Vyzkoušená výmluva

Autor
Štítky

Když se loni na podzim rozjížděl koronavirus, napsal jsem, že opatření v podobě nošení roušek nebude mít na šíření epidemie žádný vliv. Prostě to nezabere. Stejně jako nezaberou lepší respirátory. Ne proto, že by rouška v principu neměla svojí účinnost při nákazách, ale protože k šíření epidemie dochází především tam, kde se roušky z principu nenosí a také proto, že při delším kontaktu se virus rozšíří i přes roušku. Tvrdil jsem, že bez omezení sociálního kontaktu epidemie pojede jako o závod i kdybychom se urouškovali. 

Loni trvalo poměrně dlouho, než Babišovi došlo, že roušková opatření v principu nestačí a než začal dělat ty lockdowny. Dodnes je otázka, nakolik ty houmofisy zabraly a nakolik zabral zákaz ježdění mezi okresy. Podle mých osobních zkušeností to zabíralo méně než při prvním kontaktu s koronavirem zjara, kdy se na dva týdny opravdu vyprázdnily silnice, lidi zalezli do bytů a opravdu se nepotkávali. Na podzim už to takové nebylo a čím déle lockdowny trvaly, tím méně se dodržovaly. 

To neplatí jen pro lidi kteří svou neochotu dodržovat opatření přímo demonstrovali nebo pro lidi, kteří byli rovnou připraveni to vládě spočítat a psali, jak se těší k volbám (a pak zvolili zřejmě Fialu... che che). Platilo to i pro lidi, kteří nijak nezpochybňovali existenci epidemie ani nezpochybňovali její nebezpečnost.  Ale když jste už dva měsíce zavření doma, tak prostě nějaký ten kontakt potřebujete. A tak se začali scházet po rodinách, pořídili pípu do garáže a začali žít svoje modifikované životy, aby se to co nejvíce podobalo starým dobrým časům. 

Většina lidí navíc byla úplně normální - když začali cítit příznaky nějaké nemoci, tak prostě zůstali doma a vyleželi to. Neroznášeli bacily do svého okolí. Jen málokdo byl opravdové hovado že s koronavirem chodil mezi lidi a kam dýchnul, tam nakazil. 

Bylo tenkrát zajímavé sledovat, jak všichni ti epidemiologové a ministři zdravotnictví zdůvodňovali ten trvale vysoký stav nákaz. Prakticky nikdo neřekl nahlas, že ta opatření prostě nefungují, protože je lidi nedodržují. Jen pár blogerů se tímhle zabývalo, ale myslím že to byly jen Kydy, které to řešily soustavně. Jinde se stále více mluvilo o koncentrácích a o čipování pomocí vakcíny a já zatím psal pořád dokola, že čím déle opatření trvají, tím méně se dodržují a tam, kam stát nedohlédne - za dveře domů, bytů a garáží - tam se lidé klidně scházejí jako by se nechumelilo a tam kam stát dohlédne, tam je z toho stále větší buzerace se stále menším smyslem.  

Tahle úvaha jako by snad na vládní úrovni byla zakázána. Tam opatření zabírala a fungovala... akorát nakažených přibývalo. Ale nakonec se zdůvodnění našlo. Pamatujete? Britská mutace, Indická mutace, mutace Delta... Vláda zavedla respirátory, ono to nefungovalo a tak za to mohla britská mutace. Pak se zavedly lockdowny, ono to moc nefungovalo a pic ho, mohla za to mutace Delta.

Musím říci, že o těch mnohem nakažlivějších mutacích v principu pochybuju, protože v loňských koronavirových číslech nikdy nebyl vidět žádný zlom nebo skok, který by ukazoval na novou mutaci. Nebylo nic takového ani v Evropě, ani v USA.  Všechno bez problémů pokryla exponenciála. Nic jiného nebylo zapotřebí. Kromě toho se nikdy neudělal žádný vědecký test nakažlivosti. Prostě si vybrali nějakou mutaci která dominovala a na ni svedli všechna selhání. 

Aby nedošlo k mýlce - samozřejmě že se objevují nové mutace. Virus se množí tak, že vleze do buňky a donutí ji vyrábět virus. Je běžné, že dochází ke změnám a že buňkou vyrobený virus je trochu odlišný od viru který buňku napadl. Pokud vím, jen u nás se eviduje asi 800 mutací - a to jsou už takové větší mutace, které se dají snadno odhalit. 

