Prvek očekávání následovaný prvkem zklamání

Autor
Štítky

Včera jsem si dal oddech. Sobotní zabijačka mi dala zabrat. Žádní hosté, jen rodina, hodně dětí, ale málo pracantů. Takže jsem se nadřel tak moc, že jsem nebyl schopen napsat alespoň nějaký blábol. V neděli jsem se snažil všechno dohnat a tak dneska vyjde text, z který se rovnou omlouvám všem, kterým už koronavirus leze krkem. (Hele, to je moc pěkný příměr... koronavirus, co leze krkem). Nicméně vláda se dneska má rozhodnout, že zase všechno zavře, zase to ovlivní naše životy, zase to ovlivní naše HDP, zase to zničí některé existence a protipólem by snad mohly být nějaké zachráněné seniorské životy. Možná... 

Začnu jedním střípkem. Můj bratr Master stále věří tomu, že jsme blízko promoření. Dneska se dopracujeme na reprodukční číslo 1,15, což je hranice kterou Master stanovil jako předěl mezi dobrým a špatným. Samozřejmě je to asi tak stejný předěl jako mezi starověkem a středověkem. Existuje sice datum, ale tehdy si nikdo ničeho nevšiml. Reprodukční číslo může samozřejmě vystoupit ještě kousek výš, aniž by se něco vážného stalo, ale existují jisté drobné náznaky, že dynamika nových nákaz klesá i přes rapidní předvánoční pokles disciplíny mezi obyvatelstvem. Pokud má Master pravdu, další vlna co nás čeká bude mít vrchol někdy za deset dní a jako vánoční dárek dostaneme setrvalý pokles případů bez ohledu na rozvolňování opatření. Ale pokud bude reprodukční číslo dále stoupat, jsme zase v průseru. 

A ještě přidám jednu odbočku... dneska tuším mají volitelé v USA potvrdit nového prezidenta. Něco mi říká, že Biden potvrzen bude a mám stákle větší dojem, že Trump je definitivně v koncích. V posledních dnech půsbil jako Hitler v berlínském bunkru. Mluvil stále více z cesty a zřejmě už i jemu dochází, že protivník byl připraven lépe než čekal. Nechci hodnotit míru volebních  podvodů. Nejsem znalec poměrů. Ale jedno je jasné, nebýt koronaviru, nehlasovalo by víc jak sto milionů voličů korespondenčně. Kdyby do volební mítnosti přišli, byla by menší šance na různé vychytávky s hlasy a obálkami, statistické grafy by nevypadaly tak divně a možná to Trump i vyhrál.  Bagatelizace koronaviru se ve světle Ňů Jorských rakví, mrazících aut, přeplněných nemocnic a masového korespondenčního hlasování nevyplatila. Všimněte si, že vůbec nic nehodnotím z hlediska férovosti, či práva. Zdá se, že i volební boj se vede stejně totálně jako opravdová válka s využitím všech prostředků. Pokud tomu ta je, nemá smysl ronit krokodýlí slzy nad neférovými metodami soupeře, ale je třeba se jim přizpůsobit. 

U nás bych pak v boji s koronavirem viděl problém téměř biblického rázu. Ve svaté knize je psáno, že Bůh zatracuje člověka  za to že není ani horký ani studený, ale je vlažný. Takhle bych hodnotil našeho Andrejka. NArozdíl od Trumpa si neuměl vybrat roli. Neuměl být ani zásadový alarmista, ani zásadový popírač.  Na jedné straně zavíral, ale nedokázal si za tím pevně stát. Je svým způsobem chvályhodné, že za porušení vládních nařízení "nevěšel provinilce na pouličních lampách", ale nepůsobil nijak rozhodně. Nebyl někým, za kým bych se mohl semknout i když osobně jsem souhlasil s tím, že opatření jsou nezbytná. 

Na druhé straně Andrej neuměl být ani zásadovým odpůrcem jako třeba Lukašenko, nebo již zmíněný Trump. Neuměl si vybrat ani druhou stranu. V konečnén důsledku ho vlastně národ viděl podobně jako českého krále Václava IV, kterak chodil kontrolovat poctivou váhu chleba na trh. Babiš v posledních měsících nebyl žádný rozhodný vůdce. Ani Stalin ani Churchill. Vyjadřoval se k margináliím... jak je to s popíjením kafe, jak je to s popíjením piva, jak je to s rouškami na veřejnosti, zasahoval do toho, zda bude zavíračka v osm nebo v deset. Takhle si ho teď pamatuju. Král chodí v převleku a kontroluje nepodstatné prkotiny, na což má celý ansámbl lidí. Václav IV se do dějin zapsal jako slabý král... Andrejovi to reálně hrozí také. já nevidím žádného diktátora, naopak vidím spíše klátící se třtinu ve větru.  Andrejko nebyl schopen si zjednat pořádek. 

Proč to všechno píšu...

Myslím, že každý v této republice to mohl zřetelně vidět. Každý u nás mohl vidět, že se situace na bojišti mění každým okamžikem, že vláda často jedná chaoticky, že podléhá tlakům opozice i médií a pak naopak se snaží prezentovat pevně a nerozborně. Každý mohl vidět, jak se nakonec postupuje s protiepidemickým systémem, každý se mohl podívat k Andrejovi na fejsbůk, co nám prezentuje. Každý dokonale a přesně vidí, v jakém světě žijeme, s jakými lidmi pracujeme a jakou vládu máme. Každému by mělo být zcela jasné, že rizika jsou obrovská a to nejen od koronaviru, ale i od vlády. 

