Zpětná vazba

Autor

Krátký Mississipský úvodník: 

Ozvala se mi včera na mail paní Petra, která žije v USA a včerejší článek komentovala takto: 

Váš návrh, aby lidé měli možnost podnikat v malém podporuji. Žijeme s manželem v Mississippi a máme malé hospodáříčko - slepice, křepelky, ovocné stromy, včely, pár zeleninových záhonů. Tady je pár postřehů, které by se vám třeba mohly hodit při vypilovávání svého programu.

V Mississippi existuje síť certifikovaných farmářských trhů. Roční členský příspěvek dělá 25 dolarů. Členství vás opravňuje prodávat domácí výpěstky, vajíčka, pečivo. Zisk se do nějaké dost vysoké částky, které jsme nikdy nedosáhli, nedaní. Vedle běžného prodeje existují i programy pro nemajetné a pro seniory organizované vládou. Ti dostávají na začátku sezóny kupóny, za které mohou nakupovat zeleninu a ovoce (vajíčka, pečivo, buráky, med se na kupóny prodávat nesmí). Nevýhodou toho programu je, že spousta prodejců prodává na kupóny za dost vysoké ceny a příjemcům kupónů je to jedno, protože když to neutratí, tak to stejně propadne.

A ještě jeden tip, co by se vám mohl hodit. Veškeré osivo a sazenice prodávané v Mississippi se prodávají bez daně.

Zdraví, Petra

Jak vidno, nejsem sám kdo přemýšlí tímto směrem. Jinak jsem dostal asi 500 mailů reagujících na včerejší text. V drtivé většině souhlasné, ale také s otázkami a výhradami.  Pokusím se postupně všem odpovědět, ale bude to trvat. Měl jsem včera pocit jako bych byl Ringo Starr. Co minutu mi pípla nová zpráva. V noci jsem si musel vypnout telefon, jak to pořád upozorňovalo.  

A teď už dnešní článek: 

 

Včera jsem dostal z Břeclavi nějakou tu zpětnou vazbu na mé vystoupení. Urgoval jsem po nich totiž ten záznam z mého vystoupení... Nakonec jsem dostal jen mail s obšírnějším výkladem toho, co všechno bylo špatně.  Pro organizátory to totiž bylo zklamání. Je proto pravděpodobné, že záznam nakonec vůbec nebude zveřejněn.  Nebudu mluvit o tom, co řekli na přednášku Petra Hampla, ale maličko se rozepíšu, co říkali o mně. 

Čekali totiž něco úplně jiného.

 

Mysleli si, že jim budu povídat o politice a Vidláckém pohledu z vesnice na politiku a já jim povídal o bramborách a ještě jsem pak následně drze tvrdil, že brambory jsou důležitější než politika -  být alespoň částečně zajištěn, je v dnešní době důležitější než být správně politicky zakotven. 

Je vidět, že rostoucí ceny zboží a rostoucí ceny energií ještě nehrají žádnou velkou roli. Ještě stále si většina lidí nepřipouští, že se něco děje a žádný politik to nemá pod kontrolou.  

Mysleli si, že jim představím vizi, která by se dala zvolit ve volbách a já místo toho mluvil o práci po práci a ještě jsem následně drze tvrdil, že bez ní to nepůjde.

Je vidět, že většina lidí si stále ještě myslí, že v budoucnu budou mít dost volného času na relaxaci, na věnování se dětem, na cestování, na poznávání světa  a ještě si nedovedou představit, kolik práce museli vynaložit jejich předci, aby pokrok šel dopředu. 

Mysleli si, že budu mít nějaké řešení či nějakou vizi pro ten dnešní obrovský svět plný obrovských firem, obrovských přeprav a obrovských peněz a já místo toho mluvil o verpáncích, zahrádkách a domácích zabijačkách a ještě jsem pak drze tvrdil, že ten velký svět stejně není pro ně, protože posledních třicet let z něj nic moc neměli a teď už mají pro velký svět jen jeden úkol - obětovat pro globalizaci svůj majetek, své rodiny, své děti, svou vlast a vlastně celou svojí budoucnost. Za to dostanou stále mlhavější příslib budoucího štěstí a stále tvrdší rozkazy, co je pro to nezbytné udělat. 

