Žádné Thermopyly, ale spíš Waterloo

Autor

Krátký válečný úvodník: 

Zdá se, že na Ukrajině začíná druhé dějství. Jak jsem už hodněkrát psal, situace Ukrajiny se nijak nelepší a jejich západní spojenci jasně ukázali, že do války nepůjdou a ekonomiku jim také na nohy nepostaví.  Takže buď musejí válčit sami a zakrýt tím svoje problémy, nebo se rozpadnout ve vnitřních konfliktech. Ukrajina má tu smůlu, že jí mír nijak nepomůže. Naopak - upozorní na jejich vlastní tristní situaci. 

Zatím to tedy vypadá, že Ukrajina zvolí první možnost - rozpadnout se při válčení na Donbasu. 

Putin opravdu postupuje podle plánu. Dokonce (a to zírám) tam mají záchvat lidumilství -  evakuují civilisty do Ruska. Putin osobně prý nařídil svému ministrovi pro mimořádné situace, ať se postará o všechny.

Tím spíše si budou moci v případě Ukroútoku pár dní počkat, až bude jednoznačně jasné, kdo je agresor. A pak to vyřídí ráz na ráz.  Civilní oběti budou, ale na tamní poměry vlastně malé.

Ukrajina v podstatě nemá žádnou šanci. Buď se rozpadne díky válce s Ruskem nebo se rozpadne bez války s Ruskem.  Teď už je prakticky vyloučeno, aby mohla vystupovat jako oběť ruské agrese. Už mohou jen zaútočit... a prohrát. A nebo prohrát bez útoku. 

 

A teď už dnešní text: 

Tak nám sněmovna přehlasovala senátní veto ohledně pandemického zákona. Po sedmatřiceti hodinách obstrukcí a posledního hrdinného odporu Tomia Okamury. Samozřejmě se u toho maličko přiohnuly pravidla, ale to se tak dělá. Když se dělají obstrukce ohledně EET, tak je to ve jménu demokracie. Když se dělají obstrukce ohledně pandemického zákona, tak je to fašistické zneužívání demokratických vymožeností. 

Já teď nebudu rozvádět, co díky pandemickému zákonu vláda může i bez parlamentu. To už za mě udělali Piráti, kteří zcela bezelstně národu vysvětlili, že pandemický zákon bude použitelný nejen v případě nějaké hnusné nemoci, ale také v případě hnusného Rusa, hnusných fašistů, hnusné veřejnosti, hnusných názorů, zkrátka že se to dá použít mnoha kreativními způsoby.  Vsadil bych se dokonce, že ty nejlepší možnosti tohoto zákona jsou všem ještě skryty a projeví se v tu nejblbější možnou chvíli. Takhle to prostě je. 

Po posledním odporu posledního hrdiny je vyřízeno. A já se nemohu ubránit několika dojmům:

V posledních hodinách Okamura připomínal obléhaného teroristu ve školce, co drží nějaké rukojmí, ale už dlouho nespal a tak se vlastně jen čeká, až jeho pozornost poleví. Speciální jednotka už je všude kolem, mají ho na mušce, je jich víc a mohou se střídat. Mají všechno pevně v rukách, od první minuty to bylo beznadějné počínání, únava nakonec vykoná své.  Jednotlivec nikdy  nemá proti mašinérii šanci, maximálně může nadělat trochu škody. 

Smyslem takového počínání bývá většinou něco jiného - Okamura na sebe rozhodně upozornil, byl posledním obráncem demokracie a tak to k němu vzbudí nějaké sympatie. Ale mezi námi - bude to jako Stockholmský syndrom - pár sympatizantů mu to přinese, ale kdo ví, na jak dlouho. V tomto ohledu na tom Okamura byl podobně jako Palach. Národ nevyburcoval o nic víc než lidská pochodeň.  Během Okamurova posledního boje se dav před sněmovnou nezvětšoval, ale spíš zmenšoval. Lidé neseděli napjatí u obrazovek, nedrželi se za ruce, nefandili jako při hokeji. Byla to sice hezká bitva, ale jen pro velmi specifické publikum. Pro většinu národa to bylo asi tak stejně zajímavé, jako že měl Karel IV. čtyři manželky. Obránci demokracie postupně odcházeli jeden za druhým domů, o osud pandemického zákona se chvělo pár jednotlivců... teď se o tom bude ještě pár dní mluvit, pak se na to zapomene a pandemický zákon se vynoří až v tu nejblbější možnou chvíli. 

Ne, tohle nebyly hrdinné Therpomyly. Tohle bylo Waterloo. Bitva, kdy už Napoleon neměl nic pod kontrolou. Neznal postavení nepřítele, neznal jeho složení, nevěděl jak je silný, jen věděl, že pokud nevyhraje, všechno je v loji. A také to tak dopadlo. Císařský gardista zařval: "Merde", ale na vítězství už to nebylo. Stejně tak to už nikoho k dalšímu odporu nebo národnímu vzepětí nevyburcovalo.  

A obávám se, že příští volby budou mít úplně jiná témata, než koronavirus a pandemický zákon. Ten se teď pěkně založí, nechá se uzrát a bude čekat na výhodnou chvíli, kdy se vytáhne. Ještě dlouho nebude poznat, že se pandemickým zákonem něco změnilo. Dost dlouho na to, aby to ukolébalo skoro všechny. 

Už jsem tu psal, že pětikolka s tím měla v podstatě snadnou práci. Okamura se už dříve příliš vyčerpal bitvou o očkování, předtím bitvou o existenci epidemie, předtím bitvou o roušky, ostatní se vyčerpali bitvou o prázdné nemocnice a neexistující covid, zkrátka byl to boj na tak široké frontě, že se nedal vyhrát. Navíc v tom bylo příliš vnitřních kráglovaček, příliš mnoho křiku o zradě, což se sice dělá vždycky, když se prohrává, ale nikdy to nepomůže, jen to zhoršuje situaci. 

