Co s českým zemědělstvím - vidláci jsou za vodou

Autor

U nás ve Vidlákově jsem napočítal dvacet tři sousedů, kteří dělají něco podobného jako já. Mají nějaký záhumenek, vlastní traktor či něco podobného (i zajímavé historické a stále funkční kousky) doma si drží králíky, slepice, krůty, ovce, kozy... jen krávu nemá nikdo a jsme dva, co krmíme prase od selete. Určitě jsem leckoho přehlédl, ale jen s těmi co znám jsem napočítal dvacet hektarů záhumenkové plochy dobře obdělávané, dobře úrodné, zpravidla na místech, které nejsou z hlediska zemědělské velkovýroby zajímavé. Také jsem zjistil, že se svými obdělávanými plochami jsem vlastně takový chalupníček. Ten největší obdělává skoro pět hektarů a z toho má hektar vinohradu.

O vinařích nemluvím, ti jsou u nás kategorie sama pro sebe, těch je tu ke stovce.

Většina záhumenkářů pamatuje zlatou dobu před revolucí, kdy opravdu jezdili Pražáci pro meruňky, králičí kožky se vykupovaly za 30,- KČS, každý během sezóny zabil a rozprodal deset prasat a sto králíků, vykrmil další stovku brojlerů, choval nutrie, stříhal ovce, dojil kozy a dohromady mu to hodilo víc peněz než zaměstnání.

Dneska už dělají jen pro rodinu. Je zajímavé, že většina záhumenkářů má také hodně dětí, stejně jako já. Každá ratolest má doma ten mrazák, každý synek si z Brna přijede pro svojí porci masa, kořalky, vína i marmelády a zpravidla při své návštěvě pomůžou tatovi s přeložením střešní krytiny, prodloužením sklepa, stavbou nového chlívku a tak.

Mám souseda, který každý rok zabíjí osm prasat a nemá ani zabijačkovou kuchyni. Všechno udělá venku na dvoře. Všechno vynosí - kotel, pařák, nádobí, stoly, kladkostroj... a potom zase uklidí. Já jsem proti němu skvěle zařízený. Přesto soused vzpomíná na sezóny, kdy zabíjel třicet prasat, klidně i tři za den s celou zabijačkou a teď už to není vono. Dětem stačí těch osm pašíků a nikdo další si to koupit nepřijede.

Já nevymyslel nic speciálního ani nového. Jen upozorňuji, že vesnice jsou plné lidí, kteří mají králíkárnu na sto králíků, ale dělají jich deset, protože víc nespotřebují ani s příbuznými. Vesnice jsou plné neobdělaných záhumenků, které leží ladem jen proto, že vidláci jsou už přežraní a opravdu nepotřebují víc sena ani víc ječmene. Traktory fungují a mohly by pracovat mnohem více. Ale není důvod. Jezdit po poli a pak to zaorat, to nemá smysl.

Rajčata nám tu rostou jen tak podél plotu, zcela bez práce. Všichni máme domácí kečupy, domácí rajské protlaky, celé léto máme k jídlu špagety pomodoro, meruňkové i jahodové knedlíky a na půlce zahrady pěstuju brambory, protože víc rajčat prostě nemá smysl. Přitom brambory bych mohl koupit za korunu kilo, klidně bych dal víc rajčat nebo paprik, ale k čemu, sami to nesníme.

Moji známí z vysočiny mluví o tom stejném, jen nejde o rajčata, ale o oves, mrkev a celer. Podobně je to se soukromými lesy i rybníky. Vesnice jsou plné vidláků, co mají techniku, mají znalosti, mají možnosti... a nemají odbyt. A tak syslí jen pro sebe.

Díky světe, my přežijeme. Máme plné mrazáky, umíme dělat masové konzervy, máme udírny, pálenice, demižony s vínem, máme včely, máme traktory, ale máme i rýče, které se obejdou bez nafty i elektřiny. Máme slepice, vajíčka, králíky. Máme dost možností, abychom toho dělali pětkrát tolik. Ale nemáme odbyt a nebudeme si kvůli tomu dělat IČO. Nechceme farmařit na plný úvazek a schytávat všechna rizika moderního zemědělství. Budem chodit do práce a svými produkty tedy budeme jen platit zedníkům, štukatérům a elektrikářům.

