Nic se nezměnilo

Autor

Máme tu výročí konce druhé světové války v Evropě. Bez ohledu na rituální snímání vlajek a věšení jiných, bez ohledu na vlastní podpisové akty kapitulace, osmého května už bylo všem náckům jasné, že je po všem a pokud chtějí další odpor proti podlidem, tak už na vlastní triko bez výhod ženevských konvencí. Válka v podstatě skončila, stejně ještě následovaly tisíce ba desetitisíce životů v lágrech, na nemocech, sebevraždách i vraždách. 

Nicméně konec to byl. Nejstrašnější konflikt v dějinách skončil a i když se svět od té doby hodně změnil, to základní prozatím zůstalo pořád stejné. A proto také zůstane v základu stejné i to, co nás čeká v nejbližších letech. 

Stále platí, že se Rusko a USA mohou navzájem vyhubit atomovkami a zřejmě i značně omezit život na celé planetě. Přes všechnu americkou sílu a ruskou slabost, základní vzájené držení v klinči se nezměnilo. Tu a tam se najdou magoři, kteří sní o velké válce, která konečně ukončí tu druhou velmoc, ale všeobecně je to kravina. Věděli to za Kenedyho, věděli to za Nixona, věděli to za Reagana i Brežněva. Věděli to za Gorbiho a vědí to i za Putina a Trumpa. Rusko svojí dějinnou katastrofu ustálo a i když nezachovalo skoro nic ze svého předchozího impéria, zachovalo si atomovky. Tečka. 

Stejně tak stále platí, že Coca-cola se pije všude, všude se hraje americký popík a všude jsou fandové Sex pistols. Stejně tak platí, že na řídké výjimky ruský pop i rock se příliš neposlouchá a schválně kdo z vás zná nějakého slavného ruského zpěváka ala Karel Gott. Stále tedy platí, že svět se točí kulturně po britsku a americku, tu a tam se najde zajímavý Švéd a tím to alepoň prozatím hasne. 

Stejně tak se zatím čísnké velkofilmy dělají tak, aby je pochopili i západní diváci, ale Hollyvoodské trháky se nedělají, aby je chápalo čínské či japonské myšlení. Stále se předpokládá (a zřejmě oprávněně) že západní kultura je přitažlivá sama o sobě. Přes veškerou vyspělost ruské, čínské nebo naší kinematografie, vzory jsou stále tam za Atlantikem v Los Angeles. 

Rada bezpečnosti OSN je také pořád stejná jak byla i když význam jednotlivých zemí tomu už dávno neodpovídá. A OSN je stále stejně neschopná organizace jak byla. 

Turecko člen NATO mající  v podstatě konflikt s NATO, to už tu také bylo. Nejednou. Británie válčila s Argentinou, Turecko dělalo invazi na řecky Kypr... Opět nic nového pod sluncem.   

Evropa se stále chová jako americký přívěšek, ale jestli odněkud přijde velká zásadní změna, bude právě ta Evropa. Ať už do budoucna muslimská nebo africká, případně to nějak ti bílí ustojí, příští dějinný hybatel vzejde právě odtud. Evropa se svými problémy, ale také potenciálem, ekonomickou silou a ekonomickými problémy, Evropa rozdělená na malé státečky s různými zájmy, tato Evropa opět jako obvykle za posledních sto let nastartuje zásadní změnu ve světě. Nevím jestli pozitivní nebo negativní, ale prakticky všechny světové problémy se nějak zhmotňují všude kolem nás a tak také kolem nás propuknou a budou se kolem nás řešit. Možná zase na ruských i amerických tancích, možná na černých vlajkách Prorokových, ale bude to zcela určitě tady. 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Jde o Evropu,ale makající,až muslimové,Afričané převálcují evropané,do bude na ně dělat,nebo je navedou na Rusko i to sežrat.
Už jsem to psal,USA spíš počítá s konvenční válkou,že snad včas vyřadí Ruské rakety,které by mohli zasáhnout USA.
I ta kultura,filmy je nám vnucována v poslední době i reklamy,takže jsou sankce i na Ruskou kulturu,přitom Rusko má dost kvalitních filmů i mimo válečných témat.
To už nelze přehlédnout,že vlastně nad Evropou vyhráli USA a kdo jim k tomu pomohl nejvíc,toho chtějí porazit také a že k tomu mají dost posluhů,víme také.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane zemědělče, potěšil jste mne připomínkou o vnucené americké "kultuře" - ono i samo slovo "kultura" by snad vyžadovalo nějakou charakteristiku. Ano, to co jsme za tzv. komunismu a mladí hltali a poslouchali /Radio Luxembourg, hodinky s Yvonne Přenosilovou na Svobodné Evropě a p./ bylo to lehké, dost přitažlivé a povrchní - je nutné říci, že v tzv. artificiální hudbě USA prakticky nemají skoro co nabídnout / samozřejmě jsou výjimky/, na rozdíl od ruských autorů i interpretů. Tehdy jsme ale také prakticky nic i z Ruska neznali, to velmi kvalitní tam bylo censurováno a potlačováno a lecčemus jsme se jako správní mladí pitomci posmívali - no a po tzv. revoluci se protlačilo vše americké, jako jediné dobré a správné a to ruské už bylo potlačeno úplně. Takže kulturu bych hodnotila velmi opatrně, protože jednou stranou jsme přecpáni a druhou neznáme a je opět držena v censuře. Jen si vzpomeňte na akce blbů jako jednoho brněnského, který chtěl zakazovat hrát díla ruských autorů, pražských blbů, kteří vystupovali proti pomníku Puškina a dalších.

Zatím bez slepic

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

Decka (protoze hormony, a nekteri dospeli protoze nedospeji) maji potrebu revoltovat proti zavedenym poradkum pravdidlum a je jedno co to je, hlavne to musi stvat "dospele/autority", a mas moznsot bud chytre dat sveho nepritele nebo kdyz ho nedas najdou ho v zahranici jako tu svobodnou evropu, dulezite je, ze ho musi autorita nemit rada, presneji ta mladez musi mit ten pocit, ze rebeluji...

Nekde jsem cetl vtip, ze je to vlastnost co dala priroda detem, aby se jejich maminky na ne nasralia dovolili jim odejit z jejich podruci a jeste byly rady... :D

Problem ve svete zpsobuji "nedospeli jedinci" co chteji rebelii protoze nedospeli, a spatny rodice/autorita, kteri jim nedaji moznost nepritele, ktereho ale maji pod kontrolou a naoko jsou proti nemu. Proto osobne hadam, ze Putin jako nekdo kdo neni blbej nechce zlikvidovat opozici, ale chce ji nechat, likviduje nemilosrdne jenjom tu co nema pod kontrolou.

Zatím bez slepic

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

insegnante.
Rádo se stalo i když je toho více co nám z USA přichází,navíc jak se říká ze západu.
Jak i píši další,výchova bezcharakterních jedinců,pomocí automatů,počítačových her.až školstvím.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

- víc půl metráku domácího žvance nedovolí. :-)
Tedy Evropa vypadá z hlediska surovinové základny jako beznadějně vybílený špajz.
O totéž se snaží neziskovky v oblasti vzdělávací, potažmo věteckotechnické - viz včerejší článek Vlkův a inovativní vynález ryze české speciality slova BJEH.
https://vlkovobloguje.wordpress.com/2018/05/07/cermat-a-prusvih-s-priji…
O nějakém sociálním hnutí si můžeme jen nechat zdát - viz politika naprostého a totálního odzbrojení (zákaz nošení nožů v UK, zákaz opravdu účinných pepřáků v Říši). Když bude potřeba, příští Andělky, Emánci a Terezky protlačí třeba i zákaz tankování většího množství benálu, než je 0,35 litru na jedno vozidlo, aby se nedala vyrobit skutečně účinná zápalná flaška.
V kombinaci s podpisem aktuální smlouvy o podpoře legální migrace z Afriky do Evropy, kterou podle tisku nepodepsali jen Maďaři, to je rozsudek smrti pro tento koutek světa a z Evropy se stane to, o čem jsme zpívali nablblé budovatelské písně - SMETIŠTĚ DĚJIN.
A našim dětem nezbyde, než podstoupit plastickou operaci očních koutků a vyrazit za jednoho krásného ranního kuropění za sluníčkem.

Zatím bez slepic

Vlk si to poradne neprecetl. V testu je ze ctyr HLASEK. Hlasky jsou zvuky. Vlk si je plete s PISMENY. To jsou ty cary na papire, obrazovce atd. Nektere hlasky se nepisi, jine se pisi vice pismeny. Velice casto se pise jina hlaska nez se cte, kdo zkusi psat foneticky, ten to zjisti hned.

Zatím bez slepic

Zde odpověď bohemisty, jistého pana Šidáka, pokud víš, co to bohemista je.
„Je to ošidná hra se slovy. Když se to vytrhne z kontextu, pak ano, slovo ‚běh‘ má čtyři hlásky. Ale v kontextu slovotvorného rozboru je zjevné, že se nebavíme o fonémech. Hláska je v tomto kontextu grafémem. Já bych ‚rozběhla‘ neuznal,“
Ono totiž nešlo o vposuzování výslovnosti, alebrž rozboru slovotvorného, což je disciplína z poněkud jiného oboru.

