S kůží na trh

Autor
Štítky

No, je čas... dneska máme zase ten svátek demokracie... Volit je přece základní demokratický princip... ten nejdůležitější princip pro naši svobodu... a kdo to tak nedělá, ten není demokrat. Škoda, že to bude platit jen dneska. Už zítra večer budou zase všichni intelektuálové tvrdit, jak jsme volili špatně a že bychom vlastně žádné volební právo mít neměli, bo jsme voliči Koblihové, nevzdělaní, operujeme se špatnými údaji, věříme ruské propagandě a tak vůbec. 

Přemýšlel jsem až do poslední chvíle, komu to mám vlastně hodit. A i když na konci tohoto článku napíšu svoje rozhodnutí a zdůvodním ho, jsem rozhodnutý tak na 51%. Bude stačit relativně malý impuls, abych své rozhodnutí třeba ještě změnil. Jó demokracie není jednoduchá... Ale zkusím naznačit, kam se ubíraly moje vidlácké myšlenky. Začnu s těmi u kterých to mám jednoduché. 

Nebudu volit zelené. Nevadí mi ani tak, že se zasazují o krajinu a ochranu přírody, ale úplně se mi ekluje jejich způsob, kterým to dělají a že o tom vůbec nic nevědí. Kdyby jejich členové pravidelně uklízeli břehy našich vodáckých řek, značili turistické cesty, snažili se dostat kamiony na několik dálnic a pokud možno nikam jinam, tak bych jim rozuměl. Ale strana, která u nás prospívá nejvíc kůrovcům, jejíž představitel neumí ani nakreslit schema jaderné elektrárny, ale přitom bojuje za její odstavení, to prostě nedávám. Jejich knížecí rady, jak bojovat se suchem mě dodnes budí ze spaní. 

Stejně tak nebudu volit Realisty. Zjara jsem měl téměř nutkání k nim vstoupit, bo Robejšek zpravidla mluví rozumně, ale naštěstí jsem to neudělal. Strana se vyprofilovala jako taková ještě pravicovější ODS a jejich ekonom Kohout je s prominutím přežvýkavec. Mráz mi přebíhá po zádech, že jsem mohl být jeho spolustranník. To bych si asi raději uhryznul obě ruce. 

ODS jsem nikdy nevolil a teď s tím nebudu začínat. Za Klause měla alespoň šťávu, ten chlap celkem věděl, co chce... Ale pak už to bylo jenom horší. Volit stranu, která si musela předsedu nejprve přijmout a pak hned zvolit, to neukazuje žádné pevné ukotvení. To ukazuje jen dobře maskovanou zoufalost. V reálu půjdou s kýmkoliv za cokoliv. postupně od KDU převezmou roli děvky. 

TOPce bych to hodil, kdybych miloval Babiše. Kalousek ještě jednou ve vládě všech proti Babišovi. Za dva roky by byly předčasné volby a Babiš by měl ústavní většinu. 

KDU s Bělobrádkem bych možná s krajním sebezapřením zvolil. Byť půjdou také s tím, kdo kývne. Ale KDU s Hermannem a Gabalem, to bych si raději vybral ty zelené. Příroda si totiž poradí s každým škůdcem i se zelenými, ale poslouchat bubnování do atomové války s Ruskem od Gabala a nebo Hermanovy usmiřovací projevy v Landsmanšaftu, to prostě nedávám. Třeba to jednou těm ostatním dojde a zbaví se těhle obskurních figur. Kdyby tihle dva nebyli, mohla by KDU mít možná i 10%. Takhle bych jim přál opětovný výpadek z parlamentu, ať ti dva mohou řečnit na hlavním nádraží. 

Nikdy, nikdy a nikdy za žádnou cenu nebudu volit Okamuru. Znám ho nevěřím mu ani nos mezi očima. Byť jeho program dává naději hodně lidem. Ale nic z toho nebude. Ten Japonec by klidně mohl být první český diktátor a platí to i pro jeho brášku v KDU. Jablko nepadlo daleko od stromu. Dostal jsem domů jeho předvolební noviny a nelišilo se to od Blesku. Ne, nevěřím mu ani slovo, nikdy nesplní nic z toho co slibuje a nikdy téhle zemi neprospěje ani za mák. Dost, domluvil jsem. Už se k němu nebudu nikdy vracet a pokud bude ve vládě a je to pravděpodobné, dám mu šanci a budu držet hubu. Ale je dost možné, že budeme na Babiše ještě nostalgicky vzpomínat. 

Dlouhá léta jsem volil ČSSD. Jsem levičák. Věřím, že víc peněz znamená větší odpovědnost a lebedil bych si ve světě, kde jsou pro ty nejbohatší devadesátiprocentní daně. Líbil by se mi svět plný veřejných budov, všeobecného zdravotního pojištění s hodně službami od státu. Ale už nějak nevěřím, že právě oni by to chtěli zařídit. Čím dál víc si myslím, že potřebují vypadnout z parlamentu, aby z nich odpadaly všechny pijavice a kmotři. Možná jednou za dvacet let je na stará kolena zase zvolím. Ale teď jim přeju těch 7%, co jim předpovídá Štěpán Kotrba. 

Přemýšlel jsem o Pirátech. Jednoduše proto, že osobně žádného neznám a vlastně by bylo dobré, kdyby mezi poslanci seděl někdo, kdo rozumí počítačům a viděl by do těch IT zakázek a tunelů. Ale to se zřejmě stane i bez mého hlasu. Aby vládli, to by se měli nejdřív trochu otrkat a odsedět si něco ve sněmovně. Takže také ne. 

Moc už mi toho nezbylo. Nakonec jsem se začal rozhodovat mezi Babišem a KSČM. Komunistům už jsem to jednou hodil. Jednoduše proto, že by měli sedět v nějaké vládě a mělo by se ukázat, jak málo (nebo hodně) jsou jejich myšlenky a postoje životaschopné. Dodnes si myslím, že se Vojta Filip každý den modlí tváří ke Kremlu a prosí báťušku Lenina, aby mu hlavně nedal vládnout, protože by to určitě podělal. Je celkem přízračné, že po čtvrt století demokracie komunisti v podstatě zbývají jako skoro jediná alternativa. 

