Nechci Andrejovi radit...

Autor
Štítky

Omlouvám se, zase to bude o koronaviru. Ale tentokrát ne o vlastní nemoci, dopadech, smrtnosti, infekčnosti a podobně. K tomu už nemám co dodat. Řekl jsem k tomu všechno co jsem věděl, s Masterem jsme udělali celou řadu grafů, napsali jsme každý spoustu článků na toto téma a všechno myslitelné už se stalo. Žádnou novou průlomovou informaci už nemám a zřejmě ani mít nebudu. 

Tož se pojďme zaměřit na aspekt politický. Vláda různě zavírá provozy, přitvrzuje opatření, pak je zase uvolňuje...  a teď to zase vypadá na přitvrzení. Adam Vojtěch půsbil chaoticky, Prymula jako Fantomas se svými anděly smrti za zády, Blatný pro novináře vyrobil PSA... Všichni tři mají společné to, že epidemie se prostě nedá vměstnat do jednoho čísla a dá se předpovídat zhruba dobře jako manévry armádní skupiny Mitte při operaci Citadela. Situace na bojiště se mění každým okamžikem.... 

Tento chaos má samozřejmě vliv na spousty lidských existencí. Hospody, kadeřnictví, obchody... bazény, divadla...  Nikdo neví dne ani hodiny a pokud vláda povolí, stejně za chvíli zase přitvrdí. Otevření škol zhorší situaci a díky tomu se brzy zase zavřou hospody, nebo otevření hospod by bylo zapotřebí kompenzovat zavřením škol, do toho si obchodní řetězce svoje zájmy ohlídají, protože kdo má miliardy, ten má páky i na vládu. 

Není divu, že dochází k určitým rebéliím. Někteří hostinští nechtějí zavřít a vládě to samozřejmě dělá těžkou hlavu, protože kdyby se taková rebélie rozšířila, neudělá s tím nic ani Andrej. Když vidím, že stačí pár hospodských a pár štamgastů, aby z toho byli ministři na větvi, přijde mi dost směšné mluvit o nějaké diktatuře. Každopádně to trvá už moc dlouho a ještě mnohem déle to zřejmě trvat bude a není v Andrejových silách z nás Čechů udělat nějak urychleně disciplinované Němce. I kdyby se vláda uopatřovala, stejně jsou rozsáhlé oblasti, kde je i policejní kontrola krátká. Například v rodinách nebo firemních kancelářích. Největší část epidemie vlastně ani nejde podchytit. A otevření hospod jednoznačně ukázalo, že lidi tam chodí pít a ne dodržovat dvoumetrový odstup. 

Nechci Andrejovi radit, ale podle mě je největší problém v tom, že se všechno dělá celorepublikově plošně. Bez ohledu na lokální epidemiologickou situaci se udělají opatření, která sice třeba i mají státní logiku, ale na daném místě prostě nic nekolabuje. Nikdo není nemocný, všechno je v pořádku a najednou je všechno zavřené... K tomu pak lidi koukají, jak skvěle nefunguje trasování, jak se zpožďuje testování, jak si stejně nakonec každý musí pomoci sám, jak se majitelé Tesca a Globusu smějí obyčejným obchodníčkům do ksichtu....  a jako vedlejší produkt může za všechno Andrejko, protože vláda rozhodla sama. 

Kdybych se dneska stal premiérem, protože Andrejovi by z toho už jeblo a nikdo kromě mě to nechtěl vzít, prostě bych to rozdelegoval celé níž. Proč má mít odpovědnost jen premiér? Proč má být vším vinna vláda? Nedávno byly volby, všude jsou noví hejtmani a jen málo z nich má Andreje rádo. Tak ať si užijí pravmoci... 

Ať jednou hospody zavře (nebo nezavře) Hřib ne? Ať školy zavírají sami ředitelé. Takhle to bylo s Vidlákovskou školkou... objevil se koronavirus a ředitelka školku zavřela, protože neměla na výběr. Děcka se otestovaly, poseděly čtrnáct dní doma a školka se zas otevřela. Nemuselo se čekat na celorepublikovou situaci. Tohle by mohla dělat každá škola i školka. 

To ti hygienici nemohou vydat nějaký manuál pro ředitele škol, kde bude uvedno, že v případě zjištění covidu v jedné třídě se zavře třída a pokud se covid objeví ve dvou a více třídách, zavře se škola? Ředitel by to zavřel, čtrnáct dní by děcka byly doma, učilo by se distančně, zároveň by se koroňák projevil u všech nakažených a po čtrnácti dnech by se všechno vrátilo do normálu. . Mezitím by škola ve vedlejší vesnici jela v klidu dál, protože tam žádný covid nebyl... 

