Silniční doprava v Mississippi

Autor
Štítky

Dnes pouštím neplánovaně článek paní Petry pro příští neděli. Prostě sám nemám nic napsáno.  Měl jsem příliš nabitý den, kdy jsem měl co dělat, abych včas nakrmil svůj brav. Takže jsem byl rád, že je paní Petra tak rychlá - ona posílá nový článek bezprostředně po vydání starého. Paní Petro, omlouvám se, že jsem Vás takhle použil, ale myslím že čtenáři  nebudou o nic ochuzeni. 

Je to Vaše: 

Zatímco v Česku je hustá síť veřejné dopravy, v Mississippi můžete bez problému narazit na dospělé jedince, kteří nikdy nejeli vlakem a autobusem jen sporadicky. Jinými slovy - auto v Mississippi je životní nutnost a ti, kteří řídit nemohou ať už z důvodu nedostatku financí na pořízení auta (auto stojí tak od 2000 dolarů, ale bude to šunka) či protože nevlastní řidičák, mají tady na venkově hodně těžký život. Vždycky si musí domluvit nějaký odvoz do práce, na nákup a za úřady a obvykle to není jen za hezký úsměv a slovo děkuju. Proto skoro u každého domu stojí jedno, ne-li dvě auta. Řidičský průkaz se tu vydává v několika fázích. Občan Mississippi může zažádat o dočasné oprávnění řídit auto od 14 let. To se vydává za účelem naučit se řídit a je platné jen v doprovodu instruktora schválené autoškoly. Od 15 lze žádat o pokročilé oprávnění, které opravňuje k jízdě bez licencovaného doprovodu ve vymezených dobách (cca mezi 6 ranní a 10 večerní). V ostatních dobách musí mít majitel tohoto oprávnění doprovod alespoň jednadvacetiletého řidiče s řádným řidičským průkazem. O řádný řidičský průkaz lze žádat buď v 16, pokud máte alespoň 6 měsíců pokročilé oprávnění řídit vůz, nebo od 17 bez předchozího vlastnění pokročilého oprávnění. Samozřejmostí je složení testů a jízd. Zajímavostí je, že jízdy uchazeč skládá v autě, kterým jej ke zkoušce přiveze řidič s řádným řidičským průkazem, auto musí projít kontrolou způsobilosti a musí mít platnou pojistku. Jednou, když jsme byli u známých na návštěvě jsem utrpěla šok. Volal jim 17-letý syn, který jel autem sám z Jacksonu. Nějakým záhadným způsobem přehlédl odbočku k domovskému městu a skončil v Memphisu, což je nějakých 250 km severněji. Naštěstí v Memphisu měla rodina dobré přátele, kteří chlapce nechali přespat a druhý den se vrátil domů.  Pro mne by bylo nemyslitelné nechat dítě se sotva zaschlým inkoustem na řidičáku jet z města, kde řidič musí jet po osmiproudé silnici a cestou se orientovat bez předchozí zkušenosti. Ale tady to asi berou jinak vzhledem k historickým zkušenostem.

Když jsme do Mississippi jezdili jen na návštěvu, řešila jsem možnost řídit mezinárodním řidičským průkazem, ale když jsme se sem přestěhovali, potřebovala jsem si udělat zdejší řidičák, protože člověk nemůže jezdit do Čech pro mezinárodní řidičák každý rok. Musím se přiznat, že jsem napoprvé testy nesložila. Byly tam takové otázky jako "Jaký trest dostane 17-letý řidič, pokud ho chytnou, jak řídí pod vlivem (Driving Under Influence (DUI)). Pokud se chcete podívat na typy otázek, tady je odkaz na řidičské testa online: https://dmv-practice-test.com/Mississippi/car/practice-test-1?utm_campaign=&utm_adgroup=&gclid=Cj0KCQiAhMOMBhDhARIsAPVml-F8qf5ZKVutGB-LfrcdndW031fgAPoYYXv6pTd6BHoD7YuK7f3DXqsaAgG3EALw_wcB Jízdy mi odpustili vzhledem k řidičáku z ČR. Můj první řidičák měl vyznačeno, že nejsem občan USA, tudíž nesmím volit (Tady se u voleb vyžaduje doklad totožnosti.). Běžný řidičák má třídu R, profesní řidičák má třídu D, a pro řízení motorky potřebujete kromě řádného řidičáku ještě speciální dodatek. Pro ty, kteří by zvažovali získání oprávnění třídy D - vyzpovídala jsem Billova syna, který se kdysi jako profesionální řidič živil. Řekl mi, že nejjednodušší způsob je zkontaktovat dopravní firmu, která, za předpokladu, že již máte řidičák třídy R, vás vyškolí, po složených testech zařídí zácvik na kamiónu a po složení zkoušek v údržbě a v řízení vás pustí na kamión samostatně.

