal a dělat nemohl.

Starejte se o vaše svědomí dokud je čas.

Zatím bez slepic

A jestli mi chcete říct, jak jsou ti vaši kluci úplně normální, tak sem nasekejte odkazy na videa, kde říkaj, že souložení s dětma je amorální a prorok byl holt úchyl.

Ani jste si netroufl je o to požádat, protože víte, že jsou to násilní magoři. Podřídil jste se jejich implicitní hrozně násilím a teď to chcete vnutit i nám.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

manipulant. Keď som Vás minule upozornil, že rozdávať jednoznačné "oni", nieje férové, hlavne, keď neviete prijať "my", hneď som bol u Vás vítač a podporovateľ tých, ktorí idú vyvraždiť Vidlákovu rodinu. Ste zatrpknutý fanatik a rasista, ani štipka sebareflexie a empatie.

Zatím bez slepic

Čmoud trapný, není nic jednoduššího, než mu odpovědět přesně na to, nač se ptá. Vy ho totiž nálepkujete zrovna tak, jako on vás. Zkuste neútočit na jeho osobu, ale odpovědět. Stručně, jasně, výstižně, jak říkával můj dějepisář.

Zatím bez slepic

tam vidíte nejakú otázku, pán šofér?
Jediný náznak otázky:
"Jaktože necítíte vinu za to, na čem se alespoň drobně - a určitě osobně a dobrovolně podílíte, ale opájíte se vinou za něco, na co nemáte vůbec žádný vliv."
je už tendenčne popísaná moja vina, ktorú si čmoud vydedukoval z našej minulej diskusie. On si to rád dofantazíroval a klame až sa práši. Tož reagovať na tie výmysle sa veľmi nedá a diskutovať už vôbec nie.
A keď reaguje na toto:
"A kresťan, alebo ateista z Afriky nenávidí muslimov, Senegalčan nechápe, že ho hádžete do jedného vreca s Nigérijcom, ktorý dealuje s drogami, Sýrčana, ktorý žil civilizovanejšie ako mnohé časti Európy s dedinčanom z afghánskych hôr, ktorý sa postaví na záchod a umýva si zadok vodou atď."
takto:
"Jestli Senegalec nechápe, že ho hážou do jednoho pytle s Nigérijcem, tak by se snad měl podívat do zrcadla, aby přišel na ten důvod, ne?"
tak sa len čudujem, že niekto taký je alergický na "my".
To som mu vytkol, odpovedal výmyslami o brvne. Ešte niečo?

Zatím bez slepic

In reply to by oldo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Co vám ještě napsat pane Oldo.

Otázka zněla, jestli jste se ptal muslimů na to, jestli jim nevadí uctívání pedofila. Gramaticky to nebyla otázka ale výzva, ale tak jako tak, jste nic neodpověděl.

-

Ta vaše vina za atentáty je maličká, netvrdím opak, ale je, protože vy se na tu stranu sám stavíte. Kdyby vůbec nebylo vítačů jako vy, tak ti zavraždění ještě žijí. Protože by státy dělaly svoji práci jakou je ochrana vlastní populace.

Já neschvaluji, že angličané kolonizovali a dekolonizovali dávno před mým narozením půlku světa, žádnej můj předek nebyl angličan, z jejich kolonizace jsem neměl žádný užitek, žiju ve státě, který sám byl většinu své existence kolonie, tak už se prosím, opakuji prosím, vymáčkněte, čím, že je moje vina na kolonizaci větší než vaše na atentátech, jejichž ideology a prováděče tady (schované v davu) chcete mít?

Odpovězte, prosím, na přímou otázku přímo.

-

A s tím senegalcem jste vynechal jednu důležitou věc: totiž, KDE je ten senegalec.

Kdybych náhodou já někdy pocítil potřebu jet do Afriky, tak se tam budu chovat jako na návštěvě, NÁVŠTĚVĚ! V Senegalu si pečlivě vyslechnu, co si myslí o nigerijcích, v Nigérii, co si myslí o senegalcích, vyslechnu si, co si myslí o angličanech, vyslechnu si, co si myslí o běloších a nebudu se tomu divit.

