OSVČ

Autor
Štítky

Chtěl bych tímto článkem přispět ke smíru mezi zaměstnanci a osobami samostatně výdělečně činnými, protože se mi před dvěma dny tak trochu poškorpili v diskusi. Kydy mají ve čtenářstvu celou řadu zaměstnanců i OSVČ a já bych byl rád, kdyby zůstávali i přes občasná nedorozumění přáteli. 

Nemohu a ni nebudu měnit názory svých čtenářů, ale mohu napsat můj vlastní názor a předhodit ho diskusi. 

Začal bych tím, že OSVČ nejsou jednolitá skupina. Je dost podstatný rozdíl mezi mým bratrem programátorem s živnosťákem, který má příjem hóóódně nadprůměrný a zároveň je líný se zabývat daněmi, máloco si dává do nákladů a tak je řádně zdaněn i odveden na zdravotním i sociálním a přispívá si na velmi pěkný důchod.  Neplatí si ale nemocenskou a za dovolenou nic nedostane, což je akorát to o co zaplatí na daních a odvodech méně než já jako zaměstnanec. 

Mezi OSVČ patří i hodně právníků i architektů, kteří se různě výhodně sdružují, zakládají různé skupiny a umějí v tom tak dobře chodit, že platí podobně malé daně jako nadnárodní korporace Jeffa Bezose.

Mezi OSVČ patří zedníci, kteří přes svojí firmu prohánějí řadu faktur s materiálem a jejich práce v tom tvoří tu menší část. 

Troufám si tvrdit, že placení daní mezi OSVČ je podobně rozdílné, jako jsou rozdílní oni sami. Hodně z nich platí na daních a všech odvodech podobné procento jako zaměstnanci se stejnými příjmy. Ale to hlavní podle mě spočívá v tom, že v naší republice jsou práce, které se zaměstnanecky dělat nedají, protože by je nikdo nezaplatil. 

Zkusili jste si někdy povolat řemeslníka vodaře na opravu kohoutku, který by byl zaměstnanec? Kolikpak byste mu museli dát na hodinu, abytse zaplatili jeho dovolenou, jeho daně a celou jeho firemní strukturu? Já podobné faktury podepisuju dnes a denně. Když si objednám živnostníka, zaplatím mu zhruba půlku než když si na stejnou práci vezmu větší firmu a udělá to její zaměstnanec. Stejné to mají zedníci i další podobné profese.

Pokud nechcete platit pět stováků na hodinu za relativně jednoduchou odbornou práci, tak se to buď musíte naučit sami a udělat si to ve svém volném čase, nebo si musíte vzít OSVČ, který to udělá za dvě stovky a může to za tyhle prachy udělat jen proto, že je nezdaní, strčí je to kapsy, ledacos z osobní spotřeby si dá do nákladů a v konečném důsledku si skoro nepřispívá na důchod a neplatí si nemocenskou. 

Všimněte si, že tohle žádná EET neřeší. Většina řemeslníků si to stejně nezavede, protože jedou fakturaci přes účet a s každým se kdykoliv domluvíte na zaplacení hotově bez jakéhokoliv dokladu. 

Někdy bych to mohl zkusit až k někomu půjdu na melouch - že bych si řekl o pět stovek na hodinu, protože já sám si za tu hoďku musím vydělat alespoň dvě stovky, musím si platit slušný důchod, chci mít nemocenské pojištění, musím řádně zaplatit účetní, aby mi to všechno sečetla a ona si chce také vydělat na slušný důchod, musím se na ten melouch dostat nějakým autem, musím mít kupu nářadí, stát mě obere na daních, zkrátka a dobře milý bařtipáne, který si neumíš opravit kohoutek, vysolíš pět stovek či víc.  

Myslím, že by si velmi rychle našel jiného. 

V Německu přijede OSVČ opravář, za půl hodiny je pryč, vysolíte 100 EUR a nikdo se nad tím nepozastavuje. Ano, při takových příjmech pak bude každý OSVČ odvádět do státní kasy moc pěkné daně a zbude mu na zdravotní i sociální. 

Koneckonců, pusťte se do stavby baráku a nechte si spočítat, kolik bude stát na klíč a kolik bude stát, když si postupně najmete různé OSVČ na jednotlivé stavební fáze. Konečný rozdíl bude ve statisících. A pokud si řeknete, že raději zaplatíte firmu aby její zaměstnanci mohli na dovolenou, dost často zjistíte, že oni si sami najímají různé OSVČ, aby si ten rozdíl strčil do kapsy majitel. 

Žijeme v zemi, kde nás za třicet let naučili, že zisk je svatý. Obzvlášť ten soukromý. Třicet let pracovali na tom, aby vznikla tahle dvojkolejnost. Aby se tu legálně (ale dost hnusně) dalo dělat levné práce, ze kterých jsou levné daně. Dneska už je to tak propojené a provázané, že do toho nikdo raději nevrtá, protože jakýkoliv pokus o srovnání příjmů i daní mezi zaměstnanci a OSVČ skončí ztrátou voličů. 