 

V čem se řízení vozidla v Mississippi liší od pravidel v Česku? Zkusím shrnout aspekty důležité pro řízení, které se liší od toho, co znáte z Česka. V prvé řadě vodorovné značení má bílou a žlutou barvu.  Zatímco v Česku žlutá čára značí buď dočasné značení nebo zákaz stání, v USA značí, že za ní už vedou pruhy v protisměru.  Některé značky jsou jiné - některé chybí vůbec. Nejvíc mi tu chybí značka "hlavní silnice". Tady se všechno řeší "stopkami", ale je u nich dost nebezpečný chyták. Někde jsou "stopky", jak je známe, ale někde, zvlášť v centrech měst jsou značky "stop" ještě doplněny takovou malou značkou "4 way" nebo "3 way" a tam to funguje tak, že kdo přijede ke křižovatce, zastaví a kdo první zastaví se také první rozjíždí. Představte si takové typické americké městečko s pravidelnou sítí ulic, kdy na každém bloku musíte zastavit a opět se rozjet. Člověk je zblblý, ale to by se dalo. Nejhorší pak je, že se člověk může splést, a na normální "stopce" může zastavit a opět se rozjet, jak je zvyklý z centra. Máme tu takovou "lahůdkovou" křižovatku, která si už vzala několik životů. Další zvláštností je, že na semaforech, pokud neohrozíte a neomezíte auta, která přijíždějí ze směru se zeleným světlem, můžete odbočit vpravo i když máte červenou. 

Nedávno u nás dávali na tah mezi dvěma městy novou vozovku. Týkalo se nás to, protože někde uprostřed bydlíme i my a danou silnici pravidelně využíváme. Když jsem se dozvěděla, co se chystá, říkala jsem si: "No tě pic! Kdo ví, jak dlouho budou s opravami otravovat." Mile mě hoši od MDOT (Mississippi Department of Transportation) překvapili. Opravovali vždy jen jeden směr, provoz svedli do jednoho pruhu, auta v jednom a druhém směru pouštěli dva zaměstnanci na obou koncích úseku, každý vybavený cedulí - z jedné strany s nápisem "Stop", z druhé s nápisem "Slow down" (Zpomal), kteří spolu komunikovali přes vysílačku. První parta seškrabovala starou vozovku a několik desítek metrů za nimi druhá parta už dávala povrch nový. Celý úsek mezi námi a městečkem měli hotový za necelých 14 dní. Pruhy silnice ve městě opravují převážně v noci. A tam, kde opravují mostek, tam udělali druhý, provizorní mostek vedle, včetně vyasfaltované cesty k němu. Po skončení opravy se provizorní most i příjezdové cesty k němu odklidí. 

Co se týká rychlosti - nejběžnější mezi obcemi je 55 mil za hodinu (mph) (88 km/h). Ve městě to bývá tak 30 mph (48 km/h), na dálnici 70 mph (112 km/h). Pravidlo, že v obci je rychlost daná předpisem tu nemají. Co je na značce, to platí a je dobré rychlost dodržovat.

Pokud budete někdy cestovat po dálnici, tady je několik tipů. Před každým sjezdem z dálnice bývají za sebou 3 velké modré informační tabule. Jedna ukazuje, která ubytovací zařízení za sjezdem najdete, jedna informuje o možnostech kde se najíst a jedna informuje o čerpacích stanicích. Naší oblíbenou benzínovou stanicí je "Pilot", kde mívají příznivé ceny benzínu a dobré kafe a naším oblíbeným místem, kde se u dálnice najíst je "Cracker Barrel", což je řetězec restaurací podél dálnic především na východě země, ale najdete je i na západě, jen ne v takovém množství. Podávají snídaně, obědy i večeře. Tradiční americká jídla v přijatelných cenových relacích, jako např. chicken and dumplings (kuře s noky), fried chicken (smažené kuře), buttermilk biscuits (vdolky z podmáslí), turnip greens (vařené vodnicové listy), country ham (uzená šunka), fried okra (smažená okra)..., se podávají v prostředí vyzdobeném starožitnostmi amerického venkova (valchy, staré svatební fotografie, lyže, staré reklamní tabule...) a hlavně - na porcelánu a s kovovými příbory. Při vstupu mají místnost se suvenýry, oblečením, litinovým nádobím. Obvykle to bývá cenově přepálené, jako každý suvenýr, ale hezky se na to kouká. Já vždycky ujíždím na prošívaných dekách, které také prodávají. Na každém stolu mají tradiční hru - golf peg game, kterou můžete zabavit dítko, případně sebe než vám přinesou jídlo. Pro mne bylo zvláštností to, že k jídlu můžete požádat o buttermilk biscuits, které vám přinesou jako pozornost podniku, že účet, který vám přinese po jídle servírka neplatíte u stolu, ale v té první místnosti u kasy. Kdyby člověk byl nepoctivý, asi by nebylo těžké odejít bez placení a tak mě svým způsobem hřeje důvěra podniku. 

