Technologická magie

Autor
Štítky

Rozumíte někdo principu, kterým se uchovávají a čtou data na flash disku? Nebo jak se vlastně vypalují DVDčka a jak se z nich ta data pomocí laseru snímají? Pokud vím, za tyto principy byla Nobelova cena. Nebo chápete někdo čistě laicky jak se programují dnešní onlinové hry? Je někomu tak nějak amatérsky jasné, jak vlastně ta data putují internetem, kdo je chytá, předává, archivuje...  Nebo je vám v principu zřejmé, jak to dělají ti hackeři, že se vkradou do vládních počítačů a ukradnou data? 

Myslím, že pro běžného amatéra skončilo chápání elektronických principů někde u kazety - tedy magnetického pásku. Princip gramofonu je vlastně jednoduchý a kdyby zůstal známý právě ten princip a bylo nutné ho znovu vynaleznout, obešlo by se to bez Edisona. Kdysi se podle návodů v ABíčku dalo sestrojit rádio, nebyl problém udělat si vysílačku, leckdo ze čtenářů si kdysi jetě bastlil reprobedny a zesilovače, protože to co bylo k mání bylo drahé a špatné. 

Totéž platilo pro auta. Karburátor, svíčky, šaltpáka... prakticky všichi věděli o co jde, leckdo se v tom uměl hrabat a kdo neuměl, naučil se to poměrně snadno. 

Znám lidi, co si doma stavějí parní stroje i benzínové dvoutakty a snaží se z nich vytlouct nějakou tu účinnost navíc. Náš všemi oblíbený bloger Petr Kubáč si dělá plošné spoje s různými čipy, které pak programuje, ale i on sám říká, že je nejednodušší koupit z Číny co potřebujete a pak to jen doma sestavit. Možná kecám... Kubáčovy výtvory jsou už mimo můj obzor. Ale věřím, že bych se to podle jeho návodů a doporučené litaratury dokázal ještě naučit. 

Běžný člověk dneska žije obklopen technickou magií. Používá spousty udělátek, ale vlastně jim vůbec nerozumí. Přemýšlím, když normálně používám počítač, do jaké hloubky ho vlastně znám a je mi jasné, že 99% o tomto výtvoru vůbec nechápu. Ujel mi vlak. Když ke mně někdo přijede, během několika hodin se může půstit do zemědělství, základní sumář vědomostí mu naservíruju za jedno odpoledne a dvě lahve vína. Zbytek se doučí zkušeností. 

Kolik času byste ale potřebovali na  skutečnou znalost dnešního automobilu se všemi počítači, vstřikování, lambda sondami a podobně? Na každém obilném sile je laboratoř s přístroji za několik milionů na určování kvality obilí. Obsluha je jednoduchá - stačí nasypat. Ale principy jevů na základě kterých se to analyzuje, ty se ve školení laborantek neučí. 

Kolik let potřebujete k vyškolení operátora na Temelíně?

V poslední době mám pocit, že tato magie - mám něco s čím pracuju, ale nerozumím tomu... kvalitu mého života určují principy, které se odehrávají někde jinde, zkrátka umím ovládat čudlíky, ale uvnitř by klidně mohl být nějaký homunkulus a vyšlo by to nastejno. Kdekdo má mobil, umí facebook, fotky, videa, aplikace, ale vůbec netuší, co je za tím vším a jak složitá výroba a organizace práce byla zapotřebí. 

K zemědělství mají lidi většinou úctu. Protože vidí traktory, brázdy, pluhy, práci od nevidím do nevidím, mohou si většinu toho osahat a leckdo má trochu zemědělství doma alespoň v květináči. Ale kdo někdy v jedné hlavě obsáhl celý ten proces od návrhu nového mikroporcesoru, až po výrobní linku s každým výrobním krokem? 

