Pád civilizace

Autor
Štítky

Už jste někdy slyšeli Cílkovo či Bártovo vyprávění, jak končí civilizace a zvlášť ta naše civilizace?

Podávají to kluci tak sugestivně. Je moc úředníků, mají moc moci, jsou neschopní, odtržený od reality atd... naše civilizace je komplikovaná... děje se tohle, děje se tamto... přesně to se dělo ve starém Egyptě, Římě....

Cílek s Bártou a spol mají tolik znalostí, titulů, vydaných knih, žvanění v televizi a dalších.

Jenže takhle přeci civilizace nekončí.

Stejné situace byly třeba i v předrevoluční Francii či Rusku. Civilizace neskončila, jo přišly revoluce a smetly vládnoucí kastu, ale s civilizací samotnou to ani nehnulo. Spíš naopak. Revoluce  působily jako když nastoupí nový manažer do firmy, část lidí vyletěla včetně (a zvlášť z) vrcholného manažmentu, zruší se zbytečná oddělení, něco se přestane vyrábět, začnou se dělat nové produkty, zavedou se nové postupy, povýší se nadanní lidé.

Všechno špatné o Stalinovi bylo řečeno, ale Rusko přeci jen modernizoval. Byl to nevzdělaný švec (to byl Baťa taky), ale přechytračil všechny ostatní. Stavěla se spousta zbytečností, ale taky se otvíraly doly a hutě, stavěly železnice, elektrárny, továrny. Ty začaly chrlit traktory, stroje a univerzity nové technokraty. To co car nedokázal. Zmizela šlechta, církev i staré úřednictvo, kteří kdečemu bránili a nesmělo se jim šlápnout na kuří oko (Stalin po kuřích okách pochodoval rád). - Přesně to se dělo za francouzské revoluce. Tam stát neměl tak masivní ideologii, jen Svobodu, Rovnost, Bratrství, ale stejně svírající krunýř praskl a věci se mohly dělat jinak bez ohledu na názory církve a šlechty v navoněných parukách.

Ale civilizace před a po revoluci byla ta samá. Jinde se podobné problémy řešily reformami. V Rakousku Josef II druhý provedl církevní reformy. V Anglii se šlechta stále dokola vzdávala nějakých privilegií, aby nepřišla o ten obrovskej zbytek privilegií. Civilizaci to pomáhalo.

Kdyby nebyla VŘSR, tak by carské Rusko sotva ustálo útok nacistů. Jestliže si carskej režim nebyl schopen poradit s první světovou a vlastními rebely současně, tak jak by zvládl útok nacistů, kteří byli jiná třída. Ano, možná by byl hemofilní carevič lepším carem než otec, kdo ví, ale šance nebyla velká. Můžete vykrvácet při každém skrábnutí, vystrašenou matku máte furt za prdelí a léčit vás chodí zaříkávající erotoman Rasputin. - Jak to vypadá vedle cara, co dostane ke hraní na vojáky dva pluky vrstevníků, jak to vypadá vedle uličníka Stalina, co uteče ze semináře i továrny na boty, dá se k rebelům a jak na divokém západě vykrádá banky a vlaky s bankovkami. Jak to vypadá vedle Hitlera, co se dobrovolně přihlásí do války, kde bojuje na život a na smrt, je dost chytrej na to, aby roznášel zprávy v době kdy angličtí dělostřelci chlemtají čaj o páté, přežije několik zranění i oslepení plynem a když jeho auto jede nepřátelským davem, co mu mlátí do kapoty, tak se ani nehne. Jak to vypadá vedle Churchila, který vede útoky jízdy v koloniálních válkách proti rebelům, svůj divoký západ si prožije za Bůrskejch válek, kde utíká ze zajetí jak v rodokapsu, jako ministr vnitra vymyslí v podstatě improvizovaný tank na zásah proti lupičům, po zmršené akci v Galipoli odejde radši do zákopů a je to pro něj ještě navíc osvěžující. Jak to vypadá i vedle neustále komplotujícího mrzáka Roosevelta.

To nebyl problém civilizace, ale neschopnosti managementu.

Carismus i komunismus byly dvě verze té samé civilizace. Stejně tak impotentní Gorbačov, Opilec Jelcin i efektivní Putin měnili režim,  ale neměnili civilizaci. Nevolnická Francie, republikánská Francie Direktoria, Napoleonská císařská Francie a Francie obnoveného Královstvi, byla pořád ta samá civilizace i když s každým režimem přišly jiné výhody a nevýhody. Anglie popravila krále, vládl Cromwel, pak zas vrátila království, ale byla to pořád ta samá Anglie.

A obráceně? Evropani přišli do kmenově rozdrobené subsaharské Afriky, zavedli tam státní instituce, postavili města, silnice, železnice, otevřeli doly a když odešli, tak si domorodci nevyhrnuli rukávy a nedali se do práce na sebe, jak Evropa po pádu nacismu, ale věci začaly zase upadat, někde málo, někde více, někde katastrofálně. Prostě se z nich mezi tím nestali evropané ani náhodou. - Nejen, že neokoukali a nepřevzali do dobré a ještě to nevylepšili o to dobré zase z jejich civilizace (jako třeba Japonci) ale naopak, často to nechali radostně plavat, jak malé děti šťastné, že nemusí do školy. Silnice se začaly rozpadat, lodě a lokomotivy reznout, železnice zarůstat. Instituce začly pracovat hůř protože všude bylo víc úplatků a Všechno šlo zase do kopru. 

Civilizace není otázkou toho, jakej je momentálně režim a v jakém stadiu cyklického vývoje zrovna je, ale co mají v hlavách průměrní lidé.

Africkej vzdělanec je miliónkrát lepší než bílej psychopat, ale mezi průměrným černochem či muslimem a průměrným bělochem či asiatem si vždycky radši vyberu to druhé.

