Tomio Fukušima - doplněno a doplněno

Autor
Štítky

Vidlák není politolog, nikdy nebyl a nikdy nebude. Téměř všechny jeho předpovědi se nesplnily a pokud se splnily, tak úplně jinak než to myslel. Vrátím se na pole, vyvezu hnůj a pustím se do orání. Za čtrnáct dní to dodělám a pak budou zabijačky. Pak se bude nakládat maso, udit a ochutnávat mladé víno. Pak budou vánoce. Mezitím mi otrne a začnu opět dělat mizerné předpovědi na úrovni věštění z koule. Dost tedy předpovědí, pojďme si po vidlácku probrat realitu: 

1. Tvrdil jsem, že už není možné zmobilizovat třetinu voličů pro jednu stranu. Období velkých myšlenek a velkých strachů jsem považoval za minulost. Ejhle není tomu tak. Andrejovi se to ještě jednou podařilo a má svých třicet procent hlasů. Hodně hlasů propadlo, všechny ostatní nechal daleko za sebou, tož v přepočtu na mandáty mu to hodí zřejmě 80 poslanců plus mínus jeden.   Andrej vyhrál úplně všude. Ve všech okresech, ve všech krajích v tradičních baštách ČSSD, ODS, KSČM a hlavně v Praze, kde to měla vykolíkovaná TOPka. Není k tomu co dodat, volič občan si evidentně nemyslí, že je Babiš zloděj a tunelář a paradoxně všechny útoky Andrejovi pomohly. Nepomohly reportáže, nepomohlo policejní obvinění, nepomohlo nic. Průměrný český volič už novinářům nic nesežere.  Letošní volby prohrála především Česká televize.  Andrejovi bude stačit jeden koaliční partner a má na výběr ze ze tří možností. Případně si může vzít partnery dva a pak má na výběr ze všech. 

2. Tomio Okamura rozštěpí všechny. Proto také ten název tohoto článku, protože myslím perfektně vystihuje situaci. Tomio Okamura má dost hlasů na to, aby nemohla vzniknout žádná koalice bez Babiše a nebo bez něj. Buďto bude vládnout oligarcha a nebo xenofob. Jeden z těch dvou ve vládě prostě být musí. Neexistuje žádná duhová koalice kovaných demokratů či tradičních stran. Ani komunisty nestačí vzít na milost. Babiš si může vybírat, ale naši demokrati a tradiční straníci nemají šanci. Ve sněmovně neupečou nic smysluplného. Okamurův úspěch rozštěpí všechny na prvočinitele. Jako v té Fukušimě.  Všechny pevné deklarace ODSky, Pirátů i ostatních vezmou za své. Buď se překousnou přes spolupráci s Babišem nebo SPD a nebo nebude nic. Pár křesílek ve sněmovně, tam někde vzadu v koutě, protože vepředu je to všechno modré a či hnědé. (Nevíte, dali v televizi Okamurovi tu hnědou schválně a nebo je to jeho barva?) Kolik lidiček ve všech stranách by mělo chuť na vládu? Kolik ochotných poslanců už zapomnělo na včerejší vyjádření? Jak pevně má Okamura svojí stranu pod kontrolou? Babiš by si mohl vzít třeba jen jeho poslance pro tichou podporu. A Tomio bude zakládat už třetí stranu... Babiš by to skoro mohl postavit jen na přeběhlících. I když to nepovažuji za úplně pravděpodobné. 

3. ODS ještě včera tvrdila, že za žádnou cenu nepůjde do koalice s oligarchou a s xenofobem. Přitom by mohli být vládní koaliční partner. Ten jediný... Nezávidím Fialovi jeho pozici. Kolik kmotrů, kmotříčků a dalších individuí by chtělo nějakou pěknou funkci... A když ne ODS, tak xenofob... co teď? Jak rychle se rozdrolí ten domeček pevného odhodlání, že s Andrejem se nepeče? Programová shoda je poměrně velká... ODS chtít bude... jen jestli bude chtít i Babiš.