V devadesátých letech se začaly rodit děti, které už nezažily nějaké pochopení principů. Prostě jen využívají své magické skříňky a berou to tak, jak to je. Naučili se správná slova zaklínadel, naučili se správná gesta a vlastně k tomu i jako ke kouzlu přistupují. Prostě to funguje a když ne, tak se musí koupit nová kouzelná hůlka. A když takhle funguje většina světa ve kterém žijí a oni tomu vlastně nemusejí přidat žádné znalosti, začíná se to projevovat nejen u komplikovaných systémů, ale dělají to tak i u jednoduchých. 

Už několik let zjišťuju, že začínající mladí pracovníci prostě už neumějí obsluhovat vysavač. Jasně, naučí se ho zapnout a pak jezdí hubící po zemi sem tam. Zaklínadlo umějí.  Strčit do zásuvky, zvolit nástavec... Ale už je prostě nenapadne poslouchat motor, jestli nekvílí, protože je napůl ucpaný, jestli nerumpluje, protože se vytloukají ložiska. Prsostě se nesnaží pochopit, co je uvnitř a jak to funguje. U mobilu to také nepotřebují. 

Znám patnáctileté puberťáky, kteří neumějí obsluhovat tak základní věc jako oheň. Znají zaklínadlo do grilu - dřevo podpalovač, sirky a za chvíli nasypat dřevené uhlí, ale jakmile je něco jinak než v návodu, jsou ztracení. Pro syna jednoho mého souseda byl obrovksým zážitkem uhelný kotel. Ale když jsem ho nechal zkusmo přiložit, on by sypal a sypal, až by to buď udusil a nebo přetopil. Je to jen kouzlo, které se ovládá předepsanými pohyby a postupy. Netřeba tomu rozumět. 

Troufám si tvrdit, že za nárůstem dopravních nehod mladých řidičů je stejný problém. Auto se ovládá sekvencí pohybů, to je naučí. Naučí je i značky a vyhlášku, ale jinak je to auto jen další artefakt. Hromada řidičů kouká jak zjara, když začnete říkat slova jako poloosa, kardan, brzdový kotouč, pakny... ne, to je není nic odborného... to byla před čtvrt stoletím běžná suma základních znalostí a principů. Ale prostě pokud se nerozsvítí kontrolka, nevědí jak vypadají měkké gumy, nebo příliš velká vůle ve volantu. Neslyší nic v pískání nebo hučení, nerozeznají nepravidelný chod. 

Zkrátka a dobře, svět se stal magickým. A když to takhle funguje v technice - nerozumím, ale obsluhuji. Přenáší se to i tam, kde nesedí žádní inženýři Apple Computer nebo Huawei, kteří díky organizaci práce a hlubokým znalostem věci nakonec rozumí. Objevuje se to i tam, kde není žádná záchrana. Třeba v politice. Nerozumím, obsluhuji, ale mohu tam nadělat mnohem větší škody, protože nikde není nějaký dipl. ing. Werner von Braun, který dopředu věc promyslel a blbosti už dávno eliminoval. Není tam nikdo. Něco uděláte, většinou se nestane nic, ale občas spustíte lavinu. Z neznalosti. Ale už se to nedá vrátit. 

Většina toho, co je kolem nás, se podle mě nemusí vysvětlovat nějakým komplotem, spiknutím nebo zlým úmyslem. Prostě postačí hloupost spojená s možnostmi. Dnes je normální se nepídít po principech a znalostech. U i-phonu to také nepotřebujete... proč byste to potřeboval v politice nebo ekonomii že? 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

