Řežby klanů, čekání na Godota a boj o přežití

Štítky

Blíží se finále řežby klanů. Třicet let se každé čtyři roky v neokoloniální gubernii odehrává velecirkus žvanění o vzdušných zlatých zámcích zvyšování životní úrovně a dohánění takzvaně vyspělých států.  Občanstvo v emočním vytržení sleduje, který z plejády provařených zločinců a lhářů se ujme pomyslného kormidla vládní agendy. Nejkrásnější studie atmosféry předvolebních rejů je nepřekonatelná povídka Jaroslava Haška s názvem Obecní volby. Názor každého jednoho voliče, který se rozhoduje k účasti na volebním tyjátru, se mele z obrovského spektra vlivů, životních zkušeností, věku, existenční situace a emocionálního rozpoložení. Parazitičtí šamani, kteří se v zájmu svých kapes točí v řitích svých chlebodárců, volených politikářů všeho druhu, o tom vědí své a roztáčí své manipulační rejdy o stošest.

Předvolební chaos si modeluji jako periodickou bitvu v trvalé válce zájmových klanů. Veškeré ideologie a sociální studie pracují s pojmy jako vrstvy, třídy, stavy, party, gangy, klany, mafie nebo jinak značené skupiny občanstva. Řežby zajmových klanů probíhají skrytě, nebo zjevně, trvale, spojitě a nepřetržitě.  Zastávám názor, že v současnosti je hlavní a trvalou motivací všech účastníků, kteří se nechávají zapsat na volební soupisky gangů usilujících o volební hlasy, v drtivé většině chamtivá touha dosáhnou nějakého, jakéhokoliv, osobního prospěchu. Je to nemilordný boj o získání pozic na mocenském žebříčku s vidinou získávání profitu v podobě nejrůznějších finančních nebo jinak hmotných či vlivových zisků. Patří sem zejména všechny možnosti korupce a získávání a zneužívání výsad plynoucích ze získané pozice. Síť vztahů mezi klany je neprůhledná džungle finančních a mocenských tlaků a sil, ve kterých neplatí žádná pravidla. Všechny mocenské boje jsou vždy vedeny způsobem chyť jak můžeš. Žádná pokleslost není dost pokleslá, morálka nemá dno. Takzvaný průměrný obyčejný občan volič v podstatě nemá šanci prokousávat se složitostí mocenských pletich.  

V čele každého klanu se dříve nebo později vyprofiluje takzvaná vedoucí osobnost, jako výsledek vnitrostranických, resp. vnitroklanových pletich, třenic a soubojů. To jsou tváře, které vidíme na plakátech a slyšíme v televizních a jiných mediálních projevech a přisuzujeme jim své odhady šancí na volební výsledek. Význam a vliv osobnosti v čele klanu je předmět zájmu všech psychologických a sociologických oborů. V současnosti jsme svědky rozkladu takzvaných "velkých tradičních stran", které odvozují svou existenci od alespoň nějakých náznaků ideologických základů. Naproti tomu vznikají zájmové klany jako aktivita různě egomanických jedinců, kteří se profilují do role lokálních diktátorů (vůdčích osobností). Historie je plná nejrůznějších příkladů. Můžeme vést diskuze, kde se takoví vůdci berou, ale většinou je to shoda okolností a historických příležitostí. 

Za hlavní téma volebního kolotoče považuji rozklad tzv. euroatlantické civilizace a její sebedestrukce pod náporem nových ideologií, jejichž základem vzniku je konzumní přežranost, hedonistický životní styl a z toho plynoucí totální devastace kriterií existenčních hodnot. Paralelní průvodní témata jsou dále rozkrádání a rozval státu na úroveň neokolonioální gubernie, vliv cizí nadvlády na příval nepřizpůsobivých beženeckých vyžíračů a v poslední řadě stále ještě excitace společnosti virovou nákazou. 

Zastávám však názor, že téma virózy nebude ve volebním tyjátru dominantní.  Domnívám se, že pro značnou část obyvatelstva problém očkování a rozšiřování virózy přestal být, pod tíhou mnohých jiných existenčních starostí, předmětem zájmu. Nálet virové nemoci a vzniklou situaci ve společnosti zcela vyčerpávajícím způsobem charakterizoval jistý pan profesor (jehož jméno si nepamatuji) a sdílím jeho názor, který zde nedokonale cituji. Scénář konfrontace s nečekanou hrozbou je vždy stejný a zahrnuje překvapení, zděšení, popírání, paniku, intriky, omyly, improvizaci, pochybení, obohacování se ve vlastní prospěch, zbabělost, přivlastnění si cizích zásluh a nakonec hledání obětního beránka.   

