Návod na politickou stranu

Autor
Štítky

Už jsem u toho byl mockrát… U vzniku politického hnutí nebo strany. To se zpravidla potká několik přátel, shodnou se, že už se na stav věcí veřejných nemohou dívat, nejsou schopni dále snášet blyštivý ksicht vládního neumětela v Otázkách Václava Moravce a řeknou si, že s tím chtějí něco udělat. Zpravidla si pak sednou a začnou psát ten správný politický program, který bude dobrý pro lidi a ne pro papaláše a který tuto zemi konečně vyvede z marastu posledních třiceti let.

A v této chvíli většina nových politických hnutí zase zanikne…

I velcí kamarádi prakticky ihned zjistí, že mají dost odlišné ideové pohledy na základní otázky a pohádají se o to, kolik chtějí mít v jejich vysněném státě kapitalismu a kolik socialismu, ukáže se, že mají odlišné pohledy na školství a zdravotnictví, zaklínají se chudobou nebo volným trhem a pak toho nechají a každý si volí podle svého uvážení a raději už o svých politických preferencích nemluví.

Ještě hůř zpravidla dopadnou ti, kteří svoje plány podrobí nějaké veřejné diskusi. Jakmile do svých záměrů vnesou další lidi (kteří nemají žádnou odpovědnost, jen mohou mluvit), tak se to rozpadne ještě spolehlivěji. Jak to říkal Churchill? Že nejlepším argumentem proti demokracii je půlhodinový rozhovor s libovolným demokratem…

Je to taková první zatáčka na cestě do politiky… a je u ní nejvíc politických hrobečků.

Jen mizivé množství pokusů se dostane dál. Zpravidla proto, že někdo má dostatečnou autoritu, aby bouchnul pěstí do stolu a zároveň je dostatečně oblíbený, aby ostatní byli ochotní ustoupit ze svých pozic. Snáze vždycky vznikají odštěpené strany z nějakého jiného projektu, protože lidi už trochu vědí, jak to v politice chodí. V posledních deseti, patnácti letech vznikl úspěšnější politický projekt vždycky kolem nějaké silné osobnosti. Co si budeme povídat, hnutí ANO je Andrej Babiš a naopak. SPD je Okamura a naopak. Trikolora byla mladý Klaus a Svobodní byli Petr Mach. Kdy já naposled viděl nějakou stranu, která by vznikla prostě svoláním valné hromady, která by si zvolila předsedu a na začátku volby by dopředu nebylo jasné, kdo bude zvolen?

Všimněte si, jak takové strany ubývají. ČSSD ještě docela nedávno měla dvacet procent hlasů. Dneska je marginální mimoparlamentní stranou a už to tak zůstane. TOPka nebo KDU (ale i ODS) jsou na stejné trajektorii a zachraňují se účelovým spojováním, aby jejich preference nevypadaly tak blbě. Pokud nepůjdou spolu do eurovoleb, tak to zřetelně uvidíte. Platí to i pro Piráty (kteří začínají decimovat sami sebe) i STAN. Bez další společné koalice budou mít problémy, se udržet. U těchto dvou subjektů to bude vůbec dobrá prča, protože Vítek Rakušan s Bartošem díky kroužkování v podstatě vyjebal a fakt se budu s chutí dívat, jestli si to Piráti nechají znovu líbit. STAN se bude muset hodně lísat…

Hlasy ležící na ulici si berou nové typy stran, postavené kolem silného, charismatického, nebo bohatého lídra. To je prostě trend. Zpravidla vzniknou v nějaké příznivé chvíli – mladý Klaus byl vyloučen z ODS a lecjakému konzervativnímu pravičákovi se to nelíbilo. Andrej Babiš byl schopen v první fázi ufinancovat sám vznik celorepublikové strany se vším všudy. Okamura… jak on to vlastně dokázal? A ještě k tomu dvakrát. Byl ve správnou chvíli na správném místě, uměl naskočit na vlnu a hlavně z toho uměl udělat stranu a udržet jí. To není běžná věc. To je hodně náročné.

Když zakládal stranu Jindra Rajchl, tak jsem si říkal, že to snad ani není možné… To byl také jeden z prvních impulzů, jak jsem si PRO všimnul. Koho napadne zakládat stranu po volbách, že? Strana se zakládá před volbami, všichni členové jsou na čelních místech kandidátek, zbytek se naplní rodinnými příslušníky, je třeba hodně slibovat, ale ne moc dlouho, nebo to voličům dojde, dostat se do sněmovny a pak děj se vůle Boží… A oni si místo toho založili stranu ve chvíli, kdy je tři a půl roku do voleb… A nemají žádného přeběhlíka ve sněmovně. Ani jednoho jediného.

Když jsem si loni v létě přečetl jejich program, tak jsem si říkal, že ho snad opisovali na Kydech… Většinu věcí bych jim podepsal… Jasně, jsou to pravičáci a já levičák, ale dalo se to číst. Bylo asi měsíc do demonstrace a já jsem tehdy hodil ve článku výzvu, jestli se někdo s Rajchlem zná, ať nás prosím propojí.

Druhý den mi Jindra Rajchl psal a o víkendu už jsem ho i s manželkou hostil u sebe doma… To jen, abyste věděli, proč mám pro něj slabost. Prostě přijel a přijel hned. Ne za měsíc, ne za půl roku. Hned.

Od té chvíle je sleduju. A zjistil jsem, že se dívám na proces vzniku strany zdola. Ano, její veřejné vystupování je založené především na charismatickém lídrovi, ale za tím jsou stovky lidí, kteří dělají hentu mravenčí politickou práci. Stranická struktura teprve vznikala, postavili kandidáty do senátních voleb a volební výsledky nebyly vůbec špatné.

Nebudu mluvit o jejich angažovanosti v protestech ani o předchozích aktivitách za doby covidové, ale právě v této době podle mě vznikl ten návod, jak v dnešní době udělat politickou stranu i bez milionů na kontě, aniž by vaše jméno znala celá republika a bez příznivých okolností při vzniku.

Když na začátku psali svůj program, tak prostě každý vzal to, s čím už pracoval a na čem se shodli všichni, to tam napsali. Na čem se neshodli, to nechali stranou. A místo schůzování začali jezdit za lidmi. Donedávna to bylo založené především na Jindrovi, který to prostě umí, je schopen mluvit dvě hodiny a je co poslouchat. Teď jsem byl zase pozván na několik jejich akcí a ejhle… už se to naučili i další. Až dojde na volební kampaň, budou schopni v jeden den naplnit deset sálů.

Oni prakticky neschůzují. Setkávají se před a po veřejné akci. Velmi rychle se takto učí jeden od druhého, jak se pronajímají sály, jak se to platí, jak se to vybírají peníze. Je běžné, že z jednoho kraje jezdí podporovat kolegy zase jinam. Máš něco na srdci? Řekni to před lidmi. Máš možnost. Dívej se, čemu sál zatleská, dívej se, z čeho jsou lidi rozpačití. Sledujte, co jste vysvětlili dobře a co nikdo nepobral. Až to lidé vezmou z pochopením napříč republikou, tak stojí za to, to připsat do programu.

Hele… a najednou koukáte na stranu, která sice není bohatá jako u Andreje, ale ufinancuje se.

A sledujete, jak tam přibývají lidi, kteří něco umějí. Protože jim nikdo neháže klacky pod nohy. Pojď, představ se před veřejností, přines do PRO jakoukoliv činnost, profiluj se, na čem chceš, ale musí to obstát před veřejností. Rajchl ti „půjčí“ sál plný lidí, přesvědčuj. Nepřesvědčuj Rajchla, nepřesvědčuj Nielsena nebo Vacka. Přesvědčuj veřejnost. Získej si je pro svojí myšlenku. Dneska přišli na Rajchla, ať zítra přijdou na tebe. Neříkej nám žádné vzletné vize, co bychom měli nebo neměli dělat. Dělej to sám a tady máš plný sál, abys o tom lidem řekl. Když přijdeš mezi lidi desetkrát, tak se ti samo vytříbí, co je blbost a co je dobré. Navíc se program PRO naučíš nazpaměť a ne z příručky. K tomu se ještě přiučíš rétorice.

