Poslední dějství

Autor

Včera jsem si telefonoval se svým dobrým kamarádem, který mi napsal závěr k mé druhé knize. „Doslov z libtardova pera.“ Já bych ho libtardem nikdy nenazval, protože mu podle libtardí definice mého bratra chybí militantnost a retardovanost. On je prostě jen liberál. Vždycky jsme spolu bez problémů dokázali diskutovat i když jsme svět viděli každý jinak a museli jsme konstatovat že se nůžky našeho vidění světa spíše rozevírají. V posledním roce už jsme se museli bavit hlavně o víně a bůčku, protože i na naše přátelství začalo dopadat šílenství z této doby.

Člověk nemůže žít vedle kupky hnoje, aniž by se každý den alespoň trochu nezasvinil… Kdyby vypukla občanská válka, každý bychom asi stáli na jiné straně a doufali bychom, že se navzájem nepotkáme, abychom na sebe nemuseli střílet. Stejně tak bychom doufali ve velkorysost vítěze, protože se známe příliš dobře na to, abychom si navzájem připisovali zlé úmysly.

No vidíte, a najednou je to jinak. Včera jsme oba konstatovali, že najednou svět vidíme zase stejně. Blízký východ je v Thúkydidově pasti. Západ nemá jinou možnost, než podpořit Izrael, Pro USA je Izrael asi tak stokrát důležitější než Ukrajina, protože Spojené státy jsou izraelským garantem, muslimové nemají jinou možnost, než podpořit Hamás a jen zázrak, ve který ani jeden nevěříme, by mohl zabránit eskalaci.

Oba jsme se shodli, že liberalismus skončil… Teď uvidíme skutečné kulturní obohacení v praxi… nejhorší práce na světě je policajt na pařížském předměstí, celá imigrační politika posledních třiceti let právě vzala svůj velmi neslavný konec a stáhne sebou i všechny ty politiky, kteří jí byli nápomocni. Shodli jsme se na tom s liberálem, který sice této politice fandil, ale nebude urážet svůj vlastní rozum nějakými vzdušnými zámky….

Pamatujete si, jak k nám Šojdrová chtěla dostat syrské sirotky a Babiš tomu zabránil? Zkuste se jí někdo zeptat, jestli se k tomu dneska ještě hlásí…

Maršál Petrla začal dokonce pochybovat o úspěšné ukrajinské ofenzívě. Největší fanoušek Ukrajiny u nás… A narozdíl od všech Fialů, Rakušanů a Pekarových, on není hloupý. I on si totiž všiml, že Rusové začali útočit. Nechali vykrvácet ukrajinské jednotky v minových polích a předvádějí, že jim po celé délce fronty nedošlo nic. Ani vojáci, ani děla ani munice. Předvádějí, že kanóny jsou pořád králem bojiště a vyhraje ta strana, která jich má víc.

Ještě nezapomněl dodat, že jestli ruské ďábly nezastaví Ukrajinci, tak je budou muset zastavit naše děti… Ještě že není v žádné ústavní funkci. Úplně vidím Putina, jak si říká, že se nedá nic dělat a bude kromě Ukrajiny muset porazit i další země, protože jinak mu tam furt polezou a pořád se budou snažit rozšiřovat NATO, pořád to budou zkoušet a v takovém případě je lepší, začít první. Na mezinárodní právo se můžeme vykašlat, v Gaze i Sderotu byly právě nastaveny nové standardy zacházení s civilním obyvatelstvem.

Naše pravdomluvná média vydala článek o tom, že je to Ukrajina, které docházejí muži i munice…

Byl to Blinken, který řekl, že Ukrajině samozřejmě pomůžeme, ale vlastně už nepomůžeme, protože se o sebe víc musí starat sama?

Lipavský se fotil s katarským šejkem, který měl zařídit, že krásně zvládneme odstřižení od ruského plynu a Katar teď pohrozil, že podporovatelům, Izraele žádný plyn nedá… Hodnotová politka v praxi… Nebude trvat dlouho a v kuloárech ministerstva zahraničí se začne hledat někdo, kdo Rusy osobně nenasral a mohou ho tedy vyslat, aby s Lavrovem zase začal mluvit. Lipavský to není, jasný pane.

Liberální pirátské preference během několika týdnů spadnou na polovic… jestli vůbec. Rakušan už žádné nemá a bude potřebovat tak sto tisíc korespondenčních hlasů, aby měl alespoň nulu.

Úplně vidím, jak u Sitting Pinga sedí jeho generálové (protože i Čína má svoje jestřáby) a říkají mu: „Šéfe! Teď. Teď se to hodí. My víme, že synové říše středu nemusejí spěchat, ale teď by to šlo! Americké letadlové lodě budou mít práci jinde, v naší blízkosti mohou nasadit jen jednu (protože letadlová loď potřebuje také údržbu v doku), taková příležitost se hned tak nenaskytne.“

Co asi udělá čínský vůdce? Vždycky, když se potká s Putinem, tak mu Vláďa řekne, že nadvládu nad Černým mořem si posichroval Krymem, v severním moři staví už čtvrtou základnu a rozšiřuje flotilu ledoborců, ve Vladivostoku se maká a Kurily má pod kontrolou… a Číňan nemá kontrolu ani nad Žlutým mořem, protože mu tam pořád vězí ta nepotopitelná americká letadlová loď Taiwan… Počká, protože je dostatečně trpělivý a nebo na něco podobného už dlouho třásl a teď konečně také vrhne kostky a překročí Rubikon?

Nechci se vytahovat, ale dneska musím – Hungary Today napsaly článek o mém článku, ve kterém jsem napsal:

Všímáte si, v jak komfortní pozici je Orbán? Má to dobrý do Ruska, ale humanitárně pomáhal i Ukrajině. Má to dobrý do Izraele, ale před Araby mluví o míru a není to trapné. Nemusí měnit názory, nemusí otáčet. Mír, to je jeho politika. Mír je jeho hodnota. Nepřilévat olej do ohně, to je jeho přístup. Tak jako vyzýval ke klidu na Ukrajině, tak může vyzývat ke klidu i teď. Nespálil mosty k nikomu a od nikoho se nenechal oddělit válečným požárem.

Ale zároveň neseděl na dvou židlích. Seděl na té své – Maďarské. Ne, není to žádná velmocenská židle. V porovnání s velkými zeměmi to je židle docela vratká. Nechránila před sekulárními vlivy, které jsou větší než celá EU, nejen Maďarsko. Neuchránila Maďary před inflací. Ale je to židle suverénní. Orbán si může klidně jet podat ruku se Saúdy, Číňany, Izraelci, Turky, Rusy… A dostane od nich občas nějaký dárek – třeba nějakého osvobozeného vězně… Maximum, co může Maďarsko udělat.

Oč větší hodnotou je mír, než velmocenské hrátky, které se za hodnoty vydávají. Oč větší hodnotou je prostý mír i bez přehazování vlajek na profilech, bez rektálního alpinismu ať už na západ nebo na východ. Nesouhlasíme s válkou, nebudeme na ní přispívat (ani náboji na Ukrajinu, ani placením „učebnic“ pro Hamás ani souhlasem s rozšiřováním osad na Západním břehu.) Nemůžeme nikoho od války odradit, nejsme policajt, ale nepřidáme se k ní. Vždycky budeme jen zmírňovat následky.

Maďarské oficiální noviny se přihlásily k politice, kterou jsem popsal… A přesně k této politice budu směřovat i já. Dezoláti z celého světa se spojují, tříbí a eliminují blbce…

Politické kyvadlo se právě zastavilo v krajní pozici. Dál už ho liberálové nedotlačí. Teď přijde krátký čas, kdy to bude vypadat, že se dějiny zastavily. Pak se to zhoupne na druhou stranu. A protože to třicet let tlačili do krajností, třicet let vymýšleli pohlaví, byli duhoví, evropsky hodnotní, bojovali proti dezinformacím a stavěli si podpůrné struktury, které tomuto pomáhaly, o to víc se to teď posune na druhou stranu. Zakrátko celá jejich agenda bude pro smích, pak přijdou o příznivce, pak přijdou peníze… jejich poslední dějství je tady.

Připravte se na nejhorší… zanedlouho uvidíte příšerné scény.

Třeba Evu Holubovou, jak na demonstračním pódiu projevuje svojí lepivou přízeň Jindrovi Rajchlovi. Uslyšíte novou politickou odrhovačku Tomáše Kluse, kde kritizuje to, co ještě nedávno chválil.

Uvidíte Řezníčka, jak soustředěně zpovídá Andreje Babiše, neskáče mu do řeči a pokyvuje hlavou nad Andrejovou moudrostí. Nebo Šafra, jak se snaží zaangažovat novou hvězdu svého „vždy konzervativního“ Fóra 24 – Daniela Vávru. Uvidíte Honzíka Cempera, jak maže celý svůj profil a odhaluje dezinformace ve výrocích Petra Fialy. Uvidíte Zdechovského, jak se rychle snaží podat přihlášku do SPD a Mariana Jurečku, který se přece nikdy nesešel s Possettem a na všech jeho kombajnech „už dvacet let“ vlaje česká vlajka.