Zatím bez slepic

Ano, vim kdo (to je o lidech, ne co, to je o vecech) to je bohemista. Kdyz uz chcete delat chytreho, tak to je nekdo, kdo vystudoval bohemistiku na vysoke skole. Jeste jednou pro zdurazneni: NA VYSOKE SKOLE.

Tohle byli prijimacky na viceleta gymnasia (vite co to je gymnasium ?) - to znamena ze tam sly desetilete ( vite co to je DESET LET ?) deti ( vite co to je dite?)

Vite co to znamena? Ze ty deti jsou zkouseny z latky, co se bere v prvnich 5 letech zakladni skoly (vite co to je zakladni skola? ) a ne ze subtilnosti, o ktery se dohaduji jiz zhovadili bohemiste na vysokych skolach. Kdybyste se chtel o stavu nasich vysokych skol a duveryhodnosti mistni populace meditovat (vite, co je to meditovat) vice (vite, co je to vice), tak se zamyslete nad prohlasenim Siklove z te same fakulty, ze se radsi bude mylit s USA nez mit pravdu s Ruskem, pomeditujste si o prednaskach na tema "Znamena anglicke slov 'pussy' "kunda' nebo 'kocka' ", prectete si Vyzvu vedcu ohledne uprchliku, pomeditujte si o "genialite" Grygara, co dokaze soucasne rozdavat bludne balvany a obhajovat existenci bozi, pomeditujte si o tom, kdo to vlastne od padesatych let mohl jit tady studovat vysoke skoly a pak dumejte o poctu pohlavi 70, jak je jich dopocitali sami vysokoskolsky profesori psychologie v USA (vite, co to je USA?).

Kdyz to vsechno proberete ze vsech stran, treba na neco duleziteho ohledne vysokoskolaku a akademiku objevite. - My na to prisli hned v prvnim semestru.

Ztrapnujte se radsi vlastnima nazorama. Tohle je, cim se ten vas "guru" cestiny zabyva: https://cs.wikipedia.org/wiki/Genologie

My jsme tomu na nasi skole rikali masturbace (prenesene - vite co je prenesene?).

Udelejte si svoje vlastni nazory a neprejimejte slepe vsechno od lidi, co maj bumazku, kterou vy nemate.

Zatím bez slepic

absolutně nechápu tvé myšlenkové pochody, které směřují k porovnávání výuky na VŠ a ZŠ.
To za prvé.
Za druhé se ve školách dnes sice učí o hodně jinak, ale ta první třída je fakt pořád stejná. Tam se furt učí děti, že slova se skládají ze slabik, slabiky z hlásek a hlásky se dělí na souhlásky a samohlásky.
A pořád se je učí správně vyslovovat a malovat, posléze pak psát. Tohle se pořád ještě nezměnilo, i když se to u mnohých jedinců zcela míjí účinkem.
A kdybys omylem študoval na VŠ, věděl bys, že:
1/ slušný člověk uvádí v diskuzi nějaké jméno nebo přezdívku
2/ v různých řečích existuje něco jako větší počet vyslovovaných hlásek, než které umožňuje zachytit papír. Např. v polštině tvrdé "ó", v maďarštině měkké "é", které se čte hodně přibližně jako severomoravské "ý", tvrdý jer v bulharštině a rumunštině, atd., atd. A že do tohoto výčtu patří i české měkké "ě", páč kdybys nemluvil jak hovado a neměl uši akorát tak místo plácaček na odhánění much, postřehl bys rozdíl mezi "ě" a "je".
Takže roháč pod jazyk, vyčůrat a do postele, už je po večerce.

Zatím bez slepic

Ano, a me myslenkove pochody nejsou jedina vec na svete kterou nechapete. Mate v hlave chaos, michate kategorie a neuvedomujete si, ze veci se musi porovnavat ve stejnem kontextu. Zato jste velice zdatny ve osobnich utocich misto argumentu a dalsich falesnych argumentech. Proto vam to porovnani VS a ZS prijde tak nepochopitelne.

Jo, ja jsem byl na VS asi vic let nez vy a navic jsem tam nespal.

Slusny clovek vi, ze nekdy se prezdivka uvadet nemuze a chytry clovek dokonce vymysli i nekolik zcela legitimnich duvodu, proc to tak je.

ad 2 Ano, to existuje. To jsem prave rikal. Je rozdil mezi hlaskami a pismeny a ne vsechny hlasky se pisi a ne vsechna pismena se ctou. Ceske mekke "ě" je pismeno, protoze to je ten obrazek a predstavuje nekolik hlasek, podle kontextu, protoze napriklad rikame neco jineho ve slove dělal a neco jineho ve slove bězel, coz byste vedel, kdybyste delal par let vyslovnost, coz jste viditelne nedelal.

Pro vetsi informovanost J je nekdy souhlaska a nekdy polosouhlaska. Take se ty same hlasky vyslovuji jinak v ruznych jazycich, i kdyz jsou povazovane stale za ty stejne a jejich vyslovnost se take meni uvnitr toho sameho jazyka, podle toho, co je vyslovovano okolo.

To jsou ovsem subtility, kterymi nema cenu zahlcovat male deti na prvnim stupni zakladnich skol, protoze, jak jiz samo jmeno napovida, na zakladni skole se uci zaklady.

Ty urazky a machrovani beru jako "nemam argumenty, tak urazim". Muzete to klidne vypustit, ja to beru jako vyraz slabosti a ze vas to stve uz jsem davno pochopil.

Zatím bez slepic

v jednom jediném máš pravdu. A to, že jsem NAŠTĚSTÍ na VŠ strávil mnohem méně času, než ty, protože jsem pochopil velmi záhy, že trávit čas s idiotem vybaveným VŠ titulem, který mne v mých 20 letech chtěl učit, jak se správně malují šipky na kótách ve strojírenských výkresech (úhel 10 - 15° a nikoli 24 - 35°, jak jsem kreslil já), asi nebude ta nejlepší průprava na příští život. Zejména, když se tamtéž podobných stvoření vyskytoval nadnormativní počet.
Ostatní naprosto skvěle popsal Asfalťák. Já to označím poněkud lidověji jako "mletí hoven".
Viz němé "E", v podstatě totožné s tvrdým jerem v jiných jazycích a vcelku správný nezodpovězený dotaz, proč se neříká samopísmena a soupísmena, když se má podle pomazaných hlav rozlišovat mezi hláskami - fonémy a hláskami - grafémy. Minimálně totiž měl být dotaz specifikován těmito výrazy.
S bohem a šáteček, Anouši.

Zatím bez slepic

No vidite, tu VS jste pochopil raky, jen jste tam nevydrzel.

A opakuji, byla to zkouska pro zakladni skolu. Je to porad dokola.

Zatím bez slepic

Anonyme,
podle mého názoru podceňujete bohemistiku a tím pádem i špecifiká českého pohledu na zásadní problémy lidstva!
Naprosto nesouhlasím s přejímáním amerických názorů na dvoj- až trojcifrný počet pohlaví, protože v tuzemsku existují podle klasických českých feministek pouze DVA typy pohlaví: Malé a velké. (podle jiného členění měkká a tvrdá).

K problematice fonémů, grafémů a akademické masturbace:
Už v cca osmi letech mi zavinilo nejednu bezesnou noc řešení otázky, proč souška učitelka hovoří o souhláskách a samohláskách a nikoli o soupísmenech a samopísmenech.
A proč je česká hláska R chybně řazena mezi souhlásky, když jako slabikotvorná plní kupříkladu ve slově "prdl" jednoznačně funkci samohlásky - v případě popisu následků nadměrné jednorázové konzumace luštěnin dokonce samohlásky dlouhé!
....A tak to máte se vším!
Vydefekujmež se na to!
I akademické věže ze slonoviny mají právo na své slonovinové výsernice.

Zatím bez slepic

nepředpokládám, že by tohle to stvoření mělo ánunk o nějaké slabikotvorné souhlásce, navíc ještě i dlouhé.
Btw, díky za připomínku skvělé momentky sehrané před mnoha lety mou tehdy maličkou dcerou. Přišla do kuchyně za mámou - mou ženou - takto již jen Starou Jahodou - a hlásila: "Maminko, tatínek šnědl obět, špí na gauči a pydí."

Zatím bez slepic

A kdybyste věděli, jak dlouho já řešil, proč se ve slově "úterý" píše tvrdé y, když se to skloňuje podle vzoru "stavení"! ;)

Ale k věci - z komára se dělá velbloud. EduIn potřebuje stále dokazovat jak je to tady hrozné a jak je třeba reformovat (a cucat příslušné peníze, reformy vždycky něco stojí... To je samé školení školitelů školících školitele... etc.), a soukromé Scio by se už konečně rádo přisálo k cecíku, od něhož je stát Cermatem odpojil... Což je, myslím, hlavní leitmotiv všech těch mediálně zdůrazňovaných "prohřešků" Cermat, jako byl požadavek na maturitní znalost, že jistý zrádce, pan Iškariotský, byl křestním jménem Jidáš.

Kdyby mi děcko řeklo, že "kvůli tomu ě/je v 'rozběhla'" neudělalo přijímačky, tak se ho zeptám, jestli to znamená, že vše ostatní měl správně a ztratil body pouze na tomto? A protože tomu tak samozřejmě nebude (protože s takovou by se tam jednoduše dostal), položím druhý dotaz: "A proč máš ty ostatní chyby? Nechybí ti náhodou TYHLE body?)

