Svatokrádež

Autor
Štítky

Krátký úvodník o smrti:

Tak už jsem také v kategorii lidí, co jim na covid umřel někdo blízký. A k dnešnímu článku se tato informace přesně hodí. Včera večer jsem se dozvěděl, že na koronavirus zemřel můj soused. Důchodce, sedmdesátník. Měl takové ty běžné potíže vyššího věku. Bral už na ledacos prášky a měl cukrovku. Ještě v létě opravoval zídku mezi našimi zahradami. Rozebral toho asi deset metrů, očistil cihly, vykopal osmdesát centimetrů hluboký základ, nadělal si v kalfasu beton, naházel kameny, zalil je a na tom znovu vystavěl metr vysokou cihlovou zeď. Staral se o dvousethlavý vinohrad, o rok dřív si postavil nový altánek, běžně lezl po stromech, aby je prořezal. To jen jako reakce na vyjádření v diskusích, že covi d napadá hlavně lidi se špatnou fyzickou kondicí.... Jasně, měl svůj věk i své neduhy, ale mohl tu ještě dlouho být... 

Jeho žena za včerejšek zestárla o deset let. Poprvé v životě jsem viděl, jak někomu za noc zbělely vlasy.

Prosím dejte si do kontextu s tím, že jsem si pak znovu pustil Volného, kterak nastoupil před novináře bez roušky a s bohorovným úsměvem jim oznámil, že je třeba okamžitě rozvolnit, protože se nic neděje. Viděl jsem jeho vystoupení už předtím, ale tentokrát bych mu tu "jeho křiváckou tlamu" rozkopal...  To tak bývá, když se člověk potká se smrtí zblízka a utěšuje pozůstalého. To se vpálí. Hluboko...  

A nyní už dnešní článek: 

V úterý večer jsem našemu čtenáři berrnardovi odpovídal na dotaz, jak to vlastně vidím s místními chřipečkáři a zda bych mohl řici jasné slovo, koho z našich místních považuju za chřipečkáře, protože berrnardovi se nepozdávalo, že by tu někdo splňoval základní definici popírání covidu. Chvíli jsme si vyměňovali komentáře, já jsem poměrně rychle sklouznul k tomu, v čem já vidím největší problémy a náš čtenář  PzKpfw mě v podstatě vyzval, ať z těch komentářů udělám článek, protože by bylo škoda, aby to zapadlo. Dnešním textem tak činím.

Začnu zhruba patnáct let starou událostí. Tehdy publikoval majitel webzinu Zvědavec Vladimír Stwora článek, který se tuším jmenoval Holocaust a jeho čtyřmilionová varianta. Zjednodušeně řečeno v něm autor napsal, že židů v koncentrácích nezahynulo šest milionů, ale "jen" čtyři. Zbytek jde na vrub nepřesného sčítání, chyb ve válečných statistikách a tak podobně. Netrvalo dlouho a autor měl na krku obvinění s popírání holocaustu. Soudní spor se pak táhl až do Klausovy amnestie, která ho ukončila. Ze začátku jsem celou věc se zájmem sledoval a to z obou stran. Pročítal jsem si texty Vladimíra Stwory, ale i texty na židovsky zaměřeném webu Eretz.cz.  Nebudu kolem toho dlouho chodit, Stwora byl odsouzen, akorát odvolávačky pokračovaly tak dlouho, až byl Klausem omilostněn.

Stworova obhajoba i další texty, které o tom psal, byly založené na tom, že genocida jako genocida, že nacistická vina přece není o nic zmenšená i když pozabíjeli „jen“ čtyři miliony lidí. K tomu uváděl houfy citací různých zahraničních autorů, historiků, konspirátorů a podobně. Nechci teď úplně řešit soudní argumentaci, nejsem právník, ale když jsem si četl reakce autorů z webu Eretz, tak jim na celé věci především vadilo, že takový pokus o revizi dějin oběti holocaustu znevažuje. A znevažuje nejen ty, kteří údajně v koncentrácích nezahynuli, ale i ty, kteří tam prokazatelně zahynuli. Nejde o součet, ale v podstatě o svatokrádež. Uvedené články měly tehdy tisíce komentářů,diskuse byly velmi výživné a asi vás nepřekvapí, že nejvíc celá věc štvala ty, kteří v Osvětimi ztratili někoho z rodiny.  I po třetí generaci si to vyprávěli a jejich potomci to přijímali do srdce jako něco strašivého, co nesmí být zapomenuto a nesmí to být nikdy ani o milimetr zneváženo, protože pokud povolí o milimetr, budou muset brzy povolit znovu.

