IQ a EQ

Autor
Štítky

IQ a EQ krásně vyjadřují rozdíl mezi starou, skutečnou vědou a moderními pseudovědami. 


Když objevíte či alespoň začnete zkoumat nový fenomén, tak ho potřebuje nějak objektivně kvantifikovat. Míry se používaly od nepaměti. Měřil se čas, délky, objemy, váhy. Pak jak postupovala věda, tak se přidávaly další veličiny. Objevíte elektřinu a ustavení voltu a ampéru se vám hodí. Objevíte radioaktivitu a hodí se vám dozimetr a rentgen jako jednotka. Zkoumáte osvětlení a musíte ustavit candelu, lux a lumen. Jakmile do něčeho vnesete jednotky a způsob měření, přinesete tam objektivitu. Každý si vaše pokusy může zopakovat a ověřit. To vám pomáhá v dalším zkoumání, protože můžete zkoumat, jakým způsobem se věci mění a v závislosti na čem přesně a pak máte krásné rovnice, které studenti tak nenávidí.

Takže když kdysi chtěli nějak zobjektivizovat poměřování mentálních schopností, tak vymysleli testy inteligence, kde dávali lidem různé otázky/úkoly, za jejich splnění se dostávaly řekněme známky a kdo měl nejlepší, ten byl nejchytřejší. Když se takhle dělali nějakou chvíli, tak jim dosažené výsledky udělaly Gaussovu křivku. Tam kde byl její střed řekli, že je to 100. Podle toho se předělaly testy, aby rovnou vycházely v bodech a tomu číslu pak říkali Inteligenční Koeficient, protože to je poměrná hodnota. 
 Testy se pořád předělávaly a asi ještě předělávaj, aby byly co nejobjektivnější a nezkoušeli jste číňana z evropskejch hudebních skladatelů, nebo studovanýho a nestudovanýho z naučitelnejch věcí. Takže tam porovnáváte skupinky černých a bílých teček a snažíte přijít na to, podle jakých pravidel jsou srovnány.

Stejně ty testy nejsou úplně relevantní, protože na spoustu věcí páni psychologové nepomysleli a spousta intelektuálních dovedností se neměří. I schopnost podvádět je součástí inteligence a hloupá lež může být někdy ta pravá. - Ale i tak je IQ dobrý přibližný ukazatel, ke kterému se dá přihlédnout, ale jen přihlédnout.

Totální hlupák vás může přechytračit na jedný jediný věci, který vy jste si nevšiml a on jo (vis Chumlee z Mistři zastavarny). Vysoce inteligentní člověk může skončit jako podivín a vyvrhel, (vis Kaminsky). Ani jedno není zas až tak nelogický, jak by se mohlo zdát na první pohled.

-------------------


Naproti tomu EQ je takovej pitomoučkej, politicky korektní blábol, kdy autoři neměli šajnu, která bije a o čem vůbec mluvěj. 
Je to mazání medu kolem huby lidem, co jsou sympatický, ale hloupý nebo aspoň míň chytrý, než by chtěli oni či okolí. Ženský časopisy se toho okamžitě chytly, protože ženský (takový ty tety Miluše) si rády namlouvaj, jak jsou emočně nadřazenější (ale neptejte se jejich dětí, snach a zeťáků).

Jak se vůbec může mluvit o emoční inteligenci v opozici k normální inteligenci, jakoby se pomocí emocí někdy něco řešilo ve smyslu analyzovalo? Emocema se nikdy nic neřeší, jen reaguje. Z podstaty věci, protože emoce nic jiného neumí, nikdy neuměly a nikdy to umět nebudou. Nejsou na to dělaný. (Asi jako vaše stehenní kost vám nikdy nestráví bůček, co jste snědl a střeva nebudou oporou pro vaše bicepsy.)

Emocema se nemyslí, emocema se cejtí, na emoce se reaguje. Tečka.

To, že každej reaguje ve stejný situaci jinak, to není inteligence, to je nastavení a nastavuje se to od dětství, podle toho jak to chodilo u vás doma, ve škole, co vám prošlo a co potrestali - a částečně to záleží na hormonech, protože ano, i hormony ovlivňují emoce. Píchněte si testosteron a budete agresivnější. Zrovna tak drogy ovlivňují emoce - jinak by se nikdo nenamáhal je brát. Jo a když jste ženská, tak vaše emoce budou často fungovat jinak než u chlapa.

