Žádná válka nebude

Autor
Štítky

Chtěl bych nás tímto článkem vrátit zase trochu na zem. V poslední době se v komentářích pod články objevilo přehršel odkazů poukazujících na nebezpečí konfrontace s Ruskem, pokusy o rozpoutání války a další jevy, které doprovází rozpad každého impéria po materiální i ideologické stránce.  Málem by měl člověk pocit, že je válka na spadnutí

Všecko jsem si to poctivě přečetl a mám z toho stejný dojem, jako tenkrát, když se projednávaly církevní restituce. Tehdy to vypadalo, jako kdyby se spolu s miliardami pro církve zase odněkud vynořili kovaní a vyškolení Jezuité a co nevidět se pustí do rekatolizace. Ve skutečnosti se církve začaly důkladně soudit, pak se uvnitř začali hádat, co s těmi penězi vlastně udělat a nakonec se o většinu peněz podělilo pár církevních hlavounů je jisté, že to za ně doklepou do důchodu. A v neposlední řadě za to Halíkovi zvedli plat a co to s ním udělalo, to všichni víme.

Teď to vypadá podobně. Co nevidět vyšturmují ty ideologicky zpracované divize NATO směrem na Moskvu a my se tu budeme strachovat, jak to asi tak dopadne. Putin má ruku na jaderném tlačítku, Trump je šílenec, co to klidně spustí a Evropa je plná byrokratů a jiných magorů, co to ve jménu civilizace klidně spustí.

Akorát jsou to kecy, kecy a nic než kecy... Moderní doba je pošpikovaná kamerami a mikrofony, na světě je hromada novinářů s hypotékami a tak se do televize a novin dostane každá hovadina. Na blogosféře to není jiné, jen tam hrají větší roli ambice, zneuznaná ega a sem tam i odpočinkové trávení volného času.

Zkusím uvést pár důvodů....

Když se přesouvá tanková divize (taková, která v Iráku dobývala Basru nebo Bagdád) tak je to kolona dlouhá zhruba sto kilometrů. Obdobné množství materiálu, aut, vozidel, obrňáků, zásob, munice, štábních vozů a podobně je zapotřebí i pro pěchotu. Sto kilometrů dlouhá kolona pro potřeby blbých deseti tisíc chlapů.

Když se někde má objevit deset vrtulníků na polním letišti, tak jsou to zase stovky vozidel, materiálu, paliva a munice, které se tam musejí nejdřív dopravit. O stíhačkách, dronech, bombardérech, radarech, ženistech, mostařích a dalších ani nemluvím. Viděli jste někde v Evropě jediné podobné cvičení, kde by se naráz pohnula jedna celá divize?  Opravdu celá, vševojsková, se vším potřebným materiálem na plných stavech... . Viděli jste někde dvacet vojenských vlaků za sebou? 

Něco podobného se tu naposled odehrálo v šedesátém osmém. Od té doby jsou to jen paběrky tak dobré pro taktické cvičení poručíků a plukovníků. Aby zvládli svoje roty či brigády. Generálové posledních třicet let cvičili tak leda na obrazovce nebo mapě. 

Kolik myslíte by bylo zapotřebí vojáků na základní útok proti Rusku? Myslíte že by to zvládlo deset divizí? Zlatý voči. To by stačilo tak na to, aby se rozptýlili v širokých dálavách a běžný mužik by měl statisticky sotva šanci nějakého okupanta byť jen zahlédnout.

Američani si nedokázali poradit s pouštní zemičkou na Eufratu ani s dva tisíce let rozvráceným Afghanistánem. Proč? Protože jich je tam málo. Ti vojáci tam kontrolují základny a pokud jedou po silnici, tak okolí té silnice. Jinak vědí kulový. Netuší, co se děje v baráku za nejbližším rohem. Jednoho teroristu tu a tam rozmáznou raketou z dronu a sto jich projde. Ani maková políčka tam někde v Hílmandu nejsou schopni řešit a to ten mák nikam nechodí a roste pořád na stejném místě.

Na konci druhé světové měla americká armáda osm milionů mužů a ta sovětská jedenáct milionů. To byly také nějaké stavy. To už můžete postavit chlapa s puškou na každé nároží a můžete si dovolit, aby vám tu a tam někoho podřízli. Ale s tím co teď v Evropě máme se nedá udělat vůbec nic. Všechny ty Ample Strike a podobné blbosti jsou jen pí ár. Nevím, jestli si to Terezka Májová uvědomuje (skoro bych řekl, že snad ani ne) ale pokud má alespoň trochu rozumné vojenské poradce, tak se tam u ní v kabinetě každý den klepou hrůzou, co se stane, až to Britům dojde, že jsou naprosto nebojeschopní. Rozstřílet Kaddáfího, to zvládli, ale jinak už nic. Na zemi se nechytají. 

Ale platí to i pro Rusko. Jeho armáda vypadá impozantně, ale těch opravdu dobrých jednotek také není zase tolik. Putin žádný útok dělat nebude, protože by dopadl jako Američani v Iráku... nepřátelské obyvatelstvo na obrovské ploše. V dnešních poměrech neřešitelná situace. Navíc má zahraniční angažmá v Sýrii na kterém se sice zase naučili trochu moderně bojovat, ale je to pro jejich armádu sousto tak tak na zvládnutí.

Celá současná válka už v podstatě probíhá a hraje se o duše lidí. Salámovou metodou vytrhnout z Ruského vlivu Ukrajinu. To je výhra. Jenže lidi z toho nic nemají a brzy se Ukrajinci rádi zase domluví s Rusy. Putin naproti tomu vyhrál kamarádšoft s Čínou. I když z toho má spíš těžkou hlavu. A nedávno vytrhl z NATO Turecko. Protože Amíci byli blbí a chtěli Erdogana svrhnout.

Dnešní válka se vyhrává dohodami. Írán s Ruskem, Rusko s Tureckem, Turecko s Egyptem,  Saúdové s Izraelem. Evropa s Čínou proti USA. USA s Evropou proti Číně, Čína s USA proti Evropě. Cla, mezinárodní dohody, hedvábné stezky...  To je dnešní i budoucí válka.

Jediné místo, kde se dá dneska doopravdy střílet, je válka občanská. Aby se jedni obyčejní lidi naštvali na druhé obyčejné lidi a šli si to rozdat kvůli volbě Zemana a Drahoše. Máte mnohem větší šanci na kámen do okna od souseda kvůli vašim politickým preferencím než na raketu od Putina. Spíš vám soused zapálí střechu nad hlavou, než by vám přes dvorek projížděl americký tank. Spíš přijdete o práci kvůli podpoře Babiše či Kalouska než  že byste dávali hodinky okupantovi. 

A právě proti tomu je třeba bojovat. Aby si nás nějací američtí ideologové, bruselští magoři a jejich ruské protějšky nerozebrali a nepoštvali proti sobě. To nám reálně hrozí. Stejně reálně nám hrozí rozhodování někde v Praze či v Bruseli o nás bez nás, ale žádná válka nebude. A pokud se budeme schopní sejít u zabijačky a piva bez ohledu na poslední volby, vždycky to nějak dáme. Minimálně do doby, dokud přes naší republiku nebudou každý měsíc projíždět vojenské kolony o délce z Prahy do Brna. 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Současné armády, postavené na "žoldnéřském" principu, vlastně nějakých opravdu velkých bojových operací ani nejsou schopné. Jsou to spíše specifické policejní síly pro pacifikaci domorodého obyvatelstva v koloniích, navíc s diskutabilními výsledky.
Letecké síly jsou schopné kolonii rozvrátit, ale skutečně ji obsadit nohou pěšáka (dnes samozřejmě motorizovaného) se už desítky a desítky let nedaří. Jedno zda jde o Srbsko nebo Irák.
Je to jako v tom starém vtipu (snad ho nezvojtím) o tom, že na začátku války si každá nepřátelská strana myslí, že po válce na tom bude lépe. Postupně, když vidí nereálnost takového vývoje, doufá každá strana, že nepřítel na tom alespoň bude hůře. Na konci společně smutně konstatují, že jsou na tom hůře obě.
Vynálezem a rozšířením jaderných zbraní došlo ovšem k tomu, že "nárůst kvantity" vede v určitém bodě ke změně kvality. Opravdová velká válka by být mohla, pokud by někomu přeskočilo se sešla se k tomu řada okolností.
Černá labuť.
Samostatnou kapitolou je současná armáda česká. Ta má sice pár desítek asi opravdu zdatných výsadkářů, ale mají-li dojet z Brna do Prahy tři transportéry, je to problém. To je stará historka, ale nemyslím, že by se od té doby naše voje nějak zásadně změnily. Ono s ministrem hercem a ministryní...... No nic, vrchní velitel branné moci vojín Havel... s tím mám krátkou historku ještě jako rozhlasák. Veselou. Zajímá tu někoho?

Zatím bez slepic

Ano, zajímá nás. Jinak se o ní nikdy nedozvíme, neb vojín V. Havel podléhá kultu osobnosti jeho pohrobků. Stal se nedotknutelnou modlou, jejíž jméno zaručuje mír s humanitárním bombardováním, lidská práva a demokracii (jak kdy a jak pro které kamarády), stejně jako spravedlivé soudní procesy (haha :-) ) a nemožnost objednat si trestní stíhání (teď se válím smíchy po zemi, protože se to zhruba od roku 1995 dlouhodobě děje a těch případů je moc na to, aby šlo o selhání několika jednotlivců).

