Povolební rozjímání - psáno 17.11.2017

Autor
Štítky

Na povolebních jednáních u nás je čím dál víc vidět, že nikdo z vyjednavačů politických stran nemá zkušenosti s vyjednáváním v reálném obchodním životě tak jako Babiš. Nikdo není Babišovi rovnocenným hráčem. Snad jen Okamura tuší, o co jde, ale ten je zřejmě špatný diplomat i v reálných obchodních jednáních. Jinak by tak nejančil a netlačil nesmyslně na pilu – proč proboha by měl Babiš realizovat všechny předvolební sliby SPD, když SPD skončilo na 4. místě?

Babiš se momentálně chová jako naprostý profesionál. Je klidný, věcný, pragmatický. Akorát skromný, akorát srozumitelný, akorát státotvorný. Stejně jako Zeman je nepochybně i Babiš silný autentický vůdce. Oba, Babiš i Zeman, mají schopnost naslouchat rádcům, kterými se obklopují. Občas se však stává, že jsou některými názory a postoji svých rádců natolik zmámeni a uchváceni, že jim podlehnou a přijmou je za své.

Teď s obavou narážím na budoucí poradce kolem „premiéra“ Babiše, který se v mezinárodní činnosti chystá ovlivňovat rozhodnutí Bruselu. V Bruselu mu mají jako místně znalé průvodkyně sloužit evropská komisařka za hnutí ANO Věra Jourová a zejména půvabná europoslankyně za hnutí ANO Dita Charanzová. Pokud jste si toho nevšimli, tak minulý týden byly obě tyto Češky prestižním časopisem Politico zařazeny mezi 20 nejvlivnějších žen v Evropské unii. Jsou to oddané úřednice eurounijního molocha, Jourová chce neposlušné země EU trestat sankcemi, Charanzová je příznivec TTIP a trvá na rychlém přijetí Eura v Česku… a já se fakt bojím, že ty dvě Sirény začnou Babiše modelovat, dokud ho nedostanou tam, kam Brusel chce.

Dobrá. Pojďte se teď mnou projít takovou úvahou, co by se stalo, kdyby teď lídři nejúspěšnějších stran a hnutí náhle a zcela odešli z politiky, prostě by kapitulovali a vzdali to. Tak se totiž lépe uvažuje o potenciálu schovaném za zády lídrů.

Co by se stalo s hnutím Ano, kdyby teď odešel Babiš? Bezprostředně asi nic moc, ale obávám se, že bez Babiše by „bezpohlavní“ pragmatické hnutí ANO velmi brzy začalo politikařit a začalo by se „kácet“ směrem k Bruselu. Hnutí ANO by se časem stalo vzornou a poslušnou prounijní stranou, která poctivě implementuje nařízení Bruselu, takovou kultivovanou TOP09 (ke které má dnes velmi blízko například brněnský Petr Vokřál) se silným vztahem k NATO (ten už dnes hlásá rusofob Stropnický) a podporující novou jednotnou azylovou politiku EU (Vokřál, Pelikán, Krnáčová..). Do parlamentu za hnutí ANO se letos už totiž nedostali dva výkonní protimigrační a euroskeptičtí politici, a sice Zdeněk Soukup a Bohuslav Chalupa.

Co by se stalo s ODS, kdyby teď odešel Fiala? No, to by mohlo být mnohem zajímavější. Tam, naopak, by se mohly na povrch protlačit zřetelné euroskeptické síly jednoznačně odmítající přijetí Eura v ČR, síly pragmatické ve vztahu k Rusku i imigraci na jihu EU. Fiala jako lídr ODS je holé neštěstí. Zvlášť po volbách se projevuje jako naprogramovaný android, neustále mám pocit, že v každém okamžiku říká to, co si myslí, že by měl právě říkat, nic mu nejde od srdce…

Vlastně tu povolební taktiku ODS vůbec nechápu. Kdyby byl Fiala takový chytrý dravec jako Babiš, tak se na trestní stíhání Babiše a Faltýnka teď vykašle, nechá tu morální odpovědnost na nich dvou a nepřebírá to za ně. Okamžitě měl po nabídce Babiše začít jednat o podmínkách koaliční vlády Ano a ODS a snažit se vytřískat co nejvíc, Babiš by mu v mnohém ustoupil. Navíc, ministr školství Václav Klaus ml. i ministryně obrany Jana Černochová by seděli jak zadek na hrnci, byli by to super ministři. No, a kdyby se v budoucnu ukázalo, že soud uznal Babiše vinným, tak by ODS už měla ve vládě teplá místečka a mohla by pak i převzít ve vládě dominanci. Pokud bude Fiala ale pořád dokola mlet své nesmysly, tak jediný předvolební slib, který ODS splní svým voličům bude, že nepůjde do vlády s ANO.

