Vašík Klausů

Autor
Štítky

Vím, že mi neuvěříte, ale když mi bylo asi deset, střílel jsem na Klause staršího...  V mém rodišti se nacházela luxusní porcelánka vyvážející tenkrát do celého světa, dodávající i nádobí do poslanecké sněmovny a na všechna ministerstva. Někdy kolem roku 1994 či 1995 tam přijel Klaus na návštěvu. Dneska patří porcelánka Rusům a slouží především jako pračka peněz.

Byla to tehdy velká událost pro celou dědinu, ale celkem nebylo na co koukat. Nejdřív přijela policejní felície, otevřely se dvěře, vysunula se policejní noha a objevil se kouř z cigarety. Takhle se tehdy řešila ministerská bezpečnost. Pak vjely do areálu dvě velké černé limuzíny a to bylo všechno. Po půl hodině se za plotem objevila Klausova kštice, ministerský předseda (nebo ministr financí, to už si nepamatuji) zamával shromážděnému davu a bylo po všem. 

Občanstvo se rozešlo a zůstal jsem jen já a s několika kamarády. Před porcelánkou byl parčík a my si tam hráli na Predátora. Pár týdnů předtím jsem zmíněný akční film a Arnoldem Schwarzenegrem viděl a byl jsem jím natolik okouzlen, že jsem si ze dřeva vyřezal jeho pušku M 16 s podvěšeným granátometem. Dal jsem si záležet - flinta vypadala jako skutečná. Dokonce i ti hlídkující policajti se na ní podívali a radili mi, že se mám při střelbě na Ó Velkého schovat někam za komín. Takové byly tenkrát časy... Dneska by mě regurélně zatkli nebo rovnou zastřelili skuteční odstřelovači. 

Pak se vrata porcelánky znovu otevřely, vyjely ty dvě limuzíny, policajti se zařadili před ně a odjíždělo se. Klaus mě neviděl, ale paní Lívie ano. Usmívala se na mě, mávala mi a vzdávala se na zadním sedadle. A znovu a znovu. Myslím, že ji špunt s kvérem opravdu pobavil. A tak jsem pušku zvedl, zamířil na auto a naznačil střelbu dávkou. 

Pak začalo peklo, protože se do mě pustili spoluobčané, co to sledovali zpoza závěsů. Ve škole jsem byl předveden na stupínku jako hanba národa, učitelé mě velmi přísně známkovali  a dlouho předlouho jsem se zbavoval nálepky vyvrhele, který si dovolil mířit na zachránce světa, planety i vesmíru. Takovou sílu měl tehdy Klaus. Takové budil u lidí naděje, tak velká očekávání v něj byla kladena.... a tak blbě to dopadlo. 

Nicméně už od dětství jsem Klause neměl rád a teď už víte, jaký jsem k tomu měl důvod. Dneska ale mohu s hrdostí říci, že první po Klausovi nestřílel Vondrouš z kuličkovky, ale já ze špuntovky. A odhadl jsem ho v době, kdy v něm ještě všichni viděli anděla. 

Proč to píšu... 

Včera ODS vyloučila Václava Klause mladšího. Vyloučila ho za naprostou pitomost. V podstatě to bylo za nevymáchanou hubu. Klaus řekl, že přijímání směrnic z Bruselu mu připomíná činnost židovských výborů, které dostaly příkaz vypravit transport a tak to udělaly.  Parlament se prý chová stejně, protože nijak neprotestuje, nebojuje, nebrání se, jen tupě schvaluje, co mu přikážou shora. 

Být židem, asi by se mě to dotko. Ale z toho důvodu, že parlament není vůbec v situaci nějakého židovského výboru. Jim jde o houby, kdežto židům šlo o život. Ale jinak to bylo trefné a přesné. Obzvlášť od pravicového politka ve straně, která se už delší dobu profilovala jako spíše protibruselská. 

Pak to mělo dohru, netřeba to rozebírat. Klaus prohlásil, že se nemá za co omlouvat, Kolegové v parlamentu si chtěli hrát na zásadové a vyzvali ho, ať odejde a on jim řekl, ať ho vyloučí. A ti blbci to udělali. 

Vidlácky k tomu mám pár poznámek: 

1. Václav Klaus mladší dělal z ODSky ODSku. Nasvěcoval stranu z jiného úhlu než Fiala. Teď, když tam není, stírá se rozdíl mezi ODSkou a TOPkou. Obzvlášť po všech těch fejsbůkových statusech profesora Fialy... Ještě možná Kubera si maličko hraje na pravičáka, ale jinak je to ta probruselská Tradice, Odpovědnost a Prosperita pro Kalouska jako šitá. Akorát na tak velký salátek je v republice příliš málo slimáčků. Troufám si předpovídat, že TOPka definitivně mizí ze scény, protože se podělí o těch pár sluníčkářských hlasů právě s ODSkou, která ve stejnou chvíli přišla o všechny Klausovy věřící. 

2. Klaus si svoje místo najde. Lidi ho znají, psal dlouhá léta na Novinky o školské problematice a nebylo to nijak zcestné. A navíc na něj dopadá ještě velký kus slávy jeho otce... viz vvrhel Vidlák za střelbu. Klaus je pořád ještě u leckoho modla i s domácím oltáříkem. Synáček to může klidně zužitkovat.  Navíc už teď nemusí dodržovat žádnou stranickou disciplínu a může si říkat co chce. 