Afroameričané jsou už asi 300-150 let z Afriky. Otroctví tam skončilo před 150 lety, maj veškerý možný výhody a černošská gheta jsou pořád ostrůvky primitivní Afriky v moři bělošské civilizace. Stejně tak s muslimskými ghety v Evropě přitom se kolem nich chodí po špičkách už aspoň padesát let.

Židi přišli do Palestiny, udělali si tam stát Izrael a udělali si z něj kousek Evropy na Blízkém Východě. Evropané přišli do Ameriky, Austrálie a Novej Zéland a udělali z něj kus Evropy.

Supermoderní Dubaj či Riád v podstatě jen vybíraj desátky, nebo padesátky či devadesátky za těžbu ropy, z toho si platí cizince, aby jim tam stavěli kryté sjezdovky, mrakodrapy a umělé ostrovy, ale sami nevymyslí nic a neposunuli se nikam.

Jejich mrakodrapy a rychlovlaky koupené v Evropě jsou ekvivalentem brýlí na nose afrického náčelníka a cylindru na jeho hlavě. Jinak je dál nahý, s nejkrásnějšími korálky a cetkami z celé vesnice kolem krku.

Staroegypská civilizace byla silná. Egypt dál zůstával Egyptem, a to i když byl dobyt hiksóty, nůbijci, lybijci, řeky nebo římany. Hiksóti byli tak šílení, že je Egypťané vyhnali a zničili po nich všechny stopy, řeci se poegyptštili takže Kleoptaře se říká Egyptská královna a ne řecká, lybijci se tvářili jako egypťané, ale srdce tam nebylo a vykrádali hroby egyptských faraonů, římané zůstali římany, ale Egypťany nechávali žít po jejich.

Co zničilo starý Egypt bylo křesťanství. Ať z rodilých egypťanů, přestaly je zajímat jejich chrámy, bozi a styl života. Měli nového boha, stavěli si nové chrámy, nezajímala je už mumifikace a měli nový styl života. Staré chrámy se začaly rozpadat. Pak Egypt dobyli arabští muslimové, jak největší burani z pyramid oloupali bílý vápenec a postavili si z něj mešity. Z původních egypťanů se stala utlačovaná menšina zvaná koptové. Starý Egypt byl definitivně pryč a jen proto, že zanechal tak obrovské stavby po něm něco zbylo.

Co se stalo po pádu Říma v Británii? Řekli si tehdejší britové ah, vrchnost je pryč, tak to po nich přeberem a jdem opravit ty zanedbané silnice? Ani náhodou. Zachovali se přesně jako afričané po odchodu bělochů - začali na to kašlat. Možná vykradli opuštěné římské vily, možná pobili římany, co se rozhodli zůstat a pak vykradli jejich vily. každopádně když pak přišli z Germánie Anglové, Jutové a Sasové, neměli ani něco jako stát, neměli jak se jim bránit. Z domácího obyvatelstva po mužích geneticky nezbylo skoro nic a zůstaly jen ženy. Korektní historikové říkají, že si místní ženy vybíraly radši germány, znajíc lidskou povahu (třeba chování okupovaných němek po válce), typoval bych že to je jen menší část, ten zbytek mužů byl spíš pobit a ženy znásilněny a použity jako konkubíny. - Po starém Římu se v Anglii definitivně slehla zem. Základ angličtiny je asi 5000 germánských slov (těch nejběžnějších) a to co je latinského původu přišlo později přes francouzštinu. Keltové zůstali jen ve Wallesu (valaši je jen jiný název pro kelty, ano i u nás, i v Rumunsku).

Římskou civilizaci dělali v tehdejší Británii jen římané, stejně jako evropskou dělali v Africe jen evropané. Latinská Amerika je vedle té severoamerické taková poloevropská až skoroevropská, podle země a poměru populací plus stupně jejich křížení. Brazílie má chudinské čtvrti favely na jedné straně a staví vlastní dopravní letadla na straně druhé. Pitomost brazislkých telenovel není třeba zdůrazňovat, nicméně jsou důkazem existujícího televizního průmyslu.

I bojové schopnosti nacistických SS závisely na tom, jaká populace v nich sloužila, přitom výcvik i výzbroj měli stejné. Bojová váha ukrajinských či bosenských esesáků byla malá i když krutost jim určitě nechyběla.

Řím nepadl kvůli invazi barbarů. Řím zničila imigrace tak dlouhodobá, že římané už měli jak populaci, tak kulturu naředěnou imigrací. Porazili je geneticky homogení dobyvatelé.

Za úpadku říma byl váš soused gal, co se mračil, když jste zmíníli vítězství u Alésie, váš druhý soused byl žid, co se mračil, když jste zmínil masakry za židovských povstání. Místní výrobci nebyli schopni konkurovat cenám obilí z Egypta a zboží z provincií, tak přijali roli asistovaných na dávkách za volební přízeň. Z té doby pocházelo heslo "chléb a hry" a komu by se chtělo namáhavě bojovat v armádě, vedené cizákem, když se může jen bavit dostihama, hrama v cirku a dárkama od jednoho či druhého císaře. Protože vládnoucí kasta se nechtěla vzdát moci, tak radši najímala žoldáky v cizině. Když neměli na zaplacení, tak žoldáci přestali bojovat pro vás. Geneticky homogenní dobyvatelé bojovali za své bratry, manželky a děti, zezadu je povzbuzovali jejich starci, co bojovali celej život.

Dnešní německá, rakouská i francouzská armáda jsou zamořené muslimy a nedá se na ně spolehnout. Když byl útok na Charlie Hebdo, tak arabský útočník zastřelil arabského policistu. V ulicích Paříže táboří na ulici černoši a pod Eifelovkou běhaj krysy. Hry jsou v TV a na PC a chleba se vydělává snadno jako bohém-měšťák-neziskovkář, hůř jako autobusák, co se musí klidit, když si muslimové zaberou kus šatny, aby tam rituálně zvedali zadky. V Holandské tajné službě, co má chránit holanďany odhalili djihádistu. Kolik jich neodhalili je otázkou.