Jakmile začnete o emocích uvažovat, tak to je zase ta obyčejná inteligence, která provádí někaké logické operace a téma "výpočtů" jsou emoce (ať vlastní či cizí). Je to tak z podstaty věci. Právě teď si čtete text o emocích, současně o tom jednou částí mozku logicky uvažujete a současně máte jinou částí mozku emoce ohledně toho, co čtete (i pocit "je mi to jedno" je emoce). 
  
 Jestli chcete mít vyšší EQ, tak uděláte nejlíp, když si pořídáte tu nejvyšší možnou pozici. Nejlépe je se do ní narodit. To pak budete mít totiž trvanlivě vysokou hladinu sérotoninu, či jak se ten hormon jmenuje, a všechno vám půjde snadněji.

 Už se vám stalo, že jste přišli někam mezi lidi a byli zaseklí? Věděli byste, že byste se měli chovat jinak, ale zároveň jste věděli, že by to působilo nevěrohodně a nuceně, protože jste se tak necejtili. (Nuceně jak smích starého Stropnického zamlada, jestli to ještě pamatujete) 
 No a pak se to změní ve zlomku vteřiny. Nevíte jak, někdo na vás promluví, vy něco uvidíte nebo vy promluvíte na někoho a najednou to je a jde to uplně samo. Bavíte se s každým včetně cizích lidí, oslovujete krásné holky, jste schopni jim dát pusu nebo je odvýst domů, i když jste je zrovna viděli poprvé, vtipkujete, chválíte tam, kde je co k pochvale, přirozeně přecházíte od jednoho k druhému. Nezapomenete komplimentovat barmana i kolemjdoucí. Vytahuje lidi z kouta. Zahajujete konverzace mezi lidma, co se neznaj atd. Všechno je to tak přirozené a automatické, jakoby to nikdy nebylo jinak. 
 
 Je to jak z reklamy na RedBull. Najednou máte křídla. - To se vám jako najednou objevila emoční inteligence? Tu byste měli mít přeci pořád, jako součást vaší osobnosti. 
 

 Chlápkové, co uváděj americký noční talk-show taky věděj, že někdy maj špatnou sérii. Jsou to profíci, znaj všechny triky povolání, mají obrovské zkušenosti, věděj, jak co řešit, jak se kdy zatváři, kdy uvelnit atmosféru vtipem a najednou bum, je to k ničemu, maj jeden blbej večer, druhej blbej večer, třetí blbej večer. Jsou nijaký, věděj to o sobě, věděj, jak by na to měli jít, ale nejde to. Naopak, ještě víc je to handikapuje. Jak to řešej? - Neřešej. Prostě dělaj blbé pořady a ono se to pak zase přepne, někdy napodruhý, někdy na napošestý.

 Emoční inteligence, že by si utekla a pak zas přišla ve zlomku vteřiny? To nedává smysl. To je jako kdyby Einstein najednou nebyl shopen řešit trojčlenky a pak mu to zas po pár dnech šlo. 
 Vždyť to má být vaše osobnostní charakteristika. IQ vám taky nepadá někam k nule, aby pak zase naskočilo. V nejhorším kolísá trochu nahoru a dolu.

 Ale svět, ve kterým se objeví jen nějaká samostatná emoce a pak zas po svém mizí. Tam to je zcela normální, protože tam to dělaj všechny emoce pořád.


 Pamatujete si, na tu holandskou poslankyni, kterou nechal její kolega konvertita znásilnit třema marokáncema? Spáchala kvůli tomu sebevraždu. Podle teorie o EQ by musela mít nějaký kvalitní emočně-inteligenční schopnosti (protože uspěla a dostala se do parlamentu), které by musely znásilněním zmizet (protože najednou nebyla schopná se vlastníma emocema nijak vypořádat). - To nedává smysl. Její emoční inteligence by si naopak měla zamnout ruce, že je co řešit, pochopit, ovládat a řídit emoce a všechno to dát dopořádku snadněji, než u těch méně "emočně inteligentních". Stal se pravý opak. Zhroutila se a byl konec.

