Není jen Vidlák

Autor
Štítky

Kdyby mi někdo řped deseti roky řekl, že budu mít hospodářství, chovat prasata, fušovat do vinaření a dělat zabijačky, nejspíš bych mu doporučil delší pobyt u Chocholouška. To jsem ještě bydlel v malebné Sokolovské pánvi, chodil do Slavkovského lesa ke středověkým vodním dílům, každý silvestr jsem vystoupal na tajemnou keltskou horu Krudum a díval se podél Ohře, jak vybuchují rachejtle od Chebu po Karlovy Vary. 

Pracoval jsem v podniku, kde ještě pamatovali zašlou slávu českého strojírenství a poslouchal historky chlapů z montáží, kteří s vulkanizačnimi lisy pro pneumatiky procestovali celý svět. Využíval jsem svou znalost němčiny a doufal, že si vysuším sklep pod bytem a jednoho dne tam budu mít malý soustruh. 

Těšil jsem se z novomanželky (tři roky po svatbě jsem byl pořád ještě zamilovaný až po uši) a z první dcerky, běhal jsem se sousedem po lešení a spolu jsme opravovali církevní (sborový) dům, kde v přízemí byla modlitebna a my bydleli v prvním a druhém patře nad ní. Vidlák tehdy neexistoval a svou budoucnost jsem viděl úplně jinak. 

Proč to píšu... Doufám, že z předchozích odstavců byla cítit moje láska k rodišti a k údělu, který tam na mě čekal. Nebylo to zemědělské území, kraj byl široký, volný, plný lesů a takřka bez myslivců. Znal jsem místa, kde mohl člověk zmizat na týden a nikoho nepotkat. Nebylo tam sucho, běžně jsme si při táboření dělali v lese oheň a nemuseli se bát požáru, průmysl byl podél Ohře a hned za prvním hřebenem na obě strany začínala divočina s potoky ze kterých se dalo pít. 

Prostě tam bylo krásně a já tam dělal to, co k tomu místu podle mě patřilo. 

Kdybych měl manželku od Ostravy a stěhovali se tam, nejspíš bych dnes mluvil po ostravsku, chodil na Baník (pičo) a snažil se pracovat někde na šachtě nebo v železárnách. Kdybchom měli moře a stěhovali jsme se k němu, pletl bych sítě a dělal zkoušky z navigace. 

Někdy moje vidlácké psaní dělá dojem, že jediné co existuje, je vesnický život, pole, půda a dvousetkilové prase. Že dělat Vidláka je návod na záchranu světa, planety i vesmíru. Skoro to někdy vypadá, že pohrdám Pražáky i Brňáky, že si nevážím duševní práce a vůbec, že jsem ten typický sedlák, který vidí jen svoje pole a podle něj poměřuje všechno a všechny. 

Není to tak. 

Vážím se každé práce, která má smysl. Vážím si, když někdo dokáže rukama a pilníkem opravit šicí stroj stejně tak, jako když někdo napíše báseň a nebo složí písničku. Vážím si lidí, kteří v Praze ještě pořád bydlí i na té Malé Straně a odolali astronomickým nabídkám na odkoupení bytu. Je jich víc, než jsem si myslel. Mám rád Brňáky, kteří oživují Hantec a zachovávají bývalé vesničky, které jsou dneska už vlastně centrum. 

Vážím si lidí, kteří někde u Sázavy dělají tramping pěkně postaru v osadách, kteří si volí šerifa a mají vztah k Posázavskému Pacifiku a přírodě. Mám rád horníky, kteří mají někde ve skříni ještě uniformu a trumpetu a vyšňoří se na každý pohřeb i Prvního máje. Mám rád ty, kteří v dnešní době dělají poctivé neziskovky, které důchodcům utírají zadky a krmí postižené dětičky sondou.  Mám rád ty, kteří udržují folklór, zpívají lidovky, vyrábějí jančary, kteří si hrají na Husity nebo železné pány. Obdivuju lidi, kteří někde opravují zříceninu, staví lávky přes potoky a značí turistické cestičky. 

Mám rád podnikatele, kteří v  hospodě povídají o tom, že by si mohli otevřít páté železářství, ale už by neměli čas chodit na ryby a tak to neudělají.  Mám rád hospodské, kteří mají v neděli zavřeno, protože jsou s dětmi na výletě.  Mám rád sběratele, kteří nedrží svoje poklady doma, ale mají je vystavené v místním kulturáku. 

Mám rád holky, které ve dvaceti řeknou tatínkovi, že dodělají bakaláře a pak toho nechají, protože se chtějí vdát a zajistit rodičům nějaká vnoučata. Mám rád kluky, kteří spřádají plány na rodinu a podle těchto plánů pak teprve vymýšlejí, jak to udělat s kariérou. 

