Statek s příběhem

Autor
Štítky

Aneb... Vidlák realitním makléřem. 

Přátelé, dovolte mi se trochu zasnít a maličko se vypsat z trochy frustrace, protože obojího naráz se mi včera dostalo. Ne, nebojte se, není to nic dramatického, ale sedí mi to v žaludku, je to blogersky osobní a dneska to musí ven. Včera jsem si od blogování vzal volno, protože se mi naskytla nenadálá příležitost, která ale nakonec nedopadla. Byl jsem malý kousíček od realizace svého dalšího snu a když se to nepovedlo, mám z toho trochu pokaženou náladu.

Ale začnu od začátku. Zajisté si pamatujete na můj předvánoční článek, ve kterém jsem nám všem přál takové ty věci, které bychom si přát měli… mír, přátele, rodinu u jednoho stolu, klid, apod, apod. Mimo jiné jsem tam vyjádři přání, mít doma víc prostoru pro víc hostů a přátel. Stejně tak si jistě pamatujete můj novoroční článek o tom, že mám v západních Čechách ještě dobré kamarády, kteří se mnou třeba politicky nesouhlasí, ale nedělají z toho nepřátelství až za hrob, ba naopak – hned využili mého tehdejšího rozčarování z (bývalých) moravských přátel a začali vymýšlet, jak mi hodit lano, abychom se přestěhovali zpátky.

Psal jsem, že u Mariánských lázní našli takřka ideální nemovitost, kterou mi hned vnucovali, že by se mi hodila… Je dostatečně velká Vidáku, aby ses tam vešel i s rodinou, měla to být zároveň restaurace a penzion, což přesně potřebuješ, abys mohl u zabijaček přijímat hosty, zároveň by tě to třeba i živilo, protože do Bavorska není daleko, umíš německy a turisti by „se jen hrnuli.“ Je tam dost místa na všechno, co máš rád a co tě baví… jen bys už nebyl bodrý Moravák, ale sedlák ze sudet. Tachovsko je víceméně prázdné, jsou tam rádi za každého, kdo tam chce jít, nemovitosti jsou relativně levné, prostě samá pozitiva a sociální jistoty (Kromě toho, že je tamodtud všude daleko. Do školy i do obchodu)

Tak samozřejmě nejsem úplný blázen a jestli někdo na tachovsku rekonstruoval dům a teď ho prodává, tak to má nejspíš svoje důvody… Navíc, je rozdíl stěhovat se na Moravu, když máte dvě malé děti a stěhovat se do Čech, když máte dětí pět všechny jsou školou povinné. Ale… on ten dům byl vážně moc pěkný a já se do té představy zamiloval. Penzion, hospůdka, zabijačky, ovečky, kravka… agroturistika… zemědělství jsem se naučil, tak bych to mohl dělat v méně úrodném kraji…

K tomu navíc se mi ozval jeden můj čtenář, kterého zaujalo, co jsem napsal a oslovil mě, jestli bych mu neřekl nějaké podrobnosti. A tak jsme si psali a psali, až se ukázalo, že by možná skutečně existovala cesta, tento statek získat. Znal se s dalšími lidmi, kteří se v podobném byznyse vyznají, nemají hluboko do kapsy, umějí granty a v neposlední řadě mě také čtou, takže by se třeba dalo vytvořit něco, co by to umožnilo. Proti dnešní jednotné pražské frontě je třeba bojovat jejich zbraněmi. Když oni dělají neziskovky, my musíme také dělat spolky. Když oni všechno táhnou přes různé fondy, měli bychom to dělat také. Jestliže mají oni sponzory, my je musíme také hledat…

Zkrátka a dobře, hlodalo to ve mě hlodalo, vznikaly i nějaké praktické kroky, já naprosto nepolíbený tímto oborem jsem se snažil spolu s dalšími dělat byznysplány a vymýšlel, co je možné a co možné není. Ne, nedával jsem tomu moc velkou šanci, ale bylo to hezkých čtrnáct dní snů i vizí. Předevčírem večer pak nenadálý telefonát – Vidláku, zítra jedeme na jednání, možná bych pro celou tuto akci měl sponzora (respektive sponzory), kteří by to uměli zafinancovat a dalo by se s nimi možná domluvit.

A já najednou neměl pomyšlení něco napsat. V hlavě jsem najednou měl jen statek na tachovsku a chiméru, že by se to třeba mohlo povést. Hlava přepnutá, v noci jsem toho moc nenaspal… a tak jsem si vzal od blogu prostě volno.

A pak to vzalo rychlý konec… To víte, když má někdo dost peněz, tak většinou proto, že si je vědom jejich hodnoty, umí je spočítat a rozumí byznysu. Ukázalo se to, co se dalo čekat. Že taková věc je spíš pro radost než pro byznys. Ano, pokud by někdo takový statek měl a nemusel si ho kupovat, tak by na dva platy vydělal. Ale už by nevydělal na hypoteční splátky. Nebo naopak… vydělal by na hypotéku, ale za cenu druhé práce, která by živila rodinu. I za předpokladu, že by se nějaké sponzorské peníze našly… Jinými slovy, Vidláku, nemůžeš mít obojí. Buď dům a nebo blog. Když budeš blogovat, nevyděláš dost peněz a nemáš šanci to uživit a když nebudeš mít blog, tak nebudeš mít reklamu pro ten tvůj „Franklinův dům.“

A tak jsem se z obláčků snesl zase zpátky na zem. Znáte to, od začátku víte, že je to nereálná blbost, protože takhle svět nefunguje, ale je zapotřebí mít také trochu sny. Někdy jsou tak hezké, že se ještě nechcete probudit.

Ale když už jsem se probudil… není mezi vámi někdo, kdo si něco podobného hledá a má na to, aby to uživil? Docela by mě hřálo, kdybych věděl, že si to nakonec koupil někdo, kdo má načteného Vidláka a bude tam třeba hospodařit vidláckým způsobem. Třeba by se našel někdo, kdo by si ten můj sen převzal… Nebo na tom zkrachoval místo mě. 🙂

Tímto článkem vlastně jen dělám práci za realitku… nemovitost mají vychvalovat oni. Ale on je to fakt moc pěkný objekt. Posuďte sami: Prodej, zemědělská usedlost, 2555 m², Stan – Lestkov | Novis Reality

To jen na vysvětlenou, proč jsem včera absentoval… zítra se zase vrátíme k obvyklým tématům.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.4 (103 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Přesto že s mnohým s Tebou nesouhlasím a štve mně ten šturm proti Baštovi- je mně Tě líto, že to nevyšlo znám to tam super. vím jaké je to zklamání z rozbitého snu, kde už víš kde a co by bylo-no třeba příjde ještě lepší terno, no a zkus sportku.

Průměrný počet slepic: 4.3 (22 hlasů)

In reply to by indra (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když bude chtít a dá kardan i k nám tady v našem malém vesmíru,čeká na něho PLAN B!?Doufám,že máte Šefe na ného telefon!?Ten chlap má rozum a když se stane borcem i mimo presidentske doupé tak to,pokud nás VSECHNY nepozabijeji a cenami potravin nevyhladovi, pak uvidíme možná ,kde hraje muzika a taky naší pekelnou budoucnost úplně jinak,ale musíme se hýbat, nebo z nás nadělají banksteršti kapitalisti,fašisti , faširku a pak se uvidí!
No ni?