Je vidět, že si většina lidí pořád myslí, že se to celé dá zachránit. Že postačí to jen trochu poladit. Támhle přitáhnout, támhle uvolnit, tyhle zatknout a odsoudit a všechno zase bude fungovat a doba blahobytu se navrátí. Nepřipouštějí si, že jsou na mnohem kratší straně páky, že na jejich tužby i plány velký kapitál kašle, že velkému světu i velkému byznysu je  už dávno úplně jedno, že uvrhnou nějakým rozhodnutím lidi do bídy. Nepřipouštějí si, že blahobyt tu není pro ně, ale oni jsou tu pro blahobyt.  A vlastně skoro nikomu nevadí, že se zdání tohoto blahobytu udržuje kupříkladu i tím, že se lidi dobrovolně vzdají své reprodukce a nepořídí si děti. 

Mysleli, že si spolu s nimi zanadávám na stav školství a já je místo toho vybízel, aby si děti doučili sami a drze tvrdil, že tvorba nějakých materiálů pro učitele, aby lépe učili dějepis, je naprosto zbytečné, protože učitelé dneska učí přesně to, co se po nich chce a kdo to nepochopí, ten dlouho učitelem nebude. 

Je vidět, že je pořád výrazná tendence vidět problémy v tom, že selhávají jednotlivci. Nechtějí si připustit, že nejde o žádné selhání, ale o trend, který jednotlivci vlastně ani nemají šanci ovlivnit. 

Zkrátka a dobře, v Břeclavi jsem se minul cílem. Mluvil jsem o úplně jiných věcech, než kvůli kterým mě pozvali. Kdyby tedy ještě někdo chtěl, abych veřejně vystoupil, měl by předem vědět že: 

Neumím nabídnout žádné lepší řešení než práci, práci a práci.

Neumím nabídnout žádný lepší úděl než rodinu a děti.

Neumím poradit jak mít všechno, umím jen dát pár rad jak o všechno nepřijít.  

 Nebudu nikomu radit, koho má volit, mohu jen říct, jak budu volit já. 

I když o politice často píšu, není pro mě nijak zvlášť důležitá. Politická preference nehraje žádnou roli v mých přátelstvích a jen malou roli v mé budoucnosti. 

Nevěřím že se v nejbližší budoucnosti vše v dobré obrátí. Hybatelem věcí příštích nebude blahobyt, ale bída. 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (143 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Posledních šest odstavců je krédo, které by mělo být vlastní všem, kteří si přejí rozumnou budoucnost. Je to dostatečně abstraktní, aby se tím mohl řídit každý.
Jen bude trvat dlouho než se většina z toho celospolečensky prosadí.

Průměrný počet slepic: 4.4 (37 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jejda, zas sem svá moudra dává Strejda.

Je v tom krédo a vlastní všem,
budoucnost a většina,
jenže nic konkrétního nenajdeš
a dokromady je tak z dortu blbina.

Však jednu výhodu ty strejdoviny mají,
pod jakýkoliv článek se připsat dají.

Průměrný počet slepic: 2.1 (42 hlasů)

Moone riskuješ. Hodně riskuješ

Průměrný počet slepic: 3.7 (19 hlasů)

Nesnáším teflonové řeči. Stejný obecný projev pro různé situace. Stejná obecná moudra. Ať už za Komančů nebo teď. Mám svůj názor a za ním si v diskuzi stojím. Jako všichni. Nikoho neposílám do řiti, ani na něj nemelu hovna. Pokud s někým v diskuzi nesouhlasím, tak to slušně sdělím nebo naznačím. A o tom to je.
Pokud ti to vadí, je to tvoje věc.

