Nikdy se nepoučí

Autor

Tak našemu ministrovi průmyslu Hýkelovi zrušili návštěvu v Saúdské Arábii, kde měl jednat o dodávkách ropy, když se jako máme už brzy odstřihnout od ruských zdrojů… Jednat se nebude, protože naše republika zaujala striktně proizraelské stanovisko. Tak moc proizraelské, že naše kriegsministryně volala po vystoupení z OSN, protože tam o palestinské rezoluci hlasovali jinak, než si ona přála. Hýkelovi prý zrušil návštěvu i Kuvajt… Inu, na demonstraci se zabalil do izraelské vlajky….

Jak jinak to mohlo dopadnout? To jako někdo čekal, že u Saúdů přijmou někoho, jehož fotku v izraelské vlajce okamžitě otiskne Al Jazeera? Nikdo nechce riskovat nepokoje, nikdo nechce přilévat olej do ohně. Blízký východ je kousilínek od velké války. Dokonce i ten Hasan Nasralláh, šéf Hizbaláhu, si dává pozor na to, co říká.

Oni jsou prostě nepoučitelní. Přesně toto udělali na začátku války na Ukrajině a dosáhli toho, že z malé inflace udělali velkou, přivedli nás do hospodářské recese, energie bezprecedentně zdražily… to všechno jménem evropských hodnot. A teď udělali přesně to samé. Elementární logika říká, že i výsledek bude stejný. Ve jménu hodnotové politiky se všechno zase příšerně zdraží. Už není, kde brát… Každý, kdo má zdroje, je náš nepřítel…

Já vím, že postoj EU je obojaký, ale právě platby Hamásu jsou důvodem, že se s nimi u Saúdů ještě někdo baví. A hádejte, kde bude Izraelská fotbalová reprezentace hrát „doma“ svoje zápasy? V Maďarsku… tam je těch evropských hodnot nějak míň a tak je tam bezpečno. To je tak, když Orbán mluví o míru vždycky a všude…

Lubomír Zaorálek teď řekl Lipavskému, že diplomacie tu není od toho, abychom se bavili jen s kamarády… On to doteď asi nevěděl… ministr.

Po dvou letech šíleného průseru nás vláda úplně hladce žene do dalšího ještě většího průseru… ze stejných důvodů a bez jakékoliv sebereflexe.

Půjdeme dál…

Vrchní velitel ukrajinské armády, generál Zalužný, publikoval esej, kde říká přesně to, co melduju už zhruba rok. Válka se nehýbe z místa, protože bojiště je extrémně široké a obě strany o něm mají dokonalý přehled. Jakékoliv větší nashromáždění sil může být snadno rozstříleno i ve velké vzdálenosti od fronty. Armády jsou schopny jenom titěrného postupu a spíše se navzájem vybíjejí, než aby předváděly nějaké manévry. I ti Wagnerovci v Bachmutu postupovali velmi pomalu.

Zalužný ve své eseji tvrdí, že zkoušel měnit velitele, zkoušel je různě přeskupit, předělat strukturu, ale k ničemu to nebylo. Teď přiznává, že ukrajinská armáda není schopna splnit to, co Zelenský svému národu sliboval. Předpokládám, že maršál Petrla ještě stále věří, že za měsíc budou Ukrajinci u Azovského moře… koneckonců, co je nějaký Zalužný proti ideálu boje dobra proti zlu, že?

Kolikrát jsme z médií slyšeli o tom, jak Ukrajinci už prorazili opevněné linie a teď už budou postupovat bez problémů? Ano, přesně takhle se o válce referovalo v roce 1916. Kolik vojenských analytiků se pod takové zprávy podepsalo? Kolik lidí muselo zemřít, aby Zalužný zjistil to, co si už rok cvrlikají vrabci na střeše a viděl to každý, kdo sledoval zprávy z obou stran fronty?

Že jsou novináři prodejné děvky, to už víme. Že napíšou cokoliv, za co jim zaplatíte a nebo co jim nařídí šéfredaktor, to víme. Že píší na objednávku naší pravdy a lásky, to víme. Že kvůli jejich propagandě zemřely statisíce lidí, to už teď víme také… Zalužný to sám řekl.

Mimochodem… co je to za vrchního velitele, že musel obětovat tolik mladých kluků, aby zjistil to, co mi Marian Kechlibar řekl před rokem, když byl u mě na návštěvě? To potřeboval rok koukat na monitor, aby zjistil to, co jsme koukáním na monitory zjistili i my? Nebo ve skutečnosti není vrchní velitel, ale pěkně plnil rozkazy někoho jiného a dělal to přesně do té doby, než to strýčka Sama přestalo bavit a přesunul se na blízký východ?

Proč časopis Time přišel s kritikou Zelenského až teď? Vždyť je to už minimálně rok úplně stejné. Pohyby na frontě jsou stejně nicotné jako u Verdunu nebo na Somně. I ty díry po granátech vypadají podobně. Už rok vidíme, že se zásoby zbraní tenčí, ale zbrojní výroba se nerozjíždí. Už rok upozorňujeme, že Rus tohle rozhodně nepodcenil a naopak zbrojit začal. Pořádně.

