Španělská chřipka, tyfus, penicilín a koroňáček

Autor
Štítky

Můj bratr Master našel pár zajímavých statistických údajů o celkové úmrtnosti v našem státě od roku 1918. Ověřil si, že se jedná o země koruny české, tedy Čechy, Moravu a Slezsko. V údajích není zahrnuté Slovensko. 

Graf není přepočítán na počet obyvatel, udává skutečný počet úmrtí pro daný rok. Abychom si ale demografické údaje mohli nějak porovnat, pak vězte, že Česko mělo na konci První světové asi 9 milionů obyvatel. Do roku 1945 byl trend stoupající až zhruba k jedenácti milionům. Po válce došlo na dvoumilionový úbytek - odsun sudetských němců a jejich nahrazení českými menšinami odjinud. Každopádně poválečné období jsme zahajovali podobnými čísly jako po První světové.  Pak následuje pozvolný, ale trvalý nárůst, který trvá stále, jen za komunistů to bylo díky porodnosti a teď je to díky imigraci. Dnes jsme zhruba na stejných číslech počtu obyvatel jako před koncem Druhé světové války. 

Pozvolný růst obyvatel znamená také pozvolný růst počtu mrtvých - lidí se víc narodí a také jich jednou víc umře. 

První graf ukazuje počty úmrtí a druhý graf procentuální rozdíl oproti předchozímu roku. 

Mrkněte na ně a pod nimi si o tom trochu popovídáme. 

Statistika vychází z dat Českého statistického úřadu.

Úmrtnost v ČR:

Graf úmrtnosti v ČR 1918 - 2020

Meziroční procentuální přírůstky:

Meziroční nárůst úmrtnosti v ČR 1918 - 2020

Naše republika začala svůj samostatný život Španělskou chřipkou, která byla kosič, jaký se znovu zatím neobjevil. Master objevil i počty úmrtí z roku 1917. V roce 1918 zemřelo o 25% víc lidí než předchozí rok a stejně tak vidíte v roce 1919 zhruba stejně velký propad v úmrtích a návrat na původní čísla. Španělská chřipka si dala záležet nechala z sebou slušnou spoušť. 

Povšimněte si červené čárky v grafu - to je novorozenecká úmrtnost. Zaznamenává úmrtí dětí do jednoho roku. Za První republiky se ještě převážně rodilo v maštalích a postelích doma a byly u toho porodní báby a ne porodníci.  Také ještě neexistovala antibiotika. Máme podobný počet obyvatel jako dneska, vzduch byl tehdy čistší a řeky plné raků, protože skutečně masový průmysl přišel až s Druhou světovou, jídlo se vyrábělo bez velké chemie, mouka se mlela na kamenných mlýnech... Přesto jak vidno, penicilín, porodnice, očkování, vodovod, splachovací záchody a další vymoženosti hrály větší roli než otrávené obilí a pesticidovaný salát. Všimněte si, že novorozenecká úmrtnost klesla téměř k nule, jakmile se civilizace dostala do každé vesnice. 

Tři sta tisíc mrtvých z koncentráků za druhé světové války v grafu nejsou. Židé byli podlildi i pro protektorátní statistiky. Jejich smrt neměla mít žádný význam.  Ti ostatní ale jak vidno přežili válku v relativně slušném závětří. I když Němci popravovali jak na běžícím pásu, úmrtí válečných let se nijak nevymykají běžným výkyvům. Tedy kromě roku 1945. Konec války, přechod fronty přes naše území a následné epidemie cholery a tyfu v různých druzích lágrů a táborů si svojí daň vybraly. 

Pak přišel penicilín, nemocnice pro všechny, válečné poznatky se použily v civilní medicíně a ubyly nám dva miliony obyvatel a vidíte zub, který se také zatím nezopakoval. Zřetelně je vidět rychlý pokles dětské úmrtnosti.  