Tak jsme tu teď měli takovou vsuvku. Přišel technik zkontrolovat Billův kyslíkový přístroj a vyprávěl nám o své autonehodě, kdy do něj zezadu vrazil náklaďák. Naštěstí to přežili všichni zúčastnění bez škrábnutí, ale škoda na autech 19 tisíc. Co na tom je hodno zmínit je fakt, že nejsou nová auta k dostání. Firma by mu i koupila nový vůz, ale prostě nejsou. U místního dealera mají poslední nový vůz - za 81 tisíc dolarů. Když jezdíme kolem prodejců aut, zatím jsou ještě parkoviště plná těch z druhé ruky. Otázkou je jak dlouho ještě.

Když už jsme u té silniční dopravy, pojďme si udělat imaginární výlet do Vicksburgu. Než ale budu pokračovat, chci udělat lehký úkrok stranou. Když jsem poprvé přijela na Jih, říkala jsem si, že bych si měla něco přečíst, abych si trochu doplnila znalosti, názor na Jih. V Billově knihovně jsem mezi jinými našla knihu Gone with the Wind (Jih proti Severu) od Margaret Mitchell. Četla jsem tenhle román jako 16-letá a vůbec se mi nelíbil. Scarlett O'Hara mi připadala jenom jako sobecká, vypočítavá mrcha. (Jak jen se s věkem mění pohled na věc...  Dnes si uvědomuju, že jí bylo 16, když začala válka a že přes veškeré své záporné vlastnosti byla schopná udržet rodinnou farmu a lidi, kteří na ní záviseli, že byla schopná odrodit švagrovou a odvézt ji i s miminem s sebou z Atlanty na farmu skrz nebezpečí, zastřelit a zakopat vojáka, který přišel na farmu rabovat...) Proč ale ten román zmiňuju. V knížce je scéna, kdy na začátku války se Jižané kasají, že protivníky "utlučou čepicemi" a Rhett Butler jim na to nadšení leje studenou vodu, když poukazuje na to, že Jih nemá průmysl, který by vyráběl zbraně. Že jakmile se Severu povede blokáda lodní dopravy, Jih bude namydlený. Historie mu dala za pravdu. Vicksburg je toho výmluvným svědectvím. Je to město na srázu nad řekou Mississippi, které bylo během Občanské války obléháno po 47 dní, protože to byl důležitý bod pro kontrolu lodní dopravy a sráz, na kterém město stojí nebylo možné dobýt ztečí. Občané města se celé týdny ukrývali v nedalekých jeskyních. Armáda Unie postupovala metodou spálené země, proto jsou stavby z doby před Občanskou válkou tak vzácné (pro slovo "předválečný" ve smyslu před Občanskou válkou tu používají výraz z latiny - "antebellum", což si nese nádech výjimečnosti). Dnes se ve Vicksburgu nachází na místě bojiště Národní vojenský park, který má dvě části - jednak muzejní expozice a potom si můžete svým autem projet celý sráz. Celá projížďka trvá hodinu až dvě, podle toho, jestli zastavujete u každého pomníku nebo jen u těch velkých. Projíždíte kolem památníků, jak je nechaly svým padlým postavit jednotlivé státy. Vrchol srázu zdobí památník státu Illinois. Vnější obvod kupole je ozdoben citátem z druhého Lincolnova inauguračního projevu: "With malice toward none, with charity for all, let us have peace." (Bez zášti vůči nikomu, s charitou pro všechny, mějme mír.). Když pak sjedete dolů pod kopec, ještě můžete navštívit USS Cairo. Loď Cairo, která sloužila jako bitevní loď Unie a byla potopena na řece Yazoo. V roce 1956 byla vyzvednuta ze dna řeky a převezena do doků ve městě Pascagoula a v roce 1972 se pak Cairo stala součástí Národního vojenského parku ve Vicksburgu. Naproti expozice lodi Cairo je potom ještě vojenský hřbitov. Řady a řady malých bílých náhrobních kamenů vám připomenou, kolik mladých kluků zařvalo jenom na tomhle jednom bojišti a jaká jatka musela celá Občanská válka představovat.