Dokud byl u moci Babiš, SPD nikdy neudělala směrem k Andrejovi jediný vstřícný krůček. V náhledu na covid opatření byli spolehlivými spojenci tehdejší pětikolkové opozice. Jenže ve volbách jim to žádné hlasy nepřidalo. Teď se zase Babiš nepřidal k SPD. Nechal tam Okamuru osaměle stát, protože mu Mára Prchal řekl, že z tohoto boje Okamura žádné preference nevytěží a tak není důvod, aby se o ně takto snažilo ANO. 

Okamura sice od začátku do konce držel stejnou linii, ale nikdy si pro ní nezajistil žádného spojence. Naopak... připravil se o ně. 

Hele - tohle není jen o covidu. Tohle je o všeobecné taktice. Budou nové boje, bude nová politika. Máme tu zničující inflaci, máme tu nedostatek energetických surovin, máme tu ojrohujerskou vládu, umírající unijní kobyla teď začne teprve pořádně kopat. NATO se nám zakopává vysloveně na dvorku. Jako vážně si myslíte, že správná taktika spočívá v tom, neuhnout ani o píď, nikomu neustoupit, nic nezkousnout a zůstat rovným jako John Brown? Ten měl přece také pravdu, také bojoval za jednoznačně ušlechtilou věc - za zrušení otroctví. Ale dotáhl to jen na šibenici. Zbyla po něm písnička... Otroctví ale zrušil Lincoln po mnoha kompromisech a dlouhém komplikovaném lavírování. 

Myslíte si, že všichni političtí soupeři tohle nevidí? Že SPD je vlastně neškodná, protože je izolovaná? Myslím, že Fiala je naprosto klidný a nikdy se nebudí hrůzou, že by se SPD mohla spojit s Babišem a Trikolórou. Naopak, je zcela spokojen s tím, že SPD bojuje proti Babišovi možná ještě intenzívněji než proti pětikolce. Může být klidný, protože tohle vyčerpává a boj proti všem nikdo dlouho nevydrží. I teď to sice chvíli trvalo, ale nakonec Okamura tuto bitvu prohrál a protestujících spíš ubývalo než přibývalo. A od první minuty bylo jasné, že to takhle dopadne. Přesila byla příliš velká a nikdo na pomoc nepřišel. 

 Pokud SPD nezmění svůj přístup, tak takhle dopadne pokaždé. Z každé politické bitvy sice budou mít pomník s nápisem: "zůstali jsme věrní", ale do sněmovny se nevrátí se štítem, ale na štítě. Já vím, že leckomu ze zdejších čtenářů je toto počínání sympatické, ale vážně to takhle chcete? Vážně chcete, aby z SPD byli trvalí prohrávači vlasteneckých bitev? Stačí vám pocit toho pěkného pomníku a vědomí, že zůstali věrni? 

Toto držení linie až do konce, to už tady přece bylo. Koukali jsme na to celé roky a kritizovali jsme to.   Tímhle způsobem se přece KSČM i ČSSD dostaly ze sněmovny. Tak dlouho zůstali věrní svému programu a svým zásadám, tak dlouho odmítali vidět realitu, až prostě nikdo nezbyl. Je sice hezké, že po každé prohře znovu vstali, ale občas je zapotřebí vyhrát, aby to člověka povzbudilo. Pokud bude pořád jen srážen, tak jednou už nevstane. 

U ČSSD a KSČM jsme to kritizovali. Že nemohou pokračovat v  politice, která negeneruje nové voliče. Často jsem mluvil o tom, že Zeman je k poražení jen tím, že jeho soupeř bude alespoň trochu jako Zeman. Babiš je k poražení jen tím, že SPD bude trochu jako Babiš. Pětikolka je k poražení jen tím, že Okamura bude trošku jako Fiala. Posmíval jsem se pražským kafírníkům, že jsou ideologicky zaťatí a proto nemohou Zemana porazit, protože kdyby Drahoš jen trochu mluvil jako Zeman, spustili by jeho fanoušci řev o zradě. 

Pro SPD to platí úplně stejně. Vy, voliči SPD, jací jste? Dovolíte Okamurovi, aby byl trochu jako Babiš? Nebo naopak očekáváte ideovou stálost, neustoupení ani o píď a věrnost ideálům až za hrob? Vy rozhodujete o tom, jestli Okamura někdy může vyhrát, nebo jen vždycky bude jen stát na ztracené vartě až do posledního Foldyny. Může se Okamura spojit s Babišem ve snaze vyhrát volby a zvrátit poměry? Nebo prostě musí stát na svém se svými deseti procenty voličů a čekat, až to 90% voličů dojde? Je totiž politicky reálné, že to voličům nedojde nikdy. 

Podle mě je SPD další na řadě ven ze sněmovny.  Bez ohledu na zajímavé osobnosti, které do ní vstoupily.  SPD je osamělá a programově upřednostnila zásady před spojenectvím. Tohle udělal i Sobotka a také měl svoje příznivce, kteří mu to schvalovali. Okamura má i zde na Kydech svoje příznivce, kteří mu to schvalují. A má je leckde jinde. Šmarda možná také ještě věří, že lidi ty socanské zásady konečně pochopí a ocení... a čeká na zmrtvýchvstání ČSSD.

Okamura je na nejlepší cestě udělat stejnou chybu a doufat, že zásady SPD jsou nosnější a nějak ušlechtilejší než Hamáčkovo koketování s líbodemo. Ne, nejsou, protože současné zásady SPD jsou stejně okrajové jako zásady ČSSD nebo KSČM. Současné zásady SPD neumožňují spojenectví a to dokonce ani pragmatické spojenectví z rozumu. A pokud se v těchto zásadách budou dále utvrzovat, tak v nich budou stále radikálnější, tím pádem je bude sdílet stále méně voličů, až to nakonec na sněmovnu nebude stačit. 

