A povedzte mi Kefalín....

Autor

... čo vy si predstavujetě pod takým... osvobozená Praha. 

To byla první myšlenka, která mě napadla, když jsem si přečetl včerejší výplod mladého krásné a chytrého primátora matičky Prahy Zdeňka Hřiba. Podle této studnice sečtělosti a morálních hodnot přijeli Sověti na úsvitu 9.května 1945 do již osvobozené Prahy. Pak následovaly takové ty obligátní kecy, jako že nikdo Rusku neupírá zásluhy na porážce Hitlera, ale nesmíme zapomenout, že jsou zároveň i spolupachatelé, ale Prahu opravdu ale opravdu neosvobodili. 

Myslím, že dnes bychom si mohli o této záležitosti trochu více popovídat... Já začnu: 

1. Jestliže byla Praha osvobozená a nepotřebovala pomoc, kdopak nám to střílel na Koněvovy tanky? S kýmpak se Leljušenkovy tanky střetly v Dejvicích? Kdopak seděl v těch dvou stíhačích tanků Hetzer, které musely Rybalkovy ISka rozstřílet na hadry? 

2. Jestliže byla Praha tak svobodná, proč byla jižní část Prahy ovládána stále jednotkou SS Wallenstein, kteří si ještě pár vraždami vyhodili z kopejtka?  

3. Proč až do 12. května trvaly boje proti dalším jednotkám SS, odstřelovačům a dalším německým vojákům? Drdovi to stačilo na půlku knihy Němá barikáda. 

4. Pročpak pražané na dobových snímcích s takovou radostí vítají Koněvovy tanky, házejí na ně šeříky, mávají a vůbec vypadají radostně z toho, jak přijeli Hřibovi okupanti? 

5. Jo kdyby Hřib řekl, že sovětské tanky přijely do Prahy, která již podepsala dohodu o kapitulaci s wehrmachtem, to by byla jiná. Pak by se ale muselo dodat, že to byl spíš obchod. Němci přestanou vraždit civilisty po stovkách a za to jim civilisti nebudou stavět barikády do cesty a překážet jim ve snaze dostat se do amerického zajetí.

6. Jestlipak by němečtí důstojníci podepisovali kapitulaci výměnou za volný odchod, kdyby věděli, že mají ještě pár dní čas, protože Koněvovy tanky se zdržely u Berlína? Jestlipak by prostě jen o den dva déle nepokračovali v tom, co dělali ještě osmého odpoledne? Totiž hnali před sebou ženské a děti, používali je jako živé štíty a stříleli po všem, co se pohnulo? Co pohnulo německé válečné zločince k tomu, že se najednou raději dohodli?  Že by zprávy o nekonečných kolonách tanků jedoucích na plný plyn a tím pádem strach, že by to k Pattonovi nemuseli stihnout?

No jestli tohle Hřib považuje za osvobozenou Prahu do které Koněovy tanky vůbec nemusely jezdit, tak doporučuji při příští podobné situaci milého Zdendu poslat poslat do první linie, aby tam svým mladým krásným a chytrým ksichtem zadržoval nepřítele s vědomím, že novodobý Koněv nepřijede, protože pražáci si přece poradí sami.  

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.9 (145 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Sami se pokusili osvobodit Poláci ve Varšavě. Možná tam měli úrodu Hřibů. Povedlo se jim to excelentně. Nakonec to bez Rusů nešlo.
Jak bojovali Američané v Plzni, když ji osvobozovali? Neosvobodili si ji Plzeňáci také sami?

Průměrný počet slepic: 5 (42 hlasů)

nadúrodu. A čím blbější, tím lepší.
Povstání bylo prozrazeno už předem, což bylo fatální.
Povstalcům se nepodařilo obsadit ani jediný z mostů přes Vislu, resp. nedostali se ani k jednomu z předmostí.
Povstalci zahájili ve svém poblouznění povstání s ideou, že když si osvobodí Varšavu sami, vykopnou snáze RA i se Stalinem z polského území. Pochopitelně včetně území, které sebrali Rusku v polsko-ruské válce v r. 1919 - 1921.
Jak na to přišli, asi nechápe vůbec nikdo.