Stejně by se dalo postupovat  rámci obce... Starosto, pokud budeš mít pět případů covidu na tisíc obyvatel, zavřeš hospody. pokud budeš mít deset případů, zavřeš obchody kromě potravin.  Pokud budeš mít ještě víc, omezíš pohyb osob. A až se to zlepší, zase otevřeš. Vedlejší vesnice mezitím může klidně fungovat dál.  A v Praze ať si to Hřib řeší sám. Ať se frajer pirátská ukáže. 

Zkrátka a dobře nedělat žádné celkové uzávěry, ale lokální. Zřejmě by se brzy ukázalo, že je všechno podobně zavřené jako teď, možná dokonce ještě přísněji, ale už by za to nemohla vláda. Dělal by to místní politický potentát, dělal by to příslušný funkcionář a vláda by nemusela vlastně nic. 

Když byl teď covid na vrcholu, ředitelé nemocnic se uměli domluvit se starosty na případných náhradních lůžkách. Uměli se domluvit na osvětě a starostové pro nemocnice dokázali ledacos zařídit. Ať to pokračuje stejně. Když mohli na ministerstvu sepsat PSA, mohli by sepsat manuál pro samosprávy. Ať prodejnu a hospodu zavírá starosta a ne Babiš. 

Kdyby vláda na celorepublikové úrovni omezila volný pohyb osob, ale nechala na místních orgánech detaily otevírání škol, hospod a obchodů, zřejmě by to fungovalo stejně, ale novináři by si ujezdili prdel, než by se dopracovali palcovým titulkům ve svých plátcích. Stejně tak bych chtěl vidět vrcholové manažery obchodních řetězců, jak jezdí mezi starosty  snaží se zachránit otevíračku pro svůj konkrétní hytlermarket. Pochybuju, že by to stíhali. 

Já nevím, proč se tam na vládě tak bojí delegovat pravomoci dolů. Jako by všude jinde kromě Strakovky byli idioti. Ale ono je to spíš naopak. Republika je epidemiologicky příliš velká. Plošná opatření zasahují i ty, které by vůbec zasahovat nemusela. Zřejmě by se také mnohem rychleji našla rovnováha mezi opatřeními a infekčností. Provozovny by byly nejspíš zavřené stejně, ale nemohl by za to Andrej. Lidový hněv by se rozprostřel mezi tisíce starostů, ředitelů škol, mezi hejtmany a primátory. 

Rychle by se ukázalo, kde si s covidem vědí rady a kde jsou opravdoví idioti. 

Takhle holt Andrej přebírá na svá bedra hříchy světa. Domluvy nezabírají a pokud přitvrdí, ještě to schytá. Ať to také jednou schytávají i ostatní ne? Navíc by Andrej mohl být ten pozitivní - mohl by dělat covid žebračenky pro postižené, za které by mohl někdo jiný. To by byly volební výsledky....

Andreji, udělej manuál pro starosty a ředitele škol a zruš plošná opatření. Ať to vyhlašuje někdo jiný. Bude to to samé, ale nikdo vás nebude obviňovat, že likvidujete celá odvětví. Vždycky někde bude situace lepší a bude otevřeno. Vy nic, vy muzikanti. To starosta XY nezvládá situaci ve svém městě, nezvládá udržet pořádek a disciplínu. Proto tam mají všechno zavřeno. Tady v obci YZ se nic neděje. Tam lidé disciplinovaně nosí roušky a omezili kontakty, proto mají otevřené hospody i kadeřnictví. 

V konečném důsledku nebude žádný starosta chtít odpovídat na novinářské dotazy, zda přijímá odpovědnost za oběti. Nejspíš by vládla tvrdší uzavírka než teď, ale vláda by byla z obliga. Koneckonců i starosta z poslední dědinky chce být znovuzvolen. 

Pokud celý ten koroňák potrvá dlouho, stejně jim nic jiného nezbude, než přestat s plošnými opatřeními a budou muset reagovat podle regionů, protože není možné zavřít všechno a všechny nafurt. Dřív nebo později se jim to vymkne z rukou  ukáže, že to nikdy v rukou neměli. Takže Andreji... demokraticky... delegovat pravomoci dolů. Zavři hubu opozici a zařiď ať nepopulární opatření dělá taky někdo jiný. Ty dělej covid ošetřovné, covid OSVČ, covid zaměstnanost a podobné věci. Budeš odpovědný jen za to hezké a za to ošklivé budou odpovědní ti, co udělali krajské koalice. Opozici zavřeš hubu, hospodští budou nesnášet někoho jiného a volební hlasy budou jen pršet. Lidi na tom budou stejně a ti, kteří dneska tepou vládu za to, jak to dělá blbě, ti budou sami tepáni svými opozicemi a svými voliči pěkně v regionech. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.4 (95 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Vidláku zase blbě, ty chceš po těch nahoře aby pracovali, manuály vyrobili, něco udělali nebo jakkoliv přemýšleli? Zbláznil si se?
Bohužel, ten kdo možnost a moc, tak se jí těžko dobrovolně vzdá. Jediná pomoc, které se ti dostane je ta co vymyslíš ve vlastní hlavě.