Průměrný počet slepic: 3.2 (19 hlasů)

In reply to by indra (neověřeno)

Trvalý odkaz

Uvedu příklady!Pane budoucí presidete pan generál chce poslechnout příkazy pražských kavárenských povalečů, nebot je to prý jejich voják!
Hlavním příkazem techto kreatur je,aby si to generál vyřídil s vašimi voliči po volbách!Jsou to prý VIDLACI a maži si na chleba hnůj!No tak se ptáme.
1.
Co myslíte pane Babiši jsou tu návrhy na změnu dnešního režimu na Sociální stát,což stále není v Ústave a tedy to NEEXISTUJE!Sousedé to mají a přineslo jim to o dvě třetiny platů oproti nám navíc!Nebyla by to bašta?
2.
Jistě by vás mohla potesit další otázka.Co kdyby se uskutečnil návrh voličů,aby byla zajištena kontrola našich zástupců a to dnem i nocí jednoduchým způsobem s možností ji uskutečnit pro všechny voliče nyní neexistujici SV tj Společnosti voličů?
3.
34 let trvá embargo na Zákon o referendu!Je tu návrh te SV na jednoduchý mechanizmus ,jímž by se to embargo stalo zbytečným!Byl by jste pro takou dobrou realizaci?
4.
Voliče rozpaluje GŘ televize,který prý leze do nervy i vám!Co tak tu funkci zrušit,anebo ještě lépe co kdyby se poplatky dělily fifty fifty a vaším voliči by se tak dostali ke slovu ve vlastní polovině doposud monopolu na informace které jsou většinou zkreslené a voliči pak nevím koho mají volit a jde to od desíti k pěti!
5.
Prý se máme bránit jakémusi ŠWABOVI tím,že do Ústavy přijde zafixovat HOTOVOST!Je známo,že jste na straně svých voličů bylo by to něco pro vás?
Otázek je více,ale diskuse o právě demokracii je teprve prý má vykazat!Tak co vy na to voliči?

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Přilétlo mi na mail nové heslo pražské kavárny: "PRAHA A LÁSKA MUSÍ ZVÍTĚZIT NAD VSÍ A VIDLÁCKOU NENÁVÍSTÍ". Tohle by už nás mělo trochu nasrat !!! A Bába by to měl náležitě využít v TV soubojích. Nechtěl jsem ho volit, ale asi budu muset!

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

Divím se, že si mezi seboupřeposíláte takové nesmysly. Také venkov volí generála Pavla. U nás ve vsi (1200 obyvatel) získal při 70% účasti 48% :-)

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Když to tady roztocite a budete slavne sedlačisko,tak vám to pan Babiš může koupit pod stromecek!
Pokud se jeho volba povede,bude muset stejně,aby neudělal stejně chyby , hledat i spojence!A když ne ,tak je tady vznikající formace SV a stejně by vám to pan ŠWAB tak nebo tak ukradl tak žadna křeč ,jedeme dál!?
No ni?

Průměrný počet slepic: 4.3 (13 hlasů)

To je pravda. Za tu reklamu kterou tady Babišovi Vidlák v dobré víře a s dobrým úmyslem udělal, by mu to Babiš mohl koupit ze svého kapesného miliardáře :)

ps: já myslím že se takovýchto usedlostí a statků s radostí chytně nějaký "uprchlík" z Kyjeva co sem přijel v áčkovém BMW a miliony dolarů na účtě, i pro něj jsou to drobné...

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

Všem, co mají MOZEK!!!!!Poslechněte si Janu Bobošíkovou v Aby bylo jasno, kdo je ten bělovlasý pár, co ho tlačí na Hrad! Je to k poblití!!!!

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

Jako první dáma má být byvala politická komisarka a generál,který bude plnit rozdkaszx kavárenských povalečů!To je fakt vrchol NEO marxistických banksterskych darebáku a máme se na co těšit!
No ni?

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)

Jako první dáma má být byvala politická komisarka a generál,který bude plnit rozdkaszx kavárenských povalečů!To je fakt vrchol NEO marxistických banksterskych darebáku a máme se na co těšit!
No ni?

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidláku, to zklamání z nesplněného snu a doufání, které se nenaplnilo, vás určitě hodně zasáhlo a musíte to v sobě nějak zpracovat. To asi nebude snadné. Za sebe můžu jen říct, že mě mrzí, že vám to nevyšlo, ale že můžete třeba doufat, že se objeví časem ještě něco lepšího a finančně dostupnějšího. Držím vám na to pěsti:-)

Průměrný počet slepic: 4.4 (20 hlasů)

In reply to by Itkica (neověřeno)

Trvalý odkaz

Už jsem šla vypnout PC..., když....
No vidíte, Vidláku, a tady to jelo v duchu - Vidlák jel za Babišem, za Rajchlem, za Macronem..., je vidět, že jste nesnil sám.
Ten statek - zvenku to tak nevypadá, ale uvnitř paráda, tam by bylo posezeníčko... Takže není divu, že jste se zasnil...
Já vidláckým způsobem nežiju, takže u mě to "padá" :-)). Na parapetu mám jen muškáty a pod okny se sousedkou obhodpodařujeme nějaké kytky, keříky a na podzim jsme nově zasadily růže - ale toť veškeré moje "vidláctví" :-)).
Ale přála bych vám, abyste si k novým nájemníků jednou měl možnost zajet alespoň na návštěvu.

Průměrný počet slepic: 4.8 (18 hlasů)

In reply to by včelka Mája (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jedno nechápu...
Kde se berou všichni ti, kteří to Vidlákovi chtějí "spočítat" a začnou se chovat jak dementi k jeho rodině.
Ať žije demokracie! Sousedské vztahy, do této doby skvělé, změní mávnutím proutku fakt, že mají zřejmě odlišný názor na současnou vládu a dění kolem. Vláda, která rozpoutala tak strašnou nevraživost mezi lidmi a rozdělila je tak víc než při samotném rozdělení Československa.
Zřejmě tito lidé na venkově jsou úplně stejní jako ta kavárenská sorta Pražáků...
Donutit člověka (dřív přítele), aby musel byť jen přemýšlet o tom hledat si jiné místo k žití. Mně to hlava nebere, jak jsme v tomto neskutečně primitivní. Raději Fialovou drahotu a Rakušanův názorový teror, raději svetrovou Pekarovou, raději dozimetrové podvody a skandály, raději válku a NATO, raději slepici nebo špicla na Hradě... No což? Budiž nám to přáno!

Průměrný počet slepic: 5 (15 hlasů)

Ze vsi o tom, co „divák ČT nevidí“
18.01.2023 13:11 | Rozhovor
VIDLÁKŮV TÝDEN U nás na Znojemsku Agrofert zaměstnává lidi a poskytuje služby zemědělcům, takže pomluvy Babiše v médiích neřešíme, říká před druhým kolem prezidentských voleb bloger Daniel Sterzik, vystupující pod přezdívkou Vidlák. Strašení válkou? „Já se neděsím toho, že Babiš mluví o míru. Mnohem víc se děsím toho, že generál Pavel o míru nemluví,“ dodává. Mluví také o tom, co přinesla a nepřinesla kandidatura Jaroslava Bašty.

Inu, jsme opět ve válce mezi městem a vesnicí? Generál Pavel tvrdí, že ne. Šíří se prosby liberálů, aby Babišovým voličům nebylo nadáváno. Daří se to?

Vzhledem k tomu, jak pěkně se na sociálních sítích rozšířilo heslo Jana Tuny, že Praha a láska musí zvítězit na vsí a nenávistí, nebo jak se rozšířil příspěvek Pavla Řeporyjce Novotného, že si to po volbách půjde s venkovem vyřídit, tak bych řekl, že se to moc nepovedlo.

Na druhou stranu, my vesničani už jsme zvyklí. Vždycky před volbou prezidenta přijdou s tím, jak jsme hloupí a omezení... a pak se diví, že nás to vyburcuje jít k volbám a rozhodneme je navzdory jednotné frontě velkých médií, neziskovek a pravdolásky. Vzhledem k tomu, že to zažíváme potřetí, tak se asi pokusím zformulovat nějaký obecně platnější zákon.

Už vícekrát jsem upozorňoval na obecný jev, kdy si kandidáti pravdy, lásky a nejdemokratičtějších evropských hodnot jezdí dělat kampaň a nikdo je neobtěžuje, nikdo je neruší, nikdo před nimi nezavírá ani brány, ani jim neklade překážky. Ale když vyjel Miloš Zeman, nebo teď Andrej Babiš, tak je vrcholnou demokratickou hodnotou na ně pískat, zavírat jim brány, rušit je, brát jim aparaturu, řvát na ně s dítětem na krku a posílat proti nim nemocného syna...