3. Mluvilo se tady už o tom, že by se mohl spojit s Volným, který odchází od Okamury. Ale já bych si myslel, že po něm nejvehementněji sáhne náš Andrej. A myslím že nebude litovat ani peněz ani jiných prostředků, protože Klaus v ANO, nebo jen kandidát za ANO, to je dar z nebes. Mraky preferenčních hlasů, výrazná tvář (doslova i obrazně), schopný rétor.  Možná to nebude nijak okaté, Klaus na volné noze, ale hlasující spolu s ANO.... no nekup to. Myslím, že nějaké tanečky kolem toho budou. 

4. Mimochodem... dovedete si představit Klause, jak kandiduje na prezidenta? Já docela dobře. Miloš ho podpoří, Andrej ho podpoří, hlasy už má zajištěné a hlavně... má dost hlasů i z Prahy. Zná ho i celý venkov, mezitím se otrká v mluvě před lidmi a dostatečné drzosti před novináři. Je dostatečně doprava pro většinu živnostníků, dlouho mluví o bruselské šikaně a zároveň nemá nálepku nácka, jako Okamura.  

5. Myslím že naše Kavárna bude ještě s láskou vzpomínat na Zemana. Klaus mladší, to bude řízek. 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

nějakou špínu, jinak nebude mít v politice místo. Třeba těch 300mil. od Romana, o tom se začalo mlčet.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vždy, když jsem poslouchal, nebo četl Klause st. dalo se s ním vcelku dobře souhlasit. Kupodivu následné praktické dění bylo naopak takové, že se s ním v ničem souhlasit nedalo. Tento rozpor mne udivoval do té míry, že jsem jej přestal brát vážně. Takový typický politický šmudla.
Mladý Klaus krom toho, že kalí vodu, je naprosto bez nějakého drajvu. Ano, píše, vcelku se to dá číst a souhlasit. Ale jinak naprosto bez invence. Takový, když mne ponesete na ramenou, dovolím vám to. Zatím ml. Klaus nic, krom kalných řečí nic nedokázal a vsadil bych hodně vysoko, že ani nedosáhne. Určitě bude mít svůj fan klub, který ho bude nějak volit a protěžovat, ale v širší záběr nevěřím.

Už se těším na spojení s odpadlíky z SPD, to bude partička, to bude kabaretního vystoupení. Moc bych si přál aby se spojili i s odpadlíky ANO, určitě přijdou. Takový Faltýnek, by mohl být první.

Zkrátím to, Klaus mladší se znemožnil do té míry, že krom nadšenců po něm pes neštěkne. Díky Bohu.

Zatím bez slepic

VK st., ihned jsem věděl, že se naše republika (kdysi federální, posléze amputovaná) řítí do dalšího průseru srovnatelného se středověkou epidemií dýmějového moru. Bohužel jsem se nikdy nemýlil. VK st. byl průhledný, jako tabule čirého skla a čitelný, jako prvních deset písmen ve slabikáři ( např. máma nese mísu, my máme maso, ó, my se máme).
Oproti tomu mne VK ml. udivuje svými - dejme tomu konzervativními - názory na vcelku zásadní otázky dneška.
Čímž nechci nijak naznačovat, že mne oslovuje a že bych ho snad někdy mohl volit, to ani náhodou. Jen bych řekl, že má prozatím větší kontakt s realitou, než kdysi tatík, a zřejmě umí zdařileji zastírat svou aroganci vůči svému okolí, než starý Tuneldědek.

Zatím bez slepic

Nikdy neříkej nikdy
tady se vždycky volilo menší zlo

Zatím bez slepic

Já bych mu tu aroganci moc nepřišíval.

Má křivou hubu a musel ledasco skousnout, stejně jako Okamura se svým polojaponským zevnějškem. Děti jsou v tomhle malé bestie. Nám už to nepřijde, protože jsme na to zvyklí, že to je on, ale hořkejch chvilek si musel zažít plno.

Krk dám za to, že o spoustě věcí musel přemýšlet až na dřeň. - To že měl tátu za zadkem ho zachránilo od nejhorší šikany, ale kdyby nepodával výkony a nesnažil se, tak by se to nepřehlíželo.

Vybral si jako povolání učit malé, nevědomé a z přirozenosti nevděčné a ne sedět za stolem a čachrovat s penězi.

Zatím bez slepic

Mluvíte mi z duše. Něco ke starému Klausovi:
Malý Vašík Klaus miloval kostky
23. prosince 2003 0:01
Ukázat dítěti krávu je ve městě potíž. A protože ji čtyřletý Václav Klaus ještě nikdy neviděl, tak mu ji přinesl Ježíšek. Dřevěnou, vyřezávanou řezbářem z Beskyd. Na balíčku pod vánočním stromkem se přitom skvěla říkanka.
"Milý Vašku, přijmi krávu. Nic nežere, jenom trávu. Vyhraj si s ní dosytosti, vydrží-li do neděle, také dosti."

"Můj muž vždycky psal dětem na všechny dárky veršíky. Pamatuju si, že tehdy jsem musela malému Vaškovi vysvětlovat, že slovo nežere znamená nepapá," vzpomíná prezidentova teta Helena Tvrzová, která se o malého Václava Klause často starala.

"Kravička vydržela nejen do neděle, ale ještě dlouho po Vánocích. Vašek byl totiž hodný kluk a byl opatrný na své věci," říká čtyřiaosmdesátiletá sestra prezidentovy matky.