Nikdy se nepoučí… když se nedokázali poučit za rok poziční války, teď už to nedoženou. Co uděláte, když v lese potkáte medvěda? Nemusíte dělat nic, medvěd uděláo všechno sám… ano, tohle se teď postupně stane tam na východě. Před rokem se dalo uzavřít příměří, ušetřit statisíce životů a miliardy peněz, smířit se se ztrátou území a jednat. Ale to bylo proti evropským hodnotám. To bylo nepřípustné. Teď je otázka, jestli v současné situaci bude ruský medvěd nějaké příměří ještě chtít.

Pojďme dál…

V uplynulém týdnu jsme se dozvěděli že gigafactory na výrobu baterií do aut od Volkswagenu se stavět nebude. Není k tomu důvod. Trh s elektroauty jaksi nesplňuje očekávání. Prodělává investorům spousty peněz. Myslíte, že někdo upustí od protlačování elektromobility?

Cena distribuce elektřiny má příští rok vzrůst o 70%… Jasně, když stavíme ty fotovoltaiky, tak si prostě musíme poradit s velkými přetoky energie, když svítí slunce. Máme nejrobustnější elektrickou soustavu v Evropě. Ale je málo robustní. Myslíte, že to pro někoho bude důvod, aby změnil energetickou politiku? Vždyť už tomu dali nový název i logo. Čistá Energie Zítřka. Bohužel se jim tam už nevešlo, že to bude velmi drahá čistá energie. Tak drahá, že ekonomové zcela bez skrupulí říkají, že u nás do průmyslu nikdo investovat nebude… Myslíte, že to dojde alespoň těm manažerům v ČEZu? Dost o tom pochybuju…

Pojďme dál…

Už někdo zrevidoval du západní migrační politiku? Už přestali s řečmi o akceschopnosti EU a nutnosti zrušit právo veta? Nestačí nám stohlavé propalestinské demonstrace? Potřebujeme mít statisícové? Potřebujeme mít namalované židovské hvězdy na židovských domech? Potřebujeme ubodané učitele?

Tohle nám vládne. Ať ž ve Strakovce nebo na Krkavčích horách. Nepoučitelní. Nestačil jim rok drahoty. Nic nepochopili, nic nezanalyzovali, zpětná vazba nula… Zabalili se do izraelské vlajky a udělali to klidně znovu. Nestačil jim rok války bez jakéhokoliv výsledku. Nepomohla žádná varování, nepomohly dobře míněné námitky a rady. Budeme dál pokračovat v tom, co nás dovedlo do dnešního průseru. Ještě není dost velký.

Je nejvyšší čas se zajímat o politiku. Je nejvyšší čas pochopit, jak to tam funguje. Je nejvyšší čas se začít zajímat o svojí budoucnost. Jinak ten medvěd fakt udělá všechno sám…

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí a podpořit vlastní národní občanskou společnost, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle agentovné alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička nebo placky z nabídky.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.9 (371 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

Komentáře k Vidlákovu úvodnímu článku pište jako odpověď k tomuto oknu. Budou pohromadě a zůstanou na začátku diskuze.
Pokud máte nějaký příspěvek, který přímo s Vidlákovým úvodníkem nesouvisí, vložte jej přes "Přidat komentář" na konci dokumentu.
Průměrný počet slepic: 3.9 (16 hlasů)

padnout až na samé dno. Ještě stále mají někteří plné nákupní vozíky. Ještě stále jezdí na drahé dovolené a lyžovačky do Alp. Ještě stále tady nemáme dostatek migrantů, abychom se museli bát o svůj život. Takže vše bude pokračovat, protože nestačí o tom mluvit, musí se to lidem ukázat.  Češi jsou obzvlášť natvrdlý národ, bohužel se s těmi spícími svezou i všichni ostatní. Co jsme si zvolili, to máme. Dobře nám tak.

Průměrný počet slepic: 4.8 (56 hlasů)

filozof a biolog Stanislav Komárek říká, že lidé špatně snášejí dlouhá období mírové prosperity. Dochází k jakési únavě a ztrátě základních instinktů. Dobrým příkladem je rok 1914 s odvedenci vesele mávajícími do kamer.

Mám takové podezření, že velká část naší populace se podvědomě nebo i částečně vědomě chce toho nudného bezpečí a otravného blahobytu zbavit. Obětovat se pro něco, co je přesahuje.

Průměrný počet slepic: 4.9 (39 hlasů)

Říká se, že každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží... Bohužel ti, co si takový hnůj nezaslouží, se povezou s nimi. 

Průměrný počet slepic: 4.8 (42 hlasů)

v zahraničí jsou až na výjimky levnější než v ČR. Když spočítám, co dám za wellness hotel u sjezdovky s bohatou snídaní a večeří o 5 chodech, bazénem, vířivkou a saunami v ceně plus skipas, tak za to v ČR nic srovnatelného nedostanu. O počasí, kvalitě a délkách sjezdovek ani nemluvě. No a když jedete v létě po ČR, tak se nikde ani slušně nenajíte a když vám týden prší.....

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

Když jsme si tady žili v socialismu, tak tady byla pouze levice a její mantrou byl Marxismus-Leninismus. Západní pojetí levice bylo většinou ovlivňováno chováním americké Demokratické strany. V době velké hospodářské krize a za prezidentování FDR se západní levice skutečně zabývala sociálními problémy. Na počátku šedesátých let, za JFK řešila spíše emancipaci černochů a občanská práva. Ke konci století převládl Neomarxismus, který se Marxem pouze volně inspiroval. Třídní pohled a diktaturu proletariátu je zde nahrazena diktaturou menšin: kulturních, etnických, genderových  a všech možných dalších. To se dnes pozvolna stěhuje i k nám.