Zatím bez slepic

... nenechte se prosit ;-)

Zatím bez slepic

In reply to by IT (neověřeno)

Trvalý odkaz

Bylo to hned někdy začátkem roku 1990, tak někdy snad předjaří, už nevím úplně přesně. Václav Havel čerstvým prezidentem a tak jel poprvé navštívit vojáky. Bylo to myslím někde u Tábora, ale to není důležité.
Vojáci mu tam připravili všechno. Tankem a ótéčky počínaje, přes nějakou tu houfnici (DANA, nepochybně) atd. až po bitevní vrtulník Mi24 myslím.
Já tehdy pracoval v Československém rozhlasu, to byl ještě veliký, federální a jediný, soukromé nebyly. Mezi svými kolegy v redakci krajských zpravodajů jsem byl vyhlášen tím, že jsem uměl pracovat krátce, jasně a úderně. Byl jsem známý i heslem, že každý zpravodajský záběr lze střihnout na minutu.... s výjimkou prezidenta, který se dá zkrátit na půlminutu.
A jak jsem byl tak zdivočelý tím, co všechno se může, a když se navíc Havel tam na místě nechtěl s novináři nijak moc bavit, tak jsem mu mohl položit jen jednu otázku, asi tak ve smyslu, jak hodnotí to první setkání s vojáky ve funkci prezidenta a co říká kvalitě jejich výzbroje... to všechno s vědomím, že o armádě nic neví.
Prezident nezklamal a odpověděl (cituji skoro přesně): "Hm, no já jsem si,hmmmm, tady prohlédl tu výstavku, hmmmm, a ono to má všechno tolik hlavní, hmmmm, jako v nějakém filmu o Rambovi".
Nu a tak jsem to orámoval "kdo, kde, kdy, co, jak a pak co k tomu řekl.... a střihl jsem ho na necelou půlminutu, a já něčím uzavřel. Celé to mělo minutu, z toho prezident půl a otloukal jsem to za bujarého veselí svým kolegům ještě dlouho o hlavu.
No, vlastně dlouho ne, protože za necelé tři roky už neexistovala ani naše redakce, ani federální rozhlas. K čemuž mám taky hezkou historku, ale ta je už fakt o něčem jiném.
Třeba vám to tak vtipné nepřišlo, ale tenkrát to byla legrace nehorázná.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

dnes nás někdy pobaví M. Zeman nebo někteří politici neúmyslně.

Zatím bez slepic

Pokud máte na mysli ty OT-64, které stály jako zátarasy v Praze, tak jely z Hodonína a protože jsem znal dobře jejich technický stav, tak musím konstatovat, že to byl hrdinský výkon a sám se divím, že tam vůbec dojely. Kdyby skončily u Brna, tak bych se tak nedivil. Byla to dobře odvedená práce mechaniků z Hodonína.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

1/ délka autokolony vojenské divize určitě nebude 100 km.
Pokud si matně vzpomínám, byla "normativní" vzdálenost mezi vozidly 50 m, což by dělalo na 100 km asi 2 000 vozidel. Nevím teda, jak početná by podle Vidláka např. taková vševojsková divize (tzv. bigošárna) měla být (bojový stav býval 16 - 20 000 kusů, v míru ani ne polovina) a v čem by byli ti bigoši převáženi.Na Tatře jich bylo papírově 40, ve SKOT-u okolo 12, Ventra jich uvezla 20. A spousta aut s municí, naftou a žrádlem, kde byli vojcli po dvou kusech.
2/ co se týká cvičení, každá divize ČSLA cvičila jako celek min. jednou za výcvikový cyklus (a nejradši v zimě) a tzv. bojováky (útvary na tzv. dotykové linii) častěji, takže není pravdou, že se tu vojska hýbala naposled v 68. roce. To jich bylo na čs. čáře nachystaných cca půl mio a skoro všichni sem vlezli. Aspoň kousek za čáru. Dělali to stejně, jako dnešní eurošašci vyhazují ruské diplomaty. S rozpačitým rádoby omluvným úsměvem...
3/ určitě není pravdou, že je potřeba uspořádávat nějaké přehlídky v podobě předlouhých kolon. Válka na Donbasu taky nezačala příjezdem vojenských kolon. Prostě přišli borci z Majdanu a dali na budku vatnikům. Klackama. Ti jim to druhý den vrátili a mašina smrti se začala rozjíždět. Nejdřív neznatelně, úplně pomaličku. A vláčky a autíčka s technikou se začaly plíživě sjíždět. Nejdřív sem tam jeden kousek, a naráz z toho byla řeka.. Fuj... V dubnu začali a v červnu už jatka jela na plné pecky.
4/ kromě toho, my máme tak málo vojáků, že prostě na seřadišti tu divizi neudělají. Sic by sebou vzali i manželky, milenky a všechny děcka, co jich nadělali. A taky všecky generály a plukovníky, co jich máme.

5/ operační taktika boje se pronikavě změnila. Určitě nečekejme nasazení v divizích, ale v daleko menších jednotkách (max. čety) operujících více méně samostatně poblíž důležitých dopravních uzlů.

Naopak zcela stejně vidím možnost vyvolání války na principu vyprovokovaného střetu civilistů. Viz Pobaltí a tamní reálie, jak nakládají s etnickými Rusy. Zcela stejný postup, jako na Donbasu může rozjet krvavou lázeň.

Zatím bez slepic

Ještě bych Targuse doplnil, že brigádě velí generál, většinou hodnosti brigádní generál. Té české určitě, generálů máme dostatek..

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Těsně před půlnocí jsem pod minulý článek dala svůj koment, ale zopakuju ho zde znovu, protože se k tomuto článku hodí víc:

Já jsem už před několika dny někde na fejzbuku napsala:

"Je to mnoho povyku pro nic... viděl někdo někde fotku toho otráveného Skřípala a jeho dcery? A co když je někdo otrávil nějakou japonskou jedovatou rybou v té restauraci? A proč by je někdo trávil v parku na lavičce? A co když to nebyl Nový Čok, ale Vilém Čok?"

A to jsem si myslela, že si dělám srandu, dokonce někdo hbitě připojil skladbu Vildy Čoka:
https://www.youtube.com/watch?v=6ldxZVBQe2A
(mimochodem, je to dost dobrá skladba s aktuálním textem)

Vilda Čok tam v refrénu opakuje - ať se děje co se děje - "...tím spíš buďme k sobě blíž".

Je to to samé, co říká dnes na konci svého článku Vidlák: "A pokud se budeme schopní sejít u zabijačky a piva bez ohledu na poslední volby, vždycky to nějak dáme."

Zatím bez slepic

Naprostá většina lidu totiž vůbec neví, jak tyto jedy - nervově paralytické látky, vůbec fungují. Tzn. skupenství, kontaminace organizmu, nástup účinku od prvního kontaktu, příznaky, průbeh otravy, léčba, případné trvalé následky. Je toho prostě moc, co je potřeba vědět, a o čem nemáme ani ánunk, páč mladí se to neučili a my starší jsme na to v brance (branná výchova) káleli, páč kdo předpokládal, že se někdy potkáme s látkami typu VX. Já teda ani v nejbujnější fantazii, ani v té největší opilecké pýše.
Co se týká informací, kterých je dost málo, ty informace se nepouštějí, i kdyby byly, páč protistrana ihned zjistí, co dotyčný umí, zná, a jakou identifikační metodu používá, což je nesmírně důležité info pro případné nasazení zbraní jiných, účinnějších a novějších. Proto se vůbec nedivím, že Rusáci vřískají, ať jim někdo předloží nezvratné důkazy a že Angláni to neumějí, anebo to prostě udělat nechtějí. Já bych se také pečlivě rozmýšlel, co a kolik ukážu.

Zatím bez slepic

se svým starým kamarádem, plukovníkem chm. vojska na penzi.

Dal jsem mu otázku, může člověk zasažení nervovým plynem přežít? Odpověď je jednoznačná: Jed účinkuje okamžitě.

Zasažený nemůže na 99%. Musí dostat do 5minut protilátku a i tak, skoro žádná šance.

Na usmrcení houfu lidí látkou typu VX stačí kapička jak špendlíková hlavička. Látka typu "Novičok je 8x účinnější.

Tak si to přeberme. Skřípalovi. jsou zasaženi v bytě. Ňák se jim udělá špatně a jsou to rozchodit do parku. Tam je najdou na lavičce. Předpokládám, že někdo k nim zavolá civilní záchranku. Přijde k nim doktor a ohledává je. Dotýká se jich, asi je od přírody na nervové jedy necitlivý, tak se mu nic nestane. Odvezou je do nemocnice. Tam se jich dotýká určitě dalších x lidí. U Skřípala v baráku je největší koncentrace u vchd. dveří. Ani tam se nikomu z náhodných příchozích nic nestane (ti Angličani musí být bohovsky odolní). Kdy a kdo zjistil, že Skřípalovi byli zasaženi nervovým plynem, se neví. Zřejmě obvoďák měl ještě kromě specializace na chřipku a odřeniny ještě letité zkušenosti s léčením lidí po zasažení látkami typu VX, tak mu to bylo hned jasný.
A teď ke všemu to vypadá, že to Skřípalová doopravdy rozchodí a bude nám vyprávět, jak to bylo.

Těším se na další díl pohádky.

Po dalším dílu pohádky bude nastartována další vlna eskalace.