Víte proč? Protože já jsem se už do zrcadla podíval a světe div se, jsem běloch a na první pohled je to vidět, pro černocha logicky vypadám jako angličan, i když angličan na první pohled pozná, že já angličan nejsem.

Když přijede senegalec sem, je tady na návštěvě, tak čekám, že se bude chovat stejně a když se mu cokoliv na nás nebude líbit, tak se sbalí a pojede domů. Ne, že nás tu bude předělávat.

Já taky nejsem v Anglii, protože tam maj mraky anglánů plný zuby poláků, i když podle mně nespravedlivě a světe div se, mají mě tam za poláka, světe div se, nespravedlivě.

Jenže tam jsou doma. DOMA.

I když angličany mám rád, za to, že vynalezli kapesní hodinky, parní stroj, splachovací záchod, penicilín, pojišťovny a mraky dalších věcí. Je to jejich právo nechtít mně tam. Stejně jako když vám vlezu do bytu, tak budu považovat za normální, že mě tam chtít nebudete.

To je to, co vy nechcete pochopit.

Že to nechápou přivandrovalci, to chápu. Nechtěj to chápat. Přitáhli, aby se měli líp na cizí účet, tak zkoušej, co jim projde jak malý fakani, co testujou hranice, kam až můžou zajít.

Lidi jako vy jsou jak slaboští nezodpovědní učitelé a rodiče, co je nechávají řádit, protože se bojí konfliktu, takže to, co by se na začátku utnulo velice snadno, nakonec přeroste v katastrofu.

-

Kdybyste byl tak dobrej jak se chcete zdát, tak budete měřit všem stejně a všem přiznávat stejný práva a na všechny aplikovat stejný principy. Bylo by vám blbý, že někdo musí zemřít, přijít o rodinu nebo bejt nadosrmti zmrzačenej, protože nějakej přivandrovalej magor si ho vybral za nepřítele. - Neděláte to a bílý nelitujete. Výčitky žádné nemáte. Hledáte jen, jak odpálkovat argument.

----

Co vám ještě napsat? Minulej tejden byla na ČT reportáž "teorie rovnosti" nebo jak. Tři ošklivý, pomatený feministky se tam jezdily po přednáškách hádat, jak jsou rovnocený a co by všechno měli chlapi dělat, co by jim všechno měli přenechat, aby to podle nich bylo správně. Staří fotři se s nima chvíli dohadovali a pak to nechali plavat.

Holky s sebou měly ještě dva hochy s gender diplomama. Který odříkávali stejné názory, za holky se dohadovali, rozvíjeli jejich myšlenky a pak jim ještě večer přitakávali, při skládání prádla. Ani hochům, ani feministkám vůbec nedošlo, že chlapům se nic kvótama nedává, že se musej snažit sami a nic od nikoho nečekat.

Jestli chci bejt ředitel, tak se musím snažit bejt na to dost dobrej a ne si to jit na někom vyfňukat, protože přesně to jsou kvóty.

Každej předpokládá, že to hoši dělaj pro to, že jim holky daj sem tam za věrný služby zapíchat. Ostatní holky to zahání a pochválej je a prchaj před těma onucema. Ostatní chlapi se na ně dívaj svrchu, protože se ponižujou, aby se dostali k sexu, místo aby ji chlapsky svedli. Je jim jasný, že nevěděj nic o žeskejch.

Hošíci se v tom plácaj a potácej, protože nemaj ani tucha, že ženský chtěj, ať si dělaj, co chtěj, i když mektaj opak. Dokonce i ty jejich panovačný čůzy.

Nikdy na to nemůžou přijít, protože to doma neviděli, nikdo jim nebude radit, protože by si dělal konkurenci a hošíci by se stejně vzpínali, protože by radu brali jako ponížení.

Tak se to přejde mlčením a ať se v tom plácaj, když teda chtěj. Normální chlapi i ženský na ně dál kašlou.

Holky jsou zbytečný, protože stejně nechtěj děti a tak vymřou. Hošíci vymřou s nima.

-

Vy působíte stejně. Jen jste si místo feministek našel přivandrovalce.

Zatím bez slepic

zmrd. Prečítal som si len prvé dve vety a klamete neostyšne ďalej. Hajzlík.