Ono je to vlastně výhodné pro všechny kromě důchodových účtů a nemocenského pojištění. Zaměstnanci se mohou sdružovat a zakládat odbory a vznášet společné požadavky. Pak jsou drazí a vyplatí se vlastně jen v průmyslu, protože tam se úspory realizují z velikosti a objemu výroby. Případně na úřadech, protože stát přemýšlí jinak.  Kdekoliv jinde, kde se jedná o individuální výrobu se vyplatí nechat OSVČ ať proti sobě soutěží v podsekávání ceny. Ti se těžko sdruží. Tedy ti obyčejní. Právníci  a podobní se sdružují velmi snadno, ale stát a důchodový účet z toho stejně nic nemá, protože se sdružují za účelem dalších optimalizací. 

Targus by nám řekl, že podobné je to určitě bude i mezi řidiči kamionů. Být tam OSVČ a podlejzat ceny díky daňovým optimalizacím, nulové dovolené a budoucího nízkého důchodu je asi jediný téměř legální způsob jak mezi opravdovými zloději uspět. 

A nejlepší je, když se dělníci v průmyslu a dělníci topenáři hašteří mezi sebou o tom, kdo odvede státu víc na daních, případně kdo je pro společnost užitečnější. Jen ať se hádají mezi sebou - nebudou mít čas přemýšlet, jestli ta chyba není někde jinde. Občas do toho někdo řízne, poštve jedny proti druhým a panstvo se raduje. Na jedné straně mají lidi na levnou práci, kteří na to jednou doplatí nízkým důchodem a rozdíl doplatí zaměstnanci z průmyslu a  OSVČ, kteří na to mají.

Nikdy to nezaplatí nikdo opravdu bohatý. Vždycky to nakonec zaplatíme my obyčejní pracující. A nikdo nechce platit topenáři a zedníkovi pět stovek na hodinu, aby si on mohl platit řádné daně a pojištění. 

Pokud budeme tedy tvrdit A - totiž že EET je správné a potřebné, pak řekněme i B - že je zapotřebí manuálně pracujícím OSVČ řádně platit stejné peníze jaké si vezme firma se zaměstnanci za stejnou práci.

Pokud bych se někdy stal OSVČ a šel se přiživovat zedničinou či polyfůzním svařováním vodovodních trubek, tak slibuji, že nebudu dělat problémy s EET, pokud mi nebudou nadávat, že beru 400 - 500 na hodinu. A pokud budu mít zakázky za tuto cenu, tak slibuju, že si za tyhle peníze budu platit zdravotní i nemocenské pojištění, budu si dělat rezervu na dovolenou, budu řádně platit daně a do nákladů si započítám skutečně jen to, co bude potřebné pro výkon povolání. 

Ale pokud budu mít šanci dostat jen 150 Kč na hodinu nebo trochu víc, tak udělám všechno pro to, abych ty peníze přinesl domů ženě a děckám a státu dal jen to na co dosáhne. Vždycky budu na delší straně páky a žádná EET ani jiná buzerace nebude nikdy lepší než moje kreativita v zatajování. Proč? Protože za fakturovaných 150,-  na hodinu se dost blbě žije. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (63 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Když ti nejbohatší vlastní čím dál víc majetku na světě a neplatí žádné daně v daňových rájích, klesají příjmy státu a ten pak bude muset omezit svou činnost i těm, kdo daně platí. Takový systém dojde jednou ke svému konci a dojde asi k tomu, že ty miliardy chudých půjdou proti těm asi 2500 bohatých. Ti bohatí zalezou do krytu. Pak už jen stačí zvenku zavařit vchod a zavalit jej zeminou.
Ostatně pokud by se ti nejbohatší zavřeli v krytu se svými konkubínami a ochrankou, šéf ochranky by toho bohatého starocha brzy nahradil.

Průměrný počet slepic: 4.5 (24 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href=https://fcialisj.com>cialis viagra combo pack

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

práce leží na cestě a nikdo ji nechce, tak ji beru a bohatě stačí k životu mému i okolí. Platím, co mám - podle zákona a pindy jiných jsou pindy neznalců, za což si mohou sami.

Průměrný počet slepic: 3.2 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

že jako OSVČ mohu poslat kohokoliv do prd..., a to tak, že čumí. Kdo si to zaslouží, zvláště na národním výboru.

Průměrný počet slepic: 3.2 (14 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

vás taky.
Třeba někteří doktoři.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by A (neověřeno)

Trvalý odkaz

ti mají posílání plátců daní do prdele v popisu práce.

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Beru, co se nabízí a platím co mám. Jinak to nebude fungovat.

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Jako OSVČ jsem na tom byl asi tak, jako popisovaný Master, ale v jiném oboru. Takže těžko mohu poučovat Targa/Targuse.
(Asi) podobně jako Master jsem měl účetní (a dobře jsem ji platil), ale na rozdíl od něj jsem se samozřejmě snažil vložit do nákladů co šlo (a co mi účetní "schválila"). I tak jsem si vydělal na (na české poměry) velmi slušný důchod - tak jsem asi moc nepodváděl.
Dvě věci u OSVČ, optimalizující daně, nechápu:
1. Zaměstnávat jinou osobu (kromě člena rodiny). To už by snad vždycky byla lepší forma s.r.o. Nebo ne?
2. Platit si nemocenské pojištění (nezaměňovat s povinným zdravotním a sociálním pojištěním). Jeho efektivita je tak ubohá, dávky tak malé, že pro zdravého OSVČ je výhodnější uzavřít komerční pojištění pro případ nemoci (nabízí kdejaká pojišťovna v různých variantách). Zjednodušeně řečeno - chřipku si odstonám za vlastní, ale rakovinu za pojistku.
O práci zedníků, topenářů, instalatérů či zedníků toho vím tak málo, že si ji netroufám nijak dál komentovat.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