 Když to vezmete tak, že neměla žádnou "emoční inteligenci", ale jen náhodnej soubor emocí, jako všichni ostatní, všechno vypadalo skvěle, všechno šlo samo, protože na ni život nic náročného nenakladl. Znásilněním do toho souladu pár dalších, velmi silnejch emocí vtrhlo a všechno ostatní přebilo a zpřevracelo. Ona si s tím nebyla schopná poradit a zabila se, aby od těch hroznejch emocí utekla navždy. Mě to dává větší smysl takhle.

 Ti, kdo vedle ní vypadali, že maj menší "emoční inteligenci", si ve skutečnosti jen podobný, větší či menší traumata prožili v minulosti taky. Nějak horko těžko se s tím vyrovnali, i když s emočníma následkama, podle kterých se pak chovali. Třeba neslavně, ale aspoň to přežili.

 

Neměli nižší "emoční inteligenci" protože nic takového není. Jen si vytáhli na začátku špatný karty a museli s nima hrát. Když vás shazuje otec, nebudete plni sebevědomí, když matka pije, nebudete se cítit v bezpečí. Když si z vás spolužáci udělaj otloukánka, tak nevylezete ze školy plni důvěry v lidské dobro. Když vás bude opačné pohlaví ignorovat, protože nemáte ty pravý prsa, ten pravej roztomilej ksichtíček, pro chlapy ty správný široký ramena či spíš podměrečnej orgán v poklopci, tak budete nejistí a uzavření do sebe. Komunikační schopnosti tím vším budou silně poznamenané a úplným právem. 
 Protože vás vaše emoce budou pořád skrytě řídit podle jejich vlastní logiky a ne podle toho, co by bylo dobré pro vás.

 
 Svádět to na "emoční inteligenci".... to je tak nějak to svést na vás, na vaši genetiku a nedostatečně fungující mozek. (Jenže váš mozek a emoce fungují až moc dobře a přesně tak jak mají.) - Zní to ale míň nespravedlivě a korektněji. Místo, aby se vám řeklo: "no měli jste to špatný, svět k vám nebyl zrovna spravedlivej (ale my na to serem", tak slyšíte: "nemáte dost emoční inteligence" - tedy narostli jste emočně hloupí, možná se vlastně i málo snažíte. Začíná to vypadat, jako vaše chyba.

 Celý to je házení chyby na vás. Nebo když jste měli štěstí, zase připisování zásluh. Budiž to přáno každýmu, kdo měl štěstí, ale sluší se říct, že je to jen štěstí.

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Vyhodnotit správně projektivní test je umění, a učí se to mnoho roků. Většinou se výsledky projektivního testu ještě ověřují jinými metodami. Nebo se naopak výsledky jiných metod ověřují projektivními.

Já bych napsal detaily, ale existuje dohoda psychologů, že žádné detaily o psychologických testech se laikům říkat nebudou. Můžete se na to vcelku i spolehnout. Můžete projet celý internet přes Google, Bing, Yandex i jak chcete - a o psychologických testech tam najdete naprosto kulové s přehazovačkou. Můžete takto projet celý český internet, anglický internet, můžete probrousit wikipedii, ale získané informace o psychologických testech budou velice chabé a spíše pohádky než pravda.

Ptát se lidí proč můžete, ale oni vám také nemusejí říci pravdu. Buď proto, že hraje svou image, nebo proto, že sám neví proč. A nebo se prostě nedokáže dostatečně bohatě ten člověk vyjadřovat, a udělat vlastní introspekci. Nicméně otázku proč zkusit můžete vždycky, že áno.

Zvláště u žen je moje zkušenost taková, že hrají svoje image ve dnes v noci. Můj osobní názor je, že dokonce vědecké výzkumy pomocí dotazníků nemají u žen naprosto žádný smysl, a získají se bludy. Muži, když zjistí, že se dělá vědecký výzkum, tak se snaží pomoci, a odpovídat pravdivě - pokud je to anonymní. Ženy hrají, co by se mělo, a jak by to mělo být správně, hrají na image stále.

Zatím bez slepic

In reply to by Donald Trump (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ten testuje vlastní osobnost. - Osobnost nejsou emoce. - Emoce je momentální stav. Osobnost trvá.

To, že to tyhle testy ukazují aspoň na nějaké rysy osobnosti. To samozřejmě. Ale to ukazuje úplně všechno. Jak se oblíkáte, jaké posloucháte písničky, jak vypadá váš byt, čemu se smějete, jak reagujete v jaký situaci atd.

