Kiska II

Autor
Štítky

Včera už to začalo v komentářích a tak bychom neměli ignorovat dění na Slovensku, které má těsně před prezidentskou volbou. A já byl shodou okolností minulý pátek v Povážské Bystrici, kde vyrábějí ty skvělé jednoosé malotraktory Agzat. Koupil jsem jeden k nám do firmy... Tož si dneska dáme Slovenské reálie o kterých vím vlastně podstatně méně než třeba o Německu nebo Rakousku. Proto doufám, že naši slovenští čtenáři zkorigují moje vidlácké nesmysly. 

Nejprve začnu mojí páteční slovenskou zkušeností. Samozřejmě ve všech rádiích se skloňují kandidáti. Seděl jsem u chlapů na dílně a čekal až mi dodělají převodovku. Hrála tam nějaká slovenská verze Evropy 2, čili komerční rádio plné popových písniček a reklam a oni tam každou půl hodinu dělali takové minizprávy o tom, jak si stojí který kandidát. Tam jsem také poprvé zaslechl jméno Čaputová. Ptal jsem se chlapů, koho budou volit, ale jen znechuceně mávli rukou, procedili mezi zuby nějakou nadávku a přidali, že není koho vybírat. Jen mladý slovenský manžer se vložil do debaty, že je nutné volit, protože jinak je to hlas pro Kotlebu. Když pak odběhl, přidali chlapi něco o mladém chujovi, který ničemu nerozumí, nic neumí a do všeho kecá.  Čili jak u nás. 

Pak jsem si uvědomil, že to bratia Slováci mají stejné jako v předchozí volbě...  Z ničeho nic se zjevil Kiska, kterého do té doby skoro nikdo neznal, zazářil jako meteor, jeho preference šly rychle nahoru, stačilo čtrnáct dní a už ho znal úplně každý a pak Fico prohrál. Říkalo se tenkrát ledacos o tom, že lidi Fica nevolili, protože ho raději chtěli mít jako premiéra, ale to jsou už jen takové ty řeči po bitve, kdy už je každý generál. 

Teď to vypadá na Kisku II. Jakási Čaputová, kterou do té doby nikdo neznal se najednou zjevila, její preference velmi rychle narostly, najednou už ji zná každý a dokonce ji známe i u nás v Česku.  Samozřejmě, stejně jako Kiska je proevropská, proatlantická, prounijní, proněmecká, budoucí dobrá kamarádka Macrona, aktivistka, vítačka, 52 pohlaví, transgender toalety a podobně. 

U nás se při prezidentské volbě ukázalo, že média nejsou zase až tak velká čtvrtá velmoc. Přes všechnu tu masáž, miliony v kampaních, vyjádřeních od celebrit a soustředěnému tlaku, volič si rozhodl po svém. Co se ukáže na Slovensku? Byl Kiska natolik dobrým prezidentem, že si tam zvolí jeho reinkarnaci? Jakou sílu mají slovenská média a jak velká je bratislavská kavárna? Jak moc cinknuté jsou průzkumy? 

Bude to určitě zajímavé srovnání, protože na jednu stranu jsme Slovákům dost podobní, ale na druhou stranu jsme v něčem úplně jiní. Ficův SMER je jedna z mála sociálních demokracií, která nezmírá v Evropě na úbytě. Naopak Kiska je sluníčkář až se to nedá vydržet. Postavte ho vedle Zemana a najděte 1500 rozdílů. Ale postavte vedle sebe Fica s Babišem a budou si docela podobní... navíc oba mluví slovensky. 

Nebo si vezměte Kuciaka... byly z toho málem předčasné volby... bude to mít vliv na rozhodování slovenského voliče? Reagoval Kiska správně? 

Vlastně z toho mohu udělat jediný závěr... pokud uspěje Čaputová, bude to pokračování Kisky jinými prostředky.  

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Životopis má sice strašný, ale kontakt s mladou prezidentkou by osvěžil její starší kolegy, i našemu milovanému prezidentu by asi udělal dobře. Jestli to Slovákům přát?

Zatím bez slepic

Slovákům Čaputovou rozhodně nepřeji, protože její funkční období bude stejně strašné, jako kdyby Slovensku prezidentoval rovnou Soros osobně. Ale Slováci mají právo si zvolit, koho chtějí, a ostatní se s tím musí smířit. Vítězství Čaputové v prezidentských volbách, pokud tedy vyhraje, bude odchod Slovenska z bloku V4 na stranu Bruselu, Francie, Německa a obecně sluníčkářů. V dalším kroku Slovensko začne přijímat všechny běžence a ti už se rozeběhnou do Maďarska a na Moravu, pak do Čech směrem na Německo. Polsko zůstane za horami poněkud ušetřeno, Slezko bude stranou migrační trasy. Zvolení Čaputové nebude pro sousedy Slovenska dobrá zpráva, ale nebezpečí. Můžeme jen doufat, že migranti potáhnou z bratislavského letiště na Vídeň a přes Rakousko nejkratším směrem do Bavorska. Až Čaputová na Slovensku vyhraje, ČR by měla vydatně posílit cizineckou policii v okresech Hodonín a Břeclav.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Je třeba mít ale na paměti i pozenciální protikandidáty. Fico byl sice těžkou vahou, ale myslím, že za podobného složení protikandidátů bychom zde měli jak lesníka z černého tentononce, tak chemika. I když... Nestát na lajně Zeman, nikoho by ani nenapadlo chemika oslovovat. Vzpomeňme, jak lesník zválcoval nebohého favorita Fischera...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Je třeba mít ale na paměti i pozenciální protikandidáty. Fico byl sice těžkou vahou, ale myslím, že za podobného složení protikandidátů bychom zde měli jak lesníka z černého tentononce, tak chemika. I když... Nestát na lajně Zeman, nikoho by ani nenapadlo chemika oslovovat. Vzpomeňme, jak lesník zválcoval nebohého favorita Fischera...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

má velkou šanci na úspěch a spolupráci.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

vyjadrim.
Minule sa ma tu tusim Admiral pytal ako a koho volit. Vysledkom okrem nadavok v mojej odpovedi bolo zhruba ze nie je koho.
Kiska vyhral, lebo Fico bol kokot. Ak by navrhol nejakeho stranickeho kolegu a podporoval ho - asi by sme mali ineho prezidenta. Len on ako buldog - chce byt po poslancovi, premierovi aj prezidentom. A to sialene promo co mu vtedy urobili, aky je on veriaci a ako bol ministrant :D ... no ... chyba za chybou - odtrhnuty od reality.
Treba si opat povsimnut, ako dlho Smer hladal kandidata a ako sa do toho nikomu nechcelo. Smer sa potapa. Nie kvoli proruskej orientacii, ale kvoli ,afianskym vazbam. Exposlankyna Smeru roky cucala dotacie v milionoch eur na podu, vratane zaberonovanych ploch. Nik si to samozrejme neracil vsimnut. Alebo neskutozne pojebana zakazka dialnicneho useku pri Ziline (tunel Visnove), kde to dostal kamarat niekoho - miliardova zakazka - ale nema ludi, nema techniku a cele to bolo len o proviziach medzi tymi hore. Tam sa to rozpustilo a toto bude raz tak drahe.
Niet koho volit.
Harabin je podvodnik z cias Meciarovej ery - napriklad aktualna afera s jeho propagacnym autobusom, kde porusuje snad vsetko co sa da a mal by za to niekto sediet v base.
Sefcovic je eurohujer.
Caputova je Kiska II - len mozno nevyhra vdaka danovym podvodom :D - lebo jej sponzorske prispevky uz budu ciste.
Bela Bugar je za zenitom a cim je starsi, tym som z neho viac sklamany. A zjavne nie len ja.
A zvysok nema realne ani financne ani obsahovo ani programovo na to, aby sa s nimi dalo uvazovat.

