Trolové a elfové

Autor
Štítky

Na Parlamentkách jsem četla článeček o skupině lidí, co si říkají „elfové“ a jejich prvořadým cílem je „boj proti ruské propagandě“, resp. proti „trolům“.  Těm „proruským“.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Chceme-chranit-nas-stat-a-bojovat-proti-ruske-propagande-tvrdi-elfove-kteri-na-internetu-lovi-trolly-557689

Wikipedie, jakkoliv ji nepovažuji za primární zdroj veškeré pravdy, definuje trola jako anonymního diskutéra, který záměrně – ať už z přesvědčení, pro zábavu či pro peníze – cíleně „rozbíjí“ diskuze. Způsobů je mnoho, od prostých „nadávek“ až po piplání se v detailech či slovíčku. Málokdy logicky či znalostně argumentuje, zato z příspěvku stříkají emoce  a virtuální plivance na všechny strany. Ostatní diskutéři se pak nechají nachytat a odpovídají, opravují jeho – někdy záměrné – omyly a ohrazují se proti nadávkám, kterými trol nešetří. Mezi diskutéry se takovým reakcím říká „krmení trolů“. Sofistikovanější trolíci pak vystupují pod dvojitými či trojitými nicky, a navzájem se častují sympatiemi či nesympatiemi, a taky si vzájemně sdělují větičky typu „neodpovídejte trolům, nekrmte je“, což sami pod jiným nickem s chutí dělají.

No, elfové, jak se zdá, na to půjdou jinak. Protože trolové jsou ti špatní (rozumí se ovšem, že jen ti, co mají „proruské“ názory), tak elfové jsou zase jen ti dobří. Samozřejmě, že jen ti, kteří budou hájit jen ty správné, tedy „protiruské“ postoje, vždyť mají svoje zásady.  Nějak mi uniká, zda trola, který bude velebit USA, EU a naše vlezdoprdelisty (dle definice v předchozím odstavci) na „proruských“ webech, nechají žít nebo ho též zesměšní či jinak dehonestují v internetovém prostoru. Což je jeden ze způsobů, kterým hodlají troly ničit. Pravděpodobně tento druh „protiruského“ trola nebude identifikován jako trol, protože to je „náš trol“.

Podle zprávy jsou elfové běžní lidé – „…studenti, lékaři, učitelé, hasiči, podnikatelé, kybernetičtí specialisté, umělci, řemeslníci, vědci, policisté, vojáci,“ vysvětluje zakladatel českých elfů. Kromě těch řemeslníků (kterých řemesel?) jeden vedle druhého lidi, kteří „nepracují rukama“. Ani jeden dělník, elektrikář, montér v montovně, havíř, zemědělec a podobně. Pokud tedy nejsou zahrnuti v množině „řemeslníků“. A mám podezření, že ty řemeslníky tam přihodil dotyčný jen kvůlivá zdání „lidovosti“, ve skutečnosti těch dělňasů tam moc figurovat nebude. Za mých časů se takové skupině říkalo „pracující inteligence“, i když s prací ani inteligencí to obvykle nemělo co dělat. Ještě by mě zajímalo věkové složení, ale troufám si tvrdit, že to bude skupina „-35“. Tedy lidi s dostatkem „životních zkušeností“ – myšleno ironicky. Moje téměř dvojnásobná životní zkušenost mi říká, že propagandu před ´89 dělali málokdy „kovaní staří komunisti“, kteří si prošli první republikou, válkou a tvrdým poválečným obdobím, zato nejnadšenějšími propagátory socialismu byli mladí snaživí svazáci z řad „pracující inteligence“, typ „Saša Mašlaň“.

Svého času se takhle chovali inkvizitoři, uvědomělí Jasánkové, dnes si říkají elfové. Metody měli rozdílné, ale cíl shodný: vytlouct z hlavinek svobodné (selské) myšlení a natlouct tam tu jedině správnou ideologii. Všechno už tu jednou bylo, akorát se to dnes jmenuje jinak. Někteří zcela jistě věřili a věří tomu, že konají v zájmu imaginárního vznešeného „dobra“. Ale ne nadarmo se říká, že cesta do pekel je dlážděná dobrými úmysly. Základní myšlenka je furt stejná. Tištěné noviny krom bulváru (bo hromada obrázků a málo slov) už netáhnou, internetové mainstreamové deníky už skoro taky ne (bo nepopisují realitu), na ČT se vyplatí sledovat tak akorát zprávy o počasí (bo když fouká z východu čerstvý vítr, tak je to daný fakt, se kterým se toho moc dělat nedá). Zdá se, že systém je už zoufalý a neví, jak ovcím do hlav natlouct ty jediné správné myšlenky.