účetního člověka pěšky, jako za vozem. Zaměstnanec je zaměstnanec, lhostejno, u koho dělá. Ať právnická, nebo fyzická osoba mu musí zaplatit vše, není rozdílu.
Právě kvůli nemocenskému pojištění jsem po cca 10 letech zrušil OSVČ a zaměstnal jsem se ve své firmě. Odvody jsou velmi zhruba dvojnásobné při stejné mzdě.
O stonání na komerční pojistku bych mohl z fleku napsat povídku, ale nebylo by to hezké čtení...
Opráci zedníků, topenářů, či instalatérů toho taky moc nevím, i když některé zedníky v poho strčím do kapsy ještě i dnes. Co ovšem vím bezpečně, že vůbec nejsou malé rabaty, které dostávají na zakoupené zboží. V autoopravárenství je to zcela běžně okolo 50% ceny měněného dílu. Takže těch Vidlákovo 150 kaček není zas tak úplně pravda.

Ještě k Vidlákovo představě, že bychom všichni ihned a do tří vteřin zkrachovali, kdyby byly OSVČ zdaněny stejně, jako zaměstnanci.
Neberu v úvahu daně z příjmu, pouze odvody.
Ze stovky čistého odvádí zaměstnavatel zaměstnanci na jeho účty asi 40 Kč, kdežto OSVČ platí asi 20 Kč. Rozdíl je cca 20 % účtované ceny...
... nemyslím si, že by taková částka někoho položila. Stavební práce např. na novém rodinném domku jsou Ojroparlamentem prodraženy mnohem více...

Průměrný počet slepic: 4.1 (10 hlasů)

Jo, tuhle nám jeden místní instalatér / toúpenář v záchvatu upřímnosti, jíž posléze litoval, vyprávěl, proč je tak hodnej a všechno zajistí sám a proč se tváří tak kysele, když na něj čeká už materiál připravenej a chce se jenom práce. A proč je tak hodnej a zbaví nás starosti "kam se starým radiátorem, babka mi dá ještě od cesty, že nemusí mít starost" a proč protahuje lícní svalstvo, když se mu řekne: "Děkuji, neodvážejte ho."
A jiný se jindy chlubil, s paží hrdě namířenou do skladu na svém velkodvoře - "jenom ve staré mědi (mosazi? teď vážně nevím) tam mám přes sedmdesát tisíc..." Nasbíráno z toho, co si po práci vždy vzal s sebou. Zadělat po sobě ale díru ve zdi, to ne...

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

instalatéry tak, že mají k sobě spřažené zedníky, kteří po nich dají do pořádku zdivo a obklady. Pochopitelně kasuje jenom instalatér a zedníka vyplácí sám.
Zákazníkovi odpadá hledání dalšího řemeslníka.

Tohle funguje zejména na rekonstrukcích koupelen, hajzlíků, potažmo kompletních vyzdívkách soc prc bytových jader z plastů.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Vlastně vytvořili takové neoviciální družstvo řemeslníků? ;) Vlastně je to i rozumné, hlavně u těch větších prací. Zkoordinovat různé řemeslníky je někdy to vůbec nejsložitější. A svým způsobem je i naděje, že si vlastně budou navzájem garantovat určitou kvalitu práce. U těch větších akcí je to určitě dobře.
Já měl tou poznámkou na mysli spíš drobnost jako zasádrovat díru po starém držáku topení (ideálně dřív, než před něj nasadím to topení nové) a zamést po sobě hromádky zdiva pod tím. On se ten jeho úklid po sobě omezil většinou právě na ten litinovej radiátor ;) (Jako - pro mne za mne ať si ho odnese. Já jsem rád, že nemusím řešit jeho odvoz, likvidaci a tak, díru si ve zdi také ještě zasádruju. Tak levej aby ne, zatím snad ještě nejsem.
Já jenom, že mne rozmazlil můj elektrikář. ;) Je sice dražší, je fakt problém se mu probojovat do kalendáře, ale má tři ctnosti. Dokladuje, skoro po něm nepoznáš, že se v bytě něco dělo a hledá cestu jak problém řešit, přičemž nesmysl odporující bezpečnosti a normám ti prostě neudělá, i kdybys na tom stokrát trval. Prostě má rád dobře odvedenou práci. Ale to taky musí mít člověk v sobě.