Smer sa potapa a kazdy z neho uteka. Nik tam nema gule chytit opraty. Kotlebovi staci nerobit nic. A ked bude prilis inteligentny, tak sa zbavi niektorych vypatlancov.

Cize ti chlapi tam nadavali ako vacsina populacie. Zostava len hnev a pocit zmaru.

Toz tak.

Zatím bez slepic

Zatím bez slepic

.. uz sa len hrame na to, kto posledny zhasne.... :/

Zatím bez slepic

Vy už jste jako naše ČT24, tam také moderátorské hvězdy používají termín jednou tolik (přepsáno do vzorečku 1 x a = a, ne 2a).
Jinak vypadá to, že SMER dojíždí už delší dobu na panské manýry. Viz. třeba Ficova milenka - poradkyně. Bratislavská kavárna fedrovala Fera Miklošku, ale ten asi nemá šanci, tak našli tuhle liberálku. Její slabé místo je souhlas s migrací, bohužel jediný reálný soupeř Ševčovič říká totéž.

Zatím bez slepic

Já bych Vám trochu oponoval, dost často se stává, že volba je mezi menším a větším zlem - u nás v poslední době běžně. podle mne to bude tedy asi i případ Slovenska.
Pokud to vezmete z tohoto pohledu, volba by měla být třeba těžká, ale možná.

Zatím bez slepic

Píšete:
"Harabin je podvodnik z cias Meciarovej ery - napriklad aktualna afera s jeho propagacnym autobusom, kde porusuje snad vsetko co sa da a mal by za to niekto sediet v base."?????

Když zrovna v mých očích právě proto, aby tento člověk nevyhrál, jsou ty manévry Sorošovců a Eurohujerů u Vás....
https://www.harabin-2019.sk/

Prostě mi to přijde stejné, jako tady byla ta akce Zeman nesmí projít...

Je to silné označení, PODVODNÍK, tak mohl by jste rozepsat proč? A i ta napríklad aféra s autobusem?
Jeden takový "s autobusem" je prezidentem i u nás, tak mne to zaujalo, nikde nic k tomu nenacházím.

Tady mají lidi o soudcích lecjaké názory, ale že by rovnou nějakého označili jako PODVODNÍKa.......

Zatím bez slepic

tak nech sa paci :
https://branik.sk/blog/%C5%A1pinav%C3%A9-tajomstvo-volebn%C3%A9ho-autob…
alebo viac celostatny bulvarny dennik
https://www.topky.sk/cl/1002081/1776775/Harabin-opat-v-problemoch--Kont…-

od darcu prispevku na kampan si prenajme sfalsovany autobus a tym sa peniaze vratia :D :D :D

no nekup to za tu cenu :D

Zatím bez slepic

Každý kandidát na prezidenta by měl vědět, že první co musí udělat, je zkontrolovat výrobní štítky na propagačním autobusu, potažmo na všech odstavených. Nezjistíš, zabručíš!

Zatím bez slepic

No není to nic neobvyklého a ani protiprávního aby dárce nějakého příspěvku také současně i poskytl nějakou službu pro kandidáta. Kde je tam ten PODVOD?
A i kdyby dokonce to bylo plus příspěvek a mínus pronájem na reklamní účely, no a co jako, kde je v tomto nějaký podvod.
Není to cena obvyklá za reklamní nosič, víme co je v ceně, viděl jste tu "nájemní smlouvu"?
Já ne, tak jen čtu ty Vaše odkazy a zní to jako jeden pán povídá.
Nejen Andrej Babiš by mohl o tom, co se platí a komu z příspěvků i třeba zase přispěvateli, vyprávět, či napsat kdyby chtěl.

Ve Vašem odkaze prvním ten kritik píše, že "autobus slúži ako nosič reklamy pre kandidáta"......

No a za reklamu se i v ČR platí poměrně dost a dost a je celkem fuk ve volbách, zda ta reklama slouží měsíc dva..v předvolební kampani to těžko dlouhodobě, a ani tak mi nepřijde cena 16122,29 EUR jako sci-fi.
Viděla jsem rozpočty několika strana a kandidátů v našich volbách a i miliony jen lítají....

Je tedy důkaz, že tím porušil nějaký zákon-limit na reklamu a či cena je nadsazená proti jiným srovnatelným reklamním kampaním..? Takový důkaz jste Vy ani ty odkazy nedali.

Takže Vaše no nekup to za tu cenu, je plácnutí o NIČEM!

A podvodník je kandidát Harabin jakože v tom, že údajně ten autobus, který mu nepatří, je "nelegálně" prevádzkovaný, to je to Vaše "sfalšovaná" autobus?

Tedy slovy autora článku v prvním Vašem odkazu "nie je spôsobilý na prevádzku po pozemných komunikáciách"

A u Vás za vozidlo odpovídá automaticky a vždy ten, kdo si ho, pokud pronajal a v jakém rozsahu autobus a ne jen tu reklamní plochu-autobus?
U nás totiž za způsobilost a stav vozidla odpovídá nejdříve vlastník, a nájemce jen v případě, že je provozovatel, zapsaný v TP...A zejména za stav vozidla při jízdě po pozemních komunikacích odpovídá řidič.
A on ten soudce Harabin si ten, "sfalšovaný" dle Vás, autobus i řídí?

A nakonec proč nekoná policie, ta má oprávnění takovému vozidlu odebrat TP a zakázat provoz....proč tedy ti dobří lidé, co to ví, že není způsobilý, neučiní podání na policii, aby konala a chránila bezpečnost ostatních účastníků provozu?

Ale i tak pak může stále ten autobus nakonec i kdyby to pravda vše byla, jako nosič reklamy sloužit a stále ty peníze za reklamní kampaň Harabiňák je OK?
Reklama na něm prokazatelně je a dost rozsáhlá, zadarmo byla těžko, tedy stále ta cena mne nešokuje.
Nechtěla bych ji platit, ale nezdá se mi nereálnou!
To by byl takto označitelný jako PODVODNÍK kde kdo raz dva.
Tak Vám nevím, něco dalšího tam nemáte, není to málo? Dost jste mne teda Vy osobně zklamal.
Stačilo rovnou napsat Harabin je pro mne nepřijatelný a tečka, stačilo, a brala bych to!

