Další reklama.

Autor
Štítky

Nemohu si pomoci, musím bezplatně udělat další reklamu. Bylo by škoda, kdyby tohle zapadlo:  

 

Rok české kultury a Lipský knižní veletrh 2019

ASOCIACE SPISOVATELŮ·STŘEDA 8. SRPEN 2018

Následuje dopis zaslaný panu Martinovi Kraflovi, programovému koordinátorovi Moravské zemské knihovny v Brně pro Leipziger Buchmesse 2019

Vážený pane Krafle,

dovolujeme si Vás oslovit jménem níže podepsaných členů Asociace spisovatelů, předsedy spolku Litera udílející každoročně nejprestižnější české literární ocenění a autorek a autorů pozvaných na Lipský knižní veletrh 2019.

Naším primárním požadavkem je, aby byla co nejdříve svolána schůze se všemi zvanými autory Lipsko 2019 a též zástupci profesních organizací jak autorů (AS), tak garantů nejprestižnější české literární ceny Magnesia Litera (Spolek Litera), kde bude podoba a způsob prezentace české literatury na Lipsko 2019 prodiskutována a přizpůsobena představám vystupujících.

Česká republika bude příští rok hlavní prezentovanou zemí veletrhu a na naši literaturu se tak v Německu upře mimořádná pozornost. Máme za to, že pro literaturu je typická mimo jiné přítomnost hodnotových postojů. Pokud bychom se chtěli tázat, co je tradici té nejlepší české literatury vlastní, snad je to právě pojetí literatury jako činnosti spjaté s postojem k životu a světu. Čeští spisovatelé jsou si aspektu morálního přesahu své práce vědomi. Ten je ostatně přítomen i v tradici toho nejlepšího v české kultuře jako takové.

České přítomnosti na Lipském knižním veletrhu 2019 bude jako jakýsi předvoj předcházet tzv. „Rok české kultury“. Představení české literatury bude vyvrcholením programu, který je zahájen v symbolickém smyslu nešťastně: vystoupením Karla Gotta v Lipské opeře v říjnu 2018. „Rok české kultury“, naopak „kontrastně“ uzavírá v říjnu 2019 výstava připomínající odkaz Charty 77. Vedle deficitu konzultace celé akce s námi českými autory (český stánek má dekorovat trabant Davida Černého? – chceme mít možnost věc ovlivnit) se vymezujeme vůči této ukázkové absenci postojovosti. V dramaturgické radě pro Lipsko 2019 přes projevený zájem naprosto absentují zástupci jakýchkoli profesních literárních organizací. Vzhledem k tomu, že se jedná o kontext, do něhož bude usazena konkrétní autorská tvorba (proslýchá se instalace růžového trabantu Davida Černého?!) je to tristní.

Naším druhým požadavkem, vedle onoho primárního – společné schůze - je, aby bylo vystoupení Karla Gotta bezodkladně zrušeno či vyjmuto z kalendáře akcí „Rok české kultury“, jež tvoří entré knižního veletrhu Lipsko 2019.

Těšíme se na schůzku s dramaturgickou radou v co nejbližším termínu (nejlépe začátkem září).

Za autory pozvané na veletrh v Lipsku 2019

Petr Hruška, laureát Státní ceny za literaturu Bianca Bellová, laureátka Evropské ceny za literaturu Petr Borkovec, laureát Ceny Josefa Jungmanna (podpis stáhnul) David Zábranský, laureát Ceny Magnesia Litera Martin C. Putna, laureát Ceny Toma Stopparda (podpis stáhnul) Zuzana Fuksová Jaromír Typlt, laureát Ceny Jiřího Ortena (podpis stáhnul) Markéta Pilátová (podpis stáhla)

Za Asociaci spisovatelů

Václav Kahuda, předseda Adam Borzič Ondřej Lipár Adéla Hodinská Knapová Petra Hůlová Ivana Myšková Irena Šťastná Michal Maršálek Ondřej Hložek (podpis stáhnul) Jan Burian (podpis stáhnul) Jan Škrob (podpis stáhnul) Tomáš Čada (podpis stáhnul) Jonáš Hájek Petr Tureček Tomáš Kůs Petr Hrbáč Ingrid Artezz

Za spolek Litera

Pavel Mandys, předseda

Komentáře netřeba. Ale líbí se mi ta bohorovnost na základě které chtělí čeští (neznámí) spisovatelé rozhodovat, kdo je české kultury hoden a kdo není.

Dovedu si představit toho pana Krafta. Jako kdyby nás chtěl poučovat nějaký spolek ze Zimbabve. Kraft se zasměje, založí to a pak to Karlovi, aby si s tím po koncertě vytřel řiť.  

