Obsazený stůl a žádnou válku

Autor
Štítky

Nedávno jsem řešil dárek jednomu ze svých dětí a obhlížel jsem kvůli tomu servery nabízející rybářské vybavení. Kluk se zkrátka rozhodl, že chce "lovit ty ryby", přihlásil se do rybářského kroužku, kupodivu se naučil všechny naše sladkovoní ryby (netušil jsem, že jich je tolik) a brzy půjde poprvé na rybník. Pak zřejmě bude chtít prut a protože otec je neznalý (a on to dobře ví) nejspíš se pokusí ze mě vydyndat co nejvíc, než mi to dojde. A tak jsem se připravoval dopředu, co mě synátorova kratochvíle bude stát. Nakonec jsem zjistil, že to nebude až tak zlé. 

Nicméně od té doby mi pravidelně chodí do těch cílených reklam na Seznamu  kurz přežití v horách. Ještě jsem to ani nerozklikl... jednak jsem se po horách něco nachodil a to i v zimě a teď jsem už zpohodlnělý sedlák a nechat na sebe řvát nějakého mladého dynamického jinocha, to se mi tedy vážně nechce. Ale líbilo se mi heslo v podtitulu té reklamy: 

Počítá se jen to, co máš u sebe. 

A já si uvědomil, že to s malou modifikací platí i pro dnešek. 

Dnes večer zasedneme všichni ke štědrovečernímu stolu. Víceméně dodržíme vánoční tradici s kaprem či řízkem a bramborovým salátem, rozbalíme si dárky, pak skončíme u Třech oříšků pro Popelku...Ale to skutečně důležité, to jsou ti, kteří s vámi sedí kolem toho stolu. Ti, se kterými tam budeme sedět, ti se skutečně počítají. 

Pokud budete mít někdy opravdu vážný problém, oni ho s vámi budou prožívat. Oni vás budou tahat z depky až vás vyhodí z práce. Oni vám dají čaj do postele, když budete nemocní, oni se s vámi budou radovat, až budete slavit, oni vás podrží, oni tu prostě budou s vámi. Máme samozřejmě i další přátele. My například jsme rozesílali sto vánočních blahopřání s rodinnou fotkou a podobný počet jsme i obdrželi. Jsou to naši kamarádi a rodina, máme je rádi ale... nejsou tady. 

Leckoho navštívíme, leckdo navštíví nás, ale nastálo jsou tu jen ti, kteří s námi sdílejí stůl, dům či ulici. 

Vybízím vás, co nikoho nemáte, nenechávejte to tak. Nezůstávejte sami, lidí je na světě sedm miliard, to by bylo, abyste s někým nemohli být u jednoho stolu. Nakvartýrujte se k někomu, staňte se jeho přítelem. 

A vybízím vás, co máte u stolu místo, přiveďte k němu někoho. Počítají se ti, které máte okolo sebe co nejblíže. Dělejte všechno proto, abyste nikdy nebyli u stolu sami. 

Nás dnes bude u stolu devět. Já se ženou, našich pět dětí a tchán s tchýní.  A dětem budu vyrávět jinými slovy to, co jsem vám teď napsal, totiž že se počítají ti, které máte blízko u sebe a je třeba žít tak, abyste u sebe pořád někoho měli. Tak blízkého, aby s vámi seděl o vánocích u jednoho stolu a jedl s vámi společné jídlo. 

Přeji vám všem dnes večer stůl obsazený rodinou a přáteli. 

 

PS:

A pevně doufám, modlím se, přeji si...  a tančil bych klidně africký tanec deště... aby se na Ukrajině něco nesemlelo. V poslední době je tam moc vojáků, moc provokací a moc zbraní moc blízko fronty.  Je tam jeden prezident co má na kahánku ještě mnohem víc než náš Andrej a když vám jde o kejhák, to uděláte ledacos, abyste přežili. Tož bych si moc přál, aby žádný z mých příbuzných nemusel nikoho pohřbívat a ideálně, aby se vůbec nestřílelo.  

Ony ty vánoce, Nový rok a  podobně se hodí k začátku války skoro stejně dobře jako olympiáda. 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Myslím, Vidláku, že osamělému nic tak bolestivě nepřipomene, že je sám, jako vánoční večeře na návštěvě, po níž se zase vrátí do prázdného bytu. Anebo s návštěvou, co odejde a ty zůstaneš zase sám. Je to jako dát hladovému na jazyk plátek šunky a pak už zase nic.