Zatím bez slepic

Taková nenávist. Nejste už náhodou muslim? - To je ten základní problém, co mám s islámem.

Kecy o morálce a nadávky, když na to člověk neskočí a nakoncec mlacení a zabíjení.

Co se říká u vás doma znásilněným? „Zatni zuby maličká, je to za dobrou věc“ - nebo je rovnou zmlátíte, jaký jsou kurvy. :-/

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Obyčajné konštatovanie.
Proste nedokážem pochopiť prečo si vymýšľate šialené romány o mne a ešte sa tvárite, aký ste skvelý.
Skúsim to aj ja.
Tí Vaši chlapci Vám asi pekne natrhli riť v GB, že ste sa stal tak zatrpknutý a nenávistný.
Čo už, aspoň ste si užil aj niečo iné ako fajčiť nevlastnému otcovi. Alebo vlastnému?
A? Vládzu obrezaní dlhšie ako fotrík?
Nebojte, raz sa im pomstíte. Všetkých do jedného ich môžete vystrieľať.
Ako bonus dostanete aj GB.
Tí hnusáci Vás tam nechceli, oni si považovali radšej tých zo svojich kolónií ako poľský póvl.
Bebí.
Celý svet zlý.
Celý život obeť.
Našťastie internet.
Obete môžu písať žlčovité výlevy a uľavovať si pri S-M porne. Čmoud sleduje rád chlapov v burke...

Tak som sa stal hajzlíkom ako Čmoud.
Oj! Nenávidím sa teraz?
Seba? Ale no tak!
Oni! Ja a oni. Ja ani muzikant, oni všetci všetko zle.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Obyčajné konštatovanie.
Proste nedokážem pochopiť prečo si vymýšľate šialené romány o mne a ešte sa tvárite, aký ste skvelý.
Skúsim to aj ja.
Tí Vaši chlapci Vám asi pekne natrhli riť v GB, že ste sa stal tak zatrpknutý a nenávistný.
Čo už, aspoň ste si užil aj niečo iné ako fajčiť nevlastnému otcovi. Alebo vlastnému?
A? Vládzu obrezaní dlhšie ako fotrík?
Nebojte, raz sa im pomstíte. Všetkých do jedného ich môžete vystrieľať.
Ako bonus dostanete aj GB.
Tí hnusáci Vás tam nechceli, oni si považovali radšej tých zo svojich kolónií ako poľský póvl.
Bebí.
Celý svet zlý.
Celý život obeť.
Našťastie internet.
Obete môžu písať žlčovité výlevy a uľavovať si pri S-M porne. Čmoud sleduje rád chlapov v burke...

Tak som sa stal hajzlíkom ako Čmoud.
Oj! Nenávidím sa teraz?
Seba? Ale no tak!
Oni! Ja a oni. Ja ani muzikant, oni všetci všetko zle.

Zatím bez slepic

Je to v té svaté knize a já ji nenapsal, podřizovat se ji nehodlám a tak mám podle ní zemřít. Podle vás určite taky.

Jdete žít mezi tu miliardu a nás tu nechte na pokoji. Nám bylo líp bez vás.

Zatím bez slepic

In reply to by oldo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Za toto, ze ste sa odvazil pouzit rovnaky meter, dostanete svoje! A este pridavok, ze pisete slovensky☺.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Výčet faktů, který popisuje Čmoud ve svém článku, bych z osmdesáti procent podepsal.
Problém mám s Puckovou větou "jde na to jediným správným způsobem".

Pokud mně samotnému někdo řekl, že na věc jdu "JEDINÝM zprávným způsobem", začnu hledat, co jsem přehlédl.
Maximum, které jsem ochoten připustit je formulace " Jdeš na to nejspíš jedním z možných způsobů".

"Jedině správné způsoby" mě děsí - nutně vedou k umlčování - často zcela neodvolatelně definitivnímu umlčení - jinými "jedině správnými" způsoby.

Monopol na jedině správné způsoby bych raději přenechal lidem jako Jakub Janda, Madlenka Olbrajtovic, Pol Pot či Kalousek.