A začínám chápat proč komunisti potřebovali těm kulturním představitelům dát ve 48. po hubě. 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Pakliže se mají ti výše podepsaní za jakýsi morální výkvět cz literatůry, tak by v jejich zájmu asi nikdy neměli číst nic z Kydů, páč by to pro ně dopadlo asi velmi nevýkvětně - a asi by splnili paralelně ZZZ -> zechcali se, zesrali a zeblili :-).
Škoda že je ten jejich výplod tak dlouhej, kdyby to dokázali formulovat ve dvou odstavcích, velmi směle by konkurovali tomu velkohubovi z český ármy co ze svýho kanclu chce v Afgánu vydobít jakousi převelikou spravedlnost.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Co chtějí dělat na mistrovství evropy, vždyť házejí ostěpem 9,5 m.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

máte to marný, nevzdělaní hulváti. Trabant a Božský Kája prostě nebudou.
Protože jinak by se mohla Zeměkoule začít točit na druhou stranu.

Zatím bez slepic

Božský Kája by nebyl tak jako tak. Pokud jsem správně pochopil jeho producenta, měl vystupovat sice blízko, leč jinde...a nakonec se ale nedomluvil producent s objednateli. Jestli by si odsud býval odskočil na brigádu a zarecitoval mezi knihami jeden z vrcholů české poezie - báseň Včelka Mája, nevím.

Nicméně za Davida Černého (s typicky českým trabantem) bych se přimlouval.
Černý je orgán, u kterého nemůže být o "absenci postojovosti" ani řeči, ten by mohl suplovat Jakuba Jandu, ten přece k exhibicionistické postojovosti viagru ani jogurt nepotřebuje!
Nevím, co by závistiví petičníci ještě chtěli!

Zatím bez slepic

Černého nemůžou naši neosoudruzi ani cítit z jednoduchého důvodu.
Nemůžou jej ničím přetrumfnout.
Prostě dokud bude Černý, oni budou jen přicmrndávači. Klasická závist a nepřejícnost.

Jinak:
Zkoušel jste někdy něco napsat? Víte, jaká to je fuška sesmolit něco, co by bylo aspoň trochu čitelné? A vy se s tím serete měsíce a roky, pak sháníte mamlasa, který do toho naleje prachy, aby vaše veledílo skončilo v Levných knihách za cenu druhotné suroviny?
No, a Černý koupí za tři litry nepojízdný Traboš, investuje další litr do smirkového papíru, barvy a ředidla a za nějaké dvě tři hoďky má vyděláno.
Chápete to?

Zatím bez slepic

Ale jo,
s tímhle problémem a následnou (jak psával na Aktuálně jeden diskutující) "flustrací"
zápasím pravidelně.
Vždycky se snažím napsat něco třeskutě absurního, ironii, co překoná i ty největší hovadiny Gabala či Kalouska - a vždycky mě přetrumfne někdo, kdo to buď myslí vážně, nebo alespoň předpokládá, že to někdo další vážně vezme!
A, třikrát žel, pokaždé se někdo takový najde, a kolikrát to ani není debil.

U toho Gabala, Schwarzenberga,Kalouska či Jakuba Jandy má člověk alespoň jistotu, že nevěří ani slovu z toho, co říkají.

No ale vemte si kolikrát kosíře Vlka, ten je zjevně chytřejší než já...a přesto ho stupidita spojená s autosugescí dostala!

Přestávám rozeznávat, který text je neúprosná parodie a černočerná ironie a který je myšlen vážně !

Zatím bez slepic

A to si vemte jaký to bude jakmile padne kapitalizmus!

Kdyby to vypadalo že se opět nějaké ty desetiletky povedou cestou rudého překovávatelství, tak můžete vzít jed na to, že všichni ti hurá-usa-nadhujeři budou v 'nové době' tvrdit, že ty jejich předchozí kapitalistický výšplechty byla naprosto důmyslná ironie mající za cíl potajmu dlouhodobě podrývat prohnilý kapitalistický režim, neboť 'noví soudruzi' přece vždy věřili v to, že rudá pravda je ta jediná správná a konečně ji budou moci poslušně sloužit!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku,
k té petici se v Literárkách vyjádřil i šéfredaktor Bílek (který si, pravda, podobným způsobem před nedávnem také krůpnul do slipů, jakkoli je to inteligentní a věci znalý profesionál)

http://literarky.cz/offline/8-den/26757-profesionalni-signatai

Mně se ale líbí především ten krásný petiční literární jazyk, ten uslechtilý cestin, jaký dokáže sešroubovat jen snaživý literát. Občas se podobné zhůvěřilosti ze srandy pokouším z naší mateřštiny pokurvit a poslepovat, ale neznámým umělcům to holt jde samo.

