Ideální svět neexistuje

Autor
Štítky

Jsme malá země, posléze ještě rozpůlená, a tak jako ten malý ratlík jsme rádi, že máme vedle sebe větší hafany, za které se můžeme schovat. Pro přežití dobré – ale hrdiny to z nás neudělá. Za ochranu se platí vždy a všude, tož teda panáčkujeme a poskakujeme, jak nám ti větší hafani štěkají.  Někdo nostalgicky vzpomene a utře slzu, že to tak nebylo vždy – a že jsme kdysi dávno bývali větším hafanem, co udával tón ve smečce a uměli jsme cenit zuby.  Přitom jsme nebyli nějak prostorově výraznější. Jenže v průběhu staletí jsme se scvrkávali do dnešní ratlíkovské velikosti a hledali hafana, kterému bychom se schovali za zadek.  

V poslední době slýchám lidi, kterým je více než pětačtyřicet, a tedy alespoň nakrátko „zažili“ socík, že „tehdy bylo líp“. Přitom ví, že nebylo – spousta věcí nebyla lepších. Havel a spol. nám tvrdili, že ta naše demokracie je to nejlepší možné uspořádání světa.  Nějak zapomněli dodat, že jen pro těch pár nevolených vyvolených, zbytek jako vždy má smůlu. Ale jinak jsme si nijak extra se změnou režimu nepomohli.

Z doby nedávné lze vidět, že jsme byli servilní vůči SSSR, ač jsme na něj (zvláště po ´68) nadávali,  dnes jsme nyní vůči EU a západu servilní též a řekla bych, že i více. A též více  na ně nadáváme.  

Měli jsme RVHP, dnes máme EU. Tehdá jsme ovšem věděli, že RVHP je i trh, kam můžeme prodat to, co vyrobíme. V EU je trh obrovský, ale zboží tam udávají jen ti rovnější mezi rovnými. Ostatní jsou odsouzeni do role spotřebitele.

Jistě, museli jsme poslouchat „ vedoucí stranu“ a neměli jsme na výběr – dnes posloucháme kdejakého nýmanda a na výběr též nemáme, leda vybírat horšího nebo ještě horšího.

 Jistě, měli jsme v bankách mnozí prd, ale prachy, které jsme tam vložili, zůstaly u nás doma. Dnes máme též prd, ale prachy jdou neznámo kam a místo toho, aby nám banka platila, že používá naše peníze (naše, HaHa!) platíme bance za to, že si s nimi čaruje podle svého.

Za totáče se říkalo, že kdo neokrádá stát, okrádá vlastní rodinu. Dnes to funguje stejně, akorát se tomu říká „pobírat dotace“ a též „státní zakázky“.  Tehdá se takový člověk nazýval zlodějem a při chycení hříšníka bývala větší pálka za rozkrádačku v soc.vlastnictví než za okradení důchodkyně o poslední peníz.  Dnes je to „úspěšný podnikatel“. Čím víc krade, tím úspěšnější. A do basy jde jen ten, co nechce s ostatníma držet basu.

Policie měla respekt a v noci jste se mohli relativně bezpečně pohybovat kdekoliv. Dnes máme místa, kde se nedoporučuje chodit ani ve dne. Respekt z policajtů má tak akorát slušný občan, který pamatuje „totalitu“.  Zločinci mají práva, na která se jim nesmí sáhnout, o to se starají obhájci a neziskovky velice pečlivě.  Oběti mají též práva, ale musí se jich složitě a dlouhodobě domáhat u soudu. Mnohdy jsou nevymahatelná.

Žili jsme za ostnatým drátem či železnou oponou, a dnes bychom rádi zase ty hranice obehnali. Nemohli jsme na západ a dnes bychom byli rádi, kdyby se ten západ necpal k nám.

Tlačili nám do hlav povinnou ruštinu, ale bez potíží jsme se v Rusku domluvili česky. Dneska děckám do hlav tlačí dobrovolně-povinně angličtinu, ale česky se pomalu nedomluví ani v Praze.

Proč tedy ten (nejen) náš „totalitní“ režim vydržel v relativní pohodě tak dlouho? Mám na to takovou svoji speciální teorii, asi nebude to pravé ořechové, ale nejsem ekonom a tak si můžu dovolit úvahy tohoto typu.

Každá fabrika, i ta nejmrňovatější, aby mohla přežít, musí si udělat plány na delší dobu. Co chce vyrábět, kam se chce dostat a tak. I v rodině to tak funguje – kolik dětí, jestli budeme spořit na dům či dovolenou. To považuji za dlouhodobý plán s nějakým cílem. Pak existují rodiny (a firmy), které žijí „ze dne na den“. Žádný plán nemají a tudíž ani neví, „co se životem“.  Existuje o tom pěkná bajka o mravencích a cikádách. Je sice upravená pro naše etnikum, ale ono to tak funguje i v běžném životě.

V té mé teorii mám dojem, že žádný dlouhodobý plán náš stát nemá – protože nemá žádného plánovače, který by řekl: půjdeme tímto směrem a tohoto chceme dosáhnout. V horizontu desítek let. Není žádný představitel státu, který by „ručil“ za dodržení plánu.  Jednou za čtyři roky, pokud to jde dobře, změníme vládu, která si dá za cíl zrušit nebo změnit to, co navrhli ti před nimi. Obvykle tomu říkají vládní program.  A navíc ještě máme EU a EK a tak i kdybychom chtěli nějaký dlouhodobý plán vytvořit, nutně narazíme na modrou zeď se žlutými hvězdami uspořádanými do kruhu. A tak my dole přežíváme ze dne na den, zatímco ti nahoře mají jedinou starost – pokud se dorvou ke korytu, aby tam zůstali pokud možno hodně, hodně dlouho.

Když kouknu zpět na dobu do ´89, tak komunisti měli jednotnou „stranu“, jednotnou strategii, cíl a dlouhodobý plán. Jeli jsme na pětiletky, ale plány byly středně i dlouhodobé. Nemuseli se každé čtyři roky obávat o koryta – jednotlivci jistě, ale jako „panovník“ nikoliv.  Proto to tehdy občan neviděl jako zmatek, od zdi ke zdi, střídání u koryt, podrazy, politické kauzy, narůstání státního dluhu. Spíš pěkné klidné plynutí „s davem“, páč spousta věcí „byla dána“. Když komunisti vytvořili zákon, tak ho tvořili s vědomím, že je to „nafurt“. A dali si záležet. Jistě, tvořili ho tak, aby jim vyhovoval, jenže dnes se to děje též a v ještě větší míře, protože těch skupin, kterým má zákon vyhovovat, je spousta. Občas udělali úpravu, ale většina zákonů byla natolik kvalitních, že platily ještě v době, kdy jsme vstupovali do EU (než je zrušili, bo to by Brusel nerozdýchal). Občan VĚDĚL, že když půjde na nemocenskou, dostane tolik a tolik – dnes i za deset let. Dokázal si spočítat daně – kolik odvádí státu, a věděl, že to tak bude i v další pětiletce. VĚDĚL už ve dvaceti, v kolika půjde do důchodu a že důchod mu přistane od státu. VĚDĚL, že když ho za deset let budou bolet zuby,  zubař mu je spraví, aniž by mu zruinoval rodinný rozpočet. Neřešil existenční starosti. Mohl řešit blbosti.

Zlé jazyky tvrdí, že se máme nejlíp (asi) od konce II.sv.v. No, možná jo, ale opět se zapomíná, že to „nejlíp“ je jaksi „na dluh“. Nevím tedy, zda je dobře, když našim potomkům hodíme na hrb placení, zatímco my si užíváme, co to jde. Protože dluhy se musí – a budou – platit, o tom žádná. Naši potomci budou rádi, když z nich nebudou vytřískány násilím. Vždycky si vzpomenu, jak začátkem devadesátých let ti průkopníci nových pořádků tvrdili s očima navrch hlavy, že komunisti svým hospodařením zadlužili budoucí generace na kolik let. Hm. Tihleti odborníci rozprodali a rozkradli co se dalo a budoucí generace zatížili dluhem, jehož splacení se počítá na staletí. Jestli to teda vůbec někdo dokáže splatit.