Před volbami se toto chování vždycky ještě řádně vyhrotí, a to pak přivede do volebních místností i ty, kteří v žádnou změnu nevěří, ale prostě je štve ten dvojí metr. Za čtrnáct dní je k tomu znovu nakročeno.

Vy jste doporučil v prvním kole podpořit Babiše. Když tak mluvíte s lidmi u vás na jižní Moravě: Jaké vidí slabiny a silné stránky jednotlivých kandidátů?

Třeba tady u nás na Znojemsku zaměstnává Babišův Agrofert docela dost lidí a poskytuje služby široké zemědělské veřejnosti. To je určitě Babišova silná stránka, protože když „s ním obchodujete“, tak je to úplně jiný vztah, než když posloucháte, jak ho novináři pomlouvají. Babiš byl premiér a nebýt doby covidové, tak by podle mě teď nebylo o čem mluvit, protože jeho silné stránky v podobě budované prosperity by viděl každý. Před covidem to byl právě Andej Babiš, který dokázal udělat téměř vyrovnané či přebytkové státní rozpočty.

Stejně tak musel náš premiér stáhnout svůj leták o Babišově drahotě, protože v porovnání s dnešními cenami se to zdá jako idylka.

Petr Pavel má za sebou jednotnou mediální frontu, která se postará, aby dělal všechno dobře a jeho soupeř dělal všechno špatně. Stejně tak za ním stojí celá vládní koalice i velká města, kde zatím krizi příliš silně nepociťují.

Celé klání bude velmi vyrovnané a rozhodnou ho detaily. Stejně jako minule i předminule. Karlu Schwarzenbergovi volby prohrála neznalost hymny a prořeknutí se, že Edvard Beneš patří před haagský tribunál. Jiří Drahoš zase působil jako bezmocný králíček.

Agrofert je mocná skupina, sám to víte. Moc Andreje Babiše je velká. Je to vůbec rovný boj, s generálem ve výslužbě?

Mocná skupina Agrofert v čele se svým zakladatelem a proti ní mocná skupina médií, neziskovek a síť kontaktů vybudovaná bývalým diplomatem Petrem Kolářem. Boj je to víc než vyrovnaný, alespoň prozatím, protože ještě netušíme, co všechno bude v tomto souboji použito a jaké kolaterální škody to způsobí.

Já bych rád upozornil na jeden zajímavý fakt týkající se právě bývalého diplomata Koláře. Ten stojí nejen za Petrem Pavlem, ale stál i za předchozími dvěma neúspěšnými kandidáty z druhého kola – Karlem Schwarzenbergem a Jiřím Drahošem. Nevím, podle jakých kritérií se Petr Kolář rozhoduje, koho podpoří, ale řekl bych, že Petr Pavel má určité vlastnosti, které měli i jeho předchůdci. Je tím pádem klidně možné, že má v sobě i ty vlastnosti, které jeho předchůdce předurčily k prohře. Člověka nepředěláš, jen se ti vybarví. To říkal Karel Čapek. Já si dávám pro druhé kolo za úkol, pokusit se tyto shodné vlastnosti Petra Pavla s Jiřím Drahošem a Karlem Schwarzenbergem najít. Některé jsou jasné – jejich hlavní město není Praha, ale spíš Washington, rozhodně nebudou naslouchat vesnickým vidlákům a den po volbách zapomenou, že jim někdo z Vidlákova také hodil svůj hlas. Ale to není rozhodující. Kvůli tomu se neprohrává.

Prý se řetězovými maily šíří, že Pavel chce vyhlásit mobilizaci. A Babiš to prý svými billboardy přiživuje. Co k tomu říci?

Na svém blogu jsem napsal, že tyto volby jsou (jako obvykle) o zásadních tématech. Většinou o takových, které u nás prezident nemá moc možnost ovlivnit, ale očekává se to od něj. Mezi letošní témata patří krize, drahé energie a válka na Ukrajině. Jen hlupák nebo konzument České televize nevidí, s jakou železnou logikou se tento konflikt stále zvětšuje a nabírá na intenzitě. S každým dalším dnem oheň války vtahuje další a další zdroje, přičemž člověk je zase jednou ten nejlacinější frontový materiál.

Den ode dne je zřetelnější, že ubývá možností, jak tento konflikt ukončit, protože obě strany do něj „investují“ příliš. Marian Kechlibar včera vydal velmi mrazivou analýzu, která zcela logicky a bez předsudků ukazuje, že rozhodne až vyčerpání jedné ze stran.

Na obou stranách jsou k dispozici ještě obrovské rezervy a bojiště je výborně zpravodajsky a propagandisticky pokryté. Vůbec se nedivím, že se u nás lidé obávají, že je někdo pošle „táhnout na Rusa“ a tyto obavy se přenášejí i do volby prezidenta. Obzvlášť když má favorit voleb za sebou vojenskou minulost dokonce na obou stranách barikády.

Víte, já se neděsím toho, že Babiš mluví o míru. Mnohem víc se děsím toho, že generál Pavel o míru nemluví.

Chleba levnější nebude, říkal můj děda nad podobně vyhrocenými politickými diskusemi, jaké probíhají teď. Platí to i v 2. kole prezidentské volby?

Určitě to platí. A nejen u prezidentské volby. Dokonce si myslím, že to platí tak absolutně, že bychom se možná měli začít ptát jinak. Třeba bychom si mohli položit otázku, který kandidát skýtá větší pravděpodobnost, že se chleba pořádně zdraží. Jak jsem napsal na začátku, Babišova drahota se dneska jeví jako zlatý věk dějin. Možná bychom měli přemýšlet, jak volit, abychom jako na idylku nevzpomínali i na Fialovu drahotu.

Jaroslav Bašta dopadl, jak dopadl. SPD na přímo Babiše nepodpořila. O čem to svědčí?

Musím říci, že jsem taktiku Jaroslava Bašty, Tomia Okamury a celé SPD poněkud nepochopil. Dokud mluvili o odvolání vlády a nepřipuštění války, tak získávali politické body. Od začátku bylo zcela chimérické se domnívat, že by se Jaroslav Bašta mohl dostat do druhého kola a volební výsledky to potvrdily. Myslel jsem si, že SPD postavila kandidáta proto, aby pak těchto pozitivních bodů použila v dalších volbách a dalších kampaních. Kandidát na prezidenta dostane prostor v médiích, aby to alespoň vypadalo jako vyvážená neutrální novinařina. Kdy jindy dostane SPD možnost živě mluvit k voličům a kdy jindy sedí voliči před televizí a poslouchají?

Jaroslav Bašta zcela ovládl první debatu právě svým heslem o odvolání vlády. Přišel tam, řekl to nahlas a pak už to bylo jen o něm. Zanechal sympatický dojem i přes svůj řečový hendikep.

Nechápu, proč se z toho v posledním týdnu stalo vymezování proti Babišovi. Marně hledám jakýkoliv benefit, který by takové jednání přineslo. SPD se začalo vymezovat proti svému přirozenému spojenci v opozici a vůbec si nevšimli, že jim Babiš obě témata hladce převzal. Za Macronem jel mluvit o míru a vyvolal jednání o nedůvěře vládě.

Kdyby se SPD držela svého hesla, mohl Jaroslav Bašta ve čtvrtek oznámit, že odstupuje ve prospěch Andreje Babiše, protože mají stejný program. Veľký Bocian by jim byl vděčný a oni by mohli tvrdit, že mu dali patnáct procent volebního výsledku. A podle toho by s nimi bylo zacházeno.

Místo toho ještě před volbami dávali signály, že Babiše nepodpoří a celému národu ukázali prachmizerný výsledek, který je bude provázet ještě hodně dlouho. Nakonec se ještě dozvěděli, že Babišův soupeř by nikoho za SPD ani nejmenoval ministrem, protože v případě Okamury se na demokracii nehraje. Babiš nic takového neříká ani teď, i když ho nepodpořili.

Baštův sympatický výkon nakonec k ničemu nebyl, euforie, kterou vzbudil, se nepřetavila v nic hodnotného, ba ani v Babišovu vděčnost ne, volební výsledek je svlékl do naha, přišli o bohatého přirozeného spojence a ještě zanechali dojem, že jim to pořád ještě nedošlo. To všechno v jednom týdnu. Jak by řekl Jiří Paroubek, kdo z vás to má?

