Naděje, že vše dobře dopadne

Autor
Štítky

Včera jsem si tak pro zajímavost projížděl svoje texty, které jsem pouštěl o vánocích v minulých letech. Jeden se mi tak zalíbil, že ho dneska pustím znovu a jen k němu maličko připíšu pár vět. Je totiž optimistický a plný hentěch křesťanských hodnot. Obojího teď máme zapotřebí. Já navíc strávím letošní vánoce mimo kostel, protože tam od posledních událostí nejsem vítaný, ale o to spíš si otevřu alespoň tu knihu knih. Vlastně vám dneska píšu to, co bych rád někdy v kostele slyšel…

Kdybychom si biblické texty Nového zákona seřadili podle stáří od nejstaršího k nejmladšímu, nebyla by na prvním místě evangelia, ale Pavlovy epištoly, které jsou dneska skoro až na konci. Nejprve apoštolové psali dopisy svým bratrům a sestrám a až později začalo být důležité tu ústní tradici nějak zaznamenat.

Největší apoštol – Pavel, který s evangelii procestoval velkou část tehdejší Římské říše, ten se o vánočním příběhu Ježíše zmínil v jedné jediné větě. Totiž, že byl narozen z ženy. Žádné početí z ducha svatého, žádný Betlém, žádní tři králové. Narodil se jako člověk. Tečka. Jsme dvacet až třicet let po Ježíšově smrti a první křesťané, kteří jsou už v celé řecké části římské říše, se bez vánoc docela dobře obejdou. 

První se do nějakého většího sepisování o Ježíšově životě chopil evangelista Marek, který je ale zoufale stručný. Začíná ve chvíli, kdy si Ježíš tak nějak vzpomněl, že by mohl pověsit tesařinu na hřebík a stát se mesiášem. Opět… žádné vánoce, žádný Betlém, žádní pastuškové kolem jesliček. Nic. 

Pak přicházejí evangelisté Matouš s Lukášem, kteří už oba mají ten Betlém, jesličky a tři krále. Matouš je spíše ponurý, hned po vánočním příběhu následuje vraždění betlémských neviňátek a vůbec celé Ježíšovo narození je problém. Nejprve dlouhá cesta v těhotenství, pak není v Betlémě kam složit hlavu, pak pár darů a pak úprk do Egypta. Nic moc z čeho by stálo za to slavit vánoce.

Evangelista Lukáš naopak píše optimistický příběh tak jak ho všichni známe. Andělé zvěstující velikou novinu a radost, která bude pro celé lidstvo,  pastýři spěchají k jesličkám, mudrci z východu přinášejí dary, svítí veliká hvězda, na nebesích vládne radost…

Dnešní betlémy a vůbec celé vánoce, to všechno je podle Lukáše. Stalo se něco velkého, velkolepého, co změní svět. Až jednou.. za dlouho, ale stane se to.  

Oba evangelisté pak v podstatě v každé větě používají texty ze Starého zákona, především z proroků, kteří odkazují, že jednou nějaký mesiáš přijde. Na teologické fakultě byste se z příslušných přednášek dozvěděli, že celé Ježíšovo narození popisují evangelisté tak, aby došlo na předpovědi těch starozákonních textů. Celé věty, celé odstavce jsou v podstatě přímo odcitovány a použity.

Proč tomu tak je? 

Inu, kdybychom měli jen evangelistu Marka a Pavlovy epištoly, mohli bychom to brát tak, že Bůh už se prostě nemohl na svět dívat a tak prostě náhodně vybral někoho, kdo se mu zrovna jevil vhodný  a tak nějak ad hoc z něj udělal Mesiáše.

Evangelisté Matouš a Lukáš naopak dělají vše proto, aby Boží jednání byl plán. Naplnil se čas a přišel mesiáš.  Žádný boží rozmar, vše jde podle plánu. Toto vědomí se dochovalo dodnes, je součástí křesťanství a je to podle mě jedna z těch okolností, že křesťanství ve všeobecném mišmaši mnoha náboženství a kultů obstálo, pak přežilo pronásledování, zničení Římské říše a přežilo dodnes přes celý středověk i světové války.

