Když není po našem...

Autor
Štítky

Libyjský mršál Haftár pochoduje na Tripolis. Pokud si dobře pmtuju, má někde schovaného Kaddáfího syna, zřejmě proto, aby ho pak ve správné chvíli vytáhl přd reflektory a vyhlásil velké pokračování toho, co tu bylo. Haftárova samovláda má svoji centrální banku, svůj parlament, hodně moc zbraní, podporu zemí okolo i podporu Ruska. 

Kromě toho má pod kontrolou většinu Libyjského území, především pak ty ropné části.

Včera už přicházely střípky zpráv, jak se bojuje na okraji Tripolisu, zřejmě si ten Haftár spolu s ruskými poradci dobře naplánoval ofenzívu a teď postupuje jako po másle. Všímáte si, jak v Sýrii všechna média věděla přesně, co se děje, jak se kde kupí síly, kam se bude útočit a jak hrozná válka to je, ale v tomto případě přišla ta ofenzíva jako blesk z čistého nebe? Inu CNN ani BBC nemají v Libyi žádné novináře... ani v těch údajně zpřátelených částech, protože ti uznaní evropští přátelé jsou ti nejhorší islamisti se vším svým folklórem řezaných hlav. Tam se ani otrlému válečnému zpravodaji nechce. 

Haftár si k sobě žádné nepouští  a tak se o celé věci začíná mluvit ve chvíli, kdy už se s tím nedá nic dělat. Žádná americká letadlová loď v dohledu, kdo ví, kolik protiletadlových systémů ten Haftár dostal od Putina a tak pochybuju, že by se jakýkoliv francouzský Mirage chtěl jen přiblížit k bojišti. 

Dokonce se zdá, že ten Haftár postupuje tak rychle, že většina novinářů ještě ani nedostala noty, jak informovat chudinku veřejnost. OSN zkouší dojednávat jakési humanitární příměří, ale jen prý na dvě hodiny. Mluví se o jakémsi dialogu a národním usmíření a Haftár se na něm má podílet, takže bych řekl, že všechno podstatné už se odehrálo. 

Z terénu máme minimum zpráv, vůbec netušíme, nakolik je už vojensky rozhodnuto, ale podle toho, co přichází z našeho přátelského a demokratického západu, vlastně už je to jen pachuť, že v Libyi není po našem a nedá se s tím nic dělat. Uznaná vláda nic nemá a za evropské prachy platí islamistické milice, aby za ni bojovaly. Haftár má zřejmě situaci pod kontrolou a kromě toho je asi i dobrý voják a čím méně psal tweety na fejsbůk, tím více pracoval v pozadí a zajišťoval si podporu na všech stranách... kromě Západu. 

Skoro bych si troufal tvrdit, že po několika týdnech mediálního řevu nad tím, jak nám to zase nevyšlo po demokraticku a po našem, se potichu začne s Haftárem mluvit, ale už bude stejně pozdě, Rusko a Čína budou mít náskok. Jsem vážně zvědavý, jak dlouho ještě bude tady v Evropě obyvatelstvu docházet, jací blbci jim vládnou... 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

má dokonce stíhačky a zřejmě bude dobrý učitel, který má přirozenou autoritu. Nepochybuji, že frantíci vše monitorují, ale opravdu zřejmě budou mít strach vzlítnout a vyhlašovat bezletovou zónu.

Náš zpravodaj z Tripolisu
zatím bude mimo mísu
dělat hnědé hromádky,
vypravovat pohádky.

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Haftár je podporován Francií, a částečně Ruskem. Plně pak Egyptem. Tripolis je podle veřejných zdrojů podporován především USA (tedy jen částí USA, která má prospěch z těžby ropy) a Tripolis nezasahuje proti ISIS v Libyi.
Haftárovi k volným rukám postačí, když potvrdí těžební práva libyjské ropy USA.
Naši údajní prozápadní a demokratičtí spojenci z mezinárodně uznávané vlády v Tripolisu potichu skončí. Zač stojí ta široká mezinárodní podpora se přesvědčila syrská protiasadovská opozice (nemyslím ty teroristy z IS, ale skutečná opozice), Guaidó ve Venezuele, dnes Libyjci v Tripolisu.
Libye je ostatně jen volným seskupením několika místních klanů, a ten v Tripolisu zrovna prohrává. Žádné mírové tažení za ochranu lidských práv, svobod a demokracie nebude. Dopadne to jako v Jemenu. Bude se válčit a kolem války ticho.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Skoro mi to začíná připadat, že koho podpoří EU, ten zajde na úbytě. Takový bruselský polibek smrti.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Stejně, jako působila podpora Václava Havla politickým stranám. kterou podpořil, ta do dalších voleb zanikla. Dnes nejlepší polibky smrti rozdávají Miroslav Kalousek a Jean Claude Juncker.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vypadá to nebezpečně,takhle odpojovat USA od ropy.
Ať je to BV,Venezuela.Libye,kde to bude další.
Sice Trump zachraňuje situaci,darováním Golan Izraeli a tím těžbu ropy USA společnostem.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

