Stoleté rozjímání

Autor

Na začátku bych chtěl říci, že samostatná republika nevznikla jako něco daného - něco co je spravedlivé před dějinami, co je přirozené a aby tato přirozenost zvítězila, stačilo odstranit tmářský a zpátečnický režim Habsburské monarchie. Česká republika nevznikla tím, že bylo poraženo Rakousko a tím pádem se vyjevila naše národní práva a všichni v našem okolí je uznali, protože tato práva svítila na celé okolí a nebylo možno jinak, než se před nimi sklonit. 

I když si to málo uvědomujeme, naše republika vznikla trochu jako Izrael. Museli souhlasit mocní, bylo nutno bojovat s těmi, co nesouhlasí, bylo nutné nadělat bolestné kompromisy, které dlouhodobě ovlivnily budoucnost národa, prakticky žádná z těch idejí, na kterých podle Masaryka náš stát vznikl, se nenaplnila úplně, na všem visela nějaká poskvrna a prakticky všechno čeho jsme dosáhli byl jen a pouze kompromis. Projevilo se to po dvaceti letech... Ti, kteří blahosklonně souhlasili se vznikem Československa, ti stejně blahosklonně souhlasili s jejím ukončením ve prospěch Hitlera. 

Není to samozřejmě úplně přesné, ale do jisté míry byli Habsburkové nahrazeni Paříží a Vídeňský kongres po Napoleonovi byl nahrazen státy Dohody a Malé Dohody. Národ dosáhl samostatnosti, ale nebyla to samostatnost úplná a bezpodmínečná. Nezaplatili jsme ji jen krví legionářů, ale také mezinárodními úmluvami, které byly jako smlouva s ďáblem. I za první republiky se hodně tehdejších intelektuálů, spisovatelů a novinářů zabývalo myšlenkou, zda jsme nezaplatili příliš krvavě za pozlátko vlastního státu.

Hodně prvorepublikové euforie a budovatelského nadšení byla jen propaganda. Ano i náš prvorepublikový stát měl své apologety, kteří měli výhody hlásné trouby. Nebylo to zase tak moc odlišné od dnešní doby, kdy nám naši bohatí  a mocní tepou do hlav, jak se máme dobře a nikdy jsme se neměli líp. Stejně jako dneska se i tenkrát hodně ohýbala realita, protože ti mocní si ten svůj stát udělali a tak přece nebudou tvrdit, že se to úplně nepovedlo.

První republika měla vlastně dvě obrovské PR výhody, které dnešní režim nemá. Zaprvé následovala po válečné vichřici, kterou nikdo nepamatoval a když ta Velká válka skončila, všechno bylo lepší než kulomety a plyn. A zadruhé předcházela ještě větší válečnou vichřici, která si nezadala vůbec s ničím, co se kdy na světě odehrálo. Když druhá světová skončila, všechno před ní byla krásná doba a zlaté časy.  Komunisti už měli jen jednu výhodu - oni následovali po příšerných časech a i pro ně platilo, že všechno bylo lepší než protektorát a válka. 

Dnešní režim se dostal k moci pokojně. Nenásledoval žádnou strašlivou katastrofu. A tak nemá žádnou výhodu.  A jak se ukazuje, ta doba před dneškem se zase od dneška tak nelišila. Jen se obrátily některé ceny. Kdysi stálo auto víc než byt či dům, dneska je to naopak. Dneska máme sice svobodu, ale náš každodenní život reguluje násobné množství předpisů. Někdo na tom vydělal, někdo se má stejně a někdo na tom prodělal. Nic nového pod sluncem. 

Na druhou stranu, myslíte, že jsme dneska hlouběji v řitích Bruselu, než jsme tenkrát před sto lety byli v Paříži? Myslíte, že jsme dneska více NATOhujeři, než jsme byli ve Varšavské smlouvě? Nebo myslíte, že dneska víc našich generálů absolvuje PŠM (politické školení mužstva) v centrále NATO, než předtím v Moskvě nebo ještě předtím v Paříži? Já si tím nejsem tak úplně jist.  