4. Totéž platí pro Piráty. Poprvé ve sněmovně a hned šance být u toho. Ministerstvo informatiky, náměstci pro nákupy IT... Obrovské pokušení pro Bartoše a spol. A jinak žádná šance. Jen uťáplá opozice tam vedle chodbičky na záchod.  Přitom nemají nálepku ani kmotrů z ODS, ani nejsou xenofobní a nestačili se s Andrejem ještě pohádat... A pro Andreje jsou dobrá kořist. Všichni nováčci, naivní... žádná extrémistická nálepka... Koalice Andreje s Piráty je pro mě asi nejpravděpodobnější varianta. 

5.  Komunisti sice ztratili, ale vedení může být v klidu. Další čtyři roky v závětří, další čtyři roky v klidu a za vodou a ještě budou moci Babišovi potichu posloužit jako nátlak na koaličního partnera, kdyby zlobil. Zákulisní obchodování hlasů Vojtovi Filipovi vždycky šlo, bo komunistů se všichni štítí jen před volbami. 

6. ČSSD je  jednou nohou v hrobě. V souladu se svými nejlepšími tradicemi teď provedou klasické povolební harakiri, zaříznou Zaorálka. Pokud zůstane Chovanec, tak za čtyři roky už nebudou vůbec. Mandáty fuč, křesla fuč, náměstci fuč, sponzoři fuč a půl miliardy dluhů... Vnitro fuč, policie fuč a Altnerův přízrak nad nimi. Být Andrejem, vezmu si je do koalice. Sobotka, Zaorálek a Chovanec budou v tahu, jsou v podstatě v platební neschopnosti, ideálně ovladatelný koaliční partner. Na vyjednávání bude prý od Zemana času dost, tak přeji socanským lídrům měkké přistání na dlažbě. 

7. KDU to má o prsa. To máte za Hermana a Gabala. Nechte si je tam ještě další čtyři roky a bude po všem. Ministerstvo kultury fuč... Ale pro Andreje další lákavý koaliční partner. Maličký, tradičně děvkoidní. Přál bych jim to. Oddělají se spolehlivě. Ostatně vůbec by se Andrejovi hodilo upéct koalici s více malými... aby je mohl postavit proti sobě místo proti ANO. 

8. Pro Starosty a TOPku vezmu dohromady. Ve sněmovně budou, Kalouskův hlas nás bude oblažovat ještě další čtyři roky, ale proevropská orientace nám slábne... Když si to tak vezmu... ANO dostalo kupu hlasů za to že nebude Euro a nebudou migranti. ODS  říká to samé, Okamura říká také totéž, Komunisti jakbysmet.  Ústavní a ještě větší většina je protimigrační. Tedy zatím, než jim to Merkelová vysvětlí. Ti skutečně proimigrační a proevropští, kolik že to mají? Dvacet poslanců? 

9. Matěji Stropnickému nepomohlo jeho přiznání k homosexualitě, Machovi nepomohla zásadovost při složení mandátu europoslance, Realisti by se měli realisticky rozpustit... 

 

Co dodat? Předchozí vítěz voleb je v klinické smrti. Seděli v úspěšné vládě a nebylo to nic platné.  Ať se na to Andrej podívá... Poslal snad všem občanům do schránky smlouvu. Hezky si jí schovám. Andrej bude mít svojí odpovědnost a to odpovědnost úplnou. Už nebude opozice v koalici. Všechno odteď jde za ním. Nesplní-li to, může být v pozici ČSSD příště on.  Volič možná zapomíná, ale neodpouští. 

A všem, kteří nám vzkazovali, že až vyhraje Andrej a Okamura, tak emigrují, tak by měli začít balit... 

Dodatek 1: 

Tak piráti mají šanci zůstat zásadoví. Sami to s Andrejem neupečou. Po sečtení 99% hlasů má ANO 78 poslanců a Piráti 22. Andrejovi se maličko zúžily možnosti a tak příležitost nemusí dělat zloděje. 