Ať už to bylo s mutacemi jakkoliv, ohromně se to hodilo. Všechny neúspěchy s řízením epidemie, všechny ty neúspěšné lockdowny, neúspěšné nošení roušek, všechno se vysvětlilo příchodem mutace. Vláda, ministr zdravotnictví, ani všichni ti Maďarové, Messesové a lékaři zachraňující Česko za nic nemohli, protože přišla nová agresivnější mutace. Já jsem pořád čekal, kdy někdo zamyslí nad sociálním aspektem té epidemie a začne přemýšlet nad tím, že prostě nelze lidi zavřít na půl roku a ještě si myslet, že to přijímají radostně a s odhodláním. Že je sice hezké nařídit roušky, ale dodržovat se to bude jen tam, kde se to vynutí. Všude jinde je lidi budou sundavat kdykoliv to jen trochu půjde. 

Teď jsme ve stejné situaci jako loni. Opět máme exponenciální nárůst případů. Opět se nám každý týden zdvojnásobují počty lidí v nemocnicích. Data ukazují, že očkování má u ohrožených kategorií asi 50% účinnost. Jednomu nakaženému to pomůže a druhému ne. V nemocnicích se objevuje stále více očkovaných.  Jen prostou aproximací lze dojít k datu, kdy budou nemocnice zahlcené a není to tak vzdálené datum. Loni v tuto dobu už různí analytici publikovali na fejsbůku svoje výpočty o šíření epidemie. Letos nic. Loni už různí doktoři volali po lockdownech. Letos nic. Všichni volají po tom, aby se lidi očkovali a já s Masterem jsme jediní, kdo tvrdí, že očkování nepomůže, protože i plná očkovanost nic nemění na ohrožení populace 65+. Možná dokonce naopak. Loni lidi za babičkou zbytečně nechodili a dávali si pozor, aby ji nenakazili. Letos jsou přece očkovaní, babička je také očkovaná, tak se "nemůže nic stát."

Dneska tu zase máte mou předpověď apokalypsy...  Po dvou víkendových dnech, kdy se datum zahlcení nemocnic trochu oddálilo, se dneska hned po načtení aktualizací den vystřízlivění zase pěkně přiblíží. A všichni odpovědní i znalí jsou naprosto v klidu. I ten Václav Hořejší je stále citován v médiích, že letos se nic nestane. Petr Ludwig, který loni patřil ke vzorovým svědkům covidovým a v předstihu predikoval čísla, která pak skutečně nastala, ten zatím stále v klidu tvrdí, jak nás Fajzr ochrání před smrtí na 99%. Neochrání. 

Malá odbočka - když se podíváte na graf efektivity  vakcín, přepnete si ho do týdenního módu a podíváte se na křivku efektivity vůči úmrtí, tak zjistíte, že jsou týdny, kdy je účinnost dokonce mínusová. To jsou dny, kdy v nemocnicích umřelo víc očkovaných jak neočkovaných. Nemá smysl řešit letní měsíce, kdy umřelo za celý měsíc cca 30 lidí celkem, ale pokud se podíváte na týdny od 19. září doteď, tak zjistíte, že ve čtyřech týdnech umřelo víc neočkovaných, ale ve dvou týdnech umřelo víc očkovaných. 

Po celý víkend jsem přemýšlel, jak to budou naši sůdruzi ministěrové okecávat, pokud se ten nárůst případů nezastaví a pojede ve stejném tempu ještě čtyři týdny.  Pokud se epidemie nezačne z přirozených důvodů lámat sama, tak za čtyři týdny bude vidět, že se zase jednou něco pořádně podělalo. Všichni to uvidí. Smejkalové, Vojtěchové, Válkové, Babišové i Fialové a všichni ti doktoři budou za voly. 

Ale pak mi to došlo... proč nepoužít to, co se už jednou osvědčilo - novou mutaci. Prostě zase přijde nějaká nová agresivní mutace na kterou očkování málo zabírá a všichni budou z obliga. 

A jako na zavolanou jsem si víkendu přečetl první článek o jakési superzákeřné brazilské mutaci, kterou neodhalí ani běžný PCR test. Žádný Aeronet... normálně na Novinkách.

Takže budu pokračovat v předpovídání nejbližší budoucnosti... Ještě chvíli se bude apelovat na očkování, ještě chvíli budou doktoři tvrdit, že postačí roušky a všechno bude v pořádku. A pak... pak přijde Smejkal nebo nějaký jeho vysoce postavený kamarád a s velkou pompou nám sdělí, že je v Česku těžko odhalitelná mutace, kterou mezi všemi ostatními mutacemi našli až teď díky informaci od zahraničních kolegů a tato mutace umí obcházet očkování. Zalomí rukama, že za to nemůžou, že to mysleli dobře.... odeberou se na smetiště dějin (samozřejmě dobře zásobeni penězi) a nechají zvolené představitele, aby si s tím nadělením nějak poradili. 