Následuje pozvolný nárůst, který je způsobený pozvolným růstem obyvatelstva a pozvolným zamořením krajiny exhalacemi a odpady z průmyslu tekoucích volně do řek. Někdy kolem roku 1980 už i soudruzi pochopili, že takhle to dál nejde a s životním prostředím se začalo něco dělat. Stejný trend pokračoval i v devadesátých letech, kdy se odsířily elektrárny a až po roce 2000 začíná úmrtnost zase trošku stoupat. Trend zatím není zřetelný, ale troufl bych si říci, že je za ním zvýšená imigrace lidí, co mají tuberkulózu a  možná i postupné zamoření zemědělské půdy všemi možnými sajrajty. Zároveň k tomu přispívá určitě i mizerný životní styl a konzumace stále větších potravinovýh sraček. Ale stále platí, že za První republiky bylo čisto a bezchemično, ale lidi jaksi umírali víc. Pořád je náš život neporovnatelně méně rizikový, než za Masaryka. 

Kromě čtyř dějiných událostí je graf k uzoufání fádní a nudný. Dlouhodobé trendy vyplývající z životního stylu, nárůstu počtu obyvatel a změnami v životním prostředí se projevují pomalu pomaloučku, ale v delším horizontu jsou krásně čitelné. Významné prudké výkyvy jsou výjimečné, ale jsou. Všeobecně se dá říci, že běžná epidemie, nebo tuhá zima, nebo něco takového se projevuje výkyvem do 5% úmrtí oproti předchozímu roku a další rok následuje zase pokles, který vše vrací k normálu. 

Zmíněná španělská chřipka, byla  zatím nejkvalitnějším smrťákem, co tu za posledních sto let byl.Epidemie par excelance. Pak tu máme pěkný výkyv konce druhé světové války, který je tak nějak uchopitelný, protože víme, co se tu dělo a chápeme, že i chvilkové zhroucení státní správy při frontových manévrech, různé živelné popravy civilistů a následné epidemie, měly na úmrtnost značný vliv.  Tuším, že historik Padevět odhadl, že konec války znamenal zhruba deset tisíc mrtvých civilistů  na přímých ztrátách. Následovalo to několik tyfových epidemií v bývalých koncentrácích i poničených lokalitách se zhoršenou hygienou.  

 Pak je tu výkyv z roku 1962. Z hlediska dlouhodobého trendu je nevýznamný, ale od Druhé světové to byl jediný rok, který se výrazněji odlišoval. Byla nějaká kvalitní chřipková epidemie? Nebo začal úřadovat smog? Jako by tento výkyv předznamenal celé další desetiletí, kdy přestal pokles mrtých a naopak začal nárůst.  

Kolem roku 1980 nastává po letech nárůstu pozvolný pokles. Zároveň skoro vymizela dětská úmrtnost a rodí se Husákovy děti. Životní prostředí se zvolna zlepšuje. 

A nakonec rok 2020. Koroňáček... Za poslední tři čtyři měsíce roku 2020 tu máme nárůst úmrtnosti, který si nezadá s průserem konce Druhé světové. Zároveň se dá čekat, že koroňák ještě neřekl poslední slovo a v roce 2021 to také ještě bude znát. 

Pro mě z toho vidlácky plyne následující: 

1. Koroňák je o několik délek před jakoukoliv epidemií, kterou jsme tu za posledních sedmdesát let měli. Takže i když uznávám argumenty, že by se chřipce nemělo říkat chřipečka, jak vidno  oproti Covidu a jeho dopadů na zdravotnictví a úmrtnost je chřipka skutečně jen chřipečka.

2. Covid je sekáč, který zvládl v úmrtnosti zhruba totéž, na co Malinovskij, Koněv, Patton, Schorner, Gestapo, SMERŠ, Wafen SS a další spotřebovali miliony nábojů, tisíce kusů techniky a miliardy peněz. Takže i když se leckomu nelíbí moje tvrzení, že jsme ve válce, je mi líto přátelé, my jsme ve srovnatelném průseru jako byl konec války i s jeho bitvou u Vlasatic a Pražským povstáním.  Covid nám způsobil podobné civilní ztráty jako když si generální štáby hrály na vojáčky. Takže i když leckdo bude prskat, jsme ve válce, akorát s covidem válčíme poněkud levněji, než to dělala Rudá armáda. I když... Bylo by zajímavé srovnávat, kolik peněz se prostřílelo, aby mohlo být nějaké vítězství nad fašismem a porovnat to s tím, kolik peněz nás stála válka s covidem. Netroufám si odhadnout výsledek, myslel bych si, že současná válka je levnější, ale.... možná bychom byli překvapení. 