Je to pár měsíců, co jsem byl svědkem, jak Petra Rédová přivedla dva kluky. Jindro, to jsou ajťáci a chtějí nám pomoct. Kluci ukažte co umíte… Ukázali. Jindrovi začal rapidně růst počet sledujících na fejsbůku. Má to na svědomí David Moos. Tenkrát jsem si říkal, že je to dobrý počítačový kouzelník. Za chvíli byl v PRO a začal také jezdit po veřejných akcích. A dneska už pěkně šprechtí před lidmi, organizuje další setkání a kromě lajků a sdílení, umí i politiku. Pondělních tři sta lidí v Blansku má na svědomí on.

Petra Rédová začala pracovat na svém veřejném projevu tím, že moje články dělá jako audio. Načte je a dává na jůtub. Když teď posouchám, jak mluví před plným sálem, tak jí nepoznávám.

Když jsem byl na veřejném setkání s PRO poprvé, tak jsem si říkal, že je to hezké, že Rajchl umí naplnit sál lidmi. Je hezké, že je ochoten jezdit třikrát týdně i častěji na taková setkání. Ano, ukazuje to, že se v naší zemi něco zlomilo. Ale prostým součtem to dělá padesát tisíc lidí za rok… To je možná půl procenta voličů. Z toho se nic neudělá. Chyba lávky… kromě setkání s lidmi si takhle vyrábějí další řečníky. V každém regionu. Někde to jde rychleji, někde pomaleji. PRO sice využívá fejsbůk, ale nespoléhá na něj. V každém regionu si programově buduje řečníky. Rajchl má navíc republiku objetou a každý měsíc se vidí víceméně se všemi straníky. Čím výš ve struktuře, tím víc mezi lidmi. Funguje to.

Ponechme teď stranou, co je možné a co není možné v této republice změnit. Ponechme stranou, jak budou nebo nebudou vypadat budoucí koalice ve sněmovně a jaké kompromisy bude zapotřebí udělat. Ale kurňa, tohle všechno je nový přístup. PRO je strana celorepubliková, ale zároveň levná na provoz. Nevím, jak moc uspěje ve volbách či s protesty. Ale vím, že před volbami nebudou závislí na jednom karavanu, ale budou schopni mluvit na patnácti místech současně. Vím, že na to budou mít peníze. Ne, že by jich měli hodně, ale že jich potřebují málo. Vím, že tam pravá ruka ví, co dělá levá a všichni budou umět mluvit stejně, budou používat stejné argumenty, budou to mít nacvičené a budou mít, koho představovat voličům.

Berte to jako návod. Máte pocit, že PRO není to pravé ořechové? Tady máte způsob, jak se dělá strana, která nepotřebuje vzniknout těsně před volbami. Pusťte se do toho.

Pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Každý, kdo Institut podpoří částkou alespoň 350,- Kč si může v objednací aplikaci na Vidlákových kydech zadat adresu pro zaslání knihy. Platby jsou už spárovány s aplikací. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód.

Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“ Všem dárcům děkuji.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (204 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Vracím se ještě ke včerejšímu tématu, tedy s určitým přesahem v podobě vyjádření ministra obrany RF:

Interfax.ru uvádí chronologický seznam událostí z 6.června. Jednak v časných ranních hodinách došlo k poškození hráze vodní elektrárny Kachovka. Kromě toho došlo ve dnech 4. až 6. června  ze strany ukrajinské armády k více neúspěšným pokusům o prolomení fronty. Ukrajinské ztráty jsou vyčísleny o ruských ztrátách se nehovoří. Vyšla aktualizovaná mapa situace na Ukrajině:
 
8:11 - Poškození vodní elektrárny Kachovka ohrožuje 300 domů záplavami
Poškození šoupátek vodní elektrárny Kachovka v Chersonské oblasti hrozí zaplavením asi 300 domů, řekl novinářům vedoucí společnosti Novaja Kachovka Volodymyr Leontjev.
"Nyní může být zaplaveno asi 300 domů níže po proudu v Dněprjansku a Korsunce," řekl.
Některé pobřežní osady jsou již zaplaveny, připustil Leonťjev. V této souvislosti podle něj probíhají opatření pro "dočasnou evakuaci malé části lidí.
Celkově je podle něj situace pod kontrolou. Podle výpočtů měla v nejhorším případě voda za pět hodin stoupnout o 12,5 metru, ale za šest hodin stoupla jen o 4 metry.
 
8:08 - Starosta Nové Kachovky varuje před možnými problémy s dodávkami vody na Krym
Zničení šoupátek Kachovské vodní elektrárny v Chersonské oblasti může způsobit problémy s dodávkami vody na Krym, uvedl šéf společnosti Nova Kachovka Volodymyr Leontjev.
"Severokrymský kanál je postaven tak, že voda na Krym proudí gravitačně. Nyní hladina vody v nádrži Kachovka, z níž je kanál napájen, rychle klesá. (...) Mohou nastat problémy se zásobováním vodou," řekl.
Již dříve Leontjev uvedl, že v důsledku ostřelování ukrajinskými ozbrojenými silami byly zničeny šandery (šoupátka) vodní nádrže Kachovka. To vedlo k nekontrolovanému vypouštění vody z nádrže Kachovka po proudu. Hladina vody stoupá, ale zatím není třeba evakuovat obyvatelstvo.
 
8:37 - Rosenergoatom nevidí ohrožení ZNPP kvůli poškození Kachovské elektrárny. Porucha šoupátek Kachovské MVE v Chersonské oblasti nebude mít žádný vliv na provoz Záporožské JE v Energodaru, řekl agentuře Interfax Renat Karchaa, poradce šéfa koncernu Rosenergoatom.
"Pro Záporožskou JE nemá smutná událost, ke které došlo, rozhodně žádné důsledky. Chladicí systém je mimo rizikovou zónu," uvedl.
Podle něj budou specialisté pokles hladiny v nádrži Kachovka kompenzovat "jinými technickými prostředky".
 
9:00 - Voda u poškozené vodní elektrárny Kachovka stoupla o 5 metrů. Havárie šoupátka vodní elektrárny Kachovka v Chersonské oblasti zvedla hladinu vody o 5 metrů, řekl novinářům vedoucí elektrárny Nova Kachovka Vladimir Leontjev. "V současné době - asi 5 m vzestup vody. Pobřežní oblasti po proudu jsou zaplaveny všechny osady - Nová Kachovka, Dnipryany, Korsunka a další. Tam už je katastrofa, úmrtím se podařilo zabránit jen díky tomu, že vodní elektrárna přežila a služby fungují. Lidé, kteří jsou v těsné blízkosti vody, jsou přesouváni na suchá místa," řekl. Leontjev vysvětlil, že se připravuje evakuace části obyvatelstva, ale nebude rozsáhlá.
 
10:10 - Krymské vedení nevylučuje snížení hladiny vody v Severo-Krymském kanálu.  "Pokud jde o situaci související s vysazením Kachovské vodní elektrárny. Na Krymu nehrozí žádné záplavy. Existuje však riziko, že severokrymský kanál bude mít nízký stav vody," napsal na Telegramu. Podle jeho údajů jsou v současné době zásoby vody v kanálu asi 40 milionů metrů krychlových a nádrže jsou plné.
"Nádrže, dokonce i ty, které byly dříve naplněny na 15-20 %, jsou v současné době plné asi z 80 %. Pitné vody je více než dost.

10:45 - Voda v Dněpru stoupla o 10 metrů u poškozené vodní elektrárny Kachovka. Zničení infrastruktury vodní elektrárny Kachovka v Chersonské oblasti již zvedlo hladinu vody o 10 metrů, řekl novinářům vedoucí Nové Kachovky Volodymyr Leontjev.
"Dněprovskij prospekt (v Nové Kachovce - IF) je již pod vodou. To znamená, že voda už stoupla o více než 10 metrů. Se vší pravděpodobností je velmi těžké říci, zda dojde k podemletí hlavní hráze, ale myslím si, že nyní díky tomu, že všechny služby pracují, se podaří zabránit úmrtím civilistů," řekl.
Leontjev dodal, že hladina vody stále stoupá, ale žádná panika se nekoná - obyvatelé pobřežních zaplavených oblastí jsou evakuováni do vnitrozemí.
 