Zatím bez slepic

Předložím jednu fantastickou teorii. Skřípalovi si novičok vyráběli, zřejmě se na něco chystali. Třeba na Putina. Smíchali si obě látky, ale měli u nich špatnou koncentraci, tak nevyrobili bojovou látku, ale její ředěnou směs. Při přípravě se nadýchali par a udělalo se jim špatně. Látku vyhodili dveřmi a šli se projít do parku. :-)
Jisté je, že kdyby opravdu byli oba otráveni novičokem nebo jinou bojovou látkou VX, už tu nejsou , místo aby májová Tereza vřískala, že je otrávili Rusové. Pokud někdo Skřípalovy otrávil, musel to být diletant bez znalostí, schopností pracovat manuálně a neuvěřitelně hloupý. Z toho usuzuji, že Skřípalovy otrávil člen EK nebo její předseda osobně. Je to logické vysvětlení a důkazem je, že Skřípalovi byli otráveni novičokem (tvrdí to a všichni jim věří - skoro všichni) a otravu přežili. :-)

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Gerde, dost dobrý. Snad jen nějak moc věříš na blbce pouze v EU a mimo naši krásnou zemičku. Mě už dnes stačí komediant s Babišem a celá tzv. demokratická opozice.

Zatím bez slepic

Hnidopichu,
kdysi dávno jsem věřil, že Eu může mít v čele schopné, chytré a pracovité lidi. Leta vlády J.C. Junckera, jeho výroky a výsledky jeho práce mě přesvědčily, že se mýlím. Možná někde jsou připraveni schopní politici ochotní spravovat EU moudře, ale určitě nejsou v bruselských chodbách nebo v samotné EK.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Včera jsem někde zachytil, že podle poslední verze britské policie si onen údajný novičok přivezla dcerka s sebou v kufru - opatrně naznačovali, že jí ho někdo podstrčil, třeba mezi kosmetiku. A rah tak ani v Británii být nemusel... Snad na seznamu to bylo?
Jako travičská story super, ale při použití něčeho tak drastického s potenciálem povraždit letištní halu, kdyby to někdo otevřel dřív než měl a jinde, ne až začne dcerka u tatínka zjišťovat, co že to našla v kufru... To mi přijde trhlé. Komplikované. Nejisté... Stačí horlivý celník u bagáže...

Ale co ten příběh pojmout jinak. Co když dcerka s tatíkem věděli, že "něco vezou", byť nikoliv nutně přesně. Co když byla dcerka naopak vědomou pašeračkou - a šlo o něco naprosto jiného, než se nám předhazuje. V podstatě mohou být skripalovci stejně tak sami viníci svého osudu, stejně tak obětí jiných her - ať už obětí záměrnou, nebo nechtěnou. A ta antiruská hysterie je jen jlukem majícím překrýt cizí průser. Nebo zamaskovat, že se něco povedlo.
Najednou začíná dostávat jiný rozměr i to půlhodinové vypnutí telefonu u obou...

Pravdou je, že vytěžený a profláklý živý Skripal měl už i pro Brity hodnotu NULA. Ale mrtvý Skripal jako předhozená oběť a záminka, to už je jiná... A že se to takhle spektakulárně stává těm přeběhlíkům jenom v Británii, to už také zavání...

Třeba se někdy pravdu dozvíme. A snad nebude pozdě.

Mimochodem, viděli jste https://www.csfd.cz/film/388591-v-utajeni/prehled/

Jakoby si Tereza najala stejné scénáristy...

Zatím bez slepic

Kdyby to byla soukromá akce Skripala a dcery,nebo i z Ruska podstrčené,nedostalo by to takovou publicitu,horlivé vyjádření Mayové,která hned věděla kdo je strůjcem,jak to někdo přirovnal k Bílým přilbám v Sýrii,naaranžované.Proto to bylo spojeno ze zasedáním v Bruselu,nátlak,co potvrdili někteří premiéři.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Gerd.
Na NR jsem zaznamenal jinou informaci,která byla i dodaná Ruskem.Předvečer toho útoku měli cvičení chemici z té chemické továrny poblíž.Prý takové cvičení dělají každý rok,proto byl ten chemik hned u toho.Asi jim uniklo více,tak se takto z toho chtějí vykecat.
Nebo to bylo opravdu zinscenované,aby to mělo takovou publicito a mezinárodní přesah.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

pane zemědělče,
děkuji za reakci, ale nějak nevěřím, že by se Skřípalovi ochomýtali kolem chemické továrny. Na náhodný únik moc nevěřím, nejvíce postiženi byli opravdu Skřípalovi. Tak buď byli cíl nebo neumělí výrobci. Po letech zpovídání už byli na nic Rusům i Britům, hodili se jen jako oběť. Ale klidně mohl Skřípal něco chystat v Británii, co se Britům nebo Američanům nelíbilo. Na verzi GRU nevěřím, protože oba ještě žijí. Pokud šlo o útok novičokem, spáchal jej amatér. Třeba si někdo ze sousedů chtěl se Skřípalovými vyřídit sousedské spory a měl k tomu chemikálii z továrny poblíž.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pan Zemedelec, tu informaciu o cviceni chemikov som sice nezachytil ale ak je to pravda, moze to byt cele inak. Co tak suvis s tym cvicenim? Skripalovci mohli byt zapleteni do niecoho suvisiaceho s tymi chemickymi labakmi a chemicky utok na nich idealne pocas cvicenia mohol byt sucastou planu ako zaretusovat podozrenie na UK boys z toho labaku. Mohli byt zapleteni do spionaze v tych labakoch. Ak Skripal zradil Rusov mohol aj UK pripadne mohol este stale vramci svojich moznosti pracovat pre obe strany. Pochybujem ze jeho odhalenim postracal vsetky kontakty a urcite sa mohol takyto naoko bezcenny spion na nejaku spinavu pracu este hodit. Preto to okamzite zistenie kto a cim to urobil, avsak velky problem s dokazmi a zahmlievanie. Lebo nitky mozu v takom pripade siahat celkom dost vysoko do vojenskych a politickych kruhov.

Zatím bez slepic

Tak teď mám pocit, že se Vám milý Targusi něco nemilého přihodilo. Rusáci vřískají? Víte kdybych Vás obvinil z toho, že jste někoho znásilnil a jako důkaz dodal, že máte aparát a a protože se Vám líbí ženy , tak kdo jiný, tak byste nejspíš taky vřískal, nebo ne? Víte když US sviním a GB stačilo obvinit Irák z chem. zbraní tak Vám to taky stačilo? No jasně věděli a vše znají a tak to přece nemohli zveřejnit. a navíc jsou spojenci a my jim důvěřujeme. Ale my víme, že lhali a důkazy zfalšovali, zdůrazňuji že zfalšovali. Neměli bychom být již nyní opatrnější: Nevadí Vám Kosovo , víte co se tam před několika dny odehrálo. Nevadí Vám Jugoslávie. Nebo sestřel letadla nad Ukrajinou. USA má nezvratné důkazy, ale nikdo je neviděl. Někdo tvrdí, že nechtějí ukázat co umí rozlišit při snímkování, ale to se dá vždy nějak upravit, aby to bylo nějak zakryto. Prostě kecy. Víte co se říká, lhal jednou, lže i podruhé. Tak proč věřit sviním z Anglie? Nebo Vám nestačil Mnichov? Co ještě chcete? Nedávno zavraždili našeho občana v GB. Jasně prokázaná vražda. Svině anglický vraha pustili na svobodu. Takhle na nás serou a my jako hovada jim jdeme na ruku. Stydím se za naše představitele a je mi líto vašeho uvažování. Navíc těch lží je už tolik, že podle mě normální člověk musí uvažovat minimálně stejně jako já. To, že tak neuvažujete je mi líto A jak se chovají zbraně typu VX. No pane Targusi, to že zabíjí již minimální množství nikdo nemusí tajit. Vždy šlo o to zabít co nejvíce lidí a vyrábět levně. Navíc jak víme tato již zmiňovaná látka byla mnohokrát popsaná a také její složení a výroba a to velice jednoduchá výroba. Jediné co můžou tajit je to, že tyto zbraně mají , vyvíjí a testují s tím, aby měli protilátky a k tomu jim zřejmě pomáháme i my ve Vyškově a v Brně. Prostě chci žít ve světě, kde k útoku nestačí obvinění ale důkazy a navíc spolupráce a tu jak vím RF nabízí.
Tak proboha nepište, že vřískají. Nebo si snad myslíte, že se mají přiznat? A jen dodatek, není Vám divné, že měli fotky Sřípalových u rybníčku kde krmili kachny a hned chodili za lidma, kteří byli v blízkosti nebo s nima přišli do, styku? Ach jo.

Zatím bez slepic

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Targusi musím se omluvit, trochu jsem to přepískl. Nějak jsem nepochopil Vaše závěrečné věty. Hlavně tu o tom vřískotu, kde jej chápete, ale ten závěr jsem okomentoval myslím správně. Prostě když někoho obviním, tak si musím být vědom, že musím mít důkazy, které jsem schopen předložit soudu. Jinak celou věc řeším jinak.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Válka je ! Ať už hybridní, ideologická, studená, či horká. Ta horká je je tím jen na několika místech světa, ale mrtví se počítají na milióny.
Američané nutně potřebují válku, nebo války, aby zbrojní průmysl prosperoval. Využijí každou příležitost, která se ve světě nabídne, aby se válčilo. Je nějaký světový konflikt, kde by Američané neměli prsty? Američané dokonce ani nepotřebují vyhrávat, stačí, když se válčí. A pokud možno dlouho.
Jediné, co si až dosud hlídali, byl rozsah válek. Ideální jsou lokální konflikty, pak stačí jen dodávat zbraně, žádné pozinkované rakve se do USA nevozí.
Je zřejmé, že globální konflikt nechce nikdo, ani USA. To, ovšem, vyžaduje mistrné dávkování provokací, aby se nepřekročila únosnost. Aby provokované jaderné země ( a to není jen Rusko) neztratily trpělivost. Obávám se, že současná míra propagandy a provokací ze strany USA, je překročena.