Průměrný počet slepic: 2.2 (24 hlasů)

A ten názor o kterým mluvíš, kde jsi ho napsal, kromě, nálepka "teplonový" není názor, ale citově zabarvené onálepkování, takže až napíšeš názor, tak super ;)

Ale osobně víc sázím podle odpovědi, že vidlák napsal něco co tě sere hodně, že "práce, práce, práce", ale ty bys raděj kopyta na stole, puštěnou televizu a starat se budou ostatní, ty budeš vepř co jenom žere a s... :D

Průměrný počet slepic: 3.8 (25 hlasů)

Moone, mně je jedno co snášíte. Ale není mně jedno, že máš tendenci se zcela obecně vyjadřovat o cizích názorech. Nehodnotíš fakta, jejich pravdu nebo lež. Ostrakizuješ názory. Klidně si pište taková prohlášení:
"Nikoho neposílám do řiti, ani na něj nemelu hovna. Pokud s někým v diskuzi nesouhlasím, tak to slušně sdělím nebo naznačím. A o tom to je."
Já to dělám, všiml jste si? A dělá to Vidlákově dvorku naprostá většina čtenářů.
Po pravdě, nezajímá mně to, ale přece jenom, co se vám na mém psaní nelíbí. Zkuste to napsat konkrétně, rád vám odpovím.
Já se jen snažím v jedné větě či odstavci najít meritum věci. Ukázat na něco zásadního. Doteď jsem si myslel, že na to mám právo. Koho to nezajímá, nečte to, koho to zajímá oslepicuje to.

Průměrný počet slepic: 4.1 (29 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zajímá tě to, když se ptáš.
Máš tendenci k naprosto obecnému moralizování, které můžeš nalepit pod jakýkoliv článek. S čímkoliv a od kohokoliv. To je fakt. Připomínáš bývalé okresní tajemníčky, nebo z novějších politiků třeba Havla nebo Fialu. Nemohu, dle tebe, "hodnotit fakta, jejich pravdu nebo lež." Protože ve všeobecném moralizování, už z merita věci, nic takového není.

Průměrný počet slepic: 2 (25 hlasů)

Jsem tu nový, ale umím číst a tenhle web s diskusí není jediný, který sleduju.
Pane Moone, připomínáte mi ty lidi, co v jakékoli webové diskusi nutně potřebují "zvítězit".
A za tím účelem se nerozpakujete, druhému nalepit nálepku okresního tajemníčka.
Před kterým byste se Vy sám, před cca 32 lety posíral strachy, kdyby na Vás zařval.
To není moc fér.

Průměrný počet slepic: 4 (21 hlas)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

Na otázku odpověď. Nálepku tajemníčka si, Strejdo, nicneříkajícím moralizováním, lepíte sám. Pokud jste se před takovým někdy klepal strachy, druzí ne. Není fér přisuzovat něco lidem, o kterých nic nevíte.

Průměrný počet slepic: 2.5 (15 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

/Posledních šest odstavců je krédo, které by mělo být vlastní všem, kteří si přejí rozumnou budoucnost. Je to dostatečně abstraktní, aby se tím mohl řídit každý.
Jen bude trvat dlouho než se většina z toho celospolečensky prosadí./

Tohle si, znovu pročtěte. I minulé békoviny a že jich tu za poslední měsíce bylo. Čistá tajemnická byrokratština. Nicneříkající, všeobecná, dá se napsat i v těch vašich dalších diskuzích a nikdo nepozná, že to bylo původně jinde.
Pokud mluvíte o nějakém vítězení, nepochopil jste nic. Jednou si to přečtete, dvakrát, dvacetkrát, šedesátkrát, trošku jiná slova a přece pořád to samé. Tak chalana slušně upozorníte. Někteří neumí ani to. Tak se neciťte ublížený.