Jakpak na něco takového zareaguje Babiš? Jakpak na něco takového zareaguje Fiala? 

Letošní bezstarostnost obyvatelstva je takřka absolutní. Sice se vyhlásily nová pravidla pro nošení roušek, ale ať jsem dneska přišel kamkoliv, nikde to nedodržovali. Vypadalo to všude úplně stejně jako minulý týden. V rádiu jsem slyšel nějakého vládního experta, který řekl, že současná úroveň opatření je zcela dostatečná a stačí aby se lidi očkovali. A také si pochvaloval, jak se před očkovacími centry znovu dělají fronty. 

Obávám se, že to nepomůže. Protože se teď masově očkují ti, kteří by covid překonali i bez očkování. Jen 15% nově očkovaných jsou důchodci. A z nich to polovině nebude nic platné. Očkování, které proběhlo až doteď nám přidalo tři týdny času na reakci. Nic víc. Očkování, které probíhá teď nám přidá další týden. 

Zatím si nikdo nepřipouští denní počty nakažených kolem 20.000 lidí. Zřejmě to také ani nebude možné otestovat, protože testy se dělají jen neočkovaným. Takže skutečný rozsah problémů nám možná uniká. 

Přijde nějaký samovolný strop? Začne počet nakažených a hospitalizovaných klesat? Nebo alespoň přestane exponenciálně růst? Pokud ne, zřejmě se během tohoto týdne přesune den vystřízlivění ještě blíž než na 17. listopadu. A my se přibližujeme chvíli, kdy nám nějaký mladý krásný a chytrý soudruh oznámí, že tu dominuje nová mutace, protože nikdo z nich nikdy nemůže přiznat, že prostě vsadili na špatného koně, že očkování funguje příliš málo na to, aby epidemii zastavilo. 

Zde je odpočet. Všimněte si, jak se kolem 9. hodiny ráno čísla promění:

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3.6 (88 hlasů)

Komentáře

In reply to by Tony (neověřeno)

Trvalý odkaz

J

Průměrný počet slepic: 1.1 (23 hlasů)

In reply to by Scallop (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kde jste viděl loni frontu na Sputnik, když sem vůbec oficiálně nebyl dodán - jen nějaké směšné množství na Slovensko?
O dva články zpět tvrdili v diskusi zase jiní trolové, že Moskva Sputnikem očkuje.
Že na všechny, kdož chtějí, se dostane - no ale Rusové sami, ti nějak nechtějí.
A nutit k něčemu Rusy, drsnými sociálními omezeními, což si běžně a stále protizákonně dovoluje vláda ČR - tak na to nemá dostatek moci a pák ani sám VVP. A není tak hloupý, aby to byť jen pokusil - mohl by dopadnout hůř, než pan Gorbačov s pokusem o suchý zákon.
Něco mi říká, že Rusové a jejich zkušení epidemiologové-vakcinologové vědí něco, co neví ani jejich bývalé gubernie, ani západní Evropa, neví to Amerika a pravděpodobně ani Austrálie - soudě podle toho brutálního teroru, který u protinožců zavedli.

Průměrný počet slepic: 4.3 (23 hlasů)

Problém Sputniku je ten, že jej EU neuznává. A chcete-li cestovat, tak musíte ke konkurenci.

Průměrný počet slepic: 4.5 (16 hlasů)

Tak uznáváho pokud vas ockovali mylsim Monako? nebo nějaká taková zemička u francie, kdy tam si necháte pichnout a EU uznava pak doklad co vystavi ono monako, coz je vtipne, ze od madarska toto neuznavaji, asi madari nedokazi pichnout sputnik tak dobre jako monacena, proste nazapade jsou nadlide ;)

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

Ja bych to spis otocil.
Problem EU je, ze mysli hlavne politicky, a tim padem neuznava hodne veci.
Mimo Sputniku treba dlouhodobe kontrakty na plyn.
Pristum mocipanu k lidem prece trefne popsal Terazky.

Průměrný počet slepic: 4.8 (20 hlasů)

O

Průměrný počet slepic: 1.3 (12 hlasů)

In reply to by Scallop (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dva dny zpátky jsem ti odpovídal, proč dáváš otázku znovu jako bys byl tupá Fridrichová? Pokud to je provokace, tak zase nevyšla, myslel jsi to dobře, aleposral jako vždy, nemáš pak blbej pocit, že jsi zase ukázal, že jsi hlopupej, jak Fridrichová :D Fakt jsi masochosta co sám sebe mučí tím, že si dokazuje "jsem blbej, jsem blbej" :D

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)

jaký je problém Sputniku v Rusku? Tam přece na uznání EU nezáleží.

