Už to klepe na dveře

Autor

Jak rychle se nám mění svět. Mám z toho trochu pocit, jako kdyby znovu začínal rok 89. Věčné pravdy se drolí jedna za druhou a to, co bylo před několika roky nemožné, to se stává realitou. Co si nikdo nedovedl ani představit, to je najednou naprosto běžné. Letošní osmičkový rok zase jednou zafungoval. 

USA uvalují další cla na Čínu (a potažmo i na zbytek světa). Vzhledem k tomu, že jejich import překračuje export o neuvěřitelné miliardy a miliardy dolarů, vlastně obchodní válku nemohou prohrát. Jen asi brzy prohrají svůj dolar jako rezervní měnu. Spolu s ním prohrají i WTO a zřejmě i další organizace.  ale zdá se, že už je to netrápí. Odteď každý na vlastním písečku. Dovedli si něco podobného představit před pěti roky? Mimochodem - prý vystupují z rady OSN pro lidská práva. Je tohle vůbec možné? 

Když mi bylo asi patnáct, řešil jsem s mým tátou nějaké ty křesťanské věroučné otázky. Jakou sílu má Bůh, jak moc doopravdy ovlivňuje lidské životy, jakou hodnotu má pravda a morálka a tak vůbec. Táta mi tenkrát říkal, že svět j ovládán penězi a že je to opravdu velká neskutečná síla. Dolary, pane, dolary... když je nemáte, jste namydlenej. Bůh ustoupil do pozadí, svět se klaní dolaru. Tenkrát jsme si nikdo nedovedli představit, že celý dolar i Amerika vezmou takhle rychlý konec.

Kdo by stejně tak čekal, že se takhle pěkně zahoupe židle i pod Merkelovou... Věčná kancléřka, která ze všeho nejlépe uměla likvidovat své politické protivníky a vykastrovala svoji mateřskou stranu stejně dobře jako Sobotka ČSSD a nakonec dojede na migrační vlnu, kterou sama spustila. I když ještě stále vládne, už se nějak zmenšila a je taková opuštěná i vlastními lidmi. Přesně takhle vypadal Sobotka před volbami.

Inu, současný svět došel svého naplnění. Stejně jako režim před rokem 89. Prostě jsme ve vývoji došli na konec. Třicet let jsme stavěli dnešní svět pod vedením chytráků, kteří tomu prý rozuměli. Mluvili o kapitalismu, prokapávání bohatství směrem k chudým, mluvili o obchodě bez cel, o globalizaci. Mluvili o atlantických hodnotách, evropských hodnotách... Pamatuju si ještě Zdeňka Svěráka - Když nás někam zvou, tak milí občané honem tam... To říkal v televizi ve spotu o přístupu k NATO.  

Teď jsme to vybudovali a konečně vidíme, co jsme vybudovali. V rámci možností a globálních tlaků jsme ten svět Havlových i Klauzových vizí dostavěli a dostavují se jeho výsledky. Vlezli jsme to EU a konečně je zřetelné, kam jsme vlezli a jaké tam máme postavení. Definitivně vyhřezly všechny naše války za demokracii a svobodu. Člověk musí být opravdu nadšeným vlastencem, aby alespoň hubou deklaroval ochotu bránit stát plný německých montoven a Bakalových bytů.

A tak se to drolí. Ani největší protagonisté současnosti už v ní nevěří. Zůstaly jen ty kůly v plotě, jak kdysi lamentoval Jakeš. Zůstali pohrobci demokracie, kteří zjistili, že volby už nezajišťují místa Kalouskům a Havlovým epigonům. A tak svolávají demonstrace ne proti zmanipulovaným volbám, ale proti svobodným, demokratickým a tajným volbám, které proběhly naprosto regulérně a čistě. Babiš nevyhrál zmanipulované volby... Vyhrál v rámci normální politické soutěže. Dnešní demonstranti nechápou, že se jim sice možná podaří Babiše odstranit, ale další volby nevygenerují žádnou osobnost, která by jim mohla vyhovět. 

Většinový volič už v průměru zjistil, že se svět změnil a tak změnil i své preference. A najednou je hromada dobře placených lidí nadbytečná. Celý svůj život, celou svou kariéru věnovali Bruseli, USA, globalizované ekonomice. Vystudovali to na škole stejně jako jeich otcové Marxismus leninismus. V práci si osvojili slova jako meetig, brainstroming, unijní pravidla, implementace marketingu, práce v teamu... Amerika hodná, Rusko zlé, Čína marginální.  A teď najednou je to k ničemu. Pokud tohle řeknou, jde z toho strach a nebo je to k smíchu. 