Nevíte někdo při jakém stavu/počtu nakažených je PES 0 a je otevřeno všechno?

Průměrný počet slepic: 2.7 (27 hlasů)

...úplného vymizení pozitivních testovaných současnou testovací technikou! Pozitivně testovaný ještě nemusí být nemocný!

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

In reply to by robertík 007 (neověřeno)

Trvalý odkaz

až bude plnohodnotné občanství opětovně legalizováno covid pasem.

Průměrný počet slepic: 3.9 (10 hlasů)

K moci patří i zodpovědnost.

Průměrný počet slepic: 3.8 (11 hlasů)

Krom Skype, aby mělo Lačo Mancuso s kým se setkávat. A samozřejmě krom vidlákova zaměstnavatele, to se rozumí. To aby měl kdo ty zbankrotované si přikúpit.

Průměrný počet slepic: 1.9 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Naše republika je malá. Takže přejet z okresu do okresu je záležitost 10 minut. Opatření lokální ohromně zvýší mobilitu obyvatel, protože ti z nejnakaženějších oblastí si vyrazí užívat do okresů, kde bude otevřeno a rychlost šíření nákazy se velice urychlí. Za mě dost hloupý nápad, bohužel.

Průměrný počet slepic: 4.3 (37 hlasů)

V nouzovém stavu lze omezit pohyb obyvatel i v demokratických zemích.
Jsou Kraje, Regionální oblasti .....
Když opozice nechce nouzový stav, tak má jiné řešení.

Průměrný počet slepic: 2.9 (9 hlasů)

Takže chtěli jsme omezit počet kontaktů a pohyb lidí? V malinké ČR o omezeních budou rozhodovat komunální politici?
Každý (i kdyby měl tlustý manuál) bude rozhodovat jinak. Protože: Osobní zájmy a známosti, populismus, koaliční partneři, korupce, typ osobnosti. Zdůvodnění se vždy nějaké vymyslí.
Tedy každé město bude mít jiná pravidla. Otevřené/zavřené hospody, obchody, stadiony, kina, divadla, bazény, ...
A lidi začnou jezdit auty, vlakem, autobusem, někde možná i pěšky. Připomínám, chtěli jsme omezit počet kontaktů a pohyb osob. Takto?
P.S.: Vlastně ony by byly nějaké uzávěry. Aha. Kde? Kolem Prahy? Mezi Pardubicemi a Hradcem? Mezi Olomoucí a Brnem? Prostě všude. ... A taky samozřejmě hromada výjimek. Rozvoz zboží. Lidi do práce. Děcka do škol. Vyřizování na úřadech. Sport. Obchodní jednání. ... Takže každý by si něco vymyslel, protože zrovna jede za prací. Veze někomu zboží. Má obchodní schůzku. ...
To mi na nějaké spravedlivé zjednodušení nevypadá.

Průměrný počet slepic: 4.2 (23 hlasů)

Je pravdou, že není optimální, viz. Vidlák.
Máte nějaké lepším řešení?
Jak ty uzávěry řeší jinde?
Musí mít vlastnoručně napsané prohlášení, kam jedou, namátkové kontroly to řeší.
Když umí kontrolovat dálniční známky, hospody a stánky, migranty, je to problém.
Ti slušní nepojedou, ti ostatní budou riskovat pokutu.
Chytří hledají řešení, ti ostatní výmluvy.

Průměrný počet slepic: 3.8 (11 hlasů)

Zachovat co je a co jakttakž funguje ti nestačí, že chceš jiné, protože co nastínil Vidlák je totální hovadina, ale tobě se líbí?

Dám ti příklad co by nasatalo "úzávěrkou vesnice", bydlíš v jedné, ale škola je v druhé a je uzávěrk amezi nima, protože v té sousední kde nebydlíš mají tvrdá pravidla u v té tvé jdou cestou švédska, jak budeš řešit dítě?
Budeš řvát ještě víc jak teď, protože budeš muset do práce a nehcat ho doma nebo zlstat a hlídat... Systém můžeš omezit na úrovni států, ale nikdy ne na úrovni dědin jak navrhuje Vidlák, omezit můžeš pouze a jenom vždy funkční celek, jakmile omezíš jenom část, tak přestává fungovat...

Takže chytří zachovají co funguje teď ;) Lidi jako ty co navrhnout hovadinu a není přijata jako dobrá a začnou tvrdit, tak navrhni jinou, ale fakticky tím říkají "co se měěěě bude líbit jinak nesmí být", jsou co? Neříkám, že chytří nejsou, ale jaksi někdy "fanatismus/až moc chci=dětské chování=ALE JA TO CHCI" zastíní rozum a nastupuje pouze a jenom jáááá chcííííí ;)

Průměrný počet slepic: 3.5 (13 hlasů)

O Vánocích je škola?
Do práce někde nesmí?
Do hospody musíš?
My si tykáme?