15:27 - Ze zaplavených oblastí za vodní elektrárnou Kachovka evakuovali asi 900 lidí
Po zničení infrastruktury Kachovské vodní elektrárny v Chersonské oblasti bylo z pobřežní oblasti Dněpru evakuováno asi 900 lidí, řekl novinářům zástupce záchranné služby Nová Kachovka.
Podle posledních údajů záchranné služby stoupla hladina vody v Nové Kachovce na 12 m, v obci Dnipryany na 11,2 m a v obci Korsunka na 7,3 m.

16:21 - Šojgu uvedl, že ukrajinské ozbrojené síly se během tří dnů pokusily o ofenzivu v různých směrech.
Ruský ministr obrany Sergej Šojgu uvedl, že ukrajinské ozbrojené síly se po tři dny pokoušely o ofenzivu v různých směrech, ale neuspěly. Podle něj se ukrajinská strana 4. června pokusila o ofenzívu v pěti směrech se silami 23. a 31. mechanizované brigády AFU. "Nepřítel neuspěl ani v jednom z nich a utrpěl značné ztráty: 300 vojáků, 16 tanků, 26 bojových obrněných vozidel a 14 vozidel," uvedl Šojgu.
"Dne 5. června se kyjevský režim pokusil o ofenzívu na sedmi směrech pěti brigádami. Byl zastaven, utrpěl ještě citelnější ztráty: více než 1600 vojáků, 28 tanků, včetně osmi Leopardů a tří kolových tanků AMX-10, 136 kusů další vojenské techniky, včetně 79 zahraničních vozidel," uvedl ministr.
"Za pouhé tři dny bojových operací na všech směrech činily ztráty ukrajinských ozbrojených sil 3 715 vojáků, 52 tanků, 207 bojových obrněných vozidel, 134 vozidel, pět letadel, dva vrtulníky, 48 polních dělostřeleckých zbraní a 53 dronů," uvedl šéf ruského ministerstva obrany.
 
18:12 - Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že odrazilo čtyři pokusy o ofenzivu ukrajinských ozbrojených sil u Artemovska.
Ruská armáda zabránila ukrajinským ozbrojeným silám v obcházení a pronikání do obrany skupiny u Artemovska (Bachmut) tím, že odrazila ofenzívu ukrajinské armády směrem k osadám Kleščejevka a Berchovka, uvedlo ruské ministerstvo obrany.
"V okolí města Artemovsk aktivní akce skupiny vojsk "Jih" úspěšně odrazily čtyři pokusy o ofenzivu 5. horské útočné brigády AFU ve směru na osadu Kleščejevka a 77. letecké brigády v okolí osady Berchovka Doněcké lidové republiky," uvedl v úterý oficiální představitel ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.
Podle Konašenkova bylo v nočních bojích zničeno více než 260 vojáků, pět tanků, čtyři bojová obrněná vozidla, čtyři pickupy, dva systémy MLRS Grad, tři samohybné dělostřelecké systémy Gvozdika, jeden samohybný dělostřelecký systém francouzské výroby Cezar, dělostřelecký systém M777 americké výroby a houfnice D-30 a Msta-B. 
Podle mluvčího ruského ministerstva obrany ruské vzdušné a kosmické síly "podnikly v noci úder dálkovou leteckou skupinou vysoce přesných zbraní proti jednomu z rozhodovacích center AFU". "Určený cíl byl zasažen. Cíle úderu bylo dosaženo," uvedl.
Průměrný počet slepic: 4.7 (45 hlasů)

Je to z ruských zdrojů, výpis denních událostí je na: https://www.interfax.ru/chronicle/voennaya-operacziya-na-ukraine.html
Ještě k té mapě. Je na ní zkreslena frontová linie a místa střetů, dopadů raket, sestřelení letadel, tankový útoků, pohyby vojsk atp.
V poslední době je aktualizována tak dvakrát do měsíce. Zrovna včera byla aktualizovaná. Je k tomu použita interaktivní mapa světa, velmi podrobná a průběžně udržovaná. Jsou zde popisky kulturních památek, názvy obchodů a restaurací atd. Stačí se podívat do svého okolí, kde to dobře znáte. Byl jsem překvapen, že obchod, který asi před měsícem měnil název byl uveden správně. Určitou výhodou i problémem je, že názvy jsou v místním jazyku. Což, třeba pro Čínu, z mého pohledu, je jednoznačně nevýhoda. :-))
Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)

Tož děkuji za info, a pěkný den.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Tak nevím, tady mi něco nesedí a to dost zásadním způsobem.

 
Na stránkách "Strategic Culture Foundation", které jsou podle Milkmana skrytě spřaženy s ministerstvem zahraničí RF se objevil článek od Finiana Cunninghama: "Ti "zatracení" Rusové... Teď se sami zaplavují kvůli propagandě!".
Informace, které tam uvádí jsou v příkrém rozporu s tím, co jsem tady v noci dodal ze včerejšího "interfax.ru"
 
"Obří vodní elektrárna Kachovka byla spektakulárním výbuchem či výbuchy rozmetána a její obrovská nádrž začala zaplavovat stovky měst a vesnic na okolním chersonském venkově. Nedaleké město Nová Kachovka se 45 000 obyvateli je evakuováno. Letecké snímky záplavy ukazují bezprecedentní katastrofu s obrovskými ekologickými, ekonomickými a sociálními důsledky.
Škody způsobené zřícením přehrady jsou katastrofální. Dopad vysídlení a zničených zdrojů obživy, podniků a průmyslových odvětví se dotkne milionů ruských občanů. Cherson je jedním ze čtyř bývalých ukrajinských území, která v loňském roce v referendech hlasovala pro připojení k Ruské federaci po vojenské intervenci Moskvy na Ukrajině, jejímž cílem bylo neutralizovat tehdy pokračující agresi kyjevského režimu vůči etnickým Rusům.
Z nesčetných důsledků zničení přehrady jsou dva hlavní konkrétní dopady, které vyvolávají prioritní obavy. Kachovská elektrárna slouží k zásobování vodou Záporožské jaderné elektrárny na horním toku - největší civilní jaderné elektrárny v Evropě. Narušení dodávek vody by mohlo mít nepříznivý vliv na chladicí systémy jaderné elektrárny a způsobit výbuch jejích reaktorů, a tím radiační katastrofu. Záporožská jaderná elektrárna se nachází na území kontrolovaném Ruskem a od začátku ruské vojenské intervence 24. února 2022 je pod ruskou vojenskou ochranou."
 
Ze včerejších zpráv "interfaxu" vyplývalo, že hráz stojí je porouchán vypouštěcí ventil a v důsledku toho z přehrady vytěká velké množství vody, které způsobuje záplavy pod přehradou, bylo evakuováno asi tisíc lidí a situaci se daří zvládnout.
Spíše se mi zdá, že Cunningham má velké oči a přehání. Rozdíl mezi poškozením vypouštěcího ventilu a rozmetáním přehradní hráze je dost zásadní. Samozřejmě nevím jaká je skutečnost. Pokud by jste někdo narazil na nějaké video ukazující realitu, dejte sem odkaz. Díky!
 
Kachovská přehrada
Území s růžovým nádechem ovládají Rusové, s nádechem do modra - Ukrajinci. Uhlopříčně teče Dněpr. U symbolu "Výbuchu" je hráz Kachovské přehrady. V místě Z u nápisu Záporožská AES se nachází město Energodar se Záporožskou JE. Délka vodní nádrže až po pravý horní roh obrázku je cca 200 km. V míste značky  "Zříceného domu" je Čerson, město se nachází na ukrajinské straně
 
 
Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

 

ČESKO: Ministr financí a elektrikář Stanjura již veřejně přiznal, že předvolební sliby ODS a potažmo celé koalice Spolu byly jakousi zkratkou k převzetí moci. Můžeme se zamyslet nad tím, kdo jim věřil.

