Přál bych si

Autor
Štítky

Mám už čtrnáct dní dovolenou. Ne, nesouvisí to s mým článkem o Braniborech v Čechách, prostě jsem letos celý rok dřepěl v práci a teď jsem zjistil, že si před vánoci musím vybrat patnáct dní. Už dlouho jsem neměl tak hezký předvánoční čas se ženou i s dětmi. I přes všechny potíže, předžalobní dopisy, mediální tlak, Cemperoviny a ztracené kamarády, bylo hezké ráno vstávat do vůně čerstvé kávy a míchaných vajíček. Bylo hezké se dívat, jak se děti vracejí ze školy.

Vánoční propriety jsem letos sehnal naprosto v klidu, bez honiček a stresu. Včera jsem dovezl kapry i stromeček. Až budete číst tyto řádky, nejspíš budeme s dětmi zdobit. Letos je to v klidu, jak to už dlouho nebylo. Pro mě se teď svět doopravdy zastavil a znovu se roztočí až po Novém roce.

Paradoxně, jeden z nejhezčích předvánočních časů zažívám v době, kdy jinde umírají lidé pod palbou, miliony dalších jsou mimo svůj domov a nevědí, jestli se ještě někdy vrátí. Hodně lidí kvůli zítřejší večeři utratilo poslední peníze. Kolem nás jsou mámy, které ještě teď na poslední chvíli zkoušejí zařídit, aby si jejich děti nevšimly, že už není kde brát. Máme kolem sebe seniory, kteří topí v jedné místnosti a někdy ani to ne.

Přál bych si, aby zítra tam na Donbasu nikdo nestřílel. Alespoň na jeden den. Přál bych si, aby se tam na frontě obyčejní vojáci prostě domluvili a udělali si alespoň kousek příměří. Přál bych si, aby zítra nikdo nemusel umřít, aby nikomu nepřišly telegramy s úmrtním oznámením. Přál bych si, aby se nad Betlémem znovu rozzářila ta veliká hvězda, kterou by viděli lidé na celém světě a chtěl bych, aby si z jejího symbolu vzali to, co tenkrát u jeslí.

Přál bych si, aby se něco pohnulo v hlavách světových lídrů i jejich místních poskoků. Aby nechali vzájemného štengrování, aby se každý spokojil s tím, co má. Přál bych si, aby se stalo něco, co by celý ten poslední rok postavilo do nového světla a ukázalo všechnu tu marnost. Přál bych si, aby se ukázalo východisko. Jasné, zřetelné a akceptovatelné všemi stranami.

Přál bych si, aby zítra měl každý v této zemi nejen večeři, ale mohl sedět v teple u stolu, obklopen svými blízkými. Přál bych si, aby nikdo u stromečku nerozbaloval dárky a při tom musel myslet na to, jak zaplatí příští měsíc složenky. Přál bych si, aby žádný dospělý nemusel před svými dětmi držet povinný úsměv, kterým bude maskovat, že už nemá východisko.

Přál bych si, aby nám plyn v zásobnících prostě nedošel. Aby všichni měli z čeho zaplatit vyúčtování za energie. Přál bych si, aby žádné dítě nedoplatilo na nedostatek Nurofenu v lékárnách a aby jiní pacienti nedoplatili na další nedostatkové léky. Přál bych si, abychom dělali sbírky na hladovějící a ne na tanky. Přál bych si, aby se nesplnilo nic z toho, co se před námi už celé měsíce pomalu zhmotňuje.

Přál bych si, aby byl zítra na každém štědrovečerním stole jeden talíř navíc a aby se každý zamyslel, jestli náhodou nemá ve svém okolí někoho, koho by k němu měl posadit. Přál bych si, aby zítra zůstaly všechny dveře otevřené, aby všichni na chvíli zapomněli, čím jsou a proti čemu jsou a prostě aby se přijali navzájem. Bez ohledu na to, čím zase budou za týden.