Hlavou Londýna je pakistánský muslim a ministrem vnitra je taky pakistánský muslim - diví se někdo, že Evropskej řidič dostane za dovoz pakistánců pokutu či vězení a pakistánci dostanou azyl a dávky? Diví se někdo, že v Anglii pakistánci znásilňují beztrestně rodilé angličanky a když nějakou popálej v obličeji kyselinou či louhem, tak se symbolicky potrestá jeden z útočící party (jak už jsme viděli i v Praze od Muslimova bratra), kdežto když někdo hodí k mešitě sandwich, tak ho režim zavraždí muslimskými spoluvězni.

Jak vznikl nacismus? Rakouskej císař se bál vlastní populace, protože měla radši politiky, kteří ho zastiňovali schopnostmi. Tak si dosadil do důležitých pozic přivandrovalé židy s Haliče, kteří byli profesionálně také výkonní, ale neměli žádný vztah k Rakousku a protože záviseli na něm osobně, tak stáli na jeho straně proti místní populaci. Rakouská populace viděla, že je druhořadým obyvatelstvem ve své vlastní zemi a židy za to nenáviděla. Židi se na císaře a jeho nástupce pak královsky vysrali, protože to nebyla jejich země, jejich zájem a jejich lid a Rakousko Uhersko se rozpadlo. Antisemitismus Němců byl nic proti tomu rakouskému.

Když číňani obsadili Tibet, tak si tam pro jistotu navozili i číňany a ne aby jen prohlásili tibeťany za číňany, rozdali jim čínský pasy a lehli si na kanape, jak to chytře udělali, jak se na ty číňany (ach ano, tibetského původu, ale praví číňané) můžeme pěkně spolehnout, protože jsme je osvobodili od té kruté theokracie a tolik jsme jim dali. Protože nejsou blbí a vědí, že mizení sadistické theokracie bylo sice vítané, ale to ještě neznamená, že máte bejt dál v našem baráku. - Když si pozvete deratizára, aby vám zabil v domě krysu, tak také nechcete, aby se k vám nastěhoval, kecal do toho, jak si máte uklízet, píchal vaši dceru, a kecal do vašich financí.

Konec konců naše zkušenost s němci. I podle rasistickejch nácků se jim podobáme nejvíc se všech národů a byli bysme poněmčení nejrychleji. Když jsem přijel z jakékoliv jiné ciziny do Německa, taky jsem měl pocit, že jsem doma. Jo, mluvěj tam jinak, ale byla to verze Čech, jak by čechy vypadaly, kdybysme se zbavili komunistů a havloidů. Mezi svými spolužáky s německými a českými jmény jsem neviděl žádný výkonnostní rozdíl a TOP09 u nás volily staré němky, co žádné vyjímečné výkony ani pracovní, ani podnikatelské, ani intelektuální nepodaly. Nicméně když přišlo tvrdé na tvrdé, volily Hitlera a teď TOP09.

Krev je krev a nedá se to ochcat a němci/rakušáci nám jsou blízký kulturně - co nám to bylo za války platný. Zachránili nás rusové, co sice mluví hodně podobným jazykem, ale kulturu i historii mají od nás vzdálenější. Dělali to sice hlavně ze svých důvodů, ale přemáhat se moc nemuseli a s polákama, který rádi neměli z historických důvodů zacházeli úplně jinak.

Náckové se sice při příchodů sovětu sebevraždovali, ti pochytaní skončili v gulazích, znásilňování proběhlo jako všude jinde při dobytí (ale pak se za něj i střílelo). Ale německý život se změnil, ale ne v tom základním, se sověti stáhli do kasáren a nechali němce bejt němci. Nenutili je žrát pirohy, nepředpisovali jim, jak se maj oblíkat do rubášek, nenutily jejich ženy nosit ty podivný čelenky, nenutili je pít čaj po rusku přes cukr, jakoby na tom závisel celej svět, nevnucovali jim ruské zvykové právo raného středověku, nezapovídali jim Beethovena jako frivolitu, nezakazovali jim věřit na evoluci, nevozili jim tam svoje tatary, kterých se chtěli zbavit, nechali je dál studovat i jiný věci než marxismus leninismus, nechali je organizovat společnosti tak komplikovaně, jak to němci dělali před tím.

Po 40 letech komunismu němci dál žili v domech, jako vždycky a ne v chýších, jako po rozpadu římské říše, ne v plechovejch chajdách jako po odchodu evropanů z Afriky a ne v autopřívěsech, jak maj čest žít dneska jihoafričani vyhnaní ze svých farem po pádu civilizace v appartheidu.

To je pád civilizace a nějaké přebujelé úřednictvo v tom nehrálo roli.

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Asi tak za dvě třetiny textu bych dal pět slepic. A u té zbylé bych vrátil k dopracování. ;)

Zatím bez slepic

Já bych bral tak polovičku, je to takový pelmel a navíc si musí kopnout do komunistů, navíc zřejmě o nich moc neví mimo vlastní zkušenosti s několika fanatiky a těmi ukomunistů.
K přepracování ano, ale napřed studovat, studovat, studovat - čili učit se učit se učit se (čípak je to citát???) a taky něco o fungování systémů a systémoví analýze ve spovědách etc etc etc,
A je v tom spousta vnešeného mlžení které odvádí od podstaty problému - inu kýmpak - ??

Zatím bez slepic

Souhlasím ale i s Vaším poměrným rozdělením textu i slepic, Standoe.
Tak či onak - text je rozhodně podnětný a netrpí přehnanou politickou (ani jinou!) korektností.
Každopádně se obávám, že bych podobně úderný článek nenapsal, v tomto ohledu klobouk dolů, takže bych měl možná držet zobák.Ale:
- Autor podle mého názoru nepříliš dobře pochopil Bártu i Cílka.
- Extrémně zužuje pojem "civilizace" na to, čemu by Marx řekl "výrobní základna".