Bůh má plán. Nic není náhoda. Pokud je na světě zle, pokud život nestojí za nic, je to přechodné. Na konci všeho bude stát Mesiáš, protože Bůh to má ve své moci. Na konci všeho to dobře dopadne, Bůh nekoná náhodně, všechno, co se děje, se dít má a ze všeho existuje východisko, všechno zlé se obrátí v dobré a žádná katastrofa nepotrvá věčně. 

Až budete dneska u stromečku, vzpomeňte si na to, že byli dva evangelisté, kteří na začátek příběhu přidali tu naději, že vše má svůj smysl, vše je pod kontrolou a až nastane ten správný čas, vše se vyjeví a vše dobře dopadne. Tohle slavíme o vánocích. Naději, že dějiny jdou i přes různá úskalí vpřed, netočí se v kruhu, ze všeho je východisko a i když to tak dneska nevypadá, vše se v dobré obrátí. 

Přeji vám všem krásné  Vánoce prožité v kruhu vašich nejbližších. 

Vidlák s rodinou

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (172 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

... nad lží a nenávistí!
Danieli, napsat: "Já navíc strávím letošní vánoce mimo kostel, protože tam od posledních událostí nejsem vítaný..." je trefou do prapodstaty problému, protože kde jinde, než v kostele by měl KAŽDÝ člověk dobré vůle (i bezvěrec nebo jinověrec), jenž vchází s pokorou, být s láskou k bližnímu svému vítán? Když to tak není, kostel je jenom honosná budova, ale ne stánek Páně, kde by křesťan měl pocítit spolupatřičnost ke svému společenství, načerpat naději a posílit vůli žit dál podle pravidel, která upevňují rodinu, komunitu dané farnosti i společnost, k níž přináleží. Kostel by měl i v lidech jiného přesvědčení vyvolat vznešené transcendentní pocity, úctu a respekt k víře a tradicím, i když je nesdílí. Nakonec i proto se kostely stavějí a staví. Jde proti sobě i principům křesťanství farnost, která se o to nesnaží.

Vidláku, ať spokojenost, štěstí, láska a mír, jež nyní naplňují Tvoji duši, Tvůj domov, neuplynou s dny svátečními. Ať Tě i Tvé blízké doprovází dál životem. A samozřejmě pevné zdraví, ať nemusíte pracně shánět Nurofen a jiné nedostatkové léky. Všem největší přání, aby se zlo na dobro obrátilo, hloupost moudrosti ustoupila a touha po míru a přátelství převládla nad nenávistí a militantním šílenstvím.

Průměrný počet slepic: 4.9 (99 hlasů)

No tak dneska už není povinné chodit ke zpovědi do kostela, jenž jen evokuje výron ega a moci nad ovcí. Ovce mají dnes přístup ke zpovídání každou minutu a prásknou do té krabičky v předpaží i to, co by se báli říct i satanovi. Dnes se mohou zpovídat blboni satanovi přímo a nemusej zdržovat zastupitele boha na zemi. Jistě v kostele se měla každá ovce podělat před autoritou, kerou nigdy neviděla, ale je tomu dnes jinak?

Průměrný počet slepic: 3.4 (13 hlasů)

Taky není povinné chodit do kostela, jak to bývalo ve středověku. A nevím, zda je to dobře. I když odhlédnu od toho, že tam museli i ti co nevěřili, nebo věřili jinak, přesto to mělo smysl. Bylo to zastavení v běžném životě, lidi měli ČAS se zamyslet. Dnes ten čas nemají. A tak, místo ke zpovědi, kde jim uložili pokání, dostali rozhřešení a mohli se cítit zase "čistí", chodí k psychologům. Ti jim sice vše vysvětlí, co a proč se cítí tak a ne jinak, ale "neočistí" je, rozhřešení nedostanou. A tak těch, co potřebují psychologa je pořád více.