Průměrný počet slepic: 5 (50 hlasů)

Můj tatínek se celý život zajímal o historii.O Varšavském povstání mi zhruba řekl toto:v r 44 byla Rudá ardmáda vysílena operaci Bagration,kdy nasadila velkou část svých tankových vojsk.Zastavili se pred Varšavou jednak z důvodu absolutního vyčerpání zdrojů/ jeden taková rota má cca 10 tanků,každý tank si veze zásobu munice tj 40 nábojů a palivo na jeden den,k tomu aby mohl doplnit zásoby, potřebuje cca denně vagon s tímto nákladem + tankovou hlavici na výměnu/ ta se mění zhruba po 500 ranách/, nemluvím o náhradních dílech, atd.
Tankový sbor/ 260 tanků/: denní spotřeba materiálu je 1000 vagonů na jeden den boje,které se musí přeložit na nákladní auta, dojezd je cca 50 km, víc se to prý nedá.Tanky čekali než se vyrobí munice a než to vlaky přivezou a také byla změna rozchodu 520 na 430.Museli čekat na vybudování překladiště.
Dál je info, že Varšavské povstání organizovala Armia krajowa na základě konzultací s Churchillem,poslali mu memorandum, kde sami říkali, že to nezvládnou a Rudá armáda nemůže z výše uvedených důvodů pomoci. Rusové poslali paradesantní brigádu na pomoc, Armia Krajowa je vydala do rukou Němců.Skoro se chce říct, že to byl záměr, aby Varšavské povstání bylo potlačeno...no, prostě ta historie je ohýbána.Dita

Průměrný počet slepic: 4.9 (43 hlasů)

Tanková hlavice - to nevím, co by to mělo být, snad dělová hlaveň tanku, neboli lauf, ještě "správněji" lufa?
A číslech rozchodu kolejnic vám tam chybí číslice jedna. Neboli 1430, resp 1520 mm.
S požadavky na logistiku se tatínek v zásadě trefil, ale tam je to opravdu individuální, o jaký zbraňový systém se jedná a kolik pohonných hmot je potřeba. Tanky, jak známo na vodu moc daleko nezajedou...
Každopádně je doložitelnou pravdou, že velká část vojsk RA byla v době zahájení varšavského povstání v tzv. aktivní obraně, anebo do ní postupně přecházela z prostého důvodu přečíslení německými vojsky a nedostatku materiálu. Původní zámysl boje byl totiž definován jako osvobození území ohraničeného státními hranicemi Polska, Ukradiny a Běloruska v dnešní podobě. Další postup se prováděl na základě skutečnosti, že se východní fronta v podstatě zhroutila. a RA se zastavila až po průniku mezi záložní vojska třetího sledu.

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)

Vo fous :-). Co je to rozchod a že normální rozchod na železnici je 1435 mm mi vysvětlil táta před více než 55 lety, zapamatoval jsem si to a občas to vytáhnu ;-).

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

No, jsem jenom ženská....dělová hlaveň a 1430 resp 1530 mm
Dita

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

Po pravdě řečeno tehdy byl v Evropě hlavní rozchod 1435 mm a v Rusku (Sovětském svazu) 1524 mm. Ke změně došlo až na přelomu 50tých/60tých let a to jen administrativně. Vše se prohlásilo za 1520 mm a nové koleje již byly stavěny na 1520. Když můj kamarád Jarda v roce 1980 přeměřoval koleje v Kyjevě, tak ho zatkli a vyhostili. Naštěstí to bylo již při cestě domů a tak byl jen pod kontrolou ve vlaku družby.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Taky si rypnu a upravim hodnoty, aniz by to na samotnem prispevku cokoliv menilo, snad jen to, ze tech zasobovacich vlaku muselo byt nasobne vic ...

V roce 1943 přišel na řadu (jak jinak) tank vzor 1943. Jeho základním znakem byla nová šestihranná věž. Tuto věž navrhli a zkonstruovali konstruktéři továrny Uralmaš koncem roku 1942. Inspiraci pro ni nalezli v projektu T-34M. Nová věž byla prostornější než ta původní což nejen usnadňovalo práci osádky, ale navíc to také umožňovalo naložit více munice. Zásoba střeliva pro kanon tak vzrostla ze 77 kusů u vzoru 1942 na rovných 100 kusů.
Zásoba vezeného střeliva (77 nábojů) byla „v boji“ vystřílena v chodu za 44 minut