A pak je tu ANO. Ne, nejsem z Babiše nadšený. Považuju ho za schopného a klidně i všeho schopného podnikatelského žraloka. Ale pracuju v jedné z jeho firem a nikde jsem neměl tolik tvůrčí svobody a nikde za mnou můj nadřízený a generální ředitel nestáli tak jako tady. Když Babiš mluvil o tom, že chce stát řídit jako firmu, tak jsem si představil, jaké mám podmínky k práci a ve státě by se mi to taky tak líbilo. Čímž neříkám, že je to tak ve všech jeho firmách a na všech pracovních pozicích. I u nás jsou manažeři idioti, ale také frajeři. 

Stejně tak si myslím svoje o Bohumíru Radovi, který je líčen jako čestný chlap a já vím, že není. Proto také moc nevěřím nové kauze o likvidaci firmy KM Plus vyrábějící plastové obaly. Dělal to ta stejná Slonková. A pokud mi novinář lže v případě Bohumírka, nejspíš bude lhát i v jiných případech. 

Babiš jako premiér mě nijak neděsí. Ale nechtěl bych ho mít v jeho vlastní jednobarevné vládě s ústavní většinou. Pokud bude premiérem teď, půjdou po něm všichni. Každá nitka bude proprána, každá pitomost bude využita proti němu, každý novinář bude čmuchat, každý politik mu půjde po krku. A víte co, ono to tak má být. Politici se nemají milovat, ti mají být pod kontrolou. A Babiš bude.  Stejně tak nezvládne být ve vládě sám, bude potřebovat jednoho až dva koaliční partnery. Bude odpovědný a nebude už moci sedět ve vládě ale hrát si při tom na opozici. Bude se muset vypořádat s Merkelovou, Macronem, Trumpem, Orbánem i Putinem. Bude muset být opravdu dobrý, aby jeho preference nešly dolů. A tak mu to prostě s jedním procentem převahy hodím. Ne abych mu udělal radost, ale raději ho uvidím ve vládě teď, kdy bude mít 25% než za rok, kdy bude mít většinu. 

Ať se zkusí vypořádat s Okamurou, ODSkou, Zaorálkem a dalšími. Ať se předvede. Důležitější budou příští volby, ty letošní jen dávají šanci. Ty příští budou hodnotit.  

 

Dodatek po večerní superdebatě:

Na svém postoji už asi nic měnit nebudu, ale cítím v kostech, že si na Babiše ještě rádi vzpomeneme. Mám neodbytný pocit, že Okamura dostane tolik hlasů, že bude schopen mluvit do každého sestavování vlády, ať půjde o kteroukoliv variantu. Aby ještě Zeman nedal první pokus na sestavení právě jemu....  

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Citace z článku:
"Kdyby..., snažili se dostat kamiony na několik dálnic a pokud možno nikam jinam, ... "
Víte, proč jsem ten výsek překopíroval?
Přejímáte pro vás líbivé a jednoduché řešení situace, aniž byste se alespoň okrajově zajímal nebo byl informován na úroveň poučeného laika o podstatě jevu, jehož důsledky se vám nelíbí.
A teď pozor finální implikace:
Mám velkou obavu, že se úplně stejnými brýlemi díváte na Babiše...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Očekávám vládu Andreje Babiše, která bude úspěšná a po vzoru Orbána dostane za 4 roky Babiš ještě více hlasů než letos. Očekávám, že Babiš vezme do vlády jednu z tradičních stran. Nejspíš ODS nebo Lidovce. Volit budu Okamuru, jeho program je mi nejbližší a hodnotím kladně jeho drive.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nemám nic proti tomuto pánovi, kromě toho, že jsem jako správný MČČ (malý český človíček) patřičně závistivý, tudíž mne sejří, že tento pán si prokazatelně nakradl - dobrá, tak tedy přihrál - pár "malých" velkých domů a jiným (hlavně těm malým, kteří na něj nemůžou) šlape na paty jako ještě nikdy nikdo.
V poho, nemám s tím problém, pokud by i on dodanil své stamilióny, které se vždy - na můj vkus poněkud záhadně - odkudsi vynořily ke koupi jeho dalších firem.
Ano, nesejří mne 50 mio dotací na vrabčí hnízdo, ani ulité prachy na korunových dluhopisech. Sejří mne, že tento pán nemá na mysli blaho tohoto státu, alebrž jen a pouze zběsilé hrabání pod sebe a nic jiného.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Kdo si všiml, že v debatě byli pro referendum pouze Filip (KSČM) a Okamura (SPD)?
Všichni ostatní zvedli pracky proti.
Zeptám se, co je to za demokracii, když tak zásadní věc, jako je členství v EU, mohl občan pouze schválit, ale nemůže po 13 letech případně říci, že se spletl a chce z kola ven?
Myslím, že to je jasný vzkaz politiků všem voličům, za co je mají...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nesprávná reakce. Zkuste udělat totéž co Vidlák. Uděláte-li to, najde se zcela jistě někdo, kdo zase Vám napíše, kde děláte chybu. Pokud by Vidlákova zpověď nasměrovala "diskusi" k tomu, aby totéž učinili ti co se rozhodnou reagovat, bylo by to myslím daleko prospěšnější. Nepochybně by to totiž ukázalo, že jako voliči jsme na tom při volbě naprosto stejně a volíme všichni bez rozdílu na základě svých priorit, ale naprosto stejně jako Vidlák. Všichni - včetně vlka či Lexe. Jen někdo selsky, jiný sofistikovaněji. Článek Vidláka na Kose "Volič Kobliha to dělá (zatím ještě) dobře" naprosto přesně vystihl realitu. Já jeho volbu plně chápu, jakkoliv budu volit jinak. Pokud by se náhodou stalo, že tu v reakci poctivě učiní totéž co Vidlák všichni připojím se k takové "diskusi".