to sa da?? 😀😀😀
Ale teraz trochu vazne.
Haftar ma stastie, ze sa cela pozornost sustredila na Syriu a teda aj vsetky biele prilby isli tam.
V Libyi bol bordel, kde kazdy s kazdym (kmene) bojoval a do toho bandy paserakov ludi a k tomu vsetkemu este aj miliony inzinierov zenucich sa do EU.
A medzicasom na Haftar vyrastol a mozno je trochu vacsi diplomat ako Kaddafi a nehodla uplne dobiela nasrat Amikov a predava ropu za dolare 😀😀😀
Ak to Haftar zvladne, Rusko si pripise dalsi vyznamny bod po Syrii. A Cinania tiez asi prejavia vdacnost, nakolko este za Kaddafiho tam nakupili zopar ropnych poli a chvliku to potom vyzeralo, ze vyhodili peniaze von oknom.
A o.i. asi vsetci drzia (aj Francuzi) Haftarovi palce, nech tam konecne urobi poriadok, bo chirurgov je uz v EU prilis a aj jadrovych fyzikov tu mame nadbytok. Taliani budu prvi co mu budu gratulovat a Nemci pomozu s budovanim pobreznej straze😀😀😀.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jak to dlouho trvalo,že to mnohým došlo,že nejen zavraždění Kaddáfiho.ale udržené loutek zbraněmi,je chyba.
Jak dlouho to bude trvat na Ukrajině,až to mnohým dojde,že vykopnutí Janukoviče a udržování loutek,je špatné.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jenze o Khalifu Haftarovi se nemluvilo jen u nas v TV. Jinak zas tak neznamy nebyl.

Je to jako se Syrii. o tom, ze tam jsou bojovnici z ciziny jsem slysel leta pred tim, nez se IS vyloupnul na obrazovky svetovych medii.

Problem ceskych novinaru je, ze mistni zpravodajstvi ze sveta podavaji podle toho, co se objevuje na CNN a BBC,

Zatím bez slepic

Na české novináře se díváte špatně. Oni nepíší a nehlásí podle toho, co se objeví v CNN a BBC. Píší podle toho, co jim nařídí jejich zdroj, a ten stejně nařizuje i CNN a BBC. Takže jde o souběh několika odlišných navzájem nezávislých zpravodajských kanálů, ale řízených z jednho centra.
Není zapotřebí ani moc pátrat, po ovoci poznáte je.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Na jedné straně se usilovně zbrojí, budují se nové základny, na Ukrajině už je víc železa než obilí, pořáda

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Na jedné straně se usilovně zbrojí, budují se nové základny, na Ukrajině už je víc železa než obilí, pořáda

Zatím bez slepic

pořádají se spanilé jízdy Evropou a cvičení v Pobaltí.
Na druhé straně není v Evropě žoldáka, který by z ideových důvodů na Rusa šel. Rus se chová způsobně, a levná energie, kterou nám dodává, také není k zahození. Obyvatelstvo, přes veškerou masírku z médií, neprojevuje nepřátelství. Ostatně, ani zfalšované výzkumy teď neprobíhají.
Politici jsou v těžké schizofrémii. Musí vysvětlovat lidu, že Rusko je úhlavní nepřítel a sami tomu nevěří.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Prostě vidíme či nevidíme zejména to, co máme, či nemáme...
Novináři jsou jen hlásné trouby a dirigenti jistě vědí, proč nyní některé události neosvětlují a noty těmto ještě neposílají.
"Blbci" nám vládnou zřejmě proto, že jsou k ovládání nejvhodnější.....Za těmi "blbci" NÁM, ne JIM vládnou všeho schopní a jednoho "blbce" hravě nahradí dalším, dle nálad obyvatelstva.
Bohužel k tomu naladění mas někdy musí být i nějaká rituální nevinná oběť.
I na ty volby jim stále skáčeme, takže moc pochopení hry s obyvatelstvem u obyvatelstva není.
Ke generálovi-stačí jen počíst a člověk se musí zamyslet..Ono to vždy bývá vše trošku jinak.
Možná se o "tom" nepíše zatím prostě proto, protože nemá, tak jednoduché to může být......
https://cs.wikipedia.org/wiki/Chal%C3%ADfa_Haftar

