Pravda těch, co nikdy neprohráli

Autor
Štítky
Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3.5 (12 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Polemika s Anonymem ze včerejška: Já nechápu tu logiku, jak jako že Rusko a Čína MUSÍ vyvážet a musí nám být vděčná za to, že jejich levné suroviny a levné výrobky si pod nich jako kupujeme (za kvantitativně uvolňovaná EUR a USD). Nemusí. Čína a Rusko jsou dohromady dost veliké na to, aby si ze svých surovin vyráběli svoje výrobky sami pro sebe a své vlastní obyvatelstvo a nám neprodávali nic. Stačí, když si vyrobí sami pro sebe, případně vezmou do party ještě pár dalších spřátelených zemí a postaví znovu něco jako RVHP a vyspělou technickou civilizaci omezí na tento okruh. A co si tady vyrobíme my z našich surovin? Z hutí máme rezaté muzeum, kde se pořádají koncerty, místo továren, kde se dělaly tramvaje jsou kancelářské budovy a severní Čechy jsou jeden brownfield vedle druhého. Oni nás už prostě přestali potřebovat. To, co teď probíhá, je vymezování tohoto teritoria budoucí technické civilizace, protože oni jednak budou muset mít ve své sféře všechny potřebné naleziště zdroje surovin a jednak si budou muset být schopni ho vojensky pro sebe ochránit. Ta doba, kdy nás potřebovali, protože byli blbí a neuměli si to sami vymyslet a vyrobit, je pryč. Vlak už ujel. A ti fašisti na Ukrajině? To je jen zrcadlový obraz našich „teroristů a lidských práv“ uzpůsobený pro Ruské publikum. My (civilisté na Západě) dokážeme akceptovat agresivní válku proti Iráku, Libyi, Sýrii, protože tam jsou nedodržovaný lidský práva a teroristi, Ruští civilisté dokážou akceptovat agresivní válku proti Ukrajině, protože tam jsou Fašisti. To je prostě jen místní folklór, jak se to domácímu obyvatelstvu zdůvodňuje. Ale ve skutečnosti jde o to vymezení teritoria, získání surovin a vybudování říše, která může svébytně a nezávisle fungovat. To, co dělá Putin je zlé a sobecké a způsobuje tím spoustu lidských neštěstí, ale chápu to tak, že se tím stará „ o své lidi“, tak jako se USA staralo o „své lidi“ v Iráku atd. Prostě je to hnusné, ale bohužel to není neobvyklé a není to ani nic, co by bylo té naší západní civilizaci cizí. Jen to teď vidíme z té druhé strany. Teď jsou Ukrajinci v kůži těch tehdejších Iráčanů.

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

Dovolím si silně pochybovat, že je na místě srovnání iráku a ukrajiny. Irák nepředstavoval pro USA žádnou hrozbu, UA pro RF představovala hrozbu velkou. A povedlo se jim ze sebe vytvořit hrozbu ne bezpečnostní, ale rovnou existenční a podle toho dopadli.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

Čína je proexportní ekonomika.
Dejme tomu, že se 1,5 miliardy lidí na Zemi, od Číny distancuje. Protože Čína, s levnými energiemi, by Západ ekonomicky položila ( nic jiného v tom není). Takže uděláme železnou ekonomickou oponou. Naše výrobky jsou 2x a více dražší. Pokud tam započítáme investice na zahájení výroby, bude to 3x. Dobře.

Pak je tady na světě, další skupina lidí. Včetně Číny, řekněme, víc jak 6 miliard lidí. (To odhaduji, nechci to přesně hledat.) Všichni tito lidé, budou brát výrobky z Číny, protože západní výrobky budou násobně dražší. Tozn. dnešní EU bude mít svůj vnitřní trh, venku bude v totální izolaci. USA na tom budou podobně, jen silou budou vysávat menší státy Latinské Ameriky. Větší trh znamená více impulsů, rychlejší inovace. Nás, s trhem malým, čeká perspektiva jako hrom....

Čína ani Rusko, nějaké věci nevyrábí. Ale to se týká i západu.
Jak bylo řečeno níže, západu stačí rozjet linky. Nestačí. Jsou suroviny a výrobky z nich, které západ, v dostatečném množství, produkovat nemůže a jsou suroviny a výrobky, kde je nemůže produkovat vůbec. Jestliže 85% vzácných zemin pochází z Číny ( a další část z Ruska), buď Čína prodá nebo nemáte nic. Z Ruska je nikl a další kovy. Jestliže několika násobně stoupne jeho cena, vyplatí se těžit, třeba v Kanadě. K této vysoké ceně dále musíme připočítat náklady na těžební důl. Takže výsledná ceně bude větší taky že to prostě ekonomiku utlumí.