- Co se týče podílu genetických dispozic na schopnosti převzít či rozvinout technickou stránku civilizace - zde má pravdu jen velmi částečně, platí to jen na některé skupiny.
Podle mého přehlíží jako rodné lány fakt, jak zásadně se změnila třeba pomaovská Čína - či třeba již dříve jižní Korea či Japonsko...kde došlo k totální technické revoluci, která nás už nevratně převálcovala. Tady se skutečně naplnilo ono "dohnat a předehnat".

No a geneticky se ta t.č. veleúspěšná miliarda a kus (kterou jaksi autor ignoroval) k nám nikterak nepřipodobnila, tolik misionářů a podobných sexuálních turistů zas do Číny z Evropy nejezdilo a britští kolonizátoři se zas tolik nesnažili, páč to byli workoholici a sex brali jen rekreačně.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Milý Čmoude, prostřednictvím blogu bratra Vidláka. Kde je pointa příspěvku? Či je to pouze konstatování bez pointy? Shrnutí poměrně velkého množství témat a informací je zajímavá - bezesporu. Ale to už jsme opravdu ve stadiu rezignace? Protože tohleto a támhleto se stalo, protože Rasputin, protože kolonie, protože někde někdo něco...
Proč potom přemýšlet? Dát si práci s psaním článku, hovorem s kýmkoli (byť by měl jiný názor), proč se znepokojovat, když vše už tu bylo?..
V čem tedy můžeme něco změnit? Jak?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

;-)
Grrrr. Než jsem článek několikrát pročetl a měl poté rozepsaný komentář, předběhl jsi mě. Ano, dle mého soudu máš recht.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Cmoud píše o koncích civilizace - myšleno kultur

Africká kultura po konci Evropanů se opět vrátila, nemecka kultura i po porážce zůstala zachována

Teď hrozi další verze likvidace evropské civilizace/kultury od muslimů, kteří žádnou velkou kulturu nemají. (ucenci z byzancie byli poražení, ale striktní pravidla koránu vznik kultury neumožňují)
Možná to zvládneme jako vždycky ale s válkou a genocidu, nebo ustoupíme jako Římané a civilizace na pár století poklesne na muslimskou úroveň

Genocida není pěkná, ale muže nám dat šanci v konkurenci s Čínou, ktera se zatím obsadi afriku

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zbytocne dlhe.. komplikovane konstrukcie...ako pise nejaky komentator skor.. 2/3 za 5 sliepok. Tu 1/3 vynechat.
A teoriu o zaniku rise a jej kultury dostudovat ;)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Čmoud.
U mne perfektní.
Protože jsem také tvrdil,že nás silně ovlivňují židé z východu,ať to byl Biľak,Dubček Lorenc,Klaus,Klausová Babiš,no je jich více.To mě právě napadlo u toho Rakouského císaře,když si dosadil přivadrovalce z Haliče a co udělali z Rakouska.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tak ono stačí, když začne krize, ale skutečná, že nebude práce, lidi přestanou řešit jestli mají na novej mobil, ale jestli se dnes naji. Pak přestanou mít čas řešit "sluníčkové kecy", vrátí se kultura boje o místo na zemi, nikdo už nebude mít chut ani čas poslouchat filosoficke blaboly a pak možná se něco změní k lepšímu a zastaví se upadek.
Charaktery zlepšuje nedostatek, neustálí boj, ne sezení ve chlívku na výkrmu prasat... Ne nadarmo kdyz anglie byla anglii, byl na skolach box, ragby, které mělo naučit děti/nové vůdce, že vždy nevyhrají, co je to dostat po držce, vydrvat přes bolest apod., jak to odbouravali , tak nastal upadek, zacali delat to co francouzka slechta, misto kultury bolesti, trpeni zavedli kulturu slastí.
To same nemci, prusaci, snést bolest a jizvy bylo něco na co člověk byl hrdý a dobrovolně to podstupoval, jakmile toto po ´druhé svetove odbourlai, zacal upadek nemecke...
Proto je rusko "zase velke", vyklicky "upadek", kdy lid bojuje o přežití, kdy každá generace poznává nedostatek a boj dělá rusko velkým...

Takže 1/5 slepici za nové informace, ale 4/5 ani omylem, nemyslím si že co jsi napsal je až tak dobré

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Souhlas s článkem, režimy a ideologie se mění, civilizace zůstává, má obrovskou setrvačnost.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Trošku dlouhé, ale není to jak u vlka, kdy v půlce začnu umdlévat. Dalo se to vcelku dobře číst. I obsah podmětný. Nezbude, než se připravit na úpadek a radovat se, že po jeho skončení bude zase něco lepšího. Bohužel již bezesporu bez nás. No, škoda, ale přejme to našim dětem a jejím potomkům. Za mně chvála Čmoudovi!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nevím jak článek pobrat. Na jednu stranu souhlas s blízkou minulostí kdy války nezničili civilizaci úplně, ale jen odstranily závadné tendence a vymetly usazeniny. Pořád to ale byly války v rámci jedné civilizace, řekl bych, pod jedním bohem. To, co se nyní děje je ale naprosto odlišné. To je souboj civilizací. Po egypťanech zůstaly alespoň kopce kamení, zvané pyramidy, po naší civilizaci nezůstane skoro nic. Nás naší noví okupanti nenechají v domovech pokojné žít. Oni budou chtít abychom nejen žili, ale i mysleli jako oni. To je ten rozdíl! To, co se sem hrne, je ideologicky úplně jinde, než naše civilizace. Víra, nepřipouštějící změny a nabádající k zabíjení všech, kteří myslí jinak, tak ta rozhodně nestrpí vedle sebe někoho, kdo má naprosto jiný pohled na svět. Ono to vyplývá i z konstatování v článku, že po opuštění Afriky kolonizátory se původní obyvatelé vrátili ke svým kořenům. Tedy zpět do chýší, jeskyní, k původnímu zpúsobu života a možná i ke svému vidění světa se svými bohy. To ale jen proto, že je kolonizátoři totálně nevytloukli a tedy neodstranili lidské bytosti s nízkým IQ, které myšlenky vyšší civilizace nebyly schopné pochopit. U nás je to opačně. Nás nyní kolonizují právě bytosti s nižším, řečeno korektně, chápáním světa. To naše rasa nebude schopna většinově přijmout, tak proto mají na programu nás všechny vybít, nebo chovatelsky zdegenerovat. Světle hnědá rasa s nižším intelektem a s jediným nereformovatelným náboženstvím v hlavě... proto ty plakáty a reklamy s bílou ženou a hnědým, nebo úplně černým mužem. Při mojí poslední návštěvě v Německu mne dostal do kolen plakát s bílým ženským těhotným břichem a položenou černou rukou na něm. Tak takto se tedy rozhodně naše civilizace nezachrání!