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)

Neoviciální - kde jsem to slovo viděl? Že by na zdi v Pompejích? Nebo v materiálu z kongresu onkologů? No, pak mi to došlo ;-).
K věci - před lety jsme si nechali předělat panelákovou koupelnu a proběhlo to ještě dokonaleji. Hlavní šéf vyřídil papíry, zajistil koordinaci a samozřejmě nás zkasíroval. Na každou práci měl domluvené řemeslníky, rozplánoval to jako vojenskou operaci a také to tak proběhlo. Už si nepamatuji detaily, ale celé to trvalo 12 dnů, přičemž jsme dopředu věděli, co se bude který den dít. Dělali přes den, voda a záchod fungovaly každý den. Vykoupat jsme se chodili do práce, což vzbudilo veselí u kolegů, když to odhalili. Každý prý má nějakou úchylku, někdo si domů pořídí sadomaso pomůcky, jiní zajdou do swingers klubu, no a nám prý to nejlépe vyhovuje na pracovišti :-).
Jo - původně jsem to chtěl dělat svépomocí, ale manželka mi to zatrhla, a dobře udělala.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Vy neznáte viciály? Viciálové byla zvláštní kasta z předního východu. Nezaměňovat s glaciály. Glaciálové byli ze Švédska, též se jim říkalo Vikingové, Finové jim říkali Ruosti. Ale zpět k Vaciálům - původně šlo o kastu - vy byste je možná dnes označil za "Vířivé derviše osmého dne očekávající příchod Asfaltového Pána a dvaceti sedmi holoubat", ale to je poměrně rozšířený a trochu trapný omyl. Jde právě o to, že Viciálové považovali za největší hřích shromažďovat materiální bohatství. Za největší milosrdenství pak - cituji z jejich svitků - "rozboření stávajícího obydlí a přetvoření je v cokoliv, co nepřipomíná cokoliv, čím to bylo před tím." Proto zásadně daně neplatili a lidem pomáhali od peněz. Snažili se tak snížit hříšnost státu a přebírali na sebe hřích lidí. V sedmdesátých letech pak vznikla zvláštní škola, která na tohle učení navázala. Proto si říkajé Neoviciálové, teady něco jako "Noví Viciálové". Hlavní myšlenkou neoviciálů je, že se zřekli, opět cituji, "vnější zbožnosti", aby mohli lépe proniknout mezi lid. Prostě abyste je nepoznali. Odmítají také jakýkoliv jiný způsob obživy, než důsledným dodržováním viciálních zásad. Ale statisticky, když uvidíte na ulici chlapa v montírkách a s brašnou na nářadí, je velká nadějě, že jde o viciála při cestě na obřad.
Sdružování neoviciálů do větších společenstvích bylo zatím neobvyklé, ale zjevně se děje. Na to, že mezi nimi byla docela řevnivost o to, kdo stojí v hiearchii výš, jestli "točiči klíčem", nebo "hladiči zdí" či "zjizvovači země". To že je vidíte po hromadě je důkaz, že svět míří z tlustejch do tenkýho.

A ano, přiznávám, že jsem si to musel vygooglit: http://neovicial.com Máte štěstí, že vám to dopadlo tak dobře! Buď to byli začátečníci, nebo jste ještě nepřišel na to, jakou kulišárnu vám v tom jádře přichystali! ;)

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

Vysvětlivka: Montírky je posvátné obřadní roucho neoviciálů.

Průměrný počet slepic: 2.5 (2 hlasů)

A "hiearchií" se míní speciální vztah horizontálnosti, v podstatě se řeší, kdo je rovnější rovným. Být "výš hierární" je něco jako nadrovnost. A Nadějě je něco jako "být nadán uzřením". Co to pro ně znamená reálně se mě neptejte. Jak jsem koupil, tak prodávám.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Dělali jsme přístavbu k domku, 7 x 8 , na betonovým. základě. Ochotná firma nabídla práci za A Kč. A to bylo dost. Tak jsem se poptával a kamarád mi řekl, pošlu ti Láďu , tomu přidává Míša, je sice drahý, ale spolehlivý. To se ti vyplatí. A ono jo, kde měly být překlady nad dveřmi, tam to vyklenul z cihel z bouračky, využil každého použitelného materiálu , práce I.A dlažby, obklady, strop a fasády Je to sice 20 let, ale barák perfekt. Platil jsem na ruku., pochopitelně, takže jsme okradli stát. Podle oficiálního výkladu. Tak jsem asi ušetřený peníze, poslal do daňových rájů, že ano. A tipněte si náklady, no nevíte : A : 3

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by random (neověřeno)

Trvalý odkaz

jsem rozmazlený moc dlouho mi to trvá

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jedno podstatné vidlák vyslovil nahlas.
Aby OSVČ pořádně zaplatili eráru, musí se nejdříve zaplatit jim
Z čehož plyne, aby se mohlo pořádně zaplatit OSVČ musí na to mít zákazník peníze
Z čehož plyne, že se musí zvýšit platy zaměstnancům.
A už se rýsuje krásný kroužek, výsledek globálního přístupu k problémům ekonomickým.
No a aby tento virtuální kroužek tak nemlátil do očiček, jsou zde postavičky typu Středula, Mládek které ve vhodnou chvíli jednoho nebo druhého onálepkuje jako vyděrače, nebo příživníky.
( Teď jsou hlavy pomazané ve stadiu stažení půlek a najednou se s dojemností sobě vlastní starají o min dva miliony voličských hlasů z řad OSVČ a trumfují se mezi sebou kdo navrhne pro OSVČ víc. Ale pozor, jen navrhne!!!!!!!!)
Ty hlavy pomazané mají opravdu strach, že budou nakopány do zádele. To jsem pochopil.
Proto třeba potápějí Prymulu, jako člověka s myslícím mozkem.

Průměrný počet slepic: 4.8 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

Co otroci z Amazonu a spol?

