Pozvolná kastrace

Autor
Štítky

Vepřík je skvělý vynález. Rychle roste, má vynikající a hodnotné maso, jeho porážka není náročná, má jeden z nejpříznivějších poměrů živé váhy ku váze masa, má u nás mnohasetletou tradici, existují tisíce výborných receptů na jeho úpravu a zabijačka bývá na vesnici společenská událost roku. Vepřík je jako lidský pokrok. Spousta užitku, malé náklady, ale člověk se nesmí eklovat, že je všechno posrané... 

Nyní, od roku 2018 máme další zajímavou novinku na poli živočišné výroby. Jak jistě víte, pokud kance nevykastrujete, jeho maso zapáchá a málokdo by ho jedl. A tak se odjakživa vepříkům v několikadenním věku vyřízly kulky. Je to výkon pro profíka na třicet vteřin. Ovšem tato metoda je ke zvířatům krutá, neodpovídá standartům welfare, je dost aktivistů, kteří proti tomu protestují a farmaceutické firmy se rychle chopily nové příležitosti.

A tou je chemická kastrace vepřů. Evropská unie a naše ministerstva i přední univerzity konečně protlačily novou vyhlášku, která zakazuje mechanickou kastraci, tedy ufiknutí koulí žiletkou a zavádí moderní, šetrnou i jinak výhodnou metodu kastrace hormonální. Zkrátka prase dostane pilulku a je to. 

Ptal jsem se, kde se to dá koupit, ale vysmáli se mi, že je to takový dryák, že pár kapek v čaji by mě nadosmrti zbavilo starostí s neplánovaným početím a tak tento výkon smějí dělat jen pověření veterináři a zootechnici s příslušným oprávněním. Příslušný materiál se přísně hlídá i eviduje, protože v nesprávných rukách by se mohl stát pěkným nástrojem pomsty, jehož použití by se špatně prokazovalo. 

Pročetl jsem si papíry a všechny studie naprosto stoprocentně i dvěstěprocentně potvrdily nezávadnost této metody, která nemá ani na prase ani na člověka žádné vedlejší účinky. Vepříka hormonálně zničíte, ale nebojte se, až půjde za půl roku na porážku, nic se do řízku nepřenese. Veškeré studie vyvracely tuto obavu tak vehementně, že jsem si celkem jistý, že je to naopak. Takže mějte na paměti, že od letošního roku má každý velkochov příslušného mastičkáře, který se postará, abyste se s každým soustem pomaloučku polehoučku kastrovali. 

Za pár let budou doktoři zase lomit rukama, kolik ubylo spermií v ejakulátu, budou to připisovat notebookům na klíně, špatnému životnímu stylu a nikoho ani nenapadne naznačit, čím by tak mohlo doopravdy být. 

Zkrátka a dobře, chcete maso, které z vás neudělá impotenta? Musíte do domácího chovu k Vidlákovi.  U nás se onen nepříjemný úkon dělá postaru a tak to také zůstane. 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Člověk co je paranoik a konspirátor by si řekl "konečně mám odpověď jak se chtějí dostat k té Gatesově půl miliardě" :D

Zatím bez slepic

comprar brand kamagra soft <a href="https://vskamagran.com ">generic cialis europe kamagra</a> dosis kamagra oral jelly

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

lék na plodnost existuje byť údajně dobře střežen, u mně vyvolává osypky. Ideální a strašná zbraň pro teroristy. Ten, který povolil průmyslovou výrobu takové látky, by měl stanout před soudem za veřejné ohrožení.

Jinak doporučuji:
http://neviditelnypes.lidovky.cz/dve-skutecnosti-020-/p_cirkus.aspx?c=A…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tak už se nebude dát jíst ani to vepřové....
Odkaz z r. 2010:Záležitost chemické kastrace vnesla do povědomí konzumentů vepřového masa a zároveň se podílela na její reklamní kampani společnost Burger King v Holandsku. Své hamburgery začala připravovat z masa vepřů, kteří nebyli při kastraci, jež posléze zbavuje maso tzv. kančího zápachu, stresováni bolestí, ale místo toho byli vakcinováni. Konzumentům se tato zajímavá novinka zalíbila.