V dnešní době všeobecné nedůvěry všech ke všem to vidím jako obrovský problém. Naše vlast, neše republika, naše země, naše společnost nemluví jedním hlasem. Není to jedno těleso, které je dohromady víc než součet jednotlivců. Bohužel je to naopak a kupříkladu v Německu o tom píšou v novinách. Oni se zase osmělí víc a přitlačí na nás ve svých dějinných otázkách vůči naší zemi. Oni vidí, že netáhneme za jeden provaz. To je podle mě mnohem horší, než kdybychom dali Evropě najevo, že stojíme za svými zvolenými zástupci a i když nesouhlasíme, jsme schopni držet pohromadě.  Snížení daní ani další výhody podle mě nevyváží škody způsobené tím, že hlavní šéf tentokrát nešéfoval, ale nechal se vláčet událostmi. 

Poslední týdny ale byly v podstatě cimrmanovské. Čísla začala klesat, otevíraly se hospody a to v době, kdy už masterovy grafy ukazovaly špatný trend. Když jsme to viděli my - amatéři, profíci u Duška to měli vidět také.  A tak po prvku očekávání logicky nastal prvek zklamání o kterém jsem psal už před dvěma týdny.

A pak slyším v televizi  hoteliéra, kterak otevřel a nakoupil si za milion žrádlo i když viděl kolem sebe, co se děje a jak to vypadá, zapomněl na veškerou obezřetnost, zapomněl na to, že žije v České republice a úplně vypnul poznání posledních tří měsíců, kdy se situace i rozhodnutí vlády měnily ze dne na den a teď brečí, že lidi nepřijedou, vláda to zase zavře a on přijde o poslední peníze... Co si mám o takovém optimistovi vlastně myslet? Vlastně mu mohu jen popřát příjemný a rychlý bankrot. 

Vláda otevřela hospody a všichni jako by se zbláznili. Zapomněli na čísla, zapomněli na novinové titulky, zapomněli na opoziční krtitiku vlády za nepředvídatelnost rozhodování, zapomněli na PSA i indexy rizika z něj plynoucí, zapomněli na to, jak se Andrej projevoval a zřejmě zapomněli i na bytostnou českou skepsi. Hostinští nakoupili zásoby, odšpuntovali sudy, narvali hospody chlastem i masem a teď brečí, že se jim všechno zkazí... Co na to říci?  Tohle jsou ti protřelí podnikatelé, kteří si zaslouží podporu? Tohle jsou ti frajeři, kteří táhnou drobné podnikání? 

Jistě mezi nimi bylo hodně majitelů, kteří objednali jen jeden sud a další den druhý, kteří nedělali hned hogo fogo a rozhodli se vzít odpolední směnu sami, protože riziko je veliké a situace krajně nejistá. Ti si podporu zaslouží. Ale hoteliér, který se předvede jako bytostný optimista, že teď už se nmůže nic stát a prošustruje milion v jídle, to není podnikatel, ale blbec. V době, kdy je velmi snadné zkrachovat, se našlo dost podnikatelů, kteří poslední peníze narvali do byznysu předem odsouzeného k nezdaru.

Ale samozřejmě za to zase může vláda. Sice jsme věděli, jak rozhoduje, věděli jsme, jak jedná, věděli jsme, jaké jsou tam tlaky a jak snadno nám to mohou zase zavřít, ale nechtěli jsme si to připustit... Svým způsobem je to hodně chřipečkářská mentalita. Bagatelizace nejprve epidemie, pak rostoucích případů a dodnes i bagatelizace mrtvých. Inu ukazuje se, že to pletí nejen pro to, co se děje v nemocnicích, ale platí to i pro vlastní podnikání. I tam je možné bagatelizovat situaci.  

Psal jsem o tom, že hospodští a opozice berou rozvolnění opatření jako vítězství nad vládou. Že ji konečně porazili a konečně zvítězila jejich pravda o tom, že se nesmí dusit malí hostinští. Nikdy by mě ale nenapadlo, že hostinští budou v toto své vítězství tak věřit, že utratí poslední peníze za žrádlo, které jim teď shnije v ledničkách. Říká se tomu nezamýšlené důsledky. Rozvolňování se bralo jako Andrejova slabost, jako něco, co už je nevratné. A teď... bude po všem. 

