Druhá světová nezačala v září 1939

Autor

Tímto článkem bych chtěl vyhovět Targusově povzdechu, že si samozřejmě všichni vzpomněli na srpen 68 a nadělalo se kolem toho humbuku až běda, ale když došlo na přepadení vysílače v Gliwici, kterým Němci začali bez dalších schovávaček obsazovat Evropu, tak bylo ticho po pěšině a vzpomněl si jen ten prokremelký Sputnik. Tak abych to trochu napravil... 

Jak jistě víte, moji dva dědečci si druhou světovou užili se vším všudy. Jeden si s Wehrmachtem prošel Francii (Polsko nestihl), pak napochodoval před Leningrad, kde zůstal skoro tři roky, pak vítězně ustupoval až k Berlínu, kde byl zajat, odexpedován do gulagu a v roce 1949 se jako jeden z prvních zajatců vrátil domů, protože Gottwald promtně zareagoval na babiččin dopis. Gulag na něm zanechal podlomené zdraví (ale do práce chodil do pětasedmdesáti) a vyléčil ho z komunistických idejí. 

Druhý dědeček byl na začátku války Polákem (ale stihl se narodit ještě jako Rakušan), ale po sedmnácti dnech už občanem Sovětského svazu, pak byl okupovaný, upálili mu tři bratry, ukrýval židy, sám se ukrýval před Banderovými tlupami a když přes jeho rodný Luck, ze kterého se celý život nehnul, přejela Rudá armáda, okamžitěl byl narukován a osobně si vystřelil v Berlíně na Reichstag. Domů se vrátil bez trvalých následků na těle, ale s trvalými následky na duši. Ty následky se projevovaly především tím, že i přes svůj pámbíčkářský naturel zůstal vždy věrným poddaným Sovětského svazu a všechny nářky na šikanu, strázně a občasný nedostatek odbýval poukazem na to, že bylo mnohem hůř a všechno je lepší než to, co zažil. 

Zkrátka moje rodinná historie zná druhou světovou z obou stran a zcel bez příkras. Proto mi dovolte osobní pohled, tak jak jsem si ho vytvořil během dlouhých zimních večerů, kdy jsem s očima navrch hlavy poslouchal své dědečky, jak u společného stolu povídají o svých zážitcích. 

Druhá světová začala v srpnu 1914. Za sto let, až vymřou všichni pamětníci i děti pamětníků, až se otevřou archivy a bude dovoleno v nich volně bádat, tak podle mě historici obě války spojí dohromady, přidají i tu studenou v válku a budou mluvit o válečném dvacátém století, které je od začátku do konce vyhozeno ze staletých zaběhlých kolejí. Začátek dají někam k tomu roku 1914, ale před to dají ještě nějakých deset let příprav a předeher a konec.... to se teprve ukáže. 

Když si to tak vezmu, začátek všeho byl tam někde u dělení kolonií, nástupu Německa na scénu a všeobecné chuti na válku, která podle představ všech zúčastněných stran měla řešit nahromaděné problémy. Anglie si chtěla upevnit pošramocený status velmoci na kterém ji ohrožovalo Německo a novou expanzí řešit nahromaděné sociální problémy. Francie si chtěla vyřešit svůj dlouhý komplex méněcennosti, protože i když ybla n akontinentě vždycky velkou silou, tak průměrný Francouz si vždycky myslel, že Francie je větší velmoc, než byla ve skutečnosti. Je to tak ostatně dodnes. Když vidím Macrona, jak si hraje na velkého vůdce, je to prostě k smíchu. Německo chtělo sebrat kolonie Anglii, nebo zabrat území Rusku (nebo obojí)  a svojí expanzí vyřešit své hospodářské problémy, Rakousko se chtělo přiživit, Rusko chtělo vyřešit svoje problémy skoro se vším a všichni dohromady včetně velké většiny obyvatelstva se na válku těšili a všichni byli přesvědčeni, že vyhrají. 