A víte kdy to v SPD zjistí? Až se to zformuje celkem jakákoliv jiná protestní strana, která bude alespoň trochu profesionálně vedená. Je úplně jedno, jestli jí povede nějaký český Kotleba, Lenin nebo Vandas. 

Dneska chci přátelsky varovat ani ne tak Okamuru, jako jeho voliče. Jestli mu neumožníte pragmatické spojenectví, jestli po něm budete chtít přesně to, co teď dělal ve sněmovně, tak také přesně tohle dostanete. Po dvou dnech obstrukcí dostanete prohru. Pandemický zákon se ruší většinou ve sněmovně, nikoliv obstrukcemi. Pamatujte na to. 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3.8 (128 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Ukrajina se díky vlastní hlouposti a pod vedením USA do nezáviděníhodné situace. Vnitřní tlaky budou sílit a nakonec ji roztrhnou.

Průměrný počet slepic: 4.6 (32 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

chce soudruh komik vyfičet do Říše.

A jak to tak vypadá, bude se bojovat do posledního Vasila, který bude ochoten a schopen zaskuhrat "Sláva Ukrajině".

Bože, buď milostiv všem obyč civilům...

Průměrný počet slepic: 4.8 (42 hlasů)

on ten Zelenskij je poslední dobou nějak laxní s tím předpokládaným útokem, tak by mohl být při té příležitosti nějakým minipučem nahrazen někým bojechtivějším. Včera totiž Bidet opět flašinetoval, že Rus se už už opět chystá přepadnout Ukrajinu - myslím si, že si POTUS už nemůže po Afghu dovolit další blamáž, aby US ve světě ještě brali vážně, tak prostě ty váhavé Ukrajince k té válce dokope, ať už se Zelenským či bez něho. 

Válka bude, víc vám neřeknu - ale v souladu se Švejkem nevím kdo vlastně a s kým bude hrát hlavní role. Předpokládaný profesionální herec se nějak cuká, možná přijdou na řadu ochotníci.

Průměrný počet slepic: 4.8 (30 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ukrajina je národnostně různá a animozita mezi jejím západem a východem je velmi velká. Nezakryjí ji ani propagandistické komentáře. Čím dále se bude napětí stupňovat, tím bude výbuch silnější.
Rusové, jak řekl Putin jdou podle plánu. Ten mají jistě dlouho připravený a vychytali v něm mouchy. Půl milionu občanů Doněcka má ruské pasy. To je dlouhodobý proces. Proto mohou zcela v souladu s mezinárodním právem odjet do Ruska. Nepotřebují k tomu nic, jen ruký pas. A hlavně to není útěk. Donbas se vylidní o ohrožené občany. Zbydou vesměs jen dospělí muži podléhající branné povinnosti. Ti se mohou stáhnout do jádra své oblasti a uvolnit místo ukrajinskému útoku bez větších ztrát. A Ukrajina bude nezpochybnitelným agresorem. Pro Ukrajinu bude nejlepší od útoku upustit a začít se tvářit mírumilovně. Vzpomeňte na Debalcevo.
Musíme pochopit, že Rusku nejde o válku ani o válečné vítězství. Rusku jde o splnění jeho požadavků bez války a násilí. To bude imponovat všem mimo NATO, které tím utrpí porážku.
Pokud se na Západě dostávají k moci odborníci typu Lipovského, Langšádlové a Pekarové, tak se nelze divit, že je Západ impotentní a nedokáže reagovat. Podobné to bylo i s Krymem. Západ pučistům nasliboval mnoho, ale v úvahu vůbec nevzal Krym. Katastrofální chyba. A tak nezbylo než se jen divit.
Je vysoce pravděpodobné, že odsunem civilistů z Donbasu se podaří zabránit ukrajinskému útoku. Pokud ne, bude možné dokázat, že agrese je jen ukrajinská a ruská pomoc nezbytná.
Pokud Ukrajinská vláda ještě zemi vládne, tak stáhne vojáky a začne se chovat racionálně. Pokud ne, tak nejen pro Ukrajinu nastanou velice krušné časy.
Douška na konec. U břehů USA se vynořila ruská ponorka typu Borej, taková raketová základna s 16 A-raketami a 160 hlavicemi. To překoná US základny v Evropě. A těch ponorek může být více. Americké ponorky nemohou do Černého, Baltského a Ochotského moře. Rusko je z moře ohrozitelné jen v malém prostoru na severu u poloostrova Kola. Jo a u Kamčatky. Do severních ledů si žádná loď US Navy netroufne. Americké pobřeží je volné. To nikdy nebylo a pro USA je důvod k velmi hlubokému zamyšlení.

Průměrný počet slepic: 4.9 (79 hlasů)

Komu přesně se mají vyplácet? Těm, co utíkají před UA armádou, nebo jen ruským občanům?

