Revoluce č. 35

Autor
Štítky

Dnes si dáme Venezuelu. Jednak proto, že jsem ji zatím okázale ignoroval, jednak proto, že v komentářích pod předchozími články se to odkazy na jihoamerickou zemi (a její ropu) jen hemžilo a jednak proto, že jsem si konečně pokecal se svojí kamarádkou z Kolumbie, která u nás už také byla na zabíjačce a celá situace se mi trochu ujasnila. Začnu prvním bodem a tím je má okázalá ignorace.

Můj osobní, ničím nepodložený soukromý názor totiž je, že celý ten španělský svět tam dole pod Spojenými státy stojí za starou bačkoru. Má to mnoho důvodů. Jednak tam USA už sto let provádějí politiku velkého klacku, kvůli čemuž je nikdo nemá rád. Nikde na světě nebylo tolik převratů, tolik tajného mučení, poprav, revolucí a dalších obětí ve jménu americké demokracie, jako právě tam. 

Zároveň nikde na světě není taková koncentrace utopických levicových intelektuálů. Všichni kdo museli uprchnout z frankistického Španělska, castrovské i předcastrovské Kuby, Sovětského svazu, Ruska, Barmy, Číny, ti všichni se nakvartýrovali tam kolem toho Karibiku a když se jim jejich utopie nepodařilo zrealizovat doma, ponoukali místní, aby to zkusili tam. Životní styl tomu nahrává. Jídlo tam roste samo, jen natáhnout ruku, nemusí se tam připravovat dříví na zimu ani shánět zásoby, džungle ledacos ukryje a každá velmoc posílá prachy pro svoje žolíky budoucích převratů. 

Má cenu komentovat pětatřicátou, teď už konečně tu pravou, revoluci pod Madurem nebo tu budoucí šestatřicátou pod tím poskokem USA?

 Já vím, že USA dělají sankce. Ale tankery s ropou mohou klidně do Číny. Kdyby na to přišlo, není problém zajistit tisíce a desetitisíce čínských inženýrů a dělníků, aby dali venezuelský ropný průmysl dohromady. Technologie nemají jen v USA. Když může Čína stavět průplav v Nikaragui, může i vrtat ropu o kousek vedle. Jenže on ten Maduro také není žádný mesiáš a také mu zůstává za prsty. K tomu má mnoho důvodů k paranoie a aby se udržel, musel už předtím dávat kamarádům lukrativní posty ve státní správě a v ropném byznysu. A ti samozřejmě zcela podle místní etiky pokurvili na co šáhli. 

Ani ti Rusové ani Číňané neskákají radostí, že tak bohatá ropná země je mimo americký vliv a tak mají želízko v ohni přímo na americkém zadním dvorku. Nějaké delegace tam mají, ale tučné soustíčko ne a ne sebrat. Proč asi? Inu je tam bordel nad bordel a k tomu další bordel, nikdo neví, co má ten Maduro vlastně ještě pod kontrolou a každá investice je krajně nejistá. Jsme zase u toho, co říkám pořád- je to o práci a pracovitosti. V krajně nepřátelském prostředí dokázali pracovití mormoni vydupat z pouště Salt Lake City. V krajně příznivém prostředí nedokáží lenoši a ignoranti vybudovat vůbec nic a v jedné z nejbohatších zemích na ropu mají benzín na příděl. Pod americkými sankcemi dokázali pracovití severokorejci vyrobit vodíkovou bombu... v zemi skoro bez surovin. Pod trvalým nebezpečím ze všech stran dokázali Izraelci vybudovat nechutně bohatou a ještě nechutněji vyzbrojenou zemičku. V zemi bez surovin.  Venezuelci dokázali jen zhruba totéž co v Zimbabwe udělal ten magor Mugabe. 

Zdá se, že líp se dá jednat s Asadem, Tálibánem, Kimem a Sálmánem, než s těmi bláznivými jihoamerickými španěly.

Mimochodem... Postřeh od Chris Ospiny z Bogoty. V Kolumbii bojovala vláda proti FARC, což byli v podstatě venezuelští levičáci. Mluvilo se o tom, protože ti zlí komunisti bojovali únosy, vraždami a mučením s tou hodnou proamerickou vládou. Ale ve Venezuele je to přesně naopak. Tam ti hodní povstalci o kterých se v BBC nic nedozvíte, bojují únosy, vraždami a mučením proti zlé komunistické vládě.  V obou zemích tyto nevládní entity kontrolují velké části džungle a přivydělávají si kokainem a korumpují všechno a všechny. Nikdo, ani Maduro, ani ten druhej proamerickej, neví, kdo co vlastně kontroluje a kdo zítra či pozíří vyjde do ulic na čí podporu. 