Průměrný počet slepic: 1 (6 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Musí mít západní vakcínu a jejich certifikát.

Zatím bez slepic

In reply to by Tony (neověřeno)

Trvalý odkaz

trochu vám do toho vlákna vlezu vlastním příspěvkem z minulé diskuse, zatím jste první. Díky, snad se nebudete zlobit. Návrh...
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jak jsem to tu dnes četl, uvědomil jsem si, že paní Petra nám chce zprostředkovat svou zkušenost z nového domova a to pravidelně. My ji tu pochválíme, pár příspěvků k tématu a zase jedeme politiku. Někdo by se jí chtěl na něco zeptat, ale víc jak první stranu ona asi (a chápu ji) neřeší. Takže dotazy na dalších stránkách jsou zbytečné. Zahrabané v našich politických půtkách, do toho ještě úporný smrad z elfů.

Nešlo by se domluvit, že pokud bude článek od paní Petry, že si dáme přísné moratorium na jakékoliv hezky česky řečené Off Topic příspěvky (pro nejstarší, neovládající novočeštinu - Mimo Téma). Výjimkou by mohl být snad jen rozpad Euroněmecké soustavy nebo válka. Nebo když by a) implikovalo b).

Klidně by to Vidlák mohl i mazat, ale nevím, jaké má zde v diskusi možnosti. Všimněte si. Špinaví fízlové zásadně nediskutují k tématu, vždy si jen ublijí. Jedno až dvouvětně. Je nějaká sympatická paní (sice by měla mít plus, že z USA) VůBEC nezajímá. Na tu nereagují. Tak rovnou zjednopísmenit. Normální diskutující zde by s tím jistě nemuseli mít problém, pokud bychom se dohromady dohodli. Prostě politika až následující den. Kdokoliv i z nás pravidelněji diskutujících tady, klidně stejný elfský trest v příspěvku (jednopísmeno), pokud bychom se nechali unést.

Dnes jeden z pachatelů, stydící se...

Blbost nebo by to bylo nějak podobně řešitelné ?

Průměrný počet slepic: 4.5 (39 hlasů)

i nastavení redukčního ventilu na propanovém zásobníku paní Petry s cenou molekul svobody pro výrobu očkovadla.

Průměrný počet slepic: 3.2 (19 hlasů)

…. je tu u Vidláků velmi nepřehledná.

Průměrný počet slepic: 5 (15 hlasů)

jak se na spravne hnojiste slusi :-)

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

Myslím, že nejjednodušším řešením by bylo založit vedle článku paní Petry (či jiného apolitického či výrazně tematicky odlišného textu) "článek" druhý na diskusi, která se jejího textu netýká. Přičemž ten druhý článek by obsahoval třeba jen nadpis "Ostatní kydání k dnešku".

To by bylo schůdné řešení, ne?

Průměrný počet slepic: 4.7 (19 hlasů)

kdo by to dodržoval?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

Stále větší šance než nyní.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Můj návrh je založit paní Petře samostatný chlívek "USA Paní Petry" a umístit ho v záhlaví Kydů (jako je teď folder pro covid, sympózium, pravidla, atd...).

Tam by se postupně soustředily všechny články paní Petry. Výhodu by to mělo v tom, že by se dalo k článkům snadno vracet nebo je číst později a pod každým článkem by byl prostor na dotazy vztahující se jen k článku, což by bylo přehledné jak pro Kydaře, tak pro odpovědi paní Petry.

Průměrný počet slepic: 4.6 (15 hlasů)

To řeší seznam autorů (určitě), kde kliknutím na jméno vyskočí jeho texty. Možná i štítky? Jinak nic proti nápadu, jen že ta cesta existuje.

Průměrný počet slepic: 4.4 (5 hlasů)

Podívejte se na konec diskuse k článku paní Petry.
Šéfzloděj nabádá ostatní zloděje "odteďka nekrademe a živíme se poctivě, jo?"