Promiňte mi, zní to ode mě hrozně, ale já se nedokážu donutit, abych tyhle takypodnikatele litoval. Nedokážu jejich byznysplán vidět jinak, než jako blbost. A v podnikání se za blbost často platí cena nejvyšší. 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3.9 (88 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Dovolím si dnes s tebou bratře Vidláku poněkud nesouhlasit, co se týče těch podnikatelů. Základním problémem je, že nerozlišuješ mezi podnikatelem opravdickým a podnikatelem "médií vytažené bláto na Babiše". Zatímco na toho prvního sere pes (a taky na něj sere PES), ten druhý je médii protežován, i když ty řeči o miliónech za žrádlo nebudou pravda - možná to totiž není pravda, ale mohla by být. A to průměrnému novinářskému babišobijci stačí ke štěstí, aby takovému blbu dal tolik času v médiích, kolik si jenom uráčí. V médiích podnikatele prvního druhu ani nepotkáš, protože vůbec nemá čas a náladu se dostatečně veřejně čílit na Babiše, není tak pro nikoho zajímavý. Sám znám osobně pár lidí, kteří z toho nedělají žádné politikum, ale tahle krize pro ně bude v nejlepším možném případě zkouška ohněm. Nestěžují si, pracují. Ale síly jim docházejí. A nejsou to žádní  blbouni, kteří by v této době kupovali žrádlo za milion. Tahle krize položí kdekoho i bez takovýchto medializovaných debilních rozhodnutí. Bo složenky nepočkají na to, až se někomu uráčí zase všechno otevřít. Budou dalšími oběťmi koronaviru. Ten jim nesebere sice život samotný, ale sebere jim mnohdy všechno ostatní. A to také nejsou zrovna veselé vyhlídky.

Průměrný počet slepic: 4.8 (58 hlasů)

takový bych dal hospodám skutečný význam. Jinak jde pouze o beranidlo fialové opozice. Nevím, proč se říká “fialový” hnus.

Průměrný počet slepic: 4.5 (36 hlasů)

Máte i nemáte pravdu, Ládiku. Jistěže záleží na tom, jak velká část ekonomiky je problémem zasažena. Nelze to ale poměřovat procenty HDP, ale spíše počtem osob, kterých se to týká. Problém je, že tito lidé nepatří k těm, kteří by generovali nějaké obrovské zisky. Ačkoliv tedy jejich podnikání má spíše menší vliv na HDP, má mnohem větší vliv na to, že se tito lidé sami uživí a zainvestují své podnikání. Procento zasažených lidí tak může být mnohem vyšší, než procento HDP, jednoduše proto, že existují nezasažené sektory, které generují řádově mnohem vyšší zisky.

Problém ovšem také je, že tito lidé nejsou po celé republice rovnoměrně distribuováni. Například pro mě nedaleké Krušné hory už delší dobu prakticky žijí z turistického ruchu. Restaurace a ubytování jsou tam hlavním ekonomickým sektorem. A ostatní ekonomické sektory jsou tam téměř mrtvé. Ti lidé v těchto krajinách v zásadě nemůžou jít ani brigádničit za pokladnu do supermarketu, protože tolik pokladen tam prostě není. Kdyby celkově těch lidí bylo skutečně málo, nebyl by pro stát problém jim nějak ztráty z podnikání kompenzovat. Zatím jim stát dává absolutní almužnu. Asi stačí na to, aby daný člověk snad přežil o chlebu a vodě, ale už úplně nestačí na to, aby pokryl všechny své podnikatelské náklady, které má nezávisle na tom, jestli má nebo nemá zákazníky. A jestli mu potom na tom podnikání visí nějaká hypotéka, nebo podnikatelský úvěr, tak to už je pak v perdeli úplně.

Nepochybuji přitom o tom, že fialové opozici (v zásadě i celé duhové opozici) jsou tito podnikatelé úplně ukradení a teď se jich zastávají jenom proto, aby měli beranidlo na Babiše. To ale neznamená, že tito drobní podnikatelé nemají obrovský problém. Fialová-duhová opozice jim navíc dělá medvědí službu, protože když ta začne něco tvrdit, už jí nikdo nevěří ani slovo. Nezapomeňte ale, že i lhář mluví pravdu, když se mu to zrovna hodí.

Průměrný počet slepic: 4.8 (31 hlas)

já to všechno, co píšete, šoupl pod moderní pojem klastr (prádelny pro hotely, distribuce, .... celý ten provozní kolotoč). Datluju jedním prstem, tak vážím každý dotyk. Sám jsem OSVČ 30 let, tak mám celkem představu - bavím se s chataři, když jim třeba navrhuju topení do těch samot nebo přímo na vrcholy.

Průměrný počet slepic: 4.6 (13 hlasů)

Protože rodinný rozpočet je něco jiného, než ekonomika firmy, jakkoli malé.

Dnes říkají - každý by přeci měl mít rezervu, aby přežil několik měsíců bez příjmu. Netuší přitom, že jejich rezerva ve výši obvyklého měsíčního příjmu neřeší problém firmy jakkoli malé. Proto znovu a polopatě, aby i Laco pochopil. Zde příběh ze života malé hospody:

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prisel-dopis-Dostala-jsem…

Průměrný počet slepic: 3 (10 hlasů)

Článek jsem si přečetl. Hlavní problém je, že paní nemá svoji hospodu, ale za 18K si ji pronajímá a ještě platí 10K za elektřinu a vytápění i když je hospoda zavřená, k tomu 20K za kuchaře, který sedí doma. Nešlo by to nějak zoptimalizovat? Oznámit pronajímateli, že přerušuje živnost (těžko ji dnes pronajme jinému), dát si odpočinek a za půl roku se rozhodnout jak dál? Nebo využije čas a hospodu (pokud již musí být hospodskou) si vybuduje vlastní (prodá byt, vezme dotace, vezme těch 450K co již utratila, koupí starší baráček a upraví dle svého, třeba s vytápěním na dřevo)?

