V jakém to žijeme světě?

Autor
Štítky

Ekonom Pavel Kohout kdysi porovnával utopie orwellovskou, kafkovskou a huxleyovskou.

Orwell ji popisuje v románu 1984 , i když tím myslel stalinismus. Hlavní rysy jsou:

- máme neomylného vůdce

- máme jednu ideologii nekompromisně prosazovanou

- ideologie má výrazné symboly

- život většiny obyvatel je rovnostářský, prokolektivní a nucen vládou občanům

- stát vládne ekonomice

- nepohodlní občané jsou ostrakizováni, zavíráni nebo likvidováni - násilí státu vůči občanům je zřejmé

- stát udržuje obyvatelstvo ve strachu z násilí

 

Kafka ji popsal v románu Zámek. V den svých třicátých narozenin se prokurista velké banky Josef K. probudí a ke svému překvapení zjistí, že dva neznámí muži vnikli do jeho bytu, aby jej zatkli, protože je obžalován pro neznámé provinění před záhadným soudem. Začíná rok trvající proces, v němž se průměrný úředníček musí utkat s neviditelným mocenským aparátem, s dusivou byrokracií, z níž pozná jen nejspodnější příčky.

Hlavní rysy kafkovské utopie jsou:

- vláda úředníků a technokratů a fachidiotů

- důležitá není ideologie, ale vyplnění všech formulářů a získání všech razítek

- úřednické ptydepe je nudné jak projev Bohuslava Sobotky na oslavě profesora Petra Fialy

- stát ekonomiku ovlivňuje nepřímo, přímé zásahy jsou řídké

- hrozby obyvatelstvu jsou typu pokut, sankcí a kontrolních hlášení

- stát přímo nevytváří násilí vůči občanům, ale drtí je kupou nesmyslných formulářů, za jejichž opomenutí nebo chybné vyplnění rozdává mastné a likvidační pokuty.

 

Huxley v románu Konec civilizace (v originále Brave New World - Skvělý nový svět) popisoval své zkušenosti s Mussoliniho Itálií a Stalinovým SSSR. Hlavní rysy jsou:

- vláda je zcela úřednická, a ti vládci v pozadí skoro nejsou vidět - vláda expertů

- všemu vládne konzumní způsob života, sex, drogy, chléb a hry, jednoduchá zábava pro masy

- poživačný styl žití na dluh je hlavním cílem státu při jeho vlivu na ekonomiku

- každý člověk má v okamžiku zrození předem nalinkovanou budoucnost

- obyvatelé jsou vedeni k životu, kdy stát se o ně postará výměnou za jejich loajalitu

- lidé jsou vůči režimu loajální dobrovolně a jakékoliv změny jsou odmítány s odvoláním na neslučitelnost se současným životním stylem

- veškeré zěmny ve společnosti jsou přímo řízeny státe,

 

Jednoznačně žijeme v nějaké utopii, ale které z nich?

Osobně si myslím, že Evropská komise a především její předseda Juncker budují orwellovskou společnost podle románu 1984. Nestydí se lhát, problémy jsou odsouvány do pozadí, kritici umlčováni, máme jednoho imaginárního nepřítele a chvilky nenávisti.

Bruselští úředníci vytvářející směrnice a na ně navázaní úředníci evropských států pak žijí Kafkův Proces. Oni nejsou tím obžalovaným, ale nestrannými vyšetřujícími úředníky pohybujícími se ve spleti zákonů, směrnic, vyhlášek. Dokonale ovládají způsob, jak cokoliv užitečného postupně zničit. Vezměmě si jako příklad dvojí kvalitu potravin, a jak nakonec dopadla. Zakládají si na logu, vlaječkách, kolektivních juchanicích se správnými hesly typu: "Více Evropy".

Obyvatelé EU pak žijí Huxleyho Konec civilizace. Roztáčet kola výroby, zadlužovat se, odpočívat při jednoduché zábavě. Máme i své poslušné loajální občany s vymytými mozky, kteří každou kritiku současného stylu vládnutí v Evropě odmítají jako útok na současné zřízení, napomáhání nepříteli (tu chvilku nenávisti převzali z Orwella) a přesvědčují, jak se máme skvěle, a nikdy v minulosti jsme se neměli lépe.

 

Všechny utopické systémy popsané Kafkou, Orwellem nebo Huxleyem stojí za starou bačkoru. Ale EU je zvládla všechny sloučit do jednoho smrtícího systému, který spolehlivě zadusí jakoukoliv šanci na změnu systému, takže všichni nespokojenci musí vyčkat, až se systém sám zhroutí vlastní neefektivností zevnitř. EU má v sobě zakódovaný pád už od přijetí Lisabonské smlouvy. Protože postrádá jakoukoliv možnost reformy, pád EU je nevyhnutelný. Jen nevíme, kdy to bude.