Dárkem nad dárky však byly pro Václava Klause dřevěné kostky. "Vašek si z nich strašně rád stavěl továrny. Třeba tu ve Větřní, kde můj muž pracoval a kam on jako malý kluk často chodil," usmívá se.

První dopis Ježíškovi napsal už ve třech letech. Velkými tiskacími písmeny. Ten rok taky dostal pod stromeček první lyže.

"Jeho tatínek, velký sportovec, ho hned vzal ven a učil ho na lyžích stát," vzpomíná Helena Tvrzová. Na Ježíška věřil prezident ještě jako prvňák ve škole.

Malý Václav zlaté prasátko nikdy neviděl
Už od rána na Štědrý den říkali rodiče malému Václavu Klausovi, aby byl hodný, že andělíčci už pokukují z nebe a všechno hned povědí Ježíškovi. Ten se pak podle toho rozhodne, kolik dárků přinese. "A malý Vašek vždycky poslouchal," vzpomíná prezidentova teta Helena Tvrzová.

"Vánoce jsme celá rodina trávili u mých a sestřiných rodičů v pražských Strašnicích. Byly to tradiční svátky se vším všudy," vypráví.

Nejdřív se šly okukovat jesličky do kostela svaté Ludmily. Pak se všichni snažili postit a čekali na zlaté prasátko.

"Myslím, že ho Vašek nikdy neviděl. Nevydržel to a pokaždé ochutnal aspoň kousek vánočky," směje se. Sladkosti byly totiž hodně velká vzácnost.

"Vašek vyrůstal za války a to byly bonbony na příděl. Aby děti na Vánoce něco měly, tak jsme se na to všichni dospělí skládali svými potravinovými lístky dlouho dopředu," popisuje žena.

"Nebylo to za války jednoduché. Nic se nedalo sehnat. Když jsem chtěla uplést Vaškovi svetr, musela jsem vypárat svůj starý, aby byla vlna."

K večeři byl bramborový salát a dva druhy kaprů: klasický smažený a druhý načerno. Pak už děti netrpělivě čekaly, až se ozve zvonek a půjde se ke stromečku. U něj nikdy nechyběly koledy a hraní na harmoniku. Na tu ostatně hraje Václav Klaus o Vánocích dodnes.

"Když byl Vašek starší, byly pro něj nejlepším dárkem knížky," vzpomíná Helena Tvrzová.

"Já ho vždycky o Vánocích uspávala tím, že jsem mu četla. Už mě to kolikrát nebavilo, ale on pořád ne a ne usnout. Tak jsem to chtěla uspíšit, přeskočila jsem pár řádků, jenže on to poznal. Otevřel oči, kouknul na mě a říkal: Pozor, to je jinak," vzpomíná.

Autoři: Lenka Petrášová, Lenka Petrášová
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/maly-vasik-klaus-miloval-kostky.A031…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Klaus ml. je v podstatě dnes jediný politik v naší zemi, který by byl respektován jako vůdce skutečné klasické konzervativní pravice, která u nás neexistuje.
Po tatíkovi "zdědil" mladý Klaus názorovou konzistentnost, ale na rozdíl od něj má dar být blízko lidem stejně jako Zeman. Je stejně vyhraněný a nekompromisní jako Okamura, ale nenechává se zatahovat do negativních pomlouvačných výroků jako to dělá i Okamura a ostatní politici.
Myslím, že Klaus ml. je na cestě stát se českým Salvinim nebo Orbánem.

Zatím jsem nikde neviděla tuhle svou myšlenku, ale on na to brzo někdo přijde nebo si to tu přečte:
Napadlo mě, že prvním nejbližším spolupracovníkem Klause ml. při založení nějaké nové konzervativní pravicové strany by mohl být Petr Mach.
Byl donedávna předsedou Svobodných a europoslancem, ale z obou funkcí ustoupil do pozadí, protože i Svobodné v poslední době ovládli liberálové a Svobodní se blíží k Pirátům.
Petr Mach je vysokoškolský učitel, dělal poradce tatíkovi Klausovi st. a založil stranu Svobodných jen proto, že nesouhlasil s Lisabonskou dohodou. Má názory na vše, a zejména na EU, velmi podobné jako má Klaus ml.
Stejně tak by mohl být Klausovi užitečný další člen Svobodných Jiří Payne, který teď končí jako europoslanec a skončil ze stejných důvodů jako Mach se všemi funkcemi u Svobodných. I Payne byl poradce Klause a býval i členem ODS.
Zatím si stále myslím, že by se s ním mohl domluvit i ten Volný z SPD, který je teď doslova volný.

Klaus ml. v nějakém rozhovoru řekl, že když ho vyrazí z ODS a nebude cítit podporu, že bude klidně učit na nějaké obyčejné střední škole nebo základce, protože teď žije v Peci pod Sněžkou. Má rád sport, hodně tam lyžuje a jezdí na kole a dovede si hned představit život bez politiky.
Pokud prý ale pocítí ohlas voličů (a dnešní reakce na jeho fejzbůku je ohromná), tak pak bude pokračovat v politice dál.

Kéž by i konzervativní levice měla svého Klause...