Průměrný počet slepic: 4.6 (17 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

nevím, v čem vidíte problém. Jestli jste si pořádně přečetl můj text a jste schopen ho pochopit, tak jsem tam napsal a) že jsem spolupachatelem, b)nikoho jsem z mimotématických příspěvků neosočoval (když jsem je sám taky psal), jen si udělat od příště dohodu, že takto už ne

a za c) udělal jste tam tabulku s počtem příspěvků, kde jsem sice vyhrál, bral jsem to jako srandu, ale koukám, že jste se na tom zasekl - takže pro příště, až budete takto fízlovat, tak prosím spočítat příspěvky k tématu a mimo téma. Mám jich tam, si tipnu, 2/3 vůči 1/3. Ale vy to jistě spočítáte přesně. Dost by mě zajímalo třeba vaše skóre.

Jinak nápadů ostatních se vůbec nebráním, přijdou mi všechny dobré. Jak vydávat rovnou články dva, tak i speciální chlívek paní Petry.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Auto - Já myslím, že to není třeba řešit - Kydy tu nejsou pro 100 diskutérů, ale teď už skoro pro 10.000 čtenářů, kteří čtou, ale nediskutují. Pokud bych měl pokračovat se statistikou - existuje tu skupina asi tisíce čtenářů, kteří si večer pročtou diskusi celou a především odklikávají na odkazy, které diskutéři nadnesou.

Já beru diskusi jako zpětnou vazbu. A zatím to tak jednoznačně je. I těch cca 100 diskutérů dokáže docela přesně určovat, co lidi zajímá a co budou číst. Jestliže je diskuse plná nemocného Zemana, nemá cenu psát o kytičkách. Čtenost pak jde rapidně dolů. Ale i naopak - pokud napíšu článek reagující na dominantní téma diskuse, zpravidla s ním uspěju a čtenost se zvýší. 

Paní Petra si už teď vytvořila svojí čtenářskou skupinu, která zvedá čtenost v neděli o cca 15% oproti běžnému stavu. Pokud vydrží posílat reporty tak jako doposud, tak bych se o její čtenost nebál. Naopak - Paní Petra se postupně vypracovává, píše lépe a lépe a postupně nám tu buduje další čtenářskou komunitu. S těmito čtenáři přijdou i nová témata v diskusi. Jen to chce trochu času.  

Určitou nevýhodou je časový posun. Paní Petra nemá objektivně možnost reagovat na diskusi ve stejnou dobu jako my.  Ale diskusi si vždycky přečte a na podněty reaguje. 

Doufám, že díky paní Petře budeme mít větší vhled i do amerických témat, až se nějaká zase objeví. 

Průměrný počet slepic: 4.8 (31 hlas)

o časovém posunu sedmi hodin vím. Prostě jsem myslel, že bychom se kolegiálně zařekli, že k ní politiku tahat přestaneme. V pohodě, jste majitel webu, Vaše rozhodnutí. Nechá se to jak je, jestli jsem Vás správně pochopil.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

kdysi dávno, už si to skoro nepamatuji, ale někdy od roku 2000+ jsem byl moderátorem jakéhosi diskusního fóra, nazvěme to třeba "Společnost přátel žehu".
Dvakrát do roka jsme se scházeli, sdělit si své zkušenosti, kdesi v jakési dřevěné boudě na kopci nad Kyjovem (lidi z Čech, Moravy, Šloňska i ze Slovenska).
Ale to je informace nepodstatná, byť pro někoho možná důležitá.
Majitelem webu byl pochopitelně admin, ale ten delegoval určité pravomoci na tzv. "moderátory".
Na rozdíl od tohoto webu tam bylo klasické diskusní fórum (běželo to možná na PHP BB, možná si to blbě pamatuji).
V podstatě tam nebyl nějaký hlavní článek, publikovaný adminem, ale různé diskusní - jak to říci - vlákna (témata).
Samozřejmě nic nebránilo adminovi si udělat vlastní vlákno, např. třeba "Adminovy kydy" nebo jakkoliv jinak.
Za každé vlákno (téma) nebo spíše několik témat zodpovídal nějaký moderátor.
Ten měl za úkol, aby příspěvky v jeho vláknu dodržovaly určitou "štábní kulturu".
Moderátor měl pravomoc ve svých vláknech mazat příspěvky nebo editovat příspěvky (jako je např. to Vidlákovo první písmeno u trolů), nebo je dát do "koše" či "chlívku". (kam se dočasně přesouvaly příspěvky urážlivé, sprosté, nabádající k porušování zákona, atd, které byly po pár dnech smazány).
Přes adminovo nebo moderátorovo rozhodnutí nejel vlak.
Ale to nejhlavnější:
Každý registrovaný diskutující (ověřen e-mailem s nějakým bezpečnostním kódem) měl možnost založit jakékoliv vlastní téma, do kterého ostatní (registrovaní) diskutující buď něco přispěli, nebo ne.
Tady by to bylo třeba:
- Adminův chlívek
- Zkušenosti paní Petry
- Targusovy tarasy
- Ládíkovy básnické šlehy
atd
(všem, na které jsem si teď nepomyslel, se samozřejmě vůbec neomlovám)

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Půvab a přitažlivost je právě v té různorodosti a pohotovosti - když se něco objeví nebo když někdo- kdokoliv objeví na netu a zajímavé téma. . Není to nudné rozvíjení daného tématu ad absurdum. Nikdo nemůže prolistovat všechno a víc lidí víc ví/najde.