Prostě mám rád každého, komu se život netočí jen okolo peněz a kdo si umí říci, že už má dost a že je už spokojený. Není jen Vidlák a jeho prasátka. Jsem moc rád, že podobných blogů, jako mám já, je v českém interntu hodně. Že je hodně různých Trampů, Havířů, Soustružníků, Vidláků, Mašinkářů, Mlynářů a dalších. 

Ti nám dělají identitu. Ti tu zůstanou navzdory všem Drahošům, Zemanům, Trumpům i Putinům. Ti zachraňují i to, co nenese zisk a zabývají se něčím, co si na sebe nikdy nevydělá.

Přeji vám všem do nového roku spokojenost s tím, kde jste a co děláte. Přeji vám ambice, které neporostou až do nebe s každou splněnou metou. Přeji vám lásku k vašemu domovu ať už jste se v něm narodili, nebo tam přišli teprve nedávno.  

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Smekám. Výstižné.
A všem hezké a klidné svátky..

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

byl do manželky zamilovaný tři roky.
Já musím být do Staré Jahody zamilovaný furt, jinak mě nepustí ke žlabu a do tepla. A na vánoční pastvu do čtyřlístkového záhonu.
Vyřešený problém.

Zatím bez slepic

Ne idylické, ale skvělé. Něco jako když se dělá dvoudenní vydatný oheň, druhou noc do toho zaprší, ráno to čmoudí, smrdí a prská, žádný plamen není vidět, ale když se to jenom malinko rozhrábne, tak se v tom luxusně udělají vajíčka a když se přiloží dvě tři větvičky, zas se to rozhoří. A že jste do své ženy (specifickým způsobem) zamilovaný bych Vám věřil i bez dodatků o žlabu a vánoční pastvě.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Kdyby ses spletl, Vidláku milený, a zavítal na Ostravsko, nešel bys na žádnou šachtu, ani do oceláren, ale hezky bys sbalil svou Starou Jahodu a potomky a mazal bys zpátky do mokrého sklepa.
Se zavřením šachet se ocitlo na dlažbě víc, než 100 000 lidí (ano, slovy jedno sto tisíc), bez jakéhokoli předchozího, jakož i následného opatření ze strany státu či zaměstnavatelů. Sbalili v devadesátkách tehdejší obdobu eurodotací na zavření dolů a hezky po anglicku zmizeli. I s těmi penězi - samozřejmě. Ostravsko se z toho vzpamatuje, až generace, která tohle zažila, vymře. Tedy pokud tu někdo zůstane, to je věc druhá...
Mladí jednoduše prchají v řádu desítek tisíc ročně, my staří je oněměle civíme, utíráme slzy, občas se zajdeme ze vzteku a žalu opít, abychom se ráno probudili v ještě větší bídě, než byla den předtím.
Z desítek šachet tu fungují tři. ČSM ve Stonavě (ne v Karviné, jak píšou v tisku), kde jim to zase jednou bouchlo (matička příroda je strašná kurva, pane zemědělče), hned vedle na dohled je Darkov a Čs. Armáda kousek za Karvinou směrem na Doubravu.
Pardon, čtyři, úplně jsem zapomněl na Tondu. Dnes důl Lazy, kdysi Zápotocký. Prý dojíždějící šachta (je naše nejmodernější, ale pssst), co by kamenem dohodil od toho nejpravějšího havířského města Orlová. Dnes tam mají velký problém s městskými policajty, kteří měří rychlost snad i v supermarketech, když spěcháte s vozíkem ke kase, a bohužel hlavně s naprosto šíleným procentem drogově závislých dětí do 15 let. Proč asi, že...
Ale komu z dnešních zoufalců - pardon - havířů by se zdálo, že si na šichtě málo zakopal, hned vedle Armády je naprosto nutné a nezbytné golfové hřiště a směrem dál na Lutyni můžete zajít podrbat za ušima nějakého druhohorního fešáka z laminátu a hydrauliky vytažené z dobývací sekce, tzv. hajcmanu, kterými se Karviná jen hemží.
Stran oceláren to je taky k pláči. Není sned dne, kdy indický soudruh Mittal nevykřikne, že přesně zítra se huť zavírá, není dne, kdy by si někdo nekopl do zázrakem fungujících trosek ocelárenských provozů ve Vítkovicích, že si dovolují pustit nějaký stroj, jehož primárním cílem je výroba prachu a hluku a škodlivých plynů vůbec, není dne, kdy by šéfové třineckého kombinátu či jeho dcer neprohlásili, že je třeba okamžitě začít šetřit = propouštět.
A mzdy jsou pochopitelně odvislé od situace, v době růstu mezd a zejména zdražování se potácíme kdesi kolem 29 000 Kč brutto - ovšem pozor - i se započtením manažerských platů. No neber to...
A tak šel třeba klučina s osmiletou praxí dělat fólovače zboží do regálů místního suproše, když zjistil, že na expedici kolejnic na čtyři šichty vydělá totéž, ovšem v hluku, prachu a smradu (na rozdíl ostravského centra ovšem bylo vše opravdové).
Anebo se do měsíce po příjezdu zcela záhadně ztratily dva autobusy Ukrajinců, které si sem přivezli na práci soudruzi manažeři.
Inu, stane se, ani ta ÚKáčka už nejsou tak blbá, jako místní kratke zobaky, cype.