Nezkušení voliči z řad mládeže by se dali ještě akceptovat, jenže ono jim dalo hlas i velké množství již starších občanů myslících si, že politik někdy říká pravdu. Kolikery volby musíte zažít, aby Vám došlo, že období před volbami a po nich není to samé? A je víceméně jedno, kterou stranu volíte, protože lhaní je prostě součástí politiky. Ve finále sliby znamenající jistou odlišnost a vyhraněnost spadnou do kompromisů. Je třeba si uvědomit, že největší prioritou lidí jdoucích do politiky je jejich dostání se ke žlabu, tou druhou je uspokojené ego vzešlé z touhy po moci. Nic více za tím nehledejte. Rozdíl už je jen v tom, kdo má horší charakter a větší ,,koule“. Bohužel platí i pro ženy.

 

ODS hlásala mnohé o nezvyšování daní, vyrovnání rozpočtu a plno dalších ,,keců“. Po roce vlády letí daně nahoru, důchodci chudnou na hranici přežití, soukromý majetek se stává zdrojem příjmů státní pokladny a kdysi pravicová partaj se chová podobně, jako komunisté chystající se k zestátnění. Jestliže komouši to kdysi nijak neskrývali a ukradení majetku vysvětlovali lepšími zítřky a smazáním rozdílů mezi bohatými a chudými, pak Pětikoalice mlží a odesílá peníze třemi směry ze země. Tedy do USA za zbraně, do EU na dotace, které se nám v menším budou vracet (i ztráta je pro vládu asi dobrý obchod) a na Ukrajinu, to proto, že si to Západ žádá. Komunisté lhali o lepších zítřcích, šlo jim o moc, ale aspoň ten majetek zůstával tady a nějakým způsobem se o lidi dokázali postarat. Nebyla to žádná hitparáda, ale po jejich přetransformování do Občanského fóra a podnikatelské sféry po roce 1989 byl stát sice lehce zaostalý, ovšem nezadlužený a natolik v dobrém stavu, že z něj ekonomičtí jestřábové ze zahraničí plno let měli co odsávat.

 

Po konci Pětikoalice tu zůstane buď spoušť, nebo tu bude válečné bojiště. Pekarová Adamová to dopracovala tak daleko, že by si přála mít na našem území jaderné zbraně. Stanjura přiznává bezcennost předvolebních slibů a Fiala tvrdí, že jeho celoevropsky ohodnocená oblíbenost blížící se nule je kampaň a ve skutečnosti je konečně premiérem, který pro tuto zemi něco dělá. Amatérka Černochová zase vystupuje v roli čističe a kdo má v armádě jiný názor, je ohrožen. A bere to od podlahy.

Diplomatům velící ministr Lipavský bojuje za svůj resort především v oblasti platů, jinak jde však o snahu vytvořit ukrajinský diplomatický sbor. Válek zastává funkci ministra likvidace zdravotnictví a je s podivem, že ještě nebyl napaden za nedostatek léků, který v moderní době u nás nemá obdoby.

 

Ve školství vládne chaos a obrovské množství studentů, kteří neuspěli i přes dosavadní dobré výsledky v přijímačkách a skončili v oborech, ve kterých být nechtěli, může být jednou problém. Dlouhodobě upozorňujeme na nedostatečnou podporu učňovského školství, které by časem mohlo vrátit našemu průmyslu důstojnost a státu prosperitu.

Rakušan je kapitola sama pro sebe a je ukázkou toho, kdy zločinec vládne policistům. Zvyšuje se represe, byť to vnímat je zatím jen věcí postřehu. Počkejte například po schválení dalších dopravních zákonů. Zapomenout nesmíme ani na digitalizaci a výměny dokladů postrádajících rodná čísla.

Bartoš je v pozadí velmi činný a co si vzal za své, v tom pokračuje, ať to stojí, co to stojí. Jurečka je kapitola sama pro sebe a úkol je jasný. Ožebračit každého, koho lze. A všichni tito grázlové si brousí zuby na Váš majetek a na daně, které z něj budete odvádět, a když ne, přijdete o něj. Nic jiného už je ekonomicky zpět do hry totiž nevrátí.

Lhali o svém zájmu o tuto republiku, postupně se odkopali a teď ji v zájmu jiných drancují. Jestliže Topolánek byl skutečný zmetek, Nečas především podlehl své budoucí ženě a Sobotka byl ve stínu Babiše později proslulého různými přesmyčkami v názorech, pak Fiala je všechny trumfnul.

 

Čeho jsme si ještě všimli? Zatímco Rajchlovo PRO aspoň plní sály, ve kterých vysvětluje své názory na dění a už nyní má rozděleny lidi z Alternativy na příznivce a zásadní odpůrce, Trikolora skomírá. Potenciál, který měla, je prostě díky neaktivitě a podrazu Klause mladšího pryč. PRO tak bude velkým konkurentem SPD, bohužel však ani jedni nejsou dostatečně zásadoví, pokud jde o NATO a EU. A nikdo další výrazně stojící proti Pětikoalici tu prostě není. ANO je i přes dlouhodobou nenávist ze strany pětikoaličních členů stále silné a Babiš pozvaný s Fialou k prezidentovi si s oběma v názoru na vývoji NATO a EU notoval a v podstatě prohlásil, že se v něm bezvýhradně shodují. Jako fakt? V čem se tedy liší ANO o Pětikoalice? Možná by odesílalo méně peněz na Ukrajinu, je tomu tak ale určitě? Nebo by i ono plnilo příkazy z Washingtonu a Bruselu? Je tu vůbec někdo, kdo by se dokázal skutečně vzepřít, jako třeba Maďarové? Nebo jsme prostě už jen předurčeni k postupné a rychlé kolonizaci Západem a totální likvidaci samostatné České republiky se začleněním jejího území do něčeho většího a jinými plně ovládaného?

Jisté je, že dosavadní vývoj spěje k tomu, že nebudeme nic vlastnit. Tedy ani domov v jakékoliv podobě. A to je skutečně šílená představa, se kterou se nelze smířit. Možná i proto tolik lidí fandí Rusku. Je to přeci logické.

Autor: Jindřich Kulhavý

Průměrný počet slepic: 4.8 (70 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidláku, tipla bych si, že STAN se ulísá k smrti a Piráti to zase spolknou..., mlaskání u koryt zabere za všech okolností. Ono i z Fialy se stalo takové Pirátisko, kšeft je kšeft.

Průměrný počet slepic: 4.4 (29 hlasů)
Trvalý odkaz

Dane, chlapče, píšeš: "Už jsem u toho byl mockrát… U vzniku politického hnutí nebo strany. ..."

Omlouvám se za oslovení Dane, chlapče. Už nějakou dobu nejsi chlapec v tom smyslu, jak se to dá chápat. Při tom množství dětí to tak nějak nejde, i když se mnozí cítíme být chlapci ještě po sedmi dekádách, dokud se nepodíváme do zrcadla.

Nicméně nezávidím ti, že jsi byl mockrát u vzniku politického hnutí, nebo strany. Já jsem by tak akorát u vzniku a zániku nějaké té party přátel a kamarádů. Komunistou jsem se však stal před desítkami let a v členství jsem neviděl předpoklad úspěchu a živobytí sebe a své rodiny. I proto jsem snad vydržel desítky let a ve svém dost kmetském věku nejsem prvoplánově členem KSČM, ale obhájcem a doslova bojovníkem za podstatu toho, proč dělnické spolky a následně strany vznikaly. Není to stranická zapálenost, ale reálné poznání společenského vývoje, které nesouvisí s mocí představitelů stran a společenského uskupení, ale představy o dalším vývoji lidského společenství postaveném ne něčem jiném, než tvrdém udržování občanské společnosti v pozoru před NOVOTAMI jejích nápadů o rovnosti.

Ta "chlapecká parta" se snad vždycky sejde na společných zájmech a rozpadá se mnohem prozaičtěji, než jak popisuješ zánik stran. Možná v tom je podstata vzniku a zániku některých politických uskupení, která zazáří a nenajdou odezvu.

Pokud však vznikne politická strana, která dokáže oslovit "množinu občanů" ne jen programem, kterým trpělivě objíždí jedinec voliče a nabaluje na představu další a další, což může být předpoklad úspěchu u voleb, nemusí to být ještě pokrok. Může jít jen o posunutí společenských představ o dalším vývoji. Ten může paradoxně i přibrzdit skutečně demokratický vývoj, když ty "nové strany" pohoří a neosloví občany dlouhodobě.

