Rozbor díla L.N.Tolstého v kontextu dnešní doby

Autor

Četli jste Annu Kareninu? Nebo Kreuzerovu sonátu? Nebo Vzkříšení? Všechno jsou to pozdní díla velkého klasika ruské i světové literatury Lva Nikolajeviče Tolstého. Pokud jste nečetli, vřele doporučuji. Budete se asi nudit dlouhými pasáženi "o ničem", ale v konečném důsledku není v jeho dílech ani jedno nadbytečné slovo. Každý charakter se vyvíjí, každá postava má svůj smysl, Tolstoj není jen ruský realista, ale je vysloveně apoštol své doby, apoštol humanismu, který ovlivnil kupříkladu Masaryka.... a také mě. Kreuzerova sonáta byla dílko, které do značné míry ovlivnilo můj pohled na rodinu, ženy, děti a vůbec na soužití. 

Nedávno jsem se k většině jeho děl vrátil - udělal jsem si takové ruské období. Chtěl jsem se nějak přiblížit konci carské epochy, kterou se teď snaží vzkřísit Vladimír Putin. Zkusit nějak pochopit ruskou duši ještě předtím, než byla komplet přeorána válkou, revolucí, občanskou válkou, kolektiviziací, Stalinem, Velkou vlasteneckou válkou a Studenou válkou. Dostat se někam tam, kde ještě fungovaly ty staleté vazby, vědomí historie až někam ke Zlaté hordě. 

Tolstoj je pro toto studium úplně ideální materiál. Zemřel v roce 1910. Ve svých dílech popsal velmi sugestivně a velmi přesně svoji dobu. Četl jsem ho už na střední škole, pak jeho knihy dlouho chytaly prach v mé knihovně a před půl rokem jsem se k nim vrátil. 

Ty bláho, najednou, jako kdyby psal o dnešku. Ne o dnešním Rusku, ale o dnešní Evropské unii. Zaměnit v Anně Karenině ruská jména za německá a Moskvu za Brusel, nemusíte dál změnit už ani řádek. 

Tolstoj ve svých pozdních románech velmi přesně popisoval příčiny budoucích problémů. Odtrženost elit od prostých lidí - šlechta si žije svými radovánkami, obsadila si výnosné carské úřady, kde se vlastně nic nedělá, jen buzeruje a vymýšlí se lejstra pro lejstra, která nikoho nezajímají, ale o to víc se musí intrikovat, aby člověka někdo nepředběhl při povyšování. 

Vlastníci rozsáhlého (především pozemkového) majetku už sice nejsou pány nad nevolníky, ale osud ruského mužika je nedále v jejich rukách a jsou pány nad jeho životem i smrtí. Neexistuje žádná spravedlnost, obyčejní lidé živoří, ale každodenně mají před očima okázalé plýtvání a vystavování bohatství, které je podložené nesplatitelnými směnkami a zadlužené.  Noví draví podnikatelé se hrnou mezi šlechtu, která je sice nerada, ale přesto pouští mezi sebe, protože mají peníze. A tito noví šlechtici jsou ze všech ti nejhorší. 

Všechno je propojené. Všichni tam nahoře jsou jedna velká rodina či konglomerát vzájemných vazeb, pevná a semknutá, dostat se mezi ně lze jen s jejich souhlasem. 

Tolstoj tohle všechno vidí. Jeho hrdinové si to uvědomují, Tolstoj popisuje i mezi šlechtici spoustu altruistů i bílých vran, kteří ve svých salónech debatují nad nápravou světa, ale žádná náprava se neodehrává, kapři si rybník nevypustí a ojedinělé pokusy o reformu shora selhávají na nepřejícném okolí a nechápajících mužicích. 

Tolstoj umřel "ještě včas".  Zažil už střílení do hladových chudáků, kteří přišli beze zbraně prosti báťušuku cara o chleba. Viděl tu šílenou mravní bídu, která jedny hnala do povstání a druhé stáhla do pevností, protože nechtěli přijít o nic z toho, co nashromáždili. Jeho představy nápravy byly především mravního charakteru. Představoval si morální obrodu elit, které dobrovolně, případně pod tlakem obdobných procesů v cizině napraví situaci i u nich doma.  První světovou válku už neviděl a i když předpověděl ledacos, co se v budoucnosti stalo, nedovedl si ani v tom nejtemnějším snu představit budoucí VŘSR a následné časy. 