Zatím bez slepic

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

:D :D :D
hm - toz idem plakat. Neviem ako to rozchodim...ale fakt... pokusim sa :D.
Paci sa ti Harabin?? Vsak ok - nech sa paci :D. Kazdy mame ine preferencie. :D

Zatím bez slepic

Přidávám se k Majce s žádostí o vysvětlení, proč Harabin podvodník, dost to sleduju, ale jako takový se mi rozhodně nejeví. Pro mne jediná volitelná postava, já ovšem nejsem občan SR a tudíž ho volit nemohu. ALe věřím, že "národ" řekne, ta paní Čaputová, tako slušná a "inteligentná" dáma, ta bude nejvhoodnější. Je to taková myslím ještě blbější Magdička Vašáryová kombinovaná s Radičovou

Zatím bez slepic

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ak to tebe pride ok - je to tvoj svetonazor a tvoje mantinely, co sa smie a co nie.
Mne to pride ako svinstvo.
bodka.
Ono - stale - susedova trava je zelensia a koza viac dava mlieka :D :D :D. A Harabin je volitelny :D - akoze - pretoze ho volit nemusis. Aka to lahkost bytia :D :D :D Len tak dalej.
Este podotazka - aj teba som sklamal?? :D

Zatím bez slepic

Obrázek mám, názor od Vás i na Vás taky, tedy tam není co dodat.

Ale Insignante by jste se měl omluvit, stačí až si pobrečíte.....

A to pro to, že jak jste byl v ráží na mne, tak jste ji "sejmul" jednou ranou.

Ona nereagovala a nepřidala se na moje UFFF, ale na ten první zdvořilý jen dotaz.

Takže ona při psaní svého komentáře, neměla ani tušení, co jste pro mne poslal za odkazy, abychom měly obě dle Vás už jasno, co je a co není u Zvedavce svinstvo. Stačí se dívat na uvedený čas, ale aká lahkost střílet do lidí místo poctivých argumentů.

Takže žádné její mantinely "co sa smie a co nie" Vám ona ani jen dosud nikde nesdělila, tak jste se do ní trefil absolutně mimo a unfair.
TO Vaše tykání se mi teda osobně příčí, ale to jsou Vaše mantinely a Vaše vychování. BODKA.
Za mne prostě už poslední reakce.

Zatím bez slepic

Kdo je nebo není demokrat (PR pro Čaputovou) teď vysvětlila v TA3 (sloven. soukromá tv) bývalá premiérka I. Radičová: "Neplatí předpoklad, že liberální demokrat nemůže být věřící člověk a křesťan. Stejně neplatí předpoklad, že křesťané nemůžou být zastánci a protagonisté liberální demokracie. Mezi těmito dvěma skupinami není ostrá dělící čára, ani náhodou. Je tam velmi silný průsečík. Sem se uměle vnáší spor mezi liberálními demokraty a konzervativci, přičemž spor dnes v naší společnosti je mezi demokracií a nedemokracií. Když chcete tedy mezi zastánci liberální demokracie a neliberálních podob demokracie až antisystémových podob režimu v podobě silné pevné ruky a autokracie."

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jak jsem napsal včera,musí vyhrát Čaputová,ta vyhovuje USA,EU.
Jasně vidíme co dokáží média,průzkumné agentury,podobně vyrostl Macron.
S Kiskem to bylo podobné,ale mouřenín posloužil,může jít,není udržitelný tím,co se za ním táhne.
Kotleba je na tom podobně jako u nás Okamura.
Co mne zaráží,volit neznámou osobu,která nic neudělala,neprokázala moudrost,zkušenost na takovou funkci.
Jak i napsal Admirál,koho chválí veřejná,vládní média,tak by občan měl zbystřit.

Zatím bez slepic

A jakej je rozdíl oproti Drahošovi? 99,9procent naroda nevedělo, že existuje dokud nebyla volba presidenta? A v životě taky nic nedokazal, pokud někdo nemyslí, tu záležitost kdy je napsanej v u vynalezu a dostal dotaci co nakonec nebylo... Funkci nemyslím, tu dostává u státu vždy kamarád někoho a vždy takovej člověk co poslouchá jak hodinky, ale zásadně sám nemyslí...

Zatím bez slepic

ass.
Asi reagujete na mne.
To jsem mohl napsat také,Drahoše připravovali o trochu dřív,ale vytáhla ho pražská kavárna.ta podpora všech médii,snad Vám neunikla.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

V této zoufalé a ryze nezáviděníhodné situaci pro ty kteří chodí do uren zcintorínovat své hlasy svítá ještě možnost zapsat se do světových událostí!
Bylo by pro to zřejmě potřeba vzít to trochu bačovsky a s pronesením "nu což" nastolit osvědčené "vzdychnuť a zakakať!", přičemž však nechat trenky tak jak jsou. Pakliže by se úkon povedl v nebývalé intenzitě i množství, mohlo by to poznamenat původní přirozený obsah trenek natolik, že by Slovensko mohlo dát světu úžasné 53.-55. pohlaví -> zhovněnec, zhovněnkyně, tož zhovněno!

P.S. (a hodně potiše neb nechci krutě kérovat do národního tajemství) -> tato disciplína by dokonce mohla nahradit tajený národní sport sprcol-ovci :D!

Hele a nemá ještě ta vaše údajná favoritka svatoucí nějakýho přeťáplýho čoklíka? V Čechách byla před nějakejma těma měsícema ňáká aféra s ňákou aparátnickou blondzkou kerá nechala někde u pomníku marnosti lampasu nafotit svýho rambohafíka, o kterém pak jako omluvu prohlašovala, že je prostě skvělej. Někdy se holt stává, že se nějaký věci pochopí až zpětně a zřejmě se ukazuje, proč byl ten frajtrolízek tak skvělej. Nejlépe to asi vystihuje přísloví: "Líže sice blbě, ale jako jedinej tam vydrží ten smrad!" {i když gendeři podle vzoru: "hovno k hovnu sedá a s hovnem drmolí o tom že voní" to věru mohou brát jako přednost nejzávistihodnější! :-)}

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ve zdejší diskuzi se o kandidátce na slovenského prezidenta píše jako o paní Čaputové. Ale jako genderová aktivistka by jistě raději užívala nepřechýlený tvar jména Čaputa.
Korektní písemný tvar jména tedy je:

pí.Ča puta

Je to hezké jméno prezidentky pro návštěvy latinsko amerických zemí nebo zemí, kde je rozšířena španělština.
Španělsky by se řekla "coño puta".
Pro neznalé coño je španělsky ženské pohlavní ústrojí a puta má více významů: kurva, děvka, šlapka, prostitutka, vychytralá ženská , mrcha.

Jako prezidentka by se měla urychleně přejmenovat nebo nejezdit do španělsky mluvících zemí.

Zatím bez slepic

Puta (puta puta) se ještě na cz vesnici volá na samičky kura domácího když se maj jít nažrat.

Zatím bez slepic

In reply to by Kamil Landa (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ne, že bych se nebavil.
Taky se dá zahánět nedisciplinované kury - čá puta, čá puta.
Moje babi to tak dělala, když potvory hrabaly.