(Omlouvám se, že dnes nejsem dostatečně mešuge, včera jsem doufám v tomto módu dělal co jsem uměl... )

Zatím bez slepic

Pokud si chcete přečíst, jak se bude v následující fázi současné třetí světové války dělat "jedině správná"
Pravda s velkým P, přečtěte si oficiální shrnutí :

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/valka-dezinformace-fake-news/r~7bfb35…

Ale snažte se nestratit stopu, Pravda se mění strašně rychle.
Včera voňavá Pravda se do rána stává odsouzeníhodnou smradlavou Lží - a naopak.

Bohužel příliš nepomáhá.pokud budeme pod vedením Ministerstva Pravdy svoji pravdu den co den měnit za nejnovější model pravdy.

V budoucnu kdokoli může poukázat na to, že sice dnes šíříte jedině správnou dnešní pravdu, nicméně př

Zatím bez slepic

Pokud si chcete přečíst, jak se bude v následující fázi současné třetí světové války dělat "jedině správná"
Pravda s velkým P, přečtěte si oficiální shrnutí :

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/valka-dezinformace-fake-news/r~7bfb35…

Ale snažte se neztratit stopu, Pravda se mění strašně rychle.
Včera voňavá Pravda se do rána stává odsouzeníhodnou smradlavou Lží - a naopak.

Bohužel příliš nepomáhá.pokud budeme pod vedením Ministerstva Pravdy svoji pravdu den co den měnit za nejnovější model pravdy.

V budoucnu kdokoli může poukázat na to, že sice dnes šíříte jedině správnou dnešní pravdu, nicméně před rokem jste šířili tehdejší jedině správnou, nicméně dnes bezvýhradně lživou pravdu. Pak nezbývá než se odmlčet a počkat, až Prvda dokončí svůj cyklus a dnešní lež (a předvčerejší pravda) se opět na krátký čas stane pravdou (pro onen čas) dnešní.

Podle mne by měl Jakub Janda vydávat stručný, jasný a denně inovovaný s elektronický seznam Pravd, který by automaticky z počítačů mazal pravdy včerejší a přechodně zasmrádlé... Nicméně budou-li tyto zasmrádlé pravdy dostatečně uleželé, mohou se posléze stát voňavým a chutným pokrmem, asi jako olomoucké syrečky a Janda nám je může znovu prodat jako ideovou pohlavní pomazánku.

Zatím bez slepic

Myslím si, že Čmoud na to jde jediným správným způsobem. Na základě dostupných faktů udělat závěr. Samozřejmě, že fakta mohou být zkreslená a samozřejmě, že závěr nemusí být přesný. Ale způsob, jakým se dopracovat k aspoň přijatelně objektivnímu výsledku, správný je.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Politici vedou řeči okolo žaloby na ČR ve věci neplnění kót na přijímání migrantů. Co udělat, kolik jich přijmout, aby žaloba nebyla. Ve stejném stilu mluvil i Babiš, jehož agenda to nyní je.

T je přece cesta do pekla. Jestliže jich (migrantů) přimeme pár, tím dáme najevo, že nám kóty (potažmo takový způsob rozhodování v unii) nejsou proti mysli. Pak už nám jich bez uzerdění nadiktují koli se jim zachce. Junkerové, Merkelové Schulzové apod. si s námi vytřou prdel jako s plyšovým medvědem.

Zatím bez slepic

In reply to by Admirál (neověřeno)

Trvalý odkaz

Námořníku,
podceňujete hygienické návyky Tante a spol.
Oni si bezprostředně vytírají prdel výhradně s vlastními voliči.
Nás se příliš štítěj, než aby nám dopřáli tu čest posloužit jim jako jejich toaletní papír.

K tomu mají naše předvybrané, předeprané, vydezinfikované a ideově navoněné a nasobotkované plyšové toaletní medvídky.
Teprve s nimi si vytřou prdel - a po použití nám s nimi vytřou oči.