Od začátku do konce v diskusi vůbec nešlo o statistické údaje, nešlo o čísla, nikdo se nepokusil oběti přepočítat. Od začátku do konce to z jedné strany byl „boj proti židovské nadvládě“ a z druhé strany zabránění svatokrádeže.

Druhým příkladem, který tu chci uvést je relativně nedávný spor o Lidice. Tamní ředitelka Martina Lehmanová vypustila příběh jedné obyvatelky, která udala svojí podnájemnici židovku Štěpánku Mikešovou, která byla odvlečena a zahynula v koncentráku. Bádání vedl jakýsi Vojtěch Kyncl. Spustilo to docela hnusné řeči z jedné i druhé strany, které skončily tím, že Lehmannovou Zaorálek odvolal. Proč? Protože se dopustila svatokrádeže. Lidice – tragická kapitola našich dějin, nejsilnější a nejdojemnější sousoší na světě, tragický osud žen a dodnes živá rána v srdcích potomků. A do toho přijde nějaký badatýlek s příběhem o tom, jak lidická žena udávala židy.  Od toho už je jen krůček že i ostatní udávaly a možná i muži udávali. Opět – od začátku do konce se diskuse vůbec nevedla o historické prameny a záznamy z archivů, které by potvrdily nebo vyvrátily tvrzení toho Kyncla. Od začátku do konce šlo o znevážení památky obětí – o svatokrádež.

Oba zmíněné příběhy mají společné to, že když zatnete do něčeho živého, tragického a silného, tak se to vždycky obrátí proti vám. Když jde o smrt a ještě k tomu o smrt velkého počtu lidí, kteří mají potomky, kteří mají následovníky, tak můžete zapomenout na racionální debatu. Jak začnete rozškrabávat ránu, která se ještě pořádně nezahojila a nevymizela z lidské paměti, nikdy to nedopadne dobře. I kdyby vaše úmysly byly čisté a ve jménu pravdivé pravdy, dopustíte se prostě svatokrádeže a svatokrádež vám nebude nikdy odpuštěna. Zkuste přijet do Bosny a tamním muslimům namítat, že se jaksi nenašlo moc hrobů po masakru ve Srebrenici. Zkuste jít k Srbům a argumentujte jim, že vraždili nevinné civilisty a tak by měli být rádi, že si zachovali alespoň to málo, co mají. Zkuste jet do Turecka a řekněte jim o tom, že jejich dědové vraždili Armény. Zkuste jet do Arménie a říct jim, že v tureckých archivech zase tak moc záznamů o genocidě není a zřejmě při ní zahynulo méně lidí, než se tvrdí. Zkuste takovou svatokrádež a máte to spočítané. Nemusíme chodit ani tak daleko - běžte třeba na fejsbůk Českobratrské církve evangelické a tam napište, že Havel byl ožrala a slaboch, který podváděl svojí ženu a nedokázal jí ani opustit, ani jí být věrný... Napište o Pavlu Kohoutovi, že to byl stalinista par excelance, který má na rukou krev. Napište, že Palachova oběť byla zbytečná, protože svým činem nikoho nevyburcoval.  Dostanete ban dřív než to dopíšete. 

Proč tak rozsáhlý úvod…

Už delší dobu mám pocit, že se k podobné svatokrádeži schyluje i v případě koronaviru. V naší republice do konce roku umřelo o patnáct tisíc lidí víc než v předchozích letech. Dělá to zhruba 12% úmrtí navíc. Všechna tato úmrtí se odehrála vkrátké  době od října do prosince a letos pokračují dál. Jak vidno, virus si stále jede po svém (opatření neopatření) a tak si troufám tvrdit, že než přijde jaro, počet nadstandartních mrtvých se může klidně zdvojnásobit. Třicet tisíc obětí koronavirové epidemie. Třicet tisíc lidí, kteří mají dohromady nějakou stovku tisíc přímých pozůstalých. Tito pozůstalí mají minimálně třikrát tolik blízkých kamarádů a sousedů, kteří pozůstalé utěšovali a pomáhali jim znovu se vzchopit. Silné momenty, silné příběhy. 