Do popředí se dere Postmodernismus, obskurní filozofie globální relativizace. Už ovládla humanitní vzdělávání a tlačí se i do přírodních věd.

Objektivní realita v podstatě přestala existovat, neexistuje absolutní pravda, neexistuje univerzální a neměnná morálka, věda a magie jsou si rovnocenné, pluralita názorů nemá hranic - všechny názory mají stejné právo na existenci a na respekt.

Odmítá velké vysvětlující a obecně přijaté příběhy (narativy) lidstva, dává přednost přednost osobním vyprávěním neboli "mikronarativům", tj. příběhům, které vysvětlují drobné praktiky a místní události. Příběhům, které není třeba dokazovat, abychom mohli tvrdit, že jsou pravdivé.

Pracovním nástrojem postmodernismu je dekonstrukce. Je to postup pro prosazení pravidla, že účel světí prostředky. Text nebo názor není "uzamčený" v jednom významu, ale může být čten a vysvětlován různými způsoby a záleží na konkrétních okolnostech, které jsou určující pro konečný výklad. Důkazy mohou být  nahrazeny osobním svědectvím, což stačí k tomu, aby tvrzení se stalo věrohodným. Výrazy a texty mohou mít několik významů, ale tyto významy nejsou pevné ani univerzální. Co platilo jednou už nemusí platit podruhé. Protiklady (např. dobro a. zlo, pravda a lež) nemusí vzájemně stát v opozici, mohou být vzájemně propojeny a přecházet jeden v druhý, dokonce mohou platit zároveň.

Tenhle způsob pohledu na život spolu s přesycením lidí spoustou dílčích a útržkovitých informací, může vést k vytváření chaosu při pohledu na svět. Člověk může ve vztahu k jednomu objektu zastávat současně dva protikladné názory aniž by to považoval za nějaký problém.

Jedním příkladem jak tato "filosofie" proniká do přírodních věd je "spravedlivá matematika (Equitable maths)". Je to spíše pedagogický problém, některých státních škol v USA, kde podstatnou část žáků tvoří příslušníci určitých rasových menšin.

V určitých kruzích se matematika pro svoji logiku stává elitářskou, lépe chápanou privilegovanými skupinami a tím také rasistickou. Protagonisté "spravedlivé matematiky" nabádají učitele, aby si uvědomili význam „antirasistické matematické metodologie“. Učitelé by si prý měli uvědomit, že černošští, latinskoameričtí a dvojjazyční žáci mají speciální znalosti matematiky, které běloši neznají a nedokážou je ocenit. Což je eufemismus pro skutečnost, že „nebílí studenti mají s běžnými počty velké potíže a většinou je nezvládají“ Přesto že, obdobní vrstevníci v jejich zemích původu tyto problémy nemají. Patrně je něco shnilého ve státě dánském...

 

Naše civilizace může být první civilizací, kterou nezničí síla nepřátel, ale nevědomost našich učitelů a nebezpečné nesmysly, které učí naše děti. Ve věku umělé inteligence vytvářejí umělou hloupost. - Thomas Sowell, americký ekonom a publicista.
 
Profesor z prestižní Princetonské university Sergiu Klainerman publikoval minulý měsíc (říjen 2023) poměrně rozsáhlý text: 

"Univerzalismus matematiky a jeho odpůrci: Relativismus a radikální rovnostářství ohrožují přírodovědecké disciplíny v USA"

ocituji úvod:

Vědecké úsilí ve Spojených státech je vážně ohroženo silnými protivědeckými tendencemi. Postmoderní relativismus pod záminkou antirasismu, antisexismu, antikolonialismu, antivědy podkopává samotné základy vědy jako hledání pravdy. Radikální rovnostářství, skrývající se pod jménem spravedlnosti, podkopává důležitá kritéria výběru a odměňování na základě zásluh. Náš základní a střední vzdělávací systém, který byl již dříve velmi slabý, je dále a nenapravitelně degradován nekompetentními a silně ideologickými, "probuzenými - woke" vzdělávajícími zařízeními v celé zemi. Proces byrokratizace vědy po druhé světové válce nabral zlověstný směr s mimořádným nárůstem byrokracie diverzity, rovnosti a inkluze (DEI). V poslední době se na našich univerzitách a výzkumných institucích nebezpečně množí jejich zasahování do vědeckého procesu. Podle Americké rady správců a absolventů velká část nárůstu přebujelého administrativního aparátu na univerzitách pochází z nadměrného růstu byrokracie DEI (rozmanitost, rovnost, inkluze) v celé zemi. Připočteme-li k tomu katastrofální závislost amerických přírodovědeckých oborů  na talentech narozených v zahraničí a také rostoucí konkurenceschopnost čínských univerzit a výzkumných institucí, získáme poměrně neblahý obraz budoucnosti americké vědy a techniky.