Co by zbylo z Pirátů, kdyby teď odešel Bartoš? Podle mě by zbyl stokrát dobrý dort, kterého by se hned chopily patřičné neziskovky typu Hatefree a Antifa a z Pirátů by se časem stala brčálově zelená liberální extrémní levice. Ta by usilovala o Evropu bez hranic, států a národů, zpochybňovala by nejen vlastnictví nehmotného majetku, ale časem i vlastnictví hmotného majetku. Vlastnictví majetku je přežitek, budoucnost patří sdílení majetku. Piráti by spolu se Zelenými založili nové SSM – Svaz Sorosovy Mládeže. Piráti ve vládě by byli pátou kolonou Bruselu a úplně nejhorší by bylo dát pod jejich kontrolu celou počítačovou síť pro vládu a parlament.

Co by zbylo z SPD, kdyby teď odešel Okamura? Nic. Absolutně nic. Ani mastný flek. Je až hrůzostrašné, jak po volbách vyhřezla naprostá personální vyprázdněnost SPD. Babiš to velmi záhy postřehl a jsem přesvědčená, že je to jeden z hlavních důvodů, proč do vlády s SPD nechce jít. Ani Radim Fiala to nezachrání, protože ten vystupuje jako Okamurův podržtaška a v jeho bývalé ODS by dnes zůstal někde na lokální úrovni. Doufala jsem, že se po volbách v SPD začnou projevovat alespoň takoví lidé jako Jiří Kobza nebo Radovan Vích, ale nic, nic, nic. Přesto všechno jsou Okamurovy názory důležité pro tuto zemi a je dobře, že budou neustále připomínány ve sněmovně.

Co by zbylo z KSČM, kdyby teď odešel Filip? No tak tam by zbyla pořádná početná skupina zkušených, pracovitých a kvalitních lidí, které by mohl Babiš okamžitě využít, kdyby se nebál lynčování za spolupráci s KSČM. Mými oblíbenci jsou Zdeněk Ondráček, Kateřina Konečná, Leo Luzar a určitě by se našli i další. KSČM je podle mě momentálně jedinou pragmatickou státotvornou a zároveň čistě pro-národní stranou a Babiš by s ní měl pracovat.

ČSSD a další strany mě nezajímají.

Můj velký obdiv má za svůj sváteční program pan prezident Zeman. Hodit si bolavé nohy na podložku a odpočívat před náročnou cestou do Ruska byl geniální nápad. Jen nevím, co dnes bude havlérka dělat s nachystanými červenými kartami.

Týýjóóó… prý na Albertově dnes rektor Mikuláš Bek prohlásil, že „Demokracii ohrožuje diktatura referend“. Tak už je to tady, jen místo mandelinek hrozí referenda.

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

V hodný článek.
Jenže Babiš chce vládnout sám,nebo přijatelné loutky,proto i navrhoval,že vezme do vlády odborníky.
Když to sleduji,ani jedna strana mu nevyhovuje svým programem.
Snad jak uvádíte,jen KSČM,ale Babiš to nebude chtít,úplně je vzít do vlády,ale jen,aby mu kryli záda,co už naznačili.
Pro mne je Babiš nedůvěryhodný i také s toho kým se obklopuje.
I to zdražování potravin mu vyhovuje,tak nečekám,že by k tomu něco prohlásil a to je to,co občané-voliči přehlédli.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Babiš hlavně umí myslet samostatně, protože rádce mají všichni. I Sobotka měl rádce. Jenže to jako s hodinkama. Máte jedny, víte přesně kolik je hodin - máte dvoje a zas to už nevíte. - Musíte si umět vybrat a na to si potřebujete přebrat, co vám kdo radí, jinak taky můžete skončit jako plzeňský právník Sobotka.