Zatím bez slepic

Přesně tak. To nabádání ke švejkování totiž povede jen k tomu, aby nám pak jednou ten samý chytrák po vlkovsku řekl: "Ale vždyť jsme si to sami podepsali. Tak co vyčítáte té skvostné EU"?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Plně souhlasím se základním ideovým vyzněním. Nicméně prsty mě svrběly už u původního Čmoudova tehdy-jen-příspěvku, ne ještě článku. Z pohledu (např.) ruského mužika bránícího ať už bohatství Sibiře nebo jen pravoslavné ikony jsme my, kterýchž hlavouni neustávají ve snaze ruským mužikům tu Sibiř sebrat nebo aspoň rozesrat, stále jen my. Resp. "MY" jsou z jejich pohledu oni bránící se mužici a "ONI" jsou všichni ostatní. A je jim srdečně jedno, co si nějaký menšinový jedinec jako Martin nebo Čmoud nebo kdokoliv jiný myslí o Kalouskovi nebo krvavé Madle. MY jsme ten západ, který je vytrvale poštívá a omezuje, MY jsme ten západ, který údajně má tu vyspělou demokracii, takže kdybychom MY většinově chtěli, tak si Kalousek ani krvavá Madla ani nedostudovanej hajnej neškrtnou. Ale jelikož je MY většinově a opakovaně volíme, tak jsme my všichni kolektivně vinni. Z jejich pohledu.
Tak jako byli sudeťáci, tak jako byli většinoví Němci po válce, kteří v nejlepším případě mlčeli a nedělali nic, v horším případě zvěrstvům jakkoliv pomáhali.
Co udělalo těch 70-90% protestujících lidí v Evropě u volebních uren? Buď se nedostavili nebo to naházeli zas těm stejným panákům. Třeba z důvodů, aby nevyhrál ten druhý a horší panák, ale mezinárodní zločinci jsou přitom oba stejní. To už je ale protestujícímu Evropanovi většinově fuk. (A pro U.S. voliče to platí stejně. Protestuje, nadává, ale pak z 95% volí kandidáta, kterýho předtím schválil AIPAC. S Trumpem v tomhle směru nebyl nejmenší problém.)
No a z větší dálky je to ještě jednodušší. Seš bílej? Tak seš okupant. Sice bejvalej ale co kdyby. Prabábu mi bílý hajzlové znásilnili a pradědka umrskali, takže bílej je automaticky vinnej. Je to Španěl nebo Fin nebo Čech? Nepodstatnej detail. A jestli volil AfD nebo znovu zelenou příšeru je asi tak na úrovni toho, co si dal k snídani.
Můžeme mít individuálně čistý svědomí, ale až půjde do tuhýho, tak nám pomůže daleko spíš kvér a spolehlivý sousedi než prohlašování "to já ne".
A pokud jde o NAŠE neschopný nebo všeho schopný hlavouny a jejich případnou výměnu, pořád ještě můžeme použít tu druhou cestu, kterou preferuje Zeman. Pořád ještě je víc chudáků než Mittalů, Bakalů, Babišů a jejich poskoků. Většinu zatím uplatit nemůžou. Zblbnout bohužel ano.

Zatím bez slepic

Z pohledu, řekněme ruského vlastence, bránícího bohatství Sibiře to bude „MY“ v okamžiku, když mu tam budou hopsat naši vojáci. Pak se nebudu divit, když na ně bude s nadávkami střílet nebo k „nám“ hodí atomovku, abychom mu je tam neposílali.

Ale jestli se nacpe on k nám do Čech, sám od sebe (ne při vytlačovaní další invazní armády někam do Berlína nebo Paříže), tak to je něco jiného, jako to bylo třeba v roce 1968.

A víte proč? Protože, když na to půjdete takhle, tak si historií zdůvodníte všechno a pravej opak. To jako můžeme táhnout na Rusko, protože k nám z východu kdysi přitáhl už Gingis Chán a vzal to zrovna přes Rusko a oni ho jako měli uhlasovat, umanifestovat k smrti nebo snad postavit supersilnou armádu, aby nás ochránili, když nebyli schopni ji postavit sami pro sebe?