První dva snímky zachycují průběh opravy silnice, jak jsem je zachytila při jízdě autem (Bill řídil, já jen fotila). Na třetím snímku vidíte řeku Mississippi focenou od Turistického centra ve Vicksburgu. Tam za řekou, to už je Louisiana. Tady mám ještě jeden tip. Pokud přejíždíte po dálnici ze státu do státu, kousek za hranicí obvykle bývá turistické centrum. Stojí za to se tam zastavit. Mívají tam velké mapy státu zdarma a spoustu propagačních materiálů, případně expozice reprezentující to nejlepší, čím se stát může pochlubit. Na čtvrtém snímku vidíte na obzoru Památník státu Illinois. Je to foceno asi tak z půlky kopce. Můžete si tak trochu představit, jaké to bylo pro vojáky hnát se nahoru v plné polní ve vedru, jaké obvykle panuje mezi květnem a červencem. Na pátém snímku vidíte USS Cairo. A na posledním snímku vidíte restauraci Cracker Barrel. Je úplně jedno, v kterém městě je to focené. Všechny jsou si podobné jako vejce vejci.

oprava

oprava

řeka

občanská válka

cairo

restaurace

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.9 (76 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Jsem slysel ze v USA to neberou tak vazne jako u nas, kde se meri kdejaka blbost. Ze si clovek muze postavit auto i sam, kdyz ma brzdy, svetla a emise, muze ho radne prihlasit. Dale, pry policie nezastavuje bez duvodu, je nemyslitelne jen tak na kontrolu lekarnicky apod. Muze tedy byt ridic i opilej jak Suelin z Dallasu, ale kdyz jede normalne, nevybocuje z rady, tak v podstate nemuze prijit k uhone. A co prubeh samotne kontroly, ve filmech vidime ze ridic nesmi sam vystoupit, musi mit cely cas ruce na volantu, apod. Jak to vypada doopravdy ?

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Za tu dobu, co tu jsme, nás stavěli dvakrát. Jednou řídil Bill a chtěli jen vidět řidičák. Z organizace této kontroly jsem měla pocit, že někoho hledají. Podruhé jsem se vracela z práce. Také chtěli vidět řidičák. Tentokrát se ale jen s nakouknutím na tu plastovou kartičku policista nespokojil, ale něco drmolil a já jsem mu moc nerozuměla. Hlavou mi běžely myšlenky co mám dělat. Nakonec jsem mu řekla, jestli je OK, že bych popojela stranou, abych neblokovala auta za mnou. Přikývl a já jsem hóódně pomalu zajela na blízký prostor podél silnice. Nakonec jsme se domluvili, že mám řidičák propadlý. Zeptala jsem se, kolik budu platit. Odvětil, že nic, že si jen další den musím dojet nechat řidičák obnovit.
Co se týká technického stavu - když jsme přijeli, ještě jsme museli jezdit jednou za dva roky na technickou, ale to zrušili. Teď je to jen na nás, jak dobře se o auto staráme. Co mě ale nepřestává udivovat je, kolik prasklých pneumatik vídám podél cest.

Průměrný počet slepic: 5 (22 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

se technické na benzínkách ? Za nějaký směšný poplatek, takové to "světla svítí, stěrače stírají..."

Jak jste psala, že na červenou je možno odbočit doprava, pokud někoho neohrozíte. (Podobně v Německu)
Jestli se nepletu, tak ta červená ale funguje jako naše stopka. Tedy zásadně musíte zastavit a pak se teprve rozjet. Nelze jet rovnou a jen zabočit. Jinak pokuta. Jinak jaký je problém s prodeji nových aut ? Platí to i o osobních ? Dříve měly autosalóny vyskládaná nová auta i na polích či trávnících za nebo před nimi

: hulvath
Ano, filmy o USA opravdu nepřehánějí, s těma rukama na volantu atp. Musíte policistu prostě poslouchat, co říká a to dělat. Zásadně se s ním nediskutuje, jak je zvykem u nás. V noci se může postavit za vaše auto s rozsvícenými blikačkami a navigovat vaše počínání megafonem. Myšleno právě nějaké ty ruce na volantu, připravit si řidičák, rozsvítit si v kabině a podobně. Pak teprve vyleze z vozu a jde k vám.

Co je zas hezké oproti nám, mockrát policisté řeší nějaké drobné přestupky domluvou. (lékárničky, rezervy, žárovky nikoho nezajímají, snad ani nejsou povinné) Klidně i překročení rychlosti, jen jak na něj působíte, jak se mu líbíte či ne. U nás, jak je radar a jste změřen, vždy vám nějakou pokutu policisté musí vystavit. To třeba ve Státech úplně chybí - takovéto celodenní evropské sezení za bukem policistů s radarem v ruce. Tam se prostě policie všude možně prohání provozem, radar má každý policista v autě, stačí se za vás pověsit a hned vidí, jak jedete. A je na libovůli každého ochránce zákona, pokud jedete malinko rychleji, zda vás bude stavět a psát "ticket."