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)

V první řadě každý takový podnikatel věří, že se to přežene a on se vrátí ke své práci. Proto obětuje rezervy, něco prodá, usmlouvá pár tisícovek na nájmu a režiích. A až bude na dně a už nebude co prodat, půjde na pracák. Bude jen prohlubovat ztrátu, protože už není cesty zpět.

Na jaře, dejme tomu v dubnu, mohl se takový hospodský rozhodnout zavřít, odepsat zásoby, zaplatit nájem za několik měsíců dopředu podle výpovědní doby ve smlouvě, zaplatit 5 měsíců mzdy dopředu a propustit zaměstnance a poohlédnout se po námezdní práci. Znamenalo by to jednorázový výdaj dejme tomu ve výši trojnásobku měsíční tržby. Musel by ovšem být vizionář a vědět, co bude následovat koncem roku a napřesrok. troufám si říct, že takový krok neudělal skoro nikdo.

Hospodu ve vlastním baráku má tak jeden hospodský ze sta. Protože když mám vlastní barák, proč bych se proboha měl trápit s provozováním hospody? V klidu si žiju jako rentiér.

Průměrný počet slepic: 3.7 (11 hlasů)

Nájem většinou přerušit nejde kvůli výpovědní lhůtě.
Pokud je nájem na smluvně danou dobu výpověď dát nelze.
V nájemních smlouvách také bývá: nájem je na 5 let, v případě dřívějšího skončení nájmu se nájemce zavazuje najímateli zaplatit nájemné za celou zbylou dobu nájmu.
A s majitelem nemovitosti dohoda nemusí být možná, na peníze má nárok. Soud, exekutor...

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)

průměrného měsíčního příjmu krát dvacet.
Mimochodem - dochází již delší dobu k plíživému vyvlastňování velké části spořitelů a spořitelek, zhruba tak do 10 let a za stejného tempa inflace nastartované manipulací " české" " národní" " banky" , dojde k téměř úplnému vyvlastnění.
(samozřejmě že " inflace" je pojem nejen makroekonomický, ale i mikroekonomický a individuální - každý z nás máme " svou" inflaci, určitě např. někteří dlužníci na ní vydělají)

Takže i s tou " rezervou" je to relativní.
Ostatně největší "rezervy" má údajně to " národní" banka, v podstatě nuly a jedničky na hard discích a pod. , něco málo akcií superbohatých firem , něco ještě méně zlata.
Ty zřejmě ale použije až po Armagedonu. Kdy budou představovat hodnotu blízkou nule, to se náš národ poměje !!!

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

Ještě jiný pohled, zjednodušený, matematický. Výroba a export za letošek nepatrně nižší. Ale stát napumpoval stovky miliard (dotace, platby) do ekonomiky. A lidé neutratili prachy v cizině na dovolených, ale zůstaly jim. Dokonce ušetřili za kadeřníky, za obědy v restauracích, za wellness, fitka, průvodce, divadlo, ...
Takže matematicky, musí být mnohem víc peněz mezi námi. Tedy je doba totální hojnosti a ne utahování opasků. A lidé peníze utrácejí, za nové počítače, opravy nemovitostí, potraviny, koníčky, ...
Jen se změnila situace a změnily se preference. Teď záleží, jak podnikatelé zareagují.

Průměrný počet slepic: 4.7 (9 hlasů)

PS: Logicky křičí ti, co na změně chování klientů, tratí. (A nebo jen křičí, aby dostali další dotace - případ kadeřnice od manželky, která se svěřila, že když měla zavřeno, tak si vydělala víc, protože zdražila, protože objížděla svoji klientelu. Ale dotace si ráda vezme a ještě ušetří na daních.)
Ti co nyní vydělávají více a násobně více, mlčí a doufají, že to tak vydrží co nejdéle a pokud možno napořád. Dá se předpokládat, že kdo byl donucen nakupovat boty přes net a osvědčilo se mu to, tak se již do kamenné prodejny nevrátí.
Jen se změnila situace a změnily se preference. Teď záleží, jak podnikatelé zareagují.

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

Ano, to je pravda. Nicméně, pokud se situace změní skokově a to vcelku dramaticky, je to problém i tak. Není problém, že se mění chování spotřebitelů. Je ale sakra problém, že se to chování spotřebitelů mění úplně skokově a zásadně. Adaptace na změnu vyžaduje čas. Takhle sakra velká změna spotřebitelského chování vyžaduje sakra hodně času na adaptaci.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by master

Trvalý odkaz

Ano, většinou je to evoluce, ale existují i revoluce. Někdy je to tak efektivnější. Ale co to bude tentokrát, pořád není jisté. To je nevýhoda podnikatelů oproti zaměstnancům. Třeba z některých podnikatelů budou zaměstnanci a z některých zaměstnanců za půl roku podnikatelé. Každopádně čas po který budou zaměstnanci sanovat ztráty podnikatelů musí být nějak omezen (v řádu týdnů, měsíců nebo i let(což je přání podnikatelů)).
Nebo podnikatelé změní či upraví obor podnikání.
Kapitalizaci zisků a socializaci ztrát nelze provozovat do nekonečna.

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)

ostatně nejvíce se asi změní to, že se ukáže, kdo je co zač.
Ty zisky dnes kapitalizuje kdo, můžete být konkretnější (ale neuvádět paběrkáře, moc prosím !!!!) ?
Apropo - kolik na DPH zaplatíte měsíčně Vy sama , zřejmě to ona socializátorka ztrát ?