Musím končit. - Ale mám pocit, že mluvíme o jiných věcech.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

jednoho týpka v bílém hacafraku úplně jednoduše.
S naprosto vážnou tváří jsem mu furt na jeho slova v tom asociačním testu odpovídal slovem - lopata.
Když se mě ptal, proč to dělám, řekl jsem mu, že nemůžu myslet na nic jiného, než že jsem zapomněl odnést z pracoviště lopatu.
Postupně se na mně vystřídali tři. Nakonec mě jeden obvinil, že z nich chci vytřískat papíry na hlavu. Na to jsem mu odpověděl, že leda tak na tu jeho.
Dodnes mi vrtá hlavou, co si o mně mysleli.

Zatím bez slepic

Osobně bych hádal, že to byli "odborníci" co se naučili obsah sript na zkoušky, ale "nevystudovali daný obor"... Prostě nemohli použít něco naučeného, měli před sebou výjimku a tím skončili, řekl bych, že jsi spíše ty nevědomky napsal přesně co byli oni "lopaty" co otrocky dělali naučený postup, ale vůbec nechápali co dělají... :D

Zatím bez slepic

ze z toho nevyvodili vysoke ohrozenie spolocnosti, kai lopata s da pouzit aj ako vrzedny nastroj.
A ty si mohol oxidovat na uzavretom oddeleni...a bolo by ti super :D :D :D

Zatím bez slepic

Já bych z toho odvodil na základě pedagogické praxe: "Aha, potížista a provokatér (případně podle kontextu i "kreativní"). Buď to budeme řešit a jen s ním ztratíme čas, nebo ho necháme při tom, že si s námi vytřel a všichni budeme spokojení. Však až mu půjde o profesák nebo o zbroják, bude se snažit trochu jinak."
Na tyhle provokatéry je nejlepší se s nimi nehádat, tvářit se, že jim to člověk žere a pak je nechat nést (jsou-li) důsledky svých provokací.

Ne, kecám, nejprofesionálnější by bylo, myslím, kdyby se nejdřív zeptal: "Pane Targusi, vidím, že máte s tím testem problém. Proč? Můžeme najít nějakou společnou cestu?" A teprve kdyby to nepomohlo, pokrčit rameny.

Zatím bez slepic

neodnesl svěřenou lopatu.:-)))
A společnou cestu samozřejmě najít můžem. Vezmi si fáračky, přilbu, gumáky, lampu a jdeme. Kam? No přeci do ďury! Do rubání pro lopatu!!!
:-)))
Ta lopata byla mechanická a stála neskutečné prachy. Nebyl to plech na kusu klacku, jak si dlouho mysleli.
:-)))
Dnes z toho mám prdel. Tenkrát mi chtěli hodit na krk těžké ublížení na zdraví. Nějak jsem si nepadl do noty se štajgrem a vedoucím pole. Byli to mazáci a věděli všecko líp. Pak se to začalo sypat a technika nebyla k ničemu, protože byli chytří. Stane se. Zůstalo to v botách těm, kteří o ničem nerozhodovali. Pochopil jsem, že mi bude lépe samotnému a zvolil jsem potupný útěk. :-)

Zatím bez slepic

Stando.e ...........a EQ, řekl bych, má taky v pořádku.

Zatím bez slepic

Já taky ;)

Zatím bez slepic

Cituji: "A teprve kdyby to nepomohlo, pokrčit rameny."

To by mohlo být, kdyby to byla neměnná pravda, asi 1+1=2, ale on spochybnuje onu pravdu, tedy ten kdo něco tvrdí a targus nesouhlasí musí sám dokázat pravdeu a ne se postavit do pozice "toto je pravda a vy ostatní musíte dokazovat opak" ;)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Moc se omlouvám, že zapleveluji diskusi, ale nedá mi to. Dnes Vlk doslova exceluje v článku o situaci ve Francii.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já také trochu připlevelím a to článkem o energetické politice Francie - je to úzce spojeno se současnými nepokoji:
https://cz.sputniknews.com/svet/201812078638494-francie-marcon-jaderna-…