Jistě, pracovníci Cermatu byli jednoznačně v zajetí předpokládaného řešení. Kdyby učili, tak si dají na takové otázky přirozený pozor. Mimochodem, perličky z 9. ročníku: Řeka jménem "Moravská die", na sever od Rakovníka pak hledejme Čbán. Autoři přitom nejsou ani prominentními členy inkludovaných, ani jinak olejstrovaných...

Zatím bez slepic

Ne, ja presne ocenuji toho dotycneho bohemistu. Prectete si to jeste jednou.

Jestli nesouhlasite s prejimanim americkych nazoru na pocet pohlavi, a ty nazory se tvori americti akademici, tak co s toho nevyvodit, ze se neda veri nekomu jen proto, ze ma akademicke vzdelani v tom dotycnem oboru a prestat to pouzivat jako argument? - Je to na vas moc komplikovane, pochopit, co rikam?

Hlaska R neni samohlaska, je to souhlaska a vy si spatne myslite, ze je slabikotvorna, protoze se po ni ve slove prdl vyslovuje to, cemu se rika ve fonetice neme E, ktere je bezne povazovane za samohlasku v cizich jazycich a ma svuj znak v mezinarodni foneticke abecede (o jejiz existenci jste az doted nejspis vubec nemel poneti) a take se bezne pise ve slovnicich. To vi kazdy, kdo se bud ucil cizi jazyk, fonetiku nebu ucil cestinu cizince.

Kdyz cesi odrikavaji abecedu, zcela bezne za souhlaskami vyslovuji i neme E. Rozdil si i vy uvedomite, treba kdyz reknete S jako pri odrikavani abecedy (tam reknete neme E) a pak kdyz jen proste zasycite jako had a to je skutecne jen hlaska S. Neme E se da vyslovit i samostatne.

At si akademici vysiraj mezi sebou, ale kdyz vylezou do verejneho prostoru, tak ma kazdy pravo jim odpovedet.

Zatím bez slepic

No, zo zakladnej skoly som uz nejaky ten rok prec ale zo slovenskeho jazyka, konkretne z gramatiky si nieco este pamatam. My sme sa ucili, ze vsetky pismena sa volaju "hlasky". No a v slovenscine sa "hlasky" delia na "samohlasky", "spoluhlasky" a "dvojhlasky". Ak sme nieco hlaskovali, tak sme nehlaskovali napr. slovo "kôň" ako "k" "u" "o" "ň" lebo to tak pocujeme ale ako "k" "ô" "ň" pretoze sa to tak pise. Jednoducho slovo "kôň" je na 3 hlasky a hotovo. Kydy o 4 pismenkach su len fantasmagorie hnidopichov co vedia o gramatike uplny prdlajz a skor mi to pripada ze niekto vypichol ten problem kvoli tomu, ze mu decko neurobilo ten test. Staci tomu dat tu spravnu medialnu masaz, podstrcit to podobnemu gramatickemu ignorantovi so spravnym medialnym dosahom a problem je na svete.

Zatím bez slepic

...prepacte to "slovenscine" je samozrejme nezmysel, ma byt v "slovencine". To je tak, ked si to po sebe nekontrolujem :-(

Zatím bez slepic

Hmm a cim si pomuzou tou operaci? Jedine zdroje napul vybilene jsou afrika nebo jizni amerika, v cine USA a evrope je doslova kulove. Jedine "nedotcene" zdroje jsou v rusku (hlavne na sibiri nebo severu, jinde jsou napul jak v africe). Jestli udrzi rust zivotni urovne, tak misto operace nebude lepsi je poslat na stredni do ruska a nechat je tam i na vejsku a vysledek bude jako kdyz ostravak jde na VS do Brna a ztustane tam, protoze prace atd a bez operaci :D

Nebo je moznost to delat jak za prvni republiky nebo komunistu, mit dobre skolstvi a prumysl a delat tovarnu pro zeme co maji zdroje jak dela cina co ma stejne prd jako my...

Dalsi variantou je, ze bude valka do posledniho evropana mezi USA a Ruskem+činou coz si myslim ja je nejpravdepodobnejsi varianta....

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Stejně si myslím, že vidlák v koutku duše doufá v to, že se Evropa se zmátoří. Že se dostaví nějaký impuls, který udělá z Evropy a Ruska uskupení, na něž si netroufne ani Čína, ani USA.
Spolupráce Rusko - Evropa musí být noční můrou těchto velmocí, a tato spolupráce by mohla být skutečností docela brzy, Rusko si nic jiného nepřeje víc ! Pak by otázka surovin byla docela podružná. Co se týče know-how, vzdělání obyvatelstva i jeho shopností, jsme na tom pořád lépe, než ostatní svět. Rusko má i solidní vesmírmou techniku. Chce to impuuls, chce to přesvědčit lidi, že Evropa má budoucnost, pokud zásadně změní svou politiku.

Zatím bez slepic

Zatím to pod Targusem je, ale nedsazené. Nu, když se další diskutér neozve, tak to tam zůstane. :-)

Zatím bez slepic

Ano, to je právě přesně ono. Zbytky nerozvráceného školství, nízký počet kusů "nevhodného" obyvatelstva, poměrně vysoká pracovní morálka.
V kombinaci s ruskou surovinovou základnou naprosto "nevhodné" spojení, kterému je třeba zabránit za každou cenu.

Zatím bez slepic

In reply to by Puck (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zdá se mi, že to s Evropou v celku možné nebude. Takže zbývá jen Východní Evropa - Rusko. Něco jako Slovanská unie spolupracující, ne diktující silnějším. My jsme od roku 89 pro Západní Evropu jen hlupáci, kteří pro ni levně pracují.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Americke trhaky se delaji tak, aby je pochopila cela americka smeska, cili privandrovalci z celeho sveta. Takze i ti cinane a japonci. Spoustu japonske kultury dostavame prebalenou jako americkou. Reality show byly vymysleny v Japonsku, ne v USA. 7 statecnych taky.

Jinak americani filmy delaji dobre, ale chybi tomu to neco specifickeho americkeho. Ruske filmy jsou moc ruske, cili pro domaci lepsi, pro cizince moc cizi. Skutecne americke filmy se nedostanou z USA.

Cinske filmy jsou uzasne, jen je tu nikdy nevidite, pokud americani nenatoci remake. Americani skoupili preci nase kinosaly a televize.

Osud Evropy vidim dost cerne. Cina diky zapadni hlouposti ekonomicky roste a jeji vliv je stale vetsi, je na ceste k tomu stat se novym hegemonem. USA a zapad upada.

Priliv muslimu a cernochu je pro Evropu znicujici. Jako se nedala delat perestrojka se starymi kadry, tak neudelate evropu s cernochy a araby. Udelate z ni zase jen Afriku. Staci se podivat na Jizni Afriku, Kongo a zalsi dekolonizovane zeme, staci se podivat na cernoska gheta v USA, staci se podivat na arabske ctvrti zapadu. Neni to tam samej nositel nobelovky ani lihan startupu. Drogy si tam muzete koupit, zbrane, bily maso, deti.

Jestli to bili ustoji, tak jen tak, ze se hodne rychle probudi do reality a nebudou si piskat, jak to zvladnou, protoze to zvladli vzdycku a ono to s tim Abdulem nejak pujde. Neslo to s Adolfem, neslo to se Stalinem. Nektery veci proste nejdou a je lepsi s tim pocitat jako s jistotou.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nevěřím na obrodu přicházející z Evropy. Technologie si evropský kapitál odvezl do Číny. Věda a výzkum se také prakticky nekonají, protože peníze plynou do sociálních programů a humanitních oborů. Pokrok v nich vydávaný nelze považovat za úspěch. Sociální a zdravotní systém spějí úspěšně k likvidaci. Evropa bude mít jen staré památky a stane se z ní totéž, co z Francie - francouzský zemědělský skanzen placený Německem. Kdo ovšem bude financovat skanzen celé Evropy? Saúdi se svým naftovým bohatstvím a jiní ropní šejkové určitě ne, podívejme se, jak zachází s Palestinci, využívají je jako potravu pro děla v konfliktu s Izraelem. Evropa se jen dostane na úroveň států, odkud k nám prchají muslimové, tj. Afriky a Asie - přesněji Blízký a Střední Východ. Prostě Evropané zchudnou a to výrazně.
O nějakém sjednocení Evropy si také můžeme jen nechat zdát. Některé státy se stanou muslimskými dříve než jiné, a to Velká Británie, Francie a Německo - a některé až úplně naposled jako Polsko a Maďarsko. Jestli se tedy někdy Evropa sloučí do jednoho celku, určitě to nebude brzy, na to jsou rozdíly přespříliš velké.
Jsem sám zvědavý, zda další ekonomickou krizi ustojí státy jako Španělsko, Itálie, Řecko a dramaticky klesající Nizozemí prostřednictvím ECB a tisku nekrytých peněz, nebo se EU rozpadne. Před 100 lety byla mezinárodním platidlem britská libra. O 30 let později už tomu tak nebylo. USD i EUR si svoji dějinnou úlohu odehrávají a možná skončí někde na smetišti dějin. Co budeme dělat, až Čína řekne, že za své zboží přijímá jen platby v renminbi nebo ve zlatě? Obětujeme zlaté rezervy z Fort Knoxu, které nám už nedají? Nebo se uskromníme? Který premiér potom předstoupí před lid a řekne: "Sorry jako, předchozí vlády všechno rozházely, už nemáme peníze na financování důchodů, zdravotní péči, ale zůstává pořád na povinné platby do Bruselu a na muslimské imigranty! Vaše celoživotní úspory nemají žádnou hodnotu a postarejte se o sebe sami!" Čím více neziskovek a státních úředníků, tím dříve současný ekonomický systém zkrachuje úplně. A do toho postupující sucho, které brzy zničí šanci na potravinovou soběstačnost ČR.