Jak to dopadlo víme. Žádný předválečný předpoklad se nenaplnil. Válka nebyla ani krátká, ani vítězná a nebyla vítězná ani pro vítěze. Na jejím konci byla většina předválečných problémů ještě větší než před zahájením kanonády, změnila se řada států, církev všeobecně přišla o autoritu, skončila éra vzhlížení k trůnu a  oltáři, ale staré náboženství bylo promtně nahrazeno náboženstvím novým, totiž nacionalismem. 

Vítězové sice uvalili na poraženého řadu reparací, ale německému znovuvyzbrojení to stejně nezabránilo a navíc si zničili vlastní ekonomiku, protože když dostáváte zboží z Dojčlandu zadarmo, tak ho nemusíte kupovat za peníze v Liverpoolu a ta domácí továrna jde zu grunde. 

A protože se nic nevyřešilo, problémy se jen prohloubily, tak se to za dvacet let zopakovalo. V mnohem horší podobě. A protože se to stejně nedořešilo, tak se studeně pokračovalo. Naštěstí už existovaly atomovky, protože nebýt jich, zřejmě by naši otcové bojovali někde u Uralu na kdo ví které straně. 

A všimněte si... Carské samoděržaví bylo hrozné. Ale pořád méně hrozné než následující první světová a ta byla pořád méně hrozná než následná občanská válka a ta byla méně hrozná než ta druhá světová a ta byla nakonec méně hrozná než pád komunismu, který zasáhl ruskou ekonomiku ještě více než Hitler. Ukrajina by mohla vyprávět. První světová, Lenin, Stalin, Hladomor, Hitler i Brežněv nedokázali to, co zvládlo pár oligarchů. Ukrajina se za posledních dvacet let svobody propadla o víc obyvatel než za všechny ty katastrofy a diktátory celého století. Lotyši se také měli nejlépe daleko před první světovou.

Dále si povšimněte... za celé dvacáte století se vyzkoušely všechny ty ...ismy, které se vymyslely ve století devatenáctém. Marx, Nietsche, Masaryk, Adam Smith a celá pejáda dalších filozofů si psala bajky o tom, jak bude krásně, ať nastane ten jejich vytoužený komunismus, nacionalismus, kapitalismus, humanismus a další a další...  Měli jsme čest žít ve století, které vyzkoušelo úplně všechno a všechno se to ukázalo jako hovadina a mnohem líp by nám bylo, kdyby se to nejen nevyzskoušelo, ale kdyby se o tom ani nebájilo. 

Komunisti nevybudovali žádný slunečný stát, kapitalismus se ukázal být skvělý jen pro ty nejbohatší a žádné bohatství nikam neprokapává. Liberaismus jen zařídil obrovské korporace mající takové podivné zájmy a nové božstvo jménem nekonečný hospodářský růst, Havlismus a Pravdoláska se propracovali k humanitárnímu bombardování a terorismus s islamismem dokázal změnit kvetoucí Orient v hromadu suti. 

 .... a díky člunům s Afričany plujícími přes Středozemní moře už vidíme i limity humanismu.  

 Na všem pokroku mě nejvíc děsí spěch... všichni mocnáři ve dvacátém století prostě potřebovali svoje vize udělat hned. Za každou cenu, protože když se to neudělá hned, všude a pokud možno se spálenými mosty za zády, tak to nebude ono. 