Jestli sem přivandruje někdo z Afriky či Asie a chce tu diktovat, tak je okupant on. Okupant je ten, kdo je na CIZÍM území. To je definice okupanta. Kolonizátoři taky měli super zdůvodnění proč se srát k nim. Francouzi vtrhli do Magrebu, aby zastavili únosy Evropanů do otroctví. Byly jich miliony. Doufám, že znáte historii. - Podle vaší logiky by jim to mělo dávat veškerá práva navěky věkův, protože muslimové znásilňovali bělošky a dělali z nich sexuální otrokyně? Začali si.

Jo, ten kvér jistě pomůže, jenže na to se musíte napřed zbavit všech, co hystericky řvou něco o bílý vině. Pravidlo je takové, ze zrádce nemá nikdo rád, ani ten, v či prospěch zrazují.

V Evropě jsou bílí doma a okupanti přivandrovali. - Jste schopen pochopit tohle?

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

je podrobně a výstižně uvedena v dnešním Vidlákově článku. Líp než on to nedovedu, takže k tomu víc nenapíšu. Myšlenku má úplně stejnou, jakou jsem se včera pokoušel sdělit já.
A prosím, neberte to ode mě jako útok na Vás. S Vaším článkem z 90% souhlasím; můj výtvor se týkal těch 10%, s kterými jsem úplně nesouzněl.

Zatím bez slepic

In reply to by Martin V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když váš syn jednou znásilní nějakou chuděru, budete vysvětlovat dcerám vašich dcer, že teď je navěky nucena nechat se znásilňovat každým prasetem, co projde kolem?

Mně přijde tahle logika doopravdy šílená.

Zatím bez slepic

mám-li zachovat diskusi určitou úroveň. Za mě bylo již všechno ke sdělení sděleno a soukromě jsem rád, že to poskytovatel tohoto prostoru vidí stejně. Na oplátku mu nehodlám jeho prostor vyplňovat kulantně řečeno zbytečnostmi, ani k tomu být nápomocen.
Hezký den či dobrou noc.

Zatím bez slepic

Ad: Martin V.

Dobre napisane.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vzpomněl jsem si maně, ani nevím proč, na krátkou dětskou anekdotku.

Hopsají dvě žabky přes silnici a ta první říká druhé:
Pozor, ať tě něco nepFFf... !
******
Muslimů je na světě jedna celá pět krát deset na devátou.
Obyvatel České republiky bez rozdílu původu, IQ, pohlavní, náboženské, genderové či jiné dezorientace je deset na sedmou, tedy stopadesátkrát méně.

Vezměte si krejčovskou křídu a nakreslete si na dveře (světového) muslima střední velikosti
Vedle něj si ve stejném měřítku nakreslete stopadesátkrát menšího, tedy DVANÁCTIMILIMETROVÉHO (!!) světového Čecha.

Máte pravdu, přeháním:
Tandemu Kalousek-Sobotka se podařilo zmenšit efektivní velikost světového čecháčka desetinásobně, tedy zhruba na velikost mušky octomilky (Drosofila).

Nemáme co ztratit, leda své okovy,... pardon, mucholapky.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

To bělochů je břímě:
své syny vyšlete,
ať v cizích krajích slouží
těm, jimž prý pány jste;
ať obranný jsou pancíř
divochům divných ras,
z nichž každý plaše zírá,
půl děcko a půl ďas.

To bělochů je břímě:
svou pýchu nedat znát;
mít nervy ze železa;
a třeba tisíckrát
vždy opakovat znovu,
že spásu dá jen klid;
zisk hledat pro jiného;
a za jiné se dřít.

To bělochů je břímě:
boj věčně podnikat,
vyhlásit zápas moru
a nasycovat hlad;
a válka-li se končí,
v níž o věc míru jde,
pohanů blud a tupost
vše v niveč uvede!

To bělochů je břímě:
ne králů doprovod,
však všední metařina
a nevolníků pot.
Zde přístav – nevkročíš tam,
však dej zaň život svůj!
Zde silnice: ne sobě
ji krví dobuduj!

To bělochů je břímě,
to dávná jejich mzda:
od těch, jimž neseš dobro,
jen zášť, jen úhona;
a pokřik těch, jež zvolna
uvádíš k světlu dne:
„Chcem zpátky v nevolnictví
a k egyptské své tmě!“

To bělochů je břímě;
k mdlobě se nesmíš znát,
ni frází o svobodě
svou mdlobu zastírat.
Ať tak, ať onak jednáš,
ten dusný, chmurný lid
tím vším chce jen tvým bohům
a tobě přitížit.