Dodatek 2. 

Tak Andrej to nebude mít zase tak jednoduché... Pouze s ODS by měl dost mandátů na většinu, ale ODS ústy Fialy znovu deklarovala, že s ANO do vlády nepůjde. Vzhledem k tomu, že s Piráty i Okamurou by měl pouze 100 mandátů, bude potřebovat ještě jednoho partnera. Zdá se, že Fukušima nebude tak velká. Na druhou stranu to může dopadnout tak, že si nakonec budou souzeni Andrej, Okamura a Komunisti. 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Na Seznamu se odpravovali lídři stran a udělal to i sám velký nicneříkající Sobotka. Ale, řekl mnoho, rozpovídal se o tom co budeme chudáci dělat když nikdo nebude pokládat politické životy za tu dělnickou třídu a sociální stát.

Zkrátím to, ten člověk je tak politicky hloupý, že to nejde dál. Tlachal, tlaše a tlachati bude.
Cítím s vlkem a jeho politickou zhrzenou lásku.

Zatím bez slepic

Pro mě vyjadřuje příčinu výbuchu ČSSD jejich další volání po "větší/další" jednotě a hledání příčiny v neschopnosti "vykomunikovat úspěchy", když není v reálu schopná naslouchat ani hlasům z vlastních řad, pokud neříkají, co by si ti páni v čele přáli slyšet.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku, Vaše dedukce jsou rychlé a reálné. Na pole profesionální politologie se ale nepouštějte, tam si nezahnojíte, tam se hnojí samo.
A teď výklady pojmů:
1) výraz "něco pohnojit" je spojován se situací něco zkazit. Zcela chybně, neboť synonymum "něco posrat" už navádí na biologicko-chemický proces vedoucí k obohacení matérie o látky nezbytné k úrodě.
Tady se hlásím k rozporu ve mnou výše schválně uvedeném, bych mohl se ptát:
2) xenofobie - obecně vedeno jako strach z neznámého. Může být xenofobií i strach ze známého?
Jinak fakt dobrý!!!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

To nebyla vůbec zbytečná práce, psát vaše odhady. Vy jste si tím tříbil myšlenky a my jsme si je tím tříbili.

Psal jste to upřímně a že jste se nestrefil... když se tipuje na koně nebo na ligu, tak se taky málokdo strefí. (Dávat góly se taky učí střílením na bránu i když se netrefíme)

Když vy napíšete váš názor, já si přečtu názor jednoho SKUTEČNÝHO člověka. Když si otevřu noviny tak si tam přečtu předžvejkaný ničí nic.

Zeman si pro takový názory jezdí i do nejmenších vesniček.

Děkuji za práci.

(PS: Zítra se podívám, jak to nese Vlk (ne, že budu souhlasit, ale budu znát jeho názor) a možná i ten magor Čulík (sranda musí bejt.))

A mimochodem, hnůj, orba a zabíjačky jsou v životě to podstatné.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

V této chvíli mě kromě výsledku voleb naplňuje radostí i skutečnost, že se do sněmovny nedostali takoví jantaři jako Herman, Gabal, Plíšek, Ženíšek, Marxová-Leninová....

V předvolební typovačce zde na konci srpna jsem typovala výsledek ANO 30%+ a byla jsem tehdy asi nejblíž, ale vůbec mě nenapadlo, že ani s takovým výsledkem bude téměř nemožné po volbách odhadnout složení budoucí vlády.

Andy to bude mít hodně těžké, ale je to autentický predátor a podle mě i skvělý diplomat, který umí vyjednávat. On to zvládne a dostane to tam, kde to chce mít on.

Zatím bez slepic

Teda Maneco... tolik radosti k dnešnímu večeru... ten volič občan asi není tak blbý... Andy vyhrál, ale bude to mít těžké, Gabal s Hermannem si budou plkat někde na lampárně... a pak že demokracie nefunguje...