Jakmile mi někdo vnucuje, že je třeba udělat ty právné změny ve společnosti a je třeba toto povolit a toto zakázat a tyhle k něčemu pustit a tyhle k ničemu nepustit, tak mám před očima svoje dědečky, kteří to pak celé nesli na svém hrbu a s nimi miliony jim podobných. Nechci žádné ...ismy ať se jmenují jakkoliv a především nehodlám naslouchat žádným filozofům s jejich nápady na utopické společnosti. Je mnohem bezepčnější poslouchat vysloužilé vojcly a lidi s mozoly na rukou. Ti vědí o tvorbě budoucnosti vlastně úplně nejvíc. 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
V tak krátkém článku,ani nejde všechno popsat.
Přehodil jste si číslice u začátku druhé světové války.
Vím toho také z vyprávění zúčastněných ve válce.
Táta šel ve druhém sledu a dostal se někde na Moravu.
Strejda byl přímo v praporu L.Svobody na Ukrajině.
Co nejde nevidět,největší podíl na vítězství ve druhé světové si přivlastnili Američané.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nechci být rejpavej, ale napsal jsi "(ale do práce chodil do pětasedmdesáti)", on nechodil, že by byl pracovitej, ale protože platil zákon, že 1945-1946 odsouzení zapletenci z říší, byli zbaveni občanských práv a nárok na důchod neměli jako odstatní v 65letech (v šedesátkách se to zmenšilo ne méně), ale protože zbyli zbaveni práv mohli tam až v těch 75letech... V továrně kde byl otec tak takto chodili v 70letech staříci co pomalu zametali a kolegové to otci vysvetlovali, proč lidi nad hrobem makají...

Nemyslím útočně, ale pouze jao informaci, aby si někdo nemyslel, že byl dědeček Vidláka pracovitej jako každej němec, ale jaksi neměl do 75právo na důchod a jíst musel, komanči nedávali peníze jenom tak "sociálně" jako dělá dnešní vláda některým skupinám...

Zatím bez slepic

Můj děda nebyl sudeťák, ale protože byl před válkou česká menšina v Německu, tak se po válce stal náhle vítězem a proto se dostal domů ze zajetí relativně brzy. Ale babička musela psát dopisy na všechny strany. Beneš se na ní vykašlal i ostatní ministři. Pomohl až Gottwald... Děda chodil do práce protože chtěl. Mohl jít do důchodu v šedesáti, ale raději se nechal zaměstnat jako vrátný, aby svoji milovanou fabriku nemusel opustit. 

Zatím bez slepic

No, co můžu napsat, můj prastrýc zavřen v koncetráku jak řádili nacisti na kolejích v Praze a pratetka šla do odsunu. Válka je svině a požírá ty "nevinné". Vím o případu, že syn utekl při obsazování do ruska, vrátil se se Svobotou (prvosledové jednotky), ale jeho fotřík zatím doma lezl němcům do prdele a provdal obě dcery za SSsáky, takže voják se vrátil a protože kromě něj celá rodina vesele kolaborovala, tak museli do odsunu a on dostal na výběr "zůstane sám nebo půjde s nima", tak vybral rodinu. Je to fér?

Proto jsem psal, že to nemyslím útočně, ale informativně. Je to podobné jako když mě říkali, že selky dostali důchod x korun oproti dělnasovi a já se zeptal a platili si duchodove jak delnas za prni republiky nebo se na to vykaslali, ze si stezuji...
Musí se psát vše a ne líbivě a znovu nemyslím útočně, ale Vidlákův děda mohl být pracat nebo prostě jenom musel...

P.S. Já chtěl jenom říci, že pozor na to co čteme, nemusí to vypadat jak to je napsáno, ale nastala doba, kdy musí člověk psát "nemyslím to útočně", protože sluníčka napsání faktu nastavila jako něco co útočí na podstatu demokracie ne, že doplnuje pravdu :(

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Anglicke archivy se neotviraj nikdy.

Nemecko nejspis nechtelo nic zabirat, protoze ani nemelo poradne lodstvo a od sameho zacatku melo panickou hruzu z valky na dvou frontach. Cela valka byla od zacatku o tom postvat bratranka s Nemeckem proti bratrankovi s Ruskem, aby se navzajem vykrvili.

Valka byla vitezna pro ty, co ji rozpoutali. Carska rodina, ktera jim nechtela sverit finance byla povrazdena a jejich majetek zustal v zapadnich bankach. Ostatni byli zubozeny, ale co se rozvinulo byl prumysl, konecne bylo super odbytiste, protoze co vyrobite, to je okamzite zniceny a tak muzete vyrabet porad dal a dal.