Četli jste od Fredericka Forsytha Ikonu? Je to román z roku 1995 o blízké budoucnosti v roce 1999, kdy je v Rusku před volbami a může vyhrát fašistický kandidát. Britské a americké neziskovk spustí operaci k diskreditaci kandidáta  a nakonec  se jim podaří ho odstranit.  V době, kdy ten román vyšel to bylo normální. Západ byl přece ten hodný a dělat tajné operace v Rusku, to bylo v zájmu všech. Román nevzbudil žádné kontroverze. Prostě to byl správný svět. Dneska by to bylo hodně ponuré a výbušné čtení.  Z fikce se stal pravda.... 

Takhle nějak vypadá to náhlé procitnutí ze sna. Nebude trvat dlouho a svět se opravdu přehoupne.

Jednoho dne přijde nový ministr a nařídí...

Ale pane ministře, to nejde.

Proč to nejde?

Podle metodiky směrnice číslo... 

Dejte to sem!

Směrnice poletí z okna a začne nová doba. 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Bratře Vidláku, kdy najdeš čas na čtení Forsytha? Tys opravdu úkaz nad úkazy.
Mimochodem, jeho životopis je velmi zajimavý. On ví o čem píše.

Zatím bez slepic

In reply to by PU (neověřeno)

Trvalý odkaz

Připojuji se k vašim dvěma řádkám.

Zatím bez slepic

In reply to by PU (neověřeno)

Trvalý odkaz

Forsytha si pamatuju. Pekna svine. Kdyz chtel Wiesenthal dopadnout nejakyho esesaka, tak mu Forsyth pomahal o nem natocit film, kde ho vylicili jako vraha nemeckeho dustojnika, aby se pak blbejm nemcum lip bonzovalo.

Ovsem jakmile doslo na sponzorovani nacku americkymi bankeri, to uz soudruh Wiesenthal tak pintlich nebyl a ani mu to nevadilo. Jejich penizky prece nesmrdej a ze by zrovna jeho neinformovali, to sotva.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Omlouvám se za návrat k článku z předvčerejška
Re: Asfaltový holub
Nechal jsem Vám tam odkaz na prokazatelně existující termobarické zbraně
Re: Anonym
Ten tvůj elektromagnetický impuls by motory na bázi motoru T-928 (T 111, PV3S) určitě nevyřadil. Tyto motory totiž:
A/ žádnou elektroniku neobsahují,
B/ jsou schopny běžet bez jakékoli elektrické instalace. Vše je ovládáno a řízeno mechanicky.
Co se týká parních lokomotiv v Rusku, opravdu jsem jeden takový "hřbitov" viděl. Ty mašinky jsou stále opečovávány z toho důvodu, že na Sibiři by v případě jejich nasazení odpadl problém s distribucí nafty, nikoli kvůli poškozené elektrické instalaci na dieselových lokomotivách a jejich následné neschopnosti pracovat...
A teď ještě vyřešit start, že ano. Tanky se startovaly pomocí vzduchojemů se stlačeným vzduchem. Prostě se pustil vzduch do sacího potrubí, které mělo navíc pouhou přívěru za filtrem. Jednoduché jak facka a celkem rychle proveditelné na jakémkoli motoru, který je potřeba rozhýbat a nechce se nám vozidlo roztahovat.
Stran likvidace ruských raket sérií výbuchů ve stratosféře.
Celkem souhlas, pokud by byl ruský mužik takový debil a vypálil všechny rakety naráz a v předem nahlášený okamžik. Elektromagnetický impuls má totiž tu nevýhodu, že jej nelze skladovat, anebo mu poručit, aby byl na místě a číhal na mužikovu raketu. Jinak dobrý...

Zatím bez slepic

TARGUSI,
nebudem rozbíjet tento text.
Co se týče termobarického efektu, nikterak jej nezpochybňuji, na boj SSSR kontra ČLR a využití termobarické munice (tehdy se jí u nás říkalo "vakuová")
si dobře pamatuji. Zpochybňuji, a to tak že velmi, další Vaše vývody, týkající se strategie náhrady jaderné munice municí termobarickou.
Jestli budu mít čas a přemůžu nechuť, někdy něco připíšu pod onen předvčerejší článek a dám vědět v diskuzi pod článkem, který bude tou dobou aktuální.
(Mimochodem, výrazný a děsivý termobarický efekt měly i běžné bomby či hlavice V2 při bombardování Londýna za druhé světové. Po dopadu bomby na blízké domy zastavily téměř (až na okna) nepoškozené autobusy a cestující nevystupovali. Byli totiž mrtví, měli roztrhané plíce, stejně jako zdánlivě nezranění chodci nedaleko.)