Ale vezměte si... nebylo by z hlediska Číny a Ruska super, aby se USA zapletli do další občanské války, tentokrát kousek za branami? Aby ty ropné tankery nejely vůbec nikam a venezuelská ropa zůstala pěkně pod zemí bez jakékoliv šance na těžbu? A americký kluci budou umírat za další demokracii jako v Afghanistánu pro nic za nic. A odvaří se na tom další američtí politici i prezidenti. A považte... tak daleko od Ruska i Číny. 

Čím větší bude bordel, tím lépe. Jen ať amíci přijdou. Skoro si říkám, že si Putin nemůže ani nic jiného přát a každý den se modlí, aby byly na ulicích první mrtvé hezké demonstrantky. Pak tam Trump naběhne, Maduro bude z moskevského exilu pěkně pod kontrolou burcovat svoje věrné v džungli, aby ničili svojí vlastní zemi a bude to. Cena ropy vzroste, amíci budou mít Vietnam číslo tři... samá pozitiva.

Nijak mě tedy neudiví, kdyby se převrat povedl a pak začala klasická jihoamerická odporně hnusná tichá válka proti které bude ta arabská co do krutosti ještě krásná. Ale také mě neudiví, když se převrat nepovede a začne podobně hnusná krutá tichá válka. Každopádně země je dokurvená tak moc, že ji ani číňané raději nechtějí  a proto mám za skoro jisté, když celý směr vývoje půjde k tomu, aby si Trump začal svojí vlastní válku ve které USA za dvacet let zase prohrají.  

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

USA tam vlastně vždy jen chránili majetek Američánů. Také nacisti tam dost utíkali. Venerzuela byla první (max druhý) největší dodavatel ropy do USA už za Chaveze, který v té době cpal ropu zadarmo Kubě, Brazílii, možná kdo si řekl. Venezuela USA jako odběratele prostě fatálně potřebuje. A přivedl Venezuelu "na hunt". Současné sankce (se kterýma souhlasí i zbylý civiliaovaný svět), jsou proti sviňárnám proti lidem od Madury. Ano, nejisté investice - případně znárodněné nějakým "Madorem" - nebo občané USA - tohle lze najít za každfou intervencí USA do těch zemí. Pro někoho je to asi špatně, člověk se má nechat okrást (Ukrajina třeba).
Ano, Venezuela dopadla na hubu. Díky svým vládám, primárně komunistickým nebo levicovým. Není ani první ani poslední takovou zemí, která po rozpadu sovětského bloku zažila pád.
A z čeho by Venezuela žila, když ropa zůstane pod zemí?
USA mohly do Venezuely vtrhnout v podstatě kdykoli. Ale proč, když jim už Chavez sáma moc rád prodával, kde jinde by vzal konvertibilní, a nebo vůbec nějakou, měnu.
USA ty svoje války furt prohrávají a furt jsou silnější, zdá se ..... zajímavý fenomen ..... stejně jako USD, i když ten jistě také jednou padne a s ním 70 % světové ekonomiky.

Ale pořád bude dost těch mesiášů, varujících před USA a kapitalismem. Za chvilku už pro ně hřbitovy nebudou stačit - a USA a kapitalismus tu bude stále.
.

Zatím bez slepic

Válka je jen pokračováním politiky tam, kde selhala diplomacie. Je součástí lidských kultur od nepam+ti a má samoregulační schopnost. Nicméně už se hodně dlouho moc neválčí, ne civilizované země. To jsou vždy spíš jen policejní akce s akcentem na šetření lidských životů. Což z toho dělá frašku, a nejen proto, že lidí je na Zemi prostě moc. A když už někde válku, tak samozřejmě, že co nejdále od nás.

Čína od svých posledních válek armádu využívá jen jako odstrašující, sem tam v nějakém malém lokálním sporu, Tibet, příhraniční území s Ruskem. Čína se do Venezuely rozhodně nepohrne, když si může celou Venezuelu koupit i s Madurem. To samé platí ale i pro USA, proč by tam válčili, když si je mohou koupit. Maximálně budou nějak tu více, tu méně přímo, podporovat jednu stranu. Rusko je mimo hru. Rusko je schopno se angažovat jen proti výrazně slašímu soupeři někde poblíž Ruska. Rusko nejen nemá technickou infrastrukturu, ale ani možnosti, aby válčilo někde na druhým konci světa.

Do Venezuely USA zatím žádnou podporu jako na Ukrajinu na její přerod v demokratickou zemi (a ne jak si myslí pár fantastů "na Majdan", pomáhali jí už v době, kdy tam Janukovyč ještě vládl směrem k EU) neposílali. Kdyby jim Venezuela skutečně vadila nějak zásadněji, dávno by to byl jejich 51. stát. Ale jak vidno, i s Chavezem normálně obchodovali za DOHODNUTÉ ceny. Venezuela zajišťovala 2. největší množství ropy pro USA (nejvíc mají vlastní) a pokud by nechtěla, nemusela jim ji za Chaveze prodávat, mohla Číně nebo Rusku :-))) Navíc od USA recipročně kupovala a kupuje lehčí na ředění té své.