Zatím bez slepic

"Se zavřením šachet se ocitlo na dlažbě víc, než 100 000 lidí (ano, slovy jedno sto tisíc), bez jakéhokoli předchozího, jakož i následného opatření ze strany státu či zaměstnavatelů."

To jste jako po mně chtěl abych i já přispěl na "opatření ze strany státu". Znám to dost dobře: jsem havíř a kdo je víc.

Jsem od Olomoucka, tudíž i já se mám rozbrečet jak se naložilo s Moravskými železárnami, Milem a jiným zdejším průmyslem? To by taky jaksi vyžadovalo ono "opatření ze strany státu"?

To by se "opatření ze strany státu" mohlo týkat snad každého města v republice. Každé město mělo nějaký ten pomník socialismu. Jen ta Ostrava jež byla za onoho socialismu protěžované (ocelové srdce) by měla být i za kapitalismu vyfutrovaná zbytkem národa?

Nezbývá než si vzpomenout na moudra minulosti, tudíž po hodech bývá sračka no a vy ji máte v současnosti. Jde o vyrovnání se na startovní čáře. Taky jste cinkali klíči, tak dobře vám tak.

Zatím bez slepic

Věštec.
Nejsem na tuto problematiku odborník,jen můj názor.
Likvidace průmyslu na Ostravsku,ale Kladno Plzeň,podobně jsou na tom i jiné odvětví a zemědělství zvlášť.
Ta likvidace nebyla z nadbytečnosti,ale jen likvidace konkurence západních států.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pevně věřím, že nebudeme do seznamu "likvidace konkurence západních států." řadit i SONP Kladno (snad si tu zkratku pamatují dobře). Nebo snad máte pana privatizátora Vladimíra Stehlíka jako agenta západního státu jenž to likvidoval z nadbytečnosti pro konkurenci? Nebo, Škodu Plzeň privatizátorem jehož jméno si již nevzpomenu. Zato si vzpomenu, že byl vyhlášen manažerem roku a velice oslavován.

Ne né, žádná konkurence západních států, jen a jen neschopnost našich manažerů. Nebo spíš schopnost rozkrást co se dalo bez ohledu na výsledek. Nehledejme hned za vším spiknutí konkurence. V naprosté většině případů to byla vnitřní neschopnost našich lidí většinou bývalých komunistů řídit firmy. A taky trošku ty vlastní zájmy si pomoct.

Zatím bez slepic

už dávno za socíku, což je k nepochopení, když si uvědomíme, jaké druhy ocelí tam uměli natavit. Nevím, neznám, prachy měli oproti Ostravsku o dost větší, jestli vůbec chodili do práce, opravdu netuším. Každopádně s ostravským pracovním tempem a efektivitou, by museli být nejen na špici v dovednostech (což opravdu byli), ale i v ekonomických ukazatelích (což nebyli ani náhodou).
Plzeň rozkrádal Soudek.
Z mého pohledu byla drtivá většina těchto rádoby manažérů (Soudek, Stehlík a spol.) nejen neschopná, nýbrž i krytá z vládních míst, protože se jednalo o ideologický záměr zbavit se za každou cenu majetku (stát je špatný hospodář, že ano).
Tento výprodej se konal mj. podle vzoru konání Železné Lady, i když už v devadesátkách bylo dávno jasné, jakou chybu UK udělalo, že přeci jen lepší bylo vlastnit ztrátové hutě, než mít holou prodel a na hrbu miliony nezaměstnaných a z toho min. polovinu nezaměstnatelných.

Zatím bez slepic

Myslím si, že jste dost vedle v hodnocení obou. Znal jsem oba, přičemž L. Soudka opravdu důvěrně. Bylo by to na dlouhé psaní a do toho si mi tu nechce. Velmi zjednodušeně řečeno - Stehlík byl více magor než zloděj a rozhodně nebyl nějakým cizím agentem. Jeho magorství bylo echt české. Soudek byl složitější případ, protože se magorem stal teprve v průběhu těch více než šesti let, co v plzeňské Škodě úřadoval.
Pro oba ale platilo, že jim vládní místa nebyla vůbec nakloněna, bylo tomu přesně naopak. Nevím jak v Poldi, ale ve Škodovce byla "vládní místa" nakloněna až Martinu Romanovi a spol. Tam je to už pro mě zahaleno tajemstvím, u toho už jsem nebyl.