 

Zde jsem umístil pár úryvků z dlouhého článku pana profesora:

Na pedagogických školách po celých USA nyní systematicky přednášejí učitelům matematiky a přírodních věd výzvy k radikálnímu přehodnocení výuky matematiky na základě rovnosti a sociální spravedlnosti. Je odmítána představa, že pro matematiku existují zvláštní vlohy: "Odmítáme představy o přirozeném nadání a talentu". Proto se brání rozdělování dětí podle schopností před střední školou a bagatelizuje se význam toho, aby měly bystré děti přístup ke středoškolské matematice ještě před nastoupením na střední školu. Je také projevována překvapivá neznalost matematiky, když se vyzývá ke zrušení důrazu na algebru a počty, který by měl být nahrazen dalším "šprtáním" znalostních vědomostí.
V Kalifornii je prosazován notoricky známý vzdělávací program "Odstranění rasismu ve výuce matematiky - cesta ke spravedlivé výuce matematiky", program je podporován Nadací Billa a Melindy Gatesových. Projevem "Kultury nadřazenosti bílých" je i kladení důrazu na "správnou odpověď při zkoušení" nebo předvedení znalostí "u tabule".
Oregonská guvernérka Kate Brownová podepsala zákon, který osvobozuje středoškoláky od nutnosti skládat před maturitou testy způsobilosti, které mají prokázat schopnosti ve čtení, psaní a matematice. Tyto testy způsobilosti jsou i ve většině ostatních států Unie napadány jako rasistické. Některé školy prý dokonce zacházejí tak daleko, že odmítají informovat studenty, že získali ocenění National Merit, a to vše ve jménu rasové rovnosti. Ocenění v soutěži National Merit dává velkou šanci studentovi, že bude vybrán jako stipendista a obdrží stipendium National Merit ve výši 2 500 USD, které mu pomůže pokrýt náklady na studium. Účelem těchto opatření má být údajné snížení rozdílů ve studijních výsledcích menšin, ale mají většinou opačný účinek. Děti z dobře situovaných a vzdělaných rodin mají prostředky na to, aby se těmto woke (probuzeným) vzdělávacím programům vyhnuly, zatímco všichni ostatní zůstávají v zajetí jejich ničivých účinků. Propast ve znalostech se jen zvětšuje.

 

Americká matematická společnost (AMS), aby odčinila svůj minulý i současný "rasismus", se rozhodla vydat omluvu všem černošským matematikům v USA za rasovou diskriminaci, na druhou stranu tatáž AMS na svých webových stránkách dala zaznít názorům, jako např:

Jste-li bílý cis muž (cis = osoba, která se cítí v souladu s pohlavím, se kterým se narodila), měli byste téměř jistě odstoupit ze své profesní pozice. Nezapomeňte, že nežijete ve vzduchoprázdnu, ale ve světě, kde úspěšní vystoupali po zádech jiných, kteří s tím nesouhlasili.
Autor blogu doporučuje univerzitám, aby "přestaly zaměstnávat bílé cis muže... dokud problém nezmizí". Trvá na tom, že "pokud si myslíte, že je to špatný nebo neseriózní nápad, projevuje se tak váš sexismus, rasismus a transfobie"

 

S výjimkou hudby není jiný předmět než matematika, v němž by se zájem a talent projevovaly již v ranném mládí a to velmi zřetelně. Dříve se všeobecně přijímalo na základě pozorování, zdravého rozumu i různých komplexních studií, že stejně jako se někteří lidé rodí s talentem pro hudbu, umění nebo atletiku, existuje i silný vrozený talent pro matematiku. Každý vnímavý učitel, který není zaslepen ideologií a který učil matematiku velké skupiny malých žáků, si všímá ostrých rozdílů mezi dětmi, které nemají s osvojováním nových početních technik a pojmů žádné potíže, a mohou tak postupovat rychleji, a dětmi, které s tím problémy mají.

Patrně dědičnost hraje rozhodující roli při rozdělení matematického nadání. Není tedy příliš důvodů, abychom i při stejné kvalitě vzdělání a podpoře očekávali rovnost výsledků v matematických schopnostech u různých jedinců.
Toto dědičné nadání není však osudové, lidská tvořivost se v žádném případě neredukuje pouze na matematickou zdatnost. Rozkvět člověka závisí na nesčetných dalších faktorech, které jsou stejně důležité, i když nejsou tak snadno měřitelné. Kompetence v matematice jsou v moderní společnosti důležité, protože jsou spojeny s vyšší kvalitou práce a vyšší celkovou spokojeností. Přesto prosazování doktríny radikální rovnosti, když se zdá, že jeho základní předpoklad je od základu špatný, situaci nijak nezlepší. Místo toho bychom měli experimentovat s jinými řešeními, jako např: podporovat a odměňovat lidi na základě zájmů a nadání, které mají, a ne těch, které nemají. Koncipovat matematické vzdělávací programy tak, aby se všichni naučili minimum potřebné k fungování ve společnosti, a poskytnout zvláštní cestu těm, kteří mají talent a zájem se matematice věnovat; poskytnout druhou a třetí šanci těm, kteří se začnou zajímat o matematiku, aby se jí více naučili v pozdějším věku; zajistit, aby nematematická cesta byla společností stejně ceněna. Jak se často stává, když se umělé metody boje proti nerovnosti prosazují pomocí příkazů, je mnohem pravděpodobnější, že výsledky budou zklamáním nebo se stav ještě zhorší.

 

Muži a ženy se v průměru liší v druzích povolání, která je zajímají. Existují podstatné rozdíly mezi pohlavími, muži spíše mají schopnosti matematického uvažování a u žen převládají verbální schopnosti.