Zatím bez slepic

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pak to ovšem nebude diskuse ale manifestace. Myslím, že diskuse je trochu něco jiného. A pokud jde o mne, mám v mnohém podobné představy jako Vidlák (o zelených, o realistech,...) a v něčem odlišné (dálnice, IT odborníci). A protože se mé představy při srovnání s programy všech stran nejvíc shodují s programem KSČM, už několik let volím je. A udělám to i tentokrát. A tiše doufám, že snad někdy začnou svůj program naplňovat. Snad se toho mé děti dožijí.

Zatím bez slepic

In reply to by JF (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ano. Nicméně vyjadřovat se k volbě a zdůvodnění volby jiného je pošetilé. Diskuse o tom je nesmyslná. Každý stran všeho v politice uvažujeme jinak. Zajímavější je, jak o volbě uvažují ti druzí..

Zatím bez slepic

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

k tomu nelze nic dodat.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Já dám hlas konkrétní osobě, kterou znám třicet let. Za jakou stranu kandiduje, to je mi vlastně lhostejné, v konečném efektu mezi nimi není až takový rozdíl.
Ono je více osob, které znám v tom končícím parlamentu osobně

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Já dám hlas konkrétní osobě, kterou znám třicet let. Za jakou stranu kandiduje, to je mi vlastně lhostejné, v konečném efektu mezi nimi není až takový rozdíl.
Ono je více osob, které znám v tom končícím parlamentu osobně

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Já dám hlas konkrétní osobě, kterou znám třicet let. Za jakou stranu kandiduje, to je mi vlastně lhostejné, v konečném efektu mezi nimi není až takový rozdíl.
Ono je více osob, které znám v tom končícím parlamentu osobně

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ono je více osob, které znám v tom dosavadním parlamentu osobně a nesporné pro mě je, že jsou z nich hovada i slušní lidé namícháni ve stranách "napříč politickým spektrem".
Například takový Zdeněk Soukup. Ačkoliv je poslancem za ANO, hlas bych mu klidně dal (kdyby kandidoval v našem obvodu), ačkoliv jinak bych ANO volil jedině v epileptickém záchvatu.
Bohužel, jak stárnu, kandidátů, které znám osobně a mám na ně vyhraněný názor, ubývá.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Buď blbne počítač mně, nebo vám, Vidláku. U toho mého to nevylučuji....

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

A zvážil jste možnost, že chyba nastala mezi monitorem a klávesnicí? Možná máte pomalé připojení k internetu a tak zadáte několikrát odeslat text a čekáte na výsledek, který se dostaví až po několika minutách. Pokud se Vám problém stává opakovaně, možná by bylo řešením si text zkopírovat např. do Wordu a počkat pár minut, zda se opravdu nahrál nebo ne. Pokud ne, máte možnost jej rychle nahrát znovu.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ne, mám připojení rychlé jako blesk. Nechápu, ale to je u mne obvyklý stav...

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když s rychlostí připojení nemáte problémy, někdy bývá problém ještě v antivirových programech. V některých firmách s IT natolik bojí hackerských útoků, že jejich firewall a antivirové programy úspěšně znemožní novým zákazníkům, aby do firmy cokoliv napsali. Jinak nevím.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Otevřený dopis premiérovi České republiky

Vážený pane premiére,

obracím se na Vás jako zmocněnec petiční akce za přijetí zákona, opravňujícího k těžbě i dalšímu zhodnocení českého lithia výlučně český průmysl ve veřejném vlastnictví. S oporou v jeho signatářích napříč širokým spektrem jsem byl i prvotním iniciátorem vlny, vedoucí ke svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny PČR, Tím víc se i u mne sbíhají dotazy a vážné výhrady občanské veřejnosti k tomu, jak se strategickým zájmem České republiky nakládá vláda.

Byly-li znevažovány jako lži i přímo v průběhu sněmovní schůze, vnímají to jako urážku i občané, kteří je sdílejí. Tím víc to jejich pozornost poutá ke křiklavým rozporům v tvrzeních na podporu „Memoranda o porozumění“ se společností EMH, které využití lithia (a skrytě i ještě cennějších surovin) označuje za „projekt EMH“, v němž českému státu zbyla už jenom „možná kapitálová účast“. Reakcí na odpor, který to vzbudilo, bylo tvrzení, že „Memorandum“ k ničemu nezavazuje, a ničím tak naší zemi ani nehrozí. Teď, kdy se Poslanecká sněmovna usnesla, že „Memorandum“ má být zneplatněno jako nulitní, se však argumentuje, že je napřed potřeba přezkoumat právní následky takového kroku.

Dotazy široké veřejnosti, které to provokuje, nezní nikterak lichotivě: Je cílem to, co se už stalo i většinovou vůlí zákonodárců, „jen“ všelijak odkládat – a pokud ano, pak proč, jakým právem a komu to prospěje? Které z tvrzení, odporujících si na první pohled, je pravdou – a které naopak ne? Co vláda podniká v zájmu toho, aby Česká republika rozhodovala o svých darech přírody suverénně – a předešla i možnému vydírání jako v kauzách kolem TV Nova, Diag Human i d., které už české daňové poplatníky stály horentní sumy.

Suverenita není sprosté slovo. Právě ve vztahu k vlastním nerostům, stejně jako jejich využití a zhodnocení, ji mezinárodní právo upravuje zcela jednoznačně i nanejvýš zevrubně. Rozhodné kroky, jež z toho vyvodí spolehlivé záruky v zájmu České republiky, už nelze odkládat. Podat návrh takového zákona je plně i v kompetenci končící vlády. Jen to rozptýlí i vážné obavy široké veřejnosti. To, jak se postupuje navzdory usnesení PS PČR, je naopak logicky jen dál stupňuje.

Všem, kdo je adresují našemu petičnímu výboru, vycházím vstříc i zveřejněním dopisu, jímž Vám je tlumočím.

S pozdravem

PhDr. Josef S k á l a , CSc.
místopředseda ÚV KSČM

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Jako zaměstnanec Babiše,Vašemu rozhodnutí se nedivím a také už je mě jasné,proč jste se trhl od Vlka.
Také jsem volil ČSSD,ale vládnutí Sobotky,to úplně zhnusilo voliče,Velice dobře popsal vládnutí ČSSD pan Gerd,že ze svého programu splnila hodně málo.Sice Sobotkovi se stalo to samé co Nečasovi,že mu MF přerostl přes hlavu.Když už Sobotka sestavoval vládu,neměl pustit MF Babišovi,možná by ČSSD dopadla lépe.
Osobně jsem právě rozhodnut,dát hlas Okamurovi,neznám ho osobně,ale je stejný,nekompromisní delší dobu.že se nehodí do hry stávajícím stranám,to slyšíme neustále,ale jak slyšíme o těch rybnících a kaprech,tak je nutno to rozvířit.