Zatím bez slepic

Jenže jsme nebyli ušetřeni jantarových myšlenek Kalouska, Langšádlové, Marka Bendy, Němcové. Že tam bude Feri a Schwarzenberg, bylo jasné. Ale Schwarzenberg žádnou kloudnou myšlenku nedá, to je už jen zacházející slunce.

Volební úspěch TOP 09, která na poslední chvíli díky Pražákům přelezla 5%, sebral pár mandátů velkým stranám, přesněji 4 Andymu, a po jednom ODS, SPD a Pirátům. Těch 7 hlasů bude velkým stranám ve vyjednávání chybět a znamenají, že bude muset být třetí strana v koalici. A to vše rozhodlo pár hlasů z Prahy.

A pak, že 1 hlas nic neovlivní. Důkaz, že ovlivní, ukázaly volby 2017. Každý hlas je v rozhodující chvíli důležitý.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Proč by to mělo být složité? Podle mě bude koalice Ano+Ods+Kanimůra. Nebo myslíte, že se nedohodnou? To všechno jsou podnikatelsko-politické projekty, jen s jinou rétorikou pro voliče. Tedy přesahy budou veliké. Hlavně doufám, že Bartošovi nerupne v bedně a nekývne na účast v nějaké koalici, to by do půl roku následovali veverky do věčných lovišť.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

nedopadly podle předpovědí a přání. Jak už je napsáno
- ANO neočekávaně dobrý výsledek
- Proti mému očekávání neúspěch KSČM
- naproti tomu se meganeúspěch ČSSD dal čekat
- Gabal s Hermanem ven je dobrá zpráva pro Lidovce a nejen pro ně
- pokud by se o fous do sněmovny nedostaly TOPSTAN, byl bych spokojenější
- pro ě nejhorší zpráva jsou Piráti. Přece jen média dokáží ještě něco pokřivit.

Povolební jednání bude docel složité. Pro ANO by byla nejjednodušší koala s ODS (pro nás levější hóódně špatná varianta). jenže to asi neklapne. Vlajkovou lodí ODS je zrušení EET.
Dál je těžké špekulovat.

ČSSD- žádnou sebereflexi neprovede, páč preventivně zařízla ve straně vše, co by tou sebereflexí mohlo být.

Komunisté jsou ve hře, ale hubený výsledek je i přes "objektivní příčiny" na hlubokou úvahu.

Celkově dostala na prdel levice (nepočítám do ní různé kozomrdy, gendery, multikulti atd. - co je ta, jak říká pravice, moderní levice.

Zatím bez slepic

In reply to by Admirál (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zavedení elektronických pokladen měla ve svém volebním programu už ČSSD v roce 2013. ANO nebylo na zavedení EET samo, ČSSD se také a hodně podílela.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.Oceňuji Váš článek a ty body tomu odpovídají,hlavně s bodem 6 a 7 se naprosto ztotožňuji.
Jinak mě to celkové připadá zmanipulované.Nečekal jsem tolik pro ANO,nečekal jsem tolik pro ODS,ani Piráti,co jsem měl informace,Okamura měl mít více.Vůbec jsem nečekal takové výsledky u KSČM,ani ten propad ČSSD o tolik procent.
Chtěl jsem to podobně napsat,že pro Babiše by byla nejpřijatelnější koalice s ČSSD a Lidovci,úplně by mu zobaly z ruky.
Mám silné podezření,že bude ze zákulisí tlak na koalici s ODS,protože by chtěl na prezidenta kandidovat Klaus st.Co mě ještě napadá,naprosto nesourodá opozice.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Také sem hodím pár doplnění k volbám, která jinde postrádám:

