O symbolu a podstatě

Autor
Štítky

Vzpoměl jsem si na Špidlu. Jeden psycholog nazval takovéhle vývody dost mlhavé. Psal o těch svých.

Nelze s tím než souhlasit. Dojmy nejsou pevná věda a takovéhle souvislosti budou vágní ještě dost dlouho.

Jenže my jsme bytosti prvních dojmů.

Do státních znaků se dávají věci podle určitých pravidel. Dravá zvířata - orli a lvi.

Znaky se ničí či vztyčují jako první. Válka byla definitivně prohraná vztyčením rudé vlajky na Reichstagu. Američani si udělali velkou sochu vztyčování vlajky na Okinave nebo kde to bylo a jen bylo po revoluci, strhávali se rudé hvězdy. Jen bylo po válce strhávaly se hákové kříže.

Místo tisíce lidí říkajících "nemáme vás rádi" se spálí vaše vlajka a pár pošahanců kolem toho hopsá, řve a podupává. Hned to chápete.

Ve firmách se věnuje obrovká starost o detajl firemnímu logu. Když si Renault změnil firemní píču z čárové na prostorovou, tak tim chtěl dát něco najevo, nástup nové doby, větší péči každému detajlu, vystoupení do prostoru. Další automobilky mají v logách často kruhy a hvězdy. Nikdo nechce mít v logu něco směšného či slabého. Jsou tam bejci před útokem, koně ve skoku, zbraně.

Filmové společnosti tam mají planetu, řvoucího lva, jakousi antickou stavbu, šťít.

Vlajky do jisté míry připomínají státy. Britská je jak z trámoví a Gambijská vypadá jak nudle řeky mezi dvěma břehy - Gambie je úzká nudle uprostřed Senegalu, podle řeky. Souvisí to spolu? Kdo ví. Vlajka USA vypadá jak zeď s oknem, za kterou vidíte hvězdy a Liberijská je její klon, protože Libérie je země založená pro osvobozené otroky z USA. Proto ta podoba a jedna hvězda.

Vlajka Konfederace je skoro stejná jako vlajka těch separatistických kousků Novoruska. Nevedli si dobře ani jeden. Státy stabilní mají často vlaky bílo-modro-červené a tři jednoduché pruhy jsou taky často stabilních zemí. Sázka na jistotu.

Je to náhoda? Kdo ví. Ale myslíte si, že byste mohli říct, že to je jedno a navrhnout na vlajku, právě vytvořeného státu, hovno uprostřed zvratků? Asi byste si netroufli. Když brněňské umělkyně tahaly vlajku z píči, ony i všichni ostatní věděly dobře, že chtěj urazit a ponížit a zbytek jsou jen kecy.

Jak to máme s jménama? No, málokdo by se chtěl asi jmenovat Konečník, Šoustal, Píča a podobně. Že na vás vaše jméno nemá vliv? Ale jděte. Každej přišel na svět jako dítě a každé dítě bádá nad významem svého jména a dětskou myslí z toho něco vyvozuje. Myslíte, že se to určitě zcela vymazalo? Jo, někdo se přes to určitě přenesl, ale většinou vám tam něco zůstalo. Spolužáci vám rádi připoměli, co je napsáno ve vašem jménu. Číst si seznamy jmen, vždy se něčemu zvedela zasmějete jako ve škole i když jste dospělý.

Jeden pan Holka si kvůli posměškům změnil jméno na Hůlka a kdejaká pinďička ukazuje svoji světovost nepřechylováním a je okatě Smetana, aby všichni viděli. Machyrci si za socíku (při)dávali aspoň neformálně anglické verze křestních jmen. Anglická jména českých hudebních skupin byla v šedesátých letech běžná, obráceně se to nedělo.

Jména si vaši předkové měnili z českých na německá a obráceně, aby ukázali kam patří. V cizině se někdy češi snaží zapadnout změnou jména, to samé dělali židi, když dávali dětem místní křestní jména a i část arabů dávala sice arabská, ale evropsky znějící křestní jména. Další zase just pojmenovávají své děti Mohamed, aby ukázali, že zapadat nehodlaj a jejich syn je navždy prorokův. Kadáfí pojmenoval jednoho svého syna Meč Islámu a celebrity se předhánějí, které dají svým dětem podivnejší jména, takže jména dětí celebrit jsou mezi jmény něco jako přehlídkové modely módních návrhářů mezi konfekcí.