Převraty, rozvraty a puče jsou skutečně běřžnou metodou ke změně vůdce, a to i kdysi v Evropských zemích i USA a všude na světě. Proti totalitní nebo autoritářské moci to jinak ani nejde. Za demokracie už to není tolik potřeba aty "převraty" už jsou mnohem "pseudohumánnější".

Používání USD a kupování dluhopisů USA (USA mají státní dluh zcela srovnatelný s EU i přes to, že se angažují násobně víc leckde po světě. Stejně tak USD není tištěn jak Rudé Právo, jak se domnívají zoufalci brojící proti FEDu - třeba od roku 2014 do 2016 vytisklo nejvíc nových peněz, světě div se, Česko - navýšilo objem peněz o 20 % (v rámci boje ČNB za inflaci). USA byly až 10. V době krize USA sice prováděli politiku kvantitativního uvolňování, ale to i EU a ty americké peníze z velké části mířily do všech světových bank. A síla USD a amrických dluhopisů (proč je stále kupuje i Čína, Rusko a vlastně každý, kdo na to má? není proto, že jsou USA v nejsilnější ať už vojensky nebo ekonomicky nebo jinak. Důvod je mnohem přízemnější - když někdo někomu půjčuje peníze, třeba i každý z vás (a není to člen vaší rodiny) , co je pro vás nejdůležitější? Že je půjčujete důvěryhodné osobě s předpokladem schopnosti je splatit. Ano, USD není stále ještě světovou měnou a americké dluhopisy nejsou nejžádanější proto, že by to USA všem vnucovalo silou, ale proto, že jsou stále na planetě nejdůvěryhodnější.Proto svět tak málo půjčuje Číně, Rusku (a proto ty jejich celkem malé dluhy - a od toho se odvíjející životní úroveň).

USA jsou schopné si jakékoli suroviny na planetě koupit. Nemusí kvůli nim válčit a ztrácet mnohem víc peněz. Na druhou stranu, pokud bojují za volný přístup těch surovin na trh (viz Irák), je to výhodné pro celý svět, protože klsne cena uvedené komodity (viz ropa po návratu té irácké embargované na trhy)

Zatím bez slepic

Tak tohle by si zasloužilo tesat do kamene!
Ano, USA jsou schopny si jakékoliv suroviny na planetě koupit.
Výrok je bohužel platný pouze s dovětkem -KDYŽ JIM NA TO NĚKDO PŮJČÍ-.
A když jim nepůjčí, nebo jsou úvěrové podmínky nevýhodné, začnou válčit. Věřitel jim sice nepůjčí na nákup surovin, ale za účelem šíření "demokracie". Protože taková válka znamená chaos, kalné vody a v těch se loví dobře všem.
A je to.

Zatím bez slepic

Vy děláte, jako kdyby US banky nikomu nepůjčovaly a USA jako stát dokonce "produkuje" absolutně největší NEVRATNOU humanitární pomoc leckde na světě.
USA mají ku HDP stejný dluh veřejných rozpočtů, jako EU průměr a výhodu v tom, že jen 1/3 ho vlastní "někdo cizí", jinak jsou to Americké fuzické a právnické osoby.
Je to největší ekonomika světa (možná dnes už 2. za Čínou, v posledních měsících se trochu přetlačují), ale nelze přehlédnout, že Američanů je cca 380 milionů, Číňanů 1100-1200 milionů - 4x víc lidí produkuje v Číně totéž, co v USA 4x méně lidí. USA mají jistě velkou nevýhodu v tom, že jen 20 % výroby je na jejich území, jinak ji mají přesunutou mj. právě do Číny (tím ji vlastně financují, půjčují jim) a nebo žijí z patentů, licencí - realizovaných jinde neamerickými firmami. Však i proto Trump a jeho America First.
"Úvěrové podmínky" (dluhopis není úvěr, ale půjčka) si USA mohou diktovat samy. Každý jim zatím půjčuje VELICE RÁD, protože u nich má největší jistotu, že to dostane zpátky. Podobně na tom byla ČR už za Kalouska a pak chvilku Babiše, když české dluhopisy měly záporný úrok (mohly si dovolit).