1. ČSSD - největší volební výprask vůbec. Voliči jim utekli k ANO. Kde soudruzi udělali chybu? Bylo jich hned několik:
a. Vůbec se nepoučili z volebního výprasku, který utrpěla ODS po Topolánkovi.
b. Nijak nereflektovali nástup reformních stran a požadavek voličů na obměnu politiků. Už od dob Bursíka s Katkou JauJau Jacques se voliči snažili dát šanci novým stranám - Straně Zelených, Věcem Veřejným, TOP 09 - a teď dali šanci Pirátům.
c. Hned na začátku kampaně najali blbou agenturu. Jen naprostý politik bez mozku mohl doporučit tu agenturu z USA, která podělala volby už Clintonové. Tady není USA a recepty zabírající na tupé voliče z USA na české nezabírají. Chyba v úsudku, měli jste se raději spolehnout na štáb dobrovolníků.
d. Vedení ČSSD je dlouhodobě neudržitelné. Jediný, kdo má ještě jakýsi kredit u voličů, je Foldyna. Zbytek od válu.
e. Neuvěřitelně hloupě prokaučovaná kauza lithium. I když neovlivnila A. Babiše, odvedla pozornost od Čapího hnízda. Ministr Havlíček je buď naprostý hlupák nebo dostal pro ČSSD takový úplatek, aby riskoval s lithiem, nebo ČSSD nenávidí a chtěl ji zničit úplně. povedlo se, ale už bych mu nesvěřil ani funkci hajzlbáby v Lidovém domě.
f. Kauza Altner - je jedno, kdo z ČSSD ji zavinil. Důležité je, jak ji ČSSD řešila a jak jí šla justiční mafie na ruku. Zatímco každý jiný volič by byl dávno v exekuci, ČSSD si mohla nerespektovat rozsudky soudů a odvolávat se k dalším instancím. Soudruzi s právním myšlením ČSSD podrželi, ovšem vlkův Pepa Kobliha měl jasno. Co se stranou, která neumí ovládat ani vlastní finance a chce hospodařit na cizím? Co se stranou, které jde justiční mafie na ruku? Soudci udělali další díru do děravého dna loďky jménem ČSSD.
g. Sobotkovo řiťolezectví v Bruselu. Bylo už natolik okaté, že si jej všimli i voliči. Nikdo nebude volit rád politika, který se nechává ovládat cizími zájmy. Bohuslav Sobotka se hluboce ponořil do zadku Jean-Clauda Junckera. Jenže žádní voliči jej nenásledovali.
h. ČSSD nezaznamenala obrat voličů ve směru k muslimským imigrantům a jimi páchanému teroru. Dále probruselsky trvala na proevropském postoji. Místo toho měla raději hlásat neudržitelnost současné bruselské politiky a nutnost razantních změn. ODS se takový postoj vyplatil, změnu zachytila.
Co dál v ČSSD? Rituálně zaříznout trio Sobotka, Chovanec, Zaorálek a nasadit jiné politiky. Sobotky a Chovance by se ČSSD měla zbavit úplně, jako figury jsou nevolitelné. Chovanec měl možná šanci uspět jako volební lídr v jiném kraji, ale ne v Plzeňském, kde je známý jak falešná pětka. To byla chyba soudruhů z ČSSD v úsudku, jinak by ji voliči možná dali v Plzni a okolí více hlasů.

2. ODS - vydělala na rocích v opozici a také na faktu, že se jasně vymezila proti přijímání muslimských imigrantů a proti diktátu z Bruselu + přijetí eura. Srovnejme s TOP 09, která zastávala v obou otázkách přesně opačná stanoviska. Bohužel se do parlamentu dostaly figurky typu Marka Bendy a Miroslavy Němcové. Nebudeme ušetřeni jejich mouder. Tihle dva jsou schopni ODS potopit a srazit jí preference na rozdíl od Václava Klause mladšího, kterého lidé uznávají i přes břemeno jeho problematického otce.

3. TOP 09 - srovnejme s volebním úspěchem ODS. Probruselský postoj se TOP 09 vůbec nevyplatil. Přesto se jim podařilo přelézt hranici 5% a zkomplikovat povolební situaci tím, že sebrali hlasy těm velkým stranám, aby musely být 3 v koalici. Do parlamentu se dostaly všechny figury TOP 09 včetně Schwarzenberga, Feriho, Pekarové Adamové, Kalouska, Langšádlové. Parta byla ořezána na holou dřeň a Schwarzenberg ještě naposledy pomohl k výhře. Celkově ta strana mizí do propadliště dějin - a škoda jí nebude.