Pak tu máme desítky tisíc doktorů a sestřiček, kteří už několikátý měsíc padají na hubu a konec je v nedohlednu. Ti mají také doma rodiny a těm vyprávějí, čeho jsou svědky.  To jsou opět statisíce lidí a já tvrdím, že než to celé skončí, bude mít čtvrtina obyvatel naší země přímé svědectví o covidu - ne od médií, ne od politiků, ne od blogerů, ale od svých blízkých kamarádů, kteří jsou pro ně důvěryhodní. To je obrovské číslo. O to o řád více, než kolik příznivců má Havel, než kolik příznivců má Palach a o řád víc, než kolik fanoušků má Klaus. 

Myslíte, že pozůstalé po obětech nějak oblažuje, když někdo spekuluje o tom, jestli jejich dědeček umřel na covid nebo s covidem? Taková sestra chodí v atmobordelu mezi covidními pacienty a z rádia slyší,  že polovina jejích pacientů je tam jen nastrčená, aby nemocnice získala peníze.  Lapiduch vyváží do nemocniční márnice jedno tělo za druhým, což nikdy nebývalo a do toho slyší, že musíme rozlišovat, jestli pacient umřel na covid nebo s covidem… Myslíte, že ho to potěší?

Poslanec Volný přijde před kamery bez roušky a řekne na plnou hubu, že není důvod dodržovat nějaká opatření, protože situace vůbec není vážná. Takhle to slyší moje švagrová, která se už dva týdny neviděla se svojí dcerkou, protože hákuje na covidovém oddělení. Myslíte, že dá Volnému zapravdu?  Jak tomu rozumí ta sestřička, ten doktor a ten lapiduch? ti to slyší po svém - „Serou na nás“.

 Myslíte, že já osobně dám Volnému zapravdu, když švagrovou slyším brečet do telefonu, protože vůbec neví, kdy to skončí?  Teď po víkendu měli zase nával, že si dcerku prohlédne v postýlce a ráno jí dá pusu na čelíčko a fofrem do rachoty...  Co čekáte, že si po takovém telefonátu myslím o Volném a jeho názoru, že se má všechno rozvolnit?  Co si asi myslím o lidech jako je Volný, případně o jiných, kteří jinými slovy napíší do komentářů, že musíme rozlišovat, jestli můj soused umřel na covid nebo s covidem. Musíme rozlišovat, jestli umřel na zápal plic nebo na zanedbanou péči... V takové chvíli mi nevládne Vidlák racionální, rozumný a klidný, nýbrž Vidlák impulzívní, Vidlák vidící rudě, Vidlák přicházející o sebekontrolu.  

Rodina přijde o starého ale ještě vitálního dědečka a pak si na Kydech přečtou, že na covid moc lidí neumírá, víc jich umírá na tu zanedbanou péči…. Co si o tom asi řeknou? Jak si to asi přeberou? Nějací hajzlové chtějí znevážit památku našeho dědečka...  Spekulují o tom, jestli to už stejně neměl nahnuté a covid mu jen napsali to papírů, aby mohli inkasovat. Děda měl cukrovku, šlehlo to s ním a tak ho dali na covid oddělení, aby si mohli naúčtovat víc od pojišťovny...  Zlehčují památku našich otců, matek, manželů, manželek…

To se přátelé neodpouští. Svatokrádež je horší zločin než vražda.

Přidejte si ještě nějakou stovku tisíc lidí, co prošli covid oddělením v nemocnicích a přežili to. Půlka se dusila jen trochu a tak si chvíli podýchali kyslíku, ale strach o život měli parádní. Obzlvášť když vedle nich každou chvíli někdo exnul. Ta druhá půlka měla nerezovou trubku v krku nebo jim plíce nejely vůbec a byli napíchnutí na mimotělní oběh. Copak si tihle myslí o Volném a ostatních? Řekli byste, že přijmou debatu o tom, jestli za jejich stav mohl covid nebo něco jiného? Že si svou zkušenost blízkosti smrti nechají pro sebe?  Já bych řekl, že každý pokus o zpochybnění opatření a nebezpečnosti viru přijmou jako provokaci proti nim osobně.... 