Nu jistě. Před nějakými deseti, patnácti roky, když už si vnuci začali hrát s počítačem, byl pro ně najednou nádhernou hračkou můj stařičký kufříkový psací stroj Consul, když jsem ho vyhrabal z komory. Kde ty loňské sněhy jsou...
Ano, fungujeme na bázi "černých skříněk". Nevíme co je uvnitř a jak to funguje, víme ale, že když zmáčkneme knoflík A, skříňka provede B.
V populaci je údajně stále více nevěřících, ale v principu to není pravda, věříme víc, než třeba naši středověcí předkové. Aniž bychom věděli proč, VĚŘÍME, že po onom našem A nastane to B. Věříme, že pilot ovládá software autopilota, i když mu také do hloubky nerozumí, a svěříme mu do rukou životy své i svých rodin. Věříme, že z tisíců řidičů, které potkáváme na svých cestách a míjíme se s nimi stokilometrovou rychlostí, ani jednoho nepotká technická závada a nevjede do protisměru. Věříme, že politici v parlamentu budou jednat v náš prospěch a vůbec nevíme, jak to vlastně v tom parlamentu probíhá. Víme, že je sucho a věříme, že s tím vláda něco udělá, ale většina vůbec netuší, jak se cokoliv tou spletí byrokracie obtížně protlačuje v alespoň trochu historicky krátké době.
Tím, co popisuje Vidlák, se stále více blížíme fatalistickému pojetí života ála muslimové. Jen nemá mnohé zákruty života plně v rukou jakýkoliv bůh, ale kdosi neosobní, o němž vlastně nic nevíme.
P.S.: Nejmladší vnuk udělal řidičák a naučit se opravdu jezdit nelze jinak, než jezdit. Tak s ním občas jezdím, resp. nechám se vozit. A to je pořád: "Kruva, to neslyšíš ten motor?". "Kurva, to ti není líto těch tlumičů?". "Kurva, to si myslíš, že ty synchrony jsou nezničitelný?" A on to neslyší, a nevidí v duchu ta ozubená kolečka, neví, co zažívá tlumič v rigolu na českých silnicích. Vlastně ani netuší, že tam takové věci jsou. Doma mají samozřejmě automat.
No, alespoň mě všichni tři pozorně poslouchají na střelnici, když jsem jim plasticky vysvětlil, jak funguje náboj (rozebral), jak funguje závěr a úderník a hlavně - jak funguje projektil na své dráze a proč a co dokáže napáchat jinak a podstatně hůř, než v nějaké počítačové střílečce. To je zaujalo, jasně, jako každýho kluka.

Zatím bez slepic

<a href=http://stadalafilop.com />daily cialis online</a>

Zatím bez slepic

<a href="https://vpropecian.com ">finpecia for sale</a>

Zatím bez slepic

pharmacie de garde firminy aujourd'hui pharmacie de garde aujourd'hui versailles medicaments covid , medicaments anti inflammatoire pharmacie bourges avenue de dun , hypnose et therapies breves revue pharmacie de garde oued zem aujourd'hui pharmacie lafayette fidelite Comprar AutoCAD Architecture 2021, AutoCAD Architecture 2021 por internet <a href=https://publiclab.org/notes/print/34532#>AutoCAD Architecture 2021 precio Chile</a> AutoCAD Architecture 2021 venta Chile Compra AutoCAD Architecture 2021 a precios mГЎs bajos. pharmacie rue victor eusen brest therapies breves angers Autodesk AutoCAD 2022 por internet, Autodesk AutoCAD 2022 venta PerГє <a href=https://publiclab.org/notes/print/34463#>Autodesk AutoCAD 2022 </a> Comprar Autodesk AutoCAD 2022 Autodesk AutoCAD 2022 por internet. pharmacie toulon pharmacie lafayette brest , act therapy bus metaphor traitement ongle incarne Autodesk AutoCAD 2018 por internet, Autodesk AutoCAD 2018 por internet <a href=https://publiclab.org/notes/print/34466#>Autodesk AutoCAD 2018 </a> Comprar Autodesk AutoCAD 2018 Autodesk AutoCAD 2018 donde comprar en EspaГ±a. pharmacie a proximite nantes therapie comportementale et cognitive mulhouse .