Průměrný počet slepic: 4 (14 hlasů)

In reply to by Josef (neověřeno)

Trvalý odkaz

a to opatření planuješ jenomm na vánoce? A není to málo, ja bych čekal, že to navrhuješ jako řešení, což omezební na vánoce fakt nesplnuje :D
Do práce nesmíš? No takovej hospodskej by ti vypravel, ze nesmi, nebo myslis svoju pracu a ostaní jsou ti sumak :D
A to omezení se podle tebe ma tykat pouze hodpod, takze vsude jinde budeme delat jako by nebyl virus :D
A tykani je pouze nasranost nebo tim dokazujes, ze mas pravdu? :D

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Nikdo žádnou pokutu riskovat nebude, protože na netu bude fůra vzorů neprůstřelných výmluv. Toto vážně není cesta jak snížit mobilitu a setkávání lidí. To je spíš námět na nějakou komedii.
Např. Jak slušný Josef jel v nabitém vlaku do Prahy s napsaným prohlášením, že jede na obchodní jednání. Bohužel i plný kotel Baníkovců měl to samé prohlášení vytisklé z netu. Jak se budou rozhodovat kontroloři na asi 8 Covid-hranicích, které se cestou pokouší překročit?

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

Pak se nedivme, že s takovým jednáním budou zavřeny hospody, stadióny, hranice.
Budeme sedět doma na prdeli, a naříkat.
To vám všichni podnikatelé poděkují.

Viníkem není Vláda, ale my.

Tady jde o bytí a nebytí ekonomiky, to Baníkovci nepochopí.
Jinde to jde.
https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/zdravotnictvi/Zajeli-jsme-do-Bav…

Proč asi?

Průměrný počet slepic: 3.8 (10 hlasů)

Mně děkovat nemusí, já nikam nejezdím. Jen opakovaně připomínám, že lidi v ČR nevyměníte a ani nezměníte. Musíte změnit zákony a vymahatelnost práva. Ale ne způsobem, jak navrhuje Vidlák, lokální pravomoci komunálu a lokální pravidla. Tady hospoda, tam divadlo a támhle metalový koncert.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Navrhněte změnu zákonů.
Zákony jsou.

Každý si musí uvědomit, že když nebudou chechtáky, nebude na hospodu, divadlo, koncerty.
Já jsem starý, škaredý, hloupý, mi věřit nemusíte.

Poslechněte si ale prosím odborníka, zejména závěr.
Co nás čeká a nemine.

https://program.rozhlas.cz/zaznamy#/plus

10:34 Osobnost Plus(26 minut)Docent Jan Konvalinka, biochemik, prorektor UK pro vědu a výzkum a vedoucí výzkumné skupiny na Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd.
Počet pozitivně testovaných v Česku narůstá. A do týdne se podle profesora Ladislava Duška dá očekávat i nárůst počtu hospitalizovaných. Situace se zhoršuje i v okolních zemích, některé uvažují o dalším zpřísnění opatření. Čím to je, když drží restrikce? A co se skrývá za údajnou novou evropskou metodikou v testování? Špičkový expert je připraven odpovídat nejen na tyto vaše otázky - pište i dál na plus.koronavirus@rozhlas.cz. Moderuje Barbora Tachecí.

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

.... v legraci zmiňoval už kdysi v červnu.
Netušil jsem, že by do takovéhoto byznysu tiskovin či aplikací fakt někdo šel v realu.
Krom toho - bylo by zapotřebí i mezinárodního manuálu (plus manuály ze zemí navštívených).
No, konzervativec by prostě musel mít na to vyhrazeno místo v autě či druhý batoh, člověk moderní by vystačil s přehledem kde a jak stáhnout si příslušnou aplikaci.

Možná by stačilo i to, potáhnout příslušné město příslušnou barvou sukna. Například oranžovou...anebo fialovou. Tak by to bylo zjevné i konzervě, i moderně...hned na první pohled, s čím má zrovna tu čest.
A je to.

Ještě maličkost.
Pokud by totiž byla zřízena náhle někde uzávěra a bylo venku tak asi minus dvacet a foukal vítr tak asi dvacet za sekundu...a došel by zrovna benzín, bylo by záhodno v takovém případě mít sebou i stan pro zimní horolezce. A nějaký ten lihový vařič plus konzervy, to je jasné, nebo aspoň rum. V případě kojenců kojnou.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

Např. ve Španělsku to funguje. Mám tam příbuzné a jejich děti chodí do školy, ve svém městě chodí do restaurací, nakupovat (vše s omezeními), ale do sousedního města nebo na vzdálenější chalupu nesmějí.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

Jen teoreticky: rodinka si zajede autem z Ostravy na týdenní návštěvu do Prahy. Mezitím vzniknou různé zóny (v oblasti zájmu: Praha, Jesenice, Benešov, Humpolec, Jihlava, .... Brno, ... ,Olomouc, ... , Ostrava). A ty budou mít různá omezení a hlavně různé podmínky vstupu. Dostane se rodinka vůbec domů? To je jak nějaká počítačová hra.
Pokud ale stačí prohlášení, že jedou domů, nebo naopak že jen projíždí na návštěvu do "otevřené oblasti", tak to není problém. Ale potom vůbec žádné hranice a omezení nemusí existovat.