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

Nejedná se o vagony, ale o tuny. Ruská divize spotřebovala za den bojové činnosti 800-1000 tun materiálu, z toho dvě třetiny tvořila munice a palivo. Tankový sbor neměl 260 tanků. Na konci roku 1943 měla Rudá armáda 5 tankových armád, 24 tankových sborů, 13 mechanizovaných divizí, 80 samostatných tankových brigád, 106 samostatných tankových pluků a 43 pluků samohybných děl. Tanková armáda měla tabulově 800 tanků, sbor měl 209 tanků a 49 samohybných děl, samostatná brigáda 65 tanků a samostatný tankový pluk 35 tanků. Mechanizovaný sbor měl obvykle 2 tankové brigády. V letech 1944/45 byla postavena ještě 6. tanková armáda. Toto jsou tabulkové počty, skutečnost byla jiná. Při pražské operaci měla jedna z tankových brigád, které začali postup, pouze 10 bojeschopných tanků

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Tanková rota by měla mít 10 bojových tanků, tankový prapor 30, atd.
Tanková brigáda by měla mít celkem okolo 250 tanků. Všech tanků, nikoli jen bojových.
Je pravdou, že v průběhu války se i tabulkové počty tanků redukovaly, aby se blížily realitě.

Ale hádáme se o hovna.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

vojenské servery, ale tanková brigáda v roce 1943 měla skutečně tabulkově 65 tanků, tj. 2 prapory. Tankový sbor měl v květnu 1945 207 tanků a 63 samohybných děl, přičemž stav v roce 1942 činil pouhých 100 tanků.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

nicméně brigáda, neboli postaru pluk míval vždy tři až čtyři bojové fangle (podle míry bojové pohotovosti) a čtvrtá či pátá dělala technické zabezpečení.
Je pravdou, že v průběhu války se tabulkové počty dosti drasticky snižovaly, protože se zjistilo, že vyšší počet vojclů prostě nelze v boji ukočírovat.
Pokud tedy měla mít brigáda či pluk pouze dvě fangle, pak by vám to mohlo nějak sedět.
Ale zkoušet z počtů vás již dále nehodlám.
:-)

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Tady je ještě dobré si připomenout, že tu válku s Ruskem v roce 1919 začali sami Poláci a to území, které sebrali se dnes (i před tím) jmenuje Ukrajina a Bělorusko. A kam se poděly tisíce ruských zajatců se dodnes moc přesně neví... Pak dostává postup Rudé armády v září 1939 a Katyň trochu jiné souvislosti...

Průměrný počet slepic: 4.7 (19 hlasů)

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale ví se to. Část pomordovali, část nechali pomřít hladem nebo na nemoci v lágrech, a byly to desítkly tisíc zajatců. Mimochodem, velmi podobně zacházeli se sovětskými zajatci Finové v roce 1939.

Průměrný počet slepic: 4.8 (19 hlasů)

Dobře, ví, ale křičí se jen o Katyni.

Průměrný počet slepic: 4.6 (13 hlasů)

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

Před I. světovou válkou byla Ruska část dnešní Ukrajiny Malá Rus.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Poláci jich zamordovali asi 125 000. A to se neodpouští.

S Finy to je ještě pikantnější, protože ve finských jednotkách bojujících po boku nacistů proti SSSR a vraždících sovětské POW i ruskojazyčné civilisty, bylo více než 300 finských židů. Moc neradi o této "epizodě" mluví a jsou nedůtkliví, když o ní byť jen slyší.
Tvrdí, že oni přece nebojovali S nacisty, ale ZA Finsko.

Z 64 000 sovětských POW jich cca 19 000 zemřelo hladem a zimou ve finských lágrech a při otrocké práci. Dalších 2 500 Finové předali nacistům výměnou za své zajatce. Nacisté tyto sovětské POW povraždili v Osvětimi a Mauthausenu.

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)

v zimní válce. Pak už s nacisty válčilo jen pár dobrovolníků.

Finové jen chtěli zpět území, které jim vzal větší soused - podobné jako Češi chtěli po válce zpět Sudety.