Hezký den.

Průměrný počet slepic: 2 (5 hlasů)

Tohle je klasický problém toho, že když se jeden člověk přežere k prasknutí a druhý hladoví, v průměru se oba docela dobře najedli. A když se jeden přežere dvakrát, tak se v průměru najedli ještě víc. Průměrné hodnoty jsou zde zcela nevypovídající. Problém není to, že by mezi lidmi chyběly peníze. Problém je, že ty peníze nejsou rovnoměrně rozděleny. Někde přebývají a jinde zásadně chybí. Jistěže přitom peníze byly, jsou a budou rozděleny ve společnosti nerovnoměrně. Tato krize ale tu nerovnoměrnost ještě zásadně zhoršuje a to v neprospěch těch postižených sektorů. Lidé z méně postižených sektorů na tom vydělají, aby lidé z těch postižených sektorů na tom prodělali kalhoty.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

jenže to co ušetřili syslí. OK, teď není kde utrácet, ale také Češi vždy na nejistou situaci reagovali většinou spořením. Např. krize 2008?
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/cesi-rekordne-setri-sporit-ale-neume…
V tom článku je kritika, že si nechávají naspořené peníze na běžných účtech. Zřejmě by měli, podle autora, investovat do fondů. Kulové říkám já. Mají je po ruce a až se situace trochu stabilizuje sáhnou pro ně. Otázka je jen za co je utratí. Ale utratí je.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

anna2
Já jsem zaregistroval,že se více opravuje obydlí,stavební činnost.

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)

Třeba zaměstnanci vezmou nasyslené peníze a začnou podnikat a podnikatelé půjdou do zaměstnání na uvolněné pozice. A ti noví podnikatelé budou opatrnější a budou s další krizí počítat a budou mít úspory a plán B.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

mezi prosty emericky lid rozhazovali "vrtulnikove" penize, v domeni, ze emericky lid zacne nakupovat zbozi v mistnich obchodech, tim roztoci kola ekonomiky.
Prosty emericky lid misto nakupu v mistnim Lidlu vrazil prachy do akcii, coz mistni ekonomice moc nepomaha ...

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Asi po válce, díky jontáku z USA co měl fialovou barvu, ale lidi jaksi nevedeli, ze se ho ma dat lzicka do sklinky s cukrem a zalit vodou a to teprve pít, takže to zkoušeli napřímo ze lžičky apod. a vznikl "fialovej hnus"?

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Když jsem začal podnikat, měl jsem pokec s jedním starým víděňákem.
Ten mi položil pár zásadních otázek:
/Máš plán B? A jsi připraven vymyslet plán C?
/Máš kapitál?
/Když ho nemáš, máš plán jak ho vybuduješ?
/Máš DŮKLADNĚ rozmyšleno jakou roli budou hrát banky v tvém podnikání?
No a podnikání mě velice tvrdě přimělo:
/Využít plán B, plán C jsem dovedl na hranu realizace, mohl jsem ho spustit kdykoliv
/Donutilo mě vybudovat kapitálovou základnu
/Banky jsem obcházel obrovským obloukem i za tu cenu, že jsem musel se jeden čas živit za 12 kč na den
A musím říci, že to byl běh na desetiletí.

Průměrný počet slepic: 4.5 (26 hlasů)

sestavováním plánů A, B a C, nezačal bych NIKDY!!!
Na mém začátku byla dvoumilionová sekyra podložená nemovitostmi všech příbuzných a známých, protože na začátku devadesátek to bylo pro lopatu hafo peněz. O úrocích, které mi tehdy banka vyzlodějila - pardon - vypočítala, škoda mluvit.

Jako příznačný jev té doby bych pak vyzdvihl, že banka se ještě před doplacením úvěru položila, ale já musel půjčku splatit do halíře. Zatímco když krachla banka, kde jsem měl vázaný vklad, dostal jsem kulové s přehazovačkou...
Stane se...
Co je dovoleno bohovi,
není dovoleno volovi...

Průměrný počet slepic: 4.8 (29 hlasů)

V devadesátkách jsme potřebovali půjčit 100 tisíc. Úvěrák z Ekoagrobanky nabídl mnohem víc za 10%. Nakonec jsme to dali dohromady od rodičů. Tedy nikdy s úvěrem a vyplatilo se mi to.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Ano, síly docházejí. A vypadá to, že AB už ničemu nevelí, generál pláče, že mu poručík zakázal vařit kafe. Tohle je šéf? Jarda Holík byl šéf.
Zahlásit v Langley splnění úkolu a v únoru ještěr jmenuje úředníky.

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

Co gdyž chtěl ten hospodskej podat pomocnou odběratelskou ruku svému dodavateli.

Gdyž je konkurence hřích, co je potom globalizační diktatura, že. Ale zeptám se po vidlákovsku. Až vám položí globalista finanční kudlu na krk, že bez jejich podmínek, se ani nevyserete, nekuchnete ani jedno prase a všechno co máte odevzdáte, že jinak bude zle , co budete dělat? Máte to napsaný? A co tiskárna, nezměnila ještě podmínky?

Obecně si můžeme zopakovat pitomou otázku. Je tady ta korona kvůli nám nebo kvůli systému?