Zatím bez slepic

Maneco, tak Volný už není volný, má svoje hnutí, narychlo a půjde prý do Eurovoleb, uzavírka po neděli.
Takže strategie deset malých trpaslíků rozbije spolehlivě odpor občanstva jede.
A u té ODS "vylučovačky" nesmíme zapomínat na Panevropské hnutí, sudeťáky.... to Fialu zvedlo a tam musí skládat účty.
Pokud ještě v 2019 někdo neví, kdo za vedoucím ODS je, tak mu není pomoci.
Rozděl a panuj, dokola a dokola....

https://www.novinky.cz/domaci/500044-byvaly-clen-spd-volny-vstoupil-do-…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

U Xavera Veselého VKml prezidentskou kandidaturu zatím vyloučil. Ale může být přemluven, že... A jiné zdroje šuškaly, že prý Fiala čekal jen na dobu, až nebude možné, aby podal VKml vlastní kandidátku do Europarlamentu a pak už šlo jen o to najít záminku. Že prý se VKml spolu s Mirkou a její partou báli... No, uvidíme. Upřímně, když mluví mimo školství, dost často VKml plácá (ale to tihle kluci a holky všichni). Na školskou praxi má naopak zdravé názory - se dvěma výjimkami (otázka financování je složitější, nechceme-li vsadit na velkovýkrmny v okresních městech; a otázka struktury platu není-li vyřešen problém vlivu starostů a obecní politiky na osobu ředitele, který ale VKml vnímá.) evidentně má z posledních let zkušenost jęn ze štědře dotované pražské elitní střední školy.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Inu, uměla si ta konzervativní pravicová strana vybrat... https://www.facebook.com/EvaDecroix/posts/2096191947144239 Když člověk vezme v potaz, že takhle Decroix útočila na VKml už ve čtvrtek... Ti modroptáčníci nemůžou dopadnout dobře. Jejich boj...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

se teď stává Marek Benda, dříč a tahoun, nezdolný chrabrý rytíř. Kdyby prosadil zmenšení formátu A4, byla by jeho závěrečná práce ještě delší. Lid bude hlasovat po ODS jen kvůli němu.

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tleskám :)

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jo jo, dojme národ historkama o tom, jak si jako malej chodil do šuplíku počítat devizy a sotva to tam pak dokázal nacpat zpět.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Klausové naslinili prst,odkud foukají voliči,tak se tam otáčí také.
Nemůžeme mluvit jen o mladším,ale i tatíček radí,kam otočit plachty.
Mladý nemluví o odchodu z EU z NATO,jen kritizuje nařízení z Bruselu,jenže,jsou tam naši poslanci,kteří to nejdřív schválí,takže si můžou politici jen honit triko,nic víc.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

skoncili volby.
https://www.hlavnespravy.sk/volebne-miestnosti-na-vacsine-slovenska-sa-…
Aspon pre mna. A je mi skoro jedno kto z tych dvoch napochoduje do Grasalkovicovho palaca. A pravdepodobne je to jedno i v skutocnosti. Dve kurence od jednej sliepky. Alebo divadlo pre masy volicov. Snad by bol lepsi ten ktory viac zdiskredituje slnieckarov. Ale ta spust ktora asi na Slovensku nastane ma trochu desi.
Ak to Kotleba a Miklosko mysleli s kandidaturou na prezidenta vazne a neboli to iba biele kone bratislavskej kaviarne nuz mali by zacat spytovat svedomie a setrit na odpustky. U mna ich to vyjde draho.
U Vidlaka opat dobry clanok. Politicky poker v Cechach dostal dalsieho hraca. Nuz a pan Fiala sa prejavil ako politicky nedouk. Snad to znie i v cestine slusne. A dvojznacne:)

Zatím bez slepic

Čaputivá nebo Šeflovič? Volba mezi Scyllou a Charybdou. Bruselu se povedlo vrazit klín do V4. Upřímnou soustrast všem Slovákům.

Zatím bez slepic

je to prast ako uhod.
Ona LGBT probruselska.
On dlhodoby eurohujer.
S nou budu cvicit jej mecenasi, lebo nokoho nepozna a prve tri roky sa bude len zorientovavat
On uz je zorientovany :D :D :D
Moj tip - Caputova prehra, lebo prepalila start. Sefcovic je vo volbach nieco cez 2 mesiace aj s cestou - pozbiera hlasy Harabina a Kotlebu. Zopakuje sa scenar s Kiskom a Ficom, len v opacnom garde.
Ale i tak sme v prdeli.
Tak znie moje proroctvo 😀😀😀

Zatím bez slepic

Zvolili si Kisku, tak tohle je pokračování.

Zatím bez slepic

...ale po Kiskovi vlastne, alespon dle meho nazoru, zadna zmena, nebo se mylim. Urcite jste si nepolepsili, o tom zadna, ale horsi uz to asi taky nemuze byt, nebo ne ?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Takto přesně jsem to předpokládal.Takže Čaputové musí vyhrát,Šefčovič je velice platný a ochotný v EU.
Jen mě u toho napadá,taková hospodská hláška,Slováci si můžou zvolit,buď velký kosoštverec,nebo dvě nuly.

Zatím bez slepic

prelozim do Slovenciny tak je jedno ci v Ppalaci bude sediet lahky politik alebo lahka zena. Vzdy tam bude ku.va:)
Je mi smutno z toho ze Slovensko uz bolo napalene slnieckarmi desat-dvadsat krat. Rovnaky scenar a ludia naletia na tu obohranu melodiu opat a opat... Je mi smutno a nemam ani s kym tu slivovicu popit. Asi to budem musiet stravit v triezvom stave a pri prechadzke po nasich horach s nasim Davidom. David je sice iba nejaka poulicna miesanina ale inteligenciou urcite predci vacsinu volicov.

