Putin osobně

Autor
Štítky

Motto: Nejsem Putinův obhájce. Jednoduše proto, že moji obhajobu nepotřebuje....

Chci dnes reagovat na osobní Hnidopichovu reakci ve které se obrátil přímo na mě a požádal mě o vysvětlení mých postojů především ve vztahu k Ukrajině, Putinovi a současné kerčské krizi. Prozatím na toto téma vyšly v podstatě jen dva články a ten druhý se více věnoval našemu elfíkovi Sartrovi. Už teď mi náš elf schází... ať už byl organizovaný nebo divoký - těch zvýšených přístupů na stránku, už to skoro vypadlo, že by mi mohl google začít platit za reklamu... no tak nic, budu dál psát zadara ve svém každodenním volném čase).

Takže zkusíme vzít ještě jednou polopatě Putina osobně:

Podle mě měl Putin tenkrát kolem roku 2000 dvě možnosti. Mohl se stát západním manažerem ruských surovin a ropy a nechat Rusko zacházet na úbytě, pozvolna ho nechat rozpadat a rozkrádat a pak jít do důchodu jako klasický africký diktátor, dobrý kamarád našich ojrodemokratů a amerikodemokratů, dobře zajištěný s celou rodinou, který by podzim života trávil na lyžovačkách v Dubaji. Myslím, že přesně takhle si ho představovali v Berlíně, když jim ho Jelcin přijel ukázat.

On se ale z nepochopitelných důvodů pustil do boje s největší mocností všech dob, která ho obklopovala ze tří stran. Hrozně by mě zajímalo, proč to vlastně udělal. Obklopen ze všech stran lidmi jako byl Boris Němcov a Chodorkovskij. Zdědil zkorumpovanou státní správu, inflaci jak řemen, státní bankrot, rozkradené hospodářství, neschopnou i když velkou armádu... a atomovky. Kdybych mohl, rád bych se ho zeptal, jak mu tenkrát v těch prvních letech, než se upevnil, jak mu bylo. Hrozilo mu nebezpečí? Ohlížel se kvůli případným vrahům?

Řekněte mi jedno jméno tady u nás - kdo by tohle udělal, kdyby měl na výběr to co Putin... prakticky nekonečné peníze z ropy od západu, život mulitiliardáře a žádné starosti. Kdo by se u nás nenechal zkorumpovat? A neříkejte že Okamura... 

Ten chlap nejen že se pustil do předem ztraceného boje, ale ještě si dovolil ho vyhrát. A jak vidíte, závist není jen česká vlastnost, Putinův úspěch se neodpouští nikde v západní Evropě. Vždyť to bylo domluvené jinak... Rusku měla patřit už jen Moskva a okolí. Všechno ostatní mělo být už dávno vyrabováno a zničeno. A ono není.

Putin se prostě rozhodl, že nebude dělat nikomu sluhu. Možná ho inspirovali ruští carové, možná mu maminka nebo KGB vštěpili takové to ruské vlastenectví, že matka Vlast volá do boje bez ohledu na to, že Hitler je skoro v Moskvě. Prostě do toho šel a přitom nemusel. Kdyby to neudělal, v Rusku nebyla žádná síla, která by ho nahradila jiným diktátorem nebo novým politbyrem. On to udělat NEMUSEL. On si klidně mohl užívat dolary.

Nespekuluji o Putinových motivech. Jestli to udělal pro moc, vliv, nebo jestli si spočítal, že takhle bude ještě větší miliardář a ještě z něj budou podělaní v Berlíně i v Paříži a v České republice mu polezou do řiti. Nebo jestli se doopravdy nemohl dívat na to, jak všechno co měl rád jde do kytek. Nebo jestli je prostě jen blázen... 

Každopádně ten chlap má odvahu a ta odvaha mi imponuje. O to víc (znovu se opakuji), že to co dělá, dělat nemusel. 

Kdyby to neudělal, bylo by Rusko přesně to, co je dneska Ukrajina. Rozkradená pod vlivem různých oligarchů a rotschildovských zájmů, někde na periférii čínsko - polských hranic.

Všimněte si, že arcikleptomanka Tymošenková, idiot první třídy Porošenko a celá řada fašistů našim demokratickým protektorům vůbec nevadí. Naopak se s nimi poplácávají po ramenou a zvou je na pochody proti terorismu po Paříži. Podobně se John McCain, dej mu pámbu dlouhý pobyt v pekle, objímal s různými arabskými teroristy a podřezávači. Proč bych si měl myslet, že přátelství se na Západě poměřuje demokratickými hodnotami? Protože přesně tohle přece Západ potřebuje. Hajzly, kteří jedou podle správných not. Za to si mohou nakřečkovat, můžou si zabíjet a dokonce mohou prosazovat různá obskurní náboženství, že Muhamade bin Salmáne.