Petr Pavel teď právě připravuje vzpomínky na svého strýčka, který ho vždycky nabádal k vlastenectví, péči o Benešovy dekrety a snahu o co největší suverenitu této země. Připravuje si projev, ve kterém poprvé řekne slovo Orbán v pozitivní konotaci.

Uvidíme duhové učitelky, jak se dětem pokoušejí vysvětlit, kdo to byl Karel Kutlvašr a pletou si ho s Karlem Kuttelwascherem.

A jako vrchol všeho přijde šéf České televize, Souček, s návrhem, aby byly rozhlasové a televizní poplatky nahrazeny přímou platbou ze státního rozpočtu, jako je tomu na Slovensku. Lepší šéfovat státní televizi, která slouží těm, co jsou zrovna u moci, než šéfovat zkrachovalé televizi.

A já se připravuju na největší smršť jízlivostí svého života…

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí a podpořit vlastní národní občanskou společnost, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý kdo pošle dar alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička nebo placky z nabídky.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (383 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Gratulace k článku v Hungary Today! 

Průměrný počet slepic: 4.9 (117 hlasů)

Jindřich Kulhavý: Arogance Pětikoalice je strašidelná

13. října 2023 👉 @cz24news

Politická kultura u nás klesá na úplné dno. Přestože je víceméně známé, že by se jednotlivé strany Pětikoalice bez úpravy volebního zákona, pod kterou se podepsal předseda Ústavního soudu Rychetský, nedostaly k moci a Piráti asi ani do Parlamentu, zatímco skutečný vítěz ANO skončil v opozici, předáci vládních partají neustále přesvědčují občany, že jsou legitimními vládci České republiky.

Svou nadpoloviční parlamentní většinu si užívají, zároveň ji zneužívají k naprosto absolutistickému přístupu k vládě. Češi jim navíc, jakožto naivní hlupáci, pomohli dosazením generála Pavla na Hrad, čímž eliminovali i tu poslední možnost vytvořit aspoň nějakou protiváhu Fialovi a jeho ansáblu. Plody této neschopnosti vnímat realitu s jistým předstihem tak sklízejí právě nyní a je třeba konstatovat, že nám z toho kysnou obličeje. Za tichého mlčení až podpory médií vládě prochází i ta největší zvěrstva. Nikomu už ani moc nevadí aféra nazvaná Dozimetr a pravděpodobně dlouhá chapadla mafie zasahující do nejvyšších míst naší politické scény. Přiznejme si, že škody způsobené aktéry této kauzy, mezi které dost možná patří i Vít Rakušan, jsou miniaturní proti tomu, kam nás potápí zločinná činnost či naopak nečinnost vlády.

Ekonomická a sociální situace řady občanů začíná být kritická. V současnosti přichází lidem vyúčtování plynu, elektřiny za uplynulých 12 měsíců a rozpisy záloh na další období. Paradoxně se může stát, že dostanete platební kalendář, který se Vám bude stát vcelku snesitelný, ovšem o měsíc později ho nahradí jiný s více jak dvojnásobnými částkami k úhradě. Proč se to děje, to netušíme (ve skutečnosti je za tím neochota politiků zastavit extrémní zdražování), nicméně obrana proti tomu víceméně neexistuje. Přesto se Fiala s Pekarovou Adamovou & spol. bijí do prsou, jak vše dobře zvládli. Rekordní inflace, téměř nejdražší elektřina a cena plynu navýšená o jidášské provize obchodníků, distributorů a státu, dále totální úlet v daňovém zatížení pohonných hmot či přehlížení astronomických cen potravin, to vše a plno jiného jako by neexistovalo. Naopak další tlak na dotace tzv. zelené energie, kterou lze považovat za obrovský podvod na lidech a mající další neblahý vliv na výši záloh a výsledné faktury, se stal skutečně drsnou realitou. Stát, který si vymyslel podporu této habaďůry, nedává občanům žádnou šanci a prostě jim doslova nařídil spolupodílet se na jednom z nejšpinavějších byznysů současnosti formou přiřazení vysoké částky k platbám za již tak drahou elektřinu.

K výše uvedenému si přiřaďme kolotoč zvaný důchody a naprostou degradaci seniorů postavených do role pijavic přisátých na státním rozpočtu. Dále snižující se úroveň školství, zdravotnictví, válečnou náladu šířenou vládní garniturou, podporu kyjevského režimu jak finanční, tak i ideologickou, ignoraci zahraničních zájmů přinášejících prospěch nikoliv samozvané elitě, ale spíše českým občanům. To je velmi hrubé seznámení s vládou Petra Fialy. Nově by měl z nastalé kritické situace pomoci ,,Konsolidační balíček“. Ten je ve skutečnosti souborem opatření vedoucích k dalšímu ždímání občanů ČR a zároveň jasným svědectvím neuvěřitelné manipulace s voliči, jejímž výsledkem je prolhaná Pětikoalice u kormidla.

Dosud není zjevné, jak by měl tento balíček zachránit naší zemi od státního bankrotu, když vezmeme v potaz, že jeho tvůrci vycházeli z často naprosto nereálných čísel a údajů. V diskuzích s opozicí nejsou často schopni ani vysvětlit, od čeho se při svých výpočtech odráželi a dokladovat tak skutečný stav. Samotní Fiala se Stanjurou ,,hází“ miliardami, jako by šlo o drobné a výpočet procent jim vůbec nejde. Nejčastěji je při lži nachytává bývalý ministr Babišovy vlády Havlíček, ovšem není zdaleka jediným odborníkem schopným prokázat nesmysly, z nichž je rétorika představitelů Pětikoalice tvořena. Přesto se vládnoucí klika spojila a záchranný balíček protlačí, a to s přispěním prezidenta Pavla a jeho našeptávače Koláře. Arogance, s níž Pětikoalice přistupuje k vládě, je prostě šílená a jednou se o ní bude učit v dějepisu. Je třeba přiznat, že nejsme zrovna v dobré kondici a je nejvyšší čas s tím začít něco dělat.

AUTOR: Jindřich Kulhavý

Průměrný počet slepic: 4.8 (135 hlasů)

V žádném dějepise se tohle období učit nebude. A když už, tak naprosto jinak, než se dělo ve skutečnosti.

jak dnes dějepisci popisují popřevratové roky? Kuponistickou privatizaci? Kazašské a ukrajinské gangy, jich se báli i čeští zločinci?

Pády tzv. banka jejich tunelování? Schwarz systém? Dnes běžné zaměstnávání OSVČ? Inflaci jako po válce? 

Fialovo vláda poražených stran ve volbách jako precedens vyzkoušený v městech i obcích vyobcováním vítězů voleb? 

Vyloupení armádních zásob v akci Západní hodnoty drang osten?

Průměrný počet slepic: 4.6 (42 hlasů)

pěkný článek 🐓🐓🐓🐓🐓

Průměrný počet slepic: 3.6 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Maha Nassar, 13. října 2023

Do centra pozornosti konfliktu na Blízkém východě se opět dostalo pásmo Gazy, když izraelský ministr obrany nařídil "úplné obléhání" této palestinské enklávy.
Izraelská vojenská operace, která zahrnuje rozsáhlé bombardování obytných domů, následuje po překvapivém útoku ozbrojenců Hamásu, kteří 7. října pronikli do Izraele z Gazy a zabili více než 900 Izraelců, což vyvolalo odvetné letecké údery izraelské armády a rostoucí počet obětí mezi obyvateli Gazy.
Nejméně 16 humanitárních pracovníků agentury OSN a Červeného kříže zahynulo při náletech v Gaze
Příkaz odříznout Gazu od veškerých potravin, elektřiny a vody jen zhorší těžkou situaci obyvatel této oblasti, která je označována za "největší vězení pod širým nebem na světě".

Jak se ale Gaza stala jednou z nejhustěji obydlených částí planety? A proč je nyní domovem militantních palestinských akcí? Jako znalec palestinských dějin se domnívám, že klíčem pro pochopení příčin současného násilí je třeba se seznámit se základními historickými fakty.

Stručná historie Gazy
Pásmo Gazy je úzký kus země na jihovýchodním pobřeží Středozemního moře. Je zhruba dvakrát větší než Washington, D.C., a je vklíněno mezi Izrael na severu a východě a Egypt na jihu.

Gaza, starobylý obchodní a námořní přístav, je odedávna součástí geografické oblasti známé jako Palestina. Na počátku 20. století ji obývali především muslimští a křesťanští Arabové, kteří žili pod osmanskou nadvládou. Když po první světové válce převzala kontrolu nad Palestinou Velká Británie, připojili se intelektuálové v Gaze ke vznikajícímu palestinskému národnímu hnutí.