Rodiče vám dávají křestní jména s nějakým úmyslem. Po tátovi, mámě, babičce, postavy s filmu či knížky, po umělci,který je oslovil, tajné/první lásce, po dobrém osudu, co byste dítěti rádi nadělili. Myslíte, že to nepočítá?

Římani si někdy děti pojmenovávali číslovkama Primus, Tercius, Quintus, Sixtus, Septimus, Oktaviánus a určitě i mezi. To tam musela být personalizovaná starost o dítě.

S rodovými jmény to je podobné. Jen vašeho prapra většinou pojmenovávalo okolí. Podle práce, místa, variantou křestního, podle vzhledu, či charakterové vlastnosti.

Když chtěl Zeman vyjádřit k Pehemu svrchované pohrdání nazval ho "Nějaké Pche".

Všichni znáte Ano šéfe. Všimli jste si, co tam dělává mimo vaření. Přijde rozhlídne se a řekne jim první dojmy. Jsi tam za tím pultem zarovnanej, stoly máte přeplněný, tohle tu vypadá jak za socíku, jídelní lístek se blbě čte, lidi tomu nerozuměj, nejde sem světlo, venku nemáte zametený vajgly. - To vaření je podstata, ale s blbejma prvníma dojmama se k tomu ani nemusíte dopracovat. Jsou to detajlíky, ale důležité, aby lidi vešli dovnitř.

Ono to je se symbolama vlastně tak trochu čarování. Totiž dělání čar, aby se změnila symbolizovaná skutečnost. Ano já vím, čáry neexistujou, ale nepůjdete si nakreslit obrázek vašich blízkých, pak ho vystřihnout a pověsit na niti za krk z lustru. Jen to číst, vám asi přišlo jako hodně divnej nápad a manželce byste to nikdo taky asi nevysvětlil. Tak moc na ty čáry a skryté souvislosti sami nikdo nevěříme.

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

loutku třeskutě podobnou jednomu - ehm - pánovi, který se s námi soudil o pozemek (malý, ale důležitý kousek půdy, po němž vede cesta k baráku).
Nejdřív ho pověsila za krk, ovšem pozor - na drátu, pak do něj vrazila pár špendlíků, a nakonec ho zapálila. Nebo tak ňák to bylo.
Fešák shořel, zbyl jen ten drát.
Pána vyhodili z práce, ošklivě si natloukl nohu a soud prohrál.
To poslední má prý na svědomí červená zauzlovaná nit, kterou pustila po vodě. Prý co uzlík to přání.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Skoda, ze autor nepomeditoval i o ceskej vlajke. Kedysi (pred vznikom CSR) to bola cerveno biela, pruhovana. Teraz je tam i ten klin. Kvoli comu ma samostatne Cesko taku vlajku? (alebo preco, co symbolizuje ten klin?).

Zatím bez slepic

v roce 1918 kvůli Slovensku, páč jste prý užívali trikolóru, zatímco v Čechách a na Moravě se používala jen červená a bílá.
Správně jsme měli před 25 lety ten modrý klín vystřihnout a vlajku otočit, bylo by to tady jako v Nepálu.
A škarohlídi, ala Vidlák, Gerd a spol., keří furt enem neco krityzujů a kopajou do Tante a soudruha Špagetky - pardon - makaróna, by mohli řvát, že Klaus jim nechal ukrást i ty velehory.

Zatím bez slepic

Ten vyvoj do podoby s klinom v dobe CSR je jasny, ale moja otazka znela, PRECO samostatne Cesko ten klin ma, ked pred vznikom CSR malo bikoloru bielo-cervenu...☺.

Zatím bez slepic

Ani v tomto prehlace nie je uvedene, preco ma sucasne samostatne Cesko trojfarebnu vlajku s modrym klinom. To celkom odchodilo tisicrocnu tradiciu Ceskeho kralovstva? A kvoli comu, z akeho dovodu, z akych pohnutok...?☺

https://vlast.cz/vyvoj-ceske-vlajky/

Zatím bez slepic

In reply to by JAHA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nick JAHA je známý v mnoha českých blozích, které v minulosti snažil rozložit, zamořit a destabilizovat. Je to taková moucha masařka, bzučící a kakající na cokoli, co zavání češtinou. Jeho množící luďácké mušince jsou vždy horší než robotické reklamy na Viagru. Kálí všude, kde usedne. Patologický antičech. Nerobotický trol, otravující ovzduší od Aše po Humenné.