EU projednává stanovisko ke kastraci a důsledně klade důraz na welfare zvířat. Tlačí tak zemědělce do alternativy - do vakcinace, která snižuje funkci varlat. Z hlediska konzumenta vakcína nepřináší žádná rizika. Pro chovatele je ale náročnější zejména po finanční stránce.

„Vakcína je u nás testována, farmáři v České republice ale spíše používají kastraci chirurgickou, je to pro ně zaběhlá věc," objasňuje Jan Bernardy z Kliniky chorob prasat Veterinární a farmaceutické univerzity Brno své zkušenosti z veterinárního působení. „Pro veterináře se jedná o dva velice jednoduché a rychlé řezy. Během 10 minut jsou schopni kastrovat až 30 kusů prasat. Při tomto zákroku se cena pohybuje kolem 5 Kč za kus. Vakcína se započítáním injekční stříkačky a odměny za provedení práce lékaře vyjde zhruba na 100 Kč, a to se musí vakcinovat dvakrát."

Výrobce vakcíny tvrdí, že investice do imunologické kastrace se vyplatí. Vakcinovaná zvířata mají lepší zmasilost. Jejich maso obsahuje obvykle méně tuku a o 0,9% až 3% vyšší poměr libového masa, proto se lépe zpeněžují než chirurgičtí kastráti. Podle srovnávacích studií vakcinovaní kanci zkonzumují o 8% - 10% méně krmiva. To by chovatelům mělo vynahradit náklady spojené s vakcinací.

„Horší výsledky jsou u vakcinace ve srovnání s chirurgickou kastrací v projevech agresivity. Vakcinovaná zvířata zůstávají do jisté míry agresivní a mohou útočit na ostatní v chovatelském prostoru. Tím se zvyšuje možnost zranění, zmrzačení nebo mortality selat," komentuje Jan Bernardy.

Do roku 2018 chce EU úplně zakázat chirurgickou kastraci prasat, která zvířatům přináší stres a bolest. Úředníci EU proto už dnes apelují na chovatele, aby při tomto způsobu kastrace aplikovali léky na znecitlivění, jako to dělají např. v Německu, Švýcarsku a skandinávských zemích.

„Ani tento přístup se v našich poměrech neujal. Na jednu stranu je zde ten pomyslný gordický uzel – welfare, na stranu druhou je to z pohledu veterináře velice rychlý zákrok, který se provádí u selete do 7 dnů po narození. Mládě, jako by nic nevědělo," vysvětluje Jan Bernardy s tím spojený postoj českých chovatelů.

Alternativy chirurgické kastrace by od roku 2018 mohly být tři. Imunologická vakcinace, případný vývoj v genetice, který by eliminoval kančí zápach, nebo změna technologie porážky, kdy by se na porážku vozila prasata mladší při hmotnosti 80kg, kdy maso ještě nezačíná zapáchat.
Dita

Zatím bez slepic

A kastracni lek vyvinula nejaka americka laborator, pres mezifirmy patri Rockefellerum a vlastni ji nejaky mistni lidumil, nejradeji buddhista, jenz ma zidovskyho strejcka, teticku, bratrance, matku, otce, sourozence, manzelku, deti, vnuky a zpovednika.