Každopádně, ať už budete sedět dneska u toho stolu sami nebo s někým, pokoj vám všem, lidé dobré vůle.

Zatím bez slepic

Ja to delaval tak, ze jsem vsude rekl ze jsem nekam pozvan a udelal si vanoce sam po svym. Nakoupil si jidlo, co jsem mel rad, delal co mel rad atd. Proste vikend bez povinnosti. Koukáte na svuj oblibeny horor misto na pohádky....

Zadna nezvykla rybi polevka, zadny divne chutnajici cukrovi podle neoverenych receptu, zadny neznamy salaty a podivne pripravene ryby.

Mate chut na steak? Date si steak. Nebo si date indicky nebo cinu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

mně neposlal pohlednici vůbec nikdo. Ani jednu. A kamarády mám jedině v případě, že se dostavím do nedaleké místní osvěžovny, případně nazývané "Knajpa", anebo "U špinavca" a mám u sebe aspoň pět stovek. Tedy pět set korun.
Za to jsem dostal za celý rok asi stovku dopisů od oficiálních institucí, povětšině vymáhajících nějaké prachy. Asi mne mají soudruzi ouřadové opravdu rádi.
Jen doufám, že se nedostaví na štědrovečerní večeři. Musel bych všecky plivnout jako za mlada, když mne učil můj děda na povel - Plivni na pána - vytáhnout krásný hutný hlen až z paty a umístit jej na nejlépe viditelné místo osobě, která měla býti potřísněna, aby bylo jasno, jak velké sympatie u dědy vzbudila. A tolik vydatných hlenů opravdu nemám, pročež by se mohlo u mne některým soudruhům opravdu zalíbit.

Děda byl vůbec zajímavý kousek.
O mně říkají, že jsem celý děda, ale to není pravda, protože děda měl krásné hnědé oči a já je mám hnusně zelenošedé.

Zatím bez slepic

Pořiďte si glaukom, alias zelený zákal. To si pak budete kapat do čí takové sajrajty, které vám barvu očí spolehlivě změní. Znám to z vlastní zkušenosti, kdeže jsou mé krásné modré oči, pod jejichž pohledem dámy jihly.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

nic pořizovat nebudu, protože už tak jsem hnusný jak cesta do práce.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Krásné a spokojené svátky vánoční všem lidem dobré vůle.
Klid a mír, nejen na Ukrajině...
Ať jsou šťastny všechny bytosti světa.
Jan

Dovolím si v tomto čase vánočním přeposlat Modlitbu Templáře:
Bože, Tvořiteli Všehomíra,
děkuji Ti za všechno, co mi dáváš.
Za radosti, za starosti, za všechno, co mě potkává,
ať už si o tom myslím, že je to dobré, nebo špatné.

Děkuji Ti za to, že jsem.
Děkuji Ti, za těla, která jsi mi propůjčil.
Děkuji Ti za místa a čas, kam jsi mi dovolil vstoupit.
Děkuji Ti, za všechny bytosti, kterými jsi mne obklopil.

Dej mi prosím moudrost.
Dej mi prosím poznání toho, co je správné a touhu to správné konat.
Ukaž mi prosím moji cestu po které mám kráčet.
Pomoz mi prosím při pomáhání ostatním bytostem, aby má pomoc byla v souladu s Tvojí vůlí.
Dej mému tělu prosím pevné zdraví, abych v něm mohl dlouho být a učit sebe i jiné.

Buď vůle Tvá.

Staniž se.