Co šičky, kterejm sem vozej podrývače cen např, z Mongolska? Co personal z hotelů a agenturní zaměstnanci?

Nějak se mi to připadá, jakoby kromě dělnické aristokracie už nikdo jinej nebyl brán v úvahu.

Průměrný počet slepic: 5 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

Francouzi začali zase zatloukat úmrtí v domovech důchodců a tak UK v počtu přírůstků mrtvých postoupili na druhé místo na světě. Ale Borisovi prý už otrnulo a dokonce i sedí na posteli.

Průměrný počet slepic: 4.6 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

"Pokud budeme tedy tvrdit A - totiž že EET je správné a potřebné, pak řekněme i B - že je zapotřebí manuálně pracujícím OSVČ řádně platit stejné peníze jaké si vezme firma se zaměstnanci za stejnou práci."

Vidláku, Vy fakt velíte nějaké Babišovo partě a objednáváte dodavatele a podepisujete jejich faktury?
Po tom co jste napsal výše uvedené se mi tomu nechce věřit. Jsem už asi rok mimo proces, asi nyní po CV-19 budou najednou všichni skromnější, ale před tím to bylo v ICT a v online-marketingu, kde jsem hákoval, podobně jako Váš brácha tak, že málokterý OSVČ freelancer dělal za méně než 300 Kč na hodinu, a to ještě podle oblasti, v Praze byly ceny o 100% vyšší. Tutéž, nebo podobnou práci firma s 30 zaměstnanci fakturovala na hodinu od 1.500 Kč + DPH výš, taky klidně 3.000 na hodinu. A to ještě k tomu byly různé benefity pro zaměstnance. Firma má přece režii a musí ji promítnout do hodinové ceny, zaměstnanec těch 1.500 samozřejmě nedostane. Navíc firma musí financovat zaměstnance i v době, kdy nemá přímou tržbu. OSVČ jednoduše vydrží nějaké období a jeho "firma" se hned nepoloží, jednoduše se uskromní do doby, než se situace zlepší.
No a EET jsme tu probrali 1.823 X . Samozřejmě, že EET je OK.
A ještě z jiné oblasti, než ICT. Asi pře třemi lety jsem potřeboval na dveřích něco vyvrtat a přidělat. Odhadem práce asi na 20 minut. Neměl jsem nářadí, ani čas se s tím zabývat. Pozval jsem zámečníka, ještě než položil kufr z vercajkem na zem, řekl si o 500 na hodinu a že by chtěl vystavovat nějaký účet to nevypadalo. Holt jsme se nedohodli. A samozřejmě by i těch 500 skončilo v jeho kapse a erár by si ani neucvrnkl.

Řešení je to co dělá Babiš (a co mu vzalo 200.000 voličů OSVČ zlodějů, kteří přešli k podporovateli zlodějů do ODS Fialovi), t.j. narovnat prostředí alespoň jako v Německu, či Rakousku, kde je z takových zámečníků za 500 na hodinu bez účtu velmi velký průser, pokud se to provalí. A ono se to časem provalí. Toť vše, všechno ostatní srovná trh.
Jednoduše problém není v cenách na hodinu, ale v dodržování pravidel. Český Švejk má z ochcávání pravidel sport. Nezbývá, než na něj systémem Reinhard Heydrich. Všechno ostatní jsou kecy.

Ještě dodám, že jsem byl mile překvapen, jak národ jakž takž dodržuje pravidla, který nastavila vláda na CV-19. Pak mi ale došlo čím to je. Ono jde totiž poprvé po dlouhé době o život. Naposledy šlo Švejkovi o život za Protektorátu. Tož tak. Takže zase RH.

Průměrný počet slepic: 4.2 (21 hlas)

EET pro malé živnosti typu neplátce DPH je nesmysl. Státu by se lépe vyplatila paušální daň. Ostatně, Šilerka to ví a tuto změnu připravuje. Malé živnostníky zahrnula do EET na pár prvních let jen proto, aby si udělala obrázek o jejich skutečných tržbách. A to se jí z části jistě podaří.

Filozoficky je EET další krok k nesvobodě, ale to už je jiná debata. Z pohledu státu tam logika je. Technologie budou využívány k dozoru státu nad ovčanem vždy podle možností v maximální míře.

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kde se dozví prosím skutečné tržby? I v takové australii je klasická otázka, která obsahuje slovo "cash", což jinými slovi znamená mimo daňovou soustavu... Takže z mého pohledu se skutečnost opět nedozví...