Průměrný počet slepic: 4.9 (12 hlasů)

.."Taky není povinné chodit do kostela, jak to bývalo ve středověku. A nevím, zda je to dobře."..
.." lidi měli ČAS se zamyslet"..
.." A tak těch, co potřebují psychologa je pořád více."..

Ani slovo o základních životních potřebách. Pokud je lidem přidělen nedostatek, okradení a nouze a jediný způsob jak se z teho vyhrabat je sloužit vrchnosti, bárs kvůli čemukoli, například při udávání byrokracii, konfiskacemi majetků a vězněním za nepřístojné chování a myšlení, budou nemocní, to je přirozené. A problém je už tak velký, že oni, ti blboni už přestali hledat příčiny, stačí jim křížek na čelo nebo patáky, pilulky, tabletky a to je už de facto konečná.
Příkladem budiž obscénní příklad vlčáka, kerej dorazí na psíka, kerej se podělá, lehne si na záda a roztáhne všechny čtyři. A v této pozici dnes jsou blboni přeze všechny své proklamované jalové , imbecilní , nemohoucné projevy. Obrana imbecilů je totožná s tím psíkem. Ale jejich přednastavitelé je ubezpečují, gdyž to vydrží roztažené dlouho, že se to už nevrátí a zlo uteče. Připadá vám to všem normální nebo už to ani nerozlišujete?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Víru v dobro, lásku k člověku a pokoj v duši, všem lidem dobré vůle i Tobě Danieli.
JM

Průměrný počet slepic: 4.5 (23 hlasů)
Trvalý odkaz

Zdálo by se, že je vše růžové. Životopisy velkých vrahů (pardon, dějiny) nás vedou k poznání, že to tak růžové být pořád nemusí.
Nezbývá mi nic jiného, než Vám všem aspoň popřát krásné svátky, prodchnuté nadějí, že může být i lépe a hodně zdraví do nového roku.

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

Docela to sedí, bůh už se na blboně nemohl dívat přímo a tak si vymyslel zastupitele boha na zemi, keří si k činnosti nechali od chudiny vystavět obrovské kanceláře, fary a přidruženou výrobnu na výběr odpustků. Tam blboňům nalívali do hlaviček vědra svěcené vody a po šichtě se za to odměnili vínem a dobrou žranicí.

Ke svým tezím si rovněž vychovali řízenou opozici a kacíře (antitezi). Zlem a inkvizičními procesy hloupé ovce v dobré a plodné poplatníky obrátili. Samozřejmě s vytyčenou linií strany zastupitelů boha se jejich proroci málogdy mýlili...

.."Toto vědomí se dochovalo dodnes, je součástí křesťanství a je to podle mě jedna z těch okolností, že křesťanství ve všeobecném mišmaši mnoha náboženství a kultů obstálo, pak přežilo pronásledování, zničení Římské říše a přežilo dodnes přes celý středověk i světové války.".. Toho optimizmu je snad příliš, né? Muheeeee

Průměrný počet slepic: 3.6 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Jsem ateista. Kořeny našeho rodinného přesvědčení však nepocházejí z padesátých let, kdy to pro některé lidi bylo in a v duchu doby. Zakladatelem byl můj děda o generaci dříve, když jako 19-letý sanyťák, sloužil na italské frontě. Denně se setkával s takovým množství utrpení, že přestal v Boha věřit. Kdyby Bůh existoval, nemohl by něco takového dopustit!
Takže z pohledu nás Neznabohů, nebylo nejdříve slovo, myšlenka, plán, podle kterého byl vytvořen svět. My věříme v prvotní existence hmoty, i když se možná nezrodila během "Velkého třesku". Nicméně vznik života je i pro nás velkým tajemstvím. I první primitivní živá buňka asi musela být tak nekonečně složitá, že těžko mohla vzniknout pouze náhodným seskupením aminokyselin. Nebo si jen neumím představit působení času během několika miliard let, co já vím?