3. Koroňák je větší půlka Španělské chřipky a víc než dvojnásobek jakékoliv běžné chřipkové epidemie, kterou jsme tu kdy měli. Slušnej matroš. S potenciálem nastolit podobné změny, jako zvládla Druhá světová. Jeho vliv na ekonomiku je možná menší, ale vliv na myšlení bude minimálně srovnatelný. Počet obětí se nakonec projeví přes jakékoliv snahy o zveličení nebo bagatelizaci. Patnáct tisíc mrtvých navíc oproti jiným rokům je darda, která má potenciál hroutit ekonomiky, měnit vlády, režimy i ideologie. Komunisti také nastolili své změny až  tři roky po válce, takže ještě chvíli si to bagatelizujte, ještě chvíli se tvařte, že žádná válka není, ještě chvíli si myslete, že se vrátíme do té stejné "první republiky". Ještě chvíli si myslete, že můžete i v politice pokračovat jako doposud, že koroňáka nějak okecáte a zapomenete. Nejspíš budete překvapeni, jakým způsobem se to lidem rozleží v hlavě a jakým změnám budou vaši sousedé tleskat. 

Nejsem si jistý, jestli je u nás někdo, kdo chápe celou hloubku a šíři současného průseru. Zatím mám pocit, že všichni doufají v návrat k přechozím časům, kdy sice všechno bylo na levačku a nnadávalo se, ale bylo tak nějak v pořádku.  To platí i pro Babiše. Ale já při plném vědomí říkám, že ti mrtví se nikam neztratí. Že prostě nejde spálit patnáct tisíc lidí a tvářit se, že se nic nestalo.  Stejně tak není možné drasticky omezit ekonomiku ve jménu záchrany životů a pak překvapeně koukat, že se to v patnácti tisících případech tak nějak nepovedlo.  Za současný tristní stav může tolik lidí, že je není možné všechny obvinit a potrestat... ale je možné volat po změně systému. Skoro mám tendenci se rozhlížet, kdo toto téma uchopí. Nejspíš s ním vyhraje volby. 

Chtěl bych poprosit všechny, kteří mi zase budou vysvětlovat, že věří jen statistice, kterou si zfalšují sami, ať se neobtěžují.... 

Pokud vláda vydává statistiky, kterým nelze věřit, nelze vládě věřit vůbec nic. Nedá se jí třeba věřit ani v tom, že se do covid úmrtí započítávají i oběti z autonehod. Což je samo  o sobě dobrý kec, protože i kdyby se započítávaly, tak ti dva průměrní mrtví při sto padesáti covid mrtvých nehrají vůbed žádnou roli.  Ale prostě byste si měli vybrat. Není možné odmítat součty statistického úřadu a tvrdit, že v roce 2020 nemáme o 15tisíc  mrtých víc než běžně, protože je to vládní lež a zároveň vítězoslavně tvrdit, že vláda do Covid statistik započítává i oběti autonehod a tato Blatného slova pokládat za zjevenou pravdu.  

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3.8 (79 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

jestli nebylo povšimnuto, tak na našem území se ve II. světové tak moc nebojovalo. A naše armáda ...

Jestli chceme mluvit o válce na našem území, pak o třicetileté.

Průměrný počet slepic: 2.3 (27 hlasů)

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

totálním nasazením, v koncentrácích, to vám nestačí?

Průměrný počet slepic: 4.5 (25 hlasů)

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nebojovalo? To říkej dole pod Brnem nebo okolo Ostravy, že se moc nebojovalo...