Zatím bez slepic

therapie de couple quand consulter action therapies therapie comportementale et cognitive reunion , pharmacie de garde chartreux marseille therapie de couple definition , pharmacie aix en provence de garde pharmacie annecy carrefour act therapy pdf Acrobat Pro DC barato, Comprar Acrobat Pro DC <a href=https://publiclab.org/notes/print/34507#>Acrobat Pro DC venta Chile</a> Acrobat Pro DC por internet Acrobat Pro DC donde comprar en Chile. pharmacie de garde aujourd'hui calais pharmacie de garde pau Microsoft Visio Standard 2021 donde comprar en Argentina, Microsoft Visio Standard 2021 barato <a href=https://publiclab.org/notes/print/34301#>Comprar Microsoft Visio Standard 2021</a> Compra Microsoft Visio Standard 2021 a precios mГЎs bajos Comprar Microsoft Visio Standard 2021. therapie de couple rive sud therapies analytiques , pharmacie ouverte narbonne therapies comportementales et cognitives dependances Autodesk Factory Design Suite Ultimate barato, Autodesk Factory Design Suite Ultimate donde comprar en PerГє <a href=https://publiclab.org/notes/print/34644#>Autodesk Factory Design Suite Ultimate precio PerГє, Autodesk Factory Design Suite Ultimate barato</a> Autodesk Factory Design Suite Ultimate precio PerГє Autodesk Factory Design Suite Ultimate por internet. pharmacie de garde aujourd'hui vendee pharmacie angers rue chateaugontier .

Zatím bez slepic

act therapy examples pharmacie en ligne wandre pharmacie saint nicolas angers , pharmacie leclerc nantes pharmacie amiens jules barni , medicaments contre la diarrhee pharmacie le havre medicaments grippe Flomax precio sin receta, Flomax barato en la farmacia <a href=https://publiclab.org/notes/print/34164#>Flomax precio sin receta</a> Medicamento Flomax nombre generico Flomax precio sin receta. pharmacie aix en provence ouverte pharmacie aix en provence roi rene Comprar Microsoft Excel 2013, Microsoft Excel 2013 barato <a href=https://publiclab.org/notes/print/34294#>Microsoft Excel 2013 barato</a> Comprar Microsoft Excel 2013 Compra Microsoft Excel 2013 a precios mГЎs bajos. therapie de couple valenciennes therapies breves angers , pharmacie de garde aujourd'hui coutras produit pharmaceutique medicamenteux Compra AutoCAD Plant 3D 2023 a precios mГЎs bajos, AutoCAD Plant 3D 2023 por internet <a href=https://publiclab.org/notes/print/34736#>Compra AutoCAD Plant 3D 2023 a precios mГЎs bajos, Comprar AutoCAD Plant 3D 2023</a> AutoCAD Plant 3D 2023 barato AutoCAD Plant 3D 2023 donde comprar en Argentina. pharmacie annecy intermarche pharmacie pomies aix en provence .

Zatím bez slepic

therapie cognitivo comportementale alger therapie comportementale et cognitive stress pharmacie ouverte le samedi , pharmacie ouverte colombes traitement zona ophtalmique , pharmacie lafayette lievin therapie cognitivo comportementale haute savoie traitement roaccutane Compra Flagyl a precios mГЎs bajos, Comprar Flagyl sin receta <a href=https://publiclab.org/notes/print/34159#>Flagyl precio EspaГ±a</a> Compra Flagyl a precios mГЎs bajos Flagyl precio sin receta. generique du spasfon comprime emploi pharmacien aix en provence Compra Autodesk Inventor Professional a precios mГЎs bajos, Autodesk Inventor Professional precio Argentina <a href=https://publiclab.org/notes/print/34366#>Comprar Autodesk Inventor Professional</a> Autodesk Inventor Professional venta Argentina Compra Autodesk Inventor Professional a precios mГЎs bajos. pharmacie leclerc morlaix pharmacie pont neuf brest , pharmacie en ligne doliprane pharmacie de garde zone faya Compra Alien Skin Bokeh 2 a precios mГЎs bajos, Alien Skin Bokeh 2 precio Colombia <a href=https://publiclab.org/notes/print/34451#>Alien Skin Bokeh 2 venta Colombia</a> Alien Skin Bokeh 2 barato Alien Skin Bokeh 2 por internet. Neurontin precio Ecuador, Gabapentina precio Ecuador pharmacie lafayette vannes pharmacie autour de chez moi .