Zatím bez slepic

tak vy jste to zkoncentroval do pár řádků. Souhlas

Zatím bez slepic

Válka probíhá kontinuálně od konce WW2 a je to spotřebitel pro americký vojenskoprůmyslový komplex. Dokud budou existovat vojenské fabriky, dokud se lidstvo nedohodne na zákazu vojenské výroby, bude se válčit každý den. Globalní válka spíše nebude, protože lidi mají silný pud sebezáchovy. Ti, kteří o zahájení nové války rozhodují, se chtějí cítit v bezpečí. Ovšem nikdy nemůžeme vyloužit nepříznivé shody okolností. Pokud by mělo dojít k válce proti Rusku, rozhodně nebudou potřeba pěšáci a tankové divize. Ty časy už minuly. Nejvíc mě fascinují řeči o tom, že už 70 let vydržel mír. Jak pro koho. Počet válečných obětí od roku 1945 se počítá v desítkách milionů.

Zatím bez slepic

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vonnegut napsal, že nejnebezpečnější jsou právě halasní připravovači se na válku - kterou samozřejmě také nechtějí, chtějí jen ty prachy... Jen se to pak občas vymkne.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

O tom, jak vypadá zvenku ruská armáda, bych nediskutoval. Spíše bych mrknul na těch pár info, které prosákly při jasných signálech o "pěrestrojce" (přestavbě, modernizaci) ruské armády.
Pozor - nezdrojuji, nemám čas, ani náladu se hrabat v netu.
Cca 20 000 kusů (jedna zmíněná divize) superrychlé reakce. Dá se říci elita mezi elitou. Schopnost přímé akce v řádu mnoha jednotek, až málo desítek hodin na celém teritoriu RF.
Cca 160 000 kusů "obyčejné" rychlé reakce.
To už není málo. A nemám důvod nevěřit po "dovednostních ukázkách" v Ilovajsku, v Debalcevu, v Gruzii a v Čečně, co Ivani dovedou, že na těch počtech a vycvičenosti velice tvrdě makají.
A když si vzpomenu na článek (v ruštině), jak šíleně kritizovali svou "výhru" v Gruzii (u kritizujícího obstály jen jednotky specnaz), kde nasadili významně menší síly, než měli Gruzínci, dělá se mi mdlo.
Dále bych si dovolil upozornit na technologický předstih vojsk RF v radioelektronické sféře boje, v kteréžto panuje na straně našich soudruhů ve zbrani mírné zděšení, a o níž se pro jistotu pilně mlčí. Možná proto, že rádiové vlny nejsou vidět. Jedná se např. o šifrovanou komunikaci, takřka kapesní provedení zaměřovačů palebných cílů na principu radarového monitoringu palby nepřítele, rušení a odposlech vysílání druhé strany, (viz min. jedna prokázaná "krádež" dronu a záhadná "ztráta orientace" části baterie US Tomahawků při bombardování syrského letiště).
Čímž vůbec nechci tvrdit, že pozítří Rusáci vtrhnou do Německé Unie a zastaví se až u Atlantického valu. To ani náhodou. Spíše mi jde o to, co se děje "u nás". Mám na mysli neustálé přikládání pod kotel všemi možnými způsoby. Od Jandových roztleskávačů, přes šikanu sportovců, zrušení kontaktní skupiny v NATO, až po nehorázná obvinění bez řádného vyšetření a následné analýzy všech důkazů - nejen těch, které se právě hodí.
Pokud se k veslu dostanou v Rusku stejní trotli, jako jsou nyní u vesla v Ojropské Jůnyji, pak se dost možná nebudeme mít čas ani pomodlit.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

e to zvláštní, i když pod jednotlivé odstavce Vašeho bych se i podepsal, tak jsem dospěl k jinému závěru: Válka už běží! Akorát si ji fakt nepředstavujme jako válku z 19. nebo 20. století, kdy proti sobě nastoupí krásně seřazená vojska a potkají se na jasně definované frontové linii a chřestí na sebe konvenčními zbraněmi.
Dnešní válka je především obchodní. Co možná nejvíce zpřetrhat vazby tam, kde to druhou stranu co nejvíce zasáhne. USA mají zájem co nejvíce omezit spolupráci západní Evropa – Ruska (= technologie-suroviny). Rusko ve vynucené kooperaci s Čínou se zase připravují na útok na dolarový trh (petrojuan, navyšování zásob fyzického zlata tak, aby dolar zůstal doma v Americe jako papírek pro mezinárodní obchod už téměř bezvýznamný.
Ale taky jak píšete občanská s okamžitým potenciálem přerůst do lokální konvenční. Přeci jen je třeba vyčistit sklady, zbavit se uloženek a podpořit vývoj a výrobu nových. Tak jak to vidíme na Ukrajině a v Sýrii.
Jo ale když už jde opravdu do tuhýho, nebo tam, kde potřebuji k zásahu fakt kvalifikovaný a cenný personál, tak už žádná ze stran nemá 5 let zpátky šáhnout po tom nejlepším co má.
- Rusko vystřelilo Kalibry z Kaspického moře v okamžiku kdy potřebovalo demonstrovat svoji sílu a technologickou výši (pamatujete si jak v médiích omýlali nečekanou kombinaci přesnosti a délky dostřelu? Navíc „odteď si naší západní partneři pamatujte, že nestačí pátrat po raketových silách na satelitních snímcích, ale naše rakety mohou být prakticky kdekoliv, kam můžete naložit kontejner „– https://www.youtube.com/watch?v=f_c_PeIIeMw). Kalibry byly taky fajn, když si chtěli být jistý, že se plánovaný útok neprozradí předem. Viz útoky na podzemní bunkry, kde se hovořilo, že zemřelo i mnoho „zahraničních poradců“).
A nebo nepodložené, ale záměrně hojně šířené zprávy o radioelektronických zásazích ruského letectva nad Černým moře proti US Navy. Nepodložené, ale taky nikým nevyvrácené. Jo tady si už hrají velký kluci. To není mlejnek na nekvalifikované maso jako svýho času na Ukrajině.
Dnešní válka je také hodně informační.
Taky bylo zajímavé pozorovat na tzv. konspiračních webech opakující se zprávy ohledně parku Yellowstone. Když to vypadalo, jako že „teď ty Rusáky opravdu skřípnem“, tak se vyrojily články o nestabilitě Yellowstonu a co by se stalo, kdyby tam tak někdo vyslal docela malou atomovku. A přidám i méně spekulativní příklady, kdy se Rusku podařilo potencionální eskalaci zastavit už na informačním poli.
Případ první: Cca 3 roky zpátky se začali objevovat zprávy o chystané velké ofenzivě Ukrů na Donbas. Do té doby donbasané i Moskva svorně tvrdili, že všechny zbraně jsou ukořistěné z místních kasáren. Ale jakmile zprávy o chystaném útoku už nabírali vrcholu, přišel jako první Sputnik nebo RT, už nevím, s tím, že na Donbasu byl objeven tank T72 s novým dynamickým pancířem, který mohl přijít jen z Ruska. A od nich to poslušně převzali všechny západní sdělovadla. A´t mi nikdo neříká, že to tehdy nebyl vzkaz, že jestli budete blbnout, tak na Donbas navozíme cokoliv co bude třeba. Velká ofenzíva se nakonec nekonala.
Případ druhý už roku 2013, uznávám, že zamlžený, ale vryl se mi do paměti. Tehdy se podle mne zabránilo masivnímu nástupu „spojenců“ do Sýrie. V našich i ruských sdělovadlech se objevila zpráva, že „Rusko zaznamenalo 2 objekty, které spadly do Středozemního moře“. Pár dní ticho po pěšině, pak se ozval Izrael, že to byly jeho cvičné rakety, které byly vystřeleny v rámci cvičení. No nevím, obvykle se svičení vyhlašují dopředu a veřejně vymezují se plochy s ohledem na civilní dopravu, aby nešlo k průšvihu. Celé to naopak vyznělo tak, že USA/Španělé/Izrael?? vystřelili směr Sýrie, aby pak následky připsaly Assadovi a měli záminku k nástupu. A rus jim ty střely sundal. A protože byla vůle na deeskalaci velká, tak to informačně sehráli na win-win se kterým mohli být spokojeni jak Rusové+Assad, tak USA + Izrael. Nějaké info zde http://www.reflex.cz/clanek/zpravy/51666/rusko-ve-stredozemnim-mori-byl… a zde https://zpravy.idnes.cz/rusko-hlasi-odpaleni-dvou-balistickych-objektu-… )