Elfové tají svou identitu – proč, když dělají záslužný čin? Bojí se zesměšnění? Bojí se, že je okolí bude mít za práskače? Jaký je rozdíl mezi práskačem StB a novodobým elfem? Nicméně jednou z elfích metod „likvidace“ trolů je zveřejnění trolí identity. Není to paradox? Elfové svou hodlají tajit, ale trola třeba zlikvidovat zrušením jeho anonymity. Pokud jsou podle nich trolové „šikovní a nebezpeční“, navíc „placení Kremlem“, tak si dokážu představit, že stejným způsobem – tedy zveřejněním identity elfa – se trolové budou bránit. Takže se asi jednou dočteme, kdo že s chutí prokremelsky trolí a pak si můžeme počíst v novodobých cibulkovsko-elfovských seznamech. U nás se s oblibou říká, že jak se do lesa volá, tak se z něj ozývá.

Pro elfy, kteří by sem zavítali, bych měla vzkaz: všechno už tu bylo, jen nepřítel byl na západě. Ve svém svatém inkvizitorsko-jasánkovském nadšení si neuvědomujete, že jste systému za užitečné idioty. A ti, jak nás historie učí, jsou likvidováni jako první v okamžiku, kdy už systému nejsou potřební. A je úplně jedno, zda jde o systém západní, východní, severní nebo jižní.

Ještě že máme Vidlákův chlívek. Tady aspoň člověk ví, co se mu v tom hnoji hemží pod nohama za breberky.

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Paní Rejpalka.
Značí to jen jediné.
Čím se méně daří režimu,veřejnoprávním médiím,tak narůstá počet trolů,elfů.

Zatím bez slepic

Ano. Když není režim přijímán dobrovolně, tak je ho třeba vnutit silou. Legrační je, že právě ta "demokratická cháska" se bude pohoršovat nad praktikami StB a smát se všem těm Mašlaňům, ale v reálu používají stejné metody, jen s "opačným" znaménkem.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

kdysi se trollovalo "ftipami v knajpach" a na stranických schůzích, dnes se trolluje a elfuje u černých (povětšině) škatulí.
Doba se mění, Jasánci, kadeti Büglerové a poručíci Dubové, kteří nás chtějí donutit až k pláči, zůstávají.

Zatím bez slepic

Chodila jsem do škol v sedmdesátých a na počátku osmdesátých let. Možná jsem měla štěstí, ale žádného Jasánka jsem osobně nepotkala. Tipla bych si, že ani např. Telička, gen. Pavel nebo rektor Zima nebyl tak angažovaní jako dnešní mladí, např. https://brno.idnes.cz/andrej-babis-pozvani-gymnazium-elgartova-brno-stu…

Zatím bez slepic

To máte kliku. Já těch Jasánků poznala několik. "Zapálení pro socialismus". Diskutovat se s nimi moc nedalo, vše co bylo "mimo přesvědčení" je na hony míjelo. Nebrali to na vědomí. A byli nebezpeční v tom, že ve svém svatém nadšení napráskali kohokoliv, kdo neviděl svět jako oni. Ne že by byli zlí, oni byli přesvědčení, že konají v zájmu těch nevědomých blbců. Prostě všichni musejí vidět ten báječný svět, který viděli oni sami.

Zatím bez slepic

Asi ano. Dokonce i třeba ti, co šli z gymplu do Jevíčka, kde byla příprava na studium v SSSR. Ve škole se neangažovali (mimo nevím), měli jen výborný prospěch a zájem o obor, co u nás nebyl (japonština, námořní doprava). Dokonce i předseda SSM to měl na háku, chtěl to mít jen pojištěné na přijetí na zubařinu. Nakonec si to rozmyslel a zdrhl do Kanady.
Tihleti bojovníci jsou pro mne jak vystřižení z filmů z padesátých let, nový svazácký kádr. Osobně mi už jedna mladá bojovnice doslovně chtěla nastavit zrcadlo.