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

řemeslníci protlačit skrz systém načerno.
A nebude ji to stát vůbec nic, protože to za ni budou hlídat kompy, které by fachčily a hlídaly stejně.
Jinak já nevěřím, že by jednou spuštěný systém právě ona nějak osekávala. To ani náhodou. Důvodem jsou dvě skutečnosti:
1/ stát vybírá zoufale málo na pokrytí své režie, drtivá většina států je předlužena
2/ stát nemá ochotu kleknout na opravdu velké firmy, protože globalizace

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Možná by pro stát bylo vhodné přijmout osvědčenou praxi z arabských zemí. Prakticky 95% podnikání se uskutečňuje jako OSVČ nebo jednočlenných sro. Nikdo nemá povinnost vést účetnictví a s tím spojené nesmysly, ale všichni musí platit 1x ročně licenci za to , že mohou podnikat. Licence se např.v emirátech platí podle oboru a rozsahu podnikání. Je půmyslová licence, je obchodní licence, je multi atd.Na to mají v každém emirátu speciální úřad, který licence vystavuje.Licence stojí různě . Na naše poměry od 25 000,- až po 300 000,-(dle kursu). Každý ochotně zaplatí, jinak nemůže vlastně existovat. Nezaplatím v termínu licenci, podnik zanikne, což např. postihlo i mě.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tato varianta by elegantně vyřešila i spoustu problematických "mrtvých" více-společníkových sro z minulosti, když dojde na "nedohodu" či prostě ignoraci některých společníků.
Zlikvidovat takovou "firmu" (k výmazu v OR) je v ČR nadlidský úkon a o nervy!
O tom, že lidé i firmy (korporace) mají i "aktivní" živnosti tzv. "co kdyby náhodou" nemluvě.
Každý by opakovanou povinnou úhradou poplatku řešil jen to, co skutečně k výdělku využívá a co se mu zaplatí (a za to si zaplatí)....a pokud by automaticky - nezaplacením ten balast také zanikl, i v živnostech by se udělal pořádek.....
Samozřejmě toto neřeší šedou ekonomiku, a tu asi vyřeší zrušení hotovosti, i "napomohou" křížem různé oznamovací povinnosti a možná je to i jeden z cílů současného dění a změn.....(kvantové peníze?)
A jak tu někdo psal, pak už zbývá jen "výměnný obchod", jak ten si stát bude umět zpoplatnit.
Ale třeba v ČR se kdo kdo i veřejně a sám na sítích pochlubí, jak umí "výhodně" mimo systém vydělávat a kde jaké zákony porušovat☺. A rovněž koníček občanů oznamovat druhé, je v kraji také dávnou tradicí....
Tedy uvidíme, kam se celý systém i u nás od Kapličky na Řípu (dle pokynů z "vyšších kopečků") posune...

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Vy musíte mít hodně smutný sedmadvacátý květen, když tak zbožňujete nebohého zastupujícího říšského protektora :D

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

ta věta "Nezbývá, než na něj systémem Reinhard Heydrich." je hnusná. Nestydíte se?!

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

stojí kvalitní vrták, kterým by ten váš zámečník vrtal do dveří?
Nemáte...
... tak to vidíte...
Jinak k té pětistovce měl být připočítán ještě dojezd, anebo se počítal zvlášť?
Někteří lidé - zákazníci jsou překvapeni, že řemeslník nechodí po kšeftech pěšky a před sebou netlačí vercajk na kárce, umně zrobené z odpadu sebraného ve sběrných surovinách...

Průměrný počet slepic: 4.2 (9 hlasů)

bude používat další tři roky? No tak na to jedno vrtání dveří v délce 20 minut odhaduji oprávku k jeho amortizaci na 1,50 Kč. Jó a u nás po městysi jezdí i řemeslníci tak + - kolem 3 km za kšeftem většinou hroznejma šunkama.
Ještě nějaký dotaz?

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)

Pane Laco v tomto ma Targus pravdu, vrtak moze stat pokojne viac ako 500,-. Naviac su vrtaky spotrebny material a pochybujem ze pri intenzivnom pouzivani vydrzi viac ako 2 mesiace.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Teď nepíšu o vašich dveřích, nýbrž zcela všeobecně.
Občas - docela často - se stane, že potřebujete vrtat matroš, který je tvrzený, neboli není z hoven. Doba je taková, všecko musí být tenké štíhlé, na mezi únosnosti už při běžném užívání, bo počítače a chytré konstrukční programy.
Klasický vrták si v tomto případě mužete strčit akorát tak do prdele, páč ho normálně utavíte. Takže musíte jít na tzv. broušený, což je ten NEJMÍŇ drahý v požadované kvalitě. O vrtácích z legovaných ocelí se vůbec nebudem bavit.
https://www.falti.cz/hss-din338rn-brouseny?gclid=EAIaIQobChMI1o6x1t_a6A…

O. K.
Řeknete si - Targus je blbec, protože sada deseti vrtáků stojí třeba čtyři kila a vydrží mi půl roku.
Nevydrží.
Vrták ztupíte třeba během vyvrtání jediné díry. Navíc drtivou většinou užíváte některé vrtáky mnohem častěji, než vrtáky jiné, protože to je dáno systemizací výroby (normy ISO, ČSN, blablabla...)

O. K.
Targus je blbec, protože vrták se dá nabrousit. Navíc se ten vrták broušení zkracuje - zcela nečekaně, že ano - takže z něj máte za týden "čiko" (čiko je v gorolštině cigaretový nedopalek) a na spoustu míst, která potřebujete odvrtat, se prostě s čikem nedostanete. Ale tento problém zanedbáme.

Ano, dá, ale jen málokdo ho umí nabrousit "rukou", neboli ten, kdo nemá "ruku", musí mít přípravek, který také něco stojí a zabírá místo a čas. Kromě toho musíte mít brusku s adekvátním počtem pracovních otáček, špéci kotouč na broušení nástrojové oceli, diamant na rovnání kotouče po prakticky každém nabroušení, protože pokud brousíte vrták v přípravku a ne v ruce, vybrousíte si do kotouče drážku (kotouč je z měkkého pískovce nebo pískovci podobného syntetického matroše), blablabla...