Zatím bez slepic

Ten odkaz je na místě. Dnes má na to téma zajímavý článek Vodička v MF DNES. Také uvádí mj., že ten maršál má občanství USA a trvalé bydliště kousek od centrály CIA.
Taková fakta mají velkou vypovídací hodnotu, ale ten současný libyjský zmatek to ještě více zamotává. Myslím si, že my, řadoví občané, vůbec nemáme šanci se v tom nějak orientovat.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidlák rád vidí čerty za každým bukem či co - ne že by občas neměl pravdu. Ale dokonce i lžidnes si všimly, že Haftár není nějaký samozvanec, ale má velice konkrétní (a přiznanou) podporu Francie (a Ruska a sousedů...)- a Mirage asi vlastní "spojence" bombardovat nebudou. A vzhledem k tomu, že přímo v Libyi mají Evropané velmi různorodé zájmy a Američané aktuálně vůbec žádné (o ropu nejde, tahle se jim moc nevyplatí a je až příliš dobře navázána na Evropu, obchod už léta prakticky neexistuje a ani Donald nechce tříštit své síly úplně všude po světě...), se možná dočkáme jednou docela objektivního zpravodajství :-D jestli potřebujeme z Čech víc podkuřovat Francii nebo Italům... je asi opravdu jedno :-D

Zatím bez slepic

Američané nemají v Libyii zájmy? Američané mají v Libyii VELMI silný zájem - oslabit Evropu, Rusko, Čínu....prostě kohokoli s výjimkou sebe. Amerika přece musí být first navěky věkův ámen!
Pokud ale nemá na to, aby rostla, musí logicky poškozovat každého - s přechodnou výjimkou těch, kdo poškozují sami sebe a (vzájemně) kohokoli jiného kromě Ameriky, resp.jejího nejmajetnějšího jednoho procenta!
Globální Rozděl a panuj plus Co můžeš urvi, co nemůžeš zkurvi.
Z tohoto pohledu dávají smysl i zdánlivě šílené kroky.

Nejde o ABSOLUTNÍ výši zisků. Akceptovatelné jsou i mohutné vlastní ztráty za předpokladu, že ztráty všech ostatních budou podstatně vyšší a že se trvale zabrání jejich konsolidaci.

Zatím bez slepic

http://www.zvedavec.org/komentare/2019/04/7873-jak-zapad-vykradl-libyjs…

Taky stojí za přečtení včetně komentářů, zejména jednoho.

A souhlasím s Anonymem a "kouzelné" je to co můžeš urvi....dělá ještě rovnou za prachy oběti. Ta poslední věta by se měla tesat do kamene!

A čímpak se to asi válčí kdekoliv na světě? Sudlice a cepy to nejspíše taky nebudou.....

Zatím bez slepic

Co koho prekvapuje?

Takhle to by uz s Ruskou revoluci a prachy obeti holocaustu zustaly lezet kde?

Je bezpecnejsi mit prachy doma nebo je mit dobre ulozene u gangstera s bankou.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

je vykuk, který to hraje na všechny strany, je pravděpodobně agent CIA, pobýval v Langley, podílel se na svržení Kaddáfího, když nedávno potřeboval aby jej operovali, zajel do Francie a jeho osobní gardu tvoří francouzští žoldáci. Přitom se tak trochu baví i s Ruskem, viz u mne na Mlýně fotografie Haftara z roku 2017 na palubě letadlové lodě Admirál Kuzněcov, ale to jej přímo nepodporuje, nejspíš pro tu jeho orientací tam i tam. Už dlouho ovládá většinu území Libye, zejména ropná pole, takže je při penězích. Neuznává jej EU, která se paktuje s jeho konkurentem, ten ale dlouhodobě ovládá malá území kolem Tripolisu. Takže, pokud EU uzná Haftara, bude mít jeho dušička pokoj a loutková vláda Západu v Tripolisu padne.
Poslední stav politické mapy ZDE: oranžově zabarvené území ovládá Haftar, viz. také poznámka, že Haftarovo L-39 Albatros bombardovalo "vládní letiště Watiyah", Češi mají prsty všude. https://libya.liveuamap.com/.