Zatím bez slepic

To je Vasa pravidelna, uz patologicka, odpoved na jednoduche otazky, na ktore neviete, alebo nechcete odpovedat.

P. S. Preco sa tu predstavujete ako anonym? Pouzite niektory z Vasich za roky doteraz pouzivanych xyz nickov☺.

Zatím bez slepic

In reply to by JAHA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Hmm, otázka nezní jak ji podsouváš, kdy apriori tlačíš ve stylu "vzdali jste se hitorie apod.", kde hned dehonestuješ druhou stranu.

Otázka je proč bychom to neudělali, kdž nám to prošlo? Že se pak objevují nějací slováci, kterým se najednou zdá, že jsme vás zase okradli, proč by nás podobní lidé měli zajímat? Vaše vláda v době kdy mohla ani necekla, takže podobné otázky proč, nač a jak je v hodné k pivu do hospody, ale jinak má význam NULA...

P.S. Už jenom logicky, ČR je stou vlajkou spojena od roku vytvoření, tedy kolik 100let? Takže kecy o zahození naší historie jsou sami o sobě blbost... Takže logika v otázce kulhá na obě nohy, jako celý smysl otázky...

Zatím bez slepic

In reply to by JAHA (neověřeno)

Trvalý odkaz

A nedá mi to, sám jsi anonymy, tak kde bereš morální právo to vyčítat druhému? Takže dokud jsi sám anonym, tak nemáš žádné právo to vyčítat druhéme a když to přesto děláš, jsi horší, protože si přisvojuješ práva co druhému odmítáš přiznat...

Zatím bez slepic

Ad: ass

1. Otazka bola jednoduchá, odpoved je driblovanie
2. Neviem, ze by sme si boli potykali.
3. Tento anonym au chorobne (preto som napisal "patologicky") sleduje par rokov, kde a co napisem a nech napisem hocico, jeho reakcia je taka, ako vidiet vyssie.
4. Kto sa pohybuje na roznych forach, ktore postupne vznikli po znechuteni citatelov zo smerovania cenzury na Aktualne.cz, tak viac ako 10 rokov vie, ako sa volam, lebo som kedysi casto (teraz menej) tam prispieval, samozrejme, pod svojim menom.
5. Poucenie - asi je lepsie najprv si nieco overit, nebyt predpojaty, slusne oslovovat neznameho a potom sa ozyvat.

Zatím bez slepic

In reply to by JAHA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Otázka jednoduchá, ale když jednoduchou dostaneš ty, tak nezvládáš odpovědět...

Tak se tě ptám, já mluvil kde bereš práno nějakému anonymovy vyčítat, že je anonym, když ty sám děláš to samé, kecy o něčem jiném co sem zatahuješ jsou super, ale protože nesouvisí s tíém co jsem napsal, tak nejsou určeny mě, ale asi mají "ukázat že jsi odpovědě", ale pouze fiktivně...

Zatím bez slepic

In reply to by JAHA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Byl jeden pan a tomu rozbijeli hubu v kazde hospode kam prisel.

Nikdy neprisel ani na to, proc, ani na to, proc se to ostatním nedeje.

Zatím bez slepic

In reply to by JAHA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Protože ČR se odvozuje více od I. československé republiky. Protože původní česká vlajka je totožná s polskou. Protože ten klín je výrazný rozlišovací znak (je to vůbec první klín použitý na vlajce) a činí tu vlajku jedinečnou na rozdíl od všech těch vlajek Ruska, států vzniklých na troskách Jugoslávie a konec konců i Slovenska, které všechny mají červený, modrý a bílý pruh nad sebou a běžnému pozorovateli se pletou.

Zatím bez slepic

In reply to by Bratr Čuník (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ad: Bratr Čuník

"Protože ČR se odvozuje více od I. československé republiky."

Ano, aj ja si myslim, ze je to jeden z tych podstatnych dovodov. Sice sa kazdy rad pri historickych debatach vracia do minulosti pred vznikom CSR, ale vnutorne je stotozneny s CSR, Masarykom a Benesom.

Zatím bez slepic

In reply to by JAHA (neověřeno)

Trvalý odkaz

??? Proč bych nemohl být hrdý na první republiku a stejně tak na starší histoii? To jako, že když použijeme vlajku (historicky vývojem), tak jako jsme rozpolceni? Fakt toto myslis vazne?