Od sameťáku neexistuje žádný „dlouhodobý plán“. Neexistuje nějaká vize, jak to udělat, aby se „státu“, a tedy i občanům, dařilo. Blaho lidu ale obvykle není na pořadu dne.  Máme tady rozhádané strany, která každá tahá jiným směrem. Plán žádný – krom toho vydržet co nejdýl u koryta – a po nás potopa. Na ty, kdo jsou právě u kormidla, se nabalují ještě další zájemci o šlichtu. A pak, když u koryt se prohodí mlaskouni, jede to celé odznova.  Není nikdo, kdo by mlaskouny přetáhl přes rypáky s tím, že když teda žerou to, co jim tam občan leje, mohli by za to odvést kus nějaké práce na cestě vytyčeným směrem. Který ovšem jaksi schází. Horší situace je, když mlaskouni mlaskají natruc těm, co byli před nimi. Aby ukázali lidu prostému, že všichni před nimi mlaskali blbě. Pokrytecky říkají, že by je přes ty rypáky měl prásknout volič, ovšem s vědomím, že to stejně neudělá. Rozumné vysvětlení, jak by to měl prakticky volič udělat, neexistuje. „Změnu“ u voleb jako návod neberu, nefunguje.

Dříve býval jako ten hlavní plánovač panovník. Svou zemi měl do jisté míry coby své „vlastnictví“, nu dobrá – nemusí se nám to líbit, ale asi všichni víme, že když je něco „naše“, máme za to zodpovědnost a proto si na to dáváme pozor. Nebyl volen (teda jo, občas „byl vybrán“), byl tam proto, že se narodil do té správné kolíbky. Jasně, nebývala to často trefa, syn nedosahoval kvalit otce či děda – nebo naopak. Ale aspoň prostý lid byl ušetřen předvolebních slibů a voleb jednou za pár let. A když se něco i pokazilo, věděl lid prostý, kdo za to může a na koho hodit vinu. Ale také to byla hlava, o které věděly i ostatní hlavy na stejné úrovni, že s tou je potřeba jednat.  Králové bývali silní i slabí, a podle toho každý bral ten který stát za silný či slabý.

Dnes by asi úlohu panovníka splňoval jen prezident, jenže i ten je tam jen na omezenou dobu, tudíž dohled nad nějakým dlouhodobým plánem je celkem nemožný – obvykle čtyři roky utečou dost rychle, takže proč něco plánovat dlouhodobě. Řeknete, že na to nemá pravomoce. Ale pravomoce, to je jen organizační opatření.  Jestliže jsou nějak nastaveny, pak… „měl byste se snažit, pane správče…“.

Déle vydrží diktátoři. Jenže proč „diktátoři“ většinou udrželi stabilní stát desítky let? Diktátor byl „panovník“. Jistě, občas vládl tvrdou rukou, ale mnohdy to tvrdili ostatní okolo, vlastní lidi to viděli jinak. Podívejte na Kaddáfího. Kde byla Libye za jeho diktátorské vlády – a kde je dnes, po instalaci demokracie západního střihu? A Sýrie – taky jsme kolik let poslouchali, že „Assad musí jít“ – a přesto ho Syřani furt volí.

Nechci si stěžovat. Každá doba má svoje pro a proti. Jen dnes se mi nějak s obtížemi nachází na dnešní době ta pozitiva, zatímco negativa se na mě valí ze všech stran, a dost agresivním způsobem. Současné zprávy hlavního proudu jsou jedna těžká propaganda, tedy žádná změna oproti „totalitě“. Reklamy tehdá se co do agresivnosti nedaly srovnávat,  neútočily ze všech stran a kdekoliv se člověk vrtne. A filmy bývaly nudné, zato však se z obrazovky nevalily potoky krve. V divadle se hrálo divadlo a ne pornografický kus. Naši „demokrati“ říkají, že v současném systému si každý vybere, na co má chuť. Jenže, jak já to pozoruji, to, na co bych měla chuť já, není na skladě, v nabídce jsou jen profláknuté šunty, které když nikdo nechce, vnutí vám je ve smyslu 1+1 coby výhodnou koupi.

Asi stárnu. 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Trochu jste mě, madam, zaskočila. Jsou to teprve dva dny, kdy jsem za (stáří?) bezesné noci přemýšlel na téma "co jsem nečekal". Asi nejsem sám, koho takové věci napadají.
Pokusil jsem se vzpomenout si, co jsem v nějakých dvaceti/pětadvaceti letech čekal od budoucího života. A nijak moc jsem si vzpomenout nedokázal. Tak jsem to zkusil z druhé strany - co jsem skutečně nečekal?
Výsledek tohoto vnitřního bádání byl poněkud chaotický, ale v podstatě se dal rozdělit na dvě skupiny. Začnou tou pozitivní:
Určitě jsem nečekal, že procestuji takový kus Zeměkoule a navštívím země, o nichž jsem skoro ani netušil, že existují (nadsázka).
Určitě jsem nečekal, že se zúčastním tolika jednání s ministry tuzemskými i zahraničními, ba i s hlavami států (těch menších až bezvýznamných).
Určitě jsem nečekal, že budu chodit nakupovat do tak velkých obchodů s neuvěřitelně širokým sortimentem.
Určitě jsem nečekal, že budu létat každý rok plavat na Krétu s celou širokou rodinou.
Určitě jsem nečekal, že budu obklopen tolika perfektními hospodami.
Určitě jsem nečekal jaká skvělá budu pít vína (ani jsem nevěděl, že existují, bez nadsázky).

A tak dále - je zřejmé, že jsou tato pozitivní překvapení povětšině rázu materiálního až konzumního, mohl bych ve výčtu pokračovat.

Stále jsem tak na svém balkonku nad nejhezčí ulicí pěší zóny historického centra našeho městyse, a sumíroval jsem tu druhou, odvrácenou stranu:
Určitě jsem tedy nečekal, kolik nočních chodců se během toho mého přemýšlení bude hrabat v odpadkových koších a něco v nich hledat, kolik z nich bude sbírat vajgly na dlažbě.... a nečekal jsem, že už mi to ani nepřijde neobvyklé, protože není.
Nečekal jsem, jakou roli bude zase hrát v životě společnosti náboženství.
Nečekal jsem, jak začnou zase Němci ovládat Evropu.
Nečekal jsem, jakou vnitřní obavu v sobě budu nosit z potenciálního konfliktu se státem.
Nečekal jsem, jak narostou moje sympatie k Rusům.
Nečekal jsem, že náš vlastní stát nebude samozřejmostí a že o něj můžeme přijít.
Nečekal jsem, že naše hospodářství už vlastně nebude naše.
Očekávání exotické imigrace už bylo mimo jakoukoliv moji představu.

Opět bych mohl přidávat další a další řádky, ale už z tohoto výčtu je zřejmé, jaká negativní překvapení mi život přinesl a čeho se týkají.

Příliš si nepotrpím na nějaké konspirační teorie, ale tyto úvahy mě vedou ke zjištění, že nějak došlo k tomu, že za materiální požitky, "plný břich", se vzdáváme určitých jistot. Zda řízeně nebo nějak samospádem, to nevím.

Moc se mi líbí vyjádření Jiřího Suchého, kterého jsem slyšel popsat tu deziluzi slovy: "Je to lepší, než to bylo. Ale je to horší, než jsem čekal". To platí zatím, jenže rozhodující málokdy bývá aktuální stav, ale spíše trendy. A trend je takový, že si už nejsem jist budoucí platností první věty toho jeho lakonického konstatování.

Zatím bez slepic

že se budu jako zapřisáhlý nepřítel armád všeho druhu dobře živit z lidského neštěstí, při jehož rozsévání budou řinčet zbraně.
že projedu křížem krážem Evropu a kousek Asie.
že mě moje práce natolik semele, že to těžce odseru na zdraví.
že si budou ouřadové všeho druhu se mnou vytírat prdel, jak a kdy je napadne s takřka nulovou možností obrany proti jejich zvůli.
že mě budou po nocích sejřit ožralci a feťáci jen proto, že si dovoluju bydlet v centru maličkého městysu.
že budu své děti nabádat, aby se už nyní připravovaly na emigraci, protože den D a hodina H se blíží mílovými kroky.
že se budu děsit každého probuzení.