Dneska je to podobné. Leckdo předpovídá nelichotivou budoucnost a pojmenovává problémy dneška. A leckde se v salónech miliardářů diskutuje o nápravě světa. Ale v konečném důsledku se nic neděje, protože nikdo není ochoten se rozdělit. Svět je plný různých pomahačů, ale když se na to podíváte v praxi, nikdo z těch velkých altruistů nepomáhá svými penězmi, ale naopak sbírá peníze po halířích od těch tam dole. 

Stejně jako Tolstoj, ani dneska si nedovedeme představit, že by budoucnost mohla vypadat jako VŘSR. Kdy prostě všichni bohatí o majetky přijdou, elity budou zcela zničeny a přijdou nové. Při tomto svatém boji bude zničeno téměř všechno, co se zničit dá, průmyslem počínaje a infrastrukturou konče. 

Zkrátka číst Tolstého, to je jako číst Kellera. Stejné příčiny, stejná naděje, že se něco změní a svět se dobrovolně obrátí na cestu dobra ať už pod heslem Krista nebo demokracie. 

Říká se, že Němci poslali Lenina do Ruska, aby tam dělal revoluci. Ale to je mýlka. Revoluce byla latentně přítomna už o dvacet let dříve. Lenin byl jen jeden z mnoha, který vyhrál. A kdyby nevyhrál, všechno by se to stalo stejně, jen by v mauzoleu dneska ležel někdo jiný. Obdobně je to s Hitlerem. On byl prostě jen produkt své doby. Kdyby nebyl on, byl by někdo jiný. A v obou případech ještě rok před  jejich triumfem je nikdo v podstatě neznal.  

Čtěte Tolstého, je to jako deja vu. 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

páč bych se dočet sám o sobě, co jsem to za svini, a měl bych z toho ohromně špatný pocit, a to by ohrozilo můj křehký zdravotní stav a mně by se rozjela zase nějaká lepra, či o čem jsme se to včera bavili. Takový syndrom plácnutí na beton před prací, to taky není žádná výhra a zdejší osazenstvo by to ještě mohlo ode mne virtuálně dostat, a kdo ví , kdo ještě a kdo by pak na mě dělal, že ano.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Všichni jsme „produktem“ své doby, i horliví čtenáři mezi námi. Pro svaté boje se vždy a v každé době nějaký blbec najde. Rezoluce, revoluce, memoranda, deklarace, pakty, a pak přijde vždy nějaký ten barbar v obleku či v hadrech, co prostě na tohle všechno kašle …a už to fičí.
A ty elity, co si vždy myslely a myslí, že to mají „na jeden furt“ , se stanou minulostí - jak píše i Vidlák, a jak nás učí minulost. Nepoučitelně zdá se mi, možná právě proto, že jsem vždy produktem své doby....
K těm elitám:
Prezident tajuplně na konci pořadu Týden s prezidentem 20.9. se Soukupem zmínil cosi o Becketově syndromu a lišácky se usmíval. Řeč se vedla okolo ministerstva zahraničí, co ČSSD nakonec možná zničí…(přeberte si kdo co, či co kdo).
Já to vidím osudem Becketa na „popravu“ této strany, protože se postavila nejen nominací proti voličům. Pak za krále v jinotajích prezidenta si dosazuji voliče. Jen aby to nebylo nakažlivé ten Becketův syndrom, měl by si dát pozor i šéf ANO,, čert (asi ani lidovec a kde kdo další) nikdy nespí! A já spát už konečně jdu, aby někdo neřekl, že kam čert nemůže......
Vidlákovi zvolení přeju, ale je možná i fíkovým listem na straně "Becketa", i když hodně čte. Prostě všichni děláme v dobré víře chyby, protože jsme lidé. Ale třeba je všechno jinak.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Četl. Četl. Četl. Ve svém "ruském období". Vzkříšení je geniální. Jenom myslím, že k tomu Kellerovi má přeci jenom trochu blíže Feďka Dostojevský.

Zatím bez slepic

Jo a k Vidlákovu konci článku - přesně k témuž Tolstoj dochází ve Vojně a míru u Napoleona - totiž že byl jen personifikací tužeb těch, kteří jej pak za to, že se stal, kým si přáli aby byl, následovali až do ruské zimy.