Zatím bez slepic

In reply to by Laco G. Mlynář (neověřeno)

Trvalý odkaz

Na výše uvedené mapě je odkaz na aktuální info, že Rusko právě vetovalo usnesení RB OSN, že má Haftar zanechat kočkování v Tripolisu.
Russia blocked a UN Security Council statement calling on forces loyal to Khalifa Haftar to halt their advance on Tripoli Libya.
A ještě: Libya- unconfirmed reports that Italy started withdrawing forces from their base in Misrata Airbase.
víte, že v Libyi jsou taliánští vojclové asi i s eroplány?

Zatím bez slepic

Důležitý kontext: "Moscow insisted that the formal statement urge all Libyan forces to stop fighting, but the proposed change was opposed by the United States, council diplomats said." (www.channelnewsasia.com/news/world/russia-blocks-un-libya-statement-sin…)

Tzn. Rusko požadovalo vyvážené usnesení a to zřejmě není nejméně pro USA přijatelné.

Zatím bez slepic

Důležitý kontext: "Moscow insisted that the formal statement urge all Libyan forces to stop fighting, but the proposed change was opposed by the United States, council diplomats said." (www.channelnewsasia.com/news/world/russia-blocks-un-libya-statement-sin…)

Tzn. Rusko požadovalo vyvážené usnesení a to zřejmě není nejméně pro USA přijatelné.

Zatím bez slepic

In reply to by Laco G. Mlynář (neověřeno)

Trvalý odkaz

S našimi zkurvysyny na přechodně-věčné časy a nikdy jinak!

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jel starý Haftar z Benhgází domů
v mešitě Zaid Ben Thabit 5x se stavil
s rozbitou lebkou z Toyoty vypad;
plakala Brygyta Makronová.

Vůz plný datlí se na cestě zvrátil
pod vozem zhasla Haftarova vdova.
V harému dvanáct vzlykalo vdov,
nejstarší Maryčka Haftarová.

Kdo se jich ujme a kdo jim dá placky?
Budeš jim mužem a budeš jim bráchou?
Myslíš, kdo ropu má, má srdce taky
tak jak ty, Maryčko Haftarová?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

majú tam moře a majú tam ropu
rúpama sa tam v prdele kopú
5x denně sú v extázi.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Neuznává jej EU, která se paktuje s jeho konkurentem, ten ale dlouhodobě ovládá malá území kolem Tripolisu.

Pro EU a USA je nejlepsi, kdyz se tam v Lybii kluci budou mlatit donekonecna a oni budou vzdy podporovat momentalne slabsiho. Takhle to delal Rim s Germanii po cela staleti nez z toho vycerpani padl a z Germanie byla Svata rise rimska naroda nemeckeho, z cehoz by se stari rimane asi hodne drbali za usima a pokukovali po sobe co to asi muze bejt.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku,

mimo téma, přečtěte si od Clifford D. Simak "Když ještě žili lidé"

Považuji to za jedno z nejlepších science fiction - než do toho vtrhli trpaslící, Sněhurky a elfové.

V tom díle popisuje rozdělení lidské společnosti v bodě, kdy dostala k bodu, kdy většina společnosti se podřídila diktátu " ve jménu humanity a dobra" a roztroušených par odlišných se vydá na diametrálně jinou cestu.

Poznáte se tam.

I když to napsal před cca 80 lety, je to zajímavě aktuální.

Zatím bez slepic

Souhlasím a také doporučuji.
Ale kniha Když ještě žili lidé vyšla ještě v jiném českém překladu pod názvem (tuším) Město.

Zatím bez slepic

Je to i moje oblíbená kniha, mám doma vydání z roku 1970, stála 12,- Kčs.

Nedávno jsem konečně přečetla Konec civilizace Aldouse Huxleye a byla jsem překvapená, jak moc se mi to dostalo pod kůži. Také doporučuju, pokud tu je ještě někdo, kdo to nečetl.

Zatím bez slepic