Když by od neomarxistů Pirátů odešel neomarxista Bartoš, tak by se nestalo vůbec nic. Už to JE Svaz Sorosovy mládeže. Televize by nám vytáhla okamžitě někoho dalšího a vychválila až na půdu.

Soros a spol. vždy sponzorují několik místních zrádců najednou, takže si pak můžete vybírat z několika verzí toho samého.

Jinak to byla i americká strategie v cizině. Podporujou různý protichůdný strany, takže ať tak nebo tak, vyhraje "jejich" člověk. - Nevýhodou je, že je to stojí velké peníze - to nevadí, protože pak si peníze nakradou a vrátí se jim to - a že to časem někteří pochopí a dojde jim, že jestli chtějí zajistit svou vlastní moc, nesmí sázet na američany.

Takže Rusko a další mocnosti podpora jejich vlastních spojenců stojí daleko méně a ti spojenci jim jsou věrnější, protože Rusko pro ně udělá to, co zvládne - vis Sýrie.

---

Rektor Bek zahovořil newspeakem jako pravý neomarxista. Že ho soudruzi studenti nevypískali ukazuje jak na úpadek našeho školství, tak na míru demokracie na VŠ, tak (paradoxně) na poučení, které si studentíci z oficiální verze 17 listopadu odnesli: "Nemyslet, držet hubu a krok."

Mně však zaujal rektor Zima a mladý studentský činovník taky jménem Zima. Zvláštní, že se nikdo z naší přeobjektivní ČT nezeptal, jestli jsou otec a syn. Jelikož by tak dobře znělo, že nejsou a je to jen náhoda, předpoklám, že ano.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Rusové mají taktiku držet jednoho kandidáta v cizí zemi a držet jej za všech okolností. Už jen proto jsou nesmyslné úvahy evropských hodnota o ČR zamořené agenty Ruska. Ale dobře se na to získávají prachy.
Američané mají taktiku více kandidátů v cizí zemi, i protichůdných, takže nakonec vždy vyhraje jejich člověk. když jej vystřídá názorový odpůrce, nic se neděje, je to také jejich člověk.
Ovšem je zde jeden rozdíl mezi ruským a americkým přístupem. Proruský kandidát se může spolehnout, že za ním budou Rusové stát. Proamerický kandidát takovou jistotu nemá, protože je občas některý z neposlušných obětován veřejnosti v rámci akce Čisté ruce.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Já to hemžení kolem korýtek pozoruji jinou optikou. Mám tři skupiny: Babiš, ti co získali velké volební peníze a ti co jich získali zatraceně málo.
No a jelikož malé peníze mají velkou afinitu k velkým penězům, jsou to ve své podstatě spojenci Babiše. V současnosti jde jen a jen o to, jak omluvit dřívější skálopavný postoj "s Babišem NIKDY", protože jsou si vědomy, že po nových volbách, je to již bez nich.
Babiš jim navíc vzkázal, že má na desatery volby, tudíž se narýsovala silná čtyřkoala, jež pomůže zachránit demokracii a podpoří Babiše v menšině. Je vcelku jisté, že komanči stejně jako dřívější komanč jsou stále soudruzi, jež mají tu základní a nepodkročitelnou internacionální povinnost si pomáhat. Komanči jsou z principu spojenci Velkého.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Co by bylo ANO bez Babiše? Věchýtka padající do rukou Soroše, který má, jak správně napsal Čmoud, své vejce v každém košíků. Proto asi ten tlak na variantu a ANO ano, ale bez Babiše. Na Babišovi přece jen bude asi něco dobrého, když tak vadí.

Piráti, podle toho, jaký prostor dostávají v TOP televizi a Baklaomédiích, jsou jedno celé Sorošovo vejce. Mají za úkol stáhnout podporu mladých.