Zatím bez slepic

jsou z ruského a českého tisku, který si říká odborný.
Nakolik je odborný, nechť posoudí jiní, ale je určen lidem, kteří se jako odborníci tváří.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Suhlas, Vidlaku. A prave tohoto sa vela aj dobrych ludi boji. Napriklad aj Vlk. Jeho zber faktov je vynikajuci, ich overenie taktiez. No zavery su absolutne pod kontrolou strachu z buduceho a zda sa aj nevyhnutneho. A takych ludi je podla mojich sukromnych prieskumov v mojom Vidlakove - vela. Neviem im to zazlievat, nikdy ich nebudem kritizovat - lebo ich postoj chapem.
Na zaver by bolo dobre dodat - Boh nam bud milostivy.

Zatím bez slepic

Blbost, musíš je respektovat, neponižovat, ALE nikdy nesmíš přistoupit, že existuje něco co nelze kritizovat, protože nic není dokonalé. Jasně, většina lidí kritiku bere jako útok na sebe a své ponížení a na druhou stranu dnes už málo kdo kritizuje protože che szpešit, ale protože chce ponížit, ALE to neznamená, že máš přistoupit na tento novej newspeak, protože právě nekritizovatelsnost je to nejnebezpečnější co ničí společnost a dělá "ty mimo pravidla co musí dodržovat ostatní"...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Jinak to ani dopadnou nemohlo,celá demokracie založena na lži,podrazech,olupování občanů.
Stát USA chudne,ale banky finanční čarodějové bohatnou.
V USA by stačilo zestátnit majetek boháčů a USA je bez dluhů.
V USA se to děje hodně dlouho,co vidíme tady,na čem jde vydělat,hned se privatizuje,rozprodává,mafiáni se na vrhnou,jako supy na kořist.
Ani Trump s tím moc neudělá,když to mají napravovat ti co to způsobili.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

V rychlém sledu katastrofa válečná, katastrofa politická a dolarová.

Politické změny mají poločas rozpadu asi!! 20 roků, tudíž se zcela určitě nějaká turbulence bude konat. Ekonomická turbulence politickou vždy předchází. Tudíž ano, "něčo sa chystá". Přitom ekonomické změny jsou postupné, s tím, že politika tyto změn dlouho ignoruje a když již není zbytí, i politika se podvolí těmto změnám, ale skokově.

Dolar je na pomezí ekonomky a politiky. Pokud se nenajde dosti silný ekonomický motiv ke změně, dolar tu bude s námi ještě hoooodně dlouho. Necítím ze strany Číny, když tam něco nakupuji, jak jinak než za dolary, že by jím pohrdali a penalizovali mne cenou. Právě naopak.

Celní ochranářství má jediný důsledek, Takto chráněné zboží je pro ochraňované jen dražší, nic jiného se neděje. Přitom to má blahodárné důsledky pro ochraňovaný fiskál, tedy alespoň dočasně. Buď má fiskál peníze navíc o domorodců, nebo od dovozců.
Cla jsou jen kanonenfutr pro alarmisty, mediální ekonomy a politiky.
Tím cla nehájím, jen v nich nevidím onen spouštěč katastrof všeho ražení. Pouze a jenom vyvstává otázka, zdali větší fiskám je obyvatelstvu takto postižených, přínosem.
Hned si i odpovím, ne, není. Každý narůstající fiskál je počátek katastrof.

I ty Babišovy miliardy navíc do rozpočtu (s velkou slávou), budou ve svém důsledku pro nás všechny, co jsme stále ještě asi ta střední třída, zhoubou, Postupně se propadneme do nižší střední třídy, až skončíme ve státní správě, nebo na dávkách, všichni.