Důvody, které vedly k vzestupu současného vládního klanu byly, podle mého názoru, dostatečně rozebrány. V dobách loupeživých gangů si obyvatelstvo v sebezáchovné volbě vybralo a vybírá dominantního šíbra, proti kterému jsou současní opoziční ratlíci odsouzeni pouze k nenávistnému štěkotu a okusování ponožek.  Teď bude, podle mého názoru nejvíc záležet na výsledku polojaponeckého klanu.  Problém je ten, že polojaponec je zjevně silně egocentrický exhibicionista (viz jeho barák, který si nechal postavit  takzvaně "všem navzdory" a všem "na očích"). Proto mu, zdá se, nejvíc vyhovuje zůstat v dobře placené opoziční roli bez vládní odpovědnosti. Kdyby v čele takového klanu stál rodilý fešák ve stylu šedivého Vaška, dostal by o polovinu víc hlasů. Ale o tom se nesmí mluvit.  Takže, karty jsou, zdá se, rozdány a předmětem diskuzí se v nejbližší době stanou úskoky a kotrmelce povolebních dohadovaček, které přinesou, tak jako již v minulosti mnohokrát, nečekaná překvapení a nečekaná rozčarování. 

Úvahy o volebních maškarádách mne vyprovokovaly k průzkumu, jak si naše desetimilionová kotlina stojí v různých žebříčcích celosvětového srovnávání. Vybral jsem si srovnání tvorby takzvaného HDP na hlavu viz Wikipedie, kde se nalézáme asi na 36 místě ze zhruba 180 až 190 států. A pak je tu ještě jeden zajímavý žebříček Seznam států světa podle indexu lidského rozvoje. Index lidského rozvoje (HDI - Human Development Index) je komparativní nástroj k poměření kvality lidského života, za pomoci porovnání údajů o chudobě, gramotnosti, vzdělání, střední délky života, porodnosti a dalších faktorů. Zpráva z roku 2019 založená na datech z roku 2018 obsahuje HDI 189 zemí a 15 regionů nebo skupin na základě údajů shromážděných v roce 2018. Zde je naše gubernie na 25 místě.  To samo o sobě, podle mého názoru, vůbec nejsou tak špatné výsledky, zejména s ohledem na to, že už třicet let zde fungujeme v devastovaném režimu závislé neokoloniální gubernie. 

Úderem uzávěrky volebních místností, sečtením výsledků a utřesením povolebních poměrů se rozhodně nestane žádný zázrak náhlého hospodářského vzestupu ani katastrofa ještě většího úpadku. Digitální debilizace společnosti je na trvalém vzestupu, betonová lobby úspěšně blokuje a ucpává veškerou páteřní infrastrukturu a státní byrokracie trvale vítězí v parazitické symbióze s podvodnými zloději v maskách dodavatelů služeb a systémů IT. Šíření paniky, hrůzy, strachu  a jiných poplašných zpráv v podobě předvolebních výkřiků se přelije do obvyklé šmíry štěkotu mediálního chaosu, boje a řežby klanů dostanou nové impulzy pro další čachry. Godot nikdy nepřijde a život každého jednotlivce se vydá na další cestu v loterii osudu.  

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (68 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

No kouknete se jak odpovedne se pripravil na volebni akt pan ucetni, nemel to lehke... https://www.youtube.com/watch?v=c_KCduYtRWc

Průměrný počet slepic: 4.6 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

"Godot nikdy nepřijde…" Až si tohle přečte zdejší pan Godot, tak vás za to konstatování asi nejspíš pěkně vypeskuje… :-) ;-)

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)

Godot z rodu Hudců má velký smysl pro ironii a kontrast a Vidlák mu dal skvělý náboj.

Průměrný počet slepic: 3.3 (6 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

…. Václav Fischer nejde s dobou.
Tak jako pohlaví už nejsou jen dvě, slunce už neovlivňuje klima na zemi a černoši u nejsou černoši, tak ani Godot už není tím co býval. Ne, že nepřijde. On si naopak přijde kdy chce a zase kdy chce odejde.
Současný liberalismus v praxi.

P.S.:
To je jak ten starý fór, který miluje moje Labuť.
Manžel: "To víš, co se dá dělat, už nejsem co sem bejval….
Manželka: "Nikdy si nebyl co si bejval...