Průměrný počet slepic: 3.8 (21 hlas)
Trvalý odkaz

Pod textem berrnarda jste se vraceli do doby svého dětství.
Já jsem tak nějak neměl inspiraci a vlastně jsem zjistil, že to moje dětství zřejmě stálo za hovno. Že mi ty příhody podobné jako vejce vejci nic nevracejí. Jako by je prožíval někdo jiný a ne já...
Stane se...
Proto jsem skočil jak po uzeném na návnadu oživit a rozjezdit tohle to:
https://www.motorkari.cz/motokatalog/jawa/jawa-350-632.html
Krásná práce pro blbce, který neumí nic jiného...
Vyčistit nádrž a karburátor, zkontrolovat kabeláž a vyměnit pár ohořelých kabelů ve svazku, nacvakat nové konektory, namontovat nové kontakty do zapalování, zaizolovat, upevnit, nasadit nová lanka, vycentrovat kola, vyměnit oleje, hezky seřídit zapalování, spojku, brzdy...
Nakonec pustit benzín, zalít karburátor, třikrát prošlápnout, zamáčknout klíček, zvaný bošák...
... chytila na první našlápnutí.
V tu chvíli mě přestala bolet ohnutá záda a ztuhlá kolena a přesílená ramena, viděl jsem zas jako rys, vlasy jsem měl až pod lopatky, baby zase uchcávaly, když mě viděly na nejrychlejším jednostopém traktoru na světě...
Těch dvacet hodin života věnovaných červenému chudáčkovi z Týnce mne vrátilo do časů, kdy jsem řešil s ostatními máničkami u piva, jestli náhodou nemám roztočit Zeměkouli na opačnou stranu...
Živote, díky...
https://www.youtube.com/watch?v=tRqYm713T28

Průměrný počet slepic: 5 (21 hlas)
Trvalý odkaz

to skopčák historicky umí.

Průměrný počet slepic: 4.1 (14 hlasů)

Michael Schnedlitz, poslanec rakouské Národní rady, otestoval v parlamentu na koronavirus Coca-Colu. Má ho!

https://www.pokec24.cz/nezarazene/je-to-velka-lez-covid-odhaleni-v-prim…

Průměrný počet slepic: 3.6 (12 hlasů)

A já když strčím těhotenskej test do octa, tak jsem v tom? Asi si nepřečetl příbalový leták.

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

nepochopil, či spíš nechce chápat, že jeho pracodawca - to je česky zaměstnavatel, ale mně se více líbí polský výraz - nečinil, nečiní a nebude činit nic proti prvnímu přikázání politika působícího v demošce.
Tím přikázáním jsou volby. A ty budou "o chvíľu", jak říkávají bratia Slováci.
Neboli politik v demošce NIKDY nebude uvažovat o tom, co by bylo dobré či špatné, nýbrž o tom, že nejdéle za čtyři roky jsou další volby.
A nikdy se nenajde člověk ten,
který by zalíbil se všem,
to je stará pravda.
A že je Andrejko utahaný?
A vy se divíte?

Průměrný počet slepic: 4.9 (23 hlasů)
Trvalý odkaz

Děda byl ročník 1900. Poslouchal jsem od mala jeho vyprávění o Piavě. Zemřel v 90. Otec taky v 90, vloni. Mám plán být v důchodu 30 let. Zatím nejmladší generace, která přes mě slyší mého dědu, je ročník 2000-2006 - ale bude to slyšet ještě další generace 2030. Přesah ústního podání za života člověka je cca 150 let s minimálním zkreslením. To je dost silná konzervativní zpětná vazba proti současné mediální debilizaci (germanizaci) národa. Šaškové nemají šanci.

Průměrný počet slepic: 4.7 (31 hlas)

události z roku cca 930, sám ročník 1045, tedy v živém sledu. Byli to lidé jako my, jenom neměli internet. Ve 2020 máme 1. Světovou biologickou válku, zatím soft. Bude dobré si události pamatovat, aby se informace nepotratily do budoucna.

Průměrný počet slepic: 4.6 (19 hlasů)

Původní text byl napsán latinsky a jeho autorem byl Kosmas, děkan pražské svatovítské kapituly, který kroniku sepsal pravděpodobně v letech 1119 až 1125.

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)

(1065) a napsat v 80 (1125), pokud mi nejebne. A Kosmas se takového věku dožil, nikde žádné roky nelítají.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

Do 45 let je po germánsky čisté rase veta.

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Cituju:
"...Trump je definitivně v koncích. V posledních dnech působil jako Hitler v berlínském bunkru. Mluvil stále více z cesty a zřejmě už i jemu dochází, že protivník byl připraven lépe než čekal. ..."

Tak to je, Vidláku, věta jak od Fendrycha z Aktuálně nebo nějakého jiného obzvláště liberálně demokratického bakalonovináře.

Zaprvé, aby bylo jasno - Ty jako němčinář jsi poslouchal "v posledních dnech" Trumpa, že můžeš napsat, že "mluvil stále více z cesty" a že "už i jemu dochází, že protivník byl připraven lépe než čekal" ??? Já jsem nedávno sledovala jeho hodinový projev na rally v Georgii a vůbec mi nepřipadlo, že mluvil z cesty.

A zadruhé, jak můžeš Trumpa přirovnávat k Hitlerovi? Co je to proboha za myšlenkový úlet? Trump se neukrývá po strašlivé válce, ve které zabil desítky milionů lidí, ale hájí zájmy 74 milionů voličů (ještě jednou: 74.000.000 voličů), kteří ho volili.