Zatím bez slepic

Přidám ještě jeden postřeh k volbám. Pokud napíšete některému volebnímu štábu, schválně zkoumejte jejich reakce. Já osobně jsem poradil dvěma. Jednou ČSSD v začátku kampaně. Bylo to jako hodit kámen do rybníka. Hladina se zavřela a nic. Podruhé jsem poslal pár postřehů ANO. Možná mají hromadu práce, ale přesto si udělali čas, aby mně odpověděli ve smyslu "děkuji za názor, předáváme dále našim expertům". Stačí jednoduchá věta. Proto je ANO daleko lepší než ČSSD, a stačí jim k tomu tak málo - nekašlat na voliče úplně. Mimochodem odpověď mají určitě univerzální a připravenou. Ale stálo jim to za pár vteřin jejich času zmáčknout odpovědět a pomocí CTRL+V vložit odpověď a odeslat. 3 krátké a jednoduché úkony. ČSSD prostě komunikaci s voliči nezvládá ani na základní úrovni, a proto prohrají volby.

Zatím bez slepic

Zdravím zemědělče

Od Vlka jsem se netrhl. Tenkrát na jaře, když zavíral/nezavíral Kosu mi napsal, že za týden bude končit. A já chtěl pokračovat. Tak jsem si založil svůj prostor. Vlk si to pak rozmyslel, že Kosa bude pokračovat. Ale já už měl za sebou kupu práce na přípravě a ještě větší práci udělal můj bratr. A tak mi bylo líto toho zase nechat. 

Neskončil jsem u Vlka kvůli odlišnému názoru na Babiše. Ten jsme měli dlouho a Vlk mi kvůli tomu neřekl jediné křivé slovo a já jemu také ne. 

Zatím bez slepic

Děkuji za odpověď a objasnění situace kolem kosy a Vlka.
Měl jsem ten dojem,jak Vás nemohl pochopit u jednoho článku,že jste se raději udělal pro sebe a to oceňuji.
Jak i píšete,dá to práce,co zdůrazňoval i Vlk.Nejen že Vaše články byly dobré,ale jsem rád,že jsem u Vás našel další výborné články i příspěvky.Musel bych jmenovat všechny,někteří asi změnili nick,ale to nevadí.
Takže očekávám,co bude po volbách.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Napočítal jsem 94 řádků pro a proti. To, že osobně s většinou souhlasím, s částí ne a k části se nemohu vyjádřit, je vedlejší.

Za důležité považuji, že je to 94 řádků pro a proti. - Když už máme termín Volič Kobliha, tak si myslím, že takhle myslí průměrný Volič Kobliha doopravdy. Ne Babišův volič, ale volič lambda. Prostě má svá pro a proti, na základě svých osobních zkušeností, něco zamítne hned zkraje, jinde váhá - váhá ve smyslu váží, zvažuje, uvažuje - hodnotí váhu toho i onoho - a nakonec mu něco vyjde. Jinému zas něco jiného, ale i to zas po úvaze.

Samozřejmě, jsou i voliči, co volí jak fanoušci fotbalového týmu - to svoje a dál je to nezajímá, voliči, co volí binárně: jeden argument stačí, ale myslím, že jich je menšina.

Zaplať pánbů za Voliče Koblihy.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

To je jako kdyby se vám celý život líbily blondýnky a po zralé úvaze jste došel k závěru, že nejlepší proto bude vzít si černošku. :D Ale jinak to chápu, no.

Zatím bez slepic

Pane Kadlas.
Co pak,vzít si černošku,není problém,problém, bude vzít si muslimku.
Trochu ironie,nikoho nezabije.

Zatím bez slepic

Spíš bych řekl, že to jako kdyby vám celé mládí líbily extrovertky, pak vám došlo, že to jsou jen narcistky, co musí být všude vidět. Pak jste zjistil o romantičkách, že se sice doopravdy zamilovávaj, ale jsou to naivky, co je svede první děvkař, co projde okolo a nedá se jim věřit.

Pak jste si začal s dívkou z lepší společnosti a pak zjistil, že má problém s drogama. O intelektuálkách zjistil, že jen tupě papouškujou, co jim řekli na univerzitě, o podnikatelce zjistil, že je to workoholička, která se do práce schovává před vztahama, o cizinkách zjistil, že za kouzlem exotiky jsou i rozdíly v humoru, pohádkách, hodnotách a přístupu k práci a rodině a prostě vám jsou cizí.

A tak celkem bez iluzí jste s holkou, co je tak nějak obyčejně hezká, ničím speciálním nevyniká ani v dobrým ani v špatným, sice musíte často vařit protože sama vaří jen přibližně a nějakou biostravu, ale zato jí nevadí vám žehlit košile, což vás strašně vytáčí.

Že vám zejtra nezmagoří sice nemůžete vyloučit, ale aspoň doteď vás nijak nesere, neshazuje vás před okolím, ale stojí při vás a ani vám doteď neudělala žádný podraz.

(PS. Nikdy jsem moc nechápal, jak je někdo na blondýny, brunety. O barvu vlasů se starám asi jak o barvu její kabelky.)

Zatím bez slepic

O černoškách se říká: "Kdo zkusil černý, zůstane jim věrný!"
Jinak pro výběr partnerky se mně více líbí častý názor Američanů z USA: "Do bouřlivého oceánu života potřebujete sesterskou bitevní loď." Zbytek je podružný.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

byl na exotický, vzali se a rozešli se. - Pak se zbytek života vyrovnával s tím, že má barevný dítě a co to vlastně udělal.

Jo, Konvička, co má mezirasovej sex za hustej, tam proč ne, ale většině chlapů to nic neříká. (To už by v USA žádný černochy neměli, protože by jim už dávno udělali běloši smíšený děti.)

