Není konec dějin, ale konec idejí

Autor
Štítky

V předchozích dnech jsme si zde na Kydech celkem hezky probrali situaci. Celkem jsme se shodli na tom, co nás obklopuje, možná bych si troufl říci, že sdílíme leckteré "styčné body". Přesto nám tyto styčné body (které sdílíme celkem univerzálně napříč republikou) nepomohou v žádném řešení. V tom, co dále dělat, už se shodujeme méně ba skoro vůbec, ale jestli z předchozích článků a komentářů něco vyplývá, tak je to nemožnost kolektivního postupu. Dovolte mi proto shrnutí: 

1. Uvědomujeme si nebezpečí, které nás obklopuje. Má mnoho podob, ale nejsme opiti rohlíkem. Člověk v tísni, Evropské hodnoty, Ojroparlament, Petříček, vláda, ani Babiš nás nepřesvědčili o žádných světlých zítřcích. Ne, nemáme klapky na očích a jsme skeptičtí ke všem výzvám jak zachránit svět. 

2. Svým způsobem se na budoucnost připravujeme. Minimálně duševně. Nejsme za vodou, nemáme plné trezory peněz, za které bychom mohli nakoupit zlato a brilianty. Nemůžeme si postavit ani betonové kryty, nemáme kam schovat zásoby potravin a vody, nejsme v žádné polovojenské organizaci. Tu a tam někdo dělá preppera, někdo má doma pistoli, já mám na dvoře studnu, krmení pro prasata na rok dopředu, zásoby uhlí na dva roky, kotel který funguje bez elektriky, mám plotnu pod kterou se dá topit dřevem a nevyhodil jsem rýče a hrábě i když sám potřebuju jen jeden. Ovšem pokud bydlíte v paneláku, těžko si doma chystat ohniště. Prostě povaha nebezpečí je pro každého jiná a jiné jsou i limity ve kterých se pohybujeme. 

3. V podstatě se ale shodujeme, že v budoucnosti nás nečeká nová operace Bagration, ale spíš plíživé přistěhovalectví a pozvolná ztráta svobody, ale i civilizačních vymožeností. Bude to taková balkanizace světa kolem nás. Vlaky budou mít pořád víc zpoždění, dálnice zkolabují při sebemenším sněhu, proud bude vypadávat nejdřív občas a pak stále častěji a najednou zjistíme, že jsou v Praze a Brně čtvrti, kde se nedomluvíme česky a kam není radno chodit. Žil jsem u Sokolova, vím jak vypadá gheto... ale s Romy se člověk alespoň domluvil... K tomu se děti ve škole nic nenaučí, ale o to víc bude nutné korigovat nalejvárnu různých školských neziskovek a pokud to půjde dostatečně pomalu, ani si neuvědomíme, že už máme zase středověk a jsme obklopeni pomníky zašlých časů, které nám připadají jako z jiného světa.  

4. Stát bude tohle všechno vydávat za pokrok a leckdo tomu bude halasně přizvukovat. Minimálně do doby, dokud to bude sypat. 

Když se na to tak dívám, tak svým způsobem hyneme na medicínu, kterou používáme proti tomu všemu, co se na nás valí. Jsme skeptičtí. Přijďte si za námi s čímkoliv, všechno rozebereme, promyslíme, na všem najdeme chyby. Ne, já nemyslím nějaké kverulanství. Prostě nepřijímáme nadšeně žádné novoty a blbosti, které se dneska vydávají za pokrok. Už jsme viděli hodně nadšenců, viděli jsme jejich velkolepé vize, pak realizační vystříslivění, pak hluboké pády a leckdy i žalostné konce. 

Ale podívejte se na ty druhé... Nějaký placený aktivista něco kvákne a druhý den se sejdou stovky lidí na demonstraci. Jo, je to pěkně vyfutrované penězi, ale většina těch skandujících, že Babiš musí odstoupit, ti to dělají zadarmo a s dobrým pocitem, jak slouží lásce, pravdě a demokracii. Podobné to mají ti klimatičtí aktivisti. Ti také nepřemýšlí o tom, jak se vlastně měří ty stoupající teploty, či koncentrace CO2, ale nadšeně přijímají interpretaci výsledků. Ti nejsou skeptičtí ani trochu. A přitom leckdy věří pěkným blbostem. 