Tolik o Putinovi.

Na druhou stranu já nejsem Rus a nejsem ani Ukrajinec. V Rusku nemám nic a na Ukrajině mám svojí velkou rodinu úplně normálních lidí, jen s tím rozdílem, že vybičovat u nich emoce do krajnosti je o dost jednodušší, než u mé rodiny tady v ČR.  

Nedělá mi žádnou radost, když se na Ukrajině chopili moci náckové a že se budou udržovat u moci poštíváním Moskvy. Nedělá mi radost, že na naší zemi míří ruské atomovky, protože jsme na té druhé straně a pokud by na to došlo, tak je nám dost houby platné, že nás Putin vypaří z povrchu zemského vlastně celkem oprávněně. To, že bude mít z morálního či politického hlediska pravdu, to mi nepomůže umírat lehčeji. 

Nemluvě o tom, že Putin už tu dlouho nebude. I pro něj si přijde jednoho dne Zubatá a těžko říct, co bude pak. To je druhá věc, která by mě strašně zajímala... jestli tam někde po kremelských chodbách bloudí nějaký Putinův nástupce. Já o nikom nevím. Do toho Putinem zkonsolidovaného Ruska může přijít nějaký hajzl první kategorie... Ano, také je tam mají. Ten může mít úplně jiné priority a jiné choutky než Putin. Putina samotného se nijak neobávám. Chová se předvídatelně a není těžké chápat jeho cíle a prostředky, které k tomu používá. Dokonce si myslím, že se s ním dá docela dobře pokecat. Na zabíjačce u mě bychom si určitě dobře rozumněli.

Ale  co kdyby přišel nový Brežněv nebo Andropov? Nebo nějaký pohrobek Zjuganova? Nebo nějaký nový paranoidní Stalin? Oni je tam mají. A mají teď prezidentské křeslo, které je pevné a žádné volby ani občanské protesty ho nepokácejí. To není jak u nás, kde se politik jeden den znelíbí a nejpozději po volbách už o něm neslyšíte. Podívejte na drsňáky Topolánka či Paroubka. Když skončil jejich čas, tak šupem mašírovali na smetiště dějin. Tohle v Rusku nebude, tam když se někdo dostane k moci, tak se tam klidně uprdelí na hodně dlouho bez ohledu na to jaký hajzl to bude. 

Pokud si někdo myslí, že kecám, že v Rusku by se to nemohlo stát, ať se podívá na Ukrajinu. To je jeden národ (i když to neradi slyší). I v Rusku může povstat něco podobného jako v Kyjevě. 

Když to shrnu...

1. Putin nepotřebuje mojí obhajobu. Má na to celou armádu, státní aparát a takřka nekonečné zásoby ropy a peněz. Jeden Vidlák na tom nezmění nic ani kdyby měl nejčtenější blog v republice.

2. Pustil se do boje za veliké a silné Rusko, ačkoliv to vůbec neměl zapotřebí a to se počítá. 

3. Jeho kroky jsou pro mě uchopitelné, rozumím jim a kdybych byl v jeho situaci, asi bych nejednal jinak.  Ale odmítám za jeho jednáním hledat nějakou vyšší morálku o ruských dějinách a nápravě Chruščovovy křivdy. Vidím za tím strategii. Krym si vzal, protože díky němu dál ovládá Černé moře a měl obavy, že by ho tam odtud ta nová prozápadní Ukrajina vytlačila. To by totiž žádný elfík neprotestoval, že Ukrajina porušila smlouvu o pronájmu Sevastopolu. Ale  Donbas si Putin nevzal i když ho místní prosili, protože takhle tlačí na Ukrajinu levněji a efektněji. A určitě by se také našly historické důvody, proč je Donbas ruský. Možná ještě lepší než proč je ruský Krym. 

4. Kecy o tom, jak porušuje mezinárodní právo jsou jen kecy. Porušuje to každý, začalo se s tím ve chvíli, kdy se napsala první mezinárodní smlouva a od té doby jsou na čele vývoje blázni, odvážlivci a moc. Až za nimi jsou právníci a filozofové. Smlouva, která nejmenuje garanta dodržování, ta je předem mrtvá a pokud funguje tak jen do té doby, kdy existuje síla ji vymoci. Já žádnou takovou sílu nevidím. Nevidím ji ani v osobě amerického prezidenta, ani v Číně, ani ve světovém lidovém a demokratickém hnutí a neznám nikoho, kdo by opravdu vzal pušku na rameno a šel dobrovolně bojovat, protože si Putin vzal zpátky Krym. Dnešní řeči o porušování smluv jsou jen snůška zbožných přání. Není nikdo, kdo by je šel naplnit. 