Pokud se podívám na dnešní dobu bez příkras, tak svoji samostatnost platíme tu a tam nějakým vojákem v Afghanistánu. Nedržíme si dvousettisícovou armádu a sice ujišťujeme naše spojence o naší neochvějné věrnosti, ale všichni (včetně generálů a politiků) to nebereme vážně. Možná jsme hospodářsky kolonie, ale ruku na srdce, kdo dneska není? Mluvíme o německém kapitálu, ale je opravdu německý, nebo je už nadnárodní a ždíme nás i Němce? Když si finanční trhy dupnou, poděláme se my, ale podělá se i Merkelová. Zajišťuje německý kapitál výhodu Němcům a nebo ti musejí také poskakovat tak jak si burza usmyslí? Spíš mám pocit, že český David cvičí stejná prostná jako německý Goliáš a oběma to píská Wall Street. 

Navíc má smysl šilhat po uspořádání jako v Bavorsku? Máme u nás opravdu mít tu bavorskou vesnici, kde si nemůžete na silnici bez povolení postavit ani kontejner na suť, váš pes nesmí štěkat, aby nerušil, vaše stromy nesmějí přečnívat, aby si soused nestěžoval, kde si nesmíte udělat ohníček na zahradě, protože někdo uvědoměle zavolá hasiče? Chceme žít ve státě, kde každá zídka a každý plot bude mít stavební povolení? Chceme mít stát, kde se nesmí do soukromých lesů, kde jsou v parcích všude cedule, kam se nesmí šlapat a co všechno je zakázáno? Stojí to za ty německé platy a německé BMW?

Chceme k nám přenášet německou politiku? Ty dlouhodobě stabilní strany, které berou jako porážku, když dostanou "jen" 30% hlasů? Tu spořádanost, kdy osmdesát milionů Němců neochvějně dlouhá léta přijímá Turky, které neumí integrovat, staví mešity, které řídí turecký diktátor, ruší atomové elektrány a věří v sílu větru a slunce? A díky těm skvělým stabilním stranám mohou všechny tyto blbosti dělat dlouhá léta a zřejmě to budou dělat tak dlouho až už bude pozdě...

Je to fakt taková nevýhoda, když u nás sice každá vláda dělá kraviny, ale prakticky nikdy není u moci tak dlouho, aby ty kraviny dotáhla do konce? Občas u nás zvítězí oligarcha, občas mají komunisti skoro 20%, dokonce i ten blb Topolánek nebo Kalousek měli svoje šťastné dny. Já bych to viděl jako vyspělost, ne zpátečnictví. Náš národ dokázal ve třiceti letech povznést a zase shodit Havla, Klause, Špidlu, Zemana, Topolánka, Kalouska, Nečase a až na to přijde hladce sejme i Babiše nebo Piráty. Hilšer je teď sice v senátu, ale za šest let už se nemusí dostat vůbec nikam. Podívejte se na tu pestrost. Každý politik úplně jiný. A přece všichni dostali šanci a všichni letěli na dlažbu aniž bychom je museli postřílet nebo se bát že postřílejí nás. 