Během války v roce 1948, která vedla ke vzniku státu Izrael, izraelská armáda bombardovala 29 vesnic v jižní Palestině, což vedlo k útěku desítek tisíc vesničanů do pásma Gazy, které bylo pod kontrolou egyptské armády, jež tam byla rozmístěna po vyhlášení nezávislosti Izraele. Většina z těchto uprchlíků a jejich potomků tam zůstává dodnes.
Po šestidenní válce mezi Izraelem a jeho arabskými sousedy v roce 1967 se pásmo Gazy dostalo pod izraelskou vojenskou okupaci. Podle organizace na ochranu práv Amnesty International má okupace za následek "systematické porušování lidských práv", včetně vyhánění lidí z jejich půdy, ničení domovů a potlačování i za nenásilné formy politického nesouhlasu.
Palestinci uspořádali dvě velká povstání, v letech 1987-1991 a 2000-2005, v naději na ukončení okupace a vytvoření nezávislého palestinského státu.

Hamás, palestinská islamistická militantní skupina s centrem v Gaze, byla založena v roce 1988 s cílem bojovat proti izraelské okupaci. Hamás a další militantní skupiny opakovaně podnikaly útoky na izraelské cíle v Gaze, což vedlo k jednostrannému stažení Izraele z Gazy v roce 2005.
V roce 2006 se konaly palestinské parlamentní volby. Hamás v nich porazil svého sekulárního rivala, hnutí Fatah, které bylo všeobecně obviňováno z korupce. Od roku 2006 se v Gaze volby nekonaly, ale podle průzkumu z března 2023 by v případě hlasování 45 % obyvatel Gazy podpořilo Hamás, před Fatahem s 32 %.
Po krátkém konfliktu mezi bojovníky Hamásu a Fatahu v květnu 2007 převzal Hamás úplnou kontrolu nad pásmem Gazy. Od té doby je Gaza pod správní kontrolou Hamásu, přestože ji OSN, americké ministerstvo zahraničí a další mezinárodní orgány stále považují za okupovanou Izraelem.


Kdo jsou Palestinci v Gaze?
Více než 2 miliony obyvatel pásma Gazy jsou součástí 14milionové palestinské komunity na celém světě. Přibližně třetina obyvatel Gazy odvozuje své rodinné kořeny od území uvnitř pásma Gazy. Zbylé dvě třetiny tvoří uprchlíci z války v roce 1948 a jejich potomci, z nichž mnozí pocházejí z měst a vesnic v okolí Gazy.
Palestinci v Gaze jsou mladí: téměř polovina obyvatel je mladší 18 let. Enkláva je také velmi chudá, míra chudoby zde dosahuje 53 %.

Navzdory tomuto chmurnému ekonomickému obrazu je úroveň vzdělání poměrně vysoká. Více než 95 procent gazanských dětí ve věku 6-12 let chodí do školy. Většina palestinských studentů v Gaze absolvuje střední školu a 57 procent studentů prestižní Islámské univerzity v Gaze jsou ženy.  Univerzita byla ve středu zasažena izraelskými nálety.

Mladí Palestinci v Gaze však mají kvůli okolnostem, v nichž žijí, ztíženou možnost žít plnohodnotný život. U absolventů ve věku 19 až 29 let dosahuje míra nezaměstnanosti 70 procent. A průzkum Světové banky z počátku tohoto roku ukázal, že 71 procent Gazanů vykazuje známky deprese a vysokou míru posttraumatické stresové poruchy.
K těmto stavům přispívá několik faktorů. Hlavním faktorem je ochromující, 16 let trvající blokáda, kterou Izrael a Egypt - s podporou USA - uvalily na Gazu.


Roky blokády
Krátce po volbách v roce 2006 se Bushova administrativa pokusila odstavit Hamás od moci a dosadit konkurenčního vůdce ze strany Fatah, který byl považován za přátelštějšího vůči Izraeli a USA. Hamás převrat předešel a v květnu 2007 převzal plnou kontrolu nad Gazou. V reakci na to Izrael a Egypt - s podporou USA a Evropy - uzavřely hraniční přechody do pásma Gazy a z něj a zavedly pozemní, leteckou a námořní blokádu.
Blokáda, která stále platí, omezuje dovoz potravin, pohonných hmot a stavebního materiálu, omezuje vzdálenost, na kterou mohou rybáři z Gazy vyplout na moře, zakazuje téměř veškerý vývoz a přísně omezuje pohyb osob do Gazy a z Gazy. Podle údajů OSN Izrael v roce 2023 umožnil opustit Gazu jen asi 50 000 lidí měsíčně.
Léta uzavírání zničila životy Palestinců v Gaze. Obyvatelé tam nemají dostatek vody na pití a hygienické potřeby. Čelí výpadkům elektřiny, které trvají 12 až 18 hodin denně. Bez dostatečného množství vody a elektřiny je křehký systém zdravotní péče v Gaze "na pokraji zhroucení", uvádí skupina pro ochranu práv lékařů Medical Aid for Palestine.

Tato omezení dopadají obzvláště tvrdě na mladé a slabé obyvatele Gazy. Izrael běžně odepírá nemocným pacientům povolení, které potřebují k poskytnutí lékařské péče mimo Gazu. Šikovní studenti, kteří mají stipendium na studium v zahraničí, často zjišťují, že nemohou vycestovat.
Podle odborníků OSN je tato blokáda podle mezinárodního práva nezákonná. Tvrdí, že blokáda se rovná kolektivnímu trestu Palestinců v Gaze, což je porušení Haagské úmluvy a Ženevských konvencí, které tvoří páteř mezinárodního práva.


Utrpení nemá konce
Izrael tvrdí, že blokáda Gazy je nezbytná pro zajištění bezpečnosti obyvatelstva a bude zrušena, až se Hamás vzdá násilí, uzná Izrael a bude dodržovat předchozí dohody.
Hamás však toto ultimátum důsledně odmítá. Namísto toho militanti v roce 2008 zintenzivnili odpalování podomácku vyrobených raket a minometů do obydlených oblastí v okolí pásma Gazy, čímž se snažili vyvinout tlak na Izrael, aby blokádu zrušil. Od té doby na Izrael tímto způsobem sporadicky útočí.
Izrael zahájil čtyři velké vojenské útoky na Gazu - v letech 2008-09, 2012, 2014 a 2021 - ve snaze zničit vojenské kapacity Hamásu. V těchto válkách zahynulo 4 000 Palestinců, z nichž více než polovinu tvořili civilisté, a 106 lidí v Izraeli.
Během této doby došlo podle odhadů OSN k poškození domů, zemědělství, průmyslu, elektrické a vodohospodářské infrastruktury v Gaze za více než 5 miliard dolarů.
Každá z těchto válek skončila křehkým příměřím, ale bez skutečného řešení konfliktu. Izrael se snaží odradit Hamás od odpalování raket. Hamás a další militantní skupiny tvrdí, že i když dodržely předchozí příměří, Izrael pokračoval v útocích na Palestince a odmítl zrušit blokádu.
Hamás nabídl dlouhodobé příměří výměnou za to, že Izrael ukončí blokádu Gazy. Izrael tuto nabídku odmítl přijmout a trvá na svém stanovisku, že Hamás musí nejprve ukončit násilí a uznat Izrael.
V měsících, které vedly k poslední eskalaci, se podmínky v Gaze ještě zhoršily. Mezinárodní měnový fond v září oznámil, že ekonomické vyhlídky Gazy "zůstávají hrozivé". Podmínky se ještě zhoršily, když Izrael 5. září oznámil, že zastavuje veškerý vývoz z klíčového hraničního přechodu v Gaze.
Konec utrpení způsobeného blokádou není v dohledu, a tak se zdá, že se Hamás rozhodl narušit status quo překvapivým útokem na Izraelce, včetně civilistů. Odvetné letecké údery Izraele a uvalení "úplné blokády" na pásmo ještě více prohlubují utrpení obyčejných obyvatel Gazy.

Je to tragická připomínka toho, že hlavní tíhu tohoto konfliktu nesou civilisté.
----
Maha Nassar je docentem na Škole blízkovýchodních a severoafrických studií na University of Arizona v USA.

 

Průměrný počet slepic: 4.6 (59 hlasů)
Trvalý odkaz

Vybraná data:
rozloha 365 km2, délka 40 km, šířka 5 až 12 km,
počet obyvatel 2 226 544, nezaměstnanost 46,4%, míra chudoby 59,8%, uprchlíci 1,7 milionů,
lidé pod hranicí chudoby 1,3 milionů
Průměrný počet slepic: 4.9 (38 hlasů)

Řez hraniční zdí  

100-300m - zákaz vstupu, možnost obdělávání zemědělské půdy

0-100m no-go zóna

betová bariéra znemožňující "podhrabání"

Délka zdi: 60 km ze strany Izraele, 12.6 km ze strany Egypta, pouze tři průchody: Erez, Kerem Shalom (pouze zboží), Rafah - do Egypta

Uzavření ze strany moře: šrafované - zakázaná oblast hlídaná Izraelem

Průměrný počet slepic: 4.7 (36 hlasů)

Sionistický stát Izrael zahajuje etnické čištění a vydal 24-hodinové ultimátum severnímu pásmu Gazy, aby se více jak 1 milion obyvatel evakuoval k hranicím Egypta! Zástupci OSN protestují, že taková lhůta je snad vtip! Začne humanitární bombardování? Vladimir Putin se podle očekávání postavil na stranu Izraele! Podle bývalého analytika CIA visí osud Izraele na vlásku! Na hranicích Libanonu jsou připraveny jednotky Hizballáhu a na moři americké letadlové lodě!