Zatím bez slepic

medicaments flatulences therapies wootton pharmacie geant casino aix en provence horaires , therapie de couple quand tout va mal pharmacie en ligne qatar , therapies types medicaments cystite pharmacie auchan mantes la jolie CorelDRAW Graphics Suite 2021 barato, Comprar CorelDRAW Graphics Suite 2021 <a href=https://publiclab.org/notes/print/34241#>Comprar CorelDRAW Graphics Suite 2021</a> CorelDRAW Graphics Suite 2021 venta EspaГ±a CorelDRAW Graphics Suite 2021 donde comprar en EspaГ±a. pharmacie martino bourges pharmacie volembert argenteuil Autodesk Alias Concept 2018 venta EspaГ±a, Autodesk Alias Concept 2018 por internet <a href=https://publiclab.org/notes/print/34650#>Autodesk Alias Concept 2018 precio EspaГ±a</a> Compra Autodesk Alias Concept 2018 a precios mГЎs bajos Autodesk Alias Concept 2018 barato. therapie yoga pharmacie ouverte beaulieu , pharmacie capucins angers pharmacie angers grand maine Comprar Avid Media Composer 8, Compra Avid Media Composer 8 a precios mГЎs bajos <a href=https://publiclab.org/notes/print/34315#>Comprar Avid Media Composer 8, Avid Media Composer 8 precio Ecuador</a> Avid Media Composer 8 barato Avid Media Composer 8 donde comprar en Ecuador. Neurontin precio Ecuador, Gabapentina precio sin receta pharmacie de garde pres de la valentine marseille pharmacie lafayette cournon .

Zatím bez slepic

pharmacie quimperle pharmacie florit pharmacie volembert argenteuil , pharmacie bordeaux dimanche matin therapie cognitivo comportementale rive sud , pharmacie fauquet amiens therapies nox therapies integratives Compra Slysoft AnyDVD HD 7 a precios mГЎs bajos, Slysoft AnyDVD HD 7 venta Miami <a href=https://publiclab.org/notes/print/34353#>Slysoft AnyDVD HD 7 </a> Slysoft AnyDVD HD 7 barato Comprar Slysoft AnyDVD HD 7. pharmacie auchan kremlin bicetre pharmacie angers place ney Solid Edge 2021 venta PerГє, Solid Edge 2021 barato <a href=https://publiclab.org/notes/print/34751#>Solid Edge 2021 barato</a> Compra Solid Edge 2021 a precios mГЎs bajos Solid Edge 2021 donde comprar en PerГє. pharmacie brest jaures pharmacie de garde xonrupt , pharmacie lafayette xls medical pharmacie lafayette amiens commande en ligne Logiciel Omni Group OmniGraffle 5 Professional Г  vendre, Omni Group OmniGraffle 5 Professional achat en ligne Canada <a href=https://faithlife.com/44400b3394a849bdb23527d60e941f6e#>Omni Group OmniGraffle 5 Professional achat en ligne Canada</a> Omni Group OmniGraffle 5 Professional bon marchГ© Ou acheter du Omni Group OmniGraffle 5 Professional. pharmacie dupin bordeaux therapie de couple perpignan .
Naproxeno barato en la farmacia, Compra Naproxeno a precios mas bajos. Naproxeno precio Venezuela Naproxeno precio sin receta <a href=https://collaborate.sdms.org/network/members/profile?UserKey=cb206982-e… precio sin receta</a> pharmacie angers en ligne pharmacie chanzy angers .
Paroxetina precio Espana, Paroxetina barato en la farmacia. Comprar Paroxetina pastillas generico Comprar Paroxetina pastillas sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/paroxetina-precio-espa… Paroxetina pastillas sin receta</a> pharmacie universite avignon pharmacie en ligne .
Medicamento Cefixima nombre generico, Cefixima barato en la farmacia. Cefixima precio sin receta Comprar Cefixima 100 mg sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/medicamento-cefixima-n… precio Ecuador</a> therapie jungienne pharmacie leclerc riorges .
Compra Cefixima a precios mas bajos, Suprax barato en la farmacia. Compra Suprax a precios mas bajos Suprax precio sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/suprax-precio-sin-rece… barato en la farmacia, Compra Cefixima a precios mas bajos</a> pharmacie Г  proximite de chez moi pharmacie de garde oullins .