Prostě náš národ a všechny naše hodnoty nevznikají ve vznešených budovách. Máme sice Smetanu a Dvořáka, ale kulturu u nás nesly lidové písničky, nad kterými sice ohrnujeme nos, ale zpívají se pořád. Máme sice své hrdiny se zbraní v ruce, ale největší škodu všem okupantům udělala ta pasivní rezistence, očurávání a drobné sabotáže. Máme sice své bojovníky, ale nejvíc životů nezachránil ani Gabčík ani Kubiš, ani Ludvík Svoboda. Nejvíc jich zachránili drobní úředníčci, kteří ztráceli lejstra a předvolávky do transportů. Náš národ existoval i před Masarykem i před Karlem čtvrtým, dokonce i před Přemyslem Otakarem. Všichni tihle velikáni jsou jen drobnou epizodkou v dlouhé možná přízemní mase obyčejných lidí, kteří to zvládli i když byl Komenský v exilu, i když česky mluvili jen sedláci, i když seděl na hradě Heydrich i když Stalin rozkazoval. A stejně tak to naši lidi zvládnou i když rozkazuje Brusel a Trump se může vzteknout. 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Výborně napsané.
Už to někdo popisoval,že u zrodu ČSR byl handl,kdo dostane více z naších daní.
Jenže,ony ty platby platí dál a čím dál,víc chtějí.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pan domaci nepisal o CSR, nevsimol ste si? Ak nie, citujem aspon z textu:

"Česká republika nevznikla tím, že bylo poraženo Rakousko..."

Zatím bez slepic

In reply to by JAHA (neověřeno)

Trvalý odkaz

JAHA.
Jestli si pamatuji,tak vznikla ČSR.
Na tom nic nezmění,že na popud sionistů,byla republika rozdělená.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak to si musite pozriet a nastudovat, kto na normalnu poziadavku, aby sa stat po roku 1989 volal OPAT, ako na zaciatku Cesko-Slovensko, zacal robit divadlo o pomlcke, tzv. pomlckova vojna. Bud ste teda mali za Cesko v parlamente hlupakov, ktori o dejinach CSR, CSSR... nevedeli nic, alebo provokaterov, alebo, ako pisete, sionistov☺.

Zatím bez slepic

In reply to by JAHA (neověřeno)

Trvalý odkaz

No a male doplnenie, aj v cestine mate spojovnik i pomlcku a v pisanom prejave to pouzivate. Napr. stat, ktory zanikol vznikom Cesko-Slovenska sa menoval a pisal a PISE dodnes v cestine Rakousko-Uhersko. Teda ti Vasi poslanci boli este okrem toho nedouceni v cestine.

P. S. Rakuske cisarstvo (1804 - 1867) sa dokazalo vysporiadat s poziadavkami zastupcov " Zemí svaté Štěpánské koruny uherské" a na zaklade rokusko-uhorskeho vyrovnania vzniklo Rakusko-Uhorsko. Teda, ked sa chce, tak to ide.

Zatím bez slepic

In reply to by JAHA (neověřeno)

Trvalý odkaz

JAHA.
Asi si něco musím ověřit.
Pokud si pamatuji,tak možno bylo tak psané Česko-Slovenská republika,ale ve zkratce se pomlčka nepoužívala.
Bylo to zřízeno na republikovém základě,šlechta byla odstavena od moci.
V tom roce 1968 byla utvořena federace,tak byla zkráceně označováno ČSFR.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nie, v skratke sa SPOJOMNIK!!! nie POMLCKA!!! nepouzival. Ale CSR nie je CR☺.

Zatím bez slepic

Miesto spojomnik, samozrejme spoJovnik☺.

Zatím bez slepic

In reply to by JAHA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Máte pravdu. Česká republika vznikla zákonem č. 143/1968 Sb. z 27. října 1968. Stejným zákonem vznikla ostatně i Slovenská republika.

Zatím bez slepic

Aspon niekto pochopil. V roku 1918 vznikla republika, ktora sa az do roku 1920, vo vsetkych dokumentoch (oficialnych, domacich i medzinarodnych) nazyvala Cesko-Slovensko. Teda, pisat, ze vzniklo Cesko je, mierne povedane...no, nepoviem, domyslite si.To keby aspon priemerny pocet obyvatelov Ceska vedel, tak by poslanci nerobili pred rozdelenim CSFR v parlamente divadlo o POMLCKE, lebo by vedeli, ze je to SPOJOVNIK, a ze sa takto oficialne oznacoval stat od 1918 do 1920 a potom tiez v rokoch 1938-1939.