Zatím bez slepic

Pane Věštec, myslím, že jste se svým komentem velmi nespravedlivý. Jednak souhlasím s panem zemědělcem dole, že to byl řízený proces likvidace možné konkurence a dále - že Ostravsko prožívalo nějakou "hvězdnou éru" - lidi opravdu tvrdě pracovali, nevím, jestli jste to zkusil, bylo to asi opravdu jiné než v běžných továrnách /i když ani tam není a nebyl žádný med/. Ano, mzdy byly vysoké, horníci a další měli i nějakou péči, ale myslím, že si ji zasloužili. Můj tchán tam pracoval na šamotování pecí /doufám, že se vyjadřuju správně/ a odnesl to rakovinou plic a krátce po šedesátce - jinak chlap jako hora/ zemřel. A pravda, byla to velmi specifická práce a takové lidi bylo velmi těžké "překvalifikovat" tak při takovém počtu ztracených pracovních míst to byla katastrofa. Ale máte samozřejmě pravdu, byla zlikvidována i další místa, celá odvětví, ale to Ostravsko řádění "neviditelné ruky" myslím odneslo nejhůř.

Zatím bez slepic

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

Berme vše v vánoční nadsázkou.

Zatím bez slepic

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

pojem "bílé zdivo"?
Jinak opravdu nevím, kam bych měl vašeho tchána zařadit.
Práce na bílém zdivu opravdu nebyla nic moc. Teploty atakující stovku - tak dobrá, slevím na vysoko přes šedesát, všecko honem rychle, protože proto. Opravovaly se vyzdívky vysokých pecí a každý stupeň ochlazení pece směrem dolů stál fůru peněz a času.
Ti chlapi měli v hajzlu ruce a kolena, chodili do důchodu z jedničky, v 55 letech. Tedy pokud nefičeli na nemoc z povolání do invaliďáku. Těch jsem znal taky pár.
Pak ještě mohl dělat na klenbách koksárenských pecí, ale ty se průběžně neopravovaly. Spíš se šlo cestou zbourání a nové stavby.

Zatím bez slepic

ano, pane Targus, myslím, že to je ono, museli do ještě horkých pecí, práce to byla strašná. Tchán byl z východního Slovenska, co přišel do Ostravy za prací, vydržel to až do důchodu, přesně nevím v kolika letech šel, ale pak asi za rok "shořel" na tu rakovinu plic. Před takovými lidmi, co dělali tak hroznou práci, musí mít člověk úctu

Zatím bez slepic

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

závisti z hesla "Já jsem havíř, kdo je víc", aniž byste si kdy nabrala sama plný uhlák a vynesla ho ze sklepa do třetího patra.

Tu rakovinu bych nepřikládal prostředí, bílí zedníci měli spíš náběh na zaprášení plic.
To víte, dělám chytrého, pár let jsem probydlel v jednom takovém sanatoriu, kam chodili jedni i druzí umírat.

Zatím bez slepic

Pane Targus, já jsem jihočeška, dlouho jsem bydlela ve starém domě, kde se topilo uhlím, sice jsem to nosila jen do prvního patra, ale to tahání uhláků znám, jenom nerozumím té první větě "závist - havíř a kdo je víc", jen mi přišlo nespravedlivé hoodnocení které uvedla zn. věštec, právě kvůli tchánovi, jinak o tom nevím nic. Ale protože jsem trochu pomáhala tetičce se zemědělskými pracemi, vážím si lidí, co pracují rukama.

Zatím bez slepic

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

všechna vyjádření nicku věštec na adresu horníků, potažmo dalších - minulým režimem prý preferovaných - povolání na Ostravsku.
Opravdu si nemyslím, že jsou adekvátní, zejména v kontrapunktu se skutečností, že nikdy takovou práci zřejmě ani neviděl, neřku-li že by ji zkusil dělat.
Já znám od svých příbuzných pouze pořekadlo - havířina, to je dřina. A bohužel jim musím dát za pravdu. I když by se asi můj praděda zbláznil, kdyby viděl, jak se dnes těží uhlí, stejně té práce rukama zbylo dost a dost. Nemluvě o sice minimálním, ale stále možném průseru, když na čelbě vjedete s mašinou do metanu nebo do natlakované kapsy s vodou, což je snad ještě horší, než ten včerejší výbuch.
Jistě, řidič nákladního auta má stran pracovního úrazu nebo smrti při výkonu povolání až čtyřikrát menší šanci na přežití, než chlapi v dole, ale díra je díra, že ano. Prostě není tam moc vidět a nejsou tam okna.