Jednou za mnoho let se může podařit oslovit občany, aby SVOU VLAST podrželi v konkrétním očekávání. K tomu došlo se vznikem ČSR po 1. SV, to "se přihodilo" se zklamáním z kapitalistického vývoje s vyvrcholením v 2. SV a s nadějí na změnu podpořenou dlouhodobou prací konkrétní politické strany a vítězstvím ve válce, mimo jiné, velmi vlivným "novým společenstvím" socialistického charakteru.

Politické strany a hnutí jsou velmi mladou institucí, která vznikla tlakem na staletí, ba tisíciletí spojenectví a vývoje vždy mocných společenských skupin opírajících se o nesmírné faktické bohatství, neomezenou moc nad poddanými mocných společenských skupin. Tyto mocenská uskupení kromě uvedeného vládly "zázrakem" vzdělání a umění toho vzdělání využívat především ve svůj prospěch. Pokud mohu ocenit moudrost jednotlivců v těchto společenských strukturách, tak ta spočívala v tom, že oni jednotlivci dokázali odhadnout nadání jednotlivců v řadách svých poddaných umožnit jim, aby je uplatnili v praxi a uhlídat je, aby své umění a dovednosti nezneužili tak, aby bylo postavení mocných výrazně ohroženo.

Je to zjednodušení, ale když se jeden dokáže odpoutat od reality denního života, může ho takové zjednodušení napadnout právě i v souvislosti s vidlákovou úvahou, jak jednoduché je založit stranu a uspět.

Jak tedy vidím skutečné založení moderních politických uskupení? Pokud usoudíte, že na tom může něco být, buďte trpěliví a použijte nadhled, nehledejte podraz, nesnažte se vidět víc, než to, že upozorním na skutečnost, že Dan ve svém výčtu různě úspěšných stran, hnutí a opozičních struktur, spolu s Májou, ale i v jiných diskusích mnoha dalšími současnými, různě se vyjadřujícími zapomínají, že jednou ze stále dost významných stran, ne už parlamentních, ale na rozdíl od některých stále zakládajících stran nejen objíždí případné potenciální voliče po republice, ale stále řeší co a jak dál. V čem spočívá její pád, jak se posunout, aby nebyl ten pád fatální a i když připouští, že fatální být může, cítí povinnost nekončit bez boje.

I ta alternativa nějak mlčí o tom, že se komunisté podílejí hodně aktivně na opozičním poli, že se podílí na "hmotnostních" snahách i té strany PRO při demonstracích, kde chtějí organizátoři hodně barev podle svého uvážení a co nejvíc lidí, bez ohledu na "barvu v hlavách", pokud však jedinec nemá nebezpečné nášivky na svých oděvech, pinglech a pod.

KSČM bez ohledu na své preference a další vývoj jde stále za "svým" ve smyslu chladit nálady a nápady vládnoucích a parlamentních uskupení. Která mimoparlamentní strana dosáhla ve vážné veřejností propírané věci veřejné slyšení v poslanecké sněmovně?  (6.6.2023 k důchodové reformě) Možná to není mnoho, ale je to jeden ze střípků mozaiky opoziční práce. Toho slyšení bylo dosaženo oslovením příslušného množství občanů, bez ohledu na stranickou příslušnost a směřování, lidí, kteří se přihlásili k petici, kterou vypsala právě tato "nepřijatelná" politická strana. Strana, kterou přehlíží celkem pochopitelně "veřejnoprávní media" a o které se možná právě z obav vážné budoucí konkurence nezmiňují ani jinak vážení členové současné opozice.

Teď se vrátím k původní úvaze o mládí a existenci současných politických stran a hnutí. Dane a další. Všimli jste si, že skutečné politické strany, skutečné zařazení nejširších společenských struktur se stává realitou s rozšiřováním volebního práva? To si občané postupně vybojovali na mocných a mocní dělají všechno pro to, aby to volební právo opět zpětně korigovali ve svůj vlastní prospěch (úvahy o rozšíření, nebo potlačení volebního práva podle věku, změnu volebního práva na základě užívání technických prostředků a pod.) Nevšimli jste si že k tomu došlo díly poznané nutnosti výše uvedených nejmocnějších a nejbohatších společenských struktur, které musely v rámci vlastního poznání neudržitelnosti svého původního neomezeného postavení připouštět příslušné uvolňování společenských vztahů prvotně v oblasti vzdělávání, které umožňovalo nejširším společenským skupinám dojít k hlubšímu poznání společenských vztahů?  Vzdělávání se původně týkalo jen jimi určených jednotlivců v řadách poddaných. Technický vývoj ve všech oblastech si vynutil "nabídnout" nejširším lidovým vrstvám "omezené" vzdělání s tím, že jeho výše a rozsah si stále určovali mocní, ale ten vývoj je donutil zároveň "připouštět" postupné rozšiřování nejrůznějších teď už řečeno občanských svobod. Poddaní se najednou stávají svobodnými občany, nicméně osvobozením z poddanství se stávají více otroky, než svobodnými lidmi v pravém slova smyslu. Osvobozování z pomyslného otroctví se stává novým fenoménem, který se řeší na nové, pro ty lidi neznámé úrovni - politickým bojem s mocnými.

Všimněte si, že to povolování vždycky a v každé době našlo odezvu v širší společenské skupině, než se mocným hodilo a ty si vždy dokázaly včas najít mechanismy, jak ony svobody udržet na uzdě. Tak to bylo se všemi vzpourami, i proto byly téměř vždy dostatečně rázně  ukončeny a "šedě mase naznačeno" že ti výtržníci, kteří je povolali do "zbraně" jim v podstatě ublížili.

Domnívám se, že zejména podstata a důvody obou světových válek a "policejní akce" v nejrůznějších částech světa po té druhé nebyly a nejsou ničím jiným.

A teď se opět vrátím k té dnes tak rádo opomíjené KSČM, která možná neuměle, ale přesto navázala a chce pokračovat na základech původní KSČ. Ta vznikla před neuvěřitelnými víc jak sto lety. Začínala podobně,  podle vidlákova střihu, ale "mocnosti" jí umožnily, aby oslovila největší možnou "mlčící většinu" především, a už v roce 1946, dokázala své představy postupně upevňovat, bohužel i silovými prostředky, což se jí mstí do současnosti, ale ve svých hlavních cílech se nikdy nepletla. Ne za každou cenu "škrtit" občanskou společnost jako celek, ale "svou vlast" posilovat prostředky, kterými navazovala na umění zdejšího vývoje v tak potřebných otázkách, jako byl, je a bude průmysl, zemědělství, využití potřebného surovinového zázemí z vlastních zásob a vhodnou zahraniční politikou ze zásob spojenců, ale i konkurentů. To společenství stran, hnutí završovala po celá desetiletí svou vedoucí stranou, které by se vzdala, i kdyby nebylo sametu, protože vývoj k tomu směřoval. 

Tady se domnívám, že došlo ke zlomu, který odpovídá mé úvaze. KSČ a Národní frontou bylo občanům umožněno, aby se přidrželi konkrétního vývoje, který byl s nimi dlouhodobě už od vzniku KSČ a Sociální demokracie probírán a nabízen desítky let. Občanům bylo nabídnuto, aby se na precizaci programu podíleli. To byla podstata úspěchu KSČ po druhé světové válce. Dokud občané přímo podíleli, podporovali poválečný v pravdě revoluční vývoj ve vztahu k po staletí skutečně mocným. Byl nekompromisní především k nesouhlasícím , dříve neskutečně mocným. Byl příznivý pro naprostou většinu občanů, a následně i včetně těch, kteří byli schopni aspoň na čas připustit, že jejich "znárodněný/združstevněný", nebo jinak využitý výrobní nástroj a část majetku k něčemu sloužily. I relativně zkušenou, ale stále mladu stranu zřejmě postihla nemoc moci. Vliv na občany, o kterou se původně opírala měnil "svou podstatu". Tehdy staletí mocní a zkušení našli příležitost a opakovaně, s jiným postupem než v dávných dobách dokázali "šedé většině" nastínit spoustu důvodů, jak jim s mocí mocných bude lépe, než s mocí "jiných, náhle také mocných".