Člověk se ani nemusí probírat tím skoro nekonečným množstvím potenciálních volebních podvodů, stačí se podívat na ty volby úplně shora, aby bylo jasné, že je něco totálně shnilého ve Spojeném státě americkém.

Obama získal v prezidentské volbě v roce 2012 cca 62,3 milionů hlasů, tehdy byl Bidet jeho viceprezident.
No a nyní, v roce 2020, získal Bidet, tato naprosto šedivá nevýrazná myš s charizmatem hadru na podlahu, 81,3 milionů hlasů !!! Tedy o 19 milionů hlasů víc!!! než v roce 2012 docela populární a oblíbený Obama. Aha? To jako fakt někdo bere vážně, že měl Bidet opravdu o 19 mil. voličů víc než Obama?

Já si myslím, že "demokraté" museli narychlo vyrobit strašné množství hlasů navíc, protože se ukázalo, že ten opravdu rekordní počet voličů získal Trump - 74 milionů.

Žalobami Trumpova týmu se odmítla zabývat většina soudů a žalobou Texasu podporovanou i dalšími 20 státy, se odmítl zabývat nejvyšší soud. A já se ptám: Co to je za nový moderní postoj soudů jako takových? Copak soudy jsou tu od toho, aby dle politické libosti přijímaly nebo nepřijímaly kauzy ke skutečnému posouzení? Tak na co ty soudy jsou? Vypadá to, že v USA na hovno.

V posledním průzkumu 36% amerických voličů jednoznačně považuje volbu prezidenta za podvod. Jestliže voličů bylo celkem 155,5 milionů (mimochodem, o 34,2 mil. více jako při volbě Obamy v roce 2012), tak tedy za podvod považuje současné volby prezidenta skoro 56 milionů voličů! A ty Trump teď "ze svého bunkru" zastupuje, "vážené" soudy.

Nejsem žádný velký příznivec Trumpa, ale naprosto souhlasím s jeho jednoduchým požadavkem, aby byl započítán každý platný hlas a eliminován každý neplatný hlas, ať je pro kohokoliv. Chce toho ten "Hitler" tolik nereálného?

Pro zájemce:
Poslechněte si dnešní totálně nasranou redaktorku Fox News:
BREAKING TRUMP NEWS 4AM 12/13/20 | FOX News Today Dec 13, 2020
https://www.youtube.com/watch?v=_9xwVQ29LAg

Průměrný počet slepic: 4.6 (42 hlasů)

vidlák potřeboval zapíchnout do nártu! To ho narovná do postoje! Díky.

Průměrný počet slepic: 4.2 (22 hlasů)

zabijačkou

a vy vidle do nártu :-)))

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

On se jí naopak zabýval a konstatoval, že Texas se nemá co míchat do volebních systémů jiných států USA.
K tomuto názoru se připojili i tři TRUMPOVI "koně".

Jinak jsou soudy v USA zpolitizované už dávno, protože US soudci jsou jmenováni podle svých POLITICKÝCH preferencí a také jsou tak označováni - "republikánský soudce", "demokratický soudce".
Takže Vaše překvapení jaksi není namístě.

A co se voleb týče, tak Trump dojel na to, co mu předtím vyhovovalo a co mohl během svého funkčního období změnit. Měl Kongres a nic tedy nebránilo tomu, aby protlačil FEDERÁLNÍ volební zákon, který by sjednotil volby a eliminoval možnost korespondenční a elektronické volby.
NEudělal to, protože očekával, že přesně ty způsoby, které mu teď vadí, přihrají hlasy LÍNÝCH jemu. Ti, kterým na volbách opravdu záleží, si vzali fusekli na ksicht, umyli si pracky a šli volit osobně jako obvykle. Asi jich přibylo a evidentně se část z nich přiklonila k Bidenovi. A většina těch, co předtím volit nechodila, protože byli líní zvednout zadek od TV, také. Nic víc v tom nehledejte.
I US společnost se mění a zjevně to není k lepšímu. Ale svést to na barevné, LGBT, BLM a pod. je příliš velkou zkratkou a příliš průhlednou zástěrkou pro SKUTEČNÉ problémy USA. Tamní "lid" chudne a je stále víc zadlužený. Což znamená, že stále méně utrácí, bo nemá co. Počty lidí závislých na potravinových dávkách, NEpojištěných a PODpojištěných NEklesají, ale naopak rostou. To znamená, že i PRACUJÍCÍ berou tak málo, že jim to nestačí ani na pokrytí základních životních potřeb. "Jen" už o tom nepíší noviny a nezávislí filmaři už o nich netočí filmy. Stali se neviditelnými a zcela opomíjenými, ale ZATÍM nepřišli o volební právo.