Zatím bez slepic

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

pěkně děkujem.
A kdo nevěří, ať tam běží.
Vlastně ať na chvíli neběží, zastaví se, pohoví si a přepne mozek na ohlédnutí za sebe. A nechť je šťastný, jak blecha, že se dokázal zastavit.
A že žít se má i pro druhé, nejenom pro svůj bachor.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pokoj všem lidem dobré vůle...nejen o vánočních svátcích. Pro naši rodinu nejsou vánoce o dárcích, protože my sami se snažíme být dárkem pro druhé tím, že pro ně děláme co umíme nejlíp. Já jsem přes ten žvanec, tak se stará o plnou spíž a obdarovávám sousedy vánočkami. Nás se u stolu schází docela hodně, obvykle tři generace, letos čtyři. Bude nás víc o staroušky, kterým mladí na vánoce odletěli do teplých krajin.
Nesouhlasím, že vracet se do prázdného bytu bolí a proto raději nebudu vycházet ven, i když asi záleží na tom, jak to má kdo nastaveno. Nasi staroušci se měsíc dopředu těší a vím, že aspoň měsíc po se budou probírat každou minutou, kterou stráví jinde. Protože zůstanou ve spojení, budou vědět, že i když v prázdném bytě, nejsou opravdu sami. To je smysl rodiny, vědomí, že nejsme sami, i když zrovna vedle nás nikdo nestojí.
Nás těsně před svátky opustila blízká bytost, a tak půjdu o štědrém dnu zapálit svíčku na čerstvý hrob. Snad se z toho nestane tradice.
Přeji všem krásné a klidné vánoce, letos bez sněhu, ale buďme rádi i za déšť.

Zatím bez slepic

pochopil, proč mi většina dvounožců furt vykládá, že jsem ale dáreček.
Určitě proto, že mne mají rádi, že jim způsobuji blaho svou přítomností a pozorností, a tak všelijak podobně.

Na ten krchov se naučíte běhat coby dup. Stará Jahoda kvůlivá tomu slintá už týden, že musíme obejít celou tamní partičku. Zrovna před půlhodinou mi posmrkala límec u košile.
Dobře mi tak. Celý rok chodím jen v triku ze sekáče a na "viliju" ("po našimu" štědrý den - od slova vigilie) si nechám potřísnit jedinou košili, kterou si pěstuju do truhly, abych nedělal ostudu, až mě tam k té naší partičce zaparkují.

Život je strašná kurva, paní Rejpalko, už jsem to tu psal nějmíň dvakrát.
A čím jsme starší, tím je to horší.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

U nás v malé čtvrti malého města jsme si léty navykli se na Štědrý den dopoledne scházet se s rodinami v naší hospodě. Popít grog, svařák, pozpívat při kytaře, popřát si, zhodnotit cukroví a pak domů k obědu.
Docela mě vždy dojme, když se tam sejde nejstarší soused ze čtvrti, člověk atakující devadesátku, s ani ne ročním miminem, co se nám ním přišli jeho rodiče pochlubit.
V rámci Vidlákovi úvahy, že ti co s nimi na štědrý den sedíte u stolu se počítají, tedy mohu počítat s takovou padesátkou pomocných rukou, pokud by to člověk někdy nedej Bože potřeboval. Nejlepší na tom je, že to s tou pomocí je již ověřené.

Přeji pánovi zdejšího prostoru a jeho rodině příjemně strávený Štědrý den a to samé všem o statním se kterými se tu virtuálně setkávám.

Hlavě přeji, ať vždy najdete pomocnou ruku ve chvíli, kdy to bude potřebovat.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Všem hezké Vánoce a vánoční svátky prožijte v klidu, míru a pohodě. Zazpívejte si třeba koledy "Půjdem spolu do Medíny" nebo "Narodil se Mohamed". Proč? Zvykejme si, křesťanské i konzumní Vánoce mizí a přichází nové pojetí Vánoc.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidlákovi s rodinou, všem zdejším přispěvatelům a čtenářům přeji pokojné vánoční svátky v kruhu svých blízkých.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

to bylo parádní, Vidláku, krásné Vánoce vám všem. Parádní a taky pravdivé - a konečně mám pádný argument, proč nemůžu milovat celé lidstvo jako jednoho člověka.
Buďte tam ve Vidlákově všichni zdrávi.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Také se připojuji s přením,bohatého vánočního stolu,rodinnou pohodu,příbuznými i s přáteli a vzpomínkou na ty,kteří nás opustili.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Už miliardy let. To je výdrž ! A bez nároků na honorář.

Zatím bez slepic

Vánoce 1914 zaskočily velení obou stran. Bratříčkování s nepřítelem netrpělo nejvyšší velení ani jedné strany. Nakonec vojáky vyměnili a už nikdy později se vánoce 1914 neopakovaly.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Gerd.
To je podstatné,vojáčkové vojnu nechtějí,ale jen několik bláznů,chamtivci,pořád ženou lidi do války.
Podobně to vidíme v současné době,válkou si pomoci k moci i majetku.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Really love to play card games but not all the time, I have the physical cards. So thanks for this site for having me play my favorite card games!

Click here >> https://games.lol/card/
http://games.lol/card/

Zatím bez slepic