Průměrný počet slepic: 1.9 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Velmi zajimave, obri Stalinuv plan zemedelske a ostatni promeny Ruska. Mohl uspet, dotazeny do konce ? "O plánu výsadby lesů k ochraně polí, zavedení osevních postupů k zúrodnění půdy, výstavbě rybníků a vodojemů k zajištění vysokých výnosů plodin ve stepi a lesostepních oblastech evropské části SSSR".

Více zde: http://leva-net.webnode.cz/products/posledni-uder-stalina/

Průměrný počet slepic: 4.6 (28 hlasů)

je vážen, ctěn a milován ne proto že by chtěl měnit lidi, lidskou přirozenost (každý jsme jiný), ale proto že chtěl reformovat církev a její systém.
Ku spokojené a blažené většině, ne menšině.

Průměrný počet slepic: 4.4 (17 hlasů)

Ono úplně stačilo Chruščovovo fiasko s celinami, nebo průšvih s Aralským mořem.

Průměrný počet slepic: 3.7 (15 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Chruščov dostal za úkol zlikvidovat sovětské zemědělství a úkol zdárně splnil.

Průměrný počet slepic: 4.3 (22 hlasů)

In reply to by Ziim (neověřeno)

Trvalý odkaz

kdo mu tn úkol dal? Vždyť imperialisté úkolovali jen Gorbačova. A za Chruščova už hladomory nebyly.

Průměrný počet slepic: 1.9 (21 hlas)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

není to ani vtipné.

Průměrný počet slepic: 3.8 (20 hlasů)

Na bezobsazne reci, chete co namitat nez jenom se napsal sracku? Ze je myslitel, že Sokrates kdby to věděl, že bued RK, že by raděj už jako dítě spachal sebevraždu?

Průměrný počet slepic: 3.7 (9 hlasů)

všeobecná moudra, která se jaksi tradují, že je někdo kdysi dávno řekl. Kdyby soudruh Erkáčko nasypal zdroje, či odkazy, zalezl bych pod kámen.
Stačí takto?

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

zaúkoloval toho Chruščova aby zničil zemědělství...a na to se rk ptal.

Průměrný počet slepic: 2.7 (7 hlasů)

Myslím, že Chruščova nikdo úkolovat nemusel.
Byl svým založením trockista a po Stalinově smrti doslova posedlý likvidací všeho stalinského. My tady to moc nevíme, ale v SSSR to dobře věděli - myslím, že o tom mluvil Smrkovský v jednom ze svých plamenných projevů na jaře 1968. Z Moskvy podle Smrkovského měly směřovat na úroveň oblastí nejprve obecné příkazy k "zásadnímu přehodnocení dosavadních činností", pokračovat to mělo nekoordinovanými, přímými zásahy Chruščova do velkých projektů a oficiálně to vyvrcholilo projevem na sjezdu.
Smrkovský o tom mluvil v souvislosti s neuváženými zásahy do řízení státu.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

http://m.leva-net.webnode.cz/products/zapad-a-sssr-jak-ve-skutecnosti-p…

Ale nemá to pro vás smysl. Protože jak Kozma Prutkov řekl: "Mnoha věcem nerozumíme nikoliv proto, že máme nesprávné poznatky nebo náš rozum je mdlý, ale proto, že zkoumané věci nezapadají do rámce našich vědomostních konceptů."

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

na tento obskurní stalinistický materiál jsem už kdysi narazil...

Průměrný počet slepic: 2.3 (7 hlasů)

Aha, a vysledek vaseho narazeni byl co?Chci analyzu te srazeniny

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

vzdáleně netuší, že se neříká zpětná vazba, nýbrž "fídbek".
S takovým nemoderním, ba dokonce socialistickým smýšlením to nikdy nedotáhne na slavnostní červený sputnik na nástěnce.

Průměrný počet slepic: 3.5 (17 hlasů)

rozlišil kladnou a zápornou z.v.