Včera jsem napsal, že si můžete myslet co chcete, ale covid nás vtáhnul do průseru stejně velkého jako byl konec Druhé světové války. Víte, když ta válka pořád probíhá, člověk myslí jinak. Je v bojovém módu, přehlíží poddružnosti, řeší jen ty základní věci. Stejně tak platí, že s úmrtím blízkého se člověk vyrovnává nějakou dobu. Není to ze dne na den. Na smutek musí být čas. Až pak nastoupí nějaké smíření se s tragickým osudem a snaha svého zemřelého nějak oslavit, glorifikovat, zachovat jeho památku.... a vyrovnat účty. 

Doktoři a sestřičky teď nemají moc času přemýšlet nad tím, co vlastně vidí, co to znamená  a jak by na to vlastně měli reagovat. Teď jsou zavaleni prací a starostmi. S tím co vidí a viděli se vyrovnávat teprve budou.

Všem těm, na které přímo nebo zprostředkovaně sáhla smrt, bude vadit jakýkoliv pokus o svatokrádež.  Strašně moc jim bude vadit. Bude jim vadit mnohem víc než teď. Budou tom mluvit a je jich fakt hodně. Jejich svědectví, nadávky, bolest i vztek s nimi bude sdílet víc než milion lidí. Myslíte, že to Volnému nebo Klausovi projde? Myslíte, že jim pozůstalí a doktoři se setřičkami, jejich rodinami a jejich přáteli odpustí to znevážení obětí a práce? Myslíte, že někdy uznají, že se dřeli zbytečně, že tu vlnu mrtvých způsobil Babiš, protože lidi vystrašil a oni zanedbali péči?  Myslíte, že i vám někdo z nich odpustí, pokud tu spekulujete, jestli covidových obětí nebylo míň a snažíte se  dokázat, že covid se nevymyká běžné chřipce a marginální počet obětí nestál za ekonomické ztráty kvůli opatřením? Fakt si to myslíte? 

Fakt si Volný nebo Klaus myslí, že se to neobrátí proti nim? Že tu bude víc lidí, co jim uznají jejich boj proti EU, Iluminátům, Sorosovi, Gatesovi a vakcínám, než těch, co by je po dvanáctihodinové směně na covidovém oddělení nebo po pohřbu příbuzného nejraději zadávili?  Věříte tu někdo, že covid je tak marginální, aby Volnému či Klausovi zbylo dost voličů?  

Myslíte že Babiš s chutí nepoužije Volného historky o tom, že se takhle nedá žít a hned se musí všechno rozvolnit, aby tím zakryl svá vlastní pochybení - třeba to, že v říjnu otálel s opatřeními? Myslíte, že vláda neudělá všechno pro to, aby dostali do povědomí lidí, že všechny úmrtí zavinil Volný osobně, protože si nevzal roušku a jeho příkladu následovali další a pak chlastali v garážích.... a pak nakazili mě a já nakazil dědečka a ten umřel… Přece si nebudu pamatovat, že jsem dědečka zabil já ne? To je mnohem lepší to hodit na Volného, který okatě a demonstrativně nedodržoval opatření. A běda, kdyby mi to chtěl někdo racionálně vyvrátit. Svatokrádež se neodpouští. 

Mně Vidlákovi se koronavirová opatření také zajídají. Navíc vidím, že si covid jde svojí cestou bez ohledu na to co kde v Evropě vyhlašují a opatřují. Ať dělají co dělají, různě si to roste nebo klesá, zcela mimo logiku. Ale nedovedu si představit, že by při takové dardě mrtvých  a takovém tlaku nemocnic bylo možné vést jakoukoliv debatu, aniž by to okamžitě sklouzávalo k znevážení obětí a pracovníků v nemocnicích.  To všechno se teprve projeví. A já prostě nevěřím, že někomu projde svatokrádež.

Babišovi prošly dotace, Čapí hnízdo, komunistická minulost a všechno mu voliči odpustili. Ale nedovedu si představit, že je možné znevažovat oběti koronaviru a zároveň věřit v politickou funkci.