Zatím bez slepic

pharmacie stalingrad argenteuil therapie victimisation pharmacie leclerc douai , pharmacie annecy le.vieux pharmacie pont saint jean beaulieu , pharmacie amiens upjv pharmacie quimper therapie cognitivo comportementale Comprar Floxin genГ©rico, Comprar Floxin genГ©rico <a href=https://publiclab.org/notes/print/34167#>Floxin precio Ecuador, Comprar Floxin genГ©rico</a> Medicamento Floxin nombre generico Compra Floxin a precios mГЎs bajos. pharmacie lafayette wiki pharmacie de garde bayonne Alias Concept 2023 donde comprar en Guatemala, Alias Concept 2023 barato <a href=https://publiclab.org/notes/print/34744#>Alias Concept 2023 donde comprar en Guatemala</a> Comprar Alias Concept 2023 Compra Alias Concept 2023 a precios mГЎs bajos. sur produits medicamenteux pharmacie bourges horaires , therapie de l'act pharmacie ouverte reims Microsoft Visio Professional 2021 venta Argentina, Microsoft Visio Professional 2021 precio Argentina <a href=https://publiclab.org/notes/print/34516#>Microsoft Visio Professional 2021 venta Argentina</a> Microsoft Visio Professional 2021 donde comprar en Argentina Comprar Microsoft Visio Professional 2021. therapie cognitivo comportementale c'est quoi pharmacie leclerc amboise .
Medicamento Naprosyn nombre generico, Compra Naproxeno a precios mas bajos. Naproxeno precio Venezuela Naproxeno precio sin receta <a href=https://collaborate.sdms.org/network/members/profile?UserKey=cb206982-e… Naprosyn 250 mg</a> pharmacie querqueville pharmacie en ligne strasbourg .
Paroxetina precio Espana, Paroxetina precio sin receta. Medicamento Paroxetina nombre generico Comprar Paroxetina pastillas sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/paroxetina-precio-espa… Paroxetina nombre generico</a> pharmacie de garde aujourd'hui perpignan pharmacie de beaulieu sur loire .
Comprar Suprax 100 mg sin receta, Cefixima barato en la farmacia. Cefixima precio sin receta Comprar Cefixima 100 mg sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/medicamento-cefixima-n… Suprax 100 mg</a> action therapies pharmacie de garde aujourd'hui el jadida .
Compra Cefixima a precios mas bajos, Suprax precio Venezuela. Medicamento Suprax nombre generico Suprax precio sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/suprax-precio-sin-rece… precio Venezuela</a> pharmacie avenue winston churchill aix en provence pharmacie brest quatre moulins .