Průměrný počet slepic: 4.4 (13 hlasů)

Výslovnost máte samozřejmě špatně. Sice správně píšete, že se neříká zpětná vazba, ale ten feedback vyslovujete chybně, protože správně je to: "Fíd bééééééék!" Délku mečení určuje, jak moc velká ovce zpětnou vazbu požaduje.

Průměrný počet slepic: 5 (28 hlasů)

že jste, Vidláku, propagoval něco, v čem oni a jejich předkové, usedlí na půdě a teď na záhumencích, i kdyby bydleli momentálně v paneláku, jedou stovky let? Nedávný venkovan poučoval venkovany, co tam žijí tisíc let? Kdo koho tam mohl učit?
Že jste se svou soukromou propagací erteplí a slepic, nosil dříví do lesa?

Průměrný počet slepic: 3.2 (23 hlasů)

Naopak - poslední roky většina ze selského na selské velmi, velmi ráda zapomněla. A ještě větší většina nechce o práci navíc vůbec slyšet.

Průměrný počet slepic: 4.3 (24 hlasů)

Práce na poli s ručním nářadím je natolik fyzicky náročná, že sport byl na konci 19. století doménou městských lidí. Ti venkovští měli pohybu dost. Proto na něj všichni rádi zapomněli společně s faktem, že chovat zvířata znamená závazek prakticky nemít dovolenou - nelze odjet na příliš dlouho.

Průměrný počet slepic: 4.8 (27 hlasů)

Přesně.
A ten, kdo se nadále práci na poli věnuje, si mnohdy neuvědomuje, že je navíc třeba cvičit, protože tělo tou prací trpí. A to dost.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Vlastně je práce na poli vytrvalostní sport, ke kterému je zapotřebí kompenzační cvičení.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Nevím přesně, ale asi ano.
Když jsem cvičila 5 tibeťanů, cítilä jsem se skvěle.

Zatím bez slepic

Vy jste na jižní Moravě a konkrétně na Slovácku, plném víry v Boha a vlastní kultury, do níž počítáme i tamní četná malá hospodářství a záhumenky, nejvíc v republice, dělala sociologický průzkum, když tvrdíte, že většina za poslední roky, velmi ráda zapomněla, nebo jste to jen tak plácla?
Není to spíše tak, že každý druhý by tam mohl naopak vyučovat Vidláka?

Průměrný počet slepic: 2.9 (22 hlasů)

slepý, hluchý a imobilní - to všechno najednou, račte navštívat nějakou vesnici a porozhlédnout se.
Ovšem nerozeznáte záhumenek od vinohradu, nešoupejte boty, ani pneumatiky.

Průměrný počet slepic: 4.2 (20 hlasů)

Jako, žře okolobřeclavi nejsou vesnice, zahumenky a vinohrady? A vylezl vahmajster někdy od televize, že zabékal, ale obshaem spíše vyblil sr... :D

Průměrný počet slepic: 4.1 (10 hlasů)

je na jižní Moravě převaha vidláků, asi jako za socíku, anebo převažují konzumenti a stavitelé pergol, bazénů a přístřešků na auta. A v poslední době ani to ne.
Hele, Máňo, mantfííld má nový bazény a v horňáku maj príma pergolu. A dovezou to a smontujou to, Máňo, kup kilo flákoty na grilovačku..., a pívo..., hodně píva...

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)

A aby to bylo u bazénů pěkný, celé dopoledne "jely" sekačky.
Tož taky ju zapnu a budu sekat, ale až konečně dosbíráme brambory, než půjdeme klidit řepu.
A ano, pro někoho je velmi důležité, mít, nebo dokonce i mýt větší bazén, než mají dolní sousedi,...
Opéká se tam asi lépe jak špekáček, tak člověk. Ani jedno nemusím.

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)

Jo Targusi, za všecko můžou ti druzí. Oni mají Mountfield, bazény, pergoly, grily. Nechce se jim dělat. To je logické, zdůvodnění neúspěchu, ne? Přehodit to na ně. Oni nepochopili geniální myšlenku pro své vlastní dobro. A ti ignoranti ji nepochopí, dokud nebude pořádně zle. A točíme se v kruhu. Vyměnit lidi a vše bude dobré.