Zatím bez slepic

In reply to by JAHA (neověřeno)

Trvalý odkaz

šašek. Nic víc a nic míň.
Neboli stejný magor, jako těch 200 pošuků, kteří se o tu nablblou vodorovnou čárku hádali ve Federálu, jak banda idiotů. Zasloužili akorát nakopat prdele.
A Česká republika, stejně jako Slovenská republika mají samozřejmě základ v r. 1918, protože tehdy ještě nebyli tak vypatlaní lidi a věděli, že můžou se můžou dokázat postavit (v českém případě znova) na vlastní nohy, jenom když potáhnou za jeden provaz.

A neobtěžuj se odepisovat.

Zatím bez slepic

Ano, vacsinou takto konci diskusia s tymi, ktori nechu pocut pravdu. Utokom na druheho. Kto je sasek a kto nie, mozu posudit ludia, ktori miesto prijimania argumetov urazaju, ze☺.

P. S. Nespominam si, ze by sme si na ACZ, alebo tu, potykali.

Zatím bez slepic

In reply to by JAHA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ty JAHO, mě je větší půlka (pocitově, geneticky remíza) Rusína, a kdybys tohle řekl mým předkům východňárům, tak tě nakopou do prdele nejen. Ty mi vykej.

Zatím bez slepic

Moje příkrost vychází z Targuse "Česká republika, stejně jako Slovenská republika mají samozřejmě základ v r. 1918, protože tehdy ještě nebyli tak vypatlaní lidi a věděli, že můžou se můžou dokázat postavit (v českém případě znova) na vlastní nohy, jenom když potáhnou za jeden provaz." Není snad tohle grunt?

Zatím bez slepic

In reply to by JAHA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jenom pro doplnění:
Zákon č. 11/1918 Sb. z. a n (zjednodušeně ten zákon z 28.10.1918) hovoří o "státu československém" (tedy bez spojovníku), jehož forma bude ještě určena. http://spcp.prf.cuni.cz/lex/11-18.htm
V prozatimní ústavě z listopadu 1918 stát jmenován není. https://www.psp.cz/docs/texts/constitution_1918.html
Správně pak uvádíte, že v ústavě z r. 1920 hovoří o republice Československé, resp. o Československé republice. http://www.psp.cz/docs/texts/constitution_1920.html a začíná slovy "My, národ Československý"

Pravdou také je, že například Saint-Germainská smlouva poměrně důsledně dodržuje tvar Česko-Slovenský stát, Česko-Slovensko v německé, anglické i francouzské verzi.

Nejsem ústavní právník, abych dovozoval kdy se který název státu stává oficiálním. Mám za to, že rozhodující je základní zákon - tedy ústava. Až do přijetí ústavy 1920 jsme se v tomto smyslu pohybovali v provizoriu. Výše uvedený recepční zákon z 28.10.1918 hovoří o Československém státě.

Zatím bez slepic

Je to tak, ako pisete. Az na to, ze to bolo povodne ceske zoskupenie, ktore si zmenilo nazov na ceskoslovenske a prave v den vydania zakona 11/1918 (28. 11. 2018) pribrali do vyboru 4 clenov so slovenskou narodnostou . Takze je samozrejme, ze pisali "ceskoslovensky", to da rozum, ked vymysleli aj narod "ceskoslovensky". Ja som pisal o tom, co bolo oficialne, v medzinarodnych zmluvach a dohodach.
Inac, ak by to bolo take jednoduche, ako pisete, nezisli by sa do Martina 30. 10. 2018 slovenski cinovnici a neprijali by Martinsku deklaráciu (http://skolskyservis.teraz.sk/zaujimavosti/v-turcianskom-sv-martine-pre…), kde sa oficialne za slovensky narod vyclenuju z Uhorska a ktoru nepodpisal ani tak casto oznacovany za zastupcu Slovakov Vavro Srobar, lebo ten bol v Prahe a ani Hodza, lebo ten prisiel az po podpise.
https://sk.wikipedia.org/wiki/Zoznam_signat%C3%A1rov_Martinskej_deklar%…

Zatím bez slepic

In reply to by JAHA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Upřímně, tohle nekonečné vyčítání Čechům, jak byli na vás tfuj a eaní, mi připomíná ztížnosti tonoucího, že v kruhu, který mu byl hozen, nenalezl minibar a dostatek chlazených nápojů.