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Na Děsu dnes je v tom článku o studentech kteří klečeli s rukama za hlavou přiložené video. No a závěr toho videa jsem si musel pustit dvakrát. Proč? No protože je tam krásně vidět vlajka Pravého sektoru. No jestli tam je tato parta, tak se maj frantíci na co těšit.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Omlouvám se, ale nechápu s čím exceluje Vlk. Snad ne s tím, že přirovnává voliče Babiše(Koblihy) s voliči Makrona? A to vše na základě grafů? Což je situace u nás stejná jako ve Frantíkově? Socani by vše dělali lépe? Nemyslím si. Vlk jen potřeboval dát dohromady něco co sice nejde, ale manipulací se o to pokusil. To, že to ve Francii dopadlo tak jak předpovídal, bylo myslím jasné všem co sledují nejen Kosu, ale i Vidláka a jiné alternativní media. Takže za mě, Vlk opět za pět.

Zatím bez slepic

To hledání oslího můstku Macron - Babiš od Vlka zhovadilost.
Macron je představitel globalismu, miláček multikulti/eko/gender/atd. - Babiš je z pohledu této skupiny zemský (euro) škudce nebo minimálně cizorodý element, co musí být odstraněn za každou cenu. Dobrá a přesná byla jeho analýza situace ve Francii před zvolením Macrona a předpověď vývoje.

Dobré je si přečíst včerejšího Kechlibara na Nev. psu. Tam jsou ty důvody, proč do toho protestu jdou venkovští. V podstatě stejné, jako u nás. Pak je tam dobré ten popis nedorozumění mladého Stropnického. To je naprosto boží.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Milý pane Čmoude,

problém je, že celou úvahu jste postavil na mylném tvrzení. EQ není jen o pouhé (ne)existenci emocí (ty nikdo nezpochybňuje), ale především o tom, jak je umíme používat a ovládat.
Přibližná definice: "EQ lze chápat jako schopnost zvládání emocí a umění vcítit se do emocí ostatních jedinců". Máte pravdu, že EQ byla pojmenována až v devadesátých letech. IQ a EQ se v lepším případě pouze doplňují.

EQ je vrozená, nedá se naučit a je vytvořená prostředím, ve kterém vyrůstáme a žijeme. Já jsem třeba vyrostla v hodně chudém prostředí, vím co zažívá člověk, který nemá pro své děti na chleba, znám bezvýchodné postavení lidí, kteří neměli schopnosti nebo možnosti se z toho vyhrabat. A tím prizmatem vnímám svět. Z domova mám vrostlý soucit s každým tvorem, až je to pro mne občas obtěžující a někdy sklízím i nepochopení. Ale umím to zvládat a pokud to není přes míru, přizpůsobit se okolí. Porozumnění sobě i okolí, sebeovládání a empatie, je však někdy víc pro život a obraz člověka, než vysoké IQ člověka, který tápe a utápí se v emocích. Naopak IQ lze částečně získat vzděláním, získáváním vědomostí a poznatků. Avšak slova, do nichž nevložíte emoce jsou pouhým technickým popisem, až emocemi dostávají do sebe život.

"...Jestli chcete mít vyšší EQ, tak uděláte nejlíp, když si pořídíte tu nejvyšší možnou pozici...." promiňte, ale to je úplný nesmysl. Lidé bez EQ se prostě jen nedovedou vcítit do toho, jaký dopad bude mít jejich konání na druhé. Žádná pozice to nezmění, naopak absence EQ se pak projeví možná ještě výrazněji. Zjednodušeně - je to, jako když někdo postrádá stud - bude nestydatý v každé pozici. Ale spojení "emoční hloupost" se Vám povedlo, přesně tak to je, stejně jako u vysokého IQ. Ani vzdělání, ani peníze nikomu od hlouposti nepomohou. Krásný den.

Zatím bez slepic

lidech, kteří užívají EQ coby kvalitní klacek k prožduchání svého. Tedy ony tety Miluše, které zmiňuje.
Zkuste si to přečíst ještě jednou.

Zatím bez slepic

Já nevím, možná si líp rozumíte a víte o jakých tetách Miluších autor mluví. Já nevím. Jen jsem reagovala na část toho, co jsem četla (článek se jmenuje IQ a EQ). Nemyslela jsem to nijak zle, snažila jsem se jen o racionalitu a vycházela hlavně z toho, že EQ nejsou emoce samotné, ale jakýsi vyčíslitelný ukazatel, jehož pomocí lze emoční inteligenci hodnotit podobně, jako je tomu u IQ. Ale neznám vás ještě a vy neznáte mne, tedy se můžeme zcela míjet a nerozumět si, to je lidské. Sorry!