Zatím bez slepic

alien,
Pit ze zklamání,nedělá dobře i když dobrá slivovice a v malých dávkách je nejlepší lék.
Máme tady nedaleko pálenici s rčením na průčelí,,kdo bude naši slivovicí pít,ten nebude na nemoce mřít.
To doporučuji,když si chce člověk vyčistit hlavu,tak se vydat na tůru do hor a koukat na ten Boží svět z výšky.
Já mám trochu prochozenou Malou Fatru.

Zatím bez slepic

Slivovice je lék i ve větších dávkách:)

Zatím bez slepic

i psa - a mozeme podebatit i v nie triezvom stave.😂

Zatím bez slepic

Slovákům chybí Zeman, resp. někdo jeho ražení.
Tak jim na poslední chvíli slušní lidé podstrčí tu Kisku, tu Čaputovou a je vymalováno.

Zatím bez slepic

Jestli vás to utěší, tak jsou Slováci tak mimo jako Pražáci.

Zatím bez slepic

Za starejch zlatejch časů normalizačních jsem si říkal : " Čím dál na Východ, tím víc to stojí za hovno ".
Sebekriticky musím přiznat, že i u nás to stojí už dlouho za vyližkapsu.
Ale po první akci voličů na Slovači začínám nabývat přesvědčení, že ta moje představa normalizační platí stále a časově neomezeně. Řečeno srozumitelně : " Na věčné časy a nikdy jinak "

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vyloučení Klause ml. komentuje mmj. i vlk:
https://vlkovobloguje.wordpress.com/2019/03/17/cervena-pro-klause-ml-ne…
V každém případě, Klaus věděl, co dělá a říkal si o vyloučení, které přišlo. Tudíž se dá předpokládat, že plán má pokračování a my se poměrně rychle dozvíme, jaké to pokračování bude.
V ODS má své lidi, je možné, že se za ním někteří vydají (třeba Skopeček)
Může se stát, že v parlamentu jim zůstanou takové výrazné tváře, jako Miruna a Mareček Benda. Dobro došli.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jen stručně. Přelom jaro/léto, těsně před parlamentními volbami. Dotaz z Úřadu vlády, zda by si nemohl premiér uspořádat mítink na hlavním nádvoří naší tehdy velkofirmy.

Ne to nepůjde, firma je apolitická. Ale nelze zabránit tomu, aby si dosluhující premiér uspořádal mítink před hlavní bránou. Je tam takový hodně volný prostor (mj., je tam dodnes). Jen třeba najít důvod. Důvod se našel - ten dosud bezejmenný prostor pojmenujeme podle slavného (jednoho z nejslavnějších) zakladatele naší firmy. A kdo jiný by tam měl odhalit jeho bustu, než premiér? A kdy jindy, než v denní dobu, kdy tisíce a tisíce pracujících zrovna náhodou opouštějí brány závodu? A jako náhodou tam rychle vyrostla vyvýšená dřevěná tribuna (měli jsme i vlastní truhláře a dřevomodeláře).

Jako v pohádce: Jak řekli, tak udělali. Jen s tím doplňkem, že hlavní boss vyjádřil přání, aby uvítání bylo něčím ozvláštněno. Tudíž jeden zločinec (a můj nejbližší kamarád) vymyslel, že premiéra bude při příjezdu vítat dvacet pozounistů, troubících tu slávu do světa z druhého patra hlavní administrativní budovy, na jejíž střeše se vytrvale otáčí světoznámé logo naší společnosti.

I stalo se, premiér přijel, bustu odhalil, mítink se podařil (no jasně, jak jinak, vždyť já ho moderoval :-) ). Jó, abych nezapomněl, ti pozounisté troubili fanfáry z Aidy, však to znáte: "Jsem král egyptských pyramid...."

Stalo se léta páně 1996 a byl to také tak trochu veselý "jakoatentát". Ze vzpomínek starého zbrojnoše a jako vždy s poděkování Michalovi, neb on byl zpravidla strůjcem těch jedovatostí. Pacholek!

Ke Klausovi ml. ? Jó, často s ním souzním. Uvidíme.....

Zatím bez slepic

Myslíte tpou fanfárou https://www.youtube.com/watch?v=l3w4I-KElxQ? Nebo https://www.youtube.com/watch?v=TX0qN6QEvGg? A v Aidě mají speciální trubky aidovky, které mají jedne nebo 3 ventily a základní ladění mají snížené o 1 tón. To měli 20 aidovek?

Zatím bez slepic

To už můj deníček nepamatuje. Jen vím, že jsme z toho měli hroznou prdel.
Že by dvacet aidovek, to bych se dost divil, ale ani to nemůžu úplně vyloučit, ten můj kamarád byl na tyhle věci strašně obratný, dokázal věci neskutečné (třeba zajistit vývozní povolení na pistoli za tři hodiny).

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pokud si pozounisty objednal z Velkého divadla JKT, tak si aidovky přinesli už sebou.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Václav Klaus ml. byl tím, kdo ODS odlišoval od TOP 09. Teď se mohou bez problémů sloučit. Jenže zatímco ODS byla alternativou pro voliče, kteří jsou zaměření kriticky k Bruselu, TOP 09 je strana nadšených eurohujerů. Sázka na probruselskou politiku se nevyplácí ČSSD, nevyplatila se TOP 09.
Volební výsledky STEM za leden 2019 považuji za přesnější než cinknuté průzkumy Kantaru. https://www.stem.cz/stem-volebni-preference-leden-2019/ V něm měla ODS 8%, TOP 09 2%, Svobodní 1%. Sám Václav Klaus ml. má volební potenciál nějaká 3-4% na úrovni KDU-ČSL (4%), sloučení se Svobodnými (1%) a odliv pár voličů od Tomio Okamury mu může dát dost na překročení magické 5% hranice.
To se netýká jiných stran, a tak ODS teď rázem bojuje o záchranu a daří se jí podobně jako TOP 09.