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)

In reply to by Auto (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Auto, vy mi tedy dáváte :). Abych nešířila bludy, dívala jsem se do pravidel. Máte pravdu s tím, že před odbočením vpravo na červenou musíte zastavit (nejen zpomalit) a dát přednost ostatním vozidlům a chodcům.

S nedostatkem nových aut - předpokládám, že to může souviset s zácpou ve vykládce nákladních lodí na pobřeží Pacifiku a v nedostatku profesionálních řidičů. (Na pobřeží Pacifiku je zakotveno kolem stovky kontejnerových lodí, které čekají na vykládku.) A Peter Buttigieg, ministr dopravy místo toho řeší problémy mateřské dovolené (se svým partnerem si nechal odnosit mimino). Guvernér Floridy, DeSantis, nabídl lodím, že floridské přístavy jsou připraveny nákladní lodě odbavit, jenže z Pacifiku na Floridu to není, co by kamenem dohodil, takže "někdy dobrá vůle zkrátka nestačí". Taky se může projevovat i nedostatek aut v Evropě.

Ohledně přísných pravidel pro držení rukou na volantu atd. - já se policistům vůbec nedivím a respektuji to. Viděla jsem spousty videozáběrů z kamer - oni nikdy neví, kdo na ně zaútočí. Neví, jestli se ze šichty vrátí domů k rodině.

Průměrný počet slepic: 5 (20 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

Njesem si zcela jist, ale nedalo se kdysi dávno u nás také odbočovat vpravo na červenou? Dávno myslím před více než 50 lety. Jinak to znám z Kanady, kde v tom ale mají guláš - v Ontariu ano, v Québecu ne; tedy aspoň když jsem tam před lety pobýval.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Myslim, ze ne. Jinak to plati v Polsku, pokud je na semaforu znacka se zelenou sipeckou. Takze na cervenou zastavit, dat prednost autum i chodcum, ale pak klidne jet.

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)

Předpokládám, že si to nepletete s Německem. Tam právě mají na semaforech ty plechové šipečky.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Auto (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vidite v Nemecku to maj taky. Ale ne, nepletu. Jen to cim dal vic nahrazuji svetelnou sipkou.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Zásah :-). Díky moc, opravdu jsem si to spletl s tou plechovou tabulkou se zelenou šipkou vedle červeného světla, jak píše Auto. Teď si vybavuji, že v testech z vyhlášky 80 na to byla otázka :-).

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Vždycky mne udivovalo, že v tak obrovské zemi není na dálnici povolena větší rychlost.
Ale na větší vzdálenosti se asi stejně většinou lítá...

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

In reply to by Rasta (neověřeno)

Trvalý odkaz

V některých státech je to i 75 mil za hodinu, tj. 120 km/hod. A s tím létáním na delší vzdálenosti - no, není to tak horké. Výhodou při cestování autem na velké vzdálenosti je to, že všude je spousta ubytovacích zařízení v různých cenových relacích. Stačí si jen vybrat. Tohle v Česku chybí. Když jsme cestovali do Texasu, jeli jsme stylem - "Jedeme, dokud to půjde, a až toho budeme mít pro ten den dost, zastavíme, přespíme a budeme pokračovat další den. A stejným způsobem jsme cestovali na sever do Illinois. (I s přespáním je cesta levnější, takže pokud člověk nespěchá...)

Průměrný počet slepic: 5 (16 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

... treba Batesuv motel ? :D

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by hulvath (neověřeno)

Trvalý odkaz

Moc se omlouvám, ale Batesův motel mi nic neříká. Asi jsem někdy chyběla ve škole. :)

Průměrný počet slepic: 2 (2 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jakze, vy neznate nejslavnejsi film vsech dob, Psycho od Hitchcocka ? :) To byl ten motel kde se odehrala slavna sprchova nozova scena a kde Norman Bates kdyz mamince rekl at se jde vycpat, tak to myslel doslovne :D

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

In reply to by hulvath (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tušila jsem, že to bude asi narážka na nějaký horor. Je to moje úchylka - nesnáším horory. :)

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

Neznám nudnější žánr, než je horor :-D

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

U muziky je to rap a death metal.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ano, zde se Berrnard vrací k tématu článku (smích). V Petřině bydlišti a i vzdáleném okolí si můžete vybrat prakticky jen dva druhy hudby. a) rap b) americké country (soukromě to nazývám zpomalený rock and roll, s bicími, elektrickými kytarymi, basou, klávesami a jednou za čas zabzučí DOBRO)

Výjimka z pravidla, většina států má stanici "Classic Rock", něco jako u nás Beat. Ale když slyšíte po stopadesáté od Led Zeppelin Starway to Heaven, od Queen We Are the Champions, na Hotel California jsem si snad vypěstoval dávicí reflex, akoliv se jedná o pěknou písničku, rádio zavrhnete...