Je to malé a je to zakomplexované. Ale je to váš boj.

Zatím bez slepic

Prosim, prosim. Prestante PODVADZAT!!! Nikto nepisal NIC o nejakom vycitani Cechom, ani o nejakom PFUJ!!! Nevymyslajte si!!! Zakomplexovany je ten, ktory historicke FAKTY nie je schopny jednoducho zobrat na vedomie. A ja to NIE som:-)))

Zatím bez slepic

In reply to by JAHA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Predpokladal som a zdalo sa mi, ze ste jeden z mala, ktory CITA! co som NAPISAL (vid Vasu predoslu reakciu, kde ste uznal, ze mam, na zaklade historickych podkladov ohladom OFICIALNEHO nazvu noveho statu PRAVDU!!!). Tak z akeho dovodu ZRAZU ste sa znizili na suteren a reagujete na DALSIE historicke skutocnosti, ktore som uviedol takto???!

Naozaj, nerozumiem. Nenajde sa ani JEDEN normalny cesky prispievatel, ktory by si vsetky tie veci okolo vzniku CSR (somozrejme, bez pomlcky:-))) dal trochu vo svojej hlave do poriadku???

Ak je to tak, ze ziadny sucasny Cech (nepisem Moravan, Slezan..., lebo majitel tohto priestoru sa asi identity Moravan VZDAL!) nie je schopny AKCEPTOVAT historicke skutocnosti, tak Pan Boh s vami. Lebo VZDY len PRAVDA nas oslobodi.
Citat PRAVDU, skumat PRAVDU, sirit PRAVDU...

P. S. 2 Posledny citat je moj vymysel???, takze ho, ako Cesi verni tradicii, samozrejme, neberte "v potaz":-))).
A piste a piste, co vas napadne...

Zatím bez slepic

In reply to by JAHA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Znamena to, samozrejme, ze NIET prakticky cloveka na tomto fore, ktory by uznal jednu JEDINU vec!
Ze ked domaci pan pouzil a cely cas podla toho postupoval v texte a uvahach, ze pouzil minimalne NEPRAVDU, ked to nenazvem KLAMSTVO!, teda ze v roku 1918 nevznikla "ceska republika", ale Cesko-Slovensko, tak sa minimalne mylil, ak teda nebolo jeho umyslom sirit NEPRAVDU.

Nevidim do jeho vnutra, nepoznam teda jeho pohnutky. Iba viem ze keby pisal PRAVDU, nemal by som tu ani jeden prispevok:-))).

P. S. Mate taky zvrat, pokial viem, "holinky nie su hodinky". A pan domaci vo svojom rozlete o prvej republike na to zabudol, minimalne, ak mu priznam, ze to nemal v umysle:-))).

Zatím bez slepic

In reply to by JAHA (neověřeno)

Trvalý odkaz

No a Targus, teda pan Olsovy, ktory pisal celkom citatelne postrehy, poviedocky... KEDYSI na ACZ, moze sa upokojit. Nebudem uz k tejto teme viac pisat. Nema to zmysel, po precitani 90% vasich (myslim citatelov tohto blogu) prispevkov k vzniku Cesko-Slovenska.

Zatím bez slepic

In reply to by JAHA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já jsem rád, že to píšete, a mohl jsem se poučit. Reakci Targuse moc nechápu, ale budiž.

Toto je takový trochu furiantský web, kde se přílišné detaily neberou. O to hůř, že jste jim dokonce předložil fakta, tím jste osazenstvo tohoto webu příšerně nasral!