Průměrný počet slepic: 2.9 (7 hlasů)

Situace se má asi takto:
USA
Ohio - 14 kusů (24 raket s 12 hlavicemi)
Anglie
Vanguard - 4 kusy (16 raket s 8 hlavicemi)
Francie
Triomphant - 4 kusy (16 raket s 10 raketami)
Celkem 22 ponorek, 464 raket, 5184 hlavic

Rusko
Borej - 5 kusů (16 raket s 6 hlavicemi)
Delta III - 2 kusy (16 raket se 7 hlavicemi)
Delta IV - 7 kusů (16 raket se 4 hlavicemi)
Tajfun - 1 kus (20 raket po 10 hlavicích)
Celkem 15 ponorek, 244 raket, 1312 hlavic

a) Jsou to maximální údaje, např. počty hlavic mohou být menší,
b) Dolet amerických/britských raket je přes 12000 km, francouzských 10000 km, ruských 8000 km.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ballistic_missile_submarine

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

Podstatné je odkud se mohou rakety odpalovat, tedy až kam může ponorka doplout.
Atlantik, Pacifik a Mexický záliv jsou volné oceány. Není problém doplout až k výsostným vodám.
Rusko je z oceánu ohrozitelné jen u Koly a pak u Kamčatky. Ale výsadek na Kamčatce je dost legrační myšlenka. Ale taková Havaj je pro Číňany lákavá.
Počet ponorek má význam jen pro přežití v případě konfliktu a v době míru pro střídání na vartě.
Na druhou stranu Rusko je konvenčně napadnutelné jen z polských plání přes Bělorusko a v případě vstupu UA do NATO i z Ukrajiny. Expedičně je možný sever kolem Archangelska, ale to je spíš sci-fi. Kaliningrad je jen pevnost v předpolí. To není kontinentální Rusko.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pokud někdo chce nějaký mořský stát vysloveně vojensky napadnout, tak je naprosto jedno, jestli k nepřátelskému aktu dojde z volného moře několik km či desítek km před výsostnými vodami, nebo již ve výsostných vodách. Výsledek je, že rakety asi půjdou za pobřežní čáru, případně na cíle ve výsostných vodách. Vaše úvaha ale naznačuje, že je jako nějaký rozdíl, jestli útok je podniknut z volného oceánu před výsostnými vodami nebo z vnitřku výsostných vod. Nikoliv, obojí je útok na stát resp. na cíle ve výsostných vodách státu a útok před výsostnými vodami do přilehlého státu není méně válečným aktem, je zcela rovnocenný útoku z pobřežních vod. A navíc, jen pouhá okolnost, že se jedná o volné moře vůbec neznamená, že dojde li dotyčný stát k poznání, že se chystá útok třebas od volného moře, tak je oprávněn blížící se námořní síly zastavit na tom samém volném moři v jakémkoliv místě, dokonce třeba i ve vlastních výsostných vodách útočníka. Válka se neodehrává výhradně na volném moři.

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

Oceán je volné moře pro nekontrolovanou plavbu, vnitřní moře: Černé, Baltské a Ochotské jsou snadno kontrolovatelné. Tam se nic neschová a nic neznámého nevpluje. Pro USA je nebezpečný jak Atlantik, tak Pacifik. Pro Rusy jen severní Atlantik. Pro Čínu Pacifik.
Vůbec nejde o výsostné vody, to je jen úzká plocha. K New Yorku lehce připluje ponorka typu Borej a zůstane v tichu pod hladinou. Když zaútočí je New York nebránitelný. Nebude na to čas. Když ponorka typu Ohio zaparkuje u Koly, tak se Petrohrad i Moskva mohu ubránit, na obranu bude trochu času.
Mořské státy mají hlavní centra u moře, kontinentální v centru.
Nastudujte si teorii, bez ní to nejde.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Pokud připustíme možnost vybavit útočné ponorky s manévrujícími střelami (Tomahawky) jadernou hlavicí, vynikne převaha západu ještě více.
Tomahavky samozřejmě vybavit jadernou hlavicí lze, jsou na to od počátku konstruovány.

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

jsou skvělé na Indiány. Když byly naposled použity, bylo to v Sýrii, tak jeden spadnul hned po startu a naprostou většinu jich sestřelili Syřané. Na cíl jich ze stovky doletělo jen několik. Pokud se vám nelíbí, že je Syřané zlikvidovali za letu, tak je jediná možnost, že samovolně - kdo ví, možná ne samovolně - popadaly do moře. Najděte si něco lepšího.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

Je přece úplně jedno kolik máte na ponorkách jaderných hlavic, když k celosvětovému armagedonu stačí jedna

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

.... nemohl očekávat, že Okamůra ten pandemický zákon zastaví. Z jeho strany to bylo jen gesto.
Já osobně jsem v posledních sněmovních volbách jeho SPD volil, to je zde známo, takže dnešním textem vlastně oslovujete (nejen) mne.

Moje voličská taktika byla následující (zmiňoval jsem ji zde na kydech, ale kdo si má takové slátaniny pamatovat).
1. Chtěl jsem, aby SPD byla ve sněmovně, protože je to už jediná strana, která otevřeně bojuje proti Bruselu (zatím marně, jasně, ale jsem rád, že je ten hlas slyšet)
2. Snesl bych nějaké to ministerstvo ve správě SPD, ale proboha - moc bych nechtěl, aby byl Okamůra premiérem!
3. Na krajské úrovni, vzhledem k tomu, co se na krajích řeší, mi SPD přijde téměř zbytečná
4. To ještě více platí na úrovni komunální

Jaký bude další osud SPD a Okamůry osobně, to záleží na vývoji EU, a teprve sekundárně na reakcích českých voličů. Pokud bude dosavadní trend trvat či zesilovat, možná se objeví nějaký větší sekáč - nu, Okamůra není můj brácha, když ho vývoj smete, bude smetený - no a co?

Spojenci? Všechny koalice jsou dočasné, s kým by se asi tak měl spojit? Nikoho nevidím. Zatím mu stačí jeho 10%, mně taky - ZATÍM. Co přinese budoucnost? Bůh suď....

Průměrný počet slepic: 4.5 (48 hlasů)

... když člověk vidí, co za jelita dělá ministry či premiéra, jednoho napadne, že Okamura by fakt nebyl horší. Spíš je poněkud děsivé, že kromě SPD není na politické scéně vidět nějaká další alternativa. Buď se ty strany znemožnily nebo jsou natolik obskurní, že jsou vlastně nevolitelné.