Zatím bez slepic

pharmacie bordeaux hotel de ville pharmacie angers rue paul bert pharmacie ouverte xertigny , pharmacie de garde boulogne billancourt 14 juillet pharmacie beauvais de garde , pharmacie leclerc rochefort act therapy halifax pharmacie du soleil boulogne billancourt Pimecrolimus precio sin receta, Elidel precio PerГє <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/elidel-barato-en-la-fa… precio PerГє</a> Compra Elidel a precios mГЎs bajos Elidel precio sin receta. pharmacie boulogne billancourt avenue general leclerc pharmacie leclerc orly Levamisole barato en la farmacia, Comprar Dicaris 150 mg genГ©rico <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/dicaris-precio-sin-rec… Dicaris 150 mg genГ©rico</a> Medicamento Dicaris nombre generico Dicaris barato en la farmacia. therapie laser pharmacie beaulieu restinclieres , pharmacie leclerc toul act therapy london Comprar Gabapentina 800 mg genГ©rico, Comprar Gabapentina 800 mg genГ©rico <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/comprar-gabapentina-80… precio Venezuela</a> Compra Gabapentina a precios mГЎs bajos Gabapentina precio Venezuela. pharmacie brest place liberte pharmacie du thil beauvais .

Zatím bez slepic

act therapy diffusion pharmacie leclerc villeparisis pharmacie de garde aujourd'hui bourgoin jallieu , therapies geniques pharmacie brest horaires , pharmacie de garde toulouse pharmacie jeanne d'arc pharmacie en ligne dijon Compra Azithromycin a precios mГЎs bajos, Compra Zithromax a precios mГЎs bajos [url=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/medicamento-zithromax-… Zithromax a precios mГЎs bajos[/url] Zithromax precio Argentina Medicamento Zithromax nombre generico. pharmacie leclerc bois d'arcy pharmacie ouverte le samedi Avodart precio PerГє, Comprar Dutasteride pastillas genГ©rico [url=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/dutasteride-barato-en-… Avodart pastillas[/url] Compra Dutasteride a precios mГЎs bajos Dutasteride barato en la farmacia. pharmacie beauvais intermarche therapie cognitivo comportementale phobie , pharmacie ouverte tard boulogne billancourt pharmacie auchan caluire Medicamento Olumiant nombre generico, Olumiant precio Venezuela [url=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/medicamento-olumiant-n… Olumiant nombre generico[/url] Olumiant barato en la farmacia Medicamento Olumiant nombre generico. pharmacie angers garde a vue therapies mental health .

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Není těžké pochopit principy, na kterých kouzelné škatulky fungují.
Je těžké a často složité tyto škatulky ojebat.

Jinými slovy je těžké znovu donutit techniku, aby dělala či nedělala to, co chci já jako spotřebitel, nikoli to, co chce inženýr ve fabrice ( jezdit jak ocas do servisu - nejlépe značkového - s každou píč... ehm, maličkostí).

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

objasnil Béďa. Dělba práce je jasná. Mi se podařilo pochopit i bublinovou teorii výpočtu kroucení leteckého křídla, dali mi jedničku z pružnosti. Ale indukci ne. To se dá naučit a používat, ale princip elektriky mi nevysvětlil žádný učitel. A o tom to je. Jedničky a nuly, mikroprocesor, milion dalších kokotin, všemu jde rozumět. Ale proč je kladný a záporný náboj? Tam začíná role uživatele, machra nebo blbce. Uživatel si už jen užívá. Čím víc užije, tím méně mu zbývá do smrti.

Zatím bez slepic

Tak začínáme vysvětlovat: "Byl vlahý letní večer. Právě jste se vrátil z trhu agora a na obzoru vidíte hvězdy - poutníky, řecky planetes ...."

https://www.serialzone.cz/serial/teorie-velkeho-tresku/epizody/the-gori…

:-)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Každá dostatečně vyspělá technologie je k nerozeznání od magie...
A. C. Clarke

Zatím bez slepic

Magie je věda, kterou jsme ještě nevysvětlili.