Zatím bez slepic

Nedávno tu Vidlák použil v názvu článku Kurowy a myslel tím kraví, přičemž nemrava Targus (jehož tirák nezná slovo neprojede!) mu sdělil, že to může být i kurví. Já tu aféru s tím leklým skotem jež (ne/)vybudila úlek ale vleče se dále nijak hojně nesledoval, ale při pohledu na slovo Kurowy jsem si pomyslel, že to je kuřecí neb to začíná Kur. A pak když mi z článku došlo že se jedná o skop, tak jsem si v duchu říkal: "kurva jak to, dyť to přece bylo kuřecí!" a divil jsem se, jak jsem si kurva to kuřecí mohl tak nejapně splést s tim kravím. Naštěstí vesmír asi uznal svou chybu a napravil ji a dal svázákům z pšonska dodat i špatné kurové :-). Lingvisticky se tedy zřejmě mohu cítit sebevědomě a na výši. Oh uf heh, jak "mocná" zřejmě dokáže být jediná myšlenka autsajdra!

Samotné puta puta by si z pohledu zamotanosti tedy také jistě zasloužilo domotat. Moderně englišsky by první to samé slovo mělo být přídavné jméno, tudíž by z toho vycházelo například jistě ryze srozumitelné kurevská kurva (dělnicky) či vychytralá zprostředkovatelka sexuální služby (kavárnicky).
Jenže přece nebudeme diskriminovat jiné jazyky a například v některých jazycích (já se s tím setkal např. v knize Poselství od protinožců, jméno autorky už si nepamatuji) použití dvou těch samých slov znamená umocnění či vyvýšení toho jednoho slova, čili pak by to mohlo vycházet velká coura. Čeština však nabízí i úlevné kurva kurev či děvka děvek.

Základové čaputa se pak dá rozdělit i na slova 'čapu' a 'ta', přičemž 'čapu' znamená uchopuji/chňapám/hamtám a 'ta' může znamenat něco ženského tak tajuplného, že se s tím nedá hnedle tak lehce popasovat. Nicméně nevzdávejme to, Hlasy ještě nejsou pohřbeny a výsledky ještě nejsou cinknuty ani zveřejněny! V dobrém souladu se slovenskou tradicí by se 'ta' mohlo snadno prodloužit na 'tá' a pak už jak kdyby bača poté, co po ránu do sebe hodí decáka borovičky aby (vzhledem k tomu co do sebe večer před tím všechno napchal) postkocovinový den neprobíhal v tak krutém bolehlavu, zahleděl se do stáda a osvěževše si svou paměť na to co večer předtím vyváděl prohlásil o jedné z ovcí: "Ááá! To je tá! To je tá! To je tá sprcnutá!"

V případě že by se však zachovalo ono určité tajemno neurčitého 'ta', nic to nemění na předchozím 'čapu', a např. indiánsky by se to dalo pojmout jakožto "ta-která-hrabe" s českým skepticistním dodatkem "i když nikdo vlastně neví co".

Tudíž by se to mohlo zakončit knajpovým zaškatulkováním (osvědčeně opět "na věčné časy") jakožto prostě 'píča hrabivá' (v originále Vergíliovém pro průměrného skladníka: pičikus hrabikus - to jest kus kurvy jež pořád hrabe neboli chamtí).

P.S. Víte jak se slovensky řekne ovce roku? To je tá, kerá dokázala vykouřit baču aniž by u toho přežvýkala!

Ještě se mi vybavuje, jak Vlk na Kose popisoval události na Slovensku po kráglaci J. Kuciaka a jediný příměr který ho napadl bylo "buzkaši". Zlatý buzkaši, zlatý buzkaši! Věru zlatý buzkaši - chce se mi říci již s předstihem :-)! Fakt nevím, jestli by si na Slovensku s předstihem neměli zavést přísloví "Domrdat co se dá!!!"

Zatím bez slepic

Nedá mi to nerozepsat ještě tajemné slovíčko podobné kuru - kůr.
Kůr je vyhrazená část v kostele, do které mají vstup povolen pouze církevní papaláši a jejich věřící bratři a sestry (ech, co to propaganduji, jejich podřadné ovečky přeci) do něj mají vstup zakázaný.

Já nebyl křesťanem ani církevní ovečkou, ale v kůru v kostele jsem byl 2x v životě. Jednou v bývalém a jednou v naprosto aktuálním a stále využívaném. To co jsem prožil v tom bývalém bylo sice zajímavé, ale ani zdaleka se to nedalo srovnat s tím, co jsem prožíval poté, kdy jsem byl v tom aktuálním (bylo to před několika lety v kostele ve Žluticích, prostě sem na akci Noc kostelů šel až k oltáři a po chvíli mě odtamtud slušně vypoklonkovala nějaká žena, že prý tam smí jenom kněz). Nebudu ten zážitek rozepisovat a popravdě mu dodnes plně nerozumím (nicméně z hlediska prožívání fakt intenzivní a neuvěřitelný), ale svůj pobyt v kůru a zkušenosti s tím popsal třeba Komenský v Labyrintu. Neřekl bych, že kecal :-).

Naskýtá se tedy i otázka, proč do toho místa smí jenom kněz a ti, se kterými by si měl být přeci jako člověk naprosto roven (tedy minimálně řadoví členové církve) tam mají vstup zakázán. Možná se na to dá dívat typicky křesťansky či demokraticky neboli dvojtvářně. Možná tam "působí" něco, co zdaleka přesahuje to kněžské či církevní a před čím se to klérem oficiálně propagované jeví (a je prožíváno) jako naprosto nezáživná a nepotřebná šeď - a ta intenzita i pocity při mém zážitku by tomu odpovídaly, stejně jako by tomu odpovídal Komenského popis. Nicméně možná to tam působí jen na někoho; a taky je možný, že ať to tam působí jak chce, jsou knězové a ti co tam chodí beztak tak zabednění, že je jim to i tak hovno platný.
Nicméně řadové ovce mají smůlu, "užívat si" kůru mohou jen jejich hospodáři a jako každý hospodář tak činí nikoliv pro blaho stáda, ale ryze pro blaho své osobní. A kdyby se na to ovce kněze zeptala, jistě jí ten zákaz dokáže vyrétorikovat tak, že ovce opět sklapne a krom strachu a zklamání bude moci tak akorát navíc potlačit slzy a přijmout to, že je to přeci pro její dobro, i když sama ví, že není.

Zatím bez slepic

In reply to by Kamil Landa (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Landa dovolim si jednu poznamku k Vasmu prispevku.
Cit:"užívat si" kůru mohou jen jejich hospodáři a jako každý hospodář tak činí nikoliv pro blaho stáda, ale ryze pro blaho své osobní."
Mozem uvedene chapat tak, ze cirkevni hodnostari napriec vsetkymi cirkvami, t.j. krestania, pravoslavni, evanjelici, budhisti, islamisti atd... podla Vasho nazoru "tak činí nikoliv pro blaho stáda, ale ryze pro blaho své osobní..."?
Alebo sa to cirkevných hodnostarov niektorej cirkvi/nabozenstva netyka?

Zatím bez slepic

Landa je muslim, jen abyste vedel, za co kaze.