Zatím bez slepic

Ne, ekonomický to nesedí. Čínská ekonomika je závislá na vývozu, vlastní trh nevygeneruje dostatečnou poptávku po zajištění současné úrovně zaměstnanosti.

Rusku zoufale chybí modernější technologie. Nemá je, neumí je vyrobit, nemá na to lidi. A je to vidět i na zbraních - výroba nejnovější stíhačky S-57 stojí od roku 2014, Rusové nejsou schopni za celou dobu vyrobit kvalitní optiku, kterou už nemohou dovézt ze západu.

Vývoj do budoucna není pro Čínu ideální a pro Rusko je zoufalý - obě země stárnou a jejich vzdělaná mladá generace odchází na západ. U Činy to ještě není tak hrozné, ale Rusko je v tomto zoufalé. Západ už stárnutí populace pár desítek let zvládá i s pomocí migrace, Rusko a Čína toto řešení mají, nikdo k nim nechce.

Po světové hospodářské krizi to chvíli vypadalo, že Rusko a Čína jsou dobrá alternativa, ale tomu nikdo nevěří. Vzpomínáte ještě, jak BRICS plánovaly konkurenci k dolaru jako rezervní méně? Asi ne, tyhle plány zmizely v propadlišti dějin. Čínská měna se v menší míře prosadila, ale na rubl nikdo nesáhne ani hráběmi.

Rusko končí, Čína zůstává na svém, ale západ zůstává mainstreamem.

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

Na ty technologie má právě Rusko tu Čínu. Ona je nějaká technologie,kterou Čína nemá? Najděte doma 5 věcí, které jste si koupil za posledních 5 let a nejsou made in PRC. Možná tak boty z Vietnamu.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Výroba mikroprocesoru, elektromobily, moderni vesmírná technika (to bude business budoucnosti), moderní medicína (čínské vakcíny byly fakt muzejní technologie) atd. Ale pořád je Čína technologicky dál než Rusko.

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

PS Samozrejmě kupuju ve i vyrobené v Číně. Ale kdyby dovoz skončil, do roka je plně nahrazen západní produkcí. K tomu není potřebná žádná nová technogie, jen postavit produkční linku.

Průměrný počet slepic: 1 (5 hlasů)

Tomu právě nevěřím, že tady dokážeme do roka postavit výrobní linku. A navíc tady je cena vstupních surovin vyšší než cena finálu vyrobeného v Číně. Některé suroviny nebudeme mít vůbec, až na nás Rusko uvalí embargo. A s 3x dražšími energiemi budou naše finály doma cenově nedostupné a na světovém trhu v konkurenci Čínského stejně technicky vyspělého, ale mnohem levnějšího, zboží neprodejné. Uvidíme už tento podzim.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Ale ano, západ má výrobních technologií dost. Trh se surovinami je globální, cena bude stejná tady i v Číně. Výroba na západě je samozřejmě dražší, protože musíte lépe zaplatit lidi - proto by také výrobní linka na západě byla mnohem více robotizovaná.

Rusko suroviny dodávat nepřestane, potřebuje devizy. Nic jiného než export surovin nemá.

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

To je právě to, že cena surovin není stejná tady a v Číně stejně jako cena energií není stejná. Někdo si prostě zajistil naleziště pro sebe a někdo ne. Není žádná povinnost všechno kupovat přes komoditní burzu. Platy už to dnes tak zásadně neovlivňují.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Myslíte kvůli tomu, že Rusko musí prodávat se slevou? To je dočasné, trh s ropou a plynem se po takových výkyvech vždy rychle stabilizuje a ceny budou všude stejné. Naleziště pro sebe máte jen doma u sebe - jinde je máte jen do chvíle než Vám to pan domácí vezme.

Platy jsou pro naprosto zásadní důvod, proč je výroba v Evropě dražší a vyplatí se jen u složitějších výrobků. Průměrný plat v Číně nebo Rusku je výrazně nižší než třeba u nás.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Zvlastnu pozornost by som venoval prudkemu rozkvetu pravdy na UA.

Zacal to Arestovic ked na prekvapenie vsetkych pustil infosku o tom ze na Donbase je katastrofa a Liman padol.