Já mám pocit, že každý tvůj příspěvek má za cílo pouze jedno vyprovokovat nějakou hádku a vždy se v odpovědi stavíš jako morální gigant a druhého sepsujes...

Zatím bez slepic

Na Vas nema zmysel viac reagovat. Takze, piste si, co chcete, svoj ciel nedosiahnete☺.

Zatím bez slepic

je, tak bych to popsal následovně.
ČSSR mělo ve světě jistou - dovolím si říci - ne úplně špatnou pozici. Dobré zbraně, strojírenské výrobky se skvělým poměrem cena/kvalita, pivo, schopnost dodávat velké investiční celky (elektrárny, cukrovary, atd.), takže se dá říct, že slovo CZECHOSLOVAKIA mělo v zahraniční nějakou pozitivní odezvu, zejména pak v tzv. třetím světě (rozvojové země).
No a v r. 92 (už předtím, že ano) přišel slovenský mečíř, že chce slovenský zocyjálizmuz odvozený od bankovního socializmu, což se zas nelíbilo Papá Tunelovi Klausovi, protože by zbylo málo na vykrádání původního státu pro jeho partu.
Takže jste si s Vladkem v Blavě vymysleli slovenské špecifiká a více méně beze slov jste jednoduše vystoupili z rozjetého vlaku. Jestli to bylo dobře nebo špatně, nebudeme rozebírat.
No a my čížci - vychcaní jak díra do sněhu - jsme přišli na to, že můžem vykrást i tu bývalou vlajku, kterou jste si vy - Slováci, vytřeli prdel a hodili ji přes řeku Moravu s tím, že to uděláte znova a líp.
Takže kdekoli jsem se zjevil s obrázkem modrého klínu v bíločerveném dvojpruhu, okamžitě jsem slyšel - a slýchám dodnes(!!!) - zaklínadlo ČEKOSLOVAK a můj morální kredit rázem poskočil o desítky procent vzhůru, zatímco vy máte hovno.
It was Your choice.
:-)
P.S. pamatuju si, že jistí Slováci byli pořádně nasejření právě kvůli té vlajce a vřískali, že bychom si ji měli okamžitě změnit, nicméně náš Tuneldědek jim odpověděl právě tak, jak jsem to napsal.

Zatím bez slepic

S tym sa da v podstate suhlasit. Akurat, ze tak, ako sme si to nevybrali my, nevybrali ste si to ani vy. Ze sa dal Meciar oblafnut, to je iste. Nemal na to, pustat sa do takych zlozitych veci, nemal na to ani politicky, ani ekonomicky, toboz vedomostne. Tak sme aj na to jeho spravanie doplatili. Klaus si ho vodil na haciku jak kaprika:-). Az cca 8 rokov tvrdeho pravicoveho utahovania opaskov za Dzurindu nastartovalo odrazenie sa od dna.

Zatím bez slepic

Dzurindy ponechám bez komentáře. Naštěstí nemám slovenský pas.

Zatím bez slepic

Dnes je slovensky pas vo svete rovnako vnimany ako cesky. Neviem o tom, ze by bol nejaky rozdiel. Asi ste tym chcel povedat nieco ine:-).