Že něco udělal Vidlák špatně, na to radši ani nepomyslet. Třeba něco, co s jeho základní myšlenkou nemá co dělat a tudíž nejde o Mountfield a ani grily. A, víš, stačí si přečíst článek a ty dvě tři reakce, které opravdu jdou k věci. Ostatní problém nezajímá. Není na to těžké přijít nebo být blízko. Ale on na to musí přijít sám. Když ho konfrontuješ, tak mu ve skutečnosti pomáháš. Aby uspěl.
Pokud ti v něčem neuspěje dítě a ty mu pofoukáš bebínko a ujistíš ho, že je to chyba okolí a ne jeho, nezlepší se nic a následovat bude zákonitě další neúspěch. Tvoje obranná reakce a dalších, třeba matky, mu, bohužel, nepomohou.
Takže tak, starý brachu. Dobrou.

Průměrný počet slepic: 3.2 (9 hlasů)

Na Slovácku jsem se sice narodila, ale celý svůj následující život (kromě pár měsíců), žiji trochu jinde.
Neplácla jsem. Když si uvědomím, kolik lidí například ve Vidlákově dříve chovalo prasata, králíky, slepice, kačeny,... a kolik dnes. Jen velmi vyjímečně zaslechnete kokrhat živého kohouta.
Jak je to na Slovácku, netuším, velmi dlouho jsem tam nebyla.
Jestli by mohli vyučovat Vidláka? Řekla bych, že by si velmi dobře mohli vzájemně vyměňovat zkušenosti.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

Zásah matko, výměna zkušeností je sakra dobrá myšlenka. Z více důvodů, než by se, povrchnímu pozorovateli, zdálo. Upřímně gratuluji. Máte ještě jiný nápad?

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)

Zajisté, inspirace je nekonečná.
Tedy sorry, nenapíši své další nápady, některé jsoou velmi, velmi - no dejme tomu podivné, tak proč se nadále zesměšňovat.

Zatím bez slepic

dole v Bohunicích jednoho mají, takového zvláštního. Pokud pamatuji tak u bábi, dělali rambajs/ budíčka hodně brzo ráno. Ten náš má takový mix, spíš než budit, volá k obědu, ráno jen málo kdy. A co je zajímavé, zatím si nikdo v celém sídlišti na něj nestěžoval, takže nás zve k obědu furt :-)

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Celé roky jsme měli kohouty, jenže ten poslední kokrhal i v noci a to sousedům vadilo.
A vida, po pár letech si kohouta pořídili také a najednou nevadí,.... Řekla bych komedie hadra.
Pokud nemusíte, tak se jej nevzdávejte.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

bude mít bídu a někdo bude bohatý,jako vždycky. Barevní budou mít přednost v National Geographic už je píší s velkým B.

Průměrný počet slepic: 4.3 (21 hlas)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

To vysílalo už hodně hodně dávno legendární Rádio Jerevan. Zkusím to rusky foneticky (azbuku tu neumím).

Vot prichadíl na vaprós: Daragije tavárišči, skažitě, pažálsta, v kamunisme děngi bůdut - ili nět.
Atvět: Daragij tavárišč, kak sejčás - v kamunisme děngi u kavónibuď búdu, i u kavonibuď nět.

Pro jistotu česky (zkráceno): Budou v komunismu peníze? Je to stále stejné - někdo je mít bude a někdo ne.

Průměrný počet slepic: 5 (18 hlasů)

Otázka pro Rádio Jerevan: "Je pravdou, že EU jede plnou parou vpřed?"
Odpověď: "Tvrzení je pravdivé, EU jede plnou parou vpřed. Jen je zapotřebí doplnit, že 95% páry jde na houkání."

Průměrný počet slepic: 4.9 (35 hlasů)

👍

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)