5. Když šli Rusové do Čečenska, tak se jim ti místní postavili a bojovali dlouhé roky. Když šli Amíci do Afghanistánu, tak se jim místní postavili a bojují s nimi už sedmnáct let. Když šli Saúdové do Jemenu, místní se s nimi dali do boje a bojují i přes humanitární katastrofu. Na Krymu je naproti tomu klid. Žádné lidové hnutí odporu. Nekrouží tam drony, co střílejí do svateb. Dá se tam ukrýt kluka před drogami a novináři, že Andreji. Je tam bezpečno i když život tam není peříčko. Děti chodí do škol, zákopy jsou jen na hranicích ne před každým domem. Není lidové povstání = místním Rusko nevadí. A buďte si jistí, kdyby tam byl nějaký místní Džochar Dudajev a Šamil Basajev, tak by jim CIA poslala přes Ukrajinu zbraně, munici i dolary. Kdyby tam byla jakákoliv větší skupina nespokojnců s Ruskem, už by dávno stříleli za americké peníze. 

6. I když mohu pochopit touhu majdanistů (a mé ukrajinské rodiny) po Evropské unii, oni měli chápat, že Putin chce mít Ukrajinu buďto přátelskou a nebo rozvrácenou. Nepřátelskou a zkonsolidovanou Ukrajinu nedopustí za cenu jakéhokoliv porušení mezinárodních úmluv. Ostatně Izrael také začal šestidenní válku, protože byl ohrožen a odmítl čekat, až se do něj pustí a nějaké mezinárodní právo na to nemělo vliv.  Taky se s tím všichni demokrati srovnali i přesto, že si Izrael v šestidenní válce vzal celý Sinaj. 

Putin také nebude čekat, že by Ukrajina ve své touze po EU mohla být Rusku hrozbou. Kdyby to tam na Ukrajině někdo chápal, mohli být mostem, takhle se stali zákopem. Zatím mají ještě pocit, že je to super být Verdunem Západu proti Rusku.  Ale ono je to přejde. Navíc Ukrajina je vedle Ruska už hodně dlouho... zase se spřátelí... neradi to slyší, ale jsou úplně stejní. V dobrém i ve zlém. 

Mimochodem - včera se na TV Seznam rozčilovali, že kapitán zajatých ukrajinských námořníků u Kerče čte své prohlášení z papíru. To je přece jasný důkaz nátlaku... Samozřejmě nikdo ani nepípl, že přesně stejně četla prohlášení Skřípalova dcera. Tam stoprocentně nešlo o nátlak, ale o jasný důkaz Putinovy viny. To kdyby nám zase nějaký elf chtěl vysvětlit, že jen Rusko je zloduch a ti na Západě jsou ti hodní a spravedliví. 

Rozloučím se replikou ze Zane Greyova románu Zmizelá karavana.:

Ať se Corny vrtnete kamkoliv, všude jsou nějací zlí hombres. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Komentáře

Sedlák je stejně dobrá práce jako doktor, zubař, stavitel mostů či letecký inženýr.

V Anglii měli Gentleman Farmer a ve starém Římě byl vzorem všem Sulla, co po ledech diktátorské vlády odevzdal ze své vůle moc a odešel na venkov vést prostý život. (Prostý život byl spíš o sexuálních zvrhlostech, ale tomu se mohl oddávat na Capri či v Římě taky) Jen mu přišlo zábavnější a smysluplnější dohlížet na práci rolníků než na hádky bohatců.

Dneska je miliónkrát lepší bejt sedlák než novinář.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Motiv Putina je jednoduchý.
Proběhl pokus o "svržení cara"( Gorbačova), neúspěšně, a vyvinul se v rozval státu.
Co následovalo byla doslova apokalypsa pro obyčejné lidi.
Do toho si dodejte historická fakta, neúspěšnou revoluci 1905 a rok 1917.
Tohle vše měl Putin nastudované a nejen on.
Věděl, že existuje velice reálné opakování historického dění, jenže tentokrát s jadernými zbraněmi.
Ekonomika v rozvalu, armáda doslova nasraná, hladová, obyvatelstvo bez příjmů.
Putin předešel dalšímu Říjnu. Za to mu patří veliká poklona, protože ukázal jinou větev vývoje než šel Lenin.