Průměrný počet slepic: 3.8 (10 hlasů)

Prakticky jde o Vánoce, rodinka z Ostravy nepojede nikam.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

do inverze jiného původu...to mi připadá být značně nepraktické.
Josef avšak asi miluje smog, možná i smrad.
Anebo není Ostravákem.

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)

...celá Barcelona ?
Nebo jen příslušná čvrť ?
Já jen že Barcelona - to je asi tak zhruba půlka celé ČR, nahňacané na jednom místě.

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)

kdyby to tak udělal každej! Myslím tím, kdyby mi každý dal korunu, bude ze mě milionář (multi). A že jím ještě nejsem? Protože to každej neudělá. Takže markantní zvýšení mobility by nebylo. Ve čtvrtek minulý týden hospody narvané, euforie, od tohoto pondělí skoro prázdné.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

školství to je katastrofa.
Moje Jahoda má během dvou týdnů už pátou třídu. Tedy nemyslím učebnu, nýbrž seskupení dětí, aby tu zas někdo nesral něco o číslech a grafech.
Kromě toho předtím bojovala se sbírkou dětí, jejichž rodiče jsou na exponovaných místech (zdravotnictví, policie, blablabla). Ty děti sem docházely z čtyř dalších škol, takže z Jahody se stala naprosto ideální potenciální oběť koroňáku. Nic debilnějšího by nemohl vymyslet vůbec nikdo, leda tak náš starosta, bo ten je blbý, jak tři dni starý policajt a navíc má nemoc na tři písmena (i, n, g.).
Kdo vymýšlí veksly s děckama v rámci školy, to nikdo netuší, protože když baby přijdou nadávat řediteli, ten se ohrazuje na příkazy z vyšších míst, ale neřekne, odkud. Je dost možné, že se nudí a vymýšlí tyhle šílenosti úplně sám bez nápovědy.

Jinak na naší škole už asi není nikdo, kdo by koroňáka neměl, leda možná tak ředitel. Na marodku pochopitelně nejde vůbec nikdo, bo tak je Kalousek s Drábkem vycepovali. Přece jenom třicet litrů čistá ruka v kraji, kde chlapi nejsou schopni vydělat na čtyři šichty dvacku netto, to znamená jasnou volbu.

Průměrný počet slepic: 4.6 (32 hlasů)
Trvalý odkaz

ostatně bordel s nezapočítáváním antigenních testů ostatně přiznal i Blatný - nezapočávají se, ovšem ty pozitivní jdou na validaci PCR, a když tam vyjdou pozitivní (jako že asi většinou jo), tak se započtou. Takže logicky ten ve psu zahrnutý poměr všechny/pozitivní PCR testy dostává na budku, protože spousta negativních (byť antigenních) vypadne.

V systému je zjevně špatně něco dál. Prostě není rozumně možné, aby okres měl jeden den PSA 49 a druhý den 80. Prostě je na něco přespříliš citlivý. Podle mě se jedná o způsob zahrnutí nakažených seniorů - stačí jeden nakažený domov důchodců (pro další nákazu dost izolovaný cluster), a číslo se skokem změní. Ovšem je to nesmysl, o okresu/kraji to neříká vůbec nic.

k lokálním omezením - ano, asi by se mi to líbilo. Jestli to dává smysl po krajích či okresech je otázka, jasně, že to sníží účinnost opatření, ale jen částečně.

Průměrný počet slepic: 4.1 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

Rusů, kteří chcípli hladem za Jelcinova samoděržaví.
Samozřejmě, že jsem se těch mrtvých neběžel ptát, bo se těm sviním studeným nechce moc mluvit.
Takže jen odkaz na zdroj.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Obyvatelstvo_Ruska#/media/Soubor:Natural_…
Těch grafů tam je více a jsou dosti výmluvné. Dosti brutální propad v devadesátkách a následných deset let, než se podařilo stabilizovat relativní počet obyvatel k nule.

Průměrný počet slepic: 4.1 (11 hlasů)

aspoň tedy ten první odkazovaný (další jsem nezkoumal) sice ukazuje dramatický pokles porodnosti a mírný nárůst úmrtnosti v časech pádu impéria, ale zapomněli podle mne do toho započítat vliv "utečenců" z této země kdysi zaslíbené. Aspoň tedy v Praze v 90-tkách všude převažovali tehdy přišedší Rusové všech kategorií, včetně a nejvíce těch chudších (dnes ty chudší plně nahradili UK-čka, a vyšší Rusové už zřetelně zpanštěli). A vzhledem k tomu, že utíkali převážně mladší, tak logicky musela doma poklesnout porodnost. Ten nárůst úmrtnosti ale asi jinak než vážnými problémy se zdravotnictvím a zásobováním jinak vysvětlit nelze.