Přál bych si podat ruku s vámi všemi, kteří jste mě v minulém týdnu podrželi. Přál bych si poznat každého z vás, kteří čtete tento blog a táhnete to se mnou už dlouhé roky. Přál bych si, aby to, co jsem v uplynulých dnech zažil, aby to nebylo jen pro mě, ale aby takové zázraky zažil každý, kdo se dostane do potíží.

Přál bych si, aby byl můj dům mnohem větší než je, přál bych si mít stůl pro sto lidí, abyste se mnou seděli u společné večeře, přál bych si vás hostit nejen o Vánocích. Přál bych si, aby se u mě lidé potkávali, aby se mnou pili víno, jedli uzené a plánovali budoucnost pro tuto zemi. Přál bych si rozpouštět pochybnosti a uzavírat spojenectví, přál bych si být mostem mezi těmi, kteří už spolu nemluví.

Přál bych si, aby zítra spadlo co nejvíc okovů, aby se dlouholetí nepřátelé objali, aby se zapomnělo na hlouposti a aby bylo odpuštěno co nejvíc provinění. Přál bych si, aby alespoň pro ten jeden vánoční den ztichly zbraně, zazněl zpěv a lidé byli bratry.

Pojďme pro to zítra udělat, co můžeme.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (261 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

Tak všechno nej Vám Vidláku i dalším lidem dobré vůle!

Průměrný počet slepic: 5 (53 hlasů)

In reply to by Pregéř (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vidlákovi a všem, kteří to myslí s naší republikou dobře, přeji klidné a pohodové Vánoce.
A jelikož to všechno kolem štědrovečerního stolu mají většinou na starosti ženy, pro dnešek končím. Buďte zdrávi a v pohodě!

Průměrný počet slepic: 4.6 (20 hlasů)
Trvalý odkaz

Kdyby tento propagátor appeasementu žil v roce 41, určitě by doporučoval světovým politikům, cituji: "Aby nechali vzájemného štengrování, aby se každý spokojil s tím, co má"

Průměrný počet slepic: 2 (36 hlasů)
Trvalý odkaz

"Přál bych si, aby zítra tam na Donbasu nikdo nestřílel. Alespoň na jeden den. Přál bych si, aby se tam na frontě obyčejní vojáci prostě domluvili a udělali si alespoň kousek příměří."
Určitě krásná slova, od srdce. Jen by to chtělo trošku znalostí, např. o tom, že ani (pravoslavní) Rusové ani (pravoslavní) Ukrajinci zítra vánoce nemají, tedy ani tento důvod se domluvit. Možná v lednu.

Průměrný počet slepic: 3.7 (23 hlasů)

Navíc je to nesmysl ignorující kdo je agresor a kdo obránce ...

Průměrný počet slepic: 1.8 (26 hlasů)

zkrátka veselé Vánoce všem, krom ruských okupantů

Průměrný počet slepic: 1.8 (26 hlasů)

In reply to by Cz (neověřeno)

Trvalý odkaz

Fuckáču, rozumějte, že Vidlák taky chce demosgrácu, gde si blboni budou do konce světa volit nějaké zastupitele. Hledá kudy chodí nějakej obojek na ně, nebo víru nebo nevím co jako vy, co si myslíte že demosgráca je vůle kapitalizmu. A do kapitálu nám nigdo hrabat nebude igdyby to mělo znamenat vylidnění planety. Páč kapitál je bůh. No ni?

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

Vánoce jsou svátky míru, mělo by být úplně jedno, kdo je nebo není agresor! Navíc. když to není tak zcela jasné - kdo z nich brání svoji zemi, svoje lidi. Když mohli za I. světové Němci a Britové vylézt ze zákopů a zahrát si společně fotbal, proč by to nemohlo jít i jinde a dnes.