Nicméně nevěřím v to, že by dobro existovalo mimo mysl člověka. Že je tady Vyšší princip, který by předal člověku řád a vytrvale směřoval jeho kroky ke šťastnému vyústění světa. Ne, nevěřím v automatické udržování převahy dobra nad zlem.
Věřím, že pojem dobra je lidský vynález a že je velkou zodpovědností člověka udržet svět ve stavu, aby byl přijatelným domovem pro všechny lidi, aby vzkvétal a hlavně, aby vůbec přežil!
Tak šťastné vánoce všem lidem dobré vůle!

Průměrný počet slepic: 4.6 (30 hlasů)
Trvalý odkaz

Také přeji, Vidláku, Vám i celé rodině klidné Vánoce a hodně zdraví a dobrých nápadů v novém roce. A zajděte do nějakého města ke katolíkům. Tam je to většinou anonymní a nikdo nikoho nekádruje:-) Vůbec byste se měl už konečně navrátit k jediné, katolické víře, sám vidíte, o čem ti evangelikáni ve skutečnosti jsou:-P

Průměrný počet slepic: 3.6 (7 hlasů)

My kostel máme. Darovali nám ho katolíci. Ono by do něj pár lidí určitě chodilo, ale ať si zajedou do města. Ačkoliv dostávají římští ročně miliardy církevních reparací,stovky jejich budov udržuje stát. Zdevastovaný kostel opravuje naše obec za peníze státu a jeho poddaných. Nevím, proč v něm není Bůh. Až bude kostel provozuschopný vrátí se do něj ta křesťanská láska a odpuštění?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

ale vánoční tradice mám rád. Jednu u nás také každoročně provozujeme.

To já takhle vždy dopoledne na Štědrý den běhám po baráku a: "No, doprčic, kde může být ta zatrolená krabice s ozdobami, řetězem a stojánkem na stromek? Ruku do ohně bych za to dal, že jsem jí loni prdnul do tý komory ve třetím patře, ale neni tam. Tak asi budu muset prohledat dílnu a ty kamrdlíky vedle. Nebo, že bych jí dal na půdu?"

Moje žena toto sleduje s klidem, jí to nemůže rozhodit, jelikož se to pravidelně opakuje už těch 30 let, co je se mnou.

Takže všem šťastný a veselý. A až tu bednu najdu, budou šťastný i pro mě, jestli ne, tak jsem synem smrti. (ale nebojte, zatím jsem jí vždycky nakonec našel)

Průměrný počet slepic: 4.5 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

Spíš mě napadá,že už tenkrát to nabylo růžové pro mnoho lidí,tak si spasitele vyprosili,vymodlili,vždyť zase se modlíme, vyprošujeme spasitelé.Bůh by se musel roztrhat,každý má jiné přání,dokud se naše přání nesjednotí,nečekejme pomoc.Co může a má udělat člověk,tak to má udělat,jak se říká pomůž si,Bůh ti pomůže také.Proto nesmí mít lež,loupež,vraždění navrch,ale jen pravda a spravedlnost.
Přeji všem klidné,spokojené prožití svátků vánočních a předsevzetí do Nového roku 2023 tlačit na urovnání sporu Rusko-Ukrajina a naše problémy poslat za Atlantik.

Průměrný počet slepic: 4.7 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

pravda a láska nikdyještě nezvítězila a zřejmě ani nikdy nezvítězí. Vždy vítězí jen hrubá síla a čachry, pletichy, korupce a podrazy. Proti tomu je láska s pravdou naprosto bez šance. Ale pohádky se také vyprávějí a jsou zřejmě potřebné. Tak si nechme o nějaké pravdě a lásce, alespoň zdát!
Vánoce jsou, lidé žerou, nadměrnou měrou. Po Novém roce nastanou přetěžké dny a nejen černé noce. Já jsem už stár, zbývá mně let pár. Snad bude lepší tenhle svět raději nevidět.

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)

In reply to by Zauber (neověřeno)

Trvalý odkaz

Žádná pravda nikdy nezvítězila, každé dobro je likvidováno už v zárodku. Přesto tu pravda a dobro pořád je. Čím to tak může být?