Maximálně tak jdou za černošskou šlapkou, tam si zakanálničej a pak zase zpět do civilizace.

Zatím bez slepic

A co feministky..?

Zatím bez slepic

Feministky muže nepotřebují. Tam můžete být nejlepší muž na světě, dělat polovinu domácích prací a všechny považované za mužské, a stejně si neškrtnete, protože jste muž. Šanci byste měl jedině v případě, kdybyste dělal stejnou práci jako feministka a měl za ni méně peněz a k tomu byl ten nejlepší muž na světě, dělal polovinu domácích prací, všechny mužské a nevadilo by Vám být pod pantoflem.
U feministek se příroda stará, aby se jejich geny a ideologie přespříliš nerozšířily stejně jako u jakéhokoliv jiného nebezpečného viru.

Zatím bez slepic

Pane Čmoud,skvěle napsáno.Klobouk dolů.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

volil bych stranu, ktera prosadi ze kazdy novy zakon podepisi vsichni kdo pro nej hlasovali brkem a vlastni krvi. Pro zakony nad deset stran pak kazdou stranu nad deset stran. Vyjimku bude mit ruseni zakonu, ktere je mozne podepsat propiskou.

Kazdy poslanec bude jednu za pul roku prezkousen z podepsanych zakonu a pokud bude znat pod 50% vypadne z kola

aby mnel kazdy poslanec vlastni zodpovednost za to co schvaluje a proc.

to ale asi neprojde

takze na vyber zustava okamura, nebo komunisti (zajimave je ze strany na sebe nakydaly a kazdy vi proc nevolit, ale nikdo k volbe mu nezbyva)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Měl jsem za to, že po vládě Nečase dostanou komunisté dost hlasů na to, aby je ČSSD musela vzít do vlády. Nepovedlo se, Babiš komunistům vypálil rybník. A je to škoda, teprve ve vládě by komunisté ukázali, jak to s nimi vlastně je. Tentokrát volím Okamuru. Šanci, nezaneřádit si zemi islámem, už nedostaneme.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Přátelé,
tentokrát si nedělám srandu ani trochu a jistě si dovedete představit, co mne to stojí přemáhání!

Přečtěte si, PROSÍMPROSÍM,
http://www.parlamentnilisty.cz/arena/politologove/Stepan-Kotrba-k-volba…

Kotrba mne v každém článku spolehlivě nasere, protože mne pokaždé upozorní na nějaký detail, který jsem přehlédl,

No a tentokrát jsem takové "detaily" napočítal nejméně čtyři.
Přečtěte si to, ať už jste rozhodnuti či nerozhodnuti koho volit!

Dík!
Srdečně Váš
Asfaltový Holub

Zatím bez slepic

Přečetl jsem, dokonce víckrát. Kotrbu čtu už hodně dlouho a skoro se vším, co kdy napsal, jsem mohl souhlasit. Zvlášť výživné byly kdysi jeho články na Britských Listech, dokud odtud zhnusen neodešel. Stojí ještě dnes za přečtení. Pokud je Čulík už dávno nevymazal z archivu, mohu poskytnout („ještě je mám schovaný!“)

Z odkazovaného rozhovoru je možné podepsat taky skoro všechno, i když Kotrba někdy trochu zjednodušuje (snad pro lepší srozumitelnost). Podle mého je pár věcí možná trochu jinak, ale nemá cenu to rozvádět. Jako celek je to OK. Ale: není ta Kotrbova nevymáchanost nakonec taky jen pracovní metoda? I říkat lidem pravdu může někdy být velmi úspěšná pracovní metoda (někdy Babiš, často Okamura, tu a tam i jiní). Co když to i on s námi „myslí upřímně“?

Zatím bez slepic

Opět, s radostí jsem odklikl odkaz a těšil se na počtení.
Začal jsem váhat zdali se pan Kotrba nezbláznil při čtení bodu:
"Za třetí trvalé, nevolené expertní zázemí parlamentních politických stran placené Sněmovnou. Experti budou formulovat novely zákonů v souvislostech a s variantami, poslanci budou rozhodovat s předem definovanými riziky." Takové neomarxistické pokračování pochodu institucemi přesně zacílené na parlament.
No a když jsem dočetl do místa:
"Neohrožují nás nepřátelé, mongolské hordy a ani musulmani nestojí na hranicích s výhrůžně naostřenými meči. Ohrožuje nás soused, který nerespektuje noční klid."
bylo jasno. Ano je to blázen. A zabalil jsem to. Těch blbostí bylo za posledních čtrnáct dní tolik, že to jsem ji nebyl ochoten dát.

Odvoleno, jdu na trochu kořalky. Vyčistit hlavu, a zítra znovu do sedla. Dokud je kůň ještě živej.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jak už jsem psal, hodím to KSČM.
- Mají soc. dem. program bez multikulti-gender-řiťopiškých pokřivení,
- chovali se v kampani snad jako jediní viditelní uměřeně,
- odevřeli kauzu litium a na vyvolaném zasedání sněmovny se k věci věcně vyjadřovali,
- nepodporují imperiální války, nejsou příznivci NWO,
- nepodporují migraci bez histerických výstřelků,
- mají vyvážený vztah k EU (EU ano, ale ne za každou cenu),

Zatím bez slepic

A my Váš názor respektujeme, má pravdivé argumenty. Přidal bych jen jednu věc proti, že KSČM svůj program založila na ideologii, která uspěla jen v Číně díky výrazným modifikacím.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Bohatneme z nemravně levných surovin a z nemravně levné práce rozvojových zemí. A nestydíme se za to. Nebo snad ano?

---------
Zase to my. - Pan Kotrba je chvílema už klinický blázen.

Před třiceti lety jsme měli plně funkční textilní a obuvnický nebo třeba cukrovarnický průmysl.

Otevřeli jsme náš trh a začali nám sem vozit zboží z Číny a třetího světa. Díky tomu je pryč Textilana Liberec i Jitex Písek a spousty dalších továren.

Lidi, co v nich dělali skončili na pracáku a platilo se jim na holé přežití z daní všech, z těch daní, které by se daly utratit třeba na doktory, vzdělání, výzkum.