Průměrný počet slepic: 4.3 (10 hlasů)

Když je nejistota, lidí se rodí míň, horší lékařská péče, takže starých umírá víc. Pak migrace, z ekonomických důvodů.

Průměrný počet slepic: 3.9 (11 hlasů)

,,,posílal opakovaně do karantény zemědělce ? Nebo kdyby po vakcině hromadně lehli výrobci potravin ?
Nu, snad nebude tak zle.....

Hladový bez možnosti hlad ukojit ...nebo nemocný bez možnosti vyléčení se.... co je lepší ?
Možná se pak ukáže ta eurounijní apod. globalizace výhodnou ?
Zůstaňte s nimi.

Průměrný počet slepic: 2 (1 hlas)

příspěvek, znova zopakuji, že za báťušky Jelcina probíhal doslovný exodus rusky mluvících obyvatel z ostatních republik zpět do RF. Zejména z Pobaltí a středoasijských států. Ten příliv do RF byl minimálně v jednotkách milionů. Tito lidé volili namísto smrti hladem a zimou pomalou smrt hladem a zimou. Pokud ty grafy chcete nějak podrobněji hodnotit, nemůžete tuto skutečnost opomíjet. Tisíc Rusů, kteří byli vykopnuti z armády, doma po nich šli jejich poliši, a šli sem dělat raketýry, opravdu neovlivnilo grafy počtu obyvatel.

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

rozhodující byla emigrace. Nešlo o tisíce, nýbrž o miliony. Podobný trend byl i v jiných zemích bývalého Sovětského svazu. Například na Litvě se snížil počet obyvatel z 3 675 tis. v roce 1989 na 3 043 v roce 2011. V Lotyšsku se snížil počet obyvatel z 2 667 tis. v roce 1989 na 2 070 v roce 2011. V Estonsku se snížil počet obyvatel z 1 566 tis. v roce 1989 na 1 294 v roce 2011. V Rusku vlastně až tolik počet obyvatel neklesl. V roce 1989 tam žilo 147 386 tis. obyvatel a v roce 2010 142 857 tis. obyvatel. V roce 2019 žilo v Rusku 146 781 tis. obyvatel, tedy se téměř vrátili na původní počty. Statistiky jsou ovlivněny samozřejmě odlivem mladých lidí, protože zbytková populace má vyšší věkový průměr a tedy i vyšší úmrtnost. Tím nechci tvrdit, že se na vyšší úmrtnosti neprojevila špatná zdravotní péče a u seniorů relativní podvýživa. Ale to je častým jevem i u nás. Mnoho seniorů nemá na kvalitní potraviny, obsahující všechny potřebné složky a také trpí relativní živinovou podvýživou. Problémem není absolutní nedostatek kalorií, ale nedostatek některých základních složek potravy, jako jsou proteiny nebo vitaminy.
Takže o tom Rusku to jsou více dojmy, které jsou umocněny tím, jak intervjůci zoufale hledají vše špatné, co by na Rusko mohli hodit. Je to absurdní situace. Na jednu stranu nám zobrazují Rusko jako by bylo v největším svrabu, na druhé straně z něj dělají strašáka, který chce ovládnout celou Střední Evropu, by co dím, Evropu celou a Asii možná k tomu. Kdo má IQ vyšší než 80 musí vidět, že tyto dva koncepty jsou neslučitelné.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

směřován váš příspěvek.
V nadpisu tvrdíte, že špatně interpretuji statistiky, abyste vzápětí došel ke skoro stejným závěrům.
Btw. pokud už jste v těch statistikách hrabal, určitě vám neušlo, že z postsovětských republik zdrhalo zejména rusky mluvící obyvatelstvo. Tudíž je zřejmé, že propad populační křivky v RF byl z velké míry vyrovnáván navrátilci. Silně pochybuji, že by se ruské lopaty z takového Kazachstánu přesunuly třeba do USA.

Ještě jedna perlička - v jedné z diskuzí na toto téma Občan vyhrabal poměrně důvěryhodný zdroj, že propad hospodářství v RF byl za Jelcinova bačování větší, než za WWII.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

K poslední větě - propad hospodářství během devadesátek - na toto téma je zdrojů poměrně dost. To je co se týká ekonomiky. A co se týká úbytku obyvatelstva a statisik?
https://www.e15.cz/zahranicni/rusko-zrejme-po-roce-1990-opustilo-az-18-…
"Za poslední čtvrtstoletí z Ruska emigrovalo podle oficiálních statistik 4,5 milionu lidí, skutečný počet je ale podle nevládních organizací třikrát až čtyřikrát vyšší."
...
"Podle informací KGI, který v roce 2012 založil bývalý ruský ministr financí a vlivný národohospodář Alexej Kudrin, ve skutečnosti v daném období Rusko opustilo 13 až 18 milionů lidí. Podle úředních údajů v zemi žije 143,5 milionu obyvatel, takže se vystěhoval zhruba každý desátý."