Takže Vidláku jakápak válka nebude. Už je! Ale i válka je podřízena ekonomii, tak se projevuje lokálně s prostředky přímo úměrnými aktuální situaci. Teď nikdo nechce dobývat hektary zemí. Kdo by na sebe bral ekonomickou zátěž starat se o porobené obyvatelstvo. Stačí jen udělat brajgl, aby to nešlo cestou kterou nechci, ale kam to nakonec dovede kolikrát sami plánovači neví. Hlavně když to sousedovi ublíží víc než mě. Toť taktika třeba USA. Vždyť už dlouho nikde žádný konflikt nevyhráli ( měřeno optikou válek 20. století) a evidentně jim to nevadí. Hlavně že tam nevládnou a nevzkvétají „ti druzí“!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

e to zvláštní, i když pod jednotlivé odstavce Vašeho bych se i podepsal, tak jsem dospěl k jinému závěru: Válka už běží! Akorát si ji fakt nepředstavujme jako válku z 19. nebo 20. století, kdy proti sobě nastoupí krásně seřazená vojska a potkají se na jasně definované frontové linii a chřestí na sebe konvenčními zbraněmi.
Dnešní válka je především obchodní. Co možná nejvíce zpřetrhat vazby tam, kde to druhou stranu co nejvíce zasáhne. USA mají zájem co nejvíce omezit spolupráci západní Evropa – Ruska (= technologie-suroviny). Rusko ve vynucené kooperaci s Čínou se zase připravují na útok na dolarový trh (petrojuan, navyšování zásob fyzického zlata tak, aby dolar zůstal doma v Americe jako papírek pro mezinárodní obchod už téměř bezvýznamný.
Ale taky jak píšete občanská s okamžitým potenciálem přerůst do lokální konvenční. Přeci jen je třeba vyčistit sklady, zbavit se uloženek a podpořit vývoj a výrobu nových. Tak jak to vidíme na Ukrajině a v Sýrii.
Jo ale když už jde opravdu do tuhýho, nebo tam, kde potřebuji k zásahu fakt kvalifikovaný a cenný personál, tak už žádná ze stran nemá 5 let zpátky šáhnout po tom nejlepším co má.
- Rusko vystřelilo Kalibry z Kaspického moře v okamžiku kdy potřebovalo demonstrovat svoji sílu a technologickou výši (pamatujete si jak v médiích omýlali nečekanou kombinaci přesnosti a délky dostřelu? Navíc „odteď si naší západní partneři pamatujte, že nestačí pátrat po raketových silách na satelitních snímcích, ale naše rakety mohou být prakticky kdekoliv, kam můžete naložit kontejner „– https://www.youtube.com/watch?v=f_c_PeIIeMw). Kalibry byly taky fajn, když si chtěli být jistý, že se plánovaný útok neprozradí předem. Viz útoky na podzemní bunkry, kde se hovořilo, že zemřelo i mnoho „zahraničních poradců“).
A nebo nepodložené, ale záměrně hojně šířené zprávy o radioelektronických zásazích ruského letectva nad Černým moře proti US Navy. Nepodložené, ale taky nikým nevyvrácené. Jo tady si už hrají velký kluci. To není mlejnek na nekvalifikované maso jako svýho času na Ukrajině.
Dnešní válka je také hodně informační.
Taky bylo zajímavé pozorovat na tzv. konspiračních webech opakující se zprávy ohledně parku Yellowstone. Když to vypadalo, jako že „teď ty Rusáky opravdu skřípnem“, tak se vyrojily články o nestabilitě Yellowstonu a co by se stalo, kdyby tam tak někdo vyslal docela malou atomovku. A přidám i méně spekulativní příklady, kdy se Rusku podařilo potencionální eskalaci zastavit už na informačním poli.
Případ první: Cca 3 roky zpátky se začali objevovat zprávy o chystané velké ofenzivě Ukrů na Donbas. Do té doby donbasané i Moskva svorně tvrdili, že všechny zbraně jsou ukořistěné z místních kasáren. Ale jakmile zprávy o chystaném útoku už nabírali vrcholu, přišel jako první Sputnik nebo RT, už nevím, s tím, že na Donbasu byl objeven tank T72 s novým dynamickým pancířem, který mohl přijít jen z Ruska. A od nich to poslušně převzali všechny západní sdělovadla. A´t mi nikdo neříká, že to tehdy nebyl vzkaz, že jestli budete blbnout, tak na Donbas navozíme cokoliv co bude třeba. Velká ofenzíva se nakonec nekonala.
Případ druhý už roku 2013, uznávám, že zamlžený, ale vryl se mi do paměti. Tehdy se podle mne zabránilo masivnímu nástupu „spojenců“ do Sýrie. V našich i ruských sdělovadlech se objevila zpráva, že „Rusko zaznamenalo 2 objekty, které spadly do Středozemního moře“. Pár dní ticho po pěšině, pak se ozval Izrael, že to byly jeho cvičné rakety, které byly vystřeleny v rámci cvičení. No nevím, obvykle se svičení vyhlašují dopředu a veřejně vymezují se plochy s ohledem na civilní dopravu, aby nešlo k průšvihu. Celé to naopak vyznělo tak, že USA/Španělé/Izrael?? vystřelili směr Sýrie, aby pak následky připsaly Assadovi a měli záminku k nástupu. A rus jim ty střely sundal. A protože byla vůle na deeskalaci velká, tak to informačně sehráli na win-win se kterým mohli být spokojeni jak Rusové+Assad, tak USA + Izrael. Nějaké info zde http://www.reflex.cz/clanek/zpravy/51666/rusko-ve-stredozemnim-mori-byl… a zde https://zpravy.idnes.cz/rusko-hlasi-odpaleni-dvou-balistickych-objektu-… )

Takže Vidláku jakápak válka nebude. Už je! Ale i válka je podřízena ekonomii, tak se projevuje lokálně s prostředky přímo úměrnými aktuální situaci. Teď nikdo nechce dobývat hektary zemí. Kdo by na sebe bral ekonomickou zátěž starat se o porobené obyvatelstvo. Stačí jen udělat brajgl, aby to nešlo cestou kterou nechci, ale kam to nakonec dovede kolikrát sami plánovači neví. Hlavně když to sousedovi ublíží víc než mě. Toť taktika třeba USA. Vždyť už dlouho nikde žádný konflikt nevyhráli ( měřeno optikou válek 20. století) a evidentně jim to nevadí. Hlavně že tam nevládnou a nevzkvétají „ti druzí“!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

e to zvláštní, i když pod jednotlivé odstavce Vašeho bych se i podepsal, tak jsem dospěl k jinému závěru: Válka už běží! Akorát si ji fakt nepředstavujme jako válku z 19. nebo 20. století, kdy proti sobě nastoupí krásně seřazená vojska a potkají se na jasně definované frontové linii a chřestí na sebe konvenčními zbraněmi.
Dnešní válka je především obchodní. Co možná nejvíce zpřetrhat vazby tam, kde to druhou stranu co nejvíce zasáhne. USA mají zájem co nejvíce omezit spolupráci západní Evropa – Ruska (= technologie-suroviny). Rusko ve vynucené kooperaci s Čínou se zase připravují na útok na dolarový trh (petrojuan, navyšování zásob fyzického zlata tak, aby dolar zůstal doma v Americe jako papírek pro mezinárodní obchod už téměř bezvýznamný.
Ale taky jak píšete občanská s okamžitým potenciálem přerůst do lokální konvenční. Přeci jen je třeba vyčistit sklady, zbavit se uloženek a podpořit vývoj a výrobu nových. Tak jak to vidíme na Ukrajině a v Sýrii.
Jo ale když už jde opravdu do tuhýho, nebo tam, kde potřebuji k zásahu fakt kvalifikovaný a cenný personál, tak už žádná ze stran nemá 5 let zpátky šáhnout po tom nejlepším co má.
- Rusko vystřelilo Kalibry z Kaspického moře v okamžiku kdy potřebovalo demonstrovat svoji sílu a technologickou výši (pamatujete si jak v médiích omýlali nečekanou kombinaci přesnosti a délky dostřelu? Navíc „odteď si naší západní partneři pamatujte, že nestačí pátrat po raketových silách na satelitních snímcích, ale naše rakety mohou být prakticky kdekoliv, kam můžete naložit kontejner „– https://www.youtube.com/watch?v=f_c_PeIIeMw). Kalibry byly taky fajn, když si chtěli být jistý, že se plánovaný útok neprozradí předem. Viz útoky na podzemní bunkry, kde se hovořilo, že zemřelo i mnoho „zahraničních poradců“).
A nebo nepodložené, ale záměrně hojně šířené zprávy o radioelektronických zásazích ruského letectva nad Černým moře proti US Navy. Nepodložené, ale taky nikým nevyvrácené. Jo tady si už hrají velký kluci. To není mlejnek na nekvalifikované maso jako svýho času na Ukrajině.
Dnešní válka je také hodně informační.
Taky bylo zajímavé pozorovat na tzv. konspiračních webech opakující se zprávy ohledně parku Yellowstone. Když to vypadalo, jako že „teď ty Rusáky opravdu skřípnem“, tak se vyrojily články o nestabilitě Yellowstonu a co by se stalo, kdyby tam tak někdo vyslal docela malou atomovku. A přidám i méně spekulativní příklady, kdy se Rusku podařilo potencionální eskalaci zastavit už na informačním poli.
Případ první: Cca 3 roky zpátky se začali objevovat zprávy o chystané velké ofenzivě Ukrů na Donbas. Do té doby donbasané i Moskva svorně tvrdili, že všechny zbraně jsou ukořistěné z místních kasáren. Ale jakmile zprávy o chystaném útoku už nabírali vrcholu, přišel jako první Sputnik nebo RT, už nevím, s tím, že na Donbasu byl objeven tank T72 s novým dynamickým pancířem, který mohl přijít jen z Ruska. A od nich to poslušně převzali všechny západní sdělovadla. A´t mi nikdo neříká, že to tehdy nebyl vzkaz, že jestli budete blbnout, tak na Donbas navozíme cokoliv co bude třeba. Velká ofenzíva se nakonec nekonala.
Případ druhý už roku 2013, uznávám, že zamlžený, ale vryl se mi do paměti. Tehdy se podle mne zabránilo masivnímu nástupu „spojenců“ do Sýrie. V našich i ruských sdělovadlech se objevila zpráva, že „Rusko zaznamenalo 2 objekty, které spadly do Středozemního moře“. Pár dní ticho po pěšině, pak se ozval Izrael, že to byly jeho cvičné rakety, které byly vystřeleny v rámci cvičení. No nevím, obvykle se svičení vyhlašují dopředu a veřejně vymezují se plochy s ohledem na civilní dopravu, aby nešlo k průšvihu. Celé to naopak vyznělo tak, že USA/Španělé/Izrael?? vystřelili směr Sýrie, aby pak následky připsaly Assadovi a měli záminku k nástupu. A rus jim ty střely sundal. A protože byla vůle na deeskalaci velká, tak to informačně sehráli na win-win se kterým mohli být spokojeni jak Rusové+Assad, tak USA + Izrael. Nějaké info zde http://www.reflex.cz/clanek/zpravy/51666/rusko-ve-stredozemnim-mori-byl… a zde https://zpravy.idnes.cz/rusko-hlasi-odpaleni-dvou-balistickych-objektu-… )