Zatím bez slepic

To by nedělal Vidlák nic jiného, než seděl u počítače a mazal,.....

Průměrný počet slepic: 4.4 (10 hlasů)

In reply to by Tony (neověřeno)

Trvalý odkaz

Třeba vyhlásí Putin na hnojiva embargo a povolí potom na podzim jen vývoz potravin (třeba se 100% clem) a zachrání EU od hladomoru.
A v EU nikdo nezaseje, protože bez hnojiv (s třetinovým výnosem) by neutáhl náklady.

Průměrný počet slepic: 4.7 (22 hlasů)

Eto vy ani nevíte, jak blízko jste pravdě. Na toto téma už delší dobu chystám článek, ale doba je turbulentní a situace na bojišti se mění každým okamžikem. 

Průměrný počet slepic: 4.8 (24 hlasů)

... o čem všem budete v tom článku psát, ale možná bych k němu měl jeden postřeh. A předem se omlouvám za totálně děravou paměť, nechce se mi teď nic dohledávat na internetu, takže čistě z hlavy. Napadlo mě, že tohle celé kolem plynu, hnojiv atd. je pomstou Vladimíra Vladimíroviče za mnohem starší křivdu (a samozřejmě úplně zbytečnou), kterou Rusku způsobil západ. Určitě si pamatujete dobu kolem někdejší ropné krize (deset? patnáct? let zpátky), kdy se ceny vyšplhaly na sto dolarů za barel. Mám pocit, že to bylo někdy v té době, kdy se Rusko pokusilo zachránit svou špatnou ekonomickou situaci právě vývozem ropy a zemního plynu. No a ve stejné době se o totéž pokoušela Venezuela. Jestli si vzpomínám, vyvlastnila tehdy většinu ropných nalezišť a chtěla peníze využít pro zlepšení situace svých obyvatel. A co se nestalo, tehdy - mám pocit, že snad poprvé v novodobé historii - vstoupily americké ropné společnosti na světový trh a cena ropy klesla snad na polovinu, nebo i míň. Což podle mě byl čistě politický kalkul ze strany Američanů, zabít "dvě mouchy jednou ranou". Rusko to tehdy odskákalo opětovným propadem rublu a ekonomiky, Venezuela dopadla, jak dopadla. (O Chávezově smrti si dodnes myslím svoje.)

Od té doby podle mě Rusko rozehrálo mistrovskou partii šachu se spoustou zdánlivě nesouvisejících taktických manévrů, které se pomalu ale jistě podle mě sbíhají k současnému stavu. Rusko se tentokrát muselo zaprvé pojistit na mnoha frontách (tvorba zlaté rezervy), domluva s Čínou na odkupu takového objemu surovin, že by případná ztráta EU trhu fakticky nic neznamenala, vyřazení Ukrajiny ze hry, vybudování Nord Stream 2, zajištění relativního klidu v Sýrii a okolí atd. atp. A jen poznámka na závěr - nejde o skutečnou pomstu jako takovou. Rusko podle mě už jen nechce zopakovat chybu, že by věřilo v něčem západu.

Průměrný počet slepic: 4.9 (50 hlasů)

A já si spíš myslím, ře Rusko jednoduše pokrčilo rameny, a řeklo si: "OK, kdo chce kam..." a nechalo nás být. Žádná rafinovaná taktika třeba nebyla, stačilo dodržovat důsledně to, co si ve své zpovykanosti EU sama vymínila. Ta "vůle Ruska" se projevuje nanejvýš v tom, že nám nepřispěchá aktivně pomáhat proti důsledku nás samotných ve chvíli, kdy se vlastní hloupostí dostaneme do problémů. My se můžeme ukřičet, že je fuj, protože kdyby fuj nebylo, tak nás začne teď ždímat, abychom na něj mohli křičet, že je fuj a ždímá nás, ale to je tak jediné co můžeme (A přesto své dodávky o 10 % zdvihlo).. Nakonec - zatím své dodávky strategických surovin dodrželo vždy a vždy preferovalo dlouhodobé kontrakty. Tak se nemůžeme divit, že když je nasmlpouvalo s Číňanem, tak je drží Číňanovi. Nehledě na vlastní lidi (JJ, za Jelcina by se možná ruské zásobníky plnily až naposledy).

