Proč si ho nezbouráte sami?

Autor

Chtěl bych se krátce zamyslet ještě nad jednou akcí, která v této době odehrává. V Letech u Písku se opět demonstruje za zbourání vepřína, který stojí na místě bývalého koncentračního tábora pro Romy. Opět se tam sjelo hodně lidí, ba až z daleké Británie přijela jistá europoslankyně, ani česká vláda neváhá a na místě je Robert Pelikán. Hesla i řečníci jsou pořád tytéž jako všech těch předchozích dvacet let, co se o tom mluví. 

Je to už staré téma. Je to heslo, které u nás zná každý. Řekněte vepřín v Letech a 90% dospělých obyvatel ví, o čem mluvíte. Už dvacet let ovšem nad bývalým koncentrákem chrochtají prasátka a neděje se nic. Jen se postupně přitvrzuje, jak naše vláda zase něco zanedbala, jak nepietně se náš stát chová, zkrátka a dobře univerzální viník všeho u nás je opět osočován. Myslím, že každá naše vláda i sněmovna si ohledně vepřína vyslechla svoje, odpovídala na nepříjemné otázky novinářů, Česká televize na toto téma vyrobili určiě už desítky pořadů se slušnou sledovaností, k tématu se vyjádřil každý blbec v této zemi a tak by se mohl vyjádřit i Vidlák. 

Víte, když Vidlák něco chce, tak na tom začne pracovat. Chytne motyku, odslouží nějaké přesčasy na žních, přemluví kamarády, co pracují za žejdlík vína. Když jde o větší akci,tož se pokusí přesvědčit i jiné, aby mu pomohli, bude prosit i hrozit, zkusí z tématu udělat věc veřejnou. A nejde-li to jinak, pustí se do toho sám. 

Nechápu proto, v čem je problém. Vepřín je úplně normální podnik a určitě není problém ho koupit. Ano, bude to něco stát, jsou tam budovy, živý inventář, pozemky a další věci movité i nemovité, ale zcela určitě existuje částka, díky které vepřín změní majitele. Vzhledem k citlivosti tématu pochybuji, že by si současní majitelé řekli o přemrštěnou sumu. 

Kdybych byl Rom a v Letech by mi zahynul nějaký příbuzný, určitě bych neměl problém přispět na sbírku nějaké vhodně založené neziskovce, která by si dala za cíl památník postavit. V republice máme celou řadu sluníčkářů i jiných bojovníků proti rasismu, kteří nemají čisté svědomí a také by určitě slušně přispěli. Televize se na tématu přiživují, jistě by udělaly zadarmo reklamu, přispěli by papaláši, politici minulí i budoucí, bo jde o pěkné téma pro předvolební kampaň. Jasně, bavíme se o stovkách milionů, ale kdyby se podobně pracovalo posledních dvacet let, určitě by ty peníze už dávno byly v kešeni. 

Takhle se jen kecá a čeká se, až všechno vykoná zase někdo jiný.  Nikdo nic doopravdy neudělá. Poskakovat před kamerou a nosit transparent to ano, ale sbírat do pokladničky a především sám něco přispět, to už se nikomu nechce. Státe, udělej to ty. Rozpočet se dá podojit, proč platit nějakým černým hubám ze svého... 

Nejkrásnější nejdokonalejší a nejdojímavější pomník u nás mají Lidické děti.  Nikde na světě není tak fascinující a dech beroucí sousoší. Nic nedojímá tak hluboce. Vzniklo bez státu, bez pomoci neziskovek, bez pomoci televize. Prostě jen z čistého přesvědčení jedné sochařky a jejího manžela. Sami dělali, sami sháněli, sami financovali a pak Lidicím darovali.  Trvalo to celý jejich život. Takhle jednoduché to bylo. 

Češi si postavili Národní divadlo, posbírali si na něj po hospodách, poslali slušné peníze za různá zemětřesení, válečné konflikty, ba dokonce posílají dost peněz Pánkovi do jeho Člověka v tísni. Nechce se nějaký Rom inspirovat? Neměli by si Romové postavit s pokladničkami před hospody, neměli by si založit organizaci, která ty peníze posbírá? Třeba existuje, v tom případě mi o ní napište do komentářů a já ji na Kydech rád zpropaguji víc a sám pošlu i nějakou korunku. 

Milí Romové, jaký pro vás bude mít ten pomník v Letech smysl, když vám ho postaví někdo jiný? Je to vaše tragédie, vaše Šoa. Je to slušný symbol na kterém se dá založit národní hrdost a svébytnost.  Podívejte se na Izrael. Také si ho založili a udrželi sami. Udělejte to také. Vykupte si za svoje ten vepřín. Zbořte ho a postavte na jeho místě památník, který ukáže celému světu, že váš národ nezahynul. Nebudete muset dát dohromady ani polovinu, jakmile začnete, leckdo se přidá.

Pokud to necháte na státu, nebude to váš památník.  Bude patřit zase bílým a všichni si budou pamatovat jen ten cirkus s transparenty. Běžte neváhejte a začněte vybírat peníze.  Ukažte všem soft rasitům v tomhle státě, že na to máte a že to dokážete. 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

I ty Brute!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Proč potom jenom Lety a ne také někdejší Vitka v Brněnci, kulturní dům ve Březové nad Svitavou a další místa, kde za války trpěli, umírali, byli týráni, mučeni a vražděni lidé?

A celkem zajímavá je informace, že vepřín se rozkládá jenom asi na 6% původního tábora.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

"Češi si postavili Národní divadlo, posbírali si na něj po hospodách," , fakt vidláku? Není spíše pravdivé co je napsáno v historických knihách, že na to přiospěla česká šlechta a i samotný císař a ta sbírka bylo "jenom malý příspěvek"... Nezhazuji samotnou sbírku, která dala sounaželitost a dala vzniknout legendě, ale fakt se na to složil národ nebo je to jenom krásná pohádka?

Ze bytkem souhals.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Celkové příjmy ze sbírek, příspěvků, subvencí a pojištění od 21. srpna 1850 do 30. června 1884 činily 3 204 129 zlatých. Subvence Českého zemského sněmu v roce 1875 činila 300 tisíc zlatých, více než 238 tisíc zlatých vynesla Velká národní loterie v roce 1877 a více než 1 milion zlatých se vybralo během národní sbírky po požáru divadla. Tolik Wikipédie. Největší soukromý dar dal Císař František Josef a to celkem 23 tis. zlatých. Česká šlechta na divadlo přispěla cca 1/10 celkové sumy.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Hi, it's Floyd!

Pretty much everyone is using voice search with their Siri/Google/Alexa to ask for services and products now, and next year, it'll be EVERYONE of your potential customers. What you are missing out on.

Right now, I can only find vidlakovykydy.cz on text search after going through a few pages (that's BAD), competitors above are earning all the traffic and business!

Answer all your buyers' questions on your website and earn their business! Find out how simple it is here: https://goo.gl/6h8hfW

Get your VSO voice search optimized content: https://goo.gl/tQh8J7
Starts at $20, regular SEO content starts at $10

Best,
Floyd

Zatím bez slepic