To vysvětluje i pozorované rozdíly mezi volbami mužů a žen, pokud jde o jejich povolání. V žádném případě nejsem odborník, ale nevím, jak je lze bez dalšího odmítnout. Je něco špatného na tom, že se mnohem více žen nachází v humanitních a "měkčích vědách", jako je psychologie, sociologie, politické vědy, biologie, a méně v těch "tvrdších", jako je matematika, fyzika, inženýrství? Některé feministky a jejich příznivci tvrdí, že společnost si více cení těch druhých než těch prvních. Cení si společnost více matematiku než biologii nebo medicínu? Jsou matematici v průměru žádanější než kliničtí psychologové? Těžko. Ale i kdyby toto tvrzení bylo pravdivé, je lékem umělé navyšování počtu žen v přírodních vědách? Neustále tvrdit, že dochází k diskriminaci, dokud ženy nedosáhnou parity v počtu přesně 50 %? Není lepším řešením zajistit, aby volba žen byla společností stejně respektována? Menší důraz na prosazování rovnosti může paradoxně dokonce pomoci přivést více žen do přírodovědeckých oborů. Ukazuje se tak, že v zemích s větší genderovou rovností, jako je Finsko, Norsko nebo Švédsko, je podíl žen, které získávají tituly v technických oborech menší než v zemích, které jsou známé výraznou genderovou nerovností, jako je Albánie nebo Alžírsko. Osobně jsem přesvědčen, že rozdíly mezi muži a ženami, jejich komplementarita v nadání a zájmech, jsou spíše zdrojem síly než nedostatku, natož nerovnosti, kterou by bylo třeba za každou cenu léčit.

 

Falešné předpoklady wokismu a jeho příšerné politiky, prosazované nekontrolovatelnou, všudypřítomnou byrokracií DEI (diverzity, rovnosti a inkluze), vedly ke kultuře lhaní, podvodů, zbabělosti, strachu, nedůvěry, odrazování, oportunismu a průměrnosti. Její dopady na přírodovědecké a technické obory, pokud nebudou včas zastaveny, mohou být zničující. Osobně jsem optimistou, že toto šílenství lze zastavit, ale až poté, co si všichni plně uvědomíme jeho destruktivní potenciál.

 

Průměrný počet slepic: 4.8 (72 hlasů)

... ale je to dlouhé jak Lovosice. Někdy méně znamená více. Ale jak říkám Inžo, fakt jste uhodil hřebíček na hlavičku. Vidlák s (nejen)dnešním článkem také. Blbci vládnou světu a to nemůže skončit dobře. Když totiž blb něco dělá, vždy to pokazí. Proto Západ tak nenávidí Rusko. Protože se zdá, že tam je život stále ještě normální a Putin není blb! U nás (třeba zrovna tady na tomto blogu) i jinde ve světě je spousta normálních lidí, ale je jich bohužel menšina. Je mi smutno, že jsem se dožil této demokracie. Zaplaťpánbůh, že jsem alespoň čtyřicet let prožil v totalitě. Z dnešního hlediska to pro mě byla Belle Époque. 

Poznámka: stále víc a víc si myslím, že demokracie je stejně fiktivní pojem, jako komunismus. Ani jedno zatím nikdy a nikde neexistovalo. Nikdy za posledních 10 000 let! Není to zvláštní?

 

Průměrný počet slepic: 4.9 (47 hlasů)

Myslíte, že někdo bude vzpomínat na dnešní časy tak, jako mnozí z nás vzpomínají na ještě ten "normální život"? Leda tak prodavačka mobilů Pekarová, která dnes za tu svoji výstavní blbost inkasuje statisíce... 

Průměrný počet slepic: 4.6 (32 hlasů)
Trvalý odkaz

To celé by se dalo popsat jako pomalé vaření žab v jednom hrnci, kdy se ty žáby vzájemně přesvědčují, že voda je vlastně stále příjemně teplá.

Ti, kdo ty žáby vaří - zbrojaři, bankéři a (to se zase oživí)  farmaceuti, pochopitelně se svými  akcionáři, kteří na současném nepravděpodobné situaci bohatě vydělávají, ty duševně nevyvinuté žáby nijak neinformují, o co jde. Na druhé straně jsou jiní hráči. Gosudar Putin, bez kterého povelu nespustí ani jeden projekt či fabriku a nezorganizují ani jedno shromáždění a Císař Si Ťin-pching, který má podobnou charakteristiku pomalu, ale neodvratně přesvědčují zvířátka v lese, že pro ně bude vhodnější se přidružit k nim do BRICS+. Že Strýčka Sama, který je po dlouhá desetiletí okrádal mohou vyměnit za medvěda a draka, kteří ho ochrání a výpalné nebude až tak vysoké. Už se přidalo hodně zvířátek, menších i větších. Teď je sice trochu problém mezi muslimskými vlky a židovskými ovcemi (nebo naopak) protože tohle by mohlo situaci zkomplikovat - vlci i ovce jsou rozptýlení  po celém světě  a muslimů je víc. Židé zase drží ve svých rukou daleko větší finanční moc.

Pro pochopení situace ve světě tohle podobenství myslím docela stačí. Nastává čas změny, překývnutí kyvadla na druhou stranu Doufejme, že nikoho nenapadne zapálit les. Nebylo by kde žít. Větší krabičku sirek má medvěd a netají se s tím. 

Průměrný počet slepic: 4.7 (86 hlasů)

Je pochopitelné, že časem se medvěd a drak dostanou do sporu, kdo z nich má právo na větší kus lesa. Ale zatím drží spolu, protože je to pro oba potřebné.