Tady se prostě nosí domněnky a polodomněnky. Takové ty vzletné řeči k vínu. Jakékoli upřesňování detaily, fakty, dokumenty - k tomu jsou vhodné jiné weby. Já si to tu občas přečtu, hlavně diskuse, kde se sem tam objeví někdo kvalitní jako vy - a dál už nepíši ani se neprojevuji.

Zatím bez slepic

Skuhrání některých Slováků fakt připomíná tonoucího, jemuž je hozen záchranný kruh, a dotyčný si stěžuje, že v něm nenašel dobře zásobený minibar, případně dámskou obsluhu nahoře bez.
Do dneška nejsou schopni přiznat, že bez Čechů by byli úplně v prdeli, páč veškerá jejich inteligence, která se skoro kompletně dostavila k podpisu martinské deklarace, čítala méně, než než tři stovky lidí, a to bylo jaksi všecko. A na Slovensku byli fakticky v menšině - pod 50 procent obyvatelstva.
Stejně tak ovšem Češi potřebovali Slováky, aby přečíslili "své" Němce v Sudetech.
Moralizovat po stovce let, co kdo řekl činapsal, a jak se u toho tvářil, mi připadne naprosto šílené.

Zatím bez slepic

Nezlobte se Targusi, ale já jsem tentokrát na straně JAHA. To, že Slováci by bez Čechů byli úplně v prdeli. A že jsme si vzájemně pomohli třeba tím, že jsme potřebovali přečíslit Němce - to nerozporuji.

Tento web je opravdu vidlácký. Vidlák napsal několik posledních článků, které jsou furiantské a bez faktů. Vy jste se pokusil furiantsky poslat do prdele JAHA. A sem tam jednou za čas tu vyjde něco, co je radost číst.

Nechce se mi znovu číst, kdy jste se obořil na JAHA, tuším, že to bylo o rozdílu mezi pomlčkou a spojovníkem. Což byla mimochodem správná faktická poznámka.

Zkrátka, já se tu v diskusi objevovat nebudu, a nebudu vám to furiantství kazit. Postupně si takto vyštvete všechny lidi, kteří mají rádi fakta, a budete spokojení. Každý národ má vládu, kterou si zaslouží - A každý web/blog má čtenářsko a diskutující, jaké si zaslouží. Rovné rovného si hledá.

Howgh.

Zatím bez slepic

Trochu bych se zastal Targuse. Tak, jako vy "shrnujete" svůj postoj k Vidlákovi za X jeho článků, dovolím si předpokládat, že Targus spláchl JAHA také z jedné vody na čisto. Ono totiž to "české pokřivování minulosti" etc. je JAHAovo velké téma. Nenechá na nás moc suchých nití. A FAKTICITA skončila někdy v době, kdy jsem ta JAHAova fakta konkretizoval. Fakta skončila ve chvíli, kdy JAHA vysvětlil spojovník a pomlčku. Pak jsme se tady všichni stali bandou lhářů neschopných chápat něco křišťálově čistého, či nechápajících to úmyslně. Osobně Targusovo příkré odmítnutí debaty s panem JAHA naprosto chápu. Kdyby JAHA zůstal u těch faktů a nehodnotil nás zde po svém zvyku ad hominem (ať už konkrétně tak obecně), byl bych se jej zastal. Jen bych chtěl vědět, v jakém kontextu ta fakta zmiňuje. Takhle ale nikoliv.
Hýčkat si někoho sebemrskačsky v diskusi za každou cenu nemá ve skutečnosti žádný smysl. Takhle si hýčkal dlouho Vlk Šauerovou - pomohlo to něčemu? Zvedlo to úroveň? Nikoliv.