Zatím bez slepic

A kastracni lek vyvinula nejaka americka laborator, pres mezifirmy patri Rockefellerum a vlastni ji nejaky mistni lidumil, nejradeji buddhista, jenz ma zidovskyho strejcka, teticku, bratrance, matku, otce, sourozence, manzelku, deti, vnuky a zpovednika.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pokud budeme věřit na konspirační teorie, jde o další krok k ovládnutí Evropy muslimy, protože ti vepřové maso nejedí. Nevěřím, že zbytky vakcinace po chemické kastraci nezůstanou v mase a nebudou kastrovat i pojídače vepřového masa. Proč takhle nekastrují raději jateční velbloudy?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Jak dlouho to ponechají,abyste kastroval postaru.Vůbec bych se nedivil,kdyby to zakázali a musel byste používat tyto pilulky,nebo raději zrušit chov.Stačí ještě do toho prasečí mor a malochov zakáží.
Je ale možné,že to už působí,kolik je politiků ve světě bezdětných.
Jenom řeknu,bude problém,vůbec sehnat nezávadné potraviny.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zemědělče, příliš konspirujete, malochov zakážou, protože to zní rusky! Zkuste třeba "malochoff", ten by projít mohl.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tento prasečí problém jsem konzultoval s veterinářem již před rokem. Klasická kastrace je povolene v malochovech (zatím), velkochovy musí kastrovat chemicky, nebo nekastrovat.
Nevěřím tomu, že chemická kastrace nemá následky pro člověka. Jenom se to dovíme třeba za 50 let, jako všechno důležité.
Chemiskou kastrací nebudou ovlivněna etnika, která mají vepřové zakázané.
Takže kdo chce nezávadné vepřové, tak k Vidlákovi. (nebo ke mě :-) )
Možná by nebylo od věci založit církev, která bude odmítat vojenskou službu, chemickou kastraci, .....
Takovým lidem by nemohl pak nikdo to co odmítají z náboženských důvodů nutit :-))

Zatím bez slepic

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

Prý když bude mít církev 3000 členů bude mít nárok na biskupa, který bude členem biskupské konference.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

..zdrcen..zase něco, o čem jsem nevěděl. Možná proto, že nejsem z oboru, možná proto, že jsou informace podobného obsahu zamlčovány/nezveřejňovány. Rozhodně děkuji za článek. A děkuji Vám, Jene z Helvajzu za dobrý nápad k zamyšlení. Založení nové církve by mohlo pomoci v různých oblastech našeho života.
Takže jak Vidlákovi, tak i Vám, po deseti slepicích.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Takhle pro laika to zní šíleně, ale co tak koukám, tak v Austrálii a na Novém Zélandu se kastrace prasat vakcinací (to je patrně toto) úspěšně provádí od roku 1998 a nikdo tam kvůli tomu neplodný není. Po dvaceti letech praxe už by se to asi projevilo.

Zatím bez slepic

Jak dlouho se v praxi provádí dočasné zneplodnění žen chemickou cestou (hormonální antikoncepce)?
Jak dlouho víme, že tyto chemické produkty mají neblahý vliv na populace ryb všude tam, kde odpadní voda - byť prý zbavená nečistot - vytéká do vodních toků?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

V tomto případě je to pouze velice dobrý kšeft pro firmu Pfizer a její přípravek Improvac.
Welfare - souhrn podmínek pro chov a ochranu zvířat = podívejte se na videa:
http://youtu.be/RCQ8qxfoz00
https://www.youtube.com/watch?v=e_7IvPeGKb0
Jakožto člověk z oboru (vterinárního a potravnářského) vím, že je těch nešvarů daleko více, ale co oko nevidí strdce nebolí. Aneb, důležitý je byznys a na vše ostatní se.re pes.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tak už je to jasné, proč po bombardování výroben, skladů a výzkumáků chemických zbraní v Sýrii neunikly do ovzduší ani nikam jinam žádné chemické látky.

Jednalo se totiž o nový typ "ekologického bombardování", tedy bombardování, které je "environmentally friendly".

Je zřejmé, že NATO se zdárně rozvíjí a nezůstalo jen u humanitárního bombardování.

Mimochodem, jak tu už psal Asfaltový holub, Tereza Spencerová je teď v Damašku a sype on-line po čertech zajímavé zprávy.

https://www.facebook.com/tereza.spencerova

Z Damašku: V Barze, kde Tomahavky zničily… realitu
http://literarky.cz/blogy/tereza-spencerova/26118-z-damaku-v-barze-kde-…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

<a href=https://buysildenshop.com/>buy viagra super active online</a>

Zatím bez slepic