Zatím bez slepic

"všechny vybít, nebo chovatelsky zdegenerovat"

Stále věřím, že evoluce působí vpřed a nastavuje vždy něco lepšího co lépe přežívá, potažmo je to vývoj. Nezdá se mi, že by měl převládnout středověk a my si to nechali jen tak líbit. Z dnešního pohledu je divné, že se tak lehce poddáváme onomu tlaku primitivizmu, leč v konečném důsledku jej překonáme. Vždy půjde jen a jen o to, kolik to bude stát.
Nakonec to dopadne tak, že ty primitivy všechny vybijeme, nebo chovatelsky necháme ještě víc zdegenerovat, ať je něco v ZOO.

Zatím bez slepic

To, že nyní obdivujeme sumerskou, egyptskou, starořímskou, či řeckou civilizaci, zkoumáme jejich vyspělost, to jejím původním obyvatelům nepomůže... i oni si prožili konec jejich civilizace.....nakonec, jak se nyní chovají k pozůstatkům těchto civilizací v Egyptě, v Sýrii nebo v Iráku? Uražené nosy, chrámy vylétly do vzduchu. Kdyby z toho nebyly prachy od turistů už by komplet všechno rozebrali na oplocení vyběhů pro kozy. Nám náš humanismus a nyní i sluníčkářství a jiné pavědy a filozofické směry cpané do dětí pomalu už od narození, zabrání tuhle verbež vytlouct. Násilí přece nikam nevede....
Naše současná civilizace jde proti přírodním zákonům. V přírodě si každý tvor hájí své teritorium všemi prostředky. Tedy nejen vrčením, ale i agresí. Rozhodně si medvěd nepozve do svého brlohu vlka.

Zatím bez slepic

Arabové vlastně jednají v souladu se zákony přírody. Domů si sice cizorodé živočichy vypustí, ale jen když akceptují jejich řád. Jinak šmik...
Teritorium rozšiřují, zákon kmene dodržují, drží rodinné svazky, množí se pro zachování rodu... no a teď si proti tomu postavte "pozůstatky" naší civilizace. Nemnožíme se, ideologicky nejsme jednotní, likvidujeme rodinu, spolupracujeme s agresory, cíleně likvidujeme naše náboženství, našeho boha, přijímáme beztrestně jejich víru a zvyky a zveme si je domů. Jak tohle chceme vyhrát?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Omluva..

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ano, pointa se dala napsat jednou, dvěma větami. Ale za sebe mohu říct, že čmoudovy články ráda čtu, už jen ten jeho osobitý styl. Takže mně neva, že to bylo dlouhý. Beru to jako slohovku, s pěknou, i když místy zemitou, češtinou bez pravopisných chyb (neplést vs překlepy).

Zatím bez slepic

Koukám, že mám v pravopise též rezervy. Čmoudovy s velkým Č, samozřejmě, a v závorce mělo být jen "s". Ach ty chytré telefony, co nám nutí něco, co psát nechceme :-)

Zatím bez slepic

Já jsem při prvním čtení chápala Čmouda s malým "č" jako =specifický typ autora, no a "vs" jsem četla jako "versus".

Je vidět, že i překlepy bystří mysl :).

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nezoufejte, malověrní, mocní této Evropy mají své tajné Vize!

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Hamacek-bude-zadat-o-duve…

Zaujalo mě, že Hamáček má tajnou vizi, kterou po sobotkovském způsobu před volbami neprozradil občanstvu, voličům, členům strany, ba ani členům nejužšího vedení!

V sobotu Vizi těm několika vyvoleným prozradí za vyjádření důvěry.

Domnívám se, že ji dostane - a těch několik důvěrníků se za to bude moci těšit na přístup k ohlodávání kostí nebožky ČSSD,a.s.

Do soboty ani muk!
Co kdyby ji někdo práskl členské základně, jejíž vůli prý Hamáček zastupuje!

(Třeba se bude před posledním vstupem do sprch důvěřivcům alespoň milosrdně rozdávat mýdlo, zbude-li na něj.)
*****
No a podobně to vypadá v okolních státech, jen ty žvásty mají občas (třeba ve Francii) o trochu vyšší literární úroveň.

Zatím bez slepic

Dík za odkaz,Maneco, to jsem neznal...tedy spousta informací zde obsažených pochopitelně ano, ale tady je to pěkně, resp. ošklivě pohromadě.

My, členové, voliči a exvoliči ČSSD jsme něco jako Kurdové .
Ti taky nemají žádnou reprezentaci.