Odhad, co se stane dál. Václav Klaus ml. si založí vlastní stranu, trochu přitvrdí proti Bruselu a převezme Svobodné. Nebo do nich rovnou vstoupí. Sebere pár procent voličů SPD.
Piráti (12%) pod heslem Všichni proti Babišovi (23%) seberou poslední voliče TOP 09 (2%), SZ (1%), STAN (3%) a část voličů ODS(8%) zaměřenou probruselsky . Piráti tedy mohou posílit až na nějakých 22 % hlasů a být vážnou hrozbou pro Babiše s 23%. Když seberou ještě pár procent trosce ČSSD (7%) nebo KDU-ČSL (4%), rázem mohou ANO přeskočit. Babiš (23%) má vážný problém do dalších voleb a jeho smrtelným nepřítelem jsou Piráti. Politické střety mezi nimi přitvrdí.
ODS bojuje o život, rázem má nějaká 4% voličů. V červnu 2019 po prohraných volbách do EP ODS dojde, že s Fialou dále ne a vyloučí jej, nebo jen sesadí. Totéž Miroslava Němcová, jenže už bude pozdě. Eva Decroix za ODS se do EP nedostane, je na místě kandidátky (9.), odkud nemá naději. Ona ji neměla ani předtím, ale její přítomnost spolehlivě odežene příznivce Václava Klause ml. od ODS jinam. Je to velmi důležitá politička, jejíž činnost v ODS hned po Petrovi Fialovi a Miroslavě Němcové působí značně negativně na volební výsledky ODS.
TOP 09 (2%), SZ (1%), STAN (3%) končí. Nevím, proč ČT nebo Prima stále někam zvou Miroslava Kalouska. Nikoho už nezajímá ani jako šašek. Kalousek v politice konečně pěje svoji labutí píseň.

SPD (6%) má konkurenci, a rázem bojuje o přežití. Do EP se ještě dostane díky postavě I. Davida, ale dále to má hodně nahnuté.
Sny A. Babiše o vládě koalice ANO s ODS jsou rázem minulostí. Z toho mraku už pršet nebude.
Všechny strany blízké k hranici 5% (ČSSD 7%, KSČM 6%, SPD 6%) mají vážný problém a bojují o přežití.

Václav Klaus ml. si po pár týdnech váhání založí novu stranu nebo vstoupí ke Svobodným.
ANO (23%) ztrácí voliče, Piráti je získávají a mají šanci na 22%. Politická scéna přitvrdí. A. Babiš velmi brzy zjistí, že je zcela lhostejné, jak jej vnímají v Bruselu nebo Washingtonu D.C., když ztrácí voliče doma. Buď mu to dojde, nebo skončí v opozici.

Následující klíčové události:
1. Kdy si Václav Klaus ml. založí vlastní stranu?
2. Kdy Piráti začnou šikovat pohrobky nevolitelných stran a stran ohrožených 5%? A jak moc v tom budou úspěšní?
3. Kdy Andrej Babiš pochopí, že má hodně vážný problém odlivu voličů a začne s kroky proti tomu?
4. Kdy Tomio Okamura pochopí, že mu začnou mizet voliči do voleb do Poslanecké sněmovny a co proti tomu udělá?

Vyloučení Václava Klause je hození granátu do stability české politické scény, ve které ODS jen ztrácí. Předsednictvo udělalo velkou a smrtelnou chybu.

Zatím bez slepic

No, čísla jsou to impozantní, leč zdá se mi, že bude rozhodovat realita. Jen tak na okraj, děsím se, že by na každé škole ve třídě visel portrét VKm, případně byly vydány jeho známky.
Jinak, vždy platilo "V jednotě je síla", no a VKm tuto jednotu narušoval do té míry, že byl velkou, až velikánskou přítěží, tudíž se ODS oné zátěže zbavila. Potud je to vcelku standardní postup. S blbci to jinak ani nejde.

K založení strany VKm. Vzpomenu na Realisty, je někdo, kdo by ji dnes někde zaznamenal? A jaké to byly velké ambice!

VKm není lídr, je to jen a jen kverulant a s touhle výbavou je zakládání stran dost obtížné, nebo spíš založení strany je otázka sesbírání tisícovky podpisů, to zvládl i mdlý Soukup se svým Listem. Věřím, že je schopen založit stranu, nevěřím, že je schopen ji vybudovat k volitelným hodnotám. Nazval bych toto dění kolem VKm, mnoho povyku pro nic.