Zatím bez slepic

stejně staří a já těch blbců potkal nepočítaně.
Je fakt, že rovesníků bylo naprosté minimum. Ale těch starších, kteří kopali o svůj chleba, bylo nepřehledně.
A pak vojna. Dva roky přehlídky blbců všeho druhu. Včetně jednoho fakt vymytého, který přede mnou posléze utíkal, protože za konstruktivní kritiku se už v osmdesátkách nezavíralo. Pondělní Politické školeni mužstva a krmení uší o tom, jak je všecko v ou keji, bylo fakt žůžo. Školitelé to měli opravdu těžké. :-)

Zatím bez slepic

Já právě měla na mysli ty mladé jako v mém odkazu o návštěvě Babiše někde na gymplu. Osobně jsem nepotkala ani na střední, ani na vejšce někoho hodně angažovaného, co by tomu ještě fakt věřil.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Včera mne při poslouchání Hodiny Vlka napadl nadpis článku, který stejně nikdy nenapíšu, ale překvapivě se hodí i pod Rejpalku: "Z hnědých kořenů se tyčí dubisko zelené". A pak jsem přemýšlel o tom, že když přijde podzim, vybarví se ta svěží mladá zeleň do žluta, do ruda... a nakonec se změní stejně v hnědou prsť...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ze Šojdrové sirotků jsou najednou "nedoprovázené děti". A ž nám je ukážou (pokud se toho odváží), i když budou ty "děti" dobře oholené, půjde dobře odhadnout věk tak okolo 20.

Je to jak z Rádia Jerevan. Za to můžou trolové.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Holt kdo zasel, sklízí, viz http://osf.cz/wp-content/uploads/2015/03/OSF_VZ_1999.pdf
V odkazu je výroční zpráva Nadace Otevřené společnosti Velkého Filantropa za rok 1999. Má 160 stran, ale stačí mrknout aspoň na obsah. Programy pro podporu dětí a mládeže, např. PORYV (podpora rozvoje vzdělávání), Začít spolu (vzdělávací program pro předškolní a školní mládež, stipendijní programy pro studenty gymnázií, Debatní klub Karla Poppera, programy pro podporu vysokoškolského vzdělávání (Znáte Jana Šíra, odborníka na Rusko, z Institutu mezinárodních studií FSV UK? Tak zrovna ten je uveden ve zprávě, že dostal podporu), programů je spousta. Začít spolu je dnes program, který se dnes běžně ve školkách a na základkách používá.
Naši političtí reprezentanti (a my s nimi) přijali po Listopadu za samozřejmé, že vzdělávání dětí a mládeže ovlivňují myšlenky lidí, placených zpočátku americkou vládou, pak vytvořeným fondem z peněz korporací. Fajn, ale pokud je toto naprosto v pořádku, pak co je špatného na tom, že je někdo placen z Ruska?

Zatím bez slepic

In reply to by Fito (neověřeno)

Trvalý odkaz

Veřejně se k "elfům" přiznal Bohumil Kartous, médii i ministerstvem školství považovaný za "experta na vzdělávání". Působí v neziskovce EDUin, která spolupracovala např. s Valachovou (taky má ráda neziskovky) na inkluzi. Zde partneři a dárci EDUinu https://www.eduin.cz/partneri/
Jsou tam zase všichni, nadace Filantropa, Janečka, Partnerství atd.
Máme dvě paralelní vládnoucí skupiny, pouze jednu z nich si volíme.

Zatím bez slepic

Nejstrašnější je, že je dneska naše školství od Valachové již definitivně nastaveno v podstatě tak, aby a) byly školy víceméně nuceny vstupovat do programů různých neziskovek b) zároveň na dané neziskovky outsorcovalo část vnucených činností - a tedy ty neziskovky zpětně krmilo a ospravedlňovalo jejich existenci. Ten pripncip je v podstatě na stejném principu, jakým se prosazují do Istanbulské dohody. Předchozí ministři víceméně kličkovali, někteří podle mě až obstruovali, či měli z jiných důvodů zastřižené perutě, ale Valachová se ukázala být naneštěstí pro tento národ (všeho)schopná. Jednou bude v karetním balíčku škůdců národa minimálně dámou.

Zatím bez slepic

Ještě strašnější je, že rodiče neví, že jim určitá skupina lidí formuje děti k obrazu svému. A s Istanb. smlouvou jste to vystihl. Členové GREVIA budou mít doživotní imunitu, žádný stát nebude moci proti nim zakročit. Čistě hypoteticky, pokud někdo z GREVIA řekne, že dochází v nějaké rodině k domácímu násilí na dítěti, bude možné ho hned vzít a odvést do zahraničí.

Zatím bez slepic