Průměrný počet slepic: 4.5 (45 hlasů)

protože drak je stejný jako Pax Americana, zotročující ty ostatní. Medvěd se snaží přinést ruský svět-svobodu všem národům a právo na jejich sebeurčení. Drak naštěstí nemá dost zdrojů a je na medvědovi závislý, takže je nucen přibrzdit. A v tom vidím spásu pro celý svět.

Průměrný počet slepic: 4.6 (18 hlasů)

Že nás jako ty žáby vaří, víme. Ale kdo jsou ti, kteří nás nejen "uklidňují", ale hlídají žáby, které se pokoušejí kvákat a odmítat jejich tzv. léčbu v kotli?

Jsou v kotli s námi nebo jenom tam, kde není voda tak horká? 

Jsou mimo ten kotel a šťouchají nás, kteří se snaží vyskočit, zpět do kotle? 

Proč se snaží přisypávat mezi nás katalyzátory tzv. uprchlíky? Kterých se už dnes bojí a neví, co s nimi počít? 

Je vůbec  ještě možné v naší české kotli-ně vyskočit a uhasit oheň pod kotlem navzdory žábám, které si pěkně lebedí u dna?

Polykejte tu vodu a nepouštějte bubliny, hlásá vláda a její kohorta.

Ale já  nechci být uvařen!

Průměrný počet slepic: 4.9 (61 hlas)

Kdyby někdo dokázal správně prorokovat situaci, stal by se vládcem světa, nejen Kotlinky. Jenže myslím, že na to nestačí ani AI - příliš mnoho vstupů, příliš mnoho parametrů, která se rychle mění v čase. Hisbaláh třeba...

Průměrný počet slepic: 4.8 (21 hlas)
Trvalý odkaz

Vypráví nám bajky, balí se do vlajky a jsou zralí na svěrací kazajky.

Průměrný počet slepic: 5 (49 hlasů)

Ale Válek nesehnal léky. ;o/

Průměrný počet slepic: 5 (23 hlasů)

Lihu je dost!

Průměrný počet slepic: 4.7 (19 hlasů)

Jim ale to duševní pohnutí zůstane až do konce. ;o/

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)

Lihu je až moc.

Při mé první brigádě jsem za den nevydělal ani flašku rumu.

Na kolik flašek tvrdého chlastu si dnes vydělá nekvalifikovaná pracovní síla?

No to je paráda!

Znám lidi, co dají deset piv a flašku vodky. A to ještě není večer. Hospoda je drahá a tak pokračují doma. Zbude i cigára a na živobytí.

Ti se přece nemají důvod bouřit.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Putin má proti nám tři strašlivé zbraně: Fialu (bezbřehý prozápadní vlezdoprdelismus), Brusel (woke, politická megalománie a grýndýl) a Washington (woke, touha po dělení Ruska v rámci snahy mít americkou planetu a virtuální dolar). A díky nim mu západní Evropa nakonec padne k nohám, protože bude chcípat hlady a nebude mít šanci cokoliv vyrobit, natož pak zbraně. A staré zbraně mít nebude, protože ty skončily jako šrot na Ukrajině. Stačí mu šrotovat na stávajících pozicích a čekat, až tady všechno dojde a lidi začnou chcípat hlady. Pak pošle na západ pár náklaďáků se žrádlem a bude to tady všechno jeho.

Průměrný počet slepic: 4.9 (54 hlasů)
Trvalý odkaz

Tedy ne, že by to nebylo docela pravděpodobné. Jenom bych Fialu dal někam na 4. místo - už mimo bednu. Patří mu bramborová medaile.

Průměrný počet slepic: 4.9 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

Rusko si hlídá Zelenského jako oko, aby se mu nic nestalo. Pro Západ je mrtvý hrdina lepší než živý psychopat 6. listopadu 👉 @cz24news

RUSKO/UKRAJINA: Rusko si musí Vladimira Zelenského hlídat jako oko, protože nikdo neohrožuje vztahy Ukrajiny se Západem víc než on, zhodnotil redaktor a zakladatel projektu Watfor Sergej Poletajev.

S odkazem na nedávnou titulní stránku časopisu „Time“, kde je citován Zelenského výrok „Nikdo nevěří v naše vítězství víc než já. Nikdo“, Poletajev poukazuje na zajímavý fakt, že slovo „nikdo“ je zdůrazněno více než ostatní titul – vědomě nebo nevědomě.

Článek „Time“ popisuje, jak Zelenskij, který se považuje za zachránce lidstva, ztrácí kontakt s realitou: Byl to on, kdo požadoval, aby byl Bachmut za každou cenu udržen, a zničil tam rezervy určené pro letní protiofenzívu.

Je to on, kdo nadále volá po ofenzivě na jihu a nesmyslnými útoky opět ničí vlastní obyvatele a cennou západní techniku, čímž zesiluje svůj konflikt s vojenským vedením. Je to on, kdo požaduje ofenzivu na Gorlovku, a pokud je prezidentem, nikdo si na Ukrajině netroufá zmínit jednání s Ruskem, jejichž nutnost je stále zjevnější. A to vše na pozadí obrovské úrovně krádeže zbraní.

Americké elity si uvědomily, že dokud bude na Ukrajině u moci Zelenskij, bude podpora Západu buď zničena pro ambice jednoho muže, nebo prostě vydrancována – obojí ve prospěch Ruska, říká Poletajev.

Washington potřebuje nahradit zhrzeného Napoleona, který chce bojovat, někým ovladatelnějším – otázka je jak. Nejlépe v dobrém slova smyslu, zorganizováním prezidentských voleb v řádném termínu na jaře příštího roku a některá hnutí v tomto směru již začala.