Zatím bez slepic

Určitě jsem nečekala, že se naše vodácká parta tak rozpadne, když všichni začali mít miliony jiných zájmů.
Určitě jsem nečekala, že budou tak pěkná a čistá města i vesnice - tedy čekala, jen jsem si to neuměla představit.
Nečekala jsem, že se titíž vodáčtí kamarádi přemiklíkují na námořníky a zažiju s nimi pár parádních výletů na jachtě.
Rozhodně jsem nečekala, že v mém pracovním životě se vlastně nic nezmění až do důchodu (což bylo dobře).
A - bohužel - nečekala jsem, v jaké prachpodivné monstrum se nám změní EU, do které jsem se radostně hnala s vidinou důstojného společenství sebevědomých národů.....
A co jsem nečekala, ale měla čekat,to byla taková divná věc: že když se věci pohnou jedním směrem, druhým se pěkně zbrzdí, aby byla nějaká ta rovnováha - například, začalo být stavebního materiálu, jako na mršině much - tak aby to stavění/udržování nebylo tak jednoduchý, máme prozměnu hory papírů, které nutno splnit/vyplnit....a když začalo být bydlení dostupné jaksi fyzicky, tak se muselo přitvrdit po finanční stránce.
A dětský kočárek, bůhvíproč, stojí zhruba jednu vejplatu, tehdy jako dnes :-)
Obávala jsem se, že se mi v té svoboděnce rozběhnou děti světem (jedna vyhrožovala až Patagonií) a ony nakonec zakotvily blízko, blizoučko.
Co jsem donedávna teda fakt nečekala, to byl znovuobjevený boj za svobodu slova s tím, že my budeme těmi apologety.....

Zatím bez slepic

Takze v podstate jste ztratil podstatne a dostal za to povrchni, je to tak?

K cemu je mi 50 druhu jogurtu, kdyz v pulce z nich je skrob a chemikalie a nakonec si zase kupuju jen jeden.

K cemu je tak 70 000 bezdomovcu, ze vy si jezdite na dovolenou a Sabatova se zastava nejaky Somalky.

K cemu mi je, kdyz si muzu koupit predrazenej hamburger se sojou a chemikaliema, kdyz uz si nemuzu koupit spekacek z masa. Ja jidlo jim a ne ze se na nej koukam na reklamach.

Zatím bez slepic

Ne, podstatné jsem neztratil, neb rodina i pár kamarádů fungují normálně. Možná jste si všiml (nebo přehlédl?), že si nestěžuji na nic moc osobního, aneb - mně se daří dobře. Ale nějak mi to nestačí.
Kdo si chce koupit dobrý jogurt, opravdu má možnost. Jen to není úplně levné jako ty sračky ze supermarketů. Se pekáčky je to stejné, dám vám tip kde a jak, pokud chcete.
To co jsem napsal přece nebylo ani o jogurtech, ani o špekáčkách. Spíš o té Šabatové, to jo.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

... víš, příteli, ten Váš předposlední odstavec říká přesně to, co mě trápí už řadu let. Od Listopadu jsem pozoroval, jak ten "plný břich" nás postupně láme a nebude dlouho trvat, i zlomí. Bohužel jsem od té doby nezaznamenal jediný signál, že by tomu mělo být jinak, naopak, spíš přituhuje ... jenže na rozdíl od Vás jsem se toho obával = tedy čekal ... bohužel
P.S.
mladší (mladý už vůbec ne) se dobrovolně nezřeknou "plného břicha" a "nabízených" zážitků ... už totiž nejsou schopni domyslet důsledků
P.P.S.
co jsem ani náznakem netušil, že do toho "plného břicha" NĚKDO zamontuje podmínku řízené sebedestrukce

Zatím bez slepic

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

No a nekteri to vedeli, uz kdyz se cinkalo.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Paní Rejpalka.
Perfektní,poděkuji.
Pokrok se nedá zastavit,jen se ubírá špatným směrem.
Demokracii si verchuška vykládá po svém a klidně do toho tu totalitu v těsná.
Jak už někdo napsal,naprostá elektronická totalita přichází,tam bych viděl a čekal odpor.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jo jo, to to mame svobodu slova. Jen si bezte zavolat nekam pred Piraty, TOP 09 "Tahle zeme je nase" a uvidite, jakou mame svobodu slova. Nebo "Havel byl zradce". Nebo namalovat tykadla.

Ale muzeme nadavat na Rusko (na prikaz) a nove i na americkyho prezidenta (taky na prikaz - ale to jsme mohli i za sociku, ze)

Zatím bez slepic

U podobných zpráv se ptám kdo a proč mi to říká - jde o důkaz na úrovni tvrzení - vysloveného na základě statistického vyhodnocení výzkumu (pozorování) - že modlení se způsobuje záněty močového měchýře. Když výzkumníci porovnali výskyt zánětů u ateistů a věřících a jaksi jim uteklo že v zimě je to opravdu v kostele o prochladnutí.

Z interpretace tohodle experimentu čouhá jako sláma z bot natloukání do hlavy že lepší společnost není možná. Komupak to vyhovuje??

Zatím bez slepic

Ach brtníku, ne, jde jen o experiment provedený na myších. Ale nebojte EK nemá zábrany podobné našim a experiment provádí přímo na obyvatelích EU, ke kterým dodává množství lékařů, jaderných fyziků a vzdělaných inženýrů rovnou ze Sýrie, Iráku, Afgánistánu a jiných zemí, které poznaly dobrodiní šíření lidských práv a demokracie.
Experiment nikam nesměřuje, jen nabízí odpovědi na některé nepříjemné otázky.

Zatím bez slepic

Pan John Calhoun nestvoril idealni svet pro mysi. Udelal jim vezeni, ze ktereho nebylo uniku a tak tam mysi meli min osobniho prostoru nez potrebovaly. To je mysi ekvivalent maleho bytu pro velkou rodinu.

Mohl rovnou zacit tim, ze by sadisticky nacpal 600 mysi na misto pro 200. To vi kazdej sedlak, ze do chlivku pro 3 prasata jich nemuze nacpat 12 ale musi pristavet.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jako důchodce si nežiju špatně, většina je na tom hůř - díky základům které mají kořeny před plyšákem, ba splnila se mi i většina životních přání.

Když odmyslím to co přinesl technický (nenávidím slovo technologický) pokrok tak klady nejsou tak početné - neexistence železné opony, neexistence absolutní ideologické bariery při získávání informací, neexistence blbého ideologického slovníku...

Když vezmu Maslowa tak je lepší uspokojení některých potřeb ve vrcholu pyramidy - ale jen některých. Lidi k sobě mají neskutečné dál. S těmi potřebami v základně je to pro hodně moc lidí o dost horší.

Za zásadní považuji neexistenci dlouhodobého cíle - tedy on je ... maximálně si nahrabat, ale nemá jej společnost, i cíl s chybami je lepší než žádný a i sebevětší blbec či gauner jej musí reflektovat - proti větru čůrat nemůže, pokud to zkusí tak má mokrou nohavici.

K tomu Suchému - že to nebude lepší jsem věděl, ale že to bude tak špatné jsem netušil. V tom podstatném - v totálním rozvalu společnosti který zákonitě skončí - a doba k tomu dozraje - útokem na Bastilu, a nikdo ty nahoře nebude bránit, dají od nich ruce pryč i ti slouhové slouhů.

Zatím bez slepic

A v ktery zemi zijete? Tady v Cechach mame zeleznou oponu od nas na vychod, momentalne mezi Ukrajinou a Ruskem.

Ideologickou barieru myslite, ze dnes mame svobodu si cist fake news na konspiracnich proruskych webech vedoucich hybridni valku, samozrejme sledovani velkym bratrem (NSA/Echelon/Facebook/Google/Bakala) kdezto za sociku jsme meli svobodu tajne poslouchat ideologickou diverzi za stvavych vysilacek zapadnich zpravodajskych central? - No to jsme si fakt polepsili. No to teda, hned se cejtim tak svobodne.