Průměrný počet slepic: 4.7 (44 hlasů)

Máte pravdu, volební taktika musí být inteligentní a musí reagovat na situaci. Pro ideologická dogmata není místo. Že to pro jedny volby jde ukázaly ty dvě koalice.
Okamura stejně jako komunisté nemá šanci na vládnutí, ale je vhodným prostředkem pro rovnováhu. Dnes dokonce jediným.

Průměrný počet slepic: 4.8 (29 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

ale zkuste sám sobě si pojmenovat co z vyřčeného (a konaného, to je důležité) kdy Okamurou či Fialou či Kobzou či kýmkoli z SPD vám vadí tolik že nemá (stejně jako KSČM) u vás šanci na vládnutí.
Považovat sám sebe za inteligentní elitu, a bojovníky za svá práva za póvl nehodný pozornosti, je sebevražedná taktika.
I když v jiných otázkách s vámi, i Godotem, i Vidlákem, v 90 % souhlasím, tady ne.

Průměrný počet slepic: 4.3 (25 hlasů)

Víte, sympatie ani antipatie do reálné politiky nepatří. Lidi jsem nikdy netřídil podle toho jestli je inteligent nebo póvl. To by bylo kontraproduktivní.
Lidi ale hodnotím podle toho, jak se na svoji roli hodí. Okamura není státník, nedokáže řídit velké skupiny. Ale buďte klidný, z dnešní vlády to neumí téměř nikdo.
Ale o tom jsem nepsal, z vnitropolitických vztahů je zřejmé, že se Okamura ani komunisté nemohou dostat k moci. Jejich vládní potenciál je nulový. To se vám nelíbí - ale s tím se za současné situace nedá nic dělat. Měl jsem firmu, dodnes funguje, ale již jsem zcela mimo. Nikdy jsem si pracovníky nevybíral podle sympatie, ale jen a pouze podle jejich předpokládaných schopností. Kdo na to (tedy dle mého mínění) neměl, nebyl přijat.
Český a nejen český problém je, že si lidi namlouvají, jak bude jejich favorit úspěšný. Jenže často není, viz třeba Volný či Trikolora, dříve Robejšek, a jejich hlasy propadají. To byl fenomén loňských voleb.
Řídící orgán pod heslem vše proti Babišovi přesvědčil malé strany ke spolupráci a tak se se 43% dostali k moci. Neskutečné!!! Jistě jste si všiml, že vítězné strany trpí naprostým nedostatkem schopných.
Patrně se shodneme, že když se mladý bakalář bez zkušeností může stát minstrem zahraničí, je v státě něco špatného. To není o pohrdání či vyvyšování, ale o elementární logice.

Průměrný počet slepic: 4.7 (59 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

nerozlišuji podle sympatií k jednotlivcům či stranám. Vybírám si podle jejich vyjádření, to jistě, podle jejch dlouhodobého směřování, ale především podle jejich činů, u poslanců konkrétně podle jejich hlasování, podle navrhovaných zákonů. Schopnost toho kterého adepta vládnout lze posoudit teprve tehdy když bude mít vládní funkci, dříve je to jenom právě to vámi odsuzované emotivní posuzování podle sympatií. Babiš do vlády nevzal Okamuru, Kobzu ani Filipa, Konečnou, vzal Hamáčka, Petříčka, udělal podle vás dobře?
Vezměte Vidláka, ten rozumem moc dobře ví že především Okamura zastoupuje zájmy vidláků, ale kde může si do něho kopne, na základě domněnky nebo nepravd vyčtených z mainstramu. Tak koná hodně voličů, podle toho pak vypadají výsledky Volných, Majerových, Robejšků, a naopak potom Babišů či Fialů. Babiš je miliardářský oligarcha, Fiala je pan profesor, to platí pro vyznavače tzv. elit jako opiát při volbě, bez ohledu na jejich hlasování, politiku, výsledky. Rozhazovat na všechny strany bez rozmyslu, bez politické úvahy, umí každý trouba, udělat rozpočet bez deficitu tím že rozliším potřebné sociální a efektivní prorůstové výdaje a naproti tomu škodlivé, společnost a demokracii ničící rozhazování příživníkům (cigáni v tom hrají mizivou roli, jsou daleko větší počty bílých límečků s daleko většími částkami podpory, to jistě víte). V tom shledáváte logiku?

Průměrný počet slepic: 4.1 (32 hlasů)

A víš, že v ČR papírově existuje a papírově vykazuje činnost přes 360 různých "neziskových" uskupení, které mají ve stanovách "začleňování a socializaci" cigánů? Za 30 roků a za ty miliardy nehli ani prstem!
To ti přijde zanedbatelné? Kdyby každá z těchto zbytečných vyžírek dostala ročně na činnost jenom jediný milión - jakože taková militantní a vysoce škodlivá Romea dostává ročně až padesátinásobek?? Ještě než přišla tahle inflace - máš ponětí, co se za ty prachy vyházené do kanálu za čtvrtstoletí pozpátku, dalo postavit či nakoupit moderních technologií? Kolik by za to bylo dotovaných malotraktorů pro malozemědělce, kteří by tak zvyšovali soběstačnost země v potravinách? Namísto cpaní prachů tvorům, co nikdy pořádně nedělali a dělat nikdy nebudou?
Co kdyby ses zaměřil na všelijaký ty environmentálně-genderovo-antropologické skupiny, co jich je jako máku, jen to žere peníze a výsledek je zhruba v intencích SemanticVisions, Ústavů nezávislé žurnalistiky, ale i všelijakých Forum24, Evropských hodnot nebo těch zlostných kurev z A2larmu a všelijakých deníků N, co za peníze daňových poplatníků potom postříkají červeným sprejem sochu Churchilla?