Na Blízkém východě se schyluje k nejkrvavější válce v historii, kterou region vlastně vůbec nepamatuje. Izraelská armáda v pátek informovala [1] představitele OSN, aby okamžitě evakuovali své kanceláře v severní Gaze a přemístili se na jih k hranicím s Egyptem. Následně byla výzva tlumočena palestinským orgánům, že více jak 1 milion obyvatel severní Gazy, tedy přibližné poloviny obyvatelstva, se má do 24 hodin přesunout a evakuovat do jižní části k hranicím s Egyptem.

Oznámil to tiskový mluvčí IDF, podplukovník Jonathan Conricus (na titulní fotografii nahoře). OSN oficiálně protestovalo [2] proti lhůtě na evakuaci, je to prý nesplnitelná lhůta, během které je naprosto vyloučeno přesunutí více jak 1 milionů lidí. Podle ex-analytika CIA Larryho Johnsona je Hamás vybaven americkými zbraněmi a jestli začnou Palestinci ničit izraelské tanky pomocí Javelinů, bude jasné, že jde o výzbroj z Ukrajiny. Současně prý není jasné, jakou roli bude mít bojová skupina letadlových lodí USA. To vypadá jako obava, že osud Izraele visí na vlásku. Američané jsou v oblasti zřejmě jako pojistka, kdyby se izraelská armáda dostala do problémů.

Evakuaci tolika lidí za 24 hodin nelze logisticky stihnout, to je naprosté šílenství a nesmysl, protože přemístění přibližně 1 milionu lidí by teoreticky zabralo přibližně 2 týdny, a to při dobré logistické koordinaci a při dostatku autobusů. V Gaze nyní vypukla panika, protože je všem jasné, že takto krátká lhůta je pouze záminkou Izraele před mezinárodním společenstvím, v podstatě alibi, aby se neřeklo, že Izrael nedal obyvatelům Gazy žádnou lhůtu na evakuaci. Jenže evakuační čas 24 hodin je nesmysl, a tudíž je jasné, že Izrael chce zahájit genocidu přibližně 1 milionů Palestinců!

Izrael vyhlásil nesplnitelné evakuační ultimátum, zavání to jako alibi pro genocidu a humanitární bombardování

Není o tom pochyb, že sionistický a nelegitimní stát Izrael chce zahájit masakr a etnické začištění pásma Gazy pod záminkou teroristického útoku provedeného minulou sobotu údajně vojáky Hamásu, kteří v poušti postříleli účastníky hudebního festivalu z několika zemí. Tento útok se stal záminkou pro vládu Benjamina Netanyahua k vyhlášení válečného stavu a ke spuštění protokolu konečného řešení palestinské otázky. Izrael vydal toto 24-hodinové evakuační ultimátum s cílem mít alibi na to, až izraelské bomby začnou zabíjet tisíce civilistů, kteří se prostě nestačili v šibeničním termínu 24 hodin evakuovat…. (dále viz odkaz)

https://aeronet.news/…ji/

 

 

Průměrný počet slepic: 3.3 (16 hlasů)

Proč nás Fiala trestá drahým benzínem? Vyoral byl v Polsku a viděl kampaň

14. října 2023 👉 @cz24news

ČESKO: „Zdá se, že se nám pan prezident změnil v chcimíra a dezoláta,“ zhodnotil Tomáš Vyoral slova českého prezidenta, když ten vyzývá v případě Pásma Gazy k zasednutí k jednacímu stolu. A tento přístup dává do kontrastu s přístupem k Ukrajině. „Řada z těch, kteří označovali nepoddajné a kriticky smýšlející občany za xenofoby – ostatně v zásadě těch stejných, co teď kriticky myslící označují za dezoláty – se nyní stávají xenofoby sami,“ komentoval také to, jak až teď někteří procitli, co se týče migrantů v Evropě. A dostal se také k levnému polskému „předvolebnímu“ benzínu.

O víkendu si Izrael zažil události, jaké už dlouho ne. Útok Hamásu byl bezprecedentně brutální a s různými gesty se rozhodně nešetřilo. Zaznamenal jste nějaké zajímavé, zejména zajímavě pokrytecké, třeba v porovnání s tím, co dotyční říkali o Ukrajině?

Nemusíme chodit daleko. Převlékač uniforem a kariérní oportunista Petr Pavel, toho času Petrem Kolářem instalovaný do funkce prezidenta naší země, dle ČTK uvedl mimo jiné: „Tato agresivní akce nutně vyvolá tvrdou a oprávněnou reakci Izraele, která přinese mnoho obětí. Cesta k urovnání jakéhokoliv problému nevede přes agresivní ozbrojené akce, ale je třeba ji hledat u jednacího stolu s velkou dávkou dobré vůle.“ Třeba jen špatně chápu, nebo interpretuju Pavlova slova, ale zdá se, že se nám pan prezident změnil v „chcimíra“ a „dezoláta“. Já s jeho slovy v tomto případě souhlasím, ale mám opět problém s jeho dvojími metry, kdy v rámci jednoho konfliktu – toho izraelského – je třeba hledat řešení u jednacího stolu, zatímco u jiného – toho ukrajinského – je jednání zavrhováno.

Jak se stavíte k Pirátům, kteří ještě v roce 2022 chtěli samostatný palestinský stát a dokonce se snažili založit Meziparlamentní skupinu ČR-Palestina?

K Pirátům – coby novodobým progresivistickým levičákům – se od začátku stavím s krajním odporem. Nicméně co se týká samostatného palestinského státu, ačkoliv nejsem žádným odborníkem na izraelsko-palestinské vztahy, tak z logiky věci mi to připadá jako jedno z možných řešení jejich nekonečného konfliktu.

Jak hodnotíte reakci některých amerických kongresmanů a senátorů? Samozřejmě, útok Hamásu byl bezprecedentní. Ale někteří z nich se div ne pustit do války s Íránem.

Myslím, že je dobré v souvislosti s aktuálním průběhem izraelsko-palestinského konfliktu mít na paměti Pearl Harbor a pojmy, jako jsou třeba operace pod falešnou vlajkou. Víte, nic nemusí být takové, jaké se zdá, respektive takové, jaké nám to předkládají pologramoti z mediálního a politického hlavního proudu. Co když selhání izraelských rozvědek nebylo selháním, ale záměrem? Útok na Írán a konečné řešení palestinské otázky mohou být rovněž jedněmi ze zásadních hybatelů současného dění. O všem výše zmíněném už se dokonce objevily zmínky i v hlavním proudu. Tím neomlouvám zvěrstva ze strany Hamásu, ani okupaci ze strany druhé. Bohužel stejně jako na Ukrajině a vždy a všude válku s prominutím odserou obyčejní nevinní lidé. Zatímco elity a majitelé klíčů si honí ega, případně „plní peněženky“.

Henry Kissinger ve svých sto letech dal ránu Angele Merkelové a jejímu „Wir schaffen das.“ Prohlásil, že byla chyba vpustit do Německa tolik lidí rozdílné kultury a náboženství. Jak myslíte, že se v blízké době bude vzpomínat na Angelu Merkelovou, vzhledem k tomu, jak přispěla k „zezelenání“ Německa, naplnění migranty a také k situaci na Ukrajině?

Po boji je každý generálem. Nutno dodat, že já i kvůli řízené migrační invazi a promločí propagandě mediálně-politického hlavního proudu začal psát blogy a veřejně se vyjadřovat proti této rozvratné činnosti, která byla evidentně proti zájmům občanů celé Evropy. A to hned zkraje, kdy tato aktivita začala. Jak se na Merkelovou bude vzpomínat, uvidíme, nebo spíše naše děti, a tím spíš děti německé. Myslím, že v moc dobrém to ale nebude. Stejně tak bych viděl ovšem budoucí vzpomínky na současného psychopata na postu německého kancléře.

A v souvislosti s tím, co říkáte na to, jak někteří příznivci migrace najednou prozřeli, že v Evropě jsou nyní až miliony lidí radujících se z masakru Židů?

Řada z těch, kteří označovali nepoddajné a kriticky smýšlející občany za xenofoby – ostatně v zásadě těch stejných, co teď kriticky myslící označují za dezoláty – se nyní stávají xenofoby sami. Překvapuje mě, že až situace okolo židů, nebo spíše Židů otevře oči řadě takzvaně lepších lidí, kteří přeceňují sebe samé a podceňují všechny ostatní. Myslím, že bezpečnostní rizika spojená s řízenou migrační invazí byla zřejmá drtivé většině normálních lidí, kteří mají hlavu nejen na to, aby jim nesněžilo na mandle.