Jednoduše, fakt si nemyslím, že k té facce, co jsme dostali, byla nutná nějaká geniální strategie.

Ale je to naše vlastní šílenství, protože jsem přesvědčený, že by Putin raději obchodoval s námi, než pomáhal posilovat Číňana. Ale moc na výběr mu nedáváme.

Průměrný počet slepic: 4.8 (30 hlasů)

A já půjdu ještě dál. Rusko není v tomto aktivní a dokonce ani pasivní. Rusko je v tomto dlouhodobém plánu cílem. EU se za jakoukoliv cenu snaží zbavit závislosti na Rusku, aby potom tam mohla být spuštěna barevná revoluce. Cílem je ovládnutí ruského bohatství (od nerostných surovin, přes pracovní sílu až po zemědělskou půdu). Rusko má všechny předpoklady být obilnicí světa. Nejdřív ale musí přijít totální embargo (od procesorů a čipů až po moderní technologie) na mnoho let a ožebračení obyvatelstva vzor Venezuela.

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

až na to, že to není "EU", kdo se o to snaží. Byla to přeci Albright, která řekla, že ruského bohatství je pro Rusko škoda. Přičemž Albright jedná za USA až v druhé řadě.

Průměrný počet slepic: 4.9 (12 hlasů)

In reply to by aga (neověřeno)

Trvalý odkaz

S krvavou Madlou máte pravdu, ale i ta německá kvočna viršafndás prohlásila, že je nespravedlivé, že Rusko má tolik nerostného bohatství a proto by se mělo podělit.

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)

In reply to by aga (neověřeno)

Trvalý odkaz

bych, že Eta má pravdě nejblíže. Sice já to slyšel o paní Clinton s tím bohatstvím, ale to je jedno. EU si "rozdělilo" Nord Stream na dvě půlky nebo jak to tam mají. GAzprom a ti "ostatní" Plyn je už dávno natlakován. Proč ho Němci nepustí ? Zase nějaké "akreditace, povolení" jako jsme slýchali u Sputniku ? Skoro mám obavu, že je to záměrem Německa. Plyn stále zdražuje a až ho pustí, tak za slušné penízky všem pěkně prodají.

Průměrný počet slepic: 4.3 (9 hlasů)

In reply to by Auto (neověřeno)

Trvalý odkaz

S tím plynovodem. Nechce se mi to hledat u vlkplka, ale nejsou náhodou smlouvy na dodávky až od nějakého data? Např. 1.1.2022? Navíc, pokud Rusko dodává, co je nasmlouváno a nikdo přece další molekuly nesvobody nechce, tak tím Nord Streamem stejně nemá co přitéct ne?

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

Vlk na to mel docela solidni clanek.
S tim rokem 2022 mate pravdu ale nejedna se o smlouvy. Jedna se o povoleni a schvalovaci proces uradu. Ma to nekolik "zastavek" a kazda instituce ma par mesicu lhutu na vyjadreni...
Jedna z tech instanci jsou i Polaci, a ti uz rekli, ze NS2 odporuje peavidlum EU o "svobodnem energetickem trhu". To je ten trh, ktery mel zajistit levny plyn.

Jinak NS2 by prakticky i teoreticky moh zacit dodavat plyn jeste dneska vecer. Natlakovano maji. Bylo by to samozrejme za burzovni ceny, ale bez poplatku Ukrajincum, ktere jsou znacne, takze levnejsi. Navic je to mnohem bize, asi o 2 tisice km. Ale to by papalasum muselo zalezet na lidech a budoucnosti.
Oni si totiz platy novym cenam rychle prizpusobi. (viz nas senat)
Misto toho, aby zatlacili na zprovozneni NS2 a tim zajistili dostatek suroviny na trhu (coz by melo vest k rychlemu zlevneni), tak oni radsi pijdou s zebracenkami (energoseky), a Babis je bez dvou za dvacet. O pripravenem NS2 ani necek a propaguje 0% dph na plyn, coz jeste vic vylepsi nas uzasny rozpocet.

Průměrný počet slepic: 4.6 (8 hlasů)

In reply to by Sakura (neověřeno)

Trvalý odkaz

...kdyby šlo o jejich nakradené prachy, aby jim je občanky a občané nesebrali.
Ale plyn pro země EU , tedy kolaudace NS II ?
Co by z toho měli, pokud mají nakoupené příslušné akcie ?