Zatím bez slepic

Pane PL, po přečtení Vaší reakce si uvědomuji, že ta věta kterou jste ocitoval z mého příspěvku je napsána jako vlastně absolutizující nebo např. tzv. házející všechny do jednoho pytle. Je možné, že tato absolutizace se Vás dotkla či na ní chcete poukázat. Snažím se těmto absolutizujícím popisům vyhýbat, ale ne vždy si toho všimnu. Myslím že platí, že pisateli rozvášněnému psaním občas vznikne něco, o čem ho ani nenapadne, že by se to tak vlastně mohlo vyložit nebo že to tak vyznívá. A psaný text nepřenáší třeba ani mimiku či emoce, takže mnohdy ho čtenář pochopí úplně jinak než jak to myslel pisatel. Rozhodně to však bylo psáno v zápalu pisatelské vášně, nadsázce a srandě, a vzhledem k všelijak pestrému lidovému použitému výrazivu je snad jasné, že to nemyslím nijak krvelačně :-).
Ale nijak nepopírám, že někdy mě nějaké akce nějakých křesťanů či různé vzpomínky na nějaké zážitky s některými křesťany dokáží dost nasrat a nějakou dobu mi trvá, než vyměknu a odpustím :-). A vztek se mnou zacloumal i při psaní toho komentáře, možná proto se mi tam vloudila i ta absolutizace :-).

Co se týká kůru pane PL, já vím akorát to, že kůr byl/je částí kostelů, ale nevím jestli všech. A netuším jak je to s těmi novodobými či se stavbami vybudovaných jinými církvemi než kdysi římskokatolickou. Např. v nějakém dokumentu z Afriky jsem třeba viděl, že v tom co měli vybudováno jako "kostel" - taková velká kulatá ponejvíce dřevěná chýše to vypadalo - také měli nějakou kůrovou část o níž říkali, že to je prý "svaté místo" kam směl jen jejich kněz (jaké byli církve součástí netuším).
V již "neaktivním" kůru jsem byl při nějakém dni otevřených dveří či výstavě či co to bylo v bývalém římskokatolickém kostele v Chomutově, který v těch letech měla pod patronátem jiná církev a již ani nevím která (jak je to v současnosti nevím). V tom "aktivním" jsem byl před několika lety ve Žluticích jak již jsem uváděl a kostel patřil a dodnes asi patří církvi římskokatolické.

Podle mých informací, které mi kdysi sděloval jeden kazatel z církve československé husitské (CČSH) a později i jeden římskokatolický kněz, se u římskokatolíků samotné slovo církev bere pro označení úplně všech členů, tedy jak kněží a biskupů a já nevím koho všeho, tak řadových členů. U protestantských církví (avšak nevím u kterých nebo jestli u všech) se prý slovo církev vztahuje na představitele církve, tedy jen kněze, faráře atd. ale nikoliv prý na řadové členy.

Myslím, že v televizi jsem kdysi snad ohledně akce "intrikaříme církevní restituce" slyšel od nějakého zástupce římskokatolíků, že kostely a církevní majetek patří celé církvi a tedy všem jejím členům -> to když se tam nějak oháněl tím, že prý to kněží nechtějí vychamtit pro sebe.

Jestliže je tedy majetek prý naprosto společný a přitom má někdo nařízeno, že nějakou jeho společnou a nijak výrazně nevybočující část nesmí užívat (nevybočující např. z hlediska soukromí či bezpečnosti - připodobnil bych to například k tomu, jako kdybych s někým sdílel barák údajně rovným dílem, ale z předpisů jsem mu zakazoval například chodit do jednoho koutu chodby), je vlastně věcí zůčastněných jestli to považují za nějakou nerovnost či křivdu. Mě to jako jakémusi pozorovateli zvenčí sice jako nerovnost připadat může, ale ve skutečnosti tomu tak třeba být nemusí a zainteresovaným to může vyhovovat.

Otázkou samozřejmě zůstává, jestli by třeba o návštěvu některého kůru sami "podřízení" (tedy ti, kteří jej prý rovnoměrně spoluvlastní, ale třeba podle nějakých směrnic do něj nesmí) stáli; nebo jestli na někoho z těch co tam kdy byli či budou vůbec v tom kůru něco působí; či to v historii lidstva působilo jen na Komenského, ty co odtamtud viděl vycházet a mě :-). Možná by třeba někteří kněží ostatním na požádání normálně do kůru vstup umožnili, já skutečně nevím, ale pakliže mají nadále ve směrnicích to, že tam smí jen kněží byť to prý jinak patří rovnoměrně všem ... připomíná mi to orwelovské farmoZvířecí "všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější". Ale neznám současné směrnice různých křesťanských církví které ten kůr mají jako součást nějakého svého majetku :-).

Jestliže tedy někdo manifestuje zmíněné "všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější" ... jistě se jedná o sobectví a jistě nemusím rozepisovat dále :-). Mohu však za sebe uvést, že je klidně možné, že i já v některých svých postojích nějakou povýšenost manifestuji a že jsem možná i takový hňup, že si to ani neuvědomuji. Pakliže je tomu tak, kéž bych nic takového nedělal.

Co se týká budhistů, tak co já vím, ti žádný kůr nemají a Boha neuznávají (byť netuším zda všichni). Někteří z nich tají různé vizualizace všelijakých obrázků či videíček či odříkávaček (manter) a předávají je též jen nějakým "vyvoleným" či "iniciovaným", ale to by bylo na jinou (a jistě i výživnou) debatu :-).

Co se týká islámu (sám jsem muslim), tak islám žádné představitele kteří by lidem zprostředkovávali jakýsi kontakt s Bohem či byli jakýmisi prostředníky mezi Bohem a člověkem (jak to podle mého názoru mají všelijaké křesťanské církve s institutem kněze apod.), nemá a neuznává. Korán najdete na internetu snadno, skutečně tajen nijak není :-). To, že někteří muslimové považují za součást islámu i něco jiného než Korán (například sunu či hadíty) by též bylo na jinou debatu :-).

O fanatizmu různých členů různých nábožeství a ideologií se myslím nemá cenu zmiňovat, bylo toho a jistě bude k tomu napsáno ještě hodně, fanatici se našli/najdou snad v každém lidském společenství či "stádu".

Ještě k Vašemu chápání pane PL :-). Kéž vám asi Bůh dopřeje, abyste chápal správně, páč já -- a věřím že ani jiný člověk -- vám správné chápání nemohu nijak zaručit, zprostředkovat ani vyvolat :-). Vybavují se mi volně údajná slova Budhy z některého budhizmu: "Pochopení nejde fyzicky předat na nikoho jiného".

Ale děkuji Vám za Vaši reakci, kéž bych nikdy nikde neabsolutizoval ale vždy dokázal rozlišit! Žít bez nenávisti a třeba v nádherném chápaném humoru bychom si možná přáli oba, alespoň já tedy určitě :-).