Zatím bez slepic

Kvantitativni uvolnovani EU je to same co tisk nekrytych penez za vymarske republiky. Mame se na co tesit.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zdravim Vidlaka,
odporucam mu precitat si aj nieco ine ako je beletria a fikcia.
A keby nahodou si nasiel cas na knizku od Vladimira Karpova - Marsal Zukov, docital by sa kopec zaujimavych veci. Realnych.
A v suvislosti s jeho clankom by si mohol nalistovat stranu 615 a precitat si vynatok z referatu Allena Dullesa, v tom case (1956) sef CIA. Nechce sa mi to tu prepisovat. Ale velmi poucne, aku doktrinu uz vtedy mali nasi atlanticki priatelia.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Revoluce zacne az se budou chartisti a studentsti vudci vyhazovat z oken, novinari CT veset na lucerny, herci sverakova formatu strilet jak vztekli psi a neziskovkari posilat do solnejch dolu.

Jo a jako v roce 89 bysme se meli trast, kdo se nam to objevi u moci. Kteryho kasparka z jakyho swinger klubu nam zase vyberou na presidentovani.

Novej 89 radsi ne, to se jen komunisti vymenili za sve deticky a stranicke zalohy a zacli krast jako nikdy pred tim. Byla to nejvetsi katastrofa, co tenhle narod postihla. Ekonomicky vykraden ve prospech zapadu a moralne zlomen. Za nacistu i komunistu byl nepritel jasne videt. Ted chodi po zemi, vymejva detem hlavy a hlada lez o pravde, lasce a uchylnosti.

A rada pro lidska prava je uz davno levicacka organizace, kterou vede nejaky muslim. Jen to fasisticka CT zapomela nahlasit.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ono to (aspoň zkraje) překvapivě jde i v rámci směrnic. Je u toho sice řev, ale takový... bezzubý. Maďarsko, Polsko, Itálie, Brexit, Rakousko. V žádné směrnici není napsáno, že co se zelené führerce a ožralému Lucemburčanovi nebude líbit, to se nesmí. Přesto se tak (zatím) většina evropských politiků chová a spouští údiv a řev, když se najde výjimka, která na führerku sere. Že nejde postavit 180km plot? Ale jděte. A ti co před dvěma roky řvali, už před půl rokem vážně uvažovali, že pošlou armádu do Brenenského průsmyku. Reálné saknce? Nula. Že nejde vymést menšinové a úchylůplné redakce veřejnoprávních médií? Ale jděte. Samozřejmě, vřískot, odchody, hrozby, hladovky... reálné důsledky? Nula, samozřejmě není-li započítán návrat zpravodajství k relativnímu normálu. Zpoza hranic na to hledí užaslí sousedé a říkají si zaprvé - proč by to kurva nemohlo jít i u nás a zadruhé - hele on ten Brusel přece jenom víc vrčí než kouše. A pak stačí jeden výřečný a dostatečně přidrzlý Okamura, Orbán, Farage, Salvini nebo Wilders a když si zařídí elementární (zkraje fakt stačí malá) podporu _zespoda_ (což je dnes celkem snadné, stačí uvést pár příkladů režimního pokrytectví - a že jich teď je!), tak nepomůže okázalá ignorace mainstreamu, mazání fajsbuků ani seznamy NATOzrádných webů. Sněhová koule se dala do pohybu a získání síly laviny je jen otázka času. A další otázkou jsou pak účinky takové laviny. Upřímně doufám, že se EU spíš rozpadne "tak nějak sama, každý to čekal a nikdo nechce pokračovat" než ostřelováním na maďarsko-rakouských hranicích. Upřímně doufám, že se NATO rozpadne pro nedostatek peněz z Evropy a novým nutným spojenectvím proti invazi z jihu než vpádem Turků do Řecka a Bulharska. A stejně tak upřímně doufám, že Jandové, Břešťani a Hermani skočí odříznutí od erárních peněz nebo ve vězení spíš než by se po pětiminutovém "procesu" pohupovali někde na lampě.

Zatím bez slepic

Trumpovu větičku při sáhodlouhém pokecu o rozhovorech USA - KLDR, že každoroční manévry (čti cvičný útok na KLDR) USA a Jižní Korey je hodně drahý, páč US Air Force to má do cvičného prostoru šest hodin letu.
Je zajímavé a pozoruhodné, že se najednou řeší prachy při tak významném počinu, jako je vojenské cvičení při hranicích více, než potenciálního nepřítele.
Furt se vykládá, že rotačky jedou naplno, a najednou taková péče?
Fakt to přijde všem normální, že Trump chce najednou šetřit na blbém kerozinu?

Zatím bez slepic