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

" Vánoce jsou svátky míru"
To jo, páč Ježíš vyhlásil příměří. Muheeeeeee

Zatím bez slepic

In reply to by Krtek (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ukrajinci befelem přesunuli Vánoce na 24.-26. prosince.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

pravoslavnou, vlastně pardon "proruskou" církev, tak to s tím lednem asi moc nevyjde. Dle jeho slov "Zajistí pro jejich stát plnou náboženskou nezávislost."
Inspiroval se tedy svými předchůdci, jak popisuje jejich postup např. William L. Shirer v The Rise and Fall of the Third Reich (překládám do ČJ):
"Říšská národní církev Německa si kategoricky nárokuje výlučné právo a výlučnou pravomoc kontrolovat všechny církve v hranicích Říše: prohlašuje je za národní církve Německé říše. Národní církev je odhodlána nenávratně vyhladit cizí křesťanské víry importované do Německa."

Průměrný počet slepic: 4.9 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Tak já teda slibuji, že až do konce svátků zde nenapíši ani jeden provokativní komentář. Bude to sice fuška, ale dám to.

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)

In reply to by berrnard

Trvalý odkaz

Držím palce, aby se to povedlo!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Souhlasím s tím, že by se jak říkáte každý měl spokojit s tím co má.

Zejména se tím mělo řídit Rusko před rokem 2014 než si začalo nárokovat části Ukrajiny a válčit o ně.

Průměrný počet slepic: 1.8 (29 hlasů)

Mohlo by to fungovat i tak, že NATO by se spokojilo s tím, že padl východní blok a zrušilo by se? Nebo to by bylo už nepřijatelné? Já jen k tomu spokojení se a ustoupení ze zájmů...

Průměrný počet slepic: 4.8 (30 hlasů)

Přijatelné by to bylo, pokud by Rusko dodržovalo teritoriální integritu okolních států.

Podobné "záruky" byly dány Ruskem v devadesátých letech. Namátkou:
https://en.wikipedia.org/wiki/Budapest_Memorandum
https://en.wikipedia.org/wiki/Russian%E2%80%93Ukrainian_Friendship_Trea….

Vzhledem k dění z let 2008, 2014 a 2022 není překvapením, že spoustu států střední a východní evropy se dobrovolně chtějí stát členy NATO.

Průměrný počet slepic: 1.4 (19 hlasů)

NATO expandovalo i v 90. letech, a to Rusko bylo jen mrzáckou zemí plnou mafie. Já jen k tomu, cos psal prve...

Průměrný počet slepic: 4.2 (15 hlasů)

V tom případě, co třeba události z roku 1992 a anexe Podněstří? A to nechám stranou historii ruského imperialismu za éry SSSR.

Průměrný počet slepic: 1.2 (15 hlasů)

Tak oni tam ale už byli (obrovské vojenské sklady a armáda). Kdyby tam měli dojet, tak by se rozsypali za první zatáčkou:-)) Jinak jsem tu už psal, že pomníčků nezvládnutého rozpadu SSSR je víc. Také znám jeden osobně.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Stejně jako "byli" na Krymu. Na tom, že anektovali část území to nic nemění.

Nechte laskavě na každém státu, do jakého paktu dobrovolně vstoupí.

Průměrný počet slepic: 1 (7 hlasů)

Pak ale musí jiné státy volit takové kroky, které zajistí jejich bezpečnost proti takovému paktu. Psals prve, že by bylo lepší, kdyby se každej spokojil s tím, co má. Já s tím souhlasím, ale musí to fungovat oboustranně a po vypořádání minulosti.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

Nesmysl. Napadl stát Rusko některý ze států NATO? Nenapadl.

Napadlo snad Rusko nečleny NATO? Napadlo.

Tyhle relativizace jsou nesmyslné.

Průměrný počet slepic: 2.5 (6 hlasů)

Napadl stát NATO nějaký jiný stát?

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)

No ale stát NATO opakovaně napadl stát neNATO, to nelze popřít. Proto musíš vyhodnocovat NATO jako celek za agresivní, a proto je nepochybný zájem každé velmoci, aby NATO mělo své prsty co nejdál od nich. A proto se přibližování NATO vyhodnocuje u neNATO států jako ohrožení bezpečnosti. Dělal bys to taky tak, kdybys byl v té pozici. Jen je otázkou, zda jsou vybraná řešení nejlepší možná. Dle mého názoru ne.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

To je zase extrémní zjednodušení ... jinak by totiž bylo jasné, že to je nesmysl.