Jak se srovnávají tato čísla s výše předřečníky uváděnými je mi záhadou.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

In reply to by anna2 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Rusů se vystěhovalo za posledních xyz let.
1/ Bavíme se o počátcích 90. let, nikoli o situaci po r. 2000.
2/ děsivý nárůst úmrtnosti z této doby (znovu uvádím 1. pol. 90. let) neokecáte plkama o emigraci. Prostě ten, kdo se odstěhuje, není veden jako mrtvola.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

Nejsme zase až tak ve sporu jak si zřejmě myslíte.
Jednak nic neokecávám já. Dala jsem odkaz na Kudrinův údaj 13-18 mil. Jestli někdo okecává pak tedy on. A ten údaj mi nesedí k předcházejícím číslům uvedeným tuším Pepou Slámou. Když se navíc připočte nižší porodnost či vyšší úmrtnost tak už vůbec. Myslím k počtu obyvatel v 1989 a někdy v 2006-8 kdy se to začínalo rovnat.
A Kudrinovi by se věřit mohlo a mělo, vzhledem k tomu co byl a je.
Vůbec nerozporuji vaše tvrzení o vysoké úmrtnosti na cokoliv během Jelcinovy éry. Jenže ta čísla 1990-2000 se dohledávají dost špatně. Co třeba toto
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1e/Natural_Population_…

Zatím bez slepic

In reply to by anna2 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Rusů se vystěhovalo za posledních xyz let.
1/ Bavíme se o počátcích 90. let, nikoli o situaci po r. 2000.
2/ děsivý nárůst úmrtnosti z této doby (znovu uvádím 1. pol. 90. let) neokecáte plkama o emigraci. Prostě ten, kdo se odstěhuje, není veden jako mrtvola.

Zatím bez slepic

In reply to by anna2 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Rusů do Dojčlandu a spol.
Dostat se do Dojčlandu zas tak jednoduché nebylo. I já jsem zvažoval tuto možnost, nicméně moje Jahoda byla kategoricky proti.
Zde:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Povol%C5%BE%C5%A1t%C3%AD_N%C4%9Bmci
Jukněte na to. máte-li zájem.
Vzhledem k tomu, že tito Němci zdrhali na přelomu 19 a 20. stol. do USA a Kanady, je pak jasný úprk lidí v 90. letech s vazbami na tyto vystěhovalce. Číslo okolo 4 - 5 mio se pak jeví jako realistické.
Totéž platí např. o Kazachstánu, tam bylo Němců taky jako máku a v pol. 90. let si spousta z nich vyřizovala německé pasy, i když německy neuměli ani Guten Tag. bylo daleko pohodlnější hnípat v Říši na podpoře, než v Rusku nebo v Kazachstánu dennodenně bojovat o žrádlo.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Dívám se na graf, zepředu, zezadu, shora, zdola, čtu texty a pořád nevím to hlavní.
Kolik v Rusku v té době zemřelo lidí hlady??????????

Průměrný počet slepic: 3.3 (14 hlasů)

Snad to Targus tentokráte vysvětlí?

Průměrný počet slepic: 3.7 (15 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

každého jednoho mrtvého, jestli náhodou neumřel na přežrání z vepřových hodů.
Prostě je to buzerantský pičus, který se vypravil na Kydy prudit.
A o tom, že jsem jezdil do Rasíje tři zimy s humanitárkami, se mi jen zdálo. Stejně jako o policejních doprovodech, aby nás po cestě nepřepadli a nesežrali s tou rýží a kolínky, které jsme jim vezli. Ví hovno, tak sere na pysku.

Průměrný počet slepic: 4.2 (16 hlasů)

To musela být zajímavá zkušenost, Targusi. Ale řeč byla o milionech lidí, mrtvých hladem.

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)

nemlel. Statistická čísla bez pochyby vyvrátíte stejně dobře, jako obhájíte miliony mrtvol umučených Stalinem, o kterých se také ví pouze ze statistik, odnikud jinud.
Do díla, hňupe!