Zatím bez slepic

se Čmoud "upsal" a myslel tím tetu Kateřinu. Ta vlastnila Milouše. Tam asi bude problémek k porozumění. Nicméně pro mne je úplně jedno, jaká teta se jak jmenuje. Vždy stojí za hovno (vlastní zkušenost).
Asi proto, že jsem s EQ na úrovni houpacího koně, a to jsem už povýšil.

Zatím bez slepic

Pane Targusi,
až teď jsem se dostala k tomu, abych si to znovu přečetla, vč. celé diskuze. Opět si nemyslím, že bych byla nějak mimo. Ten článek je dlouhý a u takových se většinou reaguje jen na část (která nás nějak osloví). Nechtěla bych se autora nijak dotknout, ale mě je nejbližší názor Petense v 9:06 a Asfaltového holuba v 10:13. Ostatně i v diskuzi docela koukám, co všechno jste někteří schopni z toho vyčíst. Zřejmě čtete "mezi řádky" se znalostí myšlenek toho druhého, což já jako tady naprostý novic neovládám. Ale tak to chodí, že každý reagujeme na to, co je nám blíž, nebo čemu se domníváme rozumět. Asi v té rozmanitosti je hlavní kouzlo takhle "pestře" napsaného, mnohotématického (alespoň pro mne) článku. Dobrou noc :-) P.S. Houpací kůň je opravdu malý, ale zato když se rozhoupá... :-)

Zatím bez slepic

In reply to by Alfa-Beta (neověřeno)

Trvalý odkaz

reakcí na určitou pasáž stati. Tolik času z nás asi nikdo není ochoten investovat, aby rozebíral celý text. Nicméně tetu Kateřinu dozajista znáte taky. To je ta milá osůbka z Jirotkova humoristického románku Saturnin.

K tomu "čtení mezi řádky".
To je jednoduchá věc. promítnete svou životní zkušenost do textu vyžadujícího jisté zamyšlení.
Byla jste na vojně?
Dělala jste na šachtě?
Dělala jste na koksovně?
Dělala jste na ocelárně?
Přeházela jste za dvanáctihodinovou šichtu dvacet tun flašek s pivem i bez piva (může být i mlíko nebo sodovka)?
Zkoušela jste spát deset hodin týdně?

Předpokládám, že jste na rozdíl ode mne:
1/ žena,
2/ normální,
a tudíž na všechny otázky odpovíte ne.
Proto jsou naše náhledy na jakoukoli problematiku zoufale mimoběžné.
:-)))

Zatím bez slepic

Jen mě tak napadá - není lepší hledat, co nás může spojit, než zdůrazňovat, co nás rozděluje? Ale to chce trpělivost a makat.... Odpověděl jste si sám a správně (zvážím doplnit si "vzdělání životem", abych se dokázala zamýšlet :-)) - na Vaše poslední 2 otázky - 1) ano, 2) věřím, že zatím taky ano, ovšem teď jste tu mou víru trochu zviklal -). Tak teď už o mně něco víte, nechcete své závěrečné vyhodnocení přehodnotit? :-) Mějte se hezky a někdy nashle

Zatím bez slepic

"EQ lze chápat jako schopnost zvládání emocí a umění vcítit se do emocí ostatních jedinců" - Ale to zvládání je přeci až to po emocích.

Když cítíte strach, tak cítíte strach, to že ho překonáte je otázka nějakých úvah a už ne emocí.

Když máte s někým soucit, tak ho máte pořád. Ze ho stejně necháte plavat je otázka rozumové úvahy, analýzy, inteligence Už ne emocí.

…………

Jenže psychika se jim změní, když máte vysokou funkci. Měněj se hladiny hormonů. S tím nic nenaděláme.

Sociopati umí krásně číst emoce, umí skvěle zahrát správnou odpověď, ale netýká se jich to.