Co z toho vyplývá pro nás? Buřiči a kritici skončí jako v Kafkově Procesu. Tedy symbolicky, budou vyhnáni za nedostatek evropského ducha z kruhu pravověrných a ponecháni k přežívání na okraji společnosti. Stát nám sice tvrdí, jak se o všechny postará, ale nepostará se vůbec o nikoho, protože v té době, kdy by se měl tedy starat, už nebude. Úpadek EU bude postupný, plíživý a provázen záplavou směrnic, vyhlášek a nařízení. Takových, až jednou zastaví život v EU úplně.

A pak se vzedme vlna naděje na změnu života jako v listopadu 1989. Najednou se objeví ochota změnit společnost k lepšímu. Snad se pak k moci nedostanou potomci těch, kteří nám vládnou od 1990.

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

pět slepic a jedny vidle s násadou z ušlechtilého dřeva..
Pochopitelně lakovanou lodním lakem.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

osobně nezažíval tragikomedii s výplatou nemocenské za letošní leden (dnes je 24. 4. a nic), řekl bych, že Gerd je plašák a zmiňovaní pánové výše patři do ordinace dr. Chocholouška.
Nikoli, je mi spíláno soudružkami úřednicemi za to, že jsem si dovolil nechat si vypsat nemocenský lístek a chtít po úřadu peníze, na které mám nárok. Dokonce byly tak drzé, že chtěly, abych tu nemocenskou dodatečně zrušil.
Kdo nezažil, neuvěří.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

je sice v rozkladu, ale žije, podobně jako Islámský stát. Vysává z krajiny vodu a to ji dorazí.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Evropská mumie věčně živá
smrtka s kosou se nad ní kývá
z mauzolea vychází puch
uvnitř je moc teplý vzduch.
Tak co ty mumie, budeš vstávat?
Nemáme už ti začít mávat?
Nepůjdeš si lehnout do hrobu?
Ty necítíš tu hnilobu?
Tobě vůbec nevadí
že do tě vlezli ovádi?
Už k tobě spěchají larvy,
ne však od Volhy a Narvy,
ale od Konga a od Nilu
ty ještě skončíš na grilu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ná začátku máte překlep, román Kafky se nejmenuje Zámek, resp Zámek je jiný román, než uvádíte, ale hrdina Josef K je stejný. Se Stalinismem bych byl opatrnější, dospívám k názoru, že Stalinismus je v podstatě PR pojem kapitálu proti těm,kteří by chtěli "zaujmout" protikapitalistické postoje. O té době se říká tolik lží, že není důvod věřit ani tomu ostatnímu. Mimochodem, kdyby se takhle nafukovalo to co skvělí angličtí lordové a gentlemani prováděli ve stejné době v Irsku a Indii, tak si dneska o ně neopřete ani kolo. Osobně si myslím, že základem jsou ekonomické vztahy a teprve od nich se odvijí morálka společnosti (samozřejmě s vyjímkami).

Zatím bez slepic

k revolucím dochází za situace, kdy rozvoj výrobních sil začne být omezován stavem společenských vztahů.

Zatím bez slepic

Mimochodem, kdyby se takhle nafukovalo to co skvělí angličtí lordové a gentlemani prováděli ve stejné době v Irsku a Indii, tak si dneska o ně neopřete ani kolo.

- Kdyby se nafukovalo, co delali anglicti lordove v samotne Anglii (6 lete deti pracujici v dolech), v Africe (k taboru cernochu pridat jednoho nakazenyho treba tyfem), co delali v Indii a na Jamajce, jak pekne organizovali prvni a druhou svetovou, genocidu afrikancu, jak vymysleli koncentraky atd, atd.

Zatím bez slepic

Pravda,

omlouvám se všem za překlep, Kafkův román se jmenuje Proces. nevím, jak se mně tam dostal Zámek. Moje chyba.

Zatím bez slepic

Pan Jozefka toto nie je reakcia na Vas, ale na elfa S.
...a preco by sa nemohlo pozerat na zlociny hoci aj zapadnych civilizacii aj 100-200 rokov po? Pretoze sa nam to nehodi? Co take otrokarstvo? To je predsa vynalez tzv. zapadnych demokracii. Koncentracne tabory dtto. Co bezne porusovanie medzinarodneho prava tzv. mocnostami? Elfovia tu mozu vypocitavat kto kolkokrat ale ten pocet poruseni jednoznacne vychadza v neprospech pilierov demokracie, kde je oje.anie a podvodne jednanie standardnou sucastou bezneho zivota. System ako kapitalizmus je jasna dzungla, urvi si co mozes, demokracia su len kecy a humatńizmus len zasterka ktora spadne pri prvej prilezitosti - vid ako to vyzeralo v najuvedomelejsiej a najdemokratickejsej krajine v meste Filadelfia po hurikane Katrina.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Těsně před komunismem.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Orwell ji popisuje v románu 1984 , i když tím myslel stalinismus. - A jak to pekne sedna na nas dnesni system.