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

Já dva. Formule a krasobruslení. Jo a star dance pochopitelně.

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

jo, tohle známe v Česku z různých filmů...

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

létáním máte pravdu, hodně lidí navštěvuje na Thanksgivin´Day své příbuzné na opačné straně země a také - autem. Z toho je i proslulé video na YouTube o nekonečné frontě elektroGreténů s Teslami v Kalifornii. Důvod je jednoduchý. A stejný jako u nás. Odbavení na letišti, čekání na let nejsou otázky deseti minut, na to letiště se musíte stejně autem dostat, protože většinou bagáž. Kam přiletíte, tak tam se opět potřebujete pohybovat, takže většinou půjčení auta na místě, nebo ještě nákladnější varianta, přesunovat se neustále taxíky. V takovém Biloxi (přímořský resort) i na jídlo z hotelu (motelu) zase jedete autem. Na pláž opět. Není to jako když je našinec v Chorvatsku, při příjezdu dotankuje plnou, zaparkuje a dva týdny na volant nemusí sáhnout, když nechce. Restaurace, pláže, vše je možné obsáhnout pěšky.

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)

In reply to by Auto (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jo, Biloxi... Tam jsem taky... nebyl. :)
Snad mi to někdy vyjde.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

co u sousedů Gulf Shores nebo u vzálenějších sousedů Emerald Coast ? Tak bílý písek byste na Copacabaně v Riu marně hledala. Anebo rovnou Keys ? Nějakou tu stovku mil od hranice tropického pásma ? Baráky jak v Kostarice...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Mám velký problém důvěřovat výsledku hlasování Pirátů v poměru 82% pro vstup do vlády.
Piráti mají být v nové vládě vůdci veškeré digitalizace pod vedením Bartoše a nemám pochyby o tom, že už dnes mají zmáknuté velmi sofistikované metody/postupy, jak jakékoliv internetové hlasování modifikovat k obrazu svému.

A vlastně mě i uvdivuje tolerance zbylých 4 členů B5, které praktikují klasické stranické postupy schvalování, k tomuto zcela odlišnému prvku hlasování ve stylu přímé demokracie, které uplatňují Piráti.

Bartoš se paradoxně časem stal "bílým páprdou ze sněmovny", už mu nevadí být ve vládě s kmotry a korupčníky, což ještě před pár lety nekompromisně odmítal.

V hlasování Pirátů byla poražena frakce těch echt trockistických pirátů, kteří mají radikální levicové názory, v čele s pirátskými europoslanci Gregorovou a Kolajou. Členská základna si odhlasovala komercionalizaci a postupný zánik strany Pirátů, která se tímto stala už jen pátým odstínem současné vládní šedi.

Průměrný počet slepic: 4.7 (31 hlas)

Veci Verejne nebo Zeleni se opakuji, po tomto volebnim obdobi zustanou Pirati jen historickou bizarnosti... Ale jako se Bursikovi povedlo na desitky let znicit v Cechach realnou zelenou politiku, tak buhvi jako dlouhodobou stopu zas nechaji Pirati...

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)

Máte informaci, kam se tenhle grázl uklidil? Co dnes reálně dělá? Umožnil okrást stát tak bezpečným způsobem, jako nikdy předtím.
Docela by mě zajímalo, jak se mu kámoši odvděčili.

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

, LES, přes kterou ho kamarádi financujou, viz
https://www.idnes.cz/wiki/politika/liberalne-ekologicka-strana-les.K455…
Jinak se ho jeho velký kamarád, náš spící černohorec momentálně u Kalouska, pokoušel prosadit z moci své "autority" do různejch veřejnejch funkcí, a mám takovej dojem, že jednou se mu to někde i podařilo - už ale nějak nemohu dohledat, co to bylo za šolích.

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

Zachytil jsem nedávno v tisku krátkou zprávu, že je předsedou nějaké vládní komise. Asi pro věci zbytečné
Pamatuji se, že jsem si pomyslel. že krysu uklidili aby nebyla moc vidět.

Průměrný počet slepic: 4.8 (18 hlasů)

In reply to by Vahy (neověřeno)

Trvalý odkaz

díky poloafrickému sexuálnímu deviantovi z TOPu už v parlamentu svého člověka. Tedy ženu. Fungovalo by čistě teoreticky, kdyby od ANO se někdo vzdal poslaneckého mandátu a Babiš by nabídl místo Vandasovi z Dělnické DSSS strany, aby bylo trochu veseleji v tom smrádečku ? Naivně jsem si myslel, že za odstoupivšího poslance nastoupí logicky další straník, ne kdokoliv, kdo šel zrovna po ulici.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by Auto (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nastupuje náhradník z kandidátky. Straník na kandidátce být nemusí. Musel by Vandas být tedy na kandidátce ANO a to prvním mezi stávajícími náhradníky v pořadí (nejprve preferenční hlasy, pak pořaadí kandidátky).