To bělochů je břímě:
je navždy po dětství,
je veta po předčasném
a levném vítězství:
teď nevděčné jdi dílo
– vždyť muž jsi! – podniknout,
k moudrosti zrej a předstup
před sobě rovných soud!

Zatím bez slepic

Může být i octomilka albín. Ale můžu to číst i jinak (a špatně), stržen překladem. Ten pán nebyl žádnej vůl, aby se nechal doživotně vláčet svým původem. A jakoby cítil, že s ním jako s "bílým mužem" někdo hrubě kýve.

Zatím bez slepic

In reply to by fotrák (neověřeno)

Trvalý odkaz

Fotráku,
Kipling se, jak známo, jako bílý muž nenechal vláčet ani bílou ženou:

"Žena je jen žena.
Ale dobrá cigareta - to je pokouřeníčko !"

Evidentně se tedy vyhýbal harašení, takže by určitě tímto svým výrokem uspokojil i každou dnešní feministku.

Zatím bez slepic

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pravdou jest, že tehdy ještě nežila Monika Lewinská.
Třeba by změnil názor.

Zatím bez slepic

Ano, dnes je bílý pracující heterosexuální muž (s trochou nadsázky) nejutiskovanější menšinou na planetě. Ale před +- 110 lety, kdy to Kipling psal? Tak to sorryjako, ale ani náhodou. Bílý muž nešel do půl světa, aby tam "půl dětem půl ďasům" jako filantrop stavěl přístavy a silnice "do kterých nevkročí" nebo přinášel světlo poznání o SI jednotkách. Ještě snad ti přesvědčení misionáři, kteří "šli do celého světa a hlásali evangelium", jak to měli a mají nakázáno. (Některé jejich způsoby jakož i statistickou významnost těchto ponechávám teď stranou.) Bílý muž šel do světa v nejlepším případě pro novou šanci, aby obsadil "zemi nikoho" a poctivou prací se měl líp než v domácí Evropě. Ale daleko spíš tam šel pro zlato, diamanty, v nejhorším případě pro otroky. A ty silnice a přístavy nestavěl pro "tupé pohany", ale aby si nadrancované suroviny mohl pohodlněji odvézt. A speciálně britský bílý muž s nervy ze železa ve své moudrosti a zralosti postavil pro bludné polodivochy první koncentráky, přivazoval místní ženský k hlavním děl a vůbec přinesl do zaostalé divočiny spoustu inovačních prvků.
Ano, bylo to dávno - stejně jako ta básnička, která vznikla v tomhle kontextu. Jaký je rozdíl mezi povýšeneckými povzdechy nad tupostí domorodců, kteří nechápou, jaké dobro jim přinášejí hlavně kolonizačních flint a kanónů před stodvaceti roky a dnešními povýšeneckými povzdechy nad tupostí a zaostalostí evropských xenofobů, kteří nechápou, jaké obohacení jim přinesou no go zóny a hromadná znásilňování?
Proto doufám, že ta básnička je myšlena jako vtípek.

Zatím bez slepic

Kipling si jen prostě nenechal vnutit vinu bílého muže za všechno zlo na planetě. Za zlo je odpovědný vždy někdo konkrétní, kdo je provádí. A co si myslím, je úplně jedno, protože historii napíší vítězové, a těm budu úplně volný.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kipling odmítal vidět jakoukoliv vinu bílého muže. A pro mě osobně (to podtrhuji, protože někomu to třeba nevadí nebo dokonce imponuje) odporná pozice nadřazenosti z toho dílka neukapává, ale přímo tryská.

Zatím bez slepic

A zase k tomu základu. Kipling byl členem privilegované anglické kasty, většina angličanů pracovala tehdy jako služebnictvo, dělníci, horníci a zemědělci. Proč jejich mají mít dneska nějaké rasové znevýhodňování.