Myslím, že by na Slavíně měli vybudovat Hrob neznámého literáta nebo přímo Hrob neznámé literatury.

Pod článkem, na který jsem dal odkaz, vybral zatím jediný diskutující krásnou českou větu, která ho sama o sobě předurčuje na budoucí Magnézii (nebo alespoň Šaratici) Literu.
Milan Sedlák závistivě píše:

"Ach, ta jejich čeština!
Na protest začnu psát anglicky, ač anglicky neumím.
Zde je příklad:

"Vedle deficitu konzultace celé akce s námi českými autory (český stánek má dekorovat trabant Davida Černého? – chceme mít možnost věc ovlivnit) se vymezujeme vůči této ukázkové absenci postojovosti." HAHA.
****
Škoda, že Váš brácha zablokoval toho viagřího robota.Naši literární impotenti si mohli zvýšit postojovost.

Zatím bez slepic

Absence postojovosti - kurvadrát, to je nádhera! Tedy - člověčice si řekne, cože tak najednou? Po tolika letech?
A ona madam Absence! Tak dlouho se absentovalo v postojovosti, až se tam udělala díra jako trám a tu bylo zapotřebí naplnit.
Drahý Holube, děkuji vám za vyzobnutou rozinku - rozjasnil jste mi večer a posílám vám hejnko nosnic! :-))))

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Naprostý souhlas!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Co jich ale bylo po válce,měli o čem psát,sice se to teď nenosí,ale psali to s nadšením.
O čem teď mají asi psát,nic pozitivního,ani ten opěvovaný kapitalismus se nepovedl.
Podobně jsou na tom skladatelé textů,většinou se jedná o překlad západních textů.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mohou psát o šíření lidských práv a demokracie a evropských hodnot. Také o boji proti ruským trolům. :-)

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

- tedy aspoň některých. Jestli jsou tam petenti, o kterých je tu řeč, to nevím - natolik mě to nezajímá, celá ta kauzička. Jen jsem právě nedávno zjistila, že jsem přečetla několik knih od českých autorů, které se mi vyloženě líbily. Ovšem, neřeknu vám "o čem" to bylo......tak nějak o duši? Jako když se někomu můžete procházet hlavou, řekněme.
A takovej Hájíček - ten je o bolesti.

Zatím bez slepic

napíšu za korunu do vagónu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Gerd.
To je ten problém,že nemůžou,nebo nechtějí napsat pravdu a to co píší,nikdo nechce číst,když se to rozchází s realitou.
Psát sci-fi na to nemají.
Psát o celebritách o jejich promyšlených sňatkových podvodech,také už netáhne.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

...psaní a následné vydávání knih v krajích českých, moravských a slezských by zasloužilo přinejmenším Nobelovku. Je s podivem, jaká kvanta knih u nás každý rok přijdou na pulty knihkupectví (i jinam). Což má pak logicky i druhou stranu. Hodně knih, hodně písmáků. Hodně písmáků = hodně "svazů" a hodně názorů. Jsme malým dvorkem pro všechno - pro politiku, pro sport, umění.
Písmáci jsou někde na konci natažených rukou o zlaťáky se deroucí. Tohle je celkem dobré PR - nic je to nestálo a najednou o nich všichni mluví. Hele, další písmák - kdo to je? Co napsal? Otírají se nám o Káju!
Běžná beletrie - náklad prvního vydání běžného písmáka max cca 1500 kusů. Tohle je dnes realita. Navíc už ani nepotřebují nakladatele, redaktory, korektory (a sakra je to znát!) - dnes si může vydat knihu každý sám. Na netu najdete službu vydat knihu svépomocí. Vy si vydáte nějaký cca 100 kusů, to za pár týdnů rozdáte v příbuzenstvu a okolí. Nakladatelé těchto písmáků vydají 1500 kousků, půlku pak najdete v Levných knihách. Je to nespravedlivé? Možná ano, možná ne. Jsou autoři, kteří nestihnout v tom množství ani zazářit. Jsou autoři, co zářili, a dnes by možná už ani psát neměli. Proto svaz, unie a jánevímjaksevšechnojmenuje. Proto další profi-organizace. Lépe se pak natahují ruce o dotace, lépe se pak prosazují se svým názorem. Názor má dnes každý. Nebo skoro každý.
Ale ten hromadný názor...pane, to je jiná! To je pak pravda pravdoucí a ze všech největší!

Zatím bez slepic