Zatím bez slepic

Jak to myslel Orwell se asi už nikdy nedovíme, ale ta nálepka že to bylo myšlené na komunismus byla až součástí propagandy, ostatně dneska se už o Orwellovi moc nekušá. Na stalinskou formu komunismu se spíš hodí Zvířecí farma, ale i ta není tak jednoznačná.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Buřiči a kritici skončí jako v Kafkově Procesu. - Neskonci. Ani v jednom z tech romanu nefiguruje islam jako mocichtiva, brutalni, ganociderni ideologie.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Je to celkem jednoznačné.
Problémem je udržet míru. Příliš regulace škodí stejně, jako příliš svobody.

Zatím bez slepic

napsal, že míra - norma - obecná přiměřenost je v demošce určována většinou.

Finta je v tom, že míru - normu - všeobecný úzus - neudává dnes většina, nýbrž různé menšiny, mohutně podporované a zviditelňované neziskovkami. Tak se startuje rozklad společnosti., protože se vytvářejí a vydělují malé zvýhodněné skupinky na úkor drtivé většiny společnosti. Jedno, jestli v ekonomice, či sociálních vztazích.

Zatím bez slepic

Řekla bych, že tu normu neudávají ani menšiny, ty jen slouží jako nástroj k ovládání většiny prostřednictvím neziskovek, které vládcům a jejich poskokům (vlády, politici, média, univerzity atd.) nahrazují komunistické Lidové milice, domovní důvěrníky, práskače STB a ideology současně.

Zatím bez slepic

komunistické organizace dosahovaly efektivity neziskovek, strašili by tu komančové dodnes.

Zatím bez slepic

To asi jo :-) A zvláště ještě, kdyby byli placeni jako dnešní polit. neziskovkáři. Pro ty, co na to mají žaludek, je to práce snů. Každý rok jistý finanční příjem, nikdo nic nekontroluje, ti už v tom komunismu vlastně žijí.
Např. neziskovka Slovo 21 (psalo se o ní na Aern., tak jsem na ně mrkla). Fungují 20 let, výroční finanční zprávu mají jen za poslední čtyři roky, roční příjem 20 - 22 mil., náklady za letenky zhruba 1,2mil, taxi a doprava také 1,2 mil. A pak poslouchám Sněmovnu, kde se dohadují "o pár drobných".
http://www.slovo21.cz/images/dokumenty/vyrocni-financni-zprava-slovo-21…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Já bych z 1984 ještě vypíchl ono "Válka je mír" - tedy válka jako nástroj legitimizace vlastní moci. Vnější nepřítel pak legitimizuje jinak nelegitimní mocenský tlak na vlastní obyvatelstvo a požadavek jednoty. Nakonec, orwellovské Euroasii s Oceánií to vyhovovalo stejně dobře, jako dnes mocensky vyhovuje "hybridní válka" mocenským elitám na západě stejně jako Putinovi v Rusku.

A ještě bych zdůraznil jedno heslo - v "Nevědomosti je síla". To kdykoliv adorujeme... třeba takovou Grétu či všechna ta genderová studia a spol.

Úloha jazyka má samozřejmě také velkou váhu, stejně jako význam dějin.

A ještě mne napadá třeba Zamjatin a jeho MY. Což je Orwell s utaženými šrouby.

Zatím bez slepic

1984 je nadčasové a přesné.

Ministerstvo pravdy - máme
Ministerstvo lásky - máme
Čtvrthodinky nenávisti - máme
Že je geopolitické rozdělení o trochu jiné, je jen kosmetická vada. Autor by jasnozřivý.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ale nebuduje tu orwellovskou tyranii. Natož Juncker... ten je rád když se udrží na nohou. EU je nástroj, který ze zákulisí řídí finanční oligarchie. To jsou osnovatelé technologické tyranie, kde se v rámci multikulturalismu, LGBT a politické korektnosti obyvatelstvo navzájem mele mezi sebou, zatímco globální finanční mafie se může smíchy celá potrhat.