Potravinářská inspekce našla další kuřecí se salmonelou. Opět se jedná o přebalené kuřecí z Ukrajiny od firmy WE Trade. Vzhledem k tomu kolikrát už se takové vzorky našly, není načase se minimálně dotyčné firmy dotázat, jak je to možné?

To samozřejmě je. Ovšem zdá se, že cokoliv, co je v současné době spojeno s málem polobohy z Ukrajiny se dosti podobá tomu, co je spojené s málem polobohy z Izraele. Tedy toho se nesmíte dotknout ani náznakem křivého slova.

Polsko za chvíli bude volit. Vy jste tam byl nedávno, jak tam probíhala kampaň? Všimne si návštěvník? A co říkáte na „uplácení“ voličů levným benzínem?

Návštěvník si všimne hodně. Podobně jako u nás a kdekoliv jinde visely všude billboardy a plakáty s mluvícími hlavami. Uplácení voličů levným benzínem? Každý využívá možnosti, jaké má. V tomto ohledu bych spíš řešil proč a za co ukrofilní a kolaborantská vláda Petra Fialenka trestá drahým benzinem a energiemi občany této země.

Na Slovensku sestaví vládu s definitivní platností Robert Fico s Hlasem a SNS. Velké kňučení začalo kvůli tomu, že ministr kultury bude jistý Tomáš Taraba. Co myslíte, že bude dělat třeba Magda Vášáryová, která některé voliče SMERU nazvala spodinou?

To netuším. Nejsem jasnovidec. Ale zřejmě bude této uvědomělé paní žilka poměrně dosti pulzovat.


 

Průměrný počet slepic: 4.5 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

Ja jste psal o tom Orbánovi, že se mu daří nikoho moc nenasrat, s každým tak nějak být v poho, i když ten větší si pak myslí, tenhle připosranej už stáhl ocas, hodíme mu kost. Já kosti nerad.

Když je někdo můj kamarád, běda, jak na něj někdo jiný sáhne. Když je někdo můj nepřítel, řeknu mu to zepředu a do očí. Taky se kvůli tomu neseru do politiky.

A mimochodem, někoho moc nenasrat se pokoušeli už jiní před Mnichovem. A tento podřízený přístup nakonec se jim nevyplatil. Jak se toto vyplatí Orbánovi, to ukáže čas.

My máme bohužel tu smůlu, že prostoru, který bychom měli bránit, vládnou dementi. Na jedné straně vyjadřují podporu Izraeli, na druhé posílají miliony Hamásu, páč to přeci ohlídají. Kvůli záchraně planety si zničí vlastní průmysl nesmyslnými povolenkami a čínskými soláry, ale co, firma, která vykáže dostatečnou citlivost k lgbt a dřevěných šťouchátkům do uší, ta dostane dotace. Na jedné straně platí policajty a tajné služby, aby zabránili útokům na své obyvatelstvo, aby na druhé posílali prachy slečně s dredy, aby potenciálních budoucích pachatelů co nejvíc našla a dovezla do Itálie, oni už pak tu cestu nahoru najdou. Ale já v tomto prostoru žiji a tudíž, až to bouchne, budu ho bránit.

Tudíž musím vyhodnotit rizika. A stejně, jako cítím, že pro mě jsou větším rizikem rusové, než ukrajinci, stejně cítím, že pro mě jsou menším rizikem židé, než muslimové. Takže si musím prostě stranu vybrat. V prvním případě jsem si jí vybral, i když nerad. V případě druhém je to jasné (vy víte proč).

Průměrný počet slepic: 2.1 (49 hlasů)

Tvůj názor vyplývá z představy, že svět se dělí na ty dobré, a ty zlé. Jenže ono je to ve většině případů, ne ve všech tak, že jednotlivé strany většiny sporů, mají každá pravdu jen z části. Takže ve většině případů je rozumné nepostavit se cele za tu či onu stranu. To je rozumné jen někdy. A to Orbán dělá. V krajních případech se vyjadřuje jasně a jednoznačně.

Průměrný počet slepic: 4.8 (30 hlasů)
Trvalý odkaz

abych se v té jízlivosti mohl k Vidlákovi přidat!

Průměrný počet slepic: 4.7 (31 hlas)
Trvalý odkaz

Dobře bude v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, až Vidláka budou citovat na swissinfo.ch

A teď si fakt nedělám z nikoho srandu.

Když z Kyjeva utíkal švýcarský velvyslanec, jen lakonicky poznamenal: "Tady umřel rozum" TEČKA
Řešit problémy silou přináší bídu. Vždyť už skoro ani ta půda pod vlastníma nohama Ukrajincům nepatří.

Průměrný počet slepic: 4.8 (63 hlasů)

švýcarský velvyslanec utekl a nenabídnul UA švýcarský model demokracie ???

Průměrný počet slepic: 4.3 (9 hlasů)

In reply to by Bob

Trvalý odkaz

:-)) Oni mají evidentně úplně jiný model "demokracie"...

Průměrný počet slepic: 4.1 (8 hlasů)

český model demokracie: Nemusíš makat a dostaneš všechno.

Průměrný počet slepic: 4.2 (13 hlasů)

Na Ukrajině si říkají: "Nejde o to jak tomu budeme říkat... demokracie, nebo jinak, hlavně že to sype chechtáky!"

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tato banda ignorantů s Fialenkem v čele to tu bude devastovat ještě dva roky. I kdyby se je podařilo vyhnat do roka, tak škody na ekonomice, společnosti a mezilidských vztazích budou katastrofální.

Prázdná státní pokladna a nesplatitelný dluh. Zkrachovalé a živořící firmy bez zakázek a s dluhy za energie. Rodiny bez prostředků a s x exekucemi. Bezzubá státní správa krčící se pod byrokratickým eurobičem. Extrémní nárůst kriminality, návrat brutálních východních a příchod nových arabských mafií. Fůra lidí bude buď sama, nebo bude mít někoho z rodiny či kamaráda v base za ideozločiny.

Náš stát a společnost bude v takovém stavu, že nikomu moc do smíchu nebude. Protože i když se této prolhané a pokrytecké bandy zbavíme, tak světlo na konci tunelu nejspíš neuvidíme. Škody budou nevratné. ;o/

Průměrný počet slepic: 4.5 (36 hlasů)

Úkolem téhle demoliční vlády je přivést tento stát k bankrotu - a to plní na 100%. Čím hůř pro nás, tím líp pro ně.

Průměrný počet slepic: 4.7 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

S úvodním Vidlákovým článkem souhlasím, jen s jednou větou ne:

Liberální pirátské preference během několika týdnů spadnou na polovic…

 

O tom pochybuji. Příznivci Pirátů, to je stejná kategorie jako příznivci Hamásu. Jejich názory jsou neměnné za jakékoli situace.

Průměrný počet slepic: 4.3 (18 hlasů)

příznivci Hamásu moc velký výběr nemají

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Příznivci Pirátů jsou povětšinou mladí pitomci bez základních životních zkušeností. Zatímo, příznivci Hamásu. mají svoje zkušenosti a především hlubokou, silnou víru v něco. To je přesně to, co pirátské fetky vůbec neznají.

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

Obojí jsou fanatici. Obojí mají mozky vymyté ideologií, která znemožňuje vnímat realitu.

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)

vcelku s tvými názory souhlasím. Zde si myslím, že příznivci Hamásu jsou sice především fanatici, zatímco Piráti a jejich příznivci jsou povětšinou vychcaní pitomci bez nějakého charakteru a zásad.

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

1

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)

V těchto skupinách jsou většinou obojí. I pronásledovatelé čarodějnic byli z části přesvědčení fanatici mnozí velmi „vzdělaní“ a z části pitomci bez charakteru a zásad. S podporovateli Hitlera to bylo stejné, a opakovalo se to už mnohokrát v dějinách, že fanatici a vychcaní pitomci stáli v jednom šiku a táhli za jeden provaz.

I když máš pravdu že v řadách Pirátů je víc těch pitomců bez charakteru a zásad, což ale neznamená že tam nejsou v hojném počtu i fanatici.

Průměrný počet slepic: 4.8 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

IZRAELŠTÍ BOMBOMETČÍCI UŽ V GAZE ROZTRHALI 447 DĚTÍ! Putinův návrh na příměří byl Západem odmítnut!

14. října 2023 👉 @cz24news

IZRAEL/GAZA: Když těsně před začátkem současné války v Izraeli zřejmě ruská raketa trefila smuteční tryznu na památku padlého ukrajinského vojáka ve vesnici Hroza, a roztrhala přes 50 smutečních hostí, včetně dítěte, česká média měla žně, a spílala hambu moskevskému Gosudarovi. A troubila občanům, že vyšetřovatelé OSN už míří na místo, aby zločin důkladně vyšetřili!