Zatím bez slepic

moudra, račte se laskavě drobátko poučit o zákonech, které platily a platí.
Konkrétně třeba horní zákon, který vůbec není nahoře, jak by si mohle někdo myslet, nýbrž má zajistit správné či alespoň snesitelné právní a ekonomické prostředí k útlumu těžby a restartu society závislé na předchozí těžbě. A to, prosím pěkně, z peněz, které se měly prapůvodně odkládat z předchozích zisků těchto závodů. (Jak odkládal soudruh Bakala, máme v čerstvé paměti, na účtech měly být 4 mld. Kč, je tam hovno a on chtěl po státu 1,2 mld Kč na útlum).
A ty miliardy, které nejen novopečení majitelé, alebrž i česko-slovenský erár z Bruselu obdržel, byly nikoli pro jejich nenažrané teřichy a bezednou erární Klausovu kasu, nýbrž pro ty, kteří o práci v dolech a návazných provozech přišli.
A že vlády a zastupitelstvo rukou i hlavou společnou dovolily tyto prašule rozkrást, je věcí další a havíři za to - podotýkám, že zcela nečekaně - nemůžou, protože oni ani nekradli, ani nedělali zákony, anio nelátali dotačními penězi tragický rozpočet nástupnických českého pseudostátu.

Zatím bez slepic

Plně souhlasím. Pokud měly být na účtech "dolů" 4 mld. Kč, tak tam jistě musí i být. Pokud tam nejsou někdo je zpronevěřil a jistě jde o trestný čin, tudíž je v lochu a je mu po právu zabaven i majetek a tak se ony 4 mld. Kč vrátí na své, a jistě i správné, místo. Pokud se tak nestalo, pak se divím horníkům a kdo je víc, že se nebouří a nežádají sjednat nápravu.

No a jsme zase u toho, celá republika se rozkradla, jen ty ostravské doly by měly být podrobeny jinému (horník a kdo je víc) režimu a celá republika by se měla složit (zadlužit) aby si kdo je víc tak nějak ulevil. Voják (horník) se stará, voják (horník) má. Nebo, že by to byly jen takové, no pracovité živé stroje ?

Zatím bez slepic

sedí? Ano, sedí, ale ne v base. Sedí na nakradených stamiliónech. To jako mají podle vás havíři koupit autobus a jet mu do Švajcu rozbít hubu, když podle platných zákonů (šitých na míru takovým, jako on) na něj nikdo nemůže? Jste normální nebo jste se přechlastal domácí samohonky?
K vašim dalším kecům asi tolik. Dodnes nejste schopen strávit, že jste za socíku neuměl vydělat víc, než osmnáct stovek netto, tudíž tu dodnes melete hovna.
A víte, proč? Protože víte o práci hovno.
Víte hovno, jak se ohýbají a ojebávají zákony, normy a vyhlášky, když by měl havíř dostat úlevy a měla by mu být přiznána nemoc z povolání. Víte kulové o tom, jak se dělala a dodnes dělá hygiena práce. Víte kulové o tom, že fungují dvojí zdravotní standardy, jeden pro havíře a s náběhem na nemoc z povolání a druhý pro normální lidi, kteří viděli uhlí jen pod roštem s biftekem. Furt jen melete 3,14 - viny o debilním heslu, které vymysleli komouši, aby si mohli líp vytírat prdele s lopatami.
Kolik si myslíte, že bral na Ostravsku normální havíř? Úplně stejné peníze, jako by dělal na povrchu v nějakém těžkém provozu, podle počtu pracovních dnů tři až tři a půl čistá ruka bez přídavků, ale se slevou na děcka. Ve zmíněném SONP měli taviči a valcíři o litr víc!!! Ty tzv. "velké" peníze měli jenom idioti, kteří jeli na rekord v pečlivě vybraném a ještě pečlivěji připraveném porubu a navíc byly za třicet šichet, nikoli za dvacet dvě, jako u normálních lidí.
Vydělte si 7000 Kč počtem směn (tzn. 30) a zjistíte, že tak velké peníze sice neměl kde kdo, ale takových, kteří dosáhli na 230 Kčs za šichtu nebylo zas tak málo, zejména, když odpočítáte nemalé peníze za práci v podzemí, ze kterou jsou mimochodem povinné zákonem stanovené příplatky i dnes.

Zatím bez slepic

Předně vás uklidním, vcelku alkohol nepiji. V každém případě jsem přepit brekem nad osudem ostravska a "podle platných zákonů (šitých na míru takovým, jako on) na něj nikdo nemůže". Pokud jsme jako celek takoví sráči, že se nedovedeme vypořádat s jedním šmejdem, pak si nic jiného než brečet na nesprávném hrobě, dokonce na nesprávném hřbitově, nezasloužíme. Je vcelku zajímavé, že švýcaři si s našimi lidmi vcelku obstojně poradili a pozavírali je. Následně, asi aby ta ostuda nebyla tak velká, se "rozjelo" souzení i u nás. Tudíž to asi i jde, nebo že by v tom zákoně "na něj nikdo nemůže" bylo napsáno, že se pan Bakala z justičního systému Česka vyjímá.