USA žádnou demokracii nešíří. Vždy jednají v zájmu svém, případně nějakém skupinovém, podotýkám - JAKO KAŽDÝ. I světového četníka z něj dělají v podstatě jen odpůrci. Neexistuje země, stav - nebo mi řekněte kde, který - aby USA někam běhali JEN šířit demokracii. Jdou vymoci právo nebo pomoci těm, kdo jsou podle západoevropského demokratického práva "v právu", a alespoň základy demokracie se tam pak snaží nechat prostě z toho důvodu, že demokracie je možná "nejlepší ze špatných principů vládnutí", ale primárně klade nějmenší nároky na nutnost jakýchkoli výdajů těch druhých, protože v demokracii se ani válka nevyolává a nerealizuje tak snadno, jako s totalitní mocí, a demokracie ve své uričté pomalosti, střízlivosti vládnutí "všemi" pak umožňuje neprosadit vyložené excesy nebo je dlouhodobě revidovat, což poskytuje čas těm okolo se připravit a tím třeba i záměr zmařit. Prostě demokratické země jsou mnohem vypočitatelnější než diktatury. O to jde hlavně.
USA (byť nepopírám, že jedinci možná ano) na válkách zájem určitě nemají. Nebo rozhodně mohou mít o dost menší než kdokoli jiný právě proto, že "na to mají" (a nikoli půjčeného). A ano, pokud se USA zhroutí, zhroutí se 70 % světové ekonomiky - do tolika % nějakým způsobe, římo nebo nepřímo, ta americká zasahuje.

Ptejme se, co se pak stane a kdo bude ten, co na to zhroucení USA doplatí nejvíc a co mu zbude aby udělal/dělal. Nejen proto ani Čína neudělá proti USA a USD skoro nic, protože by na tom sama tratila mnohem víc, než získala. Uvědomme si, že má-li vznikat zisk (a ten vznikat musí), lze ho realizovat pouze buď na úkor planety a nebo nějakých lidí.

Takže ten výrok je platný i bez Vašeho dovětku.

Zatím bez slepic

Ale kdepak, Číňané na to jdou fikaněji. Přijímají platby v USD a mění je za něco hodnotného, tedy skupují postupně lukrativní části a ložiska v Africe a jinde. Proč totéž nedělají Američané, když mají tolik peněz? Čína jen postupně utahuje šrouby a omezuje své nákupy amerických dluhopisů. Každý rok jich přijímají o něco méně a každý rok se americký prezident musí v Číně více poklonit. Vlastně jde o velmi malé změny, ale prováděné dlouhodobě. To je jen konstatování faktů, nehodnotím stranu dobra nebo zla, žádná totiž není a USA i Čína jdou jen za svými zájmy.

Zatím bez slepic

No oni de facto neprohrávají. Třeba Vietnam. Odtamtud se stáhli, když měli vítězství na dosah. V Afghánistánu a Iráku taky neprohráli. Na druhou stranu ani nevyhrávají.

Zatím bez slepic

Také jsem to někde četl....

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

definici stavu Venezely, maně mne napadají konotace s italským jihem, resp. pořekadlem, kterého se užívá u nás v Gorolském národním parku (zkr. GONAP) k definici mladého, chytrého a krásného, ovšem vzhledem k věku již poněkud životem protřelého muže.

MLADÝ ITAL V LÉTĚ NEPRACUJE A V ZIMĚ LYŽUJE.

Anebo ještě taky definice téhož čípka dle mého dědy, obráběče kovů v Tatře a v Jawě.

RUČIČKY NEBOJTE SE, PRACOVAT VÁS NENECHÁM.

Je ovšem pravda, že my, nevzdělaní Středoevropané víme hovno, jak je fyzicky náročné a vyčerpávající tančit po nocích sambu.

A taky jsem si vzpomněl, jak mi učitel na odborném výcviku povídal o své kubánské anabázi, když jel na ostrov svobody ve svatém nadšení a nerozvážném mladickém zápalu učit soudruhy Kubánce vyrábět součástky na soustruhu.
To takhle denně projížděl obstarožní křáp, který měl suplovat městskou dopravu, po vesnicích a ani moc nezastavoval, protože na řidiče řvali kubánští soudruzi ze svých houpacích židlí s doutníčkem v mužné pěsti tajné heslo:
MAŇANA!!!

Zatím bez slepic

Vyprávěli mně pamětníci, že ještě za dob socialismu Kuba vyslala jednoho človíčka učit se obsluhovat soustruhy v českém strojírenském závodě. Dopadlo to tak, že kubánský soudruh byl použitelný pouze na zametání špon. Tak stál opřený o koště a celou směnu nic nedělal, protože si jej nikdo moc nevšímal, jen někdy, když se už příliš nudil, něco zametl. A stěžoval si u toho, že jeho dědeček byl otrok, ale v životě se tolik nenadřel, jako on v ČSSR.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Není divu, že byl otrokářský řád převálcován feudalismem.