Když včera 13. října v 08.33 českého času zveřejnil mluvčí OSN UNICEF, James Elder, že 447 palestinských dětí už v důsledku nejnovější vlny izraelského ostřelování a bombardování Gazy přišlo o život, a desítky tisíc dalších jsou v bezprostředním ohrožení života; a proto je třeba okamžité zastavení palby a vytvoření humanitárního koridoru, ta samá česká média o tom byla úplně po tichu; natož aby požadovala vyslání nějakých vyšetřovatelů OSN do Gazy. A raději šířila, podle izraelské vlády, neprověřenou informaci, že teroristé HAMAS sťali při svém útoku na kibuc i několik izraelských dětí!

Dítě je dítě, a zabíjení dětí jakýmkoli způsobem je nejhnusnějším zločinem. Riskovat ovšem roztrhání tisíců, nebo snad desetitisíců nevinných dětí, tzv. odvetným humanitárním bombardováním, za teroristické řádění pár tisícovek bojovníků za svobodu, bez toho, aby se mezinárodnímu společenství poskytl přiměřený čas, aby přijalo opatření, aby děti bombami roztrhány nebyly, tak to už je akt státního terorismu. A proto o něm, a o jeho obětech nejspíš česká média raději neinformují! (Nalezená výjimka – redaktor Britských listů na své X.)

Včera vydal Mezinárodní výbor Červeného kříže toto prohlášení – Instrukce vydané obyvatelům města Gazy izraelskými úřady, aby okamžitě opustili svoje domovy, spolu s úplnou blokádou města, která brání všem dodávkám vody, jídla a elektřiny pro jeho obyvatele, nejsou slučitelné s mezinárodním humanitárním právem! Prohlášení MVČK opět česká média ignorovala!

Tiskový mluvčí německého ministerstva zahraničí Christian Wagner už totiž ráno zavelel západnímu demokratickému tisku, jak má psát, když oznámil, že Německo nepodporuje návrh UNICEF a dalších organizací a politiků na zastavení palby na Gazu, protože Izrael má podle mezinárodního práva, právo na obranu svých občanů! Podle současných vládců nové německé demokratické říše tak Izrael může zopakovat vyzkoušený nacistický scénář a zkusit umořit všechny obyvatele pásma Gazy, včetně dětí a žen, hladem, žízní, nemocemi a bombami, stejně jako nacisté zkusili v Leningradu!

Že je to v současném světě, který se konstituoval na troskách nacistické třetí říše, naprosto nepřijatelné, včera kupodivu jako jediný politik ze zemí bývalé protihitlerovské koalice tvrdil haagským tribunálem trestně stíhaný válečný zločinec Putin! Ten na summitu hlav zemí SNS v Kyrgyzstánu, (účast Ázerbájdžán, Bělorusko, Kazachstán, Rusko, Tádžikistán, Turkmenistán a Uzbekistán), přirovnal současnou blokádu Gazy a útoky na její civilisty, k nacistickým zvěrstvům při blokádě Leningradu, a požadoval ukončení těchto barbarských nacistických metod válčení. Putinův návrh na okamžité humanitární příměří v Gaze ale nebyl včera Radou bezpečnosti OSN přijat, protože prý neobsahoval odsouzení hnutí HAMAS. Brazílie proto připravila podle ruských instrukcí nový návrh, který už odsouzení HAMAS obsahuje! Zda ovšem nebude pozdě, se uvidí dnes večer, kdy Izrael hodlá zaútočit celou svou silou, jak oznámil.

Politika Západu bezvýhradně podporovat Izrael v jeho boji proti Palestincům všemi prostředky už nese první ovoce. Islamistické teroristické skupiny, které proti sobě v posledních 10 letech zuřivě bojovaly, a vraždily se mezi sebou tak intenzivně, že jim na boj proti Západu a křesťanům nezbývaly síly, se podle hlášení CIA začaly spojovat a kamarádit se mezi sebou. Rozepřím mezi islamistickými teroristy začíná být konec, a to je zejména pro země západní EU a jejich občany ta nejhorší možná zpráva. Ono není náhodou, že egyptský vládce as-Sísí, moudře nehodlá vpustit palestinské uprchlíky z Gazy na své území. Jen, co potřel vlastní egyptské teroristy, mu chce Západ a Izrael nahnat na území desetitisíce palestinských, infiltrovaných do davu 2 milionů běženců z Gazy. Kéž by i naši politici byli tak chytří jako as-Sísí, aby pochopili, že v současné politické situaci bude další vlna imigrace do EU nejspíš znamenat jen opakování evropského řádění islamistických teroristů v letech 2015-2018, se stovkami nevinných obětí!

AUTOR: Michael Svatoš

Průměrný počet slepic: 4.3 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

PC Roberts, Global Research: Velitel oddílu ochrany plotu Gazy: „Překážka je postavena tak, aby ji neprošla ani liška“. Nechali, aby se to stalo

14. října 2023 👉 @cz24news

PALESTINA: Útok Hamasu umožnil uzavřít knihu o Palestině

To, co následuje, má být popisem neproniknutelné izraelské bezpečnostní bariéry kolem Gazy, kterou napsal bývalý velitel části plotu. Ať už je nebo ne, lze zkontrolovat popis poskytnuté bezpečnostní bariéry. Zdá se nemožné, že by Hamás mohl uspět v překvapivém útoku:

Tady je to, co napsal velitel praporu Kerem Shalom, který podrobně zná oblast…

Něco mi tady nesedí!!! Toto je záhada, na kterou neumím najít odpověď .

Náhodou vím, jak to funguje v Gaze a na hranicích. Byl jsem velitelem sektoru Kerem Shalem (Rafih), měl jsem na starosti sektor Kissuf, velmi dobře znám obvodový plot, vím, jak tam funguje armáda. Byl jsem v uprchlickém táboře Shatti v Gaze, měl jsem na starosti uprchlický tábor Jibaliya, dělal jsem zálohy na plotě a hluboko v této oblasti. Potkal jsem Gazany, jedl a dýchal Gazu.

Překážka je postavena tak, že ji neprojde ani liška

Nastavte upozornění podle 3 úrovní tlaku. Musí upozornit, když je řezána. Existují síly 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, které jsou zodpovědné za to, že během několika minut, ne-li sekund, dorazí do bodu, kdy je v plotě výstraha.

Každý den udělejte alespoň jeden penetrační trénink. Každá divize má pohotovostní tým, jehož úkolem je zvýšit sílu v nouzové situaci. Pozorování roztroušené podél hranice pokrývají každý její centimetr. Pozorovatelky jsou šampionky v identifikaci. Nechybí. Zaznamenají pohyb ještě dříve, než se vůbec přiblíží k překážce – ve dne i v noci.

Na problematická místa (mrtvé oblasti) umístí tank s pozorovacími a detekčními schopnostmi a děsivou palebnou sílu. V některých případech jsou v terénu nasazeni odstřelovači.

Každý den před úsvitem existuje postup „upozornění na úsvit“. V tuto hodinu jsou všechny síly vzhůru (v tomto případě i hodina, kdy stovky teroristů vstoupily do Izraele). Noční změna se střídá s denní. Velitel každé jednotky kontroluje osu, aby se ujistil, že během noci nedošlo k žádné infiltraci. Stopaři, kteří se pohybují na ose, umí rozpoznat stopy. Vědí, kdo, kolik a dokonce i kdy překročil plot.

Každý scénář má jasný postup. Například postup při infiltraci teroristů, postup při braní rukojmí. Vše je napsáno krví a léty se to osvědčuje.

Existuje několik dalších vrstev zabezpečení, o kterých se zde nemluví. Zkrátka mluvíme o překážce, která se osvědčuje roky a roky.

Jak se tedy do pekla pohybuje palestinský bagr směrem k plotu, aniž by na to někdo zareagoval?

Jak se bagru podařilo na dlouhou hodinu sabotovat plot a otevřít přístup do Izraele, aniž by na to někdo zareagoval?

Jak stovky teroristů a civilistů překročily bariéru, aniž by někdo na naší straně pohnul prstem?

Jak se teroristé dostali pěšky a na vozidlech, ozbrojení od hlavy k patě, do desítek izraelských osad, bez jakékoli reakce z naší strany?

Jak se stovky teroristů zdržely na izraelském území dlouhé hodiny, střílely stovky Izraelců, drancovaly majetek, aniž by na naší straně byla byť jen jediná reakce?

Jak se stalo, že stovky teroristů unesly desítky Izraelců, překvapených vojáků, důstojníků, když nebyli připraveni, a unesli je do Gazy, aniž by je někdo zastavil?

Jak to, že nevystřelila jedna kulka?

Jak se nám to všechno stalo pod nosem?

Kam se poděla celá divize?

Kam se poděly 3 brigády?

Kdo spolkl 9 praporů?

Co se stalo s 36 společnostmi?

Kam se poděla celá pravidelná pěší brigáda, která většinou převyšuje elitu?

Kde byly všechny záložní prapory, které rozšiřují pravidelnou armádu?

Kam zmizely tisíce vojáků???

Někdo zde musí poskytnout vysvětlení!!”