Všimněte si, že po staletí mocní, pod vlivem vývoje museli, kromě umožnění vzdělávání povolit původně poddaným, aby se sdružovali, aby ovlivňovali vývoj společnosti, ale aby zůstali pod NĚJAKÝM VLIVEM. Není vám divné, proč došlo k dělení na levici a pravici, konzervativce - liberály, dnes na demokratické a nedemokratické strany?

Nejde o KSČ, KSČM, ODS, PRO, ANO, ČSSD. Jde o směřování a uplatňování moci konkrétní společnosti SPOLEČENSKÝMI SKUPINAMI. Nejsou to party a partičky, byť původní označení PARTAJ se od PARTY odvozuje. Tím svou dlouhou úvahu končím. Třeba jí někdo pochopí. Jen připomenu jedno. Dřív, než vznikly i nejstarší politické strany, přetrvávající svou podstatou do současnosti, společenské hnutí a odpor nejširších občanských mas se začal prohlubovat a vítězit se vznikem, svého času velmi pokrokového, společenského systému kapitalismu. Opravdu souvisí s prosazováním volebního práva. Příkladem dost výrazným je například prosazení MEZINÁRODNÍHO DNE ŽEN. 

Ten vývoj politických stran nevidím jako umění jednotlivců oslovit velké množství příznivců, ale faktický společenský vývoj, který může a nemusí podpořit ojedinělé i širší propojení konkrétních politických stran.

 

Průměrný počet slepic: 4.6 (27 hlasů)

byla bezva věc.

Si pamatuji, že to se všichni chlapi zlískali, po návratu domů jim v předsíni upadla povadlá kytka, pak usnuli v křesle v obýváku a druhý den ráno žrali okurky a bylo jim špatně.

Průměrný počet slepic: 2.5 (14 hlasů)

baby dostaly karafiát od ROH a chlapi se vylili 😁😁

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

In reply to by Bob

Trvalý odkaz

Si pamatuji, že babička říkala, že MDŽ vymysleli chlapi, aby měli důvod slavit a tam se ožrat.

My jsme měli na vojně jednoho Slováka, on byl tak trošku alkoholik (no, trošku víc)a měl notýsek a na každý den měl nějaké výročí. A nevím, proč mi v paměti utkvěla zrovna tato pařba, ale dodnes si pamatuji, jak jsme slavili 566 výročí bitvy u Sudoměře. Ale ono to bylo asi jedno, jelikož pokud bychom měli tolerantního dévéťáka druhý den, on by se vytasil zase s něčím jiným.

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Zdravím, pane Hejnici, cítila jsem se na chvíli "důležitě", když jste mě zmínil :-). Musím upřesnit, že já sem posílám články, které mě zaujmou, ale ne vždy úplně a se vším souhlasím (asi jsem demokrat :-)), nesouhlasím totiž s tím, že by opozice (nebo alternativa) měla vyřazovat kohokoliv, kdo je jakkoliv nálepkován, byť se toho mainstream rád chytá a mlátí to lidem o hlavu. Jsem pro spojení všech, kdož nesouhlasí s touto vládou zmaru, ať je odkudkoliv, tedy i z KSČM.  Opozice by měla lidi spojovat. Jestli to je nemožné, pak nejspíš nebude možné ani pohnout s touto hrůzovládou. 

Průměrný počet slepic: 4.6 (13 hlasů)

VIDEO: Dvojice ukrajinských vojáků přeběhla pod palbou vlastních jednotek na stranu Ruské armády! Ofenzíva ukrajinské armády se proměnila v ústup, ale do ustupujících vojáků střílí kárné jednotky AFU z kulometů! Na sociálních sítích se začíná šířit informace, že zaplavení území pod zničenou Kachovskou elektrárnou má být záminkou k vynucení odkladu další ukrajinské ofenzívy! Západní kurátoři už tlačí na Kyjev tak moc, že AFU sabotuje vlastní frontové linie! Půda okolo Kachovky do konce roku už nevyschne!

Ruská armáda uveřejnila v pondělí na sociálních sítích video z frontové linie na tzv. jihodoněckém směru, kde došlo k odražení ukrajinské ofenzívy a jednotky AFU v důsledku mohutné palby ruských vojsk se daly na ústup. Jenže velení ukrajinské armády ústup zakázalo a kárné jednotky AFU zahájily palbu na ustupující vojáky.

Ti se ve vyděšení obrátili na stranu nepřítele, tedy na Ruskou armádu, s žádostí o přechod fronty do zajetí. A právě jedno takové vyjednávání natočila skupina ruských vojáků. Dvojice ukrajinských vojáků si dohodla s Rusy zajetí, že k nim přeběhnou. Jakmile ale vylezli ze zákopů a chtěli přeběhnout k Rusům, tak zezadu ukrajinské jednotky na ně zahájily palbu z kulometu. Celou akci zachycuje video níže. Podle ruských zdrojů, jak je i vidět na videu, byly záběry natočeny v pondělí ráno před úsvitem.

Pro oba ukrajinské vojáky je to v podstatě životní výhra v loterii, protože si zachránili život. Navíc mají jistotu, že nebudou vyměněni při výměně zajatců, protože přeběhnutí fronty není považováno za zajetí v boji, ale za dezerci, takže tito vojáci si tím pojistili, že je nevrátí během výměny zajatců na Ukrajinu, což by znamenalo jejich okamžité a nové odvelení znovu na frontu. Jak je vidět, z velkolepě ohlašované ukrajinské ofenzívy jsou nakonec dezerce.

Přebíhání fronty k nepříteli je důkazem, že Ukrajinci mají k Rusům na frontě větší důvěru než k vlastním velitelům a nadřízeným. Těm Ukrajincům se nelze divit, protože chtějí přežít, mají doma své rodiny a válka proti Rusům je zaručená cesta na krchov. Především je jasné už hlavně ukrajinským vojákům, že tahle válka nemá vojenského řešení a musí dojít k dohodě mezi Moskvou a Kyjevem a také ke komplexní revizi Bělověžských dohod a rovněž k revizi Budapešťského memoranda.

https://aeronet.news/…fu/

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

Napsal jsem toho opět až přes míru pro některého Míru. 

Musím ještě dodat jednu pro mě dost zásadní věc. Žádná politická strana, tedy i ta, jejíž jsem dlouholetým příznivcem, nikdy neměla a do budoucna by neměla mít "zaděláno na věčné časy". O bytí a nebytí po všech stránkách by měli rozhodovat občané. Tu "výjimečnost" si vybojovali právě s prosazením volebního práva. To je staví i před povinnost nečekat na spasitele, ať si říká Rajchl, Fiala, nebo Konečná.. 

Dokázal bych vymyslet ještě mnoho dalšího, ale na vymýšlení by měli být předáci a členové stran, kteří se chtějí podílet na budování SVÉ země zásadně spolu s celou škálou občanů, nikoli jen s jí vybranými společenskými skupinami.

Všem, ať už se mnou vysloví souhlas, nebo mají výrazný problém s mými názory přeji hezký den a rozvahu v podpoře, nebo odporu k tomu, co nás napříč společenským spektrem trápí.

Pro Dana Sterzika. Návod na politickou stranu neexistuje.

Průchodný předpoklad na delší a kvalitnější společenský vývoj je spojení občanské společnosti s jí vybranými politickými a hospodářskými (dnes už je to možné) vzdělanými předáky. Jak lze odvodit od něco přes stoleté zkušenosti stále mladé Československé/České republiky, období, kdy to spojení existovalo bylo úspěšné do té doby, dokud se představitelé uvedení v minulé větě nezačali chovat jako bezobratlé věrchušky. Netýká se to pochopitelně jen bývalé KSČ a příkladem je množství současných a nedávno vysoce postavených osobností vzešlých za doby "společenského souladu", z nichž někteří k vývozu na výsluní využily jedné přednosti, aby se následně s obrácením pršipláště opřeli o jinou přednost. K ničemu poctivému to naší společnost nepřivedlo a světélko na konci tunelu zatím téměř ani neproblikává.   

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

Přesto to zkusím. Po svém. Dovolím si takové Vidlákovo desatero (které nemá deset bodů): 

1. Nebudu se opájet chimérami, nebudu z politiky dělat etiku

2. Podpořím existující reálné úsilí, nenechám se uvrtat do snění o utopii. 

3. Budu pomáhat těm, kteří budou pomáhat mně. To je podle mě princip spojování. win - win pro obě strany. Všechno ostatní jsou víceméně ojebávačky. 