Zatím bez slepic

Donalde, myslím, že se tentokrát mýlíte. Vidlák podle mě naopak jen chytře propojil poselství dnešku s poselstvím minulosti. V základech našeho dnešního státu jednoduše leží kosti legionářů. Ať chcete nebo ne. Co se nám snad jeví jako samozřejmé, ve skutečnosti samozřejmé není. Česká republika, jak ji známe (Nemluvě o Slovensku), by skutečně nebyla, nebýt té republiky Československé. Vidlák psal o DNEŠNÍ České republice a jejích základech (v textu dál zcela jasně hovoří v kontextu 1918 i 1938 o Československu). JAHA z toho udělal aféru, protože nejspíš dospěl k závěru, že vidlák píše o tom, že 28.10.1918 vznikla Česká republika FAKTICKY. To je celé. Pak už se řešily jen spojovníky a "Pravda".

Zatím bez slepic

Já jsem spíše reagoval na sadu posledních cca 5 článků od Vidláka. V zásadě prostě je to styl - já jsem chytrý, ostatní jsou kreténi. Tento článek, pod kterým diskutujeme je konečně zase trochu normální.

O tom, že Československo je nárazníkový stát, a mnoho staletí takovým byl - se všemi důsledky - o tom není sporu. I s tím, že jako každý nárazníkový stát dosti trpí rozmary sousedních velmocí a jejich politika je klíčová a určující, rovněž není sporu. To třeba tragicky nepochopila např. Ukrajina při Majdanu 2014.

Zatím bez slepic

In reply to by JAHA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane JAHA, ten problém jste do textu zanesl vy. Ne Vidlák. Česká republika, v níž žiji já i Vidlák i většina ostatních mohla vzniknout tak, jak vznikla, JENOM DÍKY předchozí existenci - a tedy i vzniku - Československa. Což, mimochodem, o Slovensku platí tuplovaně.

To je ten důvod, proč je pro nás DNES tak důležité výročí vzniku státu, který dnes už neexistuje. A proč je tak smutné, že někteří Slováci raději věnují pozornost spojovníkům.

Zatím bez slepic

In reply to by JAHA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ne, pane JAHA, snažil jsem se vám dát na jevo, že ta vaše "fakta" znám, ale jsou naprosto irelevantní. Protože jestli na onom "mezinárodním podvodu" s Československou republikou (a já fakt nevěřím, že by Britové a Francouzi byli tak tupí a nevěděli by, která bije), někdo skutečně vydělal, pak to byli právě Slováci. PRAVDA je totiž taková, že měl-li náš stát svým názvem reflektovat SPRAVEDLIVĚ národnostní zastoupení, jmenoval by se Česko-Německo-Slovenský stát. Jste schopen vy pochopit toto? Jste schopen chápat důsledky? A možná by si i ti Maďaři zasloužili pár písmenek. Ze strany české reprezentace šlo samozřejmě o kalkul, ale Česko-Německo-Slovensko-Maďarsko by pro nás měl mnohem menší smysl, než Česká republika se silnou německou menšinou.
PRAVDA je taková, že žádný národní stát není samozřejmostí. Musí se pro něj mnohé udělat a mnohé obětovat. Slováci, sami o sobě, v tom roce 1918, nezajímali už vůbec nikoho z těch důležitých. Byli jen Horními Uhry. Bez jakékoliv historické státnosti, tradice. A i těch Kurdů, kteří se, ač to také měli slíbeno, státu nedočkali dodnes, je více. Ano - my Češi I SLOVÁCI jsme obětovali v tom roce 1918 část PRAVDY. A ano, vrátilo se nám to všem.

Jen někdo dokáže na věc hledět z širšího úhlu, než z té vaší dosebezahleděnosti.

Zatím bez slepic

In reply to by JAHA (neověřeno)

Trvalý odkaz

No a? Co z těch vašich výkladů o faktech a spojovnících vyplývá? Co se svým mistrováním snažíte sdělit? Fakta nezasazená do kontextu neznamenají vůbec nic.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

https://buylasixshop.com/ - lasix for dog without prescription

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zatím bez slepic