Neexistence blbeho ideologickeho slovniku? Tak si puste CT, tam ho uslysite od rana do vecera.

fake news - pravda ktera se nam nehodi
prorusky web - kazdy kdo nedrzi oficial linii
hater - kdo se necem brani
extremista - kazdy kdo je proti okupaci muslimy, tahani narodni vlajky z telesnych otvoru
umelecke vyjadreni - vse od souloze na verejnosti po pojidani vlastnich vykalu, vulgarnich nadavek a davani spermatu do svecene vody
multikultura - niceni nasi kultury
pravda a laska - lez a nenavist
disident - zaslouzily soudruh pretahnuty americany
okupace - osvobozeni
osvobozeni - okupace
blahobyt - bida
neziskovka - fasisticka bunka
aktivista - politruk
fasista - demokrat
demokrat - fasista
demokraticky blok - fasisticky blok
antifa - fasisticka uderka
squater - zlodej
pirat - zlodej
tunel - zlodejina
svoboda slova - povinost lhat podle prikazu
rom - cigan s privilegii
dotace - korupce
osveta mladeze - politicke skoleni mladeze
umelec - devka
dobrocinnost - skryta politicka cinnost
rasista - beloch
elita - darebaci a mravni odpad

atd atd atd

Prijedte nekdy do Cech, budete koukat.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Clanok ako taky hovori nieco podobne ako to vidim aj ja ale nech p. autorka prepaci, ale nie je v tom clanku rozpor? Na zaciatku pise ze cit:"že „tehdy bylo líp“. Přitom ví, že nebylo" a ku koncu "Každá doba má svoje pro a proti. Jen dnes se mi nějak s obtížemi nachází na dnešní době ta pozitiva, zatímco negativa se na mě valí ze všech stran".

Za seba poviem ze "bolo lepsie" a stojim si za tym. Ano, jednotlivcom je teraz lepsie a o tych autorka pisala. Vseobecne ale plati ze vacsine bolo pred r. 1989 lepsie. Priznava to aj sama autorka "Občan VĚDĚL, že když půjde na nemocenskou, dostane tolik a tolik – dnes i za deset let. Dokázal si spočítat daně – kolik odvádí státu, a věděl, že to tak bude i v další pětiletce. VĚDĚL už ve dvaceti, v kolika půjde do důchodu a že důchod mu přistane od státu. VĚDĚL, že když ho za deset let budou bolet zuby, zubař mu je spraví, aniž by mu zruinoval rodinný rozpočet. Neřešil existenční starosti."
Kam sa vsak teraz prepracovavame? Ze este nie su vazneni odporcovia rezimu? Mozno oficialne vazneni za odpor voci rezimu nie, ale hladaju sa zastupne dovody na uvaznenie. Vsetci vieme ze na "zoznamoch" sa uz pracuje. Takze kolko to este potrva nez sa z demokracie stane demokratura?

Dochadzame na to, ze v socializme zosmiesnovane päť a viacrocnice su pre zivot nutnostou. Poziciam si z Byl jedno jeden kral - "Bez soli to nejde!" "Ale jde!" a rovnako to je aj teraz. Vsetci vieme ze to bez dlhodobeho planu nejde. Politici nas presvedcaju ze ide. Bohuzial sa planuje akurat na jedno volebne obdobie. Vid napr. skolske reformy v slovenskom skolstve. Co novy minister, to nova reforma. Ministerstvo sa hadam uz ani nesnazi reformam prisposobat ucebne pomocky kedze kazdy novy skolsky rok sa zacina pravidelne bez ucebnic k novym ucebnym osnovam.
V sucasnosti by nebolo mozne napr. v Prahe postavit metro lebo by jeho stavbu aktualna politicka garnitura nedokazala ani naplanovat, nie ze este aj spustit stavbu. U nas na Slovensku je jasny priklad vystavba dialnic. Nie som obhajca Meciara ale je potrebne uznat, ze keby nespustil vystavbu dialnic na dlh, doteraz by neexistovala ani dialnica z Bratislavy do Ziliny. O metre v Bratislave sa hovorilo davno pred r. 1989. Dnes je to nerealizovatelna utopia.
Pani Godot a Targus popisali dobre co necakali a vo vela veciach musim s nimi suhlasit.
Za seba pridavam ze som necakal ze v tzv. demokracii bude prebiehat taka masivna destrukcia institutu "rodiny". Kedy bude spolocnost uzkostlivo dbat aby boli z ludi vychovavani do seba zahladeni sebestredni egoisti. Zamer je jasny, jednotlivec sa ovlada lahsie.
Rovnako som necakal co vsetko je mozne bez hanby ludom medialne predhodit a obhajovat to slobodou slova.
Tiez som necakal take hlupe vyjadrenia v prejavoch politikov tzv zapadnych demokracii.
Necakal som take markantne uz nielen prekrucanie ale aj popieranie dejinnych udalosti.
Necakal som ze zakladajuce staty EU nam budu diktovat ake pristupove podmienky mame splnit pricom same ich nesplnili.
Tiez som necakal ze po prvykrat od skoncenia 2. svetovej vojny bez vyhlasenia vojny bude Cesko aj Slovensko zatiahnute do bojovych operacii na uzemi inych statov na strane agresora alias v pozicii okupanta.
Ale ako pisu prispievatelia vyssie, ten zoznam je ovela dlhsi...

Zatím bez slepic

Ano, je v tom odstavečku rozpor. Oni totiž lidi, se kterýma jsme o tom diskutovali, to takhle podávali - "bylo líp" a jedním dechem dodávali - ale ne všechno bylo dobré. Každý totiž hodnotí tu dobu - teď i tehdy - především podle své situace. Nejobjektivněji to podle mně vidí chuďas, co neměl nic ani za komoušů, ani po sameťáku. Pár takových znám - kupodivu bývají hodně tolerantní k těm bohatejm.
A ráno, když jsem dumala nad tím, jestli jsem udělala dobře s tím článkem, tak mě napadla děsná věc (k té části s tím plánem): co když právě to "nemít žádný plán", jen to všechno rozesrat (s prominutím, ale lepší výraz mě nenapadá), je právě ten plán...? Asi nejen stárnu, ale už i blbnu :-DDD.

Zatím bez slepic

No, ale tohohle planu jsou davno plne konspiracni weby.

Zatím bez slepic

já mám ten dojem, že je to jen nepřesnost - že spousta lidí, když říká "bylo líp" tím vlastně myslí "bylo klidněji." Což pravda bylo - až moc. Tak nějak ode zdi ke zdi a člověk (člověčice tuplem) potřebuje trošku toho prostředka.
To, že se momentálně svět řítí trochu do neznáma, tomu na kráse nepřidá. To je adrenalin pro mladíky, řítit se do neznáma.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nedávno jeden známý slavil padesátiny. Co mu přát? Obvykle se přeje zdraví, dlouhá léta a ať se daří (plný břich).
Nakonec jsem mu popřál, aby jej neopustila víra, pro kterou dlouhodobě pracuje a která jej již desetiletí vede životem.
Vladislav Vančura v Markétě Lazarové píše: "Nejlépe je míti své majoráty na nebesích, kdo je toho pamětliv, zřídka plakává."
Platilo, platí a bude platit pro doby zlé i lepší.