Politická scéna ožila, znovu se objevili včerejší hrdinové jako Petro Porošenko a Julia Tymošenková, dokonce i bývalý Zelenského poradce Alexej Arestovič, který před rokem nadšeně hovořil o blížícím se vítězství Ukrajiny, chytře změnil strany a začal odhalovat pravdu o katastrofě pod vedením svého starého šéfa.

Zelenskij je samozřejmě proti. A volbám není nakloněno ani veřejné mínění. I když je veřejné mínění podle starého dobrého zvyku západních demokracií ignorováno, Zelenskij je stále populárnější než všichni ostatní kandidáti dohromady. Udělá to, říká Poletajev, po dvou letech vojenské propagandy a mediální temnoty, v níž je ukrajinská společnost. Zelenskij navíc úspěšně zničil opozici v zemi.

To vše znamená, že USA nebudou moci rychle najít náhradu za Zelenského. Paradoxně od začátku konfliktu byla veškerá kontrola předána člověku, kterého nelze ovládat. Washington tak má dvě možnosti: přesvědčit Zelenského, aby se pokojně vzdal svého křesla vyvolenému z USA, nebo ho zabít.

Mrtvý hrdina je přece lepší než živý psychopat, konstatuje Poletajev.

To vše je ve prospěch Ruska, uzavírá. Čím déle bude Zelenskij u moci, tím déle bude Ukrajina bojovat a tím blíže bude její kolaps.

Zpracoval: První Zprávy

Průměrný počet slepic: 4.9 (21 hlas)

stejně vedou anglosasští "poradci", na jejichž hlavy taky padají neúspěchy. Tak se zbaví  Zeleného komedianta, všechen zmar hodí na něj a Zalužného.

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Náctiletí k volbám, i těm korespondenčním. Opozice ve varu

6. listopadu 2023👉 @cz24news

ČESKO: Vládní poslanci chtějí znovu řešit zavedení korespondenční volby, která by podle nich měla usnadnit hlasování lidem v zahraničí. Opozice je ve varu a řada odborníků před tímto krokem varuje.

Sněmovna, která prosadila pevný termín pro konání krajských, senátních a obecních voleb, teď přichází s dalším nápadem. Kromě zavedení korespondenční volby přišla část vládních poslanců s nápadem, že by se vybraného hlasování mohli účastnit i nezletilí.

Komunální volby určují, kdo bude čtyři roky řídit obec. Tito politici jsou lidem nejblíže, a i proto by podle hnutí STAN měli mít možnost vybírat už šestnáctiletí voliči.

Přeci jen dnešní mladá generace na rozdíl od té předchozí dokáže jinak pracovat s informacemi, a prostě měli bychom jim dát šanci,“ prohlásil Lukáš Vlček z hnutí STAN.

A zvýšit by se podle hnutí mohla i volební účast. Vloni k urnám přišlo přes 46 procent voličů. Koaliční politici se debatě nebrání, ale připomínají, že prioritou je zavedení korespondenční volby pro lidi v zahraničí. Návrh už měsíce leží ve sněmovně.

Předseda poslanců TOP 09 Jan Jakob pevně věří, že se k němu poslanci dostanou zkraje příštího roku a že jsou připraveni pro korespondenční volbu trávit ve sněmovně i noc.

„Naše úřady nemohou být všude, diplomaté nemohou být všude, některé země jsou opravdu velké a je dobře, že máme volební místnosti při zastupitelských úřadech, ale občanů v zahraničí žije daleko víc,“ uvedl pirátský ministr zahraničí Jan Lipavský.

Proti jakékoli úpravě věkové hranice i zavedení korespondenčního hlasování se ostře vymezuje opozice.

„Existují i jiné možnosti než korespondenční volba, u které je riziko, že by mohla destabilizovat náš řekněme robustní, kvalitní volební systém,“ míní předseda sněmovního ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO).

„Korespondenční volba je v Česku protiústavní, protože v Ústavě je napsáno, že volby jsou tajné a korespondenční volba nemůže být tajná, a musí být kontrolovatelná,“ zmínil např. předseda poslanců SPD Radim Fiala. V řadě světových zemí dokáží tajnou korespondenční volbu zorganizovat.

„Pětikoalice chce prosadit korespondenční volby. Ústava, ale říká, že volby jsou tajné. Co tedy chce, vlastně prosadit Fialova pětikoalice?!“ ptal se na svém facebooku poslanec SPD Jaroslav Foldyna.

Pochybnosti ohledně zavedení korespondenční volby vyjádřil dříve i někdejší vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Václava Klause a v současné době výkonný ředitel Institutu Václava Klause Jiří Weigl.

„Korespondenční volba je hit progresivistické levice, který v poslední době velmi pochybným a kontroverzním způsobem rozhodl volby v některých západních zemích – konkrétně prezidentské volby v Rakousku a v USA. Tento způsob hlasování byl v těchto zemích prosazen jako významem údajně okrajová pomoc občanům, kteří se z nejrůznějších důvodů (nemoc, pobyt v zahraničí atd.) nemohou voleb zúčastnit osobně.

Náhle, z nejrůznějších vysvětlitelných či nevysvětlitelných důvodů se v některých případech korespondenční hlasy stávají rozhodující formou hlasování s určujícím vlivem na volební výsledek. V případě Rakouska a USA to bylo právě korespondenční hlasování, které zcela otočilo volební výsledek dosažený v prezenčních volbách.