Zatím bez slepic

Dobrý večer i Vám Anonyme.
Už enmám moc času, snad to stihnu. CIt.: "Když cítíte strach, tak cítíte strach, to že ho překonáte je otázka nějakých úvah a už ne emocí"... i strach je emoce, vznikající jako reakce na nějaké nebezpečí. ...."Když máte s někým soucit, tak ho máte pořád. Ze ho stejně necháte plavat je otázka rozumové úvahy, analýzy, inteligence Už ne emocí...." To je právě ono - vy argumentujete tím, co se snaží být v EQ vyhodnoceno (u zjišťování úrovně IQ existují standardizované testy/=porovnatelnost s ostatními lidmi/ a nevím, jestli existují i u EQ). Emoční kvocient je souhrn toho, čeho jsme schopni, nebo neschopni v téhle oblasti. Ale nezdá se Vám, že už jsme zašli dost daleko? A sociopati, to už je zase jiná debata. Já bych to tak nerozebírala, navíc už nemám čas. Ale poučení pro příště si beru :-) Dobrou :-)

Zatím bez slepic

Nenaskočil mi tam včera nick

" i strach je emoce, vznikající jako reakce na nějaké nebezpečí. "- Ano strach je emoce. To beru od začátku jako dané. O tom tu mluvím. Ano je to reakce na nebezpečí. Ano samozřejmě, o tom celou dobu mluvím.
-------------------

To je právě ono - vy argumentujete tím, co se snaží být v EQ vyhodnoceno. - Já jsem argumentoval, že to není o inteligenci ani náhodou.

Když máte situaci, kde máte brečící miminko, tak to u přítomné osoby vyvolá nepříjemný pocit a že to musí nějak vyřešit.

Já říkám, že jestli to miminko vezme ta osoba do náručí a ukonejší nebo ho zabije, tak ten mechanismus sám o sobě bude úplně stejnej. - Akce - reakce. (reakce jsou podle toho, jak to celý předchozí život nastavil)

Jestli tam do sekvence mezi akci a reakci ještě vejde nějaký rozhodování, přemýšlení o morálce, rozhodování mezi různými emocemi, přemýšlení o dopadech atd, tak to už je logické uvažování, inteligence, nalyzování nazývejme to jak chceme. Úplně ta samá, kterou řešíme početní úlohy nebo se snažíme odhalit lži partnera.

Zatím bez slepic

už jsem to naznačila v jiné reakci, že jsem asi špatně pochopila smysl Vašeho článku. Prostě jsem vzala za bernou minci, že podstatou Vašeho textu bylo zpochybnění EQ, přičemž se mi zdálo, že některé pojmy ne zcela chápete a na tom si trvám. Teď už zhruba vím, že Vám šlo především o tu akci-reakci a částečně i rozumím některým odpovědím diskutérů (i když většinou nesouhlasím). Vy "domácí" prostě víte, o čem se bavíte, to já jako outsider nemám šanci z toho vyčíst. Takže se za svou reakci na článek omlouvám, jak jsem už psala, je to poučení pro příště. Vy jste tu doma :-) Hezký večer.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nejlepším testem inteligence je,když potkáte muslima s kalašnikovem.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

ale test nácviku praktických dovedností zacházení se střelnými zbraněmi. Jsme-li v nácviku úspěšní, zůstane nám kalašnikov navíc, pokud úspěšní nejsme, nezůstane nic, co by nás mohlo trápit ;-).

Zatím bez slepic

Pane L.C.
Jistě,nebude to matematika,ale rychlost rozhodnutí.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

vůbec mě nenapadlo podívat se na to takhle. Je to bohužel způsobeno mým poněkud omezeným nahlížením na svět, kdy islamista s kalašnikovem je již automaticky považován za hrozbu. Problém tedy není dokonce ani v rychlosti rozhodnutí, ale v mechanickém provedení již vytvořených a tréninkem relativně dopilovaných podmíněných reflexů. Jejich cílem je neutralizovat tuto hrozbu zhruba v okamžiku, kdy zazní „kh“ ve výkřiku „Allahu akhbar“ :-).

Zatím bez slepic

sapík neposkládá, nenapáskuje zásobník, ani ho nezacvakne tam, kam patří, takže si myslím, že kromě jiného prověří i inteligenci. Sice v minimální míře, ale přece jenom.
:-)

Zatím bez slepic

Přeci jen půjde o test inteligence, kdy složitost úlohy nahradí omezený čas na rozhodování.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Autor je mimo. Vnímám ho jako honění si vlastního ega. Je lepší se dívat, co pozitivního nám táto "novinka" přináší a rozvinout to.
Hodně záleží na definici EQ. Až doteď jsem EQ vnímal spíše jako Sociální Inteligenci, schopnost spolupracovat s lidmi.
A z tohoto pohledu je to velmi důležitá věc. Někdo může mít IQ 150 a stejně je pak v životě nepoužitelný, když nedokáže spolupracovat a domluvit se na základních věcech.