Průměrný počet slepic: 1.7 (6 hlasů)

A nejen to, ale i horolezecké výstupy komínem. Ovšem ne pro všechny.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Přesně tak. Za minulého režimu (a KSČM dodnes) se používal termín, že "Američané přijeli do již osvobozené Plzně", zatímco Prahu osvobodili Rybalkovi tankisté.
Obrat o 180 stupňů a máme to tu zase, ale poněkud v negativu.
Onehdy tu u Vidláků na hnoji někdo vtipný trefně přirovnal osvobození Prahy (a já dodávám - i Plzně) k té scénce z filmu Medvědi. Malý medvídek tam, zahnaný pumou do úzkých, se po medvědím způsobu postaví, zařve svým "dětským" hláskem a puma raději uteče. A pak kamera švenkne za medvídka a za ním najednou stojí mohutný grizly a v tom filmu bezeslov je hned jasné, proč puma zdrhla a který z medvědů v tom hrál jakou roli.

Průměrný počet slepic: 4.7 (47 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Gotode, to co jsi napsal nemůže být pravda, já si to sice pamatuju, že mě to za komančů učili učitelka "plzen osvobodili američané, ALE v ČT, v oné ČT co nelže mi už 30let je vysvětlováíno, že za komunistů se ZAMLČOVALO.
Takže já mám pamět, která je naprd, protože ČT mi 30let ukazuje, jak to bylo doopravdy, takže lžeeeeš :D Podle ČT komunisti vůbec nedovolovali říci, že v plzni byli amíci :D

Průměrný počet slepic: 5 (24 hlasů)

ti ulhaní komouši ve škole i v ČT do hlavy tlačili, že Američané osvobodili jen Plzeň, aby mohli snáze zatajit, že ve skutečnosti Američané osvobodili nejen celou evropu, ale že to fest nandali FAŠISTŮM (pozor! ne Němcům) i u Stalingradu, před Moskvou a na Kurském oblouku.

PS:
Vtip za komoušů: "Víš jaký je rozdíl mezi východními a západními Němci? Ti východní stříleli na Dukle do vzduchu."
Smutná realita dneška - do vzduchu stříleli všichni Němci a všude!

PPS: To už není ani sranda. To je blázinec.

Průměrný počet slepic: 4.8 (29 hlasů)

In reply to by Havran57 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Babička vstala od zpráv v ČT a povídala si : "tak konečně vím, že nás osvobodili Američané, jen je mi záhadou, kde se tak dobře naučili Rusky"!
A hodně zdraví, bez koroňáčka!

Průměrný počet slepic: 4.8 (36 hlasů)

Jenže když zapnu ČT, tak akorát vidím, kolik lži o ČT mi vnucují vidláci.

Průměrný počet slepic: 1 (5 hlasů)

vyhučení asi 200 000 varšaváků vč. dětí komíny krematorií v Osvětimi a Ravensbrücku.
To se exilové vládě skutečně opravdu "povedlo"...

Do Plzně US jednotky VSTOUPILY. Boje se neodehrály prakticky žádné; vyjímkou bylo odlovení několika sniperů.

Průměrný počet slepic: 4.8 (20 hlasů)

Jen ty krvavé boje v Praze vedla rudá armáda jen minimálně. Pro tento blok je typické, jak málo je zde oceněno pražské povstání. Nenávist vůči politikům s jinými názory je absolutní diskuzní prioritou .... až dlouho potom je prostor pro připomenutí 3000 obětí z řad povstalců.

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

jedna z nejtěžších věcí na světě, je usvědčit blba, že je opravdu blb.
Obzvláště pokud ten má zastání ve zprávě našich čučkařů, že dějiny jsou "chybně" vykládány.
Ale ona takhle koncipovaná zpráva není žádné novum, její kořeny sahají daleko do minulosti

Průměrný počet slepic: 4.8 (41 hlas)
Trvalý odkaz

Jestliže MUDr. Hřib přistupuje ke schváleným léčebným postupům jako k faktům o osvobození Prahy, tak pánbůh buď milostiv jeho pacientům.

Průměrný počet slepic: 5 (30 hlasů)

In reply to by Jukan (neověřeno)

Trvalý odkaz

na wikipedii říká, že bohudíky nikdy nikoho neléčil (mj. má specializaci choroby z ozáření). Je to jeden z celé řady mudrů, kterých ve sněmovné, senátu a v zastupitelstvech posedává vyjímečně hodně, s ohledem na to, že prý je u nás mudrů nedostatek

Průměrný počet slepic: 4.8 (32 hlasů)

pozor, na pirátském foru prohlasil, že ho uraželo že musí dělat atestace a on se nebude podřizovat diktátu, proto nikda nedoktořil, protože nepodléha rozkazům co nedavaji smysl, takže ho neurážej, on je chytrý a krásný co nepotřebuje praxi, on to umí hneeeed, prostě to řekl ;)