Zatím bez slepic

Keďže tá expanzia prebehla tak že vandráci ako ja jedného vymrznutého dňa roku 2003 podpísali papier a nie že mi začali padať na dom rakety, nevidím v tom tak veľký problém. Ak sa za agresivitu pokladá zbierať podpisy v takej zime že si to pamätám dodnes, tak hej, bolo to trochu vulgárne. To bolo ešte v dobe keď bolo v poriadku rozhodovať si o svojej krajine bez ohľadu na to čo si o tom myslia obyvatelia Ázijskej stepi.

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)

In reply to by Luptak (neověřeno)

Trvalý odkaz

Klidně jsi to mohl podepsat dobrovolně, to nic nemění na expanzivnosti organizace, která je, a to snad objektivně uznáš i ty, prodlouženou rukou politiky jedné zámořské země.
Vhodné imho bylo rozpustit NATO a vytvořit nový evropský pakt, který by hájil místní zájmy, ne naočkované zvnější.

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)

Nerobím si nejaké zásadné ilúzie, je to pakt z rozumu a mimo iné, čím viac členov v ňom je, tým menšia šanca na konflikt. Nebyť NATO, Grécko by sa s Tureckom bezpochyby už pomlelo a príkladov sa iste nájde viac. Európsky pakt znie zaujímavo, ale štáty EÚ sú slabé a sotva by odstrašili silného protivníka (Zásoby granátov Veľkej británie napr. by v UA-RU vojne vystačili na pár dní, Nemci vyrobia 20 tankov ročne). Vďaka NATO, nech je aké je, som nikdy nemusel pomyslieť na to že by niekto Slovensko napadol, že by som sa ocitol uprostred vojnového konfliktu a moja domovská ulica by vyzerala nejako takto https://www.youtube.com/watch?v=IrGZ66uKcl0

Průměrný počet slepic: 1 (5 hlasů)

In reply to by Luptak (neověřeno)

Trvalý odkaz

No a díky NATO se Turecko chová jak mistr světa ve všem. A EU státy jsou slabé, protože NATO s sebou přináší i likvidaci výroby zbraní v Evropě ve prospěch amerického odbytu. Jasně, neměli bychom hned nejlepší stíhačky a bombardéry, ale něco by se tu vyvíjelo a používalo, nejen kupovalo americký bazar. Já bych ještě preferoval zbrojení čistě pro defenzivní účely. Tedy žádné zaoceánské letadlovky a jiné, čistě útočné zbraně.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

Máme v EÚ skvelé tanky aj stíhačky, na Slovensku si robíme pekné húfnice aj odmínovacie stroje, v ČR viete zrenovovať 100 tankov mesačne, akurát kašleme na obranné rozpočty a nekupujeme si ich do vlastnej armády ale rozhadzujeme na somariny a dávky. Preto naopak veľmi doceňujem že keby mi nejaký mongol roztrhal susedov aj s deťmi na ulici v aute a môjmu otcovi odstrelil pol hlavy pred vchodovými dverami ako v Buči, celý americký industriálny komplex by prehodil výhybku a zmenil všetko čo nemá slovenskú ŠPZ-tku na hromadu popola spôsobom, že by tri generácie nikto ani nepomyslel na návštevu Slovenska bez platných víz. To je najlepšia záruka že sem nikto nepríde a vojna nikdy u nás nebude. Za mňa jeden z najlepších obchodov aké môžu byť. Tiež by som vám doporučil naštudovať si čo NATO skutočne vlastní, pretože trepete bludy a ľubovolne zamieňate jednotky NATO a jednotky USA. Tu si pozrite zoznam a zaškrtnite si čo by sa asi tak dalo použiť na inváziu do Moskvy (odhliadnuc od toho že napádať jadrovú veľmosť je úplná somarina): https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Military_units_and_formations_of…

Inak lietadlová loď, pre vašu informáciu, by bola výborná vec na mobilné zaistenie oblohy, mora a obrany v krajine, ktorá by to práve potrebovala. Dúfam že si ju NATO raz pripíše na nákupný zoznam. Francúzko robí pekné lietadlovky.