ODS bych za nespolupráci s ANO nekritizoval. Celá jejich předvolební kampaň byla postavena na Antibabišovi, natáhli hlasy všech, co díky Babišovým opatřením (EET aj.) museli začít platit daně. Jít okamžitě do koalice s Babišem, to by se jim těžko vysvětlovalo. Klaus ml by se mi jako ministr školství docela líbil, Jinak by koala ANO s ODS byla z mého pohledu dost eklhaft.

Okamůra má na můj vkus příliš radikální rétoriku. Ukáže se, kolik má ve svém poslaneckém klubu nasazených zrádců, spolehnout se na jeho podporu by bylo z tohoto pohledu docela riskantní.

Bylo by docela pěkné a od KSČM a Okamůry chytré, dát Babišově vládě podporu a nechat je vládnout menšinově. Uplatnili by tak podle mého soudu nejvhodnějším způsobem mandát získaný ve volbách.a vypálili by tak rybník "demokratickým stranám" v parlamentu, která se spojili za účelem získání většího vydíracího potenciálu pro případ koalice s Babišem.

V případě Beka, vysokoškolsky vzdělaného člověka, rektora vysoké školy, je prohlášení „Demokracii ohrožuje diktatura referend“ intelektuální veřejná sebevražda. Něco podobného, co spáchala Šiklová. Zeman má u mně body, že takové blbce potírá.

Zatím bez slepic

In reply to by Admirál (neověřeno)

Trvalý odkaz

A co mladý Stropnický a jeho Strana Zelených? Legalizace squattingu, měkkých drog, svazácká oddanost evropským myšlenkám, multikulturní politice a vítání ekonomických imigrantů. Zářná naděje budoucích světlých zítřků - a jak dopadl, voliči je nevolili, a to ani ti mladí. Mohli to lidé v pozadí očekávat a tak nasadili Piráty?
Také je ticho po pěšině nad hackerským útokem na ČSÚ. Dostal se Kalousek s TOP 09, STAN a KDU - ČSL do Poslanecké sněmovny jen díky hacknutým hlasům? Měli hodně namále a do parlamentu se dostali na poslední chvíli s odřenými zády.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Souhlasím skoro ve všem. Zejména jako volič Okamury souhlasím s hodnocením SPD. Toho Beka jsem taky zaznamenal - pěkný oxymoron - když rozvinu jeho myšlenku, chtěl vlastně říct - my elity si nenecháme líbit diktaturu svobodných občanů.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zajímavá je i hladovka L. Hradílka, aby M. Zeman už nekandidoval na prezidenta. Pražská kavárna zřejmě tuší, že by mohl zase vyhrát nad všemi jejich kandidáty pravdy a lásky, tak jej chtějí odradit od kandidatury hladovkou jednoho člověka.
Silně nedemokratický přístup. Kandidovat může kdokoliv, kdo dostojí, byť vzdáleně, podmínkám, jak ukázal třeba Topolánek. Demokracie a odpor k jednomu kandidátovi se odehrává až hlasováním ve volbě. Proto je hladovka L. Hradílka směšným protidemokratickým voláním.
Mikuláš Bek se už definitivně zbláznil z celé pravdy a lásky jím hlásané. Co je demokratičtějšího, než přímá vůle občanů v referendu? Zřejmě M. Bek touží po vládě elitářů, jak ukázala jeho angažovanost pro K. Schwarzenberga při minulé volbě a nemístný protidemokratický aktivismus.
Celý tábor pražské kavárny začal mluvit typicky orwellovským newspeakem, kdy otočili význam slov. V rámic boje "za demokraciiů potlačují všechny formy demokratického sdělení vůle voličů. Což je ten nejvyšší suverén všech voleb, protože volič dopady svých rozhodnutí platí. Za rozhodnutí politiků a jiných elit platí vždy jen občané, politici nikdy.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jo, Vaneso, dost dobrý,
škoda, že tenhle článek pustil Vidlák (Zdravím!) od jitrnic umaštěnými prsty až dnes - málokdo to tu do zítřka otevře.

No, přátelé, docela pěkná inventura tuzemských budovatelů Demokracie eunijněatlantického střihu od režisíra Svobody.... I když třeba nebudeme se vším stoprocentně souhlasit, nutno uznat, že je sice přísnej, ale víceméně spravedlivej. Nešetřil ani bývalouu rodnou stranu:

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Penize-z-CEZu-pro-strani…

Pravda, nad Babišem kapku přimhuřuje oči, ale za přečtení to stojí.