Zatím bez slepic

In reply to by Laco G. Mlynář (neověřeno)

Trvalý odkaz

jsme silný, jak silný je lano, co k nebi nás poutá (Traband)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Velka Oligarchicka Revolucia r. 1989 nemohla priniest ine ako priniesla. Neviem, ci este existuje efektivna obrana proti tomu svinstvu. Ale stale mam chut - branit sa a snad niekedy v buducnosti najst svet sic bez neomylnych vyvolenych (vsetkeho druhu) ale zato Svet ludi.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ač mi táhne teprve na čtyřicítku, tak o to, po čem mi připadá, že zde dnes mnozí volají a nazývají to dlouhodobým plánováním, vůbec nestojím.
Jistě máte pravdu v tom, že komouši se snažili plánovat dlouhodobě resp. dlouhodoběji. A dnes ty kurvy zatvrzelý i když jim je jasný, že toho spoustu posrali, raději volí hádky a další tvrdost a zatvrzelost než aby přiznali, že toho fakt spoustu posrali -> a i kdyby přiznali, neudělají nic proto, aby to napravili.
Oni to neplánovali zase na až tak dlouho, ale počítali s tím, že jsou prostě už kdesi ke konci a že žádný větší změny už nebudou, že budoucnost nebude stejná, ale bude prostě nějak podobná jejich znalostem a možnostem. Počítali s tím, že technologie se v průběhu několika desetiletí prostě budou zlepšovat a ta vylepšení že budou nějak podobná tomu co znají a to jim zajistí už bezproblémovou automatizovanou budoucnost podobnou nějak tomu co znají/znali/poznali.
Jednoduše řečeno postavili fabriku třeba s životností na 30 let a počítali s tím, že během těch třiceti to někdo vymyslí tak, že to bude stačit pak jen poopravit nebo postavit novou vylepšenou jenž už bude dokonalá a za 50 let už teda bude ideální komunizmus.
Reálný příklad jsou třeba zasraný meliorace -> u nás třeba bylo hodně podmáčených polí až bažin, komouši to rozrejpali a všude nasrali pod zem betonový trubky a odvedli jima vodu pryč.
Jejich plány se zdály být skvělé (asi 30 let to tak nějak fachalo), v dnešním letopočtu už tu měl být stav naprosto ideálního komunizmu v němž už by se klubala třetí generace :-). A pěkný hovno, téměř všude problémy s vodou a nikdo neví co s těma zasranejma melioracema, jestli to zalejt betonem a doufat, že se voda v krajině začne zase zadržovat a přitom si bejt vědomej toho, že v případě přívaláků to naopak pomáhá tu vodu (byť společně s ornicí) odvádět rychle aniž by to napáchalo jinou neplechu.
A můžu se o tom bavit s pamětníkama, který to budování ještě pamatujou a tvrdit, že to komouši posrali -> a většinou se budou hádat že dřív bylo líp a chyby neuznaj a i kdyby uznali, v jejich věku a zdravotním stavu aby něco tak rozsáhlýho co v mládí pomáhali rozmrdat zkoušeli napravit ... nelidská svině fakt nejsem :-).
Takže dlouhodobý plánování by ryze filozoficky mělo smysl jen v tom případě, že by bylo jisté, že ta budoucnost bude skutečně podobná tomu co zrovna je (či bylo v pamatovaném horizontu) a vše se chovalo tak, jak je o tom tvrzeno, že se prostě prý chová.

A alá diskutující: "Možnost co by mě nikdy nenapadlo že se bude realizovat?"
Nikdy by mě nenapadlo, že mnozí lidé, kteří se v nějaké oblasti chovají dobře/příjemně/přátelsky/inteligentně se v jiných oblastech zachovají jak naprostí zmrdi a budou se v těch oblastech jak naprostí zmrdi chovat dál.

Opravdu chcete jakési dlouhodobé plánování? Tak o tom hodně pište na internet, až to umělá inteligence zestatistikuje a zmultiplexoruje, tak to čeho bude nejpočetnější vzorek vám začne nejvíce a naprosto bez únavy cpát. Tak si to v tom pak samozřejmě neužijete, ale když po tom tak bažíte ...

Tak tak dospívám k tomu, že příští volby vyhraje ten, kdo nabídne stádistům dostatečně dlouhodobý plán -> byť to bude sebevětší píčovina a sebedebilněji podáno, hlavně že to bude plán a hlavně že dlouhodobej, to se to bude chytat debilů co na to půjdou do urny pohřbít svůj vlastní hlas :-).
To že za pár let se jim to začne měnit v peklo ... ... ... a až je na to po těch pár letech někdo upozorní, zas se budou jen škaredě hádat a chtít nápravu po jinejch?

P.S.
Brtník: "Z interpretace tohodle experimentu čouhá jako sláma z bot natloukání do hlavy že lepší společnost není možná. Komupak to vyhovuje?"
S těma myšima bych neřekl, že to vyznívá tak, že lepší společnost není možná. První co ty myši udělali bylo, že se začli naprosto promiskuitně vzájmeně enormně vyprcávat. Takže zajímavé je na tom to, že pokud lze v člověku (což samozřejmě není potvrzeno) nastínit určitou paralelu, tak z toho vychází, že jedinci realizující otevřené prcání se požerou navzájem.
Ono v komunizmu je apelováno hlavně na strach a hodně si toho raději netroufnete a budete raději držet hubu i krok. V demokracii je apelováno hodně na užívání si a tak "kdo neporní s námi, ten je proti nám" :-).

P.S.2:
Anonym: "mladší (mladý už vůbec ne) se dobrovolně nezřeknou "plného břicha" a "nabízených" zážitků ... už totiž nejsou schopni domyslet důsledků"
Opravil bych to takto: "mladší JEŠTĚ nejsou schopni domyslet důsledků". Plus teda rýpnutí: "a staří je většinou domýšlejí jen podle toho co sami poznali nebo přijali za své" -> jenže toho co neznají a co se projevuje je očividně daleko víc :-)

Zatím bez slepic

Ty vado Johnny, ale žes to těm hloupejm stařečkům teda nandal! Teda vy mladý kluci, vy to dáte! Já vám věřim!

Zatím bez slepic

No řeknu to tak, i když se s jednotlivostma dá souhlasit jako celek je to pěknej blábol, podle kterýho když by se řídil podnik tak je pěkně v pr...

Jak myslíš že se plánuje obnova distribuce? Příkaz z německa a do roka byl na stole plán rozvoje do roku 2040 ;)... Jasně je blbsot plánovat kolik židlí tohoto typu bude ve výrobě příštích 50let, ale naopak je zase blbost napsat, že se to neplánuje na nap.ř na jeden rok...

Myslím, že problém komunistů byl, že chtěli plánovat vše a na desítky let a dnes je problémn lidí jako ty co zase tvrdí, že se nemá plánovac nic... A pak to tak dopadá, dálnice apod. stavby, které toto přímo vyžadují jsou ve stavu jakém jsou... Už jenom uzemní plán co reguluje aby nestavěl kdekdo co chce kkde chce, je regulací a plánem na x let dopředu.

Za mě plánovači před 89 šli extrémem na jednu stranu, ale to co píšeš ty je zase extrém na druhou stranu. Pro většinu nátroda je postrachem jeden i druhej postoj u jednoho bude mít sice v obchodě hodně toaleťáku, ale nebude mít zubaře a v druhém bude zubař, ale nebude toaleták...
Tím chci říci, že považuju za nebezpečí oba dva postoje a vadí mi, že většina toho dobrého po 89 se romrdala a to špatné ještě zesílilo + nové nebezpečí. A jak anpsal jeden disident, dobrej plot dělá dobré sousedy a byl proti jeho bourání na hranicích (schneider), s tím, že svobodně se může jítz brankou bez omezení... Dnešní situace mu dává za pravdu a ukazuje extrém toho postoje...

P.S. A neplánuješ na důchod? Myslíš, že to bez plánování bude super nebo se bude mít lépe ten co plánoval... Jasně hodíš mi příklad s Ukrajinou apod., ale i na ukrajině, když "ymslel na staré kolena", tak alespon přežívá než ten co nemyslel a užíval...

Zatím bez slepic

Já jsem si vědom že ohledně plánování jsem napsal v podstatě druhej extrém.

Jenže ať plánujete jak plánujete nezávisle na režimu, kam to s každým plánováním vede? Snad vždycky tam, že se to téměř vždycky vyvine jinak -> a čím delší časový horizont, tím víc jinak.

Možná nic neplánovat je též špatné, já skutečně nevím, ale rozhodně mi přijde, že každé plánování beztak vede jen k neblahostem. Ono i když někomu ty plány vyjdou a splní se mu snad všechna přání co chtěl ve světě udělat/dosáhnout, tak co pak? Vytvářet si další a další když smrtelná postel je čím dál zřejmější?