Kdo by v tom vedru, co tam většinu roku panuje dělal. Tam by se možná odnaučil dělat i leckterý náš pracovitý kovozemědělec.
:-):-)

Zatím bez slepic

Na ministerstvu zemědělství to loni za veder zapíchli už ve 12 a šli domů. V soukromém sektoru se dál pracovalo, jen se zapnula klimatizace na plný výkon - a i tak to nestačilo. Ale pracovalo se dál.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dělám v podstatě ve státním (nemocnice). A u nás v kanclu s krásným výhledem na protější stěnu, do které celý den pere sluníčko, avšak k nám nikdy nedopadne ani jediný jeho přímý paprsek, se nezapínala ani ta klima, jelikož tam zkrátka žádná není. Kdybych se chtěl ochladit, mohl jsem si tak akorát přenést pracoviště do serverovny, jinak se muselo snést těch + 31°C :-).

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Je to plamenná a patetická výzva "Bojuj za Evropu, nebo ji ztroskotanci zničí"

To může vést také k "hnusné kruté válce do hrdel a statků" přímo tady u nás doma.
A někde v jiné části planety bude sedět jiný Vidlák a psát podobně jako Vy zde dnes......
https://prima.iprima.cz/zpravodajstvi/tricet-evropskych-intelektualu-va…

Nechci si nasazovat podivné "brejle" ,asi jsem fakt naivní ženská, ale pevně doufám, že ta "pozitiva" na válce, bez ohledu na odlehlost od Ruska prezident Putin a Rusko tedy fakt nevidí a ani na okamžik si ji nepřeje.

Jakože je ta země tak "dokurvená", že víc krve je bude jen fuk, když "ji ani číňané nechtějí"?! Ufffff

Asi je to tím, že nejsem muž, ale ani žertem bych to takto, Vidlák promine, nenapsala.

Víte oni Němci byli hodně pracovití a měli fakt i kladný vztah k práci a líní taky nebyli a předvedli i tak šílené věci, o dalších bych raději už ani nepsala!
I vrah může být fakt pracovitý člověk bez špetky lenosti, včetně masového....
O pracovitých vrazích v bílých límečcích, žvanících o kolaterálních ztrátách nemluvě.
Být věřící asi bych se dala na modlení, aby už lidstvo maličko pokročilo, a kousek té moudrosti homo sapiens konečně prokázalo, zejména tam, kde si hraje na vyspělou a demokratickou tlupu.

Nevím, ale ta Vidlákova bohorovnost tohoto článku, jak v teple a bezpečí šmahem odsuzuje ty, co jsou jiní, protože líní a "neschopové". a proto je nic jiného než válka i jejich vinou zřejmě nečeká, mne spíš děsí.

Prostě super není a nesmí být pro nikoho, z žádného hlediska, a nikdy žádná válka, ani ta, co je daleko od nás!

Zatím bez slepic

Majko, válka je už od šerého dávnověku součástí lidské kultury. Můžeme se přít, zda je to dobře nebo špatně, ale to je tak všechno, co s tím můžeme dělat.
Psychologicky ten fenomén rozebrat neumím, to nechám moudřejším. Dovolím si v této souvislosti jen citovat klasika:

Závodčí rozhovořil se o pokroku, jak lidi na všechno přijdou a jeden jak podvádí druhého, a rozvinul svou teorii, že tahle válka je veliké štěstí pro lidstvo, poněvadž v těch patáliích vedle hodných lidí budou odstřelováni také lumpové a darebáci.
"Je beztoho moc lidí na světě," pronesl vážně, "jeden už se mačká na druhého a lidstvo se rozplemenilo až hrůza."
(hle - vizionář/pozn. Godot)

Pohleďme jen, jak se změnila technika - od pěstního klínu a kamenného sekeromlatu (či jak se to jmenovalo) až někam sem:
https://www.armadninoviny.cz/

Zatím bez slepic

Člověk je v ekosystému planety vrcholový predátor. Soupeří tedy o omezené zdroje za situace, kdy planeta neuživí nekonečný počet lidí.

Zatím bez slepic

Vidlák promine Majko...
A promiňte mi Vy, že text vyzněl tak bohorovně. Vidlák samozřejmě nemá radost z další války. Ale jak to má dopadnout, když je současný režim zkorumpovaný a ten budoucí je mopslík USA? Venezuelané mají na výběr býti jako Zimbabwe a nebo jako Irák. Že by tam někde byla v koutě zasunutá varianta být jako Norsko, protože mají ropu, tu tam bohužel nevidím.
Zato velmi zřetelně vidím Putina a Si Ting Pinga, kteří vědí, že když dělá nepřítel chybu, netřeba ho rušit. A pro ruskou a čínskou velikost není žádná cizí oběť dost velká. Neidealizuji si ani Rusko ani Čínu. Ani v jedné zemi bych nechtěl být proletářem. Jsem schopen vidět Ruské a Čínské zájmy, dokonce jsem schopen je chápat, ale nejsem schopen v jednání Putina i Číňana vidět zájem o chudáky někde na druhém konci světa. Ovšem od USA také nečekám nic jiného.