Průměrný počet slepic: 4.4 (12 hlasů)

Archy petentů prezidentských kandidátů v ČR ověřuje firma s neprůhlednou vlastnickou strukturou vedoucí do daňového ráje na Kajmanských ostrovech! Holdingová struktura firem dokonce figuruje v uniklých dokumentech Paradise Papers! Jana Peterková podala žalobu na ministerstvo vnitra a žádá soud o předběžné opatření a odsunutí konání prezidentských voleb v ČR! Karel Janeček asi bude v šoku až zjistí, že jeho petiční hlasy sčítala firma v holdingovém spletenci s nedohledatelnou vlastnickou strukturou!
------------------------------------------------
Ukrajinci budou moci oficiálně pracovat v české státní správě a na všech úřadech, umožní to Rakušanova novela zákona o úřednících, která právě přistála na vládě! Původně mělo jít o konvergenci evropské směrnice pro občany zemí EU, ale vnitro to rozšířilo i na osoby s trvalým pobytem v ČR bez rozdílu, tedy i na uprchlíky z Ukrajiny se statusem azylantů, kteří automaticky dostávají trvalý pobyt bez časového omezení! Ukrajinizace ČR se tak rozjíždí na plné obrátky! Změny zákonů mají urychlit trvalou a systémovou integraci Ukrajinců do české společnosti!
------------------------------------------------
Viktor Orbán vylíčil německému novináři, jaký obrovský tlak vyvíjí Brusel na Maďarsko v otázce genderové agendy a jaký řev se začal ozývat z Evropské komise po přijetí maďarského zákona na ochranu dětí! Rok 2023 přinese do škol v zemích EU první genderové programy a cílem bude okopírování procesů, které již běží v USA! Maďarský zákon zakazuje LGBTQ organizacím vstup do škol a školek, aby nemohly obcházet rodiče v sexuální výchově a působit na děti zvrácenou pro-choice indoktrinací! Brusel podal na Budapešť žalobu a hrozí Maďarsku zastavením peněz z fondů EU!
Maďarský premiér Viktor Orbán na nedávné tiskovce odpověděl německému novináři, který se nevěřícně zeptal, že moc nevěří tomu, že by se Brusel tak moc zajímal o sexuální výchovu dětí. Viktor Orbán to však novinářovi vylíčil velmi barvitě, když popsal, co se děje za zavřenými politickými dveřmi, kam veřejnost nevidí. Bruselští globalisté chtějí, aby neziskový LGBTQ sektor v Maďarsku měl volný přístup do škol a mohl na eugenické úrovni přeprogramovávat malé děti a vyrábět z nich devianty. Je to proces okopírovaný globalisty z USA, kde devianti s průkazkami LGBTQ sekcí školských odborů chodí po školách a vypráví dětem o svobodné volbě pohlaví (pro-choice agenda), o práškách na potlačování puberty, o hormonální transformaci, o přednostech homosexuality v ekonomice nového věku, protože se tím ušetří peníze na dětech a homosexuální pár si tak může ušetřit na pěkný byt, což by s dítětem nešlo apod.
Do Česka tato agenda zatím nedorazila, i když Fialova vláda ty dokumenty již má na stole, ale bojí se s touto agendou vyjít do škol, na Čechy by to bylo ještě předčasné, na to nejsou připraveni. Ovšem v Maďarsku to již jede na plné pecky, jenže Viktor Orbán tomu vystavil stopku a jeho strana Fidész prosadila zákon na ochranu dětí, který zakazuje školám, učitelům i neziskovkám jakékoliv působení na děti a jejich sexualitu. Zákon zakazuje přednášky, fakultativní akce, zájezdy, exkurze a cokoliv, co by se týkalo tzv. genderové agendy.

Průměrný počet slepic: 4.8 (10 hlasů)

Máloco ilustruje odbornost naší vlády jako to, že podle naší ministryně obrany jsou leopardy dobré, protože je doporučuje Vlastík Válek, jenž hraje mobilní hru s tématikou tankových bojů na svém telefonu.
Myslíte, že když jsem hrál za mlada na playstationu Flight Simulator, že mám dostatečnou kvalifikaci, abych se mohl ucházet o post generálního ředitele ČSA? 🙂
I když pokud může řídit ministerstvo obrany naprostý oborový analfabet typu Jany Černochové, tak už je v téhle zemi možné asi úplně všechno.
EDIT: Uznávám, že když jsem si myslel, že po ministryni Šlechtové, která tvrdila, že si prolezla jeden vrtulník, a tudíž už ji nikdo při nákupech helikoptér neošulí, nemůže přijít nic horšího, tak jsem se hluboce mýlil. Zlatá Karlička a její rambohafík.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Doporučuji sledovat Jardu Svobodu https://kurzy.ekozahrady.online/ Hospodaří permakulturně na 25 hektarech, které postupně koupil a ze zpustošených polí dělá rajskou zahradu.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Luxusní sídlo, ale téměř bez pozemku. Zemědělstvím by si na sebe určitě nevydělalo. Takové věci jsou pro lidi, co už peníze mají.

Průměrný počet slepic: 4.6 (13 hlasů)

Určitě u toho původně byly stovky hektarů a všechny chalupy kolem. Dařbujáni tam chodili k Pandrholovi somrovat mláto.

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

Já si myslím,že by to šlo jediné,kdyby tam budoucí majitel zařídíl luxus bordel s bazénem a tak! Chtělo by to další investice!No,ale klientelu v Německu oberou Zelení dohola o všecky prachy a nepomůže jim ani jejich Sociální stát,tak koupit tu ratejnu a nemít klientelu předem, je fakt riskantní !
No partnere Sasine .Mohlo by to tak klapnout nebo ni?

Průměrný počet slepic: 3 (7 hlasů)

Pořádat tam třeba virtuální party SV,kde by se mohly na pr. pořádat módní přehlídky nahatých krasavic pro členy SV zdarma ,možná by pan Foldyna dál ve Sněmovně řeč ,že jakýsi Pičínský tam uspořádal chlastacku,kde bylo hlavní heslo Praha a láska porazily vesničany v Leskove a je podezření ,že je tam někde je prý ilegální palírna whiskey, neboť tam kořalka tekla proudem a nová formace SV se tam parovala navzájem se tím populárním heslem kavárenských povalečů ,nebot i oni jsou členové SV!
To by fantasie zvládla!
No ni?

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)

Sasine, teď jste mě (asi poprvé) fakt pobavil. :-)

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Fakt je to, že zemědělská usedlost bez několika desítek/stovek hektarů které k ní původně patřily, je v podstatě bezcenná. A jediné co se tam vyplatí udělat je milionářské sídlo nebo bordel.
Nebo mafiánské doupě.

Taková usedlost jejen kasička na peníze, která sežere miliony a miliony na údržbu, rekonstrukci, provoz drahý na energie, atd...

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Su rád, že mě takové a podobné megalomanie přešly. Ostatně při podílovém uspořádání země a vztahů, by to byl stejně nadměr. Muheeeee

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Možná fotky zkreslují, ale ty vysoké stropy. To by se mi nechtělo vytápět. Obrovské místnosti. Snad na letní pobyt, ale na to je to zase moc veliké. Ale na podívání pěkné

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

To nechceš vytápět, ani když máš vlastní dříví a jsi otužilec jako Landa :-(

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

sdílím Vidláku vaše nadšení pro věc a zároveň zklamání z nevýsledku. Strašně bych vám něco podobného přál. Ale není vhodná doba. Mnoho slimáčků už sežralo téměř všechnu kapustičku, mezi nimi i váš guru. I malé kapustičky podražily. Zbývají jen ohlodané kopřivy, nějaké bejlí na mezi a poloruiny bez rozprodaných polí pro nadšence vašeho typu.
Musím na vás myslet, přát úspěch ve vaší činnosti pro věc vaší rodiny i ve věci společnosti. Přece musí být někdy líp, o tom žádná, ale jestli to bude už za deset let, za 33 let, nebo až za 100 let, to záleží na nás, na voličích a především občanech, dokážeme-li se poučit, pochlapit, přestat být ovčany, rozpoznat skutečné dobro a skutečné dobro, ne to mainstreamem a libodemokraty nalinkované. Já už se toho nedožiji, vy, popřípadě vaše děti, ano.
Přeji vám to nejlepší, a díky za vaši práci, i když ji místy kritizuji.