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

In reply to by J. Hruška (neověřeno)

Trvalý odkaz

Inu, všechno je relativní!

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)

Taky se dá napsat ..."a to světlo ve tmách svítí, ale tmy ho nepohltily".

Průměrný počet slepic: 3.4 (8 hlasů)

In reply to by Zauber (neověřeno)

Trvalý odkaz

Žijeme v rodině, máme kamarády a tak si navzájem trvale poskytujeme mírnou úroveň dobra. Zla se bojíme, ono bolí - duševně nebo fyzicky. Nesetkáváme se s ním zase tak často. Ale myslím si, že škála zla má mnohem větší rozsah než škála dobra. Zlo může dosahovat neskutečné brutality.
Víra, asi pomáhá překonávat strach ze zla, to říkám jako bezvěrec. Já k tomu potřebuju určitou dávku optimismu, tu naštěstí mám. Ale co je optimismus, zase jen nějaká vnitřní víra, že to dobře dopadne.
Tak na tu víru nebo optimismus, když jsou ty svátky!

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Pražští farníci pomohli ukrajinským ženám s dětmi ve Františkových Lázních
https://www.idnes.cz/karlovy-vary/zpravy/karlovarsky-kraj-frantiskovy-l…

palec nahoru, opravdu se u nás najde ještě dost lidí dobré vůle, kteří pomáhají kde je třeba, kteří v sobě mají empatii i lidské cítění, o těchto lidech píše vidlák v tomto článku i v minulých článcích, a tady je důkaz že, takoví lidé skutečně existují , já a moji přátelé jsme před Vánoci vybrali celkem 470 000 Kč a darovali je jedné charitě z Brna, která za tyto peníze nakoupí dárky pro ukrajinské děti, které se svými rodiči utekli před ruskými vrahy a okupanty.
O tomhle jsou Vánoce, o tom pomáhat potřebným a udělat radost těm, kteří jinak prožívají obrovské neštěstí.

Průměrný počet slepic: 2.4 (22 hlasů)

In reply to by Cz (neověřeno)

Trvalý odkaz

Doufám , že také posíláte dárky dětem ukrajinských Rusů na Donbas , které tam vraždí už 8 let ukrajinská soldateska !

Průměrný počet slepic: 4.6 (20 hlasů)

In reply to by Cz (neověřeno)

Trvalý odkaz

Blahoslaveni budiž i chudí duchem...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Tiché Vánoce všem! Bez zbytečného hluku a šumu dění kolem, které odvádí pozornost z dobrého vhledu a láká nás mimo čistou cestu...

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Krásné Vánoce Vám všem Danieli, děkujeme za vše! Do nového roku 2023 Vám všem hodně zdraví, štěstí, lásky a boží ochrany!

Průměrný počet slepic: 4.7 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

zase na blátě, stejně jako naše vláda. Mrazivá budoucnost čeká tě, když vláda jen cizáky má ráda. Cizákům "zadara", anebo za hubičku, zatímco našinci jen utáhne na krku smyčku. Inu, když z volů stanou se voliči, pak jde vlast zákonitě do pizzy.

Průměrný počet slepic: 4.3 (13 hlasů)

In reply to by Zauber (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zkuste si představit Zaubere nároky našich synů a dcer na základní životní potřeby, bárs jen kvůlivá temu, že je tady něgdo vykopl na svět. že jim to tady po přeslici i po meči patří a gdyž to pochopíte a nebudete tyto základní životní potřeby směšovat ve splachovači záchoda, hned se vám uleví. Věřte mi. No a proto, že blboni skoupili korporátní, roční přebytky aby si udělali jesličky v seně a radovali se z teho, budeme pokračovat dalším dílem vidlákového nadhozu vidlema. On nám řekne co máme dělat, uvidíte.