Zatím bez slepic

nakopnout.
Jásání nad tím, že někde na druhém konci světa bude válka, je jásáním nad tím, že Strýček Sam bude mít na chvíli jinou hračku a nebude mít tolik energie a času "srát se do nás." A že se do jiných srát umí, o tom snad polemizovat nemusíme, stačí pozvednout zrak na lokalitu začínající 400 km od naší východní hranice. A zavzpomínat na prokecnutí madam Nuland, kolikže stála dvacetiletá příprava bordelu v Kyjevě.
Ano, válka je špatně. Ale bohužel na tomto světě to jinak jaksi moc nejde.
Anebo jinak - ano, jsem sobec a mám dětinskou radost, že Evropa je pro pár příštích měsíců mimo hledáček soudruhů zpoza Velké Louže.

Zatím bez slepic

Až na to, že i bez Amíků si umíme v Evropě udělat dost velký bordel.

Zatím bez slepic

Tohle naprosto sdílím s Majkou. Pan Vidlák je chvílemi racionální a chvílemi sklouzává příliš po povrchu, myslím kořeny té situace jsou v dlouhodobém "panování" USA se všemi metodami, co používají, chtělo by to hlouběji do problémů s těžbou a smlouvami s amer. společnostmi, kdy byla Venezuela odírána dohodnutými cenami a kurzem dolaru atd., podrobněji o tom píše pan Umlauf na E republice. Převraty, rozvraty, puče - to je přece známá metoda k ovládnutí.

Zatím bez slepic

In reply to by Majka (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale Vidlák nebyl bohorovnej, jenom přízemně komentoval situaci jak ji vidí ve Veneuzele podle informací od kolumbijky... Můžěš do toho jako majka dát city a říct "jsi bohorovnej" a jako švejk dodat "sjou tam lidi", ale nic nemění na tom o co jde vtomto státě velkým hráčům, co tam dokáží hrát (ne ti co pouze kecama přicrmrdávaj jako EU apod.)...

Zatím bez slepic

Jak uvádí můj nejrespektovanější autor Leo.K chybí nám HUMANITA a tak vnímám Vaši kritiku. V našich genech a myslích je jako základní hodnota lidství vztah k práci. Jme sice schopni učůrávat nad ochranou kmene žijícího třeba v Amazonii, nebo nad životem goril, ale jiný názor na způsob života a jím uznávaný žebříček hodnot u velké země ... no fuj. Venezuelu neznám, poznal jsem v minulém tisíciletí jak arogantně byli hodnoceni námi Rusové, Ukrajinci a vůbec ta východní "verbeš". Měl jsem možnost strávit hodiny v diskuzích ve vlacích, na pokojích i při práci s lidmi tam žijícími a hlásícími se k různým národům a začal jsem chápat, že je dobré přemýšlet o odlišnostech vnímání světa a jejich kořenech .... a právu takto žít a myslet. To ale jen na okraj. MAJKO, když jsem na Kose četl pře lety Váš překlad sociálního románu Léona Frapého, MŠ a hlavně povídku Barikáda, nemohl jsem uvěřit, že se Francouzi tak změnili a přijímají bez výhrad svého nového presidenta... že už neplatí "geny nevymočíš"... a ejhle Žluté vesty jsou na světě...... takže děkuji za ten překlad.

Zatím bez slepic

Majko, souzním s Vámi. Ač muž v seniorském věku a tudíž snad ne tak naivní , tak si také nemyslím, že by si Putin přál, aby se válčilo v USA. Tedy určitě těm zmetkům z USA nepřeje nic pěkného a tomu bych se ani nedivil, ale určitě nechce válku. Nakonec to by nebylo pro obchod nic dobrého, určitě by se tam nedalo dodávat tak jako nyní, kšeft zatím funguje a to je podstatné. Investice jsou tam zřejmě také vysoké a válkou by o ně mohla RF přijít a to bez náhrady.
Jinak čím jsem starší tak u mě převládá názor, že právě krása života není založena na neustálé dřině. Víte co si nejvíce přejí lidé těsně před smrtí? Aby v životě nemuseli tak moc pracovat a spíše se věnovali rodině. Většinou pozdě. Kubánci to vědí a proto nestojí o vymoženosti západu až tak moc.
Jo a pravdou je, že v latinskoamerických zemích nejsou jen domorodci, ale spoustu západních vyžírek, bílých límečků a těm se nechtělo taky moc pracovat, spíše sedět v kanclu a hrát si na lepšolidi.