Proc se vubec v USA mluvi o nejakym vojensko primyslovym komplexu. Je to upir co vysava zemi.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

O příčinách se dá spekulovat dááááleko do minulosti. Pane Vidláku, začal jste před/u první světové. Ale před tím byly ještě další války, i když ne světové - které vedly k té první. Krymská, búrská... a další a kde se člověk podívá, tam má pracky... Anglie. Její gentlemani si děsně zakládali na "svobodě anglického lidu" - jenže nějak zapomínají dodat, že kvůlivá té jejich "svobodě" dělali nesvobodnými obyvatelstvo kolonií. Už v devatenáctém století byli občané první třídy (anglosasi) a pak ti ostatní, na kterých moc nezáleželo. Slovany nevyjímaje.
Četla jsem jeden takový historický román, vlastně celou ságu jedné rodiny někdy od patnáctého století do první světové. Odehrává se na pozadí skutečných historických událostí, a jak Anglie té doby "rostla", tak se rozlézají místa, kde se děj odehrává - nejdřív jen "v Albionu", postupně se přidává Amerika, Francie, Rusko... Když nad tím tak uvažuju, jen Austrálie zůstala "nezmíněna", asi proto, že tam královna posílala pobudy a nepohodlné. Ty informace tam jsou jaksi mezi řádky, jen takové letmo zmínky - například když jedna lady, když jela na cestu po Evropě, říká dceři, že kdyby se něco stalo, dej vědět, ale nepoužívej k tomu normální poštu, jdi do banky a využij lidi pana Rothschilda - jsou rychlejší a mají síť agentů po celé Evropě. A to se psal dle děje začátek devatenáctého století... Nepochybuju o tom, že díky agentům pana Rothschilda se toho dělo a děje hodně.
A k té rychlosti, s jakou se to všechno děje, to je dáno technikou. Mít naše možnosti sdělování informací ve středověku, to by se kolo dějin točilo...! To se napsal kolegovi královi dopis a pak si dali pár měsíců pauzu, než se vrátila odpověď. Urychlilo se to dostavníkovou poštou, ale furt ještě jsme byli na hranici lidských/koňských možností pohybu. Pak vymysleli telegraf ... a už to jelo z kopce. Telefon...internet. Nyní žijeme takříkajíc online. Díky sociálním sítím máme info hned z druhé strany zeměkoule. Žijeme v neustálém přímém přenosu a na to člověk není stavěný. Žádný div, že to všeobjímající "informační vákuum" začíná vadit - a lidi odhazují chytré mobily, za chvilku odhodí mobily, pak maily a vrátí se k tužce a papíru...kyvadlo dosáhlo mezní hranice a vrací se zpátky. Ne, tak ideální to nebude, člověk je od přírody lenoch a dá si děsnou práci s tím, jak vykoumat, aby se mu líp lenošilo :-))).

Zatím bez slepic

Ono každý díl se jmenuje jinak, ale je to známo jako Dynastie Morlandů (The Morland Dynasty). Aktuálně to má myslím 35, možná už 36 dílů. Autorka Cynthia Harrod-Eagles.
35.díl psala v roce 2014, 2015 vydáno u nás, Knižní klub.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Asi to poopravím,pokud takto uvažujete,že druhá světová válka začala v roce 1914,tak to můžeme říci i o třetí,pokud by nastala.
Ono se někde tvrdí,že to v první válce nevyšlo,jak bylo zamýšleno,tak to zkusili podruhé,zase to nevyšlo,tak by to chtěli zkusit potřetí?
Jenže,nemá kdo jít bojovat proti Rusku,velmoci Francie,Anglie,už neexistují,Německo v rozkladu,tak jedině mladý migranti.

Zatím bez slepic

Němci vždy považovali Versailleskou smlouvu za potupnou a pokud budete číst paměti německých vojáků, tak se dočtete, jak ji vnímali a jak vnímali válku proti Francii. Porážka Francie byla pro ně zadostiučiněním, odplata za potupnou a ponižující smlouvu. Souhlasím s Vidlákem, že 2.sv.válka začala v roce 1914.
Na druhou stranu se zase říká, že 1.sv.válka skončila v roce 2003 rozdělením Československa na dva samostatné státy.