Navrhuji vyměnit si s Afričany Afriku za Evropu. Když sem tak chtějí, dejme jim Evropu, ale neberme je zpět do Afriky. Dnes máme jen 2 velké změny, které nás ohrožují:

- nástup islámu, který chce nahradit demokratické zřízení
- sucho

Se vším ostatním si nějak poradíme.

Zatím bez slepic

Navrhuji odsunout privandrovalce zpatky k nim. Historicka zkusenost s nemci ukazuje, ze jim to nesmirne pomuze.

Zatím bez slepic

Gerde,
jakéže demokratické zřízení by tu měl islám nahradit?
Vy tu nějaké demokratické zřízení ještě vidíte? Povídejte, přehánějte, redefinujte!
Jsem jedno ucho a jedno voko, protože mezi slepejma (a hluchejma) jednovokej (a jednouchej) králem.

Zatím bez slepic

Zase jsem se rozhovnil a zapomněl se podepsat.
Gerde, obávám se, že větším nebezpečím než imigranti se suchem dohromady je nadkritické množství stupidity v rozhodujících vládních a jiných rozhodujících funkcích...sami o sobě by byli stupidové (v koukolíkovském slova smyslu) vpodstatě neškodní, ale se stupiditou to máte jako s uranem, jak je ho najednou moc pohromadě, nastává štěpná reakce a ničivý výbuch, likvidující jakékoli rudimenty samostatného kritického myšlení.
Pravda, je třeba ještě roznětka - zde ve formě psychopatů, ale těch je v parlamentu také dostatek, a hlásí se další a další...

Zatím bez slepic

Vidím to stejně. Navíc, jak už bylo upozorněno, stupidové houfující se v čekárnách na rozhodující posty postrádají kontakt s reálným životem i v ohledu rozmnožování. Člověk, který má své potomky a snaží se je jaksi vychovávat, by dozajista obtížněji vymýšlel prasárny, jaké na nás chystají oni.

Zatím bez slepic

Asfaltový holube,
vše je relativní. Tedy i současná mizerná úroveň demokracie vypadá proti islámu jako ideál svobody a tolerance odlišných názorů. Co se týká kritického množství stupidity ve vládních úřadech, tím se už zabýval jeden Ital. Pokud průměr blbců ve vládě a vládních úřadech přeroste kritickou mez, má to ničivé dopady na vývoj společnosti ve všech směrech, i hospodářském. Roznětka netřeba, vliv stupidity se navzájem násobí, nikoliv sčítá.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

---------------------------------------------------
"Při sledování jakéhokoliv filmu v podstatě platí, že divák se nějakým způsobem VŽÍVÁ DO FILMOVÝCH POSTAV, říká si jak by jednal on apod."
---------------------------------------------------

Je v podstatě pouze jeden druh demokratických filmů -> výchovný.
Ale má jakoby tři kategorie. 1)výchovný tupizační, 2) výchovný pro 'nebezpečné samotáře', 3) výchovný varovačky.

1) Tupizační:
Většinově tupej děj s tupym bijcem + rádoby-atraktivní kurvou co se najednou trochu uskromní a dá jenom jemu + nějakou tou honičkou s auty -> statisticky prvěřeno, že se na to prostě většina ovčanů koukne a je spokojená.
Do takovýchto filmů se rádi vžívají bijci a manipulativní štětky, který ale postrádaj IQ alespoň dvojnásobný oproti stupnici venkovního teploměru, čili většina stáda. Doprogramuje je to na jasnej vzorec chování -> když je někdo označenej za naprosto špatnýho tak tihle blbci si na něm pak chtějí vylít všechnu svou zlost a tím prý spasí celý svět -> v reálu to je pak tzv. "hon na čarodějnice", "dav zlynčoval viníka" atd. -> nezkoumá se jestli je označený viník skutečně vinen, ale při dostatečně intenzivní stigmatizaci prostě dav tupců vyrazí a tupě chce definitivně lynčovat.

Na to navazuje 2) výchova 'nebezpečných samotářů'
To jsou třeba takový ty kvalitnější filmy, když se udělá nějakej příběh alá dle skutečný události s dobře nastříhanejma a rychle se přepínajícíma napínavýma dynamickejma scénama - což mají amíci v posledních pár letech hodně dobře zmáklý. Pak je to přitažlivý jak pro chytřejší ovce tak pro nespokojený inťoše - jenže stále ještě nějak samostatně smýslející!
Výsledek je, že takovej samostatňák se pak též snaží chovat jako jeho vzor vymyšlený filmový hrdina, čímž se v realitě během nějaké doby naprosto odepíše.
Viz. třeba Social Network, Snowden, Captain Phillips, ale i spousta těch válečných z Blízkýho východu apod. -> v reálu určitě adrenalinovka pro všechny zůčastněné, ale rozhodně nepřitažlivá, kdežto amíci to zajímavým ozvučením a dramatizujícím dynamickym prostřihem dokážou dělat přitažlivý. Ve stejnym stylu byly sestříhaný i třeba videa Islámskýho státu -> opět spoustu změn z různých různě rozmístěných kamer, docela rychle sestříhaný ale ne tak rychle aby něco neuniklo a dobře zvolená hudba. No takový samostatňáci se pak mají tendence chovat jako ty vymyšlený postavy a v podstatě si řežou větev pod sebou samými -> dělají ze sebe hrdiny až třeba dostanou pěkně na budku nebo zpacientí u chocholoušků; v zarputilejších případech armádněj až jsou taky někde zapomenutí odchcípnuti.

3) Varovačky jsou minoritní a bývají nestádisty označovány jako kvalitní (alá nezávislá tvorba), ale principiálně je to v podstatě o tom, jak se tam zainteresovaným dějou průsery a oni si s nimi neporadí a nedokáží je vyřešit. No a to je varování hlavně pro tupátory, co by se chtěli trhnout ale ne "veřejně" jako to mají tendence dělat dvojky) -> že když se zalternativněj (osamostatněj), dopadnou kurba špatně a nedostanou se z toho.

A TŘEBA TAKY:
Tak se zkuste kouknout na tři kvalitní filmy za sebou! Budete mít dost a v hlavě temno. Zkuste se kouknout na tři kvalitní interview za sebou -> budete mít dost a budete nepoužitelní.

Když uvidíte jeden kvalitní, tak nad tím budete různě přemýšlet, špekulovat, budete se o tom chtít bavit s jinejma, budete přemýšlet nad svýma postojema, třeba vás to různě obohatí a něco svýho přehodnotíte apod.
Ale když kouknete na tři? Budete nepoužitelní. Narozdíl od tupců, který klidně zkouknou tři naprostý dvouhodinový píčoviny a co se s nima stane? Nebudou myslet vůbec na nic, rozum někde mimo, ale k nějaký jednoduchý stereotypní činnosti budou připravený akorát -> při troše fantazie třeba jdi k urně a pohřbi svůj hlas zrovna pro tuhle stranu.

Exkluzivity si člověk asi musí napřed vážit, pak se mu jí možná začne dostávat :-).

Zatím bez slepic

Máslo,
(soryjako, nemůžu odolat),
dřív než si Vás zase Gerd namaže na chleba, musím Vám vyseknout poklonu.
Váš literární styl není pro každého - občas se to čte, jako když opilý mravenec leze do kopce po nakloněné valše, ale MĚ SE TO LÍBÍ!
Možná proto, že jsem zvrhlík s lineární aristotelovskou logikou, ovládanou vypínačem..

Pište dál, nenechte se otrávit nikým - a mnou už vůbec ne!

Zatím bez slepic

Pan domácí jistě promine, že vkládám něco mimo téma, ale za tak významnou poklonu cítím něčím odpovědět :-).
Je to "povídka" ve které jsem prostě pro sebe smetl konspirační teorie. Skutečně jsou však ta dlouhá souvětí pro velmi málo lidí.