Já ani nemám problém s tím, když si někdo něco ryze osobně plánuje a snaží se ty svý plány uvést ve skutečnost a nikoho jinýho tim neobtěžuje ani nikomu jinýmu neubližuje, ale je mi kurva hodně nesympatický když někdo do svých plánů zahrnuje mě, i když vo to vůbec nestojim -> a tohle dělaj starší s mladšíma (dětma) jen co se narodí, a čím víc civilizovanější společnost, tím víc to -- jak mi to tak připadá -- platí. Tohle dělá úplně každej stát, církev i každá firma se svýma blbečkama (sory jako, tak teda občanama či ovečkama) a vy co s tím souhlasíte ... ach jo, proč se divíte, že je čím dál větší bordel a násilí, když se prostě něco pořád násilně aplikuje na množství těch, kteří o to vůbec nestojí?

Vůbec nemám pocit že jsem to "jakýmsi starším" strašně nandal !:-). Mezigenerační boje jsou snad ve všech formách společností a já se nesnažím rozfoukávat požár či do něj ještě lít benzín. Mně je naopak na starších lidech sympatické to, když dělají to co umí a dokáží být laskaví a vtipní a přitom mají spoustu zkušeností ve svém oboru; ale znám i ty, co mají problémy a jsou všelijak zlí a zapšklí atd.

Podle mě plánování rozděluje a čím víc budete plánovat a snažit se plány realizovat, tím víc budete rozdělení a tím víc ve skutečnosti odepsaní.

Navíc co se týká plánování, tady se pořád jede zajetej model v podstatě komoušskýho stylu, kdy něco kydaj lidi, ale téměř nikdo si nedokáže představit, jak masivně se během pár let svět začne měnit s nasazením umělý inteligence a přírodníma katastrofama -> a jestli mám alespoň trochu pravdu, tak už teď se učte neplánovat, abyste v palici měli alespoň ještě trochu místa pro to uvědomit si co se ve vás alespoň trochu odehrává a nebyli v prdeli jen z toho, že nevychází plány který jste od nějakejch tupců co si zvolíte přijali za svý.

Jen na závěr -> umělá inteligence neumí náhodu, neumí vtipnost, neumí plánovat a dává jen to starý špatný masivně a bez únavy.
Dá se tedy vydedukovat i to, že neplánovat může být i stávání se umělou inteligencí :-).

A tak tedy ještě porýpnutí na závěr, laskaví a vtipní starší spoluobčané mi jistě jakožto mladšímu a někdy třeba dětinskému člověku bleskurychle odpustí -> z hlediska průběhu času dokáže být předhazována i neúprosná varianta: "Pakliže společnost jako celek udělala průser který ji přivedl do záhuby, tak se to může jevit i tak, že ti nejstarší se na chybách podíleli nejdéle!".

Dítě když udělá kravinu, tak ho většinou dospěláci zpraží, ale co s dospěláky, kteří dělají kraviny a nedají si říct? S takovými se o něco snažit ... asi ne nadarmo sem zlomenej a rezignovanej ...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vadí mi to neustálé srovnávání, zda bylo líp dřív nebo zda je líp teď, jako kdyby bylo možno si vybrat. Diskuse má být o tom, co by mělo být dnes lépe a jak toho dosáhnout! Ale dodnes mi vrtá hlavou, jak to tehdy vlastně bylo. Když si vzpomenu na tehdejší Prahu, kde každá výloha či průchod byl polepený papíry s hesly, většinou značně stupidními, typu: "Stávka bez přestávky, zlato se nám vrátí zpátky" a podobně, že si vlastně nedovedu představit, že normální lidi by tyhle papíry psali a vylepovali po průchodech. Při dnešním vědomí všech těch barevných revolucí a zinscenovaných majdanů ala vrtěti psem se ptám, nebylo to tak i u nás? Že se tehdejší režim rozpadl víceméně proto, že přestal být výhodný i pro tehdejší nomenklaturu, protože pro komunisty bylo výhodnější přestat si hrát na rovnost, ale spravovaný společný majetek si rovnou zprivatizovat pro sebe, když to situace umožnila, chápu. Ale kvůli tomu nebylo třeba lepit blbosti po průchodech. Vy znáte někoho, kdo to vážně z vlastní vůle dělal, tuhle "revoluční atmosféru"?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nedá mi to nereagovat.
Pročetl jsem si diskusi. Jako obvykle je to hodnotné rozšíření samotného článku. Sice jsem proti některým pisatelům "mlaďoch", asi jako vy, přesto mi názory většiny diskutujících konvenují. Až u vašeho příspěvku jsem si teprve uvědomil, co mě osobně na dnešní době vadí.
Je to arogantní namyšlená sebestřednost, nedostatek empatie a pokory. Dnes tlačená jako trend a považovaná za kladnou charakterovou vlastnost. Vtloukaná do dětí od školky a (bohužel) dokonce i rodiči, postiženými různou alternativní výchovou. Postupně dorostla generace sebestředných hajzlíčků, kteří jako jedinou hodnotu bere svůj vlastní blahobyt. Nevidí dál než na pár let a ještě to předkládají (jako vy) jako nějaké pozitivum a prozřetelnost. Neúcta (k jiným, k věcem, k názorům, k sobě samému) je u nich nazývána svoboda názoru a snaží se ji vydávat za "zdravou" asertivitu atd. Nedostatek pokory vede k namyšlenosti a povýšenosti. Opovrhování jinými a lpění na kodifikovaných svobodách a právech bez pochopení a porozumění jejich smyslu vede k překrucování práva a zvyklostí. K rozkladu soudržné a homogenní společnosti. Lpění na individualitě a adorace jedinečnosti šla ad absurdum a jako norma jsou stavěny nejrůznější úchylky povahové, tělesné i duševní. Takto zmrzačení jedinci tvoří zmrzačenou společnost. Tato zmrzačená společnost tvoří degenerované hodnoty. A nejen ty obecně mravní, ale i veskrze fyzické a hmotné. Jídlo nejídlo, výrobky nevýrobky, "spotřební" zboží na jedno použití.

Od toho se dají odvodit všechna negativa současné doby, která výše popsali jiní diskutující. Úpadek hodnot a programová neúcta nahrazená strachem z osobní nedostatečnosti v prostředí, kde jediným měřítkem hodnot jsou peníze ... Nepěkný dar našim dětem. Snad znechucení naší generace přejde i na ně a třeba už naše vnoučata budou naladěni na změnu. Pokud ji dříve nevyvolá nějaká další válka nebo krize.

Zatím bez slepic

In reply to by Hlas_z_Vysočiny (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nepřijde mi že plánovači a kor ti dlouhodobí vidí někam skutečně dál -> podle mě si pouze představují že to bude tak nějak podle jejich představ a když jim to pak nevyjde -> tak ti, co nejvíce omílají "blaho lidu" jsou těmi největšimi zapšklouny a nenávistníky a obviňovači jiných.

Překrucování práv a zvyklostí -> práva a zvyklosti si udělali většinou ti dnes už starší v dobách když byli mladšími a mnoho z nich asi nezajímá, že s měnící se dobou a prostředím jsou mnohá jejich práva a zvyklosti pouze omezeními a přítěží, hlavně že oni sami se pořád mají víc líp než víc hůř. Takže kdo je pak sobec? Někdo mladý kdo se nechce nechat ztýrat v dodržování přežitých nesmyslů nebo jakýsi dinosaurus, který se o sebe není schopen postarat když k tomu nebude mít aparát jiných a tak bude za každou cenu lpět na tom, aby se takový aparát udržoval?
Nebo je to tak, že mladý extravagantní sobec se beztak změní ve starého sobeckého dinosaura? Nebyli ti co jsou dnes starými ve svých mladých letech taky určitým způsobem extravagantními a sobeckými? A nešli i přes své dřívější ideály cestou toho vytvářet aparát který se o ně postará aniž by dali jasně najevo, že to starání se o ně bude klidně na úkor jiných, kor při čím dál větších průserech? Nebo to má ve skutečnosti každý individuálně a paušalizovat a škatulkovat se - chce-li být člověk skutečně poctivý - nedá zřejmě nic?
Víte co, mě pořád přijde že ta výchova těmi staršími těch mladších je pořád jedna a ta samá: "já jsem starší čili lepší, ty jsi děcko čili hloupější a já mám právo ti pořád něco určovat". Myslím, že pěkně podotýkáte že dneska různý alternativy vnucujou fakanskou individualizaci, ale dělají to pořád se svým sobeckým vlivem -> tlačí: "buď sám sebou" ale běda, jakmile nejsi podle nás! Takové klasické demokratické požadování -> zcela rozpolcené a vedoucí k čím dál větším paradoxům a džekylo-hájdovství.