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)

Skutečné dobro a skutečné zlo, jistě...

Průměrný počet slepic: 3.3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

ta čtvrtka hektaru mezi baráky není moc na zemědělčení, to je fakt tak na pár zvířátek v ohradě jako doplněk pro děcka k tomu penzionu. A luxusně zrekonstruovanej vnitřek penzionu na vystrkově nikoho neuživí, pokud nastávaj fialový časy a lidi budou rádi že jsou rádi. A v zimě bych tohle živit fakt nechtěl, ani na ty zabíjačky. Agroturistika je byznys do dobrejch časů...

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

Někde jsem registroval, že Vidláka čtou pologramotní burani, kteří potřebují, aby jim život velkoměsto vysvětlilo. Vždyť ten dům je krásný, děti tam budou radostně skotačit, na zahradě budou běhat slepičky a ovečky. Ve stodole bude třeba muzeum historie lgbt komunity nebo Babišových zločinů. A svět bude růžový. Pouze pologramotný buran si uvědomí, že by to nechtěl vytápět, že je hodně staveb na malém pozemku, že to původně byl statek ke kterému ovšem chybí ta pole nebo pastviny, aby se hospodářské budovy daly využít. A že reálné využití bez hromady dotací by byl asi problém. Po letmém pohledu na fotky musím tak nějak s burany souhlasit. Na první pohled hezké, ale připadá mi to bez myšlenky, co s tím po dokončení rekonstrukce budu reálně dělat. Ale možná se mýlím. Jsem pologramotný buran, co nechce za prezidenta generála.

Průměrný počet slepic: 4.2 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

Eduard Stehlík: Několik posledních měsíců je v České republice šířena zlá pohádka o „komunistickém rozvědčíkovi“ Petru Pavlovi. Protože jsem první životopis generála Pavla publikoval již v roce 2010, tedy před dlouhými 13 lety, a od té doby se objevil v mých pracích několikrát, považuji za nutné na ni reagovat.

Jako úvodní fotografii k tomuto svému příspěvku přikládám generálův stručný životopis z mé knihy Srdce armády, která vyšla v říjnu 2014. Již na první pohled je vidět, že obsahuje informaci o zpravodajském kursu, jenž je v posledních týdnech tolik zmiňován. Nejde tedy v žádném případě o novou, či dokonce generálem utajovanou skutečnost, jak se někteří lidé pokoušeli a pokouší tvrdit, ale o dlouhá léta známou a veřejně přístupnou informaci.

Předpokládám, že moji čtenáři jsou inteligentní lidé a vědí, co se v této zemi stalo 17. listopadu 1989. Stejně tak každý jistě ví, že se člověk řidičem stane teprve když mu předají řidičský průkaz, protože bez postihu nemůže řídit auto po prvních absolvovaných jízdách v autoškole. Stejně tak chirurg nemůže jít operovat hned poté, co si v prvním ročníku koupil skripta o anatomii a ani student práv nepůjde k soudu zastupovat svého klienta po absolvování prvního ročníku. Odbornost člověk získává teprve po kompletním ukončení studia, složení závěrečných zkoušek a vydání diplomu, či příslušného oprávnění.

Pokud tedy generál Pavel zpravodajský kurs ukončil až v roce 1991, něco zde s tím „komunistickým rozvědčíkem“ nehraje. Onen zpravodajský kurs byl tříletý. První rok byl věnován intenzivní jazykové přípravě, která probíhala v Brně (ne v Moskvě, jak zde kdosi blábolí). Zpravodajské „řemeslo“ si frekventanti osvojovali teprve ve druhém a třetím ročníku. Tyto dva roky absolvoval Petr Pavel v letech 1990-1991, tedy po pádu komunistického režimu a po zvolení Václava Havla prezidentem (29. prosince 1989).

Pokud tedy někdo označuje Petra Pavla za „komunistického rozvědčíka“, nemluví pravdu. Generál Pavel nikdy nebyl „komunistickým rozvědčíkem“. Byl zpravodajským důstojníkem demokratické republiky.
Šíří-li tedy někdo bludy o „komunistickém rozvědčíkovi“, buď vědomě lže, věci nerozumí, anebo sehrává roli toho, čemu naše babičky říkaly „užitečný idiot“

Průměrný počet slepic: 2.4 (20 hlasů)

hrajete roli neužitečného prolhaného idiota.
Záleží snad na názvu jeho "práce"?

Průměrný počet slepic: 3.7 (13 hlasů)

generále!

Průměrný počet slepic: 2 (12 hlasů)

Blahopřeji Vilíku, že jsi vylízaný pako. Jedno jako.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

Prof. Keller dnes - z Parlamentních listů:
Čím si Petr Pavel získal podle vás tolik příznivců? Čím byl pro ně tak zajímavý?

To byste se musela zeptat jeho voličů, pro mne nijak zajímavý není. Je to typ, který je naprogramován na dvě věci: vykonávat rozkazy a udílet rozkazy. Já osobně si myslím, že nepotřebujeme na Hradě člověka, který bude udílet rozkazy, a už vůbec nepotřebujeme někoho, kdo bude rozkazy slepě vykonávat. Ale podle všeho se dost lidí domnívá, že přece jen něco takového bude ozdobou Hradu. Pokud bude zvolen, budu to respektovat. Na rozdíl od puncovaných demokratů nepolezu na cimbuří vyvěšovat zelené trenýrky.

Co nás čeká za vlády prezidenta Petra Pavla a premiéra Petra Fialy?

Jak to mám vědět? To přece ani v nejmenším nezáleží na nich.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

In reply to by Dědek (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pan profesor Keller výborný a trefný jako vždy:-), celý rozhovor. Díkybohu za takové moudré lidi!

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Můžete upřesnit, v čem kolega Vilík lže?

Průměrný počet slepic: 3 (8 hlasů)

Jen si Vás dovolím doplnit, že blok Varšavské smlouvy byl rozpuštěn v roce 1991 a do té doby byl pod vlivem Sovětského svazu, chcete-li Rusáků. Obrázek si o všem už musí udělat každý sám.

Průměrný počet slepic: 4.4 (11 hlasů)

Kdy se Pavel rozhodl studovat na "komunistického rozvědčíka"? Před rokem 1989. Vy bude klidně tvrdit, že někdo šel studovat medicínu, ale doktorem být vlastně nechtěl. A před svojí třicítkou byl předsedou ZO KSČ také náhodou. Nebo to také dělal až za Havla? Né. On chtěl být předsedou zahrádkářů a najednou zjistil, že to jsou komunisti. Ale faktem je, že jsem pologramotný buran, tak tomu nerozumím.

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

In reply to by Petrosek (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ano, přesně tak - Pavel byl všechno jiné (doktor, zahrádkář, chovatel kanárků...:-)) jen ne ten komunistický studovaný pro rozvědku, tedy špicl s totalitními zkušenostmi, pro kterého není vůbec žádný problém dnes být třetím nejvyšším v NATO.
Ostatně čekám, že až vyhraje, vytáhnou v Moskvě složku, kterou tam z těch let jistě stále má a pro co byl tehdy školen.

Průměrný počet slepic: 4.3 (10 hlasů)

Adam Drda:

KOMENTÁŘ. Nikdo soudný netvrdí, že s osobní komunistickou minulostí se nelze v pozdějším životě opravdu vyrovnat a že kupříkladu osoba s předlistopadovou historií generála Pavla nemůže být po více než třiceti letech docela jiným člověkem. Předpokládá to ale, že takovou minulost nahlédne jako skutečně problematickou a vyvodí z toho konkrétní závěry.