Zatím bez slepic

Pane Landa dakujem za dokonaly vyklad, ale ten neobsahuje odpoved na to, co som sa pytal. Prepacte ak som sa opytal zle, skusim este raz a inak.
Zaujima ma ci si myslite ze cirkevnym hodnostarom napriec cirkvami ide o osobne blaho resp. ci podla Vasho nazoru existuje cirkev hoci aspon jedna jedina, v ktorej cirkevnym hodnostárom o osobne blaho nejde.

Zatím bez slepic

In reply to by PL (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já Vám na to skutečně nedokáži odpovědět zcela jednoznačně ve smyslu jakési uznávané společenské spíše materiální jednoznačnosti. Má nejupřímější prvotní reakce je NEVÍM; a ta nejvtipnější (tedy snad alespoň trochu): asi jak kdy, jak kde, jak kteří, a při jaké příležitosti :-). Ale přeci jen se mi to podařilo rozepsati více (psáno i na přeskáčku kdyby vás nějak víc trkli netradiční slovní vsuvky), avšak s přechodem do abstrakcí o nichž jsem ve své předchozí odpovědi ani netušil :-). Takže díky Vám že jste se zeptal znovu, jeví se to ryze přínosně i když hlavu už mám nyní spíše "nadranc" :-).

Rozhodně nejsem názoru, že někdo je sobecký či jaxi dobrý pouze na základě toho, že je či není členem nějaké církve, pakliže však sobectví budeme brát jako určitý "vztah" či "vzorce chování" k jiným lidem jak jej běžně bereme ve vnějším světě. Pokud je však nějaký církevní hospodář o sobě přesvědčen, že je čímsi víc než řadoví členové, že je víc než členové církve proto, že se považuje za jakéhosi zprostředkovatele či přibližovatele Pánaboha svým "méněcenným" spoluvěřícím, je to podle mě špatné a sobecké.

Neznám všechny církve ani jejich církevní hodnostáře ani řadové členy, avšak pakliže vyznávají to, že hodnostář je jakýmsi prostředníkem či zprostředkovatelem mezi členy a Bohem, považuji to za špatné, přičemž však slovo sobecké by pro to vůbec nemuselo být správné slovo. Možná se třeba ve vztahu k jiným lidem nechovají ryze sobecky a třeba jiným lidem i pomáhají (např. materiálně - charita; či třeba rétoricky - konejšení, povzbuzování, útěcha, vtipy apod.), ale možná je to špatné či sobecké chování vůči jejich vlastním duším, které tak možná členové sami dělají méněcennými, či hodnostář povyšuje tu svou nad jiné části své duše.

Z mého současného pohledu -- který může být klidně zcela zcestný -- jsou však všechny křesťanské církve vystavěné na hierarchii členové-hodnostáři-prýBůh, což zcela jednoznačně podle mne odráží sobectví a nevědomost jejich duší, nevědomost o co skutečně jde, a považuji to skutečně za sobecké či lakomské, byť zde to již neodráží sobectví materiální či "vztahové" či "charakterové" vůči jiným lidem (jak sobectví běžně bereme podle nějakého chování ve vnějším světě), ale ve vztahu k části či částem vlastní duše, o kterých vůbec neví a které si neuvědomují; a dotýká se to spíše toho, co někteří budhisté nazývají dualitou. Co si myslím že je ona "budhistická" dualita se dá snad shrnout slovy "ona dualita je, když něco svého nedokáži rozpoznat jako své a vnímám to jako cizí", typické např. když se mi něco zdá a já to co se odehrává ve snech nejsem schopen prožívat jako něco vlastního a prožívám to třeba právě ve snech jako cosi cizího.

Z mého současného názoru nyní snad tedy zcela jednoznačně: Bytí v systému který je vystaven na hierarchii členové-hodnostáři-prýBůh (což podle mého názoru dělají všechny křesťanské církve) považuji zcela jasně za sobecké, byť se vůbec nemusí jednat o obdodu jakéhosi materiálního sobectví jak jej známe či popisujeme dle chování ve vnějším světě, ale o sobectví vůči "částem" své vlastní duše, které člověk vůbec nezná, neuvědomuje si je a dokonce je (např. ve snech) považuje za cosi cizího.

Ale nakonec však vše při Soudném Dni každá duše uvidí, tomu věřím :-). Soudný Den (dá se to z arabštiny Koránu přeložit i jinak ale bylo by to dlouhé na vysvětlení a fakt již nyní nemůžu) považuji nyní také za to co píší někteří budhisté o tom co se stalo Osvíceným -> člověku se rozsvítí tak mocně, že se mu promítnou úplně všechny "minulé životy" a buď tu Vizi bude chápat a pozná naplno vtipnost Pánaboha, nebo bude jen tupě a nechápavě chtít prožívat něco čím dál příjemnějšího a cítit se prostě čím dál líp aniž by cokoliv chtěl chápat. Pakliže bude chápat, stane se mu již vše další co se bude odehrávat Rájem, pakliže nebude chápat ale jen chtít v podstatě tupě prožívat/cítit-cosi-lepšího, sežehne ho to do věčného plamene.

P.S. A mám nyní za to, že touhu pouze prožívat stále cosi lepšího či extatičtějšího i když to naprosto odsírá vlastní chápání, považuji za to, co se "odehrává" v místech kostelů zvaných kůr -> skutečně jen touha po prožívání lepšího (či pořád čehosi víc), přičemž však chápání (chápání toho co se odehrává v nitru člověka a nikoliv vnějším světě) nebylo dáno vale -> neboť jelikož v těch kůrech taky bývá něco napsáno (ve Žluticích tam měli celou A4 ale dřív než jsem to stačil začít číst s úmyslem zhodnotit a zkritizovat a případně opravit, tak mě vypoklonkovali; a Komenský tam prý uzřel heslo "pohrdnout světem"), tak chápání bylo neuvědomovaně sunuto do módu "chápat zcela špatně!" :-).

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Slovenské reálie neznám, ale bude to podobné asi jako u nás. Koho chválí "mainstrím", tak toho nebrat. Na koho plive, o tom uvažovat. Bez ohledu na to, jaké hříchy minulosti za ním stojí.
KAŽDÝ, kdo kandiduje na jakoukoliv vyšší politickou funkci, tak je z minula něčím ušpiněn - jinak by nebyl na nějaké politické pozici. A čím výš, tím větší skandál se provalí. Mirek Dušín ani Rychlé šípy v politice neexistují. Z podstaty věci ani nemůžou - buď by to sami nerozdejchali, nebo spíše by je ostatní velmi, velmi rychle vyštípali - jakýmikoliv metodami. Všechno se hodí, od daňových úniků až po dětskou pornografii.
Proto ta volba bude stejně jako u nás - volit mezi špatným a ještě horším. Volič musí - bohužel -posuzovat, jaký prohřešek je u kandidáta ochoten ještě spolknout a jaký už je přes čáru. A lze předpokládat, že pokud vyhraje kandidát, co nejde pod nos mainstrímu/sluníčkářům/eurohujerům, tak se mohou připravit na organizovaný "nesouhlas" těch, co prohráli.
Kupodivu to není o slibech, kolik dobrého kandidát pro lidi udělá - tomu už věří fakt jen naprosto tupá ovce s vymytým mozkem, ale o tom, jestli dobré a špatné věci v pojetí kandidáta se shodují s dobrým a špatným voliče. Čili jestli kandidát má hlavní priority nastaveny podobně jako jeho volič.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

https://www.kupredudominulosti.cz/vetvicka-ladislav-3d-ideologie-politi…

kratka citace

Ladislav Větvička: Změnila se spousta věcí. Když vezmeme rok 2004, kdy jsme vstoupili a mysleli si, že budeme rovnoprávnými členy, tak jsme se jimi samozřejmě nestali. Dostali jsme sedmiletý zákaz pracovat v západní Evropě, speciálně v zemích, kde jsme to potřebovali nejvíce – v Rakousku a v Německu.