Průměrný počet slepic: 4 (38 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

píšeto to samé co já, jen hysterickými slovy.
Neb "....cigáni v tom hrají mizivou roli, jsou daleko větší počty bílých límečků s daleko většími částkami podpory, to jistě víte...".
Víte, ale hádat se musíte.
A víte, že Okamura brojí proti tomu samému co my? Víte, že ani Topolánek, ani Babiš, ani Fiala tomu rozhazování nebránili, nebrání a navíc neustále přidávali a přidávají těm i těm, a šetřili a šetří na nás?
Strčte si vaše osobní invektivy a ambice kam chcete...

Průměrný počet slepic: 4 (27 hlasů)

žijeme v reálném světě a ten dává dosti úzké mantinely pro jednání. Po roce 1989 došlo k obrovské změně možností a byla nastavena nová pravidla. Tvrdá a nekompromisní. Prostor na samostatné jednání se zúžil.
Trochu odbočím, dnes politikům roku 1968 vyčítám farizejsví a nekompetentnost. Sice měli hezké plány ale nebyly reálné z tehdejší situace. Neměli jsme politika typu Kádára Jánose, který se systému uměl pohybovat. Nemáme ani Orbána Viktora. Asi je to maďarský fenomén, který Maďarům dává šanci na přežití.
Žádný český politik nesmí překročit dané demokratické hranice, ale může se pohybovat u nich a snažit se je posunout. To je ovšem velké umění.
O tom jaký bude politik u moci se musí myslet dopředu, není možné tam dát kohokoli a čekat až se vyvrbí. Že na svoji funkci nehodí a nestačí Stanjura, Rakušan, Lipavský, Langšádlová, Pekarové bylo zřejmé od počátku. Stejně se nehodil Petříček a další.
Okamura je dobrý řečník, má zajímavé nápady ale jako politický lídr má své limity. Je dobré, že je v parlamentu, mohl by dosáhnout i na funkci ministra (to může každý), ale na skutečné vedení nemá. V tom se lišíme, ale proč ne. Takže, jsem rád, že je v parlamentu, čeří tam vody, to je moc dobré, ale nevěřím, že se někdy stane vedoucím politikem.
Politická logika není abstraktní pojem, musí vycházet z reality a jejího pochopení. Sny a přání mají nulovou hodnotu - to jen tehdy když neškodí.

Průměrný počet slepic: 3.3 (10 hlasů)

připadají kontraprotuktivní, stejně jako ten indián před volbami. Pokud jsem pozorovala, tak v senátu sice taky diskutovali a zcela rozumně to zamítli. Zatím co tyhle můrovy připitomnělé žvanící obstrukce tak akorát všechny naštvali, a tak se pětikolka šprajcla , všechny opostavila do latě a silou to prosadila. Je sice hezké, že se národ vše dozvěděl a docela asi bavil, ale účastníky maratonu kecacího to mnohé naštvalo. Kdo ví jestli by pětikolka byla tak jednotná, kdyby ten tyjátr nebyl. Přece mnozí předtím byli proti ... tak nevím.....a že se z průběhu předvolebního a násl. kolapsu nepoučil je divné... jako by chtěl aby to prošlo. Jiné vysvtlení nemám - tedy proč z toho takový tyjátr udělal. A zároveň tím pětikolce ukázal jak na opozici á jít. Bohužel pro nás....

Průměrný počet slepic: 2.3 (26 hlasů)

Prece dostali fialovi prikaz od vetsich panu, ze to musi projit. S Okamurou to nema nic spolecneho. A na lidi z vysoka...

Kdyby to neproslo, opravili by par tecek a carek, a tlacili by to znovu. Tak to dela Brusel, a tak se to bude delat i tady.

Průměrný počet slepic: 4.7 (37 hlasů)

In reply to by vevča (neověřeno)

Trvalý odkaz

dělat vše krapítko jinak než nařizuje věrchuška , byť ta to má úkolem. Sledovala jsem debaty před tím a hodně mnohých se vyslovovalo proti němu.
Ale zaseco jedna vládnoucí zavede, druhá může zrušit.Akorát....
Zvlášť až lid začne nesouhlasit s aplikováním tzn. proti lidu a omezování.

Průměrný počet slepic: 2.6 (8 hlasů)

Ono je dost tezke svejkovat, kdyz jde o utok na zdravi a mozna i zivot.
Lid jde jako to stado. Ja porad doufam, a potvora se to nechce otocit.

Průměrný počet slepic: 4.6 (8 hlasů)