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

In reply to by Zauber (neověřeno)

Trvalý odkaz

A esli z teho eště nejste tumpachovej, můžeme si začít předříkávat rady teho indického basmana, kerej byl určitě mentálně napojenej na teho našeho basmana co mohl chlastat drahý whisky v cele, jakože mír , láska, myšlenka a dobrota odstraní pijavici z harpagondechujcké federace , kerá gdyž ji napíšete dopis, pamflet, depeši, rekomando nebo třeba petici, se lekne, zanechá všeho cicání a uteče. Muheeeee

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

všechno dobře dopadne, protože jednou všichni zemřeme!

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Při této příležitosti,nějak delší dobu se neozval Občan,Hnidopych,Rejpalka,tak snad je všechno v pořádku.
Tak i těm přeji krásné vánoce,ať se ozvou,aby byla rodina vidláků pohromadě.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Nic lepšího asi není, než ta chvíle zapomnění. Ani brýle růžový nejsou více tutový.

Průměrný počet slepic: 1.3 (3 hlasů)

Sláva Ukrajině

Průměrný počet slepic: 2.1 (11 hlasů)

In reply to by Cz (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ty hovado, zfuckuj si ty svoje názorový srágory do batohu a ser si to na Ukrajinu, tam si hajluj jak je libo, demente.

Průměrný počet slepic: 4.3 (13 hlasů)

Klid, zkuste ořechy. Jsou dobré na nervy.

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

Ořechy si strč do prdele, jestli tam máš ještě místo

Průměrný počet slepic: 2 (3 hlasů)

In reply to by Cz (neověřeno)

Trvalý odkaz

Sláma by nestačila?

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

In reply to by Cz (neověřeno)

Trvalý odkaz

fuck biden burns pompeo

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Ukrajinská skřet žebrá po celém světě , z Ukrajiny udělal neskutečně zadluženou zemi, nakonec přijde i o Černé moře !

Průměrný počet slepic: 4.6 (13 hlasů)

Ukrajinci by se nemuseli zadlužovat, kdyby je Rusko nenapadlo.

Průměrný počet slepic: 2.1 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Doufám, že vidlák si dá i nějaká ta novoroční předsevzetí, začal bych s tím, že to první předsevzetí bude, přestanu podporovat putinovu - kremelskou propagandu...

Průměrný počet slepic: 2.5 (17 hlasů)

In reply to by Cz (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jestli tu válku tak milujete tak už konečně táhněte někam kde se válčí. Míst na světě najdete dost. Tady se bavíme o vánocích

Průměrný počet slepic: 4.7 (16 hlasů)

To běžte říct do Ruska, to jsou hlavní váleční štváči, protože válku na Ukrajině začali.

Průměrný počet slepic: 1.8 (12 hlasů)

je celá ukrajina u zadele. Běžte mi s ní někam a nevnucuje jí sem. Já žiju v Čechách a chci řešit naše problémy

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

In reply to by jája (neověřeno)

Trvalý odkaz

Někdo Vám brání řešit Vaše problémy?

Průměrný počet slepic: 2 (8 hlasů)

A všem těm, kteří kdy začali války mimo své země, ať jsou z Ruska nebo z NATO...

Průměrný počet slepic: 2 (2 hlasů)

In reply to by Šva (neověřeno)

Trvalý odkaz

Válku v minulosti nejde vzít zpět. Válku, která právě na Ukrajině probíhá Rusko ukončit může. Proto to přirovnání v tomto případě silně pokulhává.

Ale v principu souhlas.

Průměrný počet slepic: 2.8 (5 hlasů)

brečíte na špatném hrobě. Nikdo z nás tu válku ukončit nemůže. Běžte to říkat a ruskou a také americkou ambasádu. Obě by s tím mohli něco dělat.

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)

In reply to by jája (neověřeno)

Trvalý odkaz

S ruskou ambasádou souhlas. S americkou ne.

Průměrný počet slepic: 2.5 (6 hlasů)

Rusko má rozumné podmínky pro ukončení války .

Průměrný počet slepic: 3.8 (6 hlasů)

Narušení teritoriální integrity Ukrajiny není rozumná podmínka.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)