Martina: Ty říkáš: „byla to sedmiletá doba pro podlidi z Východu.“

Ladislav Větvička: Přesně tak. Srovnejme to s migrační krizí, kdy najednou začaly západní země přijímat naprosto nekoordinovaně desítky a stovky tisíc lidí a nikomu to nevadilo. Jak to asi může působit na naše občany, kteří museli projít sedmiletou zkouškou, než se stali plnoprávnými lidmi a mohli začít pracovat? Zjišťují a zjišťovat budou pořád, že to není tak jednoduché, že klacky pod nohy jsou jim házeny všude – zmiňme francouzské problémy s řidiči náklaďáků, naše malé řemeslnické firmy, které pracují v Rakousku a tak dále.

Ale stejně to bylo nadšení z myšlenky, že se staneme členy celku, nějakého většího společenství a budeme si chránit vnější hranice. A najednou vidíme, že to není pravda. Najednou nám vnější hranice nikdo nechrání. Zvláště Slovensko muselo investovat neuvěřitelné peníze do ochrany východní hranice a mají ji kratičkou, dlouhou asi 100 kilometrů. Ale je zabezpečena; skoro po celé délce jsou dvojité dráty nebo kamery, jsou tam různá zařízení pro noční vidění. Ale jižní a západní hranice chráněny nejsou, takže vidíme, že jsme stále méněcennými členy – a to lidem samozřejmě vadí.

Vadí jim, že je nám něco přikazováno. Mysleli jsme si, že už nebude možné, aby někdo jiný rozhodoval, co pro nás bude dobré. Vždyť nám říkali, že pokud nebudeme souhlasit, tak tím pádem neprojde nic, co by bylo proti naší vůli. A ejhle, je tomu jinak, jde to střípek po střípku a vidíme, že jedna věc za druhou se hroutí.

Vezměme si ekonomickou situaci a srovnejme si ji s komunismem. Vždyť komunisti dotovali mléko a máslo, ať už to bylo dobře nebo špatně, mysleme si o tom, co chceme, prostě byla to součást socialismu. Brusel dnes dotuje všechno, ale naprosto všechno, a dělá to jenom z jednoho jediného důvodu, protože dotace jsou pákou pro vydírání národních států a národních vlád. Je to půl roku zpět, kdy Orbán, když mu vyhrožovali, že přijde o dotace, po jednání ve vládě říkal, že kdyby k tomuto opravdu došlo, tak se zhroutí maďarský státní rozpočet. Tak daleko jsou už některé země navázány na dotace z EU, že by prostě došlo k naprostému zhroucení.

A tímto způsobem může Brusel působit na národní státy a vlády. Jak hluboko je náš rozpočet závislý na dotacích nevím, ale je naprosto jasné, že to jsou desítky a stovky miliard korun, které přicházejí z Bruselu. Je to jak zpívá Jaromír Nohavica: „Narodil jsem se v komunismu, umřu v komunismu.“ Vždyť je to socialismus jak vyšitý, nehledě na to, že je takto likvidován normální svobodný trh. Toto přece nikdo před 15 lety nechtěl.

Zatím bez slepic

nejen Slovenska je zabezpečena i zemními otřesovými čidly, které evidují pohyby hmot nad 30kg po povrchu a evidují je (nebere to zajíce a srny). Dodával to pan Bernatík (Imex Group), který skladoval svoje věci ve Vrběticích a po výbuchu muničáku bylo všechno v pořádku, stát se prostřednictvím daňových poplatníků postaral a stará o nápravu.

Zatím bez slepic

České firmy svobodně vyrábějí díly pro zahraniční automobily a prodávají je na volném truhu za tržní cenu. Někde jsem ale slyšel, že dělají podle harmonogramu, díly se ukládají do kamionů přesně tak, aby při vykládání např. v Německu šly do taktu linky, kde se sestavují (např. Borgers CS a jiné). Tržní cena je taková, že je předem stanovena na nejnižší možnou hodnotu, aby dělný lid mohl obnovit svoji pracovní sílu a svůj pracovní výkon opakovat. O rozšířenou reprodukci se dělný lid nemusí vůbec starat, to je věcí objednatele, neboli protektora. Tohle není kapitalismus, vycinkaný klíčema na komunistech, tohle je kolonialismus. Dělný lid nakonec nebude potřeba, v první fázi se nahradí muslimským lidem a v další fázi roboty. Jen aby ty výrobky měl nakonec kdo svobodně kupovat.