Průměrný počet slepic: 5 (32 hlasů)
Trvalý odkaz

....naše gubernie...
kousek po kousku
okleštěno jest.
kopanec
hop a skok
Pierot
se Vám
do obličeje zasměje.
Česká bestie.

Průměrný počet slepic: 2.8 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Jak to dopadne? Ani tipovačky se scallop nebojí, takže zde je můj odhad.

Ani demokratické opozice (SPOLU, PIRSTAN) ani vládnoucí koalice daňových vysavačů (Bureš, Takeshi a Falmer) nezíská 101 poslanců. Ještě jim do toho bude kafrat nějaký prťousek (soc. dem. nebo zrzavá příšera). Babiš bude samozřejmě preiér (bez ohledu na výsledek voleb). A pak začne nakupovat přeběhlíky - tedy vlastně přesvědčovat konstruktivní poslance. Do toho občas řekne něco chátrající prezident, přičemž nikdo nebude tušit, co z toho je bonmot a co není. Babiš to pak stejně položí, protože jeho jediná jistá cesta mimo mříže vede přes hradní sesli. Takže budeme mít vládu bez důvěry nakupující prodejné poslance, prezidenta ovládaného hradní partičkou a premiéra, který už jím být nechce - to vše bez důvěry parlamentu.

Čeká nás Slabé Česko, kde hlavním úkolem bude zavřít hubu scallopovi ... čtěte scallopa než ho zakážou!

Průměrný počet slepic: 1.7 (36 hlasů)

roztomilý ... ani nepochopil, proč ho vidlák neluxuje

Průměrný počet slepic: 4.4 (23 hlasů)

Scallope,
uvědomujete si, že mě Vaše včerejší komentáře přiměly jít k volbám a volit proti Vám? A to jsem ani jít k volbám nechtěl. Jenže u vědomí, jaké zlo prosazuje scallop, se jeho názoroví oponenti hned jeví zlem relativně přijatelným až banálním.Tedy žijte s vědomím, že Vaše předvolební agitace měla úspěch, jen opačný, než jste zamýšlel.
Účelem není zavřít hubu scallopovi, protože tak roztomilého prostoduchého elfíka si může přát každý blog. Bez invence, jednoduše rozpoznatelný, nepříliš vtipný, naivní. Když už na každý blog zaklekl nějaký elf, to raději scallop než někdo chytřejší a schopnější, kterého by v řadách elfů vybrali namátkou.
Scallop je taková blogerská čivava. Ňafá, poštěkává, hrozí, je směšný a roztomilý, i když mnohé jeho uňafanost štve.
Takže pište dál, než Vás zakážou! Přesvědčíte leda Kartouze, že jste v řadách elfů za trest.

Průměrný počet slepic: 4.7 (30 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Léta tady píšete jako prvotřídní a jednoznačný podporovatel Aliance daňových vysavačů (Bureš, falmer, Takeši). Nejsem tak naivní, abych Vám uvěřil, že jste původně vlastně nechtěl volit.

Ale jsem rád, že jste k volbám šel. Každému říkám, že kdo nevolí, ten ať si pak nestěžuju.

PS Nechcete už se kucí domluvit, jestli jsem Kartouz nebo Bím?

Průměrný počet slepic: 2 (7 hlasů)

.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

Napsal uživatel Aborex (neověřeno) dne Pá, 08. 10. 2021, 07:12

In reply to Můj tip: by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Sem:

www.rb.gy/52dfwo

si mozte pisat tipy.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

předurčených psychopatů. Předtím se svobodně volilo v totalitě. Výsledek he podobný - blahobyt nevede k pokroku.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

Svoboda je totalita. Blahobyt je chudoba. Pokrok je frustrace.

Průměrný počet slepic: 1.7 (12 hlasů)

svoboda je prostě svoboda. je to něco očem se většině lisdtva ani nesní. svoboda začíná q končí tam kde začíná svoboda někoho jiného. blahobyt je nesmysl blahobyt je o tom že je člověk absolutně spokojný, ale neznám takového člověka. pokrok je frustrace pouze tehdy pokud je tlačen na silu někým kdo jej chce někam dostat (třeba green deal)

Průměrný počet slepic: 4.1 (13 hlasů)

In reply to by Fox (neověřeno)

Trvalý odkaz

nesouhlasím s Vámi, pane Foxi.
Svobodný soused chová na svém prasata. Jejich zápach a mouchy ničí moji svobodu. Ovšem rád si svobodně a hlasitě zazpívám, to ovšem vadí sousedovu chovu holubů. Naši cikánští sousedé si docela svobodně pořádají hlučná noční mecheche, která ruší nejen holuby a prasata, ale i mne.
Konání svobody jednoho VŽDYCKY narazí na svoboděnku druhého. Dokonce i svoboda otroka narazí na svobodu otrokáře...
Takže asi tak, pane Foxi.