4. ANO - úspěch vydřel Andrej Babiš. Jaroslav Faltýnek mu svými vystoupeními spíše hlasy ubíral než přinášel. ANO pomohlo, že v základních otázkách zastávalo úplně opačné postoje než ČSSD.

5. Piráti - v letošních volbách sebrali všechny voliče, kteří touží po změně a nevybrali si z nabídky zavedených stran. Na jejich volebním výsledku je vidět, že je touha po změně opravdu silná.

6. KDU- ČSL - strana by byla daleko uvěřitelnější bez Gabala a Hermana. Oba kandidovali a neuspěli. Jejich proevropské postoje netáhnou. Co s nimi? Kdybych byl členem KDU-ČSL, zbavil bych se jich. Už nikdy na kandidátky, ubírají hlasy. Křesťan totiž nemůže vítat muslimizaci Evropy.

7. Strana Zelených - strana LGBT komunity, jasně proevropská, vítačská, zhmotnělý sen všech pražských intelektuálů. Volby jasně ukázaly, kolik že těch tvorů zaplavujících všechna média vlastně je. Pouhá 1,46%. Ale pochybuji, že si z voleb vezme ponaučení ČT a Václav Moravec. Politology, které ČT pozvala do hlavního vysílání a pro hodnocení voleb bych pro jejich názory vynechal. Nehodili se ani do hospodských keců, jsou na nic.

8. Ostatní - vezmu je jedním vrzem. Jejich volební úspěch se odvíjel od toho, jak se postavili k základním otázkám těchto voleb.

Základní otázky voleb 2017 z pohledu voličů:

A. Chci další muslimské imigranty? Z odpovědi ne profitovaly ANO, SPD, ODS. Na odpovědi ano tratily KDU -ČSL, TOP 09, ČSSD. Voliči chtěli slyšet jasné NE. Kdo jej neřekl dost jasně, byl potrestán. Pár pražských intelektuálů. přesněji 1,46%. Mimo Prahu a Brno, kde se vyskytují v počtu 2,4%, všude jinde v počtu od 0,5 do max. 1,5%. pražská kavárna je početná jen v médiích, nikde jinde.

B. Chci další směřování EU? Otázka totiž nebyla, zda vystoupit nebo ne, ale zda voličům vyhovuje, kam vede nynější kurz politiky EU. Opět z odpovědi ne profitovaly ANO, SPD, ODS. Na odpovědi ano tratily KDU -ČSL, TOP 09, ČSSD.

C. Kauza Čapí hnízdo - voliči dali jasně najevo, že kauzu Čapí hnízdo nepovažují za nic světoborného. Byli dlouhá léta masírováni ODS, Kalouskem, ČSSD a KDU-ČSL, že si úplatků a rozkrádání státního majetku ve vrcholné politice nemají všímat. Voliči odpustili ČSSD kauzu Buštěhrad nebo Davida Ratha, dokonce i OKD byty. Stejně tak odpustili Čapí hnízdo se směšnými 50 miliony Kč z eurodotací. Bylo totiž jisté, že jinak se za těch 50 milionů Kč Čapího hnízda postaví další nesmyslné cyklostezky nebo rozhledny nebo jinak zmizí. Vzkaz voličů politikům u Čapího hnízda je jasný. Voliče eurodotace nezajímají, považují je za vyhozené peníze a jejich rozkradení je jim zcela lhostejné. Jediným vhodným postojem k eurodotacím je navrhnout, aby byly zcela zrušeny. Jsou k ničemu a křiví ekonomiku.