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

První to tvrdil Ponkrác. Vy jste s tím souhlasil. Dnes jste se k tomu vrátil vy, ne já. Tak se ptám, kde jsou. Že v té době v Rusku byl drastický propad životní úrovně, víme všichni. Moc lidí, včetně mne, jste nepřesvědčil. Opravdu mne to zajímá, jak to s těmi mrtvými bylo.
Když nevíte, nebo jste to myslel třeba jinak, jde to říct slušně a fér, na rovinu. Já vám hlavu neutrhnu.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Anonyme.
Zvýšená úmrtí nebyla zapříčiněna nedostatkem jídla, nýbrž neustálým přežíráním se dobrotami při zabíjačkách, menší část Rusů pak pomřela na rýmu, kterou chytili při postávání při čekání na tyto dobroty venku v zimních měsících.
Jo, a čtrnáct kusů se udusilo, jak hltali špagety z potravinových balíčků, které jsme jim vozili.
Jsou to hovada.

Zatím bez slepic

Nebo chcete-li tak cimrmanská švestka. Že tam byl za Jelcina hladomor.
Nebyl. Došlo k chaosu, k rozvratu státních i soukromých organizací, k poklesu příjmů obyčejných lidí, k obrovským rozkrádačkám, k zbídačováni, střílelo se na parlament, celé valké skupiny obyvatelstva se předávaly jurisdikcím (staro)nových států...ale k hladomoru nedošlo. Na rozdíl např. v Bengálsku za Churchilla.
Lidi si jakž takž dokázali pomoct sami či spolu se sousedy apod.
Ale strašné to bylo, tato " demokratizace".

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

půlka Evropy lifrovala žrádlo, jak najatá. A kdo ví, jestli. Beztak jsme vozili prázdné krabice tam a zpátky.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Za prvé je pozdě. Kdyby to teď Andy zkusil, spustil by se řev o zbavování se odpovědnosti, přičemž záměna za stávající řev, aby to vláda nechala na někom schopnějším, by byla tak plynulá a samozřejmá, že by o ní (té změně) bakalháři vč. ČT09 ani nepípli.
Za druhé je republika opravdu malá. Když byla celá ČR na psové čtyřce až pětce, ale Praha už skoro týden bezpečně na trojce, neuvolnili Prahu právě z tohoto důvodu. Okamžitě by se do Prahy nahrnuli nákupů (i prodejů) chtiví a vláda by si vyžrala, že nesmyslnou diferenciací zhoršuje situaci v Praze. Kromě toho živě vidím, jak investigativní Nora překračuje před kamerou neviditelnou čáru mezi Nedvězím a Říčanami (např.) a afektovaně huláká, že tady se ještě může ostříhat a tady už ne.
A za třetí tohle by vyžadovalo (zejména pokud by šlo o úroveň okresů až obcí) německou až skoro čínskou a ještě k tomu dobrovolnou (protože reálně nevymahatelnou) disciplínu a ta tady prostě není, lidem jednak otrnulo, jednak je nedodržování opatřní strašně in a pro každýho frikulína lákavá možnost ukázat, jak on okázale na Babiše sere, jednak je tady dost slyšitelná skupina chřipečkářů, sobců a jiných duševních mrzáků, kteří se bez ohledu na osobu aktuálního premiéra prostě z principu ve svém pohodlíčku neomezí bez ohledu na to, kolik lidí tím zabijou (a o to víc to budou okecávat, jak dokázali a jistě ještě dokážou v mnoha diskusích).
Babiš bude mít tak týden na to, aby se ke stanoveným číslům zase vrátil, uvolnění utáhl a nechal minimálně do ledna zavřeno, jinak se třetí vlna pěkně exponenciálně rozjede. Všude okolo už zavřeli nebo se na to chystají v nejbližších dnech. Zdravotníci to dali jen tak tak a ještě se vydýchávají, takže jestli budou mít kvůli nějaký jezerce posraný Vánoce a nedej Bože to přinesou domů někomu rizikovýmu, může si Babiš bejt jistej, že to na podzim hodí klidně i vepřoryjovi, jak budou na vládu nasraný.

Průměrný počet slepic: 4.3 (22 hlasů)

1/ Nechat se pozvat na natáčení o přešlapavání čáry za účelem návštěvy holičství
2/ po celou dobu držet ruce za zády, ala pantáta
3/ Až se Frydra (říkám jí Frydra /Norichová/ podle vzoru vydra, bo to zní mnohem vznešeněji) zastaví a spustí tirádu o tom, jak musí šlápnout nohou na čáru, vytáhnu levou ruku zpoza hřbetu, která bude držet zapálenou letlampu. Nyní jsou k dostání špéci spreje plné butanu, na které se jen našroubuje hořák s piezzoelektrickým zapalovačem, takže koho by bolela ruka z letlampy, může použít tento sprej s bleskovým startem.
4/ ojedu Frydře ofinu tak, že bude vypadat jako indián na válečné stezce. Proti jejímu pištění si vezmu špunty do uší.
5/ zapůjčím dobromyslně Frydře vlastní hřeben na rozčesání spečených spalin, zejména kolem uší, tam to bolí nejvíc.
6/ budu si užívat jednoměsíčního klidu od Frydry v telce, než jí naroste kratičký ježek.

Průměrný počet slepic: 3.7 (17 hlasů)