Průměrný počet slepic: 4.8 (21 hlas)

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

započítávali i Němci. Hodně vojáků umíralo na následky zranění či nemocí v nemocnicích, sanatoriích nebo doma. Pak to jsou tzv. národní hosté, tedy lidé, kteří utíkali před postupem Rudé armády. Řada z nich umírala na následky zranění, nemocí, podvýživy nebo obecně útrap cesty. Pak následky bombardování spojeneckými letadly. Pak tu byly oběti pochodů smrti. Umíralo také hodně navrátilců z koncentračních táborů. protože jejich organismus byl oslaben vězněním. Také nesmíme zapomenout na řádění oldnerů a banderovců. Umírali také odsouvaní Němci. Moc se o tom nemluví, ale ze známého pochodu z Brna zemřel dva lidé násilnou smrtí (ani to není věrohodná informace) a zbytek následkem epidemi tyfu.
V neposlední řadě také Němci na poslední chvíli zabíjeli vězně ve velkém, ať již dlouhodobě vězněné nebo pochytané v rámci odvetných akcí.
Pokud se týče Československého armádního sboru, tak ten samozřejmě měl také dost velké ztráty, např. během Ostravské operace.

Průměrný počet slepic: 4.9 (18 hlasů)

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nic ve zlém Vidláku. Ale vy jako zarputilý svědek covidův se stále snažíte přesvědčit přesvědčené. Svědky covidovi přesvědčovat nemusíte. Ti už jsou stejně jako Vy tak zmasakrováni MSM, že by nejraději lynchovali každého kýchajícího ve svém okolí. Nás přesvědčené o opaku vašimi pseudoargumenty přesvědčit nemůžete. Ten váš graf nemá vypovídající hodnotu. Uvádí celkový počet úmrtí. A apriori je všechny hází do jednoho pytle. COVID. Ale kolik z nich je na jiné nemoci, to nemůžete nijak prokázat. Líbí se mi tenhle Váš odstavec:,,Není možné odmítat součty statistického úřadu a tvrdit, že v roce 2020 nemáme o 15tisíc mrtých víc než běžně, protože je to vládní lež a zároveň vítězoslavně tvrdit, že vláda do Covid statistik započítává i oběti autonehod a tato Blatného slova pokládat za zjevenou pravdu." Úsměv. Chcete tvrdit, že na našich silnicích ročně zahynou max.2 lidé, jak uvádíte ve svém článku ? To snad neeee. Navíc správně poukazujete na ten Churchilův výrok o statistikách. Vy jste opravdu přesvědčen, že vedení statistického úřadu nejde vládě na ruku??? Vzpomeňte jen na volby 2017, kdy ve chvíli když měla TOPka ani ne tři procenta, záhadně spadl server. A když znova naběhl, rázem měla TOPka potřebný počet hlasů, aby se Kalousek dostal do sněmovny. Vám možná ne. Ale mně to stačí. A vzhledem k současným ukradeným volbám v USA už nepochybuji, že Churchil mluvil pravdu. Možná budeme dokonce svědky, jak Joe B. najednou zázračně s covidem zatočí.....nechám se překvapit.

Průměrný počet slepic: 3.4 (18 hlasů)

opravdu marný.
U nás jsou domovy důchodců doslova vyčištěné...
Žvaňte si dál...

Průměrný počet slepic: 3.6 (9 hlasů)

,,U nás jsou domovy důchodců doslova vyčištěné..." Jedna paní povídala. Kolik jste jich navštívil, když je zákaz.Vy si taky žvaňte dál. Máte na to plné právo. Stejně jako každej jinej.

Průměrný počet slepic: 3.3 (12 hlasů)

Tak v našem zemřelo 14 lidí během vlny co tam prolítl koronáč, takže mi řekneš, že to není pravda, protože jsi tam nebyl ty?

co dávat nějaká faktřa sám, místo keců "žvaňte si dál"? Jasně, i 10 pivanormální argumentace, to se pak klidně planuje stavba jaderné elektrárny, ale jaksi za stříliva, mít takové kecy...

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)

Co nezamenovat to, že to nekdo zneužívá za to, že zneužívání situace=důkaz, že neexistuje virus? Nebo rozdíl nechápeš a pak se nasíráš, že ti zde Vilák a další nerozumí a prostě jim pak začneš psát "nežvaňte"?