Zatím bez slepic

A sudeský problém začal zvaním kolonizátorů českým králem.... Vše co je dnes je následkem minulosti, takže se jako vidlák můžeš dopracovat až do doby, kdy nějakej opičáík slezl ze stromu nebo ryba na břech... :D

Zatím bez slepic

že za sudetoněmecký problém může zase 1.sv.válka, když si odmyslím, že po třicetileté válce, byly některé oblasti osidlovány dovozem německých poddaných. Němcům se do nově vzniklého Československa taky nějak moc nechtělo, ale tehdy na nějaké odtržení nebyly podmínky.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku, je pravda, že wehrmachťáci z Čech a Moravy pobírali po roce 1950 válečné důchody ze SRN?

Zatím bez slepic

Je, pokud si to vyřídili, a i vdovy po padlých vojácích s jejími dětmi, šlo jim to přes Živnobanku a dostávali to v bonech. Nebylo to nějaký majland ale příjemné pilešení v Tuzexu ano, dalo se ušetřit i na auto.

Zatím bez slepic

Vím o paní, která zemřela asi před třemi lety. Její manžel za války padl jako německý voják a ona zůstala s třemi dětmi. Celou dobu dostávala z Německa důchod (asi kvůli tomu se už nevdala, ač žila s partnerem). Mimochodem, žila ve vesnici se silnou německou menšinou (snad až většinou), která byla od roku 1938 v "Sudetech", a na na rozdíl od jiných odsun nešla.

Zatím bez slepic

Ano to je pravda... Tedy je to složitější. Děda o této možnosti nevěděl a umřel v roce 1987 bez jediné marky a bonu. Ale po revoluci to pro babičku vyběhal můj strejda - platila tam nějaká retrospektiva a vdovský dochod po válečném veteránovi  a dostala "fakt velkej balík peněz" jednorázově a pak až do její smrti chodily marky pravidelně.  Všichni vnuci za to měli kola, výbavičky, školní pomůcky a tak.  

Zatím bez slepic

Prý údajně dezertéři z wehrmachtu neměli na žádnou válečnou penzi nárok. I když vlastně tou dezercí možná projevili jakýsi protinacistický odboj.

Zatím bez slepic

i to co píše Targus je pravda.

Můj děda bojoval s wehrmachtem až do svého zajetí. Nedezertoval a měl několik válečných zranění, neštěstí ne trvalých. Tím nejkvalitnějším byl prostřelený krk ruským odstřelovačem. Naštěstí z velké dálky a přes okraj přilby, která odklonila střelu mimo páteř do měkkých částí. Akorát se stihl vyléčit právě včas na viselsko - oderskou operaci, kde ho zajali. To už prý bylo jen pět vojclů v zákopu, žádné těžké zbraně a proti nim desítky tanků. Naštěstí jejich poručík nedal rozkaz k palbě, ale ke zvednutí rukou.
Mimochodem, když strejda vyběhával ty válečné důchody, opravdu se to propátrávalo. Kdyby byl děda dezertér, nebyl zraněn a dokonce kdyby se do zajetí dostal tím, že se vzdal sám osobně, tak by žádný důchod nebyl.
Děda měl v tomhle ale vždycky celkem štěstí - vzdal se jeho nadřízený důstojník, o české občanství nežádal, to mu bylo přiděleno automaticky a tak mu nezaniklo to německé. Já díky tomu mám oficiálně uznané dvojí občanství a mám dva pasy.

Zatím bez slepic

O těch dezertérech potvrzuji - to je ověřená informace.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

dostávali pouze vojáci, kteří utrpěli nějaké zranění, nejlépe pak s trvalými následky, případně pak vdovy, ale s tím si nejsem tak úplně jistý. možná jo.
Starobní důchody určitě ne, fotr mé drahé polovičky žádal a nedostal ani vorla, a bojoval za Ádu celou válku.