Průměrný počet slepic: 4.7 (27 hlasů)

Utrel som slzu. Ak je toto ozajky pravda, tak to je chutnucke :D :D :D

Ten mistr Houbicka co nikdy neliecil mi je zase o nieco viac sympatickejsi :D :D :D

By ma ale zaujimalo, k comu mame Vysoku skolu verejnej spravy, ked primatora musi robit dochtor... :D :D :D :D :D

Průměrný počet slepic: 4.5 (17 hlasů)

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

prohledej piratske forum, bylo tam neco ve smysl, ze neuznava system atestaci a nepodridi se mu, takze proto nedoktoroval...

P.S. jak presne to rekl si nepamatuju, takze pokud nekdo bude slovickarit, tak mi dokaze ze kecam...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

No tak pokud by se mu podařilo svou troškou do mlýna přispět k rozpoutání jaderné války, tak by konečně uplatnil svou specializaci a stal se spolu hrobníky-bagristy příslušníkem té nejoceńovanější profese. ... Chm, chm...

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

V Černobylu by mohli vyprávět.

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)

In reply to by Muž s ricinem (neověřeno)

Trvalý odkaz

Inu, Ukrajina.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

... no bez tý atestace by mohl tak maximálně kopat hroby ... ale na to má moc fajnový ručičky ... tak nevím

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by Jukan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak to teda potěš koště...
Lituju každého, kdo se mu dostane do spárů.

Průměrný počet slepic: 4.7 (17 hlasů)

In reply to by Jukan (neověřeno)

Trvalý odkaz

On není k léčbě, on je jenom MUDRlant. Ale ani to mu moc nejde.

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

In reply to by Rumex acidosa (neověřeno)

Trvalý odkaz

obvodní doktor ve Slavičíně. Na Hřibově příkladu je vidět, jak se mi tady dokážeme zbavovat blbců. Posíláme je do Prahy.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

No já si myslím, že psychoušům se náramě líbí gdyž blboni jejich výblitky pytvaj s vážnou pečlivostí a každé jejich howno prokydají zodpovědně s plným celodenním nasazením. To se pak krásně vládne. To musí bejt rauš jako u dvourukýho bandity, lepčí než drbačka, do kerýho se cpou vydrbané prachy co sou v mašině pro majitele nastavený na sypání. Sem to jednou viděl gdyž se to začne sypat. To všichni začnou hledět kolik do teho bandity de nasypat drobných. Mají na to takovej pytel jako v tem filmu. A to je jen jeden bandita. Takových je a blboni přemýšlej o smyslu demosGráce. Muheeee

Průměrný počet slepic: 4.5 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

většinu zúčastněných.
Pokud by pražští pepíci zůstali zalezlí ve sklepech a vydrželi muka války o čistém pivě a suchém salámu do 8. května večer, ušetřila by se hromada životů.
Němci potřebovali bezpodmínečně zakotvit do půlnoci z 8. na 9. května v americké okupační zóně. Od tohoto času byl totiž zakázán jakýkoli pohyb, takže všichni do jednoho by padli do zajetí RA. To je ten pravý a jediný důvod, proč docházelo v Praze ke krveprolití. Čížci blokovali či chtěli blokovat všechny pražské mosty a bránit tak Němcům v přechodu na tu jedině správnou stranu Vltavy, aby to stihli k Amíkům.
Takže pokud budeme hovořit a psát o krveprolití, je třeba nejprve virtuálně nakopat prdele předkům dnešních šestkových práglistů bourajících přebytečné sochy. Pořekadlo - Jaký fotr, takový syn - tu platí beze zbytku.

Průměrný počet slepic: 4.6 (32 hlasů)

zde:
https://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1let_na_Mladou_Boleslav

odkaz, jak letadla RA tvrdě a nekompromisně zastavovala od 9. 5. jakýkoli pohyb na cestách. Voják - nevoják, civil - necivil, vsjó ravnó.

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)

Pozor, ttoto bombardovani uz je davano na roven bombardovani plzenske skodovky ;)
Tedy bombardování tovarny co uz nema komu vyrabed vs bojující jednotky, takze pozor to co jsi dal link je uz v CT oznaceno jako valecny zlocin sovetske armady ;) takze pozor na to jak to prezentujes...