Zatím bez slepic

Věštče,
fušoval jsem Vám do řemesla, ale co se týká Václava Klause, tak hodně lidí pravicového zaměření volilo ODS právě kvůli němu. Ti ostatní volili TOP 09. Jaký je rozdíl mezi ODS a TOP 09? Jen v tom VKml. Marek Benda sní svůj sen, že lidé přeci nevolili ODS kvůli jednomu člověku. Ale volili, měl nejvíce preferenčních hlasů z celé ODS. Na prezidenta ještě nemá, to ukáže až čas.
Ale ODS skončit může, protože ti voliči, kteří ji volili kvůli Klausovi nechtěli Fialu, Němcovou, Bendu, Stanjuru. ODS se stala další stranou na lovu mýtického městského liberálního voliče. Na něm ztroskotala ODA, SZ, dnes TOP 09, ČSSD. Další na řadě je ODS.
Mnozí příznivci ODS si myslí, že vyloučením kverulanta se voliči najednou vrátí. Proč by ale měli? Když už jednou stranu ve volbách opustili, věnovali svou přízeň někomu jinému, a ODS po konci Klause je pro ně novou stranou. Může zaujmout, ale díky Petru Fialovi se tak nestane. Nemá na to.
Nejbližší volební průzkum ukáže více.

Zatím bez slepic

S tou jednotou bych nakládal obezřetněji. Nejenom komanči a náckové předvedli, kam se s ní dá dojít. Apři méně expresionistickém příměru, tento druh jednoty předvedla i Sobotkova ČSSD - tak dlouho se jednotila v boji s vnitřním nepřítelem, až dopadla jak dopadla... Ale to je spíš na vidlácký článek s trochou filosofie, to určení hranice, kdy je třeba držet hubu a krok (či být pro jistotu proaktivní) a kdy je čas vyjadřovat vlastní - odlišné postoje. Strana, která není schopná akceptovat mnohost názorů ani v drobných jednotlivostech si nemůže říkat "demokratická". Tohle si netroufli ani ti socani (Foldyna) - ti jen vytlačovali ze stranických funkcí.
Osobně jsem přesvědčený, že každá strana naopak potřebuje co nejvíc silných jedinců odlišných proudů téhož toku. Protože selže-li (klidně i nezaviněně) směřování proudu jednoho, má strana v zásobě lidské i ideové kapacity vydat se cestou novou. Upne-li se na jednotu za cenu vylučování, nebude mít v době krize nikoho. Kdyby VKml hlasoval v duchu Melčáka s Pohankou (a jak se tehdy mluvilo o tom, že poslanec slibuje hlasovat podle svědomí, ne stranické doktríny), nebo rozkrádal stranu - je to jiná. Ale Fiala jej trestá jen za nedostatek rituální úklony směrem k jeho majestátu.

Zatím bez slepic

Nechci nadměrně polemizovat, leč je rozdíl "silných jedinců odlišných proudů téhož toku" a plácat nesmysly. O tom, že EU nabírá fašistickou tendenci, snad není sporu. Je třeba proti tomu bojovat s urputností a zápalem. Pokud by VKm nesl prapor tohoto proudu, pak nelze než souhlasit s "silných jedinců odlišných proudů téhož toku". Pokud kolem toho jenom tak poštěkává a veškerá údernost jde jen v symbolické, navíc ne moc šťastné rovině a opakovaně, pak je to na přezdžku, nebo vyhazov.

Zatím bez slepic

Přiznám se, že trochu nerozumím, co chcete říct. Ono "poštěkáváním" lze totiž označit cokoliv. ˇOzveš se - poštěkváš a kazíš obraz strany. Mlčíš - pak souhlasíš. Přijde mi, že žádáte tak trochu Královnu koloběžku I. Přemýšlím, jak prosazovat vlastní představy bez jejich prezentace. Tak, opatrně, v mezích mírného pokroku, jako Zahradil? Tedy dejte mi teplej flek s královskými prachy a já vám slibuji, že budu jen tak mírně příst...

Zatím bez slepic

Pane Gerd.
Jak už jsme o tom psali,je mnoho voličských hlasů,kteří jsou zklamání nejen pravicí,levicí,také se ukazuje,že se daří rozložit i SPD.Tam máte také pravdu i dost voličům dochází,že Babiš není to co se od něj čekalo.
Vzestup Pirátů je jen mýdlová bublina,mířena na mládež,co jim také dojde,že jsou to jen šťouralové.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane zemědělče,
souhlasím s Vámi vyjma podpory Pirátů u mladých. Ti mladí totiž nedovedou kriticky přemýšlet, tak Piráty zvolí. Ta strana je momentálně na vzestupu a převezme voliče ODS, TOP 09, SZ, STAN, atd. Budoucí souboj bude jen mezi Babišem a Piráty v situaci, kdy Pirátům preference rostou a ANO ubývají.
Dojde k přeměně celé politické scény, nové strany vzniknou, staré zaniknou.

Zatím bez slepic

Kdy Piráti začnou šikovat pohrobky nevolitelných stran a stran ohrožených 5%? A jak moc v tom budou úspěšní? - No znal jsem jednoho voliče Pirátů. Byl to mladý jinak celkem normální muž a Piráty volil jako alternativu, protože jinak neměl koho. Pochybuju, že v tom bude pokračovat.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