Zatím bez slepic

Na extra starobní není nárok ani v NSR.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

No tak to by se mohli ty duchody nemeckejm vojakum a jejcih vdovam zpetne zrekvirovat jako prvni splatka za skody, co nacismus cechoslovakum zpusobil.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pan Vidlak, clanok zaujimavy ale mam vyhradu k tejto casti, cit:"terorismus s islamismem dokázal změnit kvetoucí Orient v hromadu suti..".
Nie terorizmus ani islam nezmenil Orient v hromadu suti. Staty tzv. Orientu rozvratili a obrovske mnozstvo domaceho obyvatelstva povrazdili zapadne armady, bohuzial s pricinenim ako Ceska tak aj Slovenska pod plastikom sirenia demokracie. Toto je ten rozdiel medzi Varsavskou zluvou a paktom Nato. Pocas dlhorocneho clenstva vo VZ sme nikdy neboli agresormi. Kolko rokov sme v Nato a kolko krajin sme napadli na strane utocnika = agresori?
Co sa tyka terorizmu - vzdy ak sa odpor domaceho obyvatelstva nemoze postavit regulernej armade, zacina podzemny odboj = terorizmus. Takze terorizmus je nasledok, nie pricina.

Zatím bez slepic

Mno, to by se taky mohla trestat Indie za to, co delali anglani trebaaaa v jizni Africe, ze jo.

Zatím bez slepic

a nejsem si jistý, jestli jsme se tenkrát pochopili.
Indie byla kolonie formálně i fakticky. My jsme kolonií aspoň formálně nebyli. Každý jeden anonym si samozřejmě může s čistým svědomím říct "to já ne, já je nikdy nevolil". Ale při pohledu zvenku je to jedno. Pár spravedlivých nevoličů zanikne v mase voličů ODS, KDU, TOP, ČSSD, ANO a všech, na které jsem zapomněl a pro které je taky sebemenší pochybnost o "západním ukotvení" na úrovni vlastizrady. Většinově to prostě vyšlo tak, že jsme _jako smečka_, a to zdůrazňuji, vlezli do NATO a za 20 let jsme jako smečka ani v jednom ze šesti pokusů nevolili tak (a za plentou je každý sám a bez pistole u hlavy!), aby to většinově vyšlo tak, že už tam být nechceme. Nebo že o tom budeme aspoň hlasovat.
A aniž bych si chtěl hrát na Vlka, tak nechám třikrát hádat jméno člověka, který se tak těšil do Strakovky, že na jaře 1998 vyměnil myšlenku referenda o vstupu do NATO za ústavní zákon o předčasných volbách.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

k dnešnímu tématu.
Pokud by nevznikl SSSR, byla by životní úroveň Evropanů poněkud níže.
Teď nemám tak úplně na mysli ony hory předmětů, jimiž jsme obklopeni a předstíráme, že nám to přináší štěstí, nýbrž sociální a zdravotní pojištění, a školství.
Čím dál pozoruhodnější se jeví též role soc. států v bytové výstavbě - tedy aspoň v ČSSR - v kontrapunktu s aktuální situací, resp. dostupností bydlení pro kohokoli, kdo nenese jméno Rotschild, Bakala, apod.
Ty sociální vymoženosti jsou jasným plodem relativně úspěšné existence KS ve státech na západ od Šumavy, a to zejména v poválečném období.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

často čtu pana Havránka - krátké šlehy
a co vy dnes na to?
Takřka pokaždé, když v televizi zahlédnu nějaké sedláky, či představitele zemědělských spolků – těžce naříkají, natahují ruce po dotacích, odškodněních ... a redaktoři soucitně pokyvují hlavičkami...

Zdroj: https://josefhavranek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=677274

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nechci pokaždé nudit, Vidláku, ale Váš dnešní článek se mi ZASE mimořádně líbil.
Vyplatilo by se k Vašemu kydališti přisunout pojízdný kurník s automatickými dvířky, aby člověk nemusel pokaždé běžet s pěti a více slepicemi.

Zatím bez slepic