Letos 5. srpna vyšel na webu Deník.cz rozhovor s kandidátem na prezidenta generálem v. v. Petrem Pavlem, opatřený titulkem Největším soupeřem je pro mě populismus. Interview vedla hlavní politická redaktorka Deníku, předlistopadová televizní „novinářka“, svazácká funkcionářka a spolupracovnice Státní bezpečnosti Kateřina Perknerová.

Svého vrstevníka a někdejšího politického souputníka se mimo jiné s lehkou žoviálností zeptala na jeho vojenskou minulost v době komunistického zřízení: Kdyby došlo před listopadem 1989 k válce, „stál byste s puškou proti tehdejším nepřátelům ze Západního Německa či Francie. Po revoluci se strany obrátily a vy jste stál po jejich boku proti Rusům. Jak jste se s tou změnou barikád vypořádal?“

Generál Petr Pavel odpověděl: „To není až tak složité, protože nešlo o ideologii. Voják brání svoji zemi a lidi, kteří v ní žijí. (…) nikdo to necítil tak, že by bojoval za Husáka a za KSČ. Každý voják bojuje za lidi, které má rád a pro něž stojí za to obětovat i život. V případě, že by se tehdejší vedení na obou stranách rozhodla pro válku, naši protivníci a současní demokratičtí spojenci by bojovali proti nám. Kdyby vojáci řekli, že proti demokratickému Západu bojovat nebudou, stejně by na našem území probíhal boj, během něhož by umírali lidé, Češi a Slováci. Těžko lze vojákům vyčítat, že by se tak nezachovali. Oni dělají svou práci, jejich řemeslo je bránit svoji zemi. My jsme tenkrát byli v nepřátelském postavení vůči demokratickým zemím a ony proti nám. Po revoluci ale neměly zásadní problém vzít nás mezi sebe jako partnery, tak proč bychom my s tím měli mít problém?“

Kdo se tady zbláznil
Když jsem ten stručný „dějinný rozklad“ četl, nejdřív jsem si nebyl jistý, jestli se prezidentský kandidát Petr Pavel nezbláznil. Po četbě jeho dalších mediálních vyjádření se spíš kloním k tomu, že má své „vysvětlování“ promyšlené a prodiskutované se svými poradci: nejspíš dospěl/i k závěru, že lidi – rozuměj voliči – u nás na tohle demagogické blábolení z určitých důvodů slyší (tomu ostatně nasvědčuje skutečnost, že generál podle posledních průzkumů patří k favorizovaným kandidátům).

Je-li tento předpoklad oprávněný a je-li to opravdu strategie, jak se popasovat s vlastní i českou minulostí a trhnout na tom co nejvíc, pak není populismus jeho největším nepřítelem, ale spíš nástrojem.

Československá lidová armáda (ČSLA), v níž dělal Petr Pavel v osmdesátých letech kariéru jako voják z povolání (viz níže), nesloužila přinejmenším od února 1948 k obraně země ani lidu, který v ní žil, nýbrž k obraně totalitního systému a sovětského impéria. V srpnu 1968 okupovala Československo sovětská vojska, aniž by ČSLA na rozdíl od podstatné části civilistů projevila odpor (vzdorující jednotlivci prominou). Pokud jde o obranu, byla armáda naprosto k ničemu, vzhledem k předcházejícímu totalitnímu období a zbabělému počínání představitelů strany a vlády se to dalo čekat – Rusáci u nás také setrvali více než dvacet let v počtu desítek tisíc vojáků s nepřeberným množstvím bojové techniky včetně raket středního doletu. O sovětskou vojenskou přítomnost se až do konce roku 1989 opírala kolaborantská komunistická vládnoucí vrstva, a jakkoli se jistě nedá tvrdit, že zdejší totalitní režim v každém jeho detailu plánovali a určovali Rusové, přesto hráli po celou dobu jeho trvání zásadní roli.

Československo bylo jako sovětská kolonie členskou zemí Varšavské smlouvy (bolševická parodie NATO) a bezvýhradně podléhalo zájmům a plánům Moskvy. Čs. lidová armáda tudíž za tzv. normalizace fungovala jako podřízená organizace okupační armády a okupační mocnosti, a je třeba zdůraznit, že neměla žádný jiný vojenský smysl.

Kdyby teoreticky v osmdesátých letech (abychom se drželi otázky Kateřiny Perknerové a času aktivní služby generála Pavla v ČSLA) došlo k válečnému konfliktu mezi demokratickým Západem a sovětskou říší, nebránili by vojáci čs. armády „svoji zemi“ a „lidi, které mají rádi“, nebránili by vůbec nic, co by za obranu stálo, bojovali by pouze a výhradně za sovětské totalitní impérium, které desítky let ohrožovalo demokratický svět. A ať už by to cítili jakkoli, bojovali by zároveň také za Komunistickou stranu Československa a za Husáka (do roku 1987 jejího generálního tajemníka), tedy za převodové páky sovětské moci v Československu.

Kdyby se naopak někteří vojáci ČSLA rozhodli, že proti Západu bojovat nebudou, ani náhodou by to neznamenalo, že selhávají v obraně lidu a vlasti, nýbrž bylo by to přesně naopak: dali by přednost demokracii, svobodě a důstojnosti před sovětskou nadvládou a otroctvím.

Dva roky ztraceného života
Snad by v dané souvislosti také nemělo zůstat stranou, že ČSLA, v níž byl prezidentský kandidát Petr Pavel důstojníkem, byla až do převratu v roce 1989 podstatnou represivní složkou komunistického systému.

Například každý rok nastupovali na roční nebo (častěji) dvouletou nucenou vojenskou službu tisíce mladých mužů, kteří čelili nepřetržité buzeraci a ideologické masáži, po níž se měli vracet domů jako vycepovaní a poslušní socialističtí pracující. Jistě, v řadě případů se cepování nepovedlo, a je dnes také velmi lehké zlehčovat tehdejší roli armády veselými kasárenskými historkami, vzpomínkami na figurky tupých lampasáků, na dobré kamarády a na to, jak „jsme nakonec vojnu jako skuteční chlapi zvládli“ (myslím, že právě na tenhle přihlouplý druh chlapáckého sentimentu generál Pavel hraje).

Pravda nicméně je, že povinná služba v ČSLA představovala jednu z nejvýraznějších demonstrací absolutní moci systému nad občanskou individualitou: dva roky si směl stát prostřednictvím k tomu vyškolených vojenských profesionálů dělat s mladým mužem, co uznal za vhodné, dva roky mohl každého vystavovat odporné šikaně, nutit ho, aby ohýbal páteř a učil se přijímat „politickou realitu“.

Začalo to už přísahou, v níž voják nesliboval, že bude v bránit jen svou drahou vlast a její lid, ale deklaroval: „přísahám před bojovou zástavou věrnost pracujícímu lidu vedenému Komunistickou stranou Československa. (…) Pro obranu socialismu jsem vždy připraven stát pevně v řadách ozbrojených sil Československé socialistické republiky po boku sovětské armády i armád ostatních socialistických zemí v boji proti jeho nepřátelům a nasadit i svůj život k dosažení vítězství. Tak přísahám!“

Co dělal prezidentský kandidát generál Petr Pavel v této armádě? O jeho působení dnes z veřejných zdrojů a archivů víme zhruba následující: Narodil se v listopadu 1961, studoval vojenské školy a po celá osmdesátá léta pracoval na nevábné kariéře nejen v ČSLA, ale i v dalších režimních strukturách.

V únoru 1983 se ještě jako student Vysoké vojenské školy pozemního vojska ve Vyškově stal kandidátem na členství v KSČ (vzhledem k občasným pokusům vysvětlit generálův vstup do strany perestrojkou připomeňme nejen tolik, že je to poněkud pochybná motivace, ale také, že tak učinil skoro dva roky před nástupem Michaila Gorbačova).

V únoru 1985 byl Petr Pavel jako velitel výsadkové průzkumné čety přijat za člena strany a záhy začal působit jako předseda Základní organizace KSČ. V roce 1987 byl prověřován jako zájemce o postup u Zpravodajské správy Generálního štábu (ZS GŠ – vojenská rozvědka). V roce 1988 byl přijat na postgraduální studium pro zpravodajce. Podle dochovaných dokumentů vojenská rozvědka zvažovala, že by mohla Petra Pavla vyslat do západní ciziny. Věděl o tom, v době studia měl krycí legendu (lidé kolem něj věřili, že jezdí do Prahy jako překladatel a tlumočník).