4. Nenechám se odradit defétistickými řečmi. 

5. Jsem ochoten dát část sebe k dispozici druhým. Vůbec mi nevadí, že Petra Rédová namlouvá moje články a dává je k sobě. Ona si tím zvyšuje dosah a mně to taky zvyšuje dosah.

6. Odcházím od každé skupiny, která ještě nic nemá, ale už se hádá o ještě prázdná koryta. 

7. Ať jsem, kde jsem a mluvím s kýmkoliv, vždycky předestírám svůj plán, jak řešit české zemědělství. Nikdy nevím, komu to utkví v hlavě. 

8. Hledám způsoby, nehledám důvody. 

9. Dělám to, abych jednou mohl svým vnoučatům říct, že jsem se snažil ze všech sil... a buď jim pak řeknu, že to vyšlo a nebo jim řeknu, že ani přes toto úsilí se s tím nedalo nic udělat. Ale nechci jednou říkat, že jsem seděl na gauči a neudělal nic, protože to přece nešlo. 

10. Vydržel jsem šest let denně psát článek. Zadarmo. Začal jsem od několika desítek čtenářů a dopracoval jsem se na 250 tisíc čtenářů. Ať mi nikdo neříká, že něco nejde. Ať říká, že to neumí a nebo neví, jak to udělat.  

 

Průměrný počet slepic: 4.8 (26 hlasů)

na ministerstvu zemědělství viděl rád. Myslím, že tomuto rozumíte.

Ale musím se přiznat, že kdybyste se blížil k barákům ministerstva zahraničí, nebo obrany, zamknul bych dveře a pro sichr tam ještě zapříčil trámek.

Neberte to ve zlém, akorát jiný úhel pohledu na některé věci.

A vy v té reálné politice stejně jednou skončíte. A já budu bedlivě sledovat, jak potom budete dodržovat toto desatero. A pokud z tohoto desatera uhnete, já vám ho pak omlátím o hlavu. A věřte mi, paměť mám furt dobrou. S gustem si vás vychutnám. Pokud neuhnete, tak se před vámi pokloním. Je to na vás.

Průměrný počet slepic: 2.9 (16 hlasů)

zapomněl jsi říci, že ho budeš podporovat 😁😁

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Zamknout dveře a pro jistotu zašprajcovat trámkem jste měl před tím než na ministerstvo obrany a zahraničí nastoupili současní ministři.

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

Vidláku, děláte pro nás všechny (tedy většinu z nás) záslužnou činnost, a proto vám fandíme (ať už to dopadne jakkoliv). Kéž by takových bylo víc.

Nacházíme zde u vás zdravý selský rozum, který nenacházíme tam, kde bychom měli. Proto sem chodíme. Jinak není, kam se obrátit. Děkujeme. 

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

že bychom mohli pana Vidláka svatořečit.

Vy, jako skalní fanynka budete nadšená, mě je to celkem jedno, páč mě to nic stát nebude, pan Vidlák má krapet nad váhu, takže ten kroužek nad hlavou ho zvýší, čímž ho opticky zeštíhlí, já myslím,že to je dobrej nápad. Budeme spokojeni všichni.

Průměrný počet slepic: 1.7 (9 hlasů)

Jdi do hajzlu.

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

Tomu se říká argumentace.

Průměrný počet slepic: 1.5 (8 hlasů)

Fakt si teď vjedeme do vlasů a začneš mi tykat a u toho mě urážíš? Tak jo. Jdeme na to! Jak se do lesa volá...

Včelko Májo, já vlastně nevím, co si ty myslíš. Vím, že když si ráno udělám kavčo a kouknu se na Kydy, tak musím přerolovat ty tuny věcí, které jsi tam překopírovala a které vymyslel někdo jiný.

Už jsem zde dostkrát četl, jak lezeš Vidlákovi do prdele a nadšeně za ním jdeš, jako za spasitelem. Já toho chlapa taky respektuji, ale s výhradami. A vím ze života, že když mě někdo hodně pochleboval, tak to bylo proto, že si myslel, že jsem silný, ale obávám se, že kdybych zeslábl, tak mi šlápne na krk. Tak na tyto týpky si dávám bacha.

Ty o sobě moc neprozradíš, ale před časem jsi psala, že "tvůj přítel něco". Z čehož jsem usoudil, že nemáš manžela, ale přítele. Patrně ti to v minulosti moc ve vztazích nevyšlo. Já už kroutím 32. rok s jednou ženskou, kterou mám rád a ona mě.

A stejně jako ty mě, tak já tě nemám rád, Včelko Májo. Lidem, jako jsi ty, nevěřím. Já mám totiž na rypáku takovej maják a když někoho potkám a vlastně se ani skoro neznáme, tak když mi začne blikat, vím, že si na něj musím dát pozor. U tebe mi začal blikat hned. Já jsem sice možná sobec, který se snaží získat to nejlepší pro sebe a svou smečku, ale nechci u toho nikomu jinému ublížit. Já to mám rád rovně. Ty mi přijdeš křivá. Třeba se pletu a křivdím ti, ale můj židovský rypák mě v tomto ještě nikdy v životě nezklamal.

A pokud bys mě neposlala do hajzlu, tak bych toto nikdy nenapsal.

 

Průměrný počet slepic: 2.2 (10 hlasů)

Nejsem překvapená, že jsem se nemýlila. Lidi na Litteratte mi to jen potvrdili. Nereagujte na mě, nebudu reagovat na ty hloupé kecy.

------------------------------------------------------------------------------------------

(Litterate)

Sakura: Za vaseho kamarada mluvit nebudu, ale vy zjevne nechapete vyznam slova „kamarad“. Proto na vas presne sedi slovo zakomplexovany krypl.

Dale pak tu zase lzete: „Byl jsem pro to, že jsem hovado a kretén a člověk se závadnými názory, odsud vybanován na věky věků.“

Alef tu za nazory nikoho nikdy nezabanoval. Vy jste byl vyhozen za opakovane hulvatstvi (vuci zenam) a trolleni.

Ale od vas to vlastne neni nic noveho. Vas pribeh, jak jste delal kryplna na vojne i vlastnim kamaradum to jenom potvrzuje.

Targus: Re: berrnard V momentě udělení povolení sednout si, vám měl ten údajný kámoš zkopat varlata do kostiček a flašku nacpat do řitního otvoru. A pokud neměl koule na to udělat to před svými mazáky, měl to udělat metr za vstupem do stanu.

Kočka Šklíba: Naprosto s Vámi souhlasím. Podle mého se dotyčný „chlubil“ představil jako velký debil

Pivoj: Z gaunerů budou primátoři, starostové, gubernátoři, purkmistři, či jak se to jmenuje.
Prostě budou tomu městu šéfovat spolu s kamarilou sobě podobných a věrných.

Když se sem před pár lety nacpal, každou chvíli někomu vyhrožoval a když pak naštval úplně všechny, začal některým lézt do zadku, aby zase získal kamarády. Na někoho bohužel platí trollí "dřevorubecká legenda". Buď je to troll (přikláním se k tomu), nebo je tak duševně omezený, že ani nepozná, že se chová jako lidská atrapa a že to, že ho většina nemá ráda, netkví v jeho "názorech (?)", ale v tom, že je hovado.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

kdy jsem já někomu lezl do zadku. To by mě fakt zajímalo. Byla by to pro mě taková nová zkušenost, kterou vy už máte celkem zmáklou.

Zde na Kydy jsem se nenacpal, prostě jsem sem kdysi zabloudil a po začátku té války, co všichni odešli na Litterate jsem zde bezkonkurenčně nejdelší uživatel.

Na Litterate jsem schytal za pana Alefa tři bany, teď již tam mohu, ale už jsem tam nebyl asi čtvrt roku, páč bydlím zde. (Mimochodem, pan Targus, kterého jste si zde použila na mě, ten tam schytal taky jeden).