Průměrný počet slepic: 4.1 (14 hlasů)

In reply to by Vlastimil Čech (neověřeno)

Trvalý odkaz

+ Někdo prosazuje svou svobodu férově, jiný jak podvraťák.

Průměrný počet slepic: 2.4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Muj prispevek je nutne hodnotit jen a pouze jako reakci na hodnotovou zumpu pana Ladika. (Jinak by byl samozrejme nesmyslny.))

Průměrný počet slepic: 1.5 (16 hlasů)

Toto je reakce na pana Foxe.

Průměrný počet slepic: 1.4 (11 hlasů)

Tady kydáme, takže Ládík postupuje naprosto správně.

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)

Já též.

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)

In reply to by scallop (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tož jste-li oba féroví, domluvíte se. Nejste podvraťáci,....

Zatím bez slepic

Pletete si žumpu s žebříkem.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Je fajn, že má scallop mimořádně pootevřená vrátka jen na dobu určitou. K tomu, aby se předvedl. Protože jinak, bez dočasnosti, by měl potenciál to tu fakt rozbourat. Ve spolupráci s týmem reagujících spolupracovníků by dvorek spolehlivě zaplevelili. Jste neuvěřitelní. Neuvěřitelně odporní.

Průměrný počet slepic: 4.8 (19 hlasů)

Nezlobte se na zrcadlo kvůli tomu, co tam vidíte.

Průměrný počet slepic: 1.9 (14 hlasů)

Ale já nekoukám do zrcadla. Koukám na hromadu hnoje, ve které se kroutí červi. Oni ti červi neví, že jsou jen součástí hnoje bez potenciálu změny. Hnůj je jejich rámec, vesmír. Konečno. Jen červi.

Průměrný počet slepic: 4.6 (20 hlasů)

No právě. Koukáte.

Průměrný počet slepic: 1.7 (6 hlasů)

A červi dnes slouží za potravu, nejen - mouchy z nich - vlaštovkám.
Podívám se, kolik že má scallop jednoslepic, je-li skutečně, nebo není placeným,....

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

Paní matko, nerad to píšu, ale jediný prokazatelně někým placený je tady pan vidlák. Dostává prachy od Babiše, píše pro Babiše.

Průměrný počet slepic: 1.9 (9 hlasů)

To je jeho svoboda.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

Tím chci říci - snažím se nebýt podvraťákem, ale nevím, nevím,....

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Prokazatelně za peníze (či za jiné požitky) zde rozesírá scallop. Kdyby to totiž nedělal za peníze, ukazovalo by to na tak chatrný stav jeho psychiky, že by byl mimo izolaci svému okolí nebezpečný. Za peníze se to dělat dá, ale i tak mu musí nějaký závit chybět, aby se ze sebe každé ráno nepoblil.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Zdravím Vlastimile, Včera jsem Vám na cestu a kuráž k volbě poslal omylem špatný odkaz.
Dnes jdu volit já. Zdravím Všechny Voliče Volného bloku a přeji hezký den,

https://www.facebook.com/volnyblok/videos/607951313717071

Průměrný počet slepic: 3.9 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

U nás je to podobné,jako na Ukrajině,co gang a jeho vedení,to žid.
Pjakin o tom mluví také,že to funguje i v Rusku.
Když to sleduji,tak je to všude na západě v USA tomu velí banky,korporace a svými chapadly,všude po světě.Koronavirus,musí pokračovat,držet občany v nejistotě.