V říjnu 1989 navštívili dva důstojníci Pavlovu manželku a informovali ji, že její muž by mohl v budoucnu působit v zahraničí; doporučili jí, aby se učila cizí jazyky. Když se v listopadu 1989 začal hroutit komunismus, osmadvacetiletý Petr Pavel se v nové situaci rychle přeorientoval, vystoupil z KSČ (takovým lidem se říká „převlékači kabátů“), studia dokončil již v demokracii a jako schopný jazykově nadaný člověk dál stoupal ve vojenské hierarchii až k nejvyšším funkcím.

Jak je to s morálním selháním
V žádném rozhovoru, který jsem četl nebo slyšel, nebyl generál v. v. Petr Pavel schopen upřímně a jednoduše říct, že svou službu totalitnímu systému považuje za morální problém a osobní politický handicap. Vedle výše citovaného prohlašuje například v interview pro Forum24.cz:

„Pokud mluvíme o mém předlistopadovém členství ve straně, mnohokrát jsem zopakoval, že s tím, co vím dnes, s rozhledem, který mám dnes a který jsem tehdy neměl, to rozhodnutí považuji za chybu. Rozhodně ho ale nepovažuji za morální selhání. Krokem, který jsem udělal v necelých 22 letech, jsem poškodil pouze sám sebe. Jestli se dnes mohu za něco stydět, tak to byla moje vlastní naivita a nedostatek rozhledu.“

Pokud kandidatura v letech 1983–1985 a posléze členství v KSČ letech 1985–1989 podle Petra Pavla nepředstavovaly morální selhání, ale pouze chybu, zapříčiněnou naivitou, pak by tomu bylo možné rozumět snad jen tak, že budoucí generál se ocitl v KSČ nedopatřením (nevěděl zhola nic o zřízení, v němž tehdy žil) a že to je známka nižší inteligence, která by ho dnes těžko mohla předurčovat k tomu, aby dobře obstál v roli hlavy státu.

Jenže on prokazatelně je mužem jisté inteligence, tudíž z toho vyplývá, že se mu při nejlepší vůli nedá moc věřit. Lidem, kteří tu dobu nezažili, se to občas obtížně vysvětluje, ale v osmdesátých letech byla odpudivost komunistického režimu i průměrně orientovanému člověku – a mladým mužům, kterým hrozila povinná vojenská služba obzvlášť – naprosto zřetelná: bylo jasné, že jsou v zemi sovětská vojska, že jsou tu zadrátované a ostře hlídané hranice, aby se lidem zamezilo v úprku za lepším životem, bylo zcela zřejmé, že oficiální propaganda produkuje jednu lež za druhou, že na Západě je svoboda a v Československu nikoli.

Do KSČ se v té době dávno nevstupovalo z přesvědčení, ale z pragmatismu, kvůli osobnímu zabezpečení a zpravidla z kariérních důvodů. To byl zjevně i případ generála Pavla, ostatně to sám říká podle citace v článku v Respektu (8. 8. 2022): „Podmínkou, abych mohl dělat, co jsem chtěl, byla červená knížka, bral jsem to jako realitu, která prorůstala všude.“

Právě ty kariérní důvody ovšem znamenaly, že se člověk choval cynicky, odhlížel od toho, co strana páchá, právě proto to zkrátka bylo morální selhání. A co se týká sebeuspokojivé představy, že generál členstvím v KSČ „poškodil pouze sám sebe“: strana byla elitní organizace totalitního systému poskytující svým členům výhody a stavějící je nad ne-členy – z příslušnosti k elitní organizaci plynula také spoluzodpovědnost jednotlivých členů (a funkcionářů i z nejnižších úrovní) za stranu jako celek, za její činy. Snad by se po člověku, který chce být hlavou státu, mohlo žádat, aby si tohle všechno uvědomoval a odpovídajícím způsobem to reflektoval.

Příslušnost ke KSČ je přitom v případě Petra Pavla (podobně jako je tomu u Andreje Babiše) jen součástí celkové osobní a profesní příslušnosti ke komunistické nomenklatuře. Do KSČ vstoupil, aby „mohl dělat, co chtěl“, a to konkrétně znamenalo, že nakonec patřil k vojenské rozvědce, nechal se školit jako (opět) elitní komunistický důstojník, jehož bylo možno vyslat na Západ. Dnes to vykutáleně obhajuje (například v rozhovoru pro Stream.cz tvrzením, že pod rozvědku (ZS GŠ) pouze organizačně spadal jako výsadkář-průzkumník, neboť pod ní náležely „všechny druhy průzkumu“, jednalo se o „standardní zpravodajskou činnost“, o průzkumníky, „kteří jsou nasazovaní na padáku, pěšky, vozidlem, prostě dělají jenom průzkum terénu a zjišťují informace o silách protivníka“.

Sovětský totalitní Mordor
Petr Pavel se tedy snaží vykreslit sám sebe jako nestranného vojenského profesionála, výsadkáře, který se věnoval výhradně své odbornosti (svému „řemeslu“) a s politikou neměl nic společného. Vtip je v tom (a to se zase vracíme k prvnímu citátu v tomto textu), že v Československé lidové armádě žádní nestranní vojenští profesionálové nepůsobili (snad leda s výjimkou nevojenských profesí), bylo to principiálně nemožné, proto byl také Petr Pavel v KSČ a zpravodajci vypracovávali posudky o jeho politické angažovanosti a spolehlivosti.

Studená válka neměla dvě stejně problematické strany (chcete-li bloky): měla stranu demokratickou (Západ) a stranu sovětského totalitního Mordoru, přičemž Petr Pavel pracoval na tom, aby mohl sloužit té druhé.

Z některých generálových vyjádření lze získat dojem, že v listopadu 1989 v Československu neproběhl převrat od totality k demokracii se všemi mezinárodními souvislostmi, ale jen jakýsi plynulý přechod od jednoho systému k druhému, přičemž člověk si nemusel klást žádné složité etické otázky, jednoduše stačilo, když se zorientoval a sloužil v nových podmínkách.

V již citovaném rozhovoru pro Stream.cz Petr Pavel zdůrazňuje, že na konci osmdesátých let nebyl žádný špión, byl jen připravován k práci v cizině v oficiální funkci (údajně nestranný výsadkář se v tomto případě mění v nestranného úředníka, resp. vojenského diplomata):

„Lidé, které máme v zahraničí, na našich ambasádách, ti pracovali také pro Zpravodajskou správu (GŠ), protože získávali informace, ale naprosto legální cestou. A já jsem byl připravován na takovou práci a dokonce jsem na ni potom i vyjel, protože já jsem začal studium v roce 1988 na podzim, první rok jsem tedy (…) absolvoval intenzivním studiem francouzštiny, další dva roky už jsem absolvoval v novém režimu, podle úplně jiných pravidel, a v roce 1994 jsem vyjel na vojenskou diplomatickou funkci do zahraničí.“

Opět je to absurdní bájení o údajně nezávislé profesionalitě – o pojetí, v němž se má vojenský zástupce totalitní země jevit jako ekvivalent vojenského zástupce demokratického státu.

Stoupenci Petra Pavla jakožto příštího prezidenta argumentují tím, že svou polistopadovou armádní službou a funkcí v rámci Severoatlantické aliance (předseda vojenského výboru NATO) dostatečně prokázal své mravní i jiné kvality.

Generál říkává totéž: prošel mnoha bezpečnostními prověrkami na nejvyšší úrovni, vojenští kolegové z ostatních států NATO si ho vážili a respektovali ho, věděli (podle interview pro Forum24.cz), že v souvislosti s ním „neexistuje nic, co by považovali za rizikový faktor“.

A jak generál dodává: „Pokud jsem byl přijatelným kandidátem pro takto vysokou funkci pro 29 zemí, tak je zvláštní, že bych měl být nepřijatelným adeptem na vysokou funkci ve své vlastní zemi.“ Jenomže tohle není dobrý argument.