"Snad znechucení naší generace přejde i na ně"
Proboha, jestli to myslíte vážně, tak jste teda asi pořádná lidská svině! Ale spíše mi přijde, že to tak zlé s vámi nebude a jistě popřemýšlíte :-). Jako kdyby toho nebylo dost a ještě byste chtěl přát dalším generacím aby na ně přešlo znechucení :-)?
Já jsem sice mnohdy zřejmě hodně kontroverzní, ale když se dostanu k tomu přát něco mladším, tak se snažím přát jim něco dobrého a ne další marast. Jo, já chyby - bohužel - dělám. A velmi rád bych je nedělal. Tak když už to nedokážu tak kéž to bezchybně dokáží alespoň ti po mně, a asi podle sebe, né podle jiných. A kéž nejsou ani konfrontováni s chybami, které nezpůsobili.
Také mě jako závěr napadá, že demokratická výchova fakanských individuí je pomsta outsajdrů vůči společnostni, která se odmítá přizpůsobit jejich sobeckým požadavkům, což je tedy záludná abstrakce, možná nad ní více popřemýšlím :-).

Zatím bez slepic

In reply to by Johnny Mássel (neověřeno)

Trvalý odkaz

No, byl jste "nakopnutím" pro můj příspěvek do diskuse. Vzal jsem vás lehce za předlohu, aniž bych to na vás chtěl vztahovat osobně, ale váš druhý příspěvek mě utvrzuje, že jste prototypem toho o čem jsem psal výše. Nebo jste troll (dnes oblíbené označení :-)) a provokatér. Nicméně přikloním se k tomu, že skutečně píšete to co si myslíte a podle svého přesvědčení. To respektuji i když hrubě nesouhlasím.
Předně je na vašem příspěvku, dle mého, vidět, že nechápete (nebo nechcete pochopit) psaný text a jím vyjádřené myšlenky. Zamotáváte se ve své vlastní konstrukci a jelikož jste o své pravdě přesvědčen (i když píšete, že jste člověk chybující, což zavání sebekritikou a teoreticky i možností nápravy - podle osobní zkušenosti, často jen naučená fráze a předřeč k nějaké osobní hluboké pravdě) , dělá vám problém "hledět dál" než za hranice vaší pravdy.
Tedy i plánování (budeme-li se držet probíraného tématu) vidíte jen svou perspektivou. Jen přes nějaký imaginární podnik, který neví co bude za deset let. Zřejmě sám neumíte plánovat, nebo nechcete z přesvědčení a tak ani nevíte, že "plánem" (i dlouhodobým) nemusí být jen to, kolik musím mít naspořeno za 30 let do důchodu a kolik tedy teď budu ukládat - to je jen detail. Stejně tak není tím "plánováním" rozhodnout od stolu, že za 20 let bude náš podnik sekat o 350% víc výrobků než teď .. To je absurdní představa (kterou se, dle mého vy oháníte). Plánováním je stanovení si cílů. Nejprve těch obecných až abstraktních: "kde chceme být za 10, 20, 50 let .. ", "jaký životní standart chci mít za v důchodu .." atd. Pak jdeme hloub. Podle předchozí odpovědi hledáme cestu, jak toho dosáhnout: "Budeme šetřit?", "Budeme inovovat, vzdělávat se, rozvíjet ...?". Pak se teprve dostanete dál k "detailům": "Koupím akcie? Koupím nemovitosti? Budu střádat do slamáku?", "vezmu si hypotéku nebo úvěr na novou halu?", "Koupím moderní stroje, nebo víc starých?", "Zaměstnám levné absolventy a vyškolím si je, nebo najmu drahého profíka a budu mít výsledek hned?" .. atd. atd. Plánovat dopředu se dá a je to to co dalo vzniknout naší civilizaci. První zemědělci byli ti, kteří museli plánovat a žít i v budoucnosti, jinak by si snědli všechno obilí a nezbylo by jim na příští setí.
Žít jen pro teď a být strašně pružní a flexibilní (a ve stresu a spěchu a bez jistot a bez budoucnosti) je krok zpět. Jak upadá naše kultura a morálka, stáváme se primitivními - žijeme pro teď, spotřebováváme a konzumujeme bez ohledu na cokoliv - jako pračlověk. Uznáváme jen sílu a jen agresivita vede vpřed ... Pardon, ale já raději civilizaci. Né dekadentní úpadek a návrat ke zvířatům v nás.

A jen k dalšímu příkladu nepochopení (ale samozřejmě to může být i tím, že jsme myšlenku vyjádřil špatně): To znechucení pociťuji já a mluvím zde o něm. Znechucení trendem, který tu například presentujete vy. Já se snažím myslet na budoucnost. Snažím se své děti vychovávat tak, aby byli stejně znechucení jako já. Aby se jim podobné jednání příčilo a hnusilo a proto se mu vyvarovali a vychovali tak jednou i své děti. Sebestřednost, mamon, bezohlednost, pýcha - to bych jim rád znechutil a přál bych si, aby těmito vlastnostmi lidé začali opět opovrhovat. Pak bude líp.

Zatím bez slepic

In reply to by Johnny Mássel (neověřeno)

Trvalý odkaz

Bylo by to na hezkou debatu nad orosenou sklenicí a věřím, že větší zábava než takto ...
přesto: Výrok "buď sám sebou, ale podle nás" je dle mého logicky i myšlenkově zcela v pořádku. Společnost by měla podporovat a do určité míry (!) respektovat individualitu každého jednotlivce. Jeho vlastnosti fyzické i psychické, jeho talenty a schopnosti, jeho vzhled a jeho předpoklady. To je totiž výhodné jak pro společnost, tak pro jednotlivce. Ovšem (a to je druhá část toho výroku) je nutné, aby společnost vštěpovala každému jedinci svoje pravidla (to se děje nejen ve škole, ale už v rodině a nejbližším okolí od mimina, aniž by si to mnoho lidí uvědomovalo) . Důležité je, aby tyto pravidla byla pro společnost prospěšná a fungující (což se dnes v rámci globalizace, multikulti, mícháni ras a kultur, popírání přirozených i hostorických vazeb atd. moc neděje) . Pak jsou prospěšná i pro jednotlivce. Čím víc jsou pravidla vadná , tím víc se proti nim individualita bouří. čím víc se bouří, tím víc to ve společnosti dře a pokud je už společnost nezdravá, obvykle to vede k tvorbě dalších ještě méně dobrých pravidel, která vedou k další vzpouře atd. atd ...
Příkladů je nespočet od prvobytně pospolných společností, tlup, až po vyspělé civilizace našich věků. A nevztahuje se to jen na lidi, ale i na další společenská zvířata. Dnešní egoismus je pro naši společnost destruktivní.

Zatím bez slepic

In reply to by Hlas_z_Vysočiny (neověřeno)

Trvalý odkaz

Všechny vaše komentáře jsou vynikající, alespoň z mého pohledu, a protože se zde za odměnu udělují slepice, tak tleskám, a těch slepic uděluji celou řadu.