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Kdo psal první o žvanění ? Já ne.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

get viagra prescribed online <a href=" https://viagracnd.online# ">to buy viagra super force in london cgtizjl</a> - generic viagra online canada
https://viagracnd.com/# 365pills viagra
alternatives to viagra men <a href=https://viagracnd.com/#>shipping viagra to australia</a> brand name viagra

Zatím bez slepic

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

ivermectin buy online <a href=" https://ivermectinon.com/# ">ivermectin for humans</a> - can you buy stromectol over the counter

Zatím bez slepic

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

mens erections <a href=" http://prescriptiondrugson.com/# ">prescription drugs without prior prescription</a> - natural treatments for ed

Zatím bez slepic

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

lexapro brand name in india <a href=" http://lexaprost.online# ">lexapro</a> - cheapest price for generic lexapro

Zatím bez slepic

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

cheap cialis super active <a href=" http://cialisgtr.com/# ">cialis no prescription canada</a> - buy cialis 36 hour

Zatím bez slepic

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

erection pills <a href=" http://pillgtr.online/# ">ed meds online without doctor prescription</a> - comfortis without vet prescription

Zatím bez slepic

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

buy viagra online canada <a href=" http://viagragtr.online# ">viagra pills</a> - buy generic 100mg viagra online

Zatím bez slepic

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

generic zithromax over the counter <a href=" https://zithromaxizi.com/# ">buy zithromax</a> - zithromax cost australia

Zatím bez slepic

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

can you buy prednisone over the counter <a href=" https://prednisoneizi.com/# ">cheap prednisone</a> - prednisone over the counter cost

Zatím bez slepic

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

cialis without persriction <a href=" https://cialismgz.com/# ">cialis no prescription canada</a> - cialis 5mg daily how long before it works

Zatím bez slepic

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

ivermectin 3 mg <a href=" http://ivermectincovi.online# ">ivermectin</a> - ivermectin 10 ml

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jenom bych dodal, že úmrtnost se musí vždy k něčemu vztahovat, je to relativnín hodnota (třeba na 1000 obyvatel, nebo na 1000 obyvatel určitého věkového intervalu atd.). A počet zemřelých je zase absolutní hodnota.

Průměrný počet slepic: 3.5 (13 hlasů)

Přečtěte si článek.

Průměrný počet slepic: 4.3 (13 hlasů)

České republiky, která je dostupná na webu Česklého statistického úřadu: https://www.czso.cz/csu/czso/demograficka-rocenka-ceske-republiky-2019.
Tam jsou časové řady od roku 1921. Skutečně tam je vidět vyšší úmrtnost za války: 1944 - 14,5, 1945 - 17,3, 1946 - 14,1. Ale není tam vidět velký výkyv v roce 1962 (10,8), neboť pak úmrtnost celkem plynule stoupala, např. v roce 1966 byla také 10,8. Všechny údaje jsou v počtu zemřelých na 1000 obyvatel.
Metodika statistiky se u zemřelých, pokud vím, za celou dobu moc nezměnila. Podkladem byla hlášení matričních úřadů. Takže ve statistice jsou uváděni zemřelí na území současné České republiky. Nebudou tam vojáci cizích armád, tedy ani němečtí, ani sovětští, ani rumuniští, pokud padli v boji.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

"Skoro mám tendenci se rozhlížet, kdo toto téma uchopí. Nejspíš s ním vyhraje volby. "

Vcelku upřímně si nedovedu představit jak a taky kdo, by ono téma mohl uchopit. Rozhodující pravomoci má vláda, nikdo jiný. To jako by nějaká strana začala stavět vzdušné zámky jak by onen COVID zvládla lépe, rychleji a radostněji.
Vláda měla dostatek času se s problémem vypořádat, leč svojí nedůsledností (neschopností) dopustila dnešní neutěšený stav.
V současnosti má již jen dvě základní možnosti:
-přitvrzovat a stupňovat omezující opatření
-jít s prosíkem za Putinem a poprosit o vakcínu, neb EU jak to tak již v krušných okamžících bývá, selže.
Prognóza:
-s vakcínou bude vláda ještě tak dva měsíce otálet. Maďarsko ukáže, že to jde lépe ve své režii. Pokud by toto bylo ono uchopení, pak ano, ale to je možné uchopovat již dnes, a dávno v minulosti.
-vláda bude tak dlouho tvrdit muziku, až se položí státní finance a větší část podnikatelů. V každém případě národ je nasranej a to tak, že velmi, což povede k tomu, že opatření vlády se minou účinkem.