ELEKTRICKÉ MĚSTO
Když už jsem načnul ty konspirační teorie, tak dám jednu tentokrát nikoliv z oblasti mystiky, ale pro oblast vzdělanosti, která je na rozdíl od mystiky vždycky víc nudná. Školní vzorečky a tupý styl, kde se všechno pořád jen zesložiťuje a zesložiťuje, až je z toho jen nepochopitelná nikam nevedoucí stereotypní utloukačka s nesmyslnými výsledky a bez pochopení od svého okolí, to je vzdělanost. Konspirační teorie ze vzdělanosti nebývají vůbec snadno vyvratitelné, logika zde dává asi stejně silný prostor vědci i konspirátorovi, ale vědec si nemůže dovolit žádné blbiny a nepřesnosti, kdežto konspirátorovi to veřejnost samozřejmě ráda promine, protože jeho popisy chápe daleko více a snadněji :-) než nějakou tu vzorečkovou a normálním člověkem naprosto neuplatnitelnou šílenost.
V dnešní době se docela mluvívává o tzv. blekautu, tedy stavu, kdy zkolabuje elektřina. Ony jsou tři stavy, kdy je to s elektřinou v háji – první je, že nejde vůbec; druhý, že jí je moc a něco to začne odsírat, třeba se přehřeje kabel nebo součástka a vyhoří to; a třetí je, že sice nějaká je, ale je jí nedostatek, takže nějaké citlivější přístroje začnou kolabovat na podpětí (to je stav, o kterém stádovci moc neví, ale o kterém odborník ví, že je především nevyzpytatelný → když je toho příliš, tak to vyhodí jistič nebo to vyhoří, to je jasný, ale když je toho nedostatek? a jako o kolik nedostatek, na jak dlouho nedostatek, kolísá to či ne? atd., fakt prekérka … a fakt se s jistotou neví nic).
Města jsou závislá na elektřině, ale jelikož jde o konspirační teorii, nejde zde o město, ale o určitou skupinu moderních zbraní, kterou bych nazval „zbraně s enormní spotřebou energie“. To jsou zbraně, které ke svému provozu potřebují tolik energie, kolik by za tu dobu sežralo třeba celé okresní město. Nebo krajské město. A co se týká nasazení těchto zbraní na moře nebo oceán, tak klidně celá několikamiliónová megapole.
Co se s takovými zbraněmi dá dělat? Co asi, ničit, khakimozky nic jiného nikdy nevymysleli. Ale abych jim nekřivdil, strategií vymysleli dost a né vždy šlo o to nepřítele zničit napřímo, někdy bylo mnohem efektivnější mu nastolit takové podmínky, že se zničil sám.
Tyhle zbraně umí třeba různě měnit frekvence a intenzitu vysílaných vln, principiálně je to podobné jako když vám u zubaře vyčistí zubní kámen ultrazvukem nebo když vám někde něco vypálí lejzrem, což nemusí být u doktora, ale třeba u tiskárny nebo při řezání materiálů. Principiálně je to pořád stejné nebo obdobné, nějaké to vlnění o určité frekvenci a intenzitě dostatečně rezonuje s vlastními frekvencemi ničeného objektu nebo dojde třeba k přehřívání objektu v určeném místě apod.
Jenže na tyhle zářiče či vlniče je potřeba velké množství energie. Kdybyste vzali čističku od zubaře a zvětšili jí, tak při troše toho přesného řízení (tady už jde spíše o mikrovlny a ne ultrazvuk a navíc součástky co to umí řízeně vysílat) byste mohli klidně rozbourat dům vzdálený třeba pár set metrů na centimetrové kousky → ale nechtějte vidět, jakej by vám za to dodavatel elektřiny vystavil účet :-), ty hodiny zničený nedostatkem paměti a malým displejem pro tak enormní spotřebu by byla jen taková libůstka do muzea kuriozit. Tohle však není vše, to je jen vlnění, dají se ale taky vytvářet různá pole, třeba magnetická, dají se dělat výbojky rovnou na simulaci blesků … a to všechno žere při větších výkonech tolik energie, že kdybyste chtěli udělat jen třeba pokus na vytvoření nějakého megamagnetického pole, tak odstavíte třeba celé město na dvacet minut, jen abyste si zapólovaly.
Tady už je třeba podotknout, že ze zásuvky vám to nepojede, to by vám asi nějaký řídící displej sám od sebe ukázal smajlíka, že takhle fakt ne :-). V těchto výkonech je potřeba skutečně silný zdroj energie, třeba klidně z nějakého jaderného reaktoru, jenže s těmi je potíž v tom, že se jim moc nelíbí, když náhle přestanete odebírat → na to, aby vám jaderný reaktor dával hodně energie, potřebujete už spíš celou elektrárnu a to ne proto, že by byl tak složitý, to ne, ale proto, abyste tu kurvu dokázali uřídit a pak uchladit. Jaderný reaktory jsou neohrabaný, ty nemají rády náhlý změny. A kor změny který by nastaly při použití zbraňových systémů tím napájených, khakimozky umí být při nasazení brilantně tupými a chaotickými, takže i když se něco naplánuje, tak reálu to neodpovídá a nesmyslné změny „teď rychle přidej“ a pak nečekané „teď ne“ nejsou pro reaktor ty kýžený, on se sice umí nabudit, ale pak ho rychle vypnout … jednou to projde, to jo, ale nechtěl bych být u toho, když to nějakej ten podinteligentní khakikýbl vyrozkazuje pod útokem třeba pětkrát za sebou a to to ještě bude chtít přebudit do rezerv → ono při každé větší změně je v reaktoru a kolem něj potřeba vše pečlivě ozkoušet, než se znovu nahodí, protože idiocii a lajdáctví tenhle systém netoleruje, a jadernej výbuch je velkej problém.
Takže mnohem jednodušší pro tyhle zbraně je připojit je rovnou na rozvodnou síť. Představte si třeba vlak, který přijede někam pod vedení s vysokým napětím, vysune ze střechy pár tykadel a připne se na dráty nad sebou → ono to samozřejmě není nic primitivního připojit se ze země na vedení velmi vysokého napětí, tam vám to bude házet blesky už když budete třeba dva metry od drátu, ale nemožné to též není → jednak lze řídit rozvodnu a na pár minut, než se vlak připojí, tak třeba na dané větvi vypnout proud; a jednak jsou materiály s řízenou vodivostí, takže ke drátům vysunujete nevodivý materiál a až když se připojí, tak ho změníte ve vodivý → nanotechnologie a řízené materiály skutečně skýtají všelijaké možnosti. Pak už jen záleží na tom, jak moc proudu v rozvodné síti teče a jak moc energie odebere nějaká ta energetická zbraň, ale občas se stává (pak se to nazve třeba chybou lidského faktoru), že to někdo s tím krámem přežene (většinou na základě debilního příkazu z velení) a ono to udělá větší bordel a než se to vypne, tak v nedalekém městě už je třeba podpěťový blekaut, protože zbraň holt zapapala poněkud víc a městu se holt dostalo poněkud méně.
Jsou dva typy těhle zbraní a to nepřesunovatelný a přesunovatelný, první stojí na místě a je to v podstatě nějaká základna a s druhým lze manipulovat, tudíž je umístěn třeba ve vlaku nebo lodi nebo letadle.
Základny jsou od vývoje, testů a pokusů, na výrobu elektřiny mívají i vlastní reaktor, ale to jen pro něco skutečně plánovaného – a byť s určitým rizikem – předvídatelného, o nevýhodách reaktorů už byla řeč :-). Základnu poznáte lehce, stojí někde bokem a vedou k ní o něco tlustší dráty než k čemukoliv jinému. Anebo už bokem nějaký ten areál stál a v nedávné době k němu vybudovali vedení s poněkud tlustšími dráty. Základny tohohle typu nemají rády pozornost, ale nebývají až tak přísně střežené, protože náročné střežení vyžaduje velký počet vojclů a tak roste nejen přitahování nežádoucí pozornosti, ale riziko prozrazení díky nadměrnému množství lidí → jak známo, vojcl se rád ožere, rád si prcne, rád se nechá podplatit atd. Proto jsou tyto základny na odlehlejším místech, ale ne zase tak odlehlých, ony potřebují relativně stálý a ucelený provoz. Vysvětlím → taková základna nemůže být nikde blízko u města, protože tyhle velké výkony dělají neznámé jevy v atmosféře a tak by se brzy lidem docvaklo, že to dělá od tý doby, co je tam ta základna. A nemůžou být ani extra daleko od civilizace, protože tam jsou enormní náklady na vybudování (chtějte budovat složitou a přesnou fabriku někde 1000 km v divočině, to je z hlediska nákladů a složitosti fakt obrovský); a pak „lidský faktor“ při provozu, neboť z odlehlosti a osamělosti kdesi v čemsi supertajném snadněji „jebe“ a vzrůstá touha po alku, šuku a ulevením si třeba vypovídáním se :-). Takže to musí být někde dostatečně daleko, aby to nebylo v atmosféře tak snadno vidět a přitom né tak daleko, aby to nezruinovalo komplet finanční systém. Čím vyšší výkony, tím více to hýbává s „atmosférickými jevy“, takže hodně krát se dělají testy třeba při červáncích atd., ale občas to prostě dělá jevy, o kterých nikdo nic neví a pak vidíte v předpovědi počasí fotky, o kterých do toho odvysílání nikdo netušil, co jsou zač a hodně narychlo bylo třeba zase vsunout rozhovor s nějakým „odborníkem na počasí a fyziku“, aby vysvětlil, že jde o málo známý a vzácný jev blablabla.
Ale v základnách je ještě jeden nepřítel, nepřítel který je malý ale zákeřný, určití příslušníci fauny → a kvůli nim potřebují ty základny určitý ustálený provoz. Ty kurvy myši nebo někdy i mravenci i jiní dokážou zalézt i do nemožných míst a občas – což nikdo nechápe – se nažerou izolace z kabelů. „Lidský faktor“ eliminuje umístění základny do míst, kde se nedá celoročně moc dobře fungovat, a „faktor drobné zvířeny, brouků a hmyzu“ eliminuje nestálý provoz základny → si jen představte, že v létě, kdy je dost červánků, byste udělali nějaké pokusy a pak na podzim základnu opustili a přijeli zase až na léto → to u takovýchto základen nejde, protože pak už byste celý další léto nedělali nic jinýho, než kontrolovali všechny přístroje a jejich části a vedení jenom proto, abyste si byli jistí, že vám někde nějaká krysa neužrala nějakej kus izolace. Tady nejde ani tak o to, že by poškozenej kabel nedovolil něco zapnout, tady jde o to, že poškozenej kabel nebo tištěnej spoj v bedně, kde se mravenečkům zalíbilo a trochu tam rozleptali chcíplou myš udělá to, že se většinou dokurví nějaká část z celýho přístroje a jak je to všechno přesný a složitý, tak nejenže oprava a náhrada je kurevsky drahá (a bývá pomalá), ale musí se vše znovu překontrolovat, aby to neodsralo něco dalšího, takže máte v prdeli minimálně další léto a k tomu téměř jistě i to následující → a za dva roky už si tam můžete tak akorát cucat palec a žrát popkorn, protože konkurence na druhym světadílu nelenila a na tyhle potvůrky už myslela předem a tak má po dvou letech vyvinutý už takový zbraně, že už nemá cenu se je snažit předehnat ani dohnat.
Ale to, že má základna stálý provoz nezaručuje, že zvířecí nepřítel neudeří, takže pokud sledujete burzu a deratizační firmy z okolí mají najednou vyšší kšeft či se více obchoduje s deratizačními prostředky, je to jasné, odběratel bude ten samý :-).
Vlaky, lodě ani letadla nepoznáte, ty vypadají jak každý jiný toho druhu a dovnitř jim nevidíte. Ale poznáte kde se může vlak napíchnout na rozvodný systém → ale třeba to nedělává nikde, to když má celé trakční vedení nad kolejemi poněkud tlustší dráty, takže je pořád připraven a může zaútočit kdekoliv z té trati :-).
Letadla jsou dobrý akorát tak na převoz nějakého velkého náklaďáku vybaveného nějakým méně výkonným zbraňovým systémem, ale lodě dokáží být svině, ony dokáží mít reaktor většího výkonu (a celkem spolehlivě už s ním umí třeba zajímavější červánky), ale taky se dokáží napojit na rozvodný systém. Pokud vede rozvodná síť podél pobřeží, dokáže se na něj loď docela snadno napíchnout, ona uveze i pár aut a různých náklaďáků, takže roztáhnout na pár stovek metrů dost tlustý kabely není technický ani časový problém. A jak jsou lodě velký, tak uvezou víc druhů výbavy, takže na takovou loď se vejdou jak cívky pro silné magnetické pole, tak nějaký bleskovač, plazmovač i mikro/makro-vlnič, samozřejmě nelze zapomenout na lejzr. Lejzr je jak stará kurva, ona s váma nikdy sice nebude dělat žádný úchvatný kousky jak její mladší kolegyně (jo líbání by si chtěl, orál, polohy – žádný takový, jenom frigidně misionáře, nazdar) avšak zároveň netrpí ani vrtochy těch přitažlivějších a úchvatnějších.