Vcera parlament UA sfukol ombudsmanku = vyhodili ju na hodinu, pac sa ukazalo ze vsetky tie stovky znasilneni od polrocneho babatka po 70 rocnu starusku su komplet vymyslene.

Dnes citam ze Zelensky sa vynadril ze denne stracaju 600 vojcov, z toho 100 smrtelne.

To je to nieco, co si vsimli aj vlk a aj inde. Zacala sa na UA hovorit pravda.
Permanentnym klamanim si do kapsy sa vojna vyhrat neda a ... to je podla mna aj to najdolezitejsie... sa neda klamanim sameho sebe ani uzavriet akukolvek dohodu.
Na ukoncenie konfliktu ci uz vitazstvom, alebo dohodou, je nutne zacat hovorit pravdu. O tom ako sa veci maju.
Ak to UA nezvladne, caka ju kapitulacia na sposob tretej rise.

Je teda mozne, ze po tom, co rusi ziskaju vojensky celu DNR - LNR je uz vlastne ziskana cela - tak sa sadne za stol. Dovtedy je este dost casu na to, aby sa pravda, ako silna medicina postupne pridavala do hlav UA obyvatelstva.

Jedine co ma prekvapuje je to, ako spravne sa Vidlak trafil do rozhodujucej bitky - u Kramatorska. To teda klobuk dole....

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Dobře Ty!

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by Admirál

Trvalý odkaz

namorniku. Ak reakcia na moj prispevok - skus celou vetou :)

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Na jedné straně nácek, na druhé milující manžel a otec. V jedné osobě.

A to je právě to, proč tu zasranou válku nenávidím.

Já byl na vojně na konci 80. let. Dost drsná mazácká vojna. Přísahám, že jsem nikdy na žádného mladého fyzicky nevztáhl ruku. Ale dokázal jsem vyvinout dost fest psychický nátlak. A to nebyla válka. A já se bojím toho, že člověk má v sobě věci, o kterých zatím neví, že by dokázal. Obávám se toho, že pokud bych byl účasten válce, kolem mě by umírali a byli mrzačeni moji blízcí, asi bych byl schopen věcí, o kterých se dnes bojím vůbec přemýšlet.

Můj první vyhazov z Litterate (teď kroutím druhý, doživotní), byl za zastřeleného a vyvrženého rusa. Imaginárního. Pokud by ve válce někdo znásilnil a pak zabil mojí ženu, nebo dceru, myslím, že bych toto dokázal v reálu a dokonce bych si vystačil pouze s nožem, to střelení bych vynechal. Ale já bych fakt dost nechtěl vědět, kam až bych v mezní situaci dokázal dojít. Proto se té války bojím a jsem tak moc nasranej na Putina. Něco jiného je se fest hádat, něco jiného je začít bojovat a vypustit démony.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

In reply to by berrnard

Trvalý odkaz

Cenzurou se nikdy nehájí pravda proti lži, ale vždy lež proti pravdě

to je heslo na litterate = tam by ale mali mat ine nieco ako:
Cenzurou k pohodlnej diskusii
Cenzura je zakladna vlastnost spravneho dozorcu diskusie :)))

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by berrnard

Trvalý odkaz

Zakladatel napsal:1 června, 2022 (13:00)
@Zapadlo

Prošel jsem si celou diskusi a váš konfrontační styl diskuse sem nepatří: celkem 7 vstupů do diskuse; Ládik lže, Helanov lže, ATH lže, pithart lže, zlokot lže, zapomněl jsem na někoho?

Najděte si jiné místo, tady končíte.

Zakladatel

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by berrnard

Trvalý odkaz

Ty démony vypustil Porošenko v roce 2014 - místo jednání poslal na Donbas armádu a ten zažil to, co teď zažívá Ukrajina. Akorát tehdy na Západě nikdo ani nemuknul kvůli tisícům mrtvých civilistů na Donbase. Náš vládní zmocněnec Bartuška pro energetiku tehdy například v souvislosti s upálením desítek lidí v Oděse prohlásil, že bylo správné se postavit protestujícím čelem. "Spravedlivý" je svět teprve od letošního února. Statisíce mrtvých v Iráku, Afghánistánu, Jemenu, Lybii atd. nikoho nezajímají. A Bushe + Blaira taky nikdo do Haagu neposílá.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Teprve nyní jsem zaregistroval, že jsou Kydy zpět.
Blahořečím Vidláka a zdravím všechny komentátory.
Dnes půjdu spát ve tři ráno, než přečtu všechny své resty.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)