Neradostné vyhlídky.
Tak trošku optimismu. Babiš to nakonec pořádně uchopí a vyhraje s tím volby.

Průměrný počet slepic: 3.3 (21 hlas)

Zatím je poškozena či ohrožena jen malá část podnikatelů. Většina funguje naprosto normálně, ale veřejnost vidí jen těch pár restauratérů nebo vlekařů, protože veřejnoprávní média o ničem jiném nevysílají. Problémem může být Kalouskův syndrom. Tedy pokles důvěry v ekonomiku a přechod spotřebitelů na šetření a tím pádem nástup deflační spirály. To zatím nepozoruji. Naopak, zatím je inflace.

Průměrný počet slepic: 4.1 (16 hlasů)

Nastiňujete jen velice zúžený pohled.
Inflace, je a bohužel i bude. Ono loňských vládních 400 miliard nad vytvořené hodnoty a letošních 500 miliard, bude mít důsledky.
Jednak jsou rozdány bez oné reálné protihodnoty, a také zákonitě znehodnotí úspory. No a úspory nás stát nabádá vytvořit si na stáří k tomu důchodu, přece. Znehodnocené úspory znamenají zákonitě i méně nakoupeného - utraceného v budoucnu. Je to stejné jak se soukolím jenž se zpomalilo, odevzdá méně výkonu. No a méně výkonu znamená, že někdo bude muset z ekonomického kola ven. No a ono ven bude stejné, nebo i větší, než stát v současnosti rozdává. Zjednodušeně a zkráceně, kupujeme si čas do okamžiku problémů všeho druhu.
Ono ti hoteliéři a restauratéři jsou jen ona nespokojená viditelná skupina. Lidé jsou víc doma, tudíž utratí víc v Lidlu, Kauflandu.... což zase jen odsaje peníze - hodnoty z našeho ekonomického prostoru. V konečném důsledku to obsere každé odvětví, dřív nebo později.
Ale jo, bohatší budou ještě bohatší a chudí budou zase jen chudší. Co by také ta lůze chtěla, že.

Průměrný počet slepic: 4.3 (21 hlas)

Ta hodnota je v tom, že zoufalí lidé nekradou a neloupí na ulici se vším, co z toho vyplývá.

Průměrný počet slepic: 3.6 (5 hlasů)

Natištěných 500 miliard asi pohne s inflací, ale vzhledem k majetku státu se jedná o téměř nic (např. iluzorní hodnota Lithia). Spíš psychologicky to může nastartovat inflaci. A ta je pro stát dobrá nebo špatná? I kdyby byla ročně
- 10% - 15%, tak je to jak po Sametu. Bude se jen nadávat, ale většina bude své peníze držet a menšina začne kupovat zlato, obrazy, nemovitosti, nebo si udělá životní dovolenou. Státu stoupne DPH a těch 500 miliard zaplatí střadatelé.
- 20% - 80%, tak začnou lidi hodně utrácet a nebudou chtít držet peníze. Vyletí ceny nemovitostí, vyletí DPH. Státu vzniknou různé problémy, ale celkově vydělá. Zkrachovanci budou nuceni makat na subdodávkách do Německa a stát nakonec bude v plusu.
- hyperinflace, tak lidi přijdou o prachy, dojde k centralizaci kapitálu, stát se oddluží a po přechodném období začneme znovu s vyšší produktivitou dodávat subdodávky do Německa (nebo Ruska či Číny).

Stát vyhraje v každé variantě.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

Po/při každé krizi/válce se začínají rozvíjet nové obory a vynálezy.

Zatímco se v TV pořád omílají hospodští a kavárníci, tak o výrobcích ochraných pomůcek se radši diskrétně mlčí, ale jedou na plné obrátky a kšefty jen kvetou.

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

Drahá Eto,
starý Klaus, ač byl jakýkoli, vždy upřednostňoval počítání do jedničky. Vidím, čtu, že vám je tato vlastnost lidského počínání (počítání) utajena. Ale nezoufejte, i paní Maláčová má stejné vědomostní nastavení. A to je ministryně.