Zatím bez slepic

In reply to by mirek58 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Západ byl příliš hloupý na to, aby neukázal na Srbsku, jak se hodlá chovat nadále.

To všem sebralo iluze a probudilo do reality.

Zatím bez slepic

"Všetky tri lode boli zadržané približne 20 km od ruského pobrežia a 50 km juhozápadne od obvyklého koridoru plavby po Kerčskom prielive pod Krymským mostom."
(Jánošíci. Tri dni ma naháňali, ešte ma nedostali ? No, v tomhle bych raději dal zapravdu Pjakinovi - viz odkaz pod Manecou)

Zatím bez slepic

Che che...

takže Gruzínci zase přijdou o kus území a na Rusko se zase uvalí sankce, díky kterým se zvedne obchodní výměna mezi RF a USA. K tomu Rusko za ebude moci obejít pravidla WTO a posílit si vlastní ekonomiku. Německo kvůli ohroženým dodávkám plynu začne stavět Nord Stream 3, Ukrajina svoje plynovody zavře a Putin bude mít opět rekordní popularitu a bude moci zase spustit nějakou důchodovou reformu. 

Zamoněl jsem na něco? 

Zatím bez slepic

Ani ne, Vidláku...

Snad jen to, že se po uzavření plynovodu zmrzlé a vyhladovělé obyvatelstvo Ukrajiny přesune na území spřátelé České republiky....tedy až na staré a nemocné, kteří uvíznou už na území Slovenska.
Zde vypukne mj. vzhledem ke kůrovcové kalamitě a s ní snížené možnosti živit se lesními kořínky poněkud svízelná situace poté, co po čtyřech dnech dojdou třítýdenní strategické zásoby potravin.

Podnikavější obyvatelé ČR s větší předvídavostí vzápětí uprchnou do relativně bezpečného a životem kypícího okolí jaderné elektrárny Černobyl, kde bude bezpečněji a zdravěji.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Proč to všechno.
USA jsou na tom finančně špatně a co horší,už nemá kdo dobrovolně pomáhat USA,když většina států světa,je také zadlužena.nikdo nechce sypat zdroje do černé díry.
Trump s něčím začal,Amerika first,ale má slabou páku na firmy,korporace,banky,toho ještě navíc chtějí sesadit,tak se nedokáže soustředit na důležité věci.Sice se snaží,aby si Amerika pomohla sama,ale na úkor celého světa,kdežto někteří hledají záchranu USA,ovládnutím Ruska.Jak vidíme,Ukrajina vyrabovaná,ale zbohatl někdo jiný,než stát USA,tak by to dopadlo i s Ruskem,zbohatl by zas někdo jiný.Jenže,kam by odcestovalo 150 mil.Rusů.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zde je ukázka Putinova hybridního útoku:

Rusko opět elegantně ukázalo, jak umí zesměšnit Západ. Azyl pro bělošské farmáře z Afriky.

https://miroslavjahoda.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=690160

Není pochyb o tom, že Putin mistrně ovládá umění války.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Souhlasím s tím, že VVP je mimořádně schopný politik a ruský patriot. Zabránil rozpadu Ruské federace na jednotlivé republiky - dlouholetý cíl a sen Západu a USA (poté co se rozpadl Sovětský svaz). Už jenom tato skutečnost ho staví, obrazně řečeno, do síně slávy ruských a sovětských politiků.
Nepodařilo se mu ovšem kvalitativně změnit ruskou ekonomiku (národní hospodářství). Jinými slovy nebyl schopen realizovat tzv. druhou industrializaci Ruska. Ruská ekonomika stále převážně stojí na těžbě a exportu surovin (zejména ropy a plynu). Částečnou výjimkou je zbrojní výzkum a výroba. Podařilo se rovněž aspoň částečně nastartovat ruské zemědělství (zejména produkci obilovin). Noční můrou VVP musí být srovnání úrovně ekonomiky SSSR a Číny v roce 1980 a Ruska a Číny v roce 2018.
V současném Rusku panuje obrovský oligarchický systém (vláda několika oligarchických klanů) a tím pádem veliká, pro nás nepředstavitelná korupce. V této veliké zemi je i relativně velká zločinnost, neustále rostoucí sociální rozdíly (taktéž pro nás nepředstavitelné), špatně fungující zdravotnictví (epidemie HIV se pomalu vymyká kontrole - nedostatek léků), zhoršuje se školství (stejně jako u nás), je zde vleklá demografická krize a pod.
VVP mi někdy připadá, že ve vnitropolitické oblasti dělá vlastně arbitra (vor v zakoně) mezi jednotlivými oligarchickými klany.
Je možné, že si to VVP uvědomuje a usilovně hledá svého nástupce (snažím se tomu věřit) - viz výběr několika posledních gubernátorů.
Apropos, je myslím dobré si zapamatovat jméno ruského generála Alexandra Žuravleva (dvakrát velel ruským vojskům v Sýrii, od letošního roku velitel západního vojenského okruhu RF).