Vzhledem k tomuto popisu bezpečnostní bariéry je toto prohlášení izraelského generála Haleviho, který připouští selhání izraelských obranných sil při ochraně Izraele před Hamásem, zjevně zamýšleno jako zakrytí skutečnosti, že útok byl povolen s cílem uzavřít knihu. na Palestině.

Od roku 1947 svět neudělal nic, aby zastavil izraelskou absorpci Palestiny, takže Izrael tentokrát přirozeně neočekává žádnou opozici. Zdá se, že jde o nesprávný výpočet ze strany Izraele. Podívejte se na toto.

Kočka je venku z pytle“. Hamás je partnerem

Relevantní pro analýzu Dr. Paula Craiga Robertse. V březnu 2019 premiér Netanjahu potvrdil své spojenectví s Hamásem v zaznamenaném prohlášení pro členy Knesetu strany Likud:

Každý, kdo chce překazit vznik palestinského státu, musí podpořit posílení Hamásu a převod peněz Hamásu . Je to součást naší strategie – izolovat Palestince v Gaze od Palestinců na Západním břehu. (citováno v Haaretz, 9. října 2023)

Ilustrační foto: generál Halevi. Zdroj: IDF/ israelhayom.com

AUTOR: Paul Craig Roberts

Průměrný počet slepic: 4.3 (14 hlasů)

 na které bych taky chtěl znát odpověď. 
Ale Izrael je u nás choulostivé téma. Vlastně i Arabové jen s opačným znamínkem. Teď ten útok Hamásu mě přinutil, si znovu pročíst a promyslet historii vzniku Izraele. Došel jsem k názoru, že vina Izraele za terorismus v této oblasti je minimálně stejná jako u Palestinců, ale pravděpodobně větší, protože oni tu lavinu utrhli. 
Když už jsem to promejšlel, tak jsem ty argumenty hodil do počítače a v dalším vydání "Kydů" s tím půjdu ven.
Shodou okolností dnes večer jsem objevil nový článek od Scotta Riettera tj. člověka, kterýmu skutečně věřím. Nazval to "Proč už nestojím na straně Izraele a nikdy už stát nebudu". Naprosto skvělé, vyargumentované a podložené osobní zkušeností. Jenom příliš dlouhé. Asi to rozdělím do třech částí a zveřejním. Strašně mě překvapilo, že došel k podobným závěrům. Samozřejmě to píše na mnohem dokonalejší úrovni než to dokážu já.
Myslím, že nadešel čas, aby se Alternativa zamyslela nad svým názorem k Izraelsko-Palestinskému konfliktu.
Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Tento komentář je pokračováním stručného úvodu do švýcarské demokracie.

Kořeny Přímé demokracie ve Švýcarsku sahají do středověku (12. století) v podobě lidových shromáždění, ať již na úrovni obcí - Obecní sněm, Gemeindeversammlung nebo na úrovni kantonů - Zemský sněm, Landsgemeinde. Tato tradice se dochovala dodnes u většiny menších či středních obcí a jen dvou malých kantonů: Appenzell Innerrhoden + Glarus.

Další základní nástroje přímé demokracie, platné doposud, byly zakotveny do federální ústavy v druhé polovině 19. století. Obligatorní referendum o celkové nebo částečné revizi ústavy spolu s lidovou iniciativou za celkovou revizi ústavy při jejím vzniku v roce 1848, fakultativní referendum o zákonech schválených parlamentem v roce 1874 a lidová iniciativa za částečnou revizi ústavy v roce 1891. Další rozšíření kompetencí proběhlo ve 20. století v podobě referenda o naléhavém opatření 1949 a obligatorního referenda o mezinárodních smlouvách 1977, viz tabulka v Politickém systému Švýcarska.

V současnosti je na federální úrovni zapotřebí k vyhlášení fakultativního referenda 50 tisíc podpisů sebraných v době 100 dnů od publikace výnosu parlamentu; pro validaci lidové iniciativy o změně ústavy 100 tisíc podpisů během 18 měsíců. Negace zákona v referendu je platná, pokud je proti většina hlasujících, zatímco pro přijetí lidové iniciativy je zapotřebí nejen souhlas většiny hlasujících, ale i většiny kantonů.

Na kantonální úrovni je spektrum nástrojů přímé demokracie zpravidla rozšířeno také o lidovou iniciativu pro přijetí kantonálního zákona nebo administrativního rozhodnutí, administrativní referendum, referendum o konvencích (smlouvách mezi kantony) a fakultativní finanční referendum (pokud kantonální rozpočet překračuje stanovenou hranici výdajů).

Aby lidová iniciativa byla platná, musí dle ústavy splňovat jen dvě kritéria: jednotu formy (gramatickou korektnost) a jednotu obsahu (nesměšovat více témat). Nepřezkoumává ji ústavní soud, protože takovou instituci Švýcaři neznají - nejvyšším orgánem je zde Suverén, hlasující lid. Parlament a vláda však každou iniciativu posuzují a doporučují lidem - podobně jako politické strany a další organizace - její přijetí nebo nepřijetí. Navíc mohou předložit přímý nebo nepřímý protinávrh. O přímém protinávrhu na korekci ústavy se hlasuje společně s původním návrhem, nepřímým protinávrhem je federální zákon týkající se této problematiky. Protože zákon mívá mnohem větší šanci na přijetí než změna ústavy, mnohdy předkladatelé svoji lidovou iniciativu stáhnou na podporu přijetí zákona s podobným obsahem. Celkově procedura od přezkoumání návrhu přes hlasování a zakotvení do ústavy nebo zákona trvá cca 3 roky, viz dva příklady.

Průměrný počet slepic: 3.6 (9 hlasů)

Dík, mám to zkopírováno a pořádně to pročtu.

5.10. jsem reagoval na ten tvůj první text takto, bylo to až následující den, potřeboval jsem čas na promyšlení:

Díky za elaborát, několikrát jsem si ho přečet a uložil.
Takže Švýcarsko má z hledisky správy 3 úrovně: federace, kantony + polokantony, obce.
Když to vezmu podle nás, tak máme zhruba tato ministerstva: 
zahraničí, obrany, financí, vnitra, spravedlnosti, dopravy, zdravotnictví, školství, práce a sociálních věcí, průmyslu a obchodu, zemědělství, kultury, pro místní rozvoj a pár trafik.
asi to je odzkoušené a Švýcarsko to bude mít podobné, možná něco na federální úrovni (vláda má jen 7 členů) a ostatní v kantonech. Ale pokud je to v kantonech tak to řízení bude v každém kantonu jiné. To si umím představit u místního rozvoje, kultury a třeba zemědělství. U těch ostatních si to moc představit neumím.
Ty kantony vznikly nějak historicky nebo etnicky nebo se vytvořily kolem větších měst? 26 je poměrně dost, nemají odstředivé tendence?  Jsou velké rozdíly mezi životní úrovní v různých kantonech?
Píšeš: "KANTON si spravuje své území sám: kantonální policie, školství, soudy, zdravotnictví". Chápu, že správa nad zaměstnanci a objekty atd může být lokální, ale měli by jet podle stejných not. Zákony by měly být stejné pro celou federaci.?
Přitom Švýcarsko má asi 9 milionů obyvatel, tedy zhruba jako Česko. Předpokládám, že občanství je pouze jedno - Švýcarské a že se stěhováním mezi kantony není žádný problém.
Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Takže Švýcarsko má z hledisky správy 3 úrovně: federace, kantony + polokantony, obce
Přesně tak, v rámci větších kantonů existují navíc okresy - německy označované jako Bezirke (nebo Wahlkreis, Verwaltungskreis, Region, district, distretto)  - fungující jako volební okrsky, u velkých kantonů ještě sdružené do správních oblastí (Verwaltungsregion, Departement) - zde je jejich přehled na české wikipedii. Disponují příslušnými správními orgány jako okresními soudy apod. Švýcarská konfederace (Eidgenossenschaft - "spřísežnictví") důsledně uplatňuje princip subsidiarity, takže federace funguje spíše jako poradní a koordinační orgán než centrální správa. Obce mají vysoké kompetence, dohlížejí i na výběr daní, přičemž se ale v posledních letech projevuje snaha o maximální efektivitu místní samosprávy - obce se slučují, takže mnohé jejich názvy mají uprostřed pomlčku (nebo i dvě, viz Seznam švýcarských obcí). Švýcaři si odhlasovali, že obce se musí sloučit i proti vůli jejich vedení, pokud to přinese ekonomický efekt a neomezí dostupnost služeb, což by hodně bodlo i v ČR :-)

Ministerstva - Švýcarsko to bude mít podobné, možná něco na federální úrovni (vláda má jen 7 členů) a ostatní v kantonech
Švýcarská federální ministerstva se označují jako departementy (Eidgenössisches Departement), každý člen vlády šéfuje jednomu singulárnímu nebo sdruženému: EDA-zahraničí, EDI-vnitra, EJPD-justice+policie, VBS-obrana+civilní ochrana+sport, EFD-financí, WBF-hospodářství+vzdělání+vývoj, UVEK-životní prostředí+doprava+energetika+komunikace. Ministr vnitra je zároveň ministrem zdravotnictví, kultury, sociálních věcí, statistiky, meteorologie a genderové rovnoprávnosti - řídí příslušné spolkové úřady. Spolkový úřad pro zemědělství spadá pod WBF, takže ministr hospodářství je zároveň ministrem školství, vývoje a zemědělství. Jak výše zmíněno, většina departementů spíše doporučuje a koordinuje činnost kantonálních úřadů. Původní plná suverenita kantonů byla omezena v roce 1848 přijetím novoé ústavy a vytvořením spolkového státu se společnou zahraniční politikou, obranou, měnou, poštou, celní správou. V důsledku industrializace a hospodářského růstu došlo k další centralizaci v oblastech civilního práva, trestního práva, hospodářského a obchodního práva.