Zatím bez slepic

Už jste viděl polskou vlajku?
Bíločervená bikolóra je prostě obsazená, Poláci si ji zabrali poté, co ČSR přijala novou vlajku s klínem. Dva různé státy nemohou mít stejnou vlajku.
Asi by bylo možné i jiné řešení, ale bylo by těžkopádné a Ústava ČR zkrátka definovala toto. Protože je tato barevná kombinace obvyklá u slovanských národů, nechal bych to tak.
Proč vytvářet podivnost v podobě polské vlajky s nějakým odlišujícím prvkem, když vlajka Československa byla volná?
Ostatně, to Slovensko se odtrhlo od federace, ne naopak.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Po přečtení článku u mne okamžitě vyvstala myšlenka na téma symboly a teorie
Overtonových oken. Pro toho kdo nezná teorii Overtonových oken, jen stručně.
Overton byl americký sociolog, který formuloval politickou teorii změn představ
o problematice veřejného mínění. Tato teorie funguje naprosto spolehlivě a můžeme
ji sledovat v každodenním životě, který dnes žijeme. "Podle „Overtonova okna“ existuje pro každou myšlenku nebo společenský problém tzv. okno možností. V rámci něj lze nebo nelze o myšlence široce diskutovat, otevřeně ji podporovat, propagovat a snažit se ji ukotvit legislativně. Okno se posouvá ze stádia „nemyslitelného“, tzn. veřejné morálce úplně cizího a zcela zavrženého, do stádia „aktuální politiky“, tj. stává se široce přijímaným masovým vědomím ."
Pokusím se objasnit na příkladu státních symbolu. Mezi státní symboly nepatří funkce
prezidenta republiky. Nicméně prezident od doby T.G. Masaryka byl uznávanou osobnosti
a to přetrvalo i do dob socialismu i po něm. V minulém režimu byl dokonce trestný čin urážka
hlavy státu. Po revoluci bylo zrušeno, Nicméně bylo nemyslitelné a nepředstavitelné urážet
prezidenta ani jiné představitele státu. Postupně došlo k situaci, kdy byl Jiří Paroubek cíleně
dehonestován jak v hromadných sdělovacích prostředcích tak veřejně. Byl napaden na
veřejných shromážděních, bombardován vajíčky, Podvržená Kubiceho zpráva, která ovlivnila
výsledek voleb. Paroubek byl tehdy ve funkci předsedy vlády a jedné z nejvlivnějších stran.
Nic se nestalo. Orgány činné v trestním řízení nereagovaly. Dříve něco nemyslitelného bylo
akceptováno a Overtonovo okno se posunulo. Když prošla "vačkijada" bez trestu, tak proč ji
nezkusit proti prezidentovi. A hned proti čtyřem. Pod záštitou nejmenované mocnosti se nic
nestane. Házet vajíčka na představitele státu je přece normální. Nebo snad ví někdo o někom
kdo byl potrestán? Overtonovo okno se zase trochu posunulo. Když lze házet vejce na prezidenta,
tak proč nezaútočit na symboly státu. Jsou stanoveny dokonce ústavním zákonem.
Patří mezi ně : státní znak ( velký a malý),státní barvy-trikolora, státní vlajka, státní pečeť,
vlajka prezidenta republik (dříve prezidentská standarta), státní hymna. Tak se vyrazilo na
vlajku prezidenta. Kdysi nepochopitelné, ale dnes normální. Prezidentská standarta s nápisem
" PRAVDA VÍTĚZÍ" byla ukradena, stejně jako ta sametová " PRAVDA a LÁSKA " co měla
zvítězit proti lži a nenávisti. Borci " Z toho ven" nejen, že ukradli státní symbol, ale ukázali
skutečný stav naší bezpečnostní politiky. Demokracii v Afghánistánu bráníme i za cenu
lidských životu, ale hrad a sídlo prezidenta nedokážeme uhlídat. Nejhorší na tom je ovšem
fakt, že přichycení pachatele byli potrestáni jen symbolicky. Jak příznačné za krádež a
zničení státního symbolu jen symbolický trest. Když pominu, že šlo krádež státního symbolu,
což byměla být zvláště přitěžující okolnost, Tato vlajka má nominální hodnotu kolem plus minus
50000,Kč . Obyčejný člověk jde za katr za 5000.-Kč. Obyčejný člověk za svůj názor, který
vyjádřil v předvolební kampani tím, že přimaloval politikům na bilboardu tykadla dostal
půl roku na tvrdo. Tohle by mohlo stačit. Jenže ještě jsou další symboly. Třeba státní
hymna. Předsedovi olympijského výboru se zdálo, že naše hymna dostatečně nemotivuje
naše sportovce a tak nechal za 600 000,- Kč hymnu předělat. Mám kamaráda profesionálního
hudebníka, který hraje ve filharmonii. Ptal jsem se ho na názor. Profesionální a odborná
veřejnost to šmahem odsoudila. Zbyla otázka kdo zaplatí těch 600 tisíc a kdo si to u něho
objednal, proč je stále ve funkci, když je korupčník jak doložil na TV Barrandov p. Soukup.
Jistě jste zaregistrovali, že nějaká nezisková organizace na škole organizovala akci, kde
jedna ze soutěži bylo házení blatem na portrét prezidenta.Také jsme byli svědky, když
byli do demonstraci proti prezidentovi zaangažovány -náctileté děti. Přijde vám to normální?
Takhle se posouvají Overtonová okna. Co bylo dříve nemyslitelné, je dnes normální.
Odpovězte si každý sám proč se takhle děje. Jenže takhle podobně se útočí proti
základním hodnotám společnosti jako je rodina a další. Dříve nemyslitelné je dnes
tolerovávané. Později akceptováno a nezřídka legalizováno.