Zatím bez slepic

V ČSSD si ti, co spolu mluví, dohodli, že si objednají takové analýzy, jejichž výsledky budou odpovídat tomu, co jakým směrem chtějí stranu směřovat - nesměřovat. Dlouho a poctivě se na to zabetonování nezměny chystali, tak vědí, co a jak.

Zřejmě i počítají, že nezměna bude pro ČSSD smrtelná.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Perfektní článek, nečekal jsem tak kvalitní čtivo. Nemám v zásadě co dodat.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Existovaly také civilizace, které neměly pokračování. Třeba ty indiánské. Proč asi zanikly ? Byl to pravděpodobně důsledek vyčerpání přírodních zdrojů, půdy. Šlo asi o nedostatek potravin, chybělo pěstování dobytka, takže půda se nehnojila a brzy se její produkční schopnost vyčerpala. Nestačilo ani nové odlesňování. Jistě, dodnes nevíme jistě, jestli toto bylo příčinou, je to jedna z možných. Uvádím to proto, že něco podobného čeká naši civilizaci.
Znásilňování přírody narazilo na své hranice, Příroda už nestačí vyrovnávat zásahy lidské civilizace. Kardinální je, že nejde o lokální záležitost, ale jde o globální ničení životních poodmínek pro všechny vyšší živočichy, včetně člověka.
Víme, že katastrofa přichází vždycky odtamtud, odkud ji člověk nečeká. Nemá čas se na ni připravit.
I tady jde ale o výjimku, člověk ví o tom, že si ničí životní prostředí na celé planetě, ale nemá sílu s tím něco udělat. Všichni strkáme hlavu do písku, jaksi bylo jaksi bude.
Proč ?
V zájmu humanity !!!
Už dávno potřebovalo lidstvo regulovat porodnost. Není jediný racionální důvod pro to, aby na zemi žilo 7 miliard lidí a stále více. Omezená ekologická únosnost je platí jen pro některé živočich, platí i pro člověka.

Ještě slůvko k migraci.
Jistý politik, nebudu hledat, který, prohlásil, že doslova : " Absorční schopnost přijímat uprchlíky v Česku je vysoká, ..."
Já tvrdím, že je nulová. Už teď nejsme soběstační ve výrobě potravin.

Zatím bez slepic

Co se vám na tom výroku nezdá, Pucku ?
Pokud postupně zmizí deset miliónů původních obyvatel, bude absorpční schopnost našeho území přijímat uprchlíky prokazatelně minimálně deset miliónů připrchlíků, možná devět, protože cca milión původních obyvatel bude nutno ponechat pro výrobu potravin pro těch nových deset miliónů.
Plus několik desítek tisíc oblíbených blondýn pro naplňování základních biologických potřeb nezletilých umírněných džihádistů.

Zatím bez slepic

In reply to by Puck (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já bych v tom nehledal jen ošklivej vnější svět jak se to tradičně omílá, ale taky bych se ráčil dívat co ti indoši dělali/dělají ve svých nitrech. To když se třeba pocity cpou do vůle, tak vnější svět pak tvrdě utlačuje až likviduje ten vnitřní. A že těch manipulací s vůlí a pocitama tam bylo habaděj :-).

Civilizovanej člověk ani neví, co se v jeho nitru odehrává, takže mu nemá vlastně cenu ani říkat, že to kdejaksi v čemsi čemu nerozumí (své nitro) dělá blbě. A i kdyby se mu to vysvětlilo, on je podle svýho mínění beztak vždycky tim lepšim (hlavně s přibývajícími chcechtáčky na kontě a vlastněným majetkem), takže mu to vlastně žádnej horší ani nemůže vysvětlit :-).

Zatím bez slepic

Kamil Landa.
Indiáni ať Severní Ameriky,ale i jižní chcípli a chcípají,že byly a jsou moc důvěřiví,míromilovní,naprosto rozdílné chování než muslimů.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Určitě ne všichni, ne všude, a ne za všech okolností :-). Ale to že je někdo ve světě důvěřivej a mírumilovnej neznamená, že ve svym nitru nemanipuluje s pocitama nebo s vůlí. S náladama můžete manipulovat lehce, přesládlej úsměv bankovního šejdíře co vás chce vmámit do hypotéky zvládnete i v blbym rozpoložení. S tělesnejma pocitama manipulovat je to horší, na to aby si to člověk uvědomoval potřebuje bejt dost citlivej a naučit se to dá za hodně dlouhou dobu. Manipulaci s vůlí si většina lidí není schopna asi ani uvědomit a nemá to cenu rozepisovat, možná někdy se k tomu dostanu. No a platí i slova Osvíceného: "na cokoliv pomyslíte to se vám zrealizuje". Jenže ono se přemýšlí už ve snech a ty si civilizovaný člověk v rámci své honby za majetkem a materiálním pohodlím v podstatě totálně vraždí. Ty různý změny (manipulace) si ve snech lidé dělají též :-). To že o nich (svých vlastních machinacích a manipulacích) neví a jsou schopni to popírat a dělat ze sebe svatoušky jak řádní církevní úchyláci na tom nic nemění.

O tom jak mnozí indoši manipulovali třeba s vůlí a co za myšlenky měli ve snech víte prd :-). Já sice taky :-), ale alespoň v pohodě připouštím, že tyhle věci ovlivňují výsledné chování člověka ve světě mnohem víc, než je civilizovaný člověk schopen připustit natož to vědět natož se z toho dostat.
Ale když to vezmu "materiálně" tak se na to dá logicky hledět i jako na "došly zdroje" :-). V tom případě logicky proč "zdroje došly"? Protože se z nich bralo mnohem víc než bylo potřeba na věci co nebyly potřeba :-).

S "muslimy" máte pravdu opět jen s velmi malým počtem, odhadem je muslimů přes 1,5 miliardy a běsnících vraždících fanatiků z nich většina rozhodně není, to už by život na planetě nebyl :-). Vojclú/vrahů co vraždí pro americkou armádu tipuju početně mnohem víc.