Takže Vidláku jakápak válka nebude. Už je! Ale i válka je podřízena ekonomii, tak se projevuje lokálně s prostředky přímo úměrnými aktuální situaci. Teď nikdo nechce dobývat hektary zemí. Kdo by na sebe bral ekonomickou zátěž starat se o porobené obyvatelstvo. Stačí jen udělat brajgl, aby to nešlo cestou kterou nechci, ale kam to nakonec dovede kolikrát sami plánovači neví. Hlavně když to sousedovi ublíží víc než mě. Toť taktika třeba USA. Vždyť už dlouho nikde žádný konflikt nevyhráli ( měřeno optikou válek 20. století) a evidentně jim to nevadí. Hlavně že tam nevládnou a nevzkvétají „ti druzí“!

Zatím bez slepic

Napsal jste to naprosto správně. Vidláka dnes nemůžu pochválit. Dnes je to bohužel přesně tak jak jste to popsal, ale ono to bylo už dříve. Nejen Jugoslávie, nejen Sýrie, nejen Libye ale co je zajímavé už opiová válka vedená pro obchodní zájmy Anglie proti Číně. Tenkrát Angličanům defacto stačilo odstřelovat pobřeží Číny lépe manévrujícím vojskem . Dělové čluny byly parníky. Čína se podvolila a obchod s opiem se znovu rozběhl a Hokong byl Anglánů. Dnes to může být Sýrie a nebo kterákoliv země, kde bude mít RF nějaký zájem a tam jim NATO zkříží cesty nebo naopak.Tam to může vypuknout a jak se to bude dál vyvíjet nikdo neví, žádná válka není stejná jako ta předcházející. Nedávno se někde na netu zmiňovalo, že USA jsou připraveny vypustit na Sýrii až 600 okřídlených raket najednou. Je jisté, že by na takovou salvu RF nebyla schopna reagovat. Co by ale následovalo je jasné. Hold by nějaký ten škuner z kterého to vylétlo šel na dno.

Zatím bez slepic

Nahodil udičku a my se chytli.... Dal nějakou tezi a už vyhlíží naše antiteze ;-)

Zatím bez slepic

No aby to nedopadlo jako s tou hymnou. Ale ne já si to nemyslím, že by Vidlák jen tak nadhodil udičku. Prostě si to myslí a já mu to nemám za zlé. Utěšuje se jako správný křesťan, že se nic nestane, protože to nejde. Ale víte IT , že když byl vynalezen kulomet někdy před koncem 19 století, že se lidstvo domnívalo, že už nebudou války, protože by došlo k vyhlazení všeho živého? No a na stejné úrovni je uvažování Vidláka. Zásobování a kolony? U Verdunu to řešilo velení francouzských vojsk rozšiřováním silnice a prvním hromadným nasazením nákladních automobilů. Dnes jsou ty hlavní zbraně již na místě a ty trénované přesuny jsou jen takové bubu na nás občany, aby jsme se Rusa báli a nechali si zvýšit rozpočet na zbrojení.

Zatím bez slepic

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Hnidopich.
To je podstatné,co nejvíce základen kolem Ruska.Když víme,že i armáda v Pobaltských státech,udržuje v pohotovosti určitou techniku.
Těch raket snad ani nejde odhalit a spočítat.Jediná šance,když by tak křižovali nad Ruském území,že by jedna druhou napadala.

Zatím bez slepic

už měly i T-72, které zbyly na Ukradině, ale byly z kraje konfliktu kapánek nefunkční, páč jim z toho někam do ... pryč odjely motory. To se tak občas stane, když je v eráru bordel - ovšem ne, jak v tanku, na to je tam málo místa - a vojcli nedostávaj žold.
Problém je, jak dynamický pancíř přesně definovat, páč je spousta možností, jak snížit pravděpodobnost jeho probití na celkem slušné procento.
Takže bych tu zprávičku o "nalezeném" tanku nijak nepřeceňoval. Ukři moc dobře vědí, co by je po mocné ofenzívě zřejmě čekalo. To se přesvědčili nejméně v případě mlýnku na maso u Ilovajsku.

Zatím bez slepic

In reply to by IT (neověřeno)

Trvalý odkaz

Sorry, ale to, co je na fotočce, udělám doma na dvorku. Laicky řečeno, na klasický pancíř jsou navěšeny jakési plechové krabice, které po zásahu reaktivní střelou vybuchnou a tím odkloní nebo rozptýlí tenký paprsek žhavé mědi, která je obsahem kumulativní nálože střely a slouží k průpalu pancíře.
Klidně si to můžete pověsit i na osobák, když mám trochu přehánět. Takže dozbrojit tank takovým způsobem není vůbec žádný problém i v polních podmínkách.
Stejně tak vyměnit držák s čidlem na tanku taky není problém. Daleko větší boj bude do původního, docela minimalistického kokpitu namontovat přístroje, které jsou schopny signály z nově namontovaných čidel přeměnit v požadované informace, případně je propojit s dalšími počítačovými zařízeními, jako je např. systém řízení palby, aby byla přidaná hodnota co nejvyšší.
Čímž vůbec nechci říci, že povstalci neměli v zádech materiální pomoc z RF. Přinejmenším logistika byla životní nutností. Ale tvrdit, že touto technikou nebylo možno vybavit kořistní tanky dodatečně či v dílenských podmínkách, (že jezdily na servis do Rostova na Donu, je známá věc,) to je asi tak stejná volovina, jako tvrzení, že mladá Skripalová otravu novičokem rozběhala v místním parku.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

splašil se mi Enter a místo opravy překlepu to dopadlo takhle..... Takhle dlouhý a ještě k tomu 3x je uznávám moc :-(

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

IT.
Výborné,máte přehled,proto tvrdím,že tu válku,zatím slovní,obchodní,ale i tu ostrou,raketovou,kosmickou,budeme sledovat na internetu

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zatím ne všichni (Němcová ano, Zeman ještě ne), ale brzy budeme. Tahle válka se nebude bojovat na bojištích, ale pomocí ekonomicko-politických zbraní. Sankce, vyhošťování, ostrakizace, izolace, barevné revoluce, útoky pod falešnou vlajkou, škodění v zahraničních misích atp. Co myslíte, že dělají třeba Američani u SYRSKÝCH ropných polí na levém břehu Eufratu? Staví tam základnu, aby tam Rusák a Asad nemohl jít a aby jim absence surovin škodila. Takhle se bojuje tato válka.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tentokrát s Vidlákem nemohu souhlasit.

Válka už je, jsme ve fázi ideologické přípravy obyvatel (někteří jako Jaromír Štětina nebo Jakub Janda už ideologicky připraveni jsou, ale do boje v první linii určitě ne).
Putin ruku na jaderném tlačítku má a prý kdysi kdesi na setkání s evropskými premiéry a prezidenty utrousil: "K čemu je Rusům svět bez Ruska?". Jasný vzkaz, že útočníky bude válka hodně bolet. Trump sice rád vykřikuje silácká hesla, ale většinou z toho mraku nezaprší. Trump nemá zájem dobývat Rusko, ale chránit USA. Zájem na dobytí Ruska mají jen příznivci Hillary Clintonové. Evropa je skutečně plná byrokratů podobných jako modří svazáci z 50. let, jenže většina z nich koná tak, jakoby byli řízeni z USA.

Tanková divize má 3 tankové prapory a 1 motostřelecký, zatímco pěší divize má 3 motostřelecké prapory a 1 tankový (obvykle). To dělá 17 - 22 tisíc osob, většinou se uvažuje o 20 000. Na počet 10 tisíc se divize dostane je po tuhém boji nebo v hlubokém míru. Válečné stavy jsou násobně vyšší.
O členění divizí a armád se lze dozvědět zde http://www.panzernet.net/php/index.php?topic=5581.0 a zde http://hobby.bastler.cz/pocetni-cleneni-vojenskych-jednotek/

Kolona aut délky 100 km určitě nebyla jen pro potřeby jedné divize, ale i pro zásobování domácích obyvatel, a také k dovozu věcí po Saddámovi (zlato, předměty z archeologických vykopávek, apod.).
Generálové cvičí ve štábech na mapách z důvodu nákladů. Taktická štábní cvičení jsou levnější na mapě než ve skutečnosti. Štáb útočníka se zavře v jedné cimře, v druhé je štáb obránců, mezi nimi pendlují vojáčci se vzkazy, které jim dává šéf cvičení, a pak jsou tam rozhodčí. Oni by generálové velmi rádi cvičili doopravdy, ale nejsou na to peníze.