Prověrka vysoce postaveného vojáka zkoumá jeho osobnostní kvality a schopnosti v rámci práce v armádě, nepochybně také zjišťuje, zda není napojen na nepřátelskou mocnost či nějaké gangstery, bere v potaz jeho morální profil a spolehlivost v souvislosti s vojenskou službou. Neříká ale vůbec nic o politických předpokladech a politické důvěryhodnosti. U profesionálních armádních důstojníků v demokratickém systému kupříkladu není kariérismus nevýhoda, spíš naopak: mají sloužit, plnit své povinnosti, podávat výkony, stoupat v hierarchii a akceptovat rozhodnutí, která činí politici.

Vyrovnat se s problematickou minulostí
V případě schopného vojáka, jímž generál Petr Pavel nejspíš byl, asi také moc nezáleží na tom, jak v soukromí interpretuje minulost, důležitější je jeho loajalita v současnosti. V případě přímo voleného prezidenta, tedy vrcholného politika, na tom ovšem záleží zásadně.

Politika se k minulosti vždycky vztahuje, kritické zhodnocení nedávných dějin a rozlišování morálního a nemorálního, dobrého a zlého je jeden z jejích klíčových rozměrů, od toho se odráží a posouvá dopředu. Prezident, který se s osobní problematickou minulostí neumí nebo nechce vyrovnat, a uchyluje se proto k populistické demagogii, může napáchat spoustu škod.

Následující a poslední odstavec by se mohl zdát přebytečný, ale píšu ho se znalostí místních diskusí na obdobná témata. Nikdo soudný netvrdí, že s osobní komunistickou minulostí se nelze v pozdějším životě opravdu vyrovnat a že kupříkladu osoba s předlistopadovou historií generála Pavla nemůže být po více než třiceti letech docela jiným člověkem. Předpokládá to ale, že takovou minulost nahlédne jako skutečně problematickou a vyvodí z toho konkrétní závěry.

Například takové, že se může věnovat stovkám různých oblastí a vyniknout v nich, ale že asi není úplně vhodné, aby se ucházel o nejvyšší politickou pozici ve státě – a dál tak snižoval morální nároky, které bychom na prezidenta měli klást a které už v této zemi dostaly dost zabrat. Hezky o těch věcech na serveru Forum24.cz píše Petr Pazdera Payne v článku Jak se z Šavla stane Pavel. O obrácení českých komunistů a (nejen) generálu Pavlovi.

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)

Předně oceňuji váš obsáhlý názor. Znovu musím připomenout, že blok Varšavské smlouvy byl rozpuštěn v červenci roku 1991 a do té doby byl pod vlivem po vojenské stránce Moskvě. Těch straníků tady bylo statisíce, ale jen malá část sloužila v silových rezortech která byla cvičena proti západním zemím. Co tím chci říci, že co se dá se sebezapřením tolerovat u civilní osoby, těžko u vojáka s takovou ambicí co má pan Pavel. Kdyby se nechtěl stát prezidentem, tak by mnohý po tolika letech nad jeho životní historií mávnul rukou. Na základě změny politických poměru se přizpůsobit opravdu není zase takové hrdinství. Nejvíc je u něj zajímavé, že byl protěžován jak ve svazku Varšavské smlouvy, tak NATO. A to je přesně, co bude stále svádět zcela logicky ke spekulacím. Proto považuji za poněkud zábavné, když řekl o svém soupeři, že je bezpečnostním rizikem. :-)

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)

že zpravodajské štěně, které v roce 1988 aspirovalo na bolševického rozvědčíka, mělo informace o tom co se stane v listopadu 89 a že studia dokončí jako "zpravodajský důstojník demokratické republiky". A ty, kdož této úsměvné historce nevěří, nazýváte (byť Stehlíkovými ústy) užitečnými idioty.
To mi připomíná jednu dávnou glosu: "být nazván idiotem ústy polovičního imbecila, jaký to požitek pro labužníka" :).

Průměrný počet slepic: 3.5 (10 hlasů)

Mladobolševici věděli, starobolševici netušili. Ti, kteří tušili, nevěřili, že by to strana a Kreml dovolil.
Obrovským znamením byla návštěva Francoise Mitterranda a snídaně s chartisty.
Začaly padat ploty mezi Východem a Západem.
Věřte, že mnozí už netušili, ale věděli.
Čekalo se na signál.
Půjde Šavel dneska položit květiny ke hrobu Jana Palacha?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Někteří mladobolševici určitě věděli, ale nemohlo jich být zas tak moc a byli to hlavně ti na vysokých pozicích. A věděli i někteří starobolševici, kteří byli zapojeni též a bez nich by to takhle hladce nešlo - krásný příklad je A.Lorenc.
S tím Mitterandem je to dobrá poznámka. Vzpomínám si, jak jsem kdysi četl knihu Revoluce 1989 od Robeta Buchara, který si dal za úkol přijít na kloub Plyšáku. Spoustu schůzek a interview s politiky a přímými účastníky v knize přetiskuje a je tam i výpověď účastníka schůzky s Mitterandem, na které měl Mitterand prohlásit, že "je dohoda se sovětskou stranou, že celá (tedy i tehdejší západní) Evropa dojde k socialismu mírovou cestou." Tehdy při čtení jsem to plně nechápal, co to plně znamená mi došlo tak před osmi lety...

Zatím bez slepic

Vildo, Pávek BYL komunistický rozvědčík a jeho žena komunistická politručka vystudovaná na VŠ Klémy Gotttwalda. Já jsem zvonila klíči a oni dělali karieru v KSČ, Hnus fialovej a nový ůnor. Je to fakt symbolické. Lidi, vy jste fakt zešíleli!!!!

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Ano. A proto provedl příslušný orgán v říjnu 1989 pohovor u Hany Pavlové a s uspokojením konstatoval, že
manželka posluchače kursu D-2 Petra Pavla věřila, že její manžel pracuje v praze jako překladatel. Načež soudruh Sovjak paní Pavlové vysvětlil, že je třeba tuto legendu v rodině udržet. Jednoduše, ono špionské řemeslo si Pavel začal osvojovat již v roce 1989 a výše psaná pohádka... je stále pohádka...

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-sest-neznamych-stran…

(pomineme-li skutečnost, že společnost demokratická snad byla, leč armáda byla stále podřízená velení Varšavské smlouvy až do jejího rozpadu 1991)

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

1987 : "... Velký vliv na mé pozdější názory mělo léto 1968. Tehdy u nás byli přátelé ze Sovětského Svazu. Právě na kontrastu mezi nimi na jedné straně a protisovětskými názory na druhé straně mi otec srozumitelně k věku vysvětlil podstatu situace. Bylo to účinnější než cokoliv jiného a také trvalejší. A posměch ve škole ze strany spolužáků pro mou oblibu našich přátel mě v názoru pouze utvrdil." Pavel vehementně schvaloval naši okupaci v 68mém - a ještě to používal jako své vlastní doporučení pro svou kariéru. Nejen že k nim jezdili ti "sovětší přátelé", on i v tom Sovětském Svazu se svým tatíkem občas pobýval. ** V KSČ byla za komárů spousta lidí - ale nepamatuji jediného z nich, který by takto nechutně kolaboroval a nadšeně schvaloval naši okupaci. A člověk, jako je Pavel, má ten kachní žaludek vykřikovat o někom, že je "proruský" a pomalu nás žene na šturm. A zřejmě i chodí klást věnce k pomníku Palacha - který se upálil na protest i proti takovýmto ku...ám, jako byl v té době Pavel. ** A jedna faktická - do konce fungování Varšavské smlouvy měla všechny materiály našich "rozvědčíků" sovětská GRU a všichni ti "studenti" byli GRU prověření a bez jeho souhlasu by si ani neškrtli. Takže tyto Pavlovy materiálu v tom dnešním Rusku pořád jsou - i s tím jeho slavným životopisem.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

byl ukončen s rozpuštěnbím Varšavské smouvy v r. 1991!

Zatím bez slepic