Dneska je taky konečně povolební článek u Vlka. Chytrej chlap, pravděpodobně poslední věrný a hluboce zarytý sobotkovec v této zemi. Kdyby nebyl tak zuřivě antizemanovský, četl a poslouchal by se lépe. Ale každý máme svou obsesi, já momentálně nesnáším Sobotku a Zaorálka... Je mi šoufl, když je vidím.
Hlavně že jsme oba přesvědčení sociální demokraté...přičemž mně ovšem do určité míry vadí, že v tuzemsku t.č. žádná sociální demokracie neexistuje. (Pokud by někdo namítal, že neexistuje ani žádná jiná demokracie, dalo by se se mnou za drobný úplatek rozumně domluvit.)

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Penize-z-CEZu-pro-strani…

Zatím bez slepic

Připadá mi, že Vlk po volbách ztrácí soudnost. Ten jeho dnešní článek je hrozný.

Zatím bez slepic

ČSSD se zachrání, až vymyslí, jak zaplatí dluhy Altnerovi. Na neřešení problému s Altnerem a jeho dědici nese vinu celé vedení ČSSD od dob podpisu smlouvy s Altnerem (tedy přesněji okamžikem, kdy ČSSD měla Altnerovi zaplatit za službu = rok 2000) až po dnešek. To jsou mIloš Zeman (2000 až duben 2001), Špidla (2001 až 2004), Gross, (2005), Paroubek (2006 až 2010), Sobotka (2010 - 2017). Chovanec jako nástupce Sobotky už problém zdědil, ale protože byl členem vedení ČSSD, určitě o problému věděl.
Teď má ČSSD dluh 337 milionů na triku a čeká na exekutora. Jak chce být takový hospodář důvěryhodný pro českého voliče? Musí jít o skalního příznivce ČSSD a obdivovatele úředníka Sobotky. Nikdo jiný je volit nemůže. Jsou bez vedení, bez peněz a bez charisma.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ještě se vyjádřím ke dvěma nápadům Dity Charanzové, TTIP a přijetí eura. Oboje je naprosto hloupé.
TTIP znamená převedení moci státu na nadnárodní korporace a odírání daňových poplatníků prostřednictvím arbitráží. Máme zkušenost už s placením 10 mld. Kč za Novu, budeme platit za Diag Human. Proto je přijetí TTIP mimořádně hloupé.
Přijetí eura - to už jsme si nanečisto zkusili. Fixace kurzu CZK/EUR na 27 CZK/EUR za dob neblahého guvernérování M. Singera bylo v podstatě přijetí eura nanečisto. Vyzkoušeno a nepovedlo se. Ani nemůže. Euro se hodí Německu, kterému zlevňuje vývoz. ale nehodí se méně výkonným státům eurozóny jako itálie, Španělsko a Řecko, kterým znemožňuje pomoci si devalvací, a tak jim zbývá jen růst zadlužení, který v rámci eurovalu někdo zaplatí. Vzpomínáte si, jak si Slovensko okamžitě po přijetí eura muselo vzít půjčku, aby pomohlo zachránit krachující Řecko? Přesněji aby řecká vláda měla na řecké důchody, které byly min. dvojnásobné proti těm slovenským (v některých případech to byl pětinásobný rozdíl). To by nás čekalo.
Já vím, že Věra Jourová a Dita Charanzová nasály v europarlamentu tu pravou soudružskou atmosféru a plní přání EK. Nebo definitivně zblbly. Jenže konají v neprospěch občanů ČR. K těmto dvěma vědmám bych A. Babišovi doporučil jako poradce ještě Jiřího Pehe. Nechť si vyslechne, co mu radí Věra Jourová, Dita Charanzová a Jiří Pehe a udělá přesný opak.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Akorát mě mrzí, že radí ODS. Nezaslouží si to. Nezapomínejme na restituce, mají na nich lví podíl. (Němcová, předsedkyně sněmovny, dovolila hlasování s odsouzeným zločincem !) A že jim, odeesákům, dnes vadí stíhání Babiše ?

Zatím bez slepic