Zatím bez slepic

Kdyby Stalin nedělal to co dělal, nedosáhl by toho, čeho dosáhl. Moc dlouho by nežil. Kdyby Putin nebyl takový jaký je, už by nebyl prezidentem a Ruská federace by buď byla v rozvalu, nebo by na jeho místě byl někdo jiný, kdo by používal stejné nebo podobné metody.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Excelentní hodnocení - Vidlák je dialektik, vidí do příčin - proste se nám vrací to co jsme slyšeli od předchozích pánů - ti to ale pak totálně zvorali - to co po té revoluci následovalo.

Zatím bez slepic

jestli máte na mysli Žebráckou - pardon - Hadráckou operu v r. 89, tak jste docela dost mimo mísu. K žádné "voračce" dojít nemělo, a ani nedošlo, pro "feine Leute" samozřejmě naštěstí.

Zatím bez slepic

Naprosto ne - neplést si restauraci s revolucí.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Přišel jsem do školy totálně stržen jak péro v budíku, totálně nepřipraven a totálně nevyspalý po víkendovém "rekordu" čtyř odbouchaných směn v dole s "kytárou" v ruce, takže jsem v ruštině lehce rušil svým chrápáním. Když jsem byl v nejlepším, nějaké hovado (nejpěknější spolužačka) do mě začalo drcat, páč mě souška profesorka - pravá Ruska - vyvolala a chtěla po mně cosi jako stručnou, jasnou a výstižnou odpověd.
Když jsem si všiml, že nespím za porubem u pásu, alebrž v lavici, a místo vrčení elektromotorů pohonu pásu a ventilace poslouchám celkem hlasitou nápovědu místní Bardotky - žvanila mi furt dokola: "L. N. Tolstoj, L. N. Tolstoj", namísto prostého zopakování a opětného ulehnutí na knihu Posobije po stranovjeďéniju za účelem snížení spánkového deficitu, jsem zcela nahlas odpálil: "Jak může být Elen chlap, vole? Už jsi někdy potkala nějakého Eleníka?"
Tím jsem si vysloužil dost dlouho trvající nepřízeň u Soušky, páč ta, na rozdíl ode mne "Eleníka" docela žrala. Vyžehlil jsem si to u ní až při jakési besídce, zvané "Posezení u samovaru" (kdo chtěl zmaturovat aspoň na dvojku, musel se dostavit), když jsem našel v místním kovošrotu starý vyhozený maxisamovar, těžký jako kráva, rezavý jak prase. Lehce jsem ho oškrábl a za účelem torpédování tohoto sejšnu, jsem ho dopravil dvoukolákem na místo činu. Souška namísto aby mne vyrazila z besídky, ze školy a z dalšího produktivního života vůbec, se dojetím rozplakala a prohlásila ruskočesky cosi ve smyslu - "Eljénik je odpuštěn".

Zatím bez slepic

Konecne prispevok, co ma hlavu patu dej povab pointu zapletku a je vesely ... len viac takych...

poteseny citatel :)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Vidláku, píšete dobře. K tomu aby se někdo stal skutečným vůdcem musí vždy nazrát doba. A zdá se mi, že to nebude moc dlouho trvat.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku, fuj!
Fuj je všechno ruské, tak nejspíš Tolstoj taky. V módě je spiderman, nikoliv ta ruská varianta paní Bovaryové (snad to z hlavy píšu správně).
Fuj jsou ruské jaderné reaktory, fuj jsou ruská letadla, fuj je ruská ropa i plyn a nejvíc fuj jsou samotní Rusové, ve svých rubáškách převázaných konopným provazem a roztrhaných láptích, píšících (pokud to vůbec umějí) podivným obrázkovým písmem.
Nejdete s dobou a to se vám vymstí, neb budete stát opodál, jak praví známé heslo.
P.S.: Ale pravda je, že třeba krachující české energeticko-strojírenské firmy u nich hledají záchranu jako subdodavatelé, protože Rosatom má po světě v různém stádiu rozpracovanosti padesát jaderných bloků.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Smutek inhalátora toho nesprávného vzduchu

Ještě pořád dýchám ten vzduch
od Aše a z Dobrušky
přecezený přes jasany
lípy bez a přes hrušky

bez měřáku spotřeby
bez poplatku za kubík
nepochám já tržní hřích? x

až zestárnu ještě více
poníží se moje svíce
odtrhnou mě od flašky
budu vděčný když mi cvrnknou
zkapalněný z Aljašky

Dal jsem to na první, tudíž prosím experty na poetismus o jenerální shovívavost. Děkuji.

x jedná se o překlepové nedopatření, básník želí opravy, neboť se mu v tomto punktu potvrdila teorie nadřazenosti intuice nad instinktem i intelektem.

až zestárnu ještě více
poníží se moje svíce
odtrhnou mě od flašky
budu vděčný když mi cvrknou
zkapalněný z Aljašky

Zatím bez slepic

Ztratil přehled nad dílem, neodtrhli včas. Jde básník nakládat hříbky.