Sečteno a podtrženo - vyjde vás levněji, když zajdete pro nový vrták. Třeba i po vrtání jediné díry, když ho ztupíte.
Jenže ouha, ten JEDINÝ vrták stojí skoro tolik, co nová sada.
Kurva fix, jak je to možné???
Protože obchodník chce prodávat a výrobce vyrábět.
Jistě, po netu to seženete daleko levněji. Připočtěte nezanedbatelné poštovné, čas ztracený objednáváním, sledováním pohybu kurýra, číháním na převzetí, blablabla...
Zkusíte to jednou a vyserete se na to, protože zákazník nebude čekat tři dny,až vám dojde laciný vrták za dvacku z e-šopu.

Takže úhrnem vaše představa, že sada vrtáků vydrží soudruhovi řemeslníkovi třeba půl roku, je - dejme tomu - nereálná, ať vás neurážím slovy absurdní, směšná, trapná, a tak všelijak podobně.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

od házení hrachu na zeď, čiňte, jak je ctěná libost. Už minule jsem kamsi na Kydech vepsal poznámku o tom, že nelze naplnit již plnou láhev. Někteří lidi prostě bytostně potřebují vést svůj třídní boj a přes to nejede vlak.

Noblesní teta Kateřina by řekla: nesuď nikoho, dokud se nepřijdeš v jeho botách.

Já takovou noblesou nadán nejsem, a tak to komentuju trochu jinak, i když esence je zhruba táž.

Třídní bojovníci proti OSVČ nám svými slovy vlastně říkají: Vím o tom úplné hovno, ale dávejte pozor, co vám k tomu řeknu.
---
Vidlákovi, jehož pohledu na věc si mimochodem velmi vážím, vzkážu toto: myslel jste to dobře, ale dopadne to jako vždycky.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Vidlák díky víře a naturelu je přesvědčený, že LZE usmířit nesmiřitelné, či naplněnou natlakovanou láhev dobrým slovem ještě trošku doplnit a nebouchne to....
Za mne je to Sisyfovská práce aneb je to marný, je to marný, je to marný....
Je to jako zkusit přesvědčit věřícího, že jeho Bůh není.....
Takže - ať žije třídní boj!
S fortelem na ty "prašivé" OSVČ!
Jednou jsou to židi, pak kulaci, pak.....
A než se nadějete, bohužel dojde i na vás, vy nesmiřitelní a všichni budeme mít úplně jiné starosti.
Rozděl a panuj stokrát jinak a vždy to spolehlivě zabere....
FASCINUJÍCÍ!

Průměrný počet slepic: 3.1 (7 hlasů)

zuřivou obhajobu OSVČ, ani náhodou. OSVČ jsem byl, nyní jsem opravdový zaměstnanec, myslím si, že dokážu rozlišit některé věci.
Rozumím těm, kteří za méně peněz a bez dovolených, nemocenských a podobných vymožeností jedou na své triko s tím, že nekradou a platí poctivě to, co stát nařizuje. Asi nevýstižněji to napsal Ládik. Svoboda OSVČ spočívá v tom, že může kdykoli kohokoli poslat do prdele. Většinou sice při tom o něco přijde (někdy o hodně), ale ten pocit duševní rovnováhy, která se po takovém "doprdelení" dostaví, je k nezaplacení.
Pochopit zaměstnance, který tyto benefity dostává jakože "bez zásluh", určitě dokážu také.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

Zrovna tohle jsme probírali s tím elektrikářem. Vysětlil mi, že si umí sehnat i jednotlivé. A že jich má - těch nejčastějších - holt na skladu dost, aby se nestalo, že najednou nemá žádný. A doplňuje tak, aby měl vždycky ten "nadstav", kdyby se stalo, že jich odrovná nečekaně víc v krátkém čase. Tu "amortizaci nářadí" má pro běžnou práci zahrnutou do své ceny práce. Když vidí, že ho čeká něco, na čem vrták evidentně odrovná, vysvětlí to zákazníkovi než se do práce pustí. Pak vytáhne vrták novej, odmaká, zahrne vrták do spotřebovaného materiálu a nechá ho tomu člověku, co si ho zaplatil, doma. Ano, někdy se stane, že je překvapenej. To je holt riziko podnikání, stává se to, ale většinou to má pokryté právě v těch drobnějších částkách zahrnutých do své ceny práce. A často se i tak se zákazníkem domluví. Každopádně to "zaplatil sis vrták, tady máš vrták" dodržuje, i kdyby mu tentokrát kvůli němu zbyla sada k nepotřebě. On se většinou někdo, kdo zase potřebuje ty zbylé vrtáky, najde.
Moc se mi nechce věřit, že by sklady třeba zámečníků přetékaly nepotřebnými zbytky sad z hobby marketů.

Ono je to asi i trošku o zkušenosti a plánování. Pokud to má být tak, že si nechám zaplatit jeden vrták násobněkrát, aby mi to uhradilo nákup jinak nepotřebné sady... Hm, pak je fér tomu zákazníkovi jeden z té sady dát, nebo ne?