Zchudla i ekonomika druhého řádu, protože jak zavřou ve městě továrnu, tak hospody a cukrárny ztratí klienty, poklesne prodej v buticích, klesnou prodeje aut i stavebnictví v regionu. Málokdo si koupí obrázek od pana malíře.

Kdo na tom vydělal? Třetí svět. Továrny jsou v Číně, v Číně se staví, Číňani skupují všechno po světě. V Anglii automobilku Rover, v Kanadě či kde výrobce šicích strojů Singer, od USA koupili IBM která se teď jmenuje Lenovo. U nás jim patří fotbalový klub i hotely v Českém Krumlově.

Když vám v televizi vyprávějí o ubohým číňánkovi, co dře při výrobě vánočních koulí, tak ano, dělá delší směny, 6 dní v týdnu, v primitivní dílně místo na promakaný lince. Ale vydělává přepočteno na naše 12000 měsíčně. Takže skoro jako tady. Pochybuju, že tam maj živobytí dražší než tady. - Tady skláři skončili bez práce a někteří nadobro.

Číňani skupují kde co v Africe, v Řecku, na ožebračené Ukrajině si skupují půdu. V Austrálii museli zakázat prodej domů Číňanům, protože hnali ceny tak vysoko, že australani prostě neměli šanci. V Anglii se bouřili bohatci, protože na drahejch soukromejch školách najednou měli mraky číňanů a jak se chcete vytahovat luxusní školou svýho děcka, když je ve třídě najednou třetina pingpongů a dítě vás najednou poučuje o čínskejch manýrech.

Pak na dovozu zbohatli vietnamčíci, co nám sem laciný čínský zboží vozili a pak západní firmy jako Zara, kde vám ty hadry vyrobený v Číně prodají za napálenou cenu a shrábnou a odvezou si zisk.

Nevím, jestli panu Kotrbovi někdo platí nějaká procenta z dovozu, mě určitě ne. Když u něčeho klesnou ceny, tak to znamená, že mi firma nebude přidávat. Budu na tom pořád stejně a stejně tak většina lidí.

Když Evropou táhli uprchlíci, tak měli všichni smartphony, normální hadry, darované věci po použití zahazovali, ubohej syrskej křesťan se tu rozčiloval, že v kravíně bydlet nebude, protože mu náš zadara dvoupokojovej byt není dost dobrej a všichni uprchlíci svorně věděj, že chtěj do Německa. Pak sem jezděj na výlety s německejma dávkama a koukaj na nás s pohrdáním, jak na holý prdele.

Fakt nevím, za co si pan Kotrba myslí, že bych se měl stydět.

To samý se surovinama. My dovážíme drahou ropu a plyn. Dost jsme toho dováželi z Ruska, to asi není ta surovinově vykořisťovaná země, co myslel. Spousta surovin se vozí od nás ven a zpět se vracejí jako předražené výrobky.

Naše platy nedorostly na Německou úroveň, ale není to produktivitou. Nejsme přeci na třetině té německé ani náhodou.

Je to tím, že vy se na špatně pracenou práci nemůžete vysrat a jít dělat do vedlejší fabriky, která dělá technologicky náročné výrobky, kde se vyplatí i ten drahej zaměstnanec, protože je tak drahej na zaškolení, že nahrazovat ho novým je ještě dražší, a nevzdělaným přivandrovalcem nemožný.

Když by se měly zvyšovat platy, protože "nejsou lidi", tak radši dovezou cizince, kterým můžou platit minimum a pro něj to je ještě výhodný, protože on živí rodinu u nich, za tamější mzdy a já tady za zdejší.

Tohle byl problém i angličanů s polákama, protože poláci dělali za pětinu, co angláni, rok, dva jen makali a žili ve 4 na jednom pokoji a pak si odvezli paklík domů a měli na byt či do podnikání.

Pracující angláni zůstali na podpoře a ty 4 pětiny jejich platu šlo do kapsy zaměstnavatelů. Ti pak hlasovali proti Brexitu - samozřejmě.

Ani polákům se to ale nedá vyčítat. Oni na oplátku otevřeli svoje hranice západnímu zboží a znevýhodnili až zlikvidovali svoji výrobu. Práce u nich nebyla, Anglie je brala, tak jeli do Anglie. Do EU je brali s tím, že budou rovnocení členové, ne že budou méněcenní až po pakistáncích, indech, bangledéšanech, maročanech a černoších, privandrovalých z jiných kontinentů. Kteří podle vypatlanejch anglánů, jsou asi víc evropani než poláci, co žijí v Evropě už padesát tisíc let, jak je poznat z jejich bílé pleti, blonďatých vlasů a modrých očí.

----

Co se týče rozbití EU, i když mě osobně to asi přinese problémy, zemi a Evropě jako celku to určitě pomůže. Evropa je odjakživa rozdělená a v tom byla její síla.

Něco vadilo vrchnosti v Čechách, odešel jste do Hollandska. Neměli rádi vaši hudbu ve Vídni, v Praze ji milovali. Váš vynález v Itálii nikoho nezajímal, v Anglii je nadchl. Turci dobyli Balkán, bojovalo s nimi Rakousko a Maďarsko, pak je vyhnalo Rusko. Ve Francii něco vymysleli, Anglie to začala hned kopírovat nebo to naopak just nepřijala. - V Evropě bylo vždycky více verzí a nakonec se prosadila vždy ta nejlepší, ale teprve až to bylo všem jasné. Ne že někdo pomazanej vydal befel.

Ale když udělal blbost čínský císař, začala zaostávat celá Čína.

Reformovat EU je dobrej nápad, ale jak to udělat? Vždyť to nikdo neví, nikdo žádný nápad nemá. Jen vágní kecy. To oduznáme Lisabonskou smlouvu. Vždyť po tom nikdo ani nevolá, naopak chce se více integrace.

Problém je, že vládnou nevolený úředníci a německá diktátorka, co se už ani nenamáhá dodržovat německý zákony a mezinárodní smlouvy. To je chce Kotrba postřílet nebo jak je zbaví moci a platů?