Jinak má osobní teorie je, že žádná civilizace na "došly zdroje" nezkapala, ale že všechny zkapaly na to, že lidi začali ve svých snech natvrdo měnit všelijaké procesy. Jak natvrdo má co do činění s rozhodováním. V případě nenávisti se dělají hodně tvrdá rozhodnutí (tedy rozhodnutí na kterých bude nenávistník lpět i za setsakra dlouhou dobu). A to bylo myslím v setsakra dlouhé lidské historii než jakou zatvrzele cpe civilizovaný školní dějepis dáno - jak věřím - všem lidem. A někdo se z toho poučil a někdo ne. Doba kdy si civilizovaný lidi podle mě definitivně zavraždí svý sny je asi nedaleko, ale časování fakt netuším. Pak už to bude s civilizovaným člověkem šílený, teda v jeho nitru. Osobně si myslím, že už skutečně nevratně.

Zatím bez slepic

Počty vraždících muslimů jsou jistě oproti 1,5 miliardě celkem nepatrné. Ale nesedí už srovnání počet vraždících muslimů vs. US armáda. Kam bychom totiž zařadili syrskou umírněnou opozici nebo Islámský stát podporovaný letectvem USA v době bojů? USA vždy náhodou vybombardovaly pozice tu Kurdů, tu syrských vládních vojsk - a vždy to pomohlo Islámskému státu nebo tzv. umírněné syrské opozici (= teroristům). Takže poměřovat vraždící muslimy s počty vojáků USA dost dobře nelze, protože se jedná o jedny a ty samé.

Zatím bez slepic

Podle mě je IS v podstatě 51. stát USA. Vytvořený a plně řízený amíky. Ty všelijaké terostické organizace jsou pak v podstatě 52. stát USA.

Napadá mě však jaká by to byla asi statistika, kdyby se sečetlo kolik lidí z toho amíckého a amíky rozpoutaného, podporovaného a udržovaného armádění je muslimů, kolik křesťanů, kolik všelijakých "ezovymaštěnců" (dříve bych asi použil termín "pohanů" nebo "polyteistů") a kolik ateistů.

Kdysi mi někdo vyprávěl že narazil na nějakou práci nějakého německého vědce který si dal tu fušku, že se snažil nějak spočítat, kolik vražd ve válkách a genocidách měli na svědomí do konce zhruba 20.století křesťani, kolik muslimové a kolik židi. No, křesťani to vyhráli na plné čáře, židi i muslimové proti nim byli ve vraždění v podstatě setsakra velcí břídilové.
A nějak si nemyslím, že kdyby tu statistiku udělal již pro 21. století, že by se žebříček vražedníků podle "náboženského vyznání" nějak změnil. Ale nelpím na tom, tu práci jsem neviděl, jen mi o ní před pár někdo vyprávěl.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Text beru jako zajímavý podnět k zamyšlení, ale jak Puck napsal výše, civilizace zanikají především vyčerpáním přírodních zdrojů. aktuálně problém Afriky - Sahelu a brzy i Evropy. Bez umělých hnojiv klesne výroba potravin na třetinu a nastane hladomor. Naštěstí lidské maso prý vypadá jako kuřecí, ale podle zkušeností afrických a melanéských lidojedů je těžce stravitelné. Jen je takového masa dostatek. Až bude opravdový hlad, padnou kulturní zábrany.
Přelidnění planety bych se nebál, ona s námi planeta zamete. Buď naše pole ztratí schopnost pěstovat rostliny nebo přijdou epidemie nemocí, které zkosí přelidněnou populaci. Planeta se zachrání, jen my to nemusíme přežít.

Ohledně migrace chybí, abychom si nastavili limity, kolika lidem pomoci. Všem lidem na světě nepomůžeme, nejde to. Africe bychom nejvíce pomohli tím, že bychom odebírali jejich zboží, které jsou schopni vyrobit. Třeba potraviny, i když odvozem z Afriky by jim dost chyběly.

A ohledně nebezpečí, největším je nyní sucho. Bojíme se výstavby přehrad? Brzy ještě rádi zaplavíme skalnaté kaňony, abychom mohli zavlažit zbylou polopoušť. Malý vodní cyklus, který dělá polovinu srážek na území ČR (335 ml srážek z průměrných 670 ml), je nenávratně v tahu. Zbývá velký vodní cyklus, tedy velké množství srážek, které rychle odtečou pryč. Sucho a povodně vylidní záplavové oblasti řek a uvolní je pro výstavbu vodních nádrží. Počítejme s dešti 335 ml ročně a hledejme řešení, jak vodu zadržet u nás. Pokud nezačneme včas, náprava může trvat tisíce let. Řekové před 2500 lety vykáceli lesy na ostrovech v Egejském moři, a dodnes se příroda nevzpamatovala. Sucho a nedostatek potravin je náš hlavní problém. Za co je nakoupíme jinde? Za genderové studenty a politické aktivisty? Těch máme přebytek.

Zatím bez slepic

"Ohledně migrace chybí, abychom si nastavili limity, kolika lidem pomoci. Všem lidem na světě nepomůžeme, nejde to. Africe bychom nejvíce pomohli tím, že bychom odebírali jejich zboží, které jsou schopni vyrobit. Třeba potraviny, i když odvozem z Afriky by jim dost chyběly."

Dovozem potravin by jsme jim nepomohli. Teda ne těm, které myslíte. U nich potraviny zdražíte, vydělají na tom překupníci, nadnárodní firmy.

Případy, kdy jsme jim chtěli takto pomoci a dopadlo to takto, je dost a jsou známé.

Zatím bez slepic

Kdybychom vykoupili potraviny z Afriky, chyběly by jim, ale když oni už o moc víc vyrábět nezvládají. Pak už je jen řešení jim vůbec nepomáhat, ať si začnou pomáhat sami a být za sebe zodpovědní. A nikoho nepřijímat.