Mohli bychom dělat víc, mohli bychom si ze dne na den pronajmout třikrát tolik půdy. Mohli bychom vzdělat zahrádky u staříčků, kteří už jen dělají seno, protože na víc nemají sílu. Umíme to. Ale není zájem. Kaufland to sice dělá jedovaté, ničí půdu, voda je plná pesticidů, přehrady plné sinic, úředníci to ničí ještě víc a ještě rychleji, aktivisti tomu nasazují korunu, ale stále je to atraktivnější než domácí výroba.

Králičí mého tchána je tak zdravé, že ho možů aj vegetariáni. Moje portské je tak skvělé, že chutná i abstinentům a moje prasátka jsou opravdu ultra bio. Ale debužírujeme si sami, i když bychom toho mohli dělat mnohem víc.

A ano - existují obchodníci. Dají mi za poražené prase celých třicet korun za kilo. No neberte to. Meruňky letos vykupovali za sedm korun kilo. Za králičí kožku dávají deset korun a za staženého králíka celých padesát za kilo... Soused měl krávu - v mlíkárně mu dávali za mlíko šest korun a měli tříměsíční splatnost. Občas ještě něco srazili, protože laboratorně jim nevyšel nějaký parametr. Tak soused krávu zrušil, koupil si čtyři kozy, dělá sýry pro rodinu a kamarády...

No za takových podmínek to opravdu raději omezíme a necháme jen pro sebe. Možnosti jsou... na vesnici jsou připravené slušné síly... tedy zatím. Ubývají. Sice zvolna, ale ubývají. Občas se najde i někdo nový, jako třeba já, ale skutečně zkušeným vidlákem budu tak za dvacet let.

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Já tu rezignaci nechápu.

"Ale nemáme odbyt a nebudeme si kvůli tomu dělat IČO." Jsou státem určené podmínky, ale já bych je rád tak nějak ojebal a nechtěl bych za tu ojebávku, když se na to přijde, být trestán.
To každý sedlák bude prodávat "načerno" a měl by z toho být udělán systém?

Jsou zásadně dvě možnosti:
-rezignace - vidláci jsou za vodou,
-změna systému.

Změnit systém je možné v té naší demogracii jen pokojnou volební cestou. Když je tolik "vidláci jsou za vodou" a chtěli by, tož se spojí, ostatní přesvědčí a budou moci prodávat bez politického dohledu státu, tedy bez ojebávky, a buďme optimisté a přejícní, bez IČO za 300 000,-Kč ročně a bezdiskusně i bez EET. Stáčí tyto parametry, přirozeně pro začátek!!!

Tož Vidláku, dejme se do práce.

Zatím bez slepic

Nějak nechápu, kde podle Vás chce vidlák prodávat načerno, já jenom čtu, že aby nebyl xkrát dražší, že by musel prodávat načerno, jinak nerezové vany apod...

A kde rezignuje? On zděluje že je kapacita dodávat to či ono (u něj na dědině), a když dělba práce, tak vidláci budou nakupovat osivo, budou pěstovat a budou s toho vyrábět "bedýnky", ale aby navíc udělali i ten zbytek distribucu? Proč měšťáci neudělají druhou polovinu práce a tedy distribucu?

Ano je to o změně systému, ale i o práci všech, ne pouze někoho...

Zatím bez slepic

1. "Jednoduše vytvořit takové zemědělství, aby bylo pod rozlišovací schopnost strany a vlády i EU. Takové, aby nikoho vlastně nezajímalo a aby vlastně oficiálně neexistovalo."
2. "Díky světe, my přežijeme."
3. Jedna věta a hned tři rozpory.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ve mestech je obraceny problem. Ne moc rad nakupuju v supermarketech, ale kde jinde...

Kam s pulkou prasete, kdyz bydlite v garsonce, kam uz se vam nic nevejde. Tam mrazak nedate. Dojet si pro ovoce a zaplatit 200-300 Kc jen za cestu a dovezt si jablka za 150 KC (kdyz si je ocenite jako bio) a zas vam tam budete mit 3 kila jablek, ktery vam v teple rychle zacnou hnit.