Jasně, všichni zdejší  mi potvrdí, že oběti neznevažují. Že samozřejmě chápou nasazení doktorů i sestřiček a váží si jich. Ale hned vzápětí přidají do diskuse další odkaz na to, že koronavirus zase taková rána není. Že je to v pohodě a lidi umírají na nemocničním lůžku, půlka jich tam ani nemusí být, a ti co umřou, neumírají na  covid, ale na zanedbanou péči. Tenhle risk bych jako politik nikdy nepodstoupil a postupně bude stále rizikovější tohle říct i normálně mezi lidmi. Stejně jako je teď právě velmi nebezpečné to po včerejším zážitku s vdovou říci mně. Nebudu nic zakrývat, kdyby mi včera Vlastimil nebo Petrpavel přišli do ruky, uškrtil bych je. Pánové omlouvám se, jen popisuju emoce, které se mnou stále ještě cloumají. Ve skutečnosti nejsem krvežíznivý a až se vlády ve mně zase ujme Vidlák racionální a tolerantní, budu v pohodě.  

Proto jsem se zde na Kydech tak zasazoval o opak. Proto všechny ty grafy, proto můj příkrý tón, proto moje výtky všem, kteří si dodnes myslí, že covid je menší problém, než se jeví a že škody dělá vláda a ne virus. Každým dnem si virus vyrobí tisíce nových apologetů, kterým se to za krátký čas rozleží v hlavě a budou bojovat za památku svých blízkých, budou bojovat za památku svého nasazení a budou zcela standartně a iracionálně nenávidět každého, kdo se bude dopouštět svatokrádeže na jejich osudu. 

Nevím, co koronavirus udělá s Babišovým politickým osudem. Nadělal dost průserů, otálel, neřešil, odkládal... ale na druhou stranu nikdy neznevažoval oběti a dokonce se omlouval za pozdní zavedení opatření. Myslím, že si dobře spočetl, kdo bude ta většina a dělá všechno pro to, aby nasral tu menší a stále zmenšující se půlku lidí. Napadlo vás někdy, že Volný svou ostentativní nerouškou vlastně pomáhá Pirátům? Ti sice rajtují na tom, jak to Babiš dělá blbě, až někdy si nevidí do huby, jaké kvákají pirátské bláboly..., ale na druhou stranu úzkostlivě se starají, aby na nich neulpěl ani stín pochybovačství o opatřeních a rouškách. Oni tvrdí, že by dělali to samé co Babiš, ale rychleji, líp a efektivněji. Bartoš fakt není blbej... to je jen mimikra. 

Každopádně ale nevěřím, že se těch třicet tisíc nadstandartně mrtvých, sto tisíc prošlých nemocnicemi, desetitisíce doktorů a sestřiček a jejich kamarádů, že se to neprojeví. Nevěřím, že Klausovi a dalším projde jejich zlehčování dopadů pandemie a jejich volání po rozvolňování. Aniž by si to uvědomovali, dopouštějí se svatokrádeže na svých voličích a ti jim to nikdy neprominou. Tohle není nějaké odklonění peněz nebo politická korupce. Tohle je závažnější. Dotýkají se smrti. To je vždycky o hubu.  

Ale samozřejmě se mohu mýlit. Nejsem politolog. Jen koukám kolem sebe. Vidím, že těch postižených covidem je tolik, že se svými rodinami a přáteli budou brzy tvořit valnou voličskou většinu. A Volný s Klausem se postarali, aby si z této většiny neukousli ani hlas ba naopak, aby byli nenáviděni až za hrob. Nevím, jak dopadne Babiš a jak dopadnou Piráti... fakt si to nedovedu představit. Ale jsem si celkem jistý, že žádný politický chřipečkář se do sněmovny nedostane a nevylučuji, že není daleko doba, kdy běžný chřipečkář dostane na ulici po hubě, jakmile plácne, že covid je jen spiknutí.

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3.9 (118 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

A mě dávný soused,...
Kdysi dávno, jako kluk chtěl s ostatníma rážet kaštany a já nechtěla z nějakého důvodu uhnout. Tož hodili kamenem a kam spadl? Mě na hlavu. Jak to dopadlo? No, řekla jsem jim : "Tak, a teď si mne dovedete dom." A tento mne se zakrvavenou hlavou domů skutečně dovedl,....