Jen drobnost, stát jsme my jednotlivci a vcelku bych si byl jist, že ti co padnou na držku to jako výhru nepocítí.
Ale jo, jak je v tom Rusko a Čína, je vše v pořádku.

Průměrný počet slepic: 2.3 (4 hlasů)

Stát není součet jednotlivců, ač se to tak na první pohled může jevit. Stát je spíš iluzorní entita mající pravomoce a cíle. A voliči si, prý, mohou volit vládu, která určitou dobu vládne. Ale ani to není tak docela pravda.
Přesto může být hypoteticky něco výhodné pro stát a zároveň nevýhodné pro většinu občanů, natož, v tomto případě, nevýhodné jen pro určitou menšinu.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

No nevím drahá Eto, já ještě nikdy toho pana Stát neviděl.

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

Píšete blbosti. Ne ke všem se vyjádřím.
ČNB vyrobila ne tak dávno skorem 2 biliony zdejší měnové jednotky. ANO, inflaci tak vyrobila, ale nikdy r.m.i. nešla k 10 %.
Po MLSR (Malá Listopadová Sametová Revoluce) došlo během necelých třech let ke kumulované inflaci ve výši 100 % (nabízí se srovnání s rokem 1953).

Prorok Čaj -čaj ( ?) působil v Sekovi a Zule, váš vzor ? Vzala ho vichřice...ještě na tom stromu visí ?

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

In reply to by Josephus Chlorus (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dovolím si malou poznámku.
Je rozdíl nalít během dvou let 900 miliard do reálné ekonomiky a 2000 miliard do finančních operací. Ale jo, asi máte pravdu. V dostatečném časovém horizontu jsme všichni mrtví.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Padevěd je spíše ideolog se zadáním (a se sklony k hysterickému projevu) než historik.

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)

Dal se na špatný povolání, do válečnejch, psychologickejch i krimi filmů by se fakt hodil.

Průměrný počet slepic: 4.1 (8 hlasů)

Tak ono stačí, se podívat co napsal a najednou vyskočí publikace "rozhovory s Drahošem", což u někoho, kdo je historik je takové podivné, řekl bych svazácké, tedy tetou publikací spíše naznačuje politructví nad dějinami než seznamování s dejinami co byli (což potvrzuje i adorací v další knize o třetím odboji Mašínů).

To není historik, a politruk historie...

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

Kdyby to nedělal, tak o něm nevíme.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

A jaká data bychom vlastně chtěli? Většina koncentráků byla na území Polska. Tohle by měly být data z území ČR. Jsou to zemřelí na území ČR nebo zemřelí "s trvalým pobytem" na území ČR? Tak nevím, jsou zde započítány české oběti, které zemřely v koncentráku v Polsku? Možná ano. Jsou zde započítány židovské oběti zemřelé v Polsku? Asi určitě ne. Jsou zde započítáni zemřelí z Terezína? Asi ne. Jsou zde započítání zemřelí vojáci, když naším územím prošla fronta z 2. sv. války? Těžko. Jsou zde započítáni čeští zemřelí na frontě z 1. sv. války, vč. legionářů? Kdo ví. Je to všechno složitější.

A ještě vidláku k vašim vývodům ohledně životního prostředí a úmrtnosti - z těch dat co máte zde, tak z nich to nevyčtete. Máte tam jen počet zemřelých, ale vůbec nevíte, proč zemřeli - jestli na špatné životní prostředí, nebo na věk, nebo na špatnou životní úroveň a špatné zdravotnictví, nebo zemřeli až teď na dobrou životní úroveň a dobré zdravotnictví.

Průměrný počet slepic: 3.5 (19 hlasů)

In reply to by aodn (neověřeno)

Trvalý odkaz

Protože ti se ve statistice někdy počítali k Československu a někdy k Říši a

Československých židů bylo podle statistiky zabito více než německých, rakouských a holandských dohromady. Takže nejspíše tu byli uprchlíci z Německa a Rakouska.

Průměrný počet slepic: 4.5 (6 hlasů)

"...Československých židů bylo podle statistiky zabito více než..."
s tím přepočítáváním mrtvých židů pozor, to už jeden zvědavej člověk zkoušel, a málem špatně u soudu dopadl. O některých věcech je tu zákonem demokraticky zakázáno pochybovat...