Vox populi, vox Dei. Volič je suverénem voleb rozhodl a ukázal politikům, že si přeje razantní obměnu v politice. Nové tváře, nové myšlenky, aspoń trochu vlastenecký postoj. Rady Jena-Clauda Junckera, že se národní politici nemají ohlížet na názory voličů a mají jim lhát, prohrávají volby. kdo udělal přesný opak, vyhrál. a nakonec, ve volbách vyhráli všichni, kdo udělali přesný opak, než radil Jiří Pehe, neomylný hlasatel rad vedoucích do pekel. Jiří Pehe se nikdy nemýlí, co poradí, to prohraje volby.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Gerd,perfektní.
Také bych k Sobotkovi přidal,co nejdříve přijmout EURO.
Opravdu tomu Sobotkovi nerozumím,až takhle ponížit ČSSD.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane zemědělče,
děkuji. Slyšel jsem dnes Švejnara a Sedláčka, dva zapálené příznivce přijetí eura. Jen Sedláček se dotkl problému Řecka, kdy jde o problém fiskální (tedy Řekové utráceli více než vybrali) a ne monetární. Ale vlastní drachma jim mohla devalvací pomoci zlevnit domácí výrobky pro export a zdražit dovoz. Navíc Řekové kvůli permanentní hrozbě konfliktu s Tureckem nakupovali zbraně od Německa a Francie. I když měli několik hodně podivných výhod pro státní úředníky, nejsou zase tak líní, jak nám je bankéři líčili. A navíc udělali úplně vše, co jim nařídila ECB, IMF a stejně to nepomohlo. O přijetí eura Švejnar i Sedláček permanentně lžou. Vlastní měna je taková záchranná loďka, kterou lze v případě katastrofy použít. Jinak ani není vidět. Hodně ekonomů je proti přijetí eura a mají pravdu. Zavedení eura na Slovensku znamenalo, že si Slovensko muselo půjčit, aby mohlo půjčit Řecku. Chudí Slováci s třetinovými důchody přispívali na trojnásobné důchody Řekům. To se zdůvodnit nedá.
Bohuslav Sobotka je nepoučitelný mlok, který papouškuje pár frází. U eura se ukázalo, že nepochopil hrozby a trvání na nadšeném eurosvazáctví mu opravdu nepomohlo. Teď si můžeme počkat, až jej kopne do řiti ČSSD a následně Juncker. Ale chudoba mu nehrozí, Sobotka bude stále řadový poslanec za ČSSD.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Gerd.
Přijetí EURA ,bude pro Babiše velká zkouška,buď přijmout a znemožnit se,nebo nepřijmout a nadělat si problémy v EU.
Jak to sleduji,ani nemusíme dodržet všechny pravidla pro přijetí,hlavně přijmout.Možná i podle složení koalice můžeme odhadnout,co nastane.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane zemědělče,
pro přijetí eura horuje Švejnar ze své akademické pozice, a ten se radil s Babišem. Přijmout nyní euro je ekonomický nesmysl, který by odnesli nejvíce ti méně vydělávající obyvatelé ČR. Euro na nečisto bylo období fixace koruny za Singera a brzdilo ekonomický růst. Ještě nejsme připraveni. Čím horší kurz bude, tím větší budou sociální dopady. Nejlepší, co by zastánci eura mohli udělat, je nechat ekonomiku přirozeně posilovat, růst pod samostatnou měnou a počkat, až si trh sám samovolně ustálí kurz CZK / EUR. Odhad je, že by to mohlo být někde kolem 20 CZK/EUR. Pokud dojde k přijetí nyní, Babiš ztratí hlasy voličů, kteří na přijetí doplatí. A bude jich hodně. S eurem není kam spěchat, lepší je počkat.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Together with almost everything which seems to be developing within this specific area, your perspectives are fairly stimulating. Nevertheless, I am sorry, because I can not give credence to your entire idea, all be it stimulating none the less. It seems to me that your remarks are generally not totally validated and in actuality you are generally yourself not wholly confident of your argument. In any event I did appreciate examining it.
Fake Ray Ban Wayfarers https://www.pinterest.com/fakeraybanwayfarers

Zatím bez slepic