Ja bych si radsi kupoval ceskou produkci za stejnou cenu jako v supermarketu. Merunek za 20-30 kc bych nakoupil 5 kilo a udelal z toho marmelady, knedliky na zamrazeni a zbytek bych snedl jen tak - a to nemam ten mrazak, jinak bych toho udelal daleko vic - ale zase, kdyz jsou tak drahy a daleko, tak to nema cenu.

O vikendu jsem si koupil mliko v automatu, chutnalo dost ridce, bylo za 20 kdyz normalne kupuju za min, ale i tak jsem rad, ze jsem ho koupil - ale jel jsem tam nahodou a jet schvalne hodinu a pul jen pro mliko s trema prestupama, to si nemuzu dovolit.

Kdyby tu bylo skutecne trziste, kde nakoupite za ceny jak v supermarketu ci o fous min a jeste to bude mistni, tak OK, ale kdyz se trhovci rozhodli, ze mistni zbozi je luxus a musej vam to osolit a jeste tak tusite, ze za ty merunky, co vy mate za 80 oni davaj tech 7 kc, tak se vam uz moc utracet nechce. To samy cesky jahody - jsou luxus trikrat drazsi nez ty ze supermarketu.

Na zapade presne tohle resi druzstvama. Vyrobci z jednoho regionu si udelaji vykupni-prodejni druzstvo, ktery pak pro ne dela i funci distributora. Pro odberatele je to lepsi nez jednotlivec, protoze na to se da uz stoprocentne spolehnout, ze vam tak jako tak doda co potrebujete, i kdyz si jeden sedlak zlomi nohu a pro vyrobce je to lepsi, nez hledat primeho odberatele, ktery kupuje jen po troskach. A existence druzstva pak zvysuje vykupni ceny i pro ostatni a snizuje prodejni.

Zatím bez slepic

Zákon o družstvech, který platil za prvni republiky a zdrobnýma změnama až do Klause a platí i vzahraničí na západ od nás byl zrušen.

Pod názven "družstva" je u nás podle zákona úplně něco jiného a skutečná drzžstva u nás nelze zakládat, pouze něco co se tak jmenuje...

Zatím bez slepic

Klaus má mnoho politických vroubků, leč není dobré na něj vše svádět. Družstva fungovala za Klause a fungují i dnes. Probůh nestrašte lidi.

90/2012 Sb.
ZÁKON
ze dne 25. ledna 2012
o obchodních společnostech a družstvech

Zatím bez slepic

Doporučuju mylsí se jmenuje Švihlíková? (taková (asi?) odbarvená blondýna z velkýma očima a selským tělěm) a její videa na youtube o družstvech a zákonech jak si družstva dnes "představují" než se začne tvrdit, že je vše růžové a prosluněné...

Zatím bez slepic

To, že nějaký pedagog něco tvrdí ještě neznamená, že to koresponduje s realitou. Většinou, skoro vždy, nekoresponduje.
Jelikož provozuji několik družstev, mohu s klidným svědomím tvrdit, že to není "růžové a prosluněné", ale nikomu není bráněno se v rámci zákonných mantinelů se pohybovat jak kdo umí. Mantinely jsou dost široké.

Shrnu to: plácáte i se Švihlíkovou nesmysly.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

na Zitnom Ostrove. Nicia nas. Najskor priemysel. Ten nahradili otrocinou v automobilkach. Potom polnohospodarstvo. To nahradzaju africkym polystyrenom. Nakoniec prideme na radu my. Nahradi nas africky geneticky odpad.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