Zatím bez slepic

Ostravsku, které nebylo primárně postiženo koupí dolů za peníze dolů (i když to taky, ale později), nýbrž překotným a bezdůvodným uzavíráním dolů.
Je naprosto jisté, že těžba by se omezovala i tak. Uhlí tu sice je stále dost, ale už v hraničních podmínkách dobyvatelnosti. Komanči ten přechod také připravovali a prý se i odkládaly peníze. Ale jak píšu - prý.
Klidně to může být i jeden z mnoha důvodů, proč se komanči tak rychle a tak rádi vzdali kontroly nad státem v r. 89.Demontáž Ostravska by bolela i za jejich režimu...

Zatím bez slepic

Všichni havíři si platili organizaci, která se měla prát o jejich práva a starat se o to, aby nebyli okradeni.
ROH Revoluční odborové hnutí
Revoluce tedy přišla a jak se tato organizace zachovala ?
Tady havíři projevili svatou trpělivost, tady se mělo lynčovat.
Jen vzpomeňte, jak se praly odbory v Anglii.

Zatím bez slepic

o odborech, asi by se mi nedostávalo slov. Ani slušných, ani sprostých.
Nevím, jak jinde, ale soudruzi z ROH byli ti poslední, kteří by se o něco snažili. V běhu času se do odborů dostali všelijací - ehm - netáhla a nemotorové, kteří si vůbec nedovolili plknout cokoli proti vedení. Bodejť by ne, když byli zváni k hodovní tabuli, ovšem v případě dobrých hospodářských výsledků. A to se jaksi s právy a vymoženostmi lopat neslučuje.
Po hadrnickém virválu jich měl každý plnou xxx a kromě toho soudruzi z pravice ječeli, že odbory jsou vymyšlenost a zhouba ekonomiky, pročež se síla odborů blížila limitně nule.
Sílu odborům (všeobecně) vrátili paradoxně až páni odboráři z Dojčlandu přes výše zmíněnou Auto Škodu, jinak z nich měli všichni jen srandu nebo žaludeční vředy.
Jen tak mimochodem, kdybych tu opsal dopis, který mi poslali soudruzi odboráři na téma přestávek na jídlo a bezpečnostních přestávek řidičů - zaměstnanců dopravních společností ve firmách, v nichž vykládajíí nebo nakládají zboží, blil byste celý příští rok.
Je to pořád ta samá zku**ená pakáž, jako za komančů.

Zatím bez slepic

Už neplatí - Koho chleba jíš ... Odbory žily a žijí přece z příspěvků, zákony jim ještě pořád dávají dost práv.
Teď už o odborech není slyšet vůbec Že by byli všichni s naším kapitalismem spokojeni ? Možná by to chtělo nějakou truc organizaci, ale to už je starost jiné generace.

Zatím bez slepic

Vážení, nechci přilévat oleje do vašeho ohýnku, ale nazývejme věci (profese) správnými výrazy. Horník byl od středověku vždy majitel, tedy vlastník příslušného dolu. To až za „socíku“, když tzv. pracující vlastnili výrobní prostředky (a tudíž i ty doly), je přejmenovali i na Horníky … ale to již zase neplatí, již jsme zase v tom prvobytně pospolném kapitalismu !! Takže Bakala byl horník, než se toho dolu zbavil !!
Jinak havíři, byla vždy jen ta námezná síla, co makala v těch dolech … a jak zlý jazykové na Kutnohorsku praví, tak 6 dní makaly, aby to potom o neděli propili a prohýřili s lehkými děvami …
Hezký svátky ...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Připojuji s Vidlákově chvále drobné tvořivosti, která drobnými krůčky posunuje tento svět v před. Zvláště pak té tvořivosti, ze které nekyne žádný okamžitý ekonomický profit.