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

In reply to by Luptak (neověřeno)

Trvalý odkaz

Neříkali Francouzi, že Buča je fejk?
NATO = USA + další. Jednotky USA jsou součástí NATO, pokud neoperují na vlastní triko.
Letadlovky jsou dneska akorát dobrej terč pro různé typy raketových vychytávek.

Průměrný počet slepic: 3 (9 hlasů)

Nie, nikto nehovoril že Buča je fejk. Otvorte si to video a rozhodnite sa sám. Dnes má kameru každý civil a tak je to v patričnom detaile vyobrazené.

NATO je NATO, má svoje jednotky, tie sú čisto obranné. USA nech si má aj Hviezdu smrti a galaktickú flotilu, ich vec. A nech si ich má aj Rusko, Čína alebo India, stačí že každý kto by mi chcel s tými vecami rozryť záhradu si to rozmyslí dva krát a radšej dá pokoj.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by Luptak (neověřeno)

Trvalý odkaz

Četl jsem v západním tisku, že nějací francouzští novináři prošli za ukrajinskejma jednotkama Bučou, a až další den na těch místech ležela těla. Videa pak nemají moc důkazní hodnoty, pokud to bylo takhle.

A to si jako myslíš, že Američani budou v případě pro ně zájmového konfliktu držet nějaký formální rozdíl mezi jednotkama? Naivní.

Průměrný počet slepic: 3.6 (9 hlasů)

Samozrejme, tie videá z priemyselných kamier ukazujúce popravy, nahrávky civilov, telefónne hovory, fotografie, satelitné snímky, výpovede svedkov, všetko sfejkované. Rusko tam nikdy nebolo a všetko je to západná konšpirácia. To video len ukazuje ako fantasticky to falšovanie máme zmáknuté. Doporučujem aby sa nenechali zmiasť!

NATO má obranné jednotky priamo pod svojou kontrolou pre rýchlu odpoveď na napadnutie (asi 18 tisíc mužov). Zároveň z jeho členstva vyplýva povinnosť prísť spojencom na pomoc v plnom rozsahu po skončení konzultácie (Článok 4 a 5) ak to bude nutné a člen to nezvládne sám. Preto neviem na aké delenie narážate. Naopak, bol by som sklamaný ak by USA nechalo najlepšie hračky doma keď to bude integrita môjho záhonu jahôd potrebovať.

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)

In reply to by Luptak (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já jsem třeba našel holčinu, co se vydávala za mrtvou, dokonce jí vyfotili, a pak to dementovala, že to udělal schválně, aby poškodila Rusáky. A takových bylo víc.
Jinak se mohlo odehrát leccos, problém je, že se to neodehrálo v tu dobu, kdy se to odehrát mělo.A co když ne přesně na tom místě? A co když někdo postřílel naopak proruské živly? A co by z toho Rusáci měli? Desítky vsí opustili v klidu, a tady zrovinka řádili? Proč? Všechno musí dávat nějaký smysl a zapojené emoce mají jen Ukroši. Rusáci, pokud už, tak budou střílet různý Azováky atp. Jak oni říkaji: "Němce".