Schvalování do jara, až pak plyn.
:-D))

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

Gazprom vlastní zásobníky (někde ve spoluvlastnictví) plynu v EU (které jsou mimochodem snad nejméně zaplněny ze všech, něco kolem 5%) takže teoreticky může použít NS2 k jejich natlakování, bez přímých prodejů, s tím, že až bude v únoru nejhůř může zasuplovat za ukroplynovod, jestli/když se nedejbože ukronacisti rozhodnou realizovat Endlösung der Donbasen Frage (z nápovědy TohoKohoNesmímeJmenovat)

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by aga (neověřeno)

Trvalý odkaz

Naprosto souhlasím. EU je jen mezičlánek. Ale i tak je nutno EU napřed zbavit nezávislosti na Rusku. A to za každou cenu. Jinak to nepůjde.

Zatím bez slepic

Ale o ní se nesmí psát. Bylo by to trestné.

Takže zůstaňme u toho Ruska a u Venezuely. Ať je klidné spaní i zažívání....
A u podguvernéra Michla a jeho kečupu, možná to Kovanda matematicky spočítá, jak tomu nakonec bude s návratem k dostatku a láci...:-D

Průměrný počet slepic: 4.1 (10 hlasů)

Jako, možná to je jenom konspirace, ale blbá myšlenka to není. Jestli jste viděl tu sérii rozhovorů VVP s nějakým tím režisérem, či co, tak tam na mě působil, jako někdo, kdo dokáže plánovat až čínsky dlouho dopředu...

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

A na rozdíl od některých jiných diskutujících v tomto vlákně nesdílím jejich přesvědčení, že by si mohl dovolit největší stát na světě s poměrně malým počtem obyvatel, zato obrovským územím a těžko odhadnutelným přírodním bohatstvím, na něž se třese tzv. vyspělý západní svět tak, že posledních pár let otevřeně hovoří o napadení Ruska... uf, to je zas věta... ponechat náhodě tak důležitou věc. V tomhle případě bych prostě věřil spíš na systematickou, byť pomalou přípravu. Osobně si taky myslím, že pokud by došlo k napadení Ruska a situace by pro něj vypadala zcela beznadějně, Rusové by prostě odpálili veškerý svůj jaderný arzenál plus všechny atomové elektrárny atd. přímo na svém území. Ani by nemuseli nikam nic posílat a překonávat nějaké obranné systémy, i tak by to stačilo na likvidaci světa. A pokud ne, zcela jistě by bylo ruské území na nějaké to tisíciletí neobyvatelné.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

doslova:
"K čemu by byl svět, kdyby v něm nebylo rusko.

A já se drze zeptám:
"Kterej divnej ksindl je na světě navíc?
Dělejte - jódlujte, hrajte na benžo...

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Útok na Rusko si EU ani USA nedovolí. Ale několikaleté embargo si dokáži představit s devastujícími účinky. Potom Největší barevnou revoluci také. Potom ovládnutí Ruska přes loutkovou vládu také. Třeba je to plán.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

A napadne Rusko aby dostala po čuni a Rusové pak dělají pořádky v Evropě. To říká i Pjakin a hovoří to už dlouho.
Začalo to okolo roku 2014, kdy nepokrytě nějaký magor řekl, že je 100 let od první světové války a že už dlouho žádná nebyla.
Pak začalo to dobrodružství na Ukrajině.
V Doněcku se stále střílí, poslední fotografie ukazovaly rozbité rodinné domy. Opravdu hrdinný boj s civilisty. Staré babky se ptali asi na názor: Nevím kdo to udělal, ale zabila by sem ho.

Zatím bez slepic

„Evropské zemědělské cíle mimo jiné předpokládají, že do roku 2030 sníží každý z evropských států spotřebu přípravků na ochranu rostlin o 50 procent a minerálních hnojiv o 20 procent.“
https://euractiv.cz/section/evropske-finance/news/europoslanci-schvalil…
A když to půjde podle bruselských plánů, v Evropě budou ekofarmy a přírodní rezervace - prostě ráj na zemi. Má to jen jednu drobounkou vadu - lidé nejsou na seznamu chráněných druhů.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

Tyhle pokusy o segregaci obyvatel je v západní vědě dobře popsán. Oni se nevzdají svých cílů.
Proč mají Angličané rádi Pákistánce a Indy. Je tam kastovní systém, defakto nejstarší fašistický systém na světě a odpovídá i podobnému systému v Anglii.

Zatím bez slepic