Zatím bez slepic

Ládiku,
o svobodě v automobilovém průmyslu máte nepřiměřeně optimistické představy. Jeden příklad za mnohé. Odboráři v závodu Audi v Rábě udělali stávku a přestali vyrábět motory. Díky tomu stál i závod VW Bratislava. Tak jejich kvalitáři začali prohlížet díly všem dodavatelům a hledali vady. Jsou v podezření, že mnohé sami vyrobili, když žádné nenašli. Cílem bylo odřít dodavatele o náklady za nekvalitu (částky v desítkách tisíc eur) a taky jim zablokovat dodávky. Plán se jim povedl. Dodavatelům strhli náklady za vymyšlenou nekvalitu a zastavili dodávky. Po konci stávky stejní dodavatelé dodávají díly ve stejné kvalitě dál - a VW si nestěžuje.
Jiný příklad, slavné BMW (= budu mít velké výdaje). Tam to zase funguje tak, že na začátku projektu se dodavatel zaváže ke každoročním úsporám. Ty jsou samozřejmě možné, ale někdy je nutné přistoupit k technickým změnám, nahradit dražší komponent za levnější. Díky rozhodovacímu procesu v BMW se žádná záměna dražšího za levnější díl nakonec nestane. Ovšem BMW si úsporu strhne v ceně dílu už na začátku.
Další příklad, jak se chovají všechny automobilky. Napaří dodavatelům vymyšlené penále. Projekty trvají běžně 7 let výroby v sérii a pak dalších 15 let dodávky náhradních dílů. Když chce dodavatel ukázat smlouvu nebo sdělit, kde smlouvu porušil, ani mu neodpoví. Veškeré náklady za Dieselgate v USA neplatil VW, ale jeho dodavatelé.
Představa, že dodavatelé mají levnější výrobu v sérii s malými zisky a potom si to vynahradí na náhradních dílech je mylná. Pro mnohé objednávky náhradních dílů se ani nevyplatí spustit linku. Tak se nelze divit, že občas některý dodavatel dílů pro automobilku zkrachuje a přestane vyrábět. Co se stane? Ukončí se model nebo najednou jdou všechny změny, nebo snížení požadavků na díl- ale už u jiného výrobce. A hlavním problémem je plánování. Automobilky se chlubí, že mají plány dopředu a jak nesmí zastavit linku. Minuta odstávky linky je náklad asi 25 až 30 000 eur. Ovšem plány výroby mění automobilky tak často, že s tím nikdo nepracuje. Prostě to nejde, protože výroba u dodavatelů je už naplánovaná. V takových případech potom dochází k výpadkům v automobilkách nebo naopak naplňují parkoviště, domontovávají díly do aut na parkovišti, atd.
Další příklad. Škodovka vyrábí ročně asi 200 Octavií RS, které se tváří jako skvělý model. Díly v ní jsou ovšem ze sériové výroby a v případě nutnosti u plastových dílů jde o ruční vyřezání dílů ze sériových dílů pro jiné auto. Prostě naběhne chlapík s nožem a z dílu třeba Toyoty Aygo vyřeže díl pro Octavii RS. :-)
Další mýtus je ohledně užívaných materiálů, že prý dražší auta mají kvalitnější plasty. Neplatí to vždy a jsou jen někde. Většinou v těch materiálech používaných pro interiéry není moc velký rozdíl technicky ani cenově. Tedy ten o něco kvalitnější materiál je třeba o 30% dražší, ale spotřebuje se jej tak málo, že to na výslednou cenu dílu má nepatrný vliv. Díl, který automobilka prodá třeba za 2 500 Kč má ve skutečnosti prodejní cenu od dodavatele 400 - 500 Kč. Zbytek spolkne automobilka.
Další mýtus je o robotech, jak nahradí lidi v automobilovém průmyslu. Ještě dlouho ne, je nutný další vývoj. Roboty především nezvládají kontrolu kvality dílu na lince, v tom jsou dost pozadu, kamerové senzory ještě nedovedou nahradit lidské oko. A šestiosý robot nenahradí člověka. Revoluce 4.0 bude ještě dlouho snem. Je to stejné, jako když začaly první motory u automobilů. Také hned nenahradily kočáry a koně, ale trvalo to desetiletí.

Zatím bez slepic

někteří příbuzní pracují v automotive na manažerských postech, jiní na technických a vývojových a jeden dokonce manuálně. Nejzajímavější info je to, jak přesouvají výrobu na Balkán, jmenovitě do Bulharska, daleko od Sofie, až k řeckým hranicím. Tam lidi neznají niveletu podlah nebo rozteče sloupů hal. Němec tam přiveze linku do nové haly a hala je šikmá nebo vlnitá, kotvení linky nemožné a nějaká rektifikace už vůbec nepřichází v úvahu. A Bulhar nebude dělat v sobotu nebo v neděli nebo dokonce přesčas. To musí dělat Češi, kteří tam dříve jezdili auty a teď lítají, protože se to pořád vyplatí. O kvalitě výrobků z takových továren nejsou pochybnosti. Pravděpodobně jde o kapitalismus na bulharský způsob, určitě také volná soutěž a tržní ceny. O Rumunsku info nemám, to bude ještě horší. To je zavádění "pokroku" přímo násilím, něco jako zavádění demošky v Iráku, Sýrii nebo Afghu. To už mi vůbec není jasné, co tam vyspělý kapitalista chce dělat s lidmi, naprosto nekompatibilními. Jak to chce udělat, aby jim vytěžil suroviny a oni aby byli rádi, že jim z toho potom prodá třeba nějaký podřadný výrobek. Nechápu, proč chtějí bačovat na Slovensku prostřednictvím bílé kobyly pí čaputové, jestli to není jenom budování předpolí k expanzi za surovinami za Uralem.

Zatím bez slepic

Zatím to funguje tak, že dováží Bulhary na práci - zaučení. S Rumuny udělal zkušenost Renault, který postavil továrnu v Mioveni - Dacia. Asi 10 let jim zabralo, než je něco naučili. Podobně to bude s Bulharskem. Auta z Bulharska kupovat až v roce 2030.
O Čaputové se můžeme domnívat, že má za hlavní úkol rozbít jednotu V4 v otázce umisťování ekonomických imigrantů, které chce Francie a Německo rozvést ze svých území do jiných států. Povést se to může, dokonce je mohou na Slovensko odsunout, ale všichni poběží po pár týdnech zase zpátky do Německa, až zjistí, jaký je rozdíl mezi životem na Slovensku a v Německu.
S nástupním prostorem na Rusko nemají slovenské volby nic společného. Od toho je Kyjev. Díky chybě svých politických špiček, především Porošenka a Jaceňuka, o možnostech Ukrajiny v Evropě dojde k totálnímu rozvratu Ukrajiny jako státu. Ekonomicky zkrachuje, lidsky už krachuje dávno. S Ukrajinou se rozlučme, ta jako stát končí a rozpadne se na několik samostatných enkláv. Západní část zabere Polsko, východní část na trase Kyjev - Podněstří - Oděsa vznikne jako nový samostatný stát, který požádá o připojení k RF. Cesta k ruským surovinám vede pro EU přes čínské firmy nebo přímým obchodem, válka nemá smysl, protože na Sibiři kromě Rusů nikdo nevydrží pracovat.
Němci hledají další kolonie k vytěžení, teď jsou na řadě Rumunsko (kvůli jazyku bude spíše francouzským protektorátem) a Bulharsko s Tureckem (to bude zase německý protektorát). Pro nás je to signál, že montovny v ČR začínají být pro německé firmy příliš drahé a jedinou výhodou jsou logistické náklady.

Zatím bez slepic

Kolik se dováží dílů z Číny,to nikdo neví a možná ani automobilka.
Díly se tady očistí od Čínské barvy,popřípadě opískují a jdou do automobilky,pod jakou značkou nevím.

Zatím bez slepic

Pane zemědělče,

z Číny se dováží skoro všechny automobilové díly jako komponenty, které se zde dopracují a smontují. Nebo jako základní surovina, která se zde zpracuje. Skoro celé auto je už čínské.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pre mna osobne su Caputova a Sefcovic nevolitelni pre svoje postoje.
Moj kandidat je zatial Harabin. Ano, v minulosti sa Harabina snazili zdiskreditovat viacerými obvineniami ale bez efektu, vsetko islo do stratena. Ak by bol najmensi dovod ako sa ho zbavit, opozicia to urobi. Doteraz sa tak nestalo = beriem to tak,ze nic nanho nie je.
Ohladne toho autobusu - cudujem sa Harabinovi ze z tej zmluvy nevycuva. On nie je majitel ani prevadzkovatel autobusu takze za ten autobus nezodpoveda. To akoby niekto spajal cojaviem poslanca ktory dostal prideleného sofera aj s autom ze to auto nema platne STK, pripadne, ze na nom boli vymenene SPZ atd...

Zatím bez slepic

Než Lála doroste a někdo jí připne vodítko na tu psí karabinu v uchu nebo obojek kolem krku, EU se ekonomicky zhroutí. EU je už jen směšná.

Zatím bez slepic