Anglie vystoupila v Brexitu a chytla se EU za nos a začla hledat, kde udělala chybu? Přesně naopak, rozhodla se trestat Brity.

Co nám Kotrba nabízí je další Perestrojka dalšího Sojuzu. Pofidérní snaha pofidérního spolku o pofidérní změny, který by ale neměly změnit nic, pro ty, co z toho dobře žijou a všechno rozesrali.

To nám bude Evropu objíždět nějakej eurogorbačov?

Gorbačov se s totální většinou lidí v SSSR aspoň domluvil rusky a měl s nima nějakejch 100 let společný historie. Co NÁM bude vykládat nějakej Švéd či Portugalec?

Původní model Evropy, kde se jedná o svrchované národy, které dělají společně jen to, na čem se všichni dohodnou je ten, kterej měl šanci na fungování.

Pokud v EU nemá nejmenší stát šanci říct ne, tak aby to ostatní respektovali, tak to skončí tak, že se vždycky někde něco vnutí, vždycky někde někdo nasere, vyhrávat budou vždy jen ti silnější a ostatní tratit. Na co je takovej spolek pro tratící.

Vypadnout z EU je jako vypadnout z firmy, kde vám nezvednou plat, nutěj dělat přesčasy, šéf bere za přirozený právo šukat všechny kolegyně a povyšuje podle sexuálních dovedností víc než podle pracovních výkonů. Odejde ten pro koho odchod není likvidační.

Merkelová může začít reformovat EU klidně dneska. Nastoupí do TV, řekne že koho si do Německa pozvala, toho si tam nechá nebo na své náklady pošle až domů, že německé banky odepíší řecký dluh a že se německé hi-tech továrny s vysokou přidanou hodnotou rovnoměrně rozmístí po Evropě, aby z nich měli užitek od Portugalska po Rumunsko, od Finska po Maltu.

Pak se může přiznat, že Havel byl německý agent a proplatit škody které tu nadělal.

Sotva, že.

----------------

Omlouvám se ale dál jsem to nečetl.

Názory na islám, co má Kotrba už se tu řešily. Do St. Denis se určitě neodstěhuje a tak nebude vědět nikdy, o čem mluví.

Zrovna tak se můžu jít nechat školit panicem o sexu.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Teda, zlatý slova ( z mýho malýho pohledu )

Kotrbu jsem zvládl asi k devátýmu řádku ...uff

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Protože jsem profláklý slovanský dobrák a do letošního roku věrný volič ČSSD, byl bych přece jenom ochoten je naposledy před zánikem volit.

Podmínkou by bylo, že by mi Blébotka dal písemné povolení, abych si zahrál na jejich odvěké věrné vládní souputníky, Klidnou sílu Lidovce: Musel by mi podepsat, že ho mohu klidně a silně třikrát kopnout těžkou okovanou botou do rozkroku - přinejmenším za likvidaci strany, kterou přivedl do záhuby.

Aby ho to tolik nebolelo, mohl bych ho předtím za mírný poplatek s anestetických důvodů praštit lopatou přez lebajznu (ten poplatek by byl za kalafunu - musel bych mu nejprve natřít pleš, jinak by lopata sklouzla).

Celé by to bylo výhradně v zájmu budoucích generací - jak jinak zajistit, aby se tu v budoucnu sobotkové dále nerozmnožovali ? Tisícovka nadržených různobarevných subsaharských muslimů zdaleka negativně neovlivní evropský genofond tolik jako Sobotka zplozením jednoho jediného potomka! O.K.můra (a Vlk :-) nechť prominou!

Zatím bez slepic

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

Bohuslav Sobotka už s chotí Olgou zplodil dvě děti, Davida a Martina. Navíc je to věřící římský katolík. Pozdě, jeho geny se už agresivně rozšiřují Evropou!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ještě před rokem bych možná vážně uvažoval o Pirátech. Ale přesně jak řekl Vidlák - musí ještě něco ukázat. A hlavně - v posledních měsících jako by se z jejich vystupování a programu cosi pirátského vytratilo a jsou náhle přijímáni ze stran masmédií jako vlastně pohodově akceptovatelná "protestní strana".
Zelení pod Bursíkem a Věci veřejné byli rozloženi až po volbách. Totéž se přihodilo Okamurovi s Úsvitem. Konvičkovce se podsřilo rozložit ještě dřív, než vůbec volby, do nichž se zapojili, začali. Co víme o Národních socialistech? Co o Straně práv občanů? I ti Realisté jsou vlastně tak nějak nezmiňováni...

Já si nemohu pomoci, ale s návratem I. Bartoše do vedení Pirátů přes všechen respekt k jeho intelektu a přes mnoho témat, jež pro mě mají váhu - mám v tuto chvíli pocit takového toho vypiplaného přijatelného "protestního" Macrona. Jednoduše, politický mainstream pochopil, že letos musí proti pseudoprotestnímu ANO postavit nějakou přijatelnou podobu jiného protestního hnutí. Které se ještě nestihlo znemožnit a jehož předseda, jenž dokázal sešikovat proudy, k celé věci přistupuje maximálně PRAGMATICKY, skoro až účelově.

Zcela na rovinu, jako bych slyšel od Kalousků, Sobotků, Bělobrádků: "Když už to musíte dát někomu jinému, dejte to Pirátům. My už se pak nějak spolu domluvíme." Mám letos Piráty za pouhou simulaci alternativy. A bohužel si myslím, že Bartoš to nejenom chápe, ale i s tím počítá.

Zatím bez slepic

In reply to by standa.e (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak jsem se trochu mýlil. Koukám do hlasovacího lístku Pirátů a vidím v kolonce "zaměstnání" takové perly, jako "komunikační ninja", "alchymistka", "ropný magnátek", "záchranář nemočních informačních systémů."...

Jako, chápu rebelii, výše jsem po ní vlastně nepřímo volal, ale na hlasovacím lístku už bych přeci jenom čekal, že to budou brát zúčastnění vážně. A pokud neberou, pak je otázka proč věřit, že budou brát vážně "vážnější" věci, než volby...