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)

Tytok věci, je už potřeba skrýnsejvovat a tisknót do archivu.
Kvůli děckám, něž to ty *** smažó z netu i z hlav.

Průměrný počet slepic: 5 (15 hlasů)

k amíkům. A v rámci toho vraždily všechno, co jim stálo v cestě. Bylo jim úplně jedno, že už je (formálně) PO válce, že platí povinnost odzbrojení a vzdání se.
Přepisovači historie ÚMYSLNĚ zamlčují fakt, že v Československu skončila WWII až 12. května 1945. Do té doby se tu bojovalo doslova na život a na smrt. Protože náckovští zmetci moc dobře věděli, co za sebou zanechali při cestě na výhod a při úprku na západ; a jaký trest za to bude následovat.

Průměrný počet slepic: 4.9 (30 hlasů)

Otec za války prožil dětství na vysočině. Když 11.5. přecházeli banderovci přes vysočinu tak šlo všem o život.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

https://www.mladaboleslav.cz/bombardovani-mlade-boleslavi/
Z článku:
Níže si můžete prohlédnout Výzvu Okresního Národního výboru po schůzce německým posádkovým velitelem k projednání situace v květnu 1945:

Píše se zde mimo jiné :

do kdy se mají odevzdat četnictvu zbraně, munice a pancéřové pěsti odňaté civilním obyvatelstvem německé branné moci.
žádost o navrácení zcizených barelů benzínu a oleje Diesel, dále tří vojenských pušek odňatých z nákladního automobilu před nádražím a 12 pušek odebraných před náhradním lazaretem
vozů označených Červeným křížem se nesmí používat k jiný účelům než k převozu raněných či nemocných
zabavení veškerých zásob pohonných hmot říšskou brannou mocí
pokud budou tyto podmínky splněny, tak bude propuštěno 7 rukojmí vzatých v Debři a uchráněno před zastřelením
nebudou-li podmínky splněny v plném rozsahu, tak bude město obráceno v prach a popel jednotkami celé pancéřové divize, letectvem, a dělostřelectvem postupujícím k Mladé Boleslavi
kdo bude přistižen se zbraní v ruce nebo u koho bude zbraň nalezena, bude na místě zastřelen
nebude-li počet zbraní a střeliva úplný, bude ihned započato s domovními prohlídkami se stejnými důsledky
Občané uvažujte s námi v klidu a s rozvahou!
Okresní hejtman a Okresní Národní Výbor žádají, aby bylo výzvy uposlechnuto a zabránilo se zbytečnému krveprolití.

“Stojíme před dějinným rozhodnutím. I podle vyjádření německého velitele Vláda věcí našich vrátí se nám tak jako tak do našich rukou. “, stojí na konci Výzvy.

(Německá výzva Mladá Boleslav originál nedostupný.)

Z diskuze:
Jaroslav Pitrmoc
Mlada Boleslav byla bombardovana zahy po tzv mylnem bombardovani Prahy stejne jako jina ceska prumyslova mesta a ne, ze byla usetrena. O nejasnem rozliseni puvodu letadel vypovida syn jedne rodiny, jehoz otec byl jednim z prvnich zastrelenych 5. kvetna u 4. brany Skodovky:”Udalo se 9.5., kdy jsem nesl tatovi do rakve cisty oblek a cestou okolo tovarny mne mezi 10. a 11. hodinou zastihl nalet jedne dvoutrupove US stihacky, ktera mne zranila na pravem rameni a levem loktu tak, ze jsem zustal v bezvedomi lezet, asi na ceste. Hasici, kteri jeli k ohni do tovarny zrejme zjistili, ze jeste dycham a hodili me naproti /zrejme do nemocnice/. Primar MUDr. Pazdernik znal tatu z odboje tak mi rekl, ze mne uvidel na chodbe na zemi a okamzite me vzal na operacni sal. Mama zatim prozivala doma muka nez me privezli.
Bylo tenkrat na 400 mrtvych!”

Mám jméno po otci, používám ho již osmdesát let a nestydím se za něj! Tu dvoutrupou stihačku z výzbroje USA viděl, bohužel nedávno zesnulý, Ing. Jiří Douša a s tímto poznatkem seznámil i p. Herčíka. Také byste p. Moravčíku měl vědět, že “amíci” se tu min. od půli dubna 45 proháněli zcela volně po české obloze. To Vám asi ale ve škole neříkali.

Průměrný počet slepic: 5 (15 hlasů)