Autora Sinepamatuji

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ještě je nikdo nevymyslel. Proč se kydá hnůj? Ještě nikdo neojebal přírodu, bo každý je její součástí. Za jakou cenu lze překonat gravitaci? Kolik lidí musí nejdřív něco vymyslet a udělat, aby jeden z nich kroužil v beztížném stavu? Co na to entropie? A kdy se Papuánec dobere k diferenciálnímu počtu? Toť otázka. Některé věci je třeba nechat koňovi.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

To jsou 2 rozdílné otázky. První nepátrá po příčině a klidně určí správně následek. Ta druhá je těžší a mnoho lidí na ni rezignuje. Proč by měli všichni znát příčinu všeho? Ani to nevejde objemově do hlavy a časově to je mimo délku života. Proto je nejlepší využít Bernoulliho rovnice a plout životem cestou nejmenšího odporu? Přes 99% lidí to tak udělá. Ten zbytek přemýšlí alespoň o tom, že lepší je jít ve stopě. První jde blb nebo blázen.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

I tu elektroniku vymyslel člověk,ale nejde to ošidit,jen zase několik odborníků,dokáže se do toho dostat.
Jako laik trochu to sleduji,do toho čipu se nedostanete,pozměnit jeho výkon a dalších integrovaných obvodů.
Pamatujeme televize s lampami,které se daly měnit,teď celou desku,modul.
S těmi traktory je to podobné,kdysi mechanik převložkoval traktor 25 A-K na poli.v současnosti odborná dílna všechno přes diagnostiku.Samotný traktor už má palubní počítač,který zaznamenává i proklus kol a řídí setí,nebo jede podle navigace snad na 5 cm.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

No, asi jako el. vzdelanej mam jiny pohled, ale ty procesory vs lampy, z meho pohledu lampu taky doma nezmenis a ve vysledku nechapu proc lidi vidi rozdil mezi vymenou lampy a vymenou procesoru.
Ja v tom vidim jenom cenu vyroby, proste lampu je drazsi vyrobit nez procesor, jasne na lam pu jsou potreba levnejsi stroje/nastroje nez na procesor, ale pak to sekas jak bata cvicky. Ono v tom procesoru je to "stejne principialne" jak u tech velkych soucastek co maji rozmery v mm, jeom v tom na tom kremiku je to mensi. Na netu jsou i postupy jak udelat vlastni procak, jasne nebude to jako posledni vytvor od intelu, ale tak nejak ten proces neni tak slozity, slozite je nalezst zpusob jak to delat jednoduse...

Ale jak psal myslim ladik, je to i o hlave, ja nechapu jazyky, ale technicke veci me staci videt jak to nekdo dela a jsem schopen "okamzite" delat to co on, ale naucit se cizi jazyk... A mel jsem nadrizeneho co neumel italsky, ale koupil si dovolenou a tri mesice pred odjezdem si koupil ucebnicu a nacucil se jazyk na zakladni komunikacni urovni, tedy ze se fakt dokazal dommluvit a slyset ten jazyk, me by nestacilo 5 let, jasne, kdyz by me zavreli a tlacilo to spodem horem, tak rychleji, ale tu lehkost jako on, tu samozrejmost ani omylem, ale na druhou stranu chtel doma ukazat jakej je frajer/kutil/dokaze oprqavit a probodl si ruku sroubovakem...

Myslim ze vydlak nepripousti, ze je proste dobrej na zemedelstvi apod., aloe nema hlavu na jine.

Zatím bez slepic

Assi,
Vaše věta "Vydlák nepřipouští, že je dobrej na zemědělství, ale nemá hlavu na jiné" dokazuje, že kromě jazyků nemáte hlavu na praktickou psychologii, na kterou nemusíte bejt študovanej.( Praktickou psychologii ovládá i dobrý hospodský.)

Ujišťuji vás, že Vidlák patří k cca pěti procentům lidí, kteří by byli přinejmenším nadprůměrní v naprosté většině lidských činností. Zdaleka to není jen otázka inteligence !

Zatím bez slepic

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

jenom je nechat plát" ... povídal Sokrates. Ass jenom zapomněl, že soudit se nemá; bo soudím tebe podle sebe.

Zatím bez slepic