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)

.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

In reply to by aodn (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vidláku jak vidno děláte vše blbě a když ne, tak ještě blběji. Alespoň podle aodn. Na cokoli se dá najít argument, pokud si ho mohu vymyslet.
Třeba není nutno pochybovat o Terezínu, stačí se podívat do matrik, jsou volně přístupné na matrikovém úřadu. Cizí vojáci zaznamenaní nejsou, proč by byli, evidovali je úřady zemí které jednotky zřídily. Atd.

Průměrný počet slepic: 3.4 (17 hlasů)

In reply to by aodn (neověřeno)

Trvalý odkaz

No jo vidláku, měl jste pravdu, v roce 1962 byla větší chřipková epidemie. Našel jsem nějakou zdravotnickou ročenku. https://www.uzis.cz/sites/default/files/knihovna/zdrroc1962_cssr_zdravo…

str. 15: "Vývoj úmrtnosti byl až do roku 1961 příznivý (9,2 úmrtí na 1000 obyvatel). V roce 1962 však úmrtnost přechodně stoupla (na 10,0 na 1000 obyvatel) v důsledku chřipkové epidemie." (Údaje jsou za ČSSR.)

str. 16: "V nemocnosti obyvatelstva, právě tak jako v úmrtnosti, byl dosavadní příznivý vývoj přerušen velkou chřipkovou epidemií v prvé polovině roku 1962. Chřipka jednak přímo způsobila mimořádný vzestup nemocnosti, jednak způsobila zhoršení, popř. zpomalila zlepšování u jiných nemocí. To se nejnápadněji projevuje u tuberkulózy."

str. 16: "Chřipka jako základní příčina smrti byla uvedena v 3 031 případech proti 255 případům v roce 1961. Znamená to vzestup z 1,9 na 21,9 zemřelých na chřipku na 100 000 obyvatel."

str. 20: "V souvislosti s chřipkovou epidemií se zvýšila úmrtnost u většiny skupin nemocí. Největší vzestup zaznamenaly nemoci ústrojí dýchacího a dále skupiny chronických nemocí, kde chřipka zhoršila jejich průběh."

Pak je ještě tabulka na str. 39.

strejda: Díky za info. A co tedy vojáci padlí v 1. sv. válce? Jsou započítaní v těchto počtech zemřelých?

Průměrný počet slepic: 3.9 (14 hlasů)

Za Rakouska byl pořádek, jednotlivé pluky měly vlastní matriky úmrtí. Dnes jsou již na netu a můžete se do nich podívat. zajímavé čtení.
Za války vycházel časopis se seznamy zemřelých a raněných vojáků. Jsou tam zaznamenáni i zajatci. Je to také na netu. Legionáři jsou také evidováni, živí i zemřelí. Zase je to dostupné na netu. Ale koho to zajímá?
Ještě si dodejte, jak se počítali nezvěstní prohlášení za mrtvé až po letech. To neplatí jen pro válku. A také jak se počítali mrtví, kteří sloužili v plucích mimo Čechy a Moravu. A kdo odpočítával údajně mrtvé později nalezené živé? S určitým šumem musíte počítat.

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)

Tabulka str. 39.

1962: Počet úmrtí na chřipku na 100.000 obyvatel je 21,9, těch bylo 9.621.808, tedy tupým přepočtem 2107,176 mrtvých (ten rok zemřelo 104.318 lidí)

1961: Počet úmrtí na chřipku na 1000.000 obyvatel je 1,9, těch bylo 9.588.016, tedy tupým přepočtem 182,1723 mrtvých (ten rok zemřelo 94.973)

Rozdíl úmrtích je pak mezi rokem 61 a 62 tedy 9345 lidí víc mrtvých z toho na chřipku zemřelo podle ročenky "pouze" 2107 lidí.

Hádal bych, že zbytek jsou ti mrtvý na komplikace, ale primární smrt bude např. rakovina/věk/apod., že chřipka tyto lidi pouze dorazila o něco dřív než by to zařídilo příroda.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)