práce je živá
život je svízelný
pámbu se dívá.
Kecy politiků
nedělají republiku
ale jenom lidský um
vyrobí ze třtiny rum.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Je až neuvěřitelné a hloupé jakou chybu udělalo vedení ODS, když vyloučilo V. Klause ml.
z ODS. Zvláště u profesionálního politologa, který by měl dějiny stran a hnutí znát .
Podobné a větší střety doprovázely a doprovázejí vnitrostranický život běžně. Podle mne
V. Klaus ml. se nějak výrazně ideologicky a názorově nevymezoval proti stanovám a programu
ODS. Měl na některé věcí odlišné názory. Toto je v demokratické straně normální.
Neslyšel jsem a nezaznamenal jsem, že by organizoval kolem sebe nějakou platformu
nebo opozici ve straně. Naopak svými postojí a názory byl mnoha lidem sympatický
a přijatelný na rozdíl od lidí, kterými se předseda obklopil. Zvláště před volbami do EU je
podivné, že se tohoto kroku odvážil. Nicméně "allea iacta est ", kostky jsou vrženy a dle
mého názoru již není cesta zpět. Proč takto učinil je nejasné a nepochopitelné. Lze se jen
domnívat, že předseda Fiala tak učinil jen z osobních a kariéristických důvodů. Pravděpodobně
se cítil ve své pozici ohrožen. Stejně to asi vnímali lidé kolem něj, protože údajně rozhodnutí
bylo jednomyslné. Může být také, že jde o něco vážnějšího o čem veřejnost neví. Možná si pán
profesor myslí, že je pro stranu nepostradatelný, že úspěchy ODS s nim porostou do nebes.
Brzy a rychle pochopí, že naše babičky měly pravdu, když říkávaly: "žádný strom neroste do
nebes". Děda říkával : " Když polezeš po žebříku nahoru, dávej dobrý pozor na lidi přes které
lezeš. Až poletíš dolu, budeš padat kolem nich". Dovolím si predikovat, že poslední volební
výsledek ODS za předsednictví Fialy je a bude maximum možného čeho dosáhl. V. Klaus ml.
se netajil tím, že práce ve sněmovně ho neuspokojuje a nehodlal již v příštích volbách kandidovat.
Stačilo se jen lidsky domluvit a vzájemně respektovat. Nesouhlasím s názorem, že V.K ml
je pouze kverulant.
Procenta a čísla, které predikuje Gerd jsou zajímavá, ale je to jen věštění ze skleněné
koule. Souhlasím s tím, že dojde k přeskupení sil. Ve sněmovně došlo k situaci, že najednou
jsou čtyři nezařazení poslanci. Poslanecký klub musí mít tuším minimálně pět členů.
Čekám, že za Klausem a možná i Volným příbudou další nespokojenci . Mám informaci, že
na severní Moravě byl zahájen sběr podpisu potřebných k založení politického hnutí
kolem odchozích poslanců PDS. K situaci v PDS mám přípraven podrobný materiál.
Nyní mám povinnosti, tak více pošlu později. Jeví se to tak, že Okamura udělal stejnou,,
ne li větší chybu, která může skončit značným poklesem jeho preferenci.

Zatím bez slepic

Mohu se mýlit, ale k čemu by byla předpověď v době, kdy je už budoucí vývoj jasný?

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tady o nic nejde, klidně budu pomýlenou....
A co předpověď, že lépe se ovládá více trpaslíků malých, než méně větších..a lépe se pak dojde k požadovanému vodičem, ne voličem....
Viz hodně kandidátů na Slovensku s hrou na prezidenta, až zbudou dva stejný a stejnější, protože hlasy proti nim se rozmělní.
Klaus ml i starší jsou individualisty, na diktátora by to bylo dobré, na spolupracovníka - nic moc.
Chlapi neutlučte mne, ale to, že se chlap 2 x rozvede a už má třetí, zatím neženu, s první děti 3 s druhou taky další maličké dítě a už zase rozvod , ale furt a furt si vybírá mladší kusy, taky o něčem svědčí.
Asi s ním není lehké vyjít.....inu uvidíme, klan Klausů nám s Kellnerem v zádech projeví, o co jim jde...
Já nejsem příznivcem "Fialkové" ODS, ale Klaus ml. ještě kromě řečí, zatím nic pro mne nepředvedl.
Salvini, Orbán, možná....třeba má Maneca pravdu.
I na té soukromé škole si jel ale prý proti vedení svoje a proto i tam byl odejit, asi geny.
Ale třeba příjemně překvapí.
Ale táta už předvedl nejskvělejší transformaci na světě a ¨skvělý závěr své funkce prezidenta pro kriminálníky všeho druhu..., náklady cvakáme všichni...ale lidi zapomínají, co byla ta 90-tá léta zač....
Já vím tohle je syn, nemůže za otce...
Za mne Fiala udělal chybu na počátku, když se domníval, že Klaus (jakýkoliv) snese nebýt první a středem zájmů a svůj za každou cenu, tam to špatně vyhodnotil, nyní už neudělat s tím NIC, by byl pro smích všem...
Jenomže tehdy to byl i kalkul na ty Klausovské voliče do parlamentu ....a nyní by zas rád udržel ty proevropské...ti proti stejně k volbám nepůjdou a nebo to hodí tak jako tak jinam a ne ODS s Klausem, či bez.
Prospěje to pirátům to se domnívám, že byl i cíl někoho v pozadí....Byli nejaktivnější proti AB, tak takto budou mít podporu liberálů, mladých zejména větší....
Klaus Fialu provokoval, zas a znovu a ne, že ne....a tím vyhozeným být chtěl a ne, že ne...Dobře Fialu a spol odhadl.
Je to součást nějakého plánu "klanu Klausů a okolí" a prostě dočkáme času....

Zatím bez slepic

Za mne Fiala udělal chybu na počátku, když se domníval, že Klaus (jakýkoliv) snese nebýt první....

Já bych řekl, že ji udělal ještě dřív. Když si myslel, že je dobrý nápad jít do politiky s jeho charismatem uvařené nudle.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jistě, každá předpověď je ošidná, zejména týká-li se budoucnosti.
:-)

Zatím bez slepic