Ale berte to jen jako takovou nezávaznou debatu ;)

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)

drtivou většinu chlapů, kteří - řečeno po našem - jedou po výrobě.
Hádží Halef Omar blablabla... napsal cosi o házení hrachu. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že se na vás polovina zákazníků nasere, pokud ten vrták před ním odrovnáte a necháte ho tam ležet.
Normálně o vás u piva řeknou - ten ču**k neumí ani vyvrtat díru.

Je to tím, že co Čech, to muzikant, fotbalový trenér, mistr devatera řemesel a prezident Zeměkoule najednou.
Ano, paušalizuju, já vím.
Je to o lidech a o přístupu k sobě navzájem. Ne vždycky si prostě sednou. Někdo si rád poslechne složité vysvětlení, proč tolik peněz, kde je problém a kolik bude stát takový problém eliminovat, jiný to chce mít hned a "obštěká" řemeslníka, i kdyby mu to udělal zadáčo.

Průměrný počet slepic: 4.1 (8 hlasů)

Jsem Čech, hraju na kytaru, fotbalu moc nerozumím a přestává mne bavit po první třetině :), povolání jsem dělal asi deset... Kde se vyplňuje přihláška na prezidenta? :D

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

Pane Targus.
Souhlasím.
Jenom dodám,kvalitní vrták do betonu 8,10,12 stojí i 1.000kč a už nejde nabrousit.
Kvalitní vrták do železa,rozlišit tvrdost,od 20kč až 1.000kč
Jistě,do dřeva je nejlevnější.
Jen chci dodat,OSVČ,ale i soukromě,nakupuje materiál s DPH,když OSVČ vystavuje fakturu,tak DPH účtuje ještě jednou i materiálu a o tom to je,že je DPH účtováno i několik krát u stejného výrobku,pak se nemůžeme divit,že je všechno drahé.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

DPH nemáte tak úplně pravdu. Plátce daně, neboli ten, kdo je platbě přihlášen, si zaplacené DPH jednoduše odpočítává od toho, co naúčtoval zákazníkovi.
To ale není předmětem problému. Jak jste zcela správně napsal, vrták do betonu stojí od litru nahoru. Tedy pokud chcete vrtat a nikoli tavit. A jak jste rovněž správně napsal, v domácích podmínkách je jeho nabroušení tak velký problém, že je levnější jít koupit nový.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Jen se ale DPH, neboli dan z přidané hodnoty má počítat jako třeba 21 procent z té navýšené hodnoty, ale u nás se nějak zavedlo jako 21procent z celkove ceny

Takže než DPH se má říkat +21brutto

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)

pokud zaměstnanec jel na služební cestu vlastním osobním autem, dostal jako náhradu za amortizaci auta a benzín cca 5Kč za km. Nevím přesně dnešní taxu, už jsem 10 let v důchodu, ale výrazně víc to nebude. Pokud by si řemeslník účtoval za dojezd 50 nebo 100 Kč, nic proti tomu. Přestože jsem měla řemeslníka s adresou necelý kilometr od mého bytu, stejně si řekl za dojezd 300 Kč.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by babaluba (neověřeno)

Trvalý odkaz

dojezd jednotnou částku v rámci města. Třeba šest stovek.
Když nechceš, nech být, vyřešený problém...

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Ačkoliv jsem (ani dnes) neposnídal lejno dávného židovského krále, nešlo podle mě ani o vrták, ani o kárku, ba ani o tu pětistovku, alébrž o řádný ÚČET, který měl daný umělec za své dílo vystavit. A jelikož k tomuto nebyl hotov, s potenciálním zákazníkem se nedohodl. A přesně jak bylo psáno - ber nebo nech být, obrátíme se na jiného zámečníka.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Nechci se pouštět do debaty, škoda času. Ale trochu k dovolené. Byl jsem dlouhá léta OSVČ a měl jsem postupně od 6 do 20 zaměstnanců a tak znám obě strany.
A teď o dovolené. U zaměstnanců mně nezajímal měsíční příjem ale roční. A ten byl i s dovolenou a 13 (50%) a 14 (100%) platem. Na ten si musel každý vydělat (i tam se muselo hodně rozlišovat). U mně to bylo stejné. Dovolenou nikdo nikomu nedává, musí si na ni vydělat. Jde jen o optické rozdělení. I 13 a 14 plat jsem chtěl rozpustit v měsíčních výplatách. Ale nikdo si to nepřál. Hodily se jim peníze před dovolenými a vánocemi. Asi neuměli moc šetřit, bývá to tak.
Ale když jsem firmu prodával dvěma nejlepším zaměstnancům museli si zařídit s.r.o. OSVČ je velice riskantní - však také je na tom o půlku lépe než zaměstnanec - a lehce se dá o všechno přijít. Musíte si věřit a tvořit rezervy.

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dosud zde nezaznělo, že podnikání jako OSVČ a zvláště pokud mám nějaké zaměstnance, je neobyčejné právní riziko. OSVČ ručí celým svým majetkem, včetně postele. Zde se jednoznačně vyplácí třeba i 1-členné s.r.o, kde se ručí do výše podílu a jenom jednatel ručí celým svým majetkem za škody vyplývající z vadného nebo protiprávního rozhodnutí, což se dá v praxi celkem dobře ošetřit.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)