Zatím bez slepic

No jo, no... Jestli se ono nechce od jednoho člověka najednou moc... Zachránil zemi a postavil ji zpět na nohy - i přes všechny obtíže. Další krok bude na ostatních. Situace, kdy by Rusko nepotřebovalo vyvážet suroviny, ale bylo by ochotné vyvážet výrobky z něj a ty by byly konkurenceschopné... to je celkem noční můra západu. To nemůže chtít nikdo.

Zatím bez slepic

2. průmyslovou revolucí až tak špatně.
Jsou tam usídleny velké automobilky, Rusové je docela fest likvidují dovozními cly, takže ta auta skládají u nich. I naše Škodovka. Co se týká ostatních odvětví, berte to tak, že Rusko je stále nenasycený trh, takže dělat závěry je silně předčasné. Stavební výroba jede pro nás nepředstavitelným tempem a znám pár firem, které prostě nemají šanci dodávat požadované množství obráběcích strojů, tak vysoká čísla jim Ivani posílají.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

VVP mi někdy připadá, že ve vnitropolitické oblasti dělá vlastně arbitra (vor v zakoně) mezi jednotlivými oligarchickými klany.

Ale tak to má přece být u všech hlav států. Macron by měl rozsuzovat bankéře, průmyslníky, politiky, odboráře, místní a imigranty. Místo toho je jen loutkou bankéřů a v zemi mu probíhá 1968.2. Zatím je to plastový panáček co hopsá po jevišti a skutečná moc mu chybí.

Trump by to měl taky doma rozsuzovat a ne být ve válce s Wall Street, Hollywoodem a chobotnicí neziskovek.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dopustil jsem se chyby. V touze spatřit tragedii mainstreamové Sparty v Uherském Hradišti ve zpravodajství BBV, přepjal jsem na stránky ČT1. Praecox. Míra Karas a azovský konflikt, ruská provokace a hrdinný ukroexadmirál plynně rusky toužící přinést oběť nejvyšší. Zaplaťpánbůh, že tu tvdaň platí žena a při průchodu televizní místností mě kropí slzami Honza Musil.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Co mě včera či dneska překvapilo bylo, když jsem viděl Putina jak se na tom setkání G20 zdravil se saudským princem, tím co poslal nějakýho toho Drexlera na svého neposlušného poddaného.

Zdravili se spíš jak kamarádi z barů a zábav a okamžitě jsem pomyslel na Sagvana Tofiho s Lukášem Vaculíkem.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Trumpeta, kudy chodí tudy vykládá, že vražda toho novináře v Turecku se musí řádně vyšetřit, a jde mu hlavně o zakázky zbrojařů z USA. A ta symbolika? Kdo se kamarádí s Putinem, tak je fuj, jako Putin.
Proto se s princem Salmanem srdečně vítali, aby byl konečně Salman orazítkován taky "fuj"!

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Čmoud.
Také mě to zaujalo,co tím chtěl naznačit Putin ostatním.
Také mě zaujala Putinova rozmařilost,veselost,dobrá nálada.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pokud ještě někdo čte a podobně jako já doposud nečetl Ládika Větvičku a jeho hodnocení situace (v době ukrajinskoruského incidentu byl zrovna na Ukrajině) dejte si to!

ttps://www.ladikvetvicka.cz/index.php/2018/11/29/ukrajinske-kotle/
Napsat něco srozumitelně, jasně a jednoduše je nesrovnatelně složitější než to zabalit do filosofického sena a intelektuální řezanky.

Pokud někdo Větvičku náhodou neznáte, nepodceňujte ho!
Má obrovský rozhled i nadhled.
Myslím, že by si s Vidlákem rozuměl.

ttps://www.ladikvetvicka.cz/index.php/2018/11/29/ukrajinske-kotle/

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Karikatura Mirka Kemela: Putin a Porošenko sedí vesvých kancelářích s mobilními telefony u ucha. Na stole mjí čtvercovou síť se známými vzory hry "Námořní bitva". Putinova plocha je čistá, tři z Porošenkových lodiček mají vybarvená políčka.
Putin: "Střílím na C5."
Porošenko: "Zásah!"

Zatím bez slepic