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Pikantní třešničkou k této informaci je, že od června 2021 je předsedkyní strany LES Džamila Stehlíková, která v nedávné době zazářila psychiatrickými diagnózami na dálku (z TV obrazovky...).

Například na dálku odborně usoudila, že Babiš junior je zcela normální nebo že prezident Zeman je zcela kaput.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

Oxid Bursičitý pronikl na pražský magistrát coby poraděnko přes „ekologii“ a předseda ‚Komise Rady hl. m. Prahy pro udržitelnou energii a klima‘.
https://www.echo24.cz/a/SK7qM/praha-lehce-brzdi-klimatickou-nouzi-nevyh…
https://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/primator_a_volene_organy/rada/komis…

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Myslite realnou zelenou politiku a la Die Grunen? Za to by zaslouzil sochu.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Maneco o tom bude zítřejší článek. 

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

za 200 km/h na okresce?

Průměrný počet slepic: 3 (7 hlasů)

Ladík!!!: Kolik by byla pokuta za 200 km/h na okresce?
***
Podle záběrů z vrtulníku, to vždy končilo střelbou policistů, takže bych řekl, že pak už řidiče nepokutují.

Průměrný počet slepic: 5 (16 hlasů)

In reply to by petr w. (neověřeno)

Trvalý odkaz

:-) :-) :-)

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

In reply to by petr w. (neověřeno)

Trvalý odkaz

jsem neviděl.

Průměrný počet slepic: 4 (12 hlasů)

Takže pokutu neplatí řidič, ale policie řidičovi. Olovem, a nešetří. :-)

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Najdi si svého miliardáře
spolehlivého hospodáře
aby jsi načerpal rozumy
jak vylepšovat konzumy.

Průměrný počet slepic: 4.1 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

Pandemie koronaviru o třetinu zvýšila počet miliardářů. Jde o státy Latinské Ameriky a Karibské oblasti.
Na Ukrajinu dorazilo 80 tun munice z USA pro ostřelování Donbasu. Na americkém velvyslanectví poznamenali, že to byla čtvrtá dodávka v rámci dodatečné vojenské pomoci Kyjevu.
Americký kongresman Mike Turner svou neopatrnou větou mimoděk přiznal, že na Ukrajině se nachází americký vojenský kontingent.
Ruská vláda chystá opatření na zbrždění růstu cen cukru a másla. Pokyny dostala ministerstva zemědělství, průmyslu a obchodu a také ministerstvo pro hospodářský rozvoj.
Vladimir Putin telefonicky projednal s prezidentem Egypta výstavbu první jaderné elektrárny v zemi.
Polská vicepremiérka vyzvala k vyloučení Ruské federace a Běloruska ze všech mezinárodních organizací a zákazu účasti na všech sportovních akcích. To vše kvůli podílu na migrační krizi na polsko-běloruské hranici.
Michail Mišustin odhadl kolektivní imunitu v Rusku na 49% a vyzval k dalšímu přesvědčování lidí k vakcinaci. Jen lékař může zhodnotit kontraindikace pro vakcinaci. Proto je lépe se obrátit na specialistu, než člověk odmítne očkování.
V Gazpromu odhadli zásoby plynu v ukrajinských podzemních zásobnících. Ty se nacházejí na úrovni o 37% nižší než v loňském roce.
V Polsku bude vydána mince a bankovka s názvem „Obrana polské východní hranice“.
Gazprom oznámil každodenním překročení dodávek plynu plynovodem Síla Sibiře do Číny o více než 30%.
Slova polského generála o obsazení Běloruska za pouhé tři dny byla označena za ostudu. Čtenáři polského časopisu Do Rzeczy kroutili hlavou nad výrokem bývalého velitele pozemních vojsk Polska Waldemara Skrzypacze o údajné možné intervenci do Běloruska.
Putin vydal pokyn, aby byly ke státním nákupům připouštěny výrobky z Luganské a Doněcké lidové republiky za stejných právních podmínek jako s Ruska.
V Rusku byl vytvořen automatický systém kontroly QR kódů na pravost. Ruská společnost Addreality představila nové zařízení pracující na bázi umělé inteligence pro kontrolu certifikátů nového typu o vakcinaci na veřejných místech.
Britská společnost Britich Petroleum oznámila připravenost nakupovat plyn od Rosněfti v případě, že dostane právo exportovat zemní plyn.
„Středisko řízení letů“: Ukrajinští pohraničníci zabavili pašerákům katapult a dron. Tři pašeráci, kteří se snažili pomocí katapultu a dronu dostat do Rumunska tabákové výrobky, byli zatčeni.
Polské ministerstvo vnitra komentovalo výstavbu plotu na polsko-běloruské hranici. Bude se stavět na tři směny 24 hodin denně, prohlásil polský ministr vnitra. Polsko-běloruská hranice měří 418 km a plot by měl stát 353 milionů euro. Každý Polák na něj tedy v průměru přispěje částkou zhruba 9,3 euro (235,- Kč).
V EU schválili rozhodnutí o pátém balíku sankcí proti Bělorusku a nepochybují ani o nutnosti šestého, prohlásil polský ministr zahraničí.
Na Ukrajině označili zrušení omezení na zboží z Luganské a Doněcké lidové republiky za porušení Minských dohod. Naopak v Luganské republice zrušení kvót označili za krok k integraci s Ruskem.
Na Ukrajině se zrychlilo tempo ubývání zásob uhlí. V tuto chvíli jsou odhadovány na méně než 380 tisíc tun a nadále klesají.
Naftogaz se zúčastní procesu certifikace operátora „Severní proud – 2“. Jak prohlásil šéf ukrajinské společnosti Jurij Vitrenko, toto rozhodnutí bylo schváleno Spolkovou síťovou agenturou Německa (Bundesnetzagentur).
Ruský expert pochybuje o argumentech Ukrajiny ohledně „Severního proudu – 2“. Naftogaz jen těžko jakkoli ovlivní rozhodnutí Německé spolkové síťové agentury o „Severním proudu – 2“.
Zelenskij slíbil vakcinovaným Ukrajincům peníze.
Ukrajina požádala USA o dodávky protilodních raket Harpoon.
Ukrajinské ministerstvo vnitra chce získat miliardy na dovybavení hranice s Běloruskem.
Lukašenko navrhl, že doveze migranty do Mnichova vlastními letadly.
Německo se chystá mobilizovat přes 10 tisíc vojáků kvůli kritické situaci s koronavirem. Čtvrtá vlna koronaviru by měl dosáhnout vrcholu v době Vánoc.
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3101693736730923&id=1…