Lejzr má celkem stabilní příkon i výkon, což je skvělý pro reaktor a prostě se nasměruje někam na hladinu a pustí. Maskáče ekologie nezajímá, netrápí, nesere ani nechlálolí, takže když z vody lejzr odpaří i nějaké ty rybičky a šklebličky, ať to veme čert, vojenské rozkazy tu nejsou od toho, aby se nad nimi vedly nějaké diskuzní rozbory, ale od toho, aby se slepě a odevzdaně plnily, a na lejzr je rozkaz vždy ten samý → namiř to někam na hladinu a když už to tam dělá moc páry, tak to posuň jinam.
To takový silný magnetický pole, to je jiná, mnohem náročnější, úchvatnější a taky nevyzpytatelnější. Cívky na jeho vytvoření jsou v celém kýlu superkřižníku 17. generace 8D, ale vytvarovaný tak, aby šlo pole pouze pod vodu a ne nad hladinu. A magnetický pole je jak ženská, jakmile se ocitne ve vodě, je to jako kdyby ženskou pustili do mateřský školky, ta bude tak unešená z dětiček čili vody, že bude naprosto bez sebe, tak bude magnetit. Ovšem jen do doby, než narazí na jinou ženskou v podobě minerálů v mořském dně → tvar dna a jeho složení je pro tuhle zbraň strašná pakárna, neboť ta ženská (země) se ihned poštěká s tou příchozí magnetickou a jelikož ta tam vešla až později, taj jí odpálkuje nějakým směrem → a většinou se to částečně odrazí někam směr loď. Loď je díky tvarům cívek trochu antimagnetická čistě jen nad kýlem, ale když pole pronikne odrazem šikmo z boku, tak si posádka užije své s tou jejich nasranou semetrikou. Silné magnetické pole dokáže dělat takový poruchy osobnosti a všechno v nich tak pomíchat, že ozářená posádka už je humanitně použitelná pouze jako osádka do psychiatrických klinik. Typické pak bývá, že prý se někomu před dnem Dé zdál sen, ve kterém uviděl část pravdy, zjevili se mu 2 vylízlí fízli (jakoby hodnej a jakoby zlej) a za nimi byly takové menší divné postavy s hubenými těly i končetinami a velkýma hlavama a velkýma černýma očima, hnědí, šedí a černí, a za nima takový vysoký bílý, to byl asi nějaký šéf. A ti mu prý ukázali, že má druhý den na šichtě místo žlutého a fialového tlačítka zmáčknout žluté a zelené a pochopí. No jo, jenže na ovládacím pultu jsou jen modrá, hnědá a červená tlačítka. Ale po tom experimentu to prý uviděl znova a pochopil, johohóó, a už to ví, johohóó, už poznal PRAVDU, johohóó, opravdu, johohóó, on už ví, johoho, a zrovna vám to poví, hahaháá, tak poslouchej: „sloužil jsem na vratké kocábce jménem paranoja, johohóó, a jednou se mi zdál sen, ve kterém jsem uviděl pravdu, johohóó … hahaháá …“ a tak pořád dokola. V jiných případech je obvyklý zaujatý pohled čumící ovce a občasné přežvýknutí, ale to jsou ty lehčí případy. Ve všech případech se tam však už vedoucí personálu nemusí při nevědění podrbat na hlavě, ale rovnou se podrbat v prdeli, předat funkci mladšímu kolegovi (ať si to v oboru taky pěkně užije) a na rozloučenou mu sdělit poslední radu: „ty tlustý učebnice a encyklopedie v mé bývalé kanceláři už nečtěte, z toho už nic neplatí. … apropo abych nezapomněl, když na vás někdy přijde pocit, že se místo podrbání na hlavě můžete tak akorát podrbat v prdeli, tak to udělejte a třeba se pak někde sejdeme na pokec u kávy nebo čaje a popovídáme si ještě snad o něco více jako lidé než už více jako magoři“.
No a pak je tu plazma, ta toho dokáže sesmažit hodně a hodně rychle, akorát se jí nikdy nepodaří vysvětlit, že má sesmažit jenom to, na co je namířená a nesrat se do toho, co jí zrovna zaujme. Plazma je taková hodně zvědavá a jak jí něco zaujme, tak k tomu ze sebe vyšle své plazmové chapadlo, aby si to řádně ošahala. To, že to taky spálí na padrť, to jí nesere; a čím déle s ní děláte, tím více v oblibě má dělat zpětné vazby a podívat se a ošahat si to, co jí teda vysílá a kdo za tím stojí, takže se ráda „dotkne“ samotného emitoru nebo udělá díru do boku lodi a pokochá se s někým z posádky nebo s nějakým přístrojem.
Ale zajímavé jsou i blesky, oni dokáží dělat i jiné barvy než jen ostré žluté světlo, ale jak na potvoru mají rádi kov a loď je prostě pořád z velké části kovová a v bouřce tohle nedopadá dobře. Ale ta sladká vůně spáleného ozónu je stejně vždycky úžasná.
A mikrovlnění jak rádo rozkmitává molekuly, tak to začne rádo dělat i v atmosféře kolem lodi a vzduch se v lodi i kolem ní začne přehřívat, ale hodně taky záleží na modelaci signálu. Asi většina lidí zná ze školy sínusovku, takový ty dva divný půlobloučky, kterými se popisuje střídavý proud. Ale on se dá signál udělat místo do obloučků třeba do trojúhelníků nebo obdélníků nebo to různě kombinovat, ale pak to jak na kokota rozkmitává taky všechny molekuly ve všech procesorech a integráčích který jsou v dosahu, takže je to takový nepředvídatelný ródeo pro všechny keply v dosahu, čili minimálně na lodi. Největší bejkárny dělávají střídavé signály s dlouhými obdélníky, dlouho se to tváří že to je jenom takhle, a pak se to nadlouho postaví na hlavu a když už si na to někdo zvykne, tak se to zase otočí a prý že zase původně, tedy do doby než se to zase postaví na hlavu, což je po pár změnách fakt na palici.
Makrovlnění je pro více lodí a je složité ho spustit a správně udržet, protože se musí sesynchronizovat víc lodí v přesně daných polohách a každá utváří část signálu, což na moři musí probíhat téměř při bezvětří, protože vlny či nějaká změna síly mořského proudu dokáže na přesném signálu udělat ohromný binec. Ono se s tím počítá a dělají se korekce v modelaci signálů i intenzitě i gyroskopech vlniče, ale víc lodí se fakt blbě utajuje. Takže někdy jsou k hlavní lodi připojená jen malá doprovodná plavidla čistě jen s částečnými makrovlniči a žádnou další výbavou, ale to pak nejde dělat na kilometry od sebe ale jen na desítky nebo pár stovek metrů a v podstatě s jen malými výkony, protože ta snadná rozhoditelnost primitivními vnějšími faktory jako vlny nebo vodní proudění je prostě nepředvídatelná a jedna blbá vlna co jen trochu blbě pohoupne s malou doprovodnou lodí může být klidně vlnka od velryby.
Ale zpět od principů ku „pravdě“. Arzenál je tedy připraven a stačí to na oceánu spustit. Při nějakém tom nepříznivém počasí sabotážní loď nemusí nikdo moc rychle odhalit. Hekři synchronizovaně schodí pár keplů, třeba i na pár rozvodnách či fabrikách v jiné části země, aby to vypadalo že se je třeba věnovat problémům hlavně tam, a ty výpadky proudu v kapitalizmu jsou už téměř tak běžné jako v komunizmu, takže za nějaké té bouřky si fízlovací družice nesouhlasících států z jiných kontinentů mohou spokojeně onanovat, páč přes blesky dole nic nezachytí, a na zemi to nikoho nerozhodí a nebude paranoidně zjišťovat možné nasazení zbraně s enormní spotřebou energie. A i kdyby družice něco zjistily, tak si jejich pozemní obsluhy taky půjdou určitým způsobem zaonanovat i když nespokojeně a ryze zmateně, páč nebudou chápat určité „proč?“.
Nemusíte se snažit ani nic tím paprskem či polem rozbít nebo zlikvidovat, oceán má tu výhodu, že můžete napálit extrémně silný energetický paprsek či výboj či vlnění do neomezeného prostoru nebo při troše šikovnosti pod hladinu a na území „nepřítele“ se v podstatě nic nestane → ale stačí, že to odebírá tolik energie, že město v dáli má pořádné podpětí → takže né, že tam všechno nejde, ono to má jen málo šťávy, takže něco už nejde protože podpětím už odešli nějaké součástky, ale něco se ještě snaží a tak odebírá proud něčemu důležitému, co by ho zrovna potřebovalo všechen. Po pár minutách to lidi svádí na nepříznivé počasí a nahazují různé záložní generátory, takže někde je proud na normálu → a pak vám stačí na té lodi na chvilku vypnout zbraň a ejhle, do města jde najednou původní množství proudu a to udělá pěkný bordel, někde se rozsvítí a lidi jásají, ale někde už něco vyhoří … a tyhle skoky udělat tři za sebou, ale mezi nimi vyzářit zbraní ještě větší výkony a díky reaktoru na lodi na chvíli vypnout lejzr a celý výkon reaktoru pustit navíc do rozvodné sítě → to udělá s přístroji v elektrickém městě takový bordel, že „výzkumná loď“ může zase odplout a za pár dní se bude mluvit o tom, jak vědečtí pracovníci někde v mezinárodních vodách udělali významný vědecký objev, a přitom se to tak neuvěřitelně seběhlo, byli u pobřeží a vypadalo to tak nadějně, ale kvůli bouři museli přerušit výzkum a odplout a všechno to vypadalo že je v hajzlu, všichni sklíčení, naděje vyhasla, blbé nálady, skepse … a najednou v mezinárodních vodách … ohohóó, takový zázrak :-) → a to nejen proto, aby se přesměrovala pozornost médií od toho velkoměsta, kde už to po té bouřce pár dní vypadá jak v nějakém hororu se zombíky → ony jsou zveřejněny v rámci teď už prý skutečné podpory v mezinárodní spolupráci všechny vědecké detaily toho objevu – ono už se pár měsíců ví, že to je slepá ulička v oboru, ale lidi na planetě to neví a než se ukáže, že to je bezvýznamný, tak to bude samozřejmě nějaký čas trvat, avšak … a za pár dní ta nyní veleslavná výzkumná loď připlouvá k nějakému velkému městu na pobřeží, jéjejej, to je slávy a humbuku a radosti :-) … jen pár kabelů z rozvodné sítě k ní je potřeba připojit prý kvůli opravě porouchaného zdroje aby zatím běžely vědecké přístroje a nelenilo se tak v pokroku … samozřejmě, rádi pomůžeme takovým slavným vědcům, kor když je to loď našeho státu … pak se nějak víc rozzáří červánky …
Takže má váš stát mizernou rozvodnou síť a najednou se jí někde snaží zmodernizovat? Jsou někde nové či silné odbočky na nějaká odlehlá místa? A že prý kvůli tomu, aby nedošlo ke katastrofě a blekautům ve městech? Nekvalitní rozvodná síť znamená snadný kolaps a to v podstatě z jakéhokoliv místa, avšak kolaps spíš samotné sítě než něčeho jiného; zato ta kvalitní znamená v podstatě kolaps ostatního jenom ne jí samé a taky v podstatě z jakéhokoliv místa, přepětí či podpětí jsou schopné udělat své, kor v synchru s pár hekerskými útoky, které už také téměř nikoho nerozhazují. Takže vůbec to nemusí být typickým khaki-rozbitím něčeho na padrť, ono i khaki-mozky jsou schopné silných projevů žárlivé inteligence … ale extrémně hodně jako v každé „válce“ záleží na tom, jak se toho zhostí jejich podřízení.
Někdy stačí shodit třeba velkou sociální síť a se závisláky to toho dne udělá své. Takže co když má nějaká ta část té vaší „elity“ krom podílů třeba ve vědátorství a loďařství také vlastnické podíly v různých firmách budujících další a další a prý bezpečnější a prý rychlejší a prý lepší keplovou infrastrukturu, a další velká a prý oprávněná zakázka jim přijde samozřejmě vhod :-). Zde je odpověď na tu frustrující mozkovou onanii pozemního personálu výzvědných orbitálních družic nesouhlasících států většinou na jiných kontinentech a dříve nezodpovězené „proč?“. To není komunizmus s největším nepřítelem v sousedovi … to je kapitalizmus a největším nepřítelem jste si vy sami, v demokracii jste totiž vy sami zrádci jiných i sebe samých.