Kolik myslíte by bylo zapotřebí vojáků na základní útok proti Rusku? Když Hitler napadl SSSR, potřeboval k tomu 29 divizí ve skupině armád Sever (z toho 6 tankových a motorizovaných)+ 1070 letadel, 50 divizí ve sk. armád Střed (z toho 15 tankových a motorizovaných)+ 1680 letadel a 57 divizí (9 tank. a motorizovaných) s 13 brigádami (2 tank. a motorizované) spojenců (Maďarsko, Rumunsko, Slovensko, Itálie) + 1159 letadel. Celkem Hitler nasadil 4 050 000 vojáků, 4 215 tanků, 43 812 děl a minometů a 3 909 letadel. Spolupracující Rumunsko a Maďarsko nasadili 850 000 vojáků, 402 tanky, 6 673 děla a minomety a 964 letadel. (viz https://aeronet.cz/news/plan-barbarossa-a-vypuknuti-svetove-valky/) .
Napoleon použil 675 000 vojáků a 1370 děl.

Američani si nedokázali poradit s poraženými Iráčany a Afgánci, protože nechtějí vozit domů těla Američanů v rakvích. Nedělá to dobrou publicitu. Naproti tomu těla Evropanů nikdo počítat nebude, tak nás klidně pošlou do války.

Rusové se moderně bojovat naučili ve druhé válce v Čečně, vyzkoušeli v Gruzii, na Donbasu a předvedli světu v Sýrii. Ukrajinci se pod americkými poradci na Donbasu nepředvedli.

Rusům se cíl na Ukrajině splnil, Ukrajina nemůže vstoupit do EU a NATO a tak zůstává jako nárazníkové pásmo proti postupu armád (dříve tudy táhl Napoleon, pak Hitler). Současně si nikdo z aktérů konfliktu (USA, EU, Rusko) neuvázal rozkradenou Ukrajinu na krk plně, a tak je země určena zůstat nejchudší zemí Evropy. Odkud obyvatelé prchají do Ruska nebo EU.
V Sýrii šlo o to odstavit ruského spojence Asada od moci a zrušit ruskou základnu v Sýrii. Výsledkem je vzkaz, že Putin spojence padnout nenechá a rozšíření základny.
Dnes se hraje o Kima, nárazníkové pásmo Číny. Zaznamenali jsme, že Rusko chce zlepšit dopravní spojení s KLDR a Kim se radil v Číně. KLDR poutá pozornost amerických vojsk v Pacifiku a nemohou se tak soustředit na útok na Rusko nebo Čínu. Kim v KLDR možná bude tlačen do horší a horší pozice, ale nikdy nepadne, vždy jej na poslední chvíli podrží Rusko nebo Čína jako svého spojence. Kim tím dostane najevo, že bez pomoci z Ruska nebo Číny může kdykoliv padnout a dopadne jako Kaddáfí, Husajn nebo co připravovali pro Asada. Situace Kurdů ukazuje, že spoléhat se na Američany se nevyplácí. Situace Asada ukazuje, že spolehnout se na Putina se vyplatí. Na koho se v takové situaci spolehne Erdogan, když jeho protivník žije v azylu v USA?

Válka je jen pokračování politiky jinými prostředky. A zahraniční politika je snaha zajistit si lepší pozice pro domácí průmysl. Takže zde souhlasím s Vidlákem, v další válce nečekejme operace tankových armád, ale na úrovni států hospodářskou válku, průmyslovou špionáž a na úrovni měst občanskou válku a kriminální gangy.
Přesun technologií a výroby do Číny společně s přílivem muslimů přijímaných loutkami v čele evropských států spolehlivě likviduje schopnost Evropy konkurovat komukoliv, Asii, Americe nebo Rusku.

Původní evropská populace je spíše na překážku snahám o světovládu a spojení světa do jedné velké globální vesnice. Evropští představitelé si jako tmel EU evidentně vybrali islám jako ideologii, která nebere ohled na národnostní příslušnost. Jenže ani za Osmanů nebyla turecká říše jednotná, šlo o soubor spíše nezávislých pašalíků, kdy sultán jen krotil jejich ambice. Žádná globální vesnice se nekoná. Přirozené tempo růstu nelze urychlit bez následků. EU stačí, pokud dobu J.C. Junckera prohlásí za ztracená léta, zruší všechna ustanovení z jeho doby včetně Lisabonské smlouvy a všech 4 Dublinů - a nechají vývoj plynout samovolně. Pokud se obyvatelé EU budou přirozeně setkávat, cestovat a obchodovat, časem ztratí předsudky vůči sobě, obavy a EU sama splyne v jeden stát. Než se představitelé 13 kolonií odhodlali sepsat Deklaraci nezávislosti, fungovali asi 20 let jako konfederace. EU potřebuje 25 klidných let bez zásahů z Bruselu a sloučí se sama. Za panování J.C. Junckera se nesloučí nikdy a časem bude doba jeho vlády vnímána silně negativně jako doba promarněných příležitostí.

Průměrný počet slepic: 2 (1 hlas)

Vždycky, když čtu klofance tohodle protivného chlapa, přestane mě bavit dýchat vzduch této planety a rázem se ze mne stane dokonalé duševní jelito - dále jen DDJ.
Gerd se opět postaral o to, že mám komplex otevřít dveře od baráku a vystrčit hlavu ven, páč mě z mateřské školky vždycky vyhoděj, tudíž se před ním nemám kde schovat.
Je to jasných pět slepic, oškubaných, vykuchaných, ugrilovaných, připravených k sežrání.

Zatím bez slepic

In reply to by Targus (neověřeno)

Trvalý odkaz

Klid, před 1. světovou válkou byla belle epoque (1871 - 1914). Jestli ta naše začala v 1989, pak by měla končit 2032. :-)

Zatím bez slepic

Organizační schémata máte špatně. Divize má pluky. Tanková divize 3 tankové pluky a 1 mmotostřelecký pluk, motostřelecká divize opačně. Válečné stavy - tanková přibližně 10000, motostřelecká 20000. Tato struktura se už nepoužívá, používá se brigádní struktura, pluky jsou nahrazené prapory. Kolona nebude 100 km dlouhá, ale pásmo přesunu bude nejspíš 100 km široké, protože by nikdy nejeli po jedné ose, ale po několika souběžných osách. Přesun po vlastní ose na dlouhou vzdálenost vyčerpává normy km mezi jednotlivými technickými ošetřeními vozidel. Na přesun po železnici potřebujete velký počet vagonů, vagony typu Px a Pxx, které sloužily k přepravě tanků, jsem už dlouho na železnici neviděl. Trasport jedné tankové roty a jedné motostřelecké roty táhly dva Sergeje, ty jsou už asi jen v muzeu.

Zatím bez slepic

In reply to by JVC (neověřeno)

Trvalý odkaz

hokej.
Ale ono to je celkem jedno, páč na tu divizi prostě nemáme (my jako ČR) dostatek kanonenfutru. A ani techniky. K čemu by nám byly vagony na tanky, když těch třicet kousků bude na stejné úrovni, jako ty ukrácké? To jest boje neschopné. Část nepůjde natočit, část nepůjde rozjet, část bude beze zbraní a munice, a ten zbytek zvládne jedno nepřátelské družstvo s PTŘS, páč jim to nasekaj zezadu na motor. A zmáknou to klíďo i s neřízenými bouchačkami typu RPG. Ty prý dnes střílejí až na 2 km.
Šířku pásma přesunu bych si pak dovolil zkorigovat na nějakých 30 - 50 km. Samozřejmě podle terénu. Jedna divize měla v obranné činnosti pokrýt šířku cca 30 - 40 km. A jelikož by při tomto způsobu boje na okraje navazovaly další jednotky, je zřejmé, že by se zásobovací trasy asi neměly překrývat.
Ale berte to tak, že čtete bludné názory bývalého frajtra z divizního štábu jehož jedinou vojenskou kvalifikací byla Pé eŠka pro zařazení do cisternové roty...

Zatím bez slepic

In reply to by JVC (neověřeno)

Trvalý odkaz

Omlouvám se za zjevnou chybu, mé schéma mělo platit pro pluk. :-( Děkuji za opravu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Rad by som podotkol, ze vsevojskove presuny armad cvici vyhradne Rusko. Ziadna ina krajina si to asi ani dovolit nemoze, bud je na to mala, alebo tam vojaci nie su, alebo su ako ti nasi..na SK.
Davnejsie som cital clanok nejakeho americkeho velitela, ze to je impozantne, ako po vyhlaseni poplachu bleskovo premiestnia armadu rusi od Uralu na Kamcatku. A v telke po cviceni ide reportaz z pilotom, co isiel rano bezne do prace a vratil sa po tyzdni s tym, ze po vyhlaseni poplachu dostal instrukcie do stihacky a pristal na provizornom letisku niekde v tramtarii. Zlikvidoval par makiet, co tam niekto davnejsie postavil, kryl presum techniky a potom poplach skoncil a on odletel domov na zakladnu. U rusov normalka. U nas nepredstavitelne...........

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

má 2 varianty:
- Skřípalová bude mluvit a vzpomene si na to, že flakon voňavky, co v něm byl to VX ji daroval Putin.
- Skřípalová bude chtít mluvit něco jiného než v bodě jedna, ale v tom případě se jí velmi ale velmi přitíží a už nepromluví vůbec.