Ty kantony vznikly nějak historicky nebo etnicky nebo se vytvořily kolem větších měst?
Nejspíš od každého trochu. Svou roli sehrály horské hřebeny, přirozeně oddělující jednotlivé oblasti. Italština a rétoromanština jsou úředními jazyky dvou kantonů (Ticino, Graubünden), francouzština v 7, němčina v 21. Původně jednotný kanton Appenzell byl rozdělen na katolický polokanton Innerrhoden a protestantský polokanton Ausserrhoden. Údolní komunity a městská centra existovala nezávisle do roku 1291, kdy se spojily tzv. lesní kantony Uri, Schwyz a Unterwalden (dnešní Obwalden a Nidwalden), jak je doloženo v dochované listině. V letech 1353-1481 byla tzv. Stará federace složena z 8 kantonů - Acht Alte Orte, zahrnujících německy mluvící města (Bern, Luzern,  Zürich, Zug, Glarus). V letech 1513-1798 tvořilo 13 kantonů Dreizehn Alte Orte (plus města Freiburg, Solothurn, Schaffhausen, Basel a jednotný Appenzell). Navíc přidruženými členy staré federace byly tzv. Zugewandte Orte (města Biel, St. Gallen, Genf, Neuenburg, republika Wallis a další). V období francouzských revolučních válek existovala 1798–1803 Helvétská republika jako unitární stát, kde kantony (dle ústavy nejprve 22, později 19) fungovaly jen jako správní celky. 

26 kantonů je poměrně dost, nemají odstředivé tendence?
V období 1814-1830 Restaurace politického konzervatismu a reakce bylo Švýcarsko na Vídeňském kongresu potvrzeno v sestavě 19 původních a tří nových kantonů (Wallis, Neuenburg a Genf). Některé části byly přičleněny k Rakousku. V roce 1833 se ozbrojeným konfliktem oddělil Basilej-venkov od Basilej-město (polokantony s jedním zástupcem v Radě kantonů). V letech 1831–1833 krátce existoval kanton Ausserschwyz, který se po vojenské intervenci vrátil ke kantonu Schwyz. V roce 1979 se po několika lidových hlasováních oddělil frankofonní kanton Jura od kantonu Bern. V roce 1994 se Bezirk Laufen rovněž spořádaně přesunul z kantonu Bern do kantonu Basilej-venkov. Takže odstředivé tendence tu jsou, ale jen v rámci Švýcarska - nikdo rozumný nechce ztratit svou suverenitu, garantovanou nástroji přímé demokracie :-)

Jsou velké rozdíly mezi životní úrovní v různých kantonech?
Jsou, nedávno jsem četl o příkopu město-venkov v příjmech. Ale je zde velká snaha rozdíly držet v únosných mezích, proto se dotuje zemědělství, více v horských oblastech. Velké rozdíly jsou i v daních z příjmu, např. manželé s netto ročním příjmem 200 tisíc Fr odvedou v kantonu Zug jen 37 tisíc, zatímco v kantonu Bern 42 tisíc, více viz příslušný článek. Podrobně o rozdílech mezi kantony pojednávají srovnávací statistiky - Statistiken zu den Schweizer Kantonen im Vergleich.

Zákony by měly být stejné pro celou federaci?
Nikoliv. Každý kanton má svou ústavu a své zákony, svou 5-7-člennou vládu, svůj jednokomorový parlament a svého ročního prezidenta. Ctí se princip subsidiarity všude tam, kde to je možné a ještě ekonomické. To, že je lidem umožněno nastavit si fungování svého regionu dle lokálních priorit a tradic, je spolu s přímou demokracií tím nejlepším "švýcarským lepidlem".

Švýcarsko má asi 9 milionů obyvatel, tedy zhruba jako Česko. Předpokládám, že občanství je pouze jedno - Švýcarské a že se stěhováním mezi kantony není žádný problém.
Ano, a přitom pragocentrická ČR je rozdělena na 14 krajů s nulovou samostatností, zatímco 26 kantonů má plnou autonomii s výše zmíněnými atributy. Kde se pak žije líp a s lepším vztahem k domovině? Specialitou švýcarského občanství je příslušnost k domovské obci v daném kantonu, kde i Švýcar žijící v zahraničí má svoje volební a hlasovací právo. Domovská obec je tuším také povinna poskytnout podporu v nouzi, např. zajištěním nouzového ubytování nebo příspěvkem na sociální podporu. Po přestěhování se člověk pravděpodobně bezproblémově přihlásí k trvalému pobytu v nové obci. Zdravotní pojišťovny a sociální podpora (AHV-starobní a pozůstalecké pojištění, IV-invalidní pojištění) fungují ve všech kantonech dle stejných pravidel, až na drobné kantonální slevy.

Průměrný počet slepic: 3.8 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Já nemám v duši klid, neb nevím co, či kdo je vlastně Žid? Bavme se tu o lidech a ne ne o Židech, anebo nežidech.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

nesnášenlivost, nenávist a zabíjení lidí. Je to tak od nepaměti a obávám se že to už je, či bude velice brzy hodně aktuální.

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Palestinský problém? To začalo ve chvíli, kdy si Židi v době, kdy Palestina byl jen zeměpisný pojem, koupili kousky pouště a zúrodnili je. Protože smlouva s jinověrcem je pro muslima platná jen tehdy, když muslim chce (a místní muftí kamarádil s Adolfem, což mělo taky vliv), nastal problém. Takže místní pouštní loupežníci jaksi post quem přestali prodej uznávat. Do toho se začla srát britská okupační správa (většinou na straně mohamedánů) a zvrhlo se to do  biblického "oko za oko...". OSN pak nechalo vyhlásit Stát Izrael, což místní nerozdejchali a prohráli první i další válku a s ní další území. A tak se to vezlo a stupňovalo. Bohužel ti bídní filištíni raději mordují než pracují, protože makat je moc namáhavý a podle toho to vypadá. Aby se loupežnictví líp podporovalo, byl v první půli šedesátek z tlup banditů administrativně vytvořen "Palestinský národ" (stejně, jako účelově v osmnáctém roce vznikl "Československý národ", možná měli poradce od nás). Začátkem osmdesátek tady bylo pár filištínských loupežníků na léčení po mazci v jižním Libanonu a režim ty hýml erde hrdiny občas předváděl, pár kousků tu i studovalo. Ukázalo se, že jejich hlavní obživou je pašování zbraní, fetu a kurev a komu se to nelíbí, bude zamordován echt spektakulárním způsobem (pochyceno na besedě s "hrdiny"). Pokud se ukáže, že šlo o Žida, bude to jen vítaný bonus. Kvalifikací pro studium u nás bylo kromě mozku i množství zářezů na pažbě.

Asi nejlepší řešení by bylo naučit obě strany na pivo (samozřejmě i pěstovat chmel, ječmen by měli umět), postavit jim tam pár pivovarů a hospod a skončilo by to maximálně hubou rozbitou půllitrem... Bohužel v končině. kde se může každý, co z osla nebo velblouda spadne na hlavu, prohlásit za proroka, nebo svatého, bude těžký problém.

Co se týká východní fronty - Rusové nedělají Ukrajincům nic, co by Ukrajinci osm let neprováděli menšinám a pořád je to prd proti běžným americkým metodám. Po Američanech málokdy zbyde někdo, kdo by si stěžoval. Pokud prasí US Army, je to šíření demokracie, když to samé dělají jiní, je to válečný zločin. Na Putina je vydaný zatykač za to, co dělala většina amerických prezidentů za celou existenci USA. Víceméně se lze podívat, jak změnily majitele Texas, Nové Mexiko a Kalifornie (o pofiderní minulosti hlavních hrdinů od Alama, kteří zhusta prchali před věřiteli a/nebo manželkami).

Průměrný počet slepic: 4 (21 hlas)
Trvalý odkaz

Trefné zhodnocení. 😊

Průměrný počet slepic: 3.6 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Ale je třeba mít mechanismy, aby se nepřehouplo na druhou stranu až moc. Fakt tu nechci NSDAP.

Protože historie nás učí, že to lítá ode zdi ke zdi.

Zatím bez slepic