Zatím bez slepic

V podstatě bych s vámi souhlasil, až na to, že se mohou potrhat smíchy, Spíše to co dělají už vypadá na zoufalství (už to není ten mladý bujný kapitalismus 50-tých let ) což značí, že melou z posledního (globalismus se vyčerpává), i když to mletí bude zřejmě trvat ještě pár desítek let, tak si to užijeme. Bohužel.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Stačí si přečíst úvodní odstavec a budete s odpuštěním dělat do vlastních kalhot:

https://www.novinky.cz/domaci/503198-uplny-konec-sveta-novela-antidiskr…

Tohle je zcela likvidační záležitost. Trestní oznámení za diskriminační chování podává nezisková organizace (neomezené finanční zdroje a právníci), přičemž důkazní břemeno leží na Vás jako na obžalovaném. Tím jde rovnou do hajzlu presumpce neviny a tedy základní kámen právního státu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

totéž, ale všeobecně napsal pod Pucka.
Naprostý souhlas. Teď už chybí jen protlačit zákon o povoleném volném odstřelu dvounožců podezřelých z diskriminace pitomce, za jehož zády číhá neziskovka..
Humus.

Zatím bez slepic

jaký směr to nabere. A to jsem si myslel, že mám pro strach uděláno. Jenže já vůl si taky kdysi myslel, že žijeme v právním státě. Z toho jsem sice již vyrostl, ale že to chytne takovou forsáž, to by mě ani ve snu nenapadlo.

Doposud byli takoví jako Člověk v plísni, Ojrohovnoty a spol. v podstatě tak akorát k smíchu. Teď už jim fakt chybí jen pustit ze řetězu ty Einsatzgruppen, které již jen čekají. Zákony nakonec ani nebudou potebovat. Již dnes josu beztrestní. Napadá mě, jestli Židům byli taky zpočátku k smíchu ti hochštapleři ve fajnových hnědých uniformách, co furt jenom řvali. Nejspíše jo. Skončilo to ovšem dost děsivě.

Zatím bez slepic

1. byl jsem v Jugošce
2. byl jsem v Čečně
3. mám spoustu příbuzných plus jedno vlastní dítě, coby žáka ve školství. Tlačím ho do cizích jazyků, sebeobrany a ovládání střelných zbraní.

Zatím bez slepic

já šel na trénink hned po napsání včerejšího příspěvku, takže už jsem nestihl odpovědět. Otázka ovšem je, co se dá dělat proti aparátu, který má všechny trumfy v rukou.

Zatím bez slepic

Myslet! - Ale komu by se chtelo.

Zatím bez slepic

a copak pěkného jste zatím vymyslel Vy?

Předpokládám něco, co by sloužilo pro blaho vlasti. Nikoli jen něco v rámci teorie her.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Gerde cituji pro stalinovu SSSR:

-všemu vládne konzumní způsob života, sex, drogy, chléb a hry, jednoduchá zábava pro masy
- poživačný styl žití na dluh je hlavním cílem státu při jeho vlivu na ekonomiku

Fakt toto zažívali lidé v sovětském svazu, když je to pro něj typické :D Nechu být rejpal, ale rysy co Huxley zažil jsou typpické, spíše pro západní civilizaci...
Docela by mě zajímalo, když tento popis/definice tak brutálně nesedí, ajk to bdue z dalšíma dvěma...

Za mě -5 slepic, minimálně v tomto bodě si měl zbystřit, že něco nesedí...

Zatím bez slepic

Assi,

Huxley se inspiroval, ne popisoval. A ta laťka přežití byla neuvěřitelně nízko, v podstatě jen ten chléb a holé přežití. Je třeba se podívat na první stupeň Maslowovy pyramidy ohledně jídla a přežití a ne se pohybovat kolem vrcholku pyramidy se svobodou.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

v 1989 to byl státní převrat připravovaný ne pro potřeby lidí, ale v zájmu bohatých, kteří stále neměli dost, že se u toho mlátilo pojmy jako demokracie, svoboda slova i lidských práv už dnes nezamaskuje tu nejprimitivnější podstatu celé téhle špinavé akce - kapitalismus nekončící vzpourou pracujících a utiskovaných většinou odejde jako civilizace, která se vyžila a v podstatě přestala plnit i přírodní smysl existence, po takovém neúspěšném druhu nastoupí někdo méně mentálně primitivní ( bezbřehá chamtivost vůbec nepotřebuje kůru mozkovou) s vyrovnanými pudy. ..)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jak to vnímáte přes krásnou literaturu.
Mě občas napadá, mnohem nudněji, že EU si vybrala to nejpitomější z bolševika - úřední zkostnatělost, nepružnost, nudné politické tváře a šedé myši v čele, z nacisty - tam mám na mysli hlavně řízení hospodářství přes sepětí státu s korporátem a de facto osedlání byznys-sektoru pro účely moci, a maoismu - tam mám na mysli hlavně tu nekonečnou mobilizaci naivní mládeže.

Zatím bez slepic