Tyto zkušenosti, které vyvolávaly pochybnosti o regulérnosti voleb a rozdělily společnost, potvrzují, že nejen samotné obavy z možné manipulace hlasování, ale vůbec celkové znejistění veřejnosti ohledně legitimity volebních výsledků jako takových, by měly vést k maximální opatrnosti vůči návrhům na zavedení korespondenčního hlasování. Opuštění dvou základních principů demokratických voleb – tajnosti a přímosti hlasování, které korespondenční volba přináší, je ohromným rizikem,“ napsal v Newsletteru IVK Jiří Weigl.

Průměrný počet slepic: 4.6 (15 hlasů)

mají právo volit !!!!

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

...a pro zábavu, kterým z vás, kteří toto čtou, by nevadilo se znovu narodit dejme tomu v roce 1948 a opět si prožít stejný život? Kdo by si to chtěl prožít znovu, se vším dobrým i zlým, dejte prosím pět slepic. Vy, kteří by tu dobu nechtěli prožít znovu "ani za boha" a raději by se narodili třeba v roce 2010, prosím dejte jednu slepici. Jsem zvědavý jaké bude skóre :)

Průměrný počet slepic: 4.6 (55 hlasů)

nic moc zlého nezažil

Průměrný počet slepic: 4.3 (24 hlasů)
Trvalý odkaz

PRO TY, KTEŘÍ POCHYBOVALI, ŽE EU JE PROJEKT NACISTŮ: V OSN byla opět předložena rezoluce odsuzující glorifikaci nacismu, všechny státy EU hlasovaly proti

6. listopadu 2023 👉 @cz24news

Tato rezoluce je předkládána pravidelně, většinou 1x ročně. Již před rokem hlasoval kolektivní Západ proti této rezoluci, čímž dal najevo, že s glorifikací a propagací nacismu souhlasí.

Do roku 2021 hlasovaly tradičně proti pouze USA a Ukrajina, zatímco země EU se většinou zdržely.

Název rezoluce, ke které se v pátek 3. listopadu hlasovalo, zní následovně:

Boj proti glorifikaci nacismu, neonacismu a dalším praktikám, které přispívají k podněcování současných forem rasismu, rasové diskriminace, xenofobie a související nesnášenlivosti.“

Usnesení bylo přijato 112 hlasy pro, 50 proti a 14 se zdrželo hlasování

----------------------------------------------------------------

(Stačilo si zadat titulek)  https://cz24.news/…ti/

 

Průměrný počet slepic: 4.9 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Nebo nějaký omyl.

Průměrný počet slepic: 2.2 (5 hlasů)

1. Tuto rezoluci (nejen letos) iniciovali Rusové, aby nasvětlili jedno odůvodnění spuštění a vedení speciální operace

2. "Jsme samozřejmě všemi deseti pro obsah rezoluce, ale musíme hlasovat proti jejímu zneužití" - pobavte se "logikou" protistrany: USA & EU

3. Kupodivu rozumný postoj zaujala zástupkyně Israele: "Vzhledem k historické zkušenosti musíme hlasovat pro, ale odsuzujeme snahu o zneužití"

Kdo vládnete agličtinou, je to poučná zábava: https://media.un.org/en/asset/k1r/k1rj26appj - od 58:40
Third Committee Approves 10 Draft Resolutions, Including Texts on Glorification of Nazism and Other Heinous Practices

uno res

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Dusík 2000: Výbušný dokument o vyvlastňování zemědělců nejen v Holandsku (video)

před 29 min. Zpravodajství Necenzurovaná pravda 70

Jak již asi před rokem rozhodla holandská vláda, bude postupně vyvlastněna zhruba polovina zemědělských podniků v zemi.

Tisíce farmářů již dostaly vyrozumění o výkupu jejich farem.

V podstatě jde o akt, který je sice prezentován jako dobrovolný, nicméně zemědělcům je vyhrožováno tím, že v případě, že neprodají hned, později za své mnohdy po mnoho generací držené farmy nedostanou téměř nic.

Nakonec je totiž budou nuceni opustit, aby byly splněny cíle Agendy 2030.

Jejich farmy často přežily dvě světové války, různé krize, ale fašistickou EU, od které tato nařízení pochází, již nepřežijí.

Zákon byl schválen europarlamentem i pro ostatní země EU, je tedy jen otázka relativně krátkého času, než dojde i na ostatní zemědělce napříč EU.

Vyvlastňování s sebou nese bezpočet tragických osudů lidí, kteří byli vyhnáni ze své mnohdy po staletí vlastněné půdy, několik farmářů již v důsledku toho spáchalo sebevraždu.

Vyvlastněné zemědělské areály se často mění na migrační centra pro ty, kdo mají původní obyvatelstvo vyměnit.

A nezapomeňte, že základem všeho je politika Green dealu a lež o člověkem způsobené nadprodukci uhlíku a dusíku, která vede ke změně klimatu.

Ve skutečnosti však nejde o nic jiného než depopulační politiku….

Film je s českým dabingem:

https://www.kla.tv/_files/video.kla.tv/2023/11/27376/ZemACYAIw283ADsDACYAIw283ADsLc_480p.webm

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Stále jen slova.  Svět je čím dál tím zralejší pro restart. Slova se už zcela rozpojila s realitou.   

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)