Víte co mají společného Skřípalovi a Kuciak a jeho dívka?
Oba dva mají pro kohosi větší cenu mrtví, než živí.
(není z mé hlavy prodlužuji od Gatta)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Beru to tak , že sedím u vidláka v hospůdce a jdou kecy.Neznám současně lepší pokec než zde. Představte si sebe - žijete si v pohodě třeba v 10 patře a postupně si od všech sousedů kolem pujčujete až máte napůjčeno od všech až dolů. Jak zastavit žádosti o vrácení poněvadž stejně nemám -tak kdo se ozve dostane po držce nejlépe prvně ti nejsilnější aby zbytek sklapl sám, myslím že největší nemoc je nesplatitelný dluh ssa a otázka je kde se zastaví nebo nebo ne , oni jsou vlastně v exekuci a o nic jim nejde.Bankrot tohoto státu a hlavně FEDU by byl celkem trapas,kolaps atd.

Zatím bez slepic

O bankrotu USA jsme tu již diskutovali, je neodvratný. Jenže USA stále spouští rotačky a nutí spojence, aby jim financovali jejich dolce vita a dolce far niente. A zatím nikdo nemá odvahu odmítnout, zvláště, když po světě koluje USD jako globální oběživo. Vše se změní, až Čína bude chtít za své zboží jen renminbi, yuan nebo protihodnotu v surovinách. Anebo zlato. Stálo by za to nakouknout do skladů Fort Knox. Jen předvést, že tam nějaké zlato pořád ještě je a že není prázdný.
Kdysi jsem četl zajímavý článek, jak zlikvidovat USD. Po světě je nějakých 40-50 obchodníků s papírovým zlatem, kteří intervenují proti zlatu. Když jsou nachytáni se staženými kalhotami, nabídnou finanční vyrovnání rozdílu. zatím jim to fungovalo. Jenže jestli někdo, třeba BRISC shromáždí dostatek zlata a společně je vrhnou na trh, při koordinovaném postupu dokáží ovlivnit cenu zlata a nachytat obchodníky s papírovým zlatem na švestkách. A pak už stačí jen nepřijmout finanční vyrovnání v natištěných USD, ale požadovat fyzické dodání zlata. To by trh s papírovým zlatem spolehlivě zlikvidovalo a investoři by místo dokladů o uložení chtěli mít zlato uložené u sebe. I kdyby USA nějaké zlato ještě měly, v papírovém zlatu koluje 10x více zlata než je reálně ve světě podle údajů z těžby.
BRISC stačí přijímat ještě platby v USD a okamžitě je na trhu měnit na zlato. K tomu si stáhnout obchodování se zlatem k sobě, kde nepůjde švindlovat (viz otevření Šanghajské burzy se zlatem).
Po neúspěchu ukrjainské akce se sestřeleným letadlem MH-17, které mělo svět vehnat do války proti Rusku a které nese všechny znaky operace false flag, přišel úder na ceny ropy a plynu, hlavních rozpočtových příjmů Ruska, spolu se sankcemi. Jenže Rusko začalo posílat ropu i plyn do Asie a Rusové si utáhli opasky a začali jíst domácí potraviny. mezitím se domluvili s Čínou, a i když přijímají platby za ropu, plyn nebo čínské zboží v USD, okamžitě je mění za zlato. Pomalu, aby cena zlata moc nestoupala, ale mění. A ceny zlata uměle snižuje FED, USA i EU a jejich centrální banky rozprodejem svých zlatých zásob. Proto už ČNB nic nemá, všechno zlato dávno prodala. Naopak hodnota USD je uměle nadhodnocena, aby za vytištěné papírky bylo možné dovézt ještě více zboží.
Právě teď Západ utrácí většinu svého úsilí a zdrojů k snížení ceny zlata a ropy. Tím, na jedné straně narušuje stávající ekonomickou realitu ve prospěch amerického dolaru, a na druhé straně, snaží se zničit ruskou ekonomiku, která odmítá hrát roli poslušného vazala Západu.
V současné době aktiva jako zlato a ropa, se zdají podhodnocené vůči americkému dolaru. Je to výsledek obrovského ekonomického úsilí ze strany Západu.
A teď Putin prodává ruské energetické zdroje výměnou za tyto americké dolary, uměle nadhodnocené díky úsilí Západu. Za dolary okamžitě kupuje zlato, uměle devalvované vůči americkému dolaru díky úsilí samotného Západu!
Tak, výměnou za ruskou ropu, zemní plyn a uran, Západ platí Rusku v dolarech s kupní sílou, která je uměle nadhodnocena. Ale Putin používá tyto dolary k nákupu fyzického zlata ze Západu výměnou za cenu v amerických dolarech, uměle sníženou stejným manévrem Západu.

Čína i Rusko přestaly navyšovat své devizové rezervy nominované v USD. Současně Čína už dlouhou dobu nakupuje v Africe ložiska méně obvyklých prvků a nerostů, a platí svými pohledávkami v USD. Rusové a Číňané odstoupili od uměle snížených finančních aktiv (zlata) a jeho výměnou za jiný, uměle zvýšený finanční aktiv (dolar USA), a dostali Západ (EU a USA) do situace, kdy rozprodávají zásoby fyzického zlata, které nejsou nekonečné. Fyzické zlato postupně proudí do Číny a Ruska.
Něco podobného se už v historii stalo Španělsku a Portugalsku, které svou válku za vítězství katolického náboženství proti protestantům z Holandska a Anglie financovali zlatem z Ameriky, kterého měli násobně více než my dnes. To z Holandska a Anglie, které prodávali výrobky, učinilo průmyslové země a budoucí vůdce světa.
Zatím je USD rezervní měnou, jejíž výměna za jiné finanční aktivum (např. zlato) nemá smysl. Zlato se přeci fyzicky špatně skladuje, je nutné platit jeho úschovu, atd. To je dnešní heslo mnoha ekonomů, finančních analytiků a guvernérů centrálních bank, kteří žijí v minulých dobách. Ekonomické hlupáky poznáte podle rad prodávat fyzické zlato, zatímco ti chytří je nakupují a ukládají.
Jenže díky okamžité výměně USD za fyzické zlato se z USD stává jen prostředek meziobchodu, pouhý prostředník. Fyzického zlata je násobně méně než papírového (poměr 1:1000). Jakmile narůstá trvale cena zlata a úrokové sazby USD jsou blízké nule, stává se držení zlata čím dál atraktivnější a umělé udržování jeho nízké ceny čím dále dražší. Není proti tomu obrany.
Jak se zbavit protivníka? Buď revolucí (proto tolik barevných revolucí a arabských jar). Výsledkem vždy je, že se zásob zlatých rezerv nebo ropných polí zmocní USA. Tím nepotřebují tolik kupovat ropy a plynu z Ruska a současně mají zlato na platby Číně.
Druhou možností, jak se zbavit protivníka je válka a bombardování. V případě jaderných mocností nepoužitelné, leda by se k válce s Ruskem a Čínou nechal vyprovokovat někdo jiný. Nástup USA, Švýcarska a Švédska umožnila jejich neutralita v 1. a 2. světové válce, kdy dodávali oběma stranám konfliktu. U USA to neplatí, ty se v obou případech do války později dostaly.
V případě Ruska ale selhávají sankce i snahy o revoluci. Rusové si jen utáhnou opasky o dírku více a trpí a drží. Preventivní jaderný úder je nemyslitelný, vedl by jen ke zničení Západu. Ne nadarmo Rusové dali najevo, že jakoukoliv agresi proti Rusku budou považovat za agresi USA a pošlou rakety na území USA.
Západní veřejnost bude klást zastánci petrodolarů dvě následující otázky:
"Jak dlouho bude Západ schopen kupovat ropu a zemní plyn z Ruska výměnou za fyzické zlato?"
"A co se stane z petrodolarů USA poté, co Západ vyčerpá fyzické zlato placením za ruskou ropu, zemní plyn a uran, stejně jako za čínské zboží?"
Nikdo na Západě dnes nemůže odpovědět na tyto zdánlivě jednoduché otázky, protože odpovědí je drastický propad životní úrovně. Dočkáme se ještě vydírání jadernými zbraněmi ve stylu: "Plaťte nám dál náš životní styl v USA nebo naše rakety odpálíme." Jenže to jen prodlouží agonii.
Číně pomalý pokles životní úrovně Západu vyhovuje. Mezitím si jejich výrobky nachází nová odbytiště všude po světě.

Doby hegemonie euroatlantické civilizace skončily. Těžiště globální moci se přesunulo jinam. Čeští politici, kteří ještě sází na USA a Brusel, sází na mrtvé koně. Zajímavé je, že s koncem Západu a petrodolarů se svezou i arabští ropní šejkové, zchudnou také.

Dá se odhadnout, jak to vše dopadne? Dá. Úpadek Západu bude pozvolný, bude odpovídat stagnaci. Prostě inflace bude převyšovat hospodářský růst, což se děje už dnes. Mezitím probíhá globální likvidace střední třídy. Zbudou jen lidé bohatí a chudí, nic mezitím. Až se bohatství v USA přesune od lidí směrem k několika jedincům, bude šance na válku proti Rusku nulová. Zhroucení Západu pak tíživě ponese jen malá superbohatá elita, nikdo jiný už ne. Nebo ne tolik. Potom totiž zanikne financování armády. Chudí na ni mít nebudou a více daní z nich stejně dostat nepůjde. Sladké nicnedělání v USA skončí a úspory v USD ztratí smysl.
Ale jak jsme psal výše, půjde o proces natolik pozvolný a pomalý, až se bude jevit jako stagnace nebo slabý hospodářský růst. Hra je u konce, Západ dostal šach a mat už je neodvratný.

Zatím bez slepic