Zatím bez slepic

In reply to by standa.e (neověřeno)

Trvalý odkaz

Stando,
je hezké, že si uvědomujete onen naprosto, ale naprosto neřešitelný rozpor ve svých požadavcích - Rusové by vám řekli, že chcete pečený led.

Piráty nebudu volit ani náhodou - i když patří mezi ty méně špatné z desítek špatných stran.

Na jedné straně jim předhazujete, že jsou programově vyšňořeným předpokojem patlamentnáho nevěstince a jejich genderově nepatřičný šéf si coby Tornáďák Lů šeptá známé heslo z Limonádového Džoua - Padouch nebo hrdina - všichni jedna rodina - a na druhé straně Straně vyčítáte, že si z toho nevěstince zvaného Parlament dělají zadel.

To jako mají s úctou a vážností akceptovat vstupenky na jeviště patlamentního kabaretu a začít řádit u tyče teprve až je tam vrátný vpustí?

To, že jim po vstupu do patlamentu okamžitě nabídnou kyblík vazelíny, ušmudlaných pár set tisíc a banánovou krabici mimořádně odolných prezervativů je snad nedílnou součástí evropské demográcie a pyjířem židovskoamerických křesťanských hovnot, nicht Wahr ?

Stando, rdím se za Vás studem, jste ošklivé kačátko, kálíte na věčnou památku Václava Humanbombera Ruzyňského, světlo věčné ať mu pod Luciferovým kotlem svítí !

Váš jemně zhnusený
Asfaltový H.

Zatím bez slepic

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

No, to máte tak... Použít středoškolský humor v okamžiku, kdy se na stranu druhou snažím tvářit jako "seriozní alternativa", je pro mě především ukázkou sníženého prahu rozpoznávat a jednat adekvátně situaci, stejně jako publikum, jemuž je vzkaz určený (vzkazovali ho sobě samým). Jednoduše, volební lístek není list vytržený o volné hodině ze sešitu. A pokud jej tak sami Piráti cítějí, pak má ovšem příslušnou váhu i jejich žádost o voličův hlas. V každém případě jde o nejprimitivnější snahu vyjádřit svou "pozitivní jinakost", protože je v zásadě neškodná a zdánlivě je nic nestojí (ale v mém případě znamenala definitivní odmítnutí - ale samozřejmě ne jediné -, byť jsem je měl ještě před půl rokem na seznamu možných).
Mimochodem, nesnažil jsem se vyloženě tvrdit, že jsou koupení. Spíš jsou podle mě využití a mají sloužit opravdu jen jako meliorační kanál hlasů těch, co by to mohli dát Babišovi či Okamurovi. Pozitivní manstreamové vykreslování je takové přivinutí na prsa. Ta skutečná "korupce" minimálně argumentem o odpovědnosti, nabídkou "jen tak budete moci něco prosadit" atp. přijde až ve chvíli, kdy se budou hodit jako páka jedněm nebo druhým. Pak se ukáže i jejich pevnost a rozvaha. Zda sehrají roli "užitečných idiotů" na jedno použití nebo ne. Ale jejich hlavní smysl je nyní jen v tom oslabit soupeře.
Nakonec - představuji si je třeba - plácnu - na ministerstvu životního prostředí, jak reagují na podobně rozvernou žádost - hm, třeba o dotaci, sepsanou stejně rozverným tónem... Vážně bych neřekl, že žádám horký led a suchou vodu.

Zatím bez slepic

Komunikační ninja má určitě za úkol likvidaci nějakého samuraje. Že by šlo o Hayato Okamuru z KDU-ČSL?

Zatím bez slepic

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jinak jsem, Holube, vaši reakci vnímal spíš jako možnost upřesnit některé z mých myšlenek, než že bych se vyloženě pouštěl do debaty. Nedokáži s jistotou rozklíčovat, co jste jak doopravdy mínil. Ale ono je to celkem jedno.

Zatím bez slepic

Neberte, proboha, asfaltového holuba vážně.... (ale ani na lehkou váhu).

Je to v lepším případě mešuge, v horším případě cynický klaun, v nejhorším (a obávám se, že i nejreálnějším) případě obojí.
Já - jako jeho autor - ho/se vážně neberu, to bych se musel zbláznit :-)
********
Když začal psát Franz Kafka svůj Zámek, mínil původně, že to bude humoristický román, ale ňák se to vymklo... takže ho nikdy definitivně nedokončil.

Když viděl Čechov inscenace Višňového sadu, hořce zaplakal, cože mu z toho dramaturgové a režiséři dělají - vždyť to je sranda plná ironie !
To jen, že i Velikáni dva-tři levely nad námi měli své slabší chvilky.

A to ještě hovno tušili, cože to bude postmodernismus ... o Evropských Hodnotách ani nemluvě!

Zatím bez slepic

Chlapci ...skvělé, nemám proč do toho jinak komentářem zasahovat. Jak říkal jeden frontman muzikant svým spoluhráčům "nehraj zbytečně".

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Moje názory se celkem shodují se shrnutím, které o kousek výše napsal Čmoud. Mám jasno, koho nevolit a rozhodně nebudu volit ani "menší zlo", protože rozhodovat mezi prolhanym deprivantem (nebo rovnou psychopatem ?) z ANO nebo SPD mi přijde jako svobodná volba mezi dvěma stejne špatnými možnostmi (třeba jestli si nechat amputovat pravou nebo levou nohu). Můžeme to vidět i tak, že jeden hlas "stejně nic nezmění", ale každopádně má hodnotu 100,- Kč pro kteroukoli stranu, která získá víc jak 1,5% hlasů. A já letos svoji stovku hodím Svobodným, protože i kdyby se do sněmovny nedostali, přinejmenším jejich šéf Mach si to za svoje konzistentní postoje zaslouží! Při zvolení do Europarlamentu před třemi lety deklaroval, že přes letošními volbami se mandátu vzda a bude se věnovat kampani do parlamentu ČR, a taky to dodržel! Neznám moc jinych politiku, kteří pustí tučného holuba z hrsti, kvůli nepříliš pravděpodobnému vrabci na střeše. (Omluvte prosím chyby a diakritiku, píšu to z mobilu). Karfel

Zatím bez slepic