Vložím sem rozhovor s Kellerem:
http://neviditelnypes.lidovky.cz/rozhovor-neberme-nasemu-narodu-sanci-v…
Keller je z české strany ozdobou EP a bez něj a informací od něj bude EP zase o něco vzdálenější instituce.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vážím si všech lidí, kteří se snaží žít své životy navzdory českým vládám a poslancům a senátorům, ombudsmanům a multikulturním neziskovkám. Takže si vážím všech zemědělců, popelářů, uklízeček, atd. Ale vůbec, ani trochu si nevážím žvanilů typu Tomáš Halík, Jiří Drahoš, Jiří Pospíšil, Miroslav Kalousek, Jakub Janda a spol., poslanci a senátoři, ombudsmanka a soudci, kteří z hájení spravedlnosti udělali jen aplikaci zákonů s připouštěním důkazů dle libovůle soudce.
Raději zapálit svíčku a o malinko zlepšit život ve své vlasti než jako velké téma zachraňovat celý svět. A to bez těch místních lidí nejde. To oni a ne nějací elitáři postupně zlepšují život v ČR všem a pro všechny. Ti elitáři jen naprázdno melou pantem.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Gerd.
Přesně tak.
V každé společnosti je potřeba mít všechny obory činnosti,které se doplňují a potřebují.
Když zmiňujete neziskovky,které si platíme,ale jdou proti nám,proti státu,navážením hladových krků,nemakačenků.
Touto cestou přejí pohodové Vánoce,ale hlavně klidnější příští rok 2019,nejen Vidlákovi,ale i přispěvatelům.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Mercedes na Tatru, Siemens na Škodu Plzeň a Tesly, VW na Škodu MB, Thiesen na SONP atd..
Byly to snadné kořisti po roce 1989. Jen několika se tomu tlaku podařilo ustát. Třeba OEZ Letohrad. Koupil si licenci na malé jističe, potom vyvinul svoje řady a na trhu dobře obstál. Je fakt, že potom jej majitelé prodali Siemensu. Ale 20 let vydržel a dobře.
Problémy u všech byly ztráta trhu na východě, ale i doma, neznalost marketingu a neschopnost zavést ICT. Kdo to zvládl, odolal zakleknutí západní konkurence.

Zatím bez slepic

Pane Laco G.
To je přesně ono,zaklekávali na naše firmy.
Byla tady dost velká firma,co vyvážela i na západ své výrobky.
Po revoluci i díky zdražování vstupů tak i výstupů,opadla i domácí poptávka,pochopitelně i Rusky trh,ale co horší i západ najednou přestal odebírat.Firma měla ztráty,problémy ze mzdami,tak jim otevřeně řekli,prodejte to nám a firma pojede,také se tak stalo,firma jede pod Německými majiteli a snad vyváží až do Japonska.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Souhlas s výjimkou Škody MB. Tam muselo dojít tak jak tak ke spojení s některou s dalších automobilek.
A konec konců s VW to nedopadlo tak špatně.

Zatím bez slepic

Tam si asi řekli hned o prodej.
Neprodat Škodu MB,tak nevím jak by to dopadlo,ale určitě ne dobře pro škodovku.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Renault chtěl se Škodou udělat totéž, co s rumunskou Dacií.
Kdo má čas a chuť může ekonomické výsledky a trendy porovnávat.

Z čeho jsem zděšen.
Ekonomika se ubírá do míst, kde záda ztrácejí své slušné jméno a má se to zachránit fabrikou na elektromobily. A našetřit má na to Škodovka. Viz dnešní článek na ACZ.
A jdou na to docela brutálně, takže to bude bolet. Nás všechny.
Pumpnou nás dobře, ty miliardy z nás nějak dostat musejí.

Zatím bez slepic

Ten vlhký teslácký sen o přepumpování miliard a biuliónů na ty jedině správné bankovní účty skončí tragédií daleko horšího poškození životního prostředí, než jaké vzniká spalováním ropy.

Zatím bez slepic

On nezávisle ale neoddělitelně s elektromobilitou chytá další průser a to s elektřinou.
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Prijde-zmena-ktera-nebu…
Myslíte si, že při problémech které zaručeně vzniknou po uzavření německých jaderek a masivnímu nárůstu elektromobilů
a) dojde ke snížení cen elektřiny,
b) cena zůstane stejná,
c) cena vystoupá do nadoblačných výšin.

Zatím bez slepic

vzhůru už teď.
A ano, bude hůř. Idioti v Bruselu si prostě myslí, že když vypnou uši a neposlechnou si, jaký problém s elektromobily mají v Norsku, problém samotný se lekne a uteče z Ojropy někam jinam.
Jinak opět trapně zopakuji, že se nejedná o nic jiného, než je uvedení principiálně zcela nového výrobku na trh, s čímž souvisí vznik nových pracovních odvětví, výrobních a obchodních příležitostí a následně restartu světové ekonomiky, která kromě zbraní jaksi nemá co vyrábět, protože už "skoro všichni" mají "skoro všechno".

Zatím bez slepic

Uz teraz sa vie, ze elektromobol je slepa vetva. Len nik nema gule to povedat nahlas. Resp. ti co to hovoria nemaju dostatocny priestor.
Je to rovnake ako s uspornymi ziarivkami, ktore zamorili svet ortutou - aby sa evolucne stratili postupnou vymenou za led-ky.
Takze moja predpoved je, ze rovnaka cesta caka automobily. Najskor klasika (ako ziarovky) potom bazmeg ako elektromobil (usporna ziarivka) a nasledne pride nejaky fiskus ... Jediny kto na tom trhne je Cina :D
A jediny kto si fakt zaserie zivotne prostredie je opat Cina... ergo - kazda sranda nieco stoji....