Průměrný počet slepic: 3.1 (14 hlasů)

A před pár dny další, dnešní soused od naproti, také ze dne na den,... a jeho paní, též pozitivní se mne ptá, co má dělat,...
A pak člověk vidí Volného, Klause,... bez roušky,...a poslouchá, co jsou lidé schopni vyplodit,....

Průměrný počet slepic: 3.6 (22 hlasů)

Vidláku, vy jste se zbláznil ??? Sám uvádíte, že váš soused měl různé vážné nemoci. A teď zesnul. Ať mu dá Pán Bůh lehké odpočinutí. A vy už a priori uvádíte, že zemřel na covid, nebo s covidem, protože to někdo napsal ? Už proběhla pitva ? Byl u něj covid nalezen ? A vy tady klidně napíšete, že byste nejraději trhal na kusy lidi s jiným názorem ? Jste FAŠISTA ????? Ach jo. A takové to tady bývalo pěkné čtení. Teď si začínám myslet, že by se to tady mělo jmenovat ne Vidlákovy kydy, ale covidovy kydy. Jsem z toho trochu smutnej. Ať otevřu co otevřu, televizi internet, Vidlákovy kydy.....všude jen covid,covid,covid. Jenže já na něj nevěřím. A tak mě to samozřejmě s..e(štve). Propaganda jede bez ohledu na fakta......Inu, co už. Užijte si to svědci covidovi. Já vám ale u toho asistovat nebudu. A Vidláku, třeba si představuj, jak jsi mě právě roztrhal na kusy .

Průměrný počet slepic: 2.7 (28 hlasů)

In reply to by Margon (neověřeno)

Trvalý odkaz

Soused měl různé vážné nemoce, se kterými se dalo dlouhodobě ŽÍT.

Zemřel kvůli covidu.

Vidlák popsal svoje emoce. Obraty "já tě přetrhnu" "já tě přerazím" "já tě přerazím na kusy" jssou slovní obraty bežně vyjadřující vytek a nikdy to nikdo nedělá.

S obviňováním z fašismu byste měl brzdit. Je to nefér argument, jen ventilujete svou frustraci z reality, kterou nechcete přijmout.

Na covid padnete, protože je covidová epidemie. Nechte TV a internet na pokoji a otevírejte krásnou literaturu a učebnice, tam covid není.

Průměrný počet slepic: 3.8 (21 hlas)
Trvalý odkaz

stvu ma podobne pristupy, klucove ma byt hladanie pravdy a nie jej silove presadzovanie, lebo potom to uz nie je pravda

Průměrný počet slepic: 3.4 (24 hlasů)

Hloupost nezná mezí. I v nouzovém stavu se lidé chovají proti zdravému rozumu. Prej hledači pravdy. Dovolte, abych se mírně pousmála.

Průměrný počet slepic: 3.6 (28 hlasů)

opatrnost ve spojení se zdravým rozumem, tedy ne panická hrůza bez rozumu. A už vůbec ne se zabejčit. Nikomu nic špatného nepřeji, ale ... karma je sviňa...

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

svatokrádež neexistuje. Že ji někdo tak chápe, to je jeho věc.

Je 29.1.2021. Zemřelo (s covidem, na covid, to je jedno) cca 16 tisíc lidí. Něco přes tři miliony lidí nemoc prodělalo a má (nejspíš) protilátky.

Tito lidé nejsou ohrožení, nikoho neohrožují. Jsou omezováni jen ze zvůle vlády. A ti to vládě sečtou.

P.S. asi jsem to ještě nechytl, pro úplnost

Průměrný počet slepic: 2.9 (40 hlasů)

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

To je lež.
Tito lidé jsou v ohrožení díky následkům, které jim budou velmi dlouho ztrpčovat život, pokud přežijí.
Až se Vás to dotkne osobně, nebo Vašich dětí,...pak si znova přečtěte, co jste napsal.