No ale to sis odpověděl sám. Samozřejmě, že USA vezme to nejlepší, nebudou přece ohrožovat své vojáky nedostatečnou technickou podporou. Takže ano, NATO fakticky obsahuje celou americkou armádu. Formálně může být vyčleněno momentálně (v době míru z pohledu NATO, i když...) x tisíc mužů, v případě války se ale musí počítat i s tou Hvězdou smrti:-) A proto musí každý, na koho má NATO spadeno, počítat i s tou Hvězdou smrti, a proto musí reagovat, třeba i dopředu, pokud mu tohle začne hrozit. Znovu opakuju, dělal by to každej v té pozici. Ne tak blbě, jako Rusáci, protože zesrat abecedu od A do Z umí snad jen oni, ale nějak by to v té pozici dělat musel. Ne každý se ohne jako ČSR v 38. a 39. roce.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

Jasně, že Buča byla jinak než to tady cpali do hlavy lidem jako jsi ty.
To přiznání přišlo ze samotného západu, proto to ticho po pěšině a přestali se v tom rejpat. Jen pitomí ignoranti a dementi tohoto meinstrýmu melou dokola ty nesmysly o Rusech. Je vidět, jak slouhové jako ty to mají fakt "objektivně zmáknutý",

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

NATO už mělo příležitost se zrušit před 30-ti lety, když se zrušila Varšavská smlouva a přišlo o nepřítele. Zrušilo se?!

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by Anna (ne z KHS) (neověřeno)

Trvalý odkaz

Proč by se mělo rušit, Rusko neohrožuje.

Naopak Rusko ohrožuje svoje sousedy.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Bůh s Tebou, budiž Ti přáno.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Ano,vánoce svátky klidu a míru.
Smutné na tom všem je,že se to děje k vůli penězům k vůli žití nad poměry k vůli tomu,abych měl víc než soused apd.
Toto cestou přejí nejen u Vidláků,ale i dalším přispěvatelům,krásné vánoce,radost z dárků a do Nového roku 2023 hlavně zdraví a štěstí.

Průměrný počet slepic: 3.1 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

Veselé Vánoce všem lidem dobré vůle ( tedy nikoliv ruským švábům)
Bohatého Santa Clause, doufám, že budete mít bohatou večeři plnou luxusních, drahých a vońavých jídel, pravé šampaňské k přípitku a pod stromečkem hodnotné dárky.

Průměrný počet slepic: 2.3 (19 hlasů)

In reply to by Cz (neověřeno)

Trvalý odkaz

Se santou jdi do háje! Jsme v ČR, máme Ježíška!

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

In reply to by Cz (neověřeno)

Trvalý odkaz

"Neodpovídej bláznu podle bláznovství jeho." Jinými slovy nekrmte trolly. No a jestli si tu některý povídá pod různými nicky sám se sebou, dopřejme mu tu ubožáckou radost.

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

In reply to by J. Hruška (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jako racionalizace skvělé.

Je jednodušší se bez důkazů přesvědčovat, že protistrana si "ubožácky" povídá sama se sebou, než reagovat. Taky se tomu říká ad hominem.

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

In reply to by Cz (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nehraj si na honoraci fakáči, stejně nejsi víc než přisátá veš.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

To už jsem někde četl, tuším Remarque, ale jistej si autorem nejsem, jak se za první světové vojclové dohodli, sešli se o svátcích v zákopech a pak do té doby nesmiřitelné strany se spolu poměly. Pak sice zase proti sobě šli bodákama, dělama a plynem, ale ten jeden den měli mír.

Pak mě napadá ještě jedna situace z druhé světové. To bylo v knize Hájili jsme hrad. Kdo nečetl - západní fronta a amíci měli mezi sebou i indiána. Tak že vyzkoušejí alternativní zbraň. Luk a šípy. Tak vyrazili a objevili na mýtině hlouček nalitých a tábořících němců. Indián to do nich začal pálit, ale byl indián spíš předky a ne uměním střílet z luku, tož se ani jednou netrefil, tak se nakonec s těmi němčoury společně alespoň ožrali.

(a schválně si všimněte, jak jsem krásně svátečně nekonfliktní).

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

za upřesnění.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Přeji Vám všem šťastné a veselé Vánoce :)
Dovolím si přiložit odkaz na jedno video k zamyšlení: https://www.youtube.com/watch?v=icvF4GRG1hs
Čte pan Werich, slova od Jana Masaryka.
"Mít rád lidi a milovat lidi, to je to celé tajemství a jediný recept na štěstí".

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)