Zatím bez slepic

Admirále díky za skvělé odkazy.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Z pralesa zní divné skŕeky
pod nohama anakonda
tu se blbě dělá sonda.
ropa je prý tady hustá
anakonda málo tlustá
tiskne se mi kolem hrudi
naštěstí mě budík budí.
Ještě zbývá hoďka času.
Velím: nastartovat Cassu
letíme do Caracasu!
Já jsem tady Opata
ty jsi pilot, lopata!
Co ti to z těch gatí visí!
Letíme na spásnou misi,
demontují demošku
instalují matrjošku!

Zatím bez slepic

První běží drevorúbač.
Žádnou ruční pilku,
nafasoval Stihlku.
No to bude nářez!
Už vidím ten pařez.
Všude samá liána
zasraná od guána
já tu na to taky seru
hovno vidím v tomhle šeru

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pronikli jsme k tepui;
opice tu stepují.
Shora visí Angel Salto..
Dělej Pepo, rychle, spal to!
Tahle naše válka
bude asi pálka;
bureš vydá obligace
zaplatí to reparace.
Máme ještě odvedence?
Všichni už tu muví tence
že už jenom ženy, děti
že už cassa nepoletí.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Co víme - velký prd - všechno jsou jen dohady ze střípků které pustí sdělovadla (jak je pojmenoval Ivan Sviták - čest jeho památce),
A jso i u takové pohledy:
http://outsidermedia.cz/o-venezuele/
Hrocha coby překladatele snad nemusím představovat, objevuje se i u Bavora.

Zatím bez slepic

Díky za odkaz na článek. Hrocha jsem četl již na Kose. Měl překlady článku o
situaci v Rusku. Dnes to chybí. Našel jsem tam odpověď na otázky jak je
možné, že tam jsou takové problémy, když mají ropu. Hodně to vysvětluje.
Otázkou je situace v armádě ? To rozhodne.

Zatím bez slepic

In reply to by Váhy (neověřeno)

Trvalý odkaz

Hrochovy překlady bývají na OM - co je taky onen článek a pak u Bavora.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Z pralesa zní mužské hlasy:
davaj časy, davaj časy!
Ale já jsem orangutan
támhle teče propan butan
ukážu ti naleziště
pro časy si dojdi příště.
Vedle zazní: hende hoch!
Ty jsi děvče nebo hoch?
Ty jsi zas ten orangutan
co nabízel propan butan.
My hledáme ropu!
Víš za koho kopu?
Tak to ani nechtěj vědět
bo bys za to moh jít sedět.

Zatím bez slepic

Pardon, Admirále,
přehlédl jsem vás (viz níže.)
Když já píšu tak strašně pomalu a ještě u toho snídám vločky...
Ale nemá cenu publikovat reklamu, pokud ji nezopakujeme alespoň třikrát, řikají experti.
Takže to zaokrouhlím na čtyřikrát.
https://vlkovobloguje.wordpress.com/2019/01/31/integrity-initiative/

Zatím bez slepic

To jsou ty pavoučí sítě

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Každý prezident USA začal nějakou válku, některý i dvě. Víc jich US Army najednou nezvládne, a i dvě jsou dost problém. USA vyváží demokracii a zbraně v objemu cca. 20% světového HDP, domů dováží vše, co potřebují v objemu cca. 40% objemu světového HDP. Rozdíl kryjí tiskem dluhopisů.
Zatím jsou nejsilnější a nikdo si nedovolí nepoužívat USD. Jakmile přestanou být nejsilnější, ztratí jejich dluhopisy cenu a nějak o ně nebude zájem na trhu. Tisk peněz funguje jen chvíli. USA si docela dobře žijí na úkor zbytku světa, ale vše jednou končí, a tím i hegemonie USA.
Venezuela je jen další zemí s ropou. Asi jí má nespravedlivě moc, jak třeba o Rusku s podobným problémem říká jistá Madla řečená Krvavá.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

ci v tomto pripade ide primarne o ropu.
Amici tohto roku vytazili neskutocne mnozstvo bridlicovej ropy. Ovladaju loziska v Iraku, a nieco v Libii.
Skor sa priklanam k nazoru, ze vojna sluzi ako motor na spotrebu a zvysenie vykonu ekonomiky.
Iste - globalne to kryju prazdnymi dlhopismi, ale kym John a Mary maju svoju pracu za ktoru dostanu dolci za ktore si kupia nieco v mekaci...je to oukej.
Zopar hrniskych pohrebov, zopar plamennych reci v telke...ale hlavne vyroba ide, obchodu sa dari. A zdevastovane krajiny potrebuju uvery na obnovu. Bank of America im ich rada poskytne :D :D :D