Průměrný počet slepic: 3.6 (31 hlas)

Oukej, tak ještě jeden pohled: Tito lidé - a všichni ostatní s nimi - jsou v ohrožení zásadního nedostatku, dostupnosti a kvalitě - nejen - zdravotní péče kvůlivá velmi špatně zaměřeným opatřením a vládním omezujícím krokům. Absolutně zde chybí jakákoliv rovnováha mezi efektivitou, výsledkem a způsobenou škodou.
Někdo čeká, že tato disbalance nebude mít negativní následky? Vím, že racionálně se uvažuje těžko, ale je to nezbytné nemá-li se nakráčet do stejného nebo ještě většího průseru.

Průměrný počet slepic: 3.4 (34 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jako opatřen í v pořádku, ale neochota trestat ty, kdo chodí v nouzovém stavu bez ochrany demonstrovat, ve skupinách chlastat, rekreovat se ha hory, do hotelů,....
A co jako může zdravotní péče až tak nabídnout? Nenechte se vysmát. I tu mizernou vakcínu firma dodá raději do Anglie, než do unie,....

Průměrný počet slepic: 3.1 (36 hlasů)

To nemyslíte vážně, že ne?
Beru to tak, že se potřebujete vyspat, odpočinout si a zamyslet se nad tím co píšete znovu.

Průměrný počet slepic: 2.7 (27 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

Stojím si za každou svou napsanou větou. A je mi jedno, že zní třeba i dutě, tedy samou hloupostí.

Průměrný počet slepic: 3.6 (27 hlasů)

byste navrhovala pro ty lidi, kteří si jeli zasáňkovat? Pověsit na nejbližší strom a nebo jen do basy?

Průměrný počet slepic: 3.4 (26 hlasů)

In reply to by blbec pepík (neověřeno)

Trvalý odkaz

1) O výši trestu mají vědět předem, rozhodnout se, zda půjdou do rizika, aby potom nebyli překvapeni.
2) Když si pojedou zasáňkovat jen oni, tak to vážně nebude nikoho zajímat. Jenže když to bude povolené, tak pojedou tisíce nudících se rodinek z uspaných měst. Předají si vira a vrátí se roznášet domů. Přesně takové chování vir pro své šíření a mutace potřebuje.

Vláda by měla nejen vydávat opatření, ale taky si vynutit jejich dodržování.

Průměrný počet slepic: 4.2 (24 hlasů)

Jenže tak to přesně nefunguje. Nemůžete si vynutit 100% poslušnot represemi, máte se snažit, doprdelepráce, dostat občany na svou stranu! Vysvětlit vysvětlit názorně předvést poučit jít příkladem dodržovat, nevést kampaň vysvětlit znovu a tak furt dokola! Výše popsané nemá být vůbec - v žádném případě - postihováno.
Jediná situace kde by to co píšete dávalo smysl by byl skutečný zákaz vycházení a zastavení života typ wu-han a na to nikdo v evropě nemá žaludek. Jediná účinná efektivní metoda tedy padá a zůstává dobrovolná účast občanů na základě kvalitního informování, krucifix!
Co na tom nechápete? Kolik ještě historek - nakazil se navzdory opatřením - potřebujete slyšet abyste to pochopili? To není Protože někdo něco nedodržel, to je Protože je to nedostatečný paskvil!

Průměrný počet slepic: 3.6 (19 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vždy se najdou narcisové, jako Václav Klaus st., kteří to budou ostentativně porušovat. Lidé jsou sociální živočich a pravidla musí prostě mít. Komu se to nelíbí, tak se může odstěhovat na Sibiř. Je zajímavé, že ve severských národech byl největší trest pro narcisy, kteří se nechtěli přizpůsobovat pravidlům, vyobcování z komunity. Tam to totiž znamenalo automaticky smrt.
Že pravidla fungují a že se vyplatí je vynucovat ukazuje příklad Rakouska. Které na tom bylo na jaře mnohem hůře, než my, a teď je na tom mnohem lépe. Nebo Dánsko, to má 33978 případů na 1 mil. obyvatel, a my máme 90727. Přitom na jaře jsme na tom byli také lépe, než oni.
Prostě jinde to funguje, pouze o tom intervijúci nepíší, protože se to nehodí jejich pasákům do jejich politických zájmů.

Průměrný počet slepic: 3.6 (10 hlasů)