Takoví Kurdové se pro vizi jejich vůdce Ocalana (která je podobná jako Leninismus) nechávají už léta letoucí zabít v bojích. Muslimští radikálové byli schopní odjíždět z Nizozemska a Francie do rozstřílené Sýrie, protože uvěřili něčemu, co byla blbost už od prvního dne. 

My tohle neděláme. My si dáváme pozor a stojíme stranou. Ale nestojíme tak daleko, aby se nám vyhnuly žalostné konce těch nadšených. Radikálové vzali sebou do ráje hromadu místních skeptiků. Vedlejší škody... Ti naši liberální demokraté uskutečňující u nás Barnevernet, lokajskou politiku vůči USA, ekologické vypínání jaderných elektráren, ničení tradičních rodin a boj proti plastovým brčkům, ti nás jaksi vezmou sebou. Můžeme si být skeptičtí od rána do večera, ale nevyhneme se ničemu, co přijde. 

V naší zemi těch idealistických aktivistů není moc, protože tu máme hodně skeptiků. Ale ono jich moc být nemusí. Mají tu svojí ideologii a jsouo schopní za ní stát. Je to sice blbost, ale kolektivní blbostí se daly nasypat velké hráze i slušné pyramidy. Oběti se nepočítají. Oni už svoje Hagany postavili. Blbost za kterou jde hodně lidí se (bohužel pro nás) také počítá. 

My pořád vidíme ty problémy. Vidíme ty budoucí žalostné konce, které přijdou, ale jsme tak skeptičtí, že žádnou vlastní Haganu nepostavíme. nezorganizujeme se. Dokonce se nezorganizujeme ani blbě. Oni se také hádají a rozpadají. Oni se také udávají a dávají si do tlamy. Ale pořád se organizují znovu a znovu. My se sice nehádáme a neudáváme, protože je zbytečné dělat ty jejich chyby... ale také nic nevznikne.  

Přes všechnu předběžnou opatrnost nedokážeme ani stát dostatečně stranou, aby se nám budoucnost vyhnula.   Pro nás platí Fukuyamova vize o konci dějin. Jen s tím rozdílem, že dějiny pojedou dál, ale nám došly ideje. Není nic pro co se dokážeme my skeptici nadchnout. Už jsme opravdu poučení, prošli jsme si školou dějin a máme důvod pro to, co jsme. Ale zdá se, že není nic co by s námi pohnulo. 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vyrovnání životní úrovně se bude konat - v nákladech. Letos zdraží ceny energií na a nad evropský průměr při stávajících platech. Levnější zůstanou ještě ceny služeb díky nízkým platům a ceny bydlení. Ale i tam se brzy srovnáme. Ještě se dorovnat v příjmech.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Shrnu-li vše co jsem tady několik posledních dnů četl, evidentně od lidí moudrých a zkušených, všechny nápady, návody, názory jak dál v této bezesporu zlomové době, vychází mi jednoznačně, že jsme v prdeli. Dámy a pánové prominou.

Zatím bez slepic

In reply to by Aldo (neověřeno)

Trvalý odkaz

a panove mozna :D

Zatím bez slepic

In reply to by Aldo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Víte jak se stavěl Řím?

Kámen po kameni a ne za odpoledne.

Zatím bez slepic

A rozhodně Řím nebyl vymyšlen na žádném blogu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Teoreticky by se dala domobrana naroubovat na airsoft (lidé v maskáčích, se zbraní v ruce, cvičící pohyb v terénu a boj), který je velmi populární i mezi mladými...