Zatím bez slepic

Všechno patřilo státu. Stát se také staral o člověka od jeho narození až do smrti. Byl to socialistický extrém a jen, co nastoupila k moci ODS a spol. dostal se ke slovu druhý extrém.
Stát je špatný hospodář, stát okrádá lidí formou daní o jejich peníze, stát se musí co nejrychleji rozkrást. Nu, a čím větší gauner, čím víc si ukořistil pro sebe, tím větší vzor, hodný obdivu. Slušné chování je pro smích, zlodějny jsou beztrestné. Odpovědnost se musí mít jedinec, stát je jen nutné zlo.
Přesto máme ve vězení víc lidí, než je v Eropě obvyklé, takže výsledek osvětové činnosti pravicových vlád je zoufalý. Morálka v zemi je tudíž zoufalá.
Navíc si politici těchto stran neuvědomují, že bez státu by neexistoval ani demokratický systém, tedy ani jejich pohodné a bezstarostné živobytí.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vyborny prispevok.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

je to mnohem větší čarování, než si myslíte. Dobrý symbol, to je energetické pole. Ve spirituální, mystické, ezoterické, nebo třeba kvantové rovině, nazvěme to jak chceme, má správný symbol na správném místě obrovskou moc.
Po symbolech se šlape právě proto, aby tato moc byla buď zlomena, nebo aby se dokonce změnila jejich polarita. Symboly jsou jedním z největších nebezpečí pro vládce současného světa. To je důvod, proč jsme svědky jejich ničení, nebo překrucování jejich významu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

!!!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Promiňte mi drobný úkrok stranou. Asi bych uměl navázat oslím můstkem, ale nebudu z nás dělat voly. Takže přiznávám - pohádka je možná trochu off topic.

Bylo nebylo jedno království. V tom království chovali krávy fialové i krávy hnědě strakaté. I rozhodl se jednou moudrý vůdce země otázat se svého lidu, jakou že barvu by měly mít jeho krávy! I přišlo hlasovat 5,75% exemplářů jeho lidu, z nichž celých 80% hlasovalo pro krávy fialové. I zděsil se král zjištění, jak silný je názor pro barvu krávy Milky a vydal dekret, jímž nařídil všem poddaným přetřít svá hovada dle této horské krásy.
"Králi," oponoval mu jeden z jeho rádců, "opravdu se podřídíme sebe i 495 000 000 svých poddaných vůli necelého procenta? Pouhých čtyř milionů? Opravdu má rozhodnovat o barvách našich dobytčat v celém impériu názor lidí odpovídajících Berlínu a Brnu?"
"Ano," odvětil král. Vždyť nač by mělo smysl se ptát, a poté mnevyhovět?
"Ale králi, byla to jen anketa, v provincii Böhmen und Mahren ovládal média rozvod Plekance a Vondráčkové, tam o žádné anketě organizované Říší nejspíš ani nevěděli!"
Ale král jen unaveně mávl rukou. Byl totiž přesvědčený demokrat a chápal, že demokracie není diktátem většiny. A že je třeba i jistého pekaře z té země chránit proti mase!

Uběhlo pár dní. A znovu přiběhl rádce: "Můj králi, 40% lidí v těch provinciích na východě nemá rádo tvoji vládu. A už vůbec se mu nezdají zážitkové výlety a pobytové exkurze pořádané pro muslimské obyvatelstvo! Vyslechneme je, nebo budeme riskovat nepokoje, střety s policií, touhu po odchodech z říše?"
"To by tak hrálo!" zvolal rozhněvaně král! "Jsou přeci ještě nevyzrálí! Jak jjen by mohli sami rozhodovat... třeba jaké krávy jsou jim třeba?

Ne, ten příběh vážně není o argumentaci Junckera, proč Evropská komise hodlá zrušit rušení letního času! Nakonec nejde o nic jiného, než o staré dobré "poručíme dešti", neb letní čas má hodinu do toho astronomického...

Jsem prostě dojatý tou péčí. I jak vážně se naslouchá takovým masám lidu! 4,6 milionu obyvatel! To je jen o málo méně, než součet aktivních voličů Miloše Zemana a Jiřího Drahoše! Z toho tři miliony hlasů přišlo z osmdesáti milionového Německa...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Trochu jsem to zamotal. Ten příběh není o LETNÍM ČASE a jeho střídání. Je o užitých argumentech a o číslech, která mají váhu.

Zatím bez slepic