Já osobně bych chtěl za premiéra Daniela Landu. Znám ho osobně, vím že to má v hlavě sakra srovnaný, je to statečný nebojácný člověk s koulema, co se nepoleká nějakých Prcalů a jejich agentur. Je to vzorný otec od rodiny, vzorný manžel a tata od tří dcer.
Organizační talent má asi kurevský, když dokáže co druhý rok vyprodat padesátitisícové koncerty na šňůrách - s naprosto vlastnoručně složenou a otextovanou muzikou (s výjimkou pár Krylovek, které si s úctou a pokorou půjčil), zcela bez pomoci armády manažerů, textařů, muzikantů a různých hudebních "režisérů". Jeho management koncertu pro 50.000 lidí čítá zhruba šestinu!! lidí, kteří jinak musí běhat okolo rozežraných Kabátů či nemožné a vykrádající se Lucie v čele s havlistou Kollerem.
Landa nikomu nestraní a když chce někomu naložit, třeba Maďarovi či Kubkovi, naloží mu do kamery tak, že si to dotyčný za rámeček nedá. Jako přes Waltra naložil Luftwaffe, hned na začátku alba Nigredo - a to má prosím za ženu čistokrevnou Němku! Landa!
Nebo jakým elegantním způsobem naložil sráčovi Benešovi, aniž by vyslovil jeho jméno, v songu 1938. Má tam pravdu v každém slovu, co z něj vypadne.
Tak proto si myslím, že by z něj byl skvělý premiér. Má sakra cosi odžito, hodně toho zažil a jen tak se z něčeho neposere, natož tak z nablblých novin či útoků bulváru, na který celý život sere, jak na placatej šutr a než by se s ním navěky soudil, jako národní poklad Helenka, tak si dělá věci po svým a hlavně vždy za svoje, vždycky, nikdy za cizí.
Takové lidi potřebujeme.
Ne přizdisráče Fialy, ale potřebujeme Landy, Okamury, Dostály a tak trochu i Hamply a Vidláky - aby to tady dali konečně dokupy tak, jak si to oni coby většinou padesátníci pamatují, že by to mělo a má být.
Tady se mnou pan domácí nejspíš bude ostře nesouhlasit, ale napsat to musím:
My teď nepotřebujeme žádná menší zla.
My potřebujeme na Hradě ne prochlastanou rozloženou trosku, ale chlapa s koulema, co každé takové menší zlo požene z kanclu tak, že zašlajfuje až v Průhonicích, mezitím stihne nakopat do rici různý Koudelky, Vystrčily a pseudogenerály, co hróózně nutně potřebujou 90 miliardiček na nový bévépéčka. Na co je kurva potřebujem? Budou dobrý na vyprošťování lidí, až přijde další tornádo, nebo záplavy jak v Německu, kde Němci s těmi jejich střepy zapadli až po koule a nikoho nezachránili?
Nač potřebujeme nové drahé hračky, na které jsme si ani nevydělali, ale museli si na ně půjčit? Na to, aby s nimi mohli potom dělat Francouzům děvky někde v Africe? V Africe, po které je nám prd, nic nás tam neváže - a kterou si stejně dřív či později ošéfuje rejžák?
Nač potřebujeme izraelský radary, když pardubičáci umí stejně dobrý a vyrobí je naši lidi, v naší režii, s naším knowhow a zisk zůstane u nás v kase?
A tož včil do mě.
Mezitím se koukněte na toto a hlavně poslouchejte text, je důležitej. A takový věci dělá Landa zcela sám, nahrává to doma v pěti lidech a back-vokál mu dělá nejstarší dcerka. Tahle věc byla dražší o chytrý klip, s ještě chytřejší kamerou:
https://www.youtube.com/watch?v=g_8nMu1f1Cc

Průměrný počet slepic: 3.1 (40 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

Myslíte toho Landu, který má na organizaci koncertů lidi?Myslíte toho LAndu který imrvere křičí něco o Bolševikovi a nedokáže bolševika definovat? A do třetice to hlavní- myslíte právě toho Landu, který byl kdesi v muslimských zemích aktivně provádět čistky?
Děkuji, ať zůstane u toho zpívání.

Průměrný počet slepic: 4.3 (14 hlasů)

In reply to by Foligno (neověřeno)

Trvalý odkaz

...a toho landu, co je pro sichr jen zesilovačem, když hrozí, že by mohl nést za své výroky i odpovědnost? On je tak trochu jako Vít Klusák - nikdy nevíte, co je realita, co je on a co je Žito.

Průměrný počet slepic: 3.9 (11 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

v hudbě, u davu. V politice a u lidí ne. Nenabízí řešení.
I když za jeho postoje ke koronašílenství si ho vážím.

https://www.youtube.com/watch?v=3052CYBxtRA

Průměrný počet slepic: 4.6 (7 hlasů)

---komentáře netřeba.

Průměrný počet slepic: 4 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

No nevím, zdali srovnávat neúspěchy socanů a komančů s budoucími neúspěchy Okamury, je přiléhavé. Socani a komanči zradily své voliče, kdežto Okamura naopak své voliče hrdinně zastupuje. Ukazuje zásadovitost do posledního voliče. Každý extrém má skálopevné stoupence, leč je jich málo a Okamura své voliče nutí jít s ním do oněch extrémů, což zajistí vcelku postupný úbytek polevivších.
Probůh, ale co bude za čtyři roky. Vláda nezvládá a nemůže zvládnout nakupivšící se ekonomické problémy. Stanjura nám zvěstoval, že při konci jejich vládnutí bude rozpočet se 150 miliardovou sekerou a vydává to za velilikánský a hrdinný úspěch. Takže inflace do konce jejich panování kolem 6-10% a na nějakého Okamuru a jeho biznýspartu sere pes v čele s Býlým tesákem. Už asi nebudou plné mrazáky, ale plné příkopy ekonomických mrtvol.

Průměrný počet slepic: 4.2 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

Umím si představit paradoxní vývoj, pokud by došlo k nějakému skutečně dramatickému evropskému vývoji, který by přinesl obdobně dramatické změny na české politické scéně. Pak by mohlo dojít k tomu, že ten "koaliční" pandemický zákon by mohl být robustně využit právě proti záměrům členů současné koalice, pak už nejspíš koalice "bývalé".

To by byla prča, co? Ovšem - přání otcem myšlenky.....

Průměrný počet slepic: 4.5 (22 hlasů)

Správná Godotova úvaha - a podobných bumezangů bylo za posledních 30 let vypuštěno neurekom - a coby dialektik - změna nastane a mnohé přiletí, bez ohledu na to kterým směrem změna nastane.