Zatím bez slepic

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

povazujem za hlupost, ale v tomto kontexte - beriem. Je to realne vychodisko.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tohle se mi líbí, zkopnul jsem to sem:

"Jsem ruský okupant. To je taková moje profese. Vzniklo to historicky. Okupoval jsem Sibiř. Teď tam těžím ropu, plyn, hliník a spoustu dalších užitečných věcí. Teď jsou tam města, ve kterých stojí výškové budovy. Už se tam nesmí prodávat ženy za svazek sobolích kůží, jak tomu bylo, než přišli Rusové. Okupoval jsem Pobaltí. Postavil jsem tam závody a elektrárny. Místo jejich směšných farem. Pobaltí vyrábělo hi-fi radiotechniku a automobily. Požádali mě, abych odtud odešel. Teď tam loví šproty a většina práceschopného obyvatelstva čistí evropské záchodky. Okupoval jsem Ukrajinu. Taky tam postavili závody a elektrárny. Ukrajina vyráběla letecké motory, lodě, tanky a automobily. Požádali mě, abych odtud odešel. Teď tam jako na výrobním páse produkují majdany. A většina z nich nevyrábí ani hovno. A víte co? Už mám plné zuby omlouvat se za to, že jsem okupant. Ano, jsem okupant. Dědičným právem. Fungování Kalašnikova znám líp než fungování mléčné žlázy. Jsem agresor a krvežíznivý netvor. Bojte se mě. 300 let jsem žil pod mongolo-tatary – a kde teď jsou mongolo-tataři? To já jsem zapálil Moskvu před tím, než jsem ji předal Napoleonovi – a jak skončil Bonaparte? To já jsem seděl v zákopech u Volokolamska a dobře věděl, že se Němce zadržet nepodaří – a kde jsou teď Němci a kde jejich zasraný Hitler? Přišli ke mně všichni, kterým se nelenilo. Turci, Češi, Angličané, Poláci, Švédi, Finové, Španělé, Američané, Němci, Francouzi… Země zde bylo dost pro všechny – 2,5 metru pro každého. Byl jsem, jsem a budu ruským okupantem."

Zatím bez slepic

najviac ma zaujala ta hlaska o dostatku zeme pre kazdeho :D

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidlák si v článku stěžuje na pasivitu, ale Češi, Moravané a Slezané jsou spíše realisté, kteří se neženou do žádných předem ztracených bojů. Ovšem když je třeba, Habsburkové se po usilovném vládnutí od 1526 velmi divili v roce 1918, jak rychle přišli o nejvyspělejší část říše. V květnu 1945 se divili nacisté a pár měsíců po nich pak sudetští Němci. V listopadu 1989 kolem nás padaly režimy a všichni se divili, především disidenti, kteří burcovali od 1977, na co to Češi a Slováci čekají, když už se smí? A pak to vzalo během pár týdnů tak rychlý obrat.
Totéž se děje dnes, kdy Vidlák má depresi, že se nic neděje,a národem nic nepohne. Buďme klidní, až bude potřeba, většina lidí v ČR zareaguje zcela správně adekvátně situaci a i se dá rychle dohromady. Tak rychle, že se v Bruselu nebudou stačit divit.
Všechny procesy se mění pod povrchem, zdánlivě neviditelně, jako v hluboké vodě na dně mimo dohled jakýchkoliv neziskovek. Ale ta síla v hlubině pořád je a v příhodné chvíli se projeví.
Okupanti mohou ovládat efektivně jen 10-15% národa, u zbytku musí tolerovat různé menší odchylky od stanovené ideologie. Jakmile nastanou příhodné podmínky a vůdcové unaveni poleví v pozornosti v ovládání národa, nebudou se stačit divit. Přeci jen naši předci přetrvali v geografickém středu Evropy v historických hranicích přes všechny potíže a snahy o odnárodnění, přičemž to od Němců bylo míněno velmi vážně.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Občas ty procesy "vyvřou na povrch" při volbách. Za plentu zatím (!) neziskovky nevidí. To jen až se příště zase ozve kvikot o elektronických volbách a jak jsou diskriminováni ti chudáci, kteří by někde mimo rádi (spolu)rozhodovali, ale následky těch rozhodnutí ponechali výhradně na těch, kdo zůstali doma.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ano, něco na tom je. Doufám.....

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kdysi jsem četl knížku o Divokém Západě. Už tehdy byla stará.

Autor potkal nebo potkal někoho kdo osobně potkal nějakého pistolníka z doby Divokého Západu. Bavili se o střílení a soubojích a dotyčný střelec říkal, že dneska jsou ti mladí střelci lepší. Tehdá bylo střelivo drahé a nebylo na to tolik trénovat střelbu.