Průměrný počet slepic: 4.1 (14 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale vemte si, že takhle potřebujete ještě vidlemi přeházet dvě haldy bankovek, jelikož ony se vám jinak v těch hromadách zapaří, a do toho najednou šábes.
Tak a co teď?
Buďto porušíte šábes, nebo vám to začne plesnivět.
Si nemyslete, vono to vládnutí světu taky není žádná prča.
A teď do toho ještě zítra ta konspiráční porada, kde se musí dolatit ten projev nového premiéra, to aby se jeden Žid ulítal

Průměrný počet slepic: 2.7 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Z dnešního Neviditelného psa:

Mojžíš se ptá rabína:
„Je pravda, že v roce 2030 bude velká válka a že to bude konec světa?“
„Žádný konec světa! Naopak, bude to spíše naprostý mír. Bude existovat pouze jedna země, Rusko, jehož hlavním městem bude Washington, a předsednictví se ujmou dva Číňani, Kohn a Blumenfeld.“

https://neviditelnypes.lidovky.cz/zabava/chtip-zidovsky-humor-75.A21100…

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

Pozorný pozorovatel si jistě všiml, že Facebook již podruhé tento týden neudržel v provozu své servery. A ještě měl tolik drzosti říct, že příčinou byla stejná chyba jakéhosi operátora.
Škodovka zastavuje výrobu a s ní myriáda subdodavatelů.
Materiály a suroviny skokově zdražují o desítky a stovky procent.

Dalo by se pokračovat, ale tři ukázky úplně stačí, aby bylo jasné, že se děje něco velkého. Krize, která nutně musela přijít po kovidovém násilném zastavení života, je tu. Musela přijít, protože to bylo naplánováno jako další krok v posloupnosti velkého resetu. Česká republika se znovu plně zapojí po odkladu, který dostala, aby občané mohli klidně a bez obav odvolit všechna nastrčená menší zla.

Poznámka na okraj: Ačkoli materiály a suroviny zdražují o desítky a stovky procent, moudré hlavy v ČT09 se přou o to, zda inflace v příštím roce bude 3 procenta nebo spíše 4.

Průměrný počet slepic: 4.5 (20 hlasů)

Třeba jste jenom blbě poslouchal a oni neříkali 3, nebo 4, ale 34.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

cim slozitejsi system, tim vetsi sance na poruchu.
Denne po celem svete vypadavaji stovky / tisice serveru.
Nehledal bych v tom zadnou konspiraci, co se muze pokazit, se jednou pokazi ....

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

Jedná se jako obvykle jen o pečlivě připravenou náhodu.

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Postřeh ze včerejška ze šumavské hospody - dost místních lidí přiznalo volbu SPD a KSČM.

Průměrný počet slepic: 4.7 (17 hlasů)

Mluvil jsem teď s dcerou, volila SPD a zeťáček KSČM a říkala, že mnoho lidí okolo to tak má (není v žádné bublině, pozor).

Až mám strach, aby ANO nemělo horší výsledek a bylo na druhém místě a vládu nesestavoval Fiala. I když by nedal do hromady většinu, tu by mělo ANO, \SPD, KSČM, zkomplikovalo by to situaci.

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)

a ona povídá: "Tatínku, jestli tam hodím Piráty, vydědíš mě"?
"Nevydědím, jelikož mrtvola se vydědit nedá".

Ale to my jen tak žertujeme.

Průměrný počet slepic: 3 (11 hlasů)

U vás si tak jistej nejsem.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

... a teď ještě když se k tomu přičtou ti, co to nepřiznali, kdo ví, jestli to nakonec nebude Okamura nebo Filip, kdo bude sestavovat vládu!

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

nejpříčetnějším státem Západu

Rozdíl mezi Německem a ostatními velkými západními zeměmi spočívá v tom, že vysoká míra imigrace nezradikalizovala hlavní pravicový proud, píše Gideon Rachman v komentáři Financial Times.

Díky Bohu za Německo. Tak tenhle názor jste ve 20. století moc často neslýchali, že? Když se druhá světová válka chýlila ke konci, americký ministr financí Henry Morgenthau tvrdil, že německá otázka se dá vyřešit jedině zničením průmyslových kapacit této země. Francouzský spisovatel François Mauriac rozdělení země uvítal a zažertoval si: „Já Německo tak miluju, že jsem rád, že jsou dvě.“

Když se v roce 1990 blížilo sjednocení Německa, svolala Margaret Thatcherová se převážně britské intelektuály a diskutovala s nimi o německé národní povaze. Její hlavní politický poradce pro zahraničí sepsal zápis, podle něhož jsou jejími charakteristickými rysy „v abecedním pořadí agresivita, asertivita, egoismus, komplex méněcennosti, sentimentalita, sklon k šikanování a úzkost“.

Po třiceti letech se tyto stereotypy o národní povaze obrátily naruby. Právě v USA a Velké Británii je politika podle všeho stále náchylnější k „agresivitě, úzkosti“ a všem těm dalším nepřitažlivým, údajně teutonským vlastnostem. V dnešní době se naopak německý veřejný život vyznačuje ctnostmi, jež si Britové často přisuzují – klidem, rozvahou, racionalitou a ochotou ke kompromisu.