Zatím bez slepic

USA vlastně kromě zbraní a demokracie toho už o moc víc nevyváží v nějakém velkém měřítku. Ale ropa z břidlice má poměrně vysoké náklady těžby. Když USA asi požádali Saúdy, aby nízkou cenou ropy zlikvidovali Putina, neuvědomili si, že si tím také zlikvidují těžbu z břidlice. Teď jsou ceny vyšší a vyhovuje to i Saúdům, kteří nějak moc utráceli a nedaří se jim v Jemenu, a tak nemají peněz nazbyt.
Nejlevnější ropa leží v Kurdistánu, ale ta je netěžitelná z politických důvodů a ani Saúdi nemají zájem o konkurenci. Takže tam zatím leží. Teď ve světě není zájem vrhat na trh velká množství levné ropy.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nerad bych narušoval Vidlákův, ale především Godotův optimistický pohled na svět.
Je pravda, že USA budou mít teď dost práce ve Venezuele.

Pro pracovité domorodé ruce, neštítítící se krumpáče a lopaty tam tudíž bude spousta práce v nejperspektivnějším odvětví, ponechaného v neamerických rukou.
Totiž průmyslu pohřebnického.

Ale nezapomínejme, že naši zaoceánští spojenci se mohou plně soustředit na své demokratizační úsilí ve Venezuele především proto, že vkládají svou důvěru a dolary do spolehlivých evropských rukou.

Těch dolarů nepotřebují až tak moc, protože schopné evropské ruce fasují potřebné prostředky ze státních rozpočtů svých vlastních zemí prostřednictvím ziskovek, vtipně zvaných neziskovky.

Doporučuji mimořádné pozornosti p.t. publika dnešní článekna Kose.
https://vlkovobloguje.wordpress.com/2019/01/31/integrity-initiative/
Ne, nebojte, není to od Vlka a tudíž ani o Zemanovi.

Dozvíte se, (včetně mnoha odkazův cizozemštině), proč evropský herec Janda dostává scénáře z hrdého Albionu.
A proč se mohou v Americe spolehnout na britské pošťáky, že rozkazy doručí na všechny evrpské pobočky včetně pražské.

Jesli nechcete být za čučkaře, přečtěte si to.

Ještě jednou:
https://vlkovobloguje.wordpress.com/2019/01/31/integrity-initiative/

Zatím bez slepic

Asfaltový holube, cíli mých kdysikolegů brokařů, se vším souhlasím, jen s jedním adjektivem nikoliv.
Můj pohled na svět jistě není optimistický, dlouhodobě je spíše opak pravdou. Pokud jste moji stručnou glosu, okořeněnou citátem, pochopil jako optimistickou, pak nejspíš nepíšu příliš srozumitelně a za to se omlouvám.

Zatím bez slepic

Ale jo, já vím, Godote...
To mě jen občas přepadne duch soutěživosti a chci být ještě větší pesimista než Vy!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nedivte se Krvavé Madle a jiným Američanům!

Nejenže se mimo území Ameriky stále nachází spousta surovin, které nespravedlivě patří někomu jinému než Američanům!
Ono dokonce mimo Ameriku žije nespravedlivě víc světového obyvatelstva, které spadá pod definici Zákona o neamerické činnosti.

Nezbývá jim proto než početní převahu neameričanů průběžně, na věčné časy a nikdy jinak omezovat americkými válkami.

Americkýma rukama, americkými zbraněmi, americkými dolary nebo neamerickým lidským spotřebním materiálem v amerických službách.

Zatím bez slepic

vsetko patrilo Britom.
Za sto rokov bude opat vsetko inak. Netreba to brat tak tragicky.
Amerika presustrovala svoj potencial. Uz je len otazka aky velky rachot bude ked sa to zosype... tot vsjo

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Při pohledu na mapu Jižní Ameriky se zdá, že Venezuela je jen malá zemička, ale nenechme se mýlit. Je stejně velká jako Německo a Francie dohromady. Takže nějakých 31 miliónů lidí, kteří tam žijí, je na Evropu zanedbatelný počet. (29 ks na km2)
Cestovatelé pějí ódy na to, jaká je to nádherná země, která má všechny podmínky pro to, aby tu lidé žili spokojeně. Třeba tady : https://www.venezueladovolena.cz/priroda
Zájem o tuto zemi ze strany mocností, je tedy pochopitelný i bez ropy, ale obrázek, který nám předesílá ČT, bude hodně účelový.

Už Schwarzenberg zjistil, že pro nás Venezuela není pro nás zajímavým místem a zrušil tam v roce 2010 naše velvyslanectví. Marně sestra Ivana Krause, která tam žije, orodovala, aby to nedělal. Že Česká republika má ve Venezuele dobrý zvuk, a je škoda ztratit pozice.

Zatím bez slepic

nebude k tomu PENB a nebude to spňovat Obecné požadavky na výstavbu. Nejlépe zbořit a postavit nové.

Zatím bez slepic