A včera jsem si zde nedělal legraci z pana Vidláka, ale z vás. Mě takovéto pochlebování jde proti srsti. Ale je fakt, že to možná bude tím, že vy jste ženská a já chlap. Když se někomu něco zadaří, tak ho poplácám ploutví po rameni, pokývám uznale hlavou a řeknu: "hmmm, dobrýýý". A on chápe, že jsem ho pochválil. Ale neplánuju mu hned začít tesat sochu. Vy ženy asi fungujete trošku jinak. Vy to potřebujete sdělit víc teatrálně.

A pokud se někdy setkáme, klíďo přijďte v tričku s Vidlákem. Já byl nedávno na pařbě a měl jsem triko se Sandokanem, tygrem z monpráčemu. A co, každý máme ňáké idoly.

Průměrný počet slepic: 1.3 (4 hlasů)

:-))..., není co dodat, ti inteligentní lidi z Litteratte už všechno řekli za mě.  

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Já když někomu chci říct, že je vůl, tak mu to sdělím do očí sám za sebe a nebudu se schovávat za citace, co o něm někde napsal někdo jiný. Třeba "inteligentní lidi z Litterate". To je berlička o kterou se potřebujete opřít.

Potřebujete berličku? Asi jo. Většina vašich postů zde jsou překopírované názory někoho jiného. A když mě chcete urazit, tak zase zkopírujete, co o mě někde někdo napsal negativního. Hele, nechtělo by to už dospět a mluvit sama za sebe?

 

Průměrný počet slepic: 1 (4 hlasů)

Ubohé nenávistné bláboly.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

Ty kopírujete nejčastěji.

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

In reply to by berrnard

Trvalý odkaz

Jeden z potenciálních scénářů vývoje konfliktu na Ukrajině, na nějž už delší dobu upozorňuji, a jehož realizace se skutečně obávám, byl dnes poprvé zcela otevřeně zmíněn.

Na světlo mediálních ramp jej vynesl bývalý generální tajemník NATO a nyní poradce Volodymyra Zelenskeho, Anders Fogh Rasmussen.

Nazval jej “koalice ochotných”.

Samozřejmě spočívá v tom, že by své vojáky neposkytlo Ukrajině celé NATO (což by reálně mohlo vyvolat celosvětový nukleární konflikt), nýbrž jen několik států v bezprostředním sousedství Ukrajiny, které by se k tomu pod vedením Polska samy rozhodly.

Nemám nejmenší iluze o tom, že tento plán počítá i s Českou republikou.

Je totiž zcela evidentní, že varianta, kdy státy východní Evropy budou válčit mezi sebou a naprosto devastovat svou ekonomiku a především životy svých obyvatel, zatímco západ bude přihlížet, fandit a bohatnout na dodávkách zbraní, není mnoha mocipánům vůbec cizí. Spíše naopak.

Proto považuji za naprosto nezbytné, aby nám naše vláda jasně sdělila, zda by v případě, že někdo s tímhle pro nás zcela katastrofálním návrhem ve Vilniusu přijde, naši účast v takové “koalici ochotných”zvažovala či nikoliv.

Za sebe i za stranu PRO jasně deklaruji, že neexistuje žádná možnost, že bychom o zapojení České republiky do tohoto šíleného projektu na vteřinu uvažovali.

Ve skutečnosti by se totiž tato skupina států neměla jmenovat “koalice ochotných”, nýbrž “koalice obětovaných”.

Kategoricky odmítáme, aby naši vojáci bojovali a umírali v cizích válkách vedených ve prospěch cizích zájmů.

Nenecháme se nikým zneužívat a jakýmkoliv způsobem vtahovat do války.

Za žádných okolností.

Naší politikou není se na ozbrojený konflikt připravit, nýbrž mu předejít.

Naší politikou je mír.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

... ale jste přesvědčen, že převážná většina politiků, zejména těch "z ulice" šla do politiky s výrazně odlišnějšími představami než vy sám?

Stačí si projít bez předsudků pár životopisů a to asi nejlépe dělnických předáků v našich podmínkách, jak nejstarší dělnické sociální demokracie, tak další dělnické strany, která se následně odtrhla od původní, protože "mladí" představitelé tehdejší KSČ odhadli výraznou změnu politické orientace původní strany - jejích předáků, oproti představám zakladatelů z přelomu 19. a 20. století. 

Tady stále platí staletá a delší zkušenost těch, kdo do činnosti v pravdě revolučních politických stran a hnutí, do představ širší občanské společnosti, umí hodit vhodným způsobem vidle. Mají s tím sice stále větší problémy, ale umí, mají moc a své dobře placené "pochopy". O tom jsem nakonec už dnes psal. Spojenectví velice omezeného množství mocných individualit je stále dostatečně účinné s využitím jejich neskutečně mocného ekonomického zázemí, které si dlouhodobě udržují a po kterém stále pokukuje dost velké množství o málo méně "úspěšných", kteří je podporují a budou podporovat s předpokladem, že se k té skupince přiblíží. Ta hierarchie mocných má stále platnost a dostatečnou sílu. Výrazně posílila s těžkou ranou pro nějakou dobu působící socialistický sektor nabízející lákavé představy pro nejširší společenské vrstvy, které ta společnost nedokázala dostatečně před občanskou společností obhájit.

Dane, to neznamená, že byste se měl vzdát svých představ jako pro sebe, tak o vašich vybraných představitelích. Bez toho žádný posun možný není.

My starci většinou předkládáme množství životních zkušeností, ale ne na každou se dá spolehnout jako na hotovou věc. informaci si ale nemáme právo nechávat pro sebe, vy si z toho nějak vyberete. Vaše generace mají rozhodně tu největší odpovědnost před vašimi dětmi, našimi vnoučaty.

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

Víte, já mám pořád před očima, když jsem loni v srpnu psal o demonstracích a zval na ně a měl jsem plnou diskusi příspěvků, jak tam nikdo nepřijde... A spousta z těch, kteří věděli, že to nevyjde, mi pak psali maily a radili mi, jak pokračovat dál a využít toho. 

Od první minuty jsem byl v srdci dění těch protestů.  Kromě Vrábela jsem všechny ty aktivisty hostil u sebe doma a pak jsem s nimi strávil moře času a trávím s nimi spoustu času i dnes. A vidím něco, co jsem předtím nikdy neviděl. Proto si neskromně myslím, že vím o celé  věci víc a poslouchám víc dojmy než skutečnost. Nikomu to nevyčítám, každý je svého štěstí strůjcem. Rozhodl jsem se, že prostě zkusím něco s touto zemí udělat a tohle je cesta, kterou jsem si zvolil. Nic nezakrývám, chodím stále s kůží na trh a dělám to, co si myslím, že je v dané chvíli nejlepší. A jestli se mýlím, tak to přiznám a toto všechno bude hlavně odstrašující příklad.

Ale jestli jsem ještě neztratil všechnu soudnost, tak jsem si vybral tu nejlepší možnost, která nejpravděpodobněji vede k cíli. 

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

To Švýcaři pochopili už hodně dávno.

Škoda, že Češi nemůžou pochopit, že jen pomocí lepšího systému se mohou dobrat k lepším pocitům, výsledkům a perspektivě.

Lepší osobnosti ponořené ve starém systému moc nepomůžou :-)

Průměrný počet slepic: 4.3 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

nabízejí nějakou změnu. ANO nabízí stejně jako fialový hnus cestu do europekla (a koblihám to ani nevadí, jen když budou mít na své lahváče a v Kauflandu moc nepodraží), jen s menšími oklikami. Okamura nabízí věčné vyřvávání v opozici a z toho důvodu si usilovně udržuje nulový koaliční potenciál. V normálně fungující společnosti by mělo PRO minimálně desetkrát větší preference. A v normálně fungující společnosti by média přinutila tuto hrůzovládu k demisi. Kromě mediální ignorance a/nebo ostrakizace ale brání PRO v rozletu ještě půtky a česká závist na opoziční scéně. 

Průměrný počet slepic: 3.7 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

mně se espéďáci zdají býti slušnými, rozumnými politiky. Taky už je pár let volím. Rajchlovi fandím a vidím v něm nadějného lídra. No, škoda, že nepřevzal Trikolóru po mladém Klausovi  právě on. Nic proti Zuzce Majerové, ona je viditelně snaživá, ale Rajchl má lepší tah na branku a měl by více procent voličů už dávno. Jenže...

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)