Průměrný počet slepic: 4.5 (19 hlasů)

Ti Poláci jsou tak blbí nebo navedení, že furt toho Rusa budou dráždit. Až se jednou ta mašinerie dá do pohybu tak Polsko zmizí zase na nějaký to století z mapy. Jinak je mám docela rád, ale ve vztahu k Rusku neuvěřitelně hloupí.

Průměrný počet slepic: 4.4 (29 hlasů)

In reply to by Tom (neověřeno)

Trvalý odkaz

jistá část našich.... njn

Průměrný počet slepic: 4.6 (18 hlasů)

In reply to by Tom (neověřeno)

Trvalý odkaz

to naprosto stejné, Tome. Dříve jsem si vždy říkal, jak občas v televizi se ukazují grafy, které národnosti jsou jak sympatické našinci (a vždy to s přehledem vyhrávali Slováci), já bych na podobný dotaz okamžitě odpověděl Poláci. U Slováků nějak dodnes nemohu vstřebat ten separatismus po r.´89, který jak vřed vyplul na povrch. A hlavně mi to potvrdili, když jsem tam byl v půlce(?) devadesátek na pár dnů v době voleb a dost z nich čišela nenávist, když člověk promluvil česky.
Bohužel nemám žádné polské přátele, abych měl alespoň nějaký náhled, zda-li je ten antirusismus stejný jak u nás (hlavně akce politiků) nebo celkový názor polského národa. Koneckonců, vlastně i u nás je dost znát vymývárna mozků sdělovacími prostředky u mladších, co se Rusů a Ruska týče.
Takové ty podprahové vjemy - otevřete Seznam.cz, tam oblíbené "Mistři volantu", kde nějaká hovada jezdí v autech jako hovada a 90% videí z Ruska. Normální zprávy z RF neexistují, jen kde koho někdo zavraždil, kde se sesunula nějaká budova, prostě negativa, negativa, negativa. Pokud je v Objektivu ČT nějaká reporáž z Ruska, musí mít podtext gulagy, Stalin, "nesvoboda". Bylo by fajn, kdyby u každé reportáže z Německa zmínili pozabíjení 360000 našich spoluobčanů, Dachau, Osvětim...

Průměrný počet slepic: 4.2 (21 hlas)

In reply to by Auto (neověřeno)

Trvalý odkaz

No... nemaji se radi. Aby taky jo, kdyz se staleti sermujou o stejnej prostor. Moje polska babicka, kdyz chtela rict, ze je nekde neceho moc, tak to bylo "jak czerwonych zydow". Co tim presne myslela, mi doslo az kdyz jsem byl dospely

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)