Zatím bez slepic

Až doteď jsem EQ vnímal spíše jako Sociální Inteligenci, schopnost spolupracovat s lidmi.
-------------
- A proč to podle vás teda nepojmenovali Sociální Inteligence?

Jak teda podle vás ta Sociální inteligence funguje a proč to není zase jen normální inteligence používaná k řešení sociální situací?

Je to něco jiného podstatou, jak implikuje název? Nebo to je ta samá věc a jen je používaná na jiný druh problému?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Čmoude,
omlouvám se,
dneska jste napsal něco o věci, o které nemáte opravdu, ale opravdu ani páru.

Většina Vašich tvrzení o EQ je natolik mimoběžná, že se s nimi nedá ani polemizovat.
(Je ovšem pravda, že mnozí redaktoři, píšící o EQ a mnozí poradci, chodící zkoumat atmosféru ve školních kolektivech, vědí o EQ a emoční inteligenci méně než Vy.)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Na IQ ani EQ vůbec nezáleží. Kdyby záleželo na IQ a vědomostech, pak by nejbohatší lidé byli profesoři na VŠ. A to nejsou. Na EQ také nezáleží, protože to má jednoznačně nejvyšší romská populace v ČR. Nakonec se ukáže, že nejvíce záleží na drzém čelu, které má obvykle člověk s průměrným nebo lehce nadprůměrným IQ a mizivou EQ (dost časté mezi manažery a politiky). Navíc měření IQ na kostkách může jen znamenat, že člověk s vysokým IQ, který dosáhne nízkého čísla, má problémy s prostorovým vnímáním. Tím se nechci plést psychologům a psychiatrům do řemesla, ale jen ukázat, že na obou veličinách až tolik nezáleží.
Na čem tedy pro úspěch v životě záleží? Vypůjčím si citát ze Sapkowského postavy trpaslíka Yarpena Zigrina:
"Poněváč sa množíte jako králíky," zaskřípal zuby trpaslík. "Ludé by akorát trtkali, s kým sa dá a kde sa dá, imrvére dokola. A ludským robám stačí posadit sa na chlapské gatě a hnedka jim naroste břucho... Cos tak zčervenala, hotový vlčí mák? Chtělas temu rozumět, jo nebo né? Taková je čistá pravda a históryja světa, kterému vládne ten, kdo šikovněji rozbije druhému lebku a rychleji zbúchne robu. A vám, luďom, je těžko konkurovat - v zabíjání aj v jebání."

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

K článku nemám co dodat, je to prostě názor pisatele, a má právo vidět to tak, jak to vidí a TEČKA.
Protože je tu hodně mužského elementu, doporučuji laskavému čtenáři za sebe, (pokud neznáte), v tomto čase dvě knihy.

Jedna je specifický humor, co si myslím bude sedět u TARGUSE, u ostatních neumím zhodnotit.
"Vezmi černou slepici Andrzej Pilipiuk"

A ta druhá by se mohla líbit mužskému elementu zde napříč, ale i ženy si tam najdou hodně. A pták v knize je fakt pernatec:)
Hovory s ptákem Gabriel Laub"

A celkem je to , ( oklikou i v podstatě k tématu článku), a já s oběma tituly měla dávněji tomu i velký" úspěch vánoční" u chlapů v naší rodině. Napříč generacemi si to pak mezi sebou půjčovali.

Zatím bez slepic

Andrzej Pilipiuk - Ta černá slepice je třetí díl série o Jakubu Vandrovcovi, vesnickém vidlákovi, exorcistovi, palírníkovi a pytlákovi, který je, řekl bych dle referencí, něco jako Vidlák roubovaný Targusem, Čmoudem a Asfaltovým Holubem. Ale jak říkám, jsou to jen reference. Ke své hanbě přiznávám, že jsem tohoto autora ještě nezakusil. Ale s doporučením od Majky mi to asi nedá ;)
https://www.legie.info/autor/28-andrzej-pilipiuk/knihy#zalozky

Zatím bez slepic