Nedávné německé volby a jejich důsledky to jen dokreslují. Byl to těsný souboj, ale poražení přijali výsledky kultivovaně. Nikdo se nesnažil tvrdit, že hlasování bylo zmanipulované nebo že jejich protivníci jsou „šmejdi“ – případně že pro zemi představují smrtelné nebezpečí.

Sociální demokraté nyní zřejmě poprvé od roku 2005 povedou německou vládu. Předání moci však nepřinese náhlý zlom v politice ani pokus politické opozice paralyzovat vládu, jak se to děje v USA.
....................................................
Takové obrácení rolí není jen jednou z ironií dějin. Je to produkt dějin. Na rozdíl od kterékoli jiné země, kterou znám, umístilo Německo památník své největší národní ostudy přímo do srdce svého hlavního města. Památník holokaustu v Berlíně stojí nedaleko Braniborské brány, tradičního centra města. Je symbolem odhodlání moderního Německa přiznat si hrůzy nacismu – a poučit se z nich.
..........................................
Moderní Německo není vůči nebezpečí politického extremismu zcela imunní. V roce 2020 se dav odpůrců očkování a různých extremistů neúspěšně pokusil vtrhnout do Říšského sněmu. Po uprchlické krizi v roce 2015, kdy Merkelová vpustila do země přes milion migrantů a uprchlíků, mnozí analytici včetně mě předpovídali Německu nárůst politického extremismu. Atmosféra ve volbách v roce 2017 byla často ošklivá. Krajně pravicová strana Alternativa pro Německo získala v parlamentu nezanedbatelný počet mandátů.

V posledních volbách však politické extrémy napravo i nalevo přišly o voliče. Střed se v Německu nejen udržel, ale posílil. AfD je stále silná ve východním Německu, ale od celostátní moci je dál než kdykoli předtím.

Rozdíl mezi Německem a ostatními velkými západními zeměmi spočívá v tom, že vysoká míra imigrace nezradikalizovala hlavní pravicový proud. Trump se dostal k moci díky slibu, že postaví zeď. Johnson vyhrál referendum o brexitu na základě slibu „vzít si zpátky kontrolu“ nad britskými hranicemi a zákony – zejména nad hranicemi. Ve Francii Michel Barnier, který se za středopravicové Republikány uchází o nominaci na francouzského prezidenta, vyzval k moratoriu na veškerou imigraci ze zemí mimo EU. Éric Zemmour, vycházející hvězda krajní pravice, hrozí vyhoštěním dvou milionů lidí ze země.

Německá vláda naopak imigraci nadále podporuje. V srpnu šéf německé federální agentury pro práci prohlásil, že kvůli stárnutí pracovní síly v zemi Německo potřebuje každoročně vpustit 400 000 nových přistěhovalců, a argumentoval tím, že bez této úrovně migrace „bude všude nedostatek kvalifikovaných pracovníků“. Pouze AfD tuto myšlenku přímo odsoudila.

Síla středu v Německu neznamená, že se by se přestalo debatovat. Vytvoření vládní koalice může trvat měsíce. Bude těžké překlenout politické rozdíly mezi Zelenými, Svobodnými demokraty a SPD. Ale samotná potřeba sestavit koalici brání politické polarizaci a démonizaci opozice, která se v anglosféře stala standardem.

V jednadvacátém století je německá politika opět výjimečná. Tentokrát ale z dobrého důvodu.

Průměrný počet slepic: 2.4 (14 hlasů)

sup,
Pro naši zemi,by bylo vhodnější,kdybychom nesousedili s Německem.
Brzy se projeví co udělá Německo s automobilovým průmyslem u nás,když spíš zavře automobilky u nás a doma je nechá běžet.

Průměrný počet slepic: 4.6 (13 hlasů)

"Německo potřebuje každoročně vpustit 400 000 nových přistěhovalců, a argumentoval tím, že bez této úrovně migrace „bude všude nedostatek kvalifikovaných pracovníků"

Mě by celkem zajímala míra kvalifikovanosti Afghánců a Somálců, bez které se německé hospodářství položí. Patrně nějací odborníci na čipy to budou.
No, tak přeji mnoho úspěchů v rozpumpování vědeckotechnické revoluce s těmito inženýry.
Já bych osobně radši zase natáhl nějaké dráty kolem hranic, aby ti inženýři a vědci radši zůstali tam a nešli obohacovat i nás.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)