Zatím bez slepic

Máslo,
dík za důvěru... občasný slovní průjem je coby katarze zdravý, produkty automatického psaní jsou zhusta použitelné coby intelektuální hnojivo - ale hrozí to, co se stalo Járovi d. C:
Autor se stane sopokou, která svou produkcí zasype sama sebe.
(Nebo podsype, teď nevím) :-)

Zatím bez slepic

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

Máte pravdu. Nevědomé psaní - to jest psaní do kterého je pisatel tak zažrán, že kvůli tomu přestává vnímat (uvědomovat si) vše ostatní - bývává někdy dobrým hnojivem :-). Ale jen po pár jedinců, kteří jsou schopni to dekódovat :-).

Cimrman je imaginární postava a spíš se zasypali jeho tvůrci tím, že pořád chtěli něco stejně kvalitního ve stejném stylu, což prostě nelze.
Moderně to máte jak s keplem s Win -> za draho si ho koupíte a každá další aktualizace z něj dělá čím dál vylepšenějšího a zároveň čím dál většího mrzáka a kripla.
Nakonec to vždycky má jenom pár dílů a po pár letech je to fakt nuda k uzoufání nebo takový štěk co navodí pět sekund úsměvu jednou za rok při alzhajmru. Nic nového už tam není a všechno staré chybné otravuje pořád dokola a čím dál víc to nelze vystát.

V případě Elektrického města jde o starší dílo a já se mnohokrát prostě z různých kravin vypsal - alespoň do té míry, že už jsem nad tím nepřemýšlel. Dělalo mi to zácpu ve "sbírce povídek" a stál jsem před dilematem jestli to smazat nebo ještě ponechat. A když se to tak včera vyskytlo a přišla možnost "vykydat" namísto "smazat" ... vykydáno bylo :-).

Sopka co rozsype samu sebe je zajímavé přirovnání a skutečně bych tak nerad dopadl.
Snažím se už věnovat pouze exkluzivní kvalitě což zřejmě znamená skutečně kvalitnímu a expertně-lidovému zpracování problematiky se zpracováním skutečně všeho-co-člověk-může v problematice zpracovat. Věčná zbytečná, nezáživná, čím dál složitější a ubíjející profesorizace všelijakých kousků a částí a nikdy nesložení celku mě už fakt nebaví.

Lineární aristotelovské myšlení nevím co znamená. Nevím co je aristotelovské, páč vnucované modly minulosti mě nikdy nezajímali a nezajímají a nebývá to jejich aplikovatelné do snů, tudíž se tím nehodlám zabývat. Bývá to aplikovatelné tak do nálad, ale to je pak na pilule a dlouhodobě k Chocholouškům.
Chápu však lineární jakožto lineární, tedy rovná čára z bodu A do bodu B. Takto lineární je aplikovatelné pouze na mizerné množství životních situací a je fakt, že civilizace založená na křesťanské dogmatice se snaží rovnoČárovat úplně všechno.