Zatím bez slepic

Vidíme otřesné záběry hladových dětí a "obětavé humanitní pracovníky" z neziskových organizací, jak je zachraňují. Zachraňují ? Každé zachraněné dítě znamená, že za dvacel let bude spolu s ním na světě dalších sedm. Kdo bude těch dalších sedm živit ? Ten jeden, který je stvořil, anebo další dovoz potravin z oblastí, kde se ještě daří potraviny vyprodukovat ? Jde tedy o bludný kruh.
Jakkoli ti zní tvrdě a cynicky, je každá pomoc kontraproduktivní.
Výjimkou může být třeba zemětřesení, či záplavy v zemích, kde se lidé uživí bez dovozu potravin.

Zatím bez slepic

Měli bychom zaujmout neutrální postoj - nepomáhat, neubližovat, pouze dát radu. Nic víc. Jinak v Africe mají pocit, že se o ně bledé tváře musí postarat a že pomoci Afričanům je naše povinnost. Rostou z nich nesvéprávní obyvatelé závislí na dávkách potravin dovezených OSN. Zní to tvrdě, ale nepomáhat jim je asi to nejlepší, co pro Afriku můžeme udělat. Sami jsou zodpovědní za své životy a jak je budou žít.

Zatím bez slepic

"Text beru jako zajímavý podnět k zamyšlení, ale jak Puck napsal výše, civilizace zanikají především vyčerpáním přírodních zdrojů. aktuálně problém Afriky - Sahelu a brzy i Evropy." - To je ryze a dokonale materialistický, řekl bych přímo ukážkově marxistický pohled na civilizace.

Civilizace zanikají, když zanikne myšlenka, na které vznikly. Už to, že civilizace vyčerpává zdroje a není sto si pomoci umělými hnojivy - je nějaký ideový postoj dané civilizace ke světě. Jiná civilizace by na stejném místě regulovala porodnost, nebo řešila zavlažování (jako starověký Egypt a jeho zavlažovací kanály Nilu), další by dobyla nové území, jiná by... et cetera, et cetera, et cetera.

Materialistické problémy jsou do jisté míry až důsledkem vad/nedomyšleností té které civilizace v průniku s geniem loci místa a času.

Západní člověk umožnil vytvořit v Africe problém mnohem větší. Ale není to chyba bílého člověka. Je to jeho snaha ovládat a kontrolovat suroviny v Africe. A aby to nevypadalo blbě, že tam zápandí člověk v Africe oxiduje a těží - tak se vytváří mlha tím, že se tam "dělá humanitární pomoc". O nějaké černoušky a humanitární pomoc nejde, jde o to vybrakovat suroviny. A udržet v Africe chaos a bezvládí, aby těžařské společnosti měly suroviny levně a mohly je ukrást. Ve stabilním státě by je to vyšlo dráže, než pár úplatků kmenovým náčelníkům skoro typu skleněné korálky.

Zatím bez slepic

Souhlas, už jednou jsem zde psala, kdo pozná svůj smysl života, je k nezastavení, platí to pro jedince i společnost. Velké riziko pro současnou západní civilizaci vidím, vedle absence ideií, že asi ještě nikdy nebyla společnost tak atomizována. To, co pomohlo potomkům Římské říše, tedy postupná individualizace dovedená do současné podoby, ji velmi ohrožuje. Jedinec bez rodiny, přátel, vztahu k místu, kde vyrůstal, bez pocitu zodpovědnosti vůči společnosti, je děsivě zranitelný a zároveň ohrožuje společnost.

Zatím bez slepic

Západní civilizace nezaniká. Pouze se mění a posouvá více do východnějších lokalit.

Základní myšlenka evropské civilizace je filozofie a zájem o okolí. To vedlo k mnoha úvahám o okolním světě, pozorování a zkoumání, které umožňilo obrovský vzestup. Tato myšlenka bylo obrovsky zhodnocena dvěma dalšími základními kameny: 1) křesťanstvím, 2) vědeckým a technickým pokrokem.

Západní civilizace zanikne koncem zájmu o poznání. To přeci prachy nepřinese! Rozvratem školství, rozvratem vzdělání, podříznutím křesťanství a ukončením technického a vědeckého, případně folozofického rozvoje Evropy. Zbytek, včetně materiálních důsledků, jsou jen důsledky a důsledky důsledků.

Pár poznámek:

1) Filozofie v univerzitním vzdělání zmutovala do "historie a encyklopedických znalostí o historických filozofech", ergo kladívko se na univerzitách nikde žádná filozofie neučí.

2) Věda se zvrtla do honění "maximálního množství publikovaných článků v impaktovaných časopisech". Jinak řečeno, nejlepší současný vědec je grafoman, např. Honore de Balzac. Vědci už spisují bulvární články, kde fakta nehrají sebemenší roli, zato počet písmenek ano. Hodně se to veřejnost mohla dozvědět u bulvárního sdělení vědců, že údajně byla nalezena částice rychlejší než světlo v CERNu. Pak potichu stáhli ocasy a ticho po pěšině.

3) Technika se změnila na montovny. Přemístila se do PRC, tedy do Činy.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Čmoudovy historické poznámky a interpretace zajímavé a přínosné. Vlastně nám připomíná, že se nemáme nechat zaslepit pozlátkem, ale spíše přemýšlet, co je to za lidi.

Akorát tuhle teorii o rozpadu Rakouska jsem nikdy neslyšel.

Zatím bez slepic

In reply to by Oddol (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já také ne. Ale vzhledem k tomu, že podstata nespokojenosti těch pro císaře "důležitých poddaných" - tedy Rakušanů / Němců samotných spočívala v touze přináležet k Německu, měl to císař zjevně prašť jako uhoď.

Zatím bez slepic