Průměrný počet slepic: 3.6 (26 hlasů)

Tak Občane jak to bylo ve skutečnosti? Soud nebyl 9:0, že na to kašle a že nemá právo, ale 6:3 či podobné číslo a protože to nebylo jednomyslné TAK SE DOHODLI, ŽE NA TO SEROU ;) Tedy přesně co říká Maneka, že politickým důvodem ne právem, protože by s toho bylo haló na ulicích a médiích ;)
Přesný opak toho co tvrdíš ty, ale potvrzení toho co říká maneca... ;)

Průměrný počet slepic: 4.5 (18 hlasů)

Maneco, já nepřirovnávám Trumpa k Hitlerovi jako k osobě. Ale v posledních dnech působí jako člověk, kterému pozvolna dochází, že přišel o všechno. Soudci ho nepodpořili. Jeho vlastní straničtí soudruzi se od něj zvolna odvracejí, protože zjišťují, že půjdou ke dnu s ním. Volby byly uznány za regulérní. Dějiny sepisuje nový vítěz. Co na to mám říct?
Spíš co neříct... všimněte si, že nijak nehodnotím volby z hlediska práva a regulérnosti. Já také vidím podezřele přibývající hlasy u Bidena. Také vidím průser s korespondenčními hlasy. Z USA se stává Urundi Burundi s letadlovými loděmi.
Ovšem jako správný cynik říkám, že mě to nepřekvapuje. Copak jsme o tom nespali už dlouhá léta? Copak už dlouho nemluvíme o podvodech na chudáka voliče? Proč se mám najednou čílit, že to vyhřezlo a každý to může vidět? A když to vidím já, neměl to vidět i Trump? Neměl se sebe postarat? Prostě prohrál válku. Jeho soupeř sice působil senilně, ale jeho šedé eminence byly tvrdší než Trump a postaraly se, aby jejich loutka vyhrála.
Je to za vysokou cenu... za cenu pachuti podvodů, za cenu totálního znevěrohodnění... ale takhle už impéria fungují. A já nevím, proč bych měl litovat Trumpa za to, že podcenil protivníka.

Průměrný počet slepic: 3.9 (19 hlasů)

A ještě jednu věc Maneco... uvidíš, že se nestane nic. Žádná velká rebélie, žádné vytažené zbraně, žádné rozpady federace. Pár naštvaných redaktorů a tím to skončí. Na rozpady je jetě brzy. Ještě bude muset proběhnout hodně zfalšovaných voleb, než to lidem dojde. Měli bychom se naučit žít s myšlenkou, že novým ksichtem impéria je Biden a prostě to tak bude.

Průměrný počet slepic: 4.1 (20 hlasů)

Takže ten návrh do "parlamentu" texasu na referendum o osamostatneni Texasu není náznak rozpadu? Neříkám, že to projde, "vysvětlení na záchodech nebo před školkou, kde mají zákonodárci děti " udělá své při hlasování, ale jaksi nemáš pravdu, že to nevyvola oficiální tlak, chce to číst zprávy z USA ne německa natož ČT ;)

P.S. Jasně dopadne to jako s fedeálním soudem, ale ukazujeto, že přetlak tam je a nebude zanedbatelný, slováci taky, v 67 rypákovali o osamostanění a každej se smál ještě v roce 91, kdy jeden slovák udělal hospodu s názvem "na hranicích" ;)

Průměrný počet slepic: 4.2 (22 hlasů)

Nejsem žádný insider, jen popisuju dojmy. A můj dojem je, že se žádný rozpad konat nebude. Stejně tak nebude žádná rebélie. A nebude ani Trump. Vidím hodně řečí a málo činů. A z těch mála viditelných činů jsou skoro všechny proti Trumpovi a žádný pro Trumpa. Já jž nevěřím v žádný zázračný obrat. Nevěřím v  žádnou zázračnou zbraň. Trump skončil a všichni se od něj ještě rádi odvrátí, aby zachránili vlastní politické existence. 

Průměrný počet slepic: 4.1 (15 hlasů)

Vzhledem k tomu, že Trumpovy šance mizí, mizí i naše šance. Jestliže vyhraje Biden a projde jim podvod na 330 milionů občanů, projde jim už všechno. Už žádné ohledy, milánkové. Teď už to půjde po našem. Bez odmlouvání.

Průměrný počet slepic: 4.9 (30 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když prošly hlasy 120 letých pro Bidena nebo jej volili i zemřelí lidé dlouho po smrti, projde už opravdu všechno. Není třeba se ale obávat, nejrychlejší cesta ke konci každého systému je odstranit mu jeho zpětnou vazbu. Komunisté pozavírali disidenty a drželi stranickou linii, dnešní eurohujeři cenzurují nepohodlné názory europesimistů. Všem chybí korekce chyb, na které upozorňuje zpětná vazba. Tak si to užijme, celý společenský systém se rozkmitá do extrémů, které jej nakonec zničí.

Průměrný počet slepic: 5 (23 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

A měli bychom si držet čepice (my paranoici samozřejmě alobalové), pojedeme z kopce!

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

Lidé se většinově přizpůsobí, protože je jim všechno jedno.
Kašlou na regulérnost voleb, starají se především o svoje kšefty.
Je jim fuk, kolik samostatně pracujících osob přijde o léta práce, protože jejich velkozaměstnavatel a stát posílá obolus pravidelně.
Vůbec nemyslí na to, kolik obětí bude mít rychlovakcína, protože teď se léčí chřipka, ať to stojí, co to stojí.
Svoboda je to poslední, co lidi zajímá.
Slepě věří svým guru z televizní obrazovky. Je jich tam dost na to, aby si každý mohl vybrat.
V případě pochybností je víra nejsnazší cesta.

Průměrný počet slepic: 4.6 (18 hlasů)