Zatím bez slepic

In reply to by Johnny Mássel (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Johny Mássele, vy jste tak trochu rebel, že jo :-))).
Měla bych drobnou poznámečku k tomuhle:
"Já jsem sice mnohdy zřejmě hodně kontroverzní, ale když se dostanu k tomu přát něco mladším, tak se snažím přát jim něco dobrého a ne další marast. Jo, já chyby - bohužel - dělám. A velmi rád bych je nedělal. Tak když už to nedokážu tak kéž to bezchybně dokáží alespoň ti po mně, a asi podle sebe, né podle jiných. A kéž nejsou ani konfrontováni s chybami, které nezpůsobili."
Jestli je Vám kolem čtyřiceti, tak plus mínus tolik je mým dětem. Ti starší kafrají těm mladším do života především proto, že už toho zažili víc, mají víc zkušeností, jak se říká. Ale obvykle to není proto, aby se nad těmi mlaďochy vytahovali. Ale proto, aby jim poradili, jak právě ty chyby nedělat. Ale víte, já též neposlouchala, co mi říkají naši - myslela jsem si, co oni ví o životě? Dnes si kolikrát vzpomenu, když něco vyvedu "ty bláho, vždyť na tohle mě máma upozorňovala už před kolika lety..." Čas se vrátit nedá, ale lidi jsou furt stejný.
Když ty moje ratolesti mi ty moje rady dávali sežrat - asi tak jako Vy - tak já se zařekla: Ne! Máte svůj život, svoji hlavu, tož si poraďte sami, dělejte jak umíte. "Do roka a do dne" byli zpátky a "mámo, jak jsi dělala tohle ... a táto, poraď co s tím". Ale co svět světem stojí, je to pořád stejné. Mladí pořád rebelují a staří je před tím varují - až jsou mladí staří a varují ty mladé rebely.
A s tím plánováním - kolega z Vysočiny to popsal líp jak já. Nevím, jestli znáte tu bajku o cikádách a mravencích. Cikády si užívaly celé léto, kdy všude všeho bylo hojnost a kašlaly na zítřek. Mravenci schraňovali zásoby na zimu, právě v létě, kdy všeho bylo dost. A přišla zima - cikády mrzly, protože si nevystavěly žádnou skrýš, a hladověly, protože neměly z čeho brát. A tak postupně chcípaly. To je ten plán. Když je dnes dobře, myslet i na zítřek, kdy bude hůř. Kdo si dělá zásoby "na horší dobu", je dneska za cvoka. Vždyť v kauflandu je všeho dost, ne? Vím to, protože já ty zásoby dělám. A vím, jak na mě ty cikády koukaj. Protože dělat zásoby u mně znamená dost pracovat. Rukama. Denně po práci. Vidlák to zná. Teď tady plácám na netu, protože je půda mokrá po včerejším lijáku a do zahrádky se nedá vlízt. Kdyby včera nelilo, tak jsem Vidlákovi žádný článek neposlala a dnes tu s vámi nediskutovala.

Zatím bez slepic

In reply to by Johnny Mássel (neověřeno)

Trvalý odkaz

Uvazovat takto vo veku pomaly styridsat rokov moze len do seba zahladeny sebestredny egoista. Olympic - Sobectvi, to je presne vystihujuce. Nikomu sa neprisposobovat lebo vsetci su blbi len ja som, lietadlo. Starat sa len sam o seba a ostatni su mi ukradnuti. Toto je presne nasledok rozbitia institutu rodiny, rodinnej vychovy a pretlacanie jednotlivca do popredia. Ruku hore, zit len pre teraz a tuto chvilu a po mne potopa. Koho mi to len pripomina... aha, ciganov, ti takto uvazuju. Zit len pre dnesok...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

"Až u vašeho příspěvku jsem si teprve uvědomil, co mě osobně na dnešní době vadí...."
Máslo, uvědomíte si s přibývajícím časem JEŠTĚ více, do té doby to staříkům nandavejte, co se do nich vejde. "Znechucení" není to vořechový, co by mělo přejít na naše děti, ale i na to jednou přijdete!
P.S.
už jenom ty zde dva vaše vstupy, Máslo, ledacos naznačují

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jen - jak to běhá rychle, povšimli jste si, že včera zavražděný novinář na Ukrajině /mnozí - Mitrofanov/ již slavnostní pohřební řeči a vrahem jak jinak Putin - a ajta! Novinář živý na tiskovce, to jen vynikající ukrajinská SBU zinscenovala vraždu, aby předešla vraždě skutečné, kterou samozřejmě chystal Putin. Tak takováhle překvápka den po dni, život je hned pestřejší. A překvápka čím dál blbější, zkouší co vydržíme

Zatím bez slepic

Tak nevím, jestli se mám smát, nebo mlátit hlavou o zeď. Skutečně asi zkoušejí, co "ovčan" je schopen ještě skousnout. Mitrofanov radši neotvírá lednici, aby na něj nevykoukl Putin...
Jen čekám, kdy Chuck Norris bude nahrazen lepším borcem - Putinem! :-)

Zatím bez slepic

Rejpalka i insegnante.
Teď čtu,že snad je ten novinář živ,že je to zincenované,
Tak to je na vyhazov více novinářů,ale i politiků.
Jenže,nějak mě to dává souvislosti s otravou-neotravou Skripalových.
Opravdu,co to vládne ve světě,jeden idiot vedle druhého.

Zatím bez slepic

insegnante.
Přesně tak,jak jednou zalžou,musí lhát pořád,jen se mě zdá,že to některým dochází,tak se likvidují mezi sebou.
To je právě ono,nabírá to obrátky,že se v tom už některý ztrácejí,jen se čeká na poslední kapku,kdy ten pohár přeteče,nebo ještě jinak,že se chytnou do vlastní pasti.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Že někdy pochopím Marxe.
Že dám v ledasčems komunistům za pravdu.
Že kapitalistické kecy o svobodě a lidských právech jsou jen propaganda.
Že budu pochybovat, i že amíci byli i na měsíci. (ted jsem se pěkně shodil, co?)
Že si budu myslet, že 80-90% informací o Stalinovi jsou jen kecy.
Že začnu volit komouše, ze zoufalství.
Že kapitalismus je položen na obludných zákonech zisku, ne svobody.
Že moji nejbližší kamarádi budou i dnes, po všech těch aférách velebit USA.
Že většina lidí neumí ani sčítat.
To jsem opravdu nečekal.

Zatím bez slepic

Pane Josefe, přesně podepisuju, prakticky všechny body, co jste zmínil, je to samé u mne. Jenom za tzv. komunismu jsme měli naději, že "jednou bude líp". Teď poznání, jak to bylo bláhové a naděje falešné, do jakých obludností jsme spadli.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

I simply desired to thank you very much all over again. I do not know what I would've done in the absence of the entire techniques discussed by you over my area. It was a very traumatic concern in my view, but being able to view the skilled tactic you dealt with the issue forced me to jump for gladness. Now i'm happier for the guidance and as well , expect you comprehend what a great job your are accomplishing educating people today with the aid of your blog post. I am sure you haven't met all of us.
kd 10 http://www.kd-10.us

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

I'm also commenting to make you understand of the perfect experience our child went through viewing your web site. She noticed too many issues, which include how it is like to have an ideal teaching nature to let folks easily understand certain problematic subject matter. You truly surpassed our own expectations. Many thanks for imparting these interesting, healthy, educational and also unique tips about this topic to Julie.
curry 5 http://www.curry5.us

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

I wanted to compose you that very small remark so as to say thanks a lot again regarding the pleasing things you've shown at this time. It was so open-handed with people like you to grant extensively precisely what some people might have offered as an e-book to make some bucks on their own, particularly considering that you could possibly have tried it if you considered necessary. The pointers likewise worked to be a good way to realize that most people have the identical passion much like my personal own to find out lots more concerning this issue. I am certain there are several more enjoyable periods in the future for individuals that read carefully your site.
van cleef and arpels http://www.vancleefandarpels.us.com

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Thanks a lot for giving everyone an exceptionally wonderful possiblity to read critical reviews from this web site. It really is so useful and as well , stuffed with a great time for me personally and my office colleagues to search your web site at the very least 3 times every week to learn the fresh guidance you will have. And lastly, we're usually happy with your unbelievable tips and hints you give. Certain two areas in this article are surely the very best we've had.
true religion http://www.truereligionjeans-outlets.us.com

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

I must express my admiration for your kind-heartedness supporting individuals who have the need for assistance with the question. Your special dedication to passing the solution up and down ended up being remarkably advantageous and have really empowered others much like me to achieve their goals. Your new interesting advice indicates this much to me and far more to my mates. Warm regards; from all of us.
patriots jersey http://www.patriotsjersey.us.com

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

I truly wanted to write a brief remark in order to say thanks to you for these pleasant tips and hints you are posting at this website. My time consuming internet investigation has now been honored with professional tips to write about with my colleagues. I 'd point out that we readers are really lucky to be in a good community with many perfect individuals with valuable plans. I feel pretty blessed to have discovered your site and look forward to some more fabulous moments reading here. Thanks a lot again for all the details.
chrome hearts http://www.chromehearts.com.co

Zatím bez slepic