Průměrný počet slepic: 3.7 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Tento rezim dela zasadni chybu v tom, ze si neuvedomuje ze lidi neuveritelne serou ne ani tak nektere velke veci (treba danove zatizeni, zahranicne politicka orientace, apod.) ale to co bezprostredne zasahuje do jejich zivotu. Bujeni zakazovacstvi a regulace je jistym zpusobem prirozenou evoluci rezimu - viz treba vynosy ktere vydavali v Rime a ktere uz nikdo nerespektoval, kdyz uz Vandalove byli na hranicich. Komuniste meli treba interrupcni komise, i kdyz v poslednich letech je zrusili, si fakt neumim predstavit vetsi ponizeni lidske dustojnosti. Nebo nesmyslnou klasifikaci filmu a jejich "mladezi nepristupnosti". Podobne u pop hudby, obleceni, delky vlasu... Atd. Dnes treba neschopnost statu byt jen v realnem case zatnout tipec drzym majitelum bilboardu u silnice, oligopolne se chovajicim telekomunikacnim operatorum ktery tady maji doslova bonanzu, nenazranym obcim budujicim radarove pasti na ridice s cilem ryzovat, neuveritelnou privatizaci prava kdy soukromni vymahaci maji pravomoci statu... Desitky dalsich prikladu ktere kdyby se eliminovali, "utrpela" by jen uzka skupina dobyvatelu renty - ale vztah obcanu k rezimu by se podstatne zlepsil. Pritom jeden dukaz ze to jde i u nas, existuje. A to zbrojni zakon.  Ma sve mouchy, ale jsme v tomto smeru primo svetova oaza normalnosti a kdyby zivot pozustaval jen z toho, tak by se k nam emigranti hrnuli z celeho sveta :) 

Průměrný počet slepic: 4 (22 hlasů)

Nepřísupnost filmů, zakazování rockové hudby, vizáž nebyl výmysl komunistů, ve své podobě bylo i v jues. A ty komise sice byly zhůvěřilost ale pořád lepší než třeba Irsko.

Průměrný počet slepic: 4.6 (13 hlasů)

Berte iterrupční komise jako vývojový stupeň. Když u nás byly v roce 1957 interrupce povoleny, byť s komisemi, byl to ve srovnání s většinou světa revoluční krok, stejně jako očkování proti dětským nemocem, tuberkulóze a další. Co by dnes za ty komise Polky daly.

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)

Přesně tak, svět se musí chápat v časovém kontextu. A to, bohužel, mnoho lidí nechápe.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

a jít do voleb v nějaké volební straně s Triko a možná dalšími, mohl to být velký protestní blok, který by jen prostým součtem mohl mít o 5-8 poslanců víc. Mohlo to narůst až do podstatna.

Chtěl mít chlívek jen a jen svůj. Tak mu nezbývá jen hrát divadlo odsouzené k neúspěchu nejen z pohledu výsledku, ale image - tohle zdržování moc lidí nenažene, lehko se z něj dělá legrace kýmkoliv.

Průměrný počet slepic: 3.1 (27 hlasů)

a nechtěly se samy naivně a marně prosadit do sněmovny, kdyby nabídly koaliční spolupráci SPD, třeba bez účasti svých protagnistů v PS, vzdáním se korýtek ve prospěch věci, mohl mít ten blok o 10 poslanců víc a Pětikoalice o 10 méně.
Kdyby ANO byla stranou věcně, a ne jen rétoricky, opoziční, mohla vládnout s SPD a KSČM už v minulém volebním období.
Kdyby ... ale neplatí! Zvlášť ne ta chybně postavená, jako to Carlosovo V. a Vidlákovo.
Za blbost a nenažranost druhých Okamura nemůže. Dělá co může.

Průměrný počet slepic: 3.7 (28 hlasů)

A tupá kopie nepřejícího manstreamu.

Dávám vám Laco tak rok, než obrátíte i tady :-) .

Průměrný počet slepic: 2.2 (5 hlasů)

Ale k čemu by mu byl větší blok, který by neměl na povel? Tkahle má přesně svůj business: SPD dostává příspěvky od státu, které protíkají na jeho soukromý účet, a nehrozí mu účast ve vládě, při které by musel nést za něco odpovědnost. Prostě ideál! Copak jeho voliči chtějí něco víc než prostest proti systému, ať už je jakýkoliv?

Ty obstrukce dělal kvůli tomu, že ho vládní většina nasrala, když mu vzala limuzínu s řidičem (kterou měl jako místpředseda sněmovny). Já ho chápu, boj proti systému se bez limuzíny poskytnuté systémem dělat dá, ale není to vono.

Průměrný počet slepic: 2.4 (32 hlasů)

Okamura je úspěšný politik - obhájil svou trafiku.
Nic většího od něj nečekám a jsem přesvědčen že nic většího nečeká ani on sám od sebe.
Jeho tanečky jsou jen úspěšným divadlem pro blbešky.

Průměrný počet slepic: 3.5 (24 hlasů)
Trvalý odkaz

No tak začali blbnout večer. A jak jsem už psala, že cosyk Američanům nevyšlo, tak to bylo patrně opožděné předání rozkazu útoku.
Prý Rusko zaplo jakési rušení a signály nedoputovaly tam kam měly. On ten strejda v Americe už přestárléj a už ani není blbej, jak je ultrablbej. Tož se mu to nějak pomotalo.
Bude to zajímavé, snad to přežijeme.
A venku duje a duje...
Co se týče Okamury, jediný normální. Pětikolku by chtělo zavřít do blázince. Skončí to katastrofou jako Nečasové vládnutí.
Sestra v Kanadě brečí, že ten pomatenec Trudeau zavírá lidi a že se Kanada mění v totalitní lágr. Není očkovaná a nesmí opustit region. Pro dceru jezdí tajně.

Průměrný počet slepic: 4.3 (31 hlas)

Uvidite. To, co tec dela, ho znici. Ale on neni sam... U nas brzo zacne kamionak ze zapadu na vychod.

Tam u vas doma? Cekala jsem, zda se date. S tim pandemickym zakonem. Prevalcovali vas. Jaka je to budoucnost?

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

Evix.
To je přesně myšleno v tom pandemickém zákonu,co provádí Kanada,Austrálie.
Také na pandemický zákon,může navázat povinné očkování,těch možností je více.

Průměrný počet slepic: 4.4 (17 hlasů)