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Má prosbu. Na čem je vystavěno vaše tvrzení, že "elektromobol je slepa vetva". Jde o nějakou reálnou studii, nebo jen takové to kňourání: oni to dělaj blbě hééééč!!!!

Zatím bez slepic

Stačí selský rozum a fyzikální uvažování. Základní problém, jak elektromobil živit, není vyřešen. Stávající akumulátory nejsou schopny uchovat dostatek energie (tedy zajistit rozumný dojezd vozidla) a o žádných nových se neví. No a pak je tady nabíjení. Ať se na ně podíváte z kterékoliv strany, narazíte na zásadní problémy. Bylo by potřeba vybudovat nové elektrárny a zásadně posílit rozvodnou soustavu. Bylo by potřeba vybudovat hustou síť nabíjecích stanic s dostatkem "stojanů" - nabíjení trvá déle než natankování plné nádrže. Co třeba města a sídliště - kde by dobíjeli jejich obyvatelé? No a kdyby vznikla zácpa na jako na D1 minulý týden, elektromobilisté by v ní za chvíli umrzli. Rozhodně by bylo potřeba všechny je někam odtáhnout.
Na drobná pojíždění se elektromobily samozřejmě použít dají, koneckonců takové ještěrky na nádražích nebo v halách fungují dobře (ovšem s celonočním dobíjením, že).

Zatím bez slepic

Nechci unavovat technickými detail, leč i doma přes noc jsem schopen nabít elektromobil bez jakýchkoli problémů. 2x25A je dostetečně "tlustej" přívod na jakýkoli automobil. V noci je elektřiny vždy dostatek. Nevidím v tom problém. Zkuste přemýšlet a nenechat se tak hluboce ovlivňovat alarmisty. Myslíte, že z FVE to nepůjde nabít? Drtivá většina z nás jezdí okolo komína tak do 100km za den (můj případ), nevím pro sebe nic lepšího než elektromobil. Technicky pokročilé řešení vždy a za každých okolností vítězí. Elektromobil nebude výjimkou.

Zatím bez slepic

Víte, o jakém objemu energie v případě nahrazení uhlíkatých paliv je řeč?

Elekromobily můžou být pokročilé jak chtějí, pokud nebudou dostatečně pokročilé zdroje el. energie a rozvod, pak je jim pokročilost platná, jak mrtvýmu zimník.

A pak je tu otázka kardinální: Kdo to zaplatí.

Zatím bez slepic

Namítl jsem, že přes noc je přenosových kapacit a zdrojů dostatek a schopnost elektromobily nabít,, uvedl jsem i technické parametry a vy mi argumentujete pocity. Taková diskuse nemůže vést k cíli.

Zatím bez slepic

prdelí nahoru, co?
Zkuste si nagůglit, jaké problémy mají s elektrokřápy v Norsku. Samotní zelenáči ječí, ať se urychleně zarazí dotace.
Jo, hezky doma nabít baterku, takhle na sídlišti, třeba na Jižním Městě.
A dobíjení solárem, to je taky super věc. Hlavně když je inverze, to, panečku, solár pere elektriku do baterek jak o život.
Povídejte mi o tom celou noc. Ale barevně.

Zatím bez slepic

Já se těmi technickými detaily unavuji již několik let.
Můžete mi, prosím, vysvětlit,jak konkrétně FVE dobije v noci elektromobil?

Zatím bez slepic

Jestliže má něco potenciál vyhnat pekariát do ulic, tak je to masivní zdražení pohonných hmot a energií. Na autě je životně závislých spousta těch nejchudších lidí, aby se dostaly svojí šunkou na šichtu a nakoupit.

Docela se těším, jak jim budou vykládat, že je to neekologické.

A topit si v zimě je také neekologické.

Ještě se dožijeme zábavy...

Zatím bez slepic

Asi budu jediný, ale věštím, že po přechodném zdražení dojde ke snížení cen elektřiny. V části Ameriky, kde je slunce celý rok se cena FVE ze slunce již dostává pod cenu z klasických zdrojů. U nás to brzdí naše poloha na Zeměkouli, leč každý z nás je schopen mít elektřinu po značnou část roku "zadarmo". Ono to vlastně není zadarmo, neb cena pořízení FVE je v současnosti nevratná. V každém případě ten trend je nastoupen, co střecha to FVE. Dokonce s menší investicí jste schopen v budoucnu i ten příměstský elektromobil po značnou část roku provozovat "zadarmo".

K článku, jak čtu "bývalý tajemník Pačesovy komise", vím že ten člověk je naprosto mimo, i když se to pěkně čte.

Zatím bez slepic