Malý příklad linearity v praxi:
Jste v bodu A a jde na vás sraní a potřebujete se dostat do bodu B čili na hajzl. Lineární to je pouze pokud máte otevřený dveře od záchoda a stojíte dva metry před ním a do kýženého bodu B tak uděláte jen tři kroky rovně -- což se vám nestane snad nikdy v životě. Když budete u keplu a přijde na vás sraní, tak lineárně rovně k hajzlu nedojdete, určitě máte z pokoje na wc nějakou tu odbočku a musíte překonat alespoň jedny dveře.
Jenže do linearity se snaží naprostá většina křesťanského stáda všechno vtěsnat, tudíž se z bodu A do bodu B dostávají podle nich stále po stejně tlusté rovné čáře, jenže nechtějí připustit, že ve skutečnosti mají nějaké části té čáry čerchované, nějaké tečkované, nějaké čárkované atd. -> a v reálu jim to nefachá a ta bílá místa nedokáží vysvětlit. Takže pak zkoušejí části té čáry ještě nedělat černě ale třeba šedivě, jiné části modře apod.; a přesto s těmi bílými místy nedokáží hnout. A podle těchto kravin prý fachá všechno a ta bílá místa (problémy) tam prý nejsou, i když tam jsou a kurva hlasitě se začínají ozývat. Zkrátka naprosto nesmyslné jednání naprosto rozbředlých tvorů.

Vy se svou vysokou inteligencí a abstraktním chápáním jste schopen se skutečně dostat z bodu A do bodu B nepřerušovaně a to ať jsou mnohdy ty body hodně vzdálené či za všelijakými překážkami či z různých oborů. Jenže se tam nedostáváte po rovné čáře, ale jak jste zmínil - někdy jako opilý mravenec překonávající nakloněnou valchu :-).
Jde o to, zda-li jste schopen jednotlivé změny, které je potřeba při takto náročném přesunu udělat, schopen plynule a chápatelně popisovat od začátku trasy až po cíl :-). Toto plynulé a chápatelné popisování jednotlivých úseků pak v psané formě vypadá stejně jako linearita, akorát kdybyste to vyprávěl, tak budete -- narozdíl od linearistů -- mluvit všelijak pestrými tóny hlasu a dělat u toho všelijakou pestrou mimiku nebo řeč těla :-).
Že to je nereprodukovatelné (postup nikdo jiný není schopen sám opakovat ani naučit jiné) je snad nabíledni.

Ale stádysti nikdy takové trasy ujít nedokáží a pouze si namlouvají čím dál větší nesmysly o tom, jak se blíží k cíli -> a přitom zřejně nejsou schopní připustit si, že se jim ty kousky jejich čar i bílá místa mění v čím dál větší tmu.

Pak je ještě hájtech (hi-tech) otázka, zda-li to přeci jen místo věčného plahočení se odněkud kamsi nelze udělat tak, aby se připlahočilo to kýžené a vplynulo samo do zoufalého lenocha :-)?

Je na čase přestat, už bychom byli jak dvě umělé inteligence, které si našly způsob jak se mezi sebou efektivně bavit na cizím dvorku a nikdo jiný už jim tam naprosto nerozumí a začíná z nich mít strach :-).

Zatím bez slepic

In reply to by Johnny Mássel (neověřeno)

Trvalý odkaz

Johnny,
Asfaltový holub asi myslel redukovanou Aristotelovskou přírodní filozofii. Aristoteles uznával 4 pozemské prvky s lineárním pohybem (oheň, voda, země vzduch) a pátý nebeský živel s pohybem kruhovým, jehož podstatou dle Aristotela je božský princip. Nu a Asfaltový holub ten pátý element ze svých úvah asi vyhodil. Lineárním pohybem Aristoteles myslel vznik a zánik, kdy vše, co vzniklo, spěje postupně k zániku, aby se znova obrodilo novým vznikem. Tož tak na objasnění. :-)

Zatím bez slepic

Díky za malé osvětlení pojmu Gerde :-).
Vysvětlovat jak co třeba mysleli jiní mívá mnohdy možná hodně sebeponižující následek :-).
Takže jsem to s Aristotelovskou logikou trefil správně -> bludy vymyšlené na základě nějakých očuměných a naposlouchaných "projevů" vnějšího světa do snů naprosto neuplatnitelné a při snaze o to naprosto malo i velkochocholouškovsky pacientyzující.

Zatím bez slepic

Asfaltový holube,
chudák Johnny! Dal si s tím práci a Vy jej strašíte, že přijde nějaký Gerd a rozkope mu bábovičky na písečku. Vůbec ne! Gerda znám osobně :-) a vím, že nikomu nebere odlišný názor, a pokud si tvůrce dal takovou práci s textem, nebude mu do něj zasahovat! :-)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Doporučuji věnovat tomuhle rozhovoru zvýšenou pozornost!

Jsem zvědavý, jestli se Jan Keller dožije konce svého mandátu, moc mu držím palce.

Podívejte se i na vloženo tabulku hlasování "našich" europoslanců.

Zvláště na babišovce a socdemáky. Zřejmě už je noha v nohávě a netřeba předstírat ani symbolicky jakoukoli budoucí péči o zdejší obyvatelstvo. Poche se možná stane nikoli pouze budoucím lavírujícím Háchou, ale přímo Emanem. Myslím, že se jako vládní vykonavatel té nejšpinavější práce osvědčí ještě lépe, než by to dokázali kníže s naším bývalým sudetoněmeckým místodržícím ministrem zahraničí dohromady.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Jan-Keller-Me-zvolili-l…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Omlouvám se, že vstupuju mimo téma... i když, ono to zase tak úplně mimo není... ale prostě si nemůžu pomoct, musím to s váma sdílet:

Jan Hamáček napsal dnes na fejzbůku:
---------
Jan Hamáček
5 hod ·

Ptáte se mě na to vy na sociálních sítích, ptají se mě na to novináři, ptají se mě na to kolegové v sociální demokracii… Zatímco jsem měl včera velmi nabitý program, který zahrnoval jednání o vládě i uctění památky vojáků padlých za 2. světové války, veřejný prostor zaplnily zprávy o Jaroslavu Foldynovi a motorkářské party Nočních vlků.

Že se o účasti Jardy Foldyny na akci ruských motorkářů bude psát a mluvit, to bylo jasné. Také jsem dopředu řekl, že je to jeho soukromá iniciativa, se kterou ČSSD nemá a nechce mít nic společného. Bohužel to, co se nakonec odehrálo, výrazně přesáhlo meze soukromé akce jednoho z členů vedení ČSSD.

Původně jsem nechtěl svého spolustraníka kritizovat přes média, protože takové politické půtky našich straníků jsou přesně to, díky čemu ztrácí ČSSD před občany důvěryhodnost.

Jenže tady už nejde jen o politické neshody, které by se měly řešit výhradně uvnitř strany. Tohle prostě Jaroslav Foldyna přehnal, jako místopředseda strany se musí kontrolovat a měl by se za své chování omluvit.

Jako předseda sociální demokracie budu v pátek na jednání předsednictva s Jaroslavem Foldynou o včerejším incidentu a jeho chování osobně mluvit.
--------

A takto na to zareagoval na jůťjůbu Jaroslav Foldyna:

Jaroslav Foldyna (ČSSD) - Za co bych se měl omlouvat? Za to, že jsem vlastenec? 8.5.2018
https://www.youtube.com/watch?v=wWLWh41qZcc&feature=youtu.be

Zatím bez slepic

Podívejte se, co cpou soc. dem. do vlády, to Sobotka byl vlastenec, už to psal Holub, to je vláda. co by nás měla bránit před přistěhovaleckými nesmysly z Brusele? Posche je zárukou že někdo bud kopat za nás? Takovej prodejnej sajrajt?

Hamáček, Aspen inštytud nemohl vůči Foldynovi udělat, nic jiného, než udělal. Hanba soc. dem., Hanba Hamáčkovi!

Zatím bez slepic

In reply to by Admirál (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jestli si Babiš do vlády skutečně nasadí smrtonosný tandem Hamáček-Poche, tak sice získá Brusel, ale ztratí velkou část českých voličů.

Hamáček je politický android naprogramovaný až v Americe, jakási neautentická umělá inteligence, která bude pilně plnit své protektorátní povinnosti v Česku.

Poche je naopak docela autentický ... (pánské přirození). Ten bude mít za úkol otevřít naši zemi invazivním africkým a asijským druhům.

-------------
mimochodem, z Wikipedie:

Invazní druh (nebo též invazivní) je druh na daném území nepůvodní, který se zde nekontrolovaně šíří, přičemž vytlačuje původní druhy, které mají podobnou funkci v přírodě jako on. .... U obzvlášť nebezpečných invazí může dojít k tomu, že se daný druh začne šířit natolik nekontrolovaně, že rozvrací celé ekosystémy, což vede k rozsáhlým ekologickým škodám a potlačení či likvidaci mnoha původních druhů, ne jen těch s podobnou nikou. Některé invaze mohou skončit až vyhynutím většího množství původních druhů. Za invazivní druh může být považován i člověk.[2]. ....

Zatím bez slepic

on říká přesně to, co tady mnoho lidí cítí a chápe, ale mám pochybnost, zda je to ten, co by ty myšlenky dokázal prodat.

Znovu opakuji: Pokud ČSSD bude "Foldynova", vstoupím do ní.

Zatím bez slepic

pro mne je jediný volitelný sociální demokrat Foldyna. Hamáček a spol. jsou pytlem sraček - pane zemědělče, sorry jako - bažícím po placené štokrli za jakoukoli cenu, kterou nebude platit právě on.

Zatím bez slepic

Dík za odkaz, Maneco.
ČSSD jako strana už podle mého názoru neexistuje.
Připomíná ve vakuu chovanou, animovanou, Hamáčkovým hlasem ozvučenou a dráty a pneumatickými obvody ovládnou mumii zpěvačky z filmu Tajemný hrad v Karpatech.

Je to v perdéli, pane hrábě, dere se na jazyk okřídlená věta.

Zatím bez slepic