V Česku nikdy nebudou fungovat všechny věci tak jako jinde. Tady chtějí chytré hlavy ke všemu vlastní cesty, a tudíž úspěšně všechno zkurví. Přitom by se stačilo podívat jak věci fungují tam, kde to nedeformovali komunisti (jak s oblibou říkají, aby se měli na co vymlouvat). A co je smutné, stačí se podívat i tam kde ti komunisti byli, např. Maďarsko, Slovensko, Polsko. I tam se hodně věcí dělá lépe, aspoň pokud jde o tržní prodej sortimentu o kterém je tady debata.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláci nejsou za vodou, pouze se přizpůsobili nové době. Zatravnili dvorky, na kterých se dříve proháněla drůbež a postavili tam pergoly, krby a bazény. Pokud jim ve stavebním rozmachu zavazely záhony nebo keře rybízu a angreštu, tak je bez milosti zlikvidovali. Nakoupí v akci kuřecí řízky a pivo a opékají. Tedy ti mladí. My staří pořád obděláváme ty svoje políčka, ale pořád nás ubývá. Počet obdělávaných polí se zmenšuje, lidi, kteří něco obdělávají bych spočítal na prstech obou ruk. Dřív byly tři včelaři od vzdálenosti 300 m od mého domu, teď jsou tři na celé vesnici, můj spolužák a dva důchodci. Dřív o státním svátku, pokud připadl na všední den, hrčely po vesnici traktory, teď je klid jako v neděli. Dřív, když přijíždělo auto s živou drůbeží, vždy čekalo aspoň 10 lidí, aby oživili svoje chovy, posledně jsem tam byli s manželkou sami. Přebytky manželka posílá své sestře do Zlína, ta na oplátku posílá kartony piva. Pálil jsem naposledy před 4 roky, trnky vždy zmrzly, letos to vypadalo na nadúrodu, ale přitom suchu, už to nevidím tak růžově. Stromky, maliny, jahody, řepu mi spásají srny, přijdou si klidně na 10 m od domu. U slepic se krmí 5 sojek a 6 hrdliček, občas i mladí zajíci. Liška si v noci obhlíží kurník, kuna byla tak zblblá, že odnesla i sádrový podkladek. Je to krása, drobně hospodařit.

Zatím bez slepic

Soused loni shrabal hrušky a dal je před chlív a postupně je dávkoval chovaným čuníkům. A z tý hromady mu je začali užírat KOČKY!!! Pak říkal, že když oral, neviděl na poli jedinou myš; tipoval sucho + zase o něco drsnější pesticidy. Tak kočkám asi nezbylo než se taky nové době začít nepředvídatelně přizpůsobovat :-).
A tetka když jde krmit slepice, tak jí pšenici užírá její pes ale on pochází z odpopelnicového plemene jednoho souseda, kterej si jeho fotra vzal jenom proto, že ho nabízeli jako nalezence na městskym úřadě s tím, že kdo si ho veme, tak nebude muset do konce života toho psiska platit roční poplatek za čokla, což tomu sousedovi přišlo jako skvělá nabídka získat psa zadarmo + doživotně "zadarmo".

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

viagra commercial <a href=" https://viagracnd.online# ">does homemade viagra work</a> - buy viagra in los angeles
http://viagracnd.com/# viagra substitute food
questions about viagra <a href=https://viagracnd.online#>cialis or viagra ? gutlwbv</a> buy pfizer viagra

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

ivermectin 2% <a href=" http://ivermectinon.com/# ">buy stromectol online</a> - cost of ivermectin

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

viagra without doctor prescription amazon <a href=" https://prescriptiondrugson.com/# ">prescription meds without the prescriptions</a> - canadian drug prices

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

how much is lexapro in australia <a href=" https://lexaprognr.com/# ">lexapro</a> - cheapest price for lexapro

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

where can i buy plaquenil <a href=" http://hydroxychloroquinegnr.com/# ">plaquenil</a> - plaquenil best price

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

natural pills for ed <a href=" http://pillgtr.online/# ">buy prescription drugs from canada</a> - buy prescription drugs online

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

viagra price <a href=" http://viagragtr.online# ">cheap viagra online</a> - viagra from india

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

clomid without prescription <a href=" http://clomidgtr.com/# ">clomid for sale</a> - clomid cost

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

can you buy zithromax over the counter in australia <a href=" http://zithromaxizi.online# ">zithromax antibiotic</a> - buy zithromax online cheap

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

ivermectin 500mg <a href=" http://ivermectinizi.online# ">ivermectin tablets</a> - ivermectin new zealand

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

cialis with dapoxetine for sale <a href=" http://cialismgz.com/# ">cialis paypal</a> - generic cialis uk online

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

australia cialis on line <a href=" http://cialismgz.com/# ">cialis no prescription canada</a> - buy cialis without doctor prescription

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)