Co když si nějaký bílý angličan vezme černošku jako princ Harry. Víte, ten přímej a oficiální potomek lidí, co v Anglii v té době vládli. - Tím se podle vás zbaví bílé vinny? - To je to jednoduché - a hurá do Calergiho ráje nahnědlých hlupáků.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Píšeš:
"Úbytek rolníků vedl k větší poptávce po nich, což jim přineslo hospodářský užitek i jisté zlepšení společenského postavení."

Uvědomuješ si, že v reálu se stal opak? Tedy znovu zavedení "pracovní povinosti=otroctví na panské"... Wiki je super na zjištění o čem +-autobus dané slovo je, ale ty žvásty tam jsou dost často lživé.
Pokud nevěříš, doporučuju knížku Právní historie evropy, kde je krásně ukázáno, že když byl nedostatek pracovních sil, tak vrchnost zaváděla pracovní povinosti. Viz např. 30letá válka a přitvrzení roboty apod. A při nárůstu populace pak tlak na uvolnění roboty...

Zatím bez slepic

In reply to by Ass (neověřeno)

Trvalý odkaz

A jenom si neodpustím dodat, že "pravdoláskaři z historických fakult" rádi píší "mohl odejít jinam a vedlejší pán měl radost protože neeměl pracovní sílu", ale neřeknou B, že pak mezi sebou tito pánové váločili o pracovní sílu, až nakonec byli dohody (a dost často zákony), které nedovolovali útěky na vedlejší panství (jasně byli výjimky, ale většina...).

Čmoude, nečti historické knihy po roce 89 vydané u nás a na západě po cca 70roce, je to plné bílé viny a pravdoláskařství. Stačí si přečíst kroniku nějaké obce z roku 1900, pak z roku 1927, pak 1946, pak 1980 a vždy obsah bude jinej než skutečnost... Už jenom móda přepisování záznamů po roce 1989. kde je přepisováno co se dělo před rokem 89... Doporučuju google, kde se dozvíš, jak je vysvětlováno jak to dělat správně :D Nevěř historikům, ti mají semináře na přepisování historie... :(

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Velice obsahově, věcně výstižné, pravdivé. Pozoruji, že chlapi v mém okolí a přátelé, jsme už tím vším pěkně nasraní. Není od věci se zamyslet, jestli se podřídit tomu Ožralci Junkerovi a a zahynout. Nebo zvolit jinou cestu, vypráskat to i za cenu nižší životní úrovně , ale Přežít. Jsem zaměstnancem Německý firmy. Za stejnou práci dostávám třetinový plat jak moji Soudruzi v Německu. Hospodářsky jsme přitom v Česku druzí nejlepší v koncernu. Zisky firmy se odvádějí a daní v Německu. Udělali si z nás kolonii a hradíme jejich Socialismus. Ať jdou s takovou Spravedlností do Prdele !!!! Hezký den.

Zatím bez slepic

In reply to by Karel (neověřeno)

Trvalý odkaz

zahyneme tak jako tak. Jde jen o to, jestli to bude na nohou, nebo na kolenou.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ale jo, já se do té knížky rád podívám, taky vidím vámi zmiňovanou logiku, ale tohle, co popisuju bylo v Anglii.

Možná i to bylo vymyšleno.

Zadruhé, nejbanálnější jméno obce v Čechách je Lhota, od slova lhůta, od lhůty po kterou obyvatelé nové vesnice neplatili daně. Zas mi vychází, že když panstvo potřebovalo lidi, tak jim dalo úlevy.

Tím nepopírám, co jste napsal vy. Nejspíš se to měnilo podle období, podle - dle pravidla když je nemůžu zastrašit, tak je teda uplatím a dám ji větší volnost.

Základ však zůstává ten samý. Když sem přijde plno neintegrovatelných vetřelců, tak budou ty ceny práce vyšší nebo nižší a ceny nemovitostí půjdou nahoru nebo dolů? Kdo na tom vydělává a kdo tratí a jak to bude za jednu, dvě či tři generace?

Už jen podle toho kdo to vítá a kdo je proti je vidět, kdo na tom vydělá a kdo bude tratit.

Podle toho, co se stalo v Anglii s polákama a že to skončilo Brexitem, si myslím, že méně lidí není problém, více je.

Zatím bez slepic