No a pak připomněl, že nešlo o to dobře střílet. Šlo o to poznat moment, kdy se má vystřelit a na koho.

Takový byl Divoký Západ

Zatím bez slepic

Jeden z důvodů, proč Putin mohl vyzvednou Rusko je, že Rusové věděli velice dobře, na koho střílet, když byl problém. Proto Putina navrhli na prezidenta přímo ti, kterým hrozilo zastřelení z miliónů ruských pušek. A proto Putin také měl šanci dosáhnout určitou dohodu s těmito původci marasmu v Rusku, že se nebudou plést (tolik) do politiky.

Česká i západní média se snaží lidem nabídnout falešné nepřátele a falešné cíle. Proto skuteční původci toho neštěstí Evropě velice klidně spí, a jen přitvrzují svůj ničivý vliv a myšlenky při prosazování do praxe.

Už jen znát spávný cíl, a vědět, koho skutečně zlikvidovat jako původce - by samo o sobě zamezilo 99 % kavárenských a bruselských nesmyslů.

Zatím bez slepic

Ta knížka se jmenuje Malý velký muž, a také tam psali, že rychlostřelec vystřelil tři rány rychleji, ale všechny vedle. Pomalejší střelec vystřelil ránu jednu, ale přesně mířenou. Divoký Bill Hickok tehdy říkal, že pistolníci se nemohou vyrovnat sportovním střelcům jeho doby, protože nemohli tolik trénovat kvůli drahému střelivu.

Zatím bez slepic

prohrával všechny střelecké soutěže, kterých se účastnil.
Pokud ovšem šlo o to napumpovat olovo do soka, neměl nikdo šanci. Museli ho nakonec sejmout zezadu, když hrál poker.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ani hovno, Gerde, s tím Vaším:
"Ovšem když je třeba"
Říká se tomu "lhát si do kapsy". Jací Češi, Moravané či Slezané? Budíček, neboť 2019 - 1989 = 30let (a to nemluvím vůbec o jejich rodičích - ročníky narozené okolo 1980), to už jsou úplně jiní lidé, žijete v jiných dimenzích, budete nemile překvapený, děsně překvapený, až přijde čas na to vaše: "Ovšem když je třeba" !

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Přátelé,
technická:
Je známo, jak hrdinná polská jízda útočila za druhé světové s tasenými šavlemi proti tankům Wermachtu.
Někteří koňové to prý i přežili - údajně proto, se posádky nacistických tanků tak smály, že se netrefili/y.

Domníváte se, že pokud by tenkrát polská kavalérie hrdě předem vyzvala na souboj tankové divize pod velením předchůdce nynější Tante Führerin na tehdejší (stejně ostře sledované jako dnes ) obdobě nynějšího Internetu, byly by tehdá ztráty polských hrdinů menší než stoprocentní ?
Nebo by tenkrát pouze neobvykle stoupla nabídka koňského salámu v hitlerovském Německu?

Nemám v tomto punktu jasno...

Zatím bez slepic

Technická: Jak známo, toto je pouze Goebelsova propaganda. Ve skutečnosti bylo polské jezdectvo vybaveno protitankovými děly a německým tankům dokázala zatopit. K přímému střetu jízdy a obrněných automobilů došlo pouze jednou, když byly jezdci překvapeni obrněnou kolonou na přesunu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Přečetl jsem celou diskuzi a nechci nikomu lézt do svědomí. Dle mého názoru je naším nejpalčivějším problémem zbabělost. A sebe nevyjímám. Všichni víme coby, ale ani jeden z nás nevyleze z baráku a nezařve:,, hrrr na ně...vyženem tu neomarxistickou lůzu a všechny ty Rockefelery a podobnou chamraď a ujmeme se vlády my. Tak, jak zní v písničce. ,,vláda věcí tvých, do tvých rukou se navrátí." Ono jde o to, že i kdyby někdo z nás vylezl a udělal to, systém ho okamžitě zadusí. Muselo by nás takových být tisíce. Pak už by to nezadusili. Ale my tady spokojeně rozhořčeně bušíme do klábosnic, a to je tak asi všechno, na co se zmůžem. Hlavně, že zlevnilo máslo. Tečka

Zatím bez slepic