Zatím bez slepic

a tupé hovado na cokoli "v řeči vázané" dávám pět virtuálních slepic, Chybky tam sice jsou, ale pokud to bylo střihnuto na první dobrou...
Btw. ty hříbky jdou do octa?

Zatím bez slepic

Nezdržoval se interpunkcí, podmět vybalil hned v prvním řádku, pak to nechal plynout. Za slepice díky, příště dejte oškubané, droby vedle. -)))
Hříbky: cca 2 kg zachráněny pro ocet, ostatní suchařina pro tekuté pokrmy.

Zatím bez slepic

Vy jste ale cimprlich. Darované slepici do pytle nekoukej :-))) (já vím, měl to být kůň a zuby, a v pytli bejvá zajíc, ale my se doma občas bavíme, že ta tradiční přísloví skládáme do netradičních).
Koukám, že hříbky rostou..??? Já je nesbírám, na to mám lidi, kteří je rádi nacházejí, ale nekonzumují. Ideální dělba práce :-D.
Básnička pěkná, "pocham" mě dostalo :-DDDDDDD

Zatím bez slepic

Pochvalné rejpnutí potěší i s těmi hříbky to bylo přesně jako u Vás, navíc dvakrát přenechaný dar.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Godote - Byl jsem se podívat v Třebíči - volební motiv č. 1 stavět 5 blok Dukovan - tam už to protiruské jaksi nelepí. Je ale pravda, že jinak ano - psychologicky je to náhradní fackovací panák - tedy přenesená agresivita těch co se jim dneska nedaří jak by si představovali. Je to vidět leckde - třeba i na silnicích a leckde kolem, většinou celý komplex - Rusové - Zeman - omezují mne rychlostí a buzerujou radarama etc, etc. etc.
Tedy k té Třebíči - zajímavá trhlina když jde o žvanec.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jen se potvrzuje,dějiny se opakují a nikdo se nepoučí,takže si to musíme prožít znovu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Čím jsem starší, tím víc si Tolstého vážím a považuji ho mezi mnoha autory, jejichž díla si hodně cením asi za to nej.

Přikládám Jakla - http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/proc-se-europoslance-pospisil…

Není tam nejdůležitější to o těch homosexuálech ale závěrečné sdělení a skutečnost, že se na demonstraci před Maďarským velvyslanectvím sešli ve shodě představitele dost odlišně směrovaných formací.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jak humanitární bombarďák přál Američanům navždy nemocné Rusko:
***********
Erich Best:
Přesně před 20 lety mluvil Václav Havel na tiskové konferenci ve Washingtonu s Billem Clintonem o současném Rusku. Stojí to za připomenutí.
Larry McQuillan, Reuters: A pane prezidente, kdybych mohl mít otázku i na prezidenta Havla. Vzhledem k současnému vývoji v Rusku, neobáváte se, že se k řízení země do jisté míry dostávají bývalí sovětští funkcionáři? A nemáte strach, že by se stará hrozba mohla vrátit?

Prezident Havel: Nemyslím si, že současný vývoj v Rusku představuje stejné nebezpečí jako dříve Sovětský svaz. Rusko je země ve velmi složité situaci, a myslím, že za 50 nebo 100 let stále bude zemí ve složité situaci. My těm problémům rozumíme, protože jim čelíme taky. U nás je ale jejich řešení otázkou let, u nich otázkou desetiletí. Nic opravdu nebezpečného v tom nevidím. Je to přirozený proces a myslím si, že je mnohem lepší mít nemocné Rusko než zdravý Sovětský svaz. [smích]

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Aby Tolstoj predvidal VRSR, tak to by musel do New Yorku na Wall Street na caj za bankerema, kde ten komunismus pro Rusko ukuchtili.

Revoluce je jako valka nebo